Nulägesanalys & Kravspecifikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nulägesanalys & Kravspecifikation"

Transkript

1 Nulägesanalys & Kravspecifikation Thord Schibler/Johan André Examensarbetare vid AU-System Mobile augusti 1999

2 Innehåll Ordlista & Förkortningar 1 1 Bakgrund Inledning Avgränsningar Testning SIM-kortstester Automatisering Autmatiserad testmiljö Krav Övergripande systemkrav Helheten JT Automatisering JT Transportservern JT Terminering S Expanderbar S Testfall JT Applikationer JT Kommunikationsspecifika krav SFM A Protokoll för SMS-C A Terminal Response A,F SEND-SM F SAP F Testspecifika krav Verifiering S Loggar JT,F Testverktyg S TP-OA H... 6 Referenser 6 Dokument: JTXM01.doc

3 Ordlista & Förkortningar AviSIM Klientapplikationer Administrator & Service Assistant som hanterar nedladdningar och uppdateringar till SIM-kort GSM Global System Mobile GSM 11.xx Specifikationer som innehåller kommunikationsprotokoll för kommunikation mellan ME och SIM-kort och STK överföringar ME Mobile Equipment Mobil enhet/telefonen Komponent Systemkomponent De systemdelar som möjliggör uppdatering och hantering av SIM-kort och dess data, enligt figur 1. OTA Over-The-Air Samlingsnamn för de funktioner som kan ändra datat på ett SIM-kort genom att skicka SMS SAP SIM Application Platform Internt kommunikationsverktyg som förenklar kodning av bl a trådning SEND-SM Meddelandetyp som genereras av SIMkortet SFM SIM FileManagement Klientapplikation SIM Subscriber IdentityModule SMS Short Message Service SMS-C Short Message Service Centre Server SMS-Gateway Sköter kopplingen mellan TS och SMS- C STK SIM ToolKit Funktioner som stödjer nedladding av applikationer, menyer mm. på enme och SIM-kort STM SIM Toolkit Messaging Simpos AviSIMPOS Mjukvara som via en kortläsare kan arrangera datat på ett SIM-kort genom diverse olika funktioner System Alla delar och komponenter som finns mellan ett SIM-kort och en klientapplikation, se figur 1 TP-OA Transfer Protocol Originating Address Den adress som utfärdar ett SMS, och som då skall ta emot ett eventuellt svar TS Transportserver Består av tre delar SFM, SMS-Gatewayoch OTA-Server Toolbox Mjukvara som via en kortläsare läser och visar filer (filstrukturbaserat) på ett SIM-kort och som kan uppdatera och ändra dessa TR Terminal Response Svar som ME kan skicka till SIM-kortet som bekräftelse Dokument: JTXM01.doc 1(6)

4 1 Bakgrund 1.1 Inledning Vid testning av SIM-kort och stöd för dessa är man oftast tvungen att (skarpt) använda sig av GSMnätet. Speciellt då man vill testa nyfunktionalitet såsom applikationer, nya funktioner eller allmänna nedladdningar på kortet. Då GSM-nätet och dess inverkan på överföringen inte tillför något för testningen av SIM-kortet önskar man elimiera detta i kedjan, se figur 1, av systemkomponenter vid testförfarandet. Klient OTA-Server DB GSM SIM Klient STM-Server SMS-Gateway SMS-C Figur 1: Kedjan av systemkomponenter. 1.2 Avgränsningar Målet är att lyfta ut de komponenter som inte påverkar resultatet av SIM-kortsnedladdningar utan att påverka någon funktionalitet i systemet. Efter ett möte , [1], beslutades det att allt mellan Transportservern (TS) och SIM-kortet, d.v.s. SMS-C, GSM-nätet och telefonen (ME), inte skall vara med vid testningarna och istället skall en nysystemkomponent ta över och emulera kommunikationen mellan TS och SIM-kort. Den grafiska representationen av ME och SIM-kortets innehåll kommer inte att emuleras. 1.3 Testning Testning kan delas in i tre olika grupper som markant skiljer sig från varandra vad det gäller både förväntningar på resultat och vilka skäl som ligger bakom en testning. Tillfällig testning Tester som utförs då ochdå (ad-hoc-karaktär) och som inte är nämnvärt stora i omfång och tid. Parametrisk testning När en produkt är i slutfasen och det skall verifieras att den dels har den förväntade funktionaliteten och ett därtill hörande korrekt uppträdande. Dessa tester är, mer eller mindre, av iterativ karaktär och de tar mycket tid och är väldigt omfattande. De kan dock delas in i s.k. canned transactions som består av i förväg noga programmerade standardmässiga 1 scenarior. Sofistikerad testning Tester som utförs av ingenjörer, forskare, utvecklare o.s.v. Dessa tester har en väldigt komplex karaktär och är stundom tidskrävande. 1.4 SIM-kortstester På AU-System finns de tre testprinciperna enligt 1.3 representerade och de följer i stort sett förfarandet som illustreras i figur 2. Klientapplikationer används för att mata in data och SMS som skall ned på kortet. 1 Med standardmässiga avses de för produkten vanliga scenarier, procedurer, förlopp m.m. Dokument: JTXM01.doc 2(6)

5 AviSIM OTA Service Assistant Administrator Inmatning Transportserver Klient DB SMS-C MS GSM-Nät Verifiering Överföring Applikation Toolbox Simpos ME Nedladdning Figur 2: Testningsförlopp vid test av SIM-kort. 1. Överföring Informationen går igenom TS som kommunicerar med DB och vidarebefodrar informationen vidare till SMS-C. SMS-C lägger på en header innan det skickas via GSM-nätet till ME. 2. Nedladdning ME tar emot och laddar ned datat (filer, applikationer o.s.v.) på kortet enligt GSM Verifiering Detta går till på olika sätt beroende på vilken typ av nedladdning det är, exempelvis OTA, SMS eller STK. (a) Via telefonens menyer direkt verifiera resultatet. (b) Genom att låta SIMPos läsa på kortet via en kortläsare och visa vad som finns på kortet. (c) Genom att låta SIM Toolkit läsa in filstrukturen från kortet via en kortläsare och visa filer och dess innehåll. 1.5 Automatisering När man väljer att automatisera ett test måste man göra en avvägning inför hur man tror framtiden kommer att påverka testet. Det är oftast mindre kostsamt att en gång göra ett manuellt test än att ta fram en automatisk testmetod för ett test. På samma vis är det mindre kostsamt att utveckla en automatisk testmetod där många testomgångar skall genomföras jämfört mot att göra det manuellt varje omgång. För att få en effektiv automatiserad testning av SIM-kortsnedladdningar ska vi utveckla denna nya systemkomponent, nämd under 1.2. Det blir en applikation med arbetsnamnet SIM-ShortCut som kommer att utföra dessa emuleringar. Därefter kommer ett testverktyg styra klientapplikationerna för nedladdningar och verifieringar. På så sätt kommer det bli möjligt att utveckla effektiva testmiljöer för olika kortstöd Autmatiserad testmiljö Det som följer efter användandet av ett testverktyg och SIM-ShortCut är att skapa sig en bank av olika tester. Till en början bör man utveckla generiska tester för de kort som man vill stödja och sedan med dessa som grund ta fram specifika tester som subgrupper för de respektive korten. En faktor som gör att det blir Dokument: JTXM01.doc 3(6)

6 mindre kostsamt är att alltid spara de tester-miljöer som görs för respektive kort för att på sätt bygga upp sin bank av färdiga tester. Sedan bör det också finnas väl dokumenterade besrkivningar av vad testerna gör och förväntas resultera i. Det sistnämnda innefattas dock inte inom ramarna för examensarbetet. 2 Krav De krav som vi, JA och TS, har tagit fram härur främst ifrån de möten som varit, [1, 2]. I kommande avsnitt, , finns kraven uppställda och indelade tre huvudgrupper enligt kommunikationsoch testkrav samt övergripande systemkrav. För varje krav finns en notering som indikerar vem som har ställt kravet enligt: Allmänt/Övergripande A Fredrik Broman F Hilde Digernes H Johan & Thord JT Staffan Lindgren S 2.1 Övergripande systemkrav Helheten JT Systemet som helhet med dess komponenter skall ej påverkas. Samtliga systemkomponenter skall kunna fungera och operera på samma sätt som om SIM-ShortCut inte var inkopplad. Detta är viktigt då man vill behålla systemets normala uppträdande vid testerna Automatisering JT Testförfarandet skall automatiseras. För att kunna automatisera testerna behövs en effektiv testplattform som fås genom att nyttja ett testverktyg (Visual Test), SIM-ShortCut och en kortläsare och sätta upp det enligt figur 3 och sedan ta fram olika testscenarior Transportservern JT Allt som kommer från TS, Transportservern, skall laddas ned på kortet. Eftersom SMS-C och telefonen ersätts av SIM-ShortCut skall således allt som är kommer från TS transformeras, formateras och laddas ned på kortet Terminering S Tester skall kunna terminera mot ett SIM-kort Expanderbar S Det skall vara en expanderbar applikation. SIM-ShortCut skall implementeras på sådant sätt att - det är enkelt att lägga till nya funktioner - det inte krävs några större eller omfattande ändringar av SIM-ShortCut då närliggande systemkomponenter genomgår mindre ändringar Testfall JT De testfall som skall tas om hand om är endast de grundfall 4-5 stycken till dags datum. För att det ska vara möjligt för JA och TS att göra färdigt SIM-ShortCut inom tidsramarana för examensarbetet avgränsas antalet testfall. Dokument: JTXM01.doc 4(6)

7 Klient Transportserver Applikation SIM-ShortCut Testverktyg Visual Test DLL SIM Verifiering Toolbox Kortläsare Figur 3: SIM-ShortCut insatt i systemkedjan Applikationer JT De applikationer som behöver skall kunna få ta emot bekräftelser (ackar). Enligt skall de klientapplikationer som vanligtvis får bekräftelser (acknowledgement) från exempelvis SMS-C även då SIM-ShortCut används fortfarande få dessa 2.2 Kommunikationsspecifika krav SFM A Samtliga SMS-typer skall stödjas: 1. 7-bitars 2. 8-bitars 3. Unicode (16-bitars) Dessa är de tre nuvarande standardiserade SMS-formaten och dessa måste därför stödjas helt Protokoll för SMS-C A Endast ett protokoll i SMS-C bör användas det skall vara UCP som använder sig av TCP/IP. UCP stödjer två kanaler så att det blir kommunikation med full duplex mot SIM-kortet Terminal Response A,F Vid STK-meddelande skall det alltid skickas ett terminal-response till kortet SEND-SM F Alla send-sm skall skickas vidare till Transportservern SAP F Det internt utvecklade kommunikationsverktyget SAP bör användas för att förenkla kodingen och slippa programmeringstrådning. Dokument: JTXM01.doc 5(6)

8 2.3 Testspecifika krav Verifiering S Det skall gå att verifiera resultatet av en nedladdning. Efter en nedladding vill man kunna kontrollera vad som blev nedladdat och även hur det gick Loggar JT,F Alla operationer, transaktioner och bekräftelser (ackar) skall loggas i fil. En typisk rad i loggen kan innehålla: 1. datum 2. tid 3. debugnivå 4. status 5. vilket kommando som utfört vad Testverktyg S Visual Test bör användas för att kunna verifiera resutatet av en nedladdning. Visual Test bör användas för att den har möjligheter att kommunicera med och styra Toolboxen. På såsätt kan nya tester läggas till med ett script som då relativt enkelt kan verifieras TP-OA H Det skall vara möjligt att konfigurera tp-oa, Transfer Protocol Originating Address, i en ini-fil 2 som läses av SIM-ShortCut. Referenser [1] //FRMNTW/DOCS/Kravdiskussion v2.doc, sammanställning av mötesanteckningar från [2] //FRMNTW/DOCS/Krav doc, sammanställning av anteckningar från JA och TS modellering. 2 En fil med liknande syntax och semantik som Windows initieringsfiler (.ini) har. Dokument: JTXM01.doc 6(6)

Systemspecifikation. Thord Schibler/Johan André Examensarbetare vid AU-System Mobile augusti

Systemspecifikation. Thord Schibler/Johan André Examensarbetare vid AU-System Mobile augusti Systemspecifikation Thord Schibler/Johan André Examensarbetare vid AU-System Mobile 1999 16 augusti Innehåll 1 Introduktion 1 2 Design av mjukvaruarkitektur 1 2.1 Faser.... 1 2.1.1 Indelning... 1 2.2 Detaljerad

Läs mer

Projektrapport EDA095

Projektrapport EDA095 Projektrapport EDA095 Grupp 8 Fredrik Stål, dt08fs5@student.lth.se Per-Gustaf Stenberg, dt08ps5@student.lth.se Mattias Frisk, dt08mf3@student.lth.se Joakim Hembrink, dt08jh8@student.lth.se 16 maj 2012

Läs mer

KUNDREGISTER Sid 2(7) Teknisk specifikation

KUNDREGISTER Sid 2(7) Teknisk specifikation KUNDREGISTER Sid 1(7) Kundregister Innehållsförteckning 1 Allmänt...2 1.1 Inledning...2 1.2 Disposition...2 1.3 Ordlista...2 1.4 Referenser...2 2 Systemöversikt...3 3 Systemlösning...4 3.1 Kundregisterfiler...4

Läs mer

Hjälpprotokoll till IP

Hjälpprotokoll till IP Hjälpprotokoll till IP IP-protokollet är ju Internets nätverksprotokoll En filosofi vad gäller Internetprotokollen är att man inte ska försöka skapa ett protokoll som kan hantera alla tänkbara problem,

Läs mer

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet...

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet... Nyheter i Dynamics NAV 2016 Innehåll App-klient för smartphones... 2 Power BI... 3 Arbetsflöde... 4 CRM Online... 5 Webb-klienten... 6 Dokumenthantering... 7 Molnet... 8 Elektronisk fakturering... 9 App-klient

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Övervaka www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste alltid

Läs mer

Automatiserade testsystem

Automatiserade testsystem Automatiserade testsystem Fredrik Edling, Tekn. Dr. Enea Services Stockholm fredrik.edling@enea.com Min bakgrund 2000: Civilingenjör teknisk fysik, inriktning mot tillämpad fysik 2004: Teknisk doktor,

Läs mer

Telia Touchpoint Plus. Användare

Telia Touchpoint Plus. Användare Telia Touchpoint Plus Unified För valfrihet av terminal och samlad kommunikation. Användare Mål: Efter genomgången utbildning ska du förstå hur du kan använda din Touchpoint app och din Touchpoint softphone

Läs mer

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 FileCentral Desktop Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 Inf of lex Connect AB Sankt Eriksgatan 58 SE-112 34 Stockholm Sweden Tel: 08-555 768 60 Fax 08-555 768 61 inf o@inf of lexconnect.se www.inf

Läs mer

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Daniel Leonardsson dale0010@student.umu.se Kajsa Persson kape0038@student.umu.se I samarbete med Svensk Maskinprovning,

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN Tid: 4 september 2008 kl 19.00 Plats: Hemma hos ordförande Ove Paulusson i Mölndal Närvarande: Ordförande Ove Paulusson () IT-ansvarig Morgan Fredberg () via

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Massutbyte av HCC. Manual för administration av massutbyte i SITHS Admin

Massutbyte av HCC. Manual för administration av massutbyte i SITHS Admin Massutbyte av HCC Manual för administration av massutbyte i SITHS Admin Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Förutsättningar... 2 1.2.1 Informera alla användare att de ska ha sina pinkoder

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA.

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. UTREDA. REKOMMENDERA. PLANERA. LEDA. IMPLEMENTERA. FÖLJA UPP. FÖRBÄTTRA. VI GÖR DIN UTMANING TILL VÅR Vi lever i en internetuppkopplad värld. Numera

Läs mer

Laboration 2: Ett kommunikationssystem

Laboration 2: Ett kommunikationssystem Laboration 2: Ett kommunikationssystem 1 Syfte Att arbeta ännu mer med OO-design och programmering, framför allt programmering mot gränssnitt. Undantag och felhantering. Parallellism 2 Uppgift Ni skall

Läs mer

DRAFT Mottagningswebben Kravspecifikation

DRAFT Mottagningswebben Kravspecifikation DRAFT Mottagningswebben Kravspecifikation Patrik Stenmark 2006-12-17 Contents 1 Introduktion 2 2 Ordlista 2 3 Användarnas mål 2 3.1 Titel.................................................. 2 3.2 Daddor................................................

Läs mer

Användarkravspecifikation för Fiskutsättningar

Användarkravspecifikation för Fiskutsättningar 1(15) Datum 2015-08-25 Beteckning Användarkravspecifikation för Fiskutsättningar Handläggarstöd för verksamhet: Fiskutsättningar Läsanvisning Denna användarkravspecifikation är verksamhetens beskrivning

Läs mer

Testning av Sambi. Testplan. Version PA5. Fil namn: SAMBI_TP.docx Senast sparad: 2014-10-13. Copyright (c) 2014 IIS

Testning av Sambi. Testplan. Version PA5. Fil namn: SAMBI_TP.docx Senast sparad: 2014-10-13. Copyright (c) 2014 IIS Testning av Sambi Testplan Version PA5 Fil namn: SAMBI_TP.docx Senast sparad: 2014-10-13 Copyright (c) 2014 IIS Dokument kontroll Dokument information och säkerhet Skapad av Faktaansvarig Dokumentansvarig

Läs mer

ARTEMA DESK MED PINPAD MCU 5900

ARTEMA DESK MED PINPAD MCU 5900 ARTEMA DESK MED PINPAD MCU 5900 Manual Sverige Innehållsförteckning Sida 1. INSTALLATIONSBESKRIVNING 2 1.1 Anslutning till ARTEMA DESK 2 1.2 Anslutningsinstruktion 2 2. KONFIGURATION 3 2.1 PIN-enhet levererad

Läs mer

Semesteromställning Personec P

Semesteromställning Personec P 2016-04-20 1 (6) Semesteromställning Semesterår enligt semesterlagen 1 april - 31 mars 2016-04-20 2 (6) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Att tänka på inför sista löneberäkningen för april-lönen...

Läs mer

Inspektion Användarmanuel

Inspektion Användarmanuel Onix AS Version 1.0.5.0 16.12.2014 2014 Inspektion Användarmanuel Denna applikation kan du enkelt kontrollera utrustningar i Utrustningsportalen. 0 S i d a INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida INLEDNING... 3 STARTA

Läs mer

Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION

Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION Laborationsansvariga: Anders Arvidsson Utskriftsdatum: 2005-04-26 Syfte Laborationen syftar till att ge studenten tillfälle att närmare bekanta sig med RS-232-protokollet,

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning 5. 3.1 Starta upp enheten 5

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning 5. 3.1 Starta upp enheten 5 Version: 1.1 1 Innehåll 1 Dokumentbeskrivning 3 2 Användarinformation 3 3 Installations anvisning 5 3.1 Starta upp enheten 5 3.2 Sätta skärmlåskod 8 3.3 Skapa Google konto 10 3.4 Installera Mobileiron

Läs mer

MBX Mobilapp. Inloggning. Mobilapplikationens huvudmeny. MBX Mobilapp - 2016

MBX Mobilapp. Inloggning. Mobilapplikationens huvudmeny. MBX Mobilapp - 2016 MBX Mobilapp MBX mobilapplikation finns både för Android och iphone, och gränssnittet är i princip detsamma på de båda plattformarna. I detta dokument används skärmbilder från Android. Inloggning För att

Läs mer

TDC Mobil användarmanual

TDC Mobil användarmanual TDC Mobil användarmanual Sida 2 1. KOM IGÅNG MED TDC MOBIL... 3 OM DU FÅTT ETT NYTT MOBILNUMMER... 3 OM DU FLYTTAT DITT MOBILNUMMER TILL TDC... 3 FLYTTA TELEFONBOKEN MELLAN TELEFONER... 3 PIN- OCH PUK-KODER...

Läs mer

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan Information om filöverföring Innehåll 1 AUTOMATISK ELLER MANUELL FILÖVERFÖRING...3 1.1 MANUELL FILÖVERFÖRING VIA WEBBPLATSEN...3

Läs mer

PCI ETHERNET CARD 100 MB

PCI ETHERNET CARD 100 MB PCI ETHERNET CARD 100 MB Användarhandbok Version 1.0/Winbond Upphovsrätt Ingen del av denna manual får utan tillverkarens föregående skriftliga tillstånd reproduceras eller överlämnas, i någon form eller

Läs mer

Realtid. eda040project2010 MANUAL. - Christoffer Olsson. - Daniel Lehtonen

Realtid. eda040project2010 MANUAL. - Christoffer Olsson. - Daniel Lehtonen Realtid eda040project2010 MANUAL dt08es7 dt08co0 dt08dm8 dt08dl4 - Emil Selinder - Christoffer Olsson - David Meyer - Daniel Lehtonen Innehållsförtäckning Introduktion Hur man kör igång programmet Proxy

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Styrande faktorer och övergripande systemkrav vid testning av SIM-kortskommunikation

Styrande faktorer och övergripande systemkrav vid testning av SIM-kortskommunikation Styrande faktorer och övergripande systemkrav vid av Examensarbete utfört vid, KTH & Utvecklings ochforskningsavdelningen vid AU-System Mobile Mh.Th. 99-10 Industrial Control Systems School of Electrical

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat

The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat PB Pirate Bay TBP The Pirate Bay M Vittne, Jurist vid IFPI, Magnus Mårtensson Å Åklagare, med inriktning på IT-relaterade brott, Håkan Roswall t0 + 00:15:35

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

WAGO IO System Service Seminar. Diagnostik

WAGO IO System Service Seminar. Diagnostik WAGO IO System Service Seminar Diagnostik 1 Dioder på Controller Link 1/2 Ethernet Länk status Av - ingen ethernet anslutning grön - Ethernet anslutning blinkande grön - Ethernet anslutning skickar / tar

Läs mer

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0 Introduktion till integrering av Schenkers e- Version 2.0 Datum: 2008-06-18 Sida 2 av 8 Revisionshistorik Lägg senaste ändringen först! Datum Version Revision 2008-06-18 2.0 Stora delar av introduktionen

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1 för version 1.3.1 Copyright information 2011 Tidomat AB. Med ensamrätt. Ingen del av detta dokument får återges, lagras i dokumentsökningssystem eller vidaresändas i någon form utan ett skriftligt godkännande

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Ver. 19734. Guide. Nätverk

Ver. 19734. Guide. Nätverk Ver. 19734 Guide Nätverk Innehållsförteckning 1. Introduktion 1 2. Protokoll 1 2.1 FTP 1 2.2 DNS 1 2.3 HTTP 2 2.4 HTTPS 2 2.5 TFTP 2 2.6 SNTP/NTP 2 2.7 SIP 2 2.8 RTP 2 2.9 RTCP 2 3. Nät 3 4. Brandvägg

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning GSM-start Thermo Top Installationsanvisning Beskriver manövreringen av värmare. För övriga funktioner, se engelsk manual Feb -09 Service och installation av startutrustningar får endast utföras av utbildad

Läs mer

Kommentarer utbildning föreningar. Närvarokort. Grundföreskrifter. För sent inkommen ansökan

Kommentarer utbildning föreningar. Närvarokort. Grundföreskrifter. För sent inkommen ansökan Kommentarer utbildning föreningar Bild 5 Närvarokort - Närvarokorten (manuella eller digitala i IdrottOnline) är föreningens värdehandling och grunden för LOK-stödsansökan. - Föreningen måste vara noga

Läs mer

ABAX Föraridentifiering

ABAX Föraridentifiering ABAX Föraridentifiering Ett enkelt och effektivt system för registrering av vem som har kört bilen för företag där flera förare delar på bilarna i bilparken. Systemet kopplar samman resor och reseinformation

Läs mer

GSM-RELÄ MED 2 INGÅNGAR, 2 UTGÅNGAR. 850/900/1800/1900 MHz. GSMS-SW22 Manual

GSM-RELÄ MED 2 INGÅNGAR, 2 UTGÅNGAR. 850/900/1800/1900 MHz. GSMS-SW22 Manual GSM-RELÄ MED 2 INGÅNGAR, 2 UTGÅNGAR 850/900/1800/1900 MHz GSMS-SW22 Manual FJÄR R ST Y R T G SM -RELÄ ME D B R E T T A N V Ä N D INGSOM R Å D E Tillverkad i Sverige med svenska och icke-svenska komponenter

Läs mer

Kom igång med Telia Touchpoint App. Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3963_2-1505

Kom igång med Telia Touchpoint App. Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3963_2-1505 Kom igång med Telia Touchpoint App Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3963_2-1505 Installera Här får du en enkel guide till hur du installerar Touchpoint App

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Jonatan Hilmarch (Grupp 13) 880427-5595 hilmarch@skip.chalmers.se Kurs: Människa-Datorinteraktion TIG061 HT 2010 Projekt 1 - en tillbakablick Enligt projektets systemdefinition

Läs mer

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok SIS Capture Station IIIIII Användarhandbok www.gemalto.com 1. En beställning i korthet 2. Huvudmenyn När du startar SIS Capture Station visas huvudmenyn. Från denna kan du välja att starta applikationen,

Läs mer

EDA095 Nätverksprogrammering

EDA095 Nätverksprogrammering EDA095 Nätverksprogrammering Projekt Checkers Grupp 8, 2008 Dag Wahlberg Leo Barnes Erik Wallenborg Ylva Mellbin

Läs mer

Kom igång med Telia Touchpoint App. Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3719_1-1403

Kom igång med Telia Touchpoint App. Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3719_1-1403 Kom igång med Telia Touchpoint pp Din guide till installation och användning av de viktigaste funktionerna. TSP-3719_1-1403 Installera Här får du en enkel guide till hur du installerar Touchpoint pp i

Läs mer

HANDLEDNING TILL TEKNISK BILAGA - TB 2007

HANDLEDNING TILL TEKNISK BILAGA - TB 2007 HANDLEDNING TILL TEKNISK BILAGA - TB 2007 Introduktion Mallen för den Tekniska Bilagan, TB 2007 är liksom denna handledning framtagna av en arbetsgrupp inom NEA, Nätverket för Elektroniska Affärer, under

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör.

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör. 1. Hur tar du reda på om din mobil är opertörslåst eller ej? Din mobil får inte vara operatörslåst. För att kunna ringa med LandNCalls SIM kort måste du säkerställa att du inte har en operatörslåst telefon.

Läs mer

Usify. EasyReader. Affärsmodeller

Usify. EasyReader. Affärsmodeller Usify EasyReader Affärsmodeller Innehåll INLEDNING... 2 WORKSHOP... 3 MODELLERING... 4 GRUPPERING... 4 MODELL ETT... 6 MODELL TVÅ... 6 MODELL TRE... 7 FRAMTIDA ARBETE... 8 REFERENSER... 9 1 Inledning Denna

Läs mer

Användarmanual flexconnect.se Administratör

Användarmanual flexconnect.se Administratör Användarmanual flexconnect.se Administratör Innehållsförteckning 1 HJÄLP TILL TDC MOBILFLEX CONNECT (ADMINISTRATÖR)... 3 2 TELEFONBOK... 3 3 FÖRETAGSINFORMATION... 4 4 LÄGGA TILL EXTRA FÄLT TILL PROFILER...

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Fakturering Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Beräkningar visar att de verkliga kostnaderna för den interna hanteringen av varje faktura är 400 700 kronor för kontroll,

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

3 steg för att förbättra bokslutsprocessen

3 steg för att förbättra bokslutsprocessen 3 steg för att förbättra bokslutsprocessen Automatisering av manuella bokningar Christer Mäkelä 2 3 steg för att förbättra boksluts-processen Contents 3 steg för att förbättra bokslutsprocessen... 3 Om

Läs mer

Bluebiit Rocker 4G MANUAL

Bluebiit Rocker 4G MANUAL MANUAL Bluebiit Rocker 4G MANUAL 2 Bluebiit Rocker 4G manual Garanti: ett år Kontakt: www.bluebiit.com, asiakaspalvelu@bluebiit.com Förord Tack för att du valde Bluebiit product! Vi hoppas att du läser

Läs mer

Netwise CMG Voice. 2002-02-28, Rev 1.0, CJ 1(16)

Netwise CMG Voice. 2002-02-28, Rev 1.0, CJ 1(16) Netwise CMG Voice Allmänt... 2 Användargränssnitt... 3 Telefongränssnitt... 3 Aktivitetsinformation... 3 Administration... 3 Inloggning... 4 Huvudmeny...4 Administration av dina röstmeddelanden... 5 Administration

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Människa-Datorinteraktion, översiktskurs 2001-11-18

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Människa-Datorinteraktion, översiktskurs 2001-11-18 ANBUDSFÖRFRÅGAN Människa-Datorinteraktion, översiktskurs 2001-11-18 GRUPP 3: Björn Bökelund bokelund@yahoo.se Susanne Celper susanne.celper@home.se Maria Elofsson maria@elofsson.com Isabel Frostne me_isabel@hotmail.com

Läs mer

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 Allmänt Modulen är helt självförsörjande, det enda du behöver för att komma igång är en 9VAC väggtransformator som du kopplar till jacket J2. När du så småningom vill

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2012-07-10 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs dessa delar: GPRS låda (GPRS-modem med samlingsbox och batterier) Riktantenn med kabel (anslutes

Läs mer

Åtkomst och användarhandledning

Åtkomst och användarhandledning Innehållsförteckning Problemspecifikation...1 Åtkomst och användarhandledning...2 Systembeskrivning...3 Lösningens begränsningar...5 Problem och reflektioner...6 Testkörning...7 Bilagor......Källkod...

Läs mer

RVS5000PC. Allmänt. RVS5000PC produktblad

RVS5000PC. Allmänt. RVS5000PC produktblad 1 RVS5000PC Allmänt RVS5000PC är ett hjälpmedel och ett administrativt verktyg för RVS5000 systemet. Det hjälper och underlättar hanteringar av artiklar och styckevikter, gör att ansvariga kan göra produktionsuppföljningar

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 12.1.14 samt anvisningar till IT-ansvarig eller ITtekniker Viktig information för Terminal Server installation För att programmet

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Emil Ahlqvist (c10eat@cs.umu.se) Didrik Püschel (dv11dpl@cs.umu.se) Johan Hammarström (c08jhm@cs.umu.se) Hannes Frimmel Moström (c10hml@cs.umu.se) 1 1. Introduktion 1.1 Objektorienterad

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

VAKA 10 Passersystem Driftsättning & Snabbstart

VAKA 10 Passersystem Driftsättning & Snabbstart VAKA 10 Passersystem Driftsättning & Snabbstart (Vaka Ver.3) Se www.axema.se för de senaste manualerna. 20023-03 Gratulerar till ditt val av VAKA 10, ett modernt nätverksbaserat passersystem med integrerad

Läs mer

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient. Lisa Hallingström Paul Donald

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient. Lisa Hallingström Paul Donald Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient Lisa Hallingström Paul Donald Table of Contents Att konfigurera Ingate Firewall/SIParator för IPsec-uppkopplingar från mobil klient...3 Certifikat...3

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

M7005 Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Simens S7-1200 Plc

M7005 Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Simens S7-1200 Plc Matematikföretaget jz www.m7005.metem.se 160121/SJn M7005 Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Simens S7-1200 Plc M7005, Fischer/Weisser mätstyrningsserver M9003 ersatt med Siemens S7-1200

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02 FIBER Installationshandbok Rev. 2016.02 Bekräftelse Hej Vi vill meddela dig att din Fiberanslutning är klar för användning! Beställda tjänster är nu inkopplade och är klara att användas. Är detta fel så

Läs mer

Handledning Octo Anmälan

Handledning Octo Anmälan Handledning Octo Anmälan Senast uppdaterad: 2007-08-08 Introduktion Octo Anmälan har implementerats i Octo Statistik för att underlätta anmälningsförfarandet till en tävling, både för arrangörer och anmälande

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning GSM-start TH50/TH90S/ST Installationsanvisning Beskriver manövreringen av värmare. För övriga funktioner, se engelsk manual Feb -09 Service och installation av startutrustningar får endast utföras av utbildad

Läs mer

Grupphantering i Blackboard

Grupphantering i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Grupphantering i Blackboard Om Grupper I syfte att stödja samarbete och kommunikation kan man skapa grupper i Blackboard.

Läs mer

Installationsanvisning. Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO

Installationsanvisning. Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO Installationsanvisning Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Echolog... 1 1.2 Versioner... 2 2 I/O-modul 3 2.1 Fastsättning... 4 2.2 Elmätare...

Läs mer

Kommunikationsmöjligheter i Mondo

Kommunikationsmöjligheter i Mondo Kommunikationsmöjligheter i Mondo Denna guide går kortfattat igenom grunderna för de olika kommunikationsverktygen i Mondo och förutsätter en viss förkunskap av hur Mondo fungerar. De verktyg i Mondo som

Läs mer

Integrationsspecifikation av nuvarande äldreomsorgssystem

Integrationsspecifikation av nuvarande äldreomsorgssystem Integrationsspecifikation av nuvarande äldreomsorgssystem Innehållsförteckning Inledning 2 Sofias integrationer 2 1.1 Integration KID (Tekis)... 3 1.2 Integration Logica (Försäkringskassan)... 4 1.3 Integration

Läs mer

Spårbarhet och daglig partirapportering, vad gäller?

Spårbarhet och daglig partirapportering, vad gäller? Spårbarhet och daglig partirapportering, vad gäller? EU har infört krav på spårbarhet för fiskeri- och vattenbruksprodukter. Orsaken är behovet av en förbättrad kontroll och konsumenternas behov av säkrad

Läs mer

Slutrapport Diagnos. Resultat. Projektmål. Projektstruktur

Slutrapport Diagnos. Resultat. Projektmål. Projektstruktur Slutrapport Diagnos Resultat Projektet har resulterat i : Ett mobilt diagnosverktyg i form av ett mätsystem med möjlighet att koppla in upp till 1000 (255 moduler* 4 st sensorer) mätsensorer som ger möjlighet

Läs mer

Manual. Användargränssnitt

Manual. Användargränssnitt Manual Användargränssnitt 0 Innehållsförteckning ANVÄNDARGRÄNSSNITT... 1 1. MENYNAVIGERING... 1 2. BACKA-KNAPP... 2 3. GLOBALA FUNKTIONER... 3 4. PERIOD... 4 Avrundning... 4 5. FLERA FLIKAR SAMTIDIGT...

Läs mer

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215 TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215 DAG: 14 mars, 2011 TID: 8.30 12.30 SAL: Hörsalsvägen Ansvarig: Olof Torgersson, tel. 772 54 06. Institutionen för tillämpad informationsteknologi.

Läs mer

Användarmanual CallPad och VoicePad

Användarmanual CallPad och VoicePad Användarmanual CallPad och VoicePad Villkor för användning Ingen del av detta dokument får reproduceras eller överföras i någon form eller med några medel, elektroniskt eller mekaniskt, inklusive kopiering

Läs mer

Modbus. Supportdokument. Lathund för att använda Modbus över RS XXX eller TCP/IP.

Modbus. Supportdokument. Lathund för att använda Modbus över RS XXX eller TCP/IP. Supportdokument Modbus Lathund för att använda Modbus över RS XXX eller TCP/IP. Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: Malthe_LHA T_Modbus.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt...

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Projekt i Nätverksprogrammering. MegaNet 2000. Handledare: Pierre Nugues

Projekt i Nätverksprogrammering. MegaNet 2000. Handledare: Pierre Nugues Projekt i Nätverksprogrammering MegaNet 2000 Handledare: Pierre Nugues Gruppmedlemmar: Christofer Bach (dt05cb6) Daniel Eldrup (dt05de1) Manfred Dellkrantz (dt05md6) Maxim Machalek (cim04mm6) Bakgrund

Läs mer

Personas, Scenarier och Kravspecifikation

Personas, Scenarier och Kravspecifikation Personas, Scenarier och Kravspecifikation Persona 1: Karl Pålsson Karl Pålsson är an användare utav sociala program som skype, vissa kunskaper om adobe connect och stor vana vid Powerpoint. Kar har fri

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Installationsanvisning Boss delad databas

Installationsanvisning Boss delad databas Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (25) Innehåll 1 Inledning 3 2 Systemkrav klient 3 3 Serverinstallation 3 3.1 Systemkrav 3 3.2 SQL Server 3 3.3 Behörighet vid installation 4 3.4 Behörighetskontroll

Läs mer

Användarinstruktioner Ofelia Återrapportering

Användarinstruktioner Ofelia Återrapportering Användarinstruktioner Ofelia Återrapportering Inledning På Banportalen finns det två länkar för de som skall återrapportera felavhjälpning, Ofelia web och Ofelia Analys/Återrapportering. För att få åtkomst

Läs mer

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1 Systemkrav Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2012.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Tilläggen

Läs mer

SMS Switch Butler. SMS-Switch Butler. Toleka AB, Fenixväg 28, 134 43 Gustavsberg Tel: 08-570 349 00, fax: 08-570 349 22 e-mail: info@toleka.

SMS Switch Butler. SMS-Switch Butler. Toleka AB, Fenixväg 28, 134 43 Gustavsberg Tel: 08-570 349 00, fax: 08-570 349 22 e-mail: info@toleka. SMS Switch Butler 1 Presentation av SMS Switch Butler 2 Övrig Produkt information 3 Vid leverans 4 SMS användarspråk 5 Konfigurering 6 Användande 7 Indikatorer 8 Felmeddelande 9 Snabb Översikt 10 Teknisk

Läs mer

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system 1(6) Handläggare, titel, telefon Katarina Westmar 011-151019 2012-01-17 Version Pa4 Godkänt av Mikael Daremo Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system Innehållsförteckning 1. Beskrivning av Norrköpings

Läs mer