VERKSAMHETSBIDRAG TILL KULTURFÖRENINGAR FÖR ÅR 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBIDRAG TILL KULTURFÖRENINGAR FÖR ÅR 2015"

Transkript

1 1/10 Utbildningsnämnden Tjänsteskrivelse Datum: , reviderad Förvaltning: Utbildningsförvaltningen Handläggare: Rickard Wennerberg Telefon: E-post: VERKSAMHETSBIDRAG TILL KULTURFÖRENINGAR FÖR ÅR 2015 Dnr: UBN Bakgrund I en kommun är föreningslivet en av de grundläggande förutsättningarna för ett aktivt kultur- och fritidsliv. Utbildningsnämnden strävar efter att stödja de ideella föreningarna i Lysekils kommun, eftersom dessa samlar och engagerar ett stort antal människor och föreningar och organisationer bidrar även till att stärka och utveckla kommunens kulturliv. Utan den verksamhet som föreningarna som ansökt om bidrag bedriver, skulle kommunens kulturliv vara synnerligen begränsat. Beredning Varje år under våren bereder utbildningsförvaltningen (tidigare bildningsförvaltningen) inkomna ansökningar om kommunala bidrag till kulturföreningarna. Till utbildningsförvaltningen har det för 2015 inkommit ansökningar från 15 föreningar, varav flertalet haft verksamhet i kommunen under många år. Flertalet föreningar bedriver även en bred kulturell verksamhet på ideell basis. Den totala summan föreningarna ansöker om uppgår till kr. Utbildningsnämndens ram till kulturföreningarna uppgår till kr för år Föreningarna Föreningarna som sökt bidrag redovisas i nedanstående tabell. I tabellen redovisas även om de sökt bidrag för åren 2014, samt i förekommande fall om Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

2 2/10 bidrag utfallit. I tabellen redovisas även utbildningsförvaltningens förslag till utfall för 2015: Sammanställning Föreningsbidrag 2015 Förening Förslag 2015 Sökt 2015 Utfall 2014 Sökt 2014 IF Metalls Orkester Lysekils konstförening Skaftö Konst o Hantverksförening ospec. 0 Nej Skaftö Gille Nej Lysekils Musikkår Sällskapet Strömstierna Skaftö Folkets Hus Förening Brastad Folkets Hus förening Lyse hembygdsförening Lysekils Filmstudio Gospel of Joy Vikarvet Kulturhistoriskt sällskap Sallys döttrar Lysekil Föreningen Norden, avd Lysekil Föreningen L Laurin Totalt IF Metalls Orkester, Lysekil IF Metalls Orkester planerar 2015 att hålla i öppna konserter i Parksnäckan och på andra platser i kommunen sommartid, samt fortsätta ha konserter på äldreboenden och sjukhem i Lysekils kommun. De ska även medverka under Lysekils Kulturvecka Föreningen har under 2014 medverkat under Lysekils Kulturvecka samt genomfört två konserter runt om i kommunen. Utöver dessa konserter har medlemmar ur orkestern medverkat i mindre grupper som underhållit på de olika äldreboenden och vid första-majtåget i Lysekil. Föreningen har 11 medlemmar och medlemsavgiften är 100 kr per år för vuxna och 50 för ungdom. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr.

3 3/10 2 Lysekils Konstförening, Lysekil Lysekils Konstförening arrangerar konstutställningar och konstresor samt sköter om fastigheten Konsthallen. Konstutställningarna har varit väldigt framgångsrika och 2014 arrangerades 15 utställningar med besökare, något mindre mot Man samarbetar också med Skaftö Konst och hantverksförening. Provisionen på försåld konst minskade något mot 2013 men föreningen har nu höjt provisionen från 20 till 25 %. Konstutlottningen drar också den mycket medlemmar och förra året lottades 14 konstverk ut. Emellertid slukar fastighetsunderhållet stora resurser årligen. Fastigheten är dåligt isolerad och värmekostnaderna är mycket höga. Föreningen är helt beroende av bidraget på kr från kommunen. Styrelsen och medlemmarna anser att Konsthallen, utställningsverksamheten och övrig verksamhet är viktig för kommunens kulturliv. Ambitionen är att visa allsidig konst av god kvalitét. Styrelsen kommer även att bjuda in intressanta föredragshållare inom konst och kultur föreläste bl a Christer Blomqvist om Helen Scherfbecks konst. Föreningen har ökat med 20 personer till 254 medlemmar och årsavgiften är höjd till 250 kr. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr. 3 Skaftö Konst och hantverksförening Skaftö Konst och Hantverksförening ansöker om ett ekonomiskt verksamhetsbidrag. Bidraget söks för kostnader i samband med utställningar, lokalhyra vid medlemsmöten då föreningen inte har en egen lokal, samt för möjlighet till fortbildning, t ex studieresor. Föreningen har funnits sedan 1994 och har 26 medlemmar. Sedan start har de haft minst en årlig utställning i kommunen. Man har även genomfört studieresor som fortbildning och inspiration för medlemmarna, vilka arbetar och verkar i olika material och former hade man en sommarutställning i Lysekils konsthall mellan 28 juni-13 juli och man medverkade även vid kulturveckan i oktober. Årets sommarutställning är planerad till 18 juli-7 augusti. Medlemsavgiften är 200 kr. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: Ospecificerat. 4 Skaftö Gille Skaftö Gille planerar att 2015 bl a anordna spelmansträff, nationaldagsfirande, Skaftöträff, naturvandringar och studiecirklar, alla som fortsättningar på liknande aktiviteter Dessutom fortsätter man att komplettera och underhålla Skaftö släktregister och fortsätta tolka och sortera fotosamlingar. Föreningen har 265 medlemmar och medlemsavgiften är 70 kr/person och 120 kr/familj, vilket enligt årsmötesprotokoll höjs till 100 kr/person och 150 kr/familj fr o m Anspråk: kr.

4 4/10 5 Lysekils Musikkår, Lysekil Lysekils Musikkår har regelbundna repetitioner och flera framträdanden. Föreningen har 25 medlemmar och medlemsavgiften är 400 kr/vuxen och 50 kr för skolungdomar. Föreningen har ambitionen att som viss motprestation till angivet belopp ställa upp utan arvode vid firandet av nationaldagen och vid firandet av Valborg vid Vikarvet. Förutom detta utför musikkåren julkonserter i egen regi och sommarkonserter utomhus för att underhålla turister och kommunens invånare. Man planerar även en höstkonsert och att medverka på Lysekils Kulturvecka. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr. 6 Sällskapet Strömstierna, Lysekil Sällskapet Strömstierna ansöker om föreningsbidrag för att kunna fortsätta inköpen av tidningsfilmrullar till Lysekils stadsbibliotek med årgångar av i första hand Kuriren. Precis som tidigare kommer medlen tillställas stadsbiblioteket som genomför inköpen av tidnigsfilmrullarna. Sällskapet Strömstierna har till ändamål att samla utövare av lokalhistorisk och personhistorisk forskning, i första hand inom nuvarande Lysekils kommun, samt att främja deras verksamhet. Föreningen har ingen egen lokal men samarbetar med Lysekils Stadsbibliotek som har en välutrustad släktforskningshörna. Sällskapet har för närvarande 86 medlemmar och en medlemsavgift på 100 kr sedan år Sedan föreningen bildades för 15 år sedan har de arrangerat Öppet hus och haft släktforskningskurser och informationsträffar för medlemmar samt för föreningar i Lysekil som önskat få information om släktforskning. Totalt har de genomfört 89 Öppet hus, 84 släktforskningsträffar och 71 informations- och föreningsmöten och föredrag, varav 30 st aktiviteter under 2014, däribland föredrag under Lysekils kulturvecka. Vidare bedriver man forskning inom Lysekils lokalhistoria och person-/släkthistoria. Man digitaliserar även Lysekils kyrkoarkiv och lokala tidningar och övrig Lysekilslitteratur. Under pågående verksamhetsår kommer de bl a att fortsätta med Öppet Hus för släktforskare med 13 träffar inplanerade för I mars månad deltog de i Släktforskningens dag. Föreningen bidrar även med information till den minnesskrift om Försvarsutbildarna Lysekil 100 år som är under framtagande av Per Stenros. Medverkan under Lysekils Kulturvecka sker även detta år, dels med ett föredrag på Stadsbiblioteket samt även ett Öppet Hus på Stadsbibliotek. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr.

5 5/10 7 Skaftö Folkets Hus förening Skaftö Folkets Hus förening har idag drygt 200 andelsägare där varje andel kostar 100 kr. Den ekonomiska föreningen äger och förvaltar Skaftö Folkets Hus och får driftsbidrag från Lysekils kommun. Målsättningen är att vara Skaftöbornas eget kulturhus med möjlighet till aktiviteter och arrangemang för olika åldrar året runt. I Folkets Hus regi bedrivs idag ett stort och varierat utbud av olika aktiviteter. Man har bl a filmvisning för barn/unga och vuxna, samt visar caféfilmer för daglediga. Man genomför även digitala visningar av opera och teater från hela världen. Utöver filmvisningar genomför man ett flertal kulturprogram, konstutställningar och föreläsningar. I samverkan med olika studieförbund vill man verka för ökad kulturell amatörverksamhet. På fritidsgården arrangerar man tillsammans med Lysekils kommun olika aktiviteter för ungdomar och för barnfamiljer anordnas regelbundet Familjedagar med olika aktiviteter. Sedan 2012 finns båda pensionärsföreningarna på Skaftö; PRO och SPF, som hyresgäster i Folkets Hus, vilket bl a ökar möjligheterna till nya aktiviteter. Skaftö Folkets Hus förening hoppas kunna utveckla verksamheten och kunna erbjuda Skaftöbor och övriga boende i Lysekils kommun ett rikt och varierat kulturutbud och upplevelser planerar man bl a genomföra program med teatergrupper och musiker, familjedagar, filmvisningar, genomföra projektet Hälsovågen och medverka i Lysekils kulturvecka. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: Brastad Folkets Husförening, Brastad Brastad Folkets Hus har sedan länge mycket aktiviteter och arrangemang i huset och det läggs ner ett omfattande ideellt arbete av föreningens medlemmar för att genomföra olika arrangemang. Större delen av deras program/hyresgästers program vänder sig till en vuxen/äldre publik, men söker nu föreningsbidrag för att utöka möjligheterna att anordna fler barn- och ungdomsaktiviteter. Man söker därför kr för att arrangera barnteater, disco för 7-13-åringar, barnoch ungdomsaktiviteter under kulturveckan, samt prova-på dans för ungdomar med Munkbuggarna. Under 2014 har underhållsarbete utförts av styrelsen och personal på och i huset och styrelsen har bidragit med 200 timmar ideellt arbete. Skolbio med två olika filmer anordnades på våren och barnteater med Pettson och Findus gav välbesökta tillställningar. Även dokumentären Welcome to Järbo state visades med talrika besökare. Man har arrangerat Zumba och ungdomsdiscon på fredagar, vilket varit mycket uppskattat och populärt. Brastad Folkets Hus deltog

6 6/10 aktivt under Kulturveckan och hade många aktiviteter och arrangemang under veckan bl a visades alster från lokala konstnärer och hantverkare för besökare och skolelever. PRO Linedance och Gymnastik och PRO kören framträdde. Vidare hade man pysseldag, bugguppvisning, berättardag om Lahälla knottfabrik, samt underhållning med Metallorkestern och Lysekils Musikkår. Dessutom höll både Terje Fredh och Thomas Andersson föredrag. De hade även en konst- och hantverksutställning under sommaren där många olika utställare visade upp sina alster. Ett antal olika föreningar hade sina stämmor och möten i huset, samt privata tillställningar, kommunens cafédialogmöten och kalas tillsammans med enstaka teater- och artistuppträdanden. Totalt anordnades mer än 500 olika besöks- och aktivitetstillfällen. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr. 9 Lyse Hembygdsförening, Lyse Lyse Hembygdsförening ansöker om kr i bidrag. Alltsedan föreningens start i december 1951 har ambitionen varit att värna om och vårda Lyse kommuns minnen och traditioner och föra dessa vidare till kommande generationer. Från 2008 har uppförts en byggnad som håller på att fyllas med samlingar av jordbruksredskap och historiska föremål för att ge barn och ungdomar en glimt av hur man levde förr. Föreningen har märkt ett tilltagande intresse hos den yngre generationen och vill gärna tillgodose detta behov. Museet har uppförts av ideella krafter inom föreningen och allt som skall presenteras i museet är skänkt till föreningen. Senast har brandsäkert arkiv med ventilation färdigställts och fiberanslutning har dragits in i museet. Man planerar utföra mer och mer av det ideella arbetet i museets kontors- och samlingsdel. Föreningens förhoppning är att de med satsning på ett Hembygdsmuseum i anslutning till Hembygdsgården i Torgestad och med deras sommarprogram skall locka inte bara kommuninvånare och sommarboende utan även långväga turister till kommunen. Lokalen är numera även i sådant skick att även aktiviteter kan utövas under vintern. Under 2014 har föreningen haft ett omfattande program med bl a Världsberättardag, Hembygdsdag, Julkväll, Valborgsmässofirande, föredrag, bildafton och verksamheter varje lördag under sommaren. Under kulturveckan hade man Öppet hus den 8 oktober. Man utför även inventering och dokumentationsarbete av äldre material. Även för 2015 planeras ett stort antal arrangemang. Antalet medlemmar var vid årsskiftet 402 personer. Årsavgiften är för enskild medlem 100 kr och för förening 200 kr. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr.

7 7/10 10 Lysekils Filmstudio, Lysekil Lysekils Filmstudio bildades för 40 år sedan och jubilerade hösten Syftet med föreningen är att visa och uppmärksamma kvalitetsfilm och att få hit intressanta gäster, som kan berätta om film. Filmstudion har en stabil styrelse och även förhoppning om en ordnad ekonomi. Från Lysekils kommun ansöker man om kr i bidrag för att täcka kostnader till Sveriges Förenade Filmstudios, filmhyror och till Folkets Hus för lokalhyra och maskinistkostnader. Under 2014 har 13 filmer visats och under säsongerna hade man 83 medlemmar (vår), respektive 79 medlemmar (höst). Man deltog även på Lysekils kulturvecka i oktober och var representerade på SFF:s årsmöte och vid en regional filmstudioträff i Karlstad. Under 2015 planerar man visa 12 filmer (6 under våren och 6 under hösten) och medlemsavgiften är 250 kr för vuxna och 150 kr för gymnasie-/ungdomar under 20 år. Man hoppas kunna värva fler medlemmar, samt skicka en representant till SFF:s årsmöte och deltaga vid Göteborgs filmfestival och ha föreläsare och andra aktiviteter i samband med verksamheten. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr. 11 Gospel of Joy, Lyse Den ideella föreningen och gospelkören, Gospel of Joy, med säte i Lyse, Lysekils kommun ansöker om kronor i kulturbidrag för sin verksamhet. Verksamheten har i syfte att driva en gospelkör, att sprida gospelmusikens glädje både till körmedlemmarna och till åhörarna. Föreningen vill överbrygga generationsklyftor genom att försöka ha en så stor åldersspridning på körmedlemmarna som möjligt vilket även stärker den sociala gemenskapen på orten. Föreningen har idag ett 30-tal medlemmar. Några av medlemmarna är födda på 90-talet vilket visar att föreningen också har en ungdomsverksamhet. Föreningen har även lagt till populärmusik såsom tema film- och TV-musik till repertoaren. Föreningen är öppen för alla som delar föreningens målsättning och följer dess stadgar. Under 2014 framträdde de vid flera olika evenemang runtomkring i Lysekil, bl a med sommarkonserter och julkonserter med Jan Johansen. För 2015 är inbokade konsert i Grundsunds kyrka, påskkonsert i Lyse kyrka och konsert i Brastad kyrka. Det blir även sommarkonsert i Lyse, samt julkonserter i Lyse, Brastad samt Grundsunds kyrkor. Gospel of Joy söker medel för att kunna bedriva verksamheten framgångsrikt med körledare och pianist och flera musiker vid vissa framträdanden. Kören behöver också behöva resa runt i landet vid besök på gospelfestivaler, kyrkor m.m. Inköp av noter och STIM-kostnader är också en stor utgift för föreningen. Föreningens kostnader bärs främst av medlemsavgifter och sponsorer från näringslivet m fl, vilka som tack även uppmärksammas i körens program, informationsblad, hemsida m m. Vid ansökan saknades stadgorna. Anspråk: kr.

8 8/10 12 Vikarvet Kulturhistoriskt Sällskap, Lysekil Vikarvet är en ideell förening som bedriver museiverksamhet i Lysekil. Föreningen har till ändamål att bevara och stimulera intresset för Bohusläns kulturhistoriska arv, samt att kunna visa detta för regionens invånare. Genom att modernisera lokalerna vill man göra museet mer attraktivt för dagens barn och ungdomar och för skolorna i regionen, inklusive SFI. Museet har även ett stort värde för turistnäringen i Lysekil. Vikarvet är även det enda arbetslivsmuseet i kommunen. Förutom en lönebidragsanställd person drivs föreningen helt på ideell basis. År 2015 firar Vikarvet 100 år och har för avsikt att fira detta under augusti månad. För närvarande renoveras huvudmuseibyggnaden invändigt för bidrag erhållet från Thordénstiftelsen, för att mer lättillgängligt visa föremål från urtid till industriepok. Man bygger även upp en separat avdelning som gestaltar Lysekils badgästepok. Man önskar även kunna ställa ut separatutställningar baserat på den stora samling historiska fotografier man äger. Lokalerna används även för konferenser och kurser, vilket ställer krav på den tekniska utrustningen. Inom museiområdet finns även fyra byggnader från 1800-talets kustmiljö, samt garnfiskebåten Frifararen, som byggdes 1876, vilken dock är i mycket dåligt skick. Även byggnaderna drabbades av stormen Egons härjningar. Vikarvet äger även kvarnen i Lysekil, samt fyrhuset på Stångehuvud. För att kunna bibehålla dessa byggnader för framtiden krävs ett ansenligt och kostsamt underhåll. Då Vikarvet även under 2015 kommer fortsätta renoveringen av fastigheterna och fira 100 år äskar man 40 ooo kr i bidrag från Lysekils kommun. I samband med jubiléet planeras även en jubileumsbok med fokus på badgästepoken i Lysekil. Föreningen har 270 medlemmar. Medlemsavgiften är 200 kr/enskild och 300 kr/familj. Vid ansökan saknade stadgorna. Anspråk: kr. 13 Sallys Döttrar, Lysekil Sallys Döttrar ansöker om kr i föreningsbidrag till sina kulturella aktiviteter och till sponsring till kvinnors behov i världen. Under 2014 har föreningen anordnat frukostträffar samt två berättarkvällar med Gun Jarnedal. Under fyra frukostträffar har de haft föredraghållare, bl a Maria Gustavsdotter och Hedvig-Christina Hell. De har åkt på utflykt till Västra Tunhems bygdegård, deltagit vid Brodagen och hållit i Allsångsserveringen i Lysekils Stadspark. Av intäkterna skänktes kr till Maternity Foundation Etiopien och Pansissjukhuset i Kongo, samt Hand in Hand, en organisation som utbildar och stödjer kvinnor genom en entreprenörsutbildning i Indien. Vidare deltog man vid Lysekils kulturvecka med en skärmutställning och Gun Jarnedal kåserade. Föreningen har 46 medlemmar och årsavgiften är 150 kr. Vid ansökan saknades stadgorna samt revisionsberättelse. Anspråk: kr.

9 9/10 14 Föreningen Norden, lokalavd. i Lysekil Föreningen Nordens lokalavdelning i Lysekil har arrangerat ett antal uppskattade kulturaktiviteter under 2014 och firar 60-årsjubileum 2015 och satsar därför på intressanta aktiviteter med huvudinriktning på frågor som handlar om Norden. Planerade aktiviteter är föreläsningar, kulturarrangemang, vandringar och andra aktiviteter och man söker samarbete med andra lokala föreningar och organisationer. Föreningen Norden arrangerar årligen bl a Kvinnors dikt, Nordiskt gästabud och Kura skymning anordnades sju aktiviteter, t ex föredrag, en utflykt till Akvarellmuseet i Skärhamn, samt medverkar på olika sätt vid Lysekils kulturvecka planerar man fortsätta med sina ovannämnda uppskattade arrangemang, samt anordna konserter och föredrag. Föreningens aktiviteter finansieras genom inträdesavgifter vid föreläsningar, lotterier samt medlemsavgifter. Medlemsantalet är 80 personer, inklusive familjemedlemmar, samt två skolor och Lysekils Stadsbibliotek. Medlemsavgiften är 175 kr för huvudmedlem och 25 kr för familjemedlem. Av medlemsavgiften går 125 kr till Föreningen Nordens centralorganisation. Bidraget från kommunen är en förutsättning för att kunna åstadkomma de uppskattade arrangemangen. Vid ansökan saknas stadgorna. Anspråk: kr. 15 Föreningen L. Laurin Föreningen L. Laurin är en ideell förening som verkar i drygt 20 år och vars syfte är att dels bevara och driva bogserbåten Harry, dels att upprätta och driva ett museum för att spegla verksamheten vid Skandiaverken och tändkulemotorns utveckling. Museet besöks årligen av ca besökare. Man söker kr i bidrag för utökat brandskydd i Skandiamuseet, vilket skall täcka kostnaden för installation av självstängande dörrar och utrymnings-anvisningar. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i föreningens fastighet i Norra hamnen (Skandiamuseet) I bottenvåningen ställs motorer ut och här finns också verkstadsutrymme och förråd. På övervåningen, ihop med muséet, finns en scen med bra akustik som utnyttjas för musik, utställningar, modevisningar m m. Detta bidrar till en publik utöver de rent motorintresserade. Här finns även en separat möteslokal som hyrs ut till möten och bildvisningar. En kväll i veckan samlas medlemmar i museet och renoverar och iordningsställer motorer för museet och gör förbättringar på lokalerna. Föreningens största årliga aktivitet är Tändkulemotorns dag med besökare. Föreningen har idag ca 1250 medlemmar. Medlemsavgiften per år är 150 kr. Ekonomin i föreningen är förhållandevis god, men den behöver en buffert för att underhålla och driva museet och bogserbåten Harry. Anspråk: kr.

10 10/10 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa fördelningen av årets anslag om bidrag till kulturföreningar 2015 enligt i tabellen ovan redovisat förslag. Utbildningsförvaltningen Jan Olof Olsson Tf Utbildningschef Rickard Wennerberg Kultursekreterare

Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden

Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden 2014-02-18 Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens uppdrag är att bidra till kommuninvånarnas hälsa och välbefinnande. Vi vet att en

Läs mer

Bidrag du kan söka för kultur- och fritidsverksamhet i Linköping

Bidrag du kan söka för kultur- och fritidsverksamhet i Linköping Bidrag du kan söka för kultur- och fritidsverksamhet i Linköping Blanketter och fullständiga bidragsregler hittar du på Linköping kommuns hemsida: www.linkoping.se/kulturochfritid Fritid Kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Gemensam årsberättelse för hembygdsföreningarna i Jämtlands län 2013

Gemensam årsberättelse för hembygdsföreningarna i Jämtlands län 2013 Gemensam årsberättelse för hembygdsföreningarna i Jämtlands län 2013 1 HEIMBYGDA hembygdsförbund för Jämtlands län Box 709 831 28 Österund Telefon: 063-15 01 78 E-post: heimbygda@jamtli.com www.hembygd.se/heimbygda

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Connect Green. För tillväxt i svensk miljöteknik

Connect Green. För tillväxt i svensk miljöteknik Connect Green För tillväxt i svensk miljöteknik En arena för svensk miljöteknik 107 68 miljöteknikföretag deltog i satsningen under 2013-14. av dessa presenterade för investerare. Connect Green är en långsiktig

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

För snart 15 år sedan (1999) tvingades Sundbybergs Folkets Hus-förening av

För snart 15 år sedan (1999) tvingades Sundbybergs Folkets Hus-förening av Bilaga 3 Åtgärdsbeskrivning Allaktivitetshuset, sett från Sturegatan. För snart 15 år sedan (1999) tvingades Sundbybergs Folkets Hus-förening av ekonomiska skäl att sälja sitt Nya Folkets Hus. Verksamheten

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Vad ska det nya kulturhuset innehålla?

Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Intresserade samlades under två dialogtillfällen för att diskutera vad det nya kulturhuset skall fyllas med Dialog kring det nya Kulturhuset Vid två tillfällen bjöd

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND

SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND Med 35 års erfarenhet och verksamhet i danslivet har vi länge varit bekymrade över utvecklingen inom danskonsten i Göteborg. Danskonsten i Göteborg

Läs mer

Vad gör du på din fritid?

Vad gör du på din fritid? Vad gör du på din fritid? Mellan perioden 12-24 maj 2009 fick Vännäs medborgarpanel möjligheten att svara på sin andra enkät som handlade om vad vi ägnar vår fritid åt. Enkäten bestod av sex stycken bakgrundsfrågor

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

Tyringe Byalag. Årsmöte

Tyringe Byalag. Årsmöte 1 Tyringe Byalag Årsmöte 2016 2 TYRINGE BYALAG ÅRSMÖTESHANDLINGAR 1 Fastställande av närvaroförteckningen/röstlängden 2 Val av ordförande för stämmoförhandlingarna. 3 Val av mötessekreterare för stämmoförhandlingarna

Läs mer

Stöd till föreningar och arrangemang. Tanums kommun

Stöd till föreningar och arrangemang. Tanums kommun 0(10) Stöd till föreningar och arrangemang i Tanums kommun Kommunfullmäktige beslutade 2014-03-31 28 att fastställa nedanstående bidragsnormer för föreningslivet i Tanums Kommun. Innehållsförteckning Sid

Läs mer

Bestämmelser för stöd till föreningar i Täby kommun

Bestämmelser för stöd till föreningar i Täby kommun PROMEMORIA 2009-10-15 Planeringsavdelningen Mårthen Gunnarsson 08-5555 93 49 marthen.gunnarsson@taby.se Bestämmelser för stöd till föreningar i Täby kommun Innehåll: 1. Allmänna bestämmelser: Berättigade

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer 2013

Bidrag till frivilligorganisationer 2013 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-04 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2007-04-16 Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 16 april, kl. 07 30-09 00 Beslutande Linda Wahlqvist (m)

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 REGION VÄST

VERKSAMHETSPLAN 2016 REGION VÄST VERKSAMHETSPLAN 2016 REGION VÄST Friluftsfrämjandet Friluftsfrämjandet är en rikstäckande medlemsförening med en idé om friluftsliv för alla och den idén delas idag av mer än 84 000 medlemmar. Friluftsfrämjandets

Läs mer

Kriterier för rörligt bidrag 2015

Kriterier för rörligt bidrag 2015 för rörligt bidrag 2015 Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Prioriterade områden för rörligt bidrag 2015 Enligt

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2011

Verksamhetsberättelse för år 2011 Verksamhetsberättelse för år 2011 Helsingborg Verksamhetsberättelse för år 2011 Styrelse Ordförande Vice ordförande Kassör Ledamöter Hans Johansson Olle Borg Dan Karlsson Anders Kjellvard Ann-Christine

Läs mer

Jubileumsskrift JÖNKÖPING - TRANÅS - HABO - MULLSJÖ

Jubileumsskrift JÖNKÖPING - TRANÅS - HABO - MULLSJÖ Jubileumsskrift Det är lätt att tappa bort sina rötter. Det starka trädet som är rotat i jorden kommer att bära sådan frukt som bars i det förgångna. Precis som äppelträd bär de frukt år efter år. Det

Läs mer

Kallelse till årsmöte i Stora Höga Kyokushin Karateklubb (SHKK)

Kallelse till årsmöte i Stora Höga Kyokushin Karateklubb (SHKK) Kallelse till årsmöte i Stora Höga Kyokushin Karateklubb (SHKK) Plats: Dojon, Stationsvägen 9F Tid: 20 mars 2014, kl 19.30 Klädsel: Gi för dem som vill träna efteråt, vanliga kläder för föräldrar Alla

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM Verksamhetsplan Övergripande mål Bodens BK & HU är en lokalklubb i Svenska Brukshundklubben och arbetar mot ställda mål enligt gällande stadgar. De övergripande målen

Läs mer

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål 3 Finansiering och rapportering 3 Arbetsformer 4 Organisation 4 Övergripande 2015 5 Samråd

Läs mer

Bidragsbestämmelser för kultur- och fritidsföreningar i Oskarshamns kommun

Bidragsbestämmelser för kultur- och fritidsföreningar i Oskarshamns kommun Bidragsbestämmelser för kultur- och fritidsföreningar i Oskarshamns kommun Fastställd av Bildningsnämnden 2013-04-03 11 Gäller från och med 2013-04-03 Bildningsförvaltningen Bidragsbestämmelser för kultur-

Läs mer

Resultatet av Flest röster på 20 minuter

Resultatet av Flest röster på 20 minuter i Avesta den 26 november 2011 Resultatet av Flest röster på 20 minuter Det här är sammanställning av svaren som kom in under deltagarnas insamling av åsikter från personer 14-26 år som tillfrågades på

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Preliminär verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Preliminär verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Orkester och kör på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm

Läs mer

Kriterier för rörligt bidrag 2016

Kriterier för rörligt bidrag 2016 för rörligt bidrag 2016 Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Prioriterade områden för rörligt bidrag 2016 Enligt

Läs mer

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet har sedan september startat upp olika aktiviteter för boende på asylboendet i Farsta Strand, i väntan på att de ska

Läs mer

Regler för föreningsbidrag

Regler för föreningsbidrag Regler för föreningsbidrag Att bli en bidragsgodkänd förening En förening kan ansöka om att bli bidragsgodkänd. En bidragsgodkänd förening kan söka alla Idrotts- och föreningsförvaltningens bidrag och

Läs mer

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-02-13 DNR KN 2013.004 ANDERS DAHLGREN SID 1/2 ENHETSCHEF KULTUR 08-587 853 65 ANDERS.DAHLGREN@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal

Läs mer

Utredning av Kulturhuset

Utredning av Kulturhuset Dnr KN 2008/0329 2008-12-19 1 (5) Utredning av Kulturhuset Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar ge förvaltningen i uppdrag att: 1. säga upp nuvarande hyresavtal gällande Kulturhuset 2. föra diskussioner

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer 2014. Bakgrund och förslag.

Stöd till lokalförvaltande organisationer 2014. Bakgrund och förslag. Bilaga 1 Stöd till lokalförvaltande organisationer 2014. Bakgrund och förslag. Innehåll Bagarmossens Folkets Husförening... 2 Farsta Föreningsråd... 2 Föreningen Alviks Kulturhus... 3 Föreningen Jakobsbergs

Läs mer

Bakgrund och förslag till bidrag för samlingslokaler och hemgårdar 2013

Bakgrund och förslag till bidrag för samlingslokaler och hemgårdar 2013 Bilaga 1 till bidrag för samlingslokaler och hemgårdar 2013 Innehåll Samlingslokaler... 2 Bagarmossens Folkets Husförening... 2 Farsta Föreningsråd... 2 Föreningen Alviks Kulturhus... 3 Föreningen Jakobsbergs

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 SPF SENIORERNA ARBRÅ 320

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 SPF SENIORERNA ARBRÅ 320 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 SPF SENIORERNA ARBRÅ 320 Styrelsen: Styrelsen har under året bestått av ordförande Gunilla Lundkvist, vice ordförande Marjatta Onkenhout, kassör Barbro Englund, sekreterare Lillemor

Läs mer

På gång. kultur och fritid. November 2013

På gång. kultur och fritid. November 2013 På gång kultur och fritid November 2013 Fredag 1 november: Höstlovsaktiviteter på Fabriken Film. Disco (fritidsledarutb). Röda tvättstugan Paintball. Måndag 4 november: Målarverkstad... med Yvonne Tid:

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

Kungälvs Brukshundklubb

Kungälvs Brukshundklubb Kungälvs Brukshundklubb Kungälvs Brukshundklubb består av ca 300 hundintresserade medlemmar i olika åldrar. Klubben är till för dig som vill vara aktiv med din hund, träna, tävla eller lära dig och din

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden

Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden 2012-02-23 Tid: Torsdagen den 1 mars 2012 Nämndens ledamöter och ersättare samlas: Kl. 14.30 Kaffe Måldiskussion Smörgås Kl. 19.00 Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

1. Väsby IK friidrott

1. Väsby IK friidrott Bilaga 1. Projektbidragsansökningar 15 april 2015 1. Väsby IK friidrott Väsbyspelen 2015 och distriktmästerskap i friidrott för ungdomar 2. Biografföreningen Sober Söndagsjazz med levande musik 3. Väsby

Läs mer

Ansökan från Stora Skuggans 4H-gård

Ansökan från Stora Skuggans 4H-gård Östermalms Stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 2013-547-5.4. Sida 1 (5) 2013-12-06 Handläggare Eva Svedman Tel 08-508 10 320 Till Östermalms Stadsdelsnämnd sammanträde 2013-12-17

Läs mer

Handlingsplan för en skapande skola 2015/2016

Handlingsplan för en skapande skola 2015/2016 Handlingsplan för en skapande skola 2015/2016 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026 183055 Sofiagatan 6 rektor: Elisabet Enmark elisabet.enmark@geflemontessori.se 026 661555 kontor

Läs mer

Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-)

Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-) Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-) DAGORDNING 1. Val av ordförande att leda mötets förhandlingar. 2. Val av

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

2. Pilotkommun för serviceutveckling vad är gjort & vad ska göras?

2. Pilotkommun för serviceutveckling vad är gjort & vad ska göras? 2014-12-19 Dialogmöte Älghult 2014 11 12 1. Välkomna Presentation av deltagare: Magda Gyllenfjell, projektledare Ingela Olsson, kultur och fritidskonsulent Annie Öhman, planerare/utvecklare Peter Skog

Läs mer

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december!

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! CLEO EN AV SVERIGES FRÄMSTA RAPPARE UPPTRÄDER NÄKTERGALNINGARNA MARKNAD KULTURKVÄLL CHORUS STOCKHOLMIA SCREENTRYCK MUSIKWORKSHOPS UTSTÄLLNING FRAMTIDENS SKARPNÄCKS

Läs mer

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar är en årligen återkommande filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter. Vi arrangerar

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

Mette Agborg & Lisa Berger

Mette Agborg & Lisa Berger IDA från projekt till levande verksamhet Mette Agborg & Lisa Berger Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås IDA från projekt till levande verksamhet Vuxenstuderande är en viktig målgrupp

Läs mer

Att bilda en elevförening

Att bilda en elevförening Att bilda en elevförening Bilda en elevförening En elevförening är en förening där alla elever på kulturskolan kan vara med, oavsett om man spelar, sjunger, dansar, drillar, målar eller spelar teater.

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2006

Bidrag till frivilligorganisationer år 2006 Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-04-28 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Bidrag till frivilligorganisationer

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september

Riks-Nytt. Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Riks-Nytt Informationsblad till distrikt och föreningar inom Svenska Folkdansringen Nr 4 2007, september Innehåll: Folklig Dans i Skolan... 2 Riksstämman 2008... 2 Riksstämman 2008... 3 Regionkonferens

Läs mer

Utfallsprognos 1 2015

Utfallsprognos 1 2015 Utfallsprognos 1 2015 Kulturnämnden Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av ekonomin... 4 2.1 Prognos... 4 2.2 Investeringsram... 5 Kulturnämnden,

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Bidragsregler 2016. Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2015-06-16, 36, dnr KFN 2015/58 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel

Bidragsregler 2016. Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2015-06-16, 36, dnr KFN 2015/58 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Bidragsregler 2016 Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2015-06-16, 36, dnr KFN 2015/58 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Innehållsförteckning Allmänna regler för erhållande av bidrag

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad Kultur- och fritidsvaneundersökning Landskrona stad Fritids- och kulturförvaltningen 2009 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattande resultat...3-4 Jämförelse med andra kommuner...4 Sammanfattande

Läs mer

Verksamhetsberättelse för år 2007

Verksamhetsberättelse för år 2007 HIF 2008-07-29 1 (5) Verksamhetsberättelse för år 2007 Verksamhet och ekonomi redovisas per kalenderår, januari december 2007. Styrelsearbetet sträcker sig mellan årsmötena 11 juli 2007 till 29 juli 2008.

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

DIS-Bergslagen. Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen. Verksamhetsberättelse 2012

DIS-Bergslagen. Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen. Verksamhetsberättelse 2012 DIS-Bergslagen Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen Verksamhetsberättelse 2012 Årsmöte DIS-Bergslagen Söndagen den 24 februari 2013 kl. 15.00 Culturen, Västerås. Förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse Revidering av riktlinjer bidrag speciella ändamål, stycke 3.3.1 om driftsbidrag

Tjänsteskrivelse Revidering av riktlinjer bidrag speciella ändamål, stycke 3.3.1 om driftsbidrag VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FRITIDSFÖRVALTNING 2013-01-18 DNR FN 2013.007 ÅSA BORGLUND SID 1/3 FÖRENINGSSAMORDNARE 08-587 851 69 ASA.BORGLUND@VALLENTUNA.SE FRITIDSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Revidering

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning

Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning PM KULTUR- OCH FRITIDSKONTORET 2006-03-13 Ann-Kristin Andén Utredare 08-550 21974 ann-kristin.anden@sodertalje.se Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning Inledning På uppdrag av kultur-

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Veronica Maggio ger konsert för ett fullsatt Idun. Foto: Melina Hägglund Detta är Umeå Kulturförening Humlans verksamhetsplan för året 2016. Vi ska fortsätta vara en etablerad, bred

Läs mer

Inventering av tillgängliga lokaler för föreningslivet att hyra eller låna

Inventering av tillgängliga lokaler för föreningslivet att hyra eller låna Skärholmens stadsdelsförvaltning Medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-28 Handläggare Anette Manoti Telefon: 08-508 24 582 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Inventering av tillgängliga lokaler

Läs mer

VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2008-07-01 2009-06-30

VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2008-07-01 2009-06-30 Vårby Gårds scoutkår ansluten till Svenska Scoutförbundet VERKSAMHETSREDOGÖRELSE FÖR TIDEN 2008-07-01 2009-06-30 Styrelse Ordförande: Paula Nilsson Vice ordförande: Jenny Sundberg Sekreterare: Roger Aronsson

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

Revisionsrapport. Föreningsbidrag. Gällivare kommun. Mars 2010. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Rolf Särkimukka, revisionskonsult

Revisionsrapport. Föreningsbidrag. Gällivare kommun. Mars 2010. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Rolf Särkimukka, revisionskonsult Revisionsrapport Föreningsbidrag Gällivare kommun Mars 2010 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Rolf Särkimukka, revisionskonsult 2010-03-11 Hans Forsström Rolf Särkimukka Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-18. Friskis&Svettis Halmstad

Verksamhetsplan 2016-18. Friskis&Svettis Halmstad Verksamhetsplan 2016-18 Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis är en idrottsförening med anslutning till Riksidrottsförbundet och består av 159 ideella föreningar. Varje förening

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

PRO Eslöv 70 år 1943 2013.

PRO Eslöv 70 år 1943 2013. PRO Eslöv 70 år 1943 2013. Inledning 1942 mitt under brinnande krig bildades Sveriges pensionärers riksorganisation. Anledningen till detta var pensionärernas svåra situation i samhället. Få pensionärer

Läs mer

Bättre hälsa för barn och ungdomar

Bättre hälsa för barn och ungdomar Bättre hälsa för barn och ungdomar Mer friluftsliv bättre hälsa för barn och ungdomar Så här går det till RENT PRAKTISKT SÅ HÅLLER NÅGON av kommunens fritidsgårdar i själva aktiviteten. Genomförare är

Läs mer

StjärnfalletOktober 14

StjärnfalletOktober 14 StjärnfalletOktober 14 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg Djurskötardag Kaninhoppningstävling Informationsdag om husdjur Agilityträningen startar Matresa Westernträning Medlemsträffar i hästsektionen

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer