Nortest Monitor (v 1.1.8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nortest Monitor (v 1.1.8)"

Transkript

1 Nortest Monitor (v 1.1.8) I denna manual kommer vi att använda oss av ett antal begrepp som är viktiga att förstå: Server. Den dator som innehåller databasen som sparar våra testresultat, kurvor etc. De trådlösa mottagarna, transpondrarna, är kopplade till denna dator. Transponder. Den trådlösa mottagaren som är kopplad till servern. Repeater. En trådlös mottagare som inte är kopplad till servern utan endast fungerar som en förlängning av den trådlösa räckvidden. Testare. Den apparat som ansluts till batterierna och utför själva testet. Cykel. En cykel består av en uppladdning och ett kapacitetstest. Slutladdning. Består av endast en uppladdning. Test. Ett test kan se olika ut beroende på hur vi sätter upp testet. Ett test kan t.ex. innehålla flera cykler. System. Ett system innehåller alltid en server samt minst en transponder och minst en testare. Ett större system kan dock innehålla flera transpondrar, en eller flera repeatrar samt flera testare. Dock kan det bara finnas en server i ett system. Batteritest.se. En huvuddatabas med information om de olika systemen samt gemensam information om batterimodeller, laddarmodeller, testtyper o.s.v. Projekt. Projekt används för att knyta ihop olika test som hör samman. OBSERVERA! Testarna får endast anslutas till elrullstolar med 3-polig XLR kontakt där stift 1 är plus och stift 2 är minus. Vid tveksamhet måste ladduttagets polaritet först testas. Testarna får endast anslutas till laddare med 3-polig XLR kontakt där stift 1 är plus och stift 2 är minus. Vid tveksamhet måste laddarens polaritet först testas. Vid kapacitetstest utvecklar dessa testare en hel del värme. Testarens kylfläns har en arbetstemperatur på 60 C. Se till så att testaren placeras på ett sådant sätt att kylningen ej försämras samt på ett värmetåligt underlag. Använd inte testaren om den har synliga skador. Kontrollera att kontakterna är i gott skick. Använd testarna endast på 24V elrullstolar. Max laddström: 12 A Max spänning: 35 V Min spänning: 19 V

2 Funktionsbeskrivning Grunden i systemet är servern med databasen samt ett program (windows service) som kallas Nortest Server. I databasen ligger alla test samt kurvdata. Till servern måste minst en transponder kopplas som sköter kommunikationen med testarna. Programvaran Nortest Monitor används sedan för att hantera testerna. Ingen kommunikation sker dock med testarna direkt, utan all kommunikation går via databasen och Nortest Server. Detta innebär att Nortest Monitor inte behöver vara installerad på servern, utan kan installeras på andra datorer i samma lokala nätverk. Testarna innehåller radio sändare/mottagare för att kommunicera med den transponder som testaren tillhör. Varje testare kan bara tillhöra en transponder. Det är dock möjligt att ansluta upp till 4 transpondrar till Nortest Server. Används t.ex. om testarna befinner sig i olika rum. Dessa radio sändare/mottagare kan även kommunicera med varandra och på så viss förlänga räckvidden. Om t.ex testare B befinner sig för långt från transpondern, kan testare A som ligger mellan transpondern och testare B hjälpa till att vidarefordra meddelanden mellan transpondern och testare B. Även om testarna har denna funktion så är det beroende av att testare A är spänningssatt hela tiden som testare B behöver hjälp med att vidarebefordra kommunikationen. En bättre lösning är då att sätta upp en lös radiomodul, s.k. repeater, med jämna mellanrum för att erhålla fullgod täckning. Teoretisk räckvidd är 30 meter, men det förutsätter helt fri sikt. I praktiken kommer räckvidden att vara meter beroende på hinder i vägen. När testaren kopplas till rullstolens laddningsuttag kommer den att omväxlande blinka rött/grönt/blått. Detta betyder att testaren är redo men ännu inte tilldelats några testparametrar. Testaren kommer nu att varje minut fråga servern efter parametrar. Om server har ett test som ännu inte startats i databasen för just denna testare, kommer testparametrarna att laddas ner till testaren. Om det ännu inte finns något test upplagt i databasen kommer testaren att fortsätta fråga efter parametrar varje minut. När testaren erhållit sina parametrar kommer den att tala om för servern att testet är redo att starta. Servern svarar nu att testet markerats som påbörjat och att testaren kan utföra testet enligt nerladdade parametrar. Testaren anses nu vara upptagen och kan inte längre väljas för nya test. Skulle inte servern svara omedelbart kommer testaren att upprepa detta varje minut till dess servern svarar. Testaren genomför nu upplagt test och rapporterar aktuella värden till servern varje minut. Servern svarar inte på dessa meddelanden och skulle de av någon anledning inte nå fram så går dessa data förlorade. Under testets gång kommer indikeringen att blinka grönt när testaren laddar batterierna samt blinka blått när kapacitetstest pågår.

3 Ett test består oftast av uppladdning följt av ett kapacitetstest. Denna cykel upprepas önskat antal gånger enligt inställda parametrar. Efter att alla cyklerna är klara sker oftast en uppladdning som kallas för slutladdning. Hela testet är därefter klart. Efter varje cykel rapporterar testaren resultatet till servern. När servern sparat resultatet tillåts testaren fortsätta med nästa cykel alternativt slutladdning. Skulle inte servern svara omedelbart kommer testaren att upprepa detta varje minut till dess servern svarar. När testet är slutfört kommer testaren att rapportera slutresultatet till server som spara detta i databasen och testet markeras som klart. Testaren anses nu också ledig för nya test. Skulle inte servern svara omedelbart kommer testaren att upprepa detta varje minut till dess servern svarar. Efter avslutat test kommer testaren indikera fast grönt sken. De batterimodeller, laddarmodeller samt testtyper som finns tillgängliga i Nortest Monitor hämtas från huvuddatabasen batteritest.se. Det är därför viktigt att servern är ansluten till internet för att kunna ladda ner nya batterimodeller etc. Uppdatering sker via programmets menyalternativ Nerladdning där man väljer vad man vill uppdatera. Det är också möjligt att ladda upp batteritesterna och kurvorna till batteritest.se. På så vis kan vi hjälpa till med tolkningen av batteritesterna. Själva batteritestet (testparametrarna samt slutresultaten för varje cykel) kan man ställa in så att det laddas upp per automatik en gång per timme. Kurvorna består av en stor mängd data och det är inte praktiskt att alla kurvor alltid laddas upp. Här måste man manuellt aktivera uppladdningen som då består av endast aktuellt test.

4 Nortest Monitor Nortest Monitor är programvaran för att koppla upp sig mot ett system och hantera den data och de tester som finns lagrade på servern i systemet. Nortest Monitor kan koppla upp sig mot samtliga system som det kan nå nätverksmässigt. Programmet startas från START menyn under Alla program -> DOJA -> Nortest -> Nortest Monitor. När programmet startas kontaktas batteritest.se för att se efter om det finns några programuppdateringar. Om det finns en uppdatering så får man frågan om man vill installera denna. Svara då alltid OK. Programmet laddas nu ner från batteritest.se och installeras automatiskt. Detta kan ta en liten stund beroende på hur snabb förbindelsen mot internet är. Normalt tar det bara några sekunder. Vissa uppdateringar är obligatoriska. Vid dessa uppdateringar får man inte någon fråga om man vill installera uppdateringen eller ej, utan nerladdning och installation går automatiskt.

5 Programmet startar sedan automatiskt och ser ut som nedan. 1. Här väljer vi vilka test som ska visas i tabellen (3). Alternativen fungerar enlig följande: Alla. Alla test som finns sparade visas i tabellen. Ej startade. Endast test som lagts upp men ännu inte påbörjats visas i tabellen. Pågående. Startade men ännu inte avslutade test visas i tabellen. Avslutade. Endast avslutade test visas i tabellen. Test med fel. Endast test som avslutats med felmeddelande visas i tabellen. Projekt. Endast de test som tillhör projektet i listan till höger visas i tabellen. 2. Här visas hur många test som hittades med det aktuella urvalet. 3. I denna tabell visas de test som hittades med aktuellt urval Rader med grön bakgrund indikerar klara test. Rader med gul bakgrund indikerar pågående test. Rader med röd bakgrund indikerar test som avslutats med fel. Övriga rader är test som ännu inte påbörjats. 4. Uppdaterar tabellen (3) med gällande urval. 5. Här visas information om det test som för närvarande laddats. 6. Programmets meny. Härifrån styrs vissa funktioner. 7. Här väljer vi vad vi vill se när det gäller laddat test.

6 För att ladda ett test så dubbelklickar man på önskad rad i tabellen (3) varvid testet laddas från databasen. Efter att testet laddats öppnas automatisk fliken Detaljer. 1. Här visas information om laddat test. De fält som inte är gråmarkerade går att ändra om man vill, och kommer att sparas när man lämnar denna flik. 2. Här visas de faktiska parametrar som gäller för testet och det är efter dessa som testaren jobbar. 3. Här visas aktuell status för det laddade testet. 4. Uppdaterar informationen på denna flik.

7 Nästa flik heter Resultatutveckling och ser ut enligt nedan. 1. Om testet består av flera cykler så ser man i denna graf hur laddningen utvecklats. Energi. Antal iladdade wattimmar (Wh). Laddtid. Det antal minuter laddningen tagit. Medeleffekt. Den genomsnittliga effekten under hela laddningen. 2. Om testet består av flera cykler så ser man i denna graf hur kapaciteten utvecklats. Energi. Antal utplockade wattimmar (Wh). Resultat. Resultatet i procent. Siffrorna vid grafen anger resultaten i procent för varje cykel. EDT. Hur stor andel av hela testet som spänningen legat över 24 Volt. Om testet består av endast en cykel kommer kurvorna ovan att bestå av endast en punkt vilket gör kurvorna meningslösa. Om man dubbelklickar någonstans på grafen uppdateras kurvorna från databasen. Om man rör muspekaren över någon av graferna kommer en markör i form av ett vertikalt rött streck att visas samt en ruta med värden för den aktuella cykeln i grafen.

8 Nästa flik heter Cykler och ser ut som nedan. Här kan vi gå in och detaljstudera varje cykel i testet. 1. Väljer vilken cykel som ska visas. Använd pilarna för att välja cykel. Det går också att skriva in önskad cykel i rutan och tryck Enter. 2. Grafen visar laddningsförloppet på den valda cykeln. Vilka kurvor som visas beror på de inställningar man gjort i programmet. 3. Grafen visar urladdningsförloppet på den valda cykeln. Vilka kurvor som visas beror på de inställningar man gjort i programmet. 4. Om Stödlinjer aktiverats i inställningarna visas den övre, gröna stödlinjen. Denna motsvarar ungefär 100% batterikapacitet. 5. Om Stödlinjer aktiverats i inställningarna visas den nedre, röda stödlinjen. Denna motsvarar ungefär 80% batterikapacitet. Om man dubbelklickar någonstans på grafen uppdateras kurvorna från databasen.

9 Sista fliken heter Slutladdning och ser ut som nedan. Grafen visar laddningsförloppet för den sista laddningen i testet. Om man dubbelklickar någonstans på grafen uppdateras kurvorna från databasen. Markörer Om man rör muspekaren över någon av graferna kommer en markör i form av ett vertikalt rött streck att visas samt en ruta med värden för den aktuella tidpunkten i grafen.

10 Zoomning Om man bockat i alternativet Aktivera zoom-funktionen i graferna i programmets inställningar kan man zooma in en viss del av kurvan. Detta gör man genom att dubbelklicka och dra varvid ett grått fält skapas i kurvan. När man sedan släpper vänster musknapp igen kommer det markerade området att zoomas. Med knappen 1 backar man till föregående zoomnivå. Med knapparna 2 och 3 kan man sedan skrolla tidsaxeln fram och tillbaka.

11 Markering Om man inte bockat i alternativet Aktivera zoom-funktionen i graferna i programmets inställningar kan man istället markera en viss del av kurvan. Detta gör man genom att dubbelklicka och dra varvid ett grått fält skapas i kurvan. När man sedan släpper vänster musknapp igen kommer det markerade området att zoomas. I nedre, högra hörnet visas nu rutan Markering. I rutan visas information om markeringens längd (uttryckt i minuter) samt skillnaden mellan värdena i början och slutet av markeringen. Denna funktion finns på cykelgraferna samt slutladdningsgrafen. Klicka någonstans på grafen för att ta bort markeringen.

12 Menyer Arkiv Avsluta. Avslutar Nortest Monitor. Batteritest Nytt test. Lägger upp ett nytt test i databasen. Se vidare avsnittet Lägga upp nytt test. Avbryt test. Avbryter ett upplagt och påbörjat test. Det finns några olika sätt att avbryta ett pågående test. o Snarast. Testet kommer att avbrytas direkt och markeras som klart. Testaren kommer inom kort att avbryta pågående test och gå över till att lysa grönt. o Efter nästa laddning eller test. Testet kommer att avbrytas när pågående laddning eller urladdning är klar. Testaren kommer därefter att gå över till att lysa grönt. o Efter nästa laddning. Testet kommer att avbrytas när laddningen är klar. Testaren kommer därefter att gå över till att lysa grönt. o Efter nästa test. Testet kommer att avbrytas när urladdningen är klar. Testaren kommer därefter att gå över till att lysa grönt. o Avbryt ej. I de fall man valt ett avbrott som inte sker direkt, kan man här ta bort avbrottsbegäran. Testet kommer sedan inte att avbrytas. Radera test. Testet markeras som raderat och kommer normalt inte att synas. Inga data tas dock bort från databasen och det är möjligt att oradera vid ett senare tillfälle. Fortsätt test. Fortsätter på ett sedan tidigare avslutat test. Om testet avslutas på cykel 3, så kommer nu testet att fortsätta med cykel 4. Observera dock att slutladdningen från första gången testet kördes kommer att raderas. Kopiera test. Lägger upp ett nytt test med samma parametrar som det laddade testet. Ny testare kan dock väljas. Klarmarkera test. Testet kommer att markeras som Klart i databasen. Använd detta alternativ då servern tappat synkroniseringen med en testare. Detta kan inträffa om en testare som kör ett test t.ex. kopplas bort från rullstolen. Servern kommer då inte att veta att testet avbrutits, utan förutsätter att testaren fortfarande kör sitt test. Om testet klarmarkeras i databasen trots att testaren fortfarande kör testet, kommer testaren att avbryta testet och återgå till standby läge. I dessa fall är det oftast bättre att välja något av alternativen i menyn Avbryt då man inte riskerar att tappa synkroniseringen.

13 Nerladdning Batterier. Batterimodellerna uppdateras från batteritest.se Laddare. Laddarmodellerna uppdateras från batteritest.se Batteritest. Batteritesttyperna uppdateras från batteritest.se Testare. Informationen om testare, transpondrar och system uppdateras från batteritest.se Uppladdning Aktuellt batteritest. Det batteritest som för närvarande är öppet i programmet kommer att laddas upp till batteritets.se Utskrift Resultatutvecklingen (fliken Resultatutveckling ) samt de enskilda cyklerna (fliken Cykler ) kan skrivas ut. Om batteritestet endast består av en cykel så är det inte möjligt att skriva ut resultatutvecklingen då den är meningslös.

14 Inställningar Alternativ. Öppnar ett nytt fönster med alternativ. I rutan Kurvor anger vi vilka kurvor som ska vara synliga i cykelgraferna. o Batterispänning. Visar kurva för batteriernas sammanlagda polspänningar. Spänningen mäts i kontakten som ansluts till elrullstolen. o Laddningsspänning. Visar kurva för laddarens spänning. Spänningen mäts i kontakten som ansluter till laddaren. o Ström. Visar kurva för laddningsström eller urladdningsström. o Energi. Visar kurva för iladdad eller förbrukad energi. o Effekt. Visar kurva för laddnings- eller urladdningseffekt. o Individuella batterikurvor. Om testaren anslutits med tre polklämmor direkt till batterierna är det möjligt att visa polspänningen på varje batteri separat. o Batteritemperatur. Visar kurva för batteriernas temperatur. Kräver dock att extern temperaturgivare anslutits. o Intern temperatur. Visar kurva för testarens interna temperatur.

15 o Stödlinjer. Visar stödlinjer i laddnings- och urladdningsgraferna. I laddningsgraferna visas nivån 28,8V (blå) samt 0,5A (röd). I urladdningsgraferna visas två stödlinjer, en för 100% kapacitet (grön) samt en för 80% kapacitet (röd). Dessa stödlinjer skall ses som en visuell referens och inte som absoluta gränsvärden. o Aktivera Zoom-funktionen i graferna. Aktiverar funktion för att kunna zooma in på ett smalare område i graferna genom att markera önskat område med musen. Om Zoomfunktionen aktiveras så innebär det samtidigt att funktionen Markera inaktiveras. I rutan Test finns inställningar för vilka test som ska visas i tabellen med tester. o Även borttagna. Även test som markerats som Raderat kommer att visas. På så vis kan man leta rätt på ett test som man raderat av misstag och ta bort raderat markeringen. o Endast egna. I de fall där flera system använder samma databas kan man här välja att se även test som gjorts från något av de andra systemen på samma databas. o Max antal träffar. Vid mycket stora databaser med många test eller långsamma anslutningar mot databasen kan man här begränsa sökträffarna. I rutan Systeminställningar finns inställningarna för systemet. o o o o o Lokal databas. Anger vart den lokala databasen ligger. Extern databas. Anger var databasen för batteritest.se ligger. System. Anger vilket system som Nortest Monitor skall kopplas till. Integration mot NBRDB. Endast för Nordic Battery. Skall aldrig vara ibockat! Automatisk uppdatering av kurvorna. Om detta alternativ är ibockat kommer informationen i Nortest Monitor att uppdateras automatisk varje minut. Vilken information som uppdateras beror på vilken flik som är aktiv. Denna uppdatering kan även göras manuellt genom att dubbelklicka på diagrammen.

16 Hantera projekt. Öppnar ett nytt fönster för att hantera projekt. Här kan vi hantera våra projekt. Dubbelklicka på en rad i tabellen för att ladda projektets detaljer. Informationen kan sedan redigeras i textrutorna. Avsluta med Spara ändringarna. Klicka på Spara som nytt projekt för att spara ett nytt projekt. Projekt används om man vill samla ihop olika test som på något sätt hör samman. I tabellen med test kan man sedan välja att sortera på projekt. På så vis blir de enklare att hitta. Hjälp Forum. Öppnar forumet på batteritest.se. Här finns manualer, buggrapporter, tolkningshjälp mm. Forumet öppnas i ett eget webläsafönster. Om. Versionsinformation om Nortest Monitor.

17 Lägga upp nytt test. Genom att välja Nytt test i menyn Batteritest kan man lägga upp ett nytt batteritest. Följande ruta kommer då att dyka upp. Första fliken heter Grundläggande parametrar. De parametrar som är markerade med * måste alltid fyllas i varje gång man lägger upp ett nytt test. Övriga parametrar kan lämnas tomma om man vill.

18 Steg 1 Välj testare. Här väljer man i listan vilken testare som skall användas för testet. Listan visar endast lediga testare. Testaren ifråga behöver inte vara ansluten för att testet ska kunna läggas upp. Steg 2 Namn på testet. Ge testet ett namn så det går att hitta det i listan över test. Steg 3 Identitet. Ge testet ett identitetsnummer. T.ex. individnummer, registreringsnummer eller liknande. Steg 4 Välj batterimodell. Välj den batterimodell som testet ska köras på. Det är mycket viktigt att man väljer rätt batterimodell eftersom testet annars utförs felaktigt och ger felaktiga resultat. Det är också viktigt eftersom statistiken för batterimodellen annars blir missvisande. Steg 5 Välj laddarmodell. Välj den laddarmodell som testet ska köras på. Det är mycket viktigt att man väljer rätt laddarmodell eftersom testet annars utförs felaktigt och kan ger felaktiga resultat på grund av felaktig laddning. Det är också viktigt eftersom statistiken för laddarmodellen annars blir missvisande. Steg 6 Välj typ av test. Välj den typ av test som testaren ska köra. Ett test kan se mycket olika ut beroende på testparametrarna. Vissa test kör endast en cykel medan andra test kan köra 250 cykler. När man valt typ av test kan det finnas mera detaljerad information om testet i rutan Steg 7 Välj projekt. Välj om testet skall ingå i ett projekt. Det går alltid att gå in i efterhand och knyta testet till ett projekt om man vill. Steg 8 Övrig information. Valfri egen information som man vill spara tillsammans med testet. Steg 9 Klicka på Lägg upp testet. Testet läggs nu upp i databasen. Steg 10 Anslut testaren till elrullstolens ladduttag samt stolens laddare till testaren. Det är även möjligt att först ansluta testaren och sedan lägga upp testet.

19 Fliken Avancerat innehåller fler parametrar som man kan ändra. Dessa avancerade parametrar behöver sällan ändras. De flest parametrar som är ifyllda hämtas upp från databasen när man väljer vilken typ av test man vill köra på första fliken. Några av parametrarna hämtas från databasen när man väljer batteri- respektive laddarmodell. Här kan man i detalj styra hur testaren skall jobba, däremot kräver det en hel del kunskap om systemet för att man ska få det till att göra det man tänkt sig.

20 Beskrivning av parametrarna SystemID Anger vilket system som testet kommer att tillhöra. Väljer man fel system så kommer testet inte att synas i tabellen över test. Cykel offset Här kan man lägga in en offset i testarens cykelräkning. Används om man vill fortsätta på ett test som redan gått ett antal cykler. Min antal cykler Minsta antal cykler som testaren kommer att köra. Detta antal kan testaren aldrig underskrida. Laddningspaus Den tid som batterierna får vila med frånkopplad laddare mellan uppladdning och test. Max antal cykler Maximalt antal cykler som testaren kommer att köra. Detta antal kan testaren aldrig överskrida. Max laddtid Maximal tid som laddningen tillåts pågå. Beroende på andra parametrar så kommer testaren antingen att fortsätt jobba eller gå till larm om denna tid överskrids. Max startuptid Vissa laddare behöver en stund på sig i början för att starta upp. Denna tid anges här. Normalt räcker en minut. Max softstart tid Om laddaren har en mjukstartsfunktion så att den laddar med låg ström i början på djupurladdade batterier så anges den maximala mjukstartstiden här. Min laddström Ange en ström en bit under laddarens maximala underhållsström. Används som backup för att detektera att laddningen är klar. Max laddström Ange en ström strax under laddarens maximala ström. Används för att kontrollera att laddningen startar upp korrekt. Max laddspänning Ange en spänning strax under laddarens maximala spänning under huvudladdningen. Används för att detektera när bulkladdningen är klar.

21 Floatspänning Ange den spänning som måste understigas under en viss tid för att laddningen skall anses som klar. Floattid Ange den tid som laddaren skall ligga kvar på underhållsladdning innan testningen går vidare. Lågströmstid Om laddningsströmmen understiger parametern Min laddström under denna tid så kommer laddningen att anses vara klar. Används som backup för att detektera när laddningen är klar. Termineringstemperatur När batteritemperaturen överstiger detta värde anses laddningen avslutad. -dv/dt dt/dt dv=0 Om laddningsspänningens minskning överstiger dv/dt anses laddningen slutförd. Om batteritemperaturens ökning överstiger dt/dt anses laddningen slutförd. Om laddningsspänningens ökning understiger dv=0 anses laddningen slutförd. Laddningspaus Paus i minuter mellan laddning och efterföljande test. Lågspänningsterminering Anger huruvida lågspänningsterminering skall användas för att avgöra när laddningen är klar. Detta innebär att laddningsspänningen först måste överstiga parametern Max laddspänning under minst 2 minuter i sträck. Därefter skall laddningsspänningen understiga parametern Floatspänning under Floattid minuter i sträck. Temperaturterminering Anger huruvida batteritemperaturen skall användas för att avgöra när laddningen är klar. Detta innebär att laddningen anses avslutad om batteritemperaturen överstiger denna parameter. -dv/dt terminering Anger huruvida dv/dt skall användas för att avgöra när laddningen är klar. Detta innebär att laddningen anses avslutad när laddningsspänningen minskar med minst detta värde. Anges i mv/min.

22 dt/dt terminering Anger huruvida dt/dt skall användas för att avgöra när laddningen är klar. Detta innebär att laddningen anses avslutad när batteritemperaturen ökar med minst detta värde. Anges i C/min. dv=0 terminering Anger huruvida dv=0 skall användas för att avgöra när laddningen är klar. Detta innebär att laddningen anses avslutad när laddningsspänningen inte ökar mera under denna tid. Anges i min. Temperaturstyrd laddningspaus Anger huruvida batteritemperaturen avgör när laddningspusen skall anses klar. Ingen slutladdning Slutladdningen hoppas över. Observera att detta kommer att lämna batterierna mycket urladdade. Laddare ansluten vid klar Anger om laddaren skall lämnas ansluten efter att hela testet slutförts. Paustemperatur Om temperaturstyrd laddningspaus valts, anses laddningspausen avklarad när denna batteritemperatur understigs. Om temperaturstyrd testpaus valts, anses testpausen avklarad när denna batteritemperatur understigs. Min startspänning Minsta tillåtna polspänning innan belastningen kapacitetstestet startar. Under denna nivå kommer testaren att larma. Ladda innan test tid Den tid i början av kapacitetstestet som spänningen inte får understiga parametern Ladda innan test spänning. Ladda innan test spänning Om batterispänningen faller under denna nivå i början av kapacitetstestet kommer testet att avbrytas och testaren kommer att larma. Testström Den konstantström som ska användas vid kapacitetstestet. Normalt C20 strömmen. Testtid Den tid som batterierna ska klara för 100% kvarvarande kapacitet. Normalt 1200 minuter.

23 Max urladdning När kapacitetstestet når denna nivå så avbryts kapacitetstestet och testaren jobbar vidare. EDT tröskel Testaren mäter hur stor andel av den totala testtiden som spänningen ligger över denna gräns. Detta för att kunna detektera döda celler i något batteri. Normal mv. Cut Off spänning Den spänning där kapacitetstestet avbryts och batterierna anses tömda. Testpaus Den tid mellan kapacitetstest och uppladdning som batteriet tillåt vila. Övre gränsvärde Om resultatet av kapacitetstestet överstiger detta värde kommer cyklingen inte att fortsätta och testaren kommer att påbörja slutladdningen. Detta gäller under förutsättning att Min antal cykler överskridits. Nedre gränsvärde Om resultatet av kapacitetstestet understiger detta värde kommer cyklingen inte att fortsätta och testaren kommer att påbörja slutladdningen. Detta gäller under förutsättning att Min antal cykler överskridits. Lägsta kapacitetsökning för fortsatt cykling Om förbättringen av resultatet sedan senaste kapacitetstestet inte överstiger detta värde kommer cyklingen inte att fortsätta och testaren kommer att påbörja slutladdningen. Detta gäller under förutsättning att Min antal cykler överskridits. Högsta kapacitetsminskning för fortsatt cykling Om försämringen av resultatet sedan senaste kapacitetstestet överstiger detta värde kommer cyklingen inte att fortsätta och testaren kommer att påbörja slutladdningen. Detta gäller under förutsättning att Min antal cykler överskridits. Max batteritemperatur Om extern temperaturgivare anslutits kommer testet att avbrytas om denna temperatur överskrids. Testaren kommer att larma. Laddfaktorlarm Om laddningsfaktorn understiger 1,0 kommer testaren av avbryta testet och larma. Dett gäller from. cykel 2.

24 Inga kurvor Inga kurvdata skickas till servern, endast resultat. Börja med test Första laddningen hoppas över. Test trots timeout Även om laddningen överskrider Max laddningstid så kommer ett kapacitetstest att göras om det är första cykeln. Omtest efter timeout Om första laddning överskred Max laddningstid kommer ytterligare en cykel att köras även om resultatet på första kapacitetstestet var godkänt och cyklingen normalt sett inte skulle fortsatt. Extern temperaturgivare Anger om extern temperaturgivare anslutits. Batteristatistik Anger att resultaten av detta test ska räknas med i batteriernas statistik. Laddarstatistik Anger att resultaten av detta test ska räknas med i laddarnas statistik. Testarstatistik Anger att resultaten av detta test ska räknas med i testarnas statistik. Option 16 Används ej.

Nortest Monitor (v 1.1.8)

Nortest Monitor (v 1.1.8) Nortest Monitor (v 1.1.8) Snabbguide I denna snabbguide kommer vi att använda oss av ett antal begrepp som är viktiga att förstå: Server. Den dator som innehåller databasen som sparar våra testresultat,

Läs mer

Mikroprocessorstyrd Batteritestare

Mikroprocessorstyrd Batteritestare Bruksanvisning Mikroprocessorstyrd Batteritestare 12V 0.3A-25A 24V 0.3A 25A Svensk Version Introduktion: Med denna mikroprocessorkontrollerade kapacitetstestare kan man mäta upp batteriers kapacitet. Stoppspänning

Läs mer

FOREX MK-3 BATTERITESTARE Kortfattad Svensk Bruksanvisning

FOREX MK-3 BATTERITESTARE Kortfattad Svensk Bruksanvisning FOREX MK-3 BATTERITESTARE Kortfattad Svensk Bruksanvisning Att utföra ett kapacitetstest 1. Anslut testarens polklämmor till ett fullt uppladdat batteri (12V). Testarens display visar nu aktuell batterispänning.

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Så fort du registerat något i Mobile sparas detta i databasen på servern. Du behöver inte tänka på att spara, överföra eller synkronisera.

Så fort du registerat något i Mobile sparas detta i databasen på servern. Du behöver inte tänka på att spara, överföra eller synkronisera. Näsgård MOBILE Generellt Denna manual beskriver registrering av fältuppgifter. Näsgård Mobile Mark kan användas separat eller tillsammans med Näsgård Mobile TID. Har du tillgång till både Mark och TID

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Laddningsregulator 25A MPPT med display

Laddningsregulator 25A MPPT med display Laddningsregulator 25A MPPT med display 12V 25A/300W 12V / 24V 25A/600W Anvisning 1 Inledning Dessa två modeller av MPPT laddningsregulatorer med display är gjorda för optimalt utnyttjande av solelektricitet

Läs mer

AL-C AL-S AUX. AL-C SENSOR. (Complete) (Overload) (Aux.) + IN - IN. Svart. Grön Vit Screen. Röd EXC. + Lastgivare

AL-C AL-S AUX. AL-C SENSOR. (Complete) (Overload) (Aux.) + IN - IN. Svart. Grön Vit Screen. Röd EXC. + Lastgivare 1 Installation 153 11 3.5 139 AL-C AL-S AUX. MENU SERIE VK 86 27 35 42 41 Röd EXC. + Svart EXC. - SENSOR + IN - IN Malla I Grön Vit Screen AL-C AL-S AL-S (Complete) (Overload) (Aux.) Fullast Tillägg Överlast

Läs mer

REV 3. Användarmanual

REV 3. Användarmanual REV 3 Användarmanual Allmänt Metic räknar pulser från ett hjul som snurrar i fas med det material som man drar igenom. Hjulet är kalibrerat för att visa mm i displayen. Hjulet räknar i båda riktningarna

Läs mer

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripacken

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

Manual Demoväska RFID. Manual Demoväska. Sara Svensson/Monika Lindgren/Fredrik Karlsson Version 1.6.0. BnearIT AB 1(17)

Manual Demoväska RFID. Manual Demoväska. Sara Svensson/Monika Lindgren/Fredrik Karlsson Version 1.6.0. BnearIT AB 1(17) .doc 1 (17) RFID 1(17) .doc 2 (17) Innehållsförteckning 1 Installation... 3 1.1 Installation av ActiveX-kontroller... 3 1.2 Programvara till läsaren... 3 2 Start av demoväskan... 4 2.1 Ange IP-nummer eller

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Detta dokument utgör användarhandledningen till funktionen hemkomstkontroll i mobilappen Skogsappen som tillhör tjänsten epiforest. E p i s c o p e M o n i t o r i

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

ADN-W BA. Li-Ion Battery Pack. Bruksanvisning

ADN-W BA. Li-Ion Battery Pack. Bruksanvisning ADN-W BA Li-Ion Battery Pack Bruksanvisning Säkerhetsanvisningar för uppladdningsbara litiumjonbatterier www www.sennheiser.com Manual En utförlig bruksanvisning för hela ADN-konferenssystemet finns på

Läs mer

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden...

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden... Innehållsförteckning Logga in... 3 Översikt/Dashboard... 4 Avvikande produkter... 4 Arbeten misslyckades... 4 Senaste gjorda... 4 Systemmeddelanden... 4 Användare... 6 Lägg till ny användare... 6 Redigera/radera

Läs mer

MANUAL SENTAX AB.

MANUAL SENTAX AB. MANUAL SENTAX AB www.sentax.se Innehåll Sentax Glide... 2 Hemsida och Mobilapplikation... 2 Förbereda test (Mobilenhet)... 7 Förbereda test (Skidspår)... 10 Utföra test... 11 Testdagboken... 17 Batteri...

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2010-08-22 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs tre delar: GPRS modul (GPRS-modem med samlingsbox och batterier). PC-mjukvara BBRClient

Läs mer

Provverktyget i Fronter för lärare

Provverktyget i Fronter för lärare Provverktyget i Fronter för lärare Det här är en guide för att skapa ett prov i Fronter. Skapad: 2011-08-16 Innehåll Hur skapar jag ett prov i Fronter?... 3 IKT-pedagogiskt centrum... 20 2 Hur skapar jag

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

CW263BT. Badrumsvåg. Manual

CW263BT. Badrumsvåg. Manual CW263BT Badrumsvåg Manual Innehållsförteckning 1. Specifikationer... 3 2. Batteri... 4 3. Drift/Funktion... 4 3. Indikation... 5 4. ios Enheter... 5 5. Android Enheter Installation... 10 6. Andra Instuktioner

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

ATU. Användarmanual. Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4. Version 2014.58-003

ATU. Användarmanual. Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4. Version 2014.58-003 ATU Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4 Användarmanual Version 2014.58-003 Läs igenom hela användarhandledningen innan produkten används! Viktigt :ATU använder radiosignaler för att kommunicera och är

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Manual för användare av Nya Readsoft Online

Manual för användare av Nya Readsoft Online Hogia Performance Management AB Manual för användare av Nya Readsoft Online Användarinstruktion för Nya Readsoft Online användare 0 Innehåll Hur får jag in fakturorna i Readsoft Online?... 2 Kom igång

Läs mer

Capitex Portfölj (för frånkopplat arbete)

Capitex Portfölj (för frånkopplat arbete) Capitex Portfölj (för frånkopplat arbete) Capitex Portfölj gör det möjligt att arbeta i Capitex Säljstöd hemma eller ute på fältet med t ex en bärbar dator. Information från den gemensamma databasen på

Läs mer

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Inställningar Innan du använder denna app första gången så måste du ställa in den. Meny knapp Tryck på Meny knappen på startsidan och sedan Settings. Välj

Läs mer

Konfigurationsdokument M1

Konfigurationsdokument M1 Filename: Konfigurationsdokument M1 Page: 1(15) Konfigurationsdokument M1 Revision history Date Version Changes Changed by 2014-10-24 0.1 First draft AB 2015-01-21 0.2 Uppdaterad AB 2015-01-29 0.3 Uppdaterad

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12 Manual Lead tracking Version 1.0 2013-12-12 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Om manualen... 3 1.2 Om tjänsten... 3 2 Använd tjänsten för första gången... 4 2.1 Installera applikationen... 4 2.2

Läs mer

MANUAL. R6 och BerlexConnect

MANUAL. R6 och BerlexConnect MANUAL R6 och BerlexConnect V1 R6 och BerlexConnect Vad är BerlexConnect? 3 Ett system för alla signaler 3 Översikt BerlexConnect 4 Karta och övervakning 4 Signaler 5 Olika typer av styrning 5 Styrning

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

INSTRUCTION MANUAL SVENSKA/FINSKA

INSTRUCTION MANUAL SVENSKA/FINSKA INSTRUCTION MANUAL SVENSKA/FINSKA Clubman LiPo Edition Översikt BALANSERINGSPORT Översikt SLPB BALANSERINGSPORTAR BATTERIPORT 2 INKOPPLING AV SPÄNNINGSKÄLLA 10-15V DC ENTER + ÖKA - MINSKA BATTERITYP Team

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16

Innehåll. 9. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 16 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - SQL... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 8 Vanliga frågor...

Läs mer

SeaClean städbeställning via hyttelefonerna

SeaClean städbeställning via hyttelefonerna SeaClean städbeställning via hyttelefonerna version 1.0 99-10-29 MANUAL SEAPACER AB 1996 SNABBSTART SeaClean är ett system för städbeställning via hyttelefonerna. BESTÄLLNING VIA TELEFON Varje kommando

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 177-H1

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 177-H1 1(10) 1. Allmänt Dataloggern Testo 177-H1 mäter fukt och temperatur samt daggpunkt. Den används för att lagra och läsa ut separata mätvärden samt hela mätsekvenser. Värdena mäts, sparas och överförs till

Läs mer

Radioladdning MegTax Tariff

Radioladdning MegTax Tariff Manual Radioladdning MegTax Tariff Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Funktionsbeskrivning 3. Hård och mjukvarukrav 4. Användning 4.1. Arbetsgång 4.2. Förberedelser/Inställningar 4.3. Skapa tariffil

Läs mer

Pausit version MAC 1.2 Användarmanual

Pausit version MAC 1.2 Användarmanual ! Pausit version MAC 1.2 Användarmanual Copyright 2016 Pausit AB medföljer programvaran Pausit Välkommen! Med en liten insats kan du nå en stor effekt! Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav

Läs mer

Bruksanvisning. Batteriladdare 12 V Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Batteriladdare 12 V Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Batteriladdare 12 V Art.: 90 37 777 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

Version 3.2 A SERVICE FROM OPV

Version 3.2 A SERVICE FROM OPV 2016 - Version 3.2 A SERVICE FROM OPV INNEHÅLLSFÖRTECKNING LOGGA IN PÅ OPV STORAGE 3 STARTSIDA 4 MENYER 5 KATEGORIER 6 SÖK 7 LADDA NER Direktnerladdning 8 LADDA NER Kundvagn 9 NERLADDNINGSHISTORIK FÖR

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Manual för Readsoft Online- User/användare

Manual för Readsoft Online- User/användare Hogia Performance Management AB Manual för Readsoft Online- User/användare Användarinstruktion för Readsoft Online user/användare 0 Innehåll Hur får jag in fakturorna i Readsoft Online?... 2 Kom igång

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här:

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här: Quickguide till SmartPigs - Inställningar När du vill använda SmartPigs i WinPig.net är det ett antal inställningar som ska göras. De beskrivs här nedan. Hur du registrerar i SmartPigs beskrivs i dokumenten

Läs mer

Laddningsregulator 12/24V 10A. Bruksanvisning

Laddningsregulator 12/24V 10A. Bruksanvisning Laddningsregulator 12/24V 10A Bruksanvisning 1 Inledning Denna laddningsregulator har statusdisplay och 3-stegs PWM laddningsfunktion. Den har också två USB uttag för laddning av mindre apparater. 2 Anslutningsdiagram

Läs mer

MANUAL. Solpanelregulator med extern LCD-panel Art.no: 20-1080. Regulator typ: EPIP20-D LCD-panel typ: MT-2

MANUAL. Solpanelregulator med extern LCD-panel Art.no: 20-1080. Regulator typ: EPIP20-D LCD-panel typ: MT-2 MANUAL Solpanelregulator med extern LCD-panel Art.no: 20-1080 Regulator typ: EPIP20-D LCD-panel typ: MT-2 EGENSKAPER Extern LCD-panel med digital visning av alla systemparametrar & systemsymboler. Intelligent

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play.

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. Sida 1 BLACKLENS APPEN Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. ANSLUTNING Det finns två sätt att ansluta kameran på:

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Medlem online innehåller en funktion där du kan göra ett utskick till de medlemmar som har en e-post registrerad i systemet. Observera att de medlemmar

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv Lync 2013 för iphone Innehållsförteckning Lync 2013 i iphone... 3 Installera appen... 3 Lyncs huvud-vy... 5 Mer-knappen... 5 Status... 6 Snabbmeddelanden... 7 Skicka snabbmeddelande...

Läs mer

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16)

Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Hogia Personal version 13.1.138 Här följer en sammanställning av programförändringar som skett i version 12.1.16 till 13.1.138 av Hogia Personal. Hogia Personal version 13.1.138 (2013-01-16) Vi har gjort

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Manual till programvaran. TallyMaster 3.27 Basic

Manual till programvaran. TallyMaster 3.27 Basic Manual till programvaran TallyMaster 3.27 Basic Innehållsförteckning sid 1. Förord 3 2. Installation och/eller uppdatering.. 4 3. Första gången programmet startas.. 5 4. Vid ominstallation eller byte av..

Läs mer

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - Access... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 10 Vanliga frågor...

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Användarmanual Bromsprovningsutrustning

Användarmanual Bromsprovningsutrustning Användarmanual Bromsprovningsutrustning Arken Kombiterminal Elpalko AB 2017-12-12 1 PC 3 ÖVERSIKT 3 REGISTRERA TÅGNUMMER 4 SPÅRLARM 5 HÅRDVARULARM 6 RAPPORTER 7 RADIOSPÄRR 8 RADIO 8 STYRNING AV BROMSPROV

Läs mer

2. Ta av skyddslocket (grått) från Downloadkeys 6-pin-kontakt.

2. Ta av skyddslocket (grått) från Downloadkeys 6-pin-kontakt. Guide TIS-Compact TIS-Compact är ett verktyg för kopiering och utvärdering av data från alla digitala färdskrivare och förarkort. På förarkortet finns ca 28 dagar sparade och i färdskrivaren ca 365 dagar.

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit. Pausit version 1.9 Användarmanual

Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit. Pausit version 1.9 Användarmanual Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit Pausit version 1.9 Användarmanual Välkommen! Med en liten insats kan du nå en stor effekt! Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav på ett

Läs mer

Kortfattad instruktion för installation och användning av streckodsapplikationer

Kortfattad instruktion för installation och användning av streckodsapplikationer Kortfattad instruktion för installation och användning av streckodsapplikationer 2 1. Installation 2.2 1.1 Förberedelser För att installera applikationen scanner.s32 i streckodsläsaren Opticon OPL9728,

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB Sid 1 Överföring av bilder från kamera Så här kommer kamerabilderna in i datorn: Koppla in datasladden som följer med kameran. Det är oftast en s.k. USB-sladd (änden som ska in i datorn ser ut ungefär

Läs mer

Manual för Readsoft Online Admin användare

Manual för Readsoft Online Admin användare Hogia Performance Management AB Manual för Readsoft Online Admin användare Användarinstruktion för administratörer i Readsoft Online 0 Innehåll Administratör i Readsoft Online... 2 Välkommen till Readsoft

Läs mer

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar.

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. För kunder hos Argonova Systems med maildrift hos GleSYS OBS! Outlook kommer att påstå att något är fel, det är inte fel. Läs noga och

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (17) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer

Det finns möjlighet att skicka SMS från ett flertal ställen i Rebus-systemet, detta dokument går igenom alla ställen där det fungerar.

Det finns möjlighet att skicka SMS från ett flertal ställen i Rebus-systemet, detta dokument går igenom alla ställen där det fungerar. Rebus SMS-modul 2011-06-08: Nytt sändningsförfarande, via Internet 2011-08-25: SMS sparas i Dokumentloggen 2011-08-29: SMS i Norge 2019-04-15: Ny SMS-leverantör: Weblink IP Phone Om SMS ska skickas från

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning Om du behöver hjälp Om du har frågor om ditt abonnemang, ring vår Kundservice på tel 90 350. Har du tekniska frågor om din Telia Simka, ring 020-76 89 89. Kortläsare för GSM-kort Med programvara för PC

Läs mer

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst V-larm Installationsanvisning Förpackningen innehåller: Utomhusenhet (sändare, bild 1) och inomhusenhet (mottagare med nätadapter bild 2). Enheterna är ihopparade

Läs mer

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion Flex HRM Travel Bäste kund! Version 14.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX HRM Travel i version 14.2a. Bland nyheterna

Läs mer