Kapitel 1 Irriterande tjat!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapitel 1 Irriterande tjat!"

Transkript

1 Mörka älven!

2 Kapitel 1 Irriterande tjat! Claudia satt i bilen på väg till sitt nya hus. Hon hade sommarlov och hennes mamma hade bestämt sig för att flytta. Det var ett gammalt torp och som hennes mamma bara hade köpt för att det var billigt. Claudia tänkte på alla böcker hon läst om personer som var så ledsna för att dom lämnade sina vänner när dom flyttade men Claudia var inte ledsen hon var glad. Hon hade aldrig känt att hon hörde hemma i sitt gamla hem. Hon hade blivit retad i sin klass och hon hade bara haft en vän som hette Stina. Hon hade varit snäll men på sistone hade Stina börjat umgås mer med klassens drottning Amanda och struntat i henne. När Claudias mamma hade berättat om flytten hade Claudia bara blivit glad.

3 - Älskling, känns det bra? Frågade hennes mamma Anna. - Ja mamma jag har ju sagt att det känns toppen! sa Claudia med en suck. - Ja men jag vet ju att du trivdes så bra i din förra klass och Stina hon var ju så snäll, gnällde Anna. - Mamma snälla! - Ja ja är du lycklig så visst, sa Anna.

4 Kapitel 2 Torpet! När Anna svängde in på en smal grusväg började Claudia tänka på sitt rum. Hon älskade One Direction och hon hade packat med en massa affischer. Hoppas att hennes nya rum hade stora väggar! - Tänker du på ditt rum? frågade Anna som om. Hon läste Claudia's tankar. - Ja hoppas... Anna avbröt henne - Att ditt rum har stora väggar så du kan sätta upp One Direction affischer? frågade Anna fast hon hade hört så mycket om Claudia's galna tjat om One Direction så egentligen visste hon redan svaret. - Precis! sa Claudia och rodnade.

5 Plötsligt svängde bilen in på en parkeringen intill ett stort och gammalt torp. Huset hade en gång haft en fin vit färg men nu hade den bara lite vita fläckar här och där och resten av husets yta var grå av smuts. - Wow, sa Claudia med osäker röst. - Kommer det ens hålla? frågade hon. - Ja det klart det kommer, sa Anna men hon lät också osäker. Anna och Claudia klev ut ur bilen och gick fram till dörren som fans ovanför en rutten trappa. Anna tog tag i dörrhandtaget och öppnade dörren. Där inne var det finare. Det var ett blankt golv som täckte hela undervåningen och soffan som stod i vardagsrummet såg rätt mysig ut!

6 När Anna och Claudia hade utforskat undervåningen sprang Claudia upp till övervåningen med hennes One Direction affischer. - Täck inte hela väggen med affischer nu, sa Anna uppmanande. - Nej då, jag ska försöka att inte täcka hela "rummet" sa Claudia skrattande. - Men får jag välja vilket rum jag vill? frågade Claudia. - Bara du inte tar mitt sovrum, sa Anna. - Okej, sa Claudia. Det fanns nämligen bara ett rum som var så stort att alla Anna's saker fick plats. Anna hade tittat på rummen till huset på datorn innan flytten och visste att det största rummet skulle hon ha. Claudia tänkte att det skulle bli roligare om hon blundade och valde rum så hon blundade och sträckte ut händerna.

7 Plötsligt kände hon att en kraft tog tag i hennes armar men hon var inte beredd så hon tappade nästan balansen. Hon gick mot det rummet som kraften tog henne och tillslut var hon framme. Det var ett stort rum med stora väggar och mycket plats för affischer. Men hon kände att det var någonting som inte stämde med det där rummet. Och då såg hon det, det var något kladd på ena väggen. Claudia gick fram till vägen och studerade kladdet. Då såg hon att det inte var kladd utan någon som hade skrivit något, det var en handstil som var väldigt gammaldags så Claudia fattade att texten var skriven för längesen. Det var svårt att se vad det stod men tillslut fattade hon. Men när hon väl fått reda på det så gick det en kall ilning genom kroppen och hon började må illa. Det stod: Förlåt för att jag inte han rädda dig ur älven!

8 Kapitel 3 Rummet! Var menades med förlåt för att jag inte han rädda dig ur älven? Claudia lämnade väggen med blicken och ställde sig i mitten så hon kunde se hela rummet. Det fanns ett stort fönster och sängen var ganska skön när hon satte sig i den. Men den knakade av gammalhet och den vita färgen på sängens kanter hade gått bort på vissa ställen. Golvet var dammigt och och det knakade något hemskt när Claudia gick på det. Men hon gillade rummet, det var bara det med den där texten. Antagligen hade en person drunknat i en älv och personen som var med hade nog inte hunnit rädda personen som drunknade. Claudia trodde att personen som drunknade hade bott i detta rummet. Då hade den som inte hunnit rädda den som drunkna en anledning till att skriva förlåt på den här väggen.

9 Nästa vecka vaknade Claudia av att hon kände sig nyfiken men hon visste inte för vad. Hon hade känt sig nyfiken och sprallig i en vecka nu och det började bli ganska jobbigt så Claudia bestämde sig för att göra någonting åt det. Det tog ett tag att komma på vad hon var nyfiken för men efter några minuter spenderade med att gå runt, runt på golvet och tänka gjorde henne tillslut medveten. Hon visste att det var den där texten på väggen som irriterade kroppen. Då visste hon att det var dags att få ut nyfikenheten. Och hon skulle lösa mysteriet med flickan som drunknade. Hon tog fram block och penna och slängde sig i sängen. Claudia tänkte ut en plan. Det måste vara en riktigt bra plan. Tillslut var Claudia klar med planen.

10 - Mamma, jag går nu! ropade Claudia till Anna. - Ja hej då, ropade Anna tillbaka. Claudia stängde igen yttedörren efter sig och gick ut. Blocket med planen hade hon i fickan och hon gick med raska steg mot sitt mål: äldreboendet. Anna hade fått fast jobb där och Claudia visste att äldre människor kunde en hel del om trakten där dom bodde och Claudia trodde att flickan drunknade här i trakten. När Claudia kom fram till äldreboendet kom rädslan, vad gjorde hon här? Hon är ingen detektiv! Men hon kände att hon måste lösa den här gåtan så hon gick raka vägen genom glasdörrarna. När hon kom in fick hon direkt syn på en gammal tant som stod och pratade för sig skälv. När tanten fick syn på Claudia blev hon helt konstig. Claudia såg att tanten hade virriga ögon och plötsligt kände hon sig lite rädd. - Är du Sara? frågade tanten och tog tag i Claudia's axlar och skakade henne. - Äheh nej, sa Claudia vettskrämt och slingrade ur sig ur tantens grepp. Men tanten fortsatte att prata. - Förlåt förlåt förlåt! sa tanten.

11 Claudia sprang ifrån tanten och vidare till receptionen bara för att hitta ett ställe att fly till. - Hej, kan jag hjälpa dig med något? frågade en tjej i receptionen. - Nej jag väntar på min morfar, ljög Claudia snabbt. - Okej. Claudia gick och satte sig i en av fåtöljerna några meter bort. Hennes plan var egentligen inte så genomtänkt när hon tänkte efter men hon visste att gamlingar var trevliga så hon hoppades att någon skulle komma som hon kunde prata med. Då kom en gammal man och satte sig i fåtöljen bredvid säkert över 70 år. Claudia såg att personen hade skrattrynkor vid ögonen så det här var nog en bra person att prata med för glada gamla gubbar var alltid pratglada.

12 - Hej, sa den gamla gubben och log så att skrattrynkorna rynkade sig. Det börjar bra i alla fall tänkte Claudia. - Hej, sa Claudia. - Vilket fint väder vi har här i trakten, sa den gamla gubben. - Ja vilken tur vi har, sa Claudia och lossades att hon brydde sig. - Ja vi har tur att vi lever för världen är underbar! sa gubben. - Ja men tyvärr händer det ju en del hemska saker också ellerhur? frågade Claudia och tänkte att dom lätt skulle komma in på ämnet med älven om hon sa så. - Ja det är sant, sa gubben och såg plötsligt inte lika glad ut längre. - Kände du någon som har gått bort här i trakten? frågade Claudia. - Ja, min vän som gick i min klass när jag var liten. Hon dog i ung ålder. BINGO! Någon som han kände. - Oj, jag beklagar sorgen, sa Claudia. - Ingen fara, tyvärr så drunknar folk ibland. DUBBELBINGO! Tänkte Claudia

13 Precis då kom tjejen i receptionen som Claudia hade träffat förut fram till dem. - Lars kom nu det är kaffestund i fikarummet, sa tjejen och log åt gubben som tydligen hette Lars - Oj det kan jag inte missa sa Lars och skrattade. TUSAN tänkte Claudia och reste sig samtidigt som Lars och tjejen i receptionen gick till fikarummet. Lars vred på huvudet, vinkade hej då och vred tillbaka huvudet. Man såg att han hade en speciell höftskada för han haltade på ett konstigt sätt och tjejen fick ta Lars under armen och hjälpa honom att gå. Ja ja, Claudia hade i alla fall fått reda på att Lars visste om personen som drunknade i älven och han visste mer än vad han hade berättat.

14 Kapitel 4 Sara På vägen hem från äldreboendet tänkte Claudia på den knäppa tanten som hade tagit tag i henne och trott att hon var någon som hette Sara. Vem var Sara? Och var Claudia lik den där Sara eller? Varför trodde annars den galna tanten att Claudia var Sara? Frågorna blev bara mer och mer och Claudia började tänka på varför hon egentligen gjorde detta. Vad hade hon med det här att göra? En person som dog, det var väll inte hennes sak att ta reda på hur det hände. - Hej mamma, ropade Claudia när hon slet upp dörren till det gammal ruttna huset.

15 - Hej älskling välkommen hem. - Var har du varit, frågade Anna? - Jag har bara tittat runt lite i trakten du vet. - Det gläder mig så mycket att du inte saknar ditt gamla hem så mycket. - Mamma, ja har ju sagt att jag inte saknar mitt gamla hem. - Ja men det är okej att vara ledsen och att sakna sitt gamla hem när man flyttar. - Om du vill kan jag åka hem igen så du slipper tro att jag längtar hem, sa Claudia argt! - Jag kanske kan ringa Stina fråga om hon vill komma och hälsa på i helgen. - Jag har ju hennes mammas nummer så jag kan ju bla bla bla bla bla bla, resten hörde inte Claudia för hon stängde av öronen och gick upp för trappan.

16 När Claudia var uppe på sitt rum tänkte hon på hur hon skulle göra för att få veta mer om den där Sara och personen som drunknade i älven. Kanske hade det ett samband. Då skulle det kunna vara möjligt att personen som drunknade hette Sara. Men pusselbiten med den där galna tanten på äldreboendet fick hon inte in någon stans.

17 Nästa dag så öppnade Claudia dörren till äldreboendet igen. Hon hoppades på att få träffa Lars igen. Claudia gick och satte sig i fåtöljerna och väntade på att han skulle komma in och förhoppningsvis vara pratglad. Men Claudia väntade och väntade men ingen Lars syntes till. Tillslut kom tjejen från receptionen som hon träffat dagen innan fram och frågade om hon väntade på någon. - Nej jag ska precis gå, sa Claudia och satte sig upp och sprang ut ur entrén. I ögonvrån såg hon tjejens frågande blick. Claudia sprang ut genom glasdörrarna och kände sig ganska ledsen men när hon kommit ut så suddades hennes sura min bort för där ute såg hon nämligen Lars halta över övergångsstället.

18 - Lars! ropade Claudia. Lars såg Claudia och skyndade på stegen. Claudia sprang till övergångsstället och väntade på Lars som långsamt haltade fram. En bil tutade och man hörde att Lars svor åt att alla nu ska ha så himla brottom. Tillslut kom han fram och frågade varför hon var här. - Eeh, jo jag tänkte att... kanske om... ifall om du... Då kom Claudia på den perfekta anledningen till att fråga Lars om personen som drunknade. - Jo det är så att jag tänkte ta reda på lite om trakten här och jag tänkte ifall du visste någonting om det här stället, sa Claudia. - Jo lite kan jag väll, sa Lars.

19 Efter en några minuter så satt Lars och Claudia i fåtöljerna i ålderdomshemmet och pratade om trakten. - Men du Lars, du vet den där personen som du kände som drunknade... Kommer du ihåg vad personen hette. - Ja... Sara men varför undrar du det, frågade Lars. - Nej jag bara undra, sa Claudia i all hast. - Jo hon hette Sara tror jag men mitt minne är inte så bra. - Tack för svaret, mumlade Claudia medan hon tänkte på att äntligen hade hon fått reda på vad personen som drunknade hette och dessutom stämde hennes teori att den galna tanten hade något med det här att göra för hon hade ju sagt förlåt till den där Sara. Eller förresten sa tanten förlåt till Claudia men tanten trodde ju att Claudia var Sara. - Ja det var så lite men jag skulle ändå vilja veta varför du frågade, sa Lars - Eheh jag måste gå nu, sa Claudia snabbt och sprang ut genom dörrarna.

20 Kapitel 5 Vassa Klippan. När Sara kommit ur så tänkte hon på att Lars säkert skulle misstänka henne nu men inte brydde hon sig för det för nu visste hon vad personen som drunknade hette. Eller ja hon trodde i alla fall att personen hette Sara för det är ju inte varje dag någon drunknar i en älv så namnet kan nog inte stämma in på en annan person som drunknat. Dessutom får man ta det man har tänkte Claudia bestämt.

21 En kvart senare var Claudias blick fast i en karta om trakten häromkring. Hon satt i vardagsrummet på en stol. Blicken fastnade när hon såg den lilla texten: Mörka älven. Hon ryste till för det kändes inte direkt inbjudande att gå dit om man tänkte på älvens namn. Men dit skulle hon, det stod skrivet som i sten. Claudia tog kartan, stoppade den i fickan på hennes jacka och skrev en lapp till Anna som för bara fem minuter sen åkt och handlat. Hon skrev: Går ut igen, kommer tillbaka om ungefär en timme.

22 När Claudia kommit ut ur huset så tog hon fram kartan ur fickan och sökte upp vägen till Mörka älven. Hon var ganska bra på att läsa kartor och bara efter ett litet tag så var hon framme vid en brusande älv. Solen stekte henne i nacken medan hon utforskade stället. Det fanns en vass klippa som stack rakt ut över älven och det växte liljekonvaljer lite överallt. Älven såg dock inte lika trevlig ut för den såg mycket riktigt mörk ut och inte särskilt trevlig att bada i. Claudia tog några steg tillbaka, blundade och sträckte ut händerna. Hon visste att hon tog en stor risk men hon var tvungen att lita på Sara. Hon viskade: -Var var det som du dunkrade? Plötsligt tog en kraft tag i hennes armar, samma kraft som när hon valde rum och då insåg Claudia att Sara var kraften som hade tagit tag i henne båda gångerna. Sara ville att Claudia skulle blandas in i det här. Claudia hade varit så inne i sina tankar att hon inte märkt att hon gått några meter och när hon öppnade ögonen så stod hon vid den vassa klippan rakt ut över älven.

23 Kapitel 6 Fotot Så det var alltså här Sara drunknade tänkte Claudia. Hon kände sig nöjd för hon hade löst mysteriet, hon visste nu vem som drunknade och exakt på vilken plats. Fast sen kom hon och tänka på den galna tanten som hon träffat på äldreboendet. Plötsligt kom hon på en viktig sak och snart hade hon redan planer till morgondagen. Nästa dag gick Claudia till äldreboendet för att leta efter den galna tanten. Hon var nästan säker på att det var tanten som var med när Sara dog och det var därför som hon sa förlåt, för att hon inte han rädda Sara. Förmodligen så var Claudia lik Sara och det var säkert därför som tanten sa förlåt till henne.

24 När Claudia öppnade glasdörrarna till äldreboendet än en gång så var Claudia säker på sin sak. - Ä ä är du Sara? frågade den galna tanten när Claudia kom in i entre'n. - Ja! sa Claudia bestämt för hon hade en plan. - Ååååå herregud, isåfall är du en ängel för du är ju död, sa tanten. - Förlåt, förlåt för att jag inte han dra upp dig ur älven, sa tanten förtvivlat. - Det gör inget, j jag har det bra endå, sa Claudia för att göra tanten glad. - Så du är säker på att det inte gör något? frågade tanten osäkert. - Japp, jag har det toppen, oroa dig inte! - Å tack och lov, alla dessa år jag gått och oroat mig i onödan, sa tanten. - Ja, helt i onödan. Plötsligt skrattade tanten till. - Så konstigt livet kan vara, sa hon. - Ja men nu måste jag gå för vi har kaffestund i fikarummet, sa tanten glatt. - Hejdå, sa tanten. - Hejdå, sa Claudia.

25 När Claudia gick hem till sitt hus tänkte hon på vad som nyss hänt. Hon hade lurat tanten och sagt att hon var Sara så att tanten skulle kunna leva utan att oroa sig. Hon hade även fått reda på att tanten var personen som skrivit kladdet på Claudias rum som antagligen hade varit Saras rum när hon var liten. Och att tanten var med när Sara drunknade hade hon också fått reda på. Hon kände att hon gjort en bra sak för tanten. När Claudia kom hem väntade en stor överraskning, men ingen bra direkt. - Heeeej, sa ett välbekant ansikte. Ett ansikte som hade svikit henne och struntat i henne. Det var Stina. - Hej, sa Claudia lågt. - Ja gumman, ja vet ju att du inte riktigt vågade fråga Stina så jag gjorde det åt dig. - Tack mamma, sa Claudia fast menade det gjorde hon inte. - Vi kan väll gå upp på ditt rum så kan jag får se det? frågade Stina. - Okej, sa Claudia fast hon inte ville. Claudia var säker på att Anna tänkte att nu var vi sååå glada för att få träffa varandra igen. Hon hade otroligt fel!

26 - Fint men lite sunkigt, sa Stina när dem kommit in i hennes rum. Det kokade i Claudia och hon var galet arg! Stina kunde väll inte bara klampa in i hennes rum efter att hon förrått henne och säga att hennes rum är sunkigt. - Och oj vad det knakar när man går på golvet och det är ju moskit på fönstret. - Ja men om du nu tycker att mitt rum är så himla sunkigt och fult så kan du gå, sa Claudia och pekade på dörren till rummet som stod öppen. - Men j j jag menar inte så, sa Stina - GÅ UT! sa Claudia argt. En kvart senare rullade en bil iväg från det gamla torpet. Det var Anna som körde hem Stina. När Stina hade åkt kände sig Claudia plötsligt lättad och glad! Anna hade förstås blivit ledsen men det hindrade inte Claudia att skicka i väg Sina.

27 När Claudia gått upp på sitt rum igen efter att tvunget sagt hejdå till Stina när hon åkte så låg ett papper på hennes sängbord. När Claudia vände på pappret såg hon att det var ett skofoto, ett mycket gammalt skolfoto. Claudia letade snabbt igenom alla barn och tillslut så såg hon Sara. Hon visste inte hur Sara såg ut när hon var liten men hon bara visste att det var Sara. Bredvid Sara stod den galna tanten. Hon bara visste det också. Men hon var inte längre galen för nu behövde hon inte oroa sig för Sara. Claudia läste på raderna nedanför fotot och hon letade upp namnet på tanten. Mirjam Larsson. Sen läste hon Saras namn. När hon hade läst det hoppade hennes hjärta till för där stod Sara Larsson. Mirjam och Sara var systrar. SLUT!

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte locka fram monstret. Läs för att få veta mer. EBBA

Läs mer

Magiska dörren Elin Gustafsson

Magiska dörren Elin Gustafsson Magiska dörren Elin Gustafsson Kapitel 1 Hej Jag red snabbt till stallet och sadlade av Bingo. Det skulle snart bli mörkt och jag skulle behöva cykla hem själv. Jag ställde in Bingo i boxen och gav honom

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Låt Stå. /fröken 2A. Matilda Sköld

Låt Stå. /fröken 2A. Matilda Sköld Låt Stå /fröken 2A Matilda Sköld LåtSas Hon sitter i tamburen. Vill inte gå till skolan. Har inga vänner där. Barnen i klassen tycker nog inte ens om henne. Lärarna spelar bara. Men som fröken får man

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Om författaren Namn Matilda Ålder 10 Intressen Vara med kompisar Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef.

Om författaren Namn Matilda Ålder 10 Intressen Vara med kompisar Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef. Om författaren Namn Matilda Ålder 10 Intressen Vara med kompisar Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef Om boken Stefany på Sjölundskolan utsätter sitt liv för fara. Vad är det som

Läs mer

Om författaren. Namn Philip Ålder 10 år Intressen Flygande saker Böcker jag inspireras av Skogens systrar av Petrus Dahlin

Om författaren. Namn Philip Ålder 10 år Intressen Flygande saker Böcker jag inspireras av Skogens systrar av Petrus Dahlin Monstret av Philip Om författaren Namn Philip Ålder 10 år Intressen Flygande saker Böcker jag inspireras av Skogens systrar av Petrus Dahlin Om boken Boken handlar om en kille som heter Axel. Axel har

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell Arbetsmaterial till boken Snögubbens hemlighet av 1 3... Prolog 3... Kapitel 1-4 4... Kapitel 5-1O 5... Kapitel 11-17 6... Kapitel 17-22 7... Kapitel 23-29 8... Kapitel 3O - 35 9... Kapitel 36-41 1O-12...

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Monstret. Författare William Andrén. Illustratör William Andrén

Monstret. Författare William Andrén. Illustratör William Andrén Monstret Författare William Andrén Illustratör William Andrén Kapitel 1:ljudet -Hörde du det,sa Eddie. -Vadå? sa Eddie. -Det var bara nog min fantasi Eddie och Simon är inne i matsalen och äter köttfärssås

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag Av Natalia Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag är rädd för. Han heter Erik. Han är äldst

Läs mer

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det.

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det. Magiska dörren 1 - Hej Hej jag heter Olle jag går på en skola som heter Oskarsskolan. Jag bor på Gotland och jag är rädd för min vikarie. Hon är ganska gammal och och hon är sträng hon hade det inte så

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n K o r e a Hej! Det är jag som är huvudpersonen i den här berättelsen jag heter. Jag har en tvillingbror som heter. Jag tävlar i slalom-åkning och tävlar i snowboard-åkning,

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars

-Varför äter du inget? frågade mattanten Eva argt. -För jag orkar inte mer, svarade Wille. -Om man tar mycket mat så måste man äta upp också annars Författare Anton Rönnqvist 2014 Kapitel 1: Ljudet: Wille och Jack satt och åt. Plötsligt hörde Wille ett ljud. Det skrämde honom men ingen annan verkade ha hört ljudet. Wille frågade sin bästa vän Jack.

Läs mer

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012 Slippa-bada-vecka Som tur var kom höstlovet och befriade mig från en baddag. Jag satt hemma i köket på lördagsmorgonen och kände mig lite extra lycklig. På bordet brann ett stearinljus som jag hade tänt

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

På uppdrag i spökhuset

På uppdrag i spökhuset Erik Magntorn På uppdrag i spökhuset ett sommaräventyr Illustrerad av Petter Lawenius Lindskog Förlag Denna bok tillägnas min pappa, Knut. En fantastisk berättare. E M Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr.

Om författaren. Om boken Den här boken handlar om en tjej som heter Andrea som är med om sitt livs äventyr. Monstret av Elsa Om författaren Namn Elsa Ålder 10 år Intressen Gymnastik och teater Familj Mamma, pappa och lillebror Husdjur Tre ökenråttor, en fisk och en kräfta Tidigare utgivna böcker Den magiska

Läs mer

Fotbollsresa till Schwerin 29 31/1 2016

Fotbollsresa till Schwerin 29 31/1 2016 Fotbollsresa till Schwerin 29 31/1 2016 Med detta dokument vill ledare och spelare i Tolg IF tacka för det bidrag vi fick från kommunen. Resan till Växjös vänort Schwerin kommer att bli ett minne för livet

Läs mer

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör)

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör) Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

Monstret. Av Natalia Zielinska

Monstret. Av Natalia Zielinska Monstret Av Natalia Zielinska Kapitel 1 Det är måndag och Sabina är på hemkunskap med sin bästis Alexandra. Trass Krass... - Vad var det? sa Sabina. - Vadå menar du? Fröken som pratar med Lasse? frågar

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Andra generation. Vad bra svenska du talar. Vet din pappa vad du gör. Vart kommer du ifrån egentligen. Huvudet på sne oftast vänlig blick

Andra generation. Vad bra svenska du talar. Vet din pappa vad du gör. Vart kommer du ifrån egentligen. Huvudet på sne oftast vänlig blick Andra generation Vad bra svenska du talar Vet din pappa vad du gör Hur länge har du bott här Vart kommer du ifrån egentligen Huvudet på sne oftast vänlig blick Känner hur det sticker till, gör ont Jag

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Imana. Chelsea Nijimbere

Imana. Chelsea Nijimbere Imana Chelsea Nijimbere Kapitel 1 Imana Imana Stockholm Vinter -99 Hon hörde en stark röst vibrera hela rummet! -Faina, escuchar por favor, ropade spanskaläraren Marcela. -Perdón, sa Faina svagt. springer

Läs mer

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Emil i Lönneberga

När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Emil i Lönneberga ruskigt att hoppa mitt i en nässelhög. Emil hade gjort det en gång, bara för att pröva hur det kändes. Nu visste han det, och han ville inte göra om det. Jag är väl inte galen heller, sa Emil. Nog kan

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Alice, Junie och Mia börjar höra konstiga ljud på skolan. Det är även flera konstiga lärare på skolan. Dom kan inte förstå vad det är för några ljud.

Alice, Junie och Mia börjar höra konstiga ljud på skolan. Det är även flera konstiga lärare på skolan. Dom kan inte förstå vad det är för några ljud. Alice, Junie och Mia börjar höra konstiga ljud på skolan. Det är även flera konstiga lärare på skolan. Dom kan inte förstå vad det är för några ljud. Men snart börjar dom få klarhet i det hela. Monstret

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

1 Kap ljudet - Hörde du ljudet? Sa Gunnar - Är du döv det är alla som pratar! Svarade Josef - Det lät som ett monster, sa Gunnar - Mes!! sa Josef till Gunnar - Det kommer från golvet!! sa Gunnar - Var

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha.

- Nej. Sa jag - Det betyder Gamla. Araber. I. String. Sa Herbert - Ha ha ha ha. 1 Kapitel 1 Jag vaknade en dag ut av att en gris sprang runt i min stuga. Grisen råka sätta sig på en spik. Hej jag heter Greger Gransson. Min mamma heter Margareta och min pappa heter Joshua. Jag jobbar

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Fortfarande varm ur Jag var där av Gudrun Pausewang.

Fortfarande varm ur Jag var där av Gudrun Pausewang. Fortfarande varm ur Jag var där av Gudrun Pausewang. Gudrun Pausewang (f 1928) är mångfaldigt prisbelönad författare i sitt hemland Tyskland. Hon är själv uppvuxen under kriget och har skrivit för de tyska

Läs mer

FÖRFATTAREN ALKA 2014

FÖRFATTAREN ALKA 2014 FÖRFATTAREN ALKA 2014 Kapitel 1 Bob är i kemisalen och hör ett ljud som bankar i golvet. - Vad är det som bankar i golvet? säger Bob. - Va då, jag hör inget, säger Pom. - Va? Jag hör dunk dunk i golvet,

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

En andra chans. Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: William Kowalski

En andra chans. Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: William Kowalski Arbetsmaterial LÄSAREN En andra chans Författare: William Kowalski Bakgrund Det här materialet hör till boken En andra chans som är skriven av William Kowalski. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer