I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan"

Transkript

1

2 I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan bevaras, samtidigt som verksamheten kan fortsätta. I det fall jag har studerat är verksamheten ett äldreboende som har varit en fattigvårdsinrättning sedan 1600-talet.

3 Drottninghuset byggdes år 1686 och fick sitt namn efter den dåvarande kungens gemål, som hörde till donatorerna. Från början var det en vanlig fattigvårdsinrättning reserverades det för fattiga änkor och döttrar till officerare, präster, hederliga borgare och kungliga betjänter. Det är Sveriges äldsta vårdinstitution som ännu är i bruk. (Åman, Anders, Om den offentliga vården)

4 I det tidigmoderna samhället sågs samhället som en organisk helhet, den enskildes välstånd var beroende av att ingå i en sammanslutning där hjälp och stöd fanns att få. Någon allmän rätt till välfärd fanns inte.(sandén, Annika, Stadsgemenskapens resurser och villkor) Det är ur det perspektivet vi måste förstå att Drottninghuset en gång i tiden reserverades för fattiga från vissa samhällsgrupper.

5 Drottninghuset blev byggnadsminne 1976 skyddsföreskrifterna avser byggnadernas exteriörer och interiörerna i de äldre delarna samt tillhörande gårdsmark, vilket har vållat diskussioner vid senare ombyggnader. Bland de kulturhistoriskt intressanta delarna finns den marmorerade målningen i entré och trapphus. Det finns även några dörrar, kakelugnar, snickerier och annan inredning från 1700-talet. (Åman, Hallert, Björn, Drottninghuset 300 år, minnesskrift) Avgjort äldst är huvudbyggnaden som började byggas på 1600-talet.

6 Grundproblemet med kompensationsåtgärder i ett äldreboende är att vården hela tiden förbättras. Det innebär att en byggnad som på sin tid höll mycket god kvalitet, efterhand håller en dålig kvalitet jämfört med den nya tidens standard.(åman) Drottninghuset är inget undantag, från mitten av 1700-talet till 1924 kom upprepade förslag på att sälja eller riva det.(hallert)

7 Av ekonomiska skäl blev det aldrig en rivning eller försäljning, istället byggdes Drottninghuset om upprepade gånger. Redan på 1700-talet höjdes de låga rummen och fönstren, samtidigt som mittpartiet fick en tredje våning efter ritning av C.F. Adelcrantz. (Hallert)

8 På 1600-talet placerades de boende i sovsalar där alla hade sin privata sovalkov. På 1920-talet delades sovsalarna upp i smårum längs en mittkorridor med tillhörande salonger och på vinden inreddes en matsal som numera är festlokal. Senare byggdes två flyglar som utvidgade verksamheten med fler lägenheter och som följer den traditionella arkitekturen, i synnerhet utåt. Dessa är Jutasflygeln( ) och Kavaljersflygeln(1983) (Hallert)

9 Den stora porten är tung och leder ut mot en hög trappavsats, i en fasad från 1600-talet, ombyggd på 1700-talet. Den kan öppnas med teknisk hjälp inifrån. Innanför dörren kommer man till en modern hiss som installerats delvis på kulturmiljöns bekostnad. En ramp för rullator har byggts vid en av flyglarna på husets sida, för att det ska finnas en väg in med rullatorer utan åverkan på kulturmiljön. (Byggnadsinventering och intervjuer med boende 11/ av mig)

10 De olika inre portarna och lägenhetsdörrarna är alla lätta att manövrera och de inre portarna svänger upp automatiskt om man trycker in koden eller trycker på en knapp innanför dörren, manövreringsytorna innanför de inre portarna och dörrarna är tillräckliga. Ingen har klagat på smala passager eller andra problem. (Byggnadsinventering och intervjuer med boende 11/ av mig)

11 De som flyttar in i Drottninghuset förväntas vara i så pass god fysisk form att de kan hantera begränsningarna som inte har kunnat plockas bort. Det är särskilt viktigt för den gamla prästbostaden, som bara kan nås med en trappa Lägenheterna innehåller numera wc/dusch och kök, men i den gamla huvudbyggnaden finns det gränser för att t.ex. spika upp tavlor för att bevara miljön. De boende tycker dock att det är positivt. (Byggnadsinventering och intervjuer med boende 11/ av mig).

12 Kompensationsåtgärderna kommer i tre varianter. Den första är en inre förändring av miljön som t.ex. hiss och modern utrustning som wc/dusch. Dessa märks inte mycket utåt men har stor betydelse för de boende. En variant på samma sak är att placera en ramp för rullator vid sidan om. Eftersom det inte syns utåt bevaras de kulturhistoriskt värdefulla exteriörerna och i hög utsträckning interiörerna.

13 Den andra varianten är tekniska lösningar som att öppna dörrar med knapptryckning, som gör det lättare att at sig fram. En kompensationsåtgärd som gör att mer omfattande förändring av byggnaden inte är nödvändig för att bevara verksamheten.

14 Den tredje är att de boende förväntas både var vid så god hälsa att de kan hantera miljön och följa begränsningarna i vad som får göras med lägenheten. De boende involveras i bevarandet av den kulturhistoriska miljön, och de är stolta över den. Denna typ av kompensation gör Drottninghuset till en lite speciell institution eftersom det begränsar vilka som kan bo där.

15

16

17 Intervju med boende i Drottninghuset 11/ Byggnadsinventering av Drottninghuset 11/ et&start=0&mediaid=11482&post= Arkitektur, åldrande och åldrandeteorier, Jonas E. Andersson, föreläsningsmaterial, Arkitekturskolan, KTH, Stockholm 4 november 2009, fort/vidareutbildningskurs, AD222V, Föreläsning, Arkitektur och åldrandeteorier Stockholm Stadsmuseum, faktadatabasen, Drottninghuset, skrivelse Andersson, J. (2005). Rum för äldre. Om arkitektur för äldre med demens eller somatisk sjukdom. Stockholm, KTH, Royal Institute of Technology Hallert, Björn, (red) Drottninghuset 300 år, minnesskrift, Stockholmsmonografier, Stockholm stad, 1986 Jokiletho, Jukka, A History of Architectural Conservation, Elsevier Ruda, Eric S, Historisk berättelse om det fordna riddar S. Jörans hospital, och det sedan uprättade Drottninghuset, til dess början, tilwäxt och nu warande tilstånd, Rönn, M. and al (2007). En fråga om kvalitet. Göteborg, Santérus Förlag Sandèn, Annika, Stadsgemenskapens resurser och villkor, Samhällssyn och välfärdsstrategier i Linköping Linköpings Universitet 2005 Åman, Anders, Om den offentliga vården, Byggnader och verksamheter vid svenska vårdinstitutioner under talen. En arkitekturhistorisk undersökning. LiberFörlag, Sveriges Arkitekturmuseum, 1976

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Kungsholms fort Karlskrona kommun Inventering av interiörer Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Innehåll Inledning. 3 Linje 1-9. 3 D1 Norra befälshuset (41).. 4 D2 Södra befälshuset (42).. 4

Läs mer

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande Underlag inför planering och projektering Fastighet: Brunkhalsen 9 Adress: Malmtorgsgatan 5, Karduansmakargatan 2 Stadsdel:

Läs mer

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun BESLUT 1 (2) 2008-05-12 Dnr 432-11184-06 delgivningskvitto Kulturmiljöenheten Ingela Broström Tel: 026-1712 64 ingela.brostrom@x.lst.se Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2,

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Danvikens hospital, Sicklaön 37:2 F d Danviks hospitals huvudbyggnad

Danvikens hospital, Sicklaön 37:2 F d Danviks hospitals huvudbyggnad Danvikens hospital, Sicklaön 37:2 F d Danviks hospitals huvudbyggnad Konsekvensbeskrivning ur antikvarisk synvinkel inför ombyggnad 2012-01-23 rev 2012-08-20 rev 2012-10-18, 2012-10-22 Inledning och förutsättningar

Läs mer

3 timmar för att uppleva 20 år

3 timmar för att uppleva 20 år författare: Muhsen Zaki Bräckegatan 8, 5tr. 162 61 Vällingby EMAIL: muhsengal@yahoo.com 3 timmar för att uppleva 20 år Examinator/ handledare: Magnus Rönn, Docent Arkitekturskolan, KTH Handledare/ lärare:

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING A11 Ateljé Y Radhus på Höjden URBAN COMPACT LIVING Radhus på Höjden Max Märkel 2012 Arkitektur Lunds Universitet A11 Ateljé Y kvarteret kråkelyckan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Fastigheten Landshövdingen 16 omfattar idag nästan halva kvarteret och visar hur den regionala statsförvaltningens vuxit sedan mitten av 1600-talet. Det började med

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

LÄGE VILLA STRANDVIK

LÄGE VILLA STRANDVIK VILLA STRANDVIK Villa Strandvik uppfördes 1912 som privatbostad och anses av många vara en av Stockholmsområdets vackraste byggnader. Beställare och uppförare av den exklusiva villan i jugendstil var ingenjör

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Detaljplan för Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm i Stockholm Dp 2010-15100-54 HANDLINGAR Planen består av

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund.

Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund. BN 2015/0107 Lund den 30 april 2014 Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund. Lunds kommun har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Olika regler för olika byggår Om det uppstår tvist om en lägenhets yta ska lägenheten mätas efter särskilda regler. Det finns olika regler

Läs mer

Att hyra: unika kontorslokaler i världens första bankbyggnad, Södra Bankohuset i Gamla stan

Att hyra: unika kontorslokaler i världens första bankbyggnad, Södra Bankohuset i Gamla stan Att hyra: unika kontorslokaler i världens första bankbyggnad, Södra Bankohuset i Gamla stan Nu finns möjlighet att hyra Stockholms vackraste kontorslokaler! Centralt i Gamla stan i Stockholm hyr vi ut

Läs mer

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning.

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Byggt 1909 Arkitektrenovering Takkuporna är beklädda i en slags cementplatta som kallas för hardiepanel. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Huset

Läs mer

Screeningverktyget HOUSING ENABLER

Screeningverktyget HOUSING ENABLER Screeningverktyget HOUSING ENABLER Kartläggningsformulär Datum. Användarens namn Bostadens adress...... Identifikationskod BOSTADSSTANDARD (enligt Boverket, 2008) Följande nödvändiga bostadsfunktioner

Läs mer

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift Kristine kyrka Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:23 Anders Franzén

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan 2008-08-22 S-Dp 2007-36910-54 Arne Fredlund Tfn 508 28 230 Förslag Detaljplan för fastigheten Hjorten 7 i stadsdelen Östermalm i Stockholm S-Dp 2007-36910-54

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Nuvarande kyrkobyggnad i Yttermalung har föregåtts av flera. Det äldsta kapellet som troligen

Läs mer

Ombildning till bostadsrätt

Ombildning till bostadsrätt Tillhör punkt 4 på dagordningen till styrelsesammanträde med AB Stadsholmen 2009-03-19 Till styrelsen Ombildning till bostadsrätt 1. Inkomna intresseanmälningar Sedan föregående avrapportering vid styrelsemötet

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Sidensvansen 6 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Sidensvansen 6 i stadsdelen Östermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2014-02-12 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Sidensvansen

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Gröna gången

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Gröna gången FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Gröna gången Varvschefsbostället ligger mittemellan Ekipagemästareoch Tygmästarebostället. Skeppsbyggare af Chapmans egen bostad i Karlskrona Strax utanför örlogsvarvet

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Värdering, ändring och energieffektivisering Växjö 19 mars 2013 Tomas Örn Kulturmiljö [fysisk] miljö som påverkats och formats av mänsklig aktivitet och som därigenom

Läs mer

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING (5) PLANAVDELNINGEN Anna Rex 0-0-9 Dp 09-043 Tfn 0-50 2 596 Detaljplan för Lindansaren 2 m.fl. i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 09-043 Drottninggatan HANDLINGAR Planen består av plankarta

Läs mer

DOM 2014-09-23 Stockholm

DOM 2014-09-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060110 DOM 2014-09-23 Stockholm Mål nr P 2767-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-25 i mål nr P 5946-13, se bilaga KLAGANDE L P Ombud: J

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

kulturmiljöer Nyköpings kommun Att: Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Nyköping

kulturmiljöer Nyköpings kommun Att: Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Nyköping KN-SLM14-087 kulturmiljöer En del av Landstinget Sörmland till från Nyköpings kommun Att: Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten 611 83 Nyköping Sörmlands museum, Eva Wockatz, David Hansson och Kjell Taawo

Läs mer

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2010:B23 Kungsgården 3 Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Fredrik

Läs mer

EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2013

EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2013 EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS 2013 EKSJÖS BYGGNADSVÅRDSPRIS Byggnadsvårdspriset är inrättat för att uppmärksamma förtjänstfulla insatser som gjorts för att bevara och utveckla Eksjö kommuns traditioner inom

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Brf Flygplansfabriken 130619. (för en person) 2 Rum 56 m 2 plan 6. storlek: yta: våning: Symbolförklaring: BR 0,75. frys + kyl. diskmaskin.

Brf Flygplansfabriken 130619. (för en person) 2 Rum 56 m 2 plan 6. storlek: yta: våning: Symbolförklaring: BR 0,75. frys + kyl. diskmaskin. 1601 56 m 2 ITILLIADE HUS 0,75 ITILLIADE 0,75 LH 1601 LH 1602 1,5 1,5 ETRÉ 1602 36 m 2 ITILLIADE 0,75 0,75 0,75 0,75 LH 1602 LH 1603 1,5 1,5 ETRÉ 1603 36 m 2 ITILLIADE ITILLIADE 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75

Läs mer

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun Hur vill vi att vårt kvarter ska se ut? Vad kan/vill vi bevara? Och hur? Medborgardialog? Ni har kunskap, erfarenhet, och behov som vi vill

Läs mer

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 OBJEKTETS LÄGE Objektets adress Bennäsvägen 132, 68600 Jakobstad Nuvarande ägare och adress Thommy Bexar, Klingens väg 10, 68800 Kållby RN:r/tomt 10:58 och 10:277

Läs mer

Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad

Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:23 Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad Antikvarisk förstudie Kvarteret Lothar 3 Västerås domkyrkoförsamling Västmanland

Läs mer

Förslag NV KV SOMMEN M FL - FÖRSLAG TILL DISPOSITION I KV ÅSNEN PLAN 4 OCH 5

Förslag NV KV SOMMEN M FL - FÖRSLAG TILL DISPOSITION I KV ÅSNEN PLAN 4 OCH 5 Situationsplan 1: KV SOMMEN M FL - FÖRSLAG TILL DISPOSITION I KV ÅSNEN PLAN 4 OCH 5 2,58 m2 3,20 m2 och Skötrum avd 3 och 4 23,93 m2 6,04 m2 och Skötrum avd 5 och 6 31,28 m2 36,82 m2 Skorsten bort? 58,79

Läs mer

Släktrummen (rum 312-314)

Släktrummen (rum 312-314) Långvinds bruk När man studerar de viktiga årtalen i Långvinds historia så påminner det om många andra järnbruk vid Bottenhavet. Det grundades i slutet av 1600-talet. År 1721 kom ryssarna och brände, och

Läs mer

Ekipagemästarbostaden

Ekipagemästarbostaden Ekipagemästarbostaden Karlskrona socken, Karlskrona kommun Antikvarisk kontroll Blekinge museum rapport 2008:31 Agneta Ericsson Innehåll Inledning... 2 Historik... 2 Beskrivning... 2 Upprustning... 3 Bottenvåning...

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Juristfirman Vide AB Tel: 031-15 99 43. 413 01 Göteborg www.juristfirmanvide.se

Juristfirman Vide AB Tel: 031-15 99 43. 413 01 Göteborg www.juristfirmanvide.se Sida 1 av 7 Ale kommun Hanna Hogström Göteborg den 4 september 2015 Promemoria Rättsfrågor 1. Vilka regler och praxis finns i frågan om samlokalisering gällande bostäder med 9 9 LSS med andra LSS-verksamheter

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri Gullmarsberg 2:2 Skredsviks socken, Uddevalla kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2005:21 Lars Rydbom Katarina

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg 1(6) Kulturmiljöenheten Lena Emanuelsson 010-22 44 555 lena.emanuelsson@lansstyrelsen. se Delg.kv Brf, Ada, Mikael Salo Mikael.salo@volvo.com Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga

Läs mer

Startpromemoria för planändring av Rådstugan 1, i stadsdelen Gamla Stan

Startpromemoria för planändring av Rådstugan 1, i stadsdelen Gamla Stan Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2014-03-10 Handläggare Ann-Sofi Rundquist Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planändring av Rådstugan

Läs mer

Prospekt 2019: Hästhagavägen 10

Prospekt 2019: Hästhagavägen 10 HÄSTHAGAVÄGEN Ett nytt hem Nu finns det en unik möjlighet att uppföra en nybyggd villa om 206 kvm på attraktiva i Varberg. Villa Hästhaga Nyproduktion på i Varberg Fantastisk vy över Varbergs fästning

Läs mer

Detaljplan för Murmästaren 3 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för Murmästaren 3 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14

Läs mer

Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society)

Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society) Kursnr: AD222V Arkitektur för ett åldrande samhälle (Architecture for an Ageing Society) alternativa boendeformer för äldre delmoment förlagda till Vigs Ängar, Ystad kommun Kursbeskrivning, HT09, 090914-100115:

Läs mer

Hanna Svensson, industridoktorand

Hanna Svensson, industridoktorand Hanna Svensson, industridoktorand Finansierad av Haninge kommun, Äldreförvaltningen. Forskar på Centrum för Hälsa och Byggande, KTH Forskningsområden: Bostadsanpassning Tillgängligt boende för äldre Bostadsförsörjningsfrågor

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-27 Handläggare: Gunilla Söderlund Telefon: 08-508 31 558 Till Kulturnämnden KuN 2012-05-10 Nr 13 Remissvar angående samråd

Läs mer

1281K-P68. Detaljplan för Döbeln 1-3 i Lund, Lunds kommun (Skomakaregatan) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 23/2011a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING

1281K-P68. Detaljplan för Döbeln 1-3 i Lund, Lunds kommun (Skomakaregatan) ENKELT PLANFÖRFARANDE PÄ 23/2011a SAMRÅDS/GRANSKNINGSHANDLING PÄ 23/2011a Detaljplan för Döbeln 1-3 i Lund, Lunds kommun (Skomakaregatan) Upprättad 2012-11-09 Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser och illustration PLANBESKRIVNING 1 (13) Detaljplan

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ändring och hävande (3 kap 14-15 )

2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ändring och hävande (3 kap 14-15 ) 2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ändring och hävande (3 kap 14-15 ) 2014-01-01 2 (10) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

I skälig omfattning. utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. utdrag av erfarenheter I skälig omfattning utdrag av erfarenheter Serviceboende i kv. Skruven, Ronneby kommun Bakgrund I Ronneby finns ett serviceboende i kv. Skruven som består av två separata byggnader i tre hela våningsplan

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun Beslut 1(4) 2008-01-17 Dnr 432-18180-06 Delgivningskvitto Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun BESLUT Länsstyrelsen förklarar Casselska

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll?

Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll? www.med.lu.se/case Att flytta i 80-års åldern -spelar boendemiljön nån roll? Marianne Granbom leg. arbetsterapeut och doktorand Centre of Ageing and Supportive Environments Forskargruppen Aktivt och hälsosamt

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Odengatan 46 A-B Kv Trädgårdsmästaren 7 Stockholm SAKKUNNIG FÖR KULTURVÄRDEN enl. PBL SLUTREDOVISNING 2013-09-24 Adress: Ekensbergsvägen 75, 169 31 Solna Org nr: 556667-6101. Tel: 08-734 07 90 SAKKUNNIG

Läs mer

projekt kulturkvarteret

projekt kulturkvarteret projekt kulturkvarteret HISSAR BIBLIOTEK LILLA SALEN FOAJÉ/CAFÉ KÖK MUSIK I SYD Syftet med det pågående projektet med arbetsnamnet Kulturkvarteret är: Samverkan att med en ny sammanbindande tillbyggnad

Läs mer

Erfarenheter kring byggande på Förbo. Kungälv 6 maj 2010

Erfarenheter kring byggande på Förbo. Kungälv 6 maj 2010 Erfarenheter kring byggande på Förbo Kungälv 6 maj 2010 Målgruppsanalys Förbo - Ranking boende i Västra Götaland Västra Götaland Rank Bet.intention Det är mycket bra ljudisolerat mellan lägenheterna i

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

"SVEATEATERN" REFERENSEXEMPLAR KV MARS. SUNDSVALLS KOMMUN

SVEATEATERN REFERENSEXEMPLAR KV MARS. SUNDSVALLS KOMMUN "SVEATEATERN" KV MARS. SUNDSVALLS KOMMUN Ulnsmuseet VllstemorrlandlAnette Lund Avdelningen för kultunniljovård och dokumentation Rappon nr 200l: 7 REFERENSEXEMPLAR INNEHALL Inledning 3 Historik och beskrivning

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

fredrik henricson funktion-inredning-design-ledarskap

fredrik henricson funktion-inredning-design-ledarskap fredrik henricson funktion-inredning-design-ledarskap projekt Brittgården i samarbete med Jennie Linder Det här projektet handlade om att ta fram ett idékoncept för en femrumslägenhet som skulle kunna

Läs mer

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård 6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård Hamnekärret är en dalgång som sträcker sig från Rödsvägen ner till Hamnebukten och Stora Stenar. Husen ligger längs med vägen och bergen med odlingsmark däremellan. Bebyggelsen

Läs mer

Dokumentation av interiörer i Alléhuset, fd lantarbetarbostad

Dokumentation av interiörer i Alléhuset, fd lantarbetarbostad Kulturhistorisk utredning Dokumentation av interiörer i Alléhuset, fd lantarbetarbostad Alléhuset inom byggnadsminnet Örbyhus slott Örbyhus 1:7 Vendels socken Tierps kommun Dnr UM Km 343/2008 Agnetha Pettersson

Läs mer

Mellan sjö och skog. entréplan 1:100. Plan 2 1:100. Från entrén har man en siktlinje rakt genom köket ut mot skogen och sjön.

Mellan sjö och skog. entréplan 1:100. Plan 2 1:100. Från entrén har man en siktlinje rakt genom köket ut mot skogen och sjön. Mellan sjö och skog Blanka sjöar, täta skogar, djupa dalar och höga höjder. Dalsland- Årjäng har fantastiska förutsättningar att erbjuda ett bra boende. Dalslandsstugan 2.0 byggs inte bara i ett fantastiskt

Läs mer

Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun. Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto: H-E Hansson. SKYDDSBESTÄMMELSER

Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun. Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto: H-E Hansson. SKYDDSBESTÄMMELSER BILAGA 1 1 (5) Kulturmiljöenheten Hans-Erik Hansson Tel 026-17 12 98 hans-erik.hansson@x.lst.se Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto:

Läs mer

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Renovering av tapet och måleri i Wernerska lägenheten

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Renovering av tapet och måleri i Wernerska lägenheten Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Renovering av tapet och måleri i Wernerska lägenheten Hajen 2 Strömstad socken, Strömstad kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2005:32 Lars Rydbom Katarina

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Föredragande tjänstemän: Kenneth Franzén, byggnadsinspektör Bo Jonsson, tf stadsarkitekt Dan Carlsson, chef gata/park

Föredragande tjänstemän: Kenneth Franzén, byggnadsinspektör Bo Jonsson, tf stadsarkitekt Dan Carlsson, chef gata/park Byggnadsnämnden 2012-08-28 1 Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 17.00-19.55 Beslutande Per-Olof Qvick (M), ordförande Janeric Dahlin (FP) Annica Henrysson (C) Gunnel Johansson

Läs mer

Tillgänglighet ETTELVA ARKITEKTERS KUNSKAPSKANAL

Tillgänglighet ETTELVA ARKITEKTERS KUNSKAPSKANAL Tillgänglighet ETTELVA ARKITEKTERS KUNSKAPSKANAL LATHUND TILLGÄNGLIGHET Bostäder - Genomförande av granskning - Vanliga frågor under projektering - Var hittar jag bra information? - Oftast granskning inför

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

KANDIDATARBETE i arkitektur

KANDIDATARBETE i arkitektur ACEX05 2018 Kandidatarbete i arkitektur Hedvig Aaro Ritsal 1 Situationsplan, 1:2000 Den gamla bebyggelsen syns i grått, den nya i vitt. Det utvalda huset har en mörkare grå nyans. Bevarade träd har en

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

BESLUT. Erik Nygren. 165 70 Hässelby. Byggnadsminnesförklaring (BM) av medeltidshuset, rna- SKYDDSFÖRESKLIFTER

BESLUT. Erik Nygren. 165 70 Hässelby. Byggnadsminnesförklaring (BM) av medeltidshuset, rna- SKYDDSFÖRESKLIFTER 19PL_. Sjömarisgatan 23 Gotlands Helena Svedén Lansstyrelsen i 165 7 Hässelby Blomodlarvägen 32A sista sidan Enligt förteckning 64 32 Malmköping Britt-Marie Blomberg Konia Björndainmen Kulturmiljöenheten

Läs mer

Gustav iii:s paviljong på Haga

Gustav iii:s paviljong på Haga restaurering 1930-talet Gustav iii:s paviljong på Haga Ragnar Hjorth Vid tiden för Hagapaviljongens restaurering fanns redan en tradition av att ersätta 1800-talets tillägg och dovare interiörer i slott

Läs mer

Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning

Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning Fastighet: Johanneshov 1:1 Hus 7 (f.d. Hus 29 Hudbod (senast livsmedelsindustri) Adress: Styckmästargatan 11-13 Stadsdel: Slakthusområdet,

Läs mer

Gutehövdingens. gård. länsresidenset i visby

Gutehövdingens. gård. länsresidenset i visby Gutehövdingens gård länsresidenset i visby Landshövdingen på Gotland styr sitt län från ett anspråkslöst 1700-talshus vars inredning nyligen ställts i ordning av Fastighetsverket. Residenset ligger i Visbys

Läs mer

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd T-märkning tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Göteborgs Stad har i samverkan med privata och kommunala aktörer inom bostadssektorn tagit fram ett verktyg för att inventera stadens bostadsbestånd

Läs mer

DOM 2016-02-19 Stockholm

DOM 2016-02-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2016-02-19 Stockholm Mål nr M 7991-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-03 i mål nr M 3741-15, se bilaga KLAGANDE P B Ombud: Jur. dr

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

Nässjö stadshus. Antikvarisk medverkan i samband med byte av dörrar och igensättning av källarentré. Nässjö stad i Nässjö kommun, Jönköpings län

Nässjö stadshus. Antikvarisk medverkan i samband med byte av dörrar och igensättning av källarentré. Nässjö stad i Nässjö kommun, Jönköpings län Nässjö stadshus Antikvarisk medverkan i samband med byte av dörrar och igensättning av källarentré Nässjö stad i Nässjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:26 Margaretha

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 2017-03-31 Stockholm Mål nr P 10563-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-11-29 i mål P 1518-16, se bilaga

Läs mer

Ett lite enklare sätt att hitta hem.

Ett lite enklare sätt att hitta hem. EGNAHEM Ett lite enklare sätt att hitta hem. EGNAHEM- är en husserie framtagen för att göra ditt husköp lite enklare och därmed också lite billigare. Det betyder inte att vi tummat på kvaliteten. Egnahem

Läs mer

DOKUMENTATIONSRAPPORT --.-. 3' "..~~ '". II KVTULLEN2 1992:6 ... HARNOSANDSSTAD HÄRNÖSANDS KOMMUN LÄNSMUSEET MURBERGET. . o

DOKUMENTATIONSRAPPORT --.-. 3' ..~~ '. II KVTULLEN2 1992:6 ... HARNOSANDSSTAD HÄRNÖSANDS KOMMUN LÄNSMUSEET MURBERGET. . o DOKUMENTATIONSRAPPORT --.-. 3' "..~~ '". II KVTULLEN2 1992:6.... HARNOSANDSSTAD HÄRNÖSANDS KOMMUN LÄNSMUSEET MURBERGET. o AVD. FOR KULTURMILJOVARD HJORDIS EK SETH JANSSON INLEDNING Enligt byggnadsnämndens

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Residenset i Visby PROSPEKT

Residenset i Visby PROSPEKT PROSPEKT Residenset i Visby På Strandgatan 1 ligger Visby residens en 1700-talspärla i anrik miljö. Byggnaden vilar vackert ovanför hamnområdet, lummigt och upplyst. Residenset kan med sitt unika läge

Läs mer

Antagande av förslag till tillägg till detaljplan för fastigheten Bootes 12 i stadsdelen Gamla Stan

Antagande av förslag till tillägg till detaljplan för fastigheten Bootes 12 i stadsdelen Gamla Stan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2012-08-30 Daniel Linder Tfn 08-508 272 56 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till detaljplan för fastigheten Bootes

Läs mer