VÄLKOMMEN TILL MÖCKELNGYMNASIET KARLSKOGA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN TILL MÖCKELNGYMNASIET KARLSKOGA"

Transkript

1 VÄLKOMMEN TILL MÖCKELNGYMNASIET KARLSKOGA

2 VÄLKOMMEN TILL OSS! Vi vill med detta häfte hälsa dig välkommen som elev vid Möckelngymnasiet. Här hittar du grundläggande information om skolan och om dina studier. Mer information hittar du på vår hemsida och som elev kommer du att få tillgång till en lärplattform där du får löpande information från skolan under studietiden. Om oss Möckelngymnasiet är det gemensamma kommunala gymnasiet i Karlskoga och Degerfors och finns på båda orterna. Totalt studerar ca 1250 elever hos oss, varav 950 i Karlskoga. Skolan är uppdelad i fem rektorsområden varav ett är placerat i Degerfors och ett är gymnasiesärskolan.

3 Dina studier Att studera på gymnasiet skiljer sig en del från studierna på grundskolan. Alla gymnasieprogram består av ett antal kurser som du läser under dina tre år. Varje kurs på gymnasiet motsvaras av ett antal poäng (50, 100, 150 eller 200 poäng) och alla gymnasieprogram består av kurser som tillsammans omfattar poäng. De allra flesta kurser läses under ett år och avslutas med ett betyg på kursen. Det betyder att du får betyg på ett antal kurser redan i årskurs ett, sedan får du ytterligare betyg på andra kurser i årskurs två och tre. Observera att det betyg som du får efter varje kurs är det betyg som du sen får i din gymnasieexamen! Det är endast kurser med betyget F dvs icke godkänt betyg som du har rätt att antingen läsa om eller göra en så kallad särskild prövning på för att höja ditt betyg under din gymnasietid. Gymnasieexamen När du avslutar dina studier på gymnasiet får du en högskoleförberedande examen om du gått ett studieförberedande program och en yrkesexamen om du gått ett yrkesprogram. I de fall du inte uppnår kraven för gymnasieexamen får du ett studiebevis. Stöd och hjälp i studierna Dina lärare är de som i första hand ska stötta dig i studierna så att du kan nå dina mål. Om du av olika anledningar behöver särskilt stöd kan din rektor efter utredning besluta om att skolan ska erbjuda dig särskilda stödinsatser. Studievägledning På skolan finns två studie- och yrkesvägledare. De kan hjälpa dig med information som gäller studierna under din gymnasietid och om fortsatta studier och arbete efter gymnasiet. Byte av program Ibland händer det att det val man gjort till gymnasiet inte känns rätt. Om du vill byta program är det viktigt att du tar kontakt med studie- och yrkesvägledare för att så snabbt som möjligt undersöka om det finns möjlighet att byta program.

4 Arbetsmiljö och elevinflytande Alla har rätt till en bra arbetsmiljö och det får vi genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete där personal och elever är delaktiga. Inflytande över dina studier För att du ska lyckas med dina studier är det viktigt att du får vara med och påverka på vilket sätt kunskaperna ska inhämtas och redovisas. Inför varje kurs och varje nytt kursavsnitt ska din lärare i samråd med dig och klassen besluta om hur du och klassen på bästa sätt ska genomföra kursen eller kursavsnittet. Genom olika forum ges du som elev möjlighet till inflytande i olika frågor. Klassråd Varje vecka finns en avsatt tid på schemat för klassråd. På klassrådet kan elev erna diskutera olika frågor som är angelägna för studierna, arbetsmiljön och trivseln. Klassrådet är elevernas eget forum och eleverna beslutar själva vilka frågor de vill diskutera. Din mentor finns dock tillgänglig på klassrådet och in leder vanligtvis klassrådet med aktuell information som rör skolan eller klassen. - När ni har behov av det deltar gärna er rektor på klassrådet. Programråd Samtliga yrkesprogram har programråd varje termin. På dessa möten deltar representanter från skolan, branscher och företag. Syftet med dessa möten är att företag och branscher ska ges möjlighet till inflytande på utbildningen. Programråden kan ha lite olika sammansättning beroende på program, men i de allra flesta finns representanter från eleverna med. Om du går på ett program som har elevrepresentation i ett programråd så kommer din mentor att infor mera om detta. Skyddsronder Enligt arbetsmiljölagen är skolan en arbetsplats och därför gäller arbetsmiljölagen även för eleverna. På skolan finns därför elevskyddsombud som mans med ansvarig rektor och personalskyddsombud genomför skyddsronder.

5 Likabehandlingsplan Varje rektorsområde har en likabehandlingsplan som du får ta del av när du börjar hos oss i årskurs ett. Klagomål och synpunkter På Möckelngymnasiet, Karlskoga gör vi vårt bästa för att skolan och dina studier ska fungera bra. Tyvärr händer det ibland att något fungerar mindre bra och då vill vi att du berättar det för oss. Om du har synpunkter eller klagomål på något som rör skolan eller studierna ska du i första hand vända dig till berörd lärare, personal eller din mentor för att diskutera frågan. Om du inte tycker att ni hittat en lösning på problemet eller att du inte blir lyssnad på kan du gå vidare till din rektor. Du har också möjlighet att lämna synpunkter via kommunens hemsida eller via kommunens servicecenter på tel Elevhälsan Kurator Till kurator kan du vända dig om du behöver någon att prata med. Vanliga frågor som kuratorn får handlar om skolsituationen, personliga problem, relationer, mobbing/kränkning, stress, droger, studieekonomi och vardagsjuridik. Skolsköterska Under årskurs ett kommer du att kallas till ett hälsosamtal av skolsköterska. Hälsosamtalet omfattar en allmän hälsokontroll med undersökning av längd och vikt. Skolsköterskorna kan även hjälpa dig med enklare sjukvårdinsatser eller om du har frågor om din hälsa. Skolläkare Besök hos skolläkare bokas via skolsköterskan

6 Frånvaro På Möckelngymnasiet finns rutiner och handlingsplan för ökad elevnärvaro i skolan. Dokumenten i sin helhet finns på vår hemsida. Nedan följer kort information om vad som gäller vid frånvaro. Sjukanmälan Om du blir sjuk ska det anmälas till skolans expedition eller via Skola 24. Skola24 MobilApp enkelt anmäla frånvaro mobiltelefon. Sjukanmälan ska göras varje påbörjad sjukdag om det inte är uppenbart att du kommer att vara sjuk under en längre period. Vid längre tids sjukdom är det viktigt att du eller dina vårdnadshavare kontaktar din mentor eller rektor så att ni tillsammans kan planera eventuella studier under din sjukdomstid. Om du blir sjuk under skoldagen ska din vårdnadshavare anmäla detta till expeditionen eller via Skola 24. Ledigheter Om du behöver vara ledig för exempelvis läkarbesök och liknande ska du lämna in en ledighetsansökan. Speciell blankett finns på expeditionen och på vår hemsida. Skolk All frånvaro som inte är anmäld sjukfrånvaro eller beviljad frånvaro räknas som otillåten frånvaro, d v s skolk. Skolk kan leda till att du blir av med ditt studiebidrag från CSN och andra eventuella extra tillägg under en period.

7 Mat och dryck Skolrestaurangen Alla elever serveras skollunch som tillagas på plats av personal från Folkhälsoförvaltningen. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Kontakta skolsköterskan om du har behov av specialkost. Cafeteria Utbudet i skolans cafeteria har en hälsoprofil, vilket innebär att du inte kan köpa läsk eller godis i cafeterian. Förutom att du kan köpa fika och frukt i cafeterian kan du även köpa block och pennor där. IT i skolan Vi använder oss av en digital lärplattform, IT s Learning, där kommunikation mellan elev och lärare i undervisningen sker. För att kunna arbeta digitalt kommer du att få låna en bärbar dator under din studietid. Du ansvarar för att datorn hanteras och förvaras på ett säkert sätt. Du måste också se till att datorn är laddad så att den kan användas under skoldagen. För att kunna hämta ut din lånedator vid skolstart krävs att du som elev och din vårdnadshavare tar del av och undertecknar villkoren för lån av dator. Bibliotek Skolbiblioteken är bemannade dagligen och fungerar som en viktig pedagogisk resurs. I vårt skolbibliotek har du möjlighet att sitta i lugn och ro och studera och göra grupparbeten. Vi brukar också ha lite pyssel, spel och målar bilder.

8 Ordningsregler på Möckelngymnasiet På vår skola: följer vi vår likabehandlingsplan kommer vi i tid och har med nödvändigt materiel till lektioner och annan planerad verksamhet uppträder ingen störande håller vi rent och snyggt i lokalerna följer vi vår frånvarorutin anmäler lärare fusk och plagiat till rektor för vidare utredning följer vi Tobakslagen, vilket innebär rökförbud inom hela skolans område är ingen drog- eller alkoholpåverkad får elevskåpen endast användas för förvaring av skolmateriel och personliga tillhörigheter som är nödvändiga under skoldagen Sanktioner om inte ordningsreglerna följs Om du inte följer ordningsreglerna så gäller sanktioner i enlighet med Skollagen kap. 5. Exempel på sanktioner är utvisning ur klassrum, kvarsittning, skriftlig varning och i sista hand avstängning från skolan. Drog- eller alkoholpåverkad person får inte vistas på skolan. Vid misstanke om droger i skolans lokaler kan genomsökning med narkotikahund göras. Skolan har en allmän befogenhet att kontrollera att skåpen används på det sätt som är avsikten. Skolledningen kan alltså öppna och visitera skåpen utan att det anses vara en husrannsakan. Om skolledningen öppnar ett skåp erbjuds eleven att vara närvarande.

9 Vår tobakspolicy Varför har vi en tobakspolicy? Skolans uppdrag är bland annat att främja en god hälsa bland eleverna samt förbereda för ett kommande yrkesliv där allt fler arbetsplatser är tobaksfria. Tobaksanvändning är fortfarande ett mycket stort hälso-och samhällsproblem. Vinsterna med att inte röka är många. Att inte vara beroende av tobak ger frihet, bättre hy, finare tänder, godare lukt, bättre kondition, ökad koncentrationsförmåga, bättre ekonomi och ett längre liv. En tobaksfri skoltid kan få stor betydelse för att fler ungdomar aldrig börjar röka eller snusa. Att inte röka inom skolans område är också en solidaritetshandling gentemot de som inte röker. Vår vision Vår vision är att skoltiden på Möckelngymnasiet ska vara tobaksfri. Regler Tobakspolicyn gäller alla elever och all personal på Möckelngymnasiet. Enligt tobakslagen, som är en skyddslag, ska alla lokaler som barn och unga använder vara rökfria, det gäller också skolans område utomhus. 2 Rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem Tobakslag 1993:581 Stöd Om du som elev vill sluta med tobak kan du få stöd och hjälp av våra skolsköterskor.

10 Alkohol- och drogpolicy Skolan är en arbetsplats där det inte är tillåtet att dricka alkohol eller använda andra droger. Det är heller inte tillåtet att vara påverkad av eller förvara alkohol eller andra droger i skolan. All hantering och konsumtion av narkotika är olaglig enligt narkotikastrafflagen. En del droger är inte narkotikaklassade men kan ändå gå under lag om förbud mot vissa hälsofarliga varor, det är därför också otillåtet att använda eller vara påverkad av dessa i skolan. All personal är skyldig att agera vid misstanke om att någon använder alkohol och/eller andra droger i någon form eller vistas påverkad i skolan. Vid misstanke om alkohol och droganvändning skall rektor informeras omgående. Handlingsplan vid misstanke om alkohol- och droganvändande Rektor ansvarar för att: Elev som är påverkad av alkohol eller droger under skoltid avvisas från skolan och vårdnadshavare informeras. Elev kan också komma att stängas av från skolan. Polisanmälan görs om elev ertappas med att använda eller langa alkohol eller droger i skolan. Skolans lokaler kan komma att genomsökas av polis med narkotikahund vid misstanke om att det förekommer droger i lokalerna. I samråd med elevhälsoteamet göra en plan för hur återgång till skolan ska ske. Rutiner vid misstanke om/eller vid konstaterad alkohol- eller droganvändning Eleven ombeds att lämna urinprov eller alkoholtest. Kontakt tas med social tjänstens enhet för beroendeproblematik efter kontakt med vårdnadshavare. Om urinprov eller alkoholtest visar positivt görs en orosanmälan till social tjänsten. Om eleven vägrar att lämna urinprov eller alkoholtest, ses detta som ett positivt testresultat och en orosanmälan görs till socialtjänsten

11 Hantering av personuppgifter Från och med den 25 maj gäller nya EU-regler som återfinns i dataskyddsförordningen, även kallad GDPR (General Data Protection Regulation). De nya reglerna införs för att stärka den registrerades rättigheter och tydliggöra hanteringen av dina personuppgifter. Personuppgiftsansvarig för Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors är vår politiska nämnd, Gymnasienämnden. Som kommunal utbildningsanordnare har vi rättslig grund att lagra de personuppgifter som krävs för att kunna utföra vårt uppdrag (GDPR Artikel 6 c och e). Här är några exempel på när Möckelngymnasiet använder personuppgifter: När du antagits till utbildning av oss registreras du i våra elevadministrativa system. Vi använder oss i dagsläget av Procapita för elevregister, Skola24 för schemaläggning och närvaroregistrering samt ITs Learning som lärplattform där elever och lärare kommunicerar med varandra. Vi registrerar även samtliga elever i Book-IT som är skolbibliotekets system för utlåning av böcker, läromedel och annan media. För att dokumentera din utveckling i studierna hanterar vi personuppgifter, det ingår i vårt uppdrag. På våra sociala medier använder vi ibland fotografier och namn, då ber vi självklart om din tillåtelse innan vi publicerar. Ibland lämnar vi dina uppgifter vidare till andra, till exempel till CSN och Länstrafiken. Detta för att du ska få tillgång till studiemedel och busskort. Vi lämnar också resultat och betygsuppgifter till SCB och Skolverket inom ramen för vår uppgiftsskyldighet. Enligt nya dataskyddslagen har du rätt att få ett registerutdrag på de personuppgifter vi har lagrade om dig. Du har även rätt att få felaktiga uppgifter rättade. Läs mer på kommunens hemsida om hur vi hanterar personuppgifter inom kommunen och skolförvaltningen. Frånvaro

12 KONTAKT Rektorer Eva Eriksson Öhrn: Telefon , e-post: Estetiska, Naturvetenskapliga, Samhällsvetenskapliga och Vård- och omsorgsprogrammet Elisabet Nielsen: Telefon , e-post: Handels-, Hantverk Frisör, Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Preparandutbildning och Språkintroduktio. Anna Berndt: Telefon , e-post: Individuellt alternativ. Leena Jonsson Arndt Telefon , e-post: El- och energi, Fordon- och transport, Industritekniska, Teknik- samt VVS- och fastighetsprogrammet. Expedition Vuokko Edström Eva Gustavsson Pethra Karlsson Vill du veta mer om vår verksamhet på Möckelngymnasiet? Besök Följ oss även på sociala medier!

VÄLKOMMEN TILL MÖCKELNGYMNASIET DEGERFORS

VÄLKOMMEN TILL MÖCKELNGYMNASIET DEGERFORS VÄLKOMMEN TILL MÖCKELNGYMNASIET DEGERFORS VÄLKOMMEN TILL OSS! Vi vill med detta häfte hälsa dig välkommen som elev vid Möckelngymnasiet i Degerfors. Här hittar du grundläggande information om skolan och

Läs mer

Barn och utbildningsförvaltningen Herrgårdsgymnasiet Läsår

Barn och utbildningsförvaltningen Herrgårdsgymnasiet Läsår Skolans ordningsregler Herrgårdsgymnasiet är en arbetsplats för elever och personal och i enlighet med skollagen ska varje skola ha ordningsregler. Dessa regler ska ses som ett uttryck för en bredare och

Läs mer

DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET

DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET Reviderad 2018-06-07 DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET Mönsteråsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga utbildning, en möjlighet att nå bästa tänkbara studieresultat och erbjuda

Läs mer

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Internt dokument Handlingsplan Gäller fr.o.m: 2019-05-01 Senast reviderad: 2019-03-19 Dokumentansvarig: Gymnasiechef Sektor/avdelning:

Läs mer

Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17

Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17 Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17 Innehåll 1. Inledning Språkintroduktion 2. Närvaro 3. Elevhälsa 4. Betyg och bedömning 5. Elevdemokrati 6. IKT 7. Ordningsregler 8. Kontaktuppgifter Välkommen

Läs mer

Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020

Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020 Sidan 1(5) Reviderad 2019-08-14 Rektor Eva Aronsson Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020 Välkommen till Bessemerskolan! Från och med nu är Du en del av Bessemerskolan och dess arbetsmiljö.

Läs mer

För Öckerö seglande gymnasieskola

För Öckerö seglande gymnasieskola Alkohol- och Drogpolicy För Öckerö seglande gymnasieskola 1 Skolans alkohol- och drogpolicy Vi vill inom Öckerö gymnasieskola erbjuda våra elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå

Läs mer

De Geerhandboken. Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. ELEVDEMOKRATI 7. IKT 8.

De Geerhandboken. Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. ELEVDEMOKRATI 7. IKT 8. De Geerhandboken Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. ELEVDEMOKRATI 7. IKT 8. ORDNINGSREGLER 9. KONTAKTUPPGIFTER Under uppdatering, se hemsida istället

Läs mer

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Ekbackeskolan Osby Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Upprättad april 2017 Våra mål Att våra elevers studietid är tobaksfri Att den totala alkoholkonsumtionen minskar Att elever

Läs mer

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna ANDT-plan Alkohol Narkotika Droger Tobak Sollentuna 2019-02-20 Inledning Under gymnasieåldern kommer många ungdomar i kontakt med tobak, alkohol och droger. Droger och alkohol orsakar inte bara skador

Läs mer

Handlingsplan. För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun.

Handlingsplan. För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Handlingsplan För drogfri skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Information till vårdnadshavare och barn/elever. Upprättad

Läs mer

PM Drogpolicy Lapplands Gymnasium Jokkmokk

PM Drogpolicy Lapplands Gymnasium Jokkmokk PM 2018-08-06 Drogpolicy Lapplands Gymnasium Jokkmokk Lapplands Gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker

Läs mer

Ordningspolicy och ordningsregler

Ordningspolicy och ordningsregler Ordningspolicy och ordningsregler Antagen 2009-10-22 2. (5) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt föräldrar om förhållanden eller situationer

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄRSKOLA OCH VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄR- SKOLA OCH VUXENUTBILDNING Oscars verksamhetsområde

Läs mer

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att:

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att: Drogpolicy Bobergsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht 2016/Vt 2017 /Sundlerhälsan 2016-12-08 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola 1 Inledning Vi i Tyresö kommun bryr oss om våra elever, deras hälsa och framtid. Vad elever gör i skolan och på fritiden hänger

Läs mer

Ordningspolicy och ordningsregler

Ordningspolicy och ordningsregler Ordningspolicy och ordningsregler Läsåret 2011/12 Antagen 2009-10-22 Reviderad 2011-06-27 2. (6) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt

Läs mer

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever Handlingsplan för drogfritt gymnasium Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium Information till vårdnadshavare och elever Upprättad av Gymnasienämnden 16-10-28 DROGFRITT GYMNASIUM Kultur o Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Svalöfs gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö.

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö 1 DEFINITION Med droger avses tobak (cigaretter och snu), alkohol, narkotikaklassade preparat samt medel som används vid sniffning. Det gäller även

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TESSIN LÄSÅRET 2015 2016

VÄLKOMMEN TILL TESSIN LÄSÅRET 2015 2016 VÄLKOMMEN TILL TESSIN LÄSÅRET 2015 2016 Välkommen till Nyköpings Gymnasium Tessin! Vi önskar dig varmt välkommen till Nyköping Gymnasium Tessin. I detta häfte finns viktig information som är bra att känna

Läs mer

ANDT-policy. Rutiner (bil. 1) för elever vid Karlskronas kommunala skolor och. vid misstanke om eller upptäckt av missbruk hos elever

ANDT-policy. Rutiner (bil. 1) för elever vid Karlskronas kommunala skolor och. vid misstanke om eller upptäckt av missbruk hos elever ANDT-policy (alkohol, narkotika, doping, tobak) för elever vid Karlskronas kommunala skolor och Rutiner (bil. 1) vid misstanke om eller upptäckt av missbruk hos elever Fastställt av: Kunskapsnämnden Fastställt:

Läs mer

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM 1 FYRISSKOLAN Götgatan 17-21 UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se 2 3 Skolmiljön ska vara fri

Läs mer

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Drogpolicy för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Handbok för personal Information för föräldrar och elever Antaget av kommunstyrelsen 2012-02-27 Mål Alla som arbetar inom skola och fritidsgård i Norsjö

Läs mer

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna ANDT-plan Alkohol Narkotika Droger Tobak Sollentuna 2016-06-20 Inledning Under gymnasieåldern kommer många ungdomar i kontakt med tobak, alkohol och droger. Droger och alkohol orsakar inte bara skador

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2018-07-12 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Datum 2016-10-25 5 Antal sidor Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Ursprungligen antagen av, datum och Revideringen avser Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen till Stockholm Science & Innovation School

Välkommen till Stockholm Science & Innovation School Välkommen till Du som nu börjar dina studier vid är naturligtvis nyfiken på skolan. Det här häftet innehåller viktig information om sådant du behöver veta om skolan. Informationen finns även på skolans

Läs mer

Välkommen till AKADEMI BÅSTAD GYMNASIUM läsåret

Välkommen till AKADEMI BÅSTAD GYMNASIUM läsåret Välkommen till AKADEMI BÅSTAD GYMNASIUM läsåret 2017-2018 Detta informationshäfte ger en kortfattad information om Akademi Båstad gymnasium. Syftet är att ge information om vår verksamhet och även tydliggöra

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy för Tyresös kommunala grundskolor Dokumenttyp Policy Beslutande organ Barn- och utbildningsnämnden Förvaltningsdel Barn- och utbildningsförvaltningen Antagen 171122 Ansvar Verksamhetschef

Läs mer

En drogfri miljö för barn och unga

En drogfri miljö för barn och unga Reviderad 2017-08-17 En drogfri miljö för barn och unga Riktlinjer, rutiner och åtgärder kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för alla som arbetar med barn och ungdomar i grund-

Läs mer

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN Enligt skollagens 5 kapitlet 5 Trygghet och studiero ska alla gymnasieskolor ha ordningsregler. 5 Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan

Läs mer

1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar på skolans område utan att alla inblandade gett sitt tillstånd.

1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar på skolans område utan att alla inblandade gett sitt tillstånd. Ordningsregler Under skoltid får endast Önnerödsskolans elever, personal och eventuella gäster vara på skolan. Gästerna ska innan besöket meddela skolans expedition när och varför de kommer. Dessa ordningsregler

Läs mer

ALKOHOL- & DROGPOLICY

ALKOHOL- & DROGPOLICY Reviderad 2017 10 23 Välkommaskolan Malmberget/Gällivare ALKOHOL- & DROGPOLICY 1 Inledning. Skolan har ett ansvar att motverka alkohol, narkotika och läkemedelsmissbruk bland elever och personal. Genom

Läs mer

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola Svenska Välkommen till Luleå gymnasieskola 1. Luleå gymnasieskola med kunskap och framtidstro i centrum Vår skola är en av Sveriges största med ungefär 2 400 elever. Skolan består av fem kvarter: Hackspetten,

Läs mer

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2019-06-17 Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 Originalversion: Läsårsversion beslutad: Reviderat

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

De Geerhandboken 2015/16

De Geerhandboken 2015/16 De Geerhandboken 2015/16 Innehåll 1. INLEDNING 2. NÄRVARO 3. ELEVHÄLSA 4. BETYG OCH BEDÖMNING 5. GYMNASIEEXAMEN 6. IKT 7. ORDNINGSREGLER 8. KONTAKTUPPGIFTER Välkommen till De Geergymnasiet! Vår målsättning

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg ASPERO Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 14/15 ASPERO Kontakt Kristina Haeffner rektor 0725 17 77 99 Madeleine Dahlqvist administratör 031 337 89 00 För övrig personal se

Läs mer

INFORMATION OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR: Höstterminen 2011

INFORMATION OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR: Höstterminen 2011 1 INFORMATION OCH ALLMÄNNA UPPLYSNINGAR: Höstterminen 2011 SKOLANS ADRESS: Katrineholms kommun Tel nr : 0150-569 91 ELLWYNSKA SKOLAN Fax nr: 0150-512 80 641 80 KATRINEHOLM BESÖKSADRESS: Trädgårdsgatan

Läs mer

Adressändring Du ska snarast anmäla ändring av adress och/eller telefonnummer till receptionen.

Adressändring Du ska snarast anmäla ändring av adress och/eller telefonnummer till receptionen. Information från A till Ö Adressändring Du ska snarast anmäla ändring av adress och/eller telefonnummer till receptionen. Affischering Affischering får endast ske på särskilt anvisade anslagstavlor och

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 15/16 Kontakt Jens Naezer rektor 0725 17 77 99 Steffen Dotter administratör 031 337 89 00 För övrig personal se hemsidan för aktuell information.

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden

Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-24, 50. Framtagen med stöd av länsgemensam mobilisering mot droger;

Läs mer

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Mål Skolans mål är att vi skall arbeta för att bli en drogfri skola. Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången skolgång har grundläggande

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium Reviderad januari 2014 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns gymnasium ska vara drogfritt! 2 Vår skola ska erbjuda

Läs mer

Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009

Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009 Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009 Ansvar för vår gemensamma arbetsmiljö Allt arbetsmiljöarbete utgår från Arbetsmiljölagen. Målet för arbetsmiljöarbetet i gymnasiet är att skapa en bra studie-

Läs mer

TRAINEEGYMNASIET Forum, Norra Industrigatan 1 Tel. 0345-184 10 314 31 Hyltebruk Fax. 0345-712 85. Hemsida: www.traineegymnasiet.se

TRAINEEGYMNASIET Forum, Norra Industrigatan 1 Tel. 0345-184 10 314 31 Hyltebruk Fax. 0345-712 85. Hemsida: www.traineegymnasiet.se TRAINEEGYMNASIET Forum, Norra Industrigatan 1 Tel. 0345-184 10 314 31 Hyltebruk Fax. 0345-712 85 Hemsida: www.traineegymnasiet.se E-post : traineegymnasiet@hylte.se Traineegymnasiet Forum, Norra Industrigatan

Läs mer

Senast uppdaterad: Drogpolicy

Senast uppdaterad: Drogpolicy Senast uppdaterad: 2019-01-21 Drogpolicy Innehåll DROGPOLICY... 1 Syfte... 1 Mål... 1 Regler... 2 Definition av droger... 2 Lagstiftning... 2 FÖREBYGGANDE INSATSER... 3 HANDLINGSPLAN... 4 1. Vid misstanke

Läs mer

Elevhandbok 15/16 GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Elevhandbok 15/16 GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Elevhandbok 15/16 GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många

Läs mer

En drogfri miljö. för barn och unga

En drogfri miljö. för barn och unga En drogfri miljö för barn och unga Denna skrift beskriver vad som gäller kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och överdrivet spelande för grund- och grundsärskolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Drogpolicy för Essunga kommuns skolor

Drogpolicy för Essunga kommuns skolor Drogpolicy för Essunga kommuns skolor Dokumenttyp Fastställd Reviderad Policy 2014-08-18, 46 2018-05-21, 13 av utbildningsnämnden Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig

Läs mer

Handlingsplan. För drogfri förskola, skola och kommunalt driven fritidsverksamhet.

Handlingsplan. För drogfri förskola, skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handlingsplan För drogfri förskola, skola och kommunalt driven fritidsverksamhet. Handbok för personal som arbetar med barn och ungdom i Ystads kommun. Information till vårdnadshavare och barn/elever.

Läs mer

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Rutin mot droger Sektor utbildning Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Sida: 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2 Ansvar... 3 2. Definition av droger... 3

Läs mer

Handlingsplan mot tobak

Handlingsplan mot tobak Handlingsplan mot tobak Karlbergsgymnasiet Datum 2017-05-04 1 Vision Vår vision är att få ungdomar/vuxna att inte nyttja tobak vare sig i skolan eller på fritiden Syfte Syftet med handlingsplanen är att

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Version Mars 2014 2 Välkommen till Komvux Eskilstuna! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos

Läs mer

Ordningsregler Önnestad skola F - 9

Ordningsregler Önnestad skola F - 9 Ordningsregler Önnestad skola F - 9 På vår skola visar vi varandra hänsyn och respekt under hela arbetsdagen. Som elev ska du: Komma i tid till lektioner och ha med dig det material som behövs. Respektera

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER 2016-2017 EBERSTEINSKA GYMNASIET MÅL Ebersteinska gymnasiet är en drogfri skola där varken innehav eller påverkan av droger accepteras. Vi accepterar ingen användning

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2013-11-08 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny grundskola 2011 Ny modern skollag med tydliga bestämmelser om ansvar, rättigheter och skyldigheter Nya samlade läroplaner

Läs mer

Handlingsplan. för en drogfri uppväxt. Handbok för personal som arbetar med barn och unga i Ystads kommun.

Handlingsplan. för en drogfri uppväxt. Handbok för personal som arbetar med barn och unga i Ystads kommun. Handlingsplan för en drogfri uppväxt Handbok för personal som arbetar med barn och unga i Ystads kommun. Information till vårdnadshavare samt barn och unga Upprättad av KoU 180815 DROGFRI FÖRSKOLA, SKOLA

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DROGER

HANDLINGSPLAN MOT DROGER HANDLINGSPLAN MOT DROGER Finnvedens gymnasium skall vara en drogfri gymnasieskola, vilket gäller för alla: elever, personal och besökare! Reviderad 2016-08-18 Regler i Värnamo kommun I alla skolor och

Läs mer

Information om. Kvarnbergsskolan 2018/2019

Information om. Kvarnbergsskolan 2018/2019 HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan Huddinge 2018-08-06 Information om Kvarnbergsskolan 2018/2019 KVARNBERGSSKOLAN Läsåret 2018/2019 har Kvarnbergsskolan cirka 600 elever

Läs mer

Aniaragymnasiet ska må bra och ha så god självkänsla att de inte tycker sig behöva någon form av droger.

Aniaragymnasiet ska må bra och ha så god självkänsla att de inte tycker sig behöva någon form av droger. Alkohol/drogpolicy Drogmissbruk i skolan och på fritiden är en av de faktorer som kan vara avgörande för individens framgång. En bra start i livet är en fungerande skolgång och ett slutbetyg vid studenten.

Läs mer

Policy mot tobak, alkohol och

Policy mot tobak, alkohol och Policy mot tobak, alkohol och andra droger i och omkring våra skolområden inklusive handlingsplaner Beslutad av KF 50/2015-06-24, Dnr 2015/493-620 Reviderad KF 5/ 2018-02-22 Framtagen med stöd av länsgemensam

Läs mer

Drogförebyggande plan. Kunskapens Hus 2018/2019

Drogförebyggande plan. Kunskapens Hus 2018/2019 Drogförebyggande plan Kunskapens Hus 2018/2019 En drogförebyggande plan som följer gällande lagstiftning med syfte att förebygga, upptäcka och ingripa mot droger. Skolan räknas som en arbetsplats med samma

Läs mer

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun 2018-2022 Policy och handlingsplan * Alkohol Narkotika Dopning Tobak INNEHÅLL Policy...3 Inledning...3 Vision...3 Syfte...3 Åtaganden...3 Uppföljning

Läs mer

HUDDINGE KOMMUN. TELEFONNUMMER Sjukanmälan för elever Expedition

HUDDINGE KOMMUN. TELEFONNUMMER Sjukanmälan för elever Expedition HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan KVARNBERGSSKOLAN Läsåret 2019/2020 har Kvarnbergsskolan cirka 660 elever i årskurserna 7-9. I åk 7 och 8 är eleverna indelade i femtongrupper,

Läs mer

REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015

REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 Elisabet Nielsen Rektor Rektorsområde 3 Möckelngymnasiet, Karlskoga 1 REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 NULÄGE Rektorsområde 3 omfattar i dagsläget handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar.

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar. C:\Users\es600\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\IHBAJS3W\Trygghet och studiero (3).docx Köping4000, v3.2, 2011-07-04 1 (5) Datum Barn & Utbildning 2014-07-02 Lars

Läs mer

Övergripande målsättningar/utgångspunkter för ANDT-arbetet

Övergripande målsättningar/utgångspunkter för ANDT-arbetet Övergripande mål I Höörs kommun ska alla barn och ungdomar ges förutsättningar till en god livskvalitet och hälsa i enlighet med kommunfullmäktiges mål om en god livsmiljö för alla och långsiktig hållbar

Läs mer

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan Till dig som börjar på Vidåkersskolan 2012/2013 SKOLAN ÄR VIKTIG! Vi hoppas Du håller med oss om detta och att du kommer att trivas. Det är en förmån att få gå i skolan och den är viktig för Din framtid.

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Möckelngymnasiet Degerfors Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-19 Vision Möckelngymnasiet Degerfors skall vara en skola där alla trivs och där ingen diskriminering och/eller kränkande

Läs mer

En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad. Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak

En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad. Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak En drogfri skola för elever i gymnasiet i Malmö stad Utbildningsförvaltningens policy mot alkohol, droger och tobak Människor med missbruksproblem möter vi överallt i vårt samhälle. Skolan är inget undantag.

Läs mer

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1.

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1. Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: 2018-04-24 Version: 1.0 Innehåll Inledning... 3 Rutin kring rapportering och hantering av frånvaro....

Läs mer

Viktig information vid studier på Komvux i Lycksele

Viktig information vid studier på Komvux i Lycksele Viktig information vid studier på Komvux i Lycksele Tannbergsskolan http://www.tannbergsskolan.nu/komvux Välkommen till Komvux! Som vuxen studerar du på ett annat sätt än du gjorde i grundskolan eller

Läs mer

SYAB DROG- OCH ALKOHOLPOLICY MED RIKTLINJER OCH RUTINER

SYAB DROG- OCH ALKOHOLPOLICY MED RIKTLINJER OCH RUTINER 1. Inledning Inom SYABS Transportgymnasium bryr vi oss om våra elever och deras framtid. Drogmissbruk i skolan och på fritiden är en av de faktorer som kan vara avgörande för individens framgång. Vi vill

Läs mer

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VIKTIGT ATT VETA För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VERSION OKTOBER 2015 Välkommen till Komvux! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos en annan

Läs mer

Välkommen till Balder

Välkommen till Balder Välkommen till Balder 1 Innehåll Sidnummer: 3-4. Att börja gymnasiet 5. Vision 6. Program på Balder 7-12. Var hittar man information 13. Fritid 14. Baldergymnasiets ledning 15-20. Ordningsregler 21-22.

Läs mer

Elevens 2013/2014. S:t Martins Gymnasium

Elevens 2013/2014. S:t Martins Gymnasium Elevens 2013/2014 S:t Martins Gymnasium APL... 2 Arbetsplan... 3 Betyg... 3 Beviljad frånvaro... 3 Borttappade/stulna föremål... 3 Brandlarm... 3 Datoranvändning... 3 Droger... 4 Elevinflytande... 4 Elevråd...

Läs mer

Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet

Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet Information till dig som är vårdnadshavare för en elev som går på kommunal gymnasieskola i Haninge. Om samarbete, ansvar, trygghet och vad du som

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN med Fyrisskolans 4-åriga program. Elevinformation. Läsåret 2014/2015

GYMNASIESÄRSKOLAN med Fyrisskolans 4-åriga program. Elevinformation. Läsåret 2014/2015 GYMNASIESÄRSKOLAN med Fyrisskolans 4-åriga program Elevinformation Läsåret 2014/2015 Uppsala kommun FYRISSKOLAN Tel 018-727 97 00, Fax 018-727 97 24 753 75 UPPSALA E-post: info@fyrisskolan.uppsala.se Besöksadress

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan

Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan Inledning Skolan är en arbetsplats där vuxnas attityder, värderingar

Läs mer

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun

Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun 1 (9) Handlingsplan mot tobak för ungdomar i Mörbylånga kommun Fastställd av referensgruppen, våren 2012 2 (9) Vision Vår vision En tobaksfri framtid i Mörbylånga kommun innebär att ingen av kommande generationer

Läs mer

REFIS-guiden. Ett litet häfte med information. Elevens namn:

REFIS-guiden. Ett litet häfte med information. Elevens namn: REFIS-guiden Ett litet häfte med information Elevens namn: 1 Adressändring Det är viktigt att meddela adressändring. Elever meddelar sin mentor om ändrad adress eller telefonnummer samt uppdaterar sin

Läs mer

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken Drogpolicy fo r SG/So dra Viken INLEDNING På SG/Södra Viken accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö. Vi ska verka

Läs mer

DROGFÖREBYGGANDE PLAN

DROGFÖREBYGGANDE PLAN DROGFÖREBYGGANDE PLAN Kunskapsförbundet Väst 2015 Inledning Gymnasieåldern är en tid då många ungdomar kommer i kontakt med tobak, alkohol och droger. Droger och alkohol orsakar inte bara skador och problem

Läs mer

A-Ö läsåret 2014-2015. Rålambshovsskolan Elever

A-Ö läsåret 2014-2015. Rålambshovsskolan Elever A-Ö läsåret 2014-2015 Rålambshovsskolan Elever Innehåll ANSVARSOMRÅDEN... 3 ARBETSPLAN... 3 BAL... 3 BESÖK UTIFRÅN... 3 BETYG... 3 BIBLIOTEK... 3 BRAND... 3 BROTT... 3 DROGER... 4 ELEVHÄLSA... 4 ELEVSKÅP...

Läs mer

Handlingsplan för Västerskolan 4-9

Handlingsplan för Västerskolan 4-9 VÄSTERSKOLAN 4-9 Handlingsplan för Västerskolan 4-9 Handlingsplan vid förebyggande arbete samt åtgärder vid droganvändning Läsåret 2017/2018 Västerskolan Besöksadress Telefon (vx) Fax www.uddevalla.se

Läs mer

Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017

Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017 Policy för en rökfri skoltid på Anders Ljungstedts gymnasium 2016/2017 Skolans vision Att kunna erbjuda en rökfri skoltid för alla, såsom elever, personal och besökare på/ till Anders Ljungstedts Gymnasium.

Läs mer

DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET

DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET Bildningsförvaltningen rev feb 2015 Vuxenutbildningscentrum DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET Åstorps kommun har som mål att alla arbetsplatser ska vara alkohol och drogfria och att kommunens policy ska

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium!

Välkomna till Nacka gymnasium! Välkomna till Nacka gymnasium! Helen Bejmar Rektor Malin Söderberg Biträdande rektor Carina Lord Studie- och yrkesvägledare 2017-09-12 Nacka gymnasium 2 Program för kvällen Information om: Nacka gymnasium

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter för elever inom Söderby friskola

Information om behandling av personuppgifter för elever inom Söderby friskola Information om behandling av personuppgifter för elever inom Söderby friskola Den 25 maj 2018 träder det nya EU-direktivet GDPR (Dataskyddsförordningen) i kraft. Du behöver inte göra något med aneldning

Läs mer

Elevinformation Åk 1-4

Elevinformation Åk 1-4 Anderstorpsskolan Välkommen till Anderstorpsgymnasiet Läsåret 2015/2016 Elevinformation Åk 1-4 www.anderstorpsskolan.se På hemsidan hittar du aktuell information om skolan och vad som händer på skolan.

Läs mer

Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019

Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2018-09-20 Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 Observera

Läs mer

Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M)

Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M) Sida 1 av 5 98 Diarienr: KS-2018/00304 Interpellation: Förekomsten av narkotika på alla Umeås högstadieskolor, Elmer Eriksson (M) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elmer Eriksson, Moa Brydsten, Jan Hägglund,

Läs mer

Viktig information till elever och föräldrar på. Magelungens gymnasium. Information till föräldrar och elever på Magelungens gymnasium

Viktig information till elever och föräldrar på. Magelungens gymnasium. Information till föräldrar och elever på Magelungens gymnasium Viktig information till elever och föräldrar på Magelungens gymnasium Information till föräldrar och elever på Magelungens gymnasium Vi tycker det är mycket roligt att få välkomna dig till vår skola. Vi

Läs mer