I samarbete med Länsstyrelsen i Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I samarbete med Länsstyrelsen i Skåne"

Transkript

1 I samarbete med Länsstyrelsen i Skåne

2 En telefonlinje för personer som utövar våld i nära relationer Den 4 februari startar en ny telefonlinje för personer som vill ha hjälp att sluta utöva våld i sin relation. Satsningen heter Välj att sluta och är den första av sitt slag i Sverige. Det långsiktiga målet med verksamheten är att förebygga våld i nära relationer kommer telefonlinjen att drivas som ett pilotprojekt i Stockholms län och Skånes län. Genom att utveckla och följa upp resultatet bidrar pilotprojektet till att underbygga ett beslut om huruvida telefonlinjen bör skalas upp till nationell nivå efter Länsstyrelsen i Stockholms län har ett regeringsuppdrag som går ut på att starta en telefonlinje dit ickefrihetsberövade personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation kan ringa. Idag finns ingen gemensam ingång för personer som utövar våld. Om hjälpen till de som utövar våld byggs ut, samtidigt som stödet till de utsatta förblir intakt, ökar förutsättningarna för att våldet i samhället ska minska. Syftet med verksamheten är att fånga upp personer som utövar våld samt att stötta och motivera dem att söka hjälp vid en verksamhet i sitt närområde. En telefonlinje kan både ge hjälp i stunden för den som ringer och utgöra en länk till behandlingsverksamheter, där personerna i fråga kan få långsiktig hjälp. Telefonlinjen har numret och bemannas av personal med stor vana av att prata med personer som har en våldsproblematik. Alla som ringer är anonyma och alla kommer att bemötas med respekt. Yrkesverksamma som kommer i kontakt med målgruppen kan också ringa telefonlinjen för att ställa frågor samt beställa informationsmaterial på hemsidan väljattsluta.se. Christina Ericson är projektledare för den nya satsningen: - Idag fokuserar mycket av arbetet inom området på att ta hand om och skydda personer som blivit utsatta för våld. Det är viktigt att vi fortsätter ta hand om våldsutsatta men för att åstadkomma en långsiktig förändring krävs att de som utövar våldet slutar. Eftersom så få fall av våld i nära relationer hamnar hos rättsvårdande myndigheter krävs att de personer som utövar våldet på eget initiativ söker hjälp för att ändra sitt beteende. Vi har sett goda resultat från den här typen av tjänster utomlands och vi tror att det kommer att ge resultat även i Sverige. Men detta är inget som vi på Länsstyrelsen kommer kunna göra helt själva. Vi kommer att behöva hjälp från alla er som i er yrkesroll träffar potentiella våldsutövare och har möjlighet att hänvisa dessa personer till telefonlinjen eller till fortsatt behandling. Vi hoppas att telefonlinjen blir ett stöd även för er i kontakt med potentiella våldsutövare - någonstans att hänvisa en person som man misstänker har en våldsproblematik.

3 Så kommer telefonlinjen att fungera för den som ringer Telefonlinjen konkurrerar inte med de behandlingsverksamheter som finns lokalt, utan är tvärtom en väg in till dessa. Personer som ringer kommer ges stöd i stunden så väl som bli uppmanade att kontakta lämplig behandlingsenhet för mer långtgående stöd.

4 Du som yrkesverksam kan också ringa telefonlinjen Om du som yrkesverksam har frågor om telefonlinjen eller om förändringsarbete med våldsutövare så är du välkommen att ringa oss under telefonlinjens öppettider. Det går också bra att lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp. Detta gäller både dig som arbetar med våldsutsatta och våldsutövare, men även dig som möter närstående. Förväntningar på resultat och förändring Som med allt förändringsarbete finns inga garantier för att en beteendeförändring kommer att ske efter telefonsamtal och efterföljande behandling det kräver en stor insats från den som utövar våldet och det kan ta lång tid. Många blir dock hjälpta och behandlare vittnar om goda resultat från sina verksamheter. Du som träffar våldsutsatta och närstående kan märka att de kan ha stor förväntan på att deras partner ska förändra sig när de söker hjälp - att kontrollerandet och våldet snabbt ska upphöra så att förhållandet kan fortsätta. Den utsatta kan känna sig pressad att ge förhållandet en till chans när en partner påbörjar behandling. Informera dem gärna om att inte alla våldsamma personer förändras tillräckligt, och att förändringsarbete kan ta tid. Så även om deras partner lyckas vända sitt våldsamma beteende är det fortfarande okej att vilja avsluta relationen. Det är viktigt att även de utsatta erbjuds hjälp och stöd för att göra det som passar dem och deras eventuella barn bäst. Material som underlättar för dig som träffar potentiella våldsutövare Telefonlinjen lanseras den 4:e februari och från det datumet kommer du att kunna beställa informationsmaterial på hemsidan väljattsluta.se Där hittar du: Visitkort att dela ut till personer som du misstänker utövar våld eller som du kan ha i tillgängligt i väntrum och receptioner Visitkortsställ att placera visitkorten i Affischer att tex sätta upp i väntrum och på toaletter Klistermärken att tex sätta upp på insidan av toalettdörrar Visitkort och affischer kommer finnas att beställa på svenska, engelska, arabiska, bosniska-kroatiskaserbiska, kurdiska, spanska samt persiska. Vi hoppas att materialet är användbart för er i ert arbete. Genom att sprida materialet så bidrar ni till det förebyggande arbetet mot relationsvåld.

5 Digitalt material för spridning Utöver att beställa och använda ovannämnda material för att uppmana personer att ringa till telefonlinjen så kan er organisation hjälpa till att sprida kännedom om telefonlinjen genom era egna digitala kanaler. Här kan ni ladda ner material att sprida i sociala medier, på er hemsida och intranät. OBS! Vi ber er att inte dela detta förrän den 4:e februari när telefonlinjen lanseras. Materialet består av: En kort nyhetstext att publicera på er hemsida och/eller intranät, gärna den 4:e februari Två stycken rörliga GIF-bilder att sprida i era sociala medier och/eller att lägga upp på er hemsida Fyra stycken bilder att sprida i era sociala medier och/eller att lägga upp på er hemsida En film att sprida i era sociala medier och/eller att lägga upp på er hemsida Så kommer telefonlinjen att lanseras För att få personer som utövar våld att kontakta telefonlinjen måste de veta om att den finns. Därför kommer telefonlinjen att lanseras med en kommunikationskampanj. Bilder och filmer kommer att finnas på sociala medier. Vi kommer att annonsera på nyhets- och sportsajter, i podcasts såväl som i Stockholms tunnelbana som på utomhustavlor på gator och torg runt om i Skåne. Informationen om telefonlinjen har tagits fram på olika språk och är utformad för att nå en bred målgrupp eftersom vi vet att våld i när relationer kan drabba alla, oavsett ålder, utbildningsnivå eller socioekonomisk tillhörighet. Utöver detta kommer vi att arbeta för att media ska rapportera om telefonlinjen och den viktiga funktion som denna fyller för att förhindra våld i nära relationer. Fler frågor om telefonlinjen Har du frågor om telefonlinjen som vi inte har besvarat i detta informationsmaterial så är du varmt välkommen att kontakta oss på: christina.ericson@lansstyrelsen.se

6 Vanliga frågor och svar Varför startas en telefonlinje för våldsutövare? Idag finns ingen enskild och sammanhållen kontaktpunkt för personer som utövar våld. Om hjälpen till de som utövar våld byggs ut, samtidigt som stödet till de utsatta förblir intakt, ökar förutsättningarna för att våldet i samhället ska minska. Varför just en telefonlinje? Det finns flera nationella och internationella telefonlinjer som visar att det går att fånga upp de som utövar, eller riskerar att utöva ett skadligt beteende. Sådana telefonlinjer kan bli starten på ett förändringsarbete, där den som ringer kan bli motiverad att söka behandling för att bryta sitt destruktiva beteende. En telefonlinje kan alltså både ge hjälp i stunden och utgöra en länk till behandlingsverksamheter, där personerna kan få långsiktig hjälp. Hur många tror ni kommer ringa? Det är svårt att säga exakt eftersom inget liknande tidigare gjorts i Sverige. Men en indikation är att Kvinnofridslinjen tar emot ca samtal varje år, så vi är övertygade om att det finns ett stort behov. Telefonlinjen Preventell, som vänder sig till personer med oönskad sexualitet, tar mot över 1000 samtal per år, men målgruppen för den telefonlinjen är avsevärt smalare. Vi tror att tillströmningen av samtal kommer öka över tiden, men vill såklart att kunskapen om telefonlinjen ska spridas så snabbt som möjligt. Varför har ni valt att samarbeta med Manscenrum för driften av telefonlinjen? Personalen på Manscentrum har lång erfarenhet och stor kompetens inom våld i nära relationer och förändringsarbete med våldsutövare. De är antingen utbildade terapeuter eller psykologer. Manscentrum är den enda regionala verksamheten i Stockholms län. I Skåne län finns ingen likvärdig regional verksamhet. Manscentrum har funnits i över 30 år och har god kunskap om vilka andra behandlingsverksamheter som finns i både Stockholms och Skånes län. Telefonlinjens start innebär att Manscentrum har anställt ytterligare två behandlare med uppgift att svara i stödtelefonen. Vilket stöd får vi yrkesverksamma av telefonlinjen? Till telefonlinjen har vi tagit fram en hemsida som i första hand riktar sig till målgruppen våldsutövare, men det kommer även finnas informationsmaterial för yrkesverksamma att beställa där. Du som yrkesverksam kan också ringa till telefonlinjen om du har frågor om förändringsarbete med våldsutövare. Varför satsas inte pengarna på de som är våldsutsatta istället? Genom att ge stöd i stunden i telefonen samt hänvisa vidare till verksamheter som arbetar med behandling av våldsutövare kan vi medverka till minskade återfall i våld. Vi kan också medverka till att personer som inte börjat utöva våld, men som befinner sig i riskzonen för att börja göra det, aldrig börjar. På så sätt kan telefonlinjen förebygga våld så att färre personer blir utsatta. Målet med telefonlinjen är att bidra till att minska våld i nära relationer. Telefonlinjens verksamhet finansieras av extra tillsatta medel, och innebär inte minskade resurser till arbetet med våldsutsatta personer.

7 Vad händer om det ringer någon som inte pratar svenska? Vi kommer att kunna erbjuda tolktjänst över telefon för de personer som är i behov av detta. Personer som behöver tolk ringer in på och får i akuta fall vänta i telefonen medan en tolk rings in att delta i samtalet. I mindre akuta fall kan en tolk ringa upp på överenskommen tid. Hur kan vi hjälpa till att sprida kännedom om telefonlinjen? Tack för att ni vill sprida kännedom om linjen! Det finns mycket att göra: lägg upp information om telefonlinjen på er hemsida, använd gärna någon av bilderna i detta kit. Gå till väljattsluta.se och beställ affischer, klistermärken och visitkort och placera på ytor där våldsutövare kan finnas tex. på toaletter, i receptionen eller väntrummet. På väljattsluta.se kan ni även beställa visitkort att ha med er och ge till potentiella våldsutövare som ni kan träffa i ert yrke.

Yttrande över Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld

Yttrande över Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld 1 (5) Socialdepartementet Jämställdhetsenheten Yttrande över Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld SOU 2018:37 Sammanfattning Länsstyrelsen

Läs mer

eller om Sveriges chanser i VM.

eller om Sveriges chanser i VM. Prata om självmordstankar, ångest eller om Sveriges chanser i VM. Vår stödtelefon riktar sig till äldre som mår psykiskt dåligt. Välkommen att ringa när du vill prata om dina problem. Äldretelefonen är

Läs mer

Kvinnofridskonferensen 29 maj 2018 Nils Öberg, särskild utredare Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare

Kvinnofridskonferensen 29 maj 2018 Nils Öberg, särskild utredare Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare Kvinnofridskonferensen 29 maj 2018 Nils Öberg, särskild utredare Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare Uppdraget Hur ser det återfallsförebyggande arbetet för män som utsätter närstående för

Läs mer

Nyhetsbrev nr Mäns våld mot kvinnor

Nyhetsbrev nr Mäns våld mot kvinnor Nyhetsbrev nr 2 2015 Mäns våld mot kvinnor Här får du lite samlade nyheter och information om vad som är på gång i riket och länet. Länsgruppen mot våld i nära relationer, människohandel för sexuella ändamål

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting. Kommunikationsplan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting. Kommunikationsplan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting Kommunikationsplan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Innehåll 1. Bakgrund...3 1.1 Elektronisk hantering från hösten 2015...3 1.2 Om

Läs mer

DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Center mot våldsbejakande extremism (CVE) är en verksamhet vars syfte är att, utifrån i huvudsak kriminalpolitiska utgångspunkter, stärka och utveckla det

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

FREDA-beskrivning. Råd för användning. Beskrivningen väcker starka känslor. Förbered exempel på olika slags våld

FREDA-beskrivning. Råd för användning. Beskrivningen väcker starka känslor. Förbered exempel på olika slags våld FREDA-beskrivning Råd för användning FREDA-beskrivning är främst tänkt som ett underlag för samtal om det våld som förekommit och bedömningen av behov av hjälp och skydd. Det kan användas både för att

Läs mer

SLUTA-RÖKA-LINJEN

SLUTA-RÖKA-LINJEN www.slutarokalinjen.se SLUTA-RÖKA-LINJEN ÅRSRAPPORT 2015 Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin Box 1497, 171 29 Solna ces@sll.se Sluta-Röka-Linjen årsrapport 2015 Stockholm juni 2016 Årsrappporten

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Det här kan du få hjälp med

Det här kan du få hjälp med Det här kan du få hjälp med Ta fram broschyrer, affischer med mera som följer vår grafiska profil Annonsera på Facebook och LinkedIn Pressmeddelanden Se över ton och språk, textbearbetning Nå ut med intern

Läs mer

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Länsstyrelsen Västra Götalands län 15 nov Trollhättan

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Länsstyrelsen Västra Götalands län 15 nov Trollhättan Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor 2017-2026 Länsstyrelsen Västra Götalands län 15 nov Trollhättan Länsstyrelsens jämställdhetsarbete Styrs av den nationella jämställdhetspolitiken

Läs mer

Barn och ungas utsatthet för våld

Barn och ungas utsatthet för våld Barn och ungas utsatthet för våld Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Regionala medicinska riktlinjer Vad är våld? Statistik Projekt UM Våldets konsekvenser Bemötande Hur kan frågor om våld

Läs mer

Du syns och hörs i Hultsfred är navet i vår kommunikation, vårt beteende och bemötande.

Du syns och hörs i Hultsfred är navet i vår kommunikation, vårt beteende och bemötande. Du och syns hörs och hörs i Hultsfred! Du syns i Hultsfred! Vår värdegrund Du syns och hörs i Hultsfred speglar vad vi står för, vilka värderingar som ligger till grund för vår verksamhet och vad som gör

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

2014: Våld i nära relationer upptas som ett prioriterat område i kommunalplanen

2014: Våld i nära relationer upptas som ett prioriterat område i kommunalplanen 2010: medel från socialstyrelsen Stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn 2011: projektledare med uppdrag att utveckla rutiner och samverkan, samt kompetenshöjande åtgärder 2014: Våld i nära relationer

Läs mer

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder 1 Innehållsförteckning Inledning 4 Vilka verktyg ingår? 5 Stöd för samverkan 5 Stöd i mötet

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation

Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Material för utbildare steg 1 Datum: 160919 Den här utbildningen kan genomföras med hjälp av en kombination av föreläsningsstöd, filmer och tryckt material. Varje

Läs mer

Landstingets kommunikationssatsning när vuxenakuten i Solna stänger och nya intensivakuten öppnar

Landstingets kommunikationssatsning när vuxenakuten i Solna stänger och nya intensivakuten öppnar Kampanjinformation april 2018 Landstingets kommunikationssatsning när vuxenakuten i Solna stänger och nya intensivakuten öppnar Den 1 maj öppnar landets första intensivakut på Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

A B C D E. Renhållningsförvaltningen Information. Rapport om basinformation på invandrarspråk. Renhållningsnämnden. Förslag till beslut

A B C D E. Renhållningsförvaltningen Information. Rapport om basinformation på invandrarspråk. Renhållningsnämnden. Förslag till beslut A B C D E Renhållningsförvaltningen Information Rhn 2004-11-03 Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2004-10-15 Ärende nr 7 Handläggare: Christina Durling Tfn: 08-50846556 Renhållningsnämnden Rapport om basinformation

Läs mer

Förebygga och upptäcka

Förebygga och upptäcka Förebygga och upptäcka våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder

Läs mer

Kan vattnet ta slut?

Kan vattnet ta slut? Kan vattnet ta slut? Christina Karlberg, Kalmar kommun/ Länsstyrelsen Annica Ohlsson, Mörbylånga kommun Karoline Ödell, Kalmar kommun /Mörbylånga kommun Jenny Holmgren, Kalmar Vatten Klara Johanson, Borgholm

Läs mer

www.hundraprocent.com

www.hundraprocent.com www.hundraprocent.com Enkätstudie bland tränande på gym i Stockholms län Andelen män som använt aas någon gång, senaste månaden, senaste 30 dagarna och blivit erbjudna att köpa/prova aas uppdelat på olika

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER DELEGATIONEN FÖR UNGA OCH NYANLÄNDA TILL ARBETE Adress: Karlavägen 100 A, 103 33 Stockholm Telefon: 08-405 10 00 E-post: kontakt@dua.se BUDSKAP OCH KANALER

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Hygienrutiner. Det ska vara lätt att göra rätt

Hygienrutiner. Det ska vara lätt att göra rätt Hygienrutiner Det ska vara lätt att göra rätt Utbildningsmaterial, checklista och webblänkar med information och råd om att förebygga smitta och infektioner på platser där människor regelbundet vistas

Läs mer

Handledning för synliggörande

Handledning för synliggörande Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Handledning för synliggörande Så här ska du som projektägare informera om medfinansieringen från Europeiska

Läs mer

Redaktion Hemsida Fornhöjden

Redaktion Hemsida Fornhöjden Redaktion Hemsida Fornhöjden Till dej som vill bidra till en gemensam hemsida för Fornhöjden Nu kommer vi bygga och utveckla en gemensam hemsida för Fornhöjden. Det tog vi initiativ till på stadsdelsgruppens

Läs mer

KORTVERSION SAMTALSSTÖD UR BRUKARPERSPEKTIV

KORTVERSION SAMTALSSTÖD UR BRUKARPERSPEKTIV Hälsa och samhälle KORTVERSION SAMTALSSTÖD UR BRUKARPERSPEKTIV EN UTVÄRDERING PÅ UPPDRAG AV KRISCENTRUM I MELLERSTA SKÅNE Utvärderingen genomfördes av studerande Helga Asgeirsdottir under april till juni

Läs mer

Hur ska framtidens arbete mot hudcancer se ut?

Hur ska framtidens arbete mot hudcancer se ut? Hur ska framtidens arbete mot hudcancer se ut? Under 2018 ska Regionala cancercentrum särskilt arbeta med prevention och tidig diagnostik av hudcancer. Uppdraget ingår i årets canceröverenskommelse och

Läs mer

Hot och kränkningar. Stöd och hjälp. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Hot och kränkningar. Stöd och hjälp. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Hot och kränkningar Stöd och hjälp Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Du kan vara utsatt för våld i nära relation om du...... får höra att du är ful, värdelös, korkad eller äcklig....

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK PEDAGOGISKT MATERIAL OM BROTT I NÄRA RELATIONER OCH HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer. Vad är okej och inte i en relation? Vad kan

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Film: Funktionsnedsättning för likvärdighet mot hinder https://www.youtube.com/watch?v=hi1cdnuy4_s Definitioner Funktionsnedsättning: Nedsättning

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-08 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00050-8.5.2 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Skyddat boende för våldutsatta

Läs mer

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm En dag i november 2015 lämnade delar ur personalen på Gagnefs kommunbibliotek Dalarna för att åka till huvudstaden och besöka Internationella biblioteket

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATIONER

VÅLD I NÄRA RELATIONER Socialnämnden SOCIALNÄMNDENS HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER 2014-11-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Socialnämndens ansvar 4 1.1 Inledning 4 1.2 Socialnämndens handlingsplan 4 1.3 Handlingsplanens

Läs mer

ÖVERBRYGG BARRIÄRERNA!

ÖVERBRYGG BARRIÄRERNA! 19 % SVERIGE DÄRFÖR FINNS KAPI ÖVERBRYGG BARRIÄRERNA! NÅ 100 % SVERIGE ALLA SKA VARA INKLUDERADE MÅNGKULTURELLA BARRIÄRER Geografiska Spra kliga Kulturella MÅNGKULTURELLA MÖJLIGHETER Geografiska Spra kliga

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014-2015

HANDLINGSPLAN 2014-2015 HANDLINGSPLAN 2014-2015 Mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Våld är en ensidig handling och inte en ömsesidig handling. Där det finns våld finns också motstånd. Omgivningens positiva respons

Läs mer

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland Hälsokommunikatörer i Östergötland En regional samverkan mellan landstinget och kommunerna i Östergötland. Projekt under 2007 2008 Permanent verksamhet från

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Ny kunskap och kontakt. Att leda studiecirklar med asylsökande

Ny kunskap och kontakt. Att leda studiecirklar med asylsökande Ny kunskap och kontakt Att leda studiecirklar med asylsökande Studiematerial 2016 Studieförbunden Studieförbundens material 2016:6 Projektledare: Kerstin Mikaelsson Text: Hetty Rooth Grafisk form: Petra

Läs mer

Ung på nätet. - Projektägare Folkhälsocentrum. Projekttid

Ung på nätet. - Projektägare Folkhälsocentrum. Projekttid Ung på nätet - Camilla Häggström, projektledare. - Projektägare Folkhälsocentrum. Projekttid 171001-180930 - Huvudsyfte, kartlägga ungas utsatthet på nätet (mobbning, näthat etc.) och hitta metoder och

Läs mer

Strategi mot våld i nära relationer

Strategi mot våld i nära relationer 1 2017-2022 Strategi mot våld i nära relationer Strategi mot våld i nära relation 2017 2022 Lund ska vara en kommun där människor känner trygghet, där mänskliga rättigheter gäller för alla oavsett kön,

Läs mer

Handledning för synliggörande

Handledning för synliggörande Handledning för synliggörande Så här ska du som projektägare informera om medfinansieringen från Europeiska unionen och Svenska ESF-rådet den 25 september 2015 Svenska ESF-rådet, huvudkontoret Besöksadress:

Läs mer

Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling INFORMATION 2017-12-20 Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Så här arbetar du med digitalt strukturstöd inom grundskolans verksamhetsområde

Läs mer

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3071 av Olof Lavesson m.fl. (M) Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Lever du i en. destruktiv relation. eller känner du någon du vill hjälpa?

Lever du i en. destruktiv relation. eller känner du någon du vill hjälpa? Lever du i en destruktiv relation eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är varje handling som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att göra något mot

Läs mer

Service och PR via sociala medier i Vellinge kommun

Service och PR via sociala medier i Vellinge kommun Service och PR via sociala medier i Vellinge kommun Magnus Mosén, Skånska Webbdagen den 10 september Från trevande start till given kanal att räkna med Facebook.com/Vellingekommun lanserades i januari

Läs mer

KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN

KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN 2016-02-28 KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Svenska Aikidoförbundet 2 OM KOMMUNIKATIONS- PLATTFORMEN INNEHÅLL: SYFTE: Syftet med den här kommunikationsplattformen

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Kommunikationsplan 1(5)

Kommunikationsplan 1(5) Datum 2014-09-19 1(5) Kommunikationsplan Syfte Syftet med kommunikationsplanen är att öka kännedomen och kunskapen om Samordningsförbundets verksamhet, resultat och kommunikationskanaler. Samordningsförbundet

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med Se Sambandet! Det tycks finnas en osynlig barriär mellan de som arbetar med människor och de som arbetar med djur.

Läs mer

Vi gör informa,on,llgänglig för människor, oavse4 språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper.

Vi gör informa,on,llgänglig för människor, oavse4 språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper. Vi gör informa,on,llgänglig för människor, oavse4 språk, kultur, utbildning eller andra förkunskaper. Tjänster Strategisk och tak.sk rådgivning, exempel målgruppsanalyser, kanal- och språkval. Undersökningar

Läs mer

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden 2011-2015 Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Inledning Här kan du läsa hur Eskilstuna kommun ska göra sina verksamheter mer jämställda

Läs mer

Insamlingspolicy. Policyn är antagen av styrelsen och ska revideras minst vartannat år.

Insamlingspolicy. Policyn är antagen av styrelsen och ska revideras minst vartannat år. Policy Mind/styrdokument Senast uppdaterad: 2016-06-28 Av: LS Insamlingspolicy Om Minds insamlingspolicy Denna policy beskriver från vilka källor Mind får finansiera sin verksamhet, samt andra regler för

Läs mer

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU Antagen av föreningens årsmöte 2015-03-25 Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Varje barn i Uppsala län lever och utvecklas på ett sätt som tar hänsyn till barnets vilja

Läs mer

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder 1 Innehållsförteckning Inledning 4 Vilka verktyg ingår? 5 Stöd för samverkan 5 Stöd i mötet

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck

Handlingsplan för arbetet med våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Social- och arbetsmarknadsförvaltningen 2017-12-06 1 (7) DNR SAN-0104/2017-3 Handlingsplan för arbetet med våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck 2020 Mål för handlingsplanen

Läs mer

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld 2018-10-17 Socialdepartementet S2018/03375/FS Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld RFSL (Riksförbundet för homosexuellas,

Läs mer

Hemsideskolan - Cheklistor

Hemsideskolan - Cheklistor Hemsideskolan - Cheklistor Den här PDF filen innehåller de checklistor som ingår i Hemsideskolan på www.hemsida24.se. Ladda ned hemsideskolan Hemsideskolan är en guide för dig som vill lära dig mer om

Läs mer

Vid misstanke om att barn far illa

Vid misstanke om att barn far illa Vid misstanke om att barn far illa Handlingsplan Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Handlingsplan Utbildning Utbildnings- och 2017-12-31 omsorgsutskottet Upprättad av Fastställd/upprättad

Läs mer

Hygienrutiner på asylboende och andra platser där människor bor nära varandra under tillfälliga omständigheter

Hygienrutiner på asylboende och andra platser där människor bor nära varandra under tillfälliga omständigheter Hygienrutiner på asylboende och andra platser där människor bor nära varandra under tillfälliga omständigheter Det ska vara lätt att göra rätt Utbildningsmaterial, checklista och webblänkar med information

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Enskilt föräldrabesök för pappa/vårdnadshavare inom Barnhälsovården

Enskilt föräldrabesök för pappa/vårdnadshavare inom Barnhälsovården Enskilt föräldrabesök för pappa/vårdnadshavare inom Barnhälsovården erfarenheter från två pilotprojekt i Stockholm och Kronoberg Amanda Wikerstål, Kronoberg Malin Bergström, Maria Söderblom & Michael Wells,

Läs mer

Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson

Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Deltagarutvärdering 1 (7) Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Utvärdering av utbildning i oktober 21 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 8 8 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang

Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang Här sammanställs frågor och svar som inkommit till styrelsen på ett eller annat sätt gällande förslaget om

Läs mer

Konferens om våld i ungas nära relationer/ partnerrelationer. Göteborg 2 februari 2018

Konferens om våld i ungas nära relationer/ partnerrelationer. Göteborg 2 februari 2018 Konferens om våld i ungas nära relationer/ partnerrelationer Göteborg 2 februari 2018 Program 9.00 Inledning, Länsstyrelsen Västra Götalands län, Dialoga 9.30 Sibel Korkmaz, Stockholms universitet, Våld

Läs mer

Projektet Uppsökande verksamhet

Projektet Uppsökande verksamhet Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (8) 2018-11-15 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2018-12-11 Projektet

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

FREDA. Standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer

FREDA. Standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer Välkomna! FREDA Standardiserade bedömningsmetoder för socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer Utbildningens upplägg DAG 1 Introduktion till FREDA FREDA kortfrågor FREDA beskrivning Grupparbete

Läs mer

Efter detta pass. En webbkurs för alla - nationell och regional samverkan. 26 januari Samverkan samhällets ansvar.

Efter detta pass. En webbkurs för alla - nationell och regional samverkan. 26 januari Samverkan samhällets ansvar. En webbkurs för alla - nationell och regional samverkan 26 januari 2017 Annika Engström, projektledare Efter detta pass Måste man samverkan med andra? Var kan jag läsa mer kring statistik? Jag hinner inte

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, SOU 2015:55.

Yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, SOU 2015:55. Owe Sjölander Rikskriscentrum/kansli E-post: info@rikskriscentrum.se Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat

Läs mer

11 september 2014 lämnades remiss till lagrådet med flera förslag till förändringar av skollagen:

11 september 2014 lämnades remiss till lagrådet med flera förslag till förändringar av skollagen: Bakgrund Regeringsuppdrag Forskningsresultat Departementsskrivelse med förslag på hur mottagandet och undervisningen av nyanlända elever i de obligatoriska skolformerna, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2016-11-30 266 2016-12-01 2016/980 LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Lokal handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU

Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Barn har rätt att få synas, höras, få hjälp och stöd. BOiU vill att barn och unga ska ha kunskaper om sina och våga och vilja kräva

Läs mer

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013.

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013. RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser Brottsoffer Resultat och förbättringsområden Sammanfattning SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en tredje öppna jämförelser gällande Stöd till brottsoffer

Läs mer

PR, marknadsföring och kommunikation

PR, marknadsföring och kommunikation PR, marknadsföring och kommunikation Innehåll Pysslingen Skolors mål och aktiviteter De enskilda skolornas mål och aktiviteter Varumärke Profilprodukter Nå ut med en nyhet Intranät Chefsbrevet Skolans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FRISK & FRI UPPSALA

VERKSAMHETSPLAN 2015 FRISK & FRI UPPSALA VERKSAMHETSPLAN 2015 FRISK & FRI UPPSALA Verksamhetens syfte Frisk & Fri Uppsala verkar för ett samhälle utan ätstörningar där alla är fria att vara sig själva. Föreningens verksamhet syftar till att:

Läs mer

Brottsförebyggande rådet

Brottsförebyggande rådet Kort om koncept Karin Invigdes 2008 permanent verksamhet 2010 Målgruppsanpassad polisstation Fokus på samverkan och bemötande Verksamhet även för utsatta barn och de anmälda männen Sprida erfarenheter

Läs mer

Yrkesresan. en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen. Växa eller krympa Luleå,

Yrkesresan. en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen. Växa eller krympa Luleå, Yrkesresan en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen Växa eller krympa Luleå, 2018-05-17 Cristina Dahlberg projektledare Göteborgsregionens kommunalförbund Innehåll Bakgrund

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

samverkan motivera agerar

samverkan motivera agerar NLL-2015-09 SAM syftar till att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga i Norrbotten. SAM är en arbetsmodell som syftar till ökad förståelse, kompetens och samverkan rörande barn och

Läs mer

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen 2019-04-17 DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN 2019-2020 Hedersrelaterat förtryck och våld Fastställd av kommunstyrelsen 2019-05-27 67 Handlingsplan - hedersrelaterat förtryck och våld Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Vår/Sommarkampanj - Wayke PUSH

Vår/Sommarkampanj - Wayke PUSH Vår/Sommarkampanj - Wayke PUSH 3 2018 Bakgrund 18-05-09 Vi har under 6 månader lyckats etablera oss som en stark spelare på bilmarknaden som verkligen tas på allvar. Detta hade inte varit möjligt utan

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Anvisning Diarie-/dokumentnummer: KS2018/1281 Beslut: 2018-08-14 Styrgrupp social hållbarhet Giltighetstid: 2021-12-31 Dokumentansvarig: Utvecklingsledare folkhälsa Senast uppdaterad

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2015 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Rutiner vid misstanke om att en medarbetare är utsatt för våld i nära relationer

Rutiner vid misstanke om att en medarbetare är utsatt för våld i nära relationer Datum 1 (6) Anne-Li Gustafsson, 2138 Rutiner vid misstanke om att en medarbetare är utsatt för våld i nära relationer Målgrupp: Chef, företagshälsovården och HR-funktionen Våld i nära relationer en arbetsgivarfråga

Läs mer

Våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck

Våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck 12 oktober, 2017 Jenny Vikman Maria Söndergaard Dialoga kompetenscentrum om våld i nära relationer Uppdrag: Erbjuda kunskapshöjande aktiviteter

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld 1. Bakgrund Ödeshögs socialnämnd antog 2012-12-18 ett kommunalt handlingsprogram för att uppmärksamma

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med 1 Se Sambandet! Forskning visar att det finns samband mellan våld mot djur och våld mot människor. Det formuleras

Läs mer