LINSER ELLER GLASÖGON?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LINSER ELLER GLASÖGON?"

Transkript

1 LINSER ELLER GLASÖGON? Många kämpar med denna fråga och behöver en hjälpande hand på traven. Därför har vi samlat nyttig information kring de två olika alternativen och vad du bör tänka på i ditt val.

2 Oavsett om du har glasögon eller linser bör du en gång om året gå till din optiker och göra en synundersökning. Använder du linser är det ett krav för att kunna förnya linsreceptet. Dels för att det är viktigt att se att dina ögon fortfarande är friska och kan hantera linser men också för att undersöka så din syn är den samma. Varje år sker någon form av utveckling inom optikvärlden och nya produkter som är lite tunnare och bättre presenteras och gör det möjligt för dig som användare att känna av ditt synfel ännu mindre. Kom in till oss för att veta mer! INNEHÅLL Olika synfel Glasögon & Linser Välja modell Pilot Fyrkantiga Runda Linser Månadslinser Endagslinser Färgade s. 4 s. 6 s. 8 s. 9 s. 10 s. 11 s. 12 s. 13 s. 14 s. 15

3 OLIKA SYNFEL Det finns många olika typer av synedsättning de vanligaste är åldersynthet som nästan alla drabbas utav. Men utöver det är närsynthet och översynthet vanligast men fler typer av synfel finns. ÖVERSYNTHET - HYPEROPI Översynthet innebär att man ser bäst på nära avstånd och brukar därför ibland även kallas långsynthet. Nästan alla föds med översynthet som med åren kan bli svagare. Översynthet beror på att ögat är lite för kort, ljuset som passerar genom ögat när vi tittar. För att få en skarp bild måste ögat kompensera det vi ser genom att flytta fram bilden till ögats näthinna. När vi blir äldre avtar ögats förmåga att justera. Det leder till att man ser tydligt på långt håll men får svårt att se tydligt på nära håll. Glasögon för den som är översynt blir tunnast i kanterna vilket av optikern betecknas som plusstyrka i glasen. NÄRSYNTHET - MYOPI När man är närsynt är ögat för långt i sin form. Det gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför näthinnan vilket leder till att man ser oskarpt på långt håll. Däremot ser man bra på korta avstånd. Glasögon för den som är närsynt blir tunnast på mitten vilket av optikerna betecknas som minusstyrka i glasen. BRYTNINGSFEL - ASTIGMATISM Astigmatism innebär att hornhinnan eller ögats lins har en olik-kupning. Det gör att ljusets brytpunkt istället för att bli till en liten punkt, blir till bildlinjer med skärpa i olika riktningar. Det leder i sin tur till att man får svårt att se detaljer både på nära håll och på avstånd. För att få linjerna att minska kompenserar man glasögon och linser med två olika styrkor. På så sätt närmar sig linjerna ögonbotten för att till sist bli ett litet kors som är tillräckligt likt en punkt för att man ska se bra. Ögat kan ha många olika kombinationer mellan astigmatism, översynthet och närsynthet. ÅLDERSYNTHET - PRESBYOPI Förr eller senare blir alla av oss ålderssynta. Det är ett naturligt fenomen som oftast kommer i årsåldern och tar sig uttryck i att man får svårare att se på nära håll. Skälet är att linsen i ögat stelnar. Ålderssynt blir man oberoende av andra synfel vilket betyder att ögonen påverkas av ålder även på andra sätt.

4 GLASÖGON LINSER Det vanligaste och traditionella sättet att korrigera sitt synfel på. Glasögon kan alla bära upp! Det kluriga kan ofta vara att hitta ett par bågar som du känner dig bekväm i och passar din ansiktsform. För precis som i alla annat i livet så lyser självkänslan igenom och det viktigaste är att du känner dig vacker. Glasögon är en fantastisk accessoar och hjälpmedel. De kan framhäva dina finaste drag och hjälpa till att förvränga dina mindre omtyckta. Utan att ens behöva anstränga dig kommer omgivningen få uppfattningen om att du är en smarare person. Eftersom vi fortfarande än idag ser glasögon som en symbol för smarthet och visdom. Det osynliga valet och hjälpmedlet. Linser passar perfekt för den som inte vill bära glasögon. Utan känna sig fri och mindre begränsad av sitt synfel. Nu tidens tunna och mjuka linser gör att det kanppt känns att använda dem och de flesta synfelen går att korrigera. Beroende på ditt behov finns endagslinser, månads och färgade linser till förfogande. Det alla bör hålla i åtanke är att linser ska undvikas när man har en infiktion i kroppen. Därför rekomenderas alla linsbärare att även äga ett par glasögon. Där emot kan vissa allergiker känna sig hjälpta av linser då linsen skyddar ögat och gör det svårare för allergener att komma in i kroppen.

5 VÄLJA MODELL Det kan kännas svårt att välja glasögon och man är rädd för att inte bli nöjd. Vissa optiker erbjuder nöjdhetsgaranti så du kan byta om du inte skulle vara nöjd. Men det finns hjälp när ditt tycke brister och du inte vet vad du ska välja. Din ansiktsform säger nämligen mer än vad du tror. PILOT GLASÖGON ETT VAL FÖR ALLA Även om du inte tycker om glasögon är det viktigt att äga ett par då linser inte alltid kan vara ett alternativ (se nästa avsnitt). När glasögon uppfanns eller utav vem har det varit många disskutioner kring. Vad man relativt säkert kan säga är att den person som lärde människan om glasögonens nytta trors levt någonstans i trakten av Venedig. Det var även där som glasögontillverkning i större skala startade omkring år Att bära glasögon blev snabbt status och synonymt med snille. blev snabbt status och synonymt med snille. Hitta rätt båge för din ansiktsform En oval ansiktsform kännetecknas av jämna proportioner och en haka som är smalare än pannan. Höjden är längre än bredden. Ovala ansikten passar i det mesta! Testa gärna ett par rektangulära eller fjärilsformade glasögon för att skapa tydligare vinklar i ansiktet. Låt bågarna vara lika breda som ansiktets bredaste punkt. En fyrkantig ansiktsform kännetecknas av en bred panna, stark käklinje och bred haka samt breda kindben. Fyrkantiga ansikten passar i Figur 1: Olika ansiktsformer. 1. Runt 2. Ovalt 3. Hjärtformat 4. Fyrkantigt. runda, kattögonformade eller ovala bågar för att mjuka upp och skapa kurvor. En hjärtformad eller diamantformad ansiktsform kännetecknas av en bred panna, höga kindben och smal haka. Hjärtformade ansikten passar i fjärilsformade, kattögonformade eller runda bågar som mjukar upp linjerna. Även ramlösa glasögon passar fint. En rund ansiktsform kännetecknas av fylliga kinder och rundad haka. Höjd och bredd är ungefär lika, inte en exakt cirkel men nära. Runda ansikten passar i rektangulära och smala bågar som gör att ansiktet uppfattas som längre och smalare. Välj glasögon med skarpa och gärna uppåtgående vinklar för att dra uppmärksamheten högre upp i ansiktet. Bågen ska förlänga ansiktet och ge det vinklar. Den klassiska modellen som var lösningen på 1920-talets piloters extrem huvudvärk och illamående. Glasens ikoniskt droppformade design skapades för att få plats under dåtidens flygglasögon. Det fanns med andra ord en tanke bakom den karaktäristiska designen. Efterfrågan på pilotglasögon är större än på länge, både i form av solglasögon och korrektionsglasögon. Det verkar vara en glasögonmodell som aldrig dör. Men som andra modetrender är ett återkommande inslag i pilotglasögonens långa historia att de tidvis försvunnit, för att sedan återkomma med stormstyrka. Vilket vi nu upplever, med råge. Passar till: Ovalt och hjärtformat.

6 FYRKANTIGA En mörk fyrkantig båge tappar aldrig sin stil. Den klassiska modellen återkommer varje säsong och är därför ett trendsäkert kort. Modellen passar alla ansiktsformer förutom de som har fyrkantigt ansikte. Det blir tyvärr kaka på kaka. Däremot är det ett ypperligt alternativ till någon med ett rund huvud, välj stora båga och undvik för smala. Modellens ursprung är svårt att identifiera men på slutet av 1800-talet kom fransmännen på att skapa synetriska, fyrkantiga, glas till kontrast från de runda som tidigare endast varit möjliga att producera. RUNDA Trendens nuvarande jokerkort. Den runda båden har sin stora tid just nu men är även en klassiker. Dock är denna båge lite mer tredkänslig än den fyrkantiga och piloten. Den kommer och går med cirka års mellanrum. Men miströsta inte för det. Den unika och roliga modellen ger ett starkt intryck och för den som vågar bära upp dem är de supersnygga. Modellen har sitt ursprung i glasögonens begynnelse och med sin mjuka form har modellan hjälpt miljontals personer se bättre. Passar till: Runt, ovalt och hjärtformat Passar till: Ovalt, hjärtformat och fyrkantigt.

7 VÄLJA LINSER Ställer man linser mot glasögon så finns det helt klart fördelar med linser, men det bästa alternativet är trots allt att kombinera glasögon och linser så att du alltid har rätt hjälpmedel för varje situation. MÅNADSLINSER FAKTA OM LINSEN En kontaktlins är en tunn lins av silikon eller vätskehaltiga plaster som placeras över ögats hornhinna. Det linsen gör är att bryta ljuset mot ögats näthinna. Med detta hjälpmedel kan man korrigera synfel som när- och långsynthet, astigmatism och presobyopi. Det finns många varianter av kontaktlinser, allt från endagslinser, månadslinser och färgade linser som använs för kosmetiska anledningar. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Håll linserna rena! Be din optiker rekommendera vilken sorts linsvätska som passar bäst för dina linser. Linsvätskan kan inte återanvändas, dina linser kräver en ny skvätt varje dag. Tvätta händerna innan du börjar med din linsprocedur. Pyjamas på linserna av På natten behöver ögonen vila, precis som resten av kroppen. Har du inte så kallade dygnet-runt linser ska du alltså ta ur linserna innan du lägger dig för natten. Smink + linser = sant Visst kan du använda smink som vanligt trots att du har blivit linsbärare. Men det gäller att vara smink-smart. Sätt på linserna innan du sminkar dig ta av dem innan du sminkar av dig. Bada med linser Du kan bada med linserna på, men om du simmar mycket under vatten bör du använda simglasögon. Vatten i ögonen innebär en ökad infektionsrisk. Linser + sjuk = NEJ Använd aldrig linser när du har en infektion i kroppen. Det ökar riskerna för att få olika sjukdommar eller infektioner i ögonen. Månadslinsen är den vanligaste linsen. Den går att förvara i 2 månader i linsburken men får endast användas 30 dagar. Linsen har under de senaste åren utvecklats drastiskt och blivit snarlika endagslinsen i komfort och tjocklek. Förutom sin praktiska livslängd finns där även månadslinser som man kan sova med. Detta är i många fall inte att rekommendera då ögat behöver vila men för dem som ser det som ett måste, finns det. Det viktiga att tänka på med månadslinser är att tvätta dem varje kväll med linsvätska och alltid i minst 5 sekunder. Passar till: Den som vill anända linser dagligen.

8 ENDAGSLINSER Passar perfekt för användaren som annars har glasögon men vill använda linser till speciella tillfällen. Eller för den som inte tycker om att tvätta linserna utan bara kasta dem direkt när dagen är över. Till sin nackdel är endagslinser väldigt dyra jämfört med andra korrektionssätt. De billigaste linserna ligger runt 11 kronor dagen medan de med lite högre komfort och kvalité ligger runt 28 kronor om dagen. Linsen är supertunn och kan i vissa fall knappt kännas vilket är en lyx som många linsbärare suktar efter. FÄRGADE LINSER Linsen som gör det möjligt att ändra sin ögonfärg för en dag eller månad. Färgade linser är ofta månadslinser men har även kommit som endagslinser för bara något år sedan. Det trixiga är att hitta en naturlig och passande färgskiftning som inte ser allt för konstgjord ut. AIR OPTIX som är ett av företagen som gör färgade linser har satsat stort på att utveckla sina färgade linser och har gjort dem i samma tunna utformning som deras exklusiva månadslinser i silikonblandning. Passar till: Personen som inte använder linser så ofta. Passar till: Den som vill förnya sig med lite färg.

9 Förhoppningsvis har du kommit underfull med vilket alternativ som passar dig bäst. Vi hoppas informationen har varit lärorik och du nu känner dig säkrare än tidigare på de val som du kan göra i din kamp om att se felfritt. Har du några frågor är det bara att besöka oss på vår hemsida eller i butik. Har du några frågor kontakta oss på

.nu. Vårnyheter. Vad händer i din Contacta-butik. Linsnyheter. Vinn nya solglasögon till våren! www.contacta.nu. Kundmagasin Nummer 1 2007

.nu. Vårnyheter. Vad händer i din Contacta-butik. Linsnyheter. Vinn nya solglasögon till våren! www.contacta.nu. Kundmagasin Nummer 1 2007 .nu Kundmagasin Nummer 1 2007 Vårnyheter Vad händer i din Contacta-butik Linsnyheter Vinn nya solglasögon till våren! www.contacta.nu För syns skull! Kan man kombinera mode och flärd med optikerexpertis

Läs mer

Hela denna tematidning är från IDG Custom publishing ÖGON

Hela denna tematidning är från IDG Custom publishing ÖGON Standardlogotype Logotype utan övertoningar. Används när färgantalet är begräsnat Pantone 307 EC Process C 100% M 0 % Y 0% K 27% Klarröd C 0% M 100 % Y 100% K 0% Pantone 308 EC Process C 100% M 0 % Y 0%

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon.

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Ögats lins skall liksom linsen i en kamera skapa en skarp bild av omvärlden. I kameran ligger bilden på filmen och i ögat ligger bilden på näthinnan

Läs mer

.nu. Dags för en synunder- sökning? www.contacta.nu. Kundmagasin Nummer 2 2007

.nu. Dags för en synunder- sökning? www.contacta.nu. Kundmagasin Nummer 2 2007 .nu Kundmagasin Nummer 2 2007 Dags för en synunder- sökning? www.contacta.nu Lars Salmonson VD och Leg. Optiker Contacta Eyewear Köper du bensin hos optikern och kollar ögonen på macken? När du ska serva

Läs mer

DINA ÖGON FÖRBÄTTRA DIN SYN MED ENKLA METODER

DINA ÖGON FÖRBÄTTRA DIN SYN MED ENKLA METODER ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS April 2011 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus Nr.11 1 DINA ÖGON FÖRBÄTTRA DIN SYN MED ENKLA METODER Anita Robertson,

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Barn med katarakt Information till familjen

Barn med katarakt Information till familjen Barn med katarakt Information till familjen Innehåll Ögat och den normala synutvecklingen 3 Kongenital katarakt - Medfödd grå starr 3 Amblyopi ( lazy eye ) 4 Praktiska konsekvenser av amblyopi 4 Diagnostik

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

tävling Vinn glasögon inklusive synundersökning En tjej med sting synproblem som kommer med åldern

tävling Vinn glasögon inklusive synundersökning En tjej med sting synproblem som kommer med åldern En tidning om gl asögon, bågar, kontak tlinser och syn, nr 3 2 0 0 8 63 coola bågar för både barn och vuxna En tjej med sting synproblem som kommer med åldern tävling Vinn glasögon inklusive synundersökning

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi.

65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi. 65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi. Samtidigt är de närmaste 20-30 åren väl utstakade. De som fyllt 65 år vet ofta vilka inkomster

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8 Hard Sell The Right Way BIG 3 CLOSING TECHNIQUES TEMA: Hard Sell the Right Way AFFLUENCE 8 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden peaks of income En

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Vi varumärken. Bågar, mode & design. Fokus optikern Linser nu för alla. Matte &Willy från bygglov. ögonsjukdomar. Möt.

Vi varumärken. Bågar, mode & design. Fokus optikern Linser nu för alla. Matte &Willy från bygglov. ögonsjukdomar. Möt. En tidning om glasögon, bågar, kontaktlinser och syn, nr 1 2012 43 läckra bågar TRENDER Bågar, mode & design Fokus optikern Linser nu för alla Möt Matte &Willy från bygglov Våra vanligaste ögonsjukdomar

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM Benny Ottosson Hej Vad kul att du är intresserad av min videokurs om BRÖLLOPSALBUM. Jag älskar att fotografera bröllop. Och jag älskar att göra bröllopsalbum. Det

Läs mer

FYSIK. Lennart Undvall Anders Karlsson

FYSIK. Lennart Undvall Anders Karlsson YSIK Lennart Undvall Anders Karlsson ISBN 978-91-47-08596-5 2013 Lennart Undvall, Anders Karlsson och Liber AB Redaktion: Conny Welén ormgivare: Patrik Sundström Bildredaktör: Mikael Myrnerts Teckningar:

Läs mer

Läsplattor är gjorda för att läsa på

Läsplattor är gjorda för att läsa på Läsplattor är gjorda för att läsa på om skillnaden mellan dataskärmar, läsplattor, surfplattor och smartphones? Gustaf Öqvist Seimyr, är doktor i datorlingvistik och expert på ögonrörelsemätningar, vid

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer