A7-0229/89. Motivering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "26.1.2011 A7-0229/89. Motivering"

Transkript

1 A7-0229/89 89 Artikel 3 led b b) avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter (WEEE): elektriska eller elektroniska produkter som enligt definitionen i artikel 3.1 i direktiv 2008/xx/EG om avfall är avfall, inklusive alla komponenter, utrustningsdelar och förbrukningsvaror som utgör del av produkten då denna kasseras. b) avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter (WEEE): elektriska eller elektroniska produkter som enligt definitionen i artikel 3.1 i direktiv 2008/xx/EG om avfall är avfall, inklusive alla komponenter, utrustningsdelar och förbrukningsvaror som utgör del av produkten då denna kasseras eller vars funktion är beroende av elektriska eller elektroniska komponenter i dem för att fungera. Avsikten är att förtydliga att förbrukningsvaror som papper inte ska omfattas av lagstiftningens tillämpningsområde, men att dessa undantag inte bör utsträckas till att omfatta saker som bläckpatroner till skrivare som innehåller elektriska och elektroniska produkter. Detta skulle även kunna klargöras genom att bläckpatroner till skrivare togs med i bilaga 1B så som föreslogs av miljöutskottet, men det är ännu osäkert om detta kommer att ingå i den slutgiltiga lagstiftningen.

2 A7-0229/90 90 Bilaga -IB (ny) BILAGA -IB Icke uttömmande förteckning över produkter som omfattas av kategorierna i bilaga -IA 1. Kylapparater och radiatorer: Kylskåp Frysar Varuautomater för kylda produkter Luftkonditioneringsapparater Oljeburna radiatorer och andra anordningar för värmeväxling som utnyttjar andra värmeöverföringsmedier än vatten (t.ex. värmepumpar och luftavfuktare) 2. Bildskärmar och monitorer: Bildskärmar Tv-apparater Digitala fotoramar Monitorer 3. Lampor: Lysrör Lågenergilampor Högtrycksurladdningslampor inklusive högtrycksnatriumlampor och

3 metallhalogenlampor Lågtrycksnatriumlampor Lysdiodlampor 4. Större apparater: Större apparater för matlagning och annan beredning av livsmedel (t.ex. kokplattor, spisar, ugnar, mikrovågsugnar, fast installerade kaffebryggare) Spisfläktar Större rengöringsapparater (t.ex. tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner) Större uppvärmningsapparater (t.ex. stora varmluftsfläktar, elektriska öppna spisar, system för uppvärmning av marmor och natursten samt andra större apparater för uppvärmning av rum, sängar och sittmöbler) Större apparater för kroppsvård (t.ex. solarier, bastuaggregat, massagestolar) Större IT- och telekommunikationsutrustning (t.ex. stordatorer, servrar, fast installerade nätverksanordningar och -apparater, skrivare, kopieringsapparater, mynttelefoner), Större fritids- och sportutrustning (t.ex. sportutrustning med elektriska eller elektroniska komponenter, spelautomater) Större belysningsarmaturer och annan utrustning för spridning eller kontroll av ljus Större elektriska och elektroniska industriverktyg och industrimaskiner, med undantag för storskaliga fasta industriverktyg och mobila maskiner som inte är avsedda att användas för transporter på väg och som uteslutande används yrkesmässigt. Större apparater för alstring eller överföring av ström (t.ex. generatorer, transformatorer, system för avbrottsfri

4 kraftförsörjning, växelriktare) Större medicintekniska produkter Större övervaknings- och kontrollinstrument Större mätinstrument och mätutrustning (t.ex. vågar, stationära maskiner) Större apparater som automatiskt levererar produkter eller enklare tjänster (varuautomater, uttagsautomater, returautomater, fotoautomater) 5. Mindre apparater: Mindre apparater för matlagning eller annan beredning av livsmedel (t.ex. brödrostar, kokplattor, elektriska knivar, doppvärmare, skärverktyg) Mindre rengöringsapparater (t.ex. dammsugare, strykjärn) Ventilatorer, luftrenare Mindre uppvärmningsapparater (t.ex. värmetäcken) Klockor, armbandsur och andra anordningar för mätning av tid Mindre apparater för kroppsvård (t.ex. rakapparater, tandborstar, hårtorkar, massageapparater) Kameror Hemelektronik (t.ex. radioapparater, förstärkare, bilradior, dvd-spelare) Musikinstrument och ljudutrustning (t.ex. förstärkare, mixerbord, hörlurar och högtalare, mikrofoner) Mindre belysningsarmaturer och annan utrustning för spridning eller kontroll av ljus Leksaker (t.ex. modelljärnvägar, modellflygplan) Mindre sportutrustning (t.ex. datorer för cykling, dykning, löpning, rodd)

5 Mindre fritidsutrustning (t.ex. spelkonsoler, fiske- och golfutrustning) Elektriska och elektroniska verktyg inklusive trädgårdsredskap (t.ex. borrmaskiner, sågar, pumpar, gräsklippare) Mindre apparater för alstring eller överföring av ström (t.ex. generatorer, batteriladdare, system för avbrottsfri kraftförsörjning, omvandlare) Mindre medicintekniska produkter inklusive veterinärtekniska produkter, Mindre övervaknings- och kontrollinstrument (t.ex. brandvarnare, värmeregulatorer, termostater, rörelsedetektorer, anordningar för övervakning, fjärrkontroller) Mindre mätapparater (t.ex. vågar, visningsanordningar, avståndsmätare, termometrar) Mindre varuautomater 6. Mindre IT- och telekommunikationsutrustning: Bärbara datorer Minidatorer Bläckpatroner till skrivare Mindre IT- och telekommunikationsapparater (t.ex. persondatorer, skrivare, miniräknare, telefoner, mobiltelefoner, routrar, radioapparater, babyvakter, projektorer). Genom denna ändring läggs bläckpatroner till skrivare till i punkt 6 i den förteckning som antogs av utskottet. Avser att förtydliga att allt elektriskt och elektroniskt avfall omfattas av tillämpningsområdet, även bläckpatroner till skrivare.

6 A7-0229/91 91 Artikel 14 punkt 1 1. Medlemsstaterna ska se till att tillverkarna har möjlighet, vid tidpunkten för försäljning av nya produkter, att för köparna visa kostnaderna för insamling och miljövänlig behandling och miljövänligt bortskaffande. Kostnaderna får inte överstiga de faktiska kostnaderna. 1. Medlemsstaterna ska se till att tillverkarna har möjlighet, vid tidpunkten för försäljning av nya produkter, att för distributörerna och återförsäljarna visa kostnaderna för insamling och miljövänlig behandling och miljövänligt bortskaffande. Kostnaderna får inte överstiga de faktiska kostnaderna. Återförsäljarna kommer att jämföra de totala kostnaderna för produkterna innan de väljer huruvida de ska ha dem i sitt sortiment, men tillverkarna bör ha möjlighet att om de så önskar ange kostnaderna för insamling, behandling och bortskaffande av avfall för de kommersiella enheter som de levererar till.

7 A7-0229/92 92 Artikel 14 punkt 1a (ny) 1a. För att öka användarnas medvetenhet ska medlemsstaterna säkerställa att distributörer inrättar lämpliga insamlings- och informationssystem för mycket små avfallsvolymer. Sådana insamlingssystem ska a) göra det möjligt för slutanvändarna att bortskaffa denna typ av avfall på en tillgänglig och väl synlig insamlingspunkt i återförsäljarens affär, b) ålägga återförsäljare att ta tillbaka mycket små volymer av WEEE utan avgift när de levererar mycket små volymer elektriska och elektroniska produkter, c) inte innebära någon avgift för slutanvändarna när de bortskaffar avfallet, och inte heller något krav på att köpa en ny produkt av samma typ. Kommissionen ska senast den [...*] genom delegerade akter i enlighet med artikel 18a och med förbehåll för de villkor som anges i artiklarna 18b och18c anta en definition av mycket små avfallsvolymer med beaktande av risken för att sådant avfall inte samlas in separat på grund av dess mycket små dimensioner. Skyldigheterna i denna punkt ska inte tillämpas på mikroföretag med mycket

8 små verksamhetsutrymmen. Kommissionen ska senast den [...*] genom delegerade akter i enlighet med artikel 18a och med förbehåll för de villkor som anges i artiklarna 18b och18c, för detta direktivs syfte, anta en definition av mikroföretag med mycket små verksamhetsutrymmen. * 12 månader efter detta direktivs ikraftträdande. Mycket små butiker och liknande mikroföretag bör inte åläggas att samla in mycket små mängder avfall i sina butiker om de inte har tillräckligt lagringsutrymme. Parlamentet bör försöka utverka stöd för denna allmänna princip, och samtidigt uppmana kommissionen att genomföra samråd och sedan föreslå en specifik definition.

9 A7-0229/93 93 Artikel 11 punkt 1 inledningen 1. När det gäller allt WEEE som har samlats in separat och skickats för behandling i enlighet med artiklarna 8, 9 och 10 eller för förberedelse för återanvändning ska medlemsstaterna se till att följande minimi mål uppnås av tillverkarna senast den 31 december 2011: 1. När det gäller allt WEEE som har samlats in separat och skickats för behandling i enlighet med artiklarna 8, 9 och 10 eller för förberedelse för återanvändning ska medlemsstaterna se till att följande minimimål uppnås av tillverkarna eller eventuella andra aktörer som behandlar WEEE senast den 31 december 2011: Det vore att föredra att endast tillverkarna bör vara juridiskt ansvariga för allt WEEE som behandlas, men i praktiken så gäller inte detta i många medlemsstater. Införlivandet av direktivet i dessa länder har lett till ändringar som har skapat en roll för andra aktörer. Det skulle ta många år att säkerställa enhetlighet med den ursprungliga avsikten, vilket kanske inte ens går att uppnå. Under tiden, om vi vill att målen ska uppnås, måste vi framhålla de krav som ställs på alla dem som deltar i organisationen av WEEE-behandling.

18.12.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 339/45

18.12.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 339/45 18.12.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 339/45 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1275/2008 av den 17 december 2008 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/32/EG om krav

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2008R1275 SV 12.08.2009 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1275/2008 av den 17 december

Läs mer

RoHS-direktivet. Annika Varnäs. Svensk Elektronik Direktivsdag 31 maj 2013. www.kemi.se

RoHS-direktivet. Annika Varnäs. Svensk Elektronik Direktivsdag 31 maj 2013. www.kemi.se RoHS-direktivet Annika Varnäs Svensk Elektronik Direktivsdag 31 maj 2013 Varför RoHS? Minska riskerna för människors hälsa och miljön genom att ersätta kvicksilver, kadmium, bly, krom VI, PBB och PBDE

Läs mer

om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter

om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter Given i Helsingfors den 9 september 2004 Decree 852 Statsrådets förordning om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter I enlighet med statsrådets beslut, fattat på

Läs mer

7906/2/11 REV 2 IR/JM/aj DG I 1A

7906/2/11 REV 2 IR/JM/aj DG I 1A EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 29 juli 2011 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2008/0241 (COD) 7906/2/11 REV 2 ENV 215 MI 148 CODEC 450 PARLNAT 193 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Rådets

Läs mer

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen Avdelning: Plan & miljö Handläggare: Sven Bomark Telefon: 08-508 28 905 Fax: 08-508 28 808 E-post: sven.bomark@miljo.stockholm.se PM 2006-03-20 Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över

Läs mer

Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Förslag till direktiv (KOM(2003) 723 C5-0563/2003 2003/0282(COD))

Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Förslag till direktiv (KOM(2003) 723 C5-0563/2003 2003/0282(COD)) 0000000EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 31 mars 2004 PE 340.787/1-10 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-10 Förslag till betänkande (PE 340.787) Hans Blokland Batterier och

Läs mer

NORDENS LEDANDE ÅTERVINNINGS- FÖRETAG

NORDENS LEDANDE ÅTERVINNINGS- FÖRETAG Stål Järn & Metall Returpapper NORDENS LEDANDE ÅTERVINNINGS- FÖRETAG Olja Trading Miljöservice Finans Stena Metallkoncernen Järn & Metall Bilar & Kylmöbler Transformatorer Papper, wellpapp och kartong

Läs mer

Miljödepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2013/1578/Ke. Malmö den 1 oktober 2013

Miljödepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2013/1578/Ke. Malmö den 1 oktober 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2013/1578/Ke Malmö den 1 oktober 2013 REMISSVAR: Naturvårdsverkets rapport med förslag till svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2002/19/EU)

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2011L0065 SV 24.06.2015 005.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/65/EU av den

Läs mer

Förordningsmotiv. Förordning om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter. Fm 2005:1

Förordningsmotiv. Förordning om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter. Fm 2005:1 Förordningsmotiv Förordning om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter Fm 2005:1 Förordningstext Förordning om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter utfärdad den 14

Läs mer

Miljöminister Jan-Erik Enestam

Miljöminister Jan-Erik Enestam Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (batterier och ackumulatorer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska gemenskapernas

Läs mer

Elektronikavfall. Nätverksträff 2004-09-16 Veronica Lidvall Tel: 090-786 67 69 E-post: veronica.lidvall@adm.umu.se

Elektronikavfall. Nätverksträff 2004-09-16 Veronica Lidvall Tel: 090-786 67 69 E-post: veronica.lidvall@adm.umu.se Elektronikavfall http://www.umu.se/lokal/verksamhet/el-avfall.html Hemsidan http://www.umu.se/umu/lokal/verksamhet/hms2index.html Nätverksträff 2004-09-16 Veronica Lidvall Tel: 090-786 67 69 E-post: veronica.lidvall@adm.umu.se

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om yrkesmässig lagring, förbehandling och återvinning av avfall som utgörs av elektriska eller elektroniska produkter;

Läs mer

2015-12-14 Ärendenr: NV-07152-14 1(18) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y

2015-12-14 Ärendenr: NV-07152-14 1(18) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y 1(18) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y 2015-12-14 Ärendenr: NV-07152-14 Förslag, inklusive konsekvensutredning, till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2005:10)

Läs mer

Naturvårdsverket Batterier och elavfall

Naturvårdsverket Batterier och elavfall Naturvårdsverket Batterier och elavfall Maj 2013 Utförd av CMA Research AB Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2013-11-05 1 Fakta om undersökningen Bakgrund och syfte Som tillsynsmyndighet

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 30.1.2015

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 30.1.2015 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.1.2015 C(2015) 383 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 30.1.2015 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga III till

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) 11488/1/07 REV 1. Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) 11488/1/07 REV 1. Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 20 december 2007 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2006/0206 (COD) 11488/1/07 REV 1 ENV 379 COMER 117 SAN 145 CODEC 758 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Gemensam

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 15.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 332/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1306/2011 av den 12 december 2011 om tydliggörande av tillämpningsområdet

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

Standardavtal insamling av elektriskt och elektroniskt avfall

Standardavtal insamling av elektriskt och elektroniskt avfall Standardavtal insamling av elektriskt och elektroniskt avfall Detta standardavtal tillsammans med av parterna påtecknade bilagor är samarbetsavtal om hantering av elektriskt och elektroniskt avfall samt

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-21 Dokumentansvarig Fastställd Version 0 Dokumentnamn RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 (10) Innehåll Inledande

Läs mer

Vägledning om tillämpningen av direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet: - Förklarande vägledning - Teknisk dokumentation

Vägledning om tillämpningen av direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet: - Förklarande vägledning - Teknisk dokumentation Vägledning om tillämpningen av direktiv 2009/48/EG om leksakers säkerhet: - Förklarande vägledning - Teknisk dokumentation Direktiv 2009/48/EG Kommissionen har publicerat guider för att stödja tillämpningen

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 82 169

ÄNDRINGSFÖRSLAG 82 169 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 13.9.2011 2008/0241(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 82 169 Förslag till andrabehandlingsrekommendation Karl-Heinz Florenz (PE469.957v01-00)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1102/2008. av den 22 oktober 2008

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1102/2008. av den 22 oktober 2008 14.11.2008 SV Europeiska unionens officiella tidning L 304/75 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1102/2008 av den 22 oktober 2008 om exportförbud för metalliskt kvicksilver och vissa kvicksilverföreningar

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2008/2173(INI) 20.11.2008 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om skydd av konsumenter, särskilt minderåriga, i samband med användning

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2006L0066 SV 05.12.2008 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2006/66/EG av den

Läs mer

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22

Egenkontrollprogram i Stöd och Service 2016-04-22 Säker mat All mat som serveras ska vara säker att äta och våra kunder ska kunna känna sig trygga i att inte bli sjuka av maten. Personalen ska ha kompetens inom livsmedelssäkerhet och det ska finnas rutiner

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2001L0018 SV 21.03.2008 003.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/18/EG av den

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om utövande av delegering av befogenheter till kommissionen i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

MTEK Rönninge. Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se

MTEK Rönninge. Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se MTEK Rönninge Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se MTEKs Affärsidé Att erbjuda tjänster som resulterar i kostnadsreduceringar för kunden som därmed kan stå bättre rustad att möta

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

Beskrivning avseende Mediamätning

Beskrivning avseende Mediamätning Beskrivning avseende Mediamätning MALMÖ STAD - STADSFASTIGHETER Senast reviderad: 2013-03-01 Allmänt Den grundläggande anledningen till att installera ett mätsystem är för att kunna följa byggnadens medianvändning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden. Förslag till direktiv (KOM(2003) 621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 25 februari 2004 PE 338.504/14-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-31 Förslag till yttrande (PE 338.504) Enrico Ferri Körkort Förslag

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU. av den 18.10.2013 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.10.2013 C(2013) 6763 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV.../ /EU av den 18.10.2013 om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga IV till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:1709) om avgaskrav för vissa förbränningsmotordrivna mobila maskiner; SFS 2012:231 Utkom från trycket den 9 maj 2012 utfärdad den 19

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING KROKOMS KOMMUN 2008. Krokoms Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen VA & Renhållningen

RENHÅLLNINGSORDNING KROKOMS KOMMUN 2008. Krokoms Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen VA & Renhållningen Samhällsbyggnadsförvaltningen en RENHÅLLNINGSORDNING KROKOMS KOMMUN 2008 Renhållningsordning antagen av Kf 2007-11 - 07 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING... 2 INLEDANDE BESTÄMMELSER...

Läs mer

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum.

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Testa ett, två eller alla och läs mer på: HANDDISKA INTE

Läs mer

Batterier, ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer ***II

Batterier, ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer ***II P6_TA(2005)0495 Batterier, ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer ***II Europaparlamentets lagstiftningsresolution om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 4.6.2014 L 165/33 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 592/2014 av den 3 juni 2014 om ändring av förordning (EU) nr 142/2011 vad gäller användning av animaliska biprodukter och därav framställda produkter

Läs mer

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Renhållningsföreskrifter Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Innehåll Inledning 4 Ansvar och skyldigheter 4 Hushållsavfall 5 Hämtning 7 Undantag från föreskrifter 7 Bilaga 1 9 Bilaga 2 11 INLEDNING

Läs mer

Retur har sedan 1995 förbehandlat 10 000 ton elektiska och elektroniska produkter.

Retur har sedan 1995 förbehandlat 10 000 ton elektiska och elektroniska produkter. Retur/Jönköpings kommun Ängsforsvägen 2 556 28 Jönköping www.retur.nu Miljörapport för verksamhetsåret 2010 Retur är en kommunal verksamhet under socialtjänsten. Verksamheten erbjuder arbetsinriktad rehabilitering

Läs mer

Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering

Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering 2017-10-17 Elektronik Miljöbalken (SFS 1998:808) Kunskapskrav Substitutionsprincipen Förpackningsdirektivet

Läs mer

Andra stora apparater som används för kylning, bevarande och lagring av livsmedel

Andra stora apparater som används för kylning, bevarande och lagring av livsmedel 2404 Bilaga 1. Kategorierna av elektriska och elektroniska produkter som omfattas av denna förordning och exempel på produkter som hör till dessa kategorier. 1. Stora hushållsapparater Stora kylapparater

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Innehåll. maskindirektivet 101 frågor och svar 3

Innehåll. maskindirektivet 101 frågor och svar 3 Innehåll Förord 5 Inledning 7 Låt hjulet ha en betydelse för fortsättningen 13 Arbetsplatsen och dess utformning 14 101 frågor kring Maskindirektivet 17 Referenser 115 Bilagor 116 Bilaga 1 Grundläggande

Läs mer

Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE

Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE Anvisningar Enligt mallen ska kontrollverksamheten ses över och bedömas på två nivåer: Aggregerat

Läs mer

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Renhållningsordning för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Antagen av kommunfullmäktige i Sunne, 2010-12-20, 19 Antagen av kommunfullmäktige i Torsby, 2010-12-21, 157 Antagen

Läs mer

RIKTLINJER DEN CENTRALA KONTAKTPUNKTEN FÖR ANMÄLNINGSFÖRFARANDET 98/34 OCH FÖR DE ANMÄLNINGSFÖRFARANDEN SOM FÖRESKRIVS I SÄRSKILD EU-LAGSTIFTNING

RIKTLINJER DEN CENTRALA KONTAKTPUNKTEN FÖR ANMÄLNINGSFÖRFARANDET 98/34 OCH FÖR DE ANMÄLNINGSFÖRFARANDEN SOM FÖRESKRIVS I SÄRSKILD EU-LAGSTIFTNING 24 oktober 2012 RIKTLINJER DEN CENTRALA KONTAKTPUNKTEN FÖR ANMÄLNINGSFÖRFARANDET 98/34 OCH FÖR DE ANMÄLNINGSFÖRFARANDEN SOM FÖRESKRIVS I SÄRSKILD EU-LAGSTIFTNING Innehållsförteckning I. Inledning II. EU-lagstiftning

Läs mer

Förteckning över alla publikationer i Konsumentverkets författningssamling (KOVFS)

Förteckning över alla publikationer i Konsumentverkets författningssamling (KOVFS) Sid: Rev: Datum: Skapad av Reviderad av 1 (27) 20130318 20070712 Ulrica Forsman EA Förteckning över alla publikationer i Konsumentverkets författningssamling (KOVFS) 1977:1 Riktlinjer för information till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för batterier; SFS 2008:834 Utkom från trycket den 11 november 2008 utfärdad den 30 oktober 2008. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Denna förordning

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.4.2017 COM(2017) 173 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om översynen av återvinningsmålen för WEEE, möjligheten att fastställa separata

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Rådets gemensamma ståndpunkt (15079/1/2001 C5-0071/2002 1999/0269(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Rådets gemensamma ståndpunkt (15079/1/2001 C5-0071/2002 1999/0269(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 30 april 2002 PE 232.377/1-11 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-11 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 232.377) Emmanouil Bakopoulos

Läs mer

Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter. Pedagogiska krav.

Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter. Pedagogiska krav. arkiveras som redovisande dokument. Utgåva 2 Sid. 1(6) 2011-10-25 Lag Hur berörs vi Hur gör vi Kommentarer Dat./Sign Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter.

Läs mer

Environmental Protection Agency Updated

Environmental Protection Agency Updated Statistics from the Swedish EE & battery register WEEE Compiled by Lars Eklund lars.eklund@naturvardsverket.se +46 10 69 81 224 Environmental Protection Agency Updated 2014-09-03 Sammanfattning 2013 Insamlingsmål

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

Dagens 10 produktkategorier görs om till 6. Fr.o.m kan bara registrering av produkter ske i de nya 6 produktkategorierna.

Dagens 10 produktkategorier görs om till 6. Fr.o.m kan bara registrering av produkter ske i de nya 6 produktkategorierna. WEEE 2018 Produktklassificering i Tyskland Implementeringen av WEEE direktivet har genomförts i EU, vilket nu ställer nya krav på svenska exportföretag i Tyskland. I flera länder har arbetet påbörjats

Läs mer

Forskning och diagnostik på animaliska biprodukter

Forskning och diagnostik på animaliska biprodukter INFORMATION Detta dokument är en sammanställning av delar ur Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för framställningar 31.10.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0978/2008, ingiven av Panagiotis Bouras, grekisk medborgare, för kommunstyrelsen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 204/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 8 och 12 i lagen om vissa tekniska anordningars överensstämmelse med gällande krav PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar

Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om förbud att på marknaden

Läs mer

Har du farligt avfall hemma?

Har du farligt avfall hemma? Har du farligt avfall hemma? Innehåll 3 Lämna in ditt farliga avfall - ditt bidrag till en bättre miljö! 4 Här kan du lämna farligt avfall, el-avfall och småbatterier 5 När du behöver tömning ringer du

Läs mer

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket

Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./. Naturvårdsverket 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2010-09-03 Dnr 647-4281-10, Rs Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka strand Yttrande i mål M 3894-10, El-Giganten Grossist AB./.

Läs mer

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-10-16 Ersätter: 2005-02-17 Gäller fr o m: 2014-11-01 Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun Renhållningsföreskrifterna

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.4.2017 COM(2017) 171 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om en översyn av tillämpningsområdet för direktiv 2012/19/EU om avfall som utgörs

Läs mer

ABC för sortering av sopor för boende på Illerstigen Brf Räven Solna 2005

ABC för sortering av sopor för boende på Illerstigen Brf Räven Solna 2005 Armatur olika former av el-artiklar - se El-artiklar. Glödlampor och lysrör - se respektive produkt. I övrigt sorteras efter huvudinnehåll av produkten Särskilda behållare för el-artiklar i källaren E-

Läs mer

Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar

Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar ISBN 978-91-7930-566-6 ISSN 1650-3163 ARBETSMILJÖVERKET 112 79 Stockholm, Telefon: 010-730 90 00 E-post: arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som. innehåller kemikalier ($OU 2015:30)

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som. innehåller kemikalier ($OU 2015:30) Er referens: SVENSKT NÄRiNGSLIV CONFEDERATION OF SWEOISH ENTERPIF diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

Energieffektiva produkter: Övergripande ramar. Anita Aspegren, enhetschef Testlab. Ekodesign EnergiPuls 4 juni 2009. Handlingsplan för hållbar

Energieffektiva produkter: Övergripande ramar. Anita Aspegren, enhetschef Testlab. Ekodesign EnergiPuls 4 juni 2009. Handlingsplan för hållbar Ekodesign EnergiPuls 4 juni 2009 Anita Aspegren, enhetschef Testlab www.energimyndigheten.se Energieffektiva produkter: Övergripande ramar Energi Den andra strategiska energiöversynen och energieffektiviseringspaketet

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Elektronikavfall och begagnad elektronik i butiker

Elektronikavfall och begagnad elektronik i butiker MILJÖFÖRVALTNINGEN Elektronikavfall och begagnad elektronik i butiker Tillsynsprojekt 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen En rapport från miljöförvaltningen Helena Schmidt Maj 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 2011/0059(CNS) 6.2.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Användning av mobiltelefoner och andra radiosändare nära medicinteknisk utrustning Det är tillåtet att använda mobiltelefoner,

Läs mer

Förteckning över godkända nämnder för alternativ tvistlösning

Förteckning över godkända nämnder för alternativ tvistlösning FÖRTECKNING Sid 1 (6) 2016-01-21 Förteckning över godkända nämnder för alternativ tvistlösning Kammarkollegiet ska enligt artikel 20.2 i direktiv 2013/11/EU av den 21 maj 2013 upprätta en förteckning över

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den 7.7.2014

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den 7.7.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.7.2014 C(2014) 4517 final KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den 7.7.2014 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EC avseende krav på

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

Spisfläkt Exklusiv E

Spisfläkt Exklusiv E Spisfläkt Exklusiv E /126091/2014-11-14 (11492) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten.

Läs mer

INSTRUCTION MANUAL Please read this guide carefully before use

INSTRUCTION MANUAL Please read this guide carefully before use EN Stand Mixer CHKA100 INSTRUCTION MANUAL Please read this guide carefully before use SWE Köksmaskinen CHKA100 BRUKSANVISNING Läs bruksanvisningen noga innan apparaten sätts i drift Allmänna säkerhetsanvisningar

Läs mer

DOMSTOLENS DOM (femte avdelningen) den 8 juli 1999 *

DOMSTOLENS DOM (femte avdelningen) den 8 juli 1999 * DOM AV DEN 8.7.1999 MÅL C-178/98 DOMSTOLENS DOM (femte avdelningen) den 8 juli 1999 * I mål C-178/98, Europeiska gemenskapernas kommission, företrädd av juridiske rådgivaren Götz zur Hausen och Olivier

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.10.2015 COM(2015) 546 final 2015/0254 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Lettland att införa en särskild åtgärd som avviker från artiklarna

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i rådets direktiv 2006/112/EG

Förslag till RÅDETS BESLUT. om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i rådets direktiv 2006/112/EG EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.4.2012 COM(2012) 185 final 2012/0093 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Danmark att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 75 i rådets

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0262(COD) 10 februari 2004 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsföreskrifter för Innehåll Samråd vid framtagandet av avfallsplanen... 2 Inledande bestämmelser... 2 Tillämpliga föreskrifter... 2 Definitioner... 2 Ansvar för renhållning, information

Läs mer

PRODUCENTANSVAR elektriska och elektroniska apparater

PRODUCENTANSVAR elektriska och elektroniska apparater PRODUCENTANSVAR elektriska och elektroniska apparater 6.3.2008 1 Producentansvar Kräver att producenter av elektriska och elektroniska produkter ansvarar för återanvändning och avfallshantering av det

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 27 juni 2001 PE 304.658/19-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 19-31 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Bernd Lange (PE 304.658) ÄNDRING AV DIREKTIV

Läs mer

TRANSPORTER PÅ VÄG: HARMONISERING AV LAGSTIFTNING

TRANSPORTER PÅ VÄG: HARMONISERING AV LAGSTIFTNING TRANSPORTER PÅ VÄG: HARMONISERING AV LAGSTIFTNING Det går inte att skapa en enhetlig europeisk vägtransportmarknad utan att harmonisera lagstiftningen i medlemsstaterna. Europeiska unionen har vidtagit

Läs mer

Bilaga 1 Renhållningsföreskrifter

Bilaga 1 Renhållningsföreskrifter Dnr KS/2014:149 450 2014-05-26 1/10 Bilaga 1 Renhållningsföreskrifter Sortering och hantering Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

www.hudiksvallsbostader.se

www.hudiksvallsbostader.se Sophantering... Sopsortera för en bättre miljö! Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 2760-15 KLAGANDE TeliaSonera Sverige Aktiebolag, 556430-0142 Vitsandsgatan 9 123 86 Farsta Ombud: Advokaterna SW och ME MOTPART

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

Renhållningstaxa för Tyresö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-16, gäller från och med 2016-01-01

Renhållningstaxa för Tyresö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-16, gäller från och med 2016-01-01 Renhållningstaxa för Tyresö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-16, gäller från och med 2016-01-01 Renhållningstaxa för Tyresö kommun 1. Allmänna bestämmelser Denna taxa träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Bruksanvisning TriomiX

Bruksanvisning TriomiX Bruksanvisning TriomiX Innehållsförteckning BAKGRUND... 3 UPPACKNING... 4 FUNKTIONSBESKRIVNING... 6 UPPLADDNING... 7 GARANTI... 7 SPECIFIKATIONER... 8 2 Bakgrund Ackreditering av laboratorieanalyser är

Läs mer

Förslag på nya föreskrifter för lagring och behandling av elavfall

Förslag på nya föreskrifter för lagring och behandling av elavfall Miljöförvaltningen Plan och miljö / företagsenheten Sida 1 (14) 2018-08-14 Handläggare Nanna Spett Telefon: 08-508 28 862 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-08-28 p.17 Förslag på nya föreskrifter

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Gunnel Färm Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd om elektriska utrustningar för explosionsfarlig

Läs mer