Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling År 2015

2 1. Grunduppgifter Verksamheter som omfattas av planen: Planen gäller för all fritidsverksamhet vid Tussilagon. Huvudmål med likabehandlingsarbetet: På Tussilagon vill vi skapa en trygg miljö, där vi visar hänsyn och omtanke och där alla tar ansvar och är delaktiga i samvaron med varandra. Vi tar aktivt avstånd från varje form av diskriminering - och kränkande behandling. Den som upplever att någon kränker ens personliga integritet skall uppmärksammas. De vuxnas ansvar är att se och alltid agera. Kränkande behandling Begreppet kränkande behandling är en samlingsbetäckning för trakasserier, diskriminering och alla andra former av kränkande behandling. En person är trakasserad eller kränkt när hon eller han blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer. En person är mobbad när han eller hon upprepade gånger blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer. Kränkningarna har samband med diskrimineringsgrunderna: Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Kön och könsidentitet Sexuell läggning Ålder Planen gäller från: Ansvariga för planen: Enhetschef tillsammans med samtlig personal och styrelse ansvarar för att det på Tussilagon bedrivs ett aktivt arbete mot diskriminering och kränkande behandling samt att planen utvärderas två gånger/år, utifrån de kartläggningar som genomförts under året. Vid terminernas planeringsdag.

3 2. Delaktighet i och förankring av planen Barnens delaktighet: Personalen berättar om planen för barnen vid varje läsårsstart och där för diskussioner om vad diskriminering är som t ex: Under fritidstiden säger någon generaliserande eller nedsättande saker om människor från ett visst land, en viss folkgrupp eller en viss religion Ett barn som har ett handikapp blir retat för det Ett barn knuffar en annan för att han har en annorlunda familjesituation Ett barn skickar ett nedsättande meddelande med sms eller Att man inte blir lyssnad på för att man är ett barn Barnen är med i utvärdering och revidering av ordningsregler, vid varje terminsstart Vårdnadshavarnas delaktighet: Vårdnadshavare informeras om planen i informationsmötet för nya föräldrar, i första brevutskicket för varje termin och planen finns upplagd på Tussilagons hemsida. En gång/år( vårterminen) får vårdnadshavare tillsammans med barnen svara på en trivsel och trygghetsenkät tillsammans i hemmet. Personalens delaktighet: Pedagogerna är på planeringsdagar och planeringsmöten delaktiga i arbetet med att utvärdera tidigare insatser och åtgärder, samt att formulera nya mål och åtgärder. Planeringsmöten hålls en gång/vecka och då diskuteras veckans händelser och om det framkommit någon slags diskriminering eller kränkning som kommer att leda till vidare behandling. Pedagogerna är delaktiga samt stödjande i det arbete som görs på Tussilagon, gällande fritids arbete, mot diskriminering och kränkande behandling. Förankring av planen: Vår nya plan är skriven utifrån Skolverkets allmänna råd; Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Planen utgår från två olika lagar (skollagen och diskrimineringslagen) som har ett gemensamt syfte, att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Den kommer att diskuteras i personalgruppen vid vårens planeringsdag 7/ Personalen kommer att arbeta med att sätta sig in i planen samt planera för läsårets insatser. Planen presenteras på Tussilagons hemsida. För barnens del förankras planen i gruppen i början av vårterminen Information och samtal omkring olika dilemmafrågor kommer att ske i färggrupperna. Vi kommer att fördjupa oss i och diskutera olika delar i planen, främst när det gäller det förebyggande arbetet.

4 3. Utvärdera Beskrivning av hur fjolårets plan har utvärderats: Den gamla planen- likabehandlingsplanen och plan mot kränkande behandling och diskriminering utvärderades under slutet av höstterminen 2014 i personalgruppen tillsammans med styrelsen. Enhetschef beslutade att en ny plan ska upprättas under vårterminen 2015 (utifrån allmänna råd om diskriminering och kränkande behandling). Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan: Enhetschef tillsammans med samtlig personal och styrelse. Resultat och redovisning kvalitetskontroll år 2014: Vårterminen 2014 Trivselenkät på Tussilagon Svarat 31/46 1. Jag tycker om att gå till mitt fritids Stämmer bra: 24 av 31 Stämmer ibland: 6 av 31 Stämmer inte alls:1 av 31 Kommentarer: Vill ha utedag med tvåorna. Det är bra att öva att gå hem. De som jobbar på fritids är jättebra! 2. Jag trivs bra på mitt fritids Stämmer bra: 26 av 31 Stämmer ibland: 4 av 31 Stämmer inte alls: 1 av 31 Kommentarer: Ibland! Ibland vill jag vara hemma t.ex efter semestern. För att det är kul och att vi hittar på saker. Det finns alltid något att göra. Det känns som jag aldrig vill sluta på fritids.

5 3. Jag har alltid någon att vara tillsammans med på mitt fritids Stämmer bra: 20 av 31 Stämmer ibland: 10 av 31 Stämmer inte alls: 1 av 31 Kommentarer: Det är ofta bra med kompisar men om det inte finns några hittar jag själv på något att göra. Det är så ofta små barn där som jag inte känner. Ibland känns det ensamt på morgonen. Ibland när inte mina bästa kompisar är här. 4. Jag behandlas bra av de andra barnen på mitt fritids Stämmer bra: 23 av 31 Stämmer ibland: 7 av 31 Stämmer inte alls: 1 av Jag behandlar de andra barnen bra på mitt fritids Stämmer bra: 30 av 31 Stämmer ibland: 1 av 31 Stämmer inte alls: 0 av De vuxna på mitt fritids bryr sig om mig Stämmer bra: 28 av 31 Stämmer ibland: 3 av 31 Stämmer inte alls: 0 av 31 Kommentarer: De är snälla och säger ifrån om det är för högt ljud. Jag känner mig trygg. Ni är snälla. 7. Det finns alltid någon vuxen på mitt fritids som jag kan prata med Stämmer bra: 27 av 31 Stämmer ibland: 4 av 31 Stämmer inte alls: 0 av 31 Kommentarer: Ibland. Ni har oftast fullt upp! 8. De vuxna på mitt fritids hjälper till om någon behandlas illa Stämmer bra: 27 av 31 Stämmer ibland: 4 av 31 Stämmer inte alls: 0 av 31 Kommentarer: Ibland 9. Jag tycker om maten på mitt fritids Stämmer bra: 24 av 31 Stämmer ibland: 7 av 31 Stämmer inte alls: 0 av 31 Kommentarer: Den är jättegod!

6 Kommentarer om resultatet. Svårt att få in svar från alla. Aktuella händelser under dagen avgjorde svaren. Bra att få en bild att arbeta efter. Alla svar som ges som stämmer ibland och stämmer inte alls, ska behandlas och åtgärdas i en ny plan i det fortsatta arbetet. Höstterminen 2014 Under hösten har vi genomfört gruppintervjuer i syfte att ta reda på svaren i följande frågor. - Hur är en bra kompis? - Finns det någon sådan här på Tussilagon? - Vad är kul av det vi gör här på Tussilagon? - Vad är mindre kul? - Finns det platser ställen som du inte tycker är bra på Tussilagon? - Finns det platser (i huset eller ute) som du inte känner dig trygg? Intervjuerna har genomförts i slumpvis sammansatta grupper utifrån för dagen närvarande barn. Antalet barn i varje grupp har varierat från tre upp till fem barn. Frågorna har ställts utifrån intervjuguiden och barnen har svarat fritt, frågorna har kompletterats för att klarlägga och förtydliga. Antalet intervjuade barn Hur är en bra kompis? En bra kompis är snäll, någon som gör snälla saker och är trevlig. Någon som delar med sig och är bra att leka med. Är hjälpsam och juste, någon som inte svär. En bra kompis kan vara lite både och, ibland snäll och ibland dum. Ska också vara lite påhittig, tröstande, se möjligheter och inte retas. Någon som inte blir arg om man vill göra något annat. Någon som är cool och busig fast på skoj. Lyssnar på mig. Respekterar hur man är. Någon som slutar när man säger ifrån. Vara bussig och leka med alla. - Finns det någon sådan här på Tussilagon? Flertalet av Tussilagons inskrivna barn omnämns flera gånger och av olika barn som svar på denna fråga. Ett barn svarar att alla barn är mina kompisar. Två barn blir inte omnämnda av någon. - Vad är kul av det vi gör här på Tussilagon? Någon svarade svårt att säga! Många barn svarade att vara här. På följdfrågan om varför det är

7 bra att vara här svarade flera barn för att man kan göra vad man vill, leka och så. Att gå till gympasalen är också kul och när vi gör något extra, något vi inte brukar göra, kalas eller åka till Astrid Lindgrens värld. Gå till Korpen och simhallen, ishallen omnämns av flera barn som en rolig aktivitet. Någon tycker också att tisdagseftermiddagen i församlingshemmet är kul. Utedagar är också kul tycker några, några tillägger att utedagarna är ok när det är varmare, typ på våren och sommaren. - Vad är mindre kul? Någon svarar inget och någon vet inte något barn nickar jakande på följdfrågan om allt vi gör på Tussilagon är kul. Ett återkommande svar från flera barn är att eftermiddagarna i församlingshemmet är mindre kul. Utedagar omnämns också som en aktivitet som är mindre roligt. - Finns det platser ställen som du inte tycker är bra på Tussilagon? Utemiljön på gården omnämns av flera barn som lite bristfällig och torftig, gungor och klätterställning, lekstuga med dörr önskas. Lilla toaletten i källaren är också ett återkommande svar på frågan, den är ofta blött på golvet, papper ligger slängt, blött på ringen. Funderingar på säkerhet kring cykelhoppet finns också. Ommöbleringen omnämns av flera av Tussilagons äldre barn som dålig, dåligt att lådorna är i läsrummet och flera önskar tillbaka det lilla kuddrummet. Kuddrummet och bandyplanen ses av några barn som stojiga miljöer och lätt att slå sig eller hamna i konflikt i. Hög ljudvolym omnämns som en dålig sak. - Finns det platser som du inte känner dig trygg? Några barn svarar att källaren känns lite läskig, det handlar om att vara där nere ensam på morgonen. Lilla toan är också ett återkommande svar hos flera barn, på frågan om de kan förklara varför, så svarar barnen hur det ser ut och hur rent det är, någon påtalar hur det var innan haspen kom dit. Andra ställen som även nämns är där dom spelar bandy, både ute och inne, kojan/garderoben nere. Surr Önskemål av flera barn att kuddrummet skall vara där det var förr/lättare att mörklägga. Någon tycker vi kan ta bort skolan. Restauranghörnet skulle kunna vara legohörna. Restauranghörnet används inte så ofta. Dåligt med lådorna i läsrummet.

8 Stora rummet uppe är mysigt. Bra om vi kunde ha teater. Behålla legorummet. Måste bli bättre ordning på att använda toaskyltarna. Bra med nya matrummet. Önskemål/förslag om utedagar varannan vecka under höst- vinter. Resultatet diskuteras under planeringsdagen 7/ och ska leda till fortsatt arbete för att motverka kränkande behandling och främja en trygg miljö för barn och vuxna. Årets plan ska utvärderas senast i Januari 2016 Beskrivning av hur planen ska utvärderas: Det ska föras diskussioner i personalgruppen under planeringsmöten utifrån resultatet av terminens kvalitetskontroll. Personalen kommer att under planeringsdagen augusti 2015, analysera följande: Metoder för kvalitetskontroll Insatser/ åtgärder som gjorts under vårterminen 2015 Rutiner för dokumentation, utredning och akuta situationer utifrån barnens, vårdnadshavarnas och personalens analyser ska det formuleras nya mål och insatser. Ansvarig för att årets plan utvärderas är: Enhetschef 4. Främjande insatser Mål, insats och uppföljning Långsiktigt mål utifrån Lgr 11: Tussilagons mål är att barnen ska lära sig respektera olikheter och olika åsikter och inse nödvändigheten av att kompromissa. Mål insats och uppföljning Långsiktigt mål: All personal på Tussilagon ska känna till och aktivt arbeta med vår plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mål för året 2015:

9 - Att all personal ska få kunskap om och möjlighet att diskutera begrepp kopplade till planen mot diskriminering och kränkande behandling. Att förtydliga för all personal som arbetar på Tussilagon vilka skyldigheter - vi har i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling utifrån skollag och diskrimineringslag. Insats: Planen för 2015 kommer att diskuteras i personalgruppen på planeringsdagen januari Förankring och utvärdering av denna plan kommer att ske i personalgruppen fortlöpande under läsåret inför fastställandet av kommande plan (på planeringsmöten 2 gånger/termin bestäms på planeringsdagen januari 2015) Kvalitetskontroller för året utformas och genomförs i april och oktober. Uppföljning: Planeringsdag januari 2016 Ansvarig: Enhetschef Kön och könsidentitet Mål: Att ge flickor och pojkar samma möjligheter att utveckla och pröva sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Insats: Att aktivt arbeta för jämställdhet och ge pojkar och flickor möjligheter att utveckla och pröva sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Genom att aktivt dela på resurserna(personal, material och lokaler) mellan pojkar och flickor. Genom att aktivt bryta aktivitetsmönster genom att erbjuda alternativ. Genom att personalen är förebilder i att bryta traditionella könsroller. Uppföljning: Personalen reflekterar/utvärderar regelbundet på planeringsmöten. Iakttar resultatet av kvalitetskontrollen(1/termin) Etnisk tillhörighet Mål: Alla barn ska känna sig stolta över sitt modersmål och lika mycket värda oavsett bakgrund. Insats: Personalen uppmuntrar barn med annan bakgrund att dela med sig av sitt språk, sina seder och bruk. Även planerade aktiviteter. Personalen synliggör och diskuterar skiljaktiga värderingar och uppfattningar utifrån ett demokratiskt synsätt.

10 Uppföljning: Personalen reflekterar/utvärderar vid planeringsmötena. Religion eller annan trosuppfattning Mål: Alla barn oavsett trosuppfattning respekteras. Insats: Personalen uppmuntrar barn med olika trosuppfattningar att dela med sig av sin tro, seder och bruk. Uppföljning: Personalen reflekterar/utvärderar vid planeringsmötena. Funktionsnedsättning Mål: Alla barn ska känna sig accepterade för sin egen person och kunna delta i verksamheten utifrån sina förutsättningar och behov. Insats: Vi arbetar med att tillrättalägga fysisk miljö för att alla och vid alla tillfällen - ska kunna delta i verksamheten utifrån sina behov. Vi strävar efter att ha tillgång till resursperson vid behov. Handledning till pedagoger finns att tillgå vid behov via Elevhälsan och SPSM. Pedagogerna har möjlighet till konsultation och rådgivning via Elevhälsan och SPSM. Här diskuteras förhållningssätt för att bättre kunna främja barnens lika möjligheter att delta i verksamheten utifrån sina förutsättningar och behov. Uppföljning: Personalen reflekterar/utvärderar vid planeringsmötena. Sexuell läggning Mål: Alla ska ha förståelse för individers olika sexuella läggning. Insats: Vi reagerar på ord som anspelar på sexuell läggning och samtalar om ordens betydelse. Uppföljning: Personalen reflekterar/utvärderar vid planeringsmötena. Ålder Mål:

11 Alla barn ska känna sig lyssnade - på, oavsett ålder Alla barn ska känna att de, oavsett ålder, har möjlighet att påverka sin fritidshemsvistelse. Insats: Vi ger förutsättningar för barnen att umgås över åldersgränserna genom att dela in i färg/faddergrupper och arbeta i dem under utedagar, under informationstillfällen och eventuellt vid matsituationen. Uppföljning: Pedagogerna reflekterar/utvärderar regelbundet tillsammans med barnen för att få reda på, om alla känner att de har möjlighet att påverka sin fritidshemsvistelse Övriga insatser: Personalen arbetar kontinuerligt med värdegrundsarbetet. Pedagoger och elever samtalar och diskuterar återkommande i verksamheten kring alla människors lika värde, jämställdhet mellan män och kvinnor samt om hur man visar solidaritet med andra människor. Ansvarig för uppföljningen: All personal Datum när det ska vara klart: Pågående under de veckovisa planeringsmötena. Sammanställning planeringsdagen augusti 2015 och januari Kartläggning Kartläggningsmetoder: Vårterminen 2015 Trivselenkät skickas ut till hemmen. Barn och vårdnadshavare går igenom och svarar på den gemensamt Höstterminen 2015 Intervjufårgor ställs till alla barn, enskilt eller i grupp. Barnen kommer att involveras i kartläggningen genom att: Svara på enkäter Bli intervjuade av personalen. Personal kommer att involveras i kartläggningen genom att: Utföra och analysera kartläggningen. Planera vidare insatser. Resultat och analys kommer att gås igenom och arbetas vidare med. 6. Förebyggande åtgärder Mål, åtgärd och uppföljning Mål för året 2015 Vuxennärvaro:

12 Att all personal som rör sig i Tussilagons lokaler agerar när man upptäcker att någon känner sig utsatt eller verkar otrygg. Åtgärd: Att det alltid finns en personal i närheten där barnen vistas. Schemalägga var personalen ska vara. Öppningstur: källaren. Stängningstur: övervåning. Mellantur: ute vid behov. Motivering av åtgärd: Vi vill att Tussilagon ska kännas trygg för alla barn. Uppföljning: Sker i kartläggning för att se om det finns otrygga platser på Tussilagon. Ansvarig: All personal Datum när det ska vara klart: Januari Samspelsregler Mål, åtgärder och uppföljning Långsiktigt mål: Alla barn kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen. Alla barn visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön och miljön i ett vidare perspektiv. Mål för 2015 HelaTussilagon enas kring våra trivselregler. Tussilagons regler Jag gör mot andra som jag vill att dom ska göra mot mig! Jag svär inte eller säger elaka saker till någon annan! Blir jag arg-försöker jag prata! I källaren får jag springa och busa! På övervåningen får jag gå och ta det lugnt! Maten jag själv tar äter jag upp! Skorna ställer jag på skohyllan, kläder och väskan hänger jag på min plats! Jag plockar bort det jag tagit fram, innan jag börjar på något nytt! Röd lapp på dörr betyder: fråga en vuxen innan jag öppnar! Innan jag äter, tvättar jag mina händer med tvål! Jag frågar en vuxen innan jag tar ut något från ett rum! På Tussilagons gård får jag leka innanför grindarna!

13 Åtgärd: Vi tydliggör reglerna i färggrupperna i början av varje termin. Personalen lyssnar in barnens synpunkter vid genomgången av reglerna. Vi arbetar med en regel i veckan för att förtydliga och införliva dem till barnen. Motivera åtgärd: Vi arbetar för att alla ska respektera andra människors egenvärde och visa respekt för vår gemensamma miljö. Uppföljning: I början på varje termin frågar vi barnen( färg/faddergrupper) vad de tycker om reglerna. Är de lätta att följa? Behövs det någon mer? Kan vi ta bort någon? Utvärdering av resultatet sker. Ansvarig: All personal Datum när det ska vara klart: och Rutiner för akuta situationer Skolor, som enligt Skolverkets granskning nått längst i sin nolltolerans med avseende på kränkande behandling, har fördelat ansvaret för arbetet till alla, såväl barn/unga som ledning och personal. På fritidshemmet Tussilagon ska all personal aktivt arbeta för att motverka alla former av kränkande behandling. Det ska råda nolltolerans!! Den som uppmärksammar en kränkande handling ingriper omedelbart och tar därefter nödvändiga kontakter, samt med enhetschef om det är en vuxen inblandad. UPPTÄCKA Personal upprättar en riskbedömning var det finns risk för kränkande behandling. Alla vuxna tar ansvar för att hålla god uppsikt! Misstanke om kränkning tas alltid på allvar. Stående punkt på möten med barnen i färg/faddergrupp, utvecklingssamtal och föräldramöten; Hur har Du/ditt barn det i gruppen? Återkommande fortbildning för all personal. Kontinuerlig föräldrakontakt(tamburkontakt) Kartlägga via trivselenkät (kvalitetskontroll) UTREDA Så snart fritidshemmet får kännedom om att kränkningar har eller kan inträffa skall utredning sättas igång. Kränkning mellan barn

14 1. Vuxna genomför samtal med de inblandade för att reda ut vad som hänt. 2. Personal tar kontakt med föräldrar. 3. Beslut om åtgärd tas gemensamt med de berörda. 4. Uppföljningssamtal med de inblandade sker inom en vecka. Ansvariga är de som genomfört det inledande kartläggningssamtalet. 5. Om ingen ändring sker - konferens med enhetschef, berörd personal, förälder och barn. 6. Enhetschefen ansvarar för att polisanmälan/socialtjänstanmälan görs vid misshandel eller annan allvarlig kränkning. Steg 1-4 dokumenteras av berörd personal för framtida behov av uppföljning. Dokumentation förs vidare till enhetschef. Vuxnas kränkning av barn. 1. Om personal misstänks för kränkning av ett barn ska enhetschefen/styrelsen ansvara för utredningen. 2. Enhetschef/styrelsen samlar information om händelsen. 3. Enhetschef/styrelsen och någon av enhetschefen utsedd, genomför enskilda samtal med de inblandade. 4. Berörd förälder kontaktas. Facklig representant meddelas angående den vuxne. 5. Uppföljning inom en vecka. 6. Enhetschef/styrelsen dokumenterar steg 1-5. Barns kränkningar av vuxna Enhetchef/styrelsens ansvar. Kränkning mellan vuxna Enhetschef/styrelsen är ansvarig och agerar utifrån arbetsmiljölagen. www. arbetsmiljoverket.se Personal som barn och vårdnadshavare kan vända sig till Barn och vårdnadshavare kan alltid vända sig till ordinarie personal på Fritidshemmet Tussilagon. Gunilla Håkansson Enhetschef Barbro Backman: Cathrin Hesselstrand: Mia Grefbäck: Definiering av olika begrepp Diskriminering Diskriminering är när fritidshemmet på osakliga grunder behandlar ett barn sämre än andra barn och behandlingen har samband med diskrimineringsgrunderna, kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier

15 Trakasserier innebär ett handlande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling Kränkande behandling definieras i skollagen som ett uppträdande som kränker ett barns värdighet, men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Gemensamt för trakasserier och kränkande behandling är att det handlar om ett uppträdande som kränker ett barns värdighet. Några exempel kan vara slag, öknamn, utfrysning och kränkande bilder eller meddelande på sociala medier. Både personal och barn kan agera på ett sätt som kan upplevas som trakasserier eller kränkande behandling. Repressalier Personalen får inte utsätta ett barn för straff eller annan form av negativ behandling på grund av att barnet eller vårdnadshavaren har anmält fritidshemmet för diskriminering, eller påtalat förekomsten av trakasserier, eller kränkande behandling. Diskrimineringsgrunderna: Kön Med kön avses enligt diskrimineringslagen att någon är kvinna eller man. Könsidentitet eller könsuttryck Med könsöverskridande identitet eller uttryck avses enligt diskrimineringslagen att någon inte identifierar sig som kvinna eller man genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för, att tillhöra ett annat kön. Etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet menas enligt diskrimineringslagen nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller liknande förhållande. Religion eller annan trosuppfattning Diskrimineringslagen definierar inte religion eller annan trosuppfattning. Enligt regeringens proposition (2002/03:65) bör endast sådan trosuppfattning som har sin grund i eller samband med en religiös åskådning som till exempel buddism eller ateism, omfattas av diskrimineringsskyddet. Funktionsnedsättning Med funktionsnedsättningar menas i diskrimineringslagen varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födseln, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Sexuell läggning Med sexuell läggning avses enligt diskrimineringslagen homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Ålder Med ålder avses enligt diskrimineringslagen uppnådd levnadslängd.

16 Skyddet mot åldersdiskriminering omfattar alla, unga som gamla. Åldersnormen kan se olika ut, i olika sammanhang. Det är dock tillåtet att särbehandla på grund av ålder, till exempel om särbehandlingen är en tillämpning av skollagen.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling År 2016/ 2017 1.Grunduppgifter Verksamheter som omfattas av planen: Planen gäller för fritidsverksamhet vid Tussilagon. Huvudmål med likabehandlingsarbetet:

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Frändeforsförskola 2015/2016 Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Violen, Ekorren 3 september 2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Inför en dag på Bergeforsens skola känner alla barn och elever positiva förväntningar och glädje.

Inför en dag på Bergeforsens skola känner alla barn och elever positiva förväntningar och glädje. Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever. för Bergeforsens skola, särskola, skolbarnomsorg och förskoleklass. Läsåret 2014-2015 Vår vision Inför en dag på Bergeforsens

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tullbro förskola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tullbro förskola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tullbro förskola 2014/2015 sida 1 (10) 14 09 10 Innehåll Grunduppgifter Utvärdera Främjande arbete Kartläggning Förebyggande Rutiner för akuta situationer

Läs mer

VÄSTERÅS STAD 2012-01-26 ProAros/Lärande och utbildning Storängsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

VÄSTERÅS STAD 2012-01-26 ProAros/Lärande och utbildning Storängsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 STORÄNGSSKOLAN Grundskola & Fritidshem 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning 3 Definitioner och begrepp 3 Främjande arbete

Läs mer

Svanberga förskolas. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svanberga förskolas. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling s Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Grunduppgifter 4 Utvärdering 5 Förebyggande/främjande insatser 6 Kartläggning 7 Mål

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN Adress: Sågvägen 8, 589 65 Bestorp Hemsida: www.linkoping.se Tel: 013-401 83 1 Innehåll Inledning... 3 Vår vision... 3 Giltighetstid.3

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Hedesunda skola 2011-12-01

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Hedesunda skola 2011-12-01 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Hedesunda skola 2011-12-01 1 Innehållsförteckning Verksamhetsformer, ansvariga, vision, delaktighet, förankring..3 Utvärderingar..4 Främjande insatser..4

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

Rådmansö förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling. syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Rådmansö förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling. syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett Rådmansö förskola Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett Innehållsförteckning Inledning --------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2014/15 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid 2013 06 12 Verksamhet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision Plan mot kränkande behandling och diskriminering ( nedan kallad Pkbd) vid Lunds skola Fritidshem, 13/14 Planen antogs i november 2013 och gäller i ett år. Vår policy Vi på Lunds skola bygger vår verksamhet

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyviksängs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från förskolan.

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Öjestugans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Öjestugans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Öjestugans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Vision Förskolechefen har ordet 3 Lagtext och styrdokument Definitioner och begrepp 4 Diskrimineringsgrunderna

Läs mer

MORJÄRVS FÖRSKOLA, Gomorronsol. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015/2016

MORJÄRVS FÖRSKOLA, Gomorronsol. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015/2016 MORJÄRVS FÖRSKOLA, Gomorronsol Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015/2016 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015 Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Innehållsförteckning A Mål och vision: Artikel 19 Barnkonventionen Mål och vision

Läs mer

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03 Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar LIKABRHANDLINGSPLAN - plan mot kränkande behandling INLEDNING

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Föreskoleverksamheten Torsby kommun

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Föreskoleverksamheten Torsby kommun Datum 2015-08-24 11 Antal sidor Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Föreskoleverksamheten Torsby kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Vad är diskriminering? 4 Vision 5 Till dig som förälder/vårdnadshavare

Läs mer

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Gullvivans förskola 151015-161014

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Gullvivans förskola 151015-161014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Gullvivans förskola 151015-161014 Vår vision: På vår förskola skall alla känna sig välkomna, trygga och ha lika rättigheter. Förskolan ska vara fri från

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde DOMHERREN Läsåret 2015-2016 2015-08-17 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad står begreppen för?... 4 Likabehandling... 4 Diskriminering... 4 Direkt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2015-10-16 2016-10-16 Junibackens förskola FÖRKOLANS VISION SAMT DELAKTIGHET: Vision: Alla barn och vuxna i Gagnefs kommun tar bestämt avstånd mot

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Saltängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Saltängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå januari 2012 Saltängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Eva Skagerkvist

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på.

LIKABEHANDLINGSPLAN. för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på. LIKABEHANDLINGSPLAN för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på Öregrunds skola 2015 2 (6) Avsiktsförklaring Likabehandlingsplanen syftar till att

Läs mer

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Gäller läsåret 2013/2014 Bakgrund En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan ska

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Datum 2014-05-14 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 , Olika fast lika unika Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 Innehållsförteckning 1 Inledning. 1.1 Alla barn och elever har rätt att

Läs mer

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Gladan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fågelås skola läsåret 2014/2015 Upprättad 2014-12-15 Innehållsförteckning Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Läs mer

KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012

KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Byggklossens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan läsåret 2014/2015 Innehåll Inledning... 3 Lagar och styrdokument... 4 Begreppsförklaringar - Definitioner... 5 Kartläggning och nulägesanalys...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer

Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Klockarängens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Förskolan Klockarängens plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Förskolan Klockarängen Likabehandlingsplan Förskolan Klockarängens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsåret 2015/2016 Förskolans Likabehandlingsplan stödjer sig på två lagar:

Läs mer

Innehåll 2015-08-27. Innehållsförteckning

Innehåll 2015-08-27. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplanen är giltig från och med hösten 2015 till och med våren 2016 2015-08-27 Innehållsförteckning

Läs mer

Gullvivans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gullvivans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gullvivans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hasslarödsskolan F 6 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hasslarödsskolan F 6 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasslarödsskolan F 6 och fritidshem Planen gäller fr o m 2015-02-01 Planen gäller t o m 2016-01-31 Planen ska revideras senast 2016-01-31 Ansvarig för planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Korvettens förskola 2014-2015

Korvettens förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Trollskogens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 6 Trollskogens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen All personal som arbetar på Trollskogen

Läs mer

Förskolans allmänna förebyggande arbete: *Vi arbetar utifrån våra styrdokument, skollag/läroplan.

Förskolans allmänna förebyggande arbete: *Vi arbetar utifrån våra styrdokument, skollag/läroplan. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BJÖRKLIDEN 2015-2016 Förskolans vision: Hos oss på Björkliden känner sig alla barn, vårdnadshavare och pedagoger välkomna och trygga. Alla bemöts och behandlas med respekt.

Läs mer

Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Änglagårdens förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Änglagårdens förskola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Änglagårdens förskola Vi på Änglagårdens förskola accepterar inte någon form av diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Datum

Läs mer

Brännans förskoleområde. Delfinens förskola Förskolans namn

Brännans förskoleområde. Delfinens förskola Förskolans namn Del 1 Brännans förskoleområde Delfinens förskola Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-17 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Plan för arbetet att motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier 2015/2016 Förskolan Kastanjen Detta är vårt

Läs mer

Fyrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fyrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fyrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Innehållsförteckning -Inledning -Definitioner av verksamhet och likabehandlingsplan -Måldokument för förskolor i Sölvesborgs

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling förskolorna, Boxholms kommun November 2014 Innehållsförteckning Vår vision sid. 2 Planens giltighetstid sid. 2 Ansvarig för denna plan sid. 2 Bakgrund

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Mosippans förskola 2015-2016

LIKABEHANDLINGSPLAN Mosippans förskola 2015-2016 Barn och utbildningsnämnden ASKERSUNDS KOMMUN Förskolor Norra skolområdet: Rönneshytta, Snavlunda, Åsbro LIKABEHANDLINGSPLAN Mosippans förskola 2015-2016 Oktober 2015 Lisbeth Gunnarsson Inledning En likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fågelvägens förskola. Avd. Myggan

Likabehandlingsplan. Fågelvägens förskola. Avd. Myggan Likabehandlingsplan Fågelvägens förskola Avd. Myggan 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder 7 Områden som berörs av åtgärden

Läs mer

NORRTÄLJE KOMMUN. Skarsjö förskola. Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/16

NORRTÄLJE KOMMUN. Skarsjö förskola. Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/16 NORRTÄLJE KOMMUN Skarsjö förskola Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/16 Innehåll Skarsjö förskolas Likabehandlingsplan... 3 För förebyggande av diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Elias Fries skola Läsår 14/15 Innehållsförteckning 1. Ny Lag Barnkonventionen Definition av kränkande behandling 2.Skolans vision 3. Rättigheter och skyldigheter

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2014-12-10 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2014-12-10 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Björkbergs förskola Upprättad 201601 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan / plan mot kränkande behandling Förskolan Måsen Skolområde Centrum/Väster Bsf Lunds stad 2013 Upprättad:2013 02 26 Gäller tom 2014 02 26 Förslaget upprättat av förskolechef Pernilla

Läs mer

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Dokumentet berör grundskolan åk 1-9 på Gustaf Dahlénskolan och Stenstorpsskolan. Ansvarig för planen

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Likabehandlingsplan 2012 Rockadens förskola Förskolechef: Camilla Norrhede Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn

Läs mer

FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015

FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen som började gälla fr.o.m. 1 april, 2006 ska varje enskild förskola

Läs mer

Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Introduktionsprogrammen Stegelbackens skola, VBU

Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Introduktionsprogrammen Stegelbackens skola, VBU Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Introduktionsprogrammen Stegelbackens skola, VBU Lå 2012/2013 Innehållsförteckning Introduktionsprogrammen,

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014 SID 1 (8) Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014 INLEDNING Förskolan i Östra Söders förskole enhet som omfattas av denna Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2015/2016 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD 3 (24) FÖRORD Vårt ansvar är att vara lyhörd, se varje barn, ta till vara varje barns förmåga, att barnen upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker och att vistas på förskolan,

Läs mer

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Nordanby förskola

Likabehandlingsplan. Nordanby förskola Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Nordanby förskola November 2010 Inledning Det här är Nordanby förskolas handlingsplan för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för 2014-01-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stjärnans Förskola 2014/2015. 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Finnstaberg 2014-2015 1 Verksamhetens Vision Vår vision är att varje människa som kommer till Finnstabergs förskola ska bli

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Mulltorps förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Läsåret 2014-2015 Inledning En grundläggande faktor för framgångsrikt lärande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling på Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot kränkande behandling på Kvistens förskola Anderstorp Plan mot kränkande behandling på Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Läsåret 2013/2014 0 Innehåll Likabehandlinsplan för Skolan Lär läsåret 13/14... 2 Förord... 2 Skolan Lärs likabehandlingsarbete... 2 Framtagning och spridning av likabehandlingsplan

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Montessoriförskolan Fröhuset och Montessoriskolan Växthuset samt för fritidsverksamheten

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Montessoriförskolan Fröhuset och Montessoriskolan Växthuset samt för fritidsverksamheten Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Montessoriförskolan Fröhuset och Montessoriskolan Växthuset samt för fritidsverksamheten 2011-2012 Innehållsförteckning Plan för likabehandling

Läs mer

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg Läsår 2015/2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Sammanfattning Vi har använt oss av webbverktyget Planforskolan som hjälpmedel när vi har skrivit fram

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Reviderad 2012-09-24

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Reviderad 2012-09-24 Lärande Stenkulans Enhet Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Reviderad 2012-09-24, v 1.0, 2008-07-25 LERUM100 Stenkulans Enhet Stenkulans förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011

Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 Likabehandlingsplan för Granviks Förskola 2010/2011 På Granviks Förskola ska ingen uppleva sig utsatt för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla ska känna sig trygga, bli respekterade

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014

Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Ormås förskola 2013-2014 Förskolans logotyp: Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Ormås pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mossens förskola 2013-2014

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mossens förskola 2013-2014 1(15) 2013-10-04 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mossens förskola 2013-2014 Inledning Utdrag ur FN:s barnkonvention Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Lagar 1.3 Skollagen 1.4 Diskrimineringslagen 1.5 Läroplan för förskolan 98, reviderad 2010 1.6 Kolsva

Läs mer