Verksamhetsberättelse 2015 Stockholms Afghanistankommitté

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2015 Stockholms Afghanistankommitté"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2015 Stockholms Afghanistankommitté Årsmöte Den 18 februari höll Stockholms Afghanistankommitté årsmöte på SAK:s kansli på Malmgårdsvägen 63, Södermalm. Ett tjugotal medlemmar deltog och förhandlingarna leddes av Inger Axell. Till styrelse för 2015 valdes följande personer: Jan-Inge Bengtsson, ordförande, Björn-Åke Törnblom, kassör, Maria Brändström, Enayatulla Adel, Kiki Nilsson, Veronique Piller och Niklas Martti. Till suppleanter valdes Zakarya Ahmadi, Lina Mälberg och Nourallah Yusefi. Maria, Zakarya, Niklas och Lina var nya i styrelsen. Under hösten har Lina flyttat till Kalmar och avsagt sig sitt uppdrag. Nourallah har i stort inte deltagit på årets styrelsemöten. Ordinarie revisor blev Kerstin Thornberg. Anna Fayeq valdes som suppleant. Till valberedning utsågs Börje Almqvist, Peter Unnerstedt och Martin Hedberg. Efter årsmötet berättade Anders Rosén, tidigare SAK:s informationssamordnare i Afghanistan, om sina år i landet. Det var en informativ, personlig och uppskattad presentation av SAK:s arbete på landsbygden i Afghanistan. Styrelsens arbete Sedan årsmötet har styrelsen haft nio protokollförda möten under 2015 och 2016 (den 3 mars, 29 mars, 22 april, 8 juni, 25 augusti, 21 september, 2 oktober, 26 november och 14 januari). Mellan mötena har vi tidvis haft mejldiskussioner kring olika frågor och utifrån dessa har också en del beslut fattats, som senare bokförts i nästa styrelsemötes protokoll. Av våra cirka medlemmar har vi mejladress till cirka 500. Genom utskick till dessa har vi nått ut med information om vår verksamhet. Från kansliet får vi regelbundet besked om nytillkomna medlemmar. När vi behöver bemanna ett bokbord eller få folk till en insamling, sker det via särskilda listor med mejladresser till medlemmar, som anmält att de vill delta aktivt i arbetet. Hemsidan, som vi håller ständigt aktuell, har varit en annan informationskanal, både för att informera om kommande verksamhet och för att berätta om det som varit. Vi driver också en Facebooksida i samma syfte, som har över 900 likes, vilket är en tredubbling under året. Medlemmar Under året har vi fått 51 nya medlemmar, de flesta under årets sista fyra månader (27 stycken). Årets exakta medlemssiffra har vi tyvärr inte avstämningen är inte gjord än men det rör sig om drygt

2 Utåtriktad verksamhet Efter att ha varit med under en följd av år har en del arrangemang blivit traditioner och årligen återkommande. Andra arrangemang har varit nya för året. Internationella kvinnodagen Svenska PEN arrangerade på Internationella kvinnodagen den 8 mars, med hjälp av SAK Stockholm, ett panelsamtal mellan tre kvinnor från Afghanistan kring kultur och kvinnors rättigheter. Parlamentarikern Azita Rafaat, skådespelerskan Monirah Hashemi, och bloggaren Somaya Rezai samtalade, alla med erfarenhet av att leva och verka i denna våldsamma och samtidigt fascinerande del av världen. Ett hundratal personer deltog. Samtalet tog avstamp i Jenny Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul som nyligen hade kommit ut och fått internationell uppmärksamhet. Programmet inleddes med en scen ur Monirah Hashemis pjäs Sitaraha/Stjärnorna. Moderator var Lotta Hedström, f.d. ordförande i Svenska Afghanistankommittén. Afghansk kulturbasar Den 14 mars genomförde vi en välbesökt afghansk kulturbasar på SAK:s kansli, Södermalm. De ca 200 besökarna fick uppleva afghansk musik spelad av Mohsen Nekomanesh med kompanjon, köpa afghanskt hantverk och böcker samt titta på en fotoutställning av Börje Almqvist. SAK:s generalsekreterare Anna-Karin Johansson berättade om verksamheten och åretsbildpristagaren Christoffer Hjalmarsson visade och pratade om sina fotografier. Mats Jonsson berättade om sin morfar CL Behms forskningsresor till Afghanistan på 1950-talet. SAK Stockholms ordförande Jan-Inge Bengtsson visade och berättade om afghanska mattor. Försäljningen under basaren var rekordstor och uppgick till kr. Sima Samar Den 7 juni fick SAK Stockholm förmånen att arrangera ett seminarium med Sima Samar, minister i Karzais första regering och nu ordförande i Afghanistan Independent Human Rights Commission. Khazar Fatemi, svensk journalist och filmmakare, ledde seminariet med säker hand. Många intresserade, ca 60 personer, var på plats och lyssnade. En del hade åkt ända från Göteborg för att lyssna på hur situationen för mänskliga rättigheter är i Afghanistan. Vi höll till på hotellet Hilton vid Slussen eftersom vi får låna deras lokaler gratis.

3 Världens barn Världens barn är ett samarbete mellan Radiohjälpen, Sveriges Radio, Sveriges Television och flera organisationer, bland dem Svenska Afghanistankommittén. Samarbetet har funnits i sjutton år och sammanlagt gett de deltagande organisationerna över 1, 2 miljarder. Årets resultat uppgick till 75 miljoner kronor, av vilka SAK får ca fem procent. Mellan den 1 och 4 oktober fick SAK och övriga deltagande organisationer möjligheten att informera om sina verksamheter i montrar i Gallerian, vilket var nytt för Montern bemannades av medlemmar från SAK Stockholm. Intresset för SAK var måttligt bland shopparna i Gallerian, men flera deltagare rapporterade om intressanta samtal. Under dessa dagar samlade vi även pengar med bössa för Världens barn vid några tillfällen på olika ställen i Stockholm och fick in ca kr. Afghansk matlagning Det såg långt in på året svårt ut att genomföra en matcirkel eftersom vi hade förlorat tillgång till det kök vi tidigare har hållit till i. Vi lyckades dock sent på året få tillgång till ett annat kök och kunde alltså även detta år genomföra den populära cirkeln. Studiecirkeln genomfördes under hösten, med elva deltagare under fyra tillfällen. Det var som vanligt fullbokat. Farah Saighani var kursledare och Kicki Lindholm var organisatör. Deltagarna fick lära sig att laga afghanska smårätter, huvudrätter och efterrätter, som de sedan dukade fram till gemensamma middagar. Den första matlagningscirkeln hade vi årets cirkel var alltså den elfte i raden. Överskottet från matcirkelns deltagaravgifter gav kr till insamlingens 90-konto. Schysst jul Lördag-söndag den 5-6 december deltog vi och ett stort antal organisationer i årets Schysst jul på ABF-huset. Där sålde vi hantverk och annat smått och gott direktimporterat från Afghanistan. Det fanns smycken i lapis, småmattor som tekoppsunderlägg, sadelskydd med mattmotiv, handvävda natursidensjalar, saffran till julbaket och mycket mer. Det var ett lyckat evenemang och intäkterna på kr räcker för att sätta 24 flickor i skolan under ett helt år.

4 Föredrag Under året har vi haft en mycket livlig föredragsverksamhet i samarbete med många olika arrangörer. De flesta tillkomna på vårt initiativ och vissa på samarbetspartnerns. Genom föredragsverksamheten har vi under året nått ca personer, vilket är rekord. På ABF-huset på Sveavägen Under 2015 har vi fortsatt vårt samarbete med ABF Stockholm, som påbörjades under hösten Sju arrangemang har genomförts vid ABF-huset under Den 28 januari diskuterade fem soldater ur den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan den svenska insatsen under rubriken Soldat i Afghanistan. Den 16 februari berättade biståndsexperten och doktoranden Kajsa Johansson om den afghanska landsbygden och den 18 mars gav Terese Cristiansson, Sveriges kanske mest meriterade journalist avseende Afghanistan, en fängslande och personlig berättelse för nästan 90 åhörare om sina möten med afghanska talibaner. Den 20 april pratade Anders Fänge, Sveriges kanske mest kunniga person om Afghanistan samt chef för SAK:s bistånd under många år, om situationen efter det afghanska presidentvalet. Anna Fayeq och Freshta Frebandost samtalade den 5 maj om kvinnors situation i Afghanistan. Den 5 oktober höll religionshistorikern Christer Hedin ett föredrag om sunniter och shiiter som var välbesökt, ca 130 åhörare kom. Anders Fänge pratade den 26 oktober på temat En fungerande stat Afghanistans klassiska problem. Föredragen på ABF samlade mellan 20 och 130 åhörare, vilket är betydligt fler än vi haft på liknande arrangemang under senare år. Vi har samlat pengar under flera av dessa möten och det har genererat drygt kr, vilket räcker till ett års specialutbildning för en person med funktionshinder, en rullstol samt papper och pennor till en hel skolklass. Rotary, pensionärsorganisationer, skolor och andra ställen I januari besökte vi Rotary Stockholm Humlegården, Rotary Upplands Wäsby och Rotary Kista, i mars Rotary Enköping och i april Rotary Vällingby. Det var mellan 15 och 30 deltagare vid dessa tillfällen. Några inspirerades att bli medlemmar. Dessa föredrag genererade ca kr. Under året höll vi även föredrag i pensionärsorganisationer: SPF Solrosen, SPF Seniorerna i Brunnsviken, SPF Jarlabanke, Näsbypark och PRO Bergshamra. Insamling vid dessa föredrag genererade ca kr och omkring 140 åhörare nåddes sammanlagt. Väldigt många skolor har besökts under året, 16 stycken, efter att lärare har kunnat anmäla intresse via en grupp på Facebook. Vi har nått elever i alla åldrar och har besökt skolor på så avlägsna platser som Åland och Dalarna, men även flera i Stockholmsområdet.

5 Vi höll dessutom ett föredrag på ett bibliotek i Sälen, pratade inför Rädda barnen på Åland, hos Integrationsrådet i Åkersberga, Svenska kyrkan i Enskede, vid ett mottagningscenter för ensamkommande flyktingbarn och för personal och frivilliga på ett asylboende. Ca 65 personer nåddes sammanlagt via dessa föredrag. Tyngdpunkten i föredragen var den positiva utveckling som skett i Afghanistan under det senaste decenniet, då det gäller barns skolgång, hälso- och sjukvård, kommunikationer och annat - en förändring som varit genomgripande, men som sällan eller aldrig förmedlas av media. Föredragen hade ofta just Afghanistan bortom rubrikerna som vinjett, men vi har också belyst det aktuella läget i Afghanistan och i vissa av föredragen även gett en mer allmän bild av Afghanistan som land, dess folk och dess nutidshistoria. Också medlemmar utanför styrelsens krets har hållit föredrag. Ann Marie och Lars Grebius nådde totalt cirka 110 personer med föredrag hos hembygdsföreningen i Fjärdhundra och SPF i Enköping. Börje Almqvist nådde något fler, när han var i Skåne och berättade om bilderna i sin fotoutställning Liv och arbete i Afghanistan, som visades på Hyllie Parks Folkhögskola i Malmö, samt höll föredrag i Lund för utrikespolitiska föreningen och Afghanistankommittén där. Under 14 dagar hade han också en fotoutställning på Vikens bibliotek, Landet och folket i Afghanistan. Insamlingsverksamhet Genom arrangemangen ovan har vi fått in mycket pengar, medelst försäljning, insamling och kursavgift, men vi har även haft mer renodlade insamlingsaktiviteter. Vi gjorde en digital insamlingskampanj inför mors dag där vi samlade pengar via insamlingsportalen Better Now till barnmorskors utbildning i Afghanistan. Om man skänkte pengar fick man skriva ut ett morsdagskort som designbyrån 25AH hade tagit fram. Kampanjen marknadsfördes via Facebook, SAK Stockholms hemsida och medlemsutskick. Vi betalade en liten avgift för att få ut budskapet till en större grupp på Facebook. Kampanjen marknadsfördes även på en känd föräldrablogg. Kampanjen genererade mycket pengar, över kr. Det räcker till att betala drygt en femtedel av en tvåårig barnmorskeutbildning. Vi gjorde även en julkampanj där vi med hjälp av designbyrån 25AH tog fram presentetiketter och vinterkort som vi tryckte upp. Designern hade utgått från olika former av snö, i stiliserad form, som samtidigt påminde om afghansk vävkonst. Liksom under morsdagskampanjen

6 kampanjade vi via Facebook, SAK Stockholms hemsida och medlemsutskick. Man kunde beställa produkterna genom att mejla SAK Stockholm och vi sålde även produkterna under Schysst jul. Vi fick beställningar för ca kr, vilket inte täckte utgifterna eftersom etiketterna var ganska dyra att trycka upp. Dessa och korten kan dock säljas i andra sammanhang eftersom trycket är neutralt och förhoppningen är alltså att dessa kan generera mer pengar framöver. Den 11 april anordnade vi en två timmar lång bössinsamling i city som gav oss 824 kronor, det räckte alltså nästan till en rullstol i Afghanistan. Den 1 maj samlade vi in pengar och spred informationsmaterial vid de olika demonstrationstågens samlingsplatser. Tillsammans fick vi ihop kronor, vilket var ganska lite mot bakgrund av att vi var ungefär åtta personer som samlade. Pengarna räcker dock till papper och pennor till sju och en halv skolklass. Det var dessutom en trevlig aktivitet. Några har också rapporterat om bra diskussioner. Sammanlagt har vi under året samlat in kr, vilket är nytt rekord för SAK Stockholm. Flyktingfrågan Under hösten blev flyktingfrågan mycket uppmärksammad på grund av det stora antalet asylsökande som kom till Sverige. En stor del av dem var ensamkommande pojkar från Afghanistan. Vi gick ut med information till medlemmarna, om att vi inte på ett mera direkt sätt som organisation kunde engagera oss i flyktingfrågan. Som en mellanfolklig biståndsorganisation saknar vi kompetens för det och vi hänvisade medlemmar som ville göra en insats till organisationer som Röda Korset, moskén på Södermalm, Nätverket Refugees Welcome och Stadsmissionen. Att en hel del medlemmar har engagerat sig som volontärer, det vet vi, dock inte hur många. Det bästa bidrag vi kan lämna i det här sammanhanget är att förmedla kunskap om Afghanistan. Vi har deltagit i två utbildningar för anställda och frivilliga inom flyktingmottagningen. Vi har också förmedlat uppmaningar att ställa upp som gode män och kunnat erbjuda viss tolkhjälp. Övriga arrangemang En manifestation hölls den 26 mars på Sergels torg under parollen Rättvisa för Farkhunda. Flera hundra personer trotsade regn, vind och kyla och visade sin avsky mot det bestialiska mordet på Farkhunda i mars i Afghanistan.

7 Initiativet kom från Lauren Sahar Mir och stöddes av SAK Stockholm och Afghanska Föreningen. Tal och dikter framfördes om kvinnans situation och man pratade om det stöd som de afghanska kvinnorna behöver. Ingen ska behöva råka ut för det som Farkhunda drabbades av. Vi krävde rättvisa för henne och hennes familj. Medlemsmöten och interna aktiviteter Medlemsmöten Den 19 januari hade vi ett medlemsmöte som syftade till att få fler medlemmar att bli aktiva genom att starta aktivitetsgrupper. Siri Sutcliffe Larsson berättade i början av oktober engagerat och spännande om sin praktik på utbildningsenheten på SAK:s kontor i Kabul, som hade ägt rum under våren Hon visade också väldigt fina fotografier. Ca 10 medlemmar deltog. Påminnelse om medlemskapet Den 29 mars samlades styrelsen på kansliet på Södermalm, efter ett styrelsemöte, för att med hjälp av manus och telefonlistor ringa runt och påminna medlemmar om att ännu ett års medlemskap gör skillnad. Ett fyrtiotal personer ringdes upp. De flesta hade missat men lovade att betala, men det fanns också de som gått i pension eller som av andra skäl tyckte att de inte hade råd längre. Medlemsråd mm Vi deltog i centralt organiserade medlemsråd under två helger, ett i april och ett i november. Den 25 april diskuterade vi demokratiberedningens slutrapport och den november hade vi kombinerad lokalkommittékonferens och medlemsråd, då vi bl.a. diskuterade erfarenhetsutbyte mellan lokalkommittéerna. Vi hade vidare ett delegatmöte den 25 maj som förberedelse inför årsmötet. Aktivitetsgrupper Flera aktivitetsgrupper startades i början av året, i syfte att bereda möjlighet för medlemmar att engagera sig i högre grad. Majoriteten av dessa grupper har upplösts, men skolgruppen har regelbundet träffats och har bl.a. skapat ett stort intresse för föredrag om Afghanistan genom en Facebookgrupp där lärare kan anmäla intresse för att vi ska hålla föredrag på deras skola. Vi har även nyligen gått ut med en förfrågan till aktiva medlemmar om det finns intresse för att delta i en insamlingsgrupp. Insamlingsgruppen hade sitt första möte i början av december. Intresset för att delta i insamlingsgruppen har dock tyvärr varit måttligt, än så länge. Slutord Med undantag för Världens längsta bokbord har vi upprätthållit de återkommande arrangemang vi haft sedan länge. Föredragen på ABF inledde vi 2014 och vi kan nog säga att de nu blivit ett permanent inslag i verksamheten. En tyngdpunkt även detta år har varit att nå ut via föredrag och där har vi lyckats väl, till och med slagit rekord i det antal människor vi nått (2 100 mot 800 under 2014). Med viss framgång har vi börjat organisera arbetsgrupper för olika uppgifter och det har bidragit till att vi kunnat nå ut till fler människor. Även vad gäller insamlade medel har vi slagit rekord ( kr mot kr 2014, en ökning med 87 procent). I stället för flera bössinsamlingar på stan, har vi tagit de första stegen mot att

8 utveckla digitala insamlingsmetoder och det har varit avgörande för att vi kunnat sätta nytt insamlingsrekord. En del av de tänkbara uppgifter vi angav i verksamhetsplanen har vi inte mäktat med, men vi anser ändå att vi med viss råge uppfyllt den. Ett stort tack! Styrelsen vill till sist tacka alla medlemmar, nytillkomna såväl som gamla och trogna, aktiva såväl som passivt stödjande. Det är ni som gör vår verksamhet möjlig, både i Afghanistan och i Sverige. Ett särskilt varmt tack riktar vi till dem som deltagit aktivt i arbetet under det gångna året. Styrelsen för Stockholms Afghanistankommitté Jan-Inge Bengtsson ordförande

Svenska Afghanistankommittén Göteborg

Svenska Afghanistankommittén Göteborg Svenska Afghanistankommittén Göteborg Verksamhetsberättelse- verksamhetsåret 2012 Styrelsens ordinarie ledamöter: Linnéa Larsson (ordförande), Harald Holst (vice ordförande), Thomas Jansson (Kassör), Ramia

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Stockholms Afghanistankommitté

Verksamhetsberättelse 2016 Stockholms Afghanistankommitté Verksamhetsberättelse 2016 Stockholms Afghanistankommitté Sammanfattning Lokalkommittén i Stockholm har genomfört 35 utåtriktade aktiviteter av olika slag som nått ca 1600 personer under året. Ett nytt

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Sköldkörtelföreningen år 2014. Anna-Maria Johansson, kassör avgick 2014 04 01

Verksamhetsberättelse för Sköldkörtelföreningen år 2014. Anna-Maria Johansson, kassör avgick 2014 04 01 Verksamhetsberättelse för år 2014 Sammansättning av styrelse och andra funktionärsroller 2014 03 21 2015 03 05 Styrelse Nadja Öström ordförande Sekreterare - Vakant Anna-Maria Johansson, kassör avgick

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2015 Dagordning för årsmötet den 16 februari 2016 1 Mötets öppnande 2 Parentation 3 Godkännande av dagordning 4 Nya medlemmar hälsas välkomna 5 Val av ordförande för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Stockholms Afghanistankommitté

Verksamhetsberättelse 2017 Stockholms Afghanistankommitté Verksamhetsberättelse 2017 Stockholms Afghanistankommitté Sammanfattning Lokalkommitténs verksamhet under året har legat på en hög nivå med 35 utåtriktade aktiviteter som syftat till att sprida information

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Nduguföreningen

Verksamhetsberättelse. Nduguföreningen Verksamhetsberättelse Nduguföreningen Verksamhetsår 2006/2007 Nduguföreningens verksamhetsberättelse 2006/2007 Styrelsen har under verksamhetsår 06/07 bestått av följande ledamöter: Ordförande: Martin

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Rädda Barnens lokalförening i Täby

Verksamhetsberättelse Rädda Barnens lokalförening i Täby Verksamhetsberättelse Rädda Barnens lokalförening i Täby Styrelsen för lokalföreningen i Täby får härmed avge följande rapport för verksamheten 2015. Styrelsen har under året bestått av Ordförande: Ingela

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Sundsvalls Afghanistankommitté 2015/2016

Verksamhetsberättelse för Sundsvalls Afghanistankommitté 2015/2016 Verksamhetsberättelse för Sundsvalls Afghanistankommitté 2015/2016 8 januari 2015: Artikel i Sundsvalls Tidning om Anna Westin med anledning av hennes 40års dag där Sundsvalls Afghanistankommitté nämns.

Läs mer

Demokrati i Norra Irak - Kurdistan

Demokrati i Norra Irak - Kurdistan Demokrati i Norra Irak - Kurdistan Sammanfattning. Projektet inleddes med ett seminarium i september 2008. Det blev också starten för projektet som avslutades ett år senare. Till detta mycket välbesökta

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Jönköping- Huskvarna 2014

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Jönköping- Huskvarna 2014 Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Jönköping- Huskvarna 2014 Styrelsen Ordförande Inger Kallings Vice ordförande Kerstin Pirard Sekreterare har alternerat mellan styrelsens medlemmar

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse - 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund, Linköping 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Medlemmar... 3 3. Styrelsen... 3 3.1 Arbetssätt... 4 3.2 Mål...

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15)

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 13-22 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN), ordf Göran Blom (PRO) Sonja Johansson (PRO) Sigrun

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Falun under 2015.

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Falun under 2015. Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Falun under 2015. Styrelsen har bestått av följande ledamöter: Kristina Stålhandske-Robertsson, insamlingsansvarig Margret Skog, vice ordföranden

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

Läs om. Astma- och Allergiföreningen i Stockholm. Nr 2 2013 maj. Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald

Läs om. Astma- och Allergiföreningen i Stockholm. Nr 2 2013 maj. Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald Astma- och Allergiföreningen i Stockholm Nr 2 2013 maj Läs om Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald Niklas Olin, föreningens nye ordförande, intervjuas av

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Nyhetsbrev Juni 2016.

Nyhetsbrev Juni 2016. Nyhetsbrev Juni 2016. Skyddotek upprättat i Farsta. Sedan Föreningen Roofy Safety Ambassadörer flyttat till Röda Korsets lokaler på Ölmevägen 19, Farsta så har vi ett samarbete med Enskede-Farsta Röda

Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------- 5 mars: Vegoforum i Stockholm slår åter upp portarna!

---------------------------------------------------------------------------------- 5 mars: Vegoforum i Stockholm slår åter upp portarna! Foto: Evan-Amos/Wikimedia Commons Maten #1 och miljön ---------------------------------------------------------------------------------- NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION NR 1, 2016 PUBLICERAT

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Munkedals Folkets Park, 13 september 2012

Munkedals Folkets Park, 13 september 2012 Utva rdering Seniorma ssa 12 Munkedals Folkets Park, 13 september 12 Bakgrund Seniormässan arrangerades i Munkedals Folkets Park den 13 september 12. Det var den tredje mässan i ordningen. En arbetsgrupp

Läs mer

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 9:e mars 2009 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus.

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 9:e mars 2009 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Medlemsblad Nr 1 Årg.19 (2010) MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL ÅRSMÖTE Måndagen den 9:e mars 2009 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Program: Årsmötesförhandlingar. Efter

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 1. Inledning: Svenska Missionskyrkans Gendergrupp Svenska Missionskyrkans Gendergrupp bildades, på Kyrkostyrelsens uppdrag, för att vara ett

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset. Riksförbundet Svensk

Läs mer

Uppsala Simskoleförenings verksamhetsberättelse 2015

Uppsala Simskoleförenings verksamhetsberättelse 2015 Uppsala Simskoleförenings verksamhetsberättelse 2015 Ett av de viktigaste målen för Uppsala Simskoleförening (USF) är att göra så många som möjligt simkunniga utan att kompromissa med undervisningens kvalitet.

Läs mer

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson, Joakim Skoog Närvarande:

Läs mer

Rapport februari 2011

Rapport februari 2011 Rapport februari 2011 Nytta & nöje på nätet: Digitalt medborgarskap i Östergötland Viktiga händelser under den gånga månaden Sex kommuner har anmält intresse för deltagande i projektet: Finspång Kinda

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD

Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD Innehållsförteckning 1. Sammanfattning..2 2. Föreningen..2 3. Samarbete med Röda Korset...2 4. Medlemmar.3 5. Styrelsen..3 5.1 Förtroendevalda....3

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Hur kan biblioteken bidra? Presentation av mig Bibliotekschef i Mjölby kommun sedan mars 2011 Bakgrund som journalist och bibliotekskonsulent Har jobbat

Läs mer

Projektbeskrivning Funktionshindrade och jakt

Projektbeskrivning Funktionshindrade och jakt 2010-11-14 Projektbeskrivning Funktionshindrade och jakt Huvudman Svenska Jägareförbundet, Öster Malma, 611 91 Nyköping Samarbetsorganisationer Neurologiskt Handikappades Riksförbund (NHR) Box 49084, 100

Läs mer

Verksamhetsberättelse 10

Verksamhetsberättelse 10 Verksamhetsberättelse 10 Samt inbjudan till Årsmöte Clevegården, Skoghall Hammarö Röda Kors Krets Aktiv sedan 1945 Tillsammans är vi starka! www.redcross.se Inbjudan till kretsstämma/årsmöte Inbjudan till

Läs mer

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara.

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät utställare Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. Syftet med enkäten var

Läs mer

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Ägare: Finansiering: Tomelilla Kommun 37-medel Länsstyrelsen Skåne Projekttid: 140101 141231 Processledare: Johan Larsson Start Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Genomförande Organisera

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

VINNARE AV ÅRETS FREDRIKA TIDIGARE ÅR

VINNARE AV ÅRETS FREDRIKA TIDIGARE ÅR VINNARE AV ÅRETS FREDRIKA TIDIGARE ÅR GUNNEL STENQVIST 2011 Gunnel Stenqvist har som ordförande i Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier engagerat arbetat för att göra Fredrika Bremers gärning och

Läs mer

Projektet Förankring Biogas Öst

Projektet Förankring Biogas Öst Slutrapport Projektet Förankring Biogas Öst 2009 06 01 2009 11 31 Kort om projektet Förankring Biogas Öst Syfte Att uppnå en djupare förankring av samverkansprojektet Biogas Öst i regionen östra Mellansverige

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014

VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 IM STOCKHOLM Budget: 55 500 kronor (se bifogat dokument för detaljerad budget) Antal volontärer: SYFTE IM Stockholm syftar till att skapa mötesplatser för ömsesidig integration mellan

Läs mer

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har investerat i en framtid fri från

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt.

Här ser ni Ebba, ett av många exempel. Hon gillar oss och förstår varför vi finns men tycker att vi inte hängt med. Det här är ganska vanligt. Bild Manus 1994 hade LO-förbunden tillsammans cirka 86 % organisationsgrad. Idag är det närmare 69 %. På bara några år har organisationsgraden sjunkit med över 15 %. Förbunden lider av olika problem men

Läs mer

Studentflaken 2013 hur gick det?

Studentflaken 2013 hur gick det? Fredrik Alfredsson Trafikkontoret 08-50828737 Studentflaken 2013 hur gick det? Bakgrund Inför Student 2012 togs förslaget fram att införa förbud mot studentflak. Förbudet skulle gälla kring tillfarterna

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Styrelsen Ordförande AU Kerstin Gunnarson Fjugesta

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

IDROTTSVETENSKAPLIGA FÖRENINGENS ÅRSMÖTE

IDROTTSVETENSKAPLIGA FÖRENINGENS ÅRSMÖTE IDROTTSVETENSKAPLIGA FÖRENINGENS ÅRSMÖTE Datum: 2015-05-28 Tid: 17:00 Plats: Tryggheten, plan 1 i Samhällsvetarhuset plan Närvarande med rösträtt (röstlängd): Närvarande utan rösträtt: FORMALIA Punkt Ärende

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Dessutom erbjöd sig 8 Rotarymedlemmar att bidra med mellan 500 och 1.500 SEK vardera, vilket blev summa 6.000 SEK.

Dessutom erbjöd sig 8 Rotarymedlemmar att bidra med mellan 500 och 1.500 SEK vardera, vilket blev summa 6.000 SEK. Välgörenhetskonserten i Mariefreds Kyrka med saxofonisten Johan Stengård och Magnus Ludwigsson vid flygeln, som den 2 juni 2014 arrangerades av Mariefred Rotaryklubb och Mariefreds Församling, inbringade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

1. Verksamhetsberättelse 2015. 2. Styrelsen har under året bestått av. 3. Möten under 2015. Ange namn på lokalförening/distrikt Vänersborg

1. Verksamhetsberättelse 2015. 2. Styrelsen har under året bestått av. 3. Möten under 2015. Ange namn på lokalförening/distrikt Vänersborg 1. Verksamhetsberättelse 2015 Ange namn på lokalförening/distrikt Vänersborg 2. Styrelsen har under året bestått av Ordförande Susanne Thörnqvist Vice ordförande vakant Sekreterare Birgitta Jonsson Kassör

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget Faktoriet 8.2 Vi kommer fra Eskilstuna Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 11 gutter. Vi representerer Stålforsskolan

Läs mer

Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa

Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa Dokumentation 2013 Malung-Sälen Älvdalen Mora Orsa Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Hälsoveckan 2013 Syfte Mål Aktiviteter 3 Hälsoveckan 2013 fyller 10 år 4 Inledning 4 Hälsoveckans temaområden

Läs mer

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF 2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING Move it Bag UF Innehållsförteckning: 1. VD har ordet..sid 1 2. Förvaltningsberättelse.sid 2 3.

Läs mer

Handledning för kontrollanter

Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter 1 Välkommen till Operation Dagsverke! Det är dags att arrangera Operation Dagsverke på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du eller

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för RFSL Umeå verksamhetsåret 2014

Förslag till verksamhetsplan för RFSL Umeå verksamhetsåret 2014 Förslag till verksamhetsplan för RFSL Umeå verksamhetsåret 2014 rfsl umeå Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Extern verksamhet... 4 2.1 föreläsningar... 4 2.2 Marknadsföring... 4 2.3 Demonstrationer

Läs mer

VårKultur 2011 - Rapport

VårKultur 2011 - Rapport VårKultur 2011 - Rapport Kultur för och med seniorer Kultursamarbetet VårKultur ordnades våren 2011 för femte gången av Sydkustens landskapsförbund i samarbete med kultursektorerna i Åbo, Kimitoön och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012-13 Det svarta året

Verksamhetsberättelse 2012-13 Det svarta året AbSolut Kattklubb Verksamhetsberättelse 2012-13 Det svarta året Den här verksamhetsberättelsen finns endast som PDFfil. Brödrexten är satt med Century Schoolbook och rubriker med Segoe Semibold. Verksamhetsberättelsen

Läs mer

Förslag på styrelse 2016

Förslag på styrelse 2016 Förslag på styrelse 2016 Ordförande Yusra Imsheiel Yusra läser pol kand-programmet och siktar på en ekonomikandidat i juni 2016. Hon har tidigare varit engagerad i Tamams läxhjälp och eftermiddagsverksamhet,

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT 2012-12-20 Dnr: 12/01833 SAKEN Godmorgon Stockholm, Sveriges Radio P4 Radio Stockholm, 2012-09-17, inslag om en dödsannons; fråga om opartiskhet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser

Läs mer

Stockholmsdistriktet, Samorganisation Stockholm. Kort rapport om träffen om pensionärsråden 24 februari 2016. Sida 1 av 8

Stockholmsdistriktet, Samorganisation Stockholm. Kort rapport om träffen om pensionärsråden 24 februari 2016. Sida 1 av 8 Kort rapport om träffen om pensionärsråden 24 februari 2016. Sida 1 av 8 Träffen var i ABF-huset. Kallade till förmiddagen var de nyvalda i Stadsdelsnämndernas pensionärsråd (SPR) samt Kommunstyrelsens

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014-15

verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014-15 mälardalens frilansklubbs årsmöte 9/2 2015 verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014-15 sammansättning av styrelsen Gert Lundstedt ordförande Elisabet Wahl vice ordförande och upphovsrättsansvarig

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

Protokoll för ordinarie årsmöte 2015 i Utby Egnahemsförening Göteborgs Bangolfsklubb, 2015-03-29

Protokoll för ordinarie årsmöte 2015 i Utby Egnahemsförening Göteborgs Bangolfsklubb, 2015-03-29 Protokoll för ordinarie årsmöte 2015 i Utby Egnahemsförening Göteborgs Bangolfsklubb, 2015-03-29 1. Mötets öppnande Agneta Tjust, ordförande, hälsar de närvarande varmt välkomna Ordförande inleder med

Läs mer

Glad sommar alla barnrättskämpar

Glad sommar alla barnrättskämpar Glad sommar alla barnrättskämpar! I detta nyhetsbrev: Det handlar om kärlek Besök i skolklasser för att prata om Barnkonventionen En ny rapport om barn i ekonomisk utsatthet Rädda Barnen Lund var med på

Läs mer

IFK Vaxholm verksamhetsberättelse 2011

IFK Vaxholm verksamhetsberättelse 2011 IFK Vaxholm verksamhetsberättelse 2011 Verksamheten i stort Styrelsen och dess arbete Styrelsen har under året bestått av följande medlemmar Ordförande Bengt Sandell Viceordförande Christer Ahlberg Sekreterare

Läs mer

2010-11-10 Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten. Slutrapport för

2010-11-10 Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten. Slutrapport för Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten Slutrapport för särskild satsning på matematikaktiviteter för elever i skolår 8 och 9 samt en inspirerande lärandemiljö med avsikt

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Kils AIK Fotboll. Säsongen 2016

Kils AIK Fotboll. Säsongen 2016 Kils AIK Fotboll Säsongen 2016 Välkommen till en ny säsong med Kils AIK Fotboll! I din hand har du den första utgåvan av Kils AIK-bladet. Inför säsongen 2016 har vi försökt samla relevant information på

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet OM OSS Nu vet jag att jag kan Min resa började för ett år sedan med att vi satt i ett klassrum dagarna långa och

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer