18-21 JANUARI 2016 STANNAR EGA UPP ETT TAG I KIRUNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "18-21 JANUARI 2016 STANNAR EGA UPP ETT TAG I KIRUNA"

Transkript

1 18-21 JANUARI 2016 STANNAR EGA UPP ETT TAG I KIRUNA Ingenstans i Sverige kommer det att byggas så mycket som i Kiruna. Tänk dig att flytta en hel stad! Ta chansen att se en av Sveriges största byggarbetsplatser samtidigt som du ökar dina kunskaper. Under fyra dagar erbjuder vi ett smörgåsbord av kurser kombinerat med studiebesök på någon av Kirunas alla sevärdheter. På måndag eftermiddag planerar vi en uppstartsträff Afternoon tea, där representanter för stora aktörer inblandade i stadsomvandligen får berätta mer. Tisdag-torsdag hålls kurser som avslutas med studiebesök och middagar. Varför inte starta det nya året med kickoff i Kiruna, eller kombinera ert planeringsmöte med kurser och utbyte med andra i samma bransch. Följ med oss på en resa norrut, till blåa polarnätter och dansande norrsken, ishotell, gruvor och mycket, mycket mer som Sveriges (till ytan) största kommun kan erbjuda. Är detta något som intresserar er? Ring oss på så berättar vi mer eller besök oss på Tfn Fax mer.info@ega.se EGA Kyrkogatan Söderhamn

2 MÅNDAG Vi startar veckan med att bjuda in till Afternoon tea på Scandic Ferrum, där inblandade företag pratar om den stora stadsomvandlingen i Kiruna. Tex Kiruna kommun, LKAB, Kiruna Bostäder, NCC & White Arkitekter AB. Tid ca TISDAG Fortsättningskurs i entreprenadjuridik, 1 dag. Grundkurs i entreprenadjuridik, 1 dag. Byggarbetsmiljösamordnare - grundkurs, dag 1 av 2. ONSDAG ABK 09, 1 dag. Projektledning, dag 1 av 2. Byggarbetsmiljösamordnare - grundkurs, dag 2 av 2. TORSDAG LOU/LUF - offentlig upphandling av entreprenader, 1 dag. Projektledning, dag 2 av 2. Nyheter i PBL och BBR, 1 dag. Kurstid: Kurspris endagskurs: kr per person exkl moms. Kurspris tvådagarskurs: kr per person exkl moms. Studiebesök ingår i kurspriset. STUDIEBESÖK Tisdag LKAB:s visningsgruva Visitor Centre. Onsdag Ishotellet i Jukkasjärvi. Torsdag Stadsvandring - guidad busstur. MIDDAGAR Bord finns bokat på Resturang Spis på tisdagen samt Scandic Ferrum på onsdagen från kl 19 för de som vill äta gemensamt. OBS ingår ej i deltagaravgiften. På torsdagen kl 19 avslutar vi vår Kirunavecka och EGA bjuder på gemensam middag på Scandic Ferrum. Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

3 John Hane Fortsättningskurs i entreprenadjuridik, 1 dag LOU/LUF - Offentlig upphandling av entreprenader, 1 dag John är advokat och en av Sveriges ledande specialister när det gäller upphandling av entreprenadkontrakt och partnering/entreprenad med utökad samverkan. John är även specialist inom området offentlig upphandling. Som advokat kommer han i kontakt med affärsförhandlingar, kontraktsskrivande, förebyggande av tvister och tvistelösning inom byggsektorn. John har lång erfarenhet av att hålla utbildningar inom offentlig upphandling, entreprenad- och konsulträtt. Eva Westberg Persson Grundkurs i entreprenadjurdik, 1 dag ABK 09, 1 dag Eva arbetar som advokat och har under många år företrätt beställare och entreprenörer i olika entreprenadjuridiska tvister. Hon biträder också med rådgivning samt avtalsskrivning inom entreprenad- och konsulträtt. Eva har lång erfarenhet av att hålla utbildningar inom entreprenad- och konsulträtt. Per Cassel Byggarbetsmiljösamordnare - grundkurs, 2 dagar Nyheter i PBL & BBR, 1 dag Per är arkitekt, projektledare och kontrollansvarig. Han har lång erfarenhet som PBL-expert samt av kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor i synnerhet inom byggområdet. Redan 1988 skrev han Sveriges första branschtolkning av ISO 9001, Att använda kvalitetssystem i byggsektorn. Per Cassel är också författare till handböckerna Kvalitetsplan med utgångspunkt från ISO (1995), Kontrollplan enligt PBL (1996) och Projektplan för hållbart byggande (2008). Han var ordförande i sveriges tekniska kommitté för projektinformationsstandarden SS-ISO Märit Bodaxell & Åsa Jacobsson Projektledning, 2 dagar Märit är byggnadsingenjör med mångårig erfarenhet primärt inom bygg- och fastighetsbranschen, både som konsult och som anställd. Hon arbetar som managementkonsult med uppdrag inom projektstyrning exempelvis som projektstöd med upphandlingsstrategier, projektstarter, riskanalyser samt som partneringledare och utbildare. Åsa har mer än 20 års erfarenhet som chef och projektledare. Hon har deltagit i projekt både inom samhällsbyggnad och infrastruktur, samt inom telekom, tillverkningsindustrin och IT. Hon har lett samhällsbyggnadsprojekt som påverkat både människor och verksamheter.

4 Fortsättningskurs i entreprenadjuridik, 1 dag Val av entreprenad och ersättningsform, för och nackdelar med fast pris, utförandeentreprenad kontra totalentreprenad. Alternativa kontraktsformer, Partnering, CM (Contract management) EPCM m m. Fördjupning om reglerna i AB/ABT 1 kap, Omfattningen av kontraktsarbetena, entreprenörens tolkningsföreträde, lägsta kostnadens princip, rangordningsregeln, krav på fackmässigt FU, entreprenörens ansvar metodval, beställarens ansvar för lämnade uppgifter, styrd totalentreprenad m m, skillnader AB och ABT. Innebörden av entreprenörens rätt och skyldighet att utföra ÄTA-arbeten, förhållandet ÄTA-arbeten och LOU, avgående arbeten, likställda ÄTA-arbeten m m. Fördjupning om reglerna om tider, tidsförlängning, hinder och störning samt ersättningsregler kopplade därtill samt väsentligen rubbade förutsättningar. Grundkurs i entreprenadjurdik, 1 dag Vi går igenom grundläggande avtalsrätt och du får kunskap om upphandlings-, entreprenad- och ersättningsformer. Utifrån AB och ABT går vi bl. a igenom: Vad ingår i kontaktsåtagandet och vad gäller om det finns olika uppgifter i kontraktshandlingarna? ÄTA-arbeten och vilken formalia som finns. Rätt till tidsförlänging och garantiansvar. Besiktning av entreprenader. ABK 09, 1 dag Att köpa teknikkonsulttjänster ställer stora krav både på beställare och konsult. Krav som branschen ofta tar lätt på vilket medför otydligheter om konsultavtals omfattning, kvalitetsnivå och syfte m m. ABK 09 har fått en struktur som påminner mycket om AB/ABT men förhållningssätt mellan beställare och konsult är ofta mycket mer informellt. På gott och ont. Under kursen görs en genomgång av viktiga regler i ABK och typiska fallgropar både för konsult och beställare. En genomgång görs också av vilket ansvar konsulter har för sin projektering m m. Ansvar inklusive vite och försäkringsregler.

5 Offentlig upphandling av entreprenader, 1 dag LOU/LUF Upphandling av byggprojekt Det mesta som rör stadsomvandlingen i Kiruna behöver handlas upp enligt upphandlingslagarna, LOU eller LUF. I denna endagskurs görs en översiktlig genomgång av regelverket med stor tonvikt på byggrelaterade svårigheter men även möjligheter som förhandling med anbudsgivare m m vid upphandling av entreprenadkontrakt och teknikkonsulttjänster. Under kursen görs också en genomgång av val av lämpliga tilldelningskriterier för olika typer av upphandlingssituationer, utförande och totalentreprenad, fast pris, partnering, ramavtal och konsulttjänster. Byggarbetsmiljösamordnare - grundkurs, 2 dagar Arbetsmiljöverket kräver att den som ska jobba som byggarbetsmiljösamordnare (BAS) ska vara utbildad. BAS måste dessutom kunna styrka sin erfarenhet och kompetens. Efter kursen vet du hur arbetsmiljöfrågor ska styras i ett byggprojekt. Du vet vilka risker som är vanliga och känner till åtgärder för att förhindra dem. Du kan göra riskanalyser och upprätta arbetsmiljöplaner. Nyheter i PBL & BBR, 1 dag Mycket har hänt i PBL och BBR den senaste tiden. Uppdatera dig om de senaste omfattande nyheterna. Kursen vänder sig till tillsynsansvariga; bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer, byggherrar, projektledare, KA, tekniska konsulter och entreprenörer. Projektledning, 2 dagar Kursen ger dig möjlighet att lära dig grunderna för att driva en planerad projektledning: prioritera, strukturera, kommunicera, dokumentera och entusiasmera. Framgångsrika projekt styrs och genomförs strukturerat samtidigt som viktiga beslut tas på väl analyserade grunder. En förutsättning är dock att projektledningen har gjort en genomarbetad och strukturerad planering som möjliggör att ha kontroll över omfattningen, tidplanen, kostnaderna och riskerna i projektet. Vår utbildning är en blandning av teori och övning. Vårt arbetssätt är upplevelsebaserat och bygger på deltagarnas aktiva medverkan. Deltagarna kommer att få möjlighet att ta till sig innehållet med utgångspunkt i sin egen verksamhet genom att vi hela tiden kopplar innehållet till personliga reflektioner.

6 STUDIEBESÖK TISDAG LKAB:s gruva i Kiruna En halv kilometer under jord ligger en av Sveriges mest spännande sevärdheter, som är världens största underjordsgruva. LKAB:s visningsgruva Visitor Centre. Här finns utställningar, multimediarum, filmsal, demonstrationsgruva och café. Studiebesöket i Kirunagruvan börjar med en bussresa till nivå 540 meter. Väl nere under jord berättar våra guider om historien bakom gruvan och samhället, företagets utveckling och framtid samt svarar på frågor. Foto: Fredric Alm STUDIEBESÖK ONSDAG Jukkasjärvi ishotell Världens första ishotell grundades 1989 i Jukkasjärvi. ICEHOTEL är en av Sveriges största privata konsthallar och ett hotell gjort av snö och is. Vi tar oss med buss till hotellet där vi får en guidad tur. STUDIEBESÖK TORSDAG Stadsvandring - guidad busstur Kiruna förvandlas på många sätt när gruvområdet växer. Stadsguidningen börjar vid Kiruna turistbyrå. Vi guidar er genom nuvarande Kiruna centrum, besöker Kiruna kyrka och stadshuset, där ni får en guidning om dessa två berömda byggnadsminnen. Färden fortsätter vidare upp mot Luossavaara för att få en vy av fjällutsikten. Vi besöker det område vid Tuollavaara som ska bli Nya Kiruna Centrum och åker genom Gamla Kiruna. Vi avslutar turen med ett besök på Hjalmar Lundbohmsgården.

7 Vi vill vara det naturliga valet för entreprenörer, konsulter och beställare inom bygg-, anläggnings- och fastighetssektorn när det gäller verksamhetsrelaterade och kostnadseffektiva utbildningar. Våra utbildningar leds av praktiskt erfarna kursledare och vi erbjuder hela Sverige som kurslokal under vårt varumärke, EGA - KURSER NÄRA DIG. Personal från EGA finns på plats under hela veckan för att se till att ni får en bra kursupplevelse. Välkommen att uppleva Kiruna med oss!

8 B SVERIGE PORTO BETALT PORT PAYÉ ANMÄLNINGSVILLKOR Kurspriser Kirunaveckan 2016 Endagskurser: kr per person exkl moms. Tvådagarskurser: kr per person exkl moms. I kursavgiften ingår kursmaterial, lunch, för och- eftermiddagfika samt studiebesök efter avslutad kursdag. Afternoon Tea på Scandic Ferrum Ett gratis seminarium för alla Måndag kl Kurstid tisdag-torsdag Studiebesök efter varje avslutad kurs ca På torsdagen avslutas Kirunaveckan och EGA bjuder på gemensam middag på Scandic Ferrum kl 19. Anmälan Vi är tacksamma för tidig anmälan. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen (fram till en vecka innan kursstart) vid för få anmälningar. Avbokningsregler Kursanmälan är bindande. Avbokning kan ske två veckor före kursstart utan kostnad. Därefter debiteras halva avgiften. Vid återbud senare än en vecka innan kursstart debiteras hela avgiften. Avbokning skall ske skriftligt. Platsen kan naturligtvis av er överlåtas till en annan deltagare, vänligen meddela oss detta. Ovanstående avbokningsregler gäller om inget annat överenskommits. Rabatter Erhålles vid samtidig anmälan från samma företag. Gäller även vid anmälan till olika kursorter/ämnen. Vid anmälan till Branschreglerna Säker Vatteninstallation lämnas 100 kr rabatt/person vid samtidig anmälan av minst 3 deltagare. Övriga kurser: 3-5 deltagare ger 10 % rabatt, 6 eller fler deltagare ger 20 % rabatt. Mängdrabatten kan inte kombineras med andra rabatter/erbjudanden. EGA Kyrkogatan Söderhamn Tfn Fax mer.info@ega.se

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Mark och Anläggning. Ledarskap och Management TIPS!

Mark och Anläggning. Ledarskap och Management TIPS! AMA Anläggning 17 I denna utbildning får du lära dig regler för användning och samband mellan beskrivning och AMA. AMA Anläggning 17 är avsedd att tjäna som ett underlag vid upprättande av tekniska beskrivningar

Läs mer

Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden

Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden Höstens utbildningskatalog 2018 Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden n Entreprenadjuridik och standardavtal n AMA n Mark och anläggning n Ledarskap och Management

Läs mer

Projektledning inom bygg

Projektledning inom bygg Projektledning inom bygg kunskap utveckling inspiration Så förbättrar du ekonomistyrningen i byggprojekten! Hur kan du bättre effektivisera din projektledning? Entreprenadrätt för projektledare AB 04 och

Läs mer

Samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar Kommunala stiftelser/bolag Landstinget Länsstyrelsen

Samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar Kommunala stiftelser/bolag Landstinget Länsstyrelsen 2007-02-15 07/14 Samtliga nämnder, styrelser och förvaltningar Kommunala stiftelser/bolag Landstinget Länsstyrelsen ATT ARBETA MED PROJEKT Utvecklingsprogrammet för dig som leder eller arbetar med projekt

Läs mer

Tidplan kurser hösten 2013

Tidplan kurser hösten 2013 BYGG & FASTIGHET Din partner för kompetensutveckling Tidplan kurser hösten 2013 Beställ eller hämta vår kurskatalog 2013 på www.st f.se/ bestall-katalog STF 1128600:04 Bakom BFAB står STF Ingenjörsutbildning

Läs mer

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller i någon

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P och BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ KURSÖVERSIKT

Läs mer

Projektledning inom bygg

Projektledning inom bygg inspiration Kostnadskontroll i medelstora projekt så får du budgeten mer förankrad i projektet Så gör du hemläxan kartlägg projektet och få med alla delar innan start! Spetsa kunskaperna i avtalsfrågor

Läs mer

Djursjukvården en bransch i utveckling

Djursjukvården en bransch i utveckling Djursjukvården en bransch i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september TALARE SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Katarina Novák Regiondjursjukhuset Strömsholm Anders Thunberg

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Våren 2012 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

PLAN- OCH BOSTADSDAGARNA 2014. Tid: 20-21 maj Plats: Folkets hus i Kiruna. Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till. Välkommen!

PLAN- OCH BOSTADSDAGARNA 2014. Tid: 20-21 maj Plats: Folkets hus i Kiruna. Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till. Välkommen! Länsstyrelsen i Norrbottens län bjuder in till PLAN- OCH BOSTADSDAGARNA 2014 Tid: 20-21 maj Plats: Folkets hus i Kiruna Välkommen! Information Anmälan senast den 11 april, anmälan är bindande. Anmäl dig

Läs mer

Inbjudan till Diplomutbildning i anläggande av små avlopp

Inbjudan till Diplomutbildning i anläggande av små avlopp Inbjudan till Diplomutbildning i anläggande av små avlopp ME- Mitt inbjuder till Diplomutbildning för anläggande av små avlopp. Utbildningen genomförs i samverkan med Ahlsell, Länsstyrelsen- och kommunerna

Läs mer

Retorik och Pedagogik

Retorik och Pedagogik Retorik och Pedagogik 1 Bygger din kompetens Retorik och Pedagogik Kommunikation, projektledning och ledarskap är viktiga egenskaper för den som har en teknikorienterad arbetsuppgift. Därför erbjuder vi

Läs mer

Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling

Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling Syfte Den här presentationen syftar till att ge en övergripande bild av den juridiska ramen som reglerar byggprocessen i Sverige. Från lag till

Läs mer

Projektledning inom bygg

Projektledning inom bygg Projektledning inom bygg kunskap utveckling inspiration Effektivisera din projektledning led mer effektivt! Energieffektiva byggnader Kostnadskontroll i byggprojekt Hållbarhetsfrågan så arbetar du kostnadseffektivt

Läs mer

Upphandlingsperspektivet. Små och stora projekt. och lite ÄTA

Upphandlingsperspektivet. Små och stora projekt. och lite ÄTA Upphandlingsperspektivet Små och stora projekt. och lite ÄTA Föredrag 2016-04-11 på Nalen Svensk Byggtjänst Advokat John Hane, Foyen Advokatfirma 2 KKV:S FÖRHANDSUPPFATTNING OCH UPPDRAGSDEFINITION För

Läs mer

Dagens agenda. Intro kurs Genomgång av FSR (kursens mål) Genomgång av projekt Genomgång av Bidcon och Plancon. 3 december 2015.

Dagens agenda. Intro kurs Genomgång av FSR (kursens mål) Genomgång av projekt Genomgång av Bidcon och Plancon. 3 december 2015. Dagens agenda Intro kurs Genomgång av FSR (kursens mål) Genomgång av projekt Genomgång av Bidcon och Plancon Sara Bäckström 2 Välkommen till Byggproduktion 2 Teknik Betong-Regelverk vid produktion av betong,

Läs mer

Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009

Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009 Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009 TALARE FRÅN Länsstyrelsen Stockholm Margareta Florin Borlänge kommun Anette Wikblom IMS, Socialstyrelsen Catrine

Läs mer

STORM-kurs. Miljötekniska undersökningar av förorenad mark. 19-20 april 2007 i Stockholm. Statliga organisationer för renare mark

STORM-kurs. Miljötekniska undersökningar av förorenad mark. 19-20 april 2007 i Stockholm. Statliga organisationer för renare mark Foto: Lars Forsstedt / ETC Bild STORM-kurs Miljötekniska undersökningar av förorenad mark 19-20 april 2007 i Stockholm Bakgrund STORM ( ) är ett nätverk för statliga organisationer som arbetar med förorenad

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

KURS I PERSONLIG UTVECKLING/PSYKODRAMA I GREKLAND, SEPTEMBER 2012

KURS I PERSONLIG UTVECKLING/PSYKODRAMA I GREKLAND, SEPTEMBER 2012 I samarbete erbjuder för andra gången: KURS I PERSONLIG UTVECKLING/PSYKODRAMA I GREKLAND, SEPTEMBER 2012 Välkommen till en upplevelserik vecka i den grekiska byn Kardamili. Kursen vänder sig till dig som

Läs mer

Nyckeltal för offentlig. upphandling

Nyckeltal för offentlig. upphandling Nyckeltal för offentlig Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 november 2011 TALARE SVT Eva-Lotta Löwstedt-Lundell Jämtlands Läns Landsting Fredric Kilander Lena Book Årets inköpare 2010 Växjö Kommun

Läs mer

Utbildning Maskinsäkerhet & CE (4 delar)

Utbildning Maskinsäkerhet & CE (4 delar) Utbildning Maskinsäkerhet & CE (4 delar) Välkommen till de uppskattade kurserna hos JL Safety AB. Del 1 Grundkurs i Maskinsäkerhet & CEmärkning Del 2 Riskbedömning i praktiken Del 3 CEDOC-användarutbildning

Läs mer

Projektledning i byggprocessen

Projektledning i byggprocessen BYGG & FASTIGHET E t t a f f ä r s o m r å d e i n o m S T F Projektledning i byggprocessen Stockholm/Märsta 1 september - 16 december 2009 STF KOMPETENSINFO NR 80/2009 En kvalificerad projektledarutbildning

Läs mer

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening Kursprogram 2016 Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa

Läs mer

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs Fördjupningskurs Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs På den här kursen får du grundläggande kunskaper om momsredovisning inom fastighetsbranschen. Vi reder

Läs mer

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN Nr 12 Juni 2007 Kurser hösten 2007 Vi översänder inbjudan till kurs i arbetsrätt samt kurs i arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön som genomförs i samarbete med Livsmedelsföretagen. Anmälan görs på bifogad

Läs mer

Kursprogram hösten 2010

Kursprogram hösten 2010 Kursprogram hösten 2010 Vi ger utbildning du direkt har nytta av. En dag med det du behöver! Snabbt, enkelt och flexibelt! Våra lärare är konsulter med lång praktisk erfarenhet av uppdrag inom sina områden.

Läs mer

Hur tydlig ska en beskrivning vara? Renare Mark - Upphandling inom förorenade områden , Gustaf Sjölund, Umeå

Hur tydlig ska en beskrivning vara? Renare Mark - Upphandling inom förorenade områden , Gustaf Sjölund, Umeå Hur tydlig ska en beskrivning vara? Renare Mark - Upphandling inom förorenade områden 2013-02-13, Gustaf Sjölund, Umeå Beskrivning = handling med föreskrifter om och/eller krav på utförande av och kvalitet

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

NÄMNDSEKRETERARFORUM

NÄMNDSEKRETERARFORUM Succékonferensen PÅ tillfälligt besök i Göteborg! NÄMNDSEKRETERARFORUM inbjudan till konferens i Göteborg den 30-31 oktober 2012 TALARE FRÅN Göteborgs Universitet Halmstads kommun Anders Bergenek Nämndsekreterarens

Läs mer

Entreprenadupphandlingar hur kan byggherrar främja effektivitet och innovation genom lämpliga upphandlingsstrategier?

Entreprenadupphandlingar hur kan byggherrar främja effektivitet och innovation genom lämpliga upphandlingsstrategier? Entreprenadupphandlingar hur kan byggherrar främja effektivitet och innovation genom lämpliga upphandlingsstrategier? Per Erik Eriksson Luleå tekniska universitet Effektivitet och innovation Kortsiktig

Läs mer

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen

2013-02-15 13/35. Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen 2013-02-15 13/35 Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen Engelska för kommun och offentlig sektor Utveckla ditt ordförråd i engelska med inriktning på kommun och

Läs mer

UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN

UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN VÅREN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ www.plus.se

Läs mer

KURSÖVERSIKT VÅREN 2015

KURSÖVERSIKT VÅREN 2015 KURSÖVERSIKT VÅREN 2015 PLUS Kursöversikt är till för dig och ger en snabb överblick av våra utbildningar. Välkommen till PLUS Utbildning som 2015 firar 30 år som företag! PLUS arbetar sedan 1985 med kompetensutveckling

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Mervärdesskatt. för den offentliga sektorn. Detta får du ut av att deltaga: 4 maj 2006, Stockholm 18 maj 2006, Göteborg 10 oktober 2006, Stockholm

Mervärdesskatt. för den offentliga sektorn. Detta får du ut av att deltaga: 4 maj 2006, Stockholm 18 maj 2006, Göteborg 10 oktober 2006, Stockholm Bli uppdaterad på endast 1 dag Mervärdesskatt för den offentliga sektorn Detta får du ut av att deltaga: Inblick i senaste lagändringar och praxis Presentation av konkreta exempel och praktikfall Målinriktad

Läs mer

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ KURSÖVERSIKT

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning.

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. LÖNANDE KUNSKAP Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget.

Läs mer

UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra

UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra Att utveckla styrelsens kompetens löpande är en investering för hela bostadsrättsföreningen VÄLKOMMEN ATT ANMÄLA ER TILL VÅRA KURSER Att engagera sig i styrelsearbetet ger möjlighet

Läs mer

Projektledning i byggprocessen

Projektledning i byggprocessen BYGG & FASTIGHET E t t a f f ä r s o m r å d e i n o m S T F Projektledning i byggprocessen 27 oktober 2010-15 februari 2011 STF KOMPETENSINFO NR 341/2009 En kvalificerad projektledarutbildning som riktar

Läs mer

Kurs i tre delar. Betong-Regelverk vid produktion. Projektuppgift-anbudskalkyl, samt teori,

Kurs i tre delar. Betong-Regelverk vid produktion. Projektuppgift-anbudskalkyl, samt teori, Välkommen till Byggproduktion 2 Kurs i tre delar Betong-Regelverk vid produktion av betong, Emma! Projektuppgift-anbudskalkyl, samt teori, Sara Byggproduktion-planering och entreprenadjuridik, Jan och

Läs mer

Utbildningar och evenemang 2016

Utbildningar och evenemang 2016 Utbildningar och evenemang 2016 GRUNDKURS - PERSONLIG ASSISTANS Vår grundläggande och obligatoriska grundkurs ger dig som personlig assistent en trygghet i din yrkesroll och dig som kund en trygghet

Läs mer

Introduktionskurs INFORMATIONSSÄKERHET STOCKHOLM 25-26/11-08 GÖTEBORG 2-3/12-08

Introduktionskurs INFORMATIONSSÄKERHET STOCKHOLM 25-26/11-08 GÖTEBORG 2-3/12-08 Introduktionskurs INFORMATIONSSÄKERHET STOCKHOLM 25-26/11-08 GÖTEBORG 2-3/12-08 Introduktionskurs i informationssäkerhet Svenska företag och myndigheter förlorar anseende och stora summor pengar varje

Läs mer

Onsdag den 8 januari torsdag den 9 januari 2014

Onsdag den 8 januari torsdag den 9 januari 2014 Aktuella kurser och övriga händelser i Januari 2014 2014 Nytt år och nya tag! Välkommen med anmälan till kurser i Januari Fredag den 3 januari 2014 Onsdag den 8 januari torsdag den 9 januari 2014 Arbete

Läs mer

Medirum servicekurser 2014

Medirum servicekurser 2014 Servicekurser 2014 Medirum servicekurser 2014 För att kunna ge avdelningen bästa möjliga support är det viktigt att även sjukhusets tekniker har rätt utbildning för att hålla eventuella stilleståndstider

Läs mer

Överförmyndarens ABC. Nybörjarutbildning för dig som arbetar med överförmyndarverksamhet.

Överförmyndarens ABC. Nybörjarutbildning för dig som arbetar med överförmyndarverksamhet. Överförmyndarens ABC Nybörjarutbildning för dig som arbetar med överförmyndarverksamhet. Få en bra start på ditt arbete och uppdrag på vackra Hotell Tylösand i Halmstad. Där går vi under två dagar igenom

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

redovisning, intern kontroll, arkivering av räkenskapsinformation

redovisning, intern kontroll, arkivering av räkenskapsinformation Inbjudan till... Grundkurs e-handel; redovisning, intern kontroll, arkivering av räkenskapsinformation 8 april 2019 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel med fokus på redovisning, intern kontroll och

Läs mer

Ditt bästa verktyg är du!

Ditt bästa verktyg är du! Ditt bästa verktyg är du! Välkommen till Göteborg Design, mitt i Göteborg, vid Kungsportsplatsen. Vi ger dig som kursdeltagare en spännande, utvecklande och rolig period med våra kurser. Våra undervisningsgrupper

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 9-10 april i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel (e-handel)? Detta är en grundkurs som riktar

Läs mer

Diplomerad fastighetsförvaltare

Diplomerad fastighetsförvaltare Diplomerad fastighetsförvaltare En unik utbildning parallellt med jobb Start hösten 2016 F A Att arbeta som fastighetsförvaltare Som fastighetsförvaltare får du ett omväxlande, spännande och kul arbete

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Praktikertjänst Gustavsberg/Mölnvik

Praktikertjänst Gustavsberg/Mölnvik Praktikertjänst Gustavsberg/Mölnvik Hur arbetar EM & Co? EM & Co arbetar för Dig, med byggherreuppdrag och projektledning enligt Allmänna Bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet,

Läs mer

Inbjudan till dansvecka 25/8 30/8-2014!

Inbjudan till dansvecka 25/8 30/8-2014! Inbjudan till dansvecka 25/8 30/8-2014 Vi i föreningen DansGlada Fötter i Kiruna har härmed nöjet att bjuda in er till en hel vecka med dans Under veckan erbjuder vi allt i från nybörjarkurs i bugg och

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Nyhetsbrev NYA KURSER! PÅ GÅNG! PLATSER KVAR!

Nyhetsbrev NYA KURSER! PÅ GÅNG! PLATSER KVAR! Nyhetsbrev nr 5 ~ 2015 vecka 15 Hej Alla Åbk:are! Här kommer lite nyheter efter påskledigheten. Nu när det är sommartid börjar vi även med skott träning på klubben! Vi börjar torsdagen den 9 april och

Läs mer

Konsultupphandling Ja tack

Konsultupphandling Ja tack upphandling Ja tack Förfrågan Offert, anbud Avtal en viljeförklaring som inom viss tid mött ett antagande varvid bindande avtal uppstått Konsensual avtal Formalavtal Fastighetsköp Realavtal Lån av cykel

Läs mer

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans Kursprogram 2017 FTF facket för försäkring och finans Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse

Läs mer

redovisning, intern kontroll, arkivering av räkenskapsinformation

redovisning, intern kontroll, arkivering av räkenskapsinformation Inbjudan till... Grundkurs e-handel; redovisning, intern kontroll, arkivering av räkenskapsinformation 22 november 2018 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel med fokus på redovisning, intern kontroll

Läs mer

Utbildningsprogram 2012

Utbildningsprogram 2012 Utbildningsprogram 2012 - KUNSKAP ÄR ALDRIG TUNGT ATT BÄRA - A-Assistans anordnar varje år utbildningar i syfte att stärka de anställda i sina yrkesroller. Förutom de kurser som finns beskrivna i denna

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 21-22 oktober 2015 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Syftet med denna kurs är att gå igenom vad elektronisk handel innebär, hur man kan införa e-handel

Läs mer

Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte säker på det förstnämnda.

Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte säker på det förstnämnda. SBR BYGGINGENJÖRERNA KURSPROGRAM VÅREN SBR BYGGINGENJÖRERNA KURSPROGRAM VÅREN 2015 1 2014 KURSPROGRAM VÅR 2O15 2 SBR BYGGINGENJÖRERNA K U R S PR O G R A M VÅ R EN 2015 INNEHÅLL ABK 09... 3 AMA HUS 11,

Läs mer

Dialog och samverkan för att utveckla bygg- och anläggningsupphandlingar. framgångsrecept?

Dialog och samverkan för att utveckla bygg- och anläggningsupphandlingar. framgångsrecept? Dialog och samverkan för att utveckla bygg- och anläggningsupphandlingar är det ett framgångsrecept? 2018-10-16 OLOF JOHNSSON, CHEFSJURIST, SVERIGES BYGGINDUSTRIER Probleminventering Lite tid för anbudsräkning,

Läs mer

Ledarskapsutbildningar

Ledarskapsutbildningar Inbjudan till kurser 2013 Ledarskapsutbildningar Ledarskap som ger resultat! LEDARE MEN INTE CHEF Praktiskt ledarskap i vardagen LEDARE MEN INTE CHEF steg 2 Workshop: Öva dig till ett bättre ledarskap

Läs mer

KURSER VÅREN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar

KURSER VÅREN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar KURSER VÅREN 2015 Arbetsmiljo Kvalitet CSR Miljo Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar VÄLKOMMEN PÅ KURS! KURSORTER Vi får ofta höra att vi har engagerande och kompetenta kursledare, vilket är precis

Läs mer

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010 Du - ett varumärke Umeå 17-18 mars 2010 Curomed Utbildning, Håkmark 213, 905 91 UMEÅ, tel 090-38375, fax 090-38331 e-post info@curomed.se, www.curomed.se 1 DU ETT VARUMÄRKE Du - Ett Varumärke Ditt personliga

Läs mer

Livscykelkostnadsanalys (LCC-analys) av Broar och Vägar

Livscykelkostnadsanalys (LCC-analys) av Broar och Vägar Livscykelkostnadsanalys (LCC-analys) av Broar och Vägar Lärandemål 22-23 SEPTEMBER 2015 STOCKHOLM 3-4 NOVEMBER 2015 STOCKHOLM Life Cycle Cost Analysis (LCC-analysis) of Bridges & Roads LCC-analys visar

Läs mer

Nytt kurstillfälle för Gasolföreståndare

Nytt kurstillfälle för Gasolföreståndare Nytt kurstillfälle för Gasolföreståndare Flogas Sverige AB erbjuder tillfälle att delta i vår Gasolföreståndarkurs, som pågår under tre dagar mellan den 5-7 maj 2015. Kursen vänder sig till den som vill

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

KURS I STRATEGISK INFORMATIONSSÄKERHET

KURS I STRATEGISK INFORMATIONSSÄKERHET KURS I STRATEGISK INFORMATIONSSÄKERHET Bli redo för att införa ett ledningssystem för informationssäkerhet! SWERMA och NSD arrangerar 18-20 november 2008 utbildning i strategisk informationssäkerhet där

Läs mer

Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017

Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017 Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017 Sommarens öppettider på biblioteken juni, juli & augusti: Smedjebackens bibliotek: Måndag-fredag 11-17 Lördag stängt Söderbärke bibliotek: Måndag & onsdag 12-18

Läs mer

Skapa en säkrare arbetsmiljö på & kring byggnadsställningar

Skapa en säkrare arbetsmiljö på & kring byggnadsställningar Skapa en säkrare arbetsmiljö på & kring byggnadsställningar Seminarium 7 december 2015 på Wenner-Gren Center, Stockholm Anmälan senast 20/11 UR INNEHÅLLET: LYSSNA TILL: Hur ser det ut med ställningar på

Läs mer

Ledarskapsutbildningar

Ledarskapsutbildningar Inbjudan till kurser Stockholm 2011 Ledarskapsutbildningar Ledarskap som ger resultat! Ledare men inte chef Praktiskt ledarskap i vardagen Mycket bra och givande kurs! Bara massa + + + Ny som chef Det

Läs mer

Skrivretreat med handledning i litterär gestaltning

Skrivretreat med handledning i litterär gestaltning Skrivretreat med handledning i litterär gestaltning Simrishamn 3 jan 8 januari 2019 Skriva färdigt Vad handlar din text om? Hur kan den utvecklas? Kan dialogerna trimmas? Hur använder du bildspråk och

Läs mer

Utbildningsplaner. AutoCAD Architecture

Utbildningsplaner. AutoCAD Architecture Utbildningsplaner Fortsättning Viz Render är: Kunskap är vägen till framgång Framgångsrika företag satsar på utbildning för att snabbt få en effektivisering och höja produktiviteten. Detta leder i sin

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE 2016 1 09 Kalendarium 04 Introduktion för nya ledamöter 08 Ekonomi för bostadsrättsföreningen 10 Anmälan & praktisk information I HSB Södertäljes studieråd sitter Ulla Castenvik,

Läs mer

"Rätt sagt på rätt sätt" retorik för kvinnor

Rätt sagt på rätt sätt retorik för kvinnor Antalet platser till seminariet är begränsat anmäl dig direkt "Rätt sagt på rätt sätt" retorik för kvinnor En av Sveriges bästa seminarieledare! Barbro Fällman är pedagog, författare och expert på området

Läs mer

Chef för personliga assistenter 2013

Chef för personliga assistenter 2013 Chef för personliga assistenter 2013 utvecklas i ditt ledarskap! Att leda på distans konkreta verktyg! Samtalsmetodik, konfliktlösning och professionellt förhållningssätt i olika situationer Uppdatering

Läs mer

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar.

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar. Entreprenad Vad menas med entreprenad? åtagande av ett företag (entreprenören), till ett i förväg uppgjort pris, att för beställare utföra visst större arbete eller leverans, särskilt avseende byggnad

Läs mer

Vårdplatser. Planering och hantering av. Verktyg för säkra och effektiva patientflöden. Med patienten i fokus mot bättre vård

Vårdplatser. Planering och hantering av. Verktyg för säkra och effektiva patientflöden. Med patienten i fokus mot bättre vård Planering och hantering av Vårdplatser Inbjudan till konferens i Stockholm den 13-14 juni 2011 LYSSNA TILL Vinnare av Guldskalpellen 2010 Centrallasarettet Västerås Eva Strand Akademiska sjukhuset Uppsala

Läs mer

Grundkurs elektronisk handel

Grundkurs elektronisk handel Inbjudan till... Grundkurs elektronisk handel 5-6 november 2018 i Stockholm Grundkurs elektronisk handel Vad behöver man veta när man ska införa elektronisk handel (e-handel)? Detta är en grundkurs som

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda

Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda 2006-06-30 06/83 Samtliga nämnder och styrelser Kommunchefen Personalchefen Landstingsstyrelsen Landstingsdirektören Landstingets ledningskontor fvb till berörda TEMADAG - ARBETSTIDER BAKGRUND Vi har under

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

Kurskatalog September 2012 - Januari 2013

Kurskatalog September 2012 - Januari 2013 Kurskatalog September 2012 - Januari 2013 Varför utbildning? Oavsett om du är nybörjare eller har jobbat länge kan du komma till en punkt där du behöver kunna eller veta mera. Kanske har du fått nya arbetsuppgifter

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Syd Våren 2012 Utbildningar våren 2012! Vi underlättar din vardag Nu är det åter dags att presentera ett nytt kursprogram.

Läs mer

Konsulter är betydelsefulla

Konsulter är betydelsefulla Konsultupphandling Konsulttjänster Tjänsten avslutas med att ritningar, beskrivningar och utlåtande levereras eller att någon form av rådgivning lämnas. Förutsättningarna är unika för varje enskilt uppdrag

Läs mer

Att upphandla entreprenader

Att upphandla entreprenader Att upphandla entreprenader Kurs i entreprenadupphandling och entreprenadjuridik Kursens syfte och innehåll Arkitektföretag som tar, eller vill ta, byggherreroll och fullt ut genomföra projekt i egen regi

Läs mer

TJÄNSTEUPPHANDLING I PRAKTIKEN

TJÄNSTEUPPHANDLING I PRAKTIKEN inbjudan till konferens i Stockholm den 10-11 oktober 2012 VÅRA TALARE Sveriges kommuner och landsting Mathias Sylwan Jurist Institutet för Kommunal Ekonomi Roland Almqvist Chef för forskningsinstitutet

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

HR-dag Företagsuniversitetets. torsdagen den 9 oktober hos Företagsuniversitetet i Globen City, Stockholm. Några av dagens inslag

HR-dag Företagsuniversitetets. torsdagen den 9 oktober hos Företagsuniversitetet i Globen City, Stockholm. Några av dagens inslag Företagsuniversitetets HR-dag 2014 torsdagen den 9 oktober hos Företagsuniversitetet i Globen City, Stockholm Några av dagens inslag Affärsnära HR med Helen Borg Marie Hallander Larsson om våra HR-sanningar

Läs mer