Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl."

Transkript

1 1 (9) PM Datum HR-avdelningen Cajsa Linder Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl. Här ges en översiktlig bild av den statliga tjänstepensionen: Tjänstepensionen består av två delar Avgiftsbestämd pension i PA 03 Förmånsbestämd pension i PA 03 Effekter av höjda avsättningar För dig som vill veta mer om pension Det statliga tjänstepensionsavtalet har reviderats ett antal gånger under de senaste åren. De största förändringarna genomfördes fr.o.m då PA 03 infördes. I samband med detta tillkom övergångsregler. Övergångsreglerna berör personer som är födda 1972 eller tidigare. För att förenkla besivningen av den statliga tjänstepensionen kommenteras inte övergångsreglerna mer än mycket kort. I samband med RALS tecknades ett avtal inom Polisen som innebär att avsättningarna till tjänstepensionen för polisanställda höjs betydligt fr.o.m. den 1 oktober Alla hänvisningar till paragrafer i texten utgår från PA 03 (Centrala avtal 2008:3, Arbetsgivarverket) Tjänstepensionen består av två delar Den statliga tjänstepensionen består av en avgiftsbestämd del och en förmånsbestämd del. För den som arbetat större delen av sitt yrkesverksamma liv i staten kan det samlade utfallet av den statliga tjänstepensionen ge oming % på slutlönen (från 65 år ålder). Utfallet är beroende på flera faktorer, bland annat på hur avsättningarna förräntar sig och vilken ålder man hade när det nya pensionsavtalet trädde i aft För den som tjänar över onor i en (7,5 inkomstbasbelopp) kan utfallet bli högre. Syftet med en tjänstepension är att den ska komplettera den allmänna pensionen (som vanligen ger oming % av slutlönen från 65 års ålder). Med en avgiftsbestämd pension menas vanligen en pension som består av de avgifter som

2 2 arbetsgivaren har satt av till varje anställd så länge anställningen har varat. Avgiftens storlek uttrycks oftast som en bestämd procentsats av lönen. Pensionens storlek vid en viss ålder, t.ex. vid 65 år, är beroende av hur stor summan blivit av de ackumulerade avgifter som satts av under årets lopp inklusive de ev. ränteeffekter som uppstått. När pensionen ska tas ut, fördelas det samlade beloppet enligt försäingstekniska regler. Resultatet blir en månatlig pension. Med förmånsbestämd pension menas vanligen en pension som ger ett visst bestämt utfall. Pensionens storlek uttrycks som en viss procent av slutlönen (ett genomsnitt av de senaste årens lön) vid en given ålder, vanligen vid 65 års ålder. För att få det angivna utfallet ävs ofta att man har arbetat ett visst antal år. För den som inte har arbetat alla år som ävs, reduceras pensionen i motsvarande omfattning. Det är arbetsgivaren som står som garant för det utlovade beloppet (genom inbetalning av pensionspremier eller på annat sätt). Avgiftsbestämd pension i PA 03 Den avgiftsbestämda pensionen består av tre delar: Individuell ålderspension, även kallad Kåpan Ålderspension (9 ). Kompletterande ålderspension (10 ), den s.k. Kåpan Tjänste. Om det finns ett lokalt kollektivavtal om extra avgifter till pension, avsätts även dessa till den kompletterande ålderspensionen (11 ). Den kollektivavtalsreglerade avsättningen kallas Kåpan Extra. Avgifterna till Kåpan Ålderspension och Kåpan Tjänste, måste arbetsgivaren alltid betala in på alla lönedelar upp till 30 inkomstbasbelopp. Därutöver tillkommer avsättningen till Kåpan Extra som har betydligt höjda avsättningar fr.o.m. den 1 oktober 2008 genom Polisens lokala avtal om Kåpan Extra. Avgifternas/avsättningens storlek och var avgifterna placeras framgår av nedanstående tabell.

3 3 Avgifternas/avsättningens storlek Typ av pension Individuell ålderspension s.k. Kåpan Ålderspension Kompletterande ålderspension s.k. Kåpan Tjänste Kompletterande ålderspension enligt avtal, s.k. Kåpan Extra Avgiftens/avsättningens storlek 2,5 % (fr. 23 års ålder, upp till 30 inkomstbasbelopp) 2,0 % (fr. 23 års ålder, upp till 30 inkomstbasbelopp) Enligt lokalt kollektivavtal* Poliser 4,6 % Civila: Förtr.- arbetstid 1,6 % 5 1 o 2 mom. ATA 2,2 % (nätter o veckoslut) 5 3 mom. ATA 4,0 % (även helgdagar) (fr. 23 års ålder, inget inkomsttak) Avgifterna placering och uttagsmöjligheter Enligt arbetstagarens val, till försäingsgivare som uppfyller av parterna fastställda villkor. Uttag från tidigast 61 år, temporärt eller livslångt uttag. Placeras i Kåpan Pensioner försäingsförening. Uttag från tidigast 61 år, temporärt eller livslångt uttag. Placeras i Kåpan Pensioner försäingsförening. Uttag från tidigast 61 år, temporärt eller livslångt uttag. * Inom Polisen finns avtal med Polisförbundet, ST inom polisväsendet samt Saco-S. Förklaringen till att civilanställda har en lägre pensionsavsättning beror bland annat på att de inte avstår en del av sitt löneökningsutrymme. (Medlemmar i SEKO omfattas av de äldre bestämmelserna om avsättning till Kåpan Extra. Det innebär att medlemmar i SEKO får 1,0 % avsättning till Kåpan Extra.) De nya avtalen inom Polisen innebär att stora pensionsavgifter förs över till Kåpan Extra för att placeras i Kåpan Pensioner försäingsförening. Detta innebär en förbättrad ekonomisk förutsättning att gå i pension tidigare eller, för den som väljer att arbeta till 65, få en högre pension. I dagsläget finns ingen motsvarande uppgörelse med SEKO.

4 4 Den sammanlagda avsättningen per (Kåpan Ålderspension, Kåpan Tjänste samt Kåpan Extra) för olika grupper inom Polisen visas i nedanstående tabell: Sammanlagd avsättning per Poliser 9,1 % Civila: förtroendearbetstid 6,1 % 5 1 o 2 mom. ATA 6,7 % (nätter o veckoslut) 5 3 mom. ATA 8,5 % (även helgdagar) SEKOmedl. 5,5 % Summan av avgifterna anges utan hänsyn till skilda inkomsttak eller skilda avgiftsunderlag. Extra avsättning till poliser över 45 år Utöver tjänstepensionen som besivits ovan tillkommer en engångsinbetalning till Kåpan Extra. Engångsbeloppet ges till poliser som är över 45 år i samband med att Polispensionsfonden avvecklas. Engångsinbetalningen utgör en kompensation till anställda som pga sin ålder inte hinner tjäna ihop till en större pensionsavsättning. För den som är 55 år eller äldre blir det ca onor extra som sätts in i Kåpan Extra. För anställda som fyllt 45 men inte 55 år, reduceras beloppet i fallande skala från 54 år och neråt. Överenskommelsen om den extra avsättningen gjordes i samband med överenskommelsen om de gemensamma nationella avtalen som träder i aft den 1 oktober Möjlighet till ytterligare avsättningar Utöver ovanstående kollektivavtalsreglerade avsättningar kan den som önskar, växla in semester eller intjänad arbetstid enligt tidssnurran till Kåpan Extra. I dessa fall räknas värdet ut i onor av en semesterdag eller av intjänad arbetstid och dessa sätts därefter in i Kåpan Extra. Detta gäller dock inte för medlemmar i SEKO. Återbetalningsskydd på gjorda avsättningar Det går att välja ett återbetalningsskydd på sina pensionsavsättningar. Återbetalningsskydd innebär att ditt sparkapital (aktuellt värde av insatta avgifter, med avdrag för redan påbörjad pensionsutbetalning) betalas ut till make, sambo eller barn i som mest 5 år, om du skulle avlida. Den ersättning som betalas ut till efterlevande i samband med återbetalningsskydd kallas också efterlevandepension. Den som väljer ett återbetalningsskydd betalar en viss avgift för detta som i förlängningen medför en lägre pension. I vissa fall innehåller pensionsförsäingen ett automatiskt återbetalningsskydd, i vissa fall måste man ansöka om detta själv. Återbetalningsskyddet kan alltid tas bort. Den som vill ta bort eller lägga till ett återbetalningsskydd till sin försäing gör det enklast genom att kontakta SPV, Kåpan sektionen.

5 5 Återbetalningsskydd i den avgiftsbestämda pensionen - översikt: Kåpan Ålderspension Kåpan Tjänste Kåpan Extra Den som inte gjort ett aktivt val till Kåpan Ålderspension får automatiskt ett återbetalningsskydd. (Regleras i centralt förhandlingsprotokoll Tillämpning av PA 03 m.m , mellan Arbetsgivarverket och arbetstagarorganisationerna, 3 ) Den som önskar återbetalningsskydd till Kåpan Tjänste måste välja det aktivt. (Möjligheten till efterlevandeskydd i form av ett återbetalningsskydd infördes i.o.m. centrala RALS mellan Arbetsgivarverket och arbetstagarorganisationerna, Bilaga 2 till förhandlingsprotokoll ) Insättning till Kåpan Extra sker med automatiskt återbetalningsskydd. (Det följer av RPS avtal med Polisförbundet, ST och Saco-S 2008, bilaga 10) Förmånsbestämd pension enligt PA 03 Den förmånsbestämda pensionen berör inkomster som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp, dvs. inkomster som överstiger onor per (19 i PA 03). Vid 65 års ålder motsvarar det förmånsbestämda beloppet som betalas ut, 60 % av på lönedelar som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp, dvs. på inkomster som överstiger onor per (år 2008). Detta förutsätter en statlig anställningstid på 30 år. För den som har kortare anställningstid reduceras det förmånsbestämda beloppet i motsvarande omfattning. Inkomstunderlaget för att beräkna det förmånsbestämda beloppet, utgörs av ett genomsnitt av de sex senaste årens löneutfall, s.k. pensionsunderlag. (För den som har ett pensionsunderlag mellan inkomstbasbelopp är den förmånsbestämda delen 30 % i detta intervall.) Exempel: Om pensionsunderlaget är onor/ när en person slutar och han/hon har arbetat 30 år i staten, blir den förmånsbestämda delen av pensionen onor i en. ( = x 60% = onor.) För den som har ett pensionsunderlag som är lägre än 7,5 inkomstbasbelopp när anställningen upphör, består tjänstepensionen enbart av de avgifter som har satts av under anställningstiden. (Övergångsreglerna för de som är födda före 1973, innebär att även andra inkomstlägen ger en viss förmånsbestämd del i pension, se i PA 03.)

6 6 Effekter av höjda avsättningar Genom polisens kompletterande avsättningar till Kåpan Extra blir utfallet av tjänstepensionen högre än vad PA 03 vanligtvis ger. Månatlig pension från PA 03 Grovt förenklat brukar man säga att tjänstepensionen enligt PA 03 ger ett livslångt belopp per som motsvarar ca % av slutlönen. Det gäller vid uttag från 65 års ålder för en person som arbetat större delen av sitt yrkesverksamma liv i staten. För den som tjänar över onor per kan utfallet bli högre pga den förmånsbestämda delen i avtalet. Pension före 65 år från PA 03 PA 03:s konstruktion medger att man kan ta ut hela eller delar av tjänstepensionen före 65 års ålder som temporär pension. Värdet av den intjänade pensionen betalas då ut under en kortare tid men med ett högre belopp per. Givetvis minskas därmed den månatliga pensionen från och med 65 år i motsvarande grad. Månatlig pension med förhöjda avsättningar Genom de förhöjda avsättningar som görs till Kåpan Extra höjs det månatligt livslånga beloppet jämfört med utfallet ovan. Hur mycket större utfallet blir per är beroende av flera faktorer: hur stora avsättningar som görs till Kåpan Extra, (De varierar ju från 1,0 till 4,6 % enligt kollektivavtal och poliser över 45 år får ett engångsbelopp. Därutöver finns en möjlighet att göra ytterligare avsättningar genom att växla in semester eller intjänad arbetstid.) under hur lång tid avsättningarna görs, samt hur avsättningarna förräntas (vilket påverkas av hur pengarna placeras). Pension före 65 år med förhöjda avsättningar För den som önskar gå i pension före 65 års ålder, innebär de förhöjda avsättningarna att man t.ex. kan komplettera den temporära pensionen så att den månatliga pensionen fram till 65 år blir högre eller använda den extra avsättningen för att kompensera den minskade pensionen from 65 år. Alternativt kan man göra både och. Räkneexempel I tabellerna här nedan ser du några räkneexempel på hur summan av avsättningen till Kåpan Extra växer, beroende på lön och hur länge du arbetar. Poliser i % per Lön per per år under 5 år under 10 år under 20 år under 30 år 4,6 % ,6 %

7 7 4,6 % Beloppen är beräknade i dagens penningvärde och utan hänsyn tagen till ev. avkastning och övriga ränteeffekter. Till ovanstående ska läggas den engångsinbetalning till pensionsförsäingen som görs när Polispensionsfonden avvecklas. Civila i % per Lön per per år under 5 år under 10 år under 20 år under 30 år 1,6 % Förtroendearbetstid ,2 % 1 o 2 mom ,0 % 3 mom Beloppen är beräknade i dagens penningvärde och utan hänsyn tagen till ev. avkastning och övriga ränteeffekter i % per Lön per per år under 5 år under 10 år under 20 år under 30 år 1,6 % Förtroendearbetstid 2,2 % 1 o 2 mom. 4,0 % 3 mom Beloppen är beräknade i dagens penningvärde och utan hänsyn tagen till ev. avkastning och övriga ränteeffekter i % per Lön per per år under 5 år under 10 år under 20 år under 30 år 1,6 % Förtroendearbetstid ,2 % 1 o 2 mom

8 8 4,0 % 3 mom Beloppen är beräknade i dagens penningvärde och utan hänsyn tagen till ev. avkastning och övriga ränteeffekter Vad betyder det här för mig? Det är viktigt att var och en söker information om utfallet av tjänstepensionen (och allmän pension) för egen del och inte utgår från de generella prognoserna i denna information. Det gäller särskilt med hänsyn till de omfattande övergångsregler som finns i PA 03 och till de varierade avsättningar som görs till Kåpan Extra. Att de olika delarna i tjänstepensionen kan tas ut vid olika tidpunkter påverkar också utfallet. Vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt att göra skiftar, beroende på egna ekonomiska omständigheter. Den som vill göra ett överslag av utfallet för egen del, kan vända sig till någon av de hemsidor som finns uppräknade längst ner. Där finns möjligheter att lägga in prognoser ifrån egna individuella förutsättningar. För dig som vill veta mer om pension Tjänstepension SPV administrerar och beräknar den statliga tjänstepensionen. De betalar alltså ut din tjänstepension, även den del som har förvaltats av Kåpan Pensioner försäingsförening. På SPV:s hemsida kan du läsa mer om den statliga tjänstepensionen. På hemsidan finns även information om hur du väljer pensionsförvaltare till den Individuella ålderspensionen, den s.k. Kåpan ålderspension. Kåpan Pensioner försäingsförening förvaltar avsättningarna som görs till Kåpan Tjänste och Kåpan Extra. Kåpan Pensioner försäingsförening förvaltar även avsättningar till den Individuella ålderspensionen, den s.k. Kåpan ålderspension för de som inte väljer någon annan pensionsförvaltare: Den som har valt någon annan pensionsförvaltare än Kåpan Pensioner försäingsförening för avsättningarna som görs till Kåpan Ålderspension, får information om den delen av den valda pensionsförvaltaren. Pensionsavtalet PA 03 finns att hämta på Intrapolis nationella personalentré. Se under Nya avtal/avtalsrörelsen Den finns även att hämta på Arbetsgivarverkets hemsida Se under Avtal och sifter/centrala avtal. RPS lokala kollektivavtal om kollektiv avsättning till den kompletterande ålderspensionen

9 9 (Kåpan Extra) samt överenskommelse om avveckling av pensionsfonden (med avsättning till arbetstagare som är 45 år och äldre) finns att hämta på Intrapolis nationella personalentré. Se under Nya avtal/avtalsrörelsen

10 10 Beloppsgränser i PA 03, ontal Typ av beloppsgräns/ värde visst år 1 inkomstbasbelopp ,5 inkomstbasbelopp (= /) (= /) 20 inkomstbasbelopp (= /) 30 inkomstbasbelopp (= /) (= /) (= /) Allmän pension Den allmänna pensionen består av två delar: dels en inkomstrelaterad ålderspension, dels en premiebaserad pension. Försäingskassan hanterar den inkomstrelaterade ålderspensionen. De har en hemsida med information om den allmänna pensionen: Där finns dels generell information om den allmänna pensionen, dels möjligheter att själv göra beräkningar. Den premiebaserade pensionen hanteras av PPM (Premiepensionsmyndigheten). På deras hemsida kan du se hur dina fonder utvecklas och själv ändra val av fonder. I det orangea kuvertet får du årlig information om hur den inkomstrelaterade och premiebaserade pensionen utvecklas. Tjänstepension och Allmän pension en samlad bild Staten och pensionsbolagen har gemensamt tagit fram hemsidan Hemsidan ger en samlad bild av tjänstepensionen och den allmänna pensionen. Där kan du även göra olika prognoser.

Pensioner från början till slut

Pensioner från början till slut Pensioner från början till slut Privat sparande Tjänstepension Allmän pension (inkomst- och premiepension) 2 2015 AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR. FOTO SID 1: COLOURBOX. TRYCK: KST INFOSERVICE, KALMAR, DECEMBER

Läs mer

LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM

LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM LITEN PENSIONS- SKOLA FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SCEN OCH FILM INNEHÅLL 4 6 8 10 12 14 15 VARIFRÅN KOMMER PENSIONEN? DET NYA PENSIONSAVTALET PÅ INSTITUTIONSTEATRARNA OMSTÄLLNINGS- OCH KARRIÄRVÄXLINGSAVTALET

Läs mer

Riktlinje för pension och omställning 1 (12)

Riktlinje för pension och omställning 1 (12) Riktlinje för pension och omställning 1 (12) 2 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Bakgrund och syfte... 3 Uppdatering... 3 Finansiering... 3 Beslutsordning... 3 Pension till anställda... 4 Särskild avtalspension

Läs mer

Pensionsriktlinjer för anställda

Pensionsriktlinjer för anställda Pensionsriktlinjer för anställda Antagna av kommunstyrelsen 2008-12-04, reviderade 2015-02-04 Lunds kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 REVIDERING... 4 BESLUTSORDNING... 4 PENSION

Läs mer

Dina pengar. med och utan kollektivavtal

Dina pengar. med och utan kollektivavtal Dina pengar med och utan kollektivavtal Kollektivavtal din försäkring genom hela karriären Den här skriften är för dig som är akademiker och som vill veta mer om vad ett kollektivavtal är och vad det kan

Läs mer

Din tjänstepension Gamla PA-KFS. för dig som är född 1953 eller tidigare

Din tjänstepension Gamla PA-KFS. för dig som är född 1953 eller tidigare Din tjänstepension Gamla PA-KFS för dig som är född 1953 eller tidigare Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är född 1953 eller tidigare och anställd på ett KFS-anslutet

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen. 81 Personalavdelningen

Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen. 81 Personalavdelningen 1/13 Beslutad: Gäller fr o m: Myndighet: Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:456-003 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av kommunfullmäktige 2011-01-31 81 Personalavdelningen

Läs mer

De olika alternativen för tiotaggare

De olika alternativen för tiotaggare De olika alternativen för tiotaggare Tiotaggare kallas du som tjänar över 10 inkomstbasbelopp. Inkomstbasbelopp är förkortat till ibb nedan. År 2015 går tiotaggargränsen vid 581 000 kr. Ett ibb = 58 100

Läs mer

Pensionspolicy för Strängnäs kommun

Pensionspolicy för Strängnäs kommun 1/12 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 126 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:160 024 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av KF 2011-01-31 81 Ansvarig: Personalavdelningen

Läs mer

Pensionspolicy för Strängnäs kommun

Pensionspolicy för Strängnäs kommun KF 15:1 KF 15:2 KF 15:3 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunfullmäktige 2014-mm-dd xx Kommunstyrelsen KS/2014:160 024 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av KF 2011-01-31 81

Läs mer

Pensionspolicy för Västerviks kommun

Pensionspolicy för Västerviks kommun Pensionspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 283 att gälla från 1 januari 2016. Bakgrund I och med tillkomsten av KAP-KL samt AKAP-KL har det tillkommit en del områden

Läs mer

Det handlar om din pension. Pensionsavtalet KAP-KL för dig som är kommun- eller landstingsanställd

Det handlar om din pension. Pensionsavtalet KAP-KL för dig som är kommun- eller landstingsanställd Det handlar om din pension Pensionsavtalet KAP-KL för dig som är kommun- eller landstingsanställd Innehållsförteckning Välkommen till KPA Pension... 3 Din allmänna pension... 4 Din tjänstepension - ålderspension...

Läs mer

Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun. Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29

Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun. Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29 Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29 1(5) Innehåll Inledning... 2 1. Löneväxling till pension... 2 2. Pension till verksamhetschefer

Läs mer

Avgifter och skatter 2015

Avgifter och skatter 2015 2014-11-13 Avgifter och skatter 2015 I detta Arbetsgivarverket informerar redovisas de genomsnittliga avgifter och skatter som statliga myndigheter och andra arbetsgivare, som omfattas av Arbetsgivarverkets

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd pension, itp 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som har förmånsbestämd pension itp 2 i Alecta. 1 Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd

Läs mer

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anställda och förtroendevalda i Arboga kommun Antagen av kommunstyrelsen den 10 maj 2016, 91. Innehåll 1 Pension till anställda 5 1.1 Löneväxling...

Läs mer

Pensionspolicy. Örkelljunga kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24 Uppdaterad 2014-06-06, 68. I samarbete med

Pensionspolicy. Örkelljunga kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24 Uppdaterad 2014-06-06, 68. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2009-08-24 Uppdaterad 2014-06-06, 68 Örkelljunga kommun I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 5 UPPDATERING... 5 BESLUTSORDNING...

Läs mer

Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m.

Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. 2013-12-20 Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet Pacta har den 17

Läs mer

SPPs Avtalspension PA 03 individuell ålderspension

SPPs Avtalspension PA 03 individuell ålderspension Ett viktigt val för din framtid Gör ett aktivt val för din pension. Michaela, SPP SPPs Avtalspension PA 03 individuell ålderspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle du placera dem då?

Läs mer

Din tjänstepension PFA

Din tjänstepension PFA Din tjänstepension PFA Din pension består av olika delar allmän pension Allmän pension kommer från staten. Varje år får du information om den allmänna pensionen i ett orange kuvert. Du har rätt till allmän

Läs mer

Här är en praktisk handbok om semestertid. Vi tar ditt företagande personligt. Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare.

Här är en praktisk handbok om semestertid. Vi tar ditt företagande personligt. Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om semestertid. Senast uppdaterad: 2016-04-28 Vi tar ditt företagande personligt Din guide i lönedjungeln är

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för ITPK

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för ITPK KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för ITPK Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så bestäms pensionen... 5 3. I försäkringen ingår ålderspension med eller

Läs mer

Fondförsäkring. Gäller från och med 2014-01-01.

Fondförsäkring. Gäller från och med 2014-01-01. Förköpsinformation 1/6 Fondförsäkring Pensionsplan för ombudsmän/funktionärer 1. Du kan själv påverka förvaltningen av din tjänstepension. Gäller från och med 2014-01-01. Kortfattad information Fondförsäkring

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

TJÄNSTEPENSION. Tjänstepension. Tjänstepensionens delar. Ålderspension. Efterlevandeskydd. Sjukförsäkring

TJÄNSTEPENSION. Tjänstepension. Tjänstepensionens delar. Ålderspension. Efterlevandeskydd. Sjukförsäkring Tjänstepension Tjänstepensionens delar Tjänstepension Ålderspension Efterlevandeskydd Sjukförsäkring Tjänstepensionens storlek Slutlön + Tjänsteår + Procentsats =! Förmånsbaserat system Premie + Avkastning

Läs mer

Reglemente för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Reglemente för arvoden och ersättningar till förtroendevalda 2015-07-02 Sid 1/20 Reglemente för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Bilaga 3 - Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda enligt OPF-KL 1 Tillämpningsområde Bestämmelser

Läs mer

Fondförsäkring för Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension

Fondförsäkring för Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Förköpsinformation Fondförsäkring för Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Gäller från och med 2015-07-01 för försäkringar tecknade från och med 2014-01-01. Folksam LO Pension Omfattas du av

Läs mer

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper 2009-06-08/TF/JK Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper Detta är en förenklad översikt av scenkonstpensionsutredningens förslag (SOU 2009:50). Det finns många detaljer

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr FS 1.1.2-135-14 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL/AKAP-KL

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL/AKAP-KL KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL/AKAP-KL Innehåll Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så bestäms pensionen... 6 3. I försäkringen

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:202

Regeringens proposition 2008/09:202 Regeringens proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Prop. 2008/09:202 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 28 maj 2009 Fredrik Reinfeldt Cristina

Läs mer

Kommittédirektiv. Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Dir. 2008:34

Kommittédirektiv. Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Dir. 2008:34 Kommittédirektiv Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner Dir. 2008:34 Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.)

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) 1 (11) Publicerad 130322 5 kap. Semester (Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) Rätt till semester 1 Arbetstagare har rätt till semester enligt semesterlagen (1977:480) med de avvikelser

Läs mer

Information om. alternativ ITP (10-taggarlösning) till dig som tjänar över 10 inkomstbasbelopp om året och är född 1978 eller tidigare

Information om. alternativ ITP (10-taggarlösning) till dig som tjänar över 10 inkomstbasbelopp om året och är född 1978 eller tidigare Information om alternativ ITP (10-taggarlösning) till dig som tjänar över 10 inkomstbasbelopp om året och är född 1978 eller tidigare 10 2016 Innehåll Vad är en tiotaggare? 4 Du är försäkrad på flera sätt

Läs mer

Vad blev det för pension?

Vad blev det för pension? Håkan Svärdman 08-772 71 62 0708-31 53 62 hakan.svardman@folksam.se Datum Sid 1(7) Välfärdsrapport: Vad blev det för pension? En jämförelse mellan pension och slutlön Sid 2(8) Facit på prognos Nyligen

Läs mer

Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension

Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension Ett viktigt val för din framtid Du bestämmer var pengarna ska placeras. Arbetsgivaren betalar. Linda, SPP Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle

Läs mer

FTP 1 och FTPK. Förköpsinformation 3 PREMIE 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF. Gäller från och med 2016-01-01.

FTP 1 och FTPK. Förköpsinformation 3 PREMIE 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF. Gäller från och med 2016-01-01. Förköpsinformation FTP 1 och FTPK Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har du

Läs mer

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL)

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) INNEHÅLL Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda...

Läs mer

Svenska Kyrkans AVTAL 08

Svenska Kyrkans AVTAL 08 Svenska Kyrkans AVTAL 08 Kollektivavtalet tecknades den 1 april 2008 och består av Kyrkans löneavtal 08, Kyrkans allmänna bestämmelser 08 (AB 08), Protokollsanteckningar samt Särskilda bestämmelser till

Läs mer

Traditionell försäkring för ITP1, ITPK, Livsarbetstidspension och ITPK-PP

Traditionell försäkring för ITP1, ITPK, Livsarbetstidspension och ITPK-PP Traditionell försäkring för ITP1, ITPK, Livsarbetstidspension och ITPK-PP Omfattas du av ITP1, ITPK, Livsarbetstidspension eller ITPK-PP? Vill du ha en garanterad pension? möjlighet att anpassa pensionssparandet

Läs mer

BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA 1 (11) Antagen av kommunfullmäktige den 25 november 2009, 189 Dnr: 1033/09-903 Nr: BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA Sammanfattning Beslutsordning Kommunfullmäktige är pensionsmyndighet för förtroendevalda.

Läs mer

POLICY. Datum 2014-09-18. Pensionspolicy

POLICY. Datum 2014-09-18. Pensionspolicy POLICY Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 101 1(9) Pensionspolicy Tillhörande bilagor Bilaga 1 Information om ditt lagstadgade grundskydd Bilaga 2 Pensionsriktlinjer för anställda

Läs mer

Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension

Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension Ett viktigt val för din framtid Gör ett aktivt val för din pension. Sofia, SPP Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle du placera dem

Läs mer

Din tjänstepension KAP-KL

Din tjänstepension KAP-KL Din tjänstepension KAP-KL Hur stor blir din tjänstepension? Storleken på din tjänstepension beror bland annat på hur länge du arbetar, hur mycket du tjänar, när du tar ut din pension, och hur värdet har

Läs mer

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 reflex livränta FÖRKÖPSINFORMATION Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 Så fungerar Reflex Livränta Reflex Livränta är en engångsbetald kapitalförsäkring som du kan komplettera med ett återbetalningsskydd.

Läs mer

SPPs Direktpension större möjligheter än med vanlig tjänstepension. Specialutformade. pensionslöften. Helena, SPP. SPPs Direktpension

SPPs Direktpension större möjligheter än med vanlig tjänstepension. Specialutformade. pensionslöften. Helena, SPP. SPPs Direktpension SPPs Direktpension större möjligheter än med vanlig tjänstepension Specialutformade pensionslöften Helena, SPP SPPs Direktpension Större möjligheter än med vanlig tjänstepension SPPs Direktpension är en

Läs mer

Det här är dina avtalsförsäkringar. För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK

Det här är dina avtalsförsäkringar. För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK Det här är dina avtalsförsäkringar För dig som omfattas av KTP-planen KFO - PTK Trygghet via din anställning Att ha tjänstepension och försäkringsskydd via sin arbetsgivare är en riktigt bra förmån. Tjänstepensionen

Läs mer

också efter uttag av pension och utan övre åldersgräns. Premiepension skall beräknas lika för män och kvinnor.

också efter uttag av pension och utan övre åldersgräns. Premiepension skall beräknas lika för män och kvinnor. Läkarförbundsnytt PENSIONSVALET Reformerad allmän pension En nyhet i det allmänna pensionssystemet är att man får göra individuella placeringar av de avsättningar som görs. Individuell avsättning premiereserv

Läs mer

PENSIONSPOLICY FÖR Rådek KB med tillhörande bolag

PENSIONSPOLICY FÖR Rådek KB med tillhörande bolag PENSIONSPOLICY FÖR Rådek KB med tillhörande bolag 1. INLEDNING Denna pensionspolicy har tagits fram för att skapa enhetlighet gällande tjänstepensioner, gruppförsäkringar och övriga tjänsterelaterade försäkringslösningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2002:214 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad den 25 april 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare 1 INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare Nästan alla ägare av aktiebolag betalar privat mera skatter och avgifter än vad de egentligen är skyldiga att göra. Pensionsförsäkring är det

Läs mer

UTFÄSTELSE OM TRYGG POLITIKERPENSION FÖR TRYGGANDE AV PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN

UTFÄSTELSE OM TRYGG POLITIKERPENSION FÖR TRYGGANDE AV PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN UTFÄSTELSE OM TRYGG POLITIKERPENSION FÖR TRYGGANDE AV PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN 1 INNEHÅLL 1 Utfästelse... 3 2 Tryggande av utfästelse... 3 2.1 Försäkring... 3 3 Samordning/antastbarhet/intjänande...

Läs mer

Trygghetsavtalet Centrala avtal 2006:2 2006-07-20

Trygghetsavtalet Centrala avtal 2006:2 2006-07-20 TA Trygghetsavtalet Centrala avtal 2006:2 2006-07-20 Ersätter cirkulär 1998:A7 Innehåll Inledning 3 Trygghetsavtal (TA) 5 Parternas gemensamma syn (1 ) 5 Trygghetsstiftelsen (2 ) 6 Tillämpningsområde m.m.

Läs mer

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag...

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag... *Skatteverket 1(21) 2014 12-16 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 2 2 Förutsättningar som skattetabellerna grundas på... 3 3 Tabellernas indelning i kolumner... 3 4 Tabellernas indelning i avlöningsperioder...

Läs mer

PLUSPENSION TRADITIONELL FÖRSÄKRING. Innehåll. Försäkringsvillkor privat pensionsförsäkring

PLUSPENSION TRADITIONELL FÖRSÄKRING. Innehåll. Försäkringsvillkor privat pensionsförsäkring Försäkringsvillkor privat pensionsförsäkring Försäkringsvillkor privat pensionsförsäkring Innehåll Allmänt om PLUSpension 2 Försäkringsgivare 2 Adresser 2 Försäkringens omfattning och förmåner 2 Återköp

Läs mer

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR 2013-2016 - avseende Kommunals medlemmar på HVO-området

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR 2013-2016 - avseende Kommunals medlemmar på HVO-området Cirkulär nr Sida 2013 020 1(3) Handläggare Datum Lars Trapp 2013-09-24 Ersätter cirk 2012 016 Till medlemmar som omfattas av avtalet för hälsa, vård och övrig omsorg LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR

Läs mer

Handledning för inrapportering

Handledning för inrapportering Handledning för inrapportering KTP-planens avdelning 1 (KTP 1) inom KFO-Handels och KFO-FTF/Handels/Sacoförbund 1 Inledning Denna handledning för inrapportering riktar sig till er som arbetsgivare som

Läs mer

Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016

Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 1. Allmänt om försäkringen

Läs mer

Individuellt utformade tjänstepensioner för dina anställda. SPPs Arbetsgivarplan

Individuellt utformade tjänstepensioner för dina anställda. SPPs Arbetsgivarplan Individuellt utformade tjänstepensioner för dina anställda. SPPs Arbetsgivarplan Enkel pensionshantering med många möjligheter. SPPs Arbetsgivarplan är en flexibel tjänstepensionsplan som kompletterar

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så

Läs mer

Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring. Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616

Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring. Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616 Undersökning om pensioner och traditionell pensionsförsäkring Kontakt AMF: Ulrika Sundbom Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 160616 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av

Läs mer

TjänstemannaavtaleT supplement

TjänstemannaavtaleT supplement 0160 BUSSARBETSGIVARNA TRAFIKAVTALET SUPPLEMENT FAC FLYGBUSSAR 2013-05-01 2016-04-30 TjänstemannaavtaleT supplement Innehållsförteckning Supplement avseende FAC Flygbussarna Airport Coaches AB och FAC

Läs mer

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK,, KS, Vårdföretagarna C,, E,, H Eva Pålsson maj 2014 1 Vårdföretagarna Bransch C Läkarmottagningar, upphör och uppgår i Bransch E Vård och behandling samt omsorgsverksamhet,

Läs mer

60+ För dig som är. Sjukdom 60+ Sparliv 60+ OBS! Plusset får aldrig vara i Rosa1, Rosa2, Rosa3 eller Rosa4.

60+ För dig som är. Sjukdom 60+ Sparliv 60+ OBS! Plusset får aldrig vara i Rosa1, Rosa2, Rosa3 eller Rosa4. För dig som är 60+ Sjukdom 60+ Sparliv 60+ OBS! Plusset får aldrig vara i Rosa1, Rosa2, Rosa3 eller Rosa4. Bakgrundsfärgen bakom plusset får aldrig vara i Rosa1, Rosa2, Rosa3 eller Rosa4. OBS! Plusset

Läs mer

Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015

Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 Din information FÖRKÖPSINFORMATION ICKE KOLLEKTIVAVTALAD TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING Gäller från 1 januari 2015

Läs mer

Nytt pensionsavtal för statligt anställda PA 03

Nytt pensionsavtal för statligt anställda PA 03 Nytt pensionsavtal för statligt anställda PA 03 Innehåll Förord 1 Pensionsförmåner 2 Två typer av ålderspension 2 Avgiftsbestämd ålderspension 3 Förmånsbestämd ålderspension 4 Beräkning av förmånsbestämd

Läs mer

Lagrådsremiss. En förenklad semesterlag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. En förenklad semesterlag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss En förenklad semesterlag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 maj 2009 Sven Otto Littorin Karin Renman (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor Utgåva: 1:2010 Form: Leif, en reklambyrå Foto: Olle &

Läs mer

BenEx Flex Benefits for Expatriates

BenEx Flex Benefits for Expatriates Försäkring för utlandsanställda Januari 2016 Trygghet i utlandet Jamil, SPP BenEx Flex Benefits for Expatriates Information till arbetsgivare Trygghet för dig som är anställd utomlands Benefits for Expatriates

Läs mer

Partsgemensam kommentar till Trygghetsavtalet (TA)

Partsgemensam kommentar till Trygghetsavtalet (TA) 2009-01-14 Partsgemensam kommentar till Trygghetsavtalet (TA) FÖRKORTNINGAR...2 INLEDNING...2 Förändringar i avtalet 1998, 2005, 2006 och 2007...2 KOMMENTARER...3 1 PARTERNAS GEMENSAMMA SYN...3 2 TRYGGHETSSTIFTELSEN...3

Läs mer

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och

De vanligast förekommande frågorna i det lokala. avtalet mellan SEKO och De vanligast förekommande frågorna i det lokala avtalet mellan SEKO och Sammanfattningar, förklaringar och exempel. Paragrafen i början av varje stycke hänvisar till originaltexten i det lokala avtalet

Läs mer

Tillämpningsregler för livsarbetstidsmodellen

Tillämpningsregler för livsarbetstidsmodellen Reviderad 20 Tillämpningsregler för livsarbetstidsmodellen Tjänstemän 1 april 20 3 s 201 Industri- och KemiGruppen Unionen Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna Ledarna 1 Arbetstidsförkortning för tjänstemän

Läs mer

16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003

16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 32 (42) 2016-03-21 Kf 16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003 Kommunfullmäktige beslutade 2015-12-14, 283, om att anta ny

Läs mer

Tanken är att såväl statliga som privata aktörer här har ett gemensamt intresse i att stötta konsumenterna. Målet är ett större privatekonomiskt

Tanken är att såväl statliga som privata aktörer här har ett gemensamt intresse i att stötta konsumenterna. Målet är ett större privatekonomiskt Pension 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndigheter, organisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska och finansiella frågor. Syftet

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension FAQ om Flexpension 1. Vad är flexpension? 2 2. Varför driver Sveriges Ingenjörer krav på flexpension? 2 3. Vad tjänar jag på flexpension? 2 4. Varför är det viktigt med liknande pensionsvillkor för olika

Läs mer

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Försäkringsvillkor 556 Folksam LO Fondförsäkringsaktiebolag Gäller från och med 1 januari 2014 S 11454 14-03 2/7 Innehåll Försäkringsavtalet...3 Försäkringens ikraftträdande...3

Läs mer

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Tillsammans med Trygghetsfonden kan du skapa dig en ny framtid.

Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Tillsammans med Trygghetsfonden kan du skapa dig en ny framtid. Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Tillsammans med Trygghetsfonden kan du skapa dig en ny framtid. 2 Är du själv aktiv finns det många möjligheter. Är du uppsagd på grund av arbetsbrist? Då har du

Läs mer

Sida 1. Försäkringsinformation

Sida 1. Försäkringsinformation Sida 1 Försäkringsinformation ARBETARE TFA TGL AGS Avtalspension SAF-LO Omställningsförsäkring Grupp / Individuell PRIVAT AVTAL LAG TJÄNSTEMÄN TFA TGL ITP 1 & 2 Omställningsavtal/TRR Sjuklön / sjukpenning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för pension och omställningsstöd för förtroendevalda i Sollentuna kommun (OPF-KL) Antagna av fullmäktige 2014-10-15 136, dnr 2014/0384 KS.135 att gälla från och med 2014-10-15. Innehållsförteckning

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSON UPPGIFTER... 9

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSON UPPGIFTER... 9 FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR SJUKPENSION OCH PREMIEBEFRIELSE- FÖRSÄKRING ITP 1 SAMT EFTERLEVANDEPENSION VID UTLANDS TJÄNSTGÖRING (Bilaga 4 till PP Pension Försäkringsförenings stadgar beslutade av föreningsstämman

Läs mer

Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd. KPA SmartPension. produktinformation

Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd. KPA SmartPension. produktinformation Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd KPA SmartPension produktinformation vem är försäkringsgivare? Försäkringsgivare är KPA Pensionsförsäkring AB (publ), nedan kallat

Läs mer

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart nr 14 april 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Kollektivavtalet för Svenska kyrkans 23 000 anställda är klart

Läs mer

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-18, reviderade 2015-02-26 Lunds kommun Innehållsförteckning ALLMÄNT... 2 REVIDERING... 2 BESLUTSORDNING... 2 PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA...

Läs mer

Semester och arbetstidsförkortning

Semester och arbetstidsförkortning Hantverksdata Bilanco 2011-04-01 Semester och arbetstidsförkortning Innehåll SEMESTERUPPDATERING... - 2 - ARBETSTIDSFÖRKORTNING... - 5 - www.hantverksdata.se - 1 - Semesteruppdatering Uppdateringen ska

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 2005 Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Ett nytt kollektivavtal har träffats på kyrkans område. Det nya kollektivavtalet tecknades den 24 maj 2005

Läs mer

Försäkringsvillkor FolksamPlan

Försäkringsvillkor FolksamPlan Försäkringsvillkor FolksamPlan Tjänstepensionsförsäkring och privat pensionsförsäkring för näringsidkare Försäkringsvillkoren gäller från och med 2015-06-01. Innehåll Innehåll 1. Försäkringsavtalet...4

Läs mer

I avtalet har skrivits in att man får tillgodoräkna sig sammanlagd anställningstid under de senaste 36 månaderna för uppflyttning.

I avtalet har skrivits in att man får tillgodoräkna sig sammanlagd anställningstid under de senaste 36 månaderna för uppflyttning. Nya avtalet 800 kronor i potten Avtalsperioden Det nya avtalet är treårigt och löper från den 1 oktober 2007 till den 30 september 2010. Avtalet går inte att säga upp under avtalsperioden. Lönerna 1. Ny

Läs mer

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies.

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies. Personalhandbok Innehåll Personalhandbokens syfte... 3 Vår verksamhet... 3 Kollektivavtal... 3 Anställning... 3 Sekretess... 4 Arbetstid... 5 Lön & Förmåner... 6 Ledighet & Frånvaro... 6 Permission...

Läs mer

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2

14 oktober 2004 NR. 16/2004. Arbete efter 65 års ålder sid 2 14 oktober 2004 NR. 16/2004 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Arbete efter 65 års ålder sid 2 Från och med år 2003 gäller bestämmelserna i LAS som ger en arbetstagare rätt att kvarstå i anställningen

Läs mer

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör Råd och tips vid varsel och uppsägning Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör I tider av varsel och uppsägningar Besked om nedläggningar av företag och inskränk ningar av driften har

Läs mer

Till alla som väntar eller just fått barn

Till alla som väntar eller just fått barn Till alla som väntar eller just fått barn Välkommen till Försäkringskassan När du får barn kommer du troligen att ha mer kontakt med Försäkringskassan än du har haft förut. Det är vi som har hand om och

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:4

Regeringens proposition 2009/10:4 Regeringens proposition 2009/10:4 En förenklad semesterlag, m.m. Prop. 2009/10:4 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 3 september 2009 Fredrik Reinfeldt Anders Borg (Arbetsmarknadsdepartementet)

Läs mer

AMF Tjänstepension. Försäkringsvillkor för traditionell försäkring och fondförsäkring 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET. 1.4 Tiden för AMFs ansvar

AMF Tjänstepension. Försäkringsvillkor för traditionell försäkring och fondförsäkring 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET. 1.4 Tiden för AMFs ansvar Försäkringsvillkor för traditionell försäkring och fondförsäkring AMF Tjänstepension Gäller från och med 2016-01-01 för försäkringsavtal tecknade 2014-01-01 eller senare. För tidigare försäkringsavtal

Läs mer

Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda beslutad av kommunfullmäktige 2014-11- 03 125 (KS/2014:136-024) Personalavdelningen

Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda beslutad av kommunfullmäktige 2014-11- 03 125 (KS/2014:136-024) Personalavdelningen 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-12-15 165 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:518-003 Ersätter: Ansvarig: Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda

Läs mer

Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS

Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS Kommunledningskontoret Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS Pensionsriktlinjer för 1. Sammanfattning Anställda i omfattas av pensionsavtalet

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer