Informationsbrev 4. Före lägret. Hej! Sista påminnelsen! Stort behov av fler Builders!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsbrev 4. Före lägret. Hej! Sista påminnelsen! Stort behov av fler Builders!"

Transkript

1 Informationsbrev 4 Hej! Nu har vi genomfört alla förträffar och det har varit jätteroligt att träffa er alla. Framförallt har det varit kul att se hur taggade ni är inför jamboreen. Vi i IST stöd är oerhört stolta över att ha med just er som IST trupp till jamboreen! Detta nyhetsbrev är det sista innan jamboreen och innehåller den information som ni nu behöver för att förbereda er på allra bästa sätt. Det finns säkert väldigt mycket kvar att informera om, men lite måste det ju finnas kvar att upptäcka på egen hand eller tillsammans med sin patrull på lägret. Dessutom kommer det att delas ut en handbok där det kommer att finnas mycket information om öppettider, regler m.m. Läs gärna igenom gamla nyhetsbrev, frågor och svar på bloggen, förträffspresentationen och detta brev ordentligt, här finns svar på nästan alla era frågor. Finns det sedan fortfarande frågor, så hör av er! Om det skulle vara så att vi, nu i dagarna, får information som vi tycker ni behöver få tillgång till så kommer vi att publicera detta på bloggen, facebook eller mejla ut till er. Före lägret Sista påminnelsen! 1) Skicka in utdrag från polisregistret! Skicka det till: Svenska kontingenten WSJ 2011 Svenska Scoutrådet Box Stockholm Utdraget kan du beställa på: 2) Göra Safe from Harm, se nedan. 3) Mejla Travel Group till se nedan. 4) Skaffa tältkompis 5) Sy på märken (gäller er som har fått skjortan) Stort behov av fler Builders! Nu har lägerbyggandet börjat men det behövs fortfarande många fler Builders. De som kan jobba minst två veckor före och/eller en vecka efter Jamboreen och även är anmäld i den svenska kontingenten får efter lägret och sin builderperiod 2000 kr tillbaka av sin anmälningsavgift. Lägerorganisationen är tacksam också för hjälp ett par dagar, men då kan man inte få rabatt på avgiften. Läs mer om vad det innebär att vara builde och hur man anmäler sig på:

2 Ett speciellt buildersbehov är nattvakter före och efter lägret. Då jobbar man nattetid i par och en i paret behöver ha körkort. Anmäl dig på länken för Builders och välj Night time security work som uppdrag. Har du frågor om nattvaktsjobbet kan du höra av dig direkt till Kan du komma den 23:e och hjälpa till med incheckningen? Vi har också gått ut med att det behövs IST:are som hjälper till med att förbereda för IST:arnas ankomst den 25/7. Därför blir vi väldigt glada om några av er kan komma redan den 23/7 för att kunna hjälpa till den 24/7 m.m. Mejla så snart ni kan om ni känner att ni kan ställa upp på detta. Det har redan börjat byggas på Rinkabyfältet! Detta är kökstältet på Adult Town, till detta kommer två stycken ännu större tält byggas. Dessa kommer att fungera som matsalar personer ska dagligen serveras mat här! Som Builder är du med och bygger upp Skånes fjärde största stad! Specialister med restaurangerfarenhet sökes Till sommarsveriges största restaurang sökes nu specialister, d.v.s. experter inom just det efterfrågade området. Man behöver inte vara scout för att vara specialist, även om det naturligtvis är ett plus. Till IST-matsalen i Adult Town behövs kockar, köksbiträden och diskare med storkökserfarenhet, resterande bemanning sker med hjälp av scoutfunktionärer. Känner du någon som passar in på beskrivningen? Läs hela annonsen här och kontakta eller vid intresse eller frågor. Kommunikationsvägar Vår kommunikation med er före lägret sker nästan uteslutande via Internet. Om ni av någon anledning vill ha utskicken i pappersformat, hör av er till Bloggen Här lägger vi upp nyhetsbreven, frågor och svar från förträffarna samt annan viktigt information som dyker upp efter hand. Kika gärna in här emellanåt! Det som skrivs på bloggen ska automatiskt hamna på Facebookgruppens sida, men ibland fallerar tekniken. Här finns också en samåkningstråd och tältkompistråd. På bloggen ligger också presentationen från förträffarna. Även IST Experience har en egen blogg:

3 Facebook Swedish WSJ 2011 heter vår grupp, nästan 600 st. av er är med, d.v.s. ca 60 %! Här pågår många tältplatstrådar, spontana småfrågor och allmänt pepp! Även nyhetsbreven finns att läsa här. Det finns även en grupp för hela den svenska kontingenten (alltså även deltagare och avdelningsledare), den heter Svenska kontingenten. Det finns visst också en grupp för alla IST på Jamboreen, World Scout Jamboree 2011 Sweden IST med över 3000 medlemmar! Förträffar På förträffarna gick vi igenom en del allmän information och vi försökte också svara på så många frågor som möjligt. Som kontingentledning och IST-stöd utgår vi från den information som vi får från lägerorgansationen och när vi inte har svar kontaktar vi den för att få svar på era frågor. Tänk på att den svenska kontingenten inte i sig är engagerade i att planera hela lägret. Vi organiserar det svenska deltagandet precis som övriga länders kontingenter. Under förträffarna har vi fört anteckningar över de frågor som vi inte kunnat besvara och på bloggen uppdaterar vi kontinuerligt frågor och svar. Här hittar ni länken till det material som visades på förträffarna. Safe from Harm För er som inte gjort kursen ännu hittar den på: Om man inte gjort kursen när man kommer till lägret så fastnar man i incheckningen, d.v.s. man blir inte insläppt på lägerområdet förrän man gjort och klarat kursen. VIKTIGT! Vi har sen sist blivit uppmanade att ta med ett utskrivet certifikat över att vi gjort och klarat Safe from Harm. Detta för att underlätta vid incheckningen. Bidrag/Intyg Ni som behöver ett intyg på att ni är anmälda kan få det av oss. Intyg kan t.ex. behövas om du söker bidrag. För att få ett intyg, skicka ett mail till och skriv IST bidragsintyg i ämnesraden, och namn och personnummer i mailet. Att pyssla med innan Alla deltagare (scouter) kommer att tillverka fräcka vimplar som kommer att hängas upp i skogen. Det har inte gått ut någon direkt uppmaning att IST ska göra detta utan man får göra det om man vill. Det är ganska kul om man tillverkar sin speciella vimpel och hänger upp den. Tänk vimplar. Om man vill göra detta ska vimpeln vara 8X60 cm. En annan rolig sak är om man klipper och klistrar ihop en liten fotobok om sig själv. Var man bor, ens kompisar, mamma och pappa, pojkvän/flickvän, andra fritidsintressen eller fräcka scoutupplevelser man varit med om. Kul att visa de nya internationella vännerna. Det kan, som vi sagt tidigare, vara kul att läsa på lite om vårt vackra land. Man får kanske frågor som hur många invånare Sverige har, största sjön, högsta berget etc., då är det kul att kunna svara. Man kan också ta med lite foton, broschyrer, vykort m.m. som man kan ge bort som souvenir, eller för att visa hur det ser ut i andra delar av Sverige.

4 T- shirten Äntligen finns t-shirten att beställa! Helt frivilligt givetvis. T-shirten är i ekologisk bomull och finns i både dam- och herr/unisexmodell (stl. XS-XXXL) Det finns ett begränsat antal av varje storlek, så först till kvarn! Det finns ingen begränsning på hur många tröjor man får köpa. Tänk på att många andra länder kommer att ha snygga lägertröjor och de kommer säkert vilja byta till sig den här tjusiga IST tröjan, så det är kanske läge att beställa 1 eller 2 extra? T-shirten säljs via Produkten är dold för att bara ni IST:are ska kunna köpa den. Ni måste alltså skriva ist t-shirt dam resp. ist t-shirt herr i sökrutan för att hitta produkten. Nu kommer kruxet. Tröjorna levereras först i början av juli och det är för tight för att Scoutvaror ska hinna skicka ut dem till er före lägret. Vi som kontingent får inte heller bedriva någon försäljning på lägret. Därför betalar man sina tröjor när man beställer dem. Sedan är man noga med att spara och skriva ut orderbekräftelsen som man får på mejlen. Denna tar man med sig till lägret, till Sweden/Schweiz tältet eller HQ tältet (vi återkommer om detta), där man visar upp sin orderbekräftelse och får på så sätt ut sin tröja. Man är garanterad den storlek som man beställer. Märker man på lägret att man köpt fel storlek och vill byta så får man byta med en kompis eftersom vi inte är sammanlänkade med scoutvarors system. Som vi nämnde här ovan så får inga kontingenter lov att bedriva försäljning på lägret. Detta är ganska bra för oss eftersom vi då slipper hantera så mycket pengar. Därför går det inte att köpa tröjan på lägret. MEN tröjan kommer att ligga uppe till försäljning under lägret ifall man ex. glömt att köpa en tröja eller om man vill köpa fler. Då gäller samma procedur som om du skulle beställt den hemma. Gå till ett internetcafé och beställ den där, betala direkt och se till så att du kan få en utskrift. Så sätt igång och beställ! Först till kvarn! Vi i IST stöd kommer att ha dessa tröjor på oss, fast med IST Support Swedish Contingent tryckt på ryggen så att ni lätt ska kunna känna igen oss.

5 Klädpaket Det är trevligt om alla åker till Jamboreen i scoutskjorta. Det är ju härligt om det syns att det kommer scouter från alla håll och kanter på väg till Jamboreen. Det behöver inte vara den skjorta som ni fått av oss (eftersom alla inte hinner få denna innan lägret) Det går bra med er gamla. Jackan kommer att delas ut till alla i svenska kontingenten någon av de första dagarna på lägret. På den skjortan som ni får av oss ska BARA de märken som ni får av oss sys fast, + ett förbundsmärke som man måste fixa själv. De extra kontingents- och IST-märkena kan sys på en gammal skjorta eller bytas bort. Skjortan ni får av oss ska användas vid ceremonier som ex. invigning, avslutning och på Cultural Festival Day men även på de evenemang som anordnas bara för er IST:are ex. invigning och avslutning. Vid dessa samlingar ska både den svenska halsduken och lägerhalsduken användas. Hur många andra skjortor ni har med er och vilka märken ni har på dessa bryr vi oss inte om. För er som inte var på förträffarna, eller var där men inte fick sin skjorta, så kommer de att delas ut till er på lägret. Vi vet inte än om det blir i HQ-tältet eller i IST-tältet, det ska vi organisera några dagar innan ni ankommer. Det är också så att det råder stor brist på svenska scoutskjortor, särskilt vissa storlekar, såsom rak M och rak L. Vissa kommer att få en storlek större än önskat, men det finns all chans i världen att byta storlekar med varandra! Så här ska märkena placeras på skjortan: Märkena skall sys på efter beskrivningen här ovan. Vi kommer att köpa in nål och tråd så att vi kan ha en gemensam och mysig syhörna. Givetvis kan man ta med sig egna sygrejor. Kan man inte sy får man muta en kompis J Extra kontingentsmärken och IST-märken kommer att säjas i svenska HQ-tältet på lägret. De första fyra dagarna får man köpa 2 märken/person/dag, sen är det först till kvar med en begränsning på 50 st/dag. Märkena kommer kosta 5 kr/st. Eftersom vi inte får sälja varor över disk, kommer man till oss och får ett papper på att hur många märken man får köpa. Detta lämnar man sen i en av kioskerna/affärerna, där man betalar. Sen kommer man tillbaka till oss med kvittot och får sina märken. Lite invecklat, men så får det bli.

6 Code of Conduct Vi vill göra ett litet förtydligande: 1) För knivslängden gäller 12 cm som max. 2) Angående klädkoden så går det ett rykte om att man inte får ha shorts och linne på sig på lägret och att sommarkläder i princip är förbjudet. DETTA ÄR FEL!! I Code of Conduct står det: I will dress appropriately for a multicultural environment. Detta innebär att man visst får ha shorts och linne (även med tunna axelband) men man kan lämna mini-minikjolen och stringkalsongerna hemma. Tänk er att lägret kommer att vara som en stor stad, hur klär du dig när du går ut på stan hemma? Kanske inte i bar överkropp eller pyttiga trekantsbikinin. Åker ni och badar får ni givetvis ha bikini men här som överallt annars gäller sunt förnuft och respekt för omgivningen med dess härliga blandning av folk och kulturer. Givetvis hoppas vi på fint väder och sol hela lägertiden, så leta fram favoritshortsen. Vi har åter lagt in Code of Conduct här. Ni kan lätt skriva ut denna och ha den med till lägret om ni vill. As an adult and a Scout at the 22nd World Scout Jamboree, I will do my best to make the Jamboree experience the best that it can be, for each and every person on site. I agree to the following Code of Conduct: I will be considerate and respectful of others. I am aware that I am a representative of the Scout Movement, and I will act appropriately on-site and while visiting the local area. I will follow the Scout Law. I will obey all Swedish laws and regulations. During the Jamboree period, I will act in accordance with the Jamboree Drug and Alcohol Policy, namely: I will not consume alcohol or provide alcohol to anyone else. I will not smoke outside the designated areas. I will not provide any tobacco products to those under 18. I will not use or provide any narcotic substance. I will not participate in any gambling activity. While on the Jamboree site, I will wear my Jamboree scarf and ID, unless I am doing an activity where they need to be removed for safety reasons. I will comply with all restrictions on access to different areas of the camp, and I will only enter private tents if invited. I will not move or take any item that does not belong to me. I will not go trophy hunting. I will respect the Jamboree quiet times. I will be respectful and considerate of other cultures. I will dress appropriately for a multicultural environment. I will not use any offensive language or actions. I will not carry a knife outside of those areas of the campsite where it is needed. I will not carry a knife with a blade longer than 12cm. I am aware that youth participants are not to enter the Adult Town area. I will not swap or exchange any badges or other items with those under 18. I will comply with all elements of the Safe from Harm programme.

7 Transport till och från lägret Ni måste finnas på plats på lägerområdet den 25:e juli vid tiden, d.v.s. vara i Kristianstad någon timme innan. Passa på att använda den tiden på eftermiddagen till att bygga upp tältet och byn, träffa era nya grannar, orientera er på området, hämta skjortan, sy på märken m.m. För att det ska finnas tillräckligt med transferbussar från tågstationen, mat och folk i incheck, så behöver Jamboreen veta när ni tänker anlända till/lämna lägret. Skicka ett mail till Per med dina uppgifter: Tåg: Skriv namn, födelseår, ankomst-/avgångstid från Kristianstad Station. Bil: Skriv namn och födelseår på ALLA som åker med i bilen och beräknad ankomsttid till incheck. Hyrbuss: Den som håller i busshyrandet skickar in namn och födelseår på alla som ska åka med i bussen och beräknad ankomsttid till incheck, samt avgångstid för hemfärd. Cykel: Skriv namn och födelseår och beräknad ankomst till incheck. Det är ok att cykla direkt till incheck, och inte via slingan. Glöm inte hjälmen! Obs! Det går inte att följa sin GPS slaviskt den sista biten till lägerområdet, infarten till incheck är från E22:an i en enkelriktad slinga. Det går alltså inte att köra via Rinkaby by. Följ skyltarna från E22 så kommer ni rätt (se presentationen från förträffarna). Slingan gäller för dem som anländer från den 24/7 och framåt. Tänk på att det kan bli lång väntan på incheckningsdagen, så glöm inte matsäck och tillräckligt med dricka. Om man åker hyrbuss lastar man ur den vid incheck och blir sen transporterad med en av Jamboreens transferbussar till lägerområdet. Den 8/8 får ni åka hem när ni vill. Det kommer att gå bussar från tidigt till sent till ex Kristianstad Station. Vi måste naturligtvis veta på ett ungefär om ni ska ha transfer från lägret till ex. Kristianstad station. Mejla detta till Per. Det är inte ok att stanna på lägret längre om man inte är Builder eller har en annan uppgift som är godkänd. Om man har redan har mailat Per eller fyllt i Travel Groups på förträffarna, så behöver man inte göra det igen. Födelseåret är till för att vi ska kunna skilja på vissa av er med samma namn. Är man Builder så avtalar man med sin builderkontakt när man kommer/lämnar och inte med oss. VIKTIGT! Vi vill göra ett förtydligande när det gäller transport. Det är INTE ok att bara dyka upp på lägret före den 24/7 kl för att man har en mamma, pappa eller kompis i Planning Team. Som IST:are MÅSTE man ha en uppgift för att få komma tidigare till lägret. Det måste också vara godkänt av Builders/IST Experience. Om ni kan och vill komma tidigare för att hjälpa till så mejla Här finns en länk om ett samåkningserbjudande från Stockholm.

8 På lägret: Incheck 1) Alla kommer, före lägret, att få ett mejl med en pdf-fil. Denna fil ska ni skriva ut och ta med till incheck, så går det hela mycket fortare. Om ni av någon anledning inte får mailet eller inte kan skriva ut det, så är det ok, ni kommer ändå att bli incheckade, det kommer bara att ta lite längre tid. Vi behöver inte veta vem som inte fått mailet eller vem som inte kan skriva ut det. 2) Glöm inte att även skriva ut ert certifikat från Safe from Harm och ta med det. 3) Dessutom ska du kunna identifiera dig (pass, körkort eller annat SIS-märkt ID-kort) Vid incheck kommer ni att få ert ID-kort (som också fungerar som Event Card, se nedan). Efter incheckningen transporteras ni upp till Spring Town där ni i Info Center hämtar ut ert välkomstpaket som bl.a. innehåller ett annat kort The Multipurpose Token dvs. en bag tag som kan användas som deposition när ni lånar material, aktivitetsboxar eller när ni laddar era mobiltelefoner. I välkomstpaketet finns också handboken och ett mycket viktigt personligt brev till varje person med information om er patrull, uppdrag och samlingstid för IST-introduktionen. ID-kortet och halsduken ska ALLTID vara runt halsen, handboken kan vara bra att ha i fickan. För de IST:are som kommer tidigare för att jobba som Builder eller av annan anledning kommer tidigare gäller följande incheckningsplatser: (Observera att det bara är tillåtet att komma tidigare om man har någon uppgift och om man fått detta bekräftat från Builderansvarig eller Lotta.) 1) Om man ankommer till lägret före den 20/7 så checkar man in i personalrestaurangen. 2) Om man ankommer till lägret mellan den 20/7 och 24/7 så checkar man in i Info Desk i Spring Town. 3) Incheckningen på flygfältet Gälltofta är öppen från och med den 24/7 och man kan checka in dygnet runt fram till morgonen den 28/7. Packningen Alla IST:are skall vara på plats senast den 25/7 Många av er har säkert varit med förr och behöver ingen packningslista. Men eftersom den finns med i den information som vi får så tänkte vi att den kan lika bra publiceras här. Du väljer själv om du vill packa i ryggsäck eller bag, men du ansvarar själv för att bära det du tar med dig. Sleeping equipment Clothes Detergent for doing laundry Sleeping bag Scout or Guide uniform Sewing kit Sleeping mat/ air mattress Underwear Watch Sleeping clothes Shorts Sunglasses Hygiene articles Sandals Camera Tooth brush Sneakers Tooth paste Warm hat Soap Sun hat Shampoo Mittens/gloves Towel Warm socks Sun block Warm shirts Insect repellent Long trousers First aid kit Long sleeved shirts Other Items Short sleeved shirts Water bottle Windproof jacket Flash light (extra batteries) A full set of rain clothes Swimming suit Rainproof walking boots Shower shoes Work Gloves Pencil and notebook Badges for swopping Smaller bag Teddybear Pocket money (credit or debit card) Lunch-box

9 Vi vill påminna om att ni ansvarar själv för era värdesaker. En liten dagsryggsäck på L kan vara bra att ha för att bära runt på kameran, lunch, varm tröja Märk din väska tydligt med: Förnamn Efternamn IST Sweden Spring Town World Scout Jamboree 2011 Rinkaby Jamboree shop Det finns nu en del varor ute på Jamboree Shopens hemsida. Kika in och spana på alla snygga grejor. Shopen kommer att vara öppen alla dagar då deltagarna är på plats från kl samt ha extra öppet för bara IST på kvällen den 26/7. Official Jamboree Merchandise Catalogue All the 22nd World Scout Jamboree Sweden 2011 official products are now here. Check out website find the product catalogue and have a look at what we will offer at the Jamboree. During June 2011 all participants, unitleaders, CMTs and ISTs are able to pre-order the official 22nd World Scout Jamboree products. Pre-orders can only be done 1st to 30th of June The pre-orders can be done at the Jamboree Shop: The pre-orders must reach a minimum of 5000 SEK. The Jamboree web shop accepts payment with Visa or MasterCard. The orders can ONLY be picked up in the Camp Shop during the first days of your arrival at the campsite. Payments at the Jamboree ID-kortet som ni får vid incheck är också ett så kallat Event Card med frivillig betalfunktion. Läs mer om hur kortet fungerar här Både ID-kortet och lägerhalsduken måste hänga runt halsen hela tiden när ni befinner er på lägerområdet, förutom när ni sover. Detta för att security lätt ska kunna se om det befinner sig några obehöriga på lägerområdet.

10 Boende Detta är ett utkast på hur Adult Town kommer att se ut. Kartan kan fortfarande komma att ändras. Parkeringen kommer att ligga uppe i nordöstra hörnet, på andra sidan vägen. För att se kartan i pdf, klicka här Vi kommer att bo i Adult Town och detta Town heter Spring (Vår). Färgen på tröjor, märken m.m. är grön. Boende sker kontingentvis men i grupper om ca 40 personer. Vi kommer bli hänvisade till en yta på 500m /40 pers. Det går bra att bo med sina kompisar, ni delar upp er själv och ruta efter ruta fylls på vid ankomst. Eftersom platsen är begränsad är det olämpligt med partytält eller andra onödigt stora tält. Stora tält måste fyllas med avsett antal personer. Ta bara med så stora tält som verkligen behövs!!! Vi kommer inte att göra någon uppdelning åt er, utan ni löser det själva på plats. Anvisningar för tälten: All tents must be placed at least 8 meters from any fire or any open flame. Any tent capable of holding more than 8 people must be at least 8 meters from any other tent, and at least 4 meters from the boundary of your plot. Any tent capable of holding up to 8 people must be at least 3 meters from any other tent, and at least 2 meters from the boundary of your plot Any tents not placed correctly must be moved. Om du av medicinska skäl behöver bo på annat sätt måste du ansöka om det hos Svenska kontingentledningen Skriv specialboende i ämnesrutan. Tillstånd för husvagn utfärdas endast i särskilda fall. Om du är berättigad att bo i husvagn/husbil så måste du själv ta med husvagn/husbil.

11 Matlagning (ex. på stormkök), eldning m.m. är inte tillåtet kring tälten. Det kommer att finnas avsedda platser för spontana lägerbål. Sverige/Schweiz- tältet Det är här ni kommer att nå oss under lägret och det är här det händer! Sy på dina märken, spela spel, ta ut dina frustrationer på sandsäcken, hitta en date eller helt enkelt bara kom förbi för en liten fika. Vi botar det mesta och har alltid en kram i bakfickan! Passa också på att ta med era nya internationella kompisar hit och låt dem gissa vilket land som egentligen är vilket Här kommer vi också att skriva upp information från lägret som gäller er, så gå gärna förbi en gång om dagen. Öppettiderna har vi inte riktigt bestämt än, men vi har ofta öppet när ni är lediga. Vi kommer de första dagarna att annonsera om tidpunkt för fotografering, håll utkik i Sverige/Schweiz-tältet! Swopping På internationella läger är det en stor sport att swoppa, d.v.s. byta märken, t-shirts, halsdukar, pins mot motsvarande från ett annat land. Ta gärna med extra kår-, distrikt- och lägermärken och halsdukar om du är intresserad av att byta. Många kontingenter kommer också t.ex. att ha snygga tröjor i sitt klädpaket, något att tänka på när du beställer IST-tröjan. Räkna med att den svenska gula jackan kommer att vara hårdvaluta! OBS! ICode of conduct står det att man som vuxen inte får lov att swoppa med de som är under 18 år, anledningen är att man vill skydda barn/ungdomar från att bli lurade av äldre scouter som i vissa fall ser ett ekonomiskt vinstintresse i vissa byten. I vissa länder är swopping mycket mera utbrett än i Sverige och det kan röra sig om stora ekonomiska/samlarmässiga intressen. Besökare If you have a relative or a friend who would like to visit the 22nd World Scout Jamboree, they will need a Day Visitor ticket. These can be bought online through the web shop or on-site, at the Jamboree Arrivals Desk. However, to avoid long queues we do recommend that they buy their ticket in advance at the web shop. The tickets cost 150 SEK for adults, 75 SEK for children aged 7 to 17 and it's free for children under the age of 7. The Jamboree is open for Day visitors from Thursday 28th July to Saturday 6th August (except for Thursday 4th August, when Camp in Camp visit the camp). The number of tickets is limited first come, first served. Only one Day Visitor ticket per person can be purchased. Visiting hours are 9 am - 6 pm. Tickets are not personal. Köp besöksbiljett redan nu, mer info och biljetter finns på: och

12 (gå in på Simply Scouting och besöksbiljetter) Observera att husdjursförbudet på lägerområdet gäller även för besökare. Nödnummer och hälsodeklaration Det kommer att finnas ett nödnummer till kontingentsledningen som ni kan ringa 24 timmar om dygnet i nödfall. Även anhöriga kan höra av sig hit vid en kris på hemmaplan, om ni inte går att få tag på. Vi kommer att gå ut med numret på vår blogg så fort vi vet vilket nummer det är som gäller. Det kommer också att finnas ett eget nödnummer för lägret, dit ni ringer i nödfall. Detta nummer kommer att stå i handboken ni får vid incheck. Om ni vill att vi ska ha ett nummer till någon av era anhöriga hemma, så kan ni skriva in det här. Detta är helt frivilligt. Observera att det INTE behövs en referenskod utan tryck direkt på fortsätt för att komma in i formuläret! När ni anmälde er angav ni medicinska och speciella behov. Vi kommer att ha med oss den listan men vi kanske inte finns i närheten om det skulle hända något. Har du t.ex. någon stark allergi eller annat tillstånd som kan vara viktigt att veta om vid akuta situationer, så skriv gärna en liten lapp (på engelska), laminera den och häng den runt halsen med ditt id-kort. Värdskapet Som svenskar i allmänhet och som svenska IST i synnerhet kommer ni att vara lite extra värdar för alla de internationella deltagarna. Förbered dig gärna genom att fundera på vad det kan innebära att ingå i en internationell IST-patrull på en världsscoutjamboree och vad innebär det att vara värd för scouter från andra länder. Ett bra värdskap börjar med insikter om det egna beteendet och respekt och förståelse för likheter och olikheter. Glöm inte heller att fräscha upp språkkunskaperna och surfa gärna in på jamboreens officiella hemsida och lyssna på lägerlåten, köp besöksbiljetter till anhöriga, läs om före och efter jamboreen och låt dig inspireras av alla bilder och förberedelser. IST stöd under Jamboreen I första hand försöker ni lösa de problem som kommer upp själva, inom patrullen. Om inte det går eller om det rör arbetsuppgiften kan ni vända er till er arbetsansvarige. Om ni inte får rätt med problemet vänder ni er till den service desk som kommer att finnas på Adult Town och som kommer att vara avsedd för IST:are. Här finns folk från IST Experience. Vi i IST-stöd kommer också att finnas med er under hela Jamboreen, tillgängliga i Sverige/Schweiztältet. Vissa tider kommer ni också att hitta någon av oss i svenska kontingentens HQ tält. Vi kommer naturligtvis även att ambulera på området och heja på er när vi går förbi. När vi alla är på plats kommer vi också att få ett journummer vilket ni kan ringa om det kniper, mer information om detta på lägret. Vi hjälper mer än gärna till att hitta rätt när det behövs! Kika gärna in på Kristianstad kommuns hemsida. Där skriver man lite om den kommande jamboreen.

13 Kom ihåg lista Skicka in utdraget från polisregistret. Göra Safe from Harm-kursen. Skriva ut Safe from Harm-beviset. Skriva ut pdf med streckkoden till incheck. Ta med legitimationen. Vi vill här passa på att önska er lycka till i ert uppdrag! Vi ses på lägret! Scouthälsningar från Svenska kontingentens IST-stöd Carina Persson: Lena Lokrantz: Per Berg: Lotta Berg:

Dokumentnamn Order and safety regulations for Hässleholms Kretsloppscenter. Godkänd/ansvarig Gunilla Holmberg. Kretsloppscenter

Dokumentnamn Order and safety regulations for Hässleholms Kretsloppscenter. Godkänd/ansvarig Gunilla Holmberg. Kretsloppscenter 1(5) The speed through the entire area is 30 km/h, unless otherwise indicated. Beware of crossing vehicles! Traffic signs, guardrails and exclusions shall be observed and followed. Smoking is prohibited

Läs mer

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet.

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet. Lägerbrev 2 Hej Det kommer bli ett toppen läger med mycket scouter vi blir ca 80 st när vi är som flest. På Vässarö kommer det vara nästan 2 000 scouter totalt under delar av den tid vi är där. Programmet

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

World Scout Jamboree 2015. Förträff 1, Avdelning 26 Mojang 13-15 februari 2015

World Scout Jamboree 2015. Förträff 1, Avdelning 26 Mojang 13-15 februari 2015 Konnichiwa! World Scout Jamboree 2015 Förträff 1, Avdelning 26 Mojang 13-15 februari 2015 Världens största läger Rubrik Vilka reser? 1332 ungdomar (kallas deltagare) fördelat på 37 avdelningar 148 ledare,

Läs mer

Infobrev #12 - En sista koll på allt

Infobrev #12 - En sista koll på allt Infobrev #12 - En sista koll på allt Vad kul att just Du har valt att åka till Japan! Tillsammans kommer vi göra det till ett fantastiskt äventyr! Kommer du ihåg att det var så det stod, i det första infobrevet

Läs mer

I varje avdelning ingår36 deltagare och fyra ledare. Huggsnakes är en avdelning. Avdelningen är i sin tur uppdelad i fyra patruller med nio deltagare

I varje avdelning ingår36 deltagare och fyra ledare. Huggsnakes är en avdelning. Avdelningen är i sin tur uppdelad i fyra patruller med nio deltagare 1 OBS! Gäller endast för resor till och från förträffen ej till flygplatsen! 2 På hemsidan/bloggenkommer info att läggas ut kontinueligt. Mail skickas ut till de adresser vi har antingen när vi har något

Läs mer

Anteckningar. Snart är det dags för Konfa 2015 och här nedan följer det lite viktig information inför lägret.

Anteckningar. Snart är det dags för Konfa 2015 och här nedan följer det lite viktig information inför lägret. Konfa 2015 Snart är det dags för Konfa 2015 och här nedan följer det lite viktig information inför lägret. Ankomst Ankomst till Göransborg sker söndagen den 14 juni mellan klockan 15.00 och klockan 17:00.

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer

IKSU-kort Ordinarie avtal

IKSU-kort Ordinarie avtal IKSU-kort Ordinarie avtal Läs våra villkor för medlemskap och IKSU-kort Medlemsavgiften i föreningen IKSU tillkommer; 50:-/ kalenderår En engångsavgift på 50:- för det fysiska magnetkortet tillkommer BETALNINGSFORM

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

Support Manual HoistLocatel Electronic Locks

Support Manual HoistLocatel Electronic Locks Support Manual HoistLocatel Electronic Locks 1. S70, Create a Terminating Card for Cards Terminating Card 2. Select the card you want to block, look among Card No. Then click on the single arrow pointing

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

THE BEAVER CREEK GAZETTE nyhetsbrev 5

THE BEAVER CREEK GAZETTE nyhetsbrev 5 THE BEAVER CREEK GAZETTE nyhetsbrev 5 Nyhetsbrevets innehåll: Från City Hall Bilagor Program Aktivitetstips Patrullutmaning 1 Patrullutmaning 2 Transport till lägerplatsen In- och utcheckning Lägeranmälan

Läs mer

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015

Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Hej! Nu är det bara ungefär en månad kvar till avresa till Japan och det har blivit dags för det sista deltagarbrevet innan vi reser. Med det här brevet medföljer en packlista som vi anser är bättre än

Läs mer

MBIT BREDBAND VI ÄGS AV INVÅNARNA I KARLSHAMN REGISTRERA DIG IDAG. Din lokala elleverantör. Starka på hemmaplan. Din guide till Karlshamnsporten

MBIT BREDBAND VI ÄGS AV INVÅNARNA I KARLSHAMN REGISTRERA DIG IDAG. Din lokala elleverantör. Starka på hemmaplan. Din guide till Karlshamnsporten 1000 MBIT BREDBAND VI ÄGS AV INVÅNARNA I KARLSHAMN REGISTRERA DIG IDAG Din guide till Karlshamnsporten Din lokala elleverantör Starka på hemmaplan Hej, Karlshamnsporten är en tjänstevalsportal där du själv

Läs mer

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined)

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Vad heter du? Varifrån kommer du? Vad har du för modersmål (1 st language)? Vad studerar du? Var bor du? Hur gammal är du? Cyklar du till universitetet?

Läs mer

[HUR DU ANVÄNDER PAPP] Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat.

[HUR DU ANVÄNDER PAPP] Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat. PAPP Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat. Förberedelser inför en turnering. Ladda ner papp för windows, spara zipfilen på lämpligt ställe på din dator och lägg

Läs mer

Utresa - fredag 31 juli 2015

Utresa - fredag 31 juli 2015 Sommaren närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför Tri-Camp i England är intensivare än någonsin. I detta informationsbrev hoppas vi att den mesta informationen som ni behöver finns med. En del

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

ARC 32. Tvättställsblandare/Basin Mixer. inr.se

ARC 32. Tvättställsblandare/Basin Mixer. inr.se ARC 32 Tvättställsblandare/Basin Mixer inr.se SE Användning och skötsel Manualen är en del av produkten. Bevara den under hela produktens livscykel. Vi rekommenderar er att noggrant läsa igenom manualen

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI VILDA NYHETER KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VILDA VIKINGAR I SKANE På en ö, i en park mitt i stan och på ansvariga på Vilda vikingar. en helt vanlig lägeräng Vildaläger Nu används platsen inte längre

Läs mer

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut.

Kommer man kunna få gå utanför området? Nej, det är hög säkerhet på området och det är grindar för att komma in/ut. Frågor och svar Hur mycket fickpengar bör man ha med sig? Vad ingår? Vad ingår inte? Hur mycket fickpengar ska man ha med? Är det någon gräns? Det finns ingen gräns för hur mycket man får ta med sig i

Läs mer

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13 Make a speech How to make the perfect speech FOPPA FOPPA Finding FOPPA Finding Organizing FOPPA Finding Organizing Phrasing FOPPA Finding Organizing Phrasing Preparing FOPPA Finding Organizing Phrasing

Läs mer

Kommunikation genom internet och möten

Kommunikation genom internet och möten Avdelningsledare Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Kommunikation genom internet och möten Under rundresan i Japan så är avdelningarna, International Service Team (IST) och kontingentsledningen

Läs mer

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05 Om oss Vi på Binz är glada att du är intresserad av vårt support-system för begravningsbilar. Sedan mer än 75 år tillverkar vi specialfordon i Lorch för de flesta olika användningsändamål, och detta enligt

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Tord Berg Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 705 82 32 11 Fax: +46 456 104 37. E-mail: tord.berg@sbgport.com

Läs mer

Vilka är vi? Avdelningsledare: Lovisa, ansvarig ledare Erik, ansvarig för ekonomi Fredric, ledare Kjell, ledare. Medföljande föräldrar Hanna Ulf

Vilka är vi? Avdelningsledare: Lovisa, ansvarig ledare Erik, ansvarig för ekonomi Fredric, ledare Kjell, ledare. Medföljande föräldrar Hanna Ulf Föräldramöte 28 maj Vilka är vi? Avdelningsledare: Lovisa, ansvarig ledare Erik, ansvarig för ekonomi Fredric, ledare Kjell, ledare Medföljande föräldrar Hanna Ulf Vilka/vad åker? 1 332 ungdomar (kallas

Läs mer

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen.

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen. ! Materialet vill ge en gemensam bas av användbara fraser för dialoger i klassrummet. skapa dialoger mellan elever på engelska. skapa tydliga roller för två personer, och. presentera meningsfulla fraser

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö.

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Varje oktober sedan år 2000 kommer världsledande ljusdesigners till Alingsås för att ljussätta centrala delar av staden.

Läs mer

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 Tel. 070-12 44 755 Gustav Vasa skola Fritidsklubben Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb Gustav Vasa skola Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 marika.tiemann@stockholm.se

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

VI KAN FJÄLLEN, MEN VI HAR ALDRIG ÅkT I PISTERNA

VI KAN FJÄLLEN, MEN VI HAR ALDRIG ÅkT I PISTERNA VI KAN FJÄLLEN, MEN VI HAR ALDRIG ÅkT I PISTERNA Hej! Vi är Flygtaxi. Vi hämtar dig när du ska åka och väntar på dig när du kommer fram. Åre flygtransfer och Åre tågtransfer heter våra tjänster. Trevlig

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Infobrev #9 Resan börjar ta form!

Infobrev #9 Resan börjar ta form! 2015-06-21 Avdelning De Fyra Årstiderna Svenska Kontingenten till Världsscoutjamboreen i Japan 2015 Infobrev #9 Resan börjar ta form Hej på er I det här infobrevet kommer det lite blandad information,

Läs mer

Förskola i Bromma- Examensarbete. Henrik Westling. Supervisor. Examiner

Förskola i Bromma- Examensarbete. Henrik Westling. Supervisor. Examiner Förskola i Bromma- Examensarbete Henrik Westling Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Ori Merom Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project in Architecture, First

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF By 0 - Are you searching for Sparbankerna pdf Books? Now, you will be happy that Sparbankerna PDF is available at our online library

Läs mer

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare QUICK START GUIDE / SNABBSTART GUIDE More information and instruction videos on our homepage www.indol.se Mer information och instruktionsvideos på vår hemsida

Läs mer

Lägerinformation Stavanger 2013, 5-13 Juli

Lägerinformation Stavanger 2013, 5-13 Juli Lägerinformation Stavanger 2013, 5-13 Juli 5/7 13:30 Samling centrumplan i Äng, avresa kl 13:45. 13/7 23:30 Ungefär, kommer vi åter till Resecentrum i Jönköping. Vi samlas i Äng och samåker därifrån till

Läs mer

Immigration Bank. Bank - General. Bank - Opening a bank account. Can I withdraw money in [country] without paying fees?

Immigration Bank. Bank - General. Bank - Opening a bank account. Can I withdraw money in [country] without paying fees? - General Can I withdraw money in [country] without paying fees? Kan jag ta ut pengar i [land] utan att behöva betala extra avgifter? Asking whether there are commission fees when you withdraw money in

Läs mer

Listen to me, please!

Listen to me, please! Till pedagogen är särskilt riktat mot det centrala innehållet Lyssna och läsa i ämnet engelska i Lgr11. Syftet med materialet är att: Eleverna ska ha roligt tillsammans i situationer där eleven är ledare.

Läs mer

FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden

FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden FINA SWIMMING WORLD CUP 2004 the 13th and 14th of January 2004 in Stockholm, Sweden The Swedish Swimming Federation have the honour and pleasure of inviting the best swimmers of your federation to participate

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

VILDA NYHETER VILDA ÄR VILJA, VÄRME OCH VIRVEL TISDAG 5 AUGUSTI

VILDA NYHETER VILDA ÄR VILJA, VÄRME OCH VIRVEL TISDAG 5 AUGUSTI VILDA NYHETER VILDA ÄR VILJA, VÄRME OCH VIRVEL Under Vilda har vi tre nyckelord som ska hjälpa oss att få ihop olika delar av scouting och göra ett bra läger med allt det som är viktigt. I lägerboken beskrivs

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

BREDBAND MBIT REGISTRERA DIG IDAG. Din guide till Karlshamnsporten

BREDBAND MBIT REGISTRERA DIG IDAG. Din guide till Karlshamnsporten BREDBAND 1000 MBIT REGISTRERA DIG IDAG Din guide till Karlshamnsporten Hej, Karlshamnsporten är en tjänstevalsportal där du själv väljer och aktiverar leverantör av bredband, telefoni, TV och andra digitala

Läs mer

Listen to me, please!

Listen to me, please! Till pedagogen Syfte: Eleverna ska ha roligt tillsammans i situationer där eleven är ledare. Eleverna ska träna sig på att läsa och förstå en engelsk text. Eleverna ska lockas att läsa och tala högt på

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

The Swedish National Patient Overview (NPO)

The Swedish National Patient Overview (NPO) The Swedish National Patient Overview (NPO) Background and status 2009 Tieto Corporation Christer Bergh Manager of Healthcare Sweden Tieto, Healthcare & Welfare christer.bergh@tieto.com Agenda Background

Läs mer

LÄGERBREV 3 Den 7 juni 2004 1(6)

LÄGERBREV 3 Den 7 juni 2004 1(6) Den 7 juni 2004 1(6) KÄRA VÄNNER, Tiden lider och snart är tiden för Tarus inne. Det börjar snart bli dag att packa ryggsäcken och ställa kosan mot Finland. Vi vill än en gång passa på att välkomna er

Läs mer

Windlass Control Panel v1.0.1

Windlass Control Panel v1.0.1 SIDE-POWER Windlass Systems 86-08950 Windlass Control Panel v1.0.1 EN Installation manual Behåll denna manual ombord! S Installations manual SLEIPNER AB Kilegatan 1 452 33 Strömstad Sverige Tel: +46 525

Läs mer

INSTRUKTION FÖR HUR MAN SKAPAR ETT

INSTRUKTION FÖR HUR MAN SKAPAR ETT INSTRUKTION FÖR HUR MAN SKAPAR ETT ANVÄNDARKONTO PÅ FK-FOCUS FORUM Datum: 2012-11-26 Sida 1 av 15 Upprättad av: Henry Fredrikson Inledning Nedan beskrivs hur man skapar ett användarkonto på FK-Focus Forum.

Läs mer

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar.

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar. Tackar för den här veckan Som de flesta av er såg på vernissagen så har innemiljön på förskolan helt ändrats. Vi har gjort hörnorna tydligare än tidigare och mer nivåanpassade för att barnen ska kunna

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Bekräftelse nr 1 2015

Bekräftelse nr 1 2015 Bekräftelse nr 1 2015 Det är en glädje för oss att bekräfta att vi har tagit emot er anmälan och att ni har kommit med till den 26:e upplagan av Piteå Summer Games. Mångfalden av turneringens deltagare

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

I got the idea for Frozzypack a cold January morning.

I got the idea for Frozzypack a cold January morning. Frozzypack produces and sells a unique lunchbox whit integrated cooling in the lid. Frozzypack was created by Carolina Sundberg who solved a problem she ran into in everyday life. Frozzypack tillverkar

Läs mer

OBS! Varje spelare måste själv ordna sin transport till och från Arlanda.

OBS! Varje spelare måste själv ordna sin transport till och från Arlanda. Hej alla! Nu är det äntligen dags för den spännande resan som pojkarna och tränarna gjort sig förtjänta av. Den här resan är rejält subventionerad tack vare av ett överskott i lagkassan från föregående

Läs mer

F18-förbundets årsmöte 2016-01-18

F18-förbundets årsmöte 2016-01-18 F18-förbundets årsmöte Lars Linder 1 Agenda 1.Val av justeringsman att justera årets protokoll 2.Val av två rösträknare 3.Fråga ang. mötets behöriga utlysande 4.Val av mötets ordförande och sekreterare

Läs mer

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! -

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - - den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - Driver du företag, har en affärsrörelse på Mallorca eller relaterad till Mallorca och vill nå ut till våra läsare? Då har du möjlighet att annonsera på Mallorcaguide.se

Läs mer

2012-06-29. Offertförslag Ola Falto. Chamonix. 10 14 mars 2013. Sida 1 av 5

2012-06-29. Offertförslag Ola Falto. Chamonix. 10 14 mars 2013. Sida 1 av 5 2012-06-29 Offertförslag Ola Falto Chamonix 10 14 mars 2013 Sida 1 av 5 1 2012-06-29 Chamonix, Frankrike Chamonix sägs vara alpinismens födelsestad och här hittar du en härlig mix av de bästa klättrarna,

Läs mer

KAMPANJ- VERKTYGSLÅDAN 2.0 PIMP MY CAMPAIGN

KAMPANJ- VERKTYGSLÅDAN 2.0 PIMP MY CAMPAIGN KAMPANJ- VERKTYGSLÅDAN 2.0 PIMP MY CAMPAIGN ART & SCIENCE DIGITALT TAR ÖVER LEDARTRÖJAN Din nya huvudvärk som beställare: Deltagarperspektiv Gemenskap/VI Medskapande Moment friendly Kan de som står er

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

Kårläger 2014 28 maj-1 juni

Kårläger 2014 28 maj-1 juni Kårläger 2014 28 maj-1 juni Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår och Mölndals scoutkår, och vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan.

Läs mer

FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ

FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 FACTORY OUTLET Ekelund, Linneväveriet i Horred AB Woven

Läs mer

Isolda Purchase - EDI

Isolda Purchase - EDI Isolda Purchase - EDI Document v 1.0 1 Table of Contents Table of Contents... 2 1 Introduction... 3 1.1 What is EDI?... 4 1.2 Sending and receiving documents... 4 1.3 File format... 4 1.3.1 XML (language

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

Nätet. Uppgiften. Nivå

Nätet. Uppgiften. Nivå Nivå 1 Nätet All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Uppgiften Har

Läs mer

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Självkörande bilar Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Abstract This report is about driverless cars and if they would make the traffic safer in the future. Google is currently working on their driverless car

Läs mer

Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook

Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook Genomförande I provlektionen får ni arbeta med ett avsnitt ur kapitlet Hobbies - The Rehearsal. Det handlar om några elever som skall sätta upp Romeo

Läs mer

Odd Roar Øgård. Ditt bokningsnummer: AZD4QP5. MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: Fra: oddroar@mesterteknikk.

Odd Roar Øgård. Ditt bokningsnummer: AZD4QP5. MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: Fra: oddroar@mesterteknikk. Odd Roar Øgård Fra: MrJet Sverige [Kundservice@mrjet.se] Sendt: 23. mars 2008 21:07 Til: oddroar@mesterteknikk.no Emne: Din bokning hos MrJet Ditt bokningsnummer: AZD4QP5 Hej OddRoar, Tack för din bokning!

Läs mer

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Service och bemötande Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Vad är service? Åsikter? Service är något vi upplever i vårt möte med butikssäljaren, med kundserviceavdelningen, med företagets

Läs mer

IMPORTANT! RETAIN FOR FUTURE REFERENCE PLEASE READ CAREFULLY VIKTIGT! BEHÅLL FÖR FRAMTIDA REFERENS LÄS IGENOM INSTRUKTIONSMANUALEN

IMPORTANT! RETAIN FOR FUTURE REFERENCE PLEASE READ CAREFULLY VIKTIGT! BEHÅLL FÖR FRAMTIDA REFERENS LÄS IGENOM INSTRUKTIONSMANUALEN Heart & Stripes Junior Bed Instructions Manual Instruktions Manual IMPORTANT! RETAIN FOR FUTURE REFERENCE PLEASE READ CAREFULLY VIKTIGT! BEHÅLL FÖR FRAMTIDA REFERENS LÄS IGENOM INSTRUKTIONSMANUALEN Thank

Läs mer

VAD SKULLE DU HA VALT PDF

VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF ==> Download: VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF - Are you searching for Vad Skulle Du Ha Valt Books? Now, you will be happy that at this time Vad Skulle Du Ha

Läs mer

Vår anläggning Our venue

Vår anläggning Our venue Vår anläggning Our venue WELCOME

Läs mer

Schenker Privpak AB Telefon VAT Nr. SE Schenker ABs ansvarsbestämmelser, identiska med Box 905 Faxnr Säte: Borås

Schenker Privpak AB Telefon VAT Nr. SE Schenker ABs ansvarsbestämmelser, identiska med Box 905 Faxnr Säte: Borås Schenker Privpak AB Interface documentation for web service packageservices.asmx 2012-09-01 Version: 1.0.0 Doc. no.: I04304b Sida 2 av 7 Revision history Datum Version Sign. Kommentar 2012-09-01 1.0.0

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet?

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? Säkra vägar Sidan Innehåll 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? 6-7 Dämpa farten Ju högre hastighet desto svårare skador. Ibland bygger vi om för att försöka sänka

Läs mer

Support for Artist Residencies

Support for Artist Residencies 1. Basic information 1.1. Name of the Artist-in-Residence centre 0/100 1.2. Name of the Residency Programme (if any) 0/100 1.3. Give a short description in English of the activities that the support is

Läs mer

Mina målsättningar för 2015

Mina målsättningar för 2015 Mina målsättningar för 2015 den / - 1 Vad har jag stört mig på under 2014? När jag tänker på det, vill jag verkligen ändra på det i framtiden. Under 2014 har jag varit så nöjd med detta i mitt liv. Detta

Läs mer

FRÅGA: Jag tilldelades stipendium 2014, kan jag ändå söka de riktade stipendierna i år?

FRÅGA: Jag tilldelades stipendium 2014, kan jag ändå söka de riktade stipendierna i år? FRÅGOR OCH SVAR Stockholm 16-01-25 Här finns samlat ett urval frågor och svar som inkommit till Konstakademien inför och under utlysningen av stöd och stipendier till konststudenter och unga konstnärer

Läs mer

Infobrev 2 Konfa 2016 Göransborg

Infobrev 2 Konfa 2016 Göransborg Infobrev 2 Konfa 2016 Göransborg Hej konfirmander och föräldrar! Välkomna till infobrev 2 inför Konfa 2016. Det här är ett ganska omfattande dokument som kommer innehålla information om: Förträffen Upplägg

Läs mer

Fyrverkerier. Introduktion. Nivå. I det här projektet ska vi skapa ett fyrverkeri över en stad. Activity Checklist.

Fyrverkerier. Introduktion. Nivå. I det här projektet ska vi skapa ett fyrverkeri över en stad. Activity Checklist. Nivå 1 Fyrverkerier All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Läs mer

Libers språklåda i engelska 7 9: Listening

Libers språklåda i engelska 7 9: Listening Libers språklåda i engelska 7 9: Listening Libers språklåda i engelska 7 9: Listening är ett helt fristående nyskrivet hörövningsmaterial. I materialet ingår 40 hörövningar, varav 8 är s.k. studiosamtal

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Joakim Nilsson Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 708 56 94 09 E-mail: joakim.nilsson@sbgport.com

Läs mer

Adress 15. August 2014

Adress 15. August 2014 , Zollerstr. 1, 78567 Fridingen, Germany Adress 15. August 2014 Brådskande Säkerhetsmeddelande Urgent Safety Notice Bästa kund, Dear valued customer, med anledning av en incident på marknaden fick vi kännedom

Läs mer

Ökenracet. Introduktion. Nivå. STEG 1: Skapa scenen och lägg till sprites. Checklista. STEG 2: Få lejonet och papegojan att röra på sig.

Ökenracet. Introduktion. Nivå. STEG 1: Skapa scenen och lägg till sprites. Checklista. STEG 2: Få lejonet och papegojan att röra på sig. Nivå 2 Ökenracet All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Läs mer

IMPORTANT! RETAIN FOR FUTURE REFERENCE PLEASE READ CAREFULLY VIKTIGT! BEHÅLL FÖR FRAMTIDA REFERENSLÄS IGENOM INSTRUKTIONSMANUALEN NOGGRANT

IMPORTANT! RETAIN FOR FUTURE REFERENCE PLEASE READ CAREFULLY VIKTIGT! BEHÅLL FÖR FRAMTIDA REFERENSLÄS IGENOM INSTRUKTIONSMANUALEN NOGGRANT 13060 Basic Cot One Instruction Manual Instruktion Manual IMPORTANT! RETAIN FOR FUTURE REFERENCE PLEASE READ CAREFULLY VIKTIGT! BEHÅLL FÖR FRAMTIDA REFERENSLÄS IGENOM INSTRUKTIONSMANUALEN NOGGRANT Thank

Läs mer

InstalationGuide. English. MODEL:150NHighGain/30NMiniUSBAdapter

InstalationGuide. English. MODEL:150NHighGain/30NMiniUSBAdapter miraclebox miraclewifi InstalationGuide English MODEL:150NHighGain/30NMiniUSBAdapter ENGLISH MIRACLE WIFI 150N & 300N USERMANUAL MIRACLEBOX.SE 1 ENGLISH Table of Contents Package Contents... 3 System Requirements

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer