Övergångsregler om pensioner, semester samt trygghetsfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergångsregler om pensioner, semester samt trygghetsfrågor"

Transkript

1 Klass Dokumenttitel A Övergångsregler om pensioner, semester Dokumentnummer Dokumentkategori Giltig från Utgåva Sida A Policydokument (10) Utgivande funktion Sakredaktör Ansvarig utgivare Staben Sustainable Development Christer Wahlbom Stefan Falk Innehåll 1 Inledning Avtal om övergångsbestämmelser Övergångsbestämmelser om pensioner Semesterregler Trygghetsfrågor Trygghetsregler och semester Vissa trygghetsfrågor Inledning Detta dokument ingår i vårt ledningssystem för kvalitet och innehåller de avtal om övergångsregler inför bolagiseringen, som slöts hösten 2000 av SJ och de avtalsslutande fackliga organisationerna, samt de protokoll som fördes vid slutandet av avtalen. Övergångsavtalen antogs av Green Cargo AB och motsvarande fackliga organisationer inom bolaget genom protokoll undertecknat Vidare innehåller dokumentet ett inom Green Cargo AB träffat avtal om vissa övergångsregler i trygghetsfrågor för arbetstagare som avsagt sig konstitutorialanställning inom SJ vid övergången till Green Cargo AB. Dokumentets målgrupp är alla anställda vid Green Cargo AB, som den 1 januari 2001 övergått från anställning i affärsverket SJ. Övergångsreglerna har tidigare varit publicerade med dokumentnummer A I denna utgåva har inget ändrats i texten nedan. Gällande utgåva av detta dokument finns alltid i Våra Dokument. Om dokumentet skrivs ut eller sparas elektroniskt kan giltigheten inte längre garanteras, eftersom en ny utgåva kan bli publicerad. Utskrivna eller sparade utgåvor måste därför alltid kontrolleras mot uppgifterna i Våra Dokument innan de används.

2 A (10) 2 Avtal om övergångsbestämmelser Avtal om övergångsbestämmelser om fortsatt tillämpning av PA-91 för vissa arbetstagare som direkt övergår till företag som bildas vid bolagisering av SJ Tillämpningsområde Avtalet tillämpas för: arbetstagare som med stöd av övergångsreglerna i PA-91 har rätt att avgå med pension före 65 år. arbetstagare i säkerhetstjänst, som med stöd av 5 i förhandlingsprotokollet till PA- 91 har möjlighet att avgå med pension före 65 år. Pensionsbestämmelser Parterna är ense om att, för anställda som omfattas av detta avtal, fortsatt tillämpa PA-91 i dess vid varje tidpunkt gällande lydelse eller det avtal som parterna på det statliga avtalsområdet eventuellt träffar överenskommelse om skall ersätta nämnda avtal alternativt de bestämmelser som framledes kan komma att ersätta nämnda avtal. Även det senare kallas nedan för PA-91. Anslutningsvillkor Inom bransch spårtrafik tillämpas normalt ITP-planen. För att omfattas av övergångsbestämmelserna krävs att den anställde före tidpunkten för anställningens övergång accepterat fortsatt tillämpning av PA-91. Som sådan accept räknas undertecknat och till arbetsgivaren återsänt anställningsavtal, där fortsatt tillämpning av PA-91 framgår. Anmärkning: Respektive bolag sammanställer, i anslutning till verksamhetsövergången, en lista över de personer som valt fortsatt tillämpning av PA-91 och sänder till SPV med kopia till parterna. Byte av pensionsplan Parterna är överens om att medarbetare som väljer att fortsatt omfattas av PA-91 senare, efter egen skriftlig begäran, kan anslutas till ITP-planen. Sådan övergång kan ske t.o.m. den månad den anställde fyller 50 år. Parterna är också överens om att den som vid anställningens övergång till bolag eller senare väljer bort möjligheten att kvarstå i PA-91 ej senare kan tillåtas återgå till att omfattas av PA-91. Den som enligt övergångsbestämmelserna i PA-91 inte längre har kvar rätten att avgå vid tidigare ålder än 65 och den som inte längre arbetar i sådan säkerhetstjänst som medför rätt till tidigare pensionsavgång ska vid tidpunkten för sådan ändring anslutas till pensionsplanen inom bransch spårtrafik. Pågående försäkringsfall Pågående försäkringsfall kvarstår på äldre bestämmelser. Giltighetstid Avtalet gäller från och med den 1 januari 2001 och tills vidare med en ömsesidig uppsägningstid av 12 månader. Vid uppsägning av avtalet gäller från uppsägningstidens utgång villkoren om pensionsförmåner i det avtal bolaget vid tidpunkten för avtalets upphörande omfattas av.

3 A (10) 3 Övergångsbestämmelser om pensioner PROTOKOLL Ärende: Övergångsbestämmelser om pensioner att gälla för vissa arbetstagare som direkt övergår till företag som bildas vid bolagiseringen av affärsverket SJ Plats Parter och närvarande 1 Pensionsavtal SJ Centralstationen, Stockholm SJ Sune Karlsson Kjell Nilsson (inledningsvis) Peter Blomqvist Jan Sundling (inledningsvis) Rune Karlsson Bengt-Ove Kvistell vid protokollet Facket för service och kommunikation SEKO Roger Kristensson Lasse Eriksson Bo-Gunnar Pettersson Statstjänstemannaförbundet Bror Saxvold Jan-Ove Jönsson SACO-förbundet Trafik och Järnväg Jan Sandgren Lotta Juliusson Parterna träffar i anslutning till bolagiseringen av SJ följande avtal om avvikelse från pensionsvillkor inom Branschen Spårtrafik (bilaga 1). 2 Villkor för avtalet Avtalet sluts med förbehållet att Nämnden för Statens Avtalsförsäkringar lämnar sitt medgivande för fortsatt tillämpning inom de nya bolagen av PA-91:s regler för i avtalet nämnda grupper. Anm.: Nämnden för statens avtalsförsäkringar har i beslut daterat lämnat sådant medgivande avseende anställda inom Green Cargo AB 3 Antagande av avtalet Avtalet om övergångsbestämmelser enligt bilaga skall införlivas i de inrangeringsavtal som träffas i de företag som bildas i samband med bolagiseringen I företag där det inte finns arbetstagare som avses i avtalets tillämpningsområde behöver detta inte göras. Protokollsanteckning 1: Parterna är ense om att förutsättningen för giltighet av dessa övergångsbestämmelser hos företagen är att de antages av parterna i de företag de skall gälla. Protokollsanteckning 2: Parterna är ense om att i denna överenskommelse innefatta tidigare avtal om precisering av begreppet anställning i övergångsbestämmelserna till PA-91 tecknade inom affärsverket SJ (bilaga 2) respektive (bilaga 3). Protokollsanteckning 3: Parterna är ense om att avtalet äger tillämpning även vid byte av anställning mellan i detta avtal berörda bolag under förutsättning att det sker inom ramen för vad som sägs i avtalen tecknade inom affärsverket SJ (bilaga 2) respektive (bilaga 3). Anm.: Bilagorna 2 och 3 utelämnade i detta dokument.

4 A (10) 4 Förhandlingens avslutande Förhandlingen vad avser pensionsfrågorna förklaras avslutad. Vid protokollet Bengt-Ove Kvistell Justeras Sune Karlsson Jan Sandgren SJ SACO-förbundet Trafik och Järnväg Roger Kristensson Bror Saxvold SEKO Statstjänstemannaförbundet

5 A (10) 4 Semesterregler Semesterregler att gälla för arbetstagare i företag som bildas vid bolagiseringen av affärsverket SJ Parterna är ense om följande särskilda övergångsbestämmelser att gälla för anställning hos X- företaget AB. Bestämmelserna gäller för den som har en statlig tillsvidareanställning hos affärsverket SJ och som övergår till anställning hos bolaget. Semesterns längd Årssemestern är 25 dagar om inte annat anges nedan 28 dagar för arbetstagare, som har frihet beträffande arbetstidens förläggning och överenskommelse träffats med arbetstagaren om att särskild kompensation för övertidsarbete inte ska utgå, under förutsättning att förekomsten av övertidsarbete inte beaktats vid fastställande av lönen 30 dagar för arbetstagare som har rätt att beordra andra arbetstagare till övertidsarbete eller har rätt att självständigt avgöra eget övertidsarbete och överenskommelse träffats med arbetstagaren om att särskild kompensation för övertidsarbete inte ska utgå, under förutsättning att förekomsten av övertidsarbete inte beaktats vid fastställande av lönen. Övergångsregel För arbetstagare som har anställning i Affärsverket SJ och direkt övergår till anställning i något av de bolag som bildas vid bolagiseringen av SJ läggs dessutom årligen till arbetstidsbankens dagkonto följande antal dagar: Från det år arbetstagaren Semesterrätt 25 dagar Semesterrätt 28 dagar fyller 30 år fyller 40 år Arbetstagare som ej fyllt 30 år Semesterrätt 30 dagar För arbetstagare som anställts i affärsverket under perioden gäller ovanstående först från årsskiftet efter att 5 år förflutit från anställningstidpunkten. Övergångsregel angående semester gäller fortsatt vid byte av anställning mellan de bolag, som omfattas av detta avtal, om detta sker senast Om bytet beror på en övertalighetssituation kan bytet ske senast Värdet av denna övergångsregel kan, om parterna är överens om detta, disponeras på annat sätt än det ovan föreslagna, t.ex. längre semester eller höjd lön. Semesterlön Enligt Spåravtalet.

6 A (10) 5 Trygghetsfrågor Trygghetsfrågor att gälla för arbetstagare i företag som bildas vid bolagiseringen av affärsverket SJ Parterna konstaterar att Omställningsavtalet gäller fr o m Parterna är ense om följande särskilda övergångsbestämmelser att gälla under tiden för anställning hos X-företaget AB. Bestämmelserna gäller för den som har en statlig tillsvidareanställning hos affärsverket SJ och som övergår till anställning hos bolaget. Bestämmelserna gäller dock inte den som övergår till anställning hos bolaget och samtidigt kvarstår i en statlig ordinarie tjänst. 1) Som alternativ till uppsägning på grund av arbetsbrist bör i första hand prövas omplacering eller annan åtgärd enligt nedan 2) Tjänstledighet för att pröva annat arbete eller för utbildning bör beviljas när detta direkt eller indirekt kan leda till minskad risk för uppsägning på grund av arbetsbrist. 3) Parterna är överens om att företagets äldre anställda med lång anställningstid skall visas särskild hänsyn vid arbetsbrist. Övertalig som vid uppsägningstidens utgång fyllt 60 år skall erbjudas pension 1 som alternativ att stå till arbetsmarknadens förfogande. Arbetstagare som omfattas av PA91 och har möjlighet att avgå med pension före 65 år är härvid skyldig att utnyttja denna möjlighet. Sådan arbetstagare skall vid behov erhålla ett pensionstillskott som tillsammans med grundpensionen ger i detta avtal utfäst nivå på förmånen. Arbetstagare som omfattas av ITP-planen skall på motsvarande sätt erhålla ett pensionstillskott som tillsammans med grundpensionen ger i detta avtal utfäst nivå på förmånen. Vid fastställande av tjänstetidsfaktor för beräkning av pension enligt ovan skall den anställde tillgodoräknas även återstående tid fram till ordinarie pensionsålder. Sådan tid tillgodoräknas längst t.o.m. utgången av månaden före den då man fyller 65 år. Pension enligt detta avtal skall beräknas enligt nedanstående tabell och multipliceras med tjänstetidsfaktorn. Pensionsunderlaget uttryckt i basbelopp (bb) Pensionsnivå i % -1 bb 101, bb 65, bb 32,5 4) Efterlevande till arbetstagare som vid dödsfallet har här avsedd pension har rätt till den familjepension som kan följa av tillämpligt pensionsavtal. 5) 6. Arbetstagare som under uppsägningstiden genomgår utbildning genom Trygghetsrådets/ X- företaget AB försorg eller är föremål för andra insatser från rådets/ X-företaget AB har vid behov rätt till tjänstledighet utan löneavdrag. Om rådets/ X-företaget AB insats innebär prövande av annat arbete skall lönen under tjänstledigheten minskas med arbetsinkomsten. Under sådan ledighet skall arbetstagaren hålla arbetsgivaren underrättad om eventuella nya anställningsförhållanden och anställningsvillkor. Underlåter arbetstagaren att göra detta upphör rätten till betalning under ledigheten. 6) Inkomsttrygghetstillägg utgår under 24 månader med mellanskillnaden mellan ny och gammal lön dock maximalt 30 % av den gamla lönen. Lönen i den nya anställningen skall vara 1 Pensionen börjar utgå vid anställningens upphörande eller den senare dag då arbetstagaren upphör att stå till arbetsmarknadens förfogande.

7 A (10) marknadsmässig och anställningen skall ha tillträtts senast 12 månader efter detta avtals upphörande. 7) Utbildningsstöd eller Starta eget-bidrag kan utgå till den som efter överenskommelse med arbetsgivaren frivilligt väljer att lämna sin anställning. För sådan överenskommelse krävs att en möjlighet för en uppsägningshotad eller uppsagd arbetstagare att få fortsatt anställning hos företaget blir följden. Ersättning kan erhållas för verifierade kostnader för tilltänkta åtgärder och, grundat på dessa åtgärder, kontant ersättning motsvarande tidigare lön i max 6 mån Sådant stöd utbetalas kontant vid anställningens upphörande med ett maximalt belopp motsvarande högst den totala uppsägningslön (grundlön) arbetstagaren skulle fått enligt detta avtal vid uppsägning p.g.a. arbetsbrist. 8) Vid uppsägning på grund av arbetsbrist behåller arbetstagaren den uppsägningstid som skulle gällt 31/ vid uppsägning från arbetsgivarens sida om denna är förmånligare än vad spåravtalet föreskriver. 9) En arbetstagare som sägs upp på grund av arbetsbrist har rätt till avgångsersättning (AGE) även i det fall arbetstagaren inte uppfyller villkoren i fråga om ålder och/eller anställningstid enligt Omställningsavtalet. AGE till sådan arbetstagare utges i övrigt enligt de grunder som tillämpas av Trygghetsrådet för anställda som ej fyllt 50 år, dock garanteras att A-kasseersättning och AGE tillsammans ej understiger 75 % av tidigare inkomst. 10) Förmåner enligt ovan utgår inte till arbetstagare som tackat nej till erbjudande inom eller utom företaget om annat arbete/anställning, som skäligen bort godtas. 11) Den som omfattas av bestämmelserna ovan och som efter och senast under 2003 övergår i en följd till anställning hos annat företag som bildats vid bolagiseringen av affärsverket SJ som tillämpar övergångsbestämmelser om trygghet motsvarande detta avtal, ska i den nya anställningen omfattas av de motsvarande bestämmelserna. 12) I de fall Trygghetsrådet ej kan finansiera åtgärder enligt ovan inom ramen för Omställningsavtalet skall åtgärderna finansieras av arbetsgivaren. Arbetsgivaren utfäster för tryggande av detta åtagande ett årligt utrymme motsvarande max 0,4 % av lönesumman. Åtgärder för pensionering skall tas från denna avsättning endast om ramen ej utnyttjats för andra åtgärder. Beslut om hur utfästa medel skall användas på individuell nivå fattas i samförstånd i en grupp med företrädare för arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren.

8 A (10) 6 Trygghetsregler och semester PROTOKOLL Ärende: Övergångsbestämmelser om trygghetsregler och semester att gälla för arbetstagare som direkt övergår till företag som bildas vid bolagiseringen av affärsverket SJ Plats Parter och närvarande SJ Centralstationen, Stockholm SJ Sune Karlsson Bengt-Ove Kvistell Facket för service och kommunikation SEKO Lasse Eriksson Bo-Gunnar Pettersson Statstjänstemannaförbundet Bror Saxvold Jan-Ove Jönsson SACO-förbundet Trafik och Järnväg Jan Sandgren Ann-Charlotte Juliusson 1 Trygghetsfrågor Parterna träffar i anslutning till bolagiseringen av SJ avtal om övergångsregler för trygghetsfrågor (bilaga 1). Protokollsanteckning: Parterna är ense om att avtalet också, inom avtalets giltighetstid, omfattar - anställd som med stöd av företrädesrätt återanställs - anställd som med stöd av tillämpningen av LAS 5 andra stycket får en tillsvidareanställning. 2 Semestervillkor Parterna träffar i anslutning till bolagiseringen av SJ avtal om övergångsregler för semester (bilaga 2). Protokollsanteckning: Parterna är överens om att dagar som skall föras till arbetstidskonto tillgodogörs kontot vid årets början. Detta innebär att en skuld kan uppstå vid frånvaro som ej är semestergrundande. Arbetsgivaren har i sådant fall rätt att kvitta sådan skuld mot tid i arbetstidsbanken eller, om sådan saknas eller ej finns i tilläcklig omfattning, göra avräkning mot lön. Parterna är ense om att avtalet också, inom avtalets giltighetstid, omfattar - anställd som med stöd av företrädesrätt återanställs - anställd som med stöd av tillämpningen av LAS 5 andra stycket får en tillsvidareanställning. 3 Antagande av avtalen Avtalen enligt 1och 2 skall införlivas i de inrangeringsavtal som träffas i de företag som bildas i samband med bolagiseringen Protokollsanteckning: Parterna är ense om att förutsättningen för giltighet av dessa övergångsbestämmelser hos företagen är att de antages av parterna i de företag de skall gälla. 4 Parternas utfästelser inför fortsatta lokala förhandlingar POs yrkande om lokala trygghetsavtal i bolagsförhandlingarna dras tillbaka. Arbetsgivaren utfäster, beträffande rätt till ledighet under uppsägningstid, motsvarande villkor som i 6 i övergångsavtalet om Trygghetsfrågor att gälla för arbetstagare i företag som bildas vid bolagiseringen av affärsverket SJ PO kräver ingen kompensation för värdeskillnaden mellan TA och Omställningsavtalet inkl kompletteringsavtal (bedömd till c:a 0,2%).

9 A (10) PO kommer ej i de bolagsvisa förhandlingarna att kräva kortare begränsningsperioder än de som idag gäller enligt AVA-SJ. PO har inga ytterligare krav vad gäller RALS Konstitutorial Parterna är ense om att fortsätta överläggningarna om hanteringen av anställda med konstitutorial i en särskild förhandling och med utgångspunkt från den inriktning som överlämnades till personalorganisationerna i samband med denna förhandling. 6 Förhandlingens avslutande Förhandlingen, vad avser trygghetsregler och semester, förklaras avslutad. Vid protokollet Bengt-Ove Kvistell Justeras Sune Karlsson Jan Sandgren SJ SACO-förbundet Trafik och Järnväg Lasse Eriksson Bror Saxvold SEKO Statstjänstemannaförbundet Facket för service och Kommunikation

10 A (10) 7 Vissa trygghetsfrågor AVTAL om vissa trygghetsfrågor. Trygghetsfrågor att gälla för arbetstagare som direkt övergår till Green Cargo AB vid bolagiseringen av affärsverket SJ , därvid avsagt sig en konstitutorialanställning och i bolagsanställningen omfattas av ITP-planen. Parterna konstaterar att Omställningsavtalet gäller fr o m samt att tidigare träffat Övergångsavtal i trygghetsfrågor gäller perioden Parterna är ense om följande särskilda övergångsbestämmelser att gälla från för ovannämnda arbetstagare hos Green Cargo AB, dock längst intill den månad arbetstagaren fyller 65 år. 1) Som alternativ till uppsägning på grund av arbetsbrist bör i första hand prövas omplacering eller annan åtgärd enligt nedan. 2) Tjänstledighet för att pröva annat arbete eller för utbildning bör beviljas när detta kan leda till minskad risk för uppsägning på grund av arbetsbrist. 3) En arbetstagare som sägs upp på grund av arbetsbrist kan enligt Omställningsavtalet ha rätt till avgångsersättning (AGE) 2. Om A-kasseersättning och AGE ej ger en total ersättning på minst 75 % av den inkomst som gällde vid uppsägningstillfället ger Green Cargo AB under tid som AGE utgår, en extra ersättning som fyller upp till 75 %-nivån. 4) Arbetstagare som beviljats AGE och senast under den månad AGE-ersättningen upphör fyller 59 år kan erbjudas förtida pension 3 som alternativ till att fortsatt stå till arbetsmarknadens förfogande. Pension beviljas endast anställd som misslyckats med få ett nytt arbete fram till den tidpunkt AGE inte längre utgår. Pensionsnivån före 65 år fastställes enligt gällande pensionsplan, dock lägst 70 %. 5) I avtalet om allmänna anställningsvillkor 15, mom 3 finns intaget bestämmelser om vissa rättigheter och skyldigheter för arbetstagaren under uppsägningstid. 6) Förmåner enligt ovan utgår inte till arbetstagare som tackat nej till erbjudande inom eller utom företaget om annat arbete/anställning, som skäligen bort godtas. Stockholm Christer Wahlbom Green Cargo AB Björn T Johansson Statstjänstemannaförbundet Inge Josefsson Facket för service och kommunikation (SEKO) Ann-Charlotte Juliusson SACO-förbundet Trafik och Järnväg 2 Vid detta avtals tecknande gäller krav på att arbetstagaren uppnått minst 40 års ålder, har minst 5 års anställningstid samt arbetat minst 5 timmar per vecka. AGE utges då till den som är i åldern år i 18 månader år i 24 månader 60 år eller äldre i 30 månader 3 Pensionen börjar utgå från månadsskiftet efter AGE:s upphörande eller från månadsskiftet efter den senare dag då arbetstagaren upphör att stå till arbetsmarknadens förfogande. Om därvid uppstår ett glapp i ersättningen garanterar arbetsgivaren den nivå som utfästs i pkt 3 även för denna tid.

Ändringar i Trygghetsavtalet (TA)

Ändringar i Trygghetsavtalet (TA) Förhandlingsprotokoll Bilaga 3 2007-11-07 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna SACO-S Facket för Service

Läs mer

Green Cargo A V L ÖN I N GSA V T A L FÖR A RV ODESA N ST Ä L L DA Sammanställt av SEKO Green Cargo Version 2010

Green Cargo A V L ÖN I N GSA V T A L FÖR A RV ODESA N ST Ä L L DA Sammanställt av SEKO Green Cargo Version 2010 Green Cargo AVLÖNINGSAVTAL FÖR ARVODESANSTÄLLDA Sammanställt av SEKO Green Cargo Version 2010 2 AVLÖNINGSAVTAL FÖR ARVODESANSTÄLLDA ARBETSTAGARE VID GREEN CARGO AB...3 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE...3 2 ANSTÄLLNING...3

Läs mer

Svenska Kyrkans trygghetsråds policy

Svenska Kyrkans trygghetsråds policy Svenska Kyrkans trygghetsråds policy A. Ansökan 1. Grundvillkor för stöd Grundvillkoret för att omfattas av Omställningsavtalet för tillsvidareanställd arbetstagare, är att ha arbetat mer än ett (1) år

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Bransch Ärende Parter Almega IT&Telekomföretagen bransch Telekom Överenskommelse om löner och allmänna anställningsvillkor m.m. för tiden 2016-04-01 t.o.m. 2017-03-31. Almega IT&Telekomföretagen,

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-02 1 (8) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

Pensionspolicy för Strängnäs kommun

Pensionspolicy för Strängnäs kommun 1/12 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 126 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:160 024 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av KF 2011-01-31 81 Ansvarig: Personalavdelningen

Läs mer

Trygghetsavtalet Centrala avtal 2006:2 2006-07-20

Trygghetsavtalet Centrala avtal 2006:2 2006-07-20 TA Trygghetsavtalet Centrala avtal 2006:2 2006-07-20 Ersätter cirkulär 1998:A7 Innehåll Inledning 3 Trygghetsavtal (TA) 5 Parternas gemensamma syn (1 ) 5 Trygghetsstiftelsen (2 ) 6 Tillämpningsområde m.m.

Läs mer

Pensionspolicy för Strängnäs kommun

Pensionspolicy för Strängnäs kommun KF 15:1 KF 15:2 KF 15:3 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunfullmäktige 2014-mm-dd xx Kommunstyrelsen KS/2014:160 024 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av KF 2011-01-31 81

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen. 81 Personalavdelningen

Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen. 81 Personalavdelningen 1/13 Beslutad: Gäller fr o m: Myndighet: Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:456-003 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av kommunfullmäktige 2011-01-31 81 Personalavdelningen

Läs mer

Kollektivavtal. Samverkan. En övergripande samverkansgrupp inrättas som permanent forum för avstämning av frågor som är STB-övergripande

Kollektivavtal. Samverkan. En övergripande samverkansgrupp inrättas som permanent forum för avstämning av frågor som är STB-övergripande Avtal om övergripande villkor och vägledande policy inom Stockholmståg och dess samarbetspartners EuroMaint AB och ISS TraffiCare AB ( Euromaint och TraffiCare har ersatts av ISS Transport och Alstom)

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-08-28 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Flygplatser Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-08-28

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19)

Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19) Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19) 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen

Läs mer

Lag (1982:80) om anställningsskydd

Lag (1982:80) om anställningsskydd Lag (1982:80) om anställningsskydd Utfärdad: 1982-02-24 Ändring införd: t.o.m. SFS 2007:391 Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning

Läs mer

Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m.

Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. 2013-12-20 Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet Pacta har den 17

Läs mer

Nyheter i Besöksnäring med Ledarna och Sacoförbunden

Nyheter i Besöksnäring med Ledarna och Sacoförbunden Nyheter i Besöksnäring med Ledarna och Sacoförbunden KFS har tecknat nytt avtal med Ledarna och Saco-förbunden. Det är ett treårigt avtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad

Läs mer

Pensionsriktlinjer för anställda

Pensionsriktlinjer för anställda Pensionsriktlinjer för anställda Antagna av kommunstyrelsen 2008-12-04, reviderade 2015-02-04 Lunds kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 REVIDERING... 4 BESLUTSORDNING... 4 PENSION

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-02 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Trafik Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

Prop. 1981/82: 71. Regeringens proposition 1981/82: 71. om ny anställningsskyddslag m.m.; beslutad den 12 november 1981.

Prop. 1981/82: 71. Regeringens proposition 1981/82: 71. om ny anställningsskyddslag m.m.; beslutad den 12 november 1981. Regeringens proposition 1981/82: 71 Prop. 1981/82: 71 om ny anställningsskyddslag m.m.; beslutad den 12 november 1981. Regeringen föreslår riksdagen att antaga de förslag som har upptagits i bifogade utdrag

Läs mer

Riktlinje för pension och omställning 1 (12)

Riktlinje för pension och omställning 1 (12) Riktlinje för pension och omställning 1 (12) 2 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Bakgrund och syfte... 3 Uppdatering... 3 Finansiering... 3 Beslutsordning... 3 Pension till anställda... 4 Särskild avtalspension

Läs mer

Förmånsslagen år ålderspension, sjuk- och invalidpension, särskild änkepension samt familjepension omfattande änke- och barnpension.

Förmånsslagen år ålderspension, sjuk- och invalidpension, särskild änkepension samt familjepension omfattande änke- och barnpension. A. Plan för kompletterande pensionsförmåner, 1969 Detta avtal gäller fr o m den 1 oktober 1969 med beaktande av dels de bestämmelser som protokollsanteckningen ovan innehåller (se sid 23), dels de övergångsbestämmelser

Läs mer

Nyheter i Trafikavtalet med Kommunal

Nyheter i Trafikavtalet med Kommunal Nyheter i Trafikavtalet med Kommunal Den 4 september 2013 tecknade KFS och Kommunal ett avtal på 40 månader med ett värde om 7,55 procent. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i avtalet.

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

Yrkanden. Avtalsförhandlingarna 2016 Seko Almega IT & Telekomföretagen

Yrkanden. Avtalsförhandlingarna 2016 Seko Almega IT & Telekomföretagen Yrkanden Avtalsförhandlingarna 2016 Seko Almega IT & Telekomföretagen Seko- Service och kommunikationsfackets avtalskrav för Telekomavtalet fr.o.m. 1 april 2016 Bakgrund En grundförutsättning för en positiv

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr

Läs mer

Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl.

Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl. 1 (9) PM Datum HR-avdelningen 2008-10-20 Cajsa Linder Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl. Här ges en översiktlig bild av den statliga tjänstepensionen: Tjänstepensionen

Läs mer

Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun. Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29

Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun. Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29 Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29 1(5) Innehåll Inledning... 2 1. Löneväxling till pension... 2 2. Pension till verksamhetschefer

Läs mer

TORVAVTALET 2016-2017. Kollektivavtal mellan Maskinentreprenörerna och IF Metall

TORVAVTALET 2016-2017. Kollektivavtal mellan Maskinentreprenörerna och IF Metall TORVAVTALET 2016-2017 Kollektivavtal mellan Maskinentreprenörerna och IF Metall Avtalsrörelsen 2016 Torvavtalet Förhandlingsprotokoll Fört vid avtalsförhandlingar gällande Torvavtalet mellan Maskinentreprenörerna

Läs mer

Pensionspolicy för Västerviks kommun

Pensionspolicy för Västerviks kommun Pensionspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 283 att gälla från 1 januari 2016. Bakgrund I och med tillkomsten av KAP-KL samt AKAP-KL har det tillkommit en del områden

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:4

Regeringens proposition 2009/10:4 Regeringens proposition 2009/10:4 En förenklad semesterlag, m.m. Prop. 2009/10:4 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 3 september 2009 Fredrik Reinfeldt Anders Borg (Arbetsmarknadsdepartementet)

Läs mer

Arbetspapper rörande kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt (KFF)

Arbetspapper rörande kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt (KFF) Arbetspapper rörande kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt (KFF) Kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt Gäller enbart när det finns fd. anställda med företrädesrätt till återanställning I övriga

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE. Parterna enas om att godkänna överenskommelsen den 24 november 1995 mellan Elektriska Arbetsgivareföreningen

ÖVERENSKOMMELSE. Parterna enas om att godkänna överenskommelsen den 24 november 1995 mellan Elektriska Arbetsgivareföreningen ÖVERENSKOMMELSE Parterna enas om att godkänna överenskommelsen den 24 november 1995 mellan Elektriska Arbetsgivareföreningen och Svenska Industritjänstemannaförbundet, Sveriges Civilingenjörsförbund, Ledarna

Läs mer

MEDLEMSINFORMATION. Nya tjänstemannaavtal. Sammandrag 14/10. Maj 2010. Stoppmöbelindustriavtalet

MEDLEMSINFORMATION. Nya tjänstemannaavtal. Sammandrag 14/10. Maj 2010. Stoppmöbelindustriavtalet MEDLEMSINFORMATION Maj 2010 14/10 Stoppmöbelindustriavtalet Nya tjänstemannaavtal Sammandrag Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF) å ena sidan och Unionen och Sveriges Ingenjörer å andra sidan har enats

Läs mer

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart nr 14 april 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Läs mer

Omställningsavtal KOM-KL

Omställningsavtal KOM-KL Omställningsavtal KOM-KL 1 Vision Alla som kan och vill arbeta ska också ha ett arbete att gå till. 2 Innehåll Förkortningar...5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL...7 Parter 7 1 Innehåll m.m....

Läs mer

Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder

Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder Varsel om driftsinskränkning 1 En arbetsgivare som avser att genomföra en driftsinskränkning enligt 2 eller 3 skall inom den tid som anges där skriftligen

Läs mer

Lagrådsremiss. En förenklad semesterlag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. En förenklad semesterlag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss En förenklad semesterlag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 maj 2009 Sven Otto Littorin Karin Renman (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap Huvudöverenskommelse 2012-11-14 RiB 12 Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta å ena sidan, samt Vision å

Läs mer

Driftsinskränkning. En praktisk handbok om driftinskränkningar och uppsägningar på företaget

Driftsinskränkning. En praktisk handbok om driftinskränkningar och uppsägningar på företaget Driftsinskränkning En praktisk handbok om driftinskränkningar och uppsägningar på företaget fååéü ääëñ êíéåâåáåö= Checklista före uppsägning på grund av arbetsbrist 2 Driftsinskränkning 3 Alternativ till

Läs mer

Försäkringsvillkor FolksamPlan

Försäkringsvillkor FolksamPlan Försäkringsvillkor FolksamPlan Tjänstepensionsförsäkring och privat pensionsförsäkring för näringsidkare Försäkringsvillkoren gäller från och med 2015-06-01. Innehåll Innehåll 1. Försäkringsavtalet...4

Läs mer

Partsgemensam kommentar till Trygghetsavtalet (TA)

Partsgemensam kommentar till Trygghetsavtalet (TA) 2009-01-14 Partsgemensam kommentar till Trygghetsavtalet (TA) FÖRKORTNINGAR...2 INLEDNING...2 Förändringar i avtalet 1998, 2005, 2006 och 2007...2 KOMMENTARER...3 1 PARTERNAS GEMENSAMMA SYN...3 2 TRYGGHETSSTIFTELSEN...3

Läs mer

Avtalsextra 1 juni 2016

Avtalsextra 1 juni 2016 Avtalsextra 1 juni 2016 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2016 31 maj 2017, vilket motsvarar 12 månader. Här följer en sammanfattning

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900).

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900). BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen

Läs mer

Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext

Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext 1 (7) Personalstrategiska enheten MEDDELANDE NR 1/10 Arbetsrätt och förhandling 2010-05-07 Dnr 346/10 Till Göteborgs Stads förvaltningar Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext Rekryteringsordning

Läs mer

BIL 01 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF

BIL 01 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF BIL 01 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF Innehåll Överenskommelse om Bilersättningsavtal - BIL 01...3 Bilersättningsavtal BIL 01...6 Beloppsbilaga...9 Redogörelse för BIL 01...11 Skattekonsekvenser...14

Läs mer

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Klass Dokumenttitel A Avtal om facklig verksamhet inom Green Dokumentnummer Dokumentkategori Giltig från Utgåva Sida A 78-14 Policydokument 2004-04-22 1 1 (5) Utgivande funktion Sakredaktör Ansvarig utgivare

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 0362-2010 1(1) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: för Jusek: Förhandling angående löner och allmänna villkor för perioden 1 oktober 2010 30 september 2012 för medlemmar

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen Personaladministrativa ärenden

Delegationsordning för kommunstyrelsen Personaladministrativa ärenden Torsby kommun Delegationsordning för kommunstyrelsen Personaladministrativa ärenden Datum och för antagande Antagen av KS 2002-12-09 213 Datum och för revidering Revideringen gäller KS 2004-09-13 185 KS

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun Ansvarig namn Upprättad av Berörda verksamheter Fastställt datum Kommunfullmäktige Anne-Krestin Palmgren Förtroendevalda, ekonomienheten/lönefunktion KF 2014-11-20 76 Dokumentnamn Reviderad: Diarienummer

Läs mer

Årsberättelse 2013 med årsredovisning

Årsberättelse 2013 med årsredovisning Årsberättelse 2013 med årsredovisning Kyrkans Trygghetsråd bildades 2006 genom att ett omställningsavtal tecknades mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och de fackliga parterna; Kyrkans Akademikerförbund,

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

1(11) Arvodesreglemente för förtroendevalda 2015-04-01--2016-03-31. Styrdokument

1(11) Arvodesreglemente för förtroendevalda 2015-04-01--2016-03-31. Styrdokument 1(11) 2015-04-01--2016-03-31 Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-05-27, 60 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2010-12-01, 117

Läs mer

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.)

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) 1 (11) Publicerad 130322 5 kap. Semester (Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) Rätt till semester 1 Arbetstagare har rätt till semester enligt semesterlagen (1977:480) med de avvikelser

Läs mer

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2 14 oktober 2004 NR. 16/2004 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Arbete efter 65 års ålder sid 2 Från och med år 2003 gäller bestämmelserna i LAS som ger en arbetstagare rätt att kvarstå i anställningen

Läs mer

Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap

Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap Bilaga 1 till RiB 15 Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap 1. Inledande bestämmelser 1 Tillämpningsområde Om inte annat följer av lag, förordning eller statlig myndighetsföreskrift, ska

Läs mer

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som avses i detta avtal omfattas inte längre av förmånen när

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som avses i detta avtal omfattas inte längre av förmånen när 1 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS DÅ EN ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT 1 Avtalets tillämpningsområde Den i detta

Läs mer

Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun

Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun 1 (20) Fastställt av Huddinge kommunfullmäktige 1991-12-17, 197, med ändring av kommunstyrelsens planerings- och personalutskott 1993-04-27, p 20, kommunfullmäktige 1994-06-13, 104, 1994-12-12, 238, 1995-12-18,

Läs mer

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN 2014:15 REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-25 att gälla från och med mandatperioden efter 2014 års allmänna val. Tillämpningsområde

Läs mer

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anställda och förtroendevalda i Arboga kommun Antagen av kommunstyrelsen den 10 maj 2016, 91. Innehåll 1 Pension till anställda 5 1.1 Löneväxling...

Läs mer

Omställningsförsäkringar

Omställningsförsäkringar Omställningsförsäkringar Antal personer som beviljats omställningsstöd i TSL Avtal för tjänstemän (1974) Syftet är att underlätta omställning för både tjänstemän och företag Avtalet innebär att företagen

Läs mer

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK,, KS, Vårdföretagarna C,, E,, H Eva Pålsson maj 2014 1 Vårdföretagarna Bransch C Läkarmottagningar, upphör och uppgår i Bransch E Vård och behandling samt omsorgsverksamhet,

Läs mer

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor Utgåva: 1:2010 Form: Leif, en reklambyrå Foto: Olle &

Läs mer

Fondförsäkring. Gäller från och med 2014-01-01.

Fondförsäkring. Gäller från och med 2014-01-01. Förköpsinformation 1/6 Fondförsäkring Pensionsplan för ombudsmän/funktionärer 1. Du kan själv påverka förvaltningen av din tjänstepension. Gäller från och med 2014-01-01. Kortfattad information Fondförsäkring

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Matfågelslakterier Maj 2013

Arbetsgivarfrågor Matfågelslakterier Maj 2013 Arbetsgivarfrågor Matfågelslakterier Maj 2013 Li har tidigare sänt ut information om de kollektivavtal som tecknats och som gäller från och med den 1 april 2013 (cirkulär 2013 nr 3 och 4). Där beskrivs

Läs mer

Observera. Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 22 000 anställda klart

Observera. Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 22 000 anställda klart Observera nr 7 JUNI 2013 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 22 000 anställda

Läs mer

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och De vanligast förekommande frågorna i det lokala avtalet mellan SEKO och Sammanfattningar, förklaringar och exempel. Paragrafen i början av varje stycke hänvisar till originaltexten i det lokala avtalet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING

RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING 2011-01-26 Sid 1 (9) RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING i Gävle kommunkoncern P E R S O N A L A V D E L N I N G E N Gävle Kommun, Drottninggatan 22, 801 84 Gävle Besöksadress Stadshuset, Drottninggatan 22 Tfn

Läs mer

PENSIONSPOLICY FÖR Rådek KB med tillhörande bolag

PENSIONSPOLICY FÖR Rådek KB med tillhörande bolag PENSIONSPOLICY FÖR Rådek KB med tillhörande bolag 1. INLEDNING Denna pensionspolicy har tagits fram för att skapa enhetlighet gällande tjänstepensioner, gruppförsäkringar och övriga tjänsterelaterade försäkringslösningar

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010 2012)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010 2012) Avtal Bilaga 1 2010-10-08 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet

Läs mer

Översyn av arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun (HKF 9190)

Översyn av arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun (HKF 9190) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-11-14 KS-2014/1401.112 1 (3) HANDLÄGGARE Z Johansson, Kerstin kerstin.z.johansson@huddinge.se Kommunstyrelsen Översyn av arvodesreglemente

Läs mer

Övergångsbestämmelser

Övergångsbestämmelser Bilaga 2 AVTAL OM PLAN FÖR INDUSTRINS OCH HANDELNS TILLÄGGSPENSION FÖR TJÄNSTEMÄN (ITP-PLANEN), 1977 mellan... (arbetsgivarförbundet) och... (tjänstemannaförbundet eller.-förbunden) för tjänstemän med

Läs mer

INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN

INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN Difi Driftinskrä kä änkning En praktisk handbok om hur man hanterar driftinskränkningar och uppsägningar på företaget Gäller för Industri- och KemiGruppens medlemsföretag INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare, tel. 08-737 70 00.

FÖRBUNDSINFO. Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera. Handläggare: Samtliga avtalssekreterare, tel. 08-737 70 00. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 februari 2008 Allmän arbetsrättslig information om LAS med mera I detta FörbundsInfo behandlas några vanliga tillämpningar som rör ändringarna i lagen om anställningsskydd

Läs mer

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsens arbetsutskott 189 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare Bilaga M till AB Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare Tillämpningsområde 1. Dessa bestämmelser gäller för lärare vars huvuduppgift är undervisning, förlagd till läsår inom det offentliga

Läs mer

TjänstemannaavtaleT supplement

TjänstemannaavtaleT supplement 0160 BUSSARBETSGIVARNA TRAFIKAVTALET SUPPLEMENT FAC FLYGBUSSAR 2013-05-01 2016-04-30 TjänstemannaavtaleT supplement Innehållsförteckning Supplement avseende FAC Flygbussarna Airport Coaches AB och FAC

Läs mer

3 Personalärenden. Personalchef, ekonomichef och kanslichef har samma delegation som. Avdelningschef

3 Personalärenden. Personalchef, ekonomichef och kanslichef har samma delegation som. Avdelningschef 3 Personalärenden 1, ekonomichef och kanslichef har samma delegation som avdelningschef. ANSTÄLLNING m.m. 3.1 Tillsättning av tjänst som avdelningschef 4 4,5 LAS presidiet 3.2 A. Anställning av underställd

Läs mer

Överenskommelse om Avgiftsbestämd Kollektiv- Avtalad Pension (AKAP-KL)

Överenskommelse om Avgiftsbestämd Kollektiv- Avtalad Pension (AKAP-KL) Förhandlingsprotokoll 2013-10-04 Överenskommelse om Avgiftsbestämd Kollektiv- Avtalad Pension (AKAP-KL) Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta Arbetstagarsidan

Läs mer

Tillämpningsregler för livsarbetstidsmodellen

Tillämpningsregler för livsarbetstidsmodellen Reviderad 20 Tillämpningsregler för livsarbetstidsmodellen Tjänstemän 1 april 20 3 s 201 Industri- och KemiGruppen Unionen Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna Ledarna 1 Arbetstidsförkortning för tjänstemän

Läs mer

Parterna tecknar härmed överenskommelse kring följande. Avtalsperioden: omfattar perioden den 1 april 2016 till och med den 30 april 2017.

Parterna tecknar härmed överenskommelse kring följande. Avtalsperioden: omfattar perioden den 1 april 2016 till och med den 30 april 2017. Överenskommelse Mellan Glasbranschföreningen Och Svenska Byggnadsarbetareförbundet Glasmästeriavtalet Parterna tecknar härmed överenskommelse kring följande. Avtalsperioden: omfattar perioden den 1 april

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL. 1. Avtalets omfattning. 2. Anställning

KOLLEKTIVAVTAL. 1. Avtalets omfattning. 2. Anställning KOLLEKTIVAVTAL mellan Svenska Missionskyrkans kyrkostyrelse å ena sidan, och Personalorganisationen inom Svenska Missionskyrkan å andra sidan avseende allmänna bestämmelser för anställda i församlingar,

Läs mer

Överenskommelse om ändrade bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser BEA

Överenskommelse om ändrade bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser BEA = c êü~åçäáåöëéêçíçâçää= _b^= = OMMTJMRJOQ= Överenskommelse om ändrade bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser BEA Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr FS 1.1.2-135-14 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser,

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser, Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser, AB Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller från och med 2012-05-01 om inte annat anges. De särskilda ersättningarna i 21 24 samt i bilagorna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1991-11-25 108 1992-01-01 1991/556-024 Kf 2007-01-29 7 2007-01-01 2007/40-006 Kf 2013-06-17 109 2013-07-01

Läs mer

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB Uthyrningspolicy Krokomsbostäder AB Antogs av: Styrelsen i Krokomsbostäder AB Datum: 10 december 2015 Välkommen till Krokomsbostäder Krokomsbostäder AB tillhandahåller bostäder inom Krokoms kommun. I samverkan

Läs mer

Nyheter i Trafikavtalet med Unionen

Nyheter i Trafikavtalet med Unionen Nyheter i Trafikavtalet med Unionen Den 19 juni 2013 tecknade KFS och Kommunal ett avtal på 40 månader med ett värde om 7,55 procent. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i avtalet.

Läs mer

Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. 1 Bilaga 1A HTF 1. LÖNER 1.1 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor vikt för företagens

Läs mer

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag AVTAL TECKNAT 2016 Giltighetstid: 2016-05-01 2017-04-30 Akademikerförbunden Innehållsförteckning Löner Unionen... 3 Förhandlingsordning vid lönerevision Unionen...

Läs mer

AVTAL OM ÖVERLÅTELSE AV VERKSAMHET

AVTAL OM ÖVERLÅTELSE AV VERKSAMHET Skåne läns landsting, org nr 232100-0255, 291 89 Kristianstad ( Region Skåne ) och Hälsomedicinskt Centrum, företag under bildande vilket kommer att ägas gemensamt av Peter Bosson 561121-3975 samt Anders

Läs mer

Arbetsrättslig beredskapslag (1987:1262)

Arbetsrättslig beredskapslag (1987:1262) 1 of 5 21/09/2010 14:30 SFS 1987:1262 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1987-12-17 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:857 Arbetsrättslig

Läs mer

Regler för lönesättning

Regler för lönesättning BILAGA 3 REGLER FÖR LÖNESÄTTNING Bilaga 3 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling. Det är av stor vikt för

Läs mer

Avtalspension SAF-LO Ålderspension med fondförvaltning

Avtalspension SAF-LO Ålderspension med fondförvaltning Avtalspension SAF-LO Ålderspension med fondförvaltning Försäkringsvillkor 1 juli 2015 för ansluten avtalspension 1 Försäkringsavtalet Försäkringsgivare är Nordea Livförsäkring Sverige AB (publ) Bolaget,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 2005 Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Ett nytt kollektivavtal har träffats på kyrkans område. Det nya kollektivavtalet tecknades den 24 maj 2005

Läs mer

Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1256 2013-11-22

Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1256 2013-11-22 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1256 2013-11-22 Kommunstyrelsen Förslag att anta lokalt kollektivavtal om pensionsavtal för arbetstagare (AKAP-KL)

Läs mer

Avtalsextra 21 april 2016

Avtalsextra 21 april 2016 Avtalsextra 21 april 2016 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade den 20 april 2016 ett nytt kollektivavtal för perioden 1 maj 2016 31 mars 2017, vilket motsvarar 11 månader. Avtalets

Läs mer

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR 2013-2016 - avseende Kommunals medlemmar på HVO-området

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR 2013-2016 - avseende Kommunals medlemmar på HVO-området Cirkulär nr Sida 2013 020 1(3) Handläggare Datum Lars Trapp 2013-09-24 Ersätter cirk 2012 016 Till medlemmar som omfattas av avtalet för hälsa, vård och övrig omsorg LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR

Läs mer

2016- maskinföraravtalet. Supplement 2016 tillhörande 2017

2016- maskinföraravtalet. Supplement 2016 tillhörande 2017 2016- Supplement 2016 tillhörande 2017 maskinföraravtalet Maskinentreprenörerna Box 1609 111 86 Stockholm Tel 08-762 70 65 Besöksadress: Storgatan 19, 5 tr www.me.se Service- och Kommunikationsfacket Box

Läs mer

Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS

Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS Kommunledningskontoret Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS Pensionsriktlinjer för 1. Sammanfattning Anställda i omfattas av pensionsavtalet

Läs mer