Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 38 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut av kommunstyrelsen för egen del har bifallits. Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 26 februari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Beslutsprocess för taxor och avgifter, beslutsunderlag för taxor samt taxekonstruktion i enlighet med förslaget i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande godkänns. 2. Kommunstyrelsen får i uppdrag att upprätta en anvisning till nämnderna i enlighet med intentionerna i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Göteborg den 13 mars 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1138/18 Handläggare Lisa Daleborn Telefon: E-post: Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter Förslag till beslut I kommunstyrelsen Uppdraget som gavs av kommunstyrelsen om att ge förslag på en hanteringsordning för gemensam beredning av stadens taxor och avgifter inom ramen för ordinarie budgetprocess förklaras fullgjort. I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 1. Beslutsprocess för taxor och avgifter, beslutsunderlag för taxor samt taxekonstruktion i enlighet med förslaget i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande godkänns. 2. Kommunstyrelsen får i uppdrag att upprätta en anvisning till nämnderna i enlighet med intentionerna i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning Kommunstyrelsen gav stadsledningskontoret i uppdrag att ta fram en hanteringsordning för gemensam beredning av stadens taxor och avgifter inom ramen för ordinarie budgetprocess. Ärendet är ett svar på detta uppdrag, som kommunstyrelsen föreslås förklara fullgjort. Stadsledningskontoret föreslår kommunfullmäktige att besluta om vad en taxekonstruktion ska innehålla och formen för denna. Stadsledningskontoret föreslår också att fullmäktige fattar beslut om hur ett beslutsunderlag för taxebeslut ska utformas då kontoret menar att det är ett viktigt första steg i att samla stadens taxor och avgifter på ett tydligare sätt än vad som sker idag. Vidare föreslår kontoret en hanteringsordning och tidplan för taxebeslut som ger kommunstyrelsen och kommunfullmäktige möjlighet att inarbeta ekonomiska effekter av taxebeslut i budgetprocessen. Stadsledningskontoret kan starta upp arbetet i enlighet med förslag i tjänsteutlåtandet under våren 2019, för att successivt arbeta in taxor i ordinarie budgetprocess. Arbetet med att identifiera relevanta taxor och koordinera insamlandet av dessa är omfattande, vilket innebär att arbetet sannolikt behöver utvecklas under kommande år. Ekonomiska konsekvenser Förslaget innebär inga ekonomiska konsekvenser, men kommer att kunna användas i framtida budgetprocess. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (7)

3 Arbetet med att samla in taxor och avgifter kommer att kräva resurser både hos berörda förvaltningar och på stadsledningskontoret. Kontorets bedömning är att nämndernas arbete med att lämna information om avgifter och taxor kan utföras inom ram med ordinarie resurser eftersom de förväntas ha god kännedom och dokumentation om dessa uppgifter. Även stadsledningskontoret bedöms kunna klara arbetet inom ram. Barnperspektivet, Mångfaldsperspektivet, Jämställdhetsperspektivet, Miljöperspektivet Förslaget innebär en hanteringsordning i budgetberedningen och stadsledningskontoret kan inte se att dessa perspektiv har bäring på det specifika ärendet. Däremot beaktas alla dessa perspektiv i kommunfullmäktiges budget. Omvärldsperspektivet En översiktlig genomgång av några större kommuner i Sverige och några kommuner i vårt närområde visar att olika kommuner har valt att hantera sina beslutsprocesser kopplat till taxor och avgifter på olika sätt. När det gäller myndighetsavgifter har stadsledningskontoret i sin översiktliga genomgång inte hittat kommuner som beslutar om enskilda taxor inom ramen för budgetbeslutet eller inkluderat i själva budgethandlingarna. Flera kommuner beslutar dock om taxor för de stora avgiftsfinansierade verksamheterna som vatten och avlopp eller renhållning i samband med själva budgetbeslutet, på samma sätt som sker i dag i Göteborgs stad med ett beslutat tak för taxeökningen. Vissa större kommuner lyfter fram delar av kommunens taxor och avgifter inom ramen för budgethandlingarna. Detta avser framför allt kommuner som i likhet med Göteborg inte har nämnder som äger beslutsmandat för kommungemensamma avgifter, främst inom det sociala området där avgifterna hanteras inom flera delar av organisationen. Konstruktionsförändringar eller större justeringar av taxor och avgifter sker i andra kommuner således främst genom enskilda ärenden, företrädelsevis på kommunfullmäktigenivå. Huruvida dessa beslutsprocesser förhåller sig till kommunernas budgetprocesser har inte kunnat analyseras, men stadsledningskontoret kan konstatera att de enskilda taxebesluten förefaller vara utspridda över året som helhet, vilket skulle kunna betyda att de står relativt fristående i förhållande till budgetprocessen. Stadsledningskontoret kan även konstatera att det i merparten av de kommuner som har gåtts igenom finns tydliga dokumenterade taxekonstruktioner som enskilda styrande dokument och att dessa inte enbart utgör beskrivningar i tjänsteutlåtanden eller liknande. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

4 Ärendet Kommunstyrelsen beslutade att ge stadsledningskontoret i uppdrag att ta fram en hanteringsordning för gemensam beredning av stadens taxor och avgifter inom ramen för ordinarie budgetprocess. Ärendet är ett svar på detta uppdrag. Beskrivning av ärendet Bakgrund Legala förutsättningar Taxor reglerar avgifter och avgiftsuttag för kommunal verksamhet. Staden får enligt Kommunallagen (KL) 2 kap. 5 ta ut avgifter för tjänster och nyttigheter som den tillhandahåller. För tjänster eller nyttigheter som den är skyldig att tillhandahålla får dock avgifter endast tas ut om det följer av lag eller annan författning. Kommunfullmäktiges exklusiva beslutanderätt inom området för viktiga ekonomiska frågor framgår av KL 5 kap. 1. I förarbetena till kommunallagen anges att det normala bör vara att avgifterna, eller åtminstone grunderna för avgiftssättningen, ska framgå av en taxa antagen av kommunfullmäktige. I samband med att rätten att ta ut avgifter lagfästes i KL uttrycktes att fullmäktige i viss mån kan delegera rätten att besluta om avgifter till nämnderna. Detta gäller främst avgifter som saknar egentlig kommunalekonomisk betydelse och inte är av principiell vikt. Definitioner taxor, avgifter och priser Det finns ingen exakt definition av vad som skiljer taxor, avgifter och priser. Ordböcker och synonymlexikon ger inte direkt någon vägledning utan hänvisar till varandra som olika benämningar på samma sak. Vilken benämning som används har snarare med tradition och historia att göra, vilket gör att staden själv kan och bör definiera vad som avses med de olika begreppen. Taxor och avgifter Ur stadens perspektiv tolkar stadsledningskontoret taxor som en uppsättning av fastställda avgifter. Dessa avgifter rör ofta kostnaden för brukaren/kunden för att få tillgång till en viss tjänst eller verksamhet som kommunen är ålagd att erbjuda eller bedriva. Exempelvis gäller detta Bygglovstaxan, Renhållningstaxan och diverse tillstånds- och tillsynsavgifter, som exempelvis för serveringstillstånd. Taxor och avgifter är ofta kopplade till en speciallagstiftning eller myndighetsutövning, men kan även gälla tjänster och varor som har inslag av en tydlig subventionering (exempelvis entréavgift till kommunala museer) eller där avgiftsuttag och nivå ur likabehandlingsperspektiv behöver ske på stadengemensam nivå. Taxor och avgifter ska därför som huvudprincip beslutas av kommunfullmäktige om inte annat anges i lagstiftning, reglemente eller följer av enskild taxekonstruktion/taxebeslut. Priser Ur stadens perspektiv tolkar stadsledningskontoret att priser avser den ersättning som tas ut för varor eller mindre/enklare tjänster inom ramen för verksamhet som vänder sig till allmänheten eller stadens brukare i mer generella termer. Exempelvis kan det handla om Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

5 försäljning inom caféverksamhet och försäljning/uthyrning av tillbehör eller enklare utrustning. För att definieras som pris bör därför prissättningen inte vara subventionerad utan baseras på kommunens självkostnad och eventuell marknadsmässig prissättning om en sådan finns. Prissättning kan därför hanteras inom den enskilda nämndens ansvarsområde där den politiska dimensionen snarare rör frågan om vilken verksamhet som ska bedrivas. Taxor inom välfärds- och utbildningsområdet Stadsledningskontoret har i tidigare budgetberedning sammanställt ett underlag med förslag till taxor och avgifter inom välfärds- och utbildningsområdet (se bilaga). Taxorna har beretts av stadsledningskontoret eftersom hanteringen av avgifter inom välfärds- och utbildningsområdet grundar sig på att dessa avgifter varit kommungemensamma och att ingen enskild nämnd har haft mandat att besluta eller befästa dessa avgifter. Det har således krävt en hantering på stadengemensam nivå. Stadsledningskontorets förslag till beslutsprocess avseende taxor och avgifter Idag sker taxebeslut som enskilda ärenden utan kommungemensamma krav på en specifik tidpunkt för ärendets behandling i kommunfullmäktige. Stadsledningskontoret föreslår att förändring av taxe- och avgiftskonstruktion eller avgiftsnivå fortsatt ska ske som enskilda ärenden i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige året innan förändringen ska träda i kraft. Anledningen är att beslut om taxekonstruktion eller förändrad avgift är en så pass komplex fråga att den bör behandlas som ett eget ärende och inte som en del i ordinarie budgetberedning. Om kommunfullmäktige önskar förändringar gällande taxor bör kommunfullmäktige ge ett uppdrag om detta, exempelvis i budget. I det fall kommunfullmäktige önskar förändra taxan bör beslut om sådan förändring ske i god tid innan kommunfullmäktiges budgetbeslut. Undantag får hanteras på lämpligt sätt om det av något skäl inte är möjligt med god framförhållning, exempelvis vid hastigt förändrad lagstiftning. Stadsledningskontorets förslag till beslutsunderlag avseende taxor och avgifter Det finns idag ingen kommungemensam mall eller anvisning för hur ett beslutsunderlag i taxeärenden i kommunfullmäktige ska se ut. Stadsledningskontoret menar att det är viktigt att en sådan finns för att skapa förutsättningar för en tydlig sammanställning till kommunfullmäktige över stadens taxor och avgifter. Stadsledningskontoret föreslår därför att följande delar redovisas i nämndernas beslutsunderlag vid förslag till förändrade taxekonstruktioner eller avgiftsnivåer, utöver vad som i övrigt följer av rutiner eller anvisningar för att skriva tjänsteutlåtande: Verksamhetsperspektiv o Syfte med förändringen avseende politiska mål, strategier och inriktningar o Styreffekter med anledning av förändringen Ekonomiskt perspektiv o Ekonomiska konsekvenser för brukare/kunder o Ekonomiska konsekvenser för den egna verksamheten o Ekonomiska konsekvenser för andra kommunala verksamheter Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

6 Stadsledningskontorets förslag till taxekonstruktion Det finns idag ingen kommungemensam mall eller anvisning för hur en taxehandling/konstruktion ska se ut. För vissa beslutade taxor saknas taxekonstruktion som separat handling och hela konstruktionen beskrivs i ett tjänsteutlåtande. Stadsledningskontoret föreslår att alla taxekonstruktioner ska finnas beskrivna i en separat taxe-handling för att öka tydligheten mot medborgarna och att denna blir en del av kommunfullmäktiges taxebeslut. Inom flera branscher finns standarder för utformning av taxe-handlingar och taxekonstruktioner som företrädelsevis bör användas. Finns inte dessa bör en taxekonstruktionshandling åtminstone innehålla: Allmänna regler om kommunala avgifter o Vad som följer av lagar, principer och allmänna bestämmelser Administrativa rutiner o Beslutshantering rörande den specifika taxan o Nämndens mandat i beslutsfattandet o Hur taxa och avgifter tas ut o Sanktionsmöjligheter o Överklagan och överprövning Taxe-/Avgiftskonstruktion o Förteckning av vilka avgifter som tas ut o Förteckning av beräkningsgrunder och beräkningsmodeller o Hantering av indexering Principerna för indexering är idag inte alltid tydliga i kommunfullmäktiges taxebeslut. Många taxor, men inte alla, indexeras årligen utan att nytt beslut fattas i kommunfullmäktige. Vad avser val av index finns inga generella kommungemensamma riktlinjer. Stadsledningskontorets bedömning är att index i första hand ska baseras på branschstandard och i annat fall ha en logisk koppling till de kostnadsposter som ligger till grund för avgiftsuttaget. Taxekonstruktionen ska även innehålla beskrivning av hur indexreglering ska ske och vilket mandat nämnden har rörande indexjusteringar. Val av index och hur årlig indexering ska ske ska vara en del av kommunfullmäktiges beslut. Det är viktigt att indexering sker årligen för att inte urholka taxan över tid och om nämnd önskar undantag från denna princip föreslås kommunfullmäktige fatta beslut i frågan eftersom det är ett frånsteg från ett beslut fattat av fullmäktige. I beslutsunderlaget ska även anges hur avrundning och avgiftshöjning ska hanteras i förhållande till index. Om en taxa exempelvis är 100 kr kan det kännas omotiverat från ett kund/brukarperspektiv att höja till 102,65 kr enligt beslutad indexering och nämnd kan i så fall avvakta kommande års indexpåverkan och med hjälp av avrundning hamna på en för kunden/brukaren mer rimlig summa. Det viktiga är att uppräkning ändå sker årligen, men att taxehöjningen kan få anstå tills höjning anses motiverad utifrån summan som ska betalas av kund/brukare. Nämnden ansvarar för att hålla kommunfullmäktige informerad vid förändringar som har betydelse för valt index och vid behov föreslå annan typ av indexering. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

7 Stadsledningskontorets förslag avseende hantering i budgetberedningen Det finns idag ingen sammanställning av stadens beslutade taxor och avgifter enligt ovan definition och informationen kommer att behöva begäras in från nämnderna. Att sammanställa materialet kommer att kräva ett inventerings- och bedömningsarbete i nämnderna och kräva resurser både inom berörda förvaltningar och på stadsledningskontoret. Stadsledningskontoret föreslår att kontoret koordinerar arbetet på ett strukturerat sätt så att insamlingen sker enligt gemensam logik och där så behövs stödjer förvaltningarna i arbetet med att definiera vilka taxor som ska beslutas av kommunfullmäktige. Arbetet bedöms kunna starta under våren Stadsledningskontorets bedömning är att det är ett succesivt utvecklingsarbete att redogöra för samtliga taxor, varför arbetet initialt fokuserar på de taxor som bedöms vara mest väsentliga ur ett ekonomiskt perspektiv. Stadsledningskontoret avser att arbeta in föreslagen hanteringsordning för taxor och avgifter i uppdraget att ta fram ett förslag på ny budgetprocess, men leveransen kommer att ske successivt och det är i dagsläget svårt att bedöma hur omfattande arbetet att sammanställa stadens taxor kommer att bli. Inventeringsarbetet för att sammanställa kommunens taxor kan innebära att kommunfullmäktige behöver fatta ett antal beslut om taxekonstruktioner, exempelvis i de fall där taxe-handling inte har upprättats utan beslut har fattats inom ramen för ett tjänsteutlåtande. Stadsledningskontoret föreslår att kontoret inför kommande budgetberedning ställer samman ett material med kommunens taxor och avgifter på ett liknande sätt som redan görs inom välfärds- och utbildningsområdet, se bilaga. På detta sätt får kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en samlad bild av stadens taxor. Dessa, tillsammans med övriga intäkter och kommunbidrag, ger då en bättre bild av nämndernas ekonomiska förutsättningar. Stadsledningskontorets bedömning, vilken beskrivs ovan, är att beslut om taxeförändringar ska ske som enskilda ärenden. Budgetberedningen bör däremot omhänderta eventuella ekonomiska konsekvenser av fattade taxebeslut, vilket är anledningen till att kontoret föreslår att taxebeslut ska fattas i god tid innan budgetbeslutet. Schematisk bild över föreslagen hanteringsordning enligt ovan beskrivningar Tillgängliggörande av taxor och avgifter Den enskilda medborgaren ska på ett samlat och tillgängligt sätt kunna ta reda på vilka avgifter och avgiftsnivåer som den kan belastas med. Därför är det viktigt att nämnden tillgängliggör sina avgifter när de är beslutade på ett sätt som är lätt att nå och förstå. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

8 Stadsledningskontoret ansvarar dessutom för att publicera beslutade taxor samlat i form av styrande dokument under rubriken taxor och avgifter. Eva Hessman Stadsdirektör Anders Johansson Ekonomidirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

9 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 1 (8) Förslag till taxor och avgifter inom välfärdsområdet Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Bilaga 9 Taxa för förskola, fritidshem och familjedaghem (pedagogisk omsorg) Boendeavgifter, behandlingshem och hem som i huvudsak tillhandahåller boende Avgifter för rådgivningsverksamhet inom social resursförvaltning Taxa för barn i feriehem och barnkolonier Avgift inom musik- och kulturskolor Kostnader, förbehållsbelopp mm inom LSS-verksamhet Nuvarande taxa: Avgifter inom omsorgen för personer 64 år och yngre, beslut enligt SoL Nuvarande taxa: Avgifter inom äldreomsorgen Förslag till ny taxa för äldreomsorg och funktionshinderverksamhet beslut enligt SoL fr o m

10 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 2 (8) Bilaga 1. Taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (familjedaghem) från och med Barn i förskola och familjedaghem (pedagogisk omsorg) Barn 0-2 år Barn 3-5 år Gäller fr.o.m. augusti det år barnet fyller tre år % av bruttoinkomst Högsta månadsavgift* % av bruttoinkomst Barn 1, yngsta barnet 3, :- 2,0 922:- Syskonavgift barn 2 2,0 922:- 1,0 461:- Syskonavgift barn 3 1,0 461:- 1,0 461:- Från och med barn 4 debiteras ingen avgift Barn i fritidshem och familjedaghem (pedagogisk omsorg) Barn 6-9 år Högsta månadsavgift* Barn år Gäller fr.o.m. augusti det år barnet fyller tio år % av bruttoinkomst Högsta månadsavgift* % av bruttoinkomst Barn 1, yngsta barnet 2,0 922:- 1,0 461:- Syskonavgift barn 2 1,0 461:- 1,0 200:- Syskonavgift barn 3 1,0 461:- 1,0 200:- Från och med barn 4 debiteras ingen avgift Skolbarn med morgon- och/eller lovomsorg 1,0 200:- * Högsta månadsavgift är beräknad på den högsta avgiftsgrundande bruttoinkomsten och kan komma att ändras om Skolverket ändrar denna. Högsta månadsavgift* Så här beräknas avgiften o Avgiften beräknas i procent av hushållets sammanlagda bruttoinkomst per månad (inkomst före skatt). o Högsta avgiftsgrundande bruttoinkomst regleras av förordning 2001:160 och är fr o m 1 januari kr per månad*. o Antal barn i hushållet som är inskrivna i förskola, fritidshem eller annan pedagogisk omsorg påverkar avgiften oavsett om placeringarna är i kommunal eller fristående verksamhet. Yngsta barnet räknas alltid som barn 1. o I de fall barnet bor växelvis hos vårdnadshavare som inte sammanbor, ska faktura sändas till båda hushållen om båda vårdnadshavarna utnyttjar platsen. Båda vårdnadshavarna är då platsinnehavare och därmed betalningsansvariga. Respektive hushåll betalar halv avgift utifrån hushållets bruttoinkomst. o Hushåll med beräknad barnomsorgsavgift understigande 100 kr per månad betalar ingen avgift. o Hushåll som erhåller försörjningsstöd betalar ingen avgift. o För barn i familjehem betalas 1 procent av bruttoinkomsten, dock högst 200 kr per månad. Barn i familjehem räknas inte som syskon i familjen. Avgift för egna barn betalas enligt ordinarie taxa. Familjehemsföräldrarna är platsinnehavare och därmed betalningsansvariga. o För förskolebarn som anvisas plats enligt skollagen 8 kap. 7 betalas halv avgift. För placering 15 timmar per vecka eller mindre betalas ingen avgift. o Avgift betalas från den dag platsen står till förfogande. Juli månad är avgiftsfri. Allmän förskola o Allmän förskola, 525 timmar per år, för barn i ålder 3-5 år och språkförskola är avgiftsfria. När vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetslös o För barn i ålder 1-2 år som har plats 15 timmar per vecka på grund av att vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetslös betalas halv avgift. o För barn i ålder 3-5 år som har plats 15 timmar per vecka på grund av att vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetslös betalas ingen avgift under perioden 1 september - 31 maj. Under juni och augusti månad betalas halv avgift. o För barn i ålder 1-2 år som har plats 25 timmar per vecka på grund av att vårdnadshavare är arbetslös betalas hel avgift. o För barn i ålder 3-5 år som har plats 25 timmar per vecka på grund av att vårdnadshavare är arbetslös betalas ingen avgift under perioden 1 september - 31 maj. Under juni och augusti månad betalas hel avgift. Vid längre tids sjukdom o Vid barns obrutna frånvaro på grund av sjukdom betalas ingen avgift från och med 22:a kalenderdagen till och med sjukperiodens slut. Läkarintyg skall uppvisas. Om kommunen inte erbjuder plats inom fyra månader o Om kommunen inte kan erbjuda plats inom fyra månader har vårdnadshavare rätt till avgiftsbefrielse för de dagar väntetiden överstigit fyramånadersgränsen. Avgiftsbefrielsen innebär att avgiften, när barnet fått en placering, minskas för de antal dagar förseningen varat. Någon ersättning i annan form utgår inte. Juli månad medräknas ej vid avgiftsbefrielse. Avgiftsbefrielsen gäller under förutsättning att barnet varit anmält till samtliga kommunala förskolor och familjedaghem (pedagogisk omsorg) i boendestadsdelen samt till minst en kommunal förskola eller familjedaghem (pedagogisk omsorg) i en närliggande stadsdel.

11 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 3 (8) Bilaga 2 Boendeavgifter, behandlingshem och hem som i huvudsak tillhandahåller boende fr o m Boende Kostnad Behandlingshem Behandlingshem (fastställs av regeringen) Behandlingshem pensionär (fastställs av regeringen) 80 kr/dag 75 kr/dag Hem som i huvudsak tillhandahåller boende Boendeverksamheten vid sociala resursförvaltningen Kost - alla måltider (kr/dygn) Kost- frukost 156 kr/dygn 85% av 1/30-del av helpension i särskilt boende per månad 30% av 1/30-del av helpension i särskilt boende per månad För lägenheter, inom skyddat boende fastställs hyra i särskild ordning enligt självkostnad Bilaga 3 Avgifter för rådgivningsverksamhet inom social resursförvaltning fr o m Avgifterna revideras årligen med hänsyn till förändringar i SKL:s Omsorgsprisindex (OPI) och avrundas till närmast hela 5 kronor. Verksamhet Avgift/tillfälle (beloppen i tabellen avser 2017) *) Familjerådgivning: Individuella samtal Parsamtal Gruppsamtal (per individ) Gruppsamtal (per par) Respons: Individuella samtal Parsamtal Gruppsamtal (per individ) Gruppsamtal (per par) Samverkansavtal 235 kr 350 kr 235 kr 350 kr 235 kr 350 kr 235 kr 350 kr 585 kr Kriscentrum för män Individuella samtal Individuella samtal i ärenden som primärt rör våld i nära relation Kriscentrum för kvinnor Individuella samtal Individuella samtal i ärenden som primärt rör våld i nära relation KAST (Köpare ev sexuella tjänster) Individuella samtal 235 kr 235 kr 235 kr *) Beloppen avser 2017 års nivå. Dessa kommer att räknas om då förändringen i OPI är klar.

12 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 4 (8) Bilaga 4 Taxa för barn i feriehem och barnkolonier fr o m Bruttoinkomst (kr /månad) Avgift kronor per barn och dag 1 barn 2 barn 3 barn Bilaga 5 Avgifter inom musik- och kulturskolor fr o m :- per elev och termin. Dock max 400 kr per familj och termin. Bilaga 6 Kostnader, förbehållsbelopp mm inom LSS-verksamhet fr o m LSS-verksamhet Garantibelopp i bostad med särskild service, personer 65 år och äldre Garantibelopp i bostad med särskild service, personer under 65 år Habiliteringsersättning vid deltagande i daglig verksamhet enligt LSS Kostnad för måltid i korttidsvistelse Lunch/middag utan dessert vid daglig verksamhet Kostnad för egen mat och gemensamt förbrukningsmaterial i bostad med särskild service Föräldrars bidrag till kommunens kostnader för barn och ungdomar under 18 år och som bor i annat hem än det egna. Kostnad för personlig assistans, som tillhandahålls av kommunen, i de fall den enskilde erhåller assistansersättning enligt LASS 48 % av prisbasbeloppet per månad 63 % av prisbasbeloppet per månad Heldag - 0,12 % av prisbasbeloppet per dag Halvdag - 0,084 % av prisbasbeloppet per dag Dagskostnad enligt riksnormen för den del som avser personliga kostnader i olika åldersgrupper 55% av 1/30-del av helpension per månad i boende enl SoL Den verkliga kostnaden. Inga kommungemensamma normer för hyresgästernas matstandard och kostnader. Om gemensamma inköp görs vid bostäder med service förutsätts att detta sker i samråd mellan de boende och de anställda. Beräkning sker enligt socialtjänstförordningen Enligt statens beslut om assistansersättning.

13 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 5 (8) Bilaga 7 Nuvarende taxa: Avgifter inom omsorgen för personer 64 år och yngre, beslut enligt SoL fr o m Område Timtaxa, hemtjänst i ordinärt boende *) Trygghetstelefon/månad Korttidsvistelse, matkostnad per dag Timtaxa, hemtjänst i bostad med service Boendestöd Boendeavgift för boenden utan hyreskontrakt Ledsagning Avlösning i hemmet Kr 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 1/30-del av den av Socialstyrelsen meddelade livsmedelskostnaden per månad 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) Belopp enligt 8 kap 5 p 2 SoL Ledsagning som beviljas enligt SoL för personer under 65 år på grund av funktionsnedsättning är avgiftsfri. Avlösning i hemmet som beviljas enligt SoL är avgiftsfri. Helpension/månad Enstaka måltider- även vid dagcentraler: Summan av: Råvarudel: Den av Socialstyrelsen meddelade livsmedelskostnaden per månad Tillagningsdel: Fastställd andel 2004 (1 050 kr), årligen omräknad med den av fullmäktige i budget angivna lönekompensationen för verksamheter inriktade på vård och omsorg. * frukost 30% av 1/30-del av helpension per månad * middag exkl. dessert vardagar 55% av 1/30-del av helpension per månad * middag inkl. dessert vardagar 60% av 1/30-del av helpension per månad * middag exkl. dessert sön- och helgdagar 65% av 1/30-del av helpension per månad * middag inkl. dessert sön- och helgdagar 70% av 1/30-del av helpension per månad * endast dessert 20% av 1/30-del av helpension per månad Hemlevererad mat, pris per portion 55% av 1/30-del av helpension per månad Måltider för dagvård * kaffe och smörgås samt lunch 65% av 1/30-del av helpension per månad Förbehåll * Minimibelopp (schablonbelopp), ensamboende 10 % utöver motsvarande belopp för personer 65 år och äldre * Minimibelopp (schablonbelopp), samman- 10 % utöver motsvarande belopp för personer 65 år och boende makar (belopp för var och en) äldre * Garantibelopp i bostad med särskild service 63 % av prisbasbeloppet per månad *) Timmarna grundas på den tid som bedöms åtgå för att utföra beviljade insatser. Tillfälliga förändringar påverkar ej fastställd avgift. Om den verkliga tiden att utföra beviljade insatser varaktigt avviker från den ursprungligt bedömda skall ny avgift fastställas.

14 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 6 (8) Bilaga 8 Nuvarande taxa: Avgifter inom äldreomsorgen fr o m Område Timtaxa inom hemtjänst *) Trygghetstelefon/månad Korttidsvistelse, matkostnad per dag Hemtjänstavgift/månad vid äldreboende för omsorg och omvårdnad Boendestöd Kr 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 1/30-del av den av Socialstyrelsen meddelade livsmedelskostnaden per månad Belopp enligt 8 kap 5 p 1 SoL (maxtaxan) Boendeavgift för boende i flerbäddsrum, maximalt per månad Basavgift/månad för servicehus (ingår i maxtaxan) Belopp enligt 8 kap 5 p 2 SoL 22,5% av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) Fixartjänster (Enklare insatser utan föregående individuell behovsprövning åt personer som fyllt 67 år för att förebygga bland annat fallskador) Ledsagning Avlösning i hemmet Ledsagning som beviljas enligt SoL för personer över 65 år på grund av funktionsnedsättning som förvärvats före 65 års ålder är avgiftsfri. Ledsagning som beviljas enligt SoL för personer över 65 år på grund av nyförvärvad funktionsnedsättning eller åldersrelaterade begränsningar är avgiftsfri upp till 10 timmar per månad. Tid därutöver är avgiftsbelagd enligt timtaxa inom hemtjänst. Avlösning i hemmet som beviljas enligt SoL är avgiftsfri. Helpension/månad Halvpension/månad Fotvård Enstaka måltider-även vid dagcentraler: Summan av: Råvarudel: Den av Socialstyrelsen meddelade livsmedelskostnaden per månad Tillagningsdel: Fastställd andel 2004 ( kr), årligen omräknad med den av fullmäktige i budget angivna lönekompensationen för verksamheter inriktade på vård, och omsorg. 75 % av helpension 1/12 av 5 % av prisbasbeloppet * frukost 30% av 1/30-del av helpension per månad * middag exkl. dessert vardagar 55% av 1/30-del av helpension per månad * middag inkl. dessert vardagar 60% av 1/30-del av helpension per månad * middag exkl. dessert sön- och helgdagar 65% av 1/30-del av helpension per månad * middag inkl. dessert sön- och helgdagar 70% av 1/30-del av helpension per månad * endast dessert 20% av 1/30-del av helpension per månad Hemlevererad mat, pris per portion Måltider för dagvård 55% av 1/30-del av helpension per månad * kaffe och smörgås samt lunch 65% av 1/30-del av helpension per månad Förbehåll

15 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 7 (8) * Minimibelopp (schablonbelopp), ensamboende Belopp enligt 8 kap 7 andra stycket p 1 SoL * Minimibelopp (schablonbelopp), sammanboende makar (belopp för var och en) * Garantibelopp (fickpenningnorm) i särskilt boende Belopp enligt 8 kap 7 andra stycket p 2 SoL 48 % av prisbasbeloppet per månad *) Timmarna grundas på den tid som bedöms åtgå för att utföra beviljade insatser. Tillfälliga förändringar påverkar ej fastställd avgift. Om den verkliga tiden att utföra beviljade insatser varaktigt avviker från den ursprungligt bedömda skall ny avgift fastställas.

16 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR 8 (8) Bilaga 9 Förslag till ny taxa för äldreomsorg och funktionshinderverksamhet beslut enligt SoL fr o m Område Avgift Maxtaxa för hemtjänst, trygghetslarm och hemsjukvård Timtaxa inom hemtjänst *) - Alt 1 Timtaxa inom hemtjänst *) - Alt 2 Leverans av hemlevererad mat Avgift för hemsjukvård per besök. Insatser utförs av legitimerad personal. Avgift för hemsjukvård max per månad Boendestöd Ledsagning Avlösning i hemmet Deltagande i dagvård/dagverksamhet Trygghetstelefon/månad Hemtjänstavgift/månad vid äldreboende och bostad med särskild service för omsorg och omvårdnad. Inklusive avgift för hemsjukvård. Hemtjänstavgift vid korttidsboende för omsorg och omvårdnad Boendeavgift, boende som inte omfattas av hyreslagen Avgifter för kost Helpension i äldreboende och bostad med särskild service Korttidsboende, matkostnad per dag Måltider för dagvård/dagverksamhet Hemlevererad mat, pris per portion Förbehåll Minimibelopp (schablonbelopp), ensamboende Minimibelopp (schablonbelopp), sam-manboende makar (för var och en) Garantibelopp i Bostad med särskild service (personer 64 år och yngre) Garantibelopp i särskilt boende för äldre *) Timmar = utförd tid hos brukaren Belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL 7 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 15 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 5 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) -avrundas nedåt till närmast hel 5- krona 20 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) -avrundas nedåt till närmast hel 5- krona 10 % av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) Belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) 1/30-del av belopp enligt 8 kap 5 1 p SoL (maxtaxan) Belopp enligt 8 kap 5 2 p SoL Summan av: Råvarudel: Den av Socialstyrelsen meddelade livs medelskostnaden per månad Tillagningsdel: Fastställd andel 2019, årligen omräknad enligt SCB:s omsorgsprisindexindex (OPI) 1/30-del av helpensionen per månad 65% av 1/30-del av helpension per månad 50% av 1/30-del av helpension per månad Belopp enligt 8 kap 7 andra stycket p 1 SoL Belopp enligt 8 kap 7 andra stycket p 2 SoL 63 % av prisbasbeloppet per månad 48 % av prisbasbeloppet per månad

Förslag till taxor och avgifter inom stadsdelsnämndernas verksamhetsområden

Förslag till taxor och avgifter inom stadsdelsnämndernas verksamhetsområden 1 (7) Förslag till taxor och avgifter inom stadsdelsnämndernas verksamhetsområden Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Taxa för förskola, fritidshem och familjedaghem

Läs mer

Förslag till budget 2019 och flerårsplaner

Förslag till budget 2019 och flerårsplaner Handling 2018 nr 131 Förslag till budget 2019 och flerårsplaner 2020-2021 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsen lägger fram förslag till stadens budget för år 2019 samt flerårsplaner för 2020-2021

Läs mer

Fastställande av budget för Göteborgs Stad för år 2019 och flerårsplaner

Fastställande av budget för Göteborgs Stad för år 2019 och flerårsplaner Handling 2018 nr 195 Fastställande av budget för Göteborgs Stad för år 2019 och flerårsplaner 2020-2021 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsen lägger fram förslag till fastställande av stadens

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2016-12-15 9 (xx) Dnr SN 2016/245 Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende Sammanfattning

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Förslag till budget för Göteborgs Stad för år 2018 och flerårsplaner för åren

Förslag till budget för Göteborgs Stad för år 2018 och flerårsplaner för åren Handling 2017 nr 141 Förslag till budget för Göteborgs Stad för år 2018 och flerårsplaner för åren 2019-2020 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsen lägger fram förslag till stadens budget för

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2015

Avgifter Vård och omsorg 2015 Avgifter Vård och omsorg 2015 Information om avgifter Socialförvaltningens möjlighet att ta ut avgifter inom äldreomsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap. I lagen regleras den högsta avgift som en kommun

Läs mer

Förslag till nivåer avseende taxor och avgifter inom Omsorgsnämnden 2019

Förslag till nivåer avseende taxor och avgifter inom Omsorgsnämnden 2019 Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-08-14 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Förslag till nivåer avseende taxor och avgifter inom Omsorgsnämnden 2019 Dnr: OMS 18/057 Ärendet Kommunens

Läs mer

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxan träder i kraft 1 januari 2013

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxan träder i kraft 1 januari 2013 TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg Taxan träder i kraft 1 januari 2013 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012)

Läs mer

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 706:1 Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-12-15 Reviderad

Läs mer

personer med funktionshinder

personer med funktionshinder Bilaga 6:1 Avgifter m.m. för förskola, skolbarnsomsorg, sommarkoloniverksamhet samt äldreomsorg och omsorg om personer med funktionshinder Avgifter för vuxna på behandlingshem, inackorderingshem samt vid

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2019

Avgifter Vård och omsorg 2019 Avgifter Vård och omsorg 2019 Information om avgifter Socialförvaltningens möjlighet att ta ut avgifter inom vård och omsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap. I lagen regleras den högsta avgift som en

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar

Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-22, 63 1. Allmänt...3 2. Begreppsdefinitioner...3 2.1 Förkortningar... 3 2.2 Prisbasbelopp... 3 2.3 Förbehållsbelopp...

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2014 Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till personer med funktionsnedsättning För dig som är under 65 år och bosatt i Stockholms stad och har hemtjänst, bostad med särskild service, dagverksamhet, trygghetslarm

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Kommunstyrelsen 2017-09-25 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:552 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Maxtaxa nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid

Maxtaxa nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Utlåtande Rotel IV (Dnr KS 2018/1753) Maxtaxa 2019 - nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Nya avgiftsnivåer

Läs mer

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen AVGIFTER 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till

Läs mer

FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN. Avgifter för äldreomsorg 2017

FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN. Avgifter för äldreomsorg 2017 FÖR DIG SOM HAR HEMTJÄNST OCH SOM BOR I HÅBO KOMMUN Avgifter för äldreomsorg 2017 Vad påverkar din avgift? För service, vård och omsorgsinsatser inom äldreomsorgen tar Håbo kommun ut en avgift. Avgifterna

Läs mer

Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid

Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Utlåtande 2018:1 RIV (Dnr 140-1864/2017) Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Nya avgiftsnivåer

Läs mer

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 706:1 Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-12-15 Reviderad

Läs mer

Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m.

Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m. i Vänersborgs kommun... - ---- -.;- -.r- - r.=...::.. - -- -- -- - Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Barnomsorgsavgifter 2018-01-01 Innehållsförteckning Barnomsorgsavgifter... 1 Allmänt om

Läs mer

Översyn av taxa för hemsjukvård

Översyn av taxa för hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.144 Datum: 2016-09-05 Sektorchef Ebba Sjöstedt E-post: Ebba.Sjostedt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Översyn av

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg Avgifter för äldreomsorg 2015 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom äldreomsorgen. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken slags hjälp du får.

Läs mer

Föreskrift Taxa KS 2016: Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. KF Fr.o.m

Föreskrift Taxa KS 2016: Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. KF Fr.o.m Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2017 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa KS 2016:154-706 Beslutad av Framtagen av Barn-, utbildning och

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552)

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING AVGIFTER inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING 20 6 avgifter funktionsnedsättning AVGIFTER FÖR DIG SOM ÄR UNDER 65 ÅR OCH HAR OMSORGS- OCH STÖDINSATSER Här presenteras kortfattat de oftast

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 STORFORS KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 Välfärdsnämnden Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2014 1 Hemvårdstaxa broschyr 2014 2 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg

Avgifter Vård och omsorg Avgifter Vård och omsorg Gäller från och med 2013-10-01 Innehåll: Avgifter Vård och omsorg...1 Innehåll:...2 Ordlista...2 Om avgifter i korthet...3 Individuellt avgiftsbeslut...4 Inkomster...4 Förbehållsbelopp...5

Läs mer

Översyn av taxa för trygghetslarm

Översyn av taxa för trygghetslarm TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.144 Datum: 2016-09-05 Sektorchef Ebba Sjöstedt E-post: Ebba.Sjostedt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Översyn av

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2017 Innehållsförteckning Information om avgifter 3 Olika tjänster och vad de kostar 4 Så räknas avgiften

Läs mer

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001: Sektor Stöd och Omsorg Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 2019-01-01 1 Inledning Bestämmelserna om kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Information kring avgifter och beräkningar av avgiftsutrymme Fastställd av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 51. Revidering av belopp för Maxtaxa och minimibelopp

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2018-03-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2018-03-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2018-03-01 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Läs mer

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende KS 4 21 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Jan Malmberg Datum 2012-11-06 Diarienummer KSN-2012-1081 Kommunstyrelsen Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24.

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. 1 (5) 2007-03-12 Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. I juli 2002 kom nya regler i socialtjänstlagen

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2019-01-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2019-01-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg är vanligen avgiftsbelagda.

Läs mer

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T BILAGA Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/332 2015/317 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-12-15 138 Kf 2016-02-08 5 AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS

Läs mer

Omsorgs och utbildningsutskottet i Östra Göinge kommun kallas att sammanträda.

Omsorgs och utbildningsutskottet i Östra Göinge kommun kallas att sammanträda. Omsorgs och utbildningsutskottet 2015-05-18 Kallelse/Föredragningslista Sida 1/1 Omsorgs och utbildningsutskottet i Östra Göinge kommun kallas att sammanträda. Tid: Onsdag den 20 maj 2015, klockan 13:00

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG FR.O.M. 2012-03-01 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter

Läs mer

Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014:

Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014: Bilaga 6 Följande förändringar beträffande peng, taxor och avgifter föreslås i nämndernas verksamhetsplaner 2014: Kultur- och fritidsnämnden föreslår en höjning av Kulturskolans elevavgift för ämneskurs

Läs mer

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 Sektor Stöd och Omsorg Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 2018-01-01 sida 1 Inledning Bestämmelserna om kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter

Gullspångs kommun. Äldreomsorgsavgifter Gullspångs kommun Äldreomsorgsavgifter 2012 Kommunfullmäktige har 2011-12-12 152 fattat beslut om följande avgifter inom äldreomsorgen Hemvård Förbehållsbelopp Förbehållsbeloppet består av hyra, minimibelopp

Läs mer

Med anledning av Budget 2018 avseende Lagen om Valfrihetssystem. stadsledningskontoret tillförs tkr för LOV-enhet under 2018 och framåt

Med anledning av Budget 2018 avseende Lagen om Valfrihetssystem. stadsledningskontoret tillförs tkr för LOV-enhet under 2018 och framåt Kommunstyrelsen 2017-06-14 Tilläggsyrkande (M, L, KD) Ärende 2.1.2 Med anledning av Budget 2018 avseende Lagen om Valfrihetssystem FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige föreslås besluta:

Läs mer

Föreskrift Taxa KS 2014:190-706. Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. Kf 2014-11-17 134 Fr.o.m. 2015-01-01

Föreskrift Taxa KS 2014:190-706. Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. Kf 2014-11-17 134 Fr.o.m. 2015-01-01 Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2015 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa KS 2014:190-706 Beslutad av Framtagen av Barn-, utbildning och

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2018 Innehållsförteckning Information om avgifter 3 Olika tjänster och vad de kostar 4 Maxtaxa 7 Avgifter

Läs mer

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 296 att gälla fr.o.m. 2016-01-01 Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning

Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-02-09 Socialförvaltningen 1 (12) Mia Ledwith utredare 08-5782 92 57 mia.ledwith@tyreso.se Dnr. 0190/10-12 Socialnämnden Förändrad taxa och avgifter inom omsorgen om

Läs mer

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 januari 2016

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 januari 2016 TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg Taxor från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012)

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

BERÄKNING AV AVGIFTER INOM SOCIALNÄMDENS ANSVARSOMRÅDE INFÖR VERKSAMHETSÅRET 2015

BERÄKNING AV AVGIFTER INOM SOCIALNÄMDENS ANSVARSOMRÅDE INFÖR VERKSAMHETSÅRET 2015 1(6) BERÄKNING AV AVGIFTER INOM SOCIALNÄMDENS ANSVARSOMRÅDE INFÖR VERKSAMHETSÅRET 2015 Varje år justeras avgifterna inom socialnämndens ansvarsområde. De nya förändrade avgifterna ska fastställas av kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Avgifter och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen Förvaltningsstab er och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2019 Antagna av socialnämnden 2018 11 29, 105 Box 22, 593 21 Västervik, Besöksadress:

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och personer med funktionsnedsättning tar kommunen ut avgifter. Kommunfullmäktige

Läs mer

Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och familjerådgivning

Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och familjerådgivning 1 (6) Omsorgs och socialförvaltningen 2009-03-17 Dnr On 2009-37 Anders Peterson Ingalill Thor Inga-Lill Strand Eva Svensson Omsorgsnämnden Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015

Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015 Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015 Nämnd Sida Kopiering och utskrifter (gällande för samtliga nämnder) 1 Samhällsbyggnadsnämnd 2-17 Tjänsteskrivelse 2-3 Nämndprotokoll 4-5 Tekniska avdelningen

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter YDRE KOMMUN Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21

Läs mer

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011

AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 AVGIFTER FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE 2011 Gäller insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Innehåll Kommunens ansvarsområde...5

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 32 Giltighetstid från och tillsvidare 2 (7) Beslutshistorik

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Vård- och omsorgsnämndens förslag till ändringar är markerade med röd över- respektive understruken text. Vård- och omsorgsnämndens handling nr 29/2009 Katrineholms kommuns författningssamling Avgifter

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun

Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun 1(8) Handläggare Tommy Lingefors Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun Gällande from 2013-03-01 Reviderad 2013-01-28, 20 2/8) 1

Läs mer

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2019 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa BUoK/2018:69-0031 Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad Framtagen

Läs mer

Översyn av taxor inom funktionshinderverksamheten

Översyn av taxor inom funktionshinderverksamheten TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.118 Datum: 2015-09-03 Administrativ chef Ulrika Johansson E-post: ulrika.johansson@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2018 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 044 kronor

Läs mer

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-10-19 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2017 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 013 kronor

Läs mer

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning S i d a 2 Innehåll Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning... 1 Inledning... 3 Inkomst...

Läs mer

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2015

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2015 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Gäller från 1 januari 2015 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Detta är avgiftsbelagt Hemtjänst i ordinärt boende utfört

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2017

Avgifter för omsorg och stöd 2017 Avgifter för omsorg och stöd 2017 Inledning Från och med den 1 januari 2017 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Avgifter och kostnader

Avgifter och kostnader Avgifter och kostnader Stöd och omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Hemtjänst Trygghetsinsatser Dagverksamhet Avlösning i hemmet Matdistribution Servicehus Tillfälligt boende (Korttidsplats)

Läs mer

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Stöd och omvårdnad. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Stöd och omvårdnad Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 januari 2015 2 Information om avgifter Från och med 1 januari 2015 till och med 31 december 2015 Du som har svårt

Läs mer

Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 februari 2015 Innehåll Om kommunens avgifter... 3 Avgifter för dig som bor i eget/ordinärt boende... 4

Läs mer

Avgifter 2014 Version 1.0 20080610 Vård och Omsorg Version 4.1 20140103 Vård och Omsorg

Avgifter 2014 Version 1.0 20080610 Vård och Omsorg Version 4.1 20140103 Vård och Omsorg Avgifter 2014 Version 1.04.1 20080610 20140103 Vård Vård och och Omsorg Omsorg Avgiftsbeslutet Insatserna benämns omvårdnad/service oavsett boendeform. Trosa kommun tillämpar maxtaxan enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2019 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

Information om taxor och avgifter 2019

Information om taxor och avgifter 2019 Information om taxor och avgifter 2019 Social- och omsorgskontoret upplandsvasby.se 08-590 970 00 upplandsvasby.se 08-590 970 00 Avgift för stöd och hjälp i hemmet 2 Behöver jag betala för hjälpen jag

Läs mer

Avgifter för Vård- och Omsorg 2019

Avgifter för Vård- och Omsorg 2019 Avgifter för Vårdoch Omsorg 2019 Förbehållsbelopp Förbehållsbelopp är summan av minimibeloppet (schablonbeloppet) och din bostadskostnad. Med minimibelopp avses det belopp som anses täcka skäliga levnadskostnader

Läs mer

och sammanboende. För år 2014 motsvarar det 5 012 respektive 4 235 per månad.

och sammanboende. För år 2014 motsvarar det 5 012 respektive 4 235 per månad. 1(7) Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala serviceförvaltningen Börje Klintbo Dnr BAS 2014/150 Avgifter och taxor inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Bakgrund Bas-förvaltningen

Läs mer

Sundbybergs stads taxa för äldre- och socialomsorg enligt socialtjänstlagen

Sundbybergs stads taxa för äldre- och socialomsorg enligt socialtjänstlagen Sundbybergs stads taxa för äldre- och socialomsorg enligt socialtjänstlagen Antagen av kommunfullmäktige den 27 NOV 2017, 449, Gäller från 1 januari 2018 SUNDBYBERGS STAD Innehåll 1 Allmänna bestämmelser

Läs mer

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 706:1 Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-12-15 16 Reviderad

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017 2017 Avgifter inom äldreomsorgen Gäller from 1 april 2017 1 Avgifter Äldreomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service. Vi

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg 2016 Avgifter för äldreomsorg För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Stockholms stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvård eller bor i servicehus eller vårdoch omsorgsboende.

Läs mer

Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet

Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet Rapport Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet 2016-04-07 Ulricehamns kommun Sektor Välfärd Maria Winsten Utredare Utredning: konsekvenser av höjning av takbeloppet i högkostnadsskyddet

Läs mer

1 (4) Pm Kontor Utbildningskontoret Handläggare Jörgen Alm Taxor och avgifter för förskoleverksamhet

1 (4) Pm Kontor Utbildningskontoret Handläggare Jörgen Alm Taxor och avgifter för förskoleverksamhet 1 (4) 2018-07-26 Pm Kontor Utbildningskontoret Handläggare Jörgen Alm 08-523 019 64 Jorgen.alm@sodertalje.se Taxor och avgifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Dnr UN 18/73 Bakgrund Samtliga

Läs mer

Riktlinje för tillämpning av Socialnämndens taxor

Riktlinje för tillämpning av Socialnämndens taxor nttyp: Giltighetstid: Beslutad av: Socialnämnden ntansvarig: Socialchef Gäller från: 2018-12-19 Diarienr: SOC.2018.30 Riktlinje för tillämpning av Socialnämndens taxor Taxorna gäller för verksamhet inom

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter för hemtjänst,

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun

Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Avgifter inom vård och omsorg i Eskilstuna kommun Gäller från och med 2012-02-01 Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna för service

Läs mer

GÄLLIVARE KOMMUNS Sid 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING

GÄLLIVARE KOMMUNS Sid 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING GÄLLIVARE KOMMUNS Sid 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING TAXOR OCH AVGIFTER KOM 2008.148 041 Barnomsorgstaxa och tillämpningsanvisningar Fastställd av kommunfullmäktige Gäller fr o m 1991-01-28, 7 1991-03-01 Reviderad

Läs mer

1 2018-10-01-2018-12-31 Foto: Lotta Engvall 2 Beräkningsreglerna för avgifter beslutas av Riksdagen varje år. För 2018 fastställdes maxtaxan till 2 044 kr/månad. Som grund för vilken avgift du ska betala,

Läs mer

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Allmänna

Läs mer

Avgifter Version Vård och Omsorg

Avgifter Version Vård och Omsorg Avgifter 2019 Version 2019-01-16 Vård och Omsorg Avgiftsbeslutet Insatserna benämns omvårdnad/service oavsett boendeform. Trosa kommun tillämpar maxtaxan enligt Socialtjänstlagen inom äldre- och omsorg

Läs mer

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning 190101 Avgifter 2019 för äldre och personer med funktionsnedsättning 1 Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Vård- och socialförvaltningen ger stöd, omsorg och omvårdnad till dig som

Läs mer

Äldre- och handkappomsorgen 2012

Äldre- och handkappomsorgen 2012 Avgifter för Äldre- och handkappomsorgen 2012 Prästbron vid Bollebygdsskolan Gesebolssjön Hembygdsgården i Bollebygd Bollebygds Kyrka Äldreomsorg Äldre- och handikappomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda

Läs mer

Avgifter 2013 - för omsorgsservice

Avgifter 2013 - för omsorgsservice Avgifter 2013 - för omsorgsservice Reviderad 2013-04-17 Innehållsförteckning Avgifter gällande äldreomsorg 3 Inkomstuppgifter 3 Vid beräkning av avgiftsutrymme för makar 3 Bostadskostnad 3 Hur räknar jag

Läs mer