I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan"

Transkript

1

2 I det har fallet definierar jag kompensationsåtgärder som en förändring av byggnaden eller ett krav på verksamheten som gör att den äldre miljön kan bevaras, samtidigt som verksamheten kan fortsätta. I det fall jag har studerat är verksamheten ett äldreboende som har varit en fattigvårdsinrättning sedan 1600-talet.

3 Drottninghuset byggdes år 1686 och fick sitt namn efter den dåvarande kungens gemål, som hörde till donatorerna. Från början var det en vanlig fattigvårdsinrättning reserverades det för fattiga änkor och döttrar till officerare, präster, hederliga borgare och kungliga betjänter. Det är Sveriges äldsta vårdinstitution som ännu är i bruk. (Åman, Anders, Om den offentliga vården)

4 I det tidigmoderna samhället sågs samhället som en organisk helhet, den enskildes välstånd var beroende av att ingå i en sammanslutning där hjälp och stöd fanns att få. Någon allmän rätt till välfärd fanns inte.(sandén, Annika, Stadsgemenskapens resurser och villkor) Det är ur det perspektivet vi måste förstå att Drottninghuset en gång i tiden reserverades för fattiga från vissa samhällsgrupper.

5 Drottninghuset blev byggnadsminne 1976 skyddsföreskrifterna avser byggnadernas exteriörer och interiörerna i de äldre delarna samt tillhörande gårdsmark, vilket har vållat diskussioner vid senare ombyggnader. Bland de kulturhistoriskt intressanta delarna finns den marmorerade målningen i entré och trapphus. Det finns även några dörrar, kakelugnar, snickerier och annan inredning från 1700-talet. (Åman, Hallert, Björn, Drottninghuset 300 år, minnesskrift) Avgjort äldst är huvudbyggnaden som började byggas på 1600-talet.

6 Grundproblemet med kompensationsåtgärder i ett äldreboende är att vården hela tiden förbättras. Det innebär att en byggnad som på sin tid höll mycket god kvalitet, efterhand håller en dålig kvalitet jämfört med den nya tidens standard.(åman) Drottninghuset är inget undantag, från mitten av 1700-talet till 1924 kom upprepade förslag på att sälja eller riva det.(hallert)

7 Av ekonomiska skäl blev det aldrig en rivning eller försäljning, istället byggdes Drottninghuset om upprepade gånger. Redan på 1700-talet höjdes de låga rummen och fönstren, samtidigt som mittpartiet fick en tredje våning efter ritning av C.F. Adelcrantz. (Hallert)

8 På 1600-talet placerades de boende i sovsalar där alla hade sin privata sovalkov. På 1920-talet delades sovsalarna upp i smårum längs en mittkorridor med tillhörande salonger och på vinden inreddes en matsal som numera är festlokal. Senare byggdes två flyglar som utvidgade verksamheten med fler lägenheter och som följer den traditionella arkitekturen, i synnerhet utåt. Dessa är Jutasflygeln( ) och Kavaljersflygeln(1983) (Hallert)

9 Den stora porten är tung och leder ut mot en hög trappavsats, i en fasad från 1600-talet, ombyggd på 1700-talet. Den kan öppnas med teknisk hjälp inifrån. Innanför dörren kommer man till en modern hiss som installerats delvis på kulturmiljöns bekostnad. En ramp för rullator har byggts vid en av flyglarna på husets sida, för att det ska finnas en väg in med rullatorer utan åverkan på kulturmiljön. (Byggnadsinventering och intervjuer med boende 11/ av mig)

10 De olika inre portarna och lägenhetsdörrarna är alla lätta att manövrera och de inre portarna svänger upp automatiskt om man trycker in koden eller trycker på en knapp innanför dörren, manövreringsytorna innanför de inre portarna och dörrarna är tillräckliga. Ingen har klagat på smala passager eller andra problem. (Byggnadsinventering och intervjuer med boende 11/ av mig)

11 De som flyttar in i Drottninghuset förväntas vara i så pass god fysisk form att de kan hantera begränsningarna som inte har kunnat plockas bort. Det är särskilt viktigt för den gamla prästbostaden, som bara kan nås med en trappa Lägenheterna innehåller numera wc/dusch och kök, men i den gamla huvudbyggnaden finns det gränser för att t.ex. spika upp tavlor för att bevara miljön. De boende tycker dock att det är positivt. (Byggnadsinventering och intervjuer med boende 11/ av mig).

12 Kompensationsåtgärderna kommer i tre varianter. Den första är en inre förändring av miljön som t.ex. hiss och modern utrustning som wc/dusch. Dessa märks inte mycket utåt men har stor betydelse för de boende. En variant på samma sak är att placera en ramp för rullator vid sidan om. Eftersom det inte syns utåt bevaras de kulturhistoriskt värdefulla exteriörerna och i hög utsträckning interiörerna.

13 Den andra varianten är tekniska lösningar som att öppna dörrar med knapptryckning, som gör det lättare att at sig fram. En kompensationsåtgärd som gör att mer omfattande förändring av byggnaden inte är nödvändig för att bevara verksamheten.

14 Den tredje är att de boende förväntas både var vid så god hälsa att de kan hantera miljön och följa begränsningarna i vad som får göras med lägenheten. De boende involveras i bevarandet av den kulturhistoriska miljön, och de är stolta över den. Denna typ av kompensation gör Drottninghuset till en lite speciell institution eftersom det begränsar vilka som kan bo där.

15

16

17 Intervju med boende i Drottninghuset 11/ Byggnadsinventering av Drottninghuset 11/ et&start=0&mediaid=11482&post= Arkitektur, åldrande och åldrandeteorier, Jonas E. Andersson, föreläsningsmaterial, Arkitekturskolan, KTH, Stockholm 4 november 2009, fort/vidareutbildningskurs, AD222V, Föreläsning, Arkitektur och åldrandeteorier Stockholm Stadsmuseum, faktadatabasen, Drottninghuset, skrivelse Andersson, J. (2005). Rum för äldre. Om arkitektur för äldre med demens eller somatisk sjukdom. Stockholm, KTH, Royal Institute of Technology Hallert, Björn, (red) Drottninghuset 300 år, minnesskrift, Stockholmsmonografier, Stockholm stad, 1986 Jokiletho, Jukka, A History of Architectural Conservation, Elsevier Ruda, Eric S, Historisk berättelse om det fordna riddar S. Jörans hospital, och det sedan uprättade Drottninghuset, til dess början, tilwäxt och nu warande tilstånd, Rönn, M. and al (2007). En fråga om kvalitet. Göteborg, Santérus Förlag Sandèn, Annika, Stadsgemenskapens resurser och villkor, Samhällssyn och välfärdsstrategier i Linköping Linköpings Universitet 2005 Åman, Anders, Om den offentliga vården, Byggnader och verksamheter vid svenska vårdinstitutioner under talen. En arkitekturhistorisk undersökning. LiberFörlag, Sveriges Arkitekturmuseum, 1976

Varsam eller ovarsam renovering? Vad påverkar renoveringar av trapphus och fönster i flerbostadshus i Stockholm?

Varsam eller ovarsam renovering? Vad påverkar renoveringar av trapphus och fönster i flerbostadshus i Stockholm? Varsam eller ovarsam renovering? Vad påverkar renoveringar av trapphus och fönster i flerbostadshus i Stockholm? Lena Pella Bebyggelsehistoria med byggnadsvård, vt 2005 Konstvetenskapliga institutionen

Läs mer

Närvaron av ett tillgänglighetsperspektiv i arkitektstudenters examensarbeten: hur kan tillgänglighet bli mer närvarande i studenters designprocesser?

Närvaron av ett tillgänglighetsperspektiv i arkitektstudenters examensarbeten: hur kan tillgänglighet bli mer närvarande i studenters designprocesser? Närvaron av ett tillgänglighetsperspektiv i arkitektstudenters examensarbeten: hur kan tillgänglighet bli mer närvarande i studenters designprocesser? Inledning: I Sverige har vi ett tillgänglighetskrav.

Läs mer

BYGG OCH KONSTRUKTION. en av flera lekhörnor i förskolan

BYGG OCH KONSTRUKTION. en av flera lekhörnor i förskolan Institutionen för pedagogik och didaktik BYGG OCH KONSTRUKTION en av flera lekhörnor i förskolan Ann Cathrine Mathson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp. Januari 2010

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Att säga att alla är välkomna är lättare sagt än gjort.

Att säga att alla är välkomna är lättare sagt än gjort. Att säga att alla är välkomna är lättare sagt än gjort. 1 2 Funktionshinder kommer i många olika former. När vi började arbeta med tillgänglighetsfrågor så hade vi ingen aning om hur våra hotell var anpassade

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Varför syns vi inte i statisken?

Varför syns vi inte i statisken? Varför syns vi inte i statisken? personer med funktionsnedsättningar blir osynliga i många undersökningar Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03- 16 Funka

Läs mer

Benämningar och attityder

Benämningar och attityder Benämningar och attityder Benämningar på den grupp som idag kallas människor med funktionsnedsättning På 1800-talet och tidigare benämndes människor med funktionsnedsättningar som idioter. Detta syns tydligt

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt Spel Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

År 2006 hittade jag av en slump boken Rika matematiska problem inspiration

År 2006 hittade jag av en slump boken Rika matematiska problem inspiration Ulrihca Malmberg Att göra rika problem rika Att använda rika problem och utnyttja deras potential är inte helt lätt. Här behandlas några svårigheter och problem som visat sig och som varit utgångspunkt

Läs mer

Ny lag om andelslag. Enklare grunda och hålla andelslag

Ny lag om andelslag. Enklare grunda och hålla andelslag Ny lag om andelslag Från början av år 2014 träder en ny lag om andelslag i kraft i Finland. Lagen innebär klarare regler med modell från aktiebolagslagen. Nu blir det lättare att grunda ett andelslag då

Läs mer

JAG ÄR INTE MOGEN FÖR DET ÄNNU En kvalitativ intervjustudie om äldres tankar kring att vara äldre och att flytta till äldreboende

JAG ÄR INTE MOGEN FÖR DET ÄNNU En kvalitativ intervjustudie om äldres tankar kring att vara äldre och att flytta till äldreboende Utbildningsprogram för sjuksköterskor Kurs VO453C VT 2009 Examensarbete, 15 hp JAG ÄR INTE MOGEN FÖR DET ÄNNU En kvalitativ intervjustudie om äldres tankar kring att vara äldre och att flytta till äldreboende

Läs mer

FÖRSKOLA FORM PEDAGOGIK

FÖRSKOLA FORM PEDAGOGIK FÖRSKOLA FORM PEDAGOGIK Erfarenheter från energieffektiva byggnader Helena Westholm Petter Rydsjö 2015-01-15 2 Förord Idén till denna studie fick jag på ett projekteringsmöte för något år sedan. På bordet

Läs mer

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder 1 Vad är familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem? Familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem är vanliga hem som på

Läs mer

Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén?

Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén? Enkät sammanfattning Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén? Att det skulle bli kul, bra och peppande. Väcka hela Sverige typ. Jag hoppades att jag skulle möta lokala arrangörer

Läs mer

BELÄGGNING OCH TROTTOARER 1.1 Gatorna i Norrmalm har grusbeläggning, med undantag av Alholmsgatan, delar av Christinegatan samt Jakobsgatan och Kvastbergsgatan, som alla har asfaltbeläggning. Grus kan

Läs mer

Att lyfta blicken. En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats. Anna Lund

Att lyfta blicken. En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats. Anna Lund Att lyfta blicken En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats Anna Lund Innehållsförteckning INLEDNING... 3 METOD... 4 RESULTAT... 5 FÖRETAGARNAS SITUATION...5 Utlandskontakter... 5 Kontakten

Läs mer

Anhörigas situation RIKS-STROKE. R apport från Riks-Stroke. The Swedish Stroke Register

Anhörigas situation RIKS-STROKE. R apport från Riks-Stroke. The Swedish Stroke Register Anhörigas situation R apport från Riks-Stroke RIKS-STROKE The Swedish Stroke Register FÖRORD Det nationella kvalitetsregistret Riks-Stroke presenterar sedan 1996 årliga rapporter om den svenska strokevårdens

Läs mer

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark I Bastuträsk har man gjort korv till försäljning i 118 år, det är en fin Västerbottnisk mattradition som man ser att ägarna Mattias Berg och

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Inledning Målsättningarna för den svenska handikappolitiken är ambitiösa. Under många år och inom en rad olika områden

Läs mer

Linköpings slott mer komplext än någon kunnat ana

Linköpings slott mer komplext än någon kunnat ana Linköpings slott mer komplext än någon kunnat ana Då Fastighetsverket 1995 beslutade att putsa om Linköpings slotts slitna fasader, som stått orörda sedan 1930-talet, gavs möjlighet att göra en noggrann

Läs mer

Rapport. Unga vuxnas boende i Malmö och Lund 2003 och 2009

Rapport. Unga vuxnas boende i Malmö och Lund 2003 och 2009 Rapport Unga vuxnas boende i Malmö och Lund 2003 och 2009 HUR BOR 20 27-ÅRINGARNA? HUR VILL DE BO? Sven Bergenstråhle 2 (54) I sammandrag 27 000 unga i Malmö och Lund saknar egen bostad Det har blivit

Läs mer

Att ta bort trösklarna till ett självständigt liv. Slutrapport från studien om nyttan och värdet av bostadsanpassningar

Att ta bort trösklarna till ett självständigt liv. Slutrapport från studien om nyttan och värdet av bostadsanpassningar Att ta bort trösklarna till ett självständigt liv Slutrapport från studien om nyttan och värdet av bostadsanpassningar FoU i Väst och författarna Första upplagan juni 2006 Layout: Infogruppen GR Tryckeri:

Läs mer

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga 1. Varför rustar ni upp husen? Husen är byggda på 60-talet och är i stort behov av stambyte och upprustning. Elinstallationerna uppfyller

Läs mer

när det stor mar kr ing höghusen

när det stor mar kr ing höghusen när det stor mar kr ing höghusen Miljonprogrammen måste renoveras för miljardbelopp. Riv, säger de som vill förinta förortens stigmatiserade silhuett. Framtidens kulthus, säger arkitekterna och uppmanar

Läs mer