Studenttider! Denna tidning. Nationaldagen. Midsommardagen. Årgång 20 Nummer 2013:2 Juni 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studenttider! Denna tidning. Nationaldagen. Midsommardagen. Årgång 20 Nummer 2013:2 Juni 2013"

Transkript

1 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 20 Nummer 2013:2 Juni 2013 Innehåll Kåseri sid 2 Kommunen sid 3 Migration sid 4 Skola för alla sid 5 Klimartsmart sid 6 Blåkläder på sid 6 Uppsalamöte sid 7 Kampanjaktiv sid 7 Kent sid 8 Bohuslän sid 9 Cecilie sid 10 Ny namnlag sid 11 Miljöseminarium sid 12 Minnesord sid 13 Seniorerna sid 14 På scen sid 14 MUF sid 15 M-Motion i VG sid 15 Kalendarium sid 16 Nationaldagen Midsommardagen Ta tid att njuta. Lyft fram dina traditioner, skapa den rätta stämningen. Du och dina nära är värda det! Studenttider! Visst är det härligt när man lyckas genomföra något. Då ska det firas! Kommer precis från en uppvaktning, en till nästa vecka. Vem kan klandra lite extra ljudliga fester dessa veckor, det hör liksom årstiden till! Vargen som synts i Öjersjö i maj hör kanske oxå årstiden till. Undra om det är därför en råbock betar på min gräsmatta. Den har varit här några veckor. Söker den mitt skydd? Denna tidning Nu har du ett riktigt späckat nummer i din hand. På Sverigemötet i mars var flera partillebor med. Det var ett riktigt bra möte. Här får du referat från tre viktiga områden; migration, skola och miljö. Flera sidors läsning. Nästa omfattande referat kommer från förbundsstämman i Bohuslän. Förutom alla motioner läs även Kent Perssons summerade tal och vår EUkandidat Cecilie Tenfjord-Toftbys presentation. Räcker inte detta har vi lite lokalt från Stefan eller Ingers artikel om kommande namnlagen. Det finns även ett referat från ett VG-anknutet miljöseminarium. MUF har valt ny styrelse, kolla in dem. Notera även alla små notiser om olika aktiviteter som redaktionen har lyckats fånga upp. Naturligtvis har även seniorerna varit aktiva.

2 2 Sovmorgon? Inte denna helgdag! Jag vaknar tidigt! Klockan har ringt. Äter min frukost bestämt men utan jäkt. Skäggstubb åker av. Kläder åker på. Smyger lättfotad ut. Låser dörren och går min skjuts tillmötes, hon ska komma vilken minut som helst. Solen skiner men utan att ge värm. Tur handskarna kom med. Så sitter vi då där. Seminariet har börjat. Anders lyfter på förlåten. Ansvar! Vi går på val på Ansvar! Ordning i ekonomin. Starkt arbetsliv. Kunskapsrik utbildning. Trygghet i samhället. Anders har precis satt golvet och hela salen ger stående ovationer. Härlig stämning. Gnuggar sömnen ur ögonen. Det blev sent igår. Många att prata med, flera att dansa med! Hittar en sittplats. Pratar med grannen. Så som på en signal stiger ljudet, högt. Fredrik kommer in på scenen! Jag valde politik för friheten! Han fortsätter, tar fram siffror. Trenden är rätt. Men vilken tröst är detta för den drabbade? Varje människas berättelse räknas! Det är så vi ska vinna val. Vinna politiken. Vi ska lyssna på varje människa. Talet fortsätter, som en ångbåt mot bestämt mål. Varje applåd, varje skratt stoppar båten tvärt. Utan att tveka fortsätter den sedan rakt fram. Fredrik gör intryck! Taket lyfter närapå. Det är ingen tvekan Moderaterna vet vad vi vill! Av Lars Stålheim, på Sverigemötet Våra viktigaste möten Gruppmöte Kommunhuset, KS-rummet Moderater ifrån alla nämnder samlas en gång i månaden. Mötet är öppet för alla M-medlemmar. Nya frågor och idéer har vi tid att diskutera. KommunFullmäktige Kommunhuset, KF-salen Moderata ledamöter samlas 30 minuter innan KF-mötet för en snabb genomgång i KS-rummet. M-dag i Partille Samtliga Moderater aktiva i Partille går gemensamt ut på gator och torg. Vi vill höra våra kommuninvånares tankar samt samtala om förändringsbehov i Partille såväl som i Sverige. Samling i M-lokalen, Gamla Kronv Klädsel: parti-jacka eller -tröja.

3 Aktuellt i kommunen 3 Partille är en expansiv kommun och det händer mycket. Vi har flera bostadsbyggnadsplaner på gång och i centrala Partille pågår arbetet med fem olika planer. Allums utbyggnad runt Kyrktorget för handel och fler bostäder. Östra centrum (gamla Darostomten) planeras för handel, bostäder. Partille Arena. Planeras för nytt kultur- och utbildningscentrum med förskola, grundskola, gymnasium m.m. i anslutning till befintliga Porthälla och Kulturum. Samt en plan för ny stadspark/generationspark längs Säveån mellan Willys och Kulturum. Det håller också på att byggas fler seniorbostäder, både i Sävedalen vid Brattåskärrsvägen och i Furulund. Det pågår nu också en medborgardialog inför revideringen av Partille kommuns översiktsplan där man varit runt i de olika kommundelarna för att få invånarnas synpunkter på hur de vill att Partille ska utvecklas fram till år Ekonomiskt befinner vi oss i lite kärvare tider på grund av lågkonjunkturen. Trots detta kan vi ändå lägga en budget för 2014 som innebär att vi kan behålla en bra kvalitet i våra verksamheter. Detta mycket tack vare en långsiktig planering, god kostnadskontroll samt fokusering på kärnverksamheten. Budgeten räknas enligt förslaget upp med 3,8 procent. Den behandlas i kommunfullmäktige den 18 juni. På senare tid har det publicerats rankinglistor av olika slag där man jämför alla 290 kommuner i Sverige. Inom skolans område hamnar Partille på plats 9 resp. delad 15:e plats vid två olika jämförelser om bästa skolkommun. En annan jämförelse är tidningen Fokus årliga redovisning Här är det bäst att bo. Många olika kategorier och variabler ingår där man mäter det mesta. Partille kommer på 13:e plats som bästa boendekommun bland Sveriges samtliga 290 kommuner, en förbättring med 10 placeringar jämfört med förra året. Visserligen ska man ta alla rankinglistor med en nypa salt men visst är det roligt med sådan positiv uppmärksamhet för Partille! Stefan Svensson Kommunalråd Partille PS. Gå in på Partilles hemsida och Tyck om Partilles framtid eller besök 3D modellen över centrum i Kulturrum.

4 4 Seminarium om migration Sverigemötet Med migrationsminister Tobias Billström och Växjös kommunalråd Bo Frank. Välbesökt seminarie, media rapporterade efteråt om konflikt i moderat migrationspolitik. Jag måste ha somnat för det märkte inte jag, ingen annan jag pratade med mindes det heller. (Veckan efter blev det dock konflikt Billström-Reinfeldt men det viste vi inte då.) Bo presenterade deras arbete med integration och speciellt problem med regler och ersättningar som ändras. Dock fick regeringen beröm för att man lyssnat till kritiken och redigerat en del. Tobias pratade om den uppsnabbade processen. Snabbt beslut och snabb återvändning när asylskäl saknas och snabbt i arbete för de som får uppehållstillstånd. Tiden för en asylansökan har minskat från ett år till fyra månader. Fråga från publiken om ömmande fall där man varit i Sverige länge kom upp. Tobias noterade att det finns de som fått avslag, överklagat utan bifall och sedan gömt sig för att senare komma med en ny ansökan. Han poängterade att tiden i Sverige då är ointressant. Vi kan ju inte acceptera en ordning där man får rätt om man bryter om beslut tillräckligt många gånger. Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej som ministern sa. Alla har rätt att söka, men inte att stanna. En humanistisk politik innebär att de som saknar skäl måste återvända. De som har skäl kan få plats. Individens ansvar och respekt för fattade beslut gäller. Fråga om familjeåterförening. Krav på egenförsörjning gäller för att få ta hit anhöriga. Alliansen har urvattnat reglerna och bara 1% omfattas av kraven idag. Något som vi moderater vill ändra på. Arbetslinjen även här! Att snabbt erbjuda praktik och ta vara på den kompetens många besitter. Ett av fem företag som startas i Sverige startas av en invandrare. En kraft att ta vara på. Invandrare kan bidra. Ett bra seminarium om viktiga frågor. Vår migrationspolitik i fyra punkter: ordning och reda respekt för beslut skydd för de behövande arbetslinjen Något att ha med sig när frågorna kommer i kommande valrörelse. Att invandare som alla andra människor har potential och styrka för möjlighet och utveckling. Jonas Mårdbrink ordförande Vård- och omsorgsnämnden

5 Sverigemötet En modern skola för alla! 5 I skolfrågor ger väljarna oss siffror som S-21%, FP-18% och M-11%. Före 2006 nåde vi 20%! Alltså ett mycket viktigt område. Skolan är ett av fem områden med ny vässad moderat politik på gång. De andra områdena är Ekonomi och Arbetsmarknad, Hälsa, Trygghet samt Klimat. Arbetsgruppen har identifierat fem utmaningar för skolan: - resultat och likvärdighet - lärarnas utvecklingsmöjligheter - trygghet, hälsa och studiero - koppling utbildning arbete - behovet av en kunskapsskola Rapporten innefattar 34 förslag varav vissa utgör skarpa förslag till valet Andra är långsiktiga reformambitioner. Några skarpa förslag är: Betyg från årskurs 3 Mer individuellt inlärningsstöd Lärarhandledare för svaga skolor Mer lärarledd undervisningstid Praktik på gymnasiets alla program Minskad läraradministration Engagemanget hos Tomas Tobé (ordf i utb.utskottet), Erik Bengtsbo (ordf MUF) och Maria Stockhaus gick inte att ta fel på. I salen var vi många, alla minst lika engagerade. Det är dags att vi visar vår skolpolitik NU! Några frågor lyckades jag notera, här är svaren: Lärlingsutbildning måste tillbaka. Den är för alla, inte för skoltrötta. De praktiska linjerna ska förstås ha Ung Företagsamhet på schemat. Dator stöd självklart. Lagen anger Elev ska utan kostand ha läroverktyg som behövs för tidsenlig utbildning. Idéburen pedagogik som kan visa att man har andra metoder ska få undantag. T.ex betyg från årskurs 3. Krav på att alla lärare är pedagogiskt certifierade ger en statisk lärarkår. Målet borde vara att varje skola har t.ex 85% certade lärare. Lars Stålheim Kommunfullmäktigeledamot PS. Hittar du inte rapporten om skolpolitiken fråga mig eller Angela Fasth som oxå var på seminariet. Vi har en pdf-utgåva. Du vet väl att du kan se Fredriks tal på svtplay.se! Kolla inläggen på Facebook hos Partillemoderaterna, där finns den. Den kryptiska länken är annars: Sverigemötet

6 6 Kors va de vimlar av blåklätt! Är det valdag? Nej det är M-dag! Lördagen den 6:e april jobbade vi fram ett kommunalt handlingsprogram för I lunchpausen passade vi på att kampanja lite. MUF på Facebook! Du har väl inte missat MUF Partille på Facebook, vi har hela 118 likes och fler ska vi bli! Följ oss för nyheter, bilder och andra aktiviteter! Resultatet kommer att bearbetas ytterliggare och presenteras i tryckt form under vintern. Drygt 20 personer deltog, vid 15- tiden kunde vi vila geniknölarna. Sverigemötet Lars Stålheim Klimat och hållbarhet Vi vill att Sverige bli ett föregångsland. Kan vi? Visst kan vi! Sverige har stark forskning och flera olika projekt igång. Vi har gott rykte inom flera områden. Våra företag ska stöttas att växa både nationellt och internationellt. Vi diskuterade hur medborgarnas efterfråga ökas. Huvudbudskapet är att Moderaterna satsar för ett hållbart samhälle. Några av frågorna under seminariet: - Hur integrera hållbarhet? - Hur väga miljö mot pris vid inköp? - Hur hantera miljöskuld? - Varför få kommuner med detaljplaner med krav på plushus? - När blir vindkraft skattebefriad? Lev miljösmart! Lars Stålheim

7 Moderata seniorers årsmöteskonferens i Uppsala 7 Många konferenser har jag varit på men aldrig en med så många lysande och intressanta talare. Vad sägs om Fredrik Reinfeldt (som bett att få komma!), Tobias Billström, Peter Egardt, P J Anders Linder, Peje Emilsson, Jesper Strömbäck, Margareta B Kjellin + några forskare från universitetet. Fredrik började. Ålderspension beslutades 1913 då var medelåldern 56 år! Är dagens samhälle inställt på aktiva pensionärer? Många har vi. Efter valet 2006 har andelen 65+ ökat i arbetslivet. Vi har lättnader på 14 miljarder i skatt och varken arvseller förmögenhetsskatt. Några nya löften kom inte. Flera över 65 följer debatter, de är dem kunniga och viktiga i kommande val. Tobias informerade om Syrien och migrationsströmmarna över hela Europa. Inga asylsökande skickas tillbaka, en del får tillfälligt uppehållstillstånd i tre år. Hälften som får avslag vägrar lämna landet. Detta ger problem. Tobias poängterade att det är inte en mänsklig rättighet att stanna kvar i Sverige. Korta handläggningstiderna spelar en viktig roll, de är i dag 3-4 månader. Om borglig optimism diskuterade chefredaktör (SvD) P J Anders och Kreabchefen Peje. De konstaterade att borgligheten har idébakgrund, en politik som fungerar och kan se an goda möjligheter framöver. Viktigt att hålla idéarvet levande annars blir politiken bara pragmatisk! Vidare konstaterade de att S har genomgått dramatiska förändringar under 90- talet och att 40-talisterna kommer att ha ett avgörande inflytande över samhällsutvecklingen! Till slut 2014 har vi en fler som skall rösta för första gången som pensionärer än någonsin förr, det rör sig om runt en halv miljon. De får inte glömmas bort i kommande valrörelse! M Kampanjar! Inger René Vid den Iranska Eldfesten 19:e mars deltog flera moderata eldsjälar. Nötter, soppa och eldhopp. Vackert! 17:e maj samlades några vänner på Brewhouse under temat Musik, Handel och Export. Proffsigast var nog Eurovision Song Contest delen. Missa inte inbjudningar, gå med i Partillemoderaterna på Facebook!

8 8 Förbundsstämma Tal av Kent Persson Lördag 4:e maj samlades M i soligt o svalt Strömstad. Anders Olsson hälsade välkommen till förbundsstämma i Bohuslän genom att bjuda på en tjärad nyckelring. Lokala produkter som give-away till valet tror Strömstad på. Dagens talare: partisekreterare Kent Persson. Valet i Oslo i år, klar vi ska stötta Höyre, särskilt i sommarströmstad. Vi har 5 stora utredningar om vår framtida politik. Rapporterna ligger nu hos lokalföreningarna, svar till hösten. Så här lever vår demokrati. Vi behöver ha alla i jobb. Man ska kunna få jobb även utan erfarenhet från tidigare jobb. För företagare handlar det om förenklingar i byråkratin. Vårt mål Full sysselsättning. Alla ska känna att deras kunskaper och insatser efterfrågas. Skolan fungerar bra för många men inte för alla. Även den som sitter längst bak måste stöttas och den som sitter längst fram måste ses. I vissa skolor behövs det fler specialpedagoger, i andra behövs mindre klasser, etc. Olika lösningar för olika skolor, det gäller att elevens behov står i centrum. Obligatorisk förskoleklass för att ge ett bättre insteg. Skolfrågorna kommer att vara viktiga för alliansen och valet. En bra start i livet är alla värda. Sjukvården och välfärden stärks genom starkt lokalt ledarskap. Brottsligheten är alltid ett allvarligt problem. De brottsutsattas intressen måste vägas in. Unga måste tidigt skolas in. Sverige ska vara ett land där alla är trygga. Valet sker på valdagen till dess är utgången öppen. Att försöka inbilla väljarna att man löser nästa mandatperiod i nattförhandlingar tror vi inte på. Vi ser inte idag att det finns något annat regeringsalternativ. Valet Vad innebär det att röd-grön alternativ vinner? Kan S förhandla med MP och V? Så här skapar man inte en grundförutsättning för vanliga människor. Under vår mandatperiod har pensionärerna fått sänkt skatt 4 ggr. Sverige behöver en regering som vet vad den vill. Sverige behöver en Alliansregering med Fredrik och Anders. Nya Moderaterna är och ska vara i opposition till samhällsproblem. Väljarna ska uppfatta oss som hungriga och pigga. Politik är ett lagarbete. Sverige är bättre land idag än för 7 år sedan. Det lönar sig bättre att arbeta. Fler sjuksköterskor, poliser, apotek och vårdcentraler. Tillsammans ska man vinna val.

9 Förbundsstämma - Förhandling 9 Proposition om levande kustsamhälle. Där strandskydd ska utvecklas i samklang mellan kommuner och de näringar som finns lokalt. De nya regler som riksdagen beslutade 2012 ska anpassas till, tvärs kommunerna. Proposition om människosmuggling bifölls. Motion om överklagningar i byggärenden bör begränsas bifölls. Av Wictoria Insulan och Richard Åkerman. Motion om Svensk lantbruks ekonomiska problem av Christer Börjesson, Munkedal blev besvarad. Motion om skärpning av lagen om vinterdäckskrav för tung trafik av Ann-Sofie Alm, Munkedal bifölls. Motion om lån till krisdrabbade banker av Christer Börjesson, Munkedal, ansågs besvarad. Lånen är i- dag nästan återbetalade till staten. Motion om förenkling av byggreglerna vid nybyggnation av hyresrätter av Maria Stensby, Stenungsund. Flera talare engagerade sig i frågan. Undertecknads tilläggsyrkande att skicka till partistyrelsen för kännedom godkändes. Motion om återinförande av tjänstemannaansvar av Susanne Dekinnart Aronsson och Olle Fjordgen. Beslutades att skicka för utredande till partistyrelsen. Motion för fler jobb av Sofia Bitchler MUF Bohuslän. Jobb är en ryggrad i vår moderata politik. Dagens regler gör det omöjligt för studietrötta och de under 16 att arbeta. Motion mottogs med öppna armar. Maria Plass berömde den fina och omfattande motionen. Idag hamnar vi bättre än de flesta länder i EU vid jämförelser. Huvuddelen bifölls om än inte alla att-satser. Motion om förbättrad matchning mellan unga arbetssökande och företag av Carl-Henrik Lindberg, MUF. Bifölls rakt av och får ingå som remissvar till partistyrelsen angående ny jobb-politik. Motion om bilda ett internt kristeam för förtroendevalda i Bohuslän av Susanne Aronsson Dekinnart. Förbundet har en krisplan och motionen ansågs besvarad. Motion om obligatorisk genusutbildning för samtliga kandidater av Carin Ramneskär, MQ bifölls. Motion om nationell plan för att trygga Sveriges livsmedelsförsörjning på sikt av Ann-Sofie Alm, Munkedal bifölls. Motion om presstöd får olyckliga konsekvenser av Richard Åkerman, Lysekil bifölls. Motion om svenskt medlemskap i NATO av Maria Stensby & David Bertilsson, MUF ansågs besvarad.

10 10 Förbundsstämma Vår EU-kandidat på besök Motion om hedersvåld av Ann- Sofie Alm, Munkedal. Denna viktiga fråga berörde många och flera talare tog starkt ställning för att vi ska jobba för att hantera dessa problem. Motionen bifölls med applåder! Motion om mobbning på arbetsplatser och en Anställdas Ombudsman (AO) av Annette Eiserman Wikström, Mattias Johansson och Per Vorberg, Härryda ansågs besvarad. Motion om prioritering av vardagsbrottslighet av Lars-Arne Staxäng och Olle Fjordgren, Lysekil bifölls. Motion om psykisk hälsa bland unga av MUF. Flera talade och attsatserna utökades till 33:e att-satser. Huvuddelen bifölls. Motion om meddelandesystem typ AMBER alert i Sverige av Per Vorberg, Härryda bifölls. Motion om sexköpslagen av Gustaf Rudbäck, MUF ansågs besvarad. Motion om näringslivscoacher till nyanlända svenskar av Maria Stensby, MUF bifölls. Under stämman var det många skratt och applåder under de olika anförandena. Särskilt starka var applåderna till MUF's förslag och till de som var personligt berörda av frågan. Ordföranden svingade klubban på ett mycket vant och professionellt sätt. Trots antalet motioner kunde vi avsluta mötet inom utsatt tid. Under mötet kom Västsveriges moderata EU kandidat på besök. Cecilie Tenfjord- Toftby Hon har en stark koppling till västkusten, om än Ålesund i Norge. Den EU-politker som visar att lokala frågor är viktiga i EU är den kandidat (parti) som vinner. De frågor som behandlas i Bryssel är de frågor som vi måste visa gäller lokalt och påverkar lokalt. EU hanterar sjukvård, skolor och omsorg detta är lokala frågor. Cecilie brinner för svaveldirektivet. Centern i Norge vill inför passkontroll, troligen för att minska gränshandeln (23 miljarder ut). Detta är dåligt för norsk industri! Och dåligt för svensk handel. Vi måste ta arbetslinjen till EU. Det gäller att prata arbetslinjen utifrån den sidan att alla behövs ute på arbetsmarknaden. Det är inte moral utan det handlar om logik. Vi Moderater måste höras mer i EU. Det är viktigt för att utveckla EU. Förbundsstämman i Bohuslän genom Er redaktör Lars Stålheim

11 Namnlagsutredningen vad är det? 11 Det måste bli lättare att få byta namn antingen det är ett namn man inte gillar eller ett efternamn som man känner att man vill dela med någon annan s.k namngemenskap i en familj. Den nuvarande lagen är sedan 1982 och innehåller för många inskränkningar och krångligheter och dessutom är tre myndigheter inblandade, vilket riskerar att göra situationen rättsosäker. Under mer är tio år har ett stort antal ledamöter motionerat i riksdagen om en ny lag. Och äntligen vid jul 2009 beslutade regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning. Det har varit mer spännande och roligare än vad jag trodde att få sitta som moderat representant i den. Nu äntligen börjar vi bli klara och i slutet på maj kommer vi överlämna utredningen till justitieminister Beatrice Ask. Tidigare, mycket tidigare var namnet ju den enda möjligheten att identifiera människan den betydelsen har nästan helt tagits över av personnumret numera. I dag har namnet en känslomässigt stor betydelse för vår identitet därför blir vi inte glada över felstavade eller feluttalade egennamn! Det kommer att bli lättare för medlemmar i en familj som kan se ut på olika sätt med t ex barn från flera förhållanden att få ett gemensamt namn. Det kommer att bli lättare att byta såväl för- som efternamn, det kommer att bli lättare för ett adopterat barn att få behålla sitt gamla efternamn tillsammans med de nya föräldrarnas. De s.k mellannamnen försvinner, inte att förväxla med extra förnamn. En viktig begränsning gäller i dag och det är att namnet inte får väcka anstöt eller leda till obehag för bäraren förhoppningsvis får det följa med in i den nya lagen!! Betänkandet kommer alltså i slutet av maj vill du ha kopia av det så kontakta mig. Inger René Ordförande Kommunfullmäktige PS. Jag har en liten upplaga av betänkande Uppföljning av signalspaningslagen (dvs FRA-lagen) som jag gärna delar med mig av! Box på Gbg Horse Show

12 12 Miljöarbetet i VG-regionen Den 27:e maj bjöd Magnus Palmlöv, ledamot i VG-regionen för Göteborg in till diskussion på Avenyn 1. Från miljösekretariatet kom Viveka Reiners, chef samt Birgitta Nilsson och Tula Ekengren. Visionen är Det goda livet. Hållbar utveckling i tre perspektiv; Människa, Miljö och Ekonomi. Regionen ansvarar för hälso- och sjukvård samt regional utveckling. Häri ingår oxå miljö. Idag jobbar man inom Smart energi, Transporter, Energi och Livsmedel. Genom att skapa Gröna Listan över miljöcertifierade (främst) möbler har man fått flera fördelar. Ett mindre sortiment, fler lokala leverantörer och troligen stoltare medarbetare. Idag gäller 100% green cars, 100% eco-el, 50% möbler, 25% eco-mat. Smart energi (Birgitta). VG har ett gemensamt uppdrag runt detta ihop med kommuner, högskolor, stift och näringsliv. Klimatstrategi: 2030 ska västsvenska ekonomin inte vara beroende av fossil energi. Västsverige har flest antal anställda inom miljöteknik i Sverige. Ökning 57% Vi har klimatsmarta fordon, gröna livsmedel, energismarta låghus, mm. I vissa fall dubbelt så bra som övriga Sverige. Avtal: Älvpendel på göta älv, energibyggande, vindkraft, solenergi-solceller är några steg. Vgregion.se/smartenergi. Biogas (Tula). Biogas väst startade 2001 av BRG (Business Region Göteborg). Projektstöd 24 MSEK. Volvo först med metandisel, Lidköping första storskaliga biogasanläggning, Stigs center första publika gasstation, etc. Västsverige har investerat mycket i produktion och inte i distribution. Både Sthlm och Skåne har därför kommit längre i andel användning. För att få hävstång krävs att stöd ges till inhemsk produktion och inte till distribution som idag, här kan politiken göra mycket. Totalt stannade 18 personer på den interna diskussionen: Vad ska vi satsa på inför nästa val? Noterat: - Offentligt måste skapa efterfrågan. Ingenjörer kommer alltid att haka på. - Cykelmotorvägar. 9% cyklar här, 15 i Stockholm och 20 i Malmö. - Tunnelbana under asfalten. - Behålla inkubatorer från akademin. - Elladdningsstolpar. - Långsiktiga regler för tjänstebilar. - Opinionsbildning från M. - Locka entreprenörer att stanna i Sv. - Kollektivtrafik efter västlänken. På plats Er alltid miljöintresserade Lars Stålheim

13 Minnesord 13 Vår vän och kollega Peter Hultman somnade den 4 maj in och lämnade oss alla med en stor sorg och med ett mycket stort tomrum. Peter hade ett stort och genuint engagemang, en enorm integritet och en stark positiv tro och drivkraft i allt han gjorde. Han var rättfram, med ett stort hjärta och lika stor och varm humor, en frisk fläkt som lockade till många skratt! Det tydliga och rättframma sätt Peter visade alla han mötte, var ett av hans signum. Helt i linje med den uppfattning han hade om hur viktigt det var att lyssna in allas synpunkter och åsikter, för att kunna skaffa sig en bild och övertygelse, antingen inför att fatta beslut på sin arbetsplats, inom föreningslivet, eller inom hans politiska gärning. Peter var alltid öppen med sina åsikter om allt. Han var orädd och kunde med frenesi, men även med humor, debattera allt från fotboll till politik. Han respekterades av alla politiska företrädare, oavsett parti. Oavsett vilket av Peters många olika intressen det gällde, allt från vänner och nära och kära, fotboll, innebandy till på senare tid golf, engagerade han sig alltid till hundra procent i allt han gjorde. Lika stort engagemang visade han gentemot sin arbetsgivare. Stoltheten över och lojaliteten mot denne gick inte att ta miste på. Naturligtvis var han lika engagerad och lojal när han företrädde de Moderata väljarna på sina olika politiska poster. Även om han inte var den som mest äntrade talarstolen i Kommunen, hade han alltid något väl genomtänkt att säga, när han begärde ordet. I valtider var Peter, inte förvånande, en av dem som lade ner mest tid och kraft, oavsett om det var fråga om att ta fram handlingsprogram, valmaterial, träffa väljare, dela ut information eller uppmuntra oss alla andra. Denna vår långa, oftast blåklädda vän och kollega, pyntad av symboler för hans intresse och lojalitet, oftast med ett stort leende och gott skratt, har nu allt för tidigt lämnat oss. Det blir tyst och tomt här nu Hultman! De riktiga Änglarna, har säkert redan tagit dig till sina hjärtan Peter, för sådan var du! En härlig person, som var lätt att tycka om! Tack Peter för alla skratt och fina minnen vi bär med oss! Vi minns dig med glädje och värme. Lars-Inge Stomberg Gruppledare (M) Kommunfullmäktige Partille Linda Fröberg Ordförande Moderaterna Partille

14 14 Seniorträff en aprildag Den 27 april träffades seniorerna hemma hos Anna och Ingemar Sandahl i deras vackra hem. Vi gästades av en Göteborgsmoderat, Anders Ringström, som var aktiv i Partillemoderaterna i slutet av 80-talet. Det blev givetvis tal om hur det var i politiken på den tiden. Seniorerna bjöds på ärtsoppa med tillbehör och efteråt blev det hembakade våfflor. Boka redan nu den 19 september i almanackan. Jag återkommer med närmare detaljer i augusti. Jag önskar alla seniorer en trevlig sommar. Lars Lewander I salen på Svergiemötet 2013 På scenen

15 Hälsningar från MUF Partille! 15 Ungdomsförbundet i Partille hade årsmöte 17 maj. Där valdes styrelsen för 2013/14. Styrelsen består av Styrelsen vill tacka för förtroendet och är mycket taggade på att driva det växande ungdomsförbundet framåt. Partille är en stark förening i Bohuslän, och kommer även i fortsättningen vara det. Vi är och ska vara det självklara valet av ungdomsförbund hos unga i kommunen. Just därför kommer ni att se oss kampanja på skolor, gator och torg. André Röjd ordförande Joakim Jerpenfeldt vice ordförande Christoffer Helsing Linnéa Österberg ledamot ledamot VG-fullmäktige gillar M-motion! Under senaste regionfullmäktige bifölls Marith Hesse och Anders G Högmarks motion angående att Västra Götalands regionen, som är en av de största arbetsgivarna i Sverige, ska utreda hur man kan samarbeta med Samhall för att hjälpa fler människor att komma i arbete. Det är glädjande och viktigt att man bifaller denna motion, i full enighet. Det är oerhört viktigt att regionen tar ett större ansvar för att bryta utanförskap och arbetslöshet. Nu ska det bli spännande att se vad ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Samhall kan leda till. Marith Hesse, Ersättare i Regionstyrelsen och Regionfullmäktige.

16 Kalendarium To 6/6 Ti 18/ Lö 22/6 Sö 14/7 Nationaldagen KommunFullmäktige, KF-salen Midsommardagen Kronprinsessans födelsedag To 8/8 Drottningens namnsdag Må 12/ Gruppmöte, KS-rummet (Jan & Angela) Ti 3/ Må 9/ KommunFullmäktige, KF-salen Gruppmöte, KS-rummet (Hadar & Margareta) Ti 1/ KommunFullmäktige, KF-salen Må 7/ Gruppmöte, KS-rummet (Inger & Ingemar) 7/10-18/10 Provval (riks o region) To 24/10 FN-dagen Sö 27/10 Sommartid slutar Ti 29/ KommunFullmäktige, KF-salen Må 4/11 Gruppmöte, KS-rummet (Christian & Otto) On 6/11 Gustav Adolfsdagen On 27/ KommunFullmäktige, KF-salen Må 2/ Gruppmöte, KS-rummet (Sven-Bertil & Stefan) To 10/12 Nobeldagen Ti 17/ KommunFullmäktige, KF-salen Sö 25/5 Valdag EU (2014) Sö 14/9 Valdag Sverige (2014) Utbildningar & valarbete Under hösten kommer valarbetet att synas lite mer i kampanjer och lite mer i riktade utbildningar. I skrivande stund vet jag inte vilka tider eller kurser och seminarier som kommer. Håll ögonen öppna, rekommenderas att abonnera på Facebook Partillemoderaterna. Lars Stålheim Saknar du blå M-jacka? Kolla med Adam han kan ha några i reserv! eller adam.algotsson@moder at.se. Hemsida: Nästa presstopp: e-post: partille@moderat.se Bli ny medlem; betala in 100:- på PG ange namn, adress, telefon och ev. e-post (redan medlem då får du ett inbetalningskort hem).

Å så vackert det är! Sopsug. Rosa Steget 18:e aug. Årgång 19 Nummer 2012:3 September 2012

Å så vackert det är! Sopsug. Rosa Steget 18:e aug. Årgång 19 Nummer 2012:3 September 2012 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 19 Nummer 2012:3 September 2012 Innehåll Kåseri sid 2 Almedalsveckan sid 3 M-dag våld sid 4 Bomässa sid 5 Kustturné sid 6 M-dag 29 sept sid

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Välkommen till Sollentunamoderaterna!

Välkommen till Sollentunamoderaterna! Nymedlemsinformation Utgåva 1/2012 Välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi är en del av ett parti som ständigt försöker förnya oss och utveckla

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Center-kontakt Medlemsblad för centerpartiets kommunkrets 2013 ULRICEHAMN Nr: 2

Center-kontakt Medlemsblad för centerpartiets kommunkrets 2013 ULRICEHAMN Nr: 2 Center-kontakt Medlemsblad för centerpartiets kommunkrets 2013 ULRICEHAMN Nr: 2 INNEHÅLL: 1. Skara Domkyrka 2. Kretsordförande Bengt Leander 3. Kyrkovalet 4. Kyrkovalet 5. Kyrkovalet 5. Medlemsvärvning

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6 Nr 2-201 6 SOCIALDEMOKRATERNAS NYHETSBREV I STRÄNGNÄS KOMMUN Källgatan 1, 645 31 Strängnäs www.socialdemokraterna.se/strangnas ANSVARIG UTGIVARE: Ingrid Fäldt Redaktören har ordet Vi närmar oss med stormsteg

Läs mer

tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik

tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik Innehåll Sammanfattning 3 KLASSRESAN SKA BÖRJA I KLASSRummet 4 TOLV ÅRS SVEK MOT skolan 4 Tidigare betyg för kunskapsuppföljning

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Valrörelsen är igång! Valvaka. Förtidsrösta gärna! Årgång 21 Nummer 2014:3 September 2014. Vår politik

Valrörelsen är igång! Valvaka. Förtidsrösta gärna! Årgång 21 Nummer 2014:3 September 2014. Vår politik Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:3 September 2014 Innehåll Kustturnén sid 3 Valaffischer sid 4 Marknadsföring sid 5 Valvaka sid 6 Valarbete sid 7 Näringslivsgruppen

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Vem styr egentligen? !!!

Vem styr egentligen? !!! !!! Vem styr egentligen? Jag har precis stängt av TV:n efter den första stora debatten efter valet 2014. Det var första debatten för vår egen Anna Kinberg Batra. Det var också första debatten för Stefan

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater Ett kommunfullmäktigeprotokoll från ett moderatperspektiv Kommunfullmäktige, Gävle kommun Sammanträdesdatum: 2015-07-08 Plats: Stadshuset, Spegelsalen Tid: Kl. 14:00 19.00 1. Utökat kommunalt engagemang

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Tillgänglig minister

Tillgänglig minister 22 reflex #4 2013 PORTRÄTTET Tillgänglig minister Erik Ullenhag brinner för diskrimineringsfrågor. På NHR:s förbundskongress ska han ge sin syn på tillgänglighet och människovärde. Text & FOTO: HÅKAN SJUNNESSON

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Information från. Anhörigstödet. våren 2016

Information från. Anhörigstödet. våren 2016 Information från Anhörigstödet våren 2016 Hej! År 2015 går mot sitt slut, och det är dags att summera och planera inför nästa år. Året som gått har bjudit på många trevliga möten med er som är anhöriga

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2015

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2015 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2015 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 2 Grönområden... 3 Energi... 3 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning

Riksdagen en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning September 2007 Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och bestämma om allting.

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ 11 februari 2016 Nösnäsgymnasiet, Aulan Moderator: Ulla-Carin Moberg, Social resursförvaltning Göteborg Närvarande: Peter Galatius, Uddesten

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Sammanställning värdegrundsbegrepp personal. Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Begrepp som

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Nu är det klös i politiken!

Nu är det klös i politiken! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 23 Nummer 2016:1 Mars 2016 Innehåll Kåseri sid 2 Facebook sid 3 Niklas Wykman sid 4 Årsmötet sid 6 Ny styrelse sid 7 Årsberättelse sid 8 Sverigemötet

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 Lokförarbladet SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 2016, apans år. Presentation av kandidaterna inför årsmötet ISS och övergångsavtalet. Långtidssjukskriven? Våra skor. Nytt år, nya utmaningar, nya vänner

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Ge dig själv en rad Gyllene år

Ge dig själv en rad Gyllene år Gemenskapsboendet Tersen Ge dig själv en rad Gyllene år Barnen har skaffat eget boende. Jobbet rullar på eller du har gått i pension. Det är nu du kan göra det där som kanske fick vänta medan barnen växte

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum.

http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum. Sida 1 av 5 http://villaagarnasavean.se Protokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 3/5-2016 mellan kl. 19.00 21.00 i Tingshusets lilla rum i Lerum. Under sammanträdet serverades en enkel fika Närvarande:

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Mats Rydby 2004-12-16 Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Jag är som ledare och chef medveten om att organisationens kärna och höjdpunkt är kunden/brukaren och dennes möte med medarbetaren i ett

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Inlagt av modthefor mån, 2014/09/08-09:44 Ingress: SNS ordnade en välbesökt debatt på Klubben måndagen den 1:a september mellan

Inlagt av modthefor mån, 2014/09/08-09:44 Ingress: SNS ordnade en välbesökt debatt på Klubben måndagen den 1:a september mellan Valdebatt i Paris Inlagt av modthefor mån, 2014/09/08-09:44 Ingress: SNS ordnade en välbesökt debatt på Klubben måndagen den 1:a september mellan Henrik von Sydow moderat riksdagsledamot och ordförande

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Kommunfullmäktige Vallentuna

Kommunfullmäktige Vallentuna (1864) Anders Jönsson Wagner, 38, Politisk sekreterare, Jag vill ha ett som växer och som människor vill flytta till. När kommunen växer får vi resurser till det som är viktigt; förskola, skola och omsorg.

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19 VÄNSTERPARTIETS BUDGETFÖRSLAG 2016 & PLAN FÖR 2017 2018 Innehål Sida 1 INLEDNING... 2 2 KOMMUNEN SOM ARBETSGIVARE... 3 3 SATSNINGAR I SKOLAN... 4 4 FOLKHÄLSA... 5 5 ATT LEVA OCH BO I KARLSHAMN... 6 6 KULTUR...

Läs mer

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB FRAMTIDENS STUDENT -OM NYA VÄRDERINGAR OCH LIVSSTILAR Thomas Fürth forskningsledare, Kairos Future AB SUNETVECKAN, MALMÖ HÖGSKOLA, 2012-10-23 Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? SITEsuppdrag Samhällsbyggnad Skapa förutsättningar för helårsturism Arbetsområden Samhällsservice Infrastruktur Kompetensförsörjning Tillvägagångssätt

Läs mer