Dogfight Av Patrik Bergner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dogfight Av Patrik Bergner"

Transkript

1 Dogfight Av Patrik Bergner Personer:, trettio år, tjugofem år Telefonplan -04

2 delar ut kort. En röst? Ja. Du menade en röst? Ja, när jag säger en röst så menar jag en röst. Vad menar du med det? Det var inte jag som sade det. Jag sade det han sade och han sade att det var en röst. En röst? Ja, en röst. Inne i huvudet? Han sade det! Jag vet inte var han hörde rösten, den kanske satt på axeln! Du får det att låta som mitt fel. Det är ditt fel som nämnde det från början.

3 3 Jag trodde det kunde vara intressant. Ursäkta. För vem? Hur många fler ser du här? Hissar av den här storleken tar max trehundra kilo och ditt ego måste väga över tvåhundra, så som jag ser det är det överfullt på det här skitutrymmet. Denna aggressivitet är nästan beundransvärd. All energi du lägger på att ilskna till över någon som du inte känner, det får mig att undra hur du var innan. Vägrar ge sig, vill nå fram, men är något för aggressiv. Det var en röst. Han sade det. Det var hans förklaring. Lugnar ned sig i ett försök att få upp konversationen en nivå. Så. Frågan jag ställde var; hur man skall handskas med det? Skall han straffas eller skall han komma undan? För det får man väl säga utan att bli anklagad för att vara aggressiv att hela rösthistorien knappast var något annat än en fet undanflykt. Fet? Man säger så. Jaha du. Som smör? Eller olivolja? Man säger så! Det verkar som om allt jag säger vänder du emot mig. Det verkar som om allt du säger inte är sådant som du säger, utan sådant som andra säger. Det verkar som om du inte lyssnar utan använder dina öron till något helt annat

4 4 Du kanske också har en röst inom dig som säger vad du skall säga till mig om allt vad det är som andra säger? Du fuskar. Inte. Du tog tre kort och valde bort ett. Om jag ville fuska skulle jag se till att du inte märkte det. Men jag såg det ju. Jag hörde att du sade det, men då säger jag, vilket du inte verkar höra, att om jag fuskade skulle jag ju inte vara så dum så att du såg det. Men jag Då är det ju ingen vits att fuska. Hur kan man Och han kanske verkligen hade en liten intrigant röst på axeln som trilskades med hans själ Javisst och slet fram vilddjuret inom honom.

5 5 Säkert. För hur skall du kunna veta, du kände honom knappast. Och då skall han få, vaddå, vård? Nej - Istället för en giftspruta? - men kanske den lilla rösten skulle behöva vård? Med ett litet föraktfullt skratt. Säkert. Så då finns det kanske en liten röstmottagning där det då sitter en liten röstterapeut, och bredvid på en liten schäslong har den lilla rösten lagt sig tillrätta och berättar vilken svår, otacksam tillvaro den har, som dag ut och dag in måste sitta på en axel och viska tills den är alldeles hes och aldrig får den någon uppskattning utan alla bara skäller och skriver spaltmetrar i tidningarna om hur farligt det är med röster inuti huvudet när den egentligen är en vanlig liten röst som bara sköter sitt jobb. Visst. Och de pratar och pratar om röstens svåra barndom tills rösten har blivit så pass frisk att den kan försvinna. För i den stackars lilla röstens fall så är själva försvinnandet ett tillfrisknande. Vilket tål att tänka på Att man blir frisk när man försvinner? Eller till och med när man dör.

6 6 Skulle döden vara ett friskhetstecken? Det beror nog på vad du har gjort i ditt liv. Vad har du gjort av ditt liv? Du vet att någonstans under livets gilla gång begick du ett misstag, ett riktigt ordentligt ångermisstag. Du vet att någonting ligger där och glöder som en hemsk aning att Fan, det där borde jag inte ha gjort, jag borde inte ha gjort så där mot henne och nu sitter den här skådespelande faen här mittemot mig och jag vet att han har rätt, han har rätt i att jag borde trycka på nerknappen, för jag förtjänar inget bättre, och han borde få trycka på uppknappen, men jag kämpar emot! Jag vill inte inse någonting, tack så mycket! Jag vill fortsätta i mitt väl upptrampade livsspår: Förnekelse! Får jag ställa en fråga, som inte alls är menad som en attack, även om du säkert kommer att uppleva den som det Vad händer om jag betackar mig? men vad jag skulle vilja veta... Skrattar överseende till. Jag kommer givetvis att ställa frågan ändå Givetvis. Alltså: Tror du jag är intresserad i fall du är intresserad av någon arab som knäpper någon brud på något varuhus? Jag fattar inte hur du kan tycka att mordet på Anna Lind inte är ett riktigt juste ämne för en diskussion. Kanske för att mordet på Olof Palme dränker all konkurrens. Tappar ett kort, nära kortleken. Den där gamla reliken, det har ju svenska folket kommit över.

7 7 Så du är talesman för alla åtta miljoner? Tar upp ett kort. Vi är nio miljoner nu. Eh Jaha...? Anna Lind, det är grejen numera. Nu fuskade du igen. Omöjligt. För då skulle jag inte ha sett det? Bingo. Men du fuskar när jag inte ser det? När jag ser att du fuskar, fuskar du inte och när jag inte ser något så fuskar du. Den möjligheten är ju inte helt utesluten. Skapar en viss osäkerhet, tycker jag. Skapar en viss spänning, tycker jag. För dig, ja! Du vet ju hur det är. Du tycker det är lite läckert så där: Hihi, han vet inte, han tror vi spelar och att det är nervkittlande och spännande, men egentligen vet jag att han kommer att förlora, för jag har mina höga hästar att tänka på! Varför spelar du då, vad är det för kul? Var ligger det kuliga då, förklara det för mig!

8 8 Spänningen. Allt spännande har ju flugit ut genom fönstret, du har tagit Spänningen och stoppat ner den i ett kuvert adresserat Mitt Livs Novell. Det här. Vilket? Det här är själva spänningen. Du och jag. Det måste vara jävligt spännande att jag vet att du är en fuskare. Men jag fuskar inte. Jag begriper inte folk som fuskar sig igenom livet. Som finner en vits med det, att det är så viktigt för dem att vara något. Men! Fusket skall ju inte synas. Så om de fuskar till livet, så blir ju inte deras liv synligt för andra. Osynliga får de vandra sina återstående dagar i De Oseddas Dal, utmärglade krafsar de sig fram på blödande naglar: Se mig... Se mig... Pratar du om dig själv? Nej, fan. Bra, då kan du ta av dig strumpan. Under protest.

9 9 Det finns inga domare här. Bara du och jag. Du vet egentligen ingenting. Inte om mig, i alla fall. Jag vet alldeles tillräckligt, du satt där Hehe, jag tar den här, så viiinner jag, hehe, slurp, och jag får se hans tår vifta för vinden! Hur skulle det vara om du accepterade att jag inte bryr mig det minsta om dig? Det är bara en fråga, du behöver inte ta illa upp. Ursäkta, jag ville bara... Jag gör helt enkelt så att jag avvaktar tills du inser att du skall ner i... vad-det-nu-är och jag skall upp till vad-det-nu-är. Förlåt, jag försökte säga något här... Du vill absolut tro att jag fuskar bara för att du råkat se det? Du kan inte tolerera att jag är mer lyckad än du, bara för att du börjar frysa om foten? Det handlar fortfarande om rätt eller fel. Det är du som är fel, min vän. Då är det så märkligt att det är du som är på väg ner.

10 0 Söker ord, alltför irriterad. Det är så otroligt Öppnar sin portfölj,tar fram ett papper. Inte bara det: Det är oerhört otroligt. Ritar på ett papper. Visar : En pil som pekar upp. Jag då? Vänder på papperet så pilen pekar ned. Säkert. Vi får väl se. Du får väl se. Kort paus. Skrattar till. Jaja. Vi får väl se. Du vet varför vi sitter här! Och där kom den välbekanta aggressiviteten som ett brev på posten Hur länge har vi suttit här? Hur länge har du slagit ifrån dig med näbbar och klor och jag vill inte - jag vill inte - jag vill inte ner till vad-det-nu-är, pyttsan heller att jag ska, för JAG har då aldrig gjort något elakt hela mitt liv! men om jag får göra en lekmans bedömning Helst inte. så är ditt största problem just Förnekelse.

11 Hej och hå, favorit i repris Som Förintelsen. Förintelsen var en Förnekelse. Alltså är du en förintelse. Oj! Kom det en sanning här nu? Eh, låt mig tänka, kan det ha varit en sanning, jag tror inte det, eller ja, jo, det var en sanning. Försöker skratta bort det. Det här är så otroligt oerhört Du tror väl inte att vi hamnat här bara av en slump? Jo tänk, det tror jag! Ödet har alltså inget med det här att göra? Vi har ju inget gemensamt! Du hann ju inte ens gå ut den där skolan, du hann ju bara med att hoppas att du skulle bli något Åh, ursäkta, har jag tråkat ut dig genom att fördriva tiden? Jag var något! Ja, du påstår det Jag hade något på gång!

12 Något riktigt stort Jag visste vad som gällde! Företaget skulle börsintroduceras, hurra Och plötsligt skall du äga rätten att vända dig till mig i någon torftig konversation bara för att jag inte har någon annan att vända mig till? Ledsen att göra dig besviken, herr VD, men Ödet är tydligen ingen vidare festfixare. Ler. Om leendet. Min fru var också så där. Skulle säga emot på de mest självklara saker. Det var som om hon satte en dygd i att inte ge sig och det kunde vara allt från att påstå att Mozart inte förstod sig på musik till att påstå att Bert Karlsson gör det. Han är rätt stor nu, vet du. Den där lille kufen? Som trodde hans Sommarland skulle bli någon slags attraktiv plats för barnfamiljer? Den blev det. Vi pratar om samma kuf? När de sjöng den där Diggelo-diggelej-grejen, han tyckte på något sätt att han ägde alltihop. Ja, du vet, nu spänner Schalger-SM över hela våren. Gör det?

13 3 Tar aldrig slut. Gör det inte? Och kufen har ett finger med i sextio procent av allt som händer. Det blir sex fingrar. Nu kommer du från ämnet. Vi pratade om min fru. Du gjorde det. Kom jag från ämnet? Du pratade om frugajäveln. Visa lite respekt, annars blir det här olidligt. För det första måste du lära dig att inte racka ner på folk. Jag kan förstå att det är lite knepigt för en person i din ställning Överdrivet imponerad. - mr. Big VD, oj, oj, oj Men det är inte försent än. Du kan fortfarande ändra dig. Skojar du? För det andra så är det redan olidligt. Anledningen till att vi sitter här är just för att det är försent.

14 4 Nej, jag skojar inte alls. Vi kan inte gå tillbaka, vi kan inte ändra på något. Det är riktigt. Men vi kan komma fram till något. Vi kan komma överens. Då lär det ta en stund. Kort, laddad tystnad, där de för ett ögonblick mäter varandra med blicken. Jag kan precis som du antagligen också gör uppleva den här hissen som rena helvetet, men frågan kvarstår: Varför kämpar du emot? Du har ju redan levt bort ditt liv. Du kommer aldrig ge med dig. För du är så jävla envis. Allt måste bli som du tänkt det, du vägrar uppenbarligen förlora, sitter och håller på dina kort, hoppas, hoppas, hoppas jag får jättebra kort, hoppas, hoppas jag vinner och han förlorar. Lille vän, du är precis lika envis. Sluta racka ner! Lille vän, vad fan är det för jävla uttryck? Kallar du din fru så? Eller vad var du, förlovad? Ja, först var jag förlovad, så skarpsint av dig. Kallar du henne så? Lille vän? Nej, möjligen lilla vän, men då skulle jag fått en rak höger. Gillar hon också Jackie Chan?

15 5 Är det någon ny stjärna? En ny Bruce Lee. Bruce Lee... Wosch, schmock... Tjong pong, ping pong. Ponken med svarta... - Har vunnit igen. Pekar på s bälte. - bältet. Medan han tar av bältet. Mikaela gillade Jackie Chan. Hon var en Jackie-Chan-fan. Jag är verkligen ingen våldsam man. Jackiechanfan Säg det snabbt tre gånger För sig själv, i bakgrunden Jackiechanfan - Jackiechanfan Jackiechanfan Hela den här debatten om videovåld. Kommer du ihåg den där filmen Motorsågsmassakern? Som Studio S gjorde det där inslaget om, det var det värsta jag sett. Den går på biograferna nu. Du skämtar. Den är kultförklarad. Du kommer ihåg debatten, va? De ville förbjuda videofilmer helt och hållet överhuvudtaget. Nej, jag var typ fem år då

16 6 Varje gång man skulle hyra en film kände man sig som en riktig pangpangfreak, man fick ha hatt och lång rock på sig, vika upp slagen och smyga in i affären och Hej jag undrar om ni har Bröderna Marx En dag på cirkusen, för jag vill absolut inte se något våld, jag vill se en svartvit klassisk film, jag är motståndare till allt våld, jag är blodgivare, men där drar jag gränsen Och hela det här med VHS och Beta, det är ju omöjligt att veta vilken apparat man skall köpa Nu är det DVD som gäller. Det var det, vad då? Vad var det för någonting? Inte Det var det. DVD. Låter som en förkortning. Hur stavas det? DVD. Vad betyder det? Jag vet inte. Oj, något du inte vet, hur känns det? Du förstår att det fantastiska och jag får tillägga banbrytande med DVD är, att apparaten fungerar fast jag inte vet vad bokstäverna står för. Så varför är DVD så bra? Det är praktiskt. Det är bara en skiva så här.

17 7 Vad då, som en grammofonskiva? Mindre. Som en singel? Som en CD. Aha, den förkortningen känner jag till, det är den där nya hifi-skivan. Vi släpper det, jag blir bara irriterad. Du? Jag som suttit fast i ingenting i snart tjugo år, hur tror du det känns för mig att du kommer här och berättar hur allting är och det som jag berättar för dig antingen vet du redan eller struntar i, för du var bara fem år. Det är verkligen hemskt synd om dig, men som du så träffsäkert påpekade så struntar jag i det, för, jag hade ett stort fett Äntligen på gång, det var bara så jävla mycket Äntligen så det räckte och blev över, efter elva gånger, fattar du, elva gånger Trött på att höra tjatet om scenskolan. Och här kommer löparna in för tredje varvet... De begrep mig, de ville ha mig, de tog in mig och du vet Mikaela skulle ordna med fest och hon Ja, hon försökte, hon ville nog vara glad för min skull, köpte oxfilé och rödvin och gjorde rösti... Det vet jag precis! Rösti, sådan där schweizisk potatis som man river och steker Åh, ibland önskar jag att jag var hungrig...

18 8 Man köper det i frysdisken numera. Jaha...? Ja, vad kul för dig då Det är inte lätt, det är tusen som söker och bara tolv som kommer in och det gäller att ha både tur och skicklighet, framförallt skicklighet. Och du vet elva gånger, jag hade ju gått och hunnit bli 9 år Skrattar torrt. Det finns ju en scenskola i Stockholm, varför börjar du inte där? Vad i helvete skall du i Göteborg att göra i fyra år? Fyra år? Och vad blir du på det, vad fan blir du efter fyra år? Tja, jag blir väl skådespelare... Vackert! Med ett studielån på flera hundratusen och inget jobb när du väl går ut, hur kul tror du jag tycker det är att sitta här och vänta på att du skall förkovra dig medan jag trycker fast små siffror på kvitton och vill ha betalt av alla idioter som tycker att Herregud, kostar mjölken åtta kronor, det gjorde den inte när Olof Palme styrde! och röstin fräste i stekpannan och oxen bakades i ugnen och hon grät och jag blev Ja, jag blev förbannad, jag hymlar inte, och så skulle vi äta och det skulle vara fest, vinet och den där stekta köttbiten Tvärsigenom, den var stålgrå, jag lovar dig, inte en blodsdroppe gick det att klämma fram ur den där torra klumpen Sedan började jag skolan. Jag kan fortfarande inte begripa att jag sitter här med dig. Lika fast som en tärna i ett luciatåg... Sjunger. Vill du se en tärna... se på Nils... Jag heter inte Nils. Då är det kanske inte om dig sången handlar. Kan det vara en möjlighet? Har du någonsin tänkt på det? Att inte vara det absoluta föremålet för allas uppmärksamhet? Känns ovant, va? Att föreställa sig att jag sjunger om någon som faktiskt heter Nils. Och inte om dig, som ändå heter något helt annat. Om korten. Hur många?

19 9 Två. Och jag skulle äntligen bli det jag ville, det jag hade strävat efter, längtat efter, som jag... som jag... ville. Så du sket i vad hon ville? Vad hon vill kan väl inte styra vad jag vill? Det är ju inte som en julklapp, hon önskar sig en cykel och jag köper henne ett strykjärn? Det är ju inte den typen av strunta-i-vad-hon-tyckerförfarande som jag pratar om, jag pratar om att förverkliga en dröm. Så vad gjorde ni? Vi förlovade oss. Så romantiskt. Jag ville att hon skulle känna sig älskad. Att hon kunde lita på mig, att vi skulle ha framtiden ihop precis som om jag inte höll på med mitt självförverkligande av mig själv, att jag alltid skulle finnas där vid hennes sida och att jag absolut inte struntade i vad hon tyckte bara för att jag... liksom... Struntade i det? För det var ju det jag strävade efter hela tiden, att få ett bevis på vem jag är, att jag dög och jag gjorde mina monologer för den där satans juryn och genomled hela skiten och svettades och så till slut efter denna mangling av prover och sångprover och kroppen skulle göra kullerbyttor och inlevelsen skulle vara på topp... så läser jag på listan... antagna till Teaterhögskolan... och där var jag med. Jag såg mitt namn med en gång. Jag såg det flera gånger. Och så satte jag mig i en vattenpöl och kippade efter andan. Och folk grät och skrek omkring mig, kramades och skrattade och slog knytnävarna i väggen och där satt jag. Äntligen skulle jag få skapa på riktiga premisser. Jag var värdefull. Jag hade papper på det. Värdefull. Signifikant. Som konstnär alltså, som människa vet jag ju redan att jag är ja

20 0 Fyller på, samtidigt med. Som en ironisk hjälp. Värdefull och signifikant... och jag ringde henne och hon bara... Ja, hon sov, hon fattade väl inte riktigt... Jag var glad och hon var förbannad Upp som en sol och ner som en... som en... som något som faller jävligt hårt. Som Ikaros, kanske. Föll han? Som en gråsten. Så var det. Poff. Klimaxen i mitt liv. Inte förlovningen? Vilken då? Glöm det. Nej, men säg nu. Det var väl du som var förlovad? Jag har också varit förlovad, alldeles riktigt. Jajaja! - Även om jag framförallt var gift.

21 - nu fattar jag. Med henne! Ja, med min fru. Jag var fan inte förlovad med din fru, jag pratar om Mikaela. Ja, visst, det är klart att det också var ett klimax, själva förlovningen... att vi... Jaha. Vackert. Efter ditt härliga påpekande inser jag att jag sumpat två klimaxer. Vi roligt vi har det tillsammans, tack så mycket. Två klimaxar. Två klimaxeeeerrrr. har vunnit pokeromgången igen. Byxorna. Och det här är antiklimax. Sitta här med dig. Maxantiklimax. Titta på dig, där du sitter med din kostym, prata med dig som bara tuggar om hur stor Olof Palme var, som inte ens vet vem Eminem är En förkortning, kanske? du sitter där, fast i din åttiotalsidé om att unga män med porsche var värda något och tror att det fortfarande är ballt att kavla upp ärmarna på kavajen, jag fattar det inte. Hur fan kunde man vara verkställande direktör vid trettio års ålder? Genom hårt arbete. Visst säkert. Lånat pengar från banken och trodde du ägde dem

22 Ja? - åkte omkring i en Porsche och snackade i mobil... Överseende. De är nog liiite större än så... Visar på en stor apparat, som en mindre väska, som fungerar som telefon. Sälj, köp, sälj, köp! Men det där höll inte i längden. Dra den sagan för dina kompisar i helvetet. Yuppien är en utdöd art. Vad du snackar. Som dinosaurierna. Hur fan skulle det kunna gå åt skogen? Det finns ju hur mycket pengar som helst! Fanns. Det är ju bara att lyfta på luren så sade de ja till nästa lån. Det var bara. Du ljuger så du tror det själv, taskspelare.

23 3 Jag är ledsen, herr verksmällande direktör, men bubblan sprack. Vilken bubbla? Fastighetsbubblan. De är ju värda hur mycket om helst! Hur mycket om helst! Hur skulle fastigheter kunna spricka? Med framgång. Plötsligt har du blivit mycket ful. Dina ögon sitter alldeles för tätt ihop. Du vet ju inte hur det gick. Eller hur? Du kan däremot fråga mig vadsomhelst, för jag vet. Nästan hotfullt. Eller hur? Vänligt. Fråga mig. Fråga vad du vill. Vem mördade Palme? De hade ett ganska bra förslag, men det strandade på juridiska teknikaliteter. Så man vet inte. Jo. Men ingen har åkt fast för det. Ser du? Jag vet. Du, däremot, är som en åttitalistjolle mitt ute på havet. Dels det som du värnar så hett om, slutet på 80-talet, poff bara, alla lån blev tvärdyra och sedan i slutet på 90-talet när IT-bubblan sprack. IT?

24 4 En ny förkortning. Finns det inga ord i svenskan längre? Tja, vi har bytt ut en del förkortningar, EG heter EU, för det är inte längre någon gemenskap. Och vpk heter v nu, för de är inte kommunister längre. Inte? Det är som om de skämdes för att han mördade sextio miljoner människor, precis som du med din videoaffär, de tar på sig hatt och slår upp rockslagen innan de ger sig in i riksdagsdebatten: Herr talman, det är jättekul att få vara med i den här jättekuliga debatten med en massa jättefina åsikter, men för övrigt anser vi att kungahuset bör förstöras. Kan vi föra inte det lite i dagordningen? Bara pyttelite? Och den här gången får du fan ge mig bra kort, jag börjar bli kall. Så det gick åt skogen i slutet på 80-talet och sedan i slutet på 90-talet... Vilka åker på stryk nästa gång, i slutet på... Vad är det nu? 003. Om en fyra, fem år alltså. Vilka åker på nästa stjärnsmäll? Ja, det är väl styrelserna på bigga företag, sådana där på Skandia och så där, som sitter med fallskärmar och tror sig ha hittat någon slags ekonomisk grisen Särimner: Så fort de tuggat i sig en miljon, så utlöses nästa fallskärm och så rullar det på. Men nu håller fallskärmarna på att säcka ihop, det finns fallskärmsjägare, som ser till att miljonen aldrig löses ut, och de drar och drar i snöret och ser marken komma farande mot dem och för bara en sekund sedan hade de allt: Lägenheter åt barnen och åt sig själva och åt frugan och hunden och tre sommarstugor i södra Frankrike och ett jättefint litet torp alldeles intill Jönköping som de har bara för att kunna ta det lite lugnt och se ut över Vättern och de satt i fem styrelser med en fallskärm i varje och de drar och sliter i tåten, men skiten fäller inte ut sig och plötsligt inser de att de inte har något. De bara hade något. Och de ser när marken är riktigt nära att det inte är marken, utan de håller i själva verket på att dundra rätt in i en löpsedel! Och de faller hårt smack! och blir bara en patetisk våt fläck i den massmediala kapplöpningen som älskar att ge sig på

25 5 stora starka maktberusade hundar och det finns inget som lockar en kvällstidning så, som en hund som redan ligger. De ser inte att han redan är en blöt förorening av blod och spyor, som får trycksvärtan att rinna. Som ingen bryr sig om att torka upp. Fräscht. 003 Då hade jag varit fyrtiofem år nu Ja, många bäckar små blir mycket spilld mjölk. Hur var det? Tvåtusengrejen. Millennieskiftet? Det kom och gick. De trodde att datorerna skulle braka ihop, men ingenting hände. Absolut ingenting. Nej, det där med datorer, det kommer aldrig att hålla, allt blir så datoriserat, så fort man skall boka en tågbiljett på SJ så säger de Vänta lite, datan krånglar... Men det är ju praktiskt att kunna surfa ut och kunna kolla tågpriserna själv... Så numera surfar man när man åker tåg? Jag sade att det var praktiskt att... Och jag sade att det är ett riktigt otyg, vet du att Sverige håller på att bli ett av världens mest datoriserade länder? Allt skall in på på på på... det där som det skall in på och hela samhället blir så sårbart. Hela den där datorsvängen kommer att självdö, människor kommer att förstå att datorskiten bara är en fluga. En flugskit. Det är nog lite för sent för det resonemanget.

26 6 Och så kommer en sak som då millenieskiftet som tydligen gör att datorerna kan flippa ut; är det ingen som vaknar då och tänker Vänta! Datorerna håller på att ta över allting! Vi måste ta tillbaka makten över våra liv!? Nej. Det var som vilket nyår som helst. Min dator funkar fortfarande. Skrattar föraktfullt åt tanken. Din dator? Har du en egen dator Vi släpper det. Jag älskar nyår. Jag älskar nyårsaftnar. Jag friade på en. Hela den kvällen var jag totalnervös och hade planerat med blommor och middag och bokat en svit på Grand Hotel. På tolvslaget så... Jag gick ner på knä... och... Nä! Jo, visst, ner på knä och tog hennes hand och frågade då... Och hela himlen exploderade i fyrverkerier. Och det var som om alla färgerna och blixtarna var för oss. Helen och mig. Jag stod där på knä och såg upp på henne. Jag kunde se färgkaskaderna långt där uppe och det var som en stumfilm. Jag hörde inte larmet, alla rop och knallarna och explosionerna. Jag såg bara hennes ansikte och hennes hår som lystes upp i grönt och rött av alla fyrverkerierna som bakgrund. Och det var alldeles tyst. Och när hon log slog det ned som en bomb i mitt hjärta. Och i den här kakofonien av... av... overklighet... så var hennes ja det enda verkliga. Varför skiljde ni er? Om du frågar mig det en gång till, så kommer jag inte sluta förrän du svalt vartenda kort i den här leken. Får jag fråga vad som hände då? Med dig. Du. Här. Gör en gest eller min som innebär att dö.

27 7 Jag tittade åt höger. Okej Att göra så var alltså livsfarligt på åttiotalet? Det kom en kompis... som de gör, de kommer alltid och skall morsa och fråga hur det är, om jag och Helen fortfarande är vänner och det är ett evigt Jodå, vi kan fortfarande umgås Nä, men det är väl bra! Va? Jodå, föffan, det känns skitbra nu. Det är ju skitbra! Visst, sörrö! Kanon, hörrö! Tja då! Tja ba!... och så är jag på väg ut, över, han kom från höger och så är jag på väg över och så hinner jag precis bara glimta till vänster. En Volvo. Alldeles blank. Röd. Smäller ihop handflatorna. Vad fånigt. Visst. Ena polare man har, va? Och så var det inte ens en Porsche. Vilket slöseri. Om han varit en av dina anställda kunde du ha avskedat honom. Kommer på att det är omöjligt. Eller... Ja. Nej... Jag kan tänka mig att han mår ganska... Var ni nära? Ja, det var väl en sådan här bit, någonting... Nära vänner. Ja, så där. Han heter... Nej fy, det kan inte vara kul att vara honom just nu.

28 8 Det finns ju en chans att han kommit över det vid det här laget. Och hon i bilen sedan då. De säger att kvinnor kör bättre än män, men hon lär ju inte köra en meter på ett bra tag. Ja, men hallå. Kvinnor skulle köra bättre... För det första är det där diskriminering, för det andra så kör de som kärringar. Jag läste en undersökning... Av alla tillfrågade män, svarade 80 procent att de kör bättre än genomsnittet. De frågade väl fel män. I vilket fall så var det mitt fel. Så jag behöver inte gräma mig. Och jag behöver inte ens tänka på det mer. Medan hon i Volvon då och han... Äh!... S-någonting... Stiff, steff stuff Ja, nä, de kan knappast tyckt det var så fett kul. Vad sade du? Fett kul? Trött. Ja, man säger så nuförtiden. Fett kul... Låter som en ölmage. Så heter det i alla fall. Vilket osvenskt uttryck. Fett med kul, det hade jag fattat.

29 9 Så säger bara nördar. Nördar? Glöm det. Ska vi inte spela mer? Glöm det. Du inbillar dig bara att du vinner hela tiden... Begrundar s uppenbarelse: Fortfarande klädd i sin duffel, men annars enbart kalsonger och nakna ben. Du klär i det där... Men visst, strunta i det. Vi har ju tiden för oss. Jag tror inte det finns Tid just nu. Jag tror inte ens det är ett Just nu. Det finns bara ett... Då. Kort paus, där verkar begrunda s uttalande. Minns vad vännen heter. Sebastian! Egentligen är den här versionen av döden helt oväntad. Att du har lallat omkring här och väntat på att just jag skulle bita i gräset, så du äntligen skulle få veta vem du egentligen är. Med avsmak. Och så den här hissen dårå Med insikt. Är det därför du ligger på mig hela tiden? Hissjäveln är nästan det mest oväntade.

30 30 Du ser det som din dödsuppgift att få mig att trycka på nerknappen? Vem skulle annars ha det tvivelaktiga nöjet? Mitt yrkesval visar ju på hur mån jag är om människor, att jag har förmågan att hysa empati, medan ditt så kallade yrke visar mer på en upptrampad stig till banken. Ursäkta om jag gör dig besviken, men jag har inget intresse av att få lära känna dig... eller - Skrattar till, åt det idiotiska i tanken. - mig! Det här är inte min idé. Jag flöt inte omkring och glodde på världen och spanade in vem som möjligen kunde vara den bäste för mig att få lira skjortan av: Det var ett ingenting. Inte ens mörker. Det fanns noll. Inget ljud, inga tankar, absolut inga känslor. Som ett väntrum, där slumpen delade ut köbrickor. Slumpens väntrum. Tills vi kunde mötas och jag skulle få lära dig att du är en fuskare som bara tänker på dig själv, så du får något att grunna på, när du hamnat där nere, resten av din evinnerlighet. Kom inte dragande en gång till med ditt jävla tugg om Ödet och Vi är förutbestämda för varandra och Det måste finnas en mening - Varför skulle vi annars vara här? - Det finns ingenting! Inte ett smack! Jag har precis försökt förklara det för dig och det vore en stor lättnad för mig om du tog dig för att tro på mig: Det finns ingenting, jag vet; jag har varit där. Får jag säga vad jag tycker? Vill du verkligen att jag skall svara på den frågan? Jag tror att din själviskhet och din upptagenhet av dig själv, ditt sättande-av-dig-själv-ifrämsta-rummet krossade dig. Förstörde ditt liv och jag ger mig fan på att det var därför ni skiljde er.

31 3 försöker komma med invändningar. Du tror att det beror på att hon inte älskade dig längre eller att du tvivlade på din förmåga att tillfredsställa henne eller något annat lika banalt, men den egentliga orsaken var att hon inte stod ut med din egenkärlek, ditt narcissistiska förhållningssätt att allt utgår från dig, som celsiusskalan: Allt mäts från din nollpunkt, där du fryser i din ensamhet för världen förstår dig inte, din excellens, din övermänskliga förmåga att bedöma andra, Han är minus tre och hon är plus femtiofyra, och när ni älskar så är det du som drar upp henne till din kokpunkt, så ligger ni med varandra på hundra grader tills det går för dig och du pyser ned till fryspunkten igen och hon kämpar för att komma ikapp, men frosten biter hennes klitoris och du somnar i din lilla fascistigloo, oförmögen att se hennes längtan eller hennes... liv. Eftersom han omedvetet talar om sig själv, så har han svårt att hålla tårarna på plats. Totalt oförmögen till andra drömmar än dina egna, din egen längtan, din egen skräck för att inte räcka till, att bli gammal, ditt mjäll som du aldrig blir av med, ditt hjärta som skaver och levern som skrumpnar ihop för varje ny känsla, varje nytt anfall av självförakt som du projicerar på henne och skriker åt henne så jävla dumt att hon inte förstår dig och du sårar henne och du sviker henne. Och du går bara runt och tapetserar om igloon och spelar Håkan Hellström på högsta och undrar varför i helvete ingen förstår dig! Vad gör du för fel?! Hon lämnar dig och du blöder och hon kommer inte tillbaka för hon är död och hjärtat skriker efter henne och du bara fortsätter envist att frysa. Ensam. Och alla ser på dig och tänker. Ja, så är det kanske. Du vet inte ens vad jag pratar om, din handikappade jävel. Ditt förakt för andra människor har dränkt så du ser inte längre dina tillkortakommanden, dina begränsningar, ditt statiska oemotionella tillstånd. Ursäkta, hallå, men vem är det som snackar just nu? Märker du inte det? Ett ögonblick trodde jag det var du, men när du började upphöja dig till en tron byggd på människoförakt och i samma andetag hävdade att det var jag som såg ner på människor bara för att jag äger en Porsche, så måste jag säga att jag blir rätt tveksam och därför frågar jag: VEM ÄR DET SOM SNACKAR JUST NU? Just där... så låter det som du och just nu... så låter det som jag.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par.

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par. Allt du är Du andas ganska tyst jag tror du somna till slut. Tårar gör en sömnig. Inte sant? Både du och alla ljusen i mitt rum har brunnit ut. A7 A7 De slockna när de brann som mest och du gjorde likadant.

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Based on a True Story 1

Based on a True Story 1 Based on a True Story 1 8 - Trip, säger jag till min före detta pojkvän. Vi måste prata. Vi befinner oss på inspelningen av hans nya film. Du vet, den där med hans filmstjärnefru, som handlar om en tjej

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Död tid av Hanna Åkerfelt 1 / 15 DÖD TID EN PJÄS AV. Hanna Åkerfelt. Hanna?kerfelt Hakerfelt@hotmail.com. Mobil: 045-6769769

Död tid av Hanna Åkerfelt 1 / 15 DÖD TID EN PJÄS AV. Hanna Åkerfelt. Hanna?kerfelt Hakerfelt@hotmail.com. Mobil: 045-6769769 Död tid av Hanna Åkerfelt 1 / 15 DÖD TID EN PJÄS AV Hanna Åkerfelt Hanna?kerfelt Hakerfelt@hotmail.com Mobil: 045-6769769 Död tid av Hanna Åkerfelt 2 / 15 ROLLER: Laura, 16 år Mannen Systern, Lauras storasyster

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Jag hittadelugnet inom mig

Jag hittadelugnet inom mig I Indien skulle Lena hitta sitt sanna jag det var hon övertygad om. Jag hittadelugnet inom mig när jag slutade söka efter lyckan Lena Forsell hade ett välordnat liv med man, barn och jobb.ändå kände hon

Läs mer