Informationsbrev 4. Före lägret. Hej! Sista påminnelsen! Stort behov av fler Builders!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsbrev 4. Före lägret. Hej! Sista påminnelsen! Stort behov av fler Builders!"

Transkript

1 Informationsbrev 4 Hej! Nu har vi genomfört alla förträffar och det har varit jätteroligt att träffa er alla. Framförallt har det varit kul att se hur taggade ni är inför jamboreen. Vi i IST stöd är oerhört stolta över att ha med just er som IST trupp till jamboreen! Detta nyhetsbrev är det sista innan jamboreen och innehåller den information som ni nu behöver för att förbereda er på allra bästa sätt. Det finns säkert väldigt mycket kvar att informera om, men lite måste det ju finnas kvar att upptäcka på egen hand eller tillsammans med sin patrull på lägret. Dessutom kommer det att delas ut en handbok där det kommer att finnas mycket information om öppettider, regler m.m. Läs gärna igenom gamla nyhetsbrev, frågor och svar på bloggen, förträffspresentationen och detta brev ordentligt, här finns svar på nästan alla era frågor. Finns det sedan fortfarande frågor, så hör av er! Om det skulle vara så att vi, nu i dagarna, får information som vi tycker ni behöver få tillgång till så kommer vi att publicera detta på bloggen, facebook eller mejla ut till er. Före lägret Sista påminnelsen! 1) Skicka in utdrag från polisregistret! Skicka det till: Svenska kontingenten WSJ 2011 Svenska Scoutrådet Box Stockholm Utdraget kan du beställa på: 2) Göra Safe from Harm, se nedan. 3) Mejla Travel Group till se nedan. 4) Skaffa tältkompis 5) Sy på märken (gäller er som har fått skjortan) Stort behov av fler Builders! Nu har lägerbyggandet börjat men det behövs fortfarande många fler Builders. De som kan jobba minst två veckor före och/eller en vecka efter Jamboreen och även är anmäld i den svenska kontingenten får efter lägret och sin builderperiod 2000 kr tillbaka av sin anmälningsavgift. Lägerorganisationen är tacksam också för hjälp ett par dagar, men då kan man inte få rabatt på avgiften. Läs mer om vad det innebär att vara builde och hur man anmäler sig på:

2 Ett speciellt buildersbehov är nattvakter före och efter lägret. Då jobbar man nattetid i par och en i paret behöver ha körkort. Anmäl dig på länken för Builders och välj Night time security work som uppdrag. Har du frågor om nattvaktsjobbet kan du höra av dig direkt till Kan du komma den 23:e och hjälpa till med incheckningen? Vi har också gått ut med att det behövs IST:are som hjälper till med att förbereda för IST:arnas ankomst den 25/7. Därför blir vi väldigt glada om några av er kan komma redan den 23/7 för att kunna hjälpa till den 24/7 m.m. Mejla så snart ni kan om ni känner att ni kan ställa upp på detta. Det har redan börjat byggas på Rinkabyfältet! Detta är kökstältet på Adult Town, till detta kommer två stycken ännu större tält byggas. Dessa kommer att fungera som matsalar personer ska dagligen serveras mat här! Som Builder är du med och bygger upp Skånes fjärde största stad! Specialister med restaurangerfarenhet sökes Till sommarsveriges största restaurang sökes nu specialister, d.v.s. experter inom just det efterfrågade området. Man behöver inte vara scout för att vara specialist, även om det naturligtvis är ett plus. Till IST-matsalen i Adult Town behövs kockar, köksbiträden och diskare med storkökserfarenhet, resterande bemanning sker med hjälp av scoutfunktionärer. Känner du någon som passar in på beskrivningen? Läs hela annonsen här och kontakta eller vid intresse eller frågor. Kommunikationsvägar Vår kommunikation med er före lägret sker nästan uteslutande via Internet. Om ni av någon anledning vill ha utskicken i pappersformat, hör av er till Bloggen Här lägger vi upp nyhetsbreven, frågor och svar från förträffarna samt annan viktigt information som dyker upp efter hand. Kika gärna in här emellanåt! Det som skrivs på bloggen ska automatiskt hamna på Facebookgruppens sida, men ibland fallerar tekniken. Här finns också en samåkningstråd och tältkompistråd. På bloggen ligger också presentationen från förträffarna. Även IST Experience har en egen blogg:

3 Facebook Swedish WSJ 2011 heter vår grupp, nästan 600 st. av er är med, d.v.s. ca 60 %! Här pågår många tältplatstrådar, spontana småfrågor och allmänt pepp! Även nyhetsbreven finns att läsa här. Det finns även en grupp för hela den svenska kontingenten (alltså även deltagare och avdelningsledare), den heter Svenska kontingenten. Det finns visst också en grupp för alla IST på Jamboreen, World Scout Jamboree 2011 Sweden IST med över 3000 medlemmar! Förträffar På förträffarna gick vi igenom en del allmän information och vi försökte också svara på så många frågor som möjligt. Som kontingentledning och IST-stöd utgår vi från den information som vi får från lägerorgansationen och när vi inte har svar kontaktar vi den för att få svar på era frågor. Tänk på att den svenska kontingenten inte i sig är engagerade i att planera hela lägret. Vi organiserar det svenska deltagandet precis som övriga länders kontingenter. Under förträffarna har vi fört anteckningar över de frågor som vi inte kunnat besvara och på bloggen uppdaterar vi kontinuerligt frågor och svar. Här hittar ni länken till det material som visades på förträffarna. Safe from Harm För er som inte gjort kursen ännu hittar den på: Om man inte gjort kursen när man kommer till lägret så fastnar man i incheckningen, d.v.s. man blir inte insläppt på lägerområdet förrän man gjort och klarat kursen. VIKTIGT! Vi har sen sist blivit uppmanade att ta med ett utskrivet certifikat över att vi gjort och klarat Safe from Harm. Detta för att underlätta vid incheckningen. Bidrag/Intyg Ni som behöver ett intyg på att ni är anmälda kan få det av oss. Intyg kan t.ex. behövas om du söker bidrag. För att få ett intyg, skicka ett mail till och skriv IST bidragsintyg i ämnesraden, och namn och personnummer i mailet. Att pyssla med innan Alla deltagare (scouter) kommer att tillverka fräcka vimplar som kommer att hängas upp i skogen. Det har inte gått ut någon direkt uppmaning att IST ska göra detta utan man får göra det om man vill. Det är ganska kul om man tillverkar sin speciella vimpel och hänger upp den. Tänk vimplar. Om man vill göra detta ska vimpeln vara 8X60 cm. En annan rolig sak är om man klipper och klistrar ihop en liten fotobok om sig själv. Var man bor, ens kompisar, mamma och pappa, pojkvän/flickvän, andra fritidsintressen eller fräcka scoutupplevelser man varit med om. Kul att visa de nya internationella vännerna. Det kan, som vi sagt tidigare, vara kul att läsa på lite om vårt vackra land. Man får kanske frågor som hur många invånare Sverige har, största sjön, högsta berget etc., då är det kul att kunna svara. Man kan också ta med lite foton, broschyrer, vykort m.m. som man kan ge bort som souvenir, eller för att visa hur det ser ut i andra delar av Sverige.

4 T- shirten Äntligen finns t-shirten att beställa! Helt frivilligt givetvis. T-shirten är i ekologisk bomull och finns i både dam- och herr/unisexmodell (stl. XS-XXXL) Det finns ett begränsat antal av varje storlek, så först till kvarn! Det finns ingen begränsning på hur många tröjor man får köpa. Tänk på att många andra länder kommer att ha snygga lägertröjor och de kommer säkert vilja byta till sig den här tjusiga IST tröjan, så det är kanske läge att beställa 1 eller 2 extra? T-shirten säljs via Produkten är dold för att bara ni IST:are ska kunna köpa den. Ni måste alltså skriva ist t-shirt dam resp. ist t-shirt herr i sökrutan för att hitta produkten. Nu kommer kruxet. Tröjorna levereras först i början av juli och det är för tight för att Scoutvaror ska hinna skicka ut dem till er före lägret. Vi som kontingent får inte heller bedriva någon försäljning på lägret. Därför betalar man sina tröjor när man beställer dem. Sedan är man noga med att spara och skriva ut orderbekräftelsen som man får på mejlen. Denna tar man med sig till lägret, till Sweden/Schweiz tältet eller HQ tältet (vi återkommer om detta), där man visar upp sin orderbekräftelse och får på så sätt ut sin tröja. Man är garanterad den storlek som man beställer. Märker man på lägret att man köpt fel storlek och vill byta så får man byta med en kompis eftersom vi inte är sammanlänkade med scoutvarors system. Som vi nämnde här ovan så får inga kontingenter lov att bedriva försäljning på lägret. Detta är ganska bra för oss eftersom vi då slipper hantera så mycket pengar. Därför går det inte att köpa tröjan på lägret. MEN tröjan kommer att ligga uppe till försäljning under lägret ifall man ex. glömt att köpa en tröja eller om man vill köpa fler. Då gäller samma procedur som om du skulle beställt den hemma. Gå till ett internetcafé och beställ den där, betala direkt och se till så att du kan få en utskrift. Så sätt igång och beställ! Först till kvarn! Vi i IST stöd kommer att ha dessa tröjor på oss, fast med IST Support Swedish Contingent tryckt på ryggen så att ni lätt ska kunna känna igen oss.

5 Klädpaket Det är trevligt om alla åker till Jamboreen i scoutskjorta. Det är ju härligt om det syns att det kommer scouter från alla håll och kanter på väg till Jamboreen. Det behöver inte vara den skjorta som ni fått av oss (eftersom alla inte hinner få denna innan lägret) Det går bra med er gamla. Jackan kommer att delas ut till alla i svenska kontingenten någon av de första dagarna på lägret. På den skjortan som ni får av oss ska BARA de märken som ni får av oss sys fast, + ett förbundsmärke som man måste fixa själv. De extra kontingents- och IST-märkena kan sys på en gammal skjorta eller bytas bort. Skjortan ni får av oss ska användas vid ceremonier som ex. invigning, avslutning och på Cultural Festival Day men även på de evenemang som anordnas bara för er IST:are ex. invigning och avslutning. Vid dessa samlingar ska både den svenska halsduken och lägerhalsduken användas. Hur många andra skjortor ni har med er och vilka märken ni har på dessa bryr vi oss inte om. För er som inte var på förträffarna, eller var där men inte fick sin skjorta, så kommer de att delas ut till er på lägret. Vi vet inte än om det blir i HQ-tältet eller i IST-tältet, det ska vi organisera några dagar innan ni ankommer. Det är också så att det råder stor brist på svenska scoutskjortor, särskilt vissa storlekar, såsom rak M och rak L. Vissa kommer att få en storlek större än önskat, men det finns all chans i världen att byta storlekar med varandra! Så här ska märkena placeras på skjortan: Märkena skall sys på efter beskrivningen här ovan. Vi kommer att köpa in nål och tråd så att vi kan ha en gemensam och mysig syhörna. Givetvis kan man ta med sig egna sygrejor. Kan man inte sy får man muta en kompis J Extra kontingentsmärken och IST-märken kommer att säjas i svenska HQ-tältet på lägret. De första fyra dagarna får man köpa 2 märken/person/dag, sen är det först till kvar med en begränsning på 50 st/dag. Märkena kommer kosta 5 kr/st. Eftersom vi inte får sälja varor över disk, kommer man till oss och får ett papper på att hur många märken man får köpa. Detta lämnar man sen i en av kioskerna/affärerna, där man betalar. Sen kommer man tillbaka till oss med kvittot och får sina märken. Lite invecklat, men så får det bli.

6 Code of Conduct Vi vill göra ett litet förtydligande: 1) För knivslängden gäller 12 cm som max. 2) Angående klädkoden så går det ett rykte om att man inte får ha shorts och linne på sig på lägret och att sommarkläder i princip är förbjudet. DETTA ÄR FEL!! I Code of Conduct står det: I will dress appropriately for a multicultural environment. Detta innebär att man visst får ha shorts och linne (även med tunna axelband) men man kan lämna mini-minikjolen och stringkalsongerna hemma. Tänk er att lägret kommer att vara som en stor stad, hur klär du dig när du går ut på stan hemma? Kanske inte i bar överkropp eller pyttiga trekantsbikinin. Åker ni och badar får ni givetvis ha bikini men här som överallt annars gäller sunt förnuft och respekt för omgivningen med dess härliga blandning av folk och kulturer. Givetvis hoppas vi på fint väder och sol hela lägertiden, så leta fram favoritshortsen. Vi har åter lagt in Code of Conduct här. Ni kan lätt skriva ut denna och ha den med till lägret om ni vill. As an adult and a Scout at the 22nd World Scout Jamboree, I will do my best to make the Jamboree experience the best that it can be, for each and every person on site. I agree to the following Code of Conduct: I will be considerate and respectful of others. I am aware that I am a representative of the Scout Movement, and I will act appropriately on-site and while visiting the local area. I will follow the Scout Law. I will obey all Swedish laws and regulations. During the Jamboree period, I will act in accordance with the Jamboree Drug and Alcohol Policy, namely: I will not consume alcohol or provide alcohol to anyone else. I will not smoke outside the designated areas. I will not provide any tobacco products to those under 18. I will not use or provide any narcotic substance. I will not participate in any gambling activity. While on the Jamboree site, I will wear my Jamboree scarf and ID, unless I am doing an activity where they need to be removed for safety reasons. I will comply with all restrictions on access to different areas of the camp, and I will only enter private tents if invited. I will not move or take any item that does not belong to me. I will not go trophy hunting. I will respect the Jamboree quiet times. I will be respectful and considerate of other cultures. I will dress appropriately for a multicultural environment. I will not use any offensive language or actions. I will not carry a knife outside of those areas of the campsite where it is needed. I will not carry a knife with a blade longer than 12cm. I am aware that youth participants are not to enter the Adult Town area. I will not swap or exchange any badges or other items with those under 18. I will comply with all elements of the Safe from Harm programme.

7 Transport till och från lägret Ni måste finnas på plats på lägerområdet den 25:e juli vid tiden, d.v.s. vara i Kristianstad någon timme innan. Passa på att använda den tiden på eftermiddagen till att bygga upp tältet och byn, träffa era nya grannar, orientera er på området, hämta skjortan, sy på märken m.m. För att det ska finnas tillräckligt med transferbussar från tågstationen, mat och folk i incheck, så behöver Jamboreen veta när ni tänker anlända till/lämna lägret. Skicka ett mail till Per med dina uppgifter: Tåg: Skriv namn, födelseår, ankomst-/avgångstid från Kristianstad Station. Bil: Skriv namn och födelseår på ALLA som åker med i bilen och beräknad ankomsttid till incheck. Hyrbuss: Den som håller i busshyrandet skickar in namn och födelseår på alla som ska åka med i bussen och beräknad ankomsttid till incheck, samt avgångstid för hemfärd. Cykel: Skriv namn och födelseår och beräknad ankomst till incheck. Det är ok att cykla direkt till incheck, och inte via slingan. Glöm inte hjälmen! Obs! Det går inte att följa sin GPS slaviskt den sista biten till lägerområdet, infarten till incheck är från E22:an i en enkelriktad slinga. Det går alltså inte att köra via Rinkaby by. Följ skyltarna från E22 så kommer ni rätt (se presentationen från förträffarna). Slingan gäller för dem som anländer från den 24/7 och framåt. Tänk på att det kan bli lång väntan på incheckningsdagen, så glöm inte matsäck och tillräckligt med dricka. Om man åker hyrbuss lastar man ur den vid incheck och blir sen transporterad med en av Jamboreens transferbussar till lägerområdet. Den 8/8 får ni åka hem när ni vill. Det kommer att gå bussar från tidigt till sent till ex Kristianstad Station. Vi måste naturligtvis veta på ett ungefär om ni ska ha transfer från lägret till ex. Kristianstad station. Mejla detta till Per. Det är inte ok att stanna på lägret längre om man inte är Builder eller har en annan uppgift som är godkänd. Om man har redan har mailat Per eller fyllt i Travel Groups på förträffarna, så behöver man inte göra det igen. Födelseåret är till för att vi ska kunna skilja på vissa av er med samma namn. Är man Builder så avtalar man med sin builderkontakt när man kommer/lämnar och inte med oss. VIKTIGT! Vi vill göra ett förtydligande när det gäller transport. Det är INTE ok att bara dyka upp på lägret före den 24/7 kl för att man har en mamma, pappa eller kompis i Planning Team. Som IST:are MÅSTE man ha en uppgift för att få komma tidigare till lägret. Det måste också vara godkänt av Builders/IST Experience. Om ni kan och vill komma tidigare för att hjälpa till så mejla Här finns en länk om ett samåkningserbjudande från Stockholm.

8 På lägret: Incheck 1) Alla kommer, före lägret, att få ett mejl med en pdf-fil. Denna fil ska ni skriva ut och ta med till incheck, så går det hela mycket fortare. Om ni av någon anledning inte får mailet eller inte kan skriva ut det, så är det ok, ni kommer ändå att bli incheckade, det kommer bara att ta lite längre tid. Vi behöver inte veta vem som inte fått mailet eller vem som inte kan skriva ut det. 2) Glöm inte att även skriva ut ert certifikat från Safe from Harm och ta med det. 3) Dessutom ska du kunna identifiera dig (pass, körkort eller annat SIS-märkt ID-kort) Vid incheck kommer ni att få ert ID-kort (som också fungerar som Event Card, se nedan). Efter incheckningen transporteras ni upp till Spring Town där ni i Info Center hämtar ut ert välkomstpaket som bl.a. innehåller ett annat kort The Multipurpose Token dvs. en bag tag som kan användas som deposition när ni lånar material, aktivitetsboxar eller när ni laddar era mobiltelefoner. I välkomstpaketet finns också handboken och ett mycket viktigt personligt brev till varje person med information om er patrull, uppdrag och samlingstid för IST-introduktionen. ID-kortet och halsduken ska ALLTID vara runt halsen, handboken kan vara bra att ha i fickan. För de IST:are som kommer tidigare för att jobba som Builder eller av annan anledning kommer tidigare gäller följande incheckningsplatser: (Observera att det bara är tillåtet att komma tidigare om man har någon uppgift och om man fått detta bekräftat från Builderansvarig eller Lotta.) 1) Om man ankommer till lägret före den 20/7 så checkar man in i personalrestaurangen. 2) Om man ankommer till lägret mellan den 20/7 och 24/7 så checkar man in i Info Desk i Spring Town. 3) Incheckningen på flygfältet Gälltofta är öppen från och med den 24/7 och man kan checka in dygnet runt fram till morgonen den 28/7. Packningen Alla IST:are skall vara på plats senast den 25/7 Många av er har säkert varit med förr och behöver ingen packningslista. Men eftersom den finns med i den information som vi får så tänkte vi att den kan lika bra publiceras här. Du väljer själv om du vill packa i ryggsäck eller bag, men du ansvarar själv för att bära det du tar med dig. Sleeping equipment Clothes Detergent for doing laundry Sleeping bag Scout or Guide uniform Sewing kit Sleeping mat/ air mattress Underwear Watch Sleeping clothes Shorts Sunglasses Hygiene articles Sandals Camera Tooth brush Sneakers Tooth paste Warm hat Soap Sun hat Shampoo Mittens/gloves Towel Warm socks Sun block Warm shirts Insect repellent Long trousers First aid kit Long sleeved shirts Other Items Short sleeved shirts Water bottle Windproof jacket Flash light (extra batteries) A full set of rain clothes Swimming suit Rainproof walking boots Shower shoes Work Gloves Pencil and notebook Badges for swopping Smaller bag Teddybear Pocket money (credit or debit card) Lunch-box

9 Vi vill påminna om att ni ansvarar själv för era värdesaker. En liten dagsryggsäck på L kan vara bra att ha för att bära runt på kameran, lunch, varm tröja Märk din väska tydligt med: Förnamn Efternamn IST Sweden Spring Town World Scout Jamboree 2011 Rinkaby Jamboree shop Det finns nu en del varor ute på Jamboree Shopens hemsida. Kika in och spana på alla snygga grejor. Shopen kommer att vara öppen alla dagar då deltagarna är på plats från kl samt ha extra öppet för bara IST på kvällen den 26/7. Official Jamboree Merchandise Catalogue All the 22nd World Scout Jamboree Sweden 2011 official products are now here. Check out website find the product catalogue and have a look at what we will offer at the Jamboree. During June 2011 all participants, unitleaders, CMTs and ISTs are able to pre-order the official 22nd World Scout Jamboree products. Pre-orders can only be done 1st to 30th of June The pre-orders can be done at the Jamboree Shop: The pre-orders must reach a minimum of 5000 SEK. The Jamboree web shop accepts payment with Visa or MasterCard. The orders can ONLY be picked up in the Camp Shop during the first days of your arrival at the campsite. Payments at the Jamboree ID-kortet som ni får vid incheck är också ett så kallat Event Card med frivillig betalfunktion. Läs mer om hur kortet fungerar här Både ID-kortet och lägerhalsduken måste hänga runt halsen hela tiden när ni befinner er på lägerområdet, förutom när ni sover. Detta för att security lätt ska kunna se om det befinner sig några obehöriga på lägerområdet.

10 Boende Detta är ett utkast på hur Adult Town kommer att se ut. Kartan kan fortfarande komma att ändras. Parkeringen kommer att ligga uppe i nordöstra hörnet, på andra sidan vägen. För att se kartan i pdf, klicka här Vi kommer att bo i Adult Town och detta Town heter Spring (Vår). Färgen på tröjor, märken m.m. är grön. Boende sker kontingentvis men i grupper om ca 40 personer. Vi kommer bli hänvisade till en yta på 500m /40 pers. Det går bra att bo med sina kompisar, ni delar upp er själv och ruta efter ruta fylls på vid ankomst. Eftersom platsen är begränsad är det olämpligt med partytält eller andra onödigt stora tält. Stora tält måste fyllas med avsett antal personer. Ta bara med så stora tält som verkligen behövs!!! Vi kommer inte att göra någon uppdelning åt er, utan ni löser det själva på plats. Anvisningar för tälten: All tents must be placed at least 8 meters from any fire or any open flame. Any tent capable of holding more than 8 people must be at least 8 meters from any other tent, and at least 4 meters from the boundary of your plot. Any tent capable of holding up to 8 people must be at least 3 meters from any other tent, and at least 2 meters from the boundary of your plot Any tents not placed correctly must be moved. Om du av medicinska skäl behöver bo på annat sätt måste du ansöka om det hos Svenska kontingentledningen Skriv specialboende i ämnesrutan. Tillstånd för husvagn utfärdas endast i särskilda fall. Om du är berättigad att bo i husvagn/husbil så måste du själv ta med husvagn/husbil.

11 Matlagning (ex. på stormkök), eldning m.m. är inte tillåtet kring tälten. Det kommer att finnas avsedda platser för spontana lägerbål. Sverige/Schweiz- tältet Det är här ni kommer att nå oss under lägret och det är här det händer! Sy på dina märken, spela spel, ta ut dina frustrationer på sandsäcken, hitta en date eller helt enkelt bara kom förbi för en liten fika. Vi botar det mesta och har alltid en kram i bakfickan! Passa också på att ta med era nya internationella kompisar hit och låt dem gissa vilket land som egentligen är vilket Här kommer vi också att skriva upp information från lägret som gäller er, så gå gärna förbi en gång om dagen. Öppettiderna har vi inte riktigt bestämt än, men vi har ofta öppet när ni är lediga. Vi kommer de första dagarna att annonsera om tidpunkt för fotografering, håll utkik i Sverige/Schweiz-tältet! Swopping På internationella läger är det en stor sport att swoppa, d.v.s. byta märken, t-shirts, halsdukar, pins mot motsvarande från ett annat land. Ta gärna med extra kår-, distrikt- och lägermärken och halsdukar om du är intresserad av att byta. Många kontingenter kommer också t.ex. att ha snygga tröjor i sitt klädpaket, något att tänka på när du beställer IST-tröjan. Räkna med att den svenska gula jackan kommer att vara hårdvaluta! OBS! ICode of conduct står det att man som vuxen inte får lov att swoppa med de som är under 18 år, anledningen är att man vill skydda barn/ungdomar från att bli lurade av äldre scouter som i vissa fall ser ett ekonomiskt vinstintresse i vissa byten. I vissa länder är swopping mycket mera utbrett än i Sverige och det kan röra sig om stora ekonomiska/samlarmässiga intressen. Besökare If you have a relative or a friend who would like to visit the 22nd World Scout Jamboree, they will need a Day Visitor ticket. These can be bought online through the web shop or on-site, at the Jamboree Arrivals Desk. However, to avoid long queues we do recommend that they buy their ticket in advance at the web shop. The tickets cost 150 SEK for adults, 75 SEK for children aged 7 to 17 and it's free for children under the age of 7. The Jamboree is open for Day visitors from Thursday 28th July to Saturday 6th August (except for Thursday 4th August, when Camp in Camp visit the camp). The number of tickets is limited first come, first served. Only one Day Visitor ticket per person can be purchased. Visiting hours are 9 am - 6 pm. Tickets are not personal. Köp besöksbiljett redan nu, mer info och biljetter finns på: och

12 (gå in på Simply Scouting och besöksbiljetter) Observera att husdjursförbudet på lägerområdet gäller även för besökare. Nödnummer och hälsodeklaration Det kommer att finnas ett nödnummer till kontingentsledningen som ni kan ringa 24 timmar om dygnet i nödfall. Även anhöriga kan höra av sig hit vid en kris på hemmaplan, om ni inte går att få tag på. Vi kommer att gå ut med numret på vår blogg så fort vi vet vilket nummer det är som gäller. Det kommer också att finnas ett eget nödnummer för lägret, dit ni ringer i nödfall. Detta nummer kommer att stå i handboken ni får vid incheck. Om ni vill att vi ska ha ett nummer till någon av era anhöriga hemma, så kan ni skriva in det här. Detta är helt frivilligt. Observera att det INTE behövs en referenskod utan tryck direkt på fortsätt för att komma in i formuläret! När ni anmälde er angav ni medicinska och speciella behov. Vi kommer att ha med oss den listan men vi kanske inte finns i närheten om det skulle hända något. Har du t.ex. någon stark allergi eller annat tillstånd som kan vara viktigt att veta om vid akuta situationer, så skriv gärna en liten lapp (på engelska), laminera den och häng den runt halsen med ditt id-kort. Värdskapet Som svenskar i allmänhet och som svenska IST i synnerhet kommer ni att vara lite extra värdar för alla de internationella deltagarna. Förbered dig gärna genom att fundera på vad det kan innebära att ingå i en internationell IST-patrull på en världsscoutjamboree och vad innebär det att vara värd för scouter från andra länder. Ett bra värdskap börjar med insikter om det egna beteendet och respekt och förståelse för likheter och olikheter. Glöm inte heller att fräscha upp språkkunskaperna och surfa gärna in på jamboreens officiella hemsida och lyssna på lägerlåten, köp besöksbiljetter till anhöriga, läs om före och efter jamboreen och låt dig inspireras av alla bilder och förberedelser. IST stöd under Jamboreen I första hand försöker ni lösa de problem som kommer upp själva, inom patrullen. Om inte det går eller om det rör arbetsuppgiften kan ni vända er till er arbetsansvarige. Om ni inte får rätt med problemet vänder ni er till den service desk som kommer att finnas på Adult Town och som kommer att vara avsedd för IST:are. Här finns folk från IST Experience. Vi i IST-stöd kommer också att finnas med er under hela Jamboreen, tillgängliga i Sverige/Schweiztältet. Vissa tider kommer ni också att hitta någon av oss i svenska kontingentens HQ tält. Vi kommer naturligtvis även att ambulera på området och heja på er när vi går förbi. När vi alla är på plats kommer vi också att få ett journummer vilket ni kan ringa om det kniper, mer information om detta på lägret. Vi hjälper mer än gärna till att hitta rätt när det behövs! Kika gärna in på Kristianstad kommuns hemsida. Där skriver man lite om den kommande jamboreen.

13 Kom ihåg lista Skicka in utdraget från polisregistret. Göra Safe from Harm-kursen. Skriva ut Safe from Harm-beviset. Skriva ut pdf med streckkoden till incheck. Ta med legitimationen. Vi vill här passa på att önska er lycka till i ert uppdrag! Vi ses på lägret! Scouthälsningar från Svenska kontingentens IST-stöd Carina Persson: Lena Lokrantz: Per Berg: Lotta Berg:

Lägerbrev för Livat 2015

Lägerbrev för Livat 2015 Lägerbrev för Livat 2015 Hej! Detta är lägerbrevet för Livat 2015, här hoppas vi att ni hittar svaren på alla era frågor. Om ni har ytterligare frågor efter detta, kontakta oss gärna på kontakt@livat2015.se

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

LÄGERBREV 3 Den 7 juni 2004 1(6)

LÄGERBREV 3 Den 7 juni 2004 1(6) Den 7 juni 2004 1(6) KÄRA VÄNNER, Tiden lider och snart är tiden för Tarus inne. Det börjar snart bli dag att packa ryggsäcken och ställa kosan mot Finland. Vi vill än en gång passa på att välkomna er

Läs mer

VASEN. Organ för Scoutkåren Gustaf Vasa Bredäng Nummer 6 1997 Årgång 27. Glass eller espresso? I Eklutna är detta shoppingcentret

VASEN. Organ för Scoutkåren Gustaf Vasa Bredäng Nummer 6 1997 Årgång 27. Glass eller espresso? I Eklutna är detta shoppingcentret VAR REDO VASEN Organ för Scoutkåren Gustaf Vasa Bredäng Nummer 6 1997 Årgång 27 From Alaska with love... Glass eller espresso? I Eklutna är detta shoppingcentret som gäller. http://www.gvb.ssf.scout.se/

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40 1/40 Syfte med Shopping Under tonåren ökar ungdomars kontakt med företag och handelssituationer. Det är inte alltid lätt att välja och vraka bland olika erbjudanden. Detta material är en hjälp för att

Läs mer

HANDBOKEN Din nyckel till IAL

HANDBOKEN Din nyckel till IAL HANDBOKEN Din nyckel till IAL 1 Uppdateringar sedan tidigare versioner Handboken 2006a 1. Bytt till typsnittet på all text till IALs typsnitt Trebuchet MS 2. Uppdaterat e-postlistförteckningen 3. Uppdaterat

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Välkommen till VätterHems Studentbostäder Welcome to VätterHem s Student Housing

Välkommen till VätterHems Studentbostäder Welcome to VätterHem s Student Housing Välkommen till VätterHems Studentbostäder Welcome to VätterHem s Student Housing Innehåll - Contents Välkommen till VätterHem - Welcome to VätterHem Sidan/page no Studentreceptionen/ The Student Reception

Läs mer

ETTÅRSUTBYTE. www.rotarystudent.se. Viktiga Fakta 2. för dig som söker till utbyte 2015-2016. Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte

ETTÅRSUTBYTE. www.rotarystudent.se. Viktiga Fakta 2. för dig som söker till utbyte 2015-2016. Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte ETTÅRSUTBYTE www.rotarystudent.se Viktiga Fakta 2 för dig som söker till utbyte 2015-2016 Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 4 1.1 Antagning och placering 4 1.2 Accepterande

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

September 2011 Nr 3 Årgång 14. Allt om sommarens läger. Lyx på läger. Partydödare. Scoutapparna du måste ha. Spirit_3_1_Ny_6.indd 1 2011-08-31 11.

September 2011 Nr 3 Årgång 14. Allt om sommarens läger. Lyx på läger. Partydödare. Scoutapparna du måste ha. Spirit_3_1_Ny_6.indd 1 2011-08-31 11. September 2011 Nr 3 Årgång 14 Allt om sommarens läger Partydödare Lyx på läger Scoutapparna du måste ha Spirit_3_1_Ny_6.indd 1 2011-08-31 11.06 REDAKTÖREN HAR ORDET Här förevigas gänget en bild som för

Läs mer

Upplevelsebaserat Lärande Shopping. Tid. 45-60 minuter. Antal deltagare. 10-30 deltagare. Copyright

Upplevelsebaserat Lärande Shopping. Tid. 45-60 minuter. Antal deltagare. 10-30 deltagare. Copyright 1/33 Göteborgsregionen och GR Utbildning GR är en samarbetsorganisation för 13 kommuner i Västsverige - tillsammans har medlemskommunerna 900 000 invånare. Förbundets uppgift är att verka för samarbete

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

IDROTTSengelska. ett studiematerial om idrottsutbyte med andra länder

IDROTTSengelska. ett studiematerial om idrottsutbyte med andra länder IDROTTSengelska ett studiematerial om idrottsutbyte med andra länder Innehållsförteckning DEL 1 Förord...3 Inledning...4 1.Studieplan...5 2.Att arrangera tävlingar med utländska deltagare...6 3.Funktionärsutbildning...8

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf

Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf Loopia L1.pdf Loopia L2.pdf Loopia L3.pdf Loopia L4.pdf WordPress-skolan del 1 Loopia Blogg http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%e2%80%93-del-1/ Page 1 of 10 Kundzon ÅF-zon Webbmail Hem

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

6. First semester of your exchange Swedish autumn semester (HT)

6. First semester of your exchange Swedish autumn semester (HT) Enskilda enkäter för Exchange report/utbytesrapport Person 89 Basic Information 1. Name Andrés Cespedes 2. E-mail address: and.cespedes@gmail.com 3. Exchange university University of Western Australia

Läs mer