LINSER ELLER GLASÖGON?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LINSER ELLER GLASÖGON?"

Transkript

1 LINSER ELLER GLASÖGON? Många kämpar med denna fråga och behöver en hjälpande hand på traven. Därför har vi samlat nyttig information kring de två olika alternativen och vad du bör tänka på i ditt val.

2 Oavsett om du har glasögon eller linser bör du en gång om året gå till din optiker och göra en synundersökning. Använder du linser är det ett krav för att kunna förnya linsreceptet. Dels för att det är viktigt att se att dina ögon fortfarande är friska och kan hantera linser men också för att undersöka så din syn är den samma. Varje år sker någon form av utveckling inom optikvärlden och nya produkter som är lite tunnare och bättre presenteras och gör det möjligt för dig som användare att känna av ditt synfel ännu mindre. Kom in till oss för att veta mer! INNEHÅLL Olika synfel Glasögon & Linser Välja modell Pilot Fyrkantiga Runda Linser Månadslinser Endagslinser Färgade s. 4 s. 6 s. 8 s. 9 s. 10 s. 11 s. 12 s. 13 s. 14 s. 15

3 OLIKA SYNFEL Det finns många olika typer av synedsättning de vanligaste är åldersynthet som nästan alla drabbas utav. Men utöver det är närsynthet och översynthet vanligast men fler typer av synfel finns. ÖVERSYNTHET - HYPEROPI Översynthet innebär att man ser bäst på nära avstånd och brukar därför ibland även kallas långsynthet. Nästan alla föds med översynthet som med åren kan bli svagare. Översynthet beror på att ögat är lite för kort, ljuset som passerar genom ögat när vi tittar. För att få en skarp bild måste ögat kompensera det vi ser genom att flytta fram bilden till ögats näthinna. När vi blir äldre avtar ögats förmåga att justera. Det leder till att man ser tydligt på långt håll men får svårt att se tydligt på nära håll. Glasögon för den som är översynt blir tunnast i kanterna vilket av optikern betecknas som plusstyrka i glasen. NÄRSYNTHET - MYOPI När man är närsynt är ögat för långt i sin form. Det gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför näthinnan vilket leder till att man ser oskarpt på långt håll. Däremot ser man bra på korta avstånd. Glasögon för den som är närsynt blir tunnast på mitten vilket av optikerna betecknas som minusstyrka i glasen. BRYTNINGSFEL - ASTIGMATISM Astigmatism innebär att hornhinnan eller ögats lins har en olik-kupning. Det gör att ljusets brytpunkt istället för att bli till en liten punkt, blir till bildlinjer med skärpa i olika riktningar. Det leder i sin tur till att man får svårt att se detaljer både på nära håll och på avstånd. För att få linjerna att minska kompenserar man glasögon och linser med två olika styrkor. På så sätt närmar sig linjerna ögonbotten för att till sist bli ett litet kors som är tillräckligt likt en punkt för att man ska se bra. Ögat kan ha många olika kombinationer mellan astigmatism, översynthet och närsynthet. ÅLDERSYNTHET - PRESBYOPI Förr eller senare blir alla av oss ålderssynta. Det är ett naturligt fenomen som oftast kommer i årsåldern och tar sig uttryck i att man får svårare att se på nära håll. Skälet är att linsen i ögat stelnar. Ålderssynt blir man oberoende av andra synfel vilket betyder att ögonen påverkas av ålder även på andra sätt.

4 GLASÖGON LINSER Det vanligaste och traditionella sättet att korrigera sitt synfel på. Glasögon kan alla bära upp! Det kluriga kan ofta vara att hitta ett par bågar som du känner dig bekväm i och passar din ansiktsform. För precis som i alla annat i livet så lyser självkänslan igenom och det viktigaste är att du känner dig vacker. Glasögon är en fantastisk accessoar och hjälpmedel. De kan framhäva dina finaste drag och hjälpa till att förvränga dina mindre omtyckta. Utan att ens behöva anstränga dig kommer omgivningen få uppfattningen om att du är en smarare person. Eftersom vi fortfarande än idag ser glasögon som en symbol för smarthet och visdom. Det osynliga valet och hjälpmedlet. Linser passar perfekt för den som inte vill bära glasögon. Utan känna sig fri och mindre begränsad av sitt synfel. Nu tidens tunna och mjuka linser gör att det kanppt känns att använda dem och de flesta synfelen går att korrigera. Beroende på ditt behov finns endagslinser, månads och färgade linser till förfogande. Det alla bör hålla i åtanke är att linser ska undvikas när man har en infiktion i kroppen. Därför rekomenderas alla linsbärare att även äga ett par glasögon. Där emot kan vissa allergiker känna sig hjälpta av linser då linsen skyddar ögat och gör det svårare för allergener att komma in i kroppen.

5 VÄLJA MODELL Det kan kännas svårt att välja glasögon och man är rädd för att inte bli nöjd. Vissa optiker erbjuder nöjdhetsgaranti så du kan byta om du inte skulle vara nöjd. Men det finns hjälp när ditt tycke brister och du inte vet vad du ska välja. Din ansiktsform säger nämligen mer än vad du tror. PILOT GLASÖGON ETT VAL FÖR ALLA Även om du inte tycker om glasögon är det viktigt att äga ett par då linser inte alltid kan vara ett alternativ (se nästa avsnitt). När glasögon uppfanns eller utav vem har det varit många disskutioner kring. Vad man relativt säkert kan säga är att den person som lärde människan om glasögonens nytta trors levt någonstans i trakten av Venedig. Det var även där som glasögontillverkning i större skala startade omkring år Att bära glasögon blev snabbt status och synonymt med snille. blev snabbt status och synonymt med snille. Hitta rätt båge för din ansiktsform En oval ansiktsform kännetecknas av jämna proportioner och en haka som är smalare än pannan. Höjden är längre än bredden. Ovala ansikten passar i det mesta! Testa gärna ett par rektangulära eller fjärilsformade glasögon för att skapa tydligare vinklar i ansiktet. Låt bågarna vara lika breda som ansiktets bredaste punkt. En fyrkantig ansiktsform kännetecknas av en bred panna, stark käklinje och bred haka samt breda kindben. Fyrkantiga ansikten passar i Figur 1: Olika ansiktsformer. 1. Runt 2. Ovalt 3. Hjärtformat 4. Fyrkantigt. runda, kattögonformade eller ovala bågar för att mjuka upp och skapa kurvor. En hjärtformad eller diamantformad ansiktsform kännetecknas av en bred panna, höga kindben och smal haka. Hjärtformade ansikten passar i fjärilsformade, kattögonformade eller runda bågar som mjukar upp linjerna. Även ramlösa glasögon passar fint. En rund ansiktsform kännetecknas av fylliga kinder och rundad haka. Höjd och bredd är ungefär lika, inte en exakt cirkel men nära. Runda ansikten passar i rektangulära och smala bågar som gör att ansiktet uppfattas som längre och smalare. Välj glasögon med skarpa och gärna uppåtgående vinklar för att dra uppmärksamheten högre upp i ansiktet. Bågen ska förlänga ansiktet och ge det vinklar. Den klassiska modellen som var lösningen på 1920-talets piloters extrem huvudvärk och illamående. Glasens ikoniskt droppformade design skapades för att få plats under dåtidens flygglasögon. Det fanns med andra ord en tanke bakom den karaktäristiska designen. Efterfrågan på pilotglasögon är större än på länge, både i form av solglasögon och korrektionsglasögon. Det verkar vara en glasögonmodell som aldrig dör. Men som andra modetrender är ett återkommande inslag i pilotglasögonens långa historia att de tidvis försvunnit, för att sedan återkomma med stormstyrka. Vilket vi nu upplever, med råge. Passar till: Ovalt och hjärtformat.

6 FYRKANTIGA En mörk fyrkantig båge tappar aldrig sin stil. Den klassiska modellen återkommer varje säsong och är därför ett trendsäkert kort. Modellen passar alla ansiktsformer förutom de som har fyrkantigt ansikte. Det blir tyvärr kaka på kaka. Däremot är det ett ypperligt alternativ till någon med ett rund huvud, välj stora båga och undvik för smala. Modellens ursprung är svårt att identifiera men på slutet av 1800-talet kom fransmännen på att skapa synetriska, fyrkantiga, glas till kontrast från de runda som tidigare endast varit möjliga att producera. RUNDA Trendens nuvarande jokerkort. Den runda båden har sin stora tid just nu men är även en klassiker. Dock är denna båge lite mer tredkänslig än den fyrkantiga och piloten. Den kommer och går med cirka års mellanrum. Men miströsta inte för det. Den unika och roliga modellen ger ett starkt intryck och för den som vågar bära upp dem är de supersnygga. Modellen har sitt ursprung i glasögonens begynnelse och med sin mjuka form har modellan hjälpt miljontals personer se bättre. Passar till: Runt, ovalt och hjärtformat Passar till: Ovalt, hjärtformat och fyrkantigt.

7 VÄLJA LINSER Ställer man linser mot glasögon så finns det helt klart fördelar med linser, men det bästa alternativet är trots allt att kombinera glasögon och linser så att du alltid har rätt hjälpmedel för varje situation. MÅNADSLINSER FAKTA OM LINSEN En kontaktlins är en tunn lins av silikon eller vätskehaltiga plaster som placeras över ögats hornhinna. Det linsen gör är att bryta ljuset mot ögats näthinna. Med detta hjälpmedel kan man korrigera synfel som när- och långsynthet, astigmatism och presobyopi. Det finns många varianter av kontaktlinser, allt från endagslinser, månadslinser och färgade linser som använs för kosmetiska anledningar. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Håll linserna rena! Be din optiker rekommendera vilken sorts linsvätska som passar bäst för dina linser. Linsvätskan kan inte återanvändas, dina linser kräver en ny skvätt varje dag. Tvätta händerna innan du börjar med din linsprocedur. Pyjamas på linserna av På natten behöver ögonen vila, precis som resten av kroppen. Har du inte så kallade dygnet-runt linser ska du alltså ta ur linserna innan du lägger dig för natten. Smink + linser = sant Visst kan du använda smink som vanligt trots att du har blivit linsbärare. Men det gäller att vara smink-smart. Sätt på linserna innan du sminkar dig ta av dem innan du sminkar av dig. Bada med linser Du kan bada med linserna på, men om du simmar mycket under vatten bör du använda simglasögon. Vatten i ögonen innebär en ökad infektionsrisk. Linser + sjuk = NEJ Använd aldrig linser när du har en infektion i kroppen. Det ökar riskerna för att få olika sjukdommar eller infektioner i ögonen. Månadslinsen är den vanligaste linsen. Den går att förvara i 2 månader i linsburken men får endast användas 30 dagar. Linsen har under de senaste åren utvecklats drastiskt och blivit snarlika endagslinsen i komfort och tjocklek. Förutom sin praktiska livslängd finns där även månadslinser som man kan sova med. Detta är i många fall inte att rekommendera då ögat behöver vila men för dem som ser det som ett måste, finns det. Det viktiga att tänka på med månadslinser är att tvätta dem varje kväll med linsvätska och alltid i minst 5 sekunder. Passar till: Den som vill anända linser dagligen.

8 ENDAGSLINSER Passar perfekt för användaren som annars har glasögon men vill använda linser till speciella tillfällen. Eller för den som inte tycker om att tvätta linserna utan bara kasta dem direkt när dagen är över. Till sin nackdel är endagslinser väldigt dyra jämfört med andra korrektionssätt. De billigaste linserna ligger runt 11 kronor dagen medan de med lite högre komfort och kvalité ligger runt 28 kronor om dagen. Linsen är supertunn och kan i vissa fall knappt kännas vilket är en lyx som många linsbärare suktar efter. FÄRGADE LINSER Linsen som gör det möjligt att ändra sin ögonfärg för en dag eller månad. Färgade linser är ofta månadslinser men har även kommit som endagslinser för bara något år sedan. Det trixiga är att hitta en naturlig och passande färgskiftning som inte ser allt för konstgjord ut. AIR OPTIX som är ett av företagen som gör färgade linser har satsat stort på att utveckla sina färgade linser och har gjort dem i samma tunna utformning som deras exklusiva månadslinser i silikonblandning. Passar till: Personen som inte använder linser så ofta. Passar till: Den som vill förnya sig med lite färg.

9 Förhoppningsvis har du kommit underfull med vilket alternativ som passar dig bäst. Vi hoppas informationen har varit lärorik och du nu känner dig säkrare än tidigare på de val som du kan göra i din kamp om att se felfritt. Har du några frågor är det bara att besöka oss på vår hemsida eller i butik. Har du några frågor kontakta oss på info@naroptik.se

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk?

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? GRÅ STARR KATARAKT Ser du suddigt eller lider du av dimsyn? Ser du färger

Läs mer

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du:

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: A.Mer av dig själv. B.Mindre av dig själv. C.Lika mycket av dig själv. ⱱ Hur hög måste en spegel vara för att du ska

Läs mer

ÖGONPÅVERKAN VID NÄRAKTIVITET Yvonne Löf, ortoptist Ögonmott. Växjö

ÖGONPÅVERKAN VID NÄRAKTIVITET Yvonne Löf, ortoptist Ögonmott. Växjö ÖGONPÅVERKAN VID NÄRAKTIVITET 170202 Yvonne Löf, ortoptist Ögonmott. Växjö 170202 Yvonne Löf, ortoptist ANATOMI ANATOMI ÖGONMUSKLER För att kunna se tydligt måste bilden hamna i gula fläcken. Riktningen

Läs mer

Just nu! ELLER RABA 10 : Märkesglasögon till rätt pris!

Just nu! ELLER RABA 10 : Märkesglasögon till rätt pris! * Just nu! 10: TT ELLER RABA synundersökning Vid köp av glasögon ej Outlet Gäller t.o.m 2014-04-05 (ord. pris 340: ) Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö

Läs mer

Anders Giörloff Leg. Optiker

Anders Giörloff Leg. Optiker Anders Giörloff Leg. Optiker www.visuellergonomi.se www.foretagsoptikern.se Ögat Ögat Emmetropi - rättsynthet Hyperopi översynthet Myopi - närsynthet 1 Ögat Astigmatism Två fokuspunkter Enkelslipade Bifokala

Läs mer

.nu. Vårnyheter. Vad händer i din Contacta-butik. Linsnyheter. Vinn nya solglasögon till våren! www.contacta.nu. Kundmagasin Nummer 1 2007

.nu. Vårnyheter. Vad händer i din Contacta-butik. Linsnyheter. Vinn nya solglasögon till våren! www.contacta.nu. Kundmagasin Nummer 1 2007 .nu Kundmagasin Nummer 1 2007 Vårnyheter Vad händer i din Contacta-butik Linsnyheter Vinn nya solglasögon till våren! www.contacta.nu För syns skull! Kan man kombinera mode och flärd med optikerexpertis

Läs mer

10: Märkesglasögon till rätt pris! Just nu! synundersökning ELLER RABA. Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö Tel 0381-16144

10: Märkesglasögon till rätt pris! Just nu! synundersökning ELLER RABA. Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö Tel 0381-16144 Just nu! 10: synundersökning * TT ELLER RABA Vid köp av glasögon ej Outlet Gäller t.o.m 2013-11-02 (ord. pris 290: ) Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö

Läs mer

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon.

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Ögats lins skall liksom linsen i en kamera skapa en skarp bild av omvärlden. I kameran ligger bilden på filmen och i ögat ligger bilden på näthinnan

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

vi korrigerar alla dina synfel

vi korrigerar alla dina synfel vi korrigerar alla dina synfel även brytningsfel och ålderssynthet kostnadsfria konsultationer & undersökningar 1 2 innehåll 4 5 6 8 11 12 14 15 DIN FRIHET ÄR NÄRA Vi hjälper dig ta steget förundersökning

Läs mer

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ELLER RABAT T Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ATT ELLER RAB VAlkomna till Arets foretagare i NAssjO 2010 2010! Gör som kunder från hela höglandet, kom in, slås av den

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

Hål i gula fläcken makulahål

Hål i gula fläcken makulahål Hål i gula fläcken makulahål 1 Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synnerv Hornhinna Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals synceller och fungerar som

Läs mer

Livet utan glasögon och linser. det är frihet för mig!

Livet utan glasögon och linser. det är frihet för mig! Livet utan glasögon och linser det är frihet för mig! din frihet är nära När du har bestämt dig för att leva livet med större frihet utan begränsningen av glasögon och linser erbjuder vi dig personligt

Läs mer

FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN

FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN Ögonlaseroperation 1 Snart är du fri från ditt synfel Du har bokat tid för en ögonlaseroperation. Det betyder att du snart kommer att ha korrigerat ditt synfel.

Läs mer

10: Nu går tåget! synundersökning. Stortorget Nässjö Tel Södra storg. 4 Eksjö Tel

10: Nu går tåget! synundersökning. Stortorget Nässjö Tel Södra storg. 4 Eksjö Tel Nu går tåget! 10: synundersökning Gäller t.o.m 2017-12-30 (ord. pris 360: ) Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö Tel 0381-16144 Svårt att hitta snygga glasögon? Nu är båda butikerna fyllda

Läs mer

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION Ögonlaboration 1(1) Uppsala Universitet Institutionen för Neurovetenskap, Fysiologi VT 08 GS, LJ För Neural reglering och rörelse ÖGONLABORATION Avsikten med laborationen är att illustrera teoretisk bakgrund

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken Synprövning på avstånd. Prövning av lässyn på nära håll. Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Gula fläcken, makula, är det område mitt på ögats näthinna där

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer

Bra att veta inför din gråstarroperation

Bra att veta inför din gråstarroperation Bra att veta inför din gråstarroperation www.capioögon.se Välkommen! Snart kommer du att se bättre Du har en gråstarroperation inbokad hos oss. Gråstarroperation är Sveriges vanligaste operation och 90

Läs mer

Elevportfölj A-nivå. Årskurs 6. Teknik. Undersökning av glasögon. Elevens svar:

Elevportfölj A-nivå. Årskurs 6. Teknik. Undersökning av glasögon. Elevens svar: 1 Undersökning av glasögon Gör en undersökning av glasögon med hjälp av dessa frågor: Vilka delar består glasögon av? Varför finns det oftast gångjärn i glasögonbågar och hur fungerar de? Var kan man hitta

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer

Hela denna bilaga är annons och producerad av Mediehuset Correns försäljningsavdelning Onsdag 4 april 2012. inflyttnings. Felicia

Hela denna bilaga är annons och producerad av Mediehuset Correns försäljningsavdelning Onsdag 4 april 2012. inflyttnings. Felicia Hela denna bilaga är annons och producerad av Mediehuset Correns försäljningsavdelning Onsdag 4 april 2012 D Felicia Öppningserbjudande! vi bjuder på ett Zeiss glas vid köp av kompletta glasögon t o m

Läs mer

Optik Synen och ögats behov. Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se

Optik Synen och ögats behov. Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se Optik Synen och ögats behov Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se Ögats synfält -50 o 2 o 30 o Syngropen Gula fläcken, centrala seendet Synnerven -70 o Sidled-

Läs mer

FÖRE OCH EFTER LINSBYTE FÖRE OCH EFTER DIN

FÖRE OCH EFTER LINSBYTE FÖRE OCH EFTER DIN FÖRE OCH EFTER LINSBYTE FÖRE OCH EFTER DIN LINSBYTESoperation 1 Snart är du fri från ditt synfel Du har bokat tid för ett linsbyte (RLE). Det betyder att du snart kommer att ha korrigerat ditt synfel.

Läs mer

Reseskildring Chile januari februari 2009

Reseskildring Chile januari februari 2009 Reseskildring Chile januari februari 2009 Vi vill börja med att tacka för Ert ekonomiska stöd till vår resa till Chile med Vision For All. Här är vår berättelse om hur Ert bidrag har hjälpt andra människor

Läs mer

Figur 6.1 ur Freeman & Hull, Optics

Figur 6.1 ur Freeman & Hull, Optics 1 Föreläsning 12 Kameran Figur 6.1 ur Freeman & Hull, Optics Kameran är ett instrument som till vissa delar fungerar mycket likt ett öga. Kamerans optik, det så kallade kameraobjektivet, motsvarar ögats

Läs mer

Filtersolglasögon från Multilens

Filtersolglasögon från Multilens Filtersolglasögon från Multilens Varför Filtersolglasögon och inte vanliga solglasögon? De flesta solglasögon har tagits fram med prioritet på en sak: Att de ska vara trendiga. Att de dessutom har skydd

Läs mer

Förslag att införa glasögonbidrag för synkorrigering till barn

Förslag att införa glasögonbidrag för synkorrigering till barn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) HSN 1309-1033 Handläggare: Aime Laur Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-02-13, p 5 Förslag att införa glasögonbidrag för synkorrigering till barn

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

SKYDDSGLASÖGON. PROCURATOR Direkt 0200-811 000

SKYDDSGLASÖGON. PROCURATOR Direkt 0200-811 000 Vikt 34 g 1. Skyddsglasögon Worksafe Simba Lejonet Simba har fått ge namn till dessa glasögon. Heltäckande lins i polykarbonat som skyddar ögat såväl ovanifrån, underifrån som från sidan. Skalm i blått

Läs mer

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig din frihet är nära När du har bestämt dig för att leva livet med större frihet utan begränsningen av glasögon och linser erbjuder vi dig personligt

Läs mer

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig

Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig Livet utan glasögon och linser......det är frihet för mig din frihet är nära När du har bestämt dig för att att leva livet med med större frihet utan utan begränsningen av glasögon och linser erbjuder

Läs mer

3/19/13. Refraktionslära. Refraktionering. Kontrollera visus. Uppskatta felsynthet. Mätning av sfärisk felsynthet

3/19/13. Refraktionslära. Refraktionering. Kontrollera visus. Uppskatta felsynthet. Mätning av sfärisk felsynthet Refraktionslära Refraktionering Maja Östlund 2013-03-20 Donders metod - Sfär Stråltavla - Korscylinder - Franciscus Cornelis Donders 1818-1889 Kontrollera visus Monokulärt och binokulärt Uppskatta felsynthet

Läs mer

Hål i gula fläcken. makulahål

Hål i gula fläcken. makulahål Hål i gula fläcken makulahål Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals små synceller och fungerar som ett slags film som fångar upp det vi ser. Syncellerna

Läs mer

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 Prismedvetna lösningar Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 - prismedvetet val Inifrån och ut Med Crawford Smart 42 får du en garageport,

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 Prismedvetna lösningar Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 - prismedvetet val Inifrån och ut Med Crawford Smart 42 får du en garageport,

Läs mer

att Tänka på FÖRE och

att Tänka på FÖRE och att Tänka på FÖRE och efter din BEHANDLING AV ÅLDERSSYNTHET 1 Nu vet jag att jag alltid kommer att se bra och jag behöver aldrig oroa mig för grå starr! Margareta Birgersson, Statistiker 58 år 2 snart

Läs mer

Exempelsamling i Ögats optik

Exempelsamling i Ögats optik Exempelsamling i Ögats optik 1. Ett reducerat öga har n =1.336, F=62 och längden 26,2 mm. Vilken av följande linser fungerar bäst för a) avståndsseende och b) närarbete (0,5 m)? (i) +2 D (ii) -9 D (iii)

Läs mer

Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid , ) Retinoskopet

Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid , ) Retinoskopet Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid 345-353, 358-362) Retinoskopet Utvecklat från oftalmoskopi under slutet av 1800-talet. Objektiv metod för att bestämma patientens

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 1 3 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa våra behov. När

Läs mer

For För mer more information besök: visit www.visianinfo.eu/sv-se

For För mer more information besök: visit www.visianinfo.eu/sv-se For För mer more information besök: visit www.visianinfo.eu/sv-se Visianinfo.com STAAR Surgical Head Office 1911 Walker Ave. Monrovia, CA 91016 (800) 352-7842 STAAR Surgical International Head Office Hauptstrasse

Läs mer

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

UPPTÄCK Den nya standarden av elektriska designradiatorer. Langila Sanbe

UPPTÄCK Den nya standarden av elektriska designradiatorer. Langila Sanbe Stor noggrannhet har lagts ned vid skapandet av detta dokument. Ingen del av detta dokument får mångfaldigas utan skriftligt medgivande av Rettig ICC. Rettig ICC tar inget ansvar för eventuella felaktigheter

Läs mer

Mattor med valfri design.

Mattor med valfri design. Mattor med valfri design. Mörkare och ofta gråa nyanser på en entrématta är så klart bra under hösten och vintern när mattan tar mycket stryk. Det är smutsigt ute och vi drar in både snö, slask och grus

Läs mer

Välkommen till Ögonlasern

Välkommen till Ögonlasern Välkommen till Ögonlasern Hos oss möter du erfarna ögonläkare och ett väl inarbetat team med ögonspecialister, optiker och ögonsjuksköterskor som följer dig genom behandlingen. Vi har utfört ögonbehandlingar

Läs mer

Information om bidrag till glasögon och kontaktlinser

Information om bidrag till glasögon och kontaktlinser Information om bidrag till glasögon och kontaktlinser Landstinget Sörmlands bidragsregler till glasögon eller kontaktlinser fr. o m 1 maj 2016 Vem får bidrag? Du måste vara folkbokförd i Södermanlands

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD)

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre förstå LUCENTIS, en behandling

Läs mer

Instuderingsfrågor till Hörseln. HÖRSELN. Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet.

Instuderingsfrågor till Hörseln. HÖRSELN. Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet. HÖRSELN Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet. 1. Vad är allt ljud som vi hör? 2. När hörs ljudvågorna? I en radio, stereo eller en teve är det högtalarna som

Läs mer

Filtersolglasögon_2013 02 04 FILTERSOLGLASÖGON

Filtersolglasögon_2013 02 04 FILTERSOLGLASÖGON Filtersolglasögon_2013 02 04 FILTERSOLGLASÖGON 2 Varför Filtersolglasögon och inte vanliga solglasögon? Vilken skillnad innebär Filtersolglasögon för dig? VarflrVarför De flesta solglasögon har tagits

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Makuladegeneration. - åldersförändringar i gula fläcken

Makuladegeneration. - åldersförändringar i gula fläcken Makuladegeneration - åldersförändringar i gula fläcken Det mänskliga ögat Det mänskliga ögat har en fantastisk förmåga att urskilja rörelser och färg, detaljer och helhet under de mest skiftande ljusförhållanden.

Läs mer

Crawford Superior 42. Optimala lösningar. Crawford Superior 42, modell Trend i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Superior 42. Optimala lösningar. Crawford Superior 42, modell Trend i vit kulör (RAL 9016) Crawford Superior 42 Optimala lösningar Crawford Superior 42, modell Trend i vit kulör (RAL 9016) Crawford Superior 42 - fjärrstyrd kvalitet Marknadens mest prisvärda lösning Med Crawford Superior 42 får

Läs mer

Företagserbjudande. Hintons Golf Club

Företagserbjudande. Hintons Golf Club Företagserbjudande Hintons Golf Club Vårda har nu valt att erbjuda Hintons Golf ett extra förmånligt erbjudande med tydlig kvalitet och oslagbara villkor Vårda är en aktör inom privat och landstingsfinansierad

Läs mer

Säkerhet med valfrihet.

Säkerhet med valfrihet. NYHET Säkerhet med valfrihet. Skyddsglasögon precis som du vill ha dem. #protectiveeyewear six hundred 3M SecureFit 3M SecureFit är redan branschens förstahandsval när det gäller skyddsglasögon, och med

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner!

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner! NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner! Den 31:a januari ska en vägg med illusioner invigas i teknikklubben LUSTEN. Som medlem i teknikklubben är du välkommen på premiären. Vår hjärna tolkar den bild

Läs mer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Det enkla är alltid det vackra Hissgardiner kan uttrycka enkelhet och rena, raka linjer men också skapa en spännande kontrast med olika mönster och strukturer.

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser HUVUDBROSCHYR Upplev friheten utan glasögon och linser 1 Ögonlaser 5 Behandlingsmetoder 6 Steg för steg 8 Vanliga frågor 10 Risker & biverkningar 11 Linsbyte (RLE) 13 Behandlingsmetoder 14 Steg för steg

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

GROHE.SE FRÅN XS TILL XL DIN FAVORITDESIGN I DEN RÄTTA STORLEKEN.

GROHE.SE FRÅN XS TILL XL DIN FAVORITDESIGN I DEN RÄTTA STORLEKEN. GROHE.SE FRÅN XS TILL XL DIN FAVORITDESIGN I DEN RÄTTA STORLEKEN. FRÅN XS TILL XL DIN FAVORITDESIGN I DEN RÄTTA STORLEKEN. GROHE har i åratal erbjudit ett stort urval av blandare i olika designer. Nu erbjuder

Läs mer

Crawford Superior 42. Optimala lösningar. Crawford Superior 42, modell Style i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Superior 42. Optimala lösningar. Crawford Superior 42, modell Style i vit kulör (RAL 9016) Crawford Superior 42 Optimala lösningar Crawford Superior 42, modell Style i vit kulör (RAL 9016) Crawford Superior 42 - fjärrstyrd kvalitet Marknadens mest prisvärda lösning Med Crawford Superior 42 får

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

Q-Inspirations by Q-railing

Q-Inspirations by Q-railing Q-Inspirations by Q-railing Kvalitet, enkelhet Låt dig inspireras och stil Du funderar över den miljö du bor eller arbetar i och idéer börjar ta form. Det handlar om kvalitet, modern design och särskilda

Läs mer

Prioritera synvård. Se bra hela livet

Prioritera synvård. Se bra hela livet Prioritera synvård Se bra hela livet Allas syn kan förändras med åren Några synförändringar gör det svårt att utföra vardagliga aktiviteter. Dessa förändringar kan också påverka känslan av självständighet.

Läs mer

Sveriges mest erfarna ögonklinik för synkorrigerande ögonbehandling

Sveriges mest erfarna ögonklinik för synkorrigerande ögonbehandling Välkommen till Ögonlasern Sveriges mest erfarna ögonklinik för synkorrigerande ögonbehandling Vi har utfört över 30 000 ögonbehandlingar av synfel sedan 1990. Hos oss möter du Sveriges främsta ögonläkare

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

INDUSTRI LABORATORIUM BYGGNAD MEKANIK VÄRME/KYLA

INDUSTRI LABORATORIUM BYGGNAD MEKANIK VÄRME/KYLA INDUSTRI LABORATORIUM BYGGNAD MEKANIK VÄRME/KYLA Skyddsglasögon med individuell korrektion Safety Eyewear by Komfort och trygghet på jobbet. Skyddsglasögon med styrka från Carl Zeiss Vision ger högsta

Läs mer

Prioritera synvård. Handledning för talare

Prioritera synvård. Handledning för talare Prioritera synvård Handledning för talare BILD 1 Presentation av talare. Syftet med den här presentationen är att informera om de synförändringar som kan inträffa när vi åldras och diskutera betydelsen

Läs mer

bättre syn utan glasögon och linser

bättre syn utan glasögon och linser 1 2 bättre syn utan glasögon och linser Att korrigera sitt synfel upplevs ofta som en befrielse. Känslan av att vakna på morgonen och se väckarklockan utan att ta på sig glasögonen beskriver många av våra

Läs mer

Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation

Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation Version 5 Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation Patientinformation VAD ÄR GRÅ STARR? Grå starr, eller katarakt, är en grumling i ögats lins. Linsen ligger alldeles innanför pupillen. Utveckling

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

RANGE FOLDER. Alcons kontaktlinsoch linsvårdsprodukter PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE

RANGE FOLDER. Alcons kontaktlinsoch linsvårdsprodukter PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE RANGE FOLDER Alcons kontaktlinsoch linsvårdsprodukter PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE DAILIES ENDAGSLINSER MED GRADERAT VATTENINNEHÅLL Bekväma hela dagen Ett nytt, fräscht par varje dag Ett brett urval för

Läs mer

Ögonmottagningen Ögonkliniken. Till dig som ska opereras för grå starr

Ögonmottagningen Ögonkliniken. Till dig som ska opereras för grå starr Ögonmottagningen Ögonkliniken Till dig som ska opereras för grå starr Hur ser ögat ut? Regnbågshinna Gula fläcken Pupill Synnerv Hornhinna Lins Näthinna Grå starr? Vad är det? Grå starr innebär att linsen

Läs mer

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer!

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Lyft blicken! Sitt rätt & se tydligt! Ett unikt koncept för

Läs mer

Designa din egen förstklassiga innerdörr utifrån några utvalda, moderna arkitektsförslag

Designa din egen förstklassiga innerdörr utifrån några utvalda, moderna arkitektsförslag Designa din egen förstklassiga innerdörr utifrån några utvalda, moderna arkitektsförslag Maj 2008 SKräddarSY din dörr Kom in och upplev en ny serie kvalitetsdörrar från Swedoor. Selection betyder urval,

Läs mer

det behagliga din egen terrass eller uteplats. Om man slår ut investeringen

det behagliga din egen terrass eller uteplats. Om man slår ut investeringen Terrassmarkiser det behagliga Snyggt Utseende och och praktiskt funktion Lunex Behovet har utvecklat av solskydd och tillverkat har existerat solskydd sedan för nordiska tidernas förhållanden begynnelse,

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

att tänka på FÖRE och EFtER din ÖgonLaSERbEhandLing

att tänka på FÖRE och EFtER din ÖgonLaSERbEhandLing att tänka på FÖRE och efter din ögonlaserbehandling 1 Med tanke på hur säkert det är att korrigera sin syn kan jag inte förstå varför jag inte gjort det tidigare! Sara Ljung, Skogsarbetare 32 år 2 snart

Läs mer

MLBINO MLBINO BIFO. Binokulär läsning på kort avstånd. Bifocal ML Bino. Vår instegsmodell

MLBINO MLBINO BIFO. Binokulär läsning på kort avstånd. Bifocal ML Bino. Vår instegsmodell MLBINO Binokulär läsning på kort avstånd ADDItionsomfång: +4 till +20 dioptrier Synfält: 70º total Vikt: 26 34 gram läsavstånd: 25 8 cm Genom att titta på något på kortare avstånd kommer bilden på näthinnan

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

Gauss Linsformel (härledning)

Gauss Linsformel (härledning) α α β β S S h h f f ' ' S h S h f S h f h ' ' S S h h ' ' f f S h h ' ' 1 ' ' ' f S f f S S S ' 1 1 1 S f S f S S 1 ' 1 1 Gauss Linsformel (härledning) Avbilding med lins a f f b Gauss linsformel: 1 a

Läs mer

Reviderade regler för bidrag till glasögon och kontaktlinser

Reviderade regler för bidrag till glasögon och kontaktlinser HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Carina Lundgren 2010-11-19 HH-HOH 09-107 Nämnden för Habilitering och Hjälpmedel Reviderade regler för bidrag till glasögon och kontaktlinser Idag är reglerna för bidrag till

Läs mer

Grå starr (katarakt) Information inför operation

Grå starr (katarakt) Information inför operation Grå starr (katarakt) Information inför operation Vad är grå starr? Grå starr innebär att ögats lins är grumlad och inte släpper in tillräckligt med ljus i ögat. Detta leder till synnedsättning. Till en

Läs mer

Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap

Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap Sida1/x Optikerprogrammet Institutionen för klinisk neurovetenskap Kod: Enheten för optometri Tentamen 1 Optometrisk refraktion 2 Ht 10 Måndag 29/11 10 För att bli godkänd krävs att alla delmoment når

Läs mer

Möblerna är färdigmonterade och enkla att installera. Det enda du behöver montera själv är frontpaneler och handtag.

Möblerna är färdigmonterade och enkla att installera. Det enda du behöver montera själv är frontpaneler och handtag. SKÄRGÅRD -ett badrum som passar! Camargue Skärgård möbelkoncept kompletterar vårt breda utbud av badrumslösningar. Vi vill göra det enklare för dig att sätta ihop ett unikt och individuellt badrum som

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Möbler & Speglar.... design... kvalité... nytänkande.... inte lika fyrkantiga

Möbler & Speglar.... design... kvalité... nytänkande.... inte lika fyrkantiga Möbler & Speglar... design... kvalité... nytänkande... inte lika fyrkantiga ... design... kvalité... nytänkande Möbler... Snygga möbler... Praktiska möbler... Våra möbler finns i de populäraste storlekarna

Läs mer

INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY. Ta din läsupplevelse till en ny nivå!

INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY. Ta din läsupplevelse till en ny nivå! INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY Ta din läsupplevelse till en ny nivå! Läsning är inte som förr Förutsättningarna och sättet vi läser på är inte desamma som för bara några år sedan: Mängden information en

Läs mer

världsnyhet första dimmer i världen som även dimrar vissa ej dimbara LED- och lågenergilampor BLI LJUSETS HERRE

världsnyhet första dimmer i världen som även dimrar vissa ej dimbara LED- och lågenergilampor BLI LJUSETS HERRE världsnyhet första dimmer i världen som även dimrar vissa ej dimbara LED- och lågenergilampor BLI LJUSETS HERRE DIMRING AV LÅGENERGILAMPOR ÄR DYRT - ELLER INTE MÖJLIGT. Vid tiden för traditionella lampor

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

Nya soffklädslar FEBRUARI 2016

Nya soffklädslar FEBRUARI 2016 PH131457 IKEA SOFFÖVERDRAG/FEBRUARI 2016 / 1 Nya soffklädslar FEBRUARI 2016 IKEA SOFFÖVERDRAG/FEBRUARI 2016 / 2 PH131453 NYA SOFFKLÄDSLAR I FEBRUARI Att byta klädsel är det enklaste sättet att ge nytt

Läs mer