Dogfight Av Patrik Bergner

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dogfight Av Patrik Bergner"

Transkript

1 Dogfight Av Patrik Bergner Personer:, trettio år, tjugofem år Telefonplan -04

2 delar ut kort. En röst? Ja. Du menade en röst? Ja, när jag säger en röst så menar jag en röst. Vad menar du med det? Det var inte jag som sade det. Jag sade det han sade och han sade att det var en röst. En röst? Ja, en röst. Inne i huvudet? Han sade det! Jag vet inte var han hörde rösten, den kanske satt på axeln! Du får det att låta som mitt fel. Det är ditt fel som nämnde det från början.

3 3 Jag trodde det kunde vara intressant. Ursäkta. För vem? Hur många fler ser du här? Hissar av den här storleken tar max trehundra kilo och ditt ego måste väga över tvåhundra, så som jag ser det är det överfullt på det här skitutrymmet. Denna aggressivitet är nästan beundransvärd. All energi du lägger på att ilskna till över någon som du inte känner, det får mig att undra hur du var innan. Vägrar ge sig, vill nå fram, men är något för aggressiv. Det var en röst. Han sade det. Det var hans förklaring. Lugnar ned sig i ett försök att få upp konversationen en nivå. Så. Frågan jag ställde var; hur man skall handskas med det? Skall han straffas eller skall han komma undan? För det får man väl säga utan att bli anklagad för att vara aggressiv att hela rösthistorien knappast var något annat än en fet undanflykt. Fet? Man säger så. Jaha du. Som smör? Eller olivolja? Man säger så! Det verkar som om allt jag säger vänder du emot mig. Det verkar som om allt du säger inte är sådant som du säger, utan sådant som andra säger. Det verkar som om du inte lyssnar utan använder dina öron till något helt annat

4 4 Du kanske också har en röst inom dig som säger vad du skall säga till mig om allt vad det är som andra säger? Du fuskar. Inte. Du tog tre kort och valde bort ett. Om jag ville fuska skulle jag se till att du inte märkte det. Men jag såg det ju. Jag hörde att du sade det, men då säger jag, vilket du inte verkar höra, att om jag fuskade skulle jag ju inte vara så dum så att du såg det. Men jag Då är det ju ingen vits att fuska. Hur kan man Och han kanske verkligen hade en liten intrigant röst på axeln som trilskades med hans själ Javisst och slet fram vilddjuret inom honom.

5 5 Säkert. För hur skall du kunna veta, du kände honom knappast. Och då skall han få, vaddå, vård? Nej - Istället för en giftspruta? - men kanske den lilla rösten skulle behöva vård? Med ett litet föraktfullt skratt. Säkert. Så då finns det kanske en liten röstmottagning där det då sitter en liten röstterapeut, och bredvid på en liten schäslong har den lilla rösten lagt sig tillrätta och berättar vilken svår, otacksam tillvaro den har, som dag ut och dag in måste sitta på en axel och viska tills den är alldeles hes och aldrig får den någon uppskattning utan alla bara skäller och skriver spaltmetrar i tidningarna om hur farligt det är med röster inuti huvudet när den egentligen är en vanlig liten röst som bara sköter sitt jobb. Visst. Och de pratar och pratar om röstens svåra barndom tills rösten har blivit så pass frisk att den kan försvinna. För i den stackars lilla röstens fall så är själva försvinnandet ett tillfrisknande. Vilket tål att tänka på Att man blir frisk när man försvinner? Eller till och med när man dör.

6 6 Skulle döden vara ett friskhetstecken? Det beror nog på vad du har gjort i ditt liv. Vad har du gjort av ditt liv? Du vet att någonstans under livets gilla gång begick du ett misstag, ett riktigt ordentligt ångermisstag. Du vet att någonting ligger där och glöder som en hemsk aning att Fan, det där borde jag inte ha gjort, jag borde inte ha gjort så där mot henne och nu sitter den här skådespelande faen här mittemot mig och jag vet att han har rätt, han har rätt i att jag borde trycka på nerknappen, för jag förtjänar inget bättre, och han borde få trycka på uppknappen, men jag kämpar emot! Jag vill inte inse någonting, tack så mycket! Jag vill fortsätta i mitt väl upptrampade livsspår: Förnekelse! Får jag ställa en fråga, som inte alls är menad som en attack, även om du säkert kommer att uppleva den som det Vad händer om jag betackar mig? men vad jag skulle vilja veta... Skrattar överseende till. Jag kommer givetvis att ställa frågan ändå Givetvis. Alltså: Tror du jag är intresserad i fall du är intresserad av någon arab som knäpper någon brud på något varuhus? Jag fattar inte hur du kan tycka att mordet på Anna Lind inte är ett riktigt juste ämne för en diskussion. Kanske för att mordet på Olof Palme dränker all konkurrens. Tappar ett kort, nära kortleken. Den där gamla reliken, det har ju svenska folket kommit över.

7 7 Så du är talesman för alla åtta miljoner? Tar upp ett kort. Vi är nio miljoner nu. Eh Jaha...? Anna Lind, det är grejen numera. Nu fuskade du igen. Omöjligt. För då skulle jag inte ha sett det? Bingo. Men du fuskar när jag inte ser det? När jag ser att du fuskar, fuskar du inte och när jag inte ser något så fuskar du. Den möjligheten är ju inte helt utesluten. Skapar en viss osäkerhet, tycker jag. Skapar en viss spänning, tycker jag. För dig, ja! Du vet ju hur det är. Du tycker det är lite läckert så där: Hihi, han vet inte, han tror vi spelar och att det är nervkittlande och spännande, men egentligen vet jag att han kommer att förlora, för jag har mina höga hästar att tänka på! Varför spelar du då, vad är det för kul? Var ligger det kuliga då, förklara det för mig!

8 8 Spänningen. Allt spännande har ju flugit ut genom fönstret, du har tagit Spänningen och stoppat ner den i ett kuvert adresserat Mitt Livs Novell. Det här. Vilket? Det här är själva spänningen. Du och jag. Det måste vara jävligt spännande att jag vet att du är en fuskare. Men jag fuskar inte. Jag begriper inte folk som fuskar sig igenom livet. Som finner en vits med det, att det är så viktigt för dem att vara något. Men! Fusket skall ju inte synas. Så om de fuskar till livet, så blir ju inte deras liv synligt för andra. Osynliga får de vandra sina återstående dagar i De Oseddas Dal, utmärglade krafsar de sig fram på blödande naglar: Se mig... Se mig... Pratar du om dig själv? Nej, fan. Bra, då kan du ta av dig strumpan. Under protest.

9 9 Det finns inga domare här. Bara du och jag. Du vet egentligen ingenting. Inte om mig, i alla fall. Jag vet alldeles tillräckligt, du satt där Hehe, jag tar den här, så viiinner jag, hehe, slurp, och jag får se hans tår vifta för vinden! Hur skulle det vara om du accepterade att jag inte bryr mig det minsta om dig? Det är bara en fråga, du behöver inte ta illa upp. Ursäkta, jag ville bara... Jag gör helt enkelt så att jag avvaktar tills du inser att du skall ner i... vad-det-nu-är och jag skall upp till vad-det-nu-är. Förlåt, jag försökte säga något här... Du vill absolut tro att jag fuskar bara för att du råkat se det? Du kan inte tolerera att jag är mer lyckad än du, bara för att du börjar frysa om foten? Det handlar fortfarande om rätt eller fel. Det är du som är fel, min vän. Då är det så märkligt att det är du som är på väg ner.

10 0 Söker ord, alltför irriterad. Det är så otroligt Öppnar sin portfölj,tar fram ett papper. Inte bara det: Det är oerhört otroligt. Ritar på ett papper. Visar : En pil som pekar upp. Jag då? Vänder på papperet så pilen pekar ned. Säkert. Vi får väl se. Du får väl se. Kort paus. Skrattar till. Jaja. Vi får väl se. Du vet varför vi sitter här! Och där kom den välbekanta aggressiviteten som ett brev på posten Hur länge har vi suttit här? Hur länge har du slagit ifrån dig med näbbar och klor och jag vill inte - jag vill inte - jag vill inte ner till vad-det-nu-är, pyttsan heller att jag ska, för JAG har då aldrig gjort något elakt hela mitt liv! men om jag får göra en lekmans bedömning Helst inte. så är ditt största problem just Förnekelse.

11 Hej och hå, favorit i repris Som Förintelsen. Förintelsen var en Förnekelse. Alltså är du en förintelse. Oj! Kom det en sanning här nu? Eh, låt mig tänka, kan det ha varit en sanning, jag tror inte det, eller ja, jo, det var en sanning. Försöker skratta bort det. Det här är så otroligt oerhört Du tror väl inte att vi hamnat här bara av en slump? Jo tänk, det tror jag! Ödet har alltså inget med det här att göra? Vi har ju inget gemensamt! Du hann ju inte ens gå ut den där skolan, du hann ju bara med att hoppas att du skulle bli något Åh, ursäkta, har jag tråkat ut dig genom att fördriva tiden? Jag var något! Ja, du påstår det Jag hade något på gång!

12 Något riktigt stort Jag visste vad som gällde! Företaget skulle börsintroduceras, hurra Och plötsligt skall du äga rätten att vända dig till mig i någon torftig konversation bara för att jag inte har någon annan att vända mig till? Ledsen att göra dig besviken, herr VD, men Ödet är tydligen ingen vidare festfixare. Ler. Om leendet. Min fru var också så där. Skulle säga emot på de mest självklara saker. Det var som om hon satte en dygd i att inte ge sig och det kunde vara allt från att påstå att Mozart inte förstod sig på musik till att påstå att Bert Karlsson gör det. Han är rätt stor nu, vet du. Den där lille kufen? Som trodde hans Sommarland skulle bli någon slags attraktiv plats för barnfamiljer? Den blev det. Vi pratar om samma kuf? När de sjöng den där Diggelo-diggelej-grejen, han tyckte på något sätt att han ägde alltihop. Ja, du vet, nu spänner Schalger-SM över hela våren. Gör det?

13 3 Tar aldrig slut. Gör det inte? Och kufen har ett finger med i sextio procent av allt som händer. Det blir sex fingrar. Nu kommer du från ämnet. Vi pratade om min fru. Du gjorde det. Kom jag från ämnet? Du pratade om frugajäveln. Visa lite respekt, annars blir det här olidligt. För det första måste du lära dig att inte racka ner på folk. Jag kan förstå att det är lite knepigt för en person i din ställning Överdrivet imponerad. - mr. Big VD, oj, oj, oj Men det är inte försent än. Du kan fortfarande ändra dig. Skojar du? För det andra så är det redan olidligt. Anledningen till att vi sitter här är just för att det är försent.

14 4 Nej, jag skojar inte alls. Vi kan inte gå tillbaka, vi kan inte ändra på något. Det är riktigt. Men vi kan komma fram till något. Vi kan komma överens. Då lär det ta en stund. Kort, laddad tystnad, där de för ett ögonblick mäter varandra med blicken. Jag kan precis som du antagligen också gör uppleva den här hissen som rena helvetet, men frågan kvarstår: Varför kämpar du emot? Du har ju redan levt bort ditt liv. Du kommer aldrig ge med dig. För du är så jävla envis. Allt måste bli som du tänkt det, du vägrar uppenbarligen förlora, sitter och håller på dina kort, hoppas, hoppas, hoppas jag får jättebra kort, hoppas, hoppas jag vinner och han förlorar. Lille vän, du är precis lika envis. Sluta racka ner! Lille vän, vad fan är det för jävla uttryck? Kallar du din fru så? Eller vad var du, förlovad? Ja, först var jag förlovad, så skarpsint av dig. Kallar du henne så? Lille vän? Nej, möjligen lilla vän, men då skulle jag fått en rak höger. Gillar hon också Jackie Chan?

15 5 Är det någon ny stjärna? En ny Bruce Lee. Bruce Lee... Wosch, schmock... Tjong pong, ping pong. Ponken med svarta... - Har vunnit igen. Pekar på s bälte. - bältet. Medan han tar av bältet. Mikaela gillade Jackie Chan. Hon var en Jackie-Chan-fan. Jag är verkligen ingen våldsam man. Jackiechanfan Säg det snabbt tre gånger För sig själv, i bakgrunden Jackiechanfan - Jackiechanfan Jackiechanfan Hela den här debatten om videovåld. Kommer du ihåg den där filmen Motorsågsmassakern? Som Studio S gjorde det där inslaget om, det var det värsta jag sett. Den går på biograferna nu. Du skämtar. Den är kultförklarad. Du kommer ihåg debatten, va? De ville förbjuda videofilmer helt och hållet överhuvudtaget. Nej, jag var typ fem år då

16 6 Varje gång man skulle hyra en film kände man sig som en riktig pangpangfreak, man fick ha hatt och lång rock på sig, vika upp slagen och smyga in i affären och Hej jag undrar om ni har Bröderna Marx En dag på cirkusen, för jag vill absolut inte se något våld, jag vill se en svartvit klassisk film, jag är motståndare till allt våld, jag är blodgivare, men där drar jag gränsen Och hela det här med VHS och Beta, det är ju omöjligt att veta vilken apparat man skall köpa Nu är det DVD som gäller. Det var det, vad då? Vad var det för någonting? Inte Det var det. DVD. Låter som en förkortning. Hur stavas det? DVD. Vad betyder det? Jag vet inte. Oj, något du inte vet, hur känns det? Du förstår att det fantastiska och jag får tillägga banbrytande med DVD är, att apparaten fungerar fast jag inte vet vad bokstäverna står för. Så varför är DVD så bra? Det är praktiskt. Det är bara en skiva så här.

17 7 Vad då, som en grammofonskiva? Mindre. Som en singel? Som en CD. Aha, den förkortningen känner jag till, det är den där nya hifi-skivan. Vi släpper det, jag blir bara irriterad. Du? Jag som suttit fast i ingenting i snart tjugo år, hur tror du det känns för mig att du kommer här och berättar hur allting är och det som jag berättar för dig antingen vet du redan eller struntar i, för du var bara fem år. Det är verkligen hemskt synd om dig, men som du så träffsäkert påpekade så struntar jag i det, för, jag hade ett stort fett Äntligen på gång, det var bara så jävla mycket Äntligen så det räckte och blev över, efter elva gånger, fattar du, elva gånger Trött på att höra tjatet om scenskolan. Och här kommer löparna in för tredje varvet... De begrep mig, de ville ha mig, de tog in mig och du vet Mikaela skulle ordna med fest och hon Ja, hon försökte, hon ville nog vara glad för min skull, köpte oxfilé och rödvin och gjorde rösti... Det vet jag precis! Rösti, sådan där schweizisk potatis som man river och steker Åh, ibland önskar jag att jag var hungrig...

18 8 Man köper det i frysdisken numera. Jaha...? Ja, vad kul för dig då Det är inte lätt, det är tusen som söker och bara tolv som kommer in och det gäller att ha både tur och skicklighet, framförallt skicklighet. Och du vet elva gånger, jag hade ju gått och hunnit bli 9 år Skrattar torrt. Det finns ju en scenskola i Stockholm, varför börjar du inte där? Vad i helvete skall du i Göteborg att göra i fyra år? Fyra år? Och vad blir du på det, vad fan blir du efter fyra år? Tja, jag blir väl skådespelare... Vackert! Med ett studielån på flera hundratusen och inget jobb när du väl går ut, hur kul tror du jag tycker det är att sitta här och vänta på att du skall förkovra dig medan jag trycker fast små siffror på kvitton och vill ha betalt av alla idioter som tycker att Herregud, kostar mjölken åtta kronor, det gjorde den inte när Olof Palme styrde! och röstin fräste i stekpannan och oxen bakades i ugnen och hon grät och jag blev Ja, jag blev förbannad, jag hymlar inte, och så skulle vi äta och det skulle vara fest, vinet och den där stekta köttbiten Tvärsigenom, den var stålgrå, jag lovar dig, inte en blodsdroppe gick det att klämma fram ur den där torra klumpen Sedan började jag skolan. Jag kan fortfarande inte begripa att jag sitter här med dig. Lika fast som en tärna i ett luciatåg... Sjunger. Vill du se en tärna... se på Nils... Jag heter inte Nils. Då är det kanske inte om dig sången handlar. Kan det vara en möjlighet? Har du någonsin tänkt på det? Att inte vara det absoluta föremålet för allas uppmärksamhet? Känns ovant, va? Att föreställa sig att jag sjunger om någon som faktiskt heter Nils. Och inte om dig, som ändå heter något helt annat. Om korten. Hur många?

19 9 Två. Och jag skulle äntligen bli det jag ville, det jag hade strävat efter, längtat efter, som jag... som jag... ville. Så du sket i vad hon ville? Vad hon vill kan väl inte styra vad jag vill? Det är ju inte som en julklapp, hon önskar sig en cykel och jag köper henne ett strykjärn? Det är ju inte den typen av strunta-i-vad-hon-tyckerförfarande som jag pratar om, jag pratar om att förverkliga en dröm. Så vad gjorde ni? Vi förlovade oss. Så romantiskt. Jag ville att hon skulle känna sig älskad. Att hon kunde lita på mig, att vi skulle ha framtiden ihop precis som om jag inte höll på med mitt självförverkligande av mig själv, att jag alltid skulle finnas där vid hennes sida och att jag absolut inte struntade i vad hon tyckte bara för att jag... liksom... Struntade i det? För det var ju det jag strävade efter hela tiden, att få ett bevis på vem jag är, att jag dög och jag gjorde mina monologer för den där satans juryn och genomled hela skiten och svettades och så till slut efter denna mangling av prover och sångprover och kroppen skulle göra kullerbyttor och inlevelsen skulle vara på topp... så läser jag på listan... antagna till Teaterhögskolan... och där var jag med. Jag såg mitt namn med en gång. Jag såg det flera gånger. Och så satte jag mig i en vattenpöl och kippade efter andan. Och folk grät och skrek omkring mig, kramades och skrattade och slog knytnävarna i väggen och där satt jag. Äntligen skulle jag få skapa på riktiga premisser. Jag var värdefull. Jag hade papper på det. Värdefull. Signifikant. Som konstnär alltså, som människa vet jag ju redan att jag är ja

20 0 Fyller på, samtidigt med. Som en ironisk hjälp. Värdefull och signifikant... och jag ringde henne och hon bara... Ja, hon sov, hon fattade väl inte riktigt... Jag var glad och hon var förbannad Upp som en sol och ner som en... som en... som något som faller jävligt hårt. Som Ikaros, kanske. Föll han? Som en gråsten. Så var det. Poff. Klimaxen i mitt liv. Inte förlovningen? Vilken då? Glöm det. Nej, men säg nu. Det var väl du som var förlovad? Jag har också varit förlovad, alldeles riktigt. Jajaja! - Även om jag framförallt var gift.

21 - nu fattar jag. Med henne! Ja, med min fru. Jag var fan inte förlovad med din fru, jag pratar om Mikaela. Ja, visst, det är klart att det också var ett klimax, själva förlovningen... att vi... Jaha. Vackert. Efter ditt härliga påpekande inser jag att jag sumpat två klimaxer. Vi roligt vi har det tillsammans, tack så mycket. Två klimaxar. Två klimaxeeeerrrr. har vunnit pokeromgången igen. Byxorna. Och det här är antiklimax. Sitta här med dig. Maxantiklimax. Titta på dig, där du sitter med din kostym, prata med dig som bara tuggar om hur stor Olof Palme var, som inte ens vet vem Eminem är En förkortning, kanske? du sitter där, fast i din åttiotalsidé om att unga män med porsche var värda något och tror att det fortfarande är ballt att kavla upp ärmarna på kavajen, jag fattar det inte. Hur fan kunde man vara verkställande direktör vid trettio års ålder? Genom hårt arbete. Visst säkert. Lånat pengar från banken och trodde du ägde dem

22 Ja? - åkte omkring i en Porsche och snackade i mobil... Överseende. De är nog liiite större än så... Visar på en stor apparat, som en mindre väska, som fungerar som telefon. Sälj, köp, sälj, köp! Men det där höll inte i längden. Dra den sagan för dina kompisar i helvetet. Yuppien är en utdöd art. Vad du snackar. Som dinosaurierna. Hur fan skulle det kunna gå åt skogen? Det finns ju hur mycket pengar som helst! Fanns. Det är ju bara att lyfta på luren så sade de ja till nästa lån. Det var bara. Du ljuger så du tror det själv, taskspelare.

23 3 Jag är ledsen, herr verksmällande direktör, men bubblan sprack. Vilken bubbla? Fastighetsbubblan. De är ju värda hur mycket om helst! Hur mycket om helst! Hur skulle fastigheter kunna spricka? Med framgång. Plötsligt har du blivit mycket ful. Dina ögon sitter alldeles för tätt ihop. Du vet ju inte hur det gick. Eller hur? Du kan däremot fråga mig vadsomhelst, för jag vet. Nästan hotfullt. Eller hur? Vänligt. Fråga mig. Fråga vad du vill. Vem mördade Palme? De hade ett ganska bra förslag, men det strandade på juridiska teknikaliteter. Så man vet inte. Jo. Men ingen har åkt fast för det. Ser du? Jag vet. Du, däremot, är som en åttitalistjolle mitt ute på havet. Dels det som du värnar så hett om, slutet på 80-talet, poff bara, alla lån blev tvärdyra och sedan i slutet på 90-talet när IT-bubblan sprack. IT?

24 4 En ny förkortning. Finns det inga ord i svenskan längre? Tja, vi har bytt ut en del förkortningar, EG heter EU, för det är inte längre någon gemenskap. Och vpk heter v nu, för de är inte kommunister längre. Inte? Det är som om de skämdes för att han mördade sextio miljoner människor, precis som du med din videoaffär, de tar på sig hatt och slår upp rockslagen innan de ger sig in i riksdagsdebatten: Herr talman, det är jättekul att få vara med i den här jättekuliga debatten med en massa jättefina åsikter, men för övrigt anser vi att kungahuset bör förstöras. Kan vi föra inte det lite i dagordningen? Bara pyttelite? Och den här gången får du fan ge mig bra kort, jag börjar bli kall. Så det gick åt skogen i slutet på 80-talet och sedan i slutet på 90-talet... Vilka åker på stryk nästa gång, i slutet på... Vad är det nu? 003. Om en fyra, fem år alltså. Vilka åker på nästa stjärnsmäll? Ja, det är väl styrelserna på bigga företag, sådana där på Skandia och så där, som sitter med fallskärmar och tror sig ha hittat någon slags ekonomisk grisen Särimner: Så fort de tuggat i sig en miljon, så utlöses nästa fallskärm och så rullar det på. Men nu håller fallskärmarna på att säcka ihop, det finns fallskärmsjägare, som ser till att miljonen aldrig löses ut, och de drar och drar i snöret och ser marken komma farande mot dem och för bara en sekund sedan hade de allt: Lägenheter åt barnen och åt sig själva och åt frugan och hunden och tre sommarstugor i södra Frankrike och ett jättefint litet torp alldeles intill Jönköping som de har bara för att kunna ta det lite lugnt och se ut över Vättern och de satt i fem styrelser med en fallskärm i varje och de drar och sliter i tåten, men skiten fäller inte ut sig och plötsligt inser de att de inte har något. De bara hade något. Och de ser när marken är riktigt nära att det inte är marken, utan de håller i själva verket på att dundra rätt in i en löpsedel! Och de faller hårt smack! och blir bara en patetisk våt fläck i den massmediala kapplöpningen som älskar att ge sig på

25 5 stora starka maktberusade hundar och det finns inget som lockar en kvällstidning så, som en hund som redan ligger. De ser inte att han redan är en blöt förorening av blod och spyor, som får trycksvärtan att rinna. Som ingen bryr sig om att torka upp. Fräscht. 003 Då hade jag varit fyrtiofem år nu Ja, många bäckar små blir mycket spilld mjölk. Hur var det? Tvåtusengrejen. Millennieskiftet? Det kom och gick. De trodde att datorerna skulle braka ihop, men ingenting hände. Absolut ingenting. Nej, det där med datorer, det kommer aldrig att hålla, allt blir så datoriserat, så fort man skall boka en tågbiljett på SJ så säger de Vänta lite, datan krånglar... Men det är ju praktiskt att kunna surfa ut och kunna kolla tågpriserna själv... Så numera surfar man när man åker tåg? Jag sade att det var praktiskt att... Och jag sade att det är ett riktigt otyg, vet du att Sverige håller på att bli ett av världens mest datoriserade länder? Allt skall in på på på på... det där som det skall in på och hela samhället blir så sårbart. Hela den där datorsvängen kommer att självdö, människor kommer att förstå att datorskiten bara är en fluga. En flugskit. Det är nog lite för sent för det resonemanget.

26 6 Och så kommer en sak som då millenieskiftet som tydligen gör att datorerna kan flippa ut; är det ingen som vaknar då och tänker Vänta! Datorerna håller på att ta över allting! Vi måste ta tillbaka makten över våra liv!? Nej. Det var som vilket nyår som helst. Min dator funkar fortfarande. Skrattar föraktfullt åt tanken. Din dator? Har du en egen dator Vi släpper det. Jag älskar nyår. Jag älskar nyårsaftnar. Jag friade på en. Hela den kvällen var jag totalnervös och hade planerat med blommor och middag och bokat en svit på Grand Hotel. På tolvslaget så... Jag gick ner på knä... och... Nä! Jo, visst, ner på knä och tog hennes hand och frågade då... Och hela himlen exploderade i fyrverkerier. Och det var som om alla färgerna och blixtarna var för oss. Helen och mig. Jag stod där på knä och såg upp på henne. Jag kunde se färgkaskaderna långt där uppe och det var som en stumfilm. Jag hörde inte larmet, alla rop och knallarna och explosionerna. Jag såg bara hennes ansikte och hennes hår som lystes upp i grönt och rött av alla fyrverkerierna som bakgrund. Och det var alldeles tyst. Och när hon log slog det ned som en bomb i mitt hjärta. Och i den här kakofonien av... av... overklighet... så var hennes ja det enda verkliga. Varför skiljde ni er? Om du frågar mig det en gång till, så kommer jag inte sluta förrän du svalt vartenda kort i den här leken. Får jag fråga vad som hände då? Med dig. Du. Här. Gör en gest eller min som innebär att dö.

27 7 Jag tittade åt höger. Okej Att göra så var alltså livsfarligt på åttiotalet? Det kom en kompis... som de gör, de kommer alltid och skall morsa och fråga hur det är, om jag och Helen fortfarande är vänner och det är ett evigt Jodå, vi kan fortfarande umgås Nä, men det är väl bra! Va? Jodå, föffan, det känns skitbra nu. Det är ju skitbra! Visst, sörrö! Kanon, hörrö! Tja då! Tja ba!... och så är jag på väg ut, över, han kom från höger och så är jag på väg över och så hinner jag precis bara glimta till vänster. En Volvo. Alldeles blank. Röd. Smäller ihop handflatorna. Vad fånigt. Visst. Ena polare man har, va? Och så var det inte ens en Porsche. Vilket slöseri. Om han varit en av dina anställda kunde du ha avskedat honom. Kommer på att det är omöjligt. Eller... Ja. Nej... Jag kan tänka mig att han mår ganska... Var ni nära? Ja, det var väl en sådan här bit, någonting... Nära vänner. Ja, så där. Han heter... Nej fy, det kan inte vara kul att vara honom just nu.

28 8 Det finns ju en chans att han kommit över det vid det här laget. Och hon i bilen sedan då. De säger att kvinnor kör bättre än män, men hon lär ju inte köra en meter på ett bra tag. Ja, men hallå. Kvinnor skulle köra bättre... För det första är det där diskriminering, för det andra så kör de som kärringar. Jag läste en undersökning... Av alla tillfrågade män, svarade 80 procent att de kör bättre än genomsnittet. De frågade väl fel män. I vilket fall så var det mitt fel. Så jag behöver inte gräma mig. Och jag behöver inte ens tänka på det mer. Medan hon i Volvon då och han... Äh!... S-någonting... Stiff, steff stuff Ja, nä, de kan knappast tyckt det var så fett kul. Vad sade du? Fett kul? Trött. Ja, man säger så nuförtiden. Fett kul... Låter som en ölmage. Så heter det i alla fall. Vilket osvenskt uttryck. Fett med kul, det hade jag fattat.

29 9 Så säger bara nördar. Nördar? Glöm det. Ska vi inte spela mer? Glöm det. Du inbillar dig bara att du vinner hela tiden... Begrundar s uppenbarelse: Fortfarande klädd i sin duffel, men annars enbart kalsonger och nakna ben. Du klär i det där... Men visst, strunta i det. Vi har ju tiden för oss. Jag tror inte det finns Tid just nu. Jag tror inte ens det är ett Just nu. Det finns bara ett... Då. Kort paus, där verkar begrunda s uttalande. Minns vad vännen heter. Sebastian! Egentligen är den här versionen av döden helt oväntad. Att du har lallat omkring här och väntat på att just jag skulle bita i gräset, så du äntligen skulle få veta vem du egentligen är. Med avsmak. Och så den här hissen dårå Med insikt. Är det därför du ligger på mig hela tiden? Hissjäveln är nästan det mest oväntade.

30 30 Du ser det som din dödsuppgift att få mig att trycka på nerknappen? Vem skulle annars ha det tvivelaktiga nöjet? Mitt yrkesval visar ju på hur mån jag är om människor, att jag har förmågan att hysa empati, medan ditt så kallade yrke visar mer på en upptrampad stig till banken. Ursäkta om jag gör dig besviken, men jag har inget intresse av att få lära känna dig... eller - Skrattar till, åt det idiotiska i tanken. - mig! Det här är inte min idé. Jag flöt inte omkring och glodde på världen och spanade in vem som möjligen kunde vara den bäste för mig att få lira skjortan av: Det var ett ingenting. Inte ens mörker. Det fanns noll. Inget ljud, inga tankar, absolut inga känslor. Som ett väntrum, där slumpen delade ut köbrickor. Slumpens väntrum. Tills vi kunde mötas och jag skulle få lära dig att du är en fuskare som bara tänker på dig själv, så du får något att grunna på, när du hamnat där nere, resten av din evinnerlighet. Kom inte dragande en gång till med ditt jävla tugg om Ödet och Vi är förutbestämda för varandra och Det måste finnas en mening - Varför skulle vi annars vara här? - Det finns ingenting! Inte ett smack! Jag har precis försökt förklara det för dig och det vore en stor lättnad för mig om du tog dig för att tro på mig: Det finns ingenting, jag vet; jag har varit där. Får jag säga vad jag tycker? Vill du verkligen att jag skall svara på den frågan? Jag tror att din själviskhet och din upptagenhet av dig själv, ditt sättande-av-dig-själv-ifrämsta-rummet krossade dig. Förstörde ditt liv och jag ger mig fan på att det var därför ni skiljde er.

31 3 försöker komma med invändningar. Du tror att det beror på att hon inte älskade dig längre eller att du tvivlade på din förmåga att tillfredsställa henne eller något annat lika banalt, men den egentliga orsaken var att hon inte stod ut med din egenkärlek, ditt narcissistiska förhållningssätt att allt utgår från dig, som celsiusskalan: Allt mäts från din nollpunkt, där du fryser i din ensamhet för världen förstår dig inte, din excellens, din övermänskliga förmåga att bedöma andra, Han är minus tre och hon är plus femtiofyra, och när ni älskar så är det du som drar upp henne till din kokpunkt, så ligger ni med varandra på hundra grader tills det går för dig och du pyser ned till fryspunkten igen och hon kämpar för att komma ikapp, men frosten biter hennes klitoris och du somnar i din lilla fascistigloo, oförmögen att se hennes längtan eller hennes... liv. Eftersom han omedvetet talar om sig själv, så har han svårt att hålla tårarna på plats. Totalt oförmögen till andra drömmar än dina egna, din egen längtan, din egen skräck för att inte räcka till, att bli gammal, ditt mjäll som du aldrig blir av med, ditt hjärta som skaver och levern som skrumpnar ihop för varje ny känsla, varje nytt anfall av självförakt som du projicerar på henne och skriker åt henne så jävla dumt att hon inte förstår dig och du sårar henne och du sviker henne. Och du går bara runt och tapetserar om igloon och spelar Håkan Hellström på högsta och undrar varför i helvete ingen förstår dig! Vad gör du för fel?! Hon lämnar dig och du blöder och hon kommer inte tillbaka för hon är död och hjärtat skriker efter henne och du bara fortsätter envist att frysa. Ensam. Och alla ser på dig och tänker. Ja, så är det kanske. Du vet inte ens vad jag pratar om, din handikappade jävel. Ditt förakt för andra människor har dränkt så du ser inte längre dina tillkortakommanden, dina begränsningar, ditt statiska oemotionella tillstånd. Ursäkta, hallå, men vem är det som snackar just nu? Märker du inte det? Ett ögonblick trodde jag det var du, men när du började upphöja dig till en tron byggd på människoförakt och i samma andetag hävdade att det var jag som såg ner på människor bara för att jag äger en Porsche, så måste jag säga att jag blir rätt tveksam och därför frågar jag: VEM ÄR DET SOM SNACKAR JUST NU? Just där... så låter det som du och just nu... så låter det som jag.

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen ISBJØRNENS FORFATTER CAMP Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell (Komedi) Av Soni Jorgensen Soni Jorgensen soni@jorgensen.com www.sonijorgensen.com Bakgrund: Den arbetslöse Roland (40+) vill

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

VANESSA. Den orädda. Joachim Masannek

VANESSA. Den orädda. Joachim Masannek VANESSA Den orädda Joachim Masannek Vanessa Den orädda Bok 3 av Joachim Masannek Illustrerad av Jan Birck Översatt och bearbetad av Marie Helleday Ekwurtzel Originalets titel: Die Wilden Fussballkerle

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

En kristen i byn. Kapitel 3

En kristen i byn. Kapitel 3 Kapitel 3 En kristen i byn halvdan skyndade bort mot ragnars gård. ragnar var känd för sitt häftiga humör. Många kunde berätta om hur han slog och sparkade dem som inte lydde honom. hövdingagården låg

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Johan Nordgren. Ebokförlaget Serum

Johan Nordgren. Ebokförlaget Serum Johan Nordgren Ebokförlaget Serum En Dålig Man Johan Nordgren Ebokförlaget Serum ISBN 91-89424-28-X Omslagsfoto: Jane Morén (galaxen@telia.com) Innehåll: Har jag inte rätt va? Jag är en dålig man Titta

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer