Nordiskt Berättarseminarium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nordiskt Berättarseminarium"

Transkript

1 1 Nordiskt Berättarseminarium På GOTLAND Hemse Folkhögskola juli 2010

2 2 Kära berättarvänner Vi välkomnar er och gläds över att få bjuda er till Nordiskt berättarseminarium, nr 18 i ordningen, som i år tillfaller Sverige. Vi har valt GOTLAND som mötesplats och vi ska bo på Hemse folkhögskola respektive Hemse vandrarhem under tiden juli Hemse Gotland kallas ofta för Östersjöns pärla. Här finns en säregen natur och ett rikt kulturarv. Du kan spela gotländska spel som varpa eller "pärk". Det finns rika tillfällen till sol och bad. Du kan besöka Fårö med sina raukar eller Stora Karlsö med sina fågelklippor. Visby, "rosornas och ruinernas stad", har en ringmur från talet som är 3.5 km lång. Du känner dig som förflyttad till en annan tid! Vi kommer att göra en halvdagsutflykt till Visby. Kvällen kommer att avslutas med berättande för allmänheten. Skynda dig att boka din resa. Sommaren är högsäsong och biljetterna tar fort slut. Du kan åka båt från Nynäshamn, Oskarshamn eller Grankullavik på Öland.( Till Nynäshamn går lokaltåg från Sthlm.) Du kan också flyga till Visby från flera orter. Läs mer på Mellan Visby och Hemse går bussar. Vi återkommer när aktuell turlista finns. Hemse folkhögskola i december Programmet är inte färdigt i alla detaljer. Klart är att vi samlas den 25/7 framåt eftermiddagen. Kurserna startar måndag morgon och pågår till och med fredag. Avslutning den 31/7 efter frukost.

3 3 Denna bild, och framsidesbilden: Mats Rehnman. Den juli 1993 samlades ett 40-tal deltagare på Wiks slott utanför Uppsala. Tre kursledare var engagerade: Marit Jerstad, Norge, Ulf Ärnström, Sverige och Lassi Saressalo, Finland. Deltagarna delades in i tre grupper och arbetade med olika teman. På kvällarna samlades alla för gemensamt berättande som var helt fritt från det som kurserna handlade om under dagen. En eftermiddag ägnades åt en guidad utfärd till Gamla Uppsala och sista kvällen dukades festmåltid. Efter avslutad kurs gjordes en utvärdering och eftersom intresset var stort beslöts att fortsätta projektet påföljande år. Norge stod för värdskapet. Sedan dess har den nordiska berättarkursen alternerat mellan länderna och frivilliga krafter har påtagit sig ansvaret. Det finns ingen formell ledning, ingen styrelse är utsedd. Någon eller några från det land som står i tur påtar sig uppdraget. Hittills har det varje år genomförts en kurs. Genom kurserna har många kontakter knutits mellan de nordiska grannarna. Kunskapen om det muntliga berättandet växer.

4 4 Sommaren 2010 har vi följande kurser och kursledare att erbjuda. Masterclass med Vigga.. Ingen historiefortællere er ens. Fortællerens personlige måde at gi en historie på er afgørende for oplevelsen. Denne mangfoldighed fascinerer mig altid. Derfor tilrettelægger jeg mit kursus som en masterclass. Dog sådan at vi ikke hele dagen skal sidde og se på at de andre bliver undervist. Der findes så mange redskaber en fortæller kan benytte sig af, og der findes mange måder at arbejde med dem og finde ind til dem på. Øvelser hvor alle kan være i gang samtidig. Undervisningen vil på den måde veksle dagen igennem. Vigga Bro har medvirket i talrige film- og tvproduktioner, omskrevet og iscenesat Shakespeare, været instruktør og skribent og nu fortæller hun historier. Derudover underviser Vigga udøvende fortællere i fortællekunsten. I 1996 udgav hun bogen Orkanens øje en fagbog om historiefortælling., til gavn for både nye og trænede fortællere. Ligeledes holder Vigga foredrag om fortællekunsten, naturligvis garneret med masser af historier. Gå også ind på hendes hjemmeside Filosofi apropå Vad är meningen med livet? Är viljan verkligen fri eller styrs vi av ödet? Ondskan, finns den? På den här kursen är inga frågor för stora, om man bara kopplar dem till egna minnen eller situationer andra varit med om. Vi förvandlar dem till korta historier med hjälp av några enkla dramaturgiska grundtekniker och låter berättelserna leda vidare till spännande samtal. Kring något tema vi gemensamt vill fördjupa oss i har vi en Sokratisk dialog en engagerande samtalsform med berättarinslag, användbar i alla sammanhang där man snabbt och konstruktivt vill komma till samsyn. Kursen vänder sig till relativt erfarna berättare som jobbar med människor, inte minst pedagoger. Alla bör ha med sig en fem-minutersberättelse helst en livshistoria som mot slutet av kursen får sitt svar i form av en ny historia från någon annan deltagare. Göran Hemberg är praktisk filosof - främst demokratifrågor - och sedan ett tjugotal år verksam som professionell berättare. Han har medverkat vid ett antal berättarfestivaler i Sverige och utomlands. Göran vill levandegöra vårt tidigaste kulturarv, ägna sig åt konsten att förvandla egna minnen till berättelser och gifta ihop de goda berättelserna med de goda samtalen. Benedicte Hambro er forteller, forfatter og lærer. Hun er godt kjent fra tidligere deltager på Nordisk Fortellerseminar som seminaransvarlig, kursholder og deltager. Til daglig er Benedicte lærer på Ringerike folkehøgskole i Norge. Hun forteller og holder kurs i inn- og utland. Sammen med Hilde Eskild har hun gitt ut fire bøker om og med fortellinger fra hele verden.

5 5 Mindre kurs - mera samarbete där jag tar på mig ansvaret för att vi kommer någon vart. Alla berättelser och alla berättare kan bli bättre. Låt oss hjälpas åt! Vi börjar där du står, med din berättarkonst och din berättelse. Du kan ta med dig din sårbarhet, ditt mod, ditt lyssnaröra, din hjälpsamhet och en eller flera korta berättelser. Jag kommer att ta med mig en rad övningar, min närvaro, min erfarenhet och min kärlek till det muntliga berättandet. Susie Haxthausen är dansk författare och professionell berättare. Sedan 2004 medlem i den dansk-svenska Berättarakademin - BRAK, som bildades 1998 av Anders Granström, Christina Claesson och Svend-Erik Engh, med ändamålet att utveckla och sprida det moderna, muntliga berättandet. I alla år har gruppen jobbat intensivt med varandras berättelser och framträdande på interna seminarier, och det är främst denna erfarenhet som kommer kursdeltagarna tillgodo. Susie talar både danska och svenska. Fortællerødder Et begynderkursus for dig, som har lyst til at springe ud som fortæller, eller som trænger til en ny begyndelse. Kurset tager udgangspunkt i dine egne personlige fortællinger og sammen går vi på jagt efter de rødder, som kan give dit liv som fortæller mening og retning. Kurset handler om hukommelse og sanselighed, og ikke om at lære tekster udenad. Jeg vil demonstrere forskellige øvelser og teknikker, som jeg selv bruger. Hvis du ønsker det, kan du også få personlige råd og ideer til dine fortællinger. Men først og fremmest skal vi høre en masse gode historier og nyde den levende fortællings magi. Kurset foregår på dansk, men jeg forstår og svarer gerne på engelsk. Jens Peter Madsen, er fortæller og lektor i dansk. Han er kendt for sin meget personlige fortællestil, som bygger på en barndoms livlige fantasi, letvakte sanser og voksne der fortalte med glød og gejst fra bibelen, danske sagn, eventyr og de lokale historier. Han optræder alene eller sammen med Fortællegruppen Børneliv og Madsen&Hjernø- Personlig Storytelling. Han underviser i fortællekunst, personlig storytelling og brugen af fortælling i undervisning, pædagogik, omsorg og socialt arbejde. Se mere på

6 6 Det finns ingenting som inte har hänt konsten att berätta livshistorier och skrönor Den som berättar historier ur sitt eget liv riskerar aldrig att åhörarna har hört någon annan berätta samma sak. Egna upplevelser är också en utmärkt avstamp för att brodera ut och dra in lyssnarna i de mest häpnadsväckande äventyr. På den här kursen lär vi oss att knåpa ihop historier ur vardag, arbetsliv, barndom och släkthistorier. Vi arbetar med det egna - ofta förrädiska - minnet, med fantasin, med rykten och ibland med hjälp av rena rama lögner. Kursen handlar också om att utveckla berättartekniken. Hur inleder vi vår historia? Hur uppträder vi på scenen? Hur hittar vi det bästa slutet? Det blir många olika berättarövningar och diskussioner hur historierna och framträdandet upplevs av den som lyssnar. Att öva så mycket som möjligt är nyckeln till ett mer avspänt och säkrare berättande. Samtidigt som vi övar och lyssnar på andra kommer inspirationen och med den nya historier. Bland annat ska vi träna på att berätta fullständigt poänglösa historier med så mycket glöd att åhörarna ändå blir fascinerade. Vi ska också lära oss att improvisera och återberätta inlästa historier på ett personligt sätt. Ytterligare en övning blir att vi har berättarkaféer inom gruppen efter Göran Palm och Liv i Sverige modell - ett suveränt sätt att dra fram glömda historier ur det egna minnet. Pelle Olsson är förutom berättare både författare, journalist och sjuksköterska. Han blev svensk mästare i berättarslam 2007 och nordisk mästare året därpå. Som ledare för många berättarkurser och ordfördelare på ett hundratal berättarkaféer har han blivit övertygad om att alla kan lära sig berätta på ett underhållande sätt. Läs mera på hans hemsida:

7 7 KURSAVGIFT OCH BOENDEKOSTNADER I priset ingår kursavgift, kost och logi. Lakan och handduk ingår. Hemse vandrarhem Dubbelrum med dusch och toalett i korridoren Sek Hemse folkhögskola Dubbelrum med dusch och toalett i korridoren 5445 Sek Enkelrum med dusch och toalett i korridoren 6045 Sek Dubbelrum med dusch och toalett 6045 Sek Enkelrum med dusch och toalett 6675 Sek Vandrarhemmet ligger 800m från folkhögskolan, 10 min. promenad. Alla måltider intas på folkhögskolan. Anmälan sker till Sven Hansson storysven@telia.com Vargögatan 23, Rydebäck, Sverige 1000 Sek betalas in vid anmälan. Resterande belopp betalas in senast 30 juni 2010 till Sven Hansson, Sparbanken Gripen kontonr Iban SE BIC/Swiftadress: NDEASESS Extra övernattning före och/eller efter kursen? Var god kontakta internatföreståndare Kristina Winarve på Hemse folkhögskola +46 (0) kristina.winarve.gotland@folkbildning.net För eventuella andra frågor kontaktar du arrangörerna. Sven Hansson +46(0) storysven@telia.com Christina Strömwall +46(0) christina.stromwall@lsn.se Susanne Tenne +46(0) susanne.filipsdotter-tenne@staffanstorp.se Kate Halkjær Williamsson +46(0) katehw@telia.com Vera och Henry Nilsson +46 (0) wellcalc@lsn.se

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser på Kosmosgården i Varnhem 2009 28 juni - 4 juli Rekreation och inspiration 5 juli - 11 juli Personlig utveckling genom självkännedom Om Kosmosgården

Läs mer

Resor och Läger 2012

Resor och Läger 2012 Resor och Läger 2012 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har gjort ett gemensamt utbud av resor och läger. Priset är anpassat till hur många som följer med eller får plats i buss

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sprog i Norden. Titel: Internordisk kommunikation kurs i skandinaviska vid Islands universitet. våren 1999. Forfatter: Elisabeth Alm.

Sprog i Norden. Titel: Internordisk kommunikation kurs i skandinaviska vid Islands universitet. våren 1999. Forfatter: Elisabeth Alm. Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Internordisk kommunikation kurs i skandinaviska vid Islands universitet våren 1999 Elisabeth Alm Sprog i Norden, 2000, s. 45-49 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Seendets dagar Under dessa dagar kliver vi in i de seendes värld, att öppna upp sinnena för det synliga och det osynliga. Vi lär oss att se från olika nivåer av oss själva

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Hjärtats dagar Dessa dagar ligger fokus på att öppna hjärtat för att kunna omfamna och kommunicera med hela vårt jag. Jag delar tankesätt om att jag är skaparen och således

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman OLYCKAN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa läst läser läste är rätt 1. et är viktigt att läser texten noga. A en er honom man 2. - Jag

Läs mer

Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2

Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2 Nordkurs Stockholm 2016 Informationsbrev 2 Hej! Vi är nu redan inne i juni och det är ungefär två månader kvar innan vi träffas i Stockholm. NY VIKTIG INFORMATION Sen jag skrev mitt första brev har det

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Otraditionella matematikuppgifter

Otraditionella matematikuppgifter Otraditionella matematikuppgifter Anne Winther Petersen & Erik von Essen Vid problemlösning eller tillämpningar är det viktigt att kunna redovisa resonemang och ämnesinnehåll för mottagare som inte från

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Förbundsstämma 2014. Praktisk information

Förbundsstämma 2014. Praktisk information Förbundsstämma 2014 Praktisk information Den 14-20 juli så sker årets viktigaste händelse, nämligen CUFs årliga förbundsstämma och vårt helt strålande förläger. I år kommer vi att vara på vackra Lidingö

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Pengar, tid och ett gott liv 2015

Pengar, tid och ett gott liv 2015 Pengar, tid och ett gott liv 2015 I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv tog vi reda på vad finländarna skulle ändra på i sitt liv om de inte behövde tänka på pengar. Enkäten gjordes sommaren

Läs mer

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier Tema TID Foto: Maritha Spanier Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Danska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Danska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Tillykke. Vi ønsker jer begge to alt mulig glæde i verdenen. Vi vill gratulera och framföra hjärtliga lyckönskningar till

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Løken Bjørn Arne, mobil +47 900 20 173, slagbjorn.loken@gmail.com Walking the path of gratitude Seendets dagar Under dessa dagar kliver vi in i de seendes värld, att öppna upp sinnena för det synliga och

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Isländsk svenska och svensk isländska Þórarinn Eldjárn Sprog i Norden, 1995, s. 59-62 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språksekretariat

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Själens kallelse Under dessa dagar frisläpps själens vibration, den du är. Vi kliver upp på berget och låter oss synas, det finns inget att dölja. Våra ord och våra handlingar

Läs mer

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 1 (6) Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om modet att ta upp frågan om främlingsfientlighet

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

KURSPROGRAM VÅREN 2016

KURSPROGRAM VÅREN 2016 KURSPROGRAM VÅREN 2016 VI VÄXER! Nytt kursutbud, ny påbyggnadsutbildning och helt nya makeup-utbildningar. Vi växer och utökar, både vårt utbud och våra lokaler. Därför känns det extra spännande att presentera

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se Sommarens resor 2016 Semester! Koppla av och njut av er ledighet. Vi hoppas att det finns något som skall passa just Dig i årets reseprogram. Som vanligt samordnar Fritid LSS resan i era respektive kommuner.

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

HUMMELBOS BYGGNADSVÅRD AB

HUMMELBOS BYGGNADSVÅRD AB HUMMELBOS BYGGNADSVÅRD AB Restaurering & rådgivning till gotländska kulturhus Timber frame-kurs på Gotland med Jack Sobon Scribe rule-kurs 15-20 augusti 2016 Hummelbos i Burs, Gotland Jack Sobon och Johnny

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studera skandinavistik - mitt i Sverige STUDERA SVENSKA SPRÅKET OCH KULTUREN PÅ PLATS I SVERIGE! Är du intresserad av att lära dig det svenska språket och bli kunnig i svenska samhälls-

Läs mer

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch.

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Årskurs 8-9 Trampolinen Yrkeslivet Det ska vara lätt att hitta rätt

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Att driva företag är som ett virus, det går inte att sluta. Du har friheten att styra över din egen tid. Det arbete

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Walk your Talk Under dessa dagar kastar vi oss ur boet och flyger vinge till vinge med den store anden, vi vet att våra egna vingar bär. Vi lär känna vår själsresa i detta

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Walking the path of gratidude

Walking the path of gratidude Walking the path of gratidude Walk your Talk Under dessa dagar kastar vi oss ur boet och flyger vinge till vinge med den store anden, vi vet att våra egna vingar bär. Vi lär känna vår själsresa i detta

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En vinresa av och med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen har hunnit

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

STICK en helg till Dalarna!

STICK en helg till Dalarna! STICK en helg till Dalarna! Fredag 19 augusti söndag 21 augusti 2011 på Sätergläntan, Hemslöjdens gård i Insjön Välkommen och njut av en helg med mycket stickning, god mat och upplev den härliga miljön

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Minnesanteckningar från Susanna Anderstaf 160314

Minnesanteckningar från Susanna Anderstaf 160314 Minnesanteckningar från Susanna Anderstaf 160314 Vilken barndom lever våra barn i? Att fira olika traditioner Man kan bli som de orden vi klär oss i, vi blir som vi berättar om oss och när vi berättar

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm UTBILDNING Tema: Kommunicera mera För dig som har barn, oavsett ålder, med dövhet/hörselskada i kombination med utvecklingsstörning FÖRÄLDRA- UTBILDNING Föräldrautbildning

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer