Handledning för helgkurs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning för helgkurs"

Transkript

1 Utbildningshandledning för Friidrott 7 10 år Handledning för helgkurs Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare i friidrottsverksamhet för barn i åldrarna 7 10 år: 1. SISU Idrottsutbildarnas webbaserade utbildning Introduktionsutbildning för tränare. Varje tränare genomför denna utbildning på egen hand. Den tar ungefär tre timmar att gå igenom. 2. Friidrott 7 10 år, som introducerar friidrottsträning för unga nybörjare i friidrott och genomförs av Svensk Friidrotts distriktsförbund. För att deltagaren ska få ut sitt kursintyg, och för att föreningen ska få kursavgiften till Friidrott 7 10 år subventionerad med idrottslyftsmedel måste tränaren skriva ut sitt eget kursintyg för Introduktionsutbildning för tränare och ta med till/visa upp för ansvarig kursledare för Friidrott 7 10 år. I inbjudan till alla Friidrott 7 10 år-kurser ska tränarna uppmanas att ta del av Introduktionsutbildning för tränare, som nås via denna länk: Målgrupp Målgruppen för kursen Friidrott 7 10 år är framför allt ledare för barngrupper i Sveriges friidrottsföreningar. Inga särskilda förkunskaper krävs. De kursdeltagare som har vilja, engagemang och intresse för barn och barns idrottande har alla förutsättningar att bli en bra ledare! Svensk Friidrott rekommenderar att friidrottsverksamhet för barn genomförs av ledarteam och därför att flera ledare från föreningen går denna kurs tillsammans. Din roll som kursledare Som kursledare ingår du i ett utbildarteam som genomför kursen Friidrott 7 10 år så ofta som föreningarna i ditt distrikt efterfrågar den. Din uppdragsgivare är friidrottens regionala utbildningssamordnare som kan vara ansvarig för utbildningsverksamheten i ett eller flera distrikt. Kursen Friidrott 7 10 år kan genomföras som en kurs där distriktets samtliga föreningar bjuds in eller lokalt i en eller ett par föreningar om utbildningssamordnaren anser att det är mer praktiskt. Den regionala utbildningssamordnaren kommer att ha dessa förväntningar på dig: Du är intresserad av friidrott och villig att dela med dig av din entusiasm Du ser det som positivt att barn som söker sig till friidrotten erbjuds en åldersanpassad verksamhet där de dels får en introduktion till friidrottens alla löp- hopp- och kastgrenar, dels en mångfald av lekar, stafetter, hinderbanor, gymnastik- och styrkeövningar Du vill stötta föreningar i ditt distrikt som vill bygga en barnverksamhet för många barn och många ledare

2 Innehåll Kursen Friidrott 7 10 år ger en kort introduktion till ledarskap och barns utveckling, men handlar framför allt om att ge kursdeltagaren en verktygslåda som ger goda förutsättningar att bygga upp en bra friidrottsverksamhet för barn där friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar introduceras i lekfulla former och kombineras med lekar, stafetter, hinderbanor samt gymnastik- och styrkeövningar. Som kurslitteratur och referensmaterial används boken Friidrott för barn och webbplatsen Webbplatsen innehåller dels rörliga bilder av de träningsövningar som nämns i boken Friidrott för barn, dels informationsmaterial om IAAF:s tränings- och tävlingskoncept Kids Athletics. Handledningsmaterial Denna utbildningshandledning är uppdaterad i maj 2019 och kommer med stor sannolikhet att revideras igen. Den senaste versionen av kursledarmaterialet finns alltid att ladda ned från webbplatsen Kursupplägg Det finns två alternativa sätt att lägga upp kursen Friidrott 7 10 år. Antingen genomförs den på två separata heldagar med tre-fyra veckors mellanrum för att ge kursdeltagarna tid att arbeta med hemuppgifter, reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen, eller som en helgkurs. Denna handledning beskriver alternativ 2, alltså en kurs som genomförs under en helg. Timplan för kursen Friidrott 7 10 år som helgkurs Kursmoment Kursdag 1 Kursdag 2 Inledning, presentation 30 min Introduktion till kursen 30 min Ledaren 1 tim 15 min Barnen 45 min Verksamheten 1 tim 1 tim 15 min Stafetter, hinderbanor och lekar 1 tim 30 min Praktikpass, Kids Athletics 1 tim Friidrottens grenar 1 tim 30 min 3 tim 30 min Planeringstid 45 min Kursavslutning 30 min Dina förberedelser I god tid innan du ska hålla kursen Friidrott 7 10 år bör du ha kontakt med din utbildningssamordnare, så att du vet hur allt kommer att fungera med exempelvis mat, fika och eventuella förflyttningar mellan olika kurslokaler. Ibland kan du själv påverka i vilken ordning de olika kursmomenten genomförs, ibland är du styrd av bokningar som någon annan har gjort. När du ska planera praktikpassen är det också viktigt att veta var redskapsförråd finns och vilken utrustning som finns där. Undersök också gärna möjligheten att få med en grupp barn som kan delta i de praktiska passen.

3 GENOMGÅNG AV KURSENS TEORETISKA MOMENT I de teoretiska momenten kan du föreläsa med utgångspunkt i bokens kapitel om ledaren, barnen och verksamheten, men utbildningen blir förmodligen mer givande för dina kursdeltagare om du låter deras erfarenheter ta plats i kurslokalen. Använd därför gärna en blandning av följande metoder: Föreläsning Diskussioner som utgår ifrån frågor och scenarier, och som EPA : Fundera enskilt diskutera i par sammanfatta allihop Det är bra om den lokal du använder för kursen ger möjlighet att visa PowerPoint-presentationer eftersom detta ingår i kursledarmaterialet. Dessutom bör det finnas tavla och/eller blädderblock i lokalen för att du och kursdeltagarna på ett smidigt sätt ska kunna dokumentera de diskussioner som uppstår. Om det är praktiskt möjligt bör de teoretiska momenten genomföras i den ordning de presenteras i denna handledning. För varje teoretiskt kursmoment beskrivs vad som genomförs under respektive kursdag. Inledning och presentation Kursdag 1 (30 minuter) Inled kursen med att presentera dig som kursledare och att varje deltagare under en kort stund får presentera sig själv med basfakta som namn, förening, ledarerfarenheter, förväntningar på kursen m.m. Introduktion av kursen Kursdag 1 (30 minuter) Med kursen Friidrott 7 10 år förmedlar vi den värdegrund som gäller för barnverksamheten i Sveriges friidrottsföreningar. Därför rekommenderar vi att du som kursledare tidigt går igenom grundtankarna med denna utbildning. Använd gärna bifogat PowerPoint-material (Introduktion #1-4) som underlag för presentationen. Ledaren Exempel på scenario att diskutera: Pelle har ett träningspass i veckan med en grupp i åldrarna 8-9 år. Klubben som Pelle är aktiv i är liten och har bara en ledare per åldersgrupp. Alla ledare planerar och genomför träningarna ideellt och alla har heltidsjobb vid sidan av. Pelle jobbar som svetsare och har flertalet gånger varit nära på att gå in i väggen på grund av för mycket stress i jobbet och som ledare. Pelle jobbar också extra som bartender. Fem av de aktiva i Pelles grupp har länge tjatat om att de vill träna två gånger i veckan. Att boka träningsytan är inga problem enligt kommunen. Pelle och de andra ledarna i klubben har intresset och viljan till fler träningar men tyvärr ingen tid. De aktiva vill verkligen träna mer. Vad ska Pelle göra?

4 Kursdag 1 (1 timme 15 minuter) Börja med att gå igenom centrala begrepp i kapitlet Ledaren (sidorna 6-13 i boken Friidrott för barn), med utgångspunkt i bifogade PowerPoint-bilder (Ledaren #1-3). Diskutera också föräldrarnas roll i barnfriidrotten utifrån de frågor som finns på PowerPoint-bilden Ledaren #4. Använd sedan diskussionsfrågor eller scenarier där deltagarnas egna åsikter och erfarenheter får stå i centrum och vägleda diskussionerna. Exempel på diskussionsfrågor: Varför blev du ledare? Hur vill du vara som ledare? Vad vill du få ut av att vara ledare? Vad kan det finnas för fördelar och nackdelar med att arbeta i ledarteam? Hur är din situation som ledare i föreningen? Finns det någon att vända sig till i situationer som du inte kan lösa själv? Barnen Exempel på scenario att diskutera: Lotta gillar att ta det lugnt och brukar protestera när det blir jobbiga övningar. Det har hänt upprepade gånger att hon har fått ont i knät eller foten när det är dags att springa. Du misstänker att det egentligen är en undanflykt för att slippa konditionsträningen. På dagens pass har Lotta ont i foten och sitter på mattan när träningen ska avslutas med konditionsleken Tåget. Några andra barn börjar härma Lottas beteende och menar att om hon får slippa borde vi också få göra det. Du inser att situationen inte håller och bestämmer dig för att ta tag i det. Hur/vad gör du och ditt tränarteam? Kursdag 2 (45 minuter) Låt kursdeltagarna läsa sidorna i boken och samtidigt fundera på hur det som står i boken om fysisk, motorisk, psykisk och social utveckling uttrycker sig i den träningsgrupp de leder på hemmaplan. Exempel på diskussionsfrågor: Hur är sammanhållningen i barngruppen? Hur jobbar du med den? Hur bemöter du ett barn som är bråkigt? som är tyst? som inte vill vara med? som inte orkar koncentrera sig? Hur ger du, under ett pass och på längre sikt, barnen möjlighet att utvecklas på sin nivå?

5 Verksamheten Exempel på scenario att diskutera: En kväll får du ett mail från Roy och Lina som är föräldrar till ett av barnen i din träningsgrupp. De tycker att ni bedriver träningen på helt fel sätt. Barnen får ju inte lära sig friidrott ordentligt, de bara leker hela tiden! dundrar föräldrarna i sitt upprörda mail. Hur ska barnen kunna prestera resultat om de inte får träna ordentligt på grenarna? undrar de också. I samband med nästa träning ber du de andra ledarna i ditt team att stanna kvar och diskutera mailet från föräldrarna. Vad kommer ni fram till? Kursdag 1 (1 timme) Värderingar och förväntningar Inled passet med att konstatera att det ni gör idag kommer att ha stor betydelse för dig, för klubben och framför allt för barnen. Använd bifogad PowerPoint-bild (Verksamheten #1) för reflektion och diskussion. Anteckna stödord på tavla eller blädderblock. Summera diskussionen: Det här är det ni ska tillgodose som ledare i barngruppen Utgå alltid ifrån detta, vad ni än gör med barngruppen Låt kursdeltagarna öppna boken och läsa rutan Idrotten vill på sidan 26. Be dem sedan fundera på hur väl dessa idrottspolitiska målsättningar för barnidrott stämmer med de diskussioner ni just har haft. Friidrottsträning för barn Nu börjar vi närma oss det läge i kursen då de teoretiska kunskaperna ska tillämpas i praktiken. Att bygga upp en bra friidrottsverksamhet för barn handlar ju i grunden om att omsätta det man vet om ledarskap, barns utveckling, värderingar och förväntningar i praktisk verksamhet. Även här finns PowerPoint-bilder (Verksamheten #2-3) att inleda passet med. Låt sedan kursdeltagarna läsa den grå rutan med tips om hur man utformar ett pass på sidan 30. Låt dem sedan diskutera i smågrupper: Vad tycker ni om dessa tips? Finns det andra generella tips om hur man kan planera ett bra pass utifrån era egna erfarenheter? Låt varje grupp redovisa sina diskussioner och avsluta med att berätta att deltagarna senare under dagen kommer att få en praktisk planeringsuppgift. Visa PowerPoint-bilden om optimal mottaglighetsålder (Verksamheten #4) som tydligt visar att allmän koordinationsträning (rörelsemönster, rumsuppfattning, timing, balans o.s.v.) är det som är absolut viktigast att träna med barn i denna ålder. Kids Athletics Berätta utifrån PowerPoint-bilden (Verksamheten #5) om Kids Athletics och visa hur kursdeltagarna hittar övningsförrådet IAAF Educational Cards Kids Athletics på

6 Kursdag 2 (1 timme 15 minuter) Tävling för barn Låt kursdeltagarna läsa sidorna och ge dem sedan 20 minuter att, inom ledarteamet eller två ledarteam tillsammans, börja planera en tävling som är praktiskt genomförbar med utgångspunkt i det de har läst i boken. Ge sedan varje grupp en liten stund att redovisa sin tävlingsidé i helgrupp. Ett värdedokument för träningsgruppen Under andra delen av detta pass får kursdeltagarna påbörja ett värdedokument för träningsgruppen. Låt de kursdeltagare som till vardags är ledare i samma grupp och går kursen tillsammans sätta sig ned och skriva ned ett antal punkter som besvarar frågorna: Varför ska vi bedriva träning? Hur ska vi bedriva träning? Vilken är vår roll som tränare? Denna uppgift fortsätter sedan på hemmaplan med övriga tränare i gruppen. Uppmana kursdeltagarna att avsätta tid för att diskutera, fundera, planera och formulera ett värdedokument. Hur vill vi ha det? Vad vill vi med friidrotten i vår grupp? Värdedokumentet kan vara bra att ha för att dela ut till nya föräldrar och tränare, att visa för föreningsstyrelsen och för ledarteamet själva att se tillbaka på då och då, så att de påminns om grunderna för den verksamhet de leder. Kursavslutning/utvärdering Innan ni lämnar kurslokalen är det bara att tacka för de två dagar du har fått tillsammans med ledarna och önska dem lycka till med sin viktiga uppgift att introducera friidrottsträning för barn. För din egen, och för din utbildningssamordnares, skull passar det också bra att ställa några utvärderingsfrågor innan ni skils åt. Exempel på utvärderingsfrågor: 1. Hur tycker du att kursen har varit? 2. Vad tycker du om mat och lokaler? 3. Vad är det viktigaste du har lärt dig om ledarskap, barn och friidrott under den här kursen? 4. Vad tycker du om kursledarens/kursledarnas insats? 5. Har du några förslag på ändringar i kursen? 6. Övrigt.

7 GENOMGÅNG AV KURSENS PRAKTISKA MOMENT Vid genomgången av praktiska moment är det bra om alla kursdeltagare som känner sig friska är med och provar på innehållet i de pass som genomförs. Om det är praktiskt genomförbart kan kursdeltagarna också få öva på att instruera en barngrupp under utbildningen. Kursens praktiska delar kräver en hel del förberedelser från kursledarens sida. Det är viktigt att du i god tid försäkrar dig om att allt material som behövs finns på plats och kan användas under praktikpassen. För att betona vikten av hög aktivitetsgrad i träningen är det lämpligt att organisera praktikpassen under kursen så att många kan genomföra lekarna/hinderbanorna/grenarna/övningarna samtidigt. Stafetter, hinderbanor och lekar Kursdag 1 (1 timme 30 minuter) Syftet med detta pass är att kursdeltagarna ska få bekanta sig med ett stort antal av de stafetter, hinderbanor och lekar som finns på sidorna i boken. Välj ut ett antal av lekarna (så många det går att hinna med under en och en halv timme) och låt kursdeltagarna vara barn i ett fartfyllt lekpass som ska präglas av alla kännetecken på en bra friidrottsverksamhet för barn glädje, lekfullhet, variation och högt tempo! Kids Athletics Kursdag 2 (1 timme) Syftet med detta pass är att deltagarna ska få bli introducerade och testa Internationella Friidrottsförbundets (IAAF) koncept Kids Athletics. Välj ut ett antal övningar ur Kids Athletics Educational Cards (så många det går att hinna med under en timme) och låt kursdeltagarna vara barn i ett fartfyllt pass som ska präglas av alla kännetecken på en bra friidrottsverksamhet för barn glädje, lekfullhet, variation och högt tempo! Friidrottens grenar och träningspass i miniatyr Exempel på genomgång av en gren: 1. Kursledaren introducerar grenen kula med utgångspunkt i den målbeskrivning och de tekniska betoningar som finns i boken och på webbplatsen. Kursdeltagarna provar på kulstötning och kursledaren ger enkla instruktioner. 2. Kursledaren lägger upp ett kort pass med hög aktivitetsgrad där kulstötning ingår som ett moment. Komplettera passet med några stationer där de barn som inte stöter kula genomför exempelvis grund- övningar för kast (sidorna 58-59) och någon lek, stafett eller hinderbana där någon typ av kast eller stöt ingår. Ju fler kulor som finns att tillgå, desto fler av barnen kan stöta kula. Om du använder dig av någon av de uppställningar som finns på sidan 57 kan många stöta samtidigt under säkra former!

8 Kursdag 1 (praktikpass, 1 timme 30 minuter) Led ett träningspass där deltagarna får pröva tre grenar (gärna några av de svårare, som kanske inte alla kursdeltagare är bekant med sedan tidigare). Börja med en uppvärmning och var noga med att förklara varför du valt att göra uppvärmningen som du gör. Inled genomgången av varje gren med att gå igenom målbeskrivning och tekniska betoningar enligt boken. Låt sedan kursdeltagarna prova grenen. Var noga med att förklara syftet med de övningar du väljer under passets gång, och resonera med kursdeltagarna hur man kan se till att träningen i den här grenen blir så säker som möjligt (så att risken för olycksfallsskador blir så liten som möjligt). Prata också om hur man kan organisera träningen när några av barnen får instruktioner till grenen och de andra tränar på stationer med exempelvis: grundövningar för löpning, hopp eller kast (sidorna 40, och i boken), gymnastik- och styrkeövningar (sidorna i boken) eller lekar (sidorna i boken). Diskutera vilka övningar barnen kan göra utan övervakning och vilka övningar som kräver att en ledare är med och tittar på. Avsluta med att prata om hur passet hade kunnat se ut om ni hade varit i en annan träningsmiljö än den ni genomför kursen i (gymnastiksal, utomhusarena eller friidrottshall). Kursdag 1 (planeringstid, 45 minuter) Till kursdag två får kursdeltagarna i uppgift att planera hela träningspass. Varje pass ska bestå av en uppvärmning, en huvuddel med två eller tre friidrottsgrenar och en avslutning. Dela in kursdeltagarna i grupper, där varje grupp består av minst två personer. Se till att olika grupper får olika grenar att planera träningen i, så att alla grenar täcks in i kursen. Följande instruktion delas ut till grupperna: 1. Planera ett helt träningspass med en uppvärmning, en huvuddel med genomgång av två friidrottsgrenar och en avslutning. Se till att planera passet så att barnen slipper stå länge och vänta på sin tur. (Sätt upp flera banor för löpgrenar, använd hoppgrop eller matta på tvären för längd/tresteg, låt flera barn ställa upp i cirkel eller på rad om ni kastar etc.) Använd det övningsförråd som finns i boken (grundövningar, förövningar, delövningar, lekar, stafetter, hinderbanor, gymnastik- och styrkeövningar) för att skapa fart och variation. 2. Imorgon kommer du/ni att få leda passet för de andra kursdeltagarna. (Antingen hela passet eller en del av det.) Förbered dig/er också för att motivera och förklara varför ni valt de övningar ni har gjort.

9 Kursdag 2 (3 timmar) Under kursdag 2 genomförs två långa praktikpass där kursdeltagarna redovisar de pass de har planerat. Under genomgången får kursdeltagarna redovisa antingen en uppvärmning, en genomgång av friidrottsgren eller en avslutande del av passet. De som inte redovisar deltar i passet som aktiva och får därmed känna på hur det är att träna friidrott. Som kursledare observerar du det som händer: Lyckas ledaren/ledarna hålla en hög aktivitetsnivå? Tycker övriga deltagare att passet är roligt? Ger ledaren/ ledarna instruktioner på lagom nivå? Verkar det som att ledaren/ledarna har förstått vad grenen går ut på? Efter varje redovisning ger du en kort återkoppling till den/de kursdeltagare som ledde passet. Låt även de andra kursdeltagarna ge feedback. Avsluta med en applåd!

Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter

Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter Utbildningshandledning för Friidrott 7 10 år Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare

Läs mer

FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning TVÅ DAGAR + HEMUPPGIFTER UTBILDNINGAR FÖR BARNLEDARE I FRIIDROTT Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare i friidrottsverksamhet

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 10-12 ÅR Utbildningshandledning UNGDOMSTRÄNARE STEG 1 Kursen Friidrott 10 12 år är en del av friidrottens nya kurssteg Ungdomstränare steg 1, som består av tre olika kurser som ungdomstränare

Läs mer

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott)

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) 1 Introduktion till friidrott Friidrottens föräldrautbildning är en nätbaserad utbildning för föräldrar till

Läs mer

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Innehåll Friidrottens utbildningar - åldersanpassad träning 2 Vision, Värdegrund, Verksamhetside, Ledarfilosofi 5 Friidrottens pedagogik - instruktionsmetodik 6 Att

Läs mer

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 12-14 ÅR Utbildningshandledning UNGDOMSTRÄNARE STEG 1 Kursen Friidrott 12 14 år är en del av friidrottens nya kurssteg Ungdomstränare steg 1, som består av tre olika kurser som ungdomstränare

Läs mer

Från Svenska Friidrottsförbundets sida rekommenderas följande utformning:

Från Svenska Friidrottsförbundets sida rekommenderas följande utformning: Utbildningshandledning F R I I D R O T T F Ö R U N G D O M 1 0-1 4 Å R Denna handledning är till för FC och SDF samt deras utbildare. Förhoppning är att dessa med stöd av handledningen ska kunna forma

Läs mer

Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.)

Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.) Utbildningshandledning för Friidrott 10 12 år Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott 10 12 år.) Kursen Friidrott 10 12 år

Läs mer

Utbildningar för golfledare

Utbildningar för golfledare 0(14) 1(14) Utbildningar för golfledare Att vara golfledare är ett viktigt och utvecklande uppdrag som ger både ledarna och juniorerna på klubben en riktigt rolig fritid. Det är givande och kul att vara

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Ledarskap 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Ledarskap 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Ledarskap 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och översikt för er som vill arbeta med Ledarskap i studiecirkelform.

Läs mer

Det är fördelaktigt om ledarna vet vilken åldersgrupp de kommer att leda under fotbollsskolan innan ledarutbildningen.

Det är fördelaktigt om ledarna vet vilken åldersgrupp de kommer att leda under fotbollsskolan innan ledarutbildningen. Handledningen ger förslag hur ni kan lägga upp en utbildning för fotbollsskolans ledare. Kontakta gärna ditt SISU-distrikt för att lägga upp den här ledarutbildningen som en lärgrupp. Utbildningen kräver

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutats. Här kommer tips på hur

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till R A D LE 1 G NIN D IL B T U s n e lf o G r je n li Rikt utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus Riktlinjer Golfens ledarutbildning 1 SYFTE Säkert är att barn

Läs mer

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och hjälp för er som vill arbeta med Avspark i studiecirkelform.

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år Lärgruppsplan Orientera för att ha kul att träna upp till 13 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara en

Läs mer

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge I denna bilaga får ni stöd i hur ni kan arbeta med materialet om umgänge. Här finns förslag på övningar och olika modeller för reflektion samt förslag på

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 13-15 år Teknik (Koordination) I den här åldern inleds den grentekniska skolningen på allvar. Från att i åldern 6-9 haft fokus på motorisk träning och i åldern 10-12 på koordinativ

Läs mer

Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden

Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden 1 Här presenterar LGIF vilka mål vi har med vår barn och ungdomsträning och hur träningen bör utvecklas under träningsåren. Utvecklingsplan från 7år till

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Lärgruppsplan Inledning Vad kan jag lära av att veta något om barn och ungdomars biologiska mognadsålder och anpassa den fysiska träningen utifrån det?

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i 4 rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN ÄVENTYRET FÖREBILDEN Förebilden handlar om att göra en heldagsaktivitet för yngre scouter, i det här exemplet har vi utgått från spårarscouter. För mer information om äventyret, finns det i sin helhet

Läs mer

TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK. Johan Kraft

TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK. Johan Kraft TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK Johan Kraft 2015-04-03 Detta dokument reglerar vilka utbildningar som ledare i Barkarö SKs verksamhet bör genomföra och arbeta efter. Välkommen som tränare i Barkarö Sportklubb!

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna att träna 13-16 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara

Läs mer

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION I detta dokument finns olika exempel på övningar ni kan göra i gruppen. Det krävs tid och man kan behöva pröva flera gånger för att bli bekväm i en övning.

Läs mer

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Ledarhäfte Enskede IK - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Inledning Träningen ska främst vara rolig och lekbetonad i åldrarna 6-9 år. Leka, spela, lära och ha kul tillsammans med

Läs mer

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet Föräldrautbildning Handledning Svenska Ishockeyförbundet Välkommen! Ni står inför den stimulerande uppgiften att genom Idrottslyftet genomföra utbildningen: Ishockeyns - Föräldrautbildning. Den här handledningen

Läs mer

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning GTU 2 Utbildarhandledning 1 GTU 2 Utbildarhandledning Tack! Vi vill börja med att rikta ett tack till dig som är en av utbildarna i GTU Tack vare dig har vi möjlighet att klara vårt uppdrag gentemot idrottsrörelsen,

Läs mer

Information till föräldrar till nya barn och ungdomar i Huddinge AIS Friidrott

Information till föräldrar till nya barn och ungdomar i Huddinge AIS Friidrott Information till föräldrar till nya barn och ungdomar i Huddinge AIS Friidrott DIN IDROTT - FÖR LIVET Din idrott - tänk om alla fick uppleva friidrott och glädjen i rörelsen. De som prövar får ofta en

Läs mer

Världens Bästa Coach!

Världens Bästa Coach! Världens Bästa Coach! Coach? Entusiasm leder till ökad vilja Lättare att se upp till en positiv förebild Mer utvecklande för alla parter Kan leda till flera vinster Inte Coach? Tror att det handlar om

Läs mer

KLUBBPAKETET Utbildning

KLUBBPAKETET Utbildning KLUBBPAKETET Utbildning 0 Svenska Skidförbundets Alpina Utbildningar Svenska Skidförbundets alpina utbildningar vänder sig till tränare samt andra ledare och funktionärer i klubben. Svensk Alpin Tränarutbildning

Läs mer

svensk friidrotts utbildningar Utbildningsutbud inom Svensk Friidrott 2013-2014

svensk friidrotts utbildningar Utbildningsutbud inom Svensk Friidrott 2013-2014 svensk friidrotts utbildningar Utbildningsutbud inom Svensk Friidrott 2013-2014 Innehåll Svensk friidrotts utbildningar 3 Vilken utbildning borde jag gå? 4 Organisation Friidrottens organisationsledare

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

Tips till dig som UTBILDARE

Tips till dig som UTBILDARE www.sisuidrottsutbildarna.se Tips till dig som UTBILDARE Innehåll Du som utbildare är viktig 3 Tydlighet i roll och uppdrag 4 Verksamhetsidé, värdegrund och vision ger dig stöd 5 Viktiga frågor i utbildningssammanhang

Läs mer

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig?

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Föräldraengagemang Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Röda tråden i en förening Föräldrautbildning genom KUL Inledning Röda tråden hjälper föreningen att starta grupper som har goda förutsättningar

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

UNGDOMSTRÄNING. 9-13 år. Handledning Ämnesdel 2009-02-03

UNGDOMSTRÄNING. 9-13 år. Handledning Ämnesdel 2009-02-03 UNGDOMSTRÄNING 9-13 år Handledning Ämnesdel 2009-02-03 1 TIMPLAN Innehåll Timmar Teknikutveckling, och mekanik 7 Träningslära 4 Kost och näringslära Ledarskap, föräldrakontakter 4 Tävling och regler 1

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion DEL 1: Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Modulen inleds med det övergripande målet för modul 1 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur du kan lägga upp

Läs mer

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes.

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. De oerfarna slutade också, ofta efter kort tid. Majoriteten

Läs mer

Tränarskolans Ledord Pedagogiska tips till tränaren

Tränarskolans Ledord Pedagogiska tips till tränaren Tränarskolans Ledord Pedagogiska tips till tränaren B-R-A På baskursnivå finns det tre ledord, dessa var bollkontaktsgrad, rolighetsgrad och aktivitetsgrad (B-R-A). Dessa tre ledord ska även finnas med

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Framtiden

Föreningsträdet Simning. Framtiden Föreningsträdet Simning Framtiden Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Aktiva 16 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av

Läs mer

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp Löpning kvalitet Löpning kvalitet är ett pass utomhus där vi primärt tränar kondition och skapar förutsättningar för effektiv, utvecklande och rolig löpning. Inom Löpning kvalitet har vi ett brett utbud:

Läs mer

Lärarhandledning. SBK Instruktör - specialsök. Hundägarutbildning. Svenska Brukshundklubben INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Lärarhandledning. SBK Instruktör - specialsök. Hundägarutbildning. Svenska Brukshundklubben INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lärarhandledning SBK Instruktör - specialsök INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt 1 Utbildningsmål 3 Arbetsformer 4 Innehåll - lärandemål 4 Inför start av utbildning 9 Lärarens roll 10 Checklista inför start av

Läs mer

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet)

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Allsidigt tränad hanterar fler situationer Randers 11 juni All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Det spelar ingen roll hur duktig du är om du är skadad... Välkomna till mitt Träning - Föreläsning

Läs mer

ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING

ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING 1 INNEHÅLL I HANDLEDNINGEN INLEDNING INNAN ATT INFORMERA OM OCH TÄNKA PÅ INNAN UTBILDNINGEN UNDER TIPS OCH TRIX UNDER UTBILDNINGENS GÅNG

Läs mer

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete Studieplan målinriktat -ledarskap och organisationsarbete av Annika Grälls och Tomas Ekman Svensk damfotboll befinner sig i en spännande tid. Klubbarna satsar, vi har våra första yrkesspelare. Mer tid

Läs mer

Seglingens Ledarskap Grund

Seglingens Ledarskap Grund Seglingens Ledarskap Grund - Lärgruppshandledning - En obligatorisk introduktionsutbildning för alla som vill utbilda sig som ledare inom segelsporten. Introduktion Seglingens Ledarskap Grund är obligatorisk

Läs mer

SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018.

SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018. SDF och CNV:s workshop Gemensam sak, SLU Ultuna 26 november, 2018. UTVÄRDERING N = 22 1. Hur har dina förväntningar på workshopen infriats? (markera: 1 = dåligt, 5 = utmärkt) 1 2 3 4 5 medel= 4,3 Ev. kommentar:

Läs mer

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion DEL 1: Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Modulen inleds med det övergripande målet för modul 1 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Här följer några sidor off-ice övningar och några enkla träningspass för dig som vill träna lite mer hemma men har svårt att hitta på bra övningar

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

Såhär vill jag ha det i skolan

Såhär vill jag ha det i skolan Av leg. logopeder Ida Rosqvist & Julia Andersson Widgitsymboler Widgit Software/Hargdata 2017. Planera, organisera, genomföra och avsluta skolarbete Det är bra om mina föräldrar får veta läxor och annan

Läs mer

Barns lärande med barns bästa för ögonen

Barns lärande med barns bästa för ögonen Barns lärande med barns bästa för ögonen Lärgruppsplan Har du barnets bästa för ögonen? Det här är en lärgruppsplan till filmerna om Barns lärande med barns bästa för ögonen. Den är indelad i tre avsnitt,

Läs mer

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt Tentamina Inlämningsuppgifter Seminarier Annat. D-sektionen IT

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt Tentamina Inlämningsuppgifter Seminarier Annat. D-sektionen IT 1 (8) Användbara system Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Jakob Pogulis Johan Åberg Jalal Maleki TDDD35 Jalal Maleki Kursen gavs Årskurs 2 Kursens delar Ansvarig sektion

Läs mer

Handledning för teoretiska teman

Handledning för teoretiska teman Handledning för teoretiska teman F RIIDROTT F ÖR UNGDOM 1 4-17 ÅR Denna handledning är till för FC och deras utbildare. Det är vår förhoppning att dessa med stöd av handledningen ska kunna forma utbildningsaktiviteter

Läs mer

Hos oss är alla hundar Välkomna!

Hos oss är alla hundar Välkomna! Hos oss är alla hundar Välkomna! Vår Kurs verksamhet. Här hittar du aktuella kurser som vi arrangerar i klubbens regi. Om du vill gå en kurs hos oss, väljer du den som du tycker är intressant och passar

Läs mer

Steg 0.5. Kommentarer till PowerPoint

Steg 0.5. Kommentarer till PowerPoint Steg 0.5 Kommentarer till PowerPoint BILD 1 Hej kursledare! I detta material finner du det som ska gås igenom för att fullfölja Svenska Bowlingförbundets Steg 0.5-kurs. Kursen är beräknad till cirka 4

Läs mer

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg Small Group löpning Small group Löpning är en kurs för dig som är löpare som vill bli starkare, snabbare och mer effektiv i din löpning. Kursen består av 6 träningstillfällen för en grupp på 5-8 personer.

Läs mer

Planets och målets storlek

Planets och målets storlek För vem? Flickor och pojkar under 10 år Vad? Handboll med lite annorlunda regler: mindre plan och minder mål än normalt, en mjuk gummiboll. Bara 5 (4+1) spelare på plan. Man kan spela med blandade lag,

Läs mer

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om kursens innehåll, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna presenterar sig. Syftet med

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Springa 10 på 10. Träningsprogram och stöd

Springa 10 på 10. Träningsprogram och stöd Springa 10 på 10 Träningsprogram och stöd Innehåll Innehåll... 2 Vecka 1... 3 Vecka 2... 4 Vecka 3... 5 Vecka 4... 6 Vecka 5... 7 Vecka 6... 8 Vecka 7... 9 Vecka 8... 10 Vecka 9... 11 Vecka 10... 12 Spring

Läs mer

Grundutbildning. Handledning med kommentarer

Grundutbildning. Handledning med kommentarer Grundutbildning Handledning med kommentarer 181010 BILD 1 Hej Kursledare! I detta material finner du det som ska gås igenom för att fullfölja Svenska Bowlingförbundets Grundutbildning. Kursen är beräknad

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Spelförståelse 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Spelförståelse 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Spelförståelse 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och översikt för er som vill arbeta med Spelförståelse 1

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

Att vara idrotts år. - handledning. Om att vara förälder i en idrottsförening

Att vara idrotts år. - handledning. Om att vara förälder i en idrottsförening Att vara idrotts- - handledning FÖRÄLDER Om att vara förälder i en idrottsförening 9-10 år Att vara idrottsförälder ATT VARA IDROTTSFÖRÄLDER Samla föräldragruppen och arbeta med dessa frågeställningar

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 3 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Barnkonventionen Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen Få igång ett samtal

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

KURS FÖR CERTIFIED GUIDING LION HANDBOK FÖR VÄRD OCH INSTRUKTÖR

KURS FÖR CERTIFIED GUIDING LION HANDBOK FÖR VÄRD OCH INSTRUKTÖR KURS FÖR CERTIFIED GUIDING LION HANDBOK FÖR VÄRD OCH INSTRUKTÖR Innehållsförteckning FÖRBEREDA SEMINARIET...2 FÖRESLAGEN TID...3 INTRODUKTION OCH KURSÖVERSIKT...4 I. FÄRDIGHETER HOS EN FRAMGÅNGSRIK GUIDING

Läs mer

Hembygdens barn och skola. En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan

Hembygdens barn och skola. En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan Hembygdens barn och skola En studieplan för hembygdsföreningar som vill samverka med skolan Innehåll Inledning... 3 Om Studiecirkeln... 3 Träff 1... 4 Träff 2... 6 Träff 3... 7 Till Cirkelledaren... 8

Läs mer

Mental tuffhet. Bildbyrån. Lärgruppsplan

Mental tuffhet. Bildbyrån. Lärgruppsplan Mental tuffhet Bildbyrån Lärgruppsplan Lärgruppsplan - Mental tuffhet Idrottsprestationer genomförs bäst automatiskt med en utvilad hjärna och en hög mental närvaro. Den vanligaste orsaken till sämre prestationer

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

Intro för nya utbildare. Riskhanteringskurs - Ett smakprov

Intro för nya utbildare. Riskhanteringskurs - Ett smakprov Intro för nya utbildare Är du ny som utbildare? På vår workshop får du inspiration och kunskap som gör dig redo för att börja utbilda! Elin Jungevi Fabian Östman En introduktion om vad utbildning handlar

Läs mer

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Kursutvärdering Sid 1 (5) Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Svarsfrekvens: 78 % (18/23) 1. Hur bedömer du som helhet kursens kvalitet? (1-5) Medel: 4,1 2. Dina förväntningar innan kursen?

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott Idrott utan mobbning! Studieplan www.bris.se/idrott Inledning Den här studieplanen är en hjälp för dig/er att kunna föra ett fördjupat samtal kring idrott och de sociala dimensionerna av ledarskapet framför

Läs mer

Instruktion till särskilt utvalda utbildare

Instruktion till särskilt utvalda utbildare Instruktion till särskilt utvalda utbildare Det här är en instruktion till dig som ska ge utbildning och färdighetsträning i bedömning och behandling av depression och värdera och hantera självmordsrisk

Läs mer