Statusrapport. Beslutsfattande rörande bostadsanpassning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statusrapport. Beslutsfattande rörande bostadsanpassning 2014-02-17"

Transkript

1 Statusrapport Beslutsfattande rörande bostadsanpassning

2 R Wallin Telefon Innehåll 1 Uppdrag Bakgrund Kostnader Ursprunglig ansökan Ärendehanteringen Reglemente och delegationsordning Kontakt med kommunalråd Olika minnesbilder Utbetalning av fakturor Analys Slutbedömning...6

3 1 Uppdrag Kommunrevisionen har uppmärksammats på att beslut om utanordning av bostadsanpassningsbidrag kan ha skett utan stöd av gällande delegationsordning. Beslut om bostadsanpassningsbidrag är ett myndighetsbeslut som formellt tas av socialnämnden. Mot den bakgrunden har kommunrevisionen gett EY i uppdrag att utreda omständigheterna i ärendet. 2 Bakgrund Personen NN ansökte om bostadsanpassningsbidrag. Förenklat kan sägas att ansökan bestod av tre delar. Socialförvaltningen beviljade en del och avslog två i maj NN var inte nöjd med socialnämndens avslag utan överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I inlagan till förvaltningsrätten kompletterade NN sin anmälan. Förvaltningsrätten beslutade att NN skulle beviljas de två delar som kommunen avslagit. Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten. I kammarrättens dom fastställdes förvaltningsrättens dom, dvs. kommunens besvär lämnades utan bifall. Kommunen valde att överklaga kammarrättens beslut till högsta förvaltningsrätten som i juni 2012 meddelade att den inte beviljade kommunen prövningstillstånd. Därmed fastställdes kammarrättens beslut. Enligt lagstiftningen skall bostadsanpassningsåtgärder hanteras skyndsamt. Det aktuella ärendet är komplicerat och besår av flera olika insatser spridda över tid. Det är dessutom flera inblandade i frågan. Det är handläggning av ärendet efter kammarrättens dom som granskas närmare i denna promemoria. 3 Kostnader I granskningen framkommer att bostadsanpassningsåtgärder hos NN uppgår totalt till närmare Skr exkl. moms, varav ca Skr avser kostnader hänförliga till det första beslutet och resten avser kostnader efter högsta förvaltningsrättens beslut. Det som följs upp särskilt i denna granskning är hanteringen av besluten efter högsta förvaltningsrättens utslag, dvs. insatser motsvarande ca Skr inkl. moms. 4 Ursprunglig ansökan NN ansökte om bostadsanpassningsbidrag för följande insatser: kök, badrum, utemiljö och förvaringsutrymme för elrullstol. slutversion 2.docx 1 (1)

4 Socialutskottet beslutade bevilja anpassningsåtgärder avseende kök, badrum och installation av elstolpe, utemiljö och förvaringsutrymme för elrullstol. Den sammanlagda kostnaden för detta uppgick till Skr. I detta beslut avslogs nya väggskåp, vägghängd toalett, duschkabin med svängstol m.m. Det var detta beslut som NN överklagade och så småningom blev beviljad. 4.1 Ärendehanteringen Enligt de interna riktlinjer som finns för bostadsanpassningsbidrag är det en fråga för individ- och familjeomsorgens biståndshandläggare att handlägga. Biståndshandläggare inom IFO utreder inkommen ansökan om bostadsanpassningsbidrag och prövar den mot gällande lagstiftning. Samhällsbyggnadskontoret biträder med underlag för beslutsfattande, dvs. tar in offerter från entreprenörer som skall utföra insatserna för att insatsen skall kunna kostnadsberäknas. Utifrån ett sådant underlag tas sedan beslut om insatsen i socialutskottet utifrån funktion och kostnadsbedömning. 4.2 Reglemente och delegationsordning Enligt gällande reglemente hanteras frågor om bostadsanpassningsbidrag av socialnämnden. Beslutsordningen framgår av delegeringsordning inom socialnämnden. Enligt delegationsordning gäller följande: Beslut om bostadsanpassningsbidrag upp till ett prisbasbelopp tas av biståndshandläggare. Beslut om bostadsanpassningsbidrag upp till två prisbasbelopp tas av enhetschef inom individ- och familjeomsorg. Beslut om bostadsanpassningsbidrag därutöver tas av socialnämndens utskott. Socialförvaltningens princip är att bevilja insats för att tillgodose funktion, dvs. om den sökande vill ha en högre kvalitet än vad den enklaste funktionsanpassningen kräver får den sökande själv stå för merkostnaden. 4.3 Kontakt med kommunalråd Efter det att NN fått del av högsta förvaltningsrättens beslut i juni 2012 vände sig NN till kommunalrådet under början av september 2012 när, enligt NN, inget hade hänt. NN framförde klagomål och gav uttryck för att man övervägde att lämna in en JO-anmälan mot kommunen. Kommunalrådet uppfattade samtalet som besvärande för kommunen där den sökande hade framfört kritik mot handläggning, bemötande och att det hade tagit tid från det att högsta förvaltningsrättens beslut genomfördes. Kommunalrådet bad om ursäkt å kommunens vägnar och lovade att undersöka frågan. slutversion 2.docx 2 (2)

5 Enligt IFO-chefen tog biståndshandläggarna kontakt med samhällsbyggnadskontoret direkt efter förvaltningsrättens beslut för att få fram underlag till offerter. Ofullständig offert inkom i början av oktober Olika minnesbilder I intervju nu med kommunalrådet framhålls att han direkt efter samtalet med NN vände sig till ordförande i socialnämnden för att reda ut frågan. Ordförande i socialnämnden hänvisade till vice ordförande med motiveringen att hon ansåg sig jävig i frågan. Kommunalrådet hade sedan en inledande överläggning med vice ordförande i socialnämndens utskott om hur handläggningen skulle ske. Kommunalrådet fick då veta att kommunikationsprocessen inte fungerade smidigt mellan biståndshandläggare inom individ- och familjeomsorgen och personalen på samhällsbyggnadskontoret. Det är en uppfattning som personal och chefer inom de båda förvaltningarna tillbakavisar i intervjuer inför denna granskning. Enligt kommunalrådet enades parterna om att kommunalrådet skulle tala med samhällsbyggnadskontoret om att beviljade insatser skulle verkställas skyndsamt samtidigt som vice ordförande i utskottet skulle se till att utskottet tog nödvändiga formella myndighetsbeslut om insatserna. I intervju med vice ordförande i nämnden bekräftas att parterna hade ett samtal, men hon minns inte vad man kom överens om. Kommunalrådet träffade handläggaren på samhällsbyggnadskontoret för att diskutera ärendet. Handläggaren framförde att han inte fått kompletta offerter och att han väntade ytterligare någon offert. Kommunalrådet framhåller nu i intervjun att det kunde vara svårt att under rådande omständigheter då få fram fler offerter och att semestertider gjort att vissa leverantörer valt att inte lämna offert. Kommunen hade ramavtal. Dessa var att föredra framför att göra ny offertförfrågan med ytterligar tidsutdräkt som följd. Tjänstemannen uppfattade att frågan skulle verkställas direkt, dvs. upphandlas utan offertförfrågan. Det framgår även av ett mejl som tjänstemannen sände till biståndshandläggaren där insatsen beskrivs i termer av direktiv från kommunalrådet. Att tjänstemannen kunde uppfatta frågan så ifrågasätts i princip inte av kommunalrådet nu i samband med intervjun för granskningen. Kommunalrådet framhåller i sakgranskningen att han även vid samtalet med handläggaren på samhällsbyggnadskontoret hade informerat om att om det saknades formella myndighetsbeslut så skulle de tas fram via vice ordförande i socialnämnden. Enligt kommunalrådet handlade han utifrån att kommunen skulle verkställa de åtgärder som fastställdes av högsta förvaltningsrätten och att hanteringen behövde ske skyndsamt. slutversion 2.docx 3 (3)

6 Tjänstemannen på samhällsbyggnadskontoret vände sig till en leverantör med en beställning om att utföra uppdraget. När biståndshandläggarna fick information om att kommunalrådet hade tagit över handläggningen tog de upp frågan med den tillförordnade socialchefen och påtalade att de inte kunde ta ansvar för den fortsatta handläggningen eftersom ärendet inte skulle komma att handläggas i överensstämmelse med gällde riktlinjer. Den tillförordnade socialchefen uppges ha vänt sig till kommunchefen och informerat om att beslut om insatser tagits på oriktig grund och att förvaltningen så småningom skulle vägra betala fakturan. Enligt daganteckning inom socialförvaltningen skedde detta samtidigt som tjänstemannen på samhällsbyggnadskontoret meddelade att kommunalrådet givit direktiv om handläggningen av frågan. Kommunchefen uppges ha lovat att kommunledningsförvaltningen skulle ta över frågan. Enligt kommunchefen har hon bara kommit i kontakt med frågan i förbigående via ett hastigt möte med två biståndshandläggare i korridoren och där biståndshandläggare sagt att kommunalrådet lovat köksluckor i ett annat utförande än traditionellt vita enligt funktionsbedömning. Kommunchefen uppger i intervjun vid granskningen att hon inte i övrigt har varit involverad i denna fråga. Insatsen utfördes. Företaget fakturerade först en a-contofaktura motsvarande Skr exkl. moms i december Denna faktura attesterades av IFOchefen med motiveringen att den uppfattades höra till det första beslutet. Slutfakturan sändes till kommunen i slutet av oktober 2013, dvs. ett år efter det att arbetet inleddes. Kostnaden då uppgick netto till ca kr inkl. moms. 1 Fakturan överlämnades till kommunalrådet en vecka före förfallodag för attestering, med hänvisning till det tidigare fattade beslutet om handläggningen. Kommunalrådet uppger i intervju vid granskningen att han levde i tron att nödvändiga myndighetsbeslut hade tagits i vederbörlig ordning inom socialutskottet, i enlighet med den överenskommelse han anser ha skett med vice ordförande. När fakturan kom insåg han att så inte var fallet. Attestering av fakturan skedde av kommunalrådet. Det finns bara en beslutsattestering, ingen mottagningsattest, dvs. ingen som undersökt att de genomförda insatserna överensstämmer med beställningen. I sakgranskningen framhåller kommunalrådet att han gjorde en avstämning med handläggaren på samhällsbyggnadskontoret om att leverans skett i 1 Detta finns dokumenterat i en tjänsteanteckning av socialchefen den 25/11. Kommunalrådet har en annan bild av detta skeende. slutversion 2.docx 4 (4)

7 överensstämmelse med faktura. Kommunalrådet hade också en överläggning med ekonomichefen om hur attesteringen skulle gå till för att på så sätt hålla entreprenören skadefri och inte låta kommunen drabbas av dröjesmålsavgifter. Kommunledningsförvaltningen har tills vidare valt att bokföra kostnaden på ett balanskonto i väntan på utredning om hur kostnaderna skall fördelas i kommunen. 5 Utbetalning av fakturor Totalt har insatser motsvarande närmare Skr exkl. moms betalats ut för de aktuella anpassningsåtgärderna. Kommunalrådet har attesterat fakturor motsvarande ca Skr inkl. moms. Detta i strid med delegationsordning och beslutanderätt. Resterande fakturor har attesterats inom IFO. Formellt finns beslut om att bevilja bidrag för anpassningsåtgärder för sammanlagt ca Skr exkl. moms. Reellt har IFO betalat fakturor motsvarande ca Skr utöver beslutad ram utan formellt beslut i utskottet, d.v.s. nästan dubbelt så mycket. Socialförvaltningen framhåller i sakgranskningen att de efterlevt de rutiner som fanns för hantering av bostadsanpassningsåtgärder vid tillfället. Tidsutdräkt och kostnadsfördyring, uppfattar socialförvaltningen inte att de haft möjlighet att påverka i just detta ärende. 6 Analys Socialnämnden har till uppgift av fullmäktige att ansvara för myndighetsbeslut rörande bostadsanpassningsåtgärder. Det är både en rättighet och skyldighet. Det finns ingen annan instans som har den rätten i kommunen. Socialnämnden har också antagit en tydlig delegationsordning som klart anger att det är socialnämndens utskott som skall besluta om insatser över två basbelopp. Inför beslut i utskottet skall ärenden beredas av förvaltningen. Ärendet var dessutom av sådan art att högsta förvaltningsrätten fastställt att NN hade rätt till ansökta insatser. Insatserna skall åtgärdas skyndsamt enligt lagstiftningen. Det aktuella ärendet består av tre delar. Bara del ett kan sägas vara beslutad i formell ordning inom utskottet, i enlighet med gällande reglemente och delegationsordning. Resterande insatser är inte formellt beslutade av utskottet, inte heller av någon annan part i form av dokumenterat beslut. Å andra sidan skall de åtgärderna verkställas i konsekvens med högsta förvaltningsrättens beslut. Kommunalrådet har beslutsattesterat fakturor hörande till de två andra insatserna. Beslutsattesteringen är taget i strid med gällande delegationsordning. Det finns inget som visar att socialnämndens utskott hänskjutit frågan till kommunalrådet för avgörande. slutversion 2.docx 5 (5)

8 Beslutet av kommunalrådet kan inte anses förenligt med kommunstyrelsens uppsiktsplikt. Uppsiktsplikten ger inte stöd för kommunstyrelsen att ta över myndighetsbeslut eller att lägga sig i en nämnds handläggning av sina ärenden. Beslutsfattandet får därmed anses felaktigt. Ansvaret för felaktigheten ligger formellt på kommunalrådet. 2 Besluten inom IFO om verkställighet av insatserna har heller inte varit helt förenliga med gällande formella beslut. IFO har attesterat fakturor till ett belopp av sammanlagt ca Skr. exkl. moms när det endast finns beslut om insatser motsvarande ca Skr. En effekt av hur frågan kom att hanteras blev dessutom att delar av insatsen blev dyrare för kommunen än den skulle ha behövt bli om man följt gällande regelverk. I samband med ändringar av köket sattes något dyrare lösningar in än vad ett normalt biståndsbeslut tar sikte på att motsvara. 6.1 Slutbedömning Handläggningen av bostadsanpassningsåtgärderna har i detta fall två formella brister. Nämnden har inte tagit följdbeslut för de kostnadsfördyringar som gjorts inom ramen för det första beslutet. Kommunalrådet har inte haft rätt att beslutsattestera åtgärderna på det sätt som skett. Dessa åtgärder är dessutom inte formellt beslutade i någon instans. Båda bristerna bedöms som anmärkningsvärda. Socialnämnden kan inte frånsäga sig ett ärende bara för att kommunalrådet agerar i frågan. Den har en skyldighet och rättighet att agera och säkerställa att beslutsfattandet blir förenligt med korrekta myndighetsbeslut. Kommunen hade vidare en skyldighet att skyndsamt ombesörja anpassningsåtgärderna efter högsta förvaltningsrättens ställningstagande. Mot bakgrund av detta har insatser verkställts, även om handläggningen inom kommunen blivit bristfällig. Socialnämnden rekommenderas att se över och dokumentera sina rutiner. 2 Kommunalrådet delar inte denna beskrivning. Han framhåller att han hjälpt utskottet att efterkomma ett myndighetsbeslut och att han hela tiden levt i tron att myndighetsbeslut fattats av utskottet. slutversion 2.docx 6 (6)

9 slutversion 2.docx 7 (7)

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2016-01-14 3.5.1 Diarienummer 3129/2015 NN Essunga kommun 465 82 Nossebro Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Datum 2013-05-16 Diarienummer 1363-4190/2011 NN Bodens kommun 961 86 Boden Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden i NN:s

Läs mer

Tillsyn enligt lagen om Bostadsanpassning - svar på beslut från Boverket

Tillsyn enligt lagen om Bostadsanpassning - svar på beslut från Boverket 1 (2) 2009-10-19 Tjänsteskrivelse Dnr 09/124 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Tillsyn

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2012-01-13 Diarienummer 1363-1790/2011 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Stöd och service till vissa funktionshindrade

Stöd och service till vissa funktionshindrade Stöd och service till vissa funktionshindrade Fråga om en kommun kunde avvakta med att pröva en ansökan om personlig assistans därför att Försäkringskassan ännu inte hade tagit ställning till en framställning

Läs mer

BO STADS. anpassnings BIDRAG. Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun

BO STADS. anpassnings BIDRAG. Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun BO STADS anpassnings BIDRAG Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun Bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för anpassning av vissa åtgärder som behövs

Läs mer

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2019-03-28 3.5.1 Diarienummer 6551/2018 NN Göteborgs stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Slutsatser

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Senast reviderad 2017-02-21 Bostadsanpassningsbidrag Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja en entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Senast reviderad 2018-11-27 Bostadsanpassningsbidrag Myndighet och Uppdrag Socialkontoret Nygatan 10 645 80 Strängnäs www.strangnas.se Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja en entreprenör,

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Förslag till beslut: Styrelsen godkänner förslag till delegationsordning. Styrelsen godkänner attestordning

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 30 januari 2019 Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2013-05-07 Diarienummer 1363-4455/2011 Makarna NN Bjurholms kommun 916 81 Bjurholm Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser 1. Boverket riktar ingen kritik

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 23 november 2016. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2013-04-15 Diarienummer 1363-3255/2012 Familjen NN Ombud: Motala kommun 591 86 Motala Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket noterar att

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Bostadsanpassnings bidrag

Bostadsanpassnings bidrag Bostadsanpassnings bidrag Information om bidrag till bostadsanpassning Lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidrag kan sökas hos kommunen och är ett kontantbidrag till dig som

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG 1 VEM GÖR VAD? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR Kultur- och fritidsnämnden Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-01-04 4 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills beslut om upphävande Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

54 Justering och fastställande av föredragningslista 3 55 Initiativ Liberalerna (L): Information om hantering av

54 Justering och fastställande av föredragningslista 3 55 Initiativ Liberalerna (L): Information om hantering av Protokoll 2 av 2 Innehåll 54 Justering och fastställande av föredragningslista 3 55 Initiativ Liberalerna (L): Information om hantering av 4 personuppgifter i förhållande till nya dataskyddsförordningen

Läs mer

Tekniska nämndens delegationsordning

Tekniska nämndens delegationsordning FÖRFATTNING 1.3.6 Antagen av tekniska nämnden 20/15 Tekniska nämndens delegationsordning Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i Kommunallagen möjlighet

Läs mer

Riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag.

Riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag. Riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag. Antagen av: Kommunfullmäktige, 2019-06-17 51 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Cecilia Vainio, enhetschef. Innehåll 1. Målsättning och inriktning...

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Rapport nr 04/2013 Juni 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Landstingsstyrelsen...

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-10-27 3.5.1 Diarienummer 3894/2014 NN Ekerö kommun, Byggnadsnämnden 178 23 Ekerö Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser inte

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Delegering. Allmänt om delegering

Delegering. Allmänt om delegering Kultur- och fritidsförvaltningen Datum Sidan 1 av 6 Sid 2018-01-01 1 (6) Delegering Allmänt om delegering Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2018-02-21 3.5.1 Diarienummer 3528/2017 NN Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. HFD 2013 ref 83 Personkretsen i 1 första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. omfattar också den som håller sig undan så att ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas. Lagrum:

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag?

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidraget är ett ekonomiskt bidrag som du som har en bestående funktionsnedsättning kan söka för att anpassa din bostad. Du ansöker genom att

Läs mer

Granskning av leverantörsfakturor

Granskning av leverantörsfakturor Revisionsrapport Granskning av leverantörsfakturor Ängelholms kommun December 2009 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte och genomförande... 3

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 delegeringsordning Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 PRINCIPER FÖR BESLUT MED STÖD AV DELEGERINGSBESTÄMMELSER Innebörd Att fatta beslut med stöd av delegeringsbestämmelser

Läs mer

Administrativa rutiner för biståndshandläggare och utförare Från beslut till verkställighet. Rutinen gäller när externa utförare är aktuella.

Administrativa rutiner för biståndshandläggare och utförare Från beslut till verkställighet. Rutinen gäller när externa utförare är aktuella. 2011-12-07 Administrativa rutiner för biståndshandläggare och utförare Från beslut till verkställighet. Rutinen gäller när externa utförare är aktuella. Insats Åtgärd kommentarer 1. Val av utförare. När

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Bidrag för bostadsanpassning

Bidrag för bostadsanpassning Bidrag för bostadsanpassning Vad är bostadsanpassningsbidrag? Om du har en funktionsnedsättning som gör att du behöver anpassa din bostad, kan du ha rätt till att få bidrag för det. Syftet med bidraget

Läs mer

INFORMATION från sociala avdelningen

INFORMATION från sociala avdelningen INFORMATION från sociala avdelningen Extranummer Maj 2004 Ansvarig utgivare: Iris Dovrén Råsbrant Ej verkställda beslut och domar samt avslag trots bedömt behov Länsstyrelsen har undersökt om kommunerna

Läs mer

BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG

BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG Ett utdrag ur Boverkets handbok om bostadsanpassningsbidrag (www.boverket.se/sv/babhandboken/) Ver. 20180827 1 VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG? Bostadsanpassningsbidraget är

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola Nynäshamns kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Nynäshamns kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Nynäshamns kommun genomförde tillsyn av Nynäshamns kommun under höstterminen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för socialnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunfullmäktige 2014-12-15 xx Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:508-003 Ersätter: Ansvarig: för socialnämnden i Strängnäs kommun beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från och med: 15 juni 2018 Antagen: VN 2018-06-12 29, dnr VN 2017/21 Delegationsordning för valnämnden Inledande bestämmelser Denna delegationsordning

Läs mer

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Författningssamling Dokumenttyp Delegationsordning Beslutsinstans Kultur- och fritidsnämnd Beslutsdatum 2011-01-26 8 Dokumentansvarig Gäller för Kultur- och fritidsförvaltningen Senast reviderad 2019-05-29,

Läs mer

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Texten i dessa handläggningsrutiner för bostadsanpassningsbidrag följer

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 19:4

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 19:4 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 19:4 Kfn 9/2019,kfn 30/2019 Dnr KFN 2019/8 Delegeringsregler för kultur- och Antagen av den 8 januari 2019, Kfn 9/2019. Gäller från datum 15 januari 2019

Läs mer

Dnr KAN19/9. Delegationsordning för Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden. Antagen av KAN

Dnr KAN19/9. Delegationsordning för Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden. Antagen av KAN Dnr KAN19/9 Delegationsordning för Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden Antagen av KAN 2019-01-30 Dnr KAN19/9 2/10 Innehållsförteckning Allmänt om delegering... 3 Grundprinciper... 3 Vidaredelegering och

Läs mer

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Räkenskapsår 2013 Datum 1 augusti 2013 Till Kommunrevisionen i Valdemarsviks kommun Från R Wallin 1 Inledning På uppdrag av kommunrevisionen i Valdemarsvik

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-04-11 DNR SN 2013.056 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti

Läs mer

Antagen av kultur- och fritidsnämnden 8/17

Antagen av kultur- och fritidsnämnden 8/17 Författning 1.3.3 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 8/17 Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rin Skolinspektionen Dnr 43-2016:4444 Lidingö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd. Ragunda kommun

Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd. Ragunda kommun Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd Ragunda kommun 17 juni 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 2. Granskningsresultat... 5 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Version 1.0 Upprättad av Stadsledningskontoret/Adm. Maj 2003 2 Allmänna handlingar och rätten att ta del av dem Offentlighetsprincipen

Läs mer

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun

Granskning av delegationshantering. Kungälvs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Hans Gåsste Januari 2016 Granskning av delegationshantering Kungälvs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2017-12-14 3.5.1 Diarienummer 2855/2017 NN Salems kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 144 80 Rönninge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

Delegeringsordning för valnämnden. Beslutad , 4

Delegeringsordning för valnämnden. Beslutad , 4 Delegeringsordning för valnämnden Beslutad 2017-05-30, 4 2 av 6 Om delegering Vad innebär delegering av beslutanderätt? Delegering av beslutanderätt enligt kommunallagen innebär att rätten att besluta

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Dokumenttyp Dokumentnamn Nämnd Förvaltning Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen Kommunfullmäktige 2015-09-14 Paragraf 77/2015 Ansvar Ekonomichef / Kanslichef Antagen

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2017.17 Datum: 2017-03-07 Planeringssekreterare Elin Sundberg E-post: elin.sundberg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2017-04-11 KFN 2017/0074 50661 Kultur- och fritidsnämnden Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Delegationsordning. Antagen i Tekniska nämnden , 65

Delegationsordning. Antagen i Tekniska nämnden , 65 Delegationsordning Antagen i Tekniska nämnden 2018-09-18, 65 Allmänna bestämmelser Förslaget till sregler gäller med de förbehåll som anges i 6 kap 34 kommunallagen, och annan lagstiftning. Delegationen

Läs mer

Christer Unosson. Anders Svensson. Arne Andersson

Christer Unosson. Anders Svensson. Arne Andersson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, fredagen den 29 januari 2016, klockan 11.00 11.30 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Attestreglemente för Motala kommun

Attestreglemente för Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente för Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige

Läs mer

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut Dokumentnamn: Regional utvecklingsnämndens delegationsordning Revision: 01 Dokumenttyp: 8.4.3.1.3-1 (rutin) Detta dokument gäller för: Landstinget Blekinge Dokumentansvarig: Beslut datum: 2019-01-07 Dokumentnummer:

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Värdighetsgaranti för handläggarenheten Värdighetsgarantier beskriver vad du har rätt till och kan förvänta dig av Sandvikens kommuns tjänster, service och verksamheter. De följs upp årligen. Du som behöver

Läs mer

Riktlinje för attestering

Riktlinje för attestering 1(6) Riktlinje för attestering Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-431 Kommunstyrelsen 2017-09-12 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Samtliga nämnder Tills

Läs mer

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE RAGUNDA KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. Ändrad Kf 2006-10-05, 48 2006/755 002 2006-10-05 11 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Kunden hamnar då i det s.k. ickevalsalternativet, vilket är en i förväg upprättad turordningslista där alla utförare finns med.

Kunden hamnar då i det s.k. ickevalsalternativet, vilket är en i förväg upprättad turordningslista där alla utförare finns med. Administrativa rutiner för bistånds- och avgiftshandläggare och utförare av hemtjänst Beställning och uppföljning av utförd, beviljad och debiterad tid Insats Åtgärd Kommentar 1. Val av utförare Vid hembesöket

Läs mer

Kulturnämndens delegationsordning

Kulturnämndens delegationsordning Enheten för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-04-18 KN 2016/899 Handläggare: Harald Lindkvist Kulturnämndens delegationsordning Ärendebeskrivning I detta ärende tar kulturnämnden

Läs mer

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten 1 Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten Antagna av Socialtjänstens ledningsgrupp 20090128 2 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 3 Underlag 3 Flödesschema 4 Anmälan

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-06-18 Diarienummer 1006/2015 Process 3.5.1 NN Lerums kommun Stöd och omsorg 443 80 LERUM Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Upplysningsvis

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Besöksadress: Postadress: Telefon: Webb: www.ange.se Datum: 2015-02-03 Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Antaget av kommunstyrelsen den 3 februari 2015 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Åtgärder gällande särskilda avgifter

Åtgärder gällande särskilda avgifter Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2016-12-14 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Åtgärder gällande särskilda avgifter Förvaltningens

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Preliminära Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Reviderade december 2014 stockholm.se socialpsykiarins sysselsättningsverksamheter December 2014

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidrag Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Bidraget är personligt och kan sökas

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

Delegationsordning för Valnämnden i Strängnäs kommun

Delegationsordning för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/7 Beslutad: Valnämnden 2014-02-27 41 Gäller fr o m: 2014-02-27 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: - Ansvarig: Valnämnden Stabsavdelningen för Valnämnden i Strängnäs kommun 1. Lagstiftningen Kommunallagens

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Trafiknämndens delegationsordning

Trafiknämndens delegationsordning Dokumentnamn: Trafiknämnden delegationsordning Dokumenttyp: 8.4.3.1.3-1 (rutin) Detta dokument gäller för: Landstinget Blekinge Dokumentansvarig: Beslut datum: 2019-01-07 Dokumentnummer: Funktionsområde:

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer