Att bilda en elevförening

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att bilda en elevförening"

Transkript

1 Att bilda en elevförening

2 Bilda en elevförening En elevförening är en förening där alla elever på kulturskolan kan vara med, oavsett om man spelar, sjunger, dansar, drillar, målar eller spelar teater. En elevförening samlar både dem som deltar i kulturskolans verksamhet individuellt och dem som är med i en grupp eller orkester. Som hjälp för att starta fi nns den här manualen med enkla beskrivningar och mallar på allt som behövs för att komma igång. Därför ska man ha en elevförening! Därför ska elevföreningen vara med i RUM! Alla kan vara med Skapar samverkan Mer elevdemokrati Ökad gemenskap Pengar Påtryckning på myndigheter Stöd Verksamhet Pengar Tillhörighet i kultursverige Påverkan nationellt I den här typen av förening kan alla elever vara med, även de som inte spelar i en orkester eller ensemble på kulturskolan. mellan unga musiker, kulturskolan och ev. också föräldrar. Föreningen kan bli ett forum där man möts och diskuterar det som rör alla. en förening har regelbundna möten där man kan diskutera sånt som angår alla på skolan. Det ger eleverna ökat inflytande. man kan skapa gemensam skolövergripande verksamhet som i sin tur ökar trivseln och gemenskapen på skolan. Med en ideell förening kan man söka bidrag för verksamhet från många olika håll. när det behövs, t ex om kommunen vill skära ner på kulturskolan. Elevföreningen får stöd från en stor organisation när det gäller elevdemokrati och när man ska ordna konserter, kurser, öppet hus m.m. RUM ordnar festivaler, konferenser, läger, tävlingar och kurser för både elever och lärare. Som medlem har man rabatt. RUM fördelar pengar från staten till sina föreningar. Man får bl a tidningen Rumba. Sveriges största musiktidning med uppdatering om det unga musiklivet i Sverige. RUM är det största och äldsta förbundet för unga som sysslar med musik och har på så vis möjlighet att påverka nationellt. Föreningen får 60 kr/medlem (som är 7-25 år) och 1000 kr/förening. Medlemsavgiften till RUM är 30 kr/ medlem. Det dras av från bidraget, innan det betalas ut, så att vi slipper skicka pengar mellan oss. Nettobidraget som betalas ut är alltså 30 kr/medlem. Det här ska din förening uppfylla för att bli RUM-medlem För att vara med i RUM måste ni ha en förening med minst 5 medlemmar mellan 7 och 25 år. Verksamheten ska ha kulturanknytning. Föreningen ska betala medlemsavgift till förbundet, skicka in verksamhetsredovisning och och styrka sitt medlemsantal en gång per år samt uppdatera sina medlemsregister.

3 1 Innan ni börjar Vem kan starta en elevförening? Den kan starta på initiativ av eleverna, eller skolans ledning och lärare eller på initiativ av en föräldraförening. Själva beslutet om att föreningen ska finnas tas på ett första möte av dem som ska vara med i föreningen. Hur gör vi? 1 Fundera på varför ni vill att föreningen ska finnas och vad ni vill att den ska göra. Några förslag: Elevdemokrati - så att eleverna får vara med och bestämma på Kulturskolan. Arrangör - som ordnar kurser, konserter, konsertresor, studiebesök, läger, temaveckor... Inspiratör - som kan ta hand om pengarna från RUM (och andra bidragsgivare) och se till att de fördelas i föreningen och blir till verksamhet i olika grupper och hos enskilda elever Informera Nu när ni vet vad ni vill göra gäller det att få med resten av skolan på er idé. Hitta medlemmar Försök få med så många ni kan från början och att särskilt hitta engagerade personer som vill sitta i styrelsen. Ni måste inte få med alla på en gång. Medlemsantalet går att utöka i efterhand. Ordna ett första möte där ni bestämmer att ni vill vara en förening. Tips! Ha mötet i samband med något kul som ingår i kulturskolans verksamhet t ex ett musikcafé eller en kick off eller en gemensam konsert där de som vill spelar för varandra. 2 Första föreningsmötet På första föreningsmötet ska ni bestämma att ni vill vara en förening, bestämma reglerna för föreningen och välja en styrelse. Ni ska också bestämma om ni vill vara med i RUM. RUM:s färdiga mallar som kommer på sidorna efter handledningen gör det enkelt! Hela skolan måste inte vara på första mötet. Ni som är där kan starta föreningen ändå. Sen skickar ni ut namnlistor till lektioner eller repetitioner i efterhand, där alla som vill vara med i föreningen kan skriva på. Styrelsen Vilka som ska vara med i styrelsen beror på vad ni vill göra i elevföreningen och vilken typ av samverkan ni har eller vill ha på skolan. Det kan vara bara elever, elever och någon förälder från föräldraföreningen eller elever, lärare och föräldrar tillsammans. Tänk på att välja minst en person som är myndig, som kan vara firmatecknare.

4 3 Första styrelsemötet Färdiga mallar för första föreningsmötet (kommer på sidorna som följer) 1. Föredragningslista Kopiera till alla, så att alla kan läsa. 2. Protokoll Fyll i vad ni bestämmer eller skriv ett eget. 3. Stadgar Fyll i ert namn eller skriv egna stadgar. 4. Verksamhetsplan Skriv vad ni vill göra under året i mallen. 5. Medlemslista Alla som vill vara med i föreningen skriver på. 6. Medlemsansökan till RUM Också en mall bara att fylla i. Nu har ni valt ledamöter och suppleanter till styrelsen, men ni har inte valt vem som ska göra vad. På första styrelsemötet ska ni därför dela ut alla styrelseroller. De viktigaste rollerna är ordförande, sekreterare och kassör. Välj också någon bra person till kontaktperson för RUM. Den personen får information om allt som händer i RUM och ska föra det vidare till alla andra. Någon ska vara medlemsregistrerare, dvs ansvarig för att uppdatera RUM:s medlemsregister. Ni ska också välja vilka som ska vara fi rmatecknare. Att vara firmatecknare innebär att man får skriva under kontrakt och handlingar i föreningens namn. Oftast är det ordföranden och någon annan i styrelsen som är fi rmatecknare, men fi rmatecknaren måste inte sitta i styrelsen. Det räcker att man är med i föreningen och kan vara med på styrelsemöten när det behövs. Tänk på att minst en av fi rmatecknarna ska vara över 18 år. Ni bestämmer om firmatecknarna får skriva under själva eller endast tillsammans. I protokollet ska det stå: Pelle och Lisa är firmatecknare och tecknar föreningens konto i post och bank. Pelle och Lisa får teckna kontot var för sig. Eller om fl era måste skriva på: Kontot tecknas av två i förening. Skriv också med personnumren på dem ni väljer. 4 Fyll i papper Medlemsavgift eller namnunderskrifter Det är viktigt att alla som blir medlemmar i föreningen aktivt har visat att de vill vara med genom en namnunderskrift eller symbolisk medlemsavgift (om ni bestämmer att det ska finnas en sån). Det här är viktigt eftersom RUM annars inte får några pengar från staten att dela ut till er. Olika alternativ för att få in namnunderskrifter från alla elever på kulturskolan: Låt lärarna ta med listorna till alla elever att skriva under med sitt namn på. Skicka brev hem till alla som de får skicka tillbaka med underskrift. På sikt (om ni har anmälan till skolan varje år): Ha kryss på ansökningsblanketten till skolan där man kan bekräfta att man vill vara med i elevföreningen, som är med i RUM. Informera alla om att själva gå in på RUM:s hemsida och bekräfta sitt medlemskap där. (Det kan vara svårt att få alla att komma ihåg det. Erfarenheten visar att ca 30% av eleverna gör det. ) Ta in valfri medlemsavgift. Då bekräftar alla nya medlemmar att de vill vara med genom att betala in medlemsavgiften och då behöver ni inte samla in namnunderskrifter. Däremot behöver ni ha koll på vilka som har betalat medlemsavgiften. Fyll i papper fortsätter på nästa sida.

5 Ansökan till RUM Fyll i och skicka in ansökan till RUM. Glöm inte att skicka med kopior på föreningens stadgar. Öppna ett konto eller giro Föreningen behöver ha ett bankkonto, som RUM kan betala ut bidrag till. Kontot ska vara knutet till föreningen, inte till någon privatperson. På de flesta banker erbjuds föreningen ett företagskonto, på andra finns det speciella föreningskonton. Att öppna ett bankkonto är gratis i de flesta banker, om man går till banken för att sköta sina bankärenden. Vill man sköta det hemifrån via internet eller telefon kostar det pengar. Ett bankgiro eller plusgiro är bra om föreningen gör många in- och utbetalningar, t.ex. om man ordnar kurser och tar in anmälningsavgifter eller betalar lokalhyra. Girokonton ger bra underlag för redovisning i bokföringen, men de kostar pengar. För att kunna öppna bankgiro/plusgiro måste föreningen ha ett organisationsnummer. När du går till banken, ta med dig: ett protokollsutdrag där det står vem som är firmatecknare och får hämta ut pengar från kontot föreningens stadgar protokoll från mötet där föreningen bildades legitimation Ansök om organisationsnummer Ett organisationsnummer behövs om man öppnar plus- eller bankgiro, när man har anställda och ska deklarera till skatteverket och ibland om man hyr lokal. Ansök om organisationsnummer hos det skattekontor som ligger i föreningens kommun. Blanketten heter SKV 8400 och finns på skatteverkets hemsida: Med ansökan ska ni skicka: Stadgar Protokoll från mötet där föreningen bildades, antog stadgar och utsåg styrelse Utdrag ur det senaste årsmötesprotokollet om nya styrelseledamöter har valts. Adress och/eller personnummer för styrelseledamöterna. RUM:s medlemsregister RUM:s medlemsregister är ett webbaserat system. I en liten förening skriver man in alla medlemmar och uppdaterar för hand. En skola med elevdatabas kan istället exportera en excelfi l som sedan importeras direkt i RUM:s webbsystem av RUM. Uppdatering sker 1-2 gånger per år på samma sätt, med en excelfi l som skickas in. Vad händer sen Ni får ett välkomstbrev från RUM med information om vår verksamhet, vad ni ska göra, vilka bidrag ni kan söka mm. Medlemskort kommer hem till alla med Rumba, RUM:s tidning. RUM är indelat i ett antal distrikt. Distriktet är den regionala RUM-organisationen som finns nära er. I de flesta distrikt kan ni få tips om och söka extra bidrag för t ex konserter och resor eller när ni vill arrangera kurser regionalt och liknande. Distrikten arrangerar också aktiviteter som man kan vara med och påverka. Kontakta ditt distrikt för mer information.

6 1 Mötet börjar 2 Vem ska leda mötet (vara ordförande)? 3 Vem ska skriva vad vi bestämmer (vara sekreterare)? 4 Vilka två personer läser anteckningarna (protokollet) efter mötet och skriver under att det är ok (justerare)? 5 Vi gör en närvarolista 6 Är det något särskilt ni vill prata om under övrigt? Godkänn dagordningen. 7 Vi bestämmer att vi vill bilda en förening och vad föreningen ska heta. 8 Godkänn stadgarna för föreningen 9 Bestäm a. hur många ledamöter det ska vara i styrelsen (minst 3) b. hur många suppleanter det ska vara. c. hur många revisorer det ska vara (2 kan vara bra). 10 Välj en styrelse för föreningen. Vem/vilka ska vara a. Ledamöter (det antal som ni har bestämt) b. Suppleanter (det antal som ni har bestämt) 11 Välj revisorer, som kollar så att pengarna stämmer i slutet av året (det antal som ni har bestämt). 12 Välj ett antal personer som ger förslag på personer till nästa års styrelse (valberedning). Bestäm vem som har ansvar att kalla till möte för valberednin gen. 13 Vill vi ha en medlemsavgift? Hur mycket i så fall? 14 Vill vi vara med i RUM? 15 Vad ska vi göra under året? Fyll i verksamhetsplanen. 16 Övriga frågor 17 Avsluta mötet Föredragningslista, första föreningsmötet Datum

7 Mötesprotokoll Datum: 1 Mötet öppnades. 2 valdes till ordförande för mötet. 3 valdes till sekreterare för mötet. 4 valdes till justerare. 5 Vi gjorde en närvarolista. 6 Dagordningen godkändes med de här tilläggen: 7 Vi bestämde att vi ska vara en förening. Föreningen ska heta: 8 Vi godkände stadgarna. Ja Nej 9 Vi bestämde att styrelsen ska ha st ledamöter och st suppleanter. Vi bestämde att föreningen ska ha st revisorer. 10 Vi valde en styrelse. a. Till ledamöter valdes b. Till suppleanter valdes 11 Till revisorer valdes 12 Till valberedning valdes. Sammankallande är. 13 Vi bestämde att medlemsavgiften ska vara kronor/år. 14 Vi bestämde att vi vill vara med i Riksförbundet Unga Musikanter, RUM. Ja Nej 15 Vi godkände verksamhetsplanen. Ja Nej 16 Övriga frågor som diskuterades var; 17 Mötet avslutades Vid protokollet (Sekreterarens namnteckning) Justeras (Justeringspersonernas namnteckningar)

8 RUM:s normalstadgar för förening Stadgar för (föreningens namn) Föreningen bildades den (datum, årtal) Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den. (datum, årtal) (Om ändringar - ange vilka paragrafer) Föreningens namn och ändamål 1 Föreningen heter och har sin hemort i kommun. Föreningen är religiöst och politiskt obunden och arbetar på ideell grund. Föreningens syfte är att främja ett aktivt kulturutövande bland ungdomar, för att därigenom stimulera deras kulturella och sociala utveckling. Föreningens medlemmar 2 Styrelsen beslutar i frågor om medlemskap. 3 Medlem får bara uteslutas ur föreningen om denne inte har bekräftat sitt medlemskap samt om medlemmen har motarbetat föreningens verksamhet eller uppenbarligen skadat föreningens intressen. 4 Medlemmen har rätt att; - delta i föreningens möten och aktiviteter - få information om föreningens angelägenheter 5 Medlem ska - betala den medlemsavgift som fastställts av årsmötet. - följa föreningens stadgar och de beslut som fattats av föreningen. Verksamhets- och räkenskapsår m.m. 6 Verksamhets- och räkenskapsåret omfattar tiden fr.o.m t.om. Styrelsens arbetsår omfattar tiden mellan två årsmöten. Årsmötet 7 Föreningen håller årsmöte i anslutning till verksamhetsårets slut. Styrelsen bestämmer tid och plats. 8 Kallelse till årsmötet ska anslås minst fyra veckor före mötet. 9 Samtliga medlemmar som bekräftat sitt medlemskap har yttranderätt, förslagsrätt samt rösträtt på årsmötet. 10 Årsmötet får fatta beslut om minst en av föreningens medlemmar deltar i mötets beslut. 11 Motioner och förslag till årsmötet ska lämnas in senast två veckor före mötet. 12 Föredragningslista till årsmötet: 1. Mötets öppnande 2. Val av ordförande för mötet 3. Val av sekreterare för mötet 4. Upprop och fastställande av röstlängd 5. Godkännande av kallelsen 6. Fastställande av föredragningslistan 7. Val av två justeringsmän som också är rösträknare 8. Styrelsens verksamhetsberättelse 9. Revisorernas berättelse 10. Fastställande av resultat- och balansräkning 11. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen 12. Beslut om medlemsavgift 13. Beslut om antal styrelseledamöter, suppleanter och revisorer 14. Val av a) styrelseledamöter b) suppleanter c) revisorer (styrelsen får ej rösta) d) ledamöter till valberedningen, varav en skall vara sammankallande 15. Inkomna motioner 16. Förslag till aktiviteter för det kommande året 17. Mötets avslutande 13 Styrelsen får kalla föreningens medlemmar till extra möte. Styrelsen måste kalla till möte om revisorerna eller en sjättedel av föreningens medlemmar kräver det. Om styrelsen inte kallar till möte inom två veckor får den som begärt mötet kalla till detta. Vid extra möte får man endast ta upp det angivna ärendet. 14 Beslut fattas med acklamation eller efter omröstning om sådan begärs. Om förslagen har lika många röster lottar man fram resultatet om ärendet avser val och genom ordförandens utslagsröst i alla andra fall. Beslut bekräftas genom klubbslag Styrelsen 15 Styrelsen tar hand om föreningens angelägenheter inom ramen för dessa stadgar. Styrelsens ledamöter är gemensamt ansvariga för föreningens medel och förvaltning. 16 Styrelsen består av ordförande och ett jämnt antal ledamöter. Antalet ledamöter bestäms av årsmötet, dock minst två. Antalet suppleanter bestäms av årsmötet. Styrelsen bestämmer själv hur posterna ordförande, sekreterare, kassör och de övriga befattningarna fördelas. Årsmötet väljer styrelsens ledamöter och suppleanter bland föreningens medlemmar för en tid av ett år. 17 Styrelsen ska ha minst tre styrelsemöten under arbetsåret. Styrelsen får fatta beslut om alla ledamöter kallats till mötet och minst hälften är närvarande. På mötet ska man skriva ett beslutsprotokoll. Ordföranden kallar till mötena. Styrelsen får kalla till möte om en majoritet av styrelsen begär det. 18 Ordföranden leder styrelsens arbete och ser till att föreningens stadgar, bindande regler och beslut följs. Revision 19 Föreningen väljer revisorer som ska kontrollera föreningens räkenskaper. Antalet revisorer bestäms av årsmötet. Revisorerna väljs för tiden fram till nästa årsmöte. Den som suttit i styrelsen under föregående verksamhetsår får inte väljas till revisor. Revisorerna ska granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt överlämna en revisionsberättelse till årsmötet. Stadgefrågor m.m. 20 Meningsskiljaktigheter beträffande stadgarnas tolkning avgörs av styrelsen. 21 Beslut om ändringar eller upphävande av dessa stadgar fattas på två på varandra följande möten med minst två månaders mellanrum. För beslut om ändring eller upplösning av dessa stadgar krävs beslut där två tredjedelar av de röstande är för beslutet. 22 Vid upplösning går föreningens tillgångar till något musikfrämjande ändamål. Detta ändamål ska fastställas innan upplösningen sker.

9 Verksamhetsplan Verksamhetsplan för år Vår förening heter Det här är våra planer för nästa år: Styrelsen Datum:

10 Ansökan Riksförbundet Unga Musikanter Vi har tagit del av RUM:s förbundsstadgar och förbinder oss att följa dessa. Föreningens namn: Kategori 1 : Antal medlemmar: Hemort: Län: Plusgiro/bankgiro/bankkonto: Ort och datum Ordförande Namnförtydligande Kontaktperson 2 Namn: Adress: Postadress: Telefon: E-post: Födelsedatum: Skicka in ansökan tillsammans med stadgar för er förening och senaste Verksamhetsberättelsen 3 till RUM:s kansli. 1 Ange en kategori passar in på din förening, t.ex. kör, storband, stråkorkester, elevförening. 2 Kontaktpersonen tar emot lokalavdelningens post och förmedlar information till medlemmarna. 3 Nybildade föreningar har ingen verksamhetsberättelse att skicka in. Riksförbundet Unga Musikanter Tel ; Isafjördursgatan 4D Sveriges Tongivande Ungdomsförbund Fax LINKÖPING kansliet@rum.se -

11 Bekräftelse av medlemskap år 20XX Jag vill vara medlem i föreningen XXX och Riksförbundet Unga Musikanter Namn Född Kön Datum Namnteckning Andersson, Anna K 20XX Bengtsson, Bo M 20XX-11-17

12 Behöver du hjälp? Titta på eller slå en pling till vårt kansli i Linköping:

ATT BILDA EN RUM-FÖRENING

ATT BILDA EN RUM-FÖRENING ATT BILDA EN RUM-FÖRENING www.rum.se Bilda en RUM-förening En RUM-förening kan se ut i stort sett hur som helst! Alla ämnen och intressen på en musik- eller kulturskola kan organiseras inom ramen för en

Läs mer

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i.

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i. Så här går det till 1 Håll ett årsmöte Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte. UNGiKÖR kan förse dig med de flesta handlingar som behövs för mötet: 2 Dagordning (Kopiera så att alla

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Stadgar för. Tygelsjö fiberförening

Stadgar för. Tygelsjö fiberförening Stadgar för Tygelsjö fiberförening 1 Stadgar för den ideella föreningen Tygelsjö fiberförening med hemort Malmö stad. Bildad den 4 juni 2015. Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

STADGAR FÖR REMIX LD HÄSSLEHOLMS KOMMUN

STADGAR FÖR REMIX LD HÄSSLEHOLMS KOMMUN STADGAR FÖR REMIX LD HÄSSLEHOLMS KOMMUN Stadgar för Remix LD, Hässleholms kommun 1 Om föreningen Föreningens namn är Remix LineDanceförening i Hässleholms kommun. Föreningen bildades 2013-02-16. Föreningen

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

STADGAR. för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22

STADGAR. för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22 1 STADGAR för den ideella föreningen Södertälje Katthem med hemort i Södertälje. Stadgarna fastställda vid Årsmöte 2014-03-22 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningens främsta syfte är att stävja antalet

Läs mer

Stadgar för IFK Malmö FK. Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987.

Stadgar för IFK Malmö FK. Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987. Stadgar för IFK Malmö FK Fastställda av ombildningsmöte den 9 juni 1987. Stadgar för IFK Malmö Fotbollklubb Stiftad den 23 april 1899, ombildning den 9 juni 1987 Idrottens mål och inriktning Definition

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING 1 UNG FÖRETAGSAMHET [REGIONENS] ÄNDAMÅL Ung Företagsamhet [Region] är en ideell förening som har till ändamål att ge ungdomar insikter i företagandets och arbetslivets

Läs mer

Exempelstadga med instruktion

Exempelstadga med instruktion Exempelstadga med instruktion Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta för medlemsorganisationerna har Sveriges Elevråd tagit fram

Läs mer

STADGAR. Föreningen består av de fysiska personer som har tagits upp som medlemmar i föreningen.

STADGAR. Föreningen består av de fysiska personer som har tagits upp som medlemmar i föreningen. STADGAR för den ideella föreningen Capoeira Sem Fronteiras med hemort i Göteborgs kommun, bildad den 20 maj 2001. Stadgarna senast ändrade och fastställda av extra årsmöte den 24 mars 2014 då samtliga

Läs mer

Stadgar för Lokalförening

Stadgar för Lokalförening 1 (8) Stadgar för Lokalförening 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3. Årsmöte... 3 4. Konstituerande årsmöte... 5 5. Extra årsmöte... 5 6. Lokalföreningens styrelse... 6 7. Valberedning...

Läs mer

Starta en förening. Vill du anmäla din förening till föreningsregistret?

Starta en förening. Vill du anmäla din förening till föreningsregistret? Starta en förening Sverige har ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. En grupp människor kan bilda en förening utan tillstånd från myndigheterna. Föreningen måste

Läs mer

BILDA FÖRENING en handledning

BILDA FÖRENING en handledning BILDA FÖRENING en handledning Att bilda en förening 1. Ta fram förslag till: namn på föreningen personer som kan sitta i styrelsen stadgar (förslag till stadgar finns på sidan 3) revisorer kanske också

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013.

STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013. 1 STADGAR för den ideella föreningen RÅÅ s FRAMTID med hemort på Råå. Bildad den 24/11-2011 Stadgarna antagna vid årsmöte den 24 april 2013. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att

Läs mer

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser.

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser. 1 Föreningen Emmaus Björkå Föreningens namn är Föreningen Emmaus Björkå. Emmaus Björkå är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar på socialistisk grund. Föreningen Emmaus Björkå

Läs mer

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund

STADGAR för Sveriges Skateboardförbund STADGAR för Sveriges Skateboardförbund Antagna 2012-01-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 2 Organisation 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ 2 5 Firmateckning 2 6 Verksamhets-

Läs mer

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18)

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgar Stadgar för Djursholms Ridklubb (Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgarna fastställda av årsmöte 20140216. Godkända av Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Stadgar för Rimbo Idrottsförening

Stadgar för Rimbo Idrottsförening Stadgar för Stadgarna reviderade och fastställda i oktober 1992 Stadgarna ändrade avseende 6 vid årsmöte 1996 Stadgarna ändrade avseende 5, 6, 9, 12, 13, 14, 15, 17 och 22 vid årsmöte 2012 Sida 2 av 6

Läs mer

STADGAR FÖR HELSINGBORG YACHT CLUB, NORRA HAMNEN, BILDAD DEN 15 OKTOBER 1992.

STADGAR FÖR HELSINGBORG YACHT CLUB, NORRA HAMNEN, BILDAD DEN 15 OKTOBER 1992. STADGAR FÖR HELSINGBORG YACHT CLUB, NORRA HAMNEN, BILDAD DEN 15 OKTOBER 1992. 1 (6) Reviderade mars 1996, november 1998, november 2000, november 2001. HYC syfte. HYC är en ideell förening vars syfte är

Läs mer

Gotlands Armborst Förening STADGAR

Gotlands Armborst Förening STADGAR Gotlands Armborst Förening STADGAR för den ideella föreningen Gotlands Armborstförening (GAF) med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 2007-11-26 Stadgarna Antagna i och med bildandet den 26 nov 2007.

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA Ägare: Idrottsföreningen Friskis & Svettis JÄRFÄLLA Datum: 2003-02-02 Sid 1 av 7 1. Inledande bestämmelser 1.1 Föreningens firma är Idrottsföreningen

Läs mer

Att starta en Förening ansluten till Svenska Bob och Rodelförbundet

Att starta en Förening ansluten till Svenska Bob och Rodelförbundet Att starta en Förening ansluten till Svenska Bob och Rodelförbundet Innehåll Instruktioner vid uppstartande av förening inom Bob och Rodelförbundet... 3 Föreningens Checklista vid uppstartande av förening....

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015

Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015 1 (5) Stadgar för Mercedes-Benz Klubben Sverige 2015 1 Klubbens namn är MERCEDES-BENZ KLUBBEN SVERIGE, förkortat MBKS. 2 Klubbens säte är Linköping 3 Klubbens syfte MBKS är en politiskt och religiöst obunden

Läs mer

Stadgar för Grön kultur Högsbo

Stadgar för Grön kultur Högsbo Stadgar för Grön kultur Högsbo Giltiga från och med föreningens årsmöte 2016 1 SYFTE Föreningen Grön kultur Högsbo ska understödja och utveckla initiativ för interkulturell rikedom i staden med mat-, odlings-,

Läs mer

11 Stöd att starta ny klubb

11 Stöd att starta ny klubb 11 Stöd att starta ny klubb Förslag till stadgar för medlemsklubbar i SAASDC Inledning Föreningens stadgar utgör grundvalen för föreningens existens. Av stadgarna framgår föreningens ändamål, vilket är

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963.

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. STADGAR För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. Stadgarna senast ändrade av årsmötet den 25 maj 2008. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÈ

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Skall ni dra igång en förening? Här finns viktig information Innehåll Varför bilda en förening?... 3 Vad krävs?... 3 Förberedelser... 4 Bildandemötet... 4 Styrelsen... 5 Det första

Läs mer

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF)

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) Antagna vid konstituerande årsmöte den 2006-10-29 Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Svenska RC-Flygförbundet, nedan kallat RCFF, är en ideell förening

Läs mer

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE Grundstadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 23

Läs mer

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Antagna vid årsmöte 2 september 2006 och ändrade vid årsmöte 8 november 2008 efter att ändringarna först ha godkänts vid årsmöte 10 november 2007,

Läs mer

REIJMYRE IDROTTSFÖRENING Grundad 1905 STADGAR Antagna av årsmötet 2011-02-21 Stadgar för den ideella föreningen Reijmyre Idrottsförening med hemort i Rejmyre i Finspångs kommun. Organisationsnummer: 825000-4010

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

Föreningsstadgar för Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime Antagna första gången 2013-11- 15

Föreningsstadgar för Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime Antagna första gången 2013-11- 15 Föreningsstadgar för Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime Antagna första gången 2013-11- 15 1 Namn Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime 2 Form och säte

Läs mer

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet.

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENING Yrkeshögskoleförbundet. 1 Föreningens firma Yrkeshögskoleförbundet i Sverige. Organisationsnr. 835600-7420 Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

Stadgar för den ideella korpföreningen

Stadgar för den ideella korpföreningen Inledning Till Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet anslutna lokala föreningar har mycket varierande storlek och omfattning beträffande organisation och verksamhetsform. Lokala anpassningar kan därför

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

Envikens Båtklubb Bergshamra

Envikens Båtklubb Bergshamra Stadgar för Envikens Båtklubb Bergshamra Klubben bildades 1979-01-21 och har sin hemort i Bergshamra, Norrtälje. Stadgarna senast reviderad 2003 Innehåll Sid 3 1 Ändamål 2 Medlemskap 2.1 Ansökan 2.2 Antagning

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH

Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH 1 Ändamål och organisation Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH) är en riksorganisation med ändamål att främja kvalitativ

Läs mer

Stadgar för avdelning - förslag

Stadgar för avdelning - förslag DHR - Stadgar för avdelning 1(8) Stadgar för avdelning - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn DHR-avdelnings namn är DHR, följt av ortsnamnet

Läs mer

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 1 Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera,

Läs mer

Stadgar för GF Nissaflickorna

Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för den ideella föreningen GF Nissaflickorna med hemort i Halmstads kommun. Föreningen bildades den 11 april 1953. Stadgarna senast fastställda av årsmöte den 6 mars

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE LÖRDAGEN DEN 18 JUNI 2011 KL 15.00 Föregås av miniseminarium 12.00: Myter, missförstånd och sanningar kring Aspergers syndrom med företrädare för OA och psykiatern Andreas Fries,

Läs mer

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Förslag till STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Ideell förening, stiftad 1991-06-28. Stadgarna fastställda av årsmöte 1991-06-28. Stadgarna ändrade av årsmöte 2013- IDROTTENS MÅL OCH INRIKTNING Idrott är

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg 1. Föreningens firma Föreningens firma är Reningsborg. 2. Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen är en hjälporganisation på kristen grund och är organiserad

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012...

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012... SGF:s NORMALSTADGAR FÖR GOLFKLUBB 1. STADGAR för Sölvesborgs Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 20 januari 1988 och med hemort i Sölvesborg Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna

Läs mer

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 1. Ändamål och säte. Föreningens ändamål är att skapa möjlighet för medlemmar och allmänhet att fiska i naturskön

Läs mer

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx 1 Förbundets namn, juridiska form och säte Svenska OCD-förbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening

Läs mer

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA 1 (14) STADGAR för organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (14) INNEHÅLL Stadgar för den nationella föreningen Företagarna 1 Organisationen Företagarnas uppbyggnad 3 2 Ändamål 3 3 Antagande

Läs mer

LOKALFÖRENING, BILDANDE OCH VERKSAMHET

LOKALFÖRENING, BILDANDE OCH VERKSAMHET LOKALFÖRENING, BILDANDE OCH VERKSAMHET Att starta en lokalförening är varken svårt eller betungande och det finns många fördelar för både den regionala och nationella verksamheten. För det regionala planet

Läs mer

För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka.

För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka. Stadgar för Botkyrka Golfklubb För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka. Stadgarna fastställda 12 mars, 1981 Stadgarna ändrade 1987 1990 1995

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014-

Stadgar för Rättviks. Rättvik 2014- Rättvik 2014- Rättviks gymnastikklubb är en ideell förening med verksamhet i Rättviks kommun. Föreningen har som mål att bedriva motions- och hälsofrämjande aktiviteter i olika former - för alla åldrar.

Läs mer

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad 1949 och med hemort i Lerdala i Skövde kommun Stadgarna antagna den 11 april 1996,

Läs mer

SÖDERSLÄTTS FLYGKLUBB. Stadgar

SÖDERSLÄTTS FLYGKLUBB. Stadgar SÖDERSLÄTTS FLYGKLUBB Stadgar Gällande från och med år 2005 1 Ändamål Klubben, med hemort Vellinge, är en allmännyttig ideell förening och har som ändamål att verka för privatflygets utveckling i enlighet

Läs mer

Huvudstadens Golfklubb Stadgar

Huvudstadens Golfklubb Stadgar För Huvudstadens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 12 september 1997 och med hemort i Vallentuna kommun. na fastställdes den 13 oktober 1997. Reviderad på årsmöte den 20 februari 2000 Reviderad

Läs mer

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18

Stadgar Gerlesborg 2:1 ef 2015-11-18 Stadgar för Gerlesborg 2:1 ekonomisk förening 290754/08 Diarie nr. Bolagsverket Affärsidé: Uthyrning och underhåll av ändamålsenliga lokaler till olika kulturverksamheter som drivs av KKV-B och andra föreningar

Läs mer

FÖRENINGEN KRISTNA RADIONÄTET

FÖRENINGEN KRISTNA RADIONÄTET FÖRENINGEN KRISTNA RADIONÄTET STADGAR Antagna vid konstituerande årsmöte 1992-11-29 Stadgerevision vid årsmöte 1993-05-08; samtliga paragrafer Stadgerevision vid årsmöte 1995-04-25; paragrafer 3:1, 8:3

Läs mer

Nästan lika lätt som att räkna till tre.

Nästan lika lätt som att räkna till tre. Nästan lika lätt som att räkna till tre. 1 Håll ett första årsmöte. Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte där ni bildar förening, ett så kallat konstituerande möte. UNGiKÖR kan

Läs mer

Stadgar för Regnbågens kooperativa hyresrättsförening (ekonomisk förening) i Stockholm.

Stadgar för Regnbågens kooperativa hyresrättsförening (ekonomisk förening) i Stockholm. Stadgar för Regnbågens kooperativa hyresrättsförening (ekonomisk förening) i Stockholm. Nya stadgar antagna första gången på extra stämma den 16 januari 2013 1 Firma Föreningens firma är Regnbågens kooperativa

Läs mer

Stadgar för FAMNA Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg Reviderade och antagna vid årsmötet 2007, 2010, 2013 och 2014.

Stadgar för FAMNA Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg Reviderade och antagna vid årsmötet 2007, 2010, 2013 och 2014. 1 Stadgar för FAMNA Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg Reviderade och antagna vid årsmötet 2007, 2010, 2013 och 2014. 1 Organisationsform och firma Famna är en ideell förening för organisationer

Läs mer

Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005

Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005 Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005 1 15 Reviderade 2008-03-01. Fastställda 2008-07-19 Reviderade 2009-03-28. Fastställda 2009-09-12 1 ÄNDAMÅL Västerdalarnas Flygklubb, i dessa stadgar kallad VFK

Läs mer

Normalstadgar för idrottsförening Antagna av Riksidrottsstyrelsen 1999-12-01 2 RF - Juridik jan 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Idrottsrörelsens

Normalstadgar för idrottsförening Antagna av Riksidrottsstyrelsen 1999-12-01 2 RF - Juridik jan 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Idrottsrörelsens Normalstadgar för idrottsförening Antagna av Riksidrottsstyrelsen 1999-12-01 2 RF - Juridik jan 2000 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Idrottsrörelsens verksamhetsidé... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 6 1 Ändamål... 6

Läs mer

STADGAR. Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18).

STADGAR. Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18). STADGAR Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18). ÄNDAMÅL AIK Fotboll skall bedriva fotbollsverksamhet för män och kvinnor i alla åldrar. Idrott är fysisk

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Stadgar för. Reumatikerförbundet. Antagna av förbundsstämman 2014-05-31--06-01. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker.

Stadgar för. Reumatikerförbundet. Antagna av förbundsstämman 2014-05-31--06-01. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker. Stadgar för Reumatikerförbundet Antagna av förbundsstämman 2014-05-31--06-01 Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Reumatikerförbundet Org.nr 802002-7838 Box

Läs mer

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015)

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015) STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM (antagna på årsmöte mars 2015) INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 5 1. Ändamål... 5 2. Sammansättning... 5 3. Tillhörighet m.m....

Läs mer

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 1 FIRMA Föreningens firma är Särö Villaägareförening, (org. nr. 849400 7076) 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till

Läs mer

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgarna senast ändrade av representantskapet 2014. Innehåller även normalstadgar för korpföreningar, korpförbund och specialdistriktsförbund. Innehåll

Läs mer

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening.

Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK alliansförening. STADGAR för den ideella föreningen Mälarhöjdens IK Tennis med hemort i Stockholms kommun. Dessa stadgar har antagits vid årsmöte 2014-10-20 vid ombildande från sektion till förening inom Mälarhöjdens IK

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. ÄNDAMÅL Syftet med Föreningen Kattakuten i Norrbotten är höja kattens status i samhället för att stävja

Läs mer

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012

Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 www.pro.se Art nr PRO297. Tryckeri: TMG Sthlm, 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress den 15 18 juni 2012 Stadgar antagna vid PROs kongress 15 18 juni 2012 1 Innehåll 1 Detta är PRO...3 2 Så här ser organisationen ut...4 3 Medlemskap...4 4 Föreningarna...5

Läs mer

Stadgar för. Reumatikerförbundet. Antagna av förbundsstämman 2012-06-16--17. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker.

Stadgar för. Reumatikerförbundet. Antagna av förbundsstämman 2012-06-16--17. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker. Stadgar för Reumatikerförbundet Antagna av förbundsstämman 2012-06-16--17 Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Reumatikerförbundet Org.nr 802002-7838 Box 12851,

Läs mer

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sida 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde... 3

Läs mer

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag

STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG. 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag STADGAR FÖR RANGARNÖ BYALAG 1 Firma Föreningens firma är Rangarnö byalag 2 Syfte Föreningens syfte är att stärka gemenskapen mellan boende i Rangarnö att ansvara för gemensamma angelägenheter för medlemmarna

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974.

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974. STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GF KRISTIANSTADFLICKORNA MED PLACERING I KRISTIANSTAD KOMMUN. FÖRENINGEN BILDADES DEN 1 MARS 1974. Dans är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra

Läs mer

IOGT-NTO:s STADGAR. IOGT-NTO:s stadgar antagna 26 30 juni 2013 vid kongressen i Borås

IOGT-NTO:s STADGAR. IOGT-NTO:s stadgar antagna 26 30 juni 2013 vid kongressen i Borås IOGT-NTO:s STADGAR IOGT-NTO:s stadgar antagna 26 30 juni 2013 vid kongressen i Borås 1 INNEHÅLL IOGT-NTO:S STADGAR... 1 IOGT-NTO... 4 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR IOGT-NTO... 4 1:1 Organisation... 4 1:2

Läs mer

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF Rapatac Judo & KSF är en specialförening till Rapatac Alliansförening med hemort i Gävle kommun. Bildad den 2009-08-12 Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 2012-10-10

Läs mer

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. STADGAR för den ideella föreningen Jönköping Curling Club (JCC) med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 28 december 1961 Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den 2011.05.16 Idrottsrörelsens

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Normalstadgar för idrottsförening STADGAR

Normalstadgar för idrottsförening STADGAR Normalstadgar för idrottsförening STADGAR För den ideella alliansen Nordvästra Skånes Brottnings Allians (NVS) Där BK Argos, Bjuvs BK, Björnekulla BK, Båstads BK, IK Dana, EAI Brottning, Ekeby BK HBK/Bergania,

Läs mer

Unga Hörselskadades stadgar. Reviderade på årsmötet 2015

Unga Hörselskadades stadgar. Reviderade på årsmötet 2015 Unga Hörselskadades stadgar Reviderade på årsmötet 2015 Stadgar för Unga Hörselskadade 1 Ändamål Unga Hörselskadade (UH) är en intresseförening för personer med hörselskada i åldern 0 30 år. Med begreppet

Läs mer

STADGAR FÖR LOKALFÖRENING

STADGAR FÖR LOKALFÖRENING STADGAR FÖR LOKALFÖRENING Antagna vid RSMHs kongress 13 15 maj 2011 Riksförbundet för Social och Mental Hälsa 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer.

Läs mer

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse.

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse. Bilda förening Barn, ungdom eller vuxen, det finns föreningar för alla grupper. Kanske tillhör du en grupp som skulle vinna på att bilda en förening kring ert intresse. Som en ideell förening finns det

Läs mer

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Förbundet Aktiva Seniorer Program Förbundet Aktiva Seniorer är en ideell

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Föreningar ska från och med 2015-01-01 uppdatera uppgifter via nätet. För att ni ska vara en godkänd/bidragsberättigad förening krävs att ni uppdaterar och

Läs mer

Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR. Faställda av 1996 årsmöte

Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR. Faställda av 1996 årsmöte Föreningen REKRYTERINGSGRUPPEN DALARNA STADGAR Faställda av 1996 årsmöte Stadgar för Föreningen Rekryteringsgruppen Dalarna Dessa stadgar har antagits av föreningens årsmöte 1996. 1 Namn Föreningens namn

Läs mer

Stadgar STADGAR FÖR VOLVOANSTÄLLDAS U-HJÄLPSFÖRENING (VUH) VUH:s IDÉ

Stadgar STADGAR FÖR VOLVOANSTÄLLDAS U-HJÄLPSFÖRENING (VUH) VUH:s IDÉ Stadgar STADGAR FÖR VOLVOANSTÄLLDAS U-HJÄLPSFÖRENING (VUH) VUH:s IDÉ Volvoanställdas U-hjälpsförening bildades 1976 för att bland de Volvo-anställda i Göteborg insamla medel till förmån för människor i

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 914 Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller

Läs mer

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning.

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning. STADGAR FÖR UDDEHOLMS GOLFKLUBB som är en ideell förening, stiftad 1965-05-24 och med hemort i Hagfors kommun. Stadgarna fastställda 1965-10-29. Stadgarna ändrade genom årsmötesbeslut 1975-11- 27, 1998-12-03,

Läs mer

1 Inledning. 2 Övriga beslut. 3 Medlemsavgift

1 Inledning. 2 Övriga beslut. 3 Medlemsavgift 1 Inledning Här nns alla aktuella beslut för föreningen etanol.nu samlade. Ifall detta dokument på något sätt avviker från justerat mötesprotokoll så är det mötesprotokollet som gäller. Dokumentet uppdaterat

Läs mer