VillBo. Ett exempel på bostadsbyggande för unga. Åsa Marie Andersson A3TT07#01ASAAND_SLUT.PDF 1(16)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VillBo. Ett exempel på bostadsbyggande för unga. Åsa Marie Andersson A3TT07#01ASAAND_SLUT.PDF 1(16)"

Transkript

1 VillBo Ett exempel på bostadsbyggande för unga Åsa Marie Andersson A3TT07#01ASAAND_SLUT.PDF Hösten 2007 kommer de första unga vuxna att flytta in i det så kallade VillBo-huset i Huddinge utanför Stockholm. Huset har kommit till efter ett initiativ av nätverket Jagvillhabostad.nu och har de lägsta nyproduktionshyrorna i regionen. Unga har helt enkelt tröttnat på bostadsbristen och börjat agera! Vilka önskemål har de haft på boende? Vad blir det för typ av bostäder? Hur har de kunnat bygga så billigt? Vad är bra och vad är mindre bra? För alla unga kommer förr eller senare dagen när det är dags att stå på egna ben och flytta hemifrån. För många är det en skakig resa som ofta innebär att flytta många gånger, ta sig fram mellan andra- och tredjehandskontrakt för att kanske så småningom landa i en studentlägenhet eller korridor om man studerar. Just studentboende har länge varit något av en självklarhet att studenter inte har samma ekonomiska förutsättningar som förvärvsarbetare ses som ganska självklart. Men det är inte bara studenter som har det ekonomiskt knapert. Idag har även unga vuxna som inte studerar 1(16)

2 mycket svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. En orsak är att etableringsåldern är högre, det vill säga den ålder när 75 procent av en årskull är sysselsatt i arbetslivet. Detta påverkar ungas möjlighet att skaffa bostad. År 2000 var etableringsåldern 29 år för kvinnor och 26 år för män. År 1990 var etableringsåldern 23 år för kvinnor och 22 år för män. Unga har dessutom haft en svag inkomstutveckling i förhållande till andra grupper under 1990-talet. En förklaring är att andelen studerande har ökat, men också att boendekostnaderna nu motsvarar en högre andel av den disponibla inkomsten. 1 Många hyresrätter ombildas till bostadsrätter, och nybyggda hyresrätter är ofta alldeles för dyra. Enligt Jagvillhabostad.nu minskar antalet bostäder som unga har råd med, trots att det nu byggs mycket bostäder. 2 Tusentals medlemmar försöker nu aktivt göra något åt saken genom nätverket Jagvillhabostad.nu. Tanken är att nätverkets representanter ska arbeta för fler billiga lägenheter och finnas med i hela byggprocessen, från markköp till inredning. Så billigt som möjligt, det är modellen som gäller. Bort med lyxtillbehör som golvvärme och varmluftsugn. Låt hyresgästen köpa hatthyllan själv! Johannisson, E, Bygg inte fräckt, bygg billigt i Aftonbladet Nätverkets bakgrund Jagvillhabostad.nu bildades efter ett initiativ från Hyresgästföreningen i Stockholm Det var under ett möte som handlade om den svåra situationen för ungdomar på bostadsmarknaden som deltagarna tog första steget mot ett nätverk. Deltagarna på mötet kom fram till flera krav som var särskilt viktiga för att kunna påverka bostadssituationen för unga vuxna och det första av dem var att bygga fler bostäder. Nätverket är helt självständigt och partipolitiskt obundet, det finns lokala nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö samt medlemmar över hela landet. Idag har de nära 7000 medlemmar som engagerar sig för förändra bostadssituationen för unga. Jagvillhabostad.nu har flera samarbetsparters där vissa även hjälper till med finansieringen, exempelvis Ungdomsstyrelsen, Hyresgästföreningen, Konsumentverket och Boverket. 4 Så föddes VillBo Jagvillhabostad.nu har sedan starten verkat för fler billiga bostäder. Redan 2003 initierade de en arkitekttävling för unga arkitekter att rita billiga bostäder för unga. De kontaktade Huddinge kommun och deras allmännyttiga bolag Huge, för att få dem att nappa på idén slöts en överenskommelse med Huge, och en projektgrupp bildades. Billigt boende utan att göra avkall på (16)

3 kvalitet har varit ledorden för projektgruppen, som bland annat bestod av en arkitekt, en civilekonom, en ung Huddingepolitiker samt representanter från Huge och Jagvillhabostad.nu. Projektgruppens uppgifter var bland annat att plocka fram tre stycken unga tävlande arkitekter, utvärdera bidragen, och utse en vinnare. Ett vinnande bidrag utsågs och projektet döptes samtidigt till VillBo. Det vinnande bidraget ritades av Lejla Cengic på Mondo Arkitekter. Sofia Larsson, statsvetare och projektledare i Jagvillhabostad.nu berättar att nätverket varit med i hela planeringsprocessen. De var med under alla möten i projektgruppen och diskuterade allt ifrån kakel till putsmaterial på utsidan. Det allra viktigaste för Jagvillhabostad.nu var dock slutkostnader för den som hyr, och därför arbetade de mycket för små lägenheter och låga hyror, samtidigt som kvaliteten skulle vara lika hög som i andra nyproducerade hus. 5 VillBo byggs på Klockarvägen i utkanten av parken i Huddinge Centrum under överinseende av projektgruppen. Det blir 31 lägenheter fördelade på ettor och tvåor mellan kvadratmeter. Lägenheterna kommer att förmedlas dels via Stockholm stads bostadsförmedling och Huges interna bostadskö. De första kommer att kunna flytta in i slutet av För att flytta in måste man vara mellan år, men sedan får man bo kvar så länge man vill. Lägenheterna i VillBo-huset har de lägsta hyrorna för nyproducerade lägenheter i regionen; en etta kostar ca kronor/månad och en tvåa 4200 kronor. 6 Intentionerna bakom VillBo Bostadslösningen engagerar mig, varför jag valt att beskriva VilBo-huset utförligt. Jag är intresserad av vilka intentioner som funnits under gestaltandet av Villbohuset, därför ligger tyngdpunkten av beskrivningen på tävlingsförslaget. Jag förklarar sedan de förändringar som gjorts under den följande omskissen, varav de flesta förändringar är kostnadsbesparande åtgärder. Jag gör här en analys där jag lägger in mina egna tolkningar och åsikter av bostäderna baserade på de ritningar, renderingar och beskrivningar som jag fått från Lejla Cengic på Mondo Arkitekter. De bärande idéerna bakom VillBo-huset presenteras enligt den ansvarige arkitekten Lejla Cengic såhär: - Ett prissnålt hus med höga boendekvalitéer. - Trivsamma, praktiska bostäder med effektiva planlösningar. - Huset med egen identitet som höjer områdets arkitektoniska kvalitéer och inspirerar. 6 Marklund, G, Bostäder för unga i Huddinge i Vår Bostad 5 Sofia Larsson (16)

4 Villbo-huset som det såg ut i tävlingsförslaget Tävlingsförslaget består av en femspännare med hiss och trappa i husets kärna. Det innebär naturligtvis ett mörkt trapphus, men den uppoffringen är i detta fallet nödvändig för att lägenheterna i sin tur ska få mesta möjliga ljus. Husets form är medvetet enkel med få hörn därför att det blir billigare att bygga. Under en utskjutande del på framsidan av huset är den inglasade entrén placerad. Bottenvåningen ligger i souterräng, och där finns utrymme för teknik samt ganska stora förråd i norrsluttningen. Ut mot gatan vetter ett ljust cykelrum samt en stor och ljus tvättstuga som enligt tanken även Entréplan skulle fungera som gemensamhetslokal eftersom det är en naturlig samlingspunkt. Utanför tvättstugan ritades en gemensam uteplats i sydvästläge. Huset har fem våningsplan och totalt 25 lägenheter. I tävlingsförslaget skiljer sig våningsplanen åt något; de två första bostadsplanen innehöll tre tvårummare och två enrummare. De tre översta planen innehöll två tvåor, en etta samt två 1,5-rummare. 4(16)

5 Tankarna bakom bostaden Samtliga bostäder i tävlingsförslaget vette åt två håll, tanken var att lägenheterna på så sätt känns rymligare eftersom man känner sig mindre instängd. Förutom att de boende får fler utblickar och större utsikt så bidrar det till en bättre ljusföring i lägenheten. Detta är något som jag tycker är särskilt bra med VillBo-huset. Ofta blir små lägenheter ensidiga, och eftersom jag själv bott i två sådana lägenheter så kan jag intyga att det blir en instängd känsla. Jag har sett många nyproducerade ensidiga studentbostäder, och de är svåra att få riktigt bra. För att rummen ska kännas större och friare placeras garderober i hallen. Badrummen ligger i anslutning till entrén och uppfyller tillgänglighetskraven, de boende kan själva sätta in tvättmaskin samt välja om de vill ha dusch eller badkar. Köken i tvåorna och 1,5-rummaren är fullt utrustade enligt svenska standard, enrummaren har ett mindre pentry. Ett grepp som jag uppskattar är att alla köken är raka för att det ska bli lättare att arbeta flera stycken. Matplatsen, för minst fyra personer, är placerad vid fönster. I vardagsrummen finns en annan smart lösning för att det ska upplevas luftigare och större, fönstrens bröstningshöjd är här lite lägre än i resten av lägenheten; 550 mm. Alla vardagsrum har dessutom ljus från två håll. 5(16)

6 Möblerbarhet enligt Lejla Cengic/Mondo Arkitekter 6(16)

7 Samtliga lägenheter har ett öppet rumsamband mellan kök, matplats och vardagsrum, men i de flesta lägenheter kan man lätt dela av köket om det skulle finnas behov för det. Personligen tycker jag att det är en bättre planlösning i den enrummare som har en avskiljbar köksdel. Där ges också möjlighet till sovplats i en mer avskild del. Sovrumsmåtten är små, men här finns inga garderober som stjäl yta. I tvåornas sovrum ritades extra plats in för exempelvis spjälsäng eller arbetsbord. Av ljudskäl ligger inga sovrum eller vardagsrum mot trappa och hiss. Exteriört har huset ett ganska enkelt uttryck. Volymen är enkel, med en utskjutande del som gör entrén tydligare och också fungerar som tak över entrén. Fasaderna är uppdelade i två ljusa putskulörer, tanken bakom är att uppdelningen ska göra att den tjocka huskroppen ska upplevas som smalare. Fasaden ska ge ett glatt uttryck, med balkongfronterna lackade i fem olika färgglada kulörer som ska symbolisera alla individer som ska bo i huset. I tvåorna har möjligheten till en förvisso liten, men ändå fungerande, rundgång tagits tillvara. Rundgång gör ofta att det blir lite trevligare att röra sig i lägenheten och bidrar till att rummen upplevs från olika håll, liksom att lägenheten upplevs som något större. Takhöjden är 2500 mm vilket jag tycker är bra, men det kunde gärna fått vara lite mer för att verkligen kunna utnyttja lägenheten i kubik. Alla lägenheter har en möblerbar balkong, alternativt en uteplats med utgång från kök och vardagsrum, välbehövligt om bostaden är liten. 7(16)

8 Prispressat tävlingsförslag Tävlingsförslaget fick omarbetas en del, främst för att kostnadseffektiviseras ytterligare. Den största förändring som gjordes var att rita om femspännaren till en sexspännare. En ny lägenhet ritades in på varje plan, denna lägenhet har bara utsikt åt ett håll. Jag tycker att det är synd att de släppte på tanken att alla lägenheter skulle ha ljus från två håll, för det betyder mycket för boendet. En annan förändring fick göras för att anpassa bostäderna bättre för så kallat kompisboende; i tvåornas sovrum ändrades fönstersättningen för att det skulle bli möjligt att dela av rummet i två alkover med exempelvis en hylla. Detta är ett smart tänk som gör bostäderna mer flexibla. Lägenhetsytorna krymptes ytterligare. Medelstorleken minskade från 45,5 kvm till 40,5 kvm. Den totala boytan ökade med ca 150 kvm, men på det gick lägenhetsantalet upp från 25 lägenheter till 32 inklusive en övernattningslägenhet. Framförallt var det antalet ettor som ökade i antal, från 7 stycken till 17. Antalet tvåor minskade med 2. I det nya förslaget är samtliga bostadsplan identiska. Den lilla rundgång som tidigare fanns i tvåorna togs bort när måtten krympte. Detta tyckte jag var tråkigt, liksom att lägenhetsentréerna ser ganska annorlunda ut. Tidigare var entrén i tvåorna ganska luftig. Direkt, eller bara något steg in, hade man en fin genomsikt genom köket och tvärs igenom lägenheten ut genom ett fönster. Detta fungerar inte riktigt likadant längre. Över huvudtaget känns just entréerna ganska smala och trånga med garderober och toalettdörrar. Plan efter ombearbetning 8(16)

9 som jag tror förstärker källarkänslan. Lägenheten har i och för sig en uteplats, men det är i markplan och väldigt nära gatan, så jag tror att man kan komma att känna sig ganska utsatt där. Under detta skede av processen togs tvättstugan bort, liksom den tidigare gemensamma uteplatsen under tak. 7 Jag förstår inte riktigt vad det var som ledde till tvättstugan togs bort, det är ganska jobbigt att hantera mycket tvätt i små lägenheter med små badrum. Ofta slutar det med att det hänger lakan på tork över soffan och kläder på stolsryggarna. I ett senare skede ritas en tvättstuga dock åter in på bottenplan, på bekostnad av övernattningslägenheten som försvinner. 8 Entréplanet förändrades också en hel del. För att möta kraven för en sexspännare förändrades husets form något och entrén görs inte längre direkt från gatan, utan på sidan av utbyggnaden på framsidan. Förrådsytan minskade. Två lägenheter ritades in, en etta och en uthyrningsbar övernattningslägenhet/ gemensamhetslokal. Ettan för permanentboende på bottenplan är jag tveksam till, det är ett utsatt läge. Just för att förhindra insyn vid entrén har den fått mindre och högt placerade fönster Exteriört behölls grundidén med en enkel fasad i två ljusa putsade kulörer, och färgglada balkonger. Mest förändrad är entréfasaden eftersom husets grundform ändrades. 9 Jag tycker att idén med att den tvåfärgade fasaden skulle göra den tjocka volymen smalare fungerade något bättre innan ombearbetningen, när det bara var en mindre utskjutande del. 7 All fakta/ material från Mondo Arkitekter 8 Sofia Larsson All fakta/ material från Mondo Arkitekter 9(16)

10 När jag kontaktar arkitekt Lejla Cengic för en avslutande kommentar så håller hon med om att det är tråkigt att exempelvis rundgången m.m. togs bort. Hon kommenterar att husvolymen är tänkt för att vara en femspännare, som sexspännare blir huset verkligen tjockt. Efter omskissen togs förslaget över av Huddinge kommuns allmännyttiga bostadsbolag Huge. Under den följande projekterings- och byggprocessen har Lejla inte varit särskilt delaktig eller involverats ytterligare, vilket hon tycker är synd. Hon är naturligtvis intresserad av vad som hänt efter det att hon kopplades bort. 11 Nätverkets samarbete med Nyréns Arkitekter Jagvillhabostad.nu är mycket nöjda med resultatet, de tycker att lägenheterna blir fina, och fräscha. Mest nöjda är de med hyrorna och storleken på lägenheterna, men också de olika färgerna på balkongerna. Däremot önskar de att de hade haft möjligheten att bygga ännu fler lägenheter samt att fler ideellt aktiva skulle ha varit involverade i processen i projektgruppen, något som de tar med sig till framtida projekt. 10 Nyréns arrkitektkontor lyssnade på Jagvillhabostad.nu på en konferens våren 2006 och kontaktade sen själva nätverket. Nu har de inlett ett samarbete och satt ihop en projektgrupp för att rita bostäder för unga tillsammans med unga. Projektgruppen består förutom av Jagvillhabostad.nu av två arkitekter och två inredningsarkitekter från Nyréns. 12 Sofia Larsson på Jagvillhabostad.nu bekräftar och berättar att projektgruppen just nu har ett antal projekt på gång, bland annat två i Göteborg, som kommer dra igång under våren om allt går som det ska. Utöver det har de tre projekt på 10 Sofia Larsson Lejla Cengic (16)

11 gång i Stockholm och ett i Malmö. Än så länge är inga avtal skrivna, men det ser ljust ut. 13 Jag tog kontakt med Jens Almström, arkitekt på Nyréns. Han berättar att Nyréns hade uppmärksammat Jagvillhabostad.nu i olika sammanhang och tyckte att de verkade klarsynta och drivna. På Nyréns såg man det som ett bra sätt att utveckla tjänster och öka kunskapen inom kontoret. Han konstaterar att de i slutändan har samma mål: att skapa fler bostäder. Samarbetet går bra, gruppen träffas regelbundet och han tycker att de kommer bra överrens. Han tror att utbudet av olika typer av bostäder och kontraktsformer kommer att breddas i framtiden. Jag frågar: vad är särskilt viktigt när man projekterar för unga vuxna? Vilka kvalitéer är det ni vill skapa? Jens svarar: Jag tror att man ska ta ett steg tillbaka och tänka över hur boendeformer borde se ut och kommer att se ut. Det kan till exempel vara två hushåll i samma lägenhet eller en ensamstående förälder med barn, som bor där varannan vecka. 14 Hur vill unga bo enligt Jagvillhabostad.nu? Det verkar som att fenomenet med att bygga för ungdomar växer. Jagvillhabostad.nu har bidragit stort till att fenomenet uppmärksammats i media. Sofia Larsson konstaterar att unga blir allt fler, unga födda mellan är nästan lika många som 40-talisterna. Byggbranschen inser mer och mer att unga är potentiella kunder, nu när man kanske har byggt tillräckligt med dyra bostadsrätter på kajkanten. 15 Vad är det ungdomar söker i sitt boende? När Jagvillhabostad.nu skickade ut den frågan till medlemmar var topp-prioriteringen glasklar; kostnaden är viktigast. På andra plats kom nära till kommunikationer och på tredje nära till centrum. På fjärde plats hamnar funktionalitet/bra planlösning. De allra flesta ville också ha en egen lägenhet framför att dela med andra. Boendekvalitet enligt Jagvillhabostad.nu s medlemmar innebär att ha en "riktig" lägenhet, med riktigt kök, toalett, en lägenhet som man kan leva och bo i, inte bara sova i. Även om merparten verkar vilja ha ett eget bo så vill många av medlemmarna hellre ha riktiga rum än öppna planlösningar, av den anledningen att det gör ett eventuellt kompisboende enklare. I små lägenheter är det viktigt med 13 Sofia Larsson Jens Almström Citat Sofia Larsson (16)

12 ljusinsläpp och balkong. Jagvillhabostad.nu efterfrågar minst lika mycket frånval som tillval i en lägenhet, dels av den anledningen att det är viktigt att själv kunna utforma boendet, men detta är ju naturligtvis också en kostnadsfråga, man ska också försöka skala ner så mycket som möjligt och inte lägga till en massa "lyx tycker Sofia. 16 Kostnadseffektivitet När det handlar om ungdomsboende är det helt enkelt omöjligt att bortse från kostnadsfaktorn. Den är viktig, men hur gör man detta i planeringsprocessen? Sofia Larsson berättar att när de utformade VillBo handlade det om att maximera utnyttjandet av kvadratmeterna, man kan bygga litet men ändå välplanerat. Man ska kunna utnyttja samma yta till olika saker. Så enkelt som möjligt, exempelvis målade väggar istället för tapetserade är också att föredra. 17 När jag frågar Jens Almström på Nyréns om hur man som arkitekt kan påverka kostnaderna är han inne på samma spår; yteffektivitet, att tänka volym istället för yta. Lägenheterna blir mindre och billigare genom att dubbelutnyttja till exempel matplatsen som arbetsplats. Ett annat sätt är att använda byggelement som kan produceras billigt. Istället för dyr fast inredning och dyra ytskikt kan man använda till exempel linoleum istället för trä i golvet. Många unga önskar sig ett centrumnära läge, men Jens påpekar att för kostnaden spelar ju naturligtvis även läget roll. Mitt i city är det dyrt att bo, så kanske är det bättre att lägga bostäder för unga i andra lägen. 18 Jagvillhabostad.nu tar även upp en annan väldigt betydande kostnadseffektiv åtgärd, och det är livscykelkostnaderna. Man ska kunna förvalta till låga kostnader också. Detta var en viktig faktor för Huge Fastigheter i VillBo-projektet, och materialens långsiktighet är något som vägts in. Det kan också vara värt att importera från utlandet, det som kan bli billigare. 19 Jag frågar: projekt med utgångspunkten att byggas så billigt som möjligt får ofta kritik, särskilt av arkitekter som anser att allt för många arkitektoniska kvalitéer får stryka på foten. Finns det sätt att bibehålla arkitektoniska kvalitéer men ändå spara pengar? Jens svarar: Ja, det gäller att tänka vad som är viktigt. Arkitektonisk kvalité är subjektivt. Kanske är en gemensam gård bra istället för balkonger. Kanske klarar man sig utan helkaklat badrum. Sedan får man ju inte bli 16 Sofia Larsson Ibid 18 Jens Almström Sofia Larsson (16)

13 dumsnål, men jag tror man kan ge bostaden eller närmiljön karaktär och trivsel med små medel. 20 Ny typ av segregerat boende? Boendesegregation handlar om fysisk åtskillnad, att olika grupper bor på olika ställen. Ett närrelaterat begrepp är integration. Integration handlar om att alla människor ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vårt boende är en viktig del av vårt liv och betyder mycket för vårt välmående och livskvalitet. Därför är det viktigt att sträva mot att uppnå integration i boendet och på bostadsmarknaden likväl som i andra samhällsområden. 21 Jag frågar: Det har höjts röster om att bostäder riktade till unga vuxna skulle vara en ny typ av segregationsboende, hur tänker ni? Jens svarar: Det kan det bli om man inte ser till att blanda. Det får gärna finnas till exempel seniorbostäder i samma hus eller område. Och jag tror inte att det kommer att byggas enorma områden med bostäder för unga. 22 Sofia är inne på samma linje: vi tycker att det är viktigt att bygga för unga integrerat med annat boende. Det bästa vore om allt som byggs har så låga kostnader så att även unga kan efterfråga det, men om man ska bygga kategoriboende för unga vill vi ha det brevid annan bebyggelse, eller varför inte i samma hus. Intill VillBo-projektet byggs det vanliga hyresrätter och 55+ boende i samma område. 23 Jagvillhabostad.nu s initiativ kan på ett sätt ses som ett steg mot ökad integration. Integration kopplat till boendet handlar enligt boverket nämligen även om möjligheterna att etablera sig på bostadsmarknaden, inflytande över boendet och boendemiljön, hur boendemiljön ser ut och upplevs samt om attityder, bemötande och diskriminering. 24 Diskussion Just blandning av bostadstyper är något som jag har funderat mycket på. Själv var jag så glad när jag hade flyttat till studentlägenhet nummer två i ordningen. Den var visserligen ensidig, men hade i alla fall en liten balkong och det betydde mycket. Det var en vanlig studentetta, men den låg insprängd i ett hyreshus med vanliga lägenheter i skiftande storlekar. Närmsta grannlägenheten var en femma där det bodde en stor barnfamilj, på andra sidan bodde ett äldre par i en trea och mittemot 20 Jens Almström, Jens Almström Sofia Larsson (16)

14 bodde ett yngre par i en tvåa. I trappuppgången mötte jag både hundar och barn såväl som gamla tanter. Det fanns både lekplats och grillplats på gården. Jag trivdes jättebra, och jag tror att en stor anledning till det var just mångfalden. Mångfald kan betyda många saker. En övervägande majoritet av de nybyggda bostäderna de senaste åren har varit vad vanligt folk ofta kallar för lyxbostäder, inte helt sällan nära vattnet såsom på Norra Älvstranden i Göteborg. Detta är inte vad jag kallar mångfald. Faktum är att de bostadsområden där höginkomsttagare bor är de mest bostadssegregerade områdena, något som ofta glöms bort. Jag är allt för att det ska byggas för alla grupper, men önskar att det gick att integrera dem mer. Det bästa vore att bygga för att blanda så mycket som möjligt, men då det handlar om kostnader och olika standard så tror jag tyvärr att det är mycket svårt. Ett 55+ boende har så olika ekonomiska förutsättningar än ett boende för unga. Att få fram små och billiga bostäder i ett hus som även ska rymma flotta bostäder för bättre bemedlade är kanske en omöjlighet? Jagvillhabostad.nu tycker att det ska byggas billigare för alla, inte bara unga. Det låter logiskt, men alla som jobbar med det bör vara medvetna om att det finns en risk för att billiga bostäder i sig kan bli en ny typ av segregationsboende. Svåra frågor och mycket att lära Av den äldre generationen får vi unga ibland höra att vi har för höga krav på vårt boende. Vi vill ha något eget, och det får inte vara vilket litet kyffe som helst. Själv ser jag trenden som ett naturligt steg i utvecklingen. Jag tycker att mångfalden av olika bostadstyper måste värnas om. Likriktning i utbudet är inte bra, varför fler bostäder anpassade för unga borde byggas. Jag ifrågasätter inte behovet av billigare bostäder för unga. Det är stort. Men som tidigare nämnts är jag tveksam till en likriktning i form av ett helt hus bara för unga. Så vad tycker jag, har de lyckats att bygga billigt med bra kvalité, så som utgångspunkten var? Jo, av det som visats tycker jag att ändå att VillBo-huset är ett av de bättre exemplen på det, även om jag inte tycker de nått ända fram överallt. Det kunde ha blivit bättre, antagligen också med följd att det hade blivit dyrare. Det som är tråkigt att se är att rumsliga kvaliteter såsom rundgång, genomsikt och ljus har prioriterats bort. Det är synd att de tummade på principen med ljus från två håll i alla lägenheter, och särskilt den lilla ettan på bottenplan har ofördelaktiga förutsättningar. Jag har funderat mycket över vart gränsen går vid kostnadseffektiviseringar. När har för många kvalitéer gått förlorade? Finns det en motsättning mellan att bygga kostnadseffektivt och med god kvalitet? Det finns nog 14(16)

15 inga enkla svar på dessa frågor. Däremot tänker jag inte argumentera mot att ett bygge med stor budget har bättre förutsättningar att generera bra boendekvalitéer. Men alla kan tjäna på en högre medvetenhet och en diskussion kring vart pengarna egentligen går till. Som tur är återinfördes tvättstugan på agendan i VillBohuset, men jag blev väldigt tveksam först när den var borta. Det borde ju rimligtvis ha blivit dyrare att köpa in tvättmaskiner och torktumlare till alla lägenheterna. Var det dessutom så att det skulle ha lagts på hyresgästen att stå för inköpet (vilket jag inte vet) så skulle det ju definitivt blivit dyrare att bo. När det gäller idéer om frånval i lägenheter tycker jag inte att det får gå för långt. Det är logiskt att det inte behöver installeras värmegolv, handdukstork och varmluftsugn i alla nybyggda lägenheter, men det ska väl inte behöva bli en klassfråga om man har hatthylla eller ej? Dessutom kan det se ut som om boendet är billigt, men ser man på de tillval som nästan nödvändigtvis måste göras så blir det ju inte alls billigt. När det gäller kök och badrum tycker Jagvillhabostad.nu att de ska vara utrustade, dessutom har vi lagar i Sverige som reglerar vad ett kök respektive badrum ska innehålla. Jag kan ändå fundera över om hur det skulle kunna bli om konceptet med frånval skulle dras för långt i framtiden av exempelvis andra aktörer. Det är mindre bra där exempelvis köksutrustningen består av en kran på väggen, såsom det förekommer i vissa länder även i Europa. Önskas diskbänk får man vänligen köpa den själv. Det märks ändå att det finns mycket tanke, vilja och engagemang bakom VillBo. Än så länge har vi bara sett ett enda resultat av samarbetet. Jag hoppas att de i framtiden kommer att fortsätta att jobba lika hårt med nya lösningar, och inte nöja sig med en ensidig inriktning på bostäder för unga. Det är bra att de uppmärksammar och visar insikt i att boendesituationen har förändrats eftersom våra levnadsmönster har förändrats. Därför måste nya bostäder även kunna anpassas efter kompisboende, veckobarn eller vad det nu må vara. En annan tanke som dyker upp är att vi överlag bor väldigt stort idag, många faktiskt onödigt stort. Med tanke på att resurser och energi inte är obegränsade är det kanske inte logiskt att tänka sig att öka på vår bostadsyta ytterligare. Alla byggare skulle kunna lära sig av VillBo-tänket för det finns smarta idéer att ta efter som inte bara gynnar de boendes ekonomi, utan även minskar resursanvändandet. Det är starkt att inte bara beklaga sig, utan att faktiskt sätta ner foten och göra något åt saken. Det är modigt att vilja förändra en trög bransch. Framförallt är det bra att så många unga faktiskt intresserar och engagerar sig för sitt boende. Det hoppas jag att de fortsätter att göra. 15(16)

16 Källor: Intervju med Jens Almström, Nyréns Arkitekter Intervju med Sofia Larsson, Jagvillhabostad.nu , Intervju med Lejla Cengic, Mondo Arkitekter Utdelat material om VillBo-huset, Lejla Cengic, Mondo Arkitekter Boverket 2005 Bygga Bra Bostäder En dokumentation av en bostadskonferens om långsiktighet, kostnad och kvalitet Berthling, E, 2006, Allt fler unga köper sin bostad i Göteborgs-Posten Larsson, S, Olsson, T,2006, Bostadslös får sociala problem i Expressen Marklund, G, 2006, Bostäder för unga i Huddinge i Vår Bostad Persson, K, 2006 Litet men coolt ungas bostadsdröm i Arkitekten nr , s Skoog, G, 2005, Nätverk ställer byggarna till svars i Göteborgs-Posten Antal ord: 4410 Johannisson, E, 2007, Bygg inte fräckt, bygg billigt i Aftonbladet Larsson, S, Olsson, T,2005, Bostadsbristen i Göteborg är högst i landet i Göteborgs-Posten (16)

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE

BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE BRF SOLGLÄNTAN STRÅLANDE LÄGE FÖR BEKVÄMT BOENDE SÖDRA HAGA I SUNDSVALL HSB ÄR INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder,

Läs mer

Banvallen. Bostadsrätter i Hovshaga Centrum. Bo i villakvarter med stadskänsla

Banvallen. Bostadsrätter i Hovshaga Centrum. Bo i villakvarter med stadskänsla Banvallen Bostadsrätter i Hovshaga Centrum Bo i villakvarter med stadskänsla Banvallen» Var först på plats när mysiga Hovshaga får ett nytt landmärke. « Nära stan. Nära naturen. Nära vattnet. Nya kvarteret

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Famil jebostäder bygger nya bostäder! Kvarteret Kalkbruket

Famil jebostäder bygger nya bostäder! Kvarteret Kalkbruket Famil jebostäder bygger nya bostäder! Kvarteret Kalkbruket årstadal Inflyttning under våren 2009 kalkbruket_skiss.indd 1 06-12-11 09.54.05 Välkommen till det goda boendet! En ny stadsdel nära city, vatten

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Enkätsammanställning angående önskemål för kollektivhuset i Hägerstensåsen

Enkätsammanställning angående önskemål för kollektivhuset i Hägerstensåsen Enkätsammanställning angående önskemål för kollektivhuset i Hägerstensåsen Förberett för: Kollektivhusföreningen KOMBO och föreningen Framtiden Skrivet av: Joanna Mellquist Datum: 215-6-16 Resultat av

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande Sammanfattning Utgångspunkten för denna bok är att även hushåll med relativt låga inkomster ska kunna hitta en acceptabel bostad till en rimlig hyra eller ett rimligt pris på marknaden. Det kommer alltid

Läs mer

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp Backsippan Höjdarläge i Åstorp Ljusa och bekväma bostadsrätter med inflyttning hösten 2017 Bilden är en illustration, avvikelser kan förekomma. Läge för ett skönare boende Nu är det läge för dig som vill

Läs mer

till drömhus Från dröm hemma hos

till drömhus Från dröm hemma hos Från dröm till drömhus När Linda och Christofer ärvde en tomt vid Tullingesjön söder om Stockholm visste de att de ville bygga sitt drömhus där. Men det var lättare sagt än gjort. Tomten låg visserligen

Läs mer

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil www.karnhem.se Bastasjö 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil Nära till Centrum, 9 km Skola, 2 km Förskola, intill Mataffär, 2 km Cykelväg, intill Mitt i naturen! Bastasjö friluftsområde med elljusspår

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL HAVSNÄRA I FRÖSAKULL I attraktiva Frösakull, vid havet nära Tylösand kommer A-hus att uppföra 15 villor. Förutom den idylliska miljö som kännetecknar Frösakull lockar också närheten

Läs mer

Solrosen. Johannelund/Vällingby. Familjevänliga radhus i västerort

Solrosen. Johannelund/Vällingby. Familjevänliga radhus i västerort Solrosen Johannelund/Vällingby Familjevänliga radhus i västerort Familjen Dahlberg flyttade in i ett liknande radhus 2012 och trivs jättebra. Med några egna tillval som golvvärme både uppe och nere samt

Läs mer

kvarteret Flaket 44 moderna bostäder för både yngre och äldre mitt i Åhus.

kvarteret Flaket 44 moderna bostäder för både yngre och äldre mitt i Åhus. kvarteret Flaket 44 moderna bostäder för både yngre och äldre mitt i Åhus. 2 Nära till allt I kvarteret Flaket bor du på bekvämt avstånd från det mesta du behöver i Åhus, och du har mycket goda bussförbindelser

Läs mer

Bostäder i parkmiljö. ö r n s k ö l d s - p a r k e n

Bostäder i parkmiljö. ö r n s k ö l d s - p a r k e n ö r n s k ö l d s - p a r k e n Bostäder i parkmiljö Granne med Trängens aktivitetsområde, med utblick över Örnsköldsparken i öster och Kilsbergen i väster, bygger ÖBO 45 nya bostäder. Bostäderna består

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS NYA SÖDER

VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS NYA SÖDER BRF LINDHAGEN VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS NYA SÖDER HSB ÄR INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder, och vi bygger i olika

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL HAVSNÄRA I FRÖSAKULL I attraktiva Frösakull, vid havet nära Tylösand kommer A-hus att uppföra 15 villor. Förutom den idylliska miljö som kännetecknar Frösakull lockar också närheten

Läs mer

inbyggd omtanke 1 och 1½-planshus med havsnära läge

inbyggd omtanke 1 och 1½-planshus med havsnära läge inbyggd omtanke S V A N S H A L L 1 och 1½-planshus med havsnära läge Bo i vänlig bymiljö nära till hav och strand S VA N S H A L L Antal bostäder 9 Storlekar 120 och 134 kvm Svanshall ligger naturskönt

Läs mer

Göingegården. kv. Aroma

Göingegården. kv. Aroma Göingegården kv. Aroma VILLOR Välkommen till Göingegården! Precis invid en genuin gammal äppelodling växer en helt ny stadsdel fram, centralt belägen nära stan och med utmärkta förbindelser till både Halmstad

Läs mer

ring oss redan idag Välkommen in på innergården för brf Pokalen.

ring oss redan idag Välkommen in på innergården för brf Pokalen. ring oss redan idag Gå på visning innan huset är byggt. Brf Pokalen har en virtuell 3D -modell av lägen heterna, huset och gården. Titta själv på hittabostad.hsb.se eller kontakta oss. Välkommen in på

Läs mer

Gotö källa. den nya trädgårdsstaden i Barkarö. Etapp 1 Vårbackegatan

Gotö källa. den nya trädgårdsstaden i Barkarö. Etapp 1 Vårbackegatan Gotö källa den nya trädgårdsstaden i Barkarö Etapp 1 Vårbackegatan Aroseken Alla tiders boende Sedan 1956 har vi på Aroseken gjort människor hemmastadda i Västerås. Med en stark lokal närvaro och som stadens

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Storskolevägen 11 Kommun Lund Storlek 5 rum (4 sovrum) / 124 m² Område Mårtens Fälad Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Storskolevägen 11 Kommun Lund Storlek 5 rum (4 sovrum) / 124 m² Område Mårtens Fälad Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Lund Storlek 5 rum (4 sovrum) / 124 m² Område Mårtens Fälad Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Familjevänligt med härliga grönområde inpå knuten, men ändå nära till

Läs mer

Vackra villor på Hovshagas soligaste sida

Vackra villor på Hovshagas soligaste sida v ä x j ö h o v s h ö j d Vackra villor på Hovshagas soligaste sida Inspirationsbild interiör Johanna, 124 kvm d e s i g n h e l h e t t r y g g h e t p r i s v ä r t Klara och Maria de vackra husen på

Läs mer

Ett nytt hem nära naturen, villakvarteren och all tänkbar service

Ett nytt hem nära naturen, villakvarteren och all tänkbar service Ett nytt hem nära naturen, villakvarteren och all tänkbar service 1 Nya fräscha bostäder centralt i Karlskoga med trädgårdsmiljö! Etapp 1 Charmen med Fruktlunden är dess läge bland små flerbostadshus och

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

Mariehällsvägen 2 lgh 02301. Helsingborg tätort, Mariastaden, Helsingborg

Mariehällsvägen 2 lgh 02301. Helsingborg tätort, Mariastaden, Helsingborg Mariehällsvägen 2 lgh 02301 Helsingborg tätort, Mariastaden, Helsingborg Newsec Asset Management är Sveriges ledande förvaltare. Vi äger inte några egna fastigheter, utan har istället fått förvaltningsuppdraget

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Moderna lägenheter i Gamla Brandstationen

Moderna lägenheter i Gamla Brandstationen Situationsplan ff Bofakta ff Gamla Brandstationen ligger i lummig grönska i korsningen av Kävlingevägen och Kung Oskars väg i Lunds centrum. Byggnaden ritades av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin och stod

Läs mer

BRF MARTALLEN, MIDSOMMARKRANSEN NYA BOSTÄDER MED BÄSTA LÄGET

BRF MARTALLEN, MIDSOMMARKRANSEN NYA BOSTÄDER MED BÄSTA LÄGET BRF MARTALLEN, MIDSOMMARKRANSEN NYA BOSTÄDER MED BÄSTA LÄGET NYTT HEM ATT LÄNGTA TILL Midsommarkransen bästa läget vid Svandammsparken. Nyproduktion bostadsrätter -5 rok med balkong, uteplats eller härliga

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

Med största möjliga frihet FAMILJENS SOMMARDRÖM PÅ YXLAN

Med största möjliga frihet FAMILJENS SOMMARDRÖM PÅ YXLAN INREDNING För pappa Peter, mamma Claudine, Hanna 10 år, Clara 8 år samt Wera 4 år har sommarhuset överträffat alla förväntningar. Med största möjliga frihet FAMILJENS SOMMARDRÖM PÅ YXLAN Det kom ett mejl

Läs mer

Järnvägsgatan 80. 24 nyproducerade hyreslägenheter. Fasad mot järnvägsgatan

Järnvägsgatan 80. 24 nyproducerade hyreslägenheter. Fasad mot järnvägsgatan Järnvägsgatan 80 24 nyproducerade hyreslägenheter Fasad mot järnvägsgatan interiör Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

Kv. Flintyxan. Gunnesbo. lkf.se/flintyxan

Kv. Flintyxan. Gunnesbo. lkf.se/flintyxan Kv. Flintyxan Gunnesbo lkf.se/flintyxan Gunnesbo Stadsdelen Gunnesbo byggdes i huvudsak under 1980-talet. Stadsdelen har fått sitt namn efter lantbrukaren Sven Gunnar Hansson, som ägde en gård i området

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Tegelviken Nyslottsgatan 5 B 67,5 kvm 3 rok

Tegelviken Nyslottsgatan 5 B 67,5 kvm 3 rok Tegelviken Nyslottsgatan 5 B 67,5 kvm 3 rok Jag är Er fastighetsmäklare Åsa Holmkvist Tel: 070-2126719 0480-420200 Mail: asa.holmkvist@pontuzlofgren.se Mycket framgångsrik bostadsrättsmäklare och kontorets

Läs mer

Detaljrik husdröm INREDNING

Detaljrik husdröm INREDNING Detaljrik husdröm Trots att familjen Johnsen-Wanderoy inte flyttade mer än någon kilometer blev skillnaden total. De lämnade 90-talsparhuset för att flytta in i den nybyggda villan, som de själva varit

Läs mer

Rymlig och väldisponerad 3:a med hiss HESTRA RINGVÄG 13, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

Rymlig och väldisponerad 3:a med hiss HESTRA RINGVÄG 13, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Rymlig och väldisponerad 3:a med hiss HESTRA RINGVÄG 13, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Hestra ringväg 13! Välkommen på visning till denna rymliga och väldisponerade 3:a belägen

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Ragnvallagatan 34B Kommun Helsingborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 67 m² Område Adolfsberg - Ragnvalla. Tillträde tidigast

Län Skåne Gatuadress Ragnvallagatan 34B Kommun Helsingborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 67 m² Område Adolfsberg - Ragnvalla. Tillträde tidigast Län Skåne Gatuadress Kommun Helsingborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 67 m² Område Adolfsberg - Ragnvalla Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Mycket bra bussförbindelser till city. -- Alexander Blomgren,

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

ane Communication 2016 Penny L ( 1 )

ane Communication 2016 Penny L ( 1 ) ( 1 ) ( 2 ) LETAR DU NYTT BOENDE? VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM Det här är Tingstorget Lägenheterna - Rum för rum - Planritningar Området - Vad finns i närområdet? - Utformning Översiktskarta - Tidplan Tingstorget

Läs mer

Nyrenoverad trea med balkong och sjöutsikt! KÖHLERPLATSEN 3D, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

Nyrenoverad trea med balkong och sjöutsikt! KÖHLERPLATSEN 3D, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Nyrenoverad trea med balkong och sjöutsikt! KÖHLERPLATSEN 3D, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Köhlerplatsen 3d! Med ett högt och fritt utsiktsläge över Stadsparken ner mot

Läs mer

Studentbostäder Är det brist på studentbostäder i Linköping?

Studentbostäder Är det brist på studentbostäder i Linköping? LINKÖPINGS UNIVERSITET Studentbostäder Är det brist på studentbostäder i Linköping? Maykil Al-Magdasi, Evelina Guander Svärm, Anton Högberg och Elisabeth Öhman Seminariegrupp 3D 2012-03-20 2 Sammanfattning

Läs mer

Oxhagen 95 kvm 4 r o k. Gavel, endast en halvtrappa upp. Renoverat kök. Två badrum.

Oxhagen 95 kvm 4 r o k. Gavel, endast en halvtrappa upp. Renoverat kök. Två badrum. Oxhagen 95 kvm 4 r o k Gavel, endast en halvtrappa upp. Renoverat kök. Två badrum. Pontuz Löfgren i Kalmar En för alla - alla för en. Kanske är det idag du finner den bostad som blir ditt nästa hem. Vi

Läs mer

BRF STUDION BAGARMOSSEN STOCKHOLM

BRF STUDION BAGARMOSSEN STOCKHOLM VISSA AV BILDERNA I DENNA BROSCHYR ÄR DIGITALA MONTAGE. RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH EV TRYCKFEL. BRF STUDION BAGARMOSSEN STOCKHOLM besqab.se/studion TÄBY KEMISTVÄGEN 17 BOX 1328 183 13 TÄBY TELEFON 08-409

Läs mer

Att vända intresset bort från dörrarna

Att vända intresset bort från dörrarna Att vända intresset bort från dörrarna Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande exemplet beskriver ett särskilt boende för

Läs mer

Stadsradhus brf Radiomasten

Stadsradhus brf Radiomasten Stadsradhus brf Radiomasten Tre våningar med många alternativ på inredning och material Modernt bekvämt boende med hög kvalitet ETAPP 2 Stadsradhus för dig som vill bo med lite mer frihet. Bo modernt och

Läs mer

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer.

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. Text Kajsa Ihre foto devis bionaz 086 [xxxxx xxxxxx xxxxx]

Läs mer

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut.

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut. BRF NATURLYCKAN NORRA ALLSÅS, LERUM Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden Utforska hur ditt nya boende ser ut. Arkitekten och naturen Brf Naturlyckan är en spektakulär byggnad som i en vacker sträckning

Läs mer

Toltorpsgatan. Storgatan. Frölundagatan. Infart. Åbyvägen. Infart

Toltorpsgatan. Storgatan. Frölundagatan. Infart. Åbyvägen. Infart Innehåll 5... På Stallbacken 6... Situationsplan 8... Exteriör 10... Enplanshus 16... Tvåplanshus 21... Interiör 24... Treplanshus 31... Byggnadsbeskrivning 32... Att köpa småhus 33... Våra miljötankar

Läs mer

Lägenhet 1 - Claudelinska salen Lägenhetsyta Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna)

Lägenhet 1 - Claudelinska salen Lägenhetsyta Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna) VVS K/F KÖK DM ENTRÉ UTEPLATS 8m 2 Lägenhet 1 - Claudelinska salen Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna) Husets finaste rum, den Claudelinska

Läs mer

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 2013-08-19 Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 Ett systematiskt kvalitetsarbete Förskolechef har en pedagogisk utvecklare anställd på deltid i sina verksamheter.

Läs mer

Skälby Skräddaretorpsvägen 11 A 41,5 kvm 2 rok

Skälby Skräddaretorpsvägen 11 A 41,5 kvm 2 rok Skälby Skräddaretorpsvägen 11 A 41,5 kvm 2 rok Jag är Er fastighetsmäklare Mia Alnerud Tel: 070-9755007 0480-420200 Mail: mia.alnerud@pontuzlofgren.se Målinriktat stjärnskott som spås en lång och framgångsrik

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Län Skåne Gatuadress Kommun Kristianstad Storlek 2 rum (1 sovrum) / 52.4 m² Område Norra Åsum Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Jag ville bo i ett lugnt område där man kunde vandra och uppleva

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Barnhemsgatan 4! Välkommen på visningen till denna renoverade 5:a om 118 kvm med fungerade öppen spis, nyrenoverat kök, rymliga

Läs mer

BYGG DITT DRÖMHUS I MYSIGA VEBERÖD!

BYGG DITT DRÖMHUS I MYSIGA VEBERÖD! VEBERÖD Tegelmästarevägen 9 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Klintevägen BYGG DITT DRÖMHUS I MYSIGA VEBERÖD! Var området ligger och status på tomterna hittar du på www.myresjohus.se/veberod

Läs mer

Modernt med sjöutsikt och dubbla balkonger STORGATAN 53, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

Modernt med sjöutsikt och dubbla balkonger STORGATAN 53, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Modernt med sjöutsikt och dubbla balkonger STORGATAN 53, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Storgatan 53! Med ett centralt och högt utsiktsläge vid Åsunden finner ni denna

Läs mer

Län Gävleborg Gatuadress Staffansplan 1 Kommun Gävle Storlek 2 rum (1 sovrum) / 64.4 m² Område Brynäs Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Gävleborg Gatuadress Staffansplan 1 Kommun Gävle Storlek 2 rum (1 sovrum) / 64.4 m² Område Brynäs Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Gävleborg Gatuadress Kommun Gävle Storlek 2 rum (1 sovrum) / 64.4 m² Område Brynäs Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Trivsamt läge. Närhet till Stenebergsparken. Hiss i huset. Egen entrédörr.

Läs mer

Mjuklandning i ditt nya hem INNEHÅLL

Mjuklandning i ditt nya hem INNEHÅLL INNEHÅLL Mjuklandning i ditt nya hem...3 Linköping gammal anrik stad som blir allt yngre...5 Stadsvillor punkthus med känsla av större villor...6 En frisk fläkt i Valla...7 Många smarta kvadrat med naturlig

Läs mer

KV BRAGE 4, SUNDBY PARK STRÄNGNÄS NYA LÄGENHETER MED HISS OCH HÄRLIGA UTEMILJÖER

KV BRAGE 4, SUNDBY PARK STRÄNGNÄS NYA LÄGENHETER MED HISS OCH HÄRLIGA UTEMILJÖER KV BRAGE 4, SUNDBY PARK STRÄNGNÄS NYA LÄGENHETER MED HISS OCH HÄRLIGA UTEMILJÖER NYTT HEM ATT LÄNGTA TILL Nyproduktion av bostadsrätter 1-4 rok med balkong, uteplats eller härliga takterrasser. I Kv. Brage

Läs mer

Lindsdal Kalles Gränd 6 kvm

Lindsdal Kalles Gränd 6 kvm Lindsdal Kalles Gränd 6 kvm Jag är Er fastighetsmäklare Mattias Rosenlund Tel: 070-5451059 0480-420200 Mail: mattias.rosenlund@pontuzlofgren.se Mycket kompetent villamäklare som ofta efterfrågas av både

Läs mer

Seniorlägenheter med hyresrätt

Seniorlägenheter med hyresrätt Nyköpingshem bygger Seniorlägenheter med hyresrätt Vildgåsvägen 1 18 lägenheter med inflyttning hösten 2013 version 201304 foto: jan Lindblad Jr 2 Seniorlägenheter i östra Nyköping Ett nytt servicecenter

Läs mer

Drömläge vid Umeälvens södra strand

Drömläge vid Umeälvens södra strand Bryggaren Drömläge vid Umeälvens södra strand Brf Bryggaren 87 exklusiva bostads- rätter med utsikt över Umeälven och närhet till city. Detta är NCC En koncern som har ca 23.000 engagerade medarbetare.

Läs mer

BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem!

BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem! BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem! Boendekostnad/mån från: 4.389 kr * Bilderna i denna broschyr kommer bland annat från tidigare BoKlok-områden och Ikea. De kan därför innehålla detaljer som inte erbjuds

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Industrigatan. Välplanerad 1:a med inglasad balkong. Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Lomma Storlek 26.5 m2 Område Centrum Tillträde tidigast

Industrigatan. Välplanerad 1:a med inglasad balkong. Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Lomma Storlek 26.5 m2 Område Centrum Tillträde tidigast Industrigatan 8 Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Lomma Storlek 26.5 m2 Område Centrum Tillträde tidigast Gatuadress Industrigatan 8 enligt överenskommelse Välplanerad 1:a med inglasad balkong Välplanerad

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter Nu är det dags att fundera på om du vill bo i vårt nya trygghetsboende på Lindgården. Ta del av vårt erbjudande i detta prospekt och återkom om du har några frågor. TRYGGHETSBOENDE Erland Skagerö Kontaktperson

Läs mer

Observera att huset inte är byggt. Samtliga illustrationer kan avvika från slutprodukten.

Observera att huset inte är byggt. Samtliga illustrationer kan avvika från slutprodukten. LUMEN PENTHOUSES Observera att huset inte är byggt. Samtliga illustrationer kan avvika från slutprodukten. LUMEN SOLLENTUNA Välkommen till Lumens tre penthousevåningar, ett spektakulärt boende med stora

Läs mer

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007.

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Här

Läs mer

Berga Strandpark Bergaviksvägen 9 4 kvm

Berga Strandpark Bergaviksvägen 9 4 kvm Berga Strandpark Bergaviksvägen 9 4 kvm Jag är Er fastighetsmäklare Ulrika Hjort Tel: 070-6420356 0480-420200 Mail: ulrika.hjort@pontuzlofgren.se Träningstokig villamäklare som gör allt för alla, alltid.

Läs mer

Götgatan/Tallbogatan. Flerfamiljshus i funkisstil, centralt i Kumla

Götgatan/Tallbogatan. Flerfamiljshus i funkisstil, centralt i Kumla Götgatan/Tallbogatan Flerfamiljshus i funkisstil, centralt i Kumla Välkommen med din ansökan! Gillar du funkis? Då är Hovslagaren något Raka linjer, släta ytor och platta tak. Det är kännetecknande för

Läs mer

Barnens Byväg 24. Län. Västra Gatuadress Barnens Byväg 24. Kommun Stenungsund Storlek 3 rum (2 sovrum) / 101 m² Område Stora Höga Tillträde tidigast

Barnens Byväg 24. Län. Västra Gatuadress Barnens Byväg 24. Kommun Stenungsund Storlek 3 rum (2 sovrum) / 101 m² Område Stora Höga Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Stenungsund Storlek 3 rum (2 sovrum) / 101 m² Område Stora Höga Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 17 www.hemverket.se - Sida 2

Läs mer

Tomtaäng. Nyckelfärdiga villor centralt i Trosa

Tomtaäng. Nyckelfärdiga villor centralt i Trosa Tomtaäng Nyckelfärdiga villor centralt i Trosa Småstadsliv med närhet till storstadspuls Trosa är den kustnära småstaden som tillbaka i tiden kallades världens ände. I dag är Trosa en expansiv storstadsnära

Läs mer

ALBRUNNA DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND VILLA MED POOL PÅ FÖRSTA PARKETT MOT KALMARSUND UTGÅNGSPRIS 2 975 000 KR

ALBRUNNA DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND VILLA MED POOL PÅ FÖRSTA PARKETT MOT KALMARSUND UTGÅNGSPRIS 2 975 000 KR ALBRUNNA VILLA MED POOL PÅ FÖRSTA PARKETT MOT KALMARSUND BOSTADSTYP: FRITIDSHUS ANTAL RUM: 5 RUM ADRESS: ALBRUNNA 130 UTGÅNGSPRIS 2 975 000 KR DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND VILLA MED POOL PÅ FÖRSTA PARKETT MOT

Läs mer

projektidé OM PROJEKTET PLATSER I SKOGEN Areor Hyresrätter 3986 kvm ljus BTA Bostadsrätter 3965 kvm ljus BTA

projektidé OM PROJEKTET PLATSER I SKOGEN Areor Hyresrätter 3986 kvm ljus BTA Bostadsrätter 3965 kvm ljus BTA En vandring i skogsbrynet mellan husen tar dig längre upp på höjden, förbi gläntor, fi kaplatser, täta skogspartier och perfekta kurragömmaställen. Genom en ridå av björkstammar och granar skymtar de röda

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Tegelviken 50 kvm 2 r o k. Renoverad med helkaklat badrum och nytt kök. Hiss och inglasad balkong.

Tegelviken 50 kvm 2 r o k. Renoverad med helkaklat badrum och nytt kök. Hiss och inglasad balkong. Tegelviken 50 kvm 2 r o k Renoverad med helkaklat badrum och nytt kök. Hiss och inglasad balkong. Pontuz Löfgren i Kalmar En för alla - alla för en. Kanske är det idag du finner den bostad som blir ditt

Läs mer

Situationsplan. Brf Studio 58 Aspelin Ramm Fastigheter AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB Svensk Fastighetsförmedling, Göteborg Eriksberg

Situationsplan. Brf Studio 58 Aspelin Ramm Fastigheter AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB Svensk Fastighetsförmedling, Göteborg Eriksberg Bostadsfakta Byggherre Totalentreprenör Arkitekt Försäljning Brf Studio 58 Aspelin Ramm Fastigheter AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB Svensk Fastighetsförmedling, Göteborg Eriksberg Situationsplan öst

Läs mer

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Sammanfattning Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent

Läs mer

Masthuggsterrassen 9C 2:a masthugget

Masthuggsterrassen 9C 2:a masthugget Masthuggsterrassen 9C 2:a masthugget nyproduktion i toppkl ass! bästa e xponering & personligt engagemang bästa exponering & personligt engagemang välkommen till Masthuggsterrassen 9C pris/bud: 3 495 000

Läs mer

2min till. 50m till. Bofakta. golf. borstahusen. Till Så här går ett köp till

2min till. 50m till. Bofakta. golf. borstahusen. Till Så här går ett köp till borstahusen Bofakta Till å här går ett köp till Andreas Bjarnert - Pictogram Bernadottestigen, radhus Uppsala, projekt 21140, resurs 3213, Veidekke Villatomter AB 23 kvm takterrass 10 min till Ekoln (badsymbol)

Läs mer

Län Skåne Gatuadress Södra Vallgatan 14 A Kommun Kävlinge Storlek 2 rum (1 sovrum) / 62 m² Område Centrum Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Skåne Gatuadress Södra Vallgatan 14 A Kommun Kävlinge Storlek 2 rum (1 sovrum) / 62 m² Område Centrum Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Skåne Gatuadress Kommun Kävlinge Storlek 2 rum (1 sovrum) / 62 m² Område Centrum Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Lägenheten känns ljus och luftig och jag gillar att badrummet är nyrenoverat.

Läs mer

Vill Du bo i en blommande fruktträdgård?

Vill Du bo i en blommande fruktträdgård? Vill Du bo i en blommande fruktträdgård? Så beskrivs Högsäter i annonserna, som också framhåller områdets attraktiva läge, nära hav, service, skola osv. År 1999 började inflyttningen till Högsäter, men

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB)

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) 1(7) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig här över betänkandet Bostäder

Läs mer

Brogårdsbladet. Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås

Brogårdsbladet. Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås Nr 23 maj 2010 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås Hyror och lediga lägenheter i hus 31 Huset är det första med fyra

Läs mer

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån?

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabellbilaga Unga vuxnas boende, Sverige 2015 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabell 1. Andel 20 27-åringar boende i föräldrahemmet, 1997 2015 (procent) Hos föräldrar 15 17 18 21 19 19 21 22 23

Läs mer

Skräddarsydd nyfunkis

Skräddarsydd nyfunkis Skräddarsydd nyfunkis Familjen Engdahl hade tröttnat på att lappa och laga sin 1970-talsvilla. De ville bygga nytt men bara under förutsättning att de själva fick vara med och bestämma över husets planlösning,

Läs mer

Län Uppsala Typ Lägenhet Kommun Uppsala Storlek 105 m2. Tillträde tidigast

Län Uppsala Typ Lägenhet Kommun Uppsala Storlek 105 m2. Tillträde tidigast Cellovägen 51 Län Uppsala Typ Lägenhet Kommun Uppsala Storlek 105 m2 Område Östra Gottstunda Gatuadress Cellovägen 51 Tillträde tidigast enligt överenskommelse Fyrarummare med radhuskänsla! Välkommen till

Läs mer

Fyra projekt för gemenskap, tillgänglighet och ny teknik - gör ett gôrbra boende för äldre

Fyra projekt för gemenskap, tillgänglighet och ny teknik - gör ett gôrbra boende för äldre Fyra projekt för gemenskap, tillgänglighet och ny teknik - gör ett gôrbra boende för äldre fyra projekt och elva delprojekt Göteborg, Norrköping och Västerås är tre städer som har försöksverksamhet inom

Läs mer

Färjestaden 144 kvm. 1½ plansvilla på hörntomt, 6 rok varav 4 sovrum. Stor altan, garage.

Färjestaden 144 kvm. 1½ plansvilla på hörntomt, 6 rok varav 4 sovrum. Stor altan, garage. Färjestaden 144 kvm 1½ plansvilla på hörntomt, 6 rok varav 4 sovrum. Stor altan, garage. Pontuz Löfgren i Kalmar En för alla - alla för en. Kanske är det idag du finner den bostad som blir ditt nästa hem.

Läs mer

Vi älskar kollektivhus

Vi älskar kollektivhus Vilka fördomar har du om kollektivhus? Näbbstövlar, överpräktigt, linsgryta, batiktryck, storfamilj, progg och hippies? Men i kollektivhuset Stolplyckan hittade vi bara vanliga lägenheter och väldigt många

Läs mer

AKTIELÄGENHET VID LOTSGATAN 5 A Lotsberget, Mariehamn

AKTIELÄGENHET VID LOTSGATAN 5 A Lotsberget, Mariehamn AKTIELÄGENHET VID LOTSGATAN 5 A Lotsberget, Mariehamn 2 rum & kök om ca 65 m 2 Modern och rymlig 2 rum och kök i nybyggt lägenhetshus som färdigställdes 1 december 2014. Parkeringsplats ingår. Rymlig balkong

Läs mer