Detaljplan för. Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen PLANBESKRIVNING. i Rinkaby, Kristianstads kommun. Översiktskarta med planområdets läge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för. Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen PLANBESKRIVNING. i Rinkaby, Kristianstads kommun. Översiktskarta med planområdets läge"

Transkript

1 GRANSKNINGSHANDLING BN Detaljplan för Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun PLANBESKRIVNING Översiktskarta med planområdets läge

2 ALLMÄNT Handlingar Grundkarta (ingår i plankartan) Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning med bilagd behovsbedömning för MKB (denna handling) Samrådsredogörelse Fastighetsförteckning Uppdrag Byggnadsnämnden beslutade att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta ett programförslag för hela den kulturhistoriska miljön utmed Madenvägen med eventuell tillkommande ny bebyggelse. Stadsbyggnadskontoret har under 2013 gjort bedömningen att ett särskilt program inte behöver tas fram innan en detaljplan för det nu aktuella området upprättas. Detaljplanens syfte Detaljplanens syfte är att medge bostadsbebyggelse inom planområdet i form av friliggande enbostadshus och lägenhetsbyggnader i ett och ett halvt plan. Antalet nya bostäder uppskattas till totalt nya lägenheter och 5 friliggande småhus. Läge och omfattning Planområdet är beläget vid Madenvägen i Rinkaby. Området gränsar i norr till friliggande enbostadshus, i öster till jordbruksmark, i söder till en kringbyggd gård och i väster till Madenvägen. Planområdets areal är cirka 1,3 ha.. Markägoförhållanden Planområdet omfattar fastigheterna Rinkaby 6:27 och 6:29 samt del av Rinkaby 6:2. Samtliga är privat ägda. Planprocess Processen för en detaljplan regleras i plan- och bygglagen (PBL). Denna detaljplan handläggs med normalt planförfarande. Planarbetet är indelat i tre skeden; plansamråd, granskning och därefter antagande. Under de två första skedena har berörda sakägare, boende, myndigheter, sammanslutningar och enskilda i övrigt möjlighet att komma in med synpunkter. Därefter kan planen antas av Kommunfullmäktige. Efter att detaljplanen vunnit laga kraft kan sedan bygglov ges och utbyggnad enligt den nya byggrätten påbörjas. Detta planärende befinner sig nu i granskningsskedet. Plansamråd Granskning Antagande LAGA KRAFT Genomförande 2 (24)

3 Tidplan Uppdrag Byggnadsnämnden Godkännande för samråd Byggnadsnämnden Godkännande för granskning Byggnadsnämnden Godkännande för antagande Byggnadsnämnden Antagande Kommunfullmäktige Laga kraft (tidigast) Projektgrupp/medverkande tjänstemän Medverkande i planarbetet har förutom undertecknade planförfattare bland annat varit Ulrika Hedlund på Miljö- och hälsoskyddskontoret, Petra Mohager, Roger Jönsson och Katarina Olsson på Stadsbyggnadskontorets bygglovavdelning, Ulrika Åkesson och Malin Åberg på C4 Teknik samt Kristoffer Persson Lilja på kommunens lantmäterimyndighet. Behovsbedömning för MKB För den aktuella detaljplanen har en behovsbedömning gjorts enligt PBL 4 kap 34 och MB 6 kap 11, se bilaga till planbeskrivningen. Resultatet av behovsbedömningen är att detaljplanen inte bedöms medföra någon betydande miljöpåverkan och därmed behöver en miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning inte göras. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktsplan för Kristianstads kommun För Kristianstads kommun gäller Översiktsplan 2013 Kristianstads kommun, antagen av Kommunfullmäktige Enligt denna ligger Rinkaby strategiskt utmed kollektivtrafikstråket mellan Kristianstad och Åhus och är av särskilt intresse för ny bostadsbebyggelse. Med hänsyn till Försvarsmaktens verksamhet på Rinkaby skjutfält är utvecklingsmöjligheterna för bostäder begränsade till ortens västra del. Planförslaget överensstämmer med översiktsplanens intentioner. Detaljplan För planområdet och direkt angränsande markområde saknas detaljplan. Riksintresse för kulturmiljövård Planområdet ingår i riksintresse för kulturmiljövård enligt 3 kap 6 miljöbalken med beteckningen Rinkaby L 21. Enligt Riksantikvarieämbetets beskrivning är motiveringen för området Odlingslandskap med 1800-talsprägel och spår av tobaksodling. (Kyrkomiljö). Riksintressets uttryck beskrivs som Radby med brädfodrade och rödfärgade mindre gårdar. Långsmala sanka odlingsfält, tobakslador och betesmarker. Rinkaby kyrka med kalkmålningar från 1400-talet. Planförslaget bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset. 3 (24)

4 Kartbild med riksintresset för kulturmiljövård redovisat med röd streckad linje. Blå linje redovisar riksintresset Rinkaby skjutfält öster om Madenvägen. Grön linje redovisar riksintresset för naturvård väster om Madenvägen. Planområdet är markerat med gult. Riksintresse för naturvård Området väster om Madenvägen (utanför planområdet) omfattas av riksintresse för naturvård enligt 3 kap 6 miljöbalken med beteckningen N 64. Området omfattar Hammarsjön-Helgeåns nedre lopp med lång hävdkontinuitet och rik förekomst av naturbetesmarker. Även slåtterängar förekommer. På sötvattenstrandängar och öppen hagmark återfinns art- och individrika växtsamhällen. Stinkpaddan som räknas som sårbar har här en av sina få lokaler. Området är en mycket viktig fågellokal för stora mängder vadare (flera hotade arter), gäss och änder. Planförslaget bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset. Riksintresset Rinkaby skjutfält Planområdet ingår i påverkansområde kring riksintresset Rinkaby skjutfält som utgörs av en anpassad gräns för olika bullerkällor, säkerhet och annan aspekt. För området gäller att en viss utveckling av bostadsbebyggelse kan tillåtas inom Rinkaby tätort. Störst möjligheter finns i utkanten av påverkansområdet, det vill säga i tätortens västra del där planområdet är beläget. Planförslaget bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset. Fornlämningar Inför detaljplaneläggning av ett angränsande område inom fastigheten Rinkaby 6:2 genomfördes en arkeologisk utredningsgrävning år Vid detta tillfälle konstaterades att det undersökta området under förhistorisk tid utgjorde strand och sjönära botten. Det nu aktuella området har samma topografiska förhållanden och enligt Länsstyrelsens kulturmiljöenhets bedömning är det inte aktuellt med en arkeologisk utredning av området. I planområdets södra del finns en gränsmarkering i form av stora stenar som lagts i rad på en låg jordvall, en så kallad hägnadsvall. Detta är en rest av landskapet före laga skifte och markerar en gräns mellan inägo- och utmark. Eftersom gränsmarkeringen är äldre än 1850 och inte längre har någon funktion som gräns i landskapet är den att betrakta som en fornlämning enligt kulturmiljölagen. 4 (24)

5 Ansökan om att få ta bort fornlämningen har lämnats in till Länsstyrelsen. Eventuellt behövs en enkel undersökning innan borttagandet. Om andra fornlämningar (stenpackningar, härdar, skelettdelar etc.) skulle framkomma i samband med markarbeten i området skall dessa omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas i enlighet med 2 kap 10 lagen om kulturminne. För ingrepp eller borttagning av eventuella påträffade fornlämningar krävs Länsstyrelsens tillstånd. Biotopskydd Den gränsmarkering som finns inom planområdets södra del omfattas inte av biotopskydd eftersom den utgör stenar lagda i rad. Enligt definitionen av en stenmur (eller ett odlingsröse) ska stenarna ligga på varandra. Kulturmiljöprogram för Kristianstads kommun I Kulturmiljöprogram för Kristianstads kommun, antaget av Kommunfullmäktige 1993, beskrivs riksintresseområdet Rinkaby L 21 som en väl bevarad radby och öppet odlingslandskap. Byn har en utsträckt nord-sydlig form. Gårdarna ligger tätt inpå bygatan och ger därmed gaturummet en intim känsla. Flertalet gårdar har en för trakten genuin utformning. Fasaderna är panelklädda och taken har hög resning (cirka grader). Takmaterialet är i de flesta fall tegel. De sandiga markerna var väl lämpade för tobaksodling. I framför allt den norra delen av området finns några tobakslador bevarade. De öppna markerna väster om radbyn berättar om den omfattande uppodling som nådde sin kulmen under sent 1800-tal. Ett led i detta arbete var bland annat regleringen av Hammarsjön. De öppna odlade arealerna, betesmarkerna och de tidigare ängarna har stor betydelse för förståelsen av Rinkabys kvalitéer. Strukturen med de långa och smala skiftena kan fortfarande avläsas. Området är av riksintresse för kulturmiljövården och som sådant bör stora krav ställas vad avser nyexploatering och tillvaratagande av befintliga värden. Kulturmiljöprogram för Skåne I Kulturmiljöprogram för Skåne från 2006 pekas hela den södra delen av Rinkaby tätort, tillsammans med Rinkaby skjutfält, ut som en särskilt värdefull kulturmiljö. Rinkaby ligger vid Hammarsjöns östra strand i ett öppet och flackt landskap. Markerna mellan sjön och byn utgörs av långsmala odlingsfält och slåtter- och betesmarker. Genom de periodvis återkommande översvämningarna gödslas de naturligt årligen. De sandiga markerna nyttjades förr i viss utsträckning för tobaksodling, om vilket några bevarade tobakslador berättar. Odlingen var en viktig binäring.. Öster och söder om kyrkan finns bebyggelse av varierande ålder och utformning, medan radbybebyggelsen i väster behållit en genuinare karaktär med små gårdar, där längorna är brädfodrade och rödfärgade. Radbyn växte fram efter skiftena. Motiv för bevarande: Området åskådliggör ett kulturlandskap, som fått sin nutida karaktär i samband med 1800-talets odlingsverksamhet. Tobaksladorna står som karaktäristiska monument över den en gång för bygden så viktiga tobaksodlingen. 5 (24)

6 PLATSENS FÖRUTSÄTTNINGAR Mark och bebyggelse Marken i området är flack och varierar mellan cirka +4,5 meter i söder till +5,5 meter inom planområdets nordöstra del. I norr gränsar planområdet till en bostadstomt där en ny enplansvilla i vit puts nyligen uppförts. Norr om denna gränsar planområdet till en större bostadstomt som ursprungligen varit en del av en äldre gårdsmiljö, Sandsjöborg. I söder gränsar planområdet till en äldre kringbyggd gård. Kartbild med ortofoto från Bostadshuset med tre lägenheter inom Rinkaby 6:27 är ännu inte uppfört. 6 (24)

7 Planområdets obebyggda del i söder och marken mellan planområdet och övriga Rinkaby i öster består av jordbruksmark, klassad som 5 på en 10-gradig skala. Väster om Madenvägen gränsar området till öppen jordbruksmark och strandängar ner mot Hammarsjön. Kartbild Bebyggelse inom Rinkaby 6:27 och 6:29. Nedanstående beskrivning av området relaterar till kartbilden Bebyggelse inom Rinkaby 6:27 och 6:29 : Inom bostadsfastigheten Rinkaby 6:29 finns ett vitputsat bostadshus i ett och ett halvt plan (A) som nyligen byggts om till två lägenheter. I vinkel mot bostadshuset, med gavlarna mot Madenvägen, finns en före detta loge i rött tegel (B) och ett 7 (24)

8 före detta stall i vit puts och grön träpanel (C). Öster om bostadshuset finns en liten trädgård med lekmöjligheter (D). I fastighetens södra del finns två gamla sammanbyggda tobakslador, där den södra delen är en eldningslada (E) och den norra en torklada (F). Byggnaderna används som förrådsbyggnader. Nordöst om bostadshuset A finns ett tidigare uthus (G) som byggts om till en bostadslägenhet. I anslutning till detta finns parkeringsplatser (H) till bostadshusen A och G. Intill Madenvägen finns ett gammalt hönshus (I) i mycket dåligt skick. Den nordliga delen av Rinkaby 6:29 är obebyggd (J) och har karaktären av trädgård med gräsmatta och häckplantering mot Madenvägen och mot norr. På fastigheten Rinkaby 6:27 har nyligen uppförts ett flerbostadshus i ett och ett halvt plan (K) med tre lägenheter. Bostadsparkering finns inom fastighetens norra del (L). Vy mot södra delen av planområdet och Hammarsjön från markvägen mellan Ingeborgs väg och Madenvägen. Vy norrut utmed Madenvägen från planområdets södra gräns. Vy norrut utmed Madenvägen från planområdets norra gräns. Till höger syns bostadshuset på Rinkaby 29:33. Trädgården öster om det ombyggda bostadshuset i vit puts. 8 (24)

9 Vy från söder med bostadslängan på Rinkaby 6:27 till höger. Vy från nordväst mot bostadslängan på Rinkaby 6:27. Kulturhistoriska värden Övergripande värden Planområdet är beläget centralt inom det utpekade riksintresset för kulturmiljövård, Rinkaby L 21. Gemensamma kulturhistoriska värden som både riksintresset och det kommunala och det regionala kulturmiljöprogrammet pekar på är kopplingen mellan byns utsträckta nord-sydliga form utmed vägen, omgivande odlingsmark med lång hävdkontinuitet och bevarade tobakslador. Bebyggelsen är tydligt skild från det moderna Rinkaby i öster genom ett stråk av odlingsmark. Den traditionella bebyggelsen i området är mindre gårdar med låg karaktär, uppförda efter laga skiftet 1832 och framåt, då många gårdar flyttades ut från den ursprungliga bykärnan i norr. Tillsammans med tillkommande mindre gårdar bildades en radby. I den norra delen av området (den egentliga radbyn) är bebyggelsen tät. Längre söderut (söder om Sandsjöborgsallén) glesnar bebyggelsestrukturen och större gårdar tar vid blandat med senare uppförda enbostadshus. Vy utmed Madenvägen inom radbyn norr om Sandsjöborgsallén. Vy utmed Madenvägen inom radbyn norr om Sandsjöborgsallén. Gemensamma drag för den äldre bebyggelsen som helhet är placeringen utmed Madenvägen med omväxlande fasad och gavel mot denna. Taken är utformade med sadeltak i grader. Tomterna har ofta någon form av inhägnad, antingen högt staket/plank eller växtlighet i form av träd eller häckplantering. 9 (24)

10 Inom den egentliga radbyn är merparten av byggnaderna smala längor med röd träpanel. Gårdarna söder om Sandsjöborgsallén är uppförda huvudsakligen i tegel och puts. Inom det aktuella riksintresseområdet finns flera bevarade tobakslador. Rinkaby är den by i Skåne som har flest bevarade tobakslador enligt Regionmuseets rapport 2006:95 Tobaksdoft, minnen och mångfald Tobakslador i Skåne. Kulturlandskapets hävd och brukande åskådliggörs av tobaksladorna, i synnerhet de höga eldningsladorna är karaktäristiska i tobakslandskapet och är av stort kulturhistoriskt värde. Andra spår som är direkt kopplade till tobaksodling är läplaneringar med både träd och häckar. Tyvärr har dessa mer eller mindre försvunnit de senaste åren men är ett element som borde återinföras för att bevara en tradition som är förknippat med odling i de öppna markerna. Bebyggelsevärden inom planområdet De tobakslador som finns inom planområdet är två generationers tobakslador som byggts samman. Den lägre torkladan är den äldsta från slutet av 1800-talet och den högre, eldningsladan, uppfördes troligtvis på 1940-talet. Oftast förlade man eldningsladan en bit bort från annan bebyggelse med tanke på brandfaran. Varför man har byggt samman ladorna på det här sättet är okänt och dessutom mycket ovanligt. Under 2000-talet har ett större skärmtak uppförts på torkladans östra fasad. I synnerhet den höga eldningsladan är av stort kulturhistoriskt värde. Den höga eldningsladan och den lägre torkladan från väster. Tobaksladorna från sydöst. Av kulturhistoriskt värde är även bostadshuset med intilliggande loge och stall på fastigheten Rinkaby 6:29. Denna utgör resterna av en äldre gårdsmiljö från senare hälften av 1800-talet som byggts till och moderniserats efter hand. Gårdsmiljön med den norra stallbyggnaden. Gårdsmiljön med logen närmast i bild. (Bild från 2010). 10 (24)

11 Fastighetsstruktur Huvudprincipen för bebyggelsen utmed Madenvägen är att bebyggelsen ligger i en tomtbredd utmed vägen. Inom planområdets norra del finns ett undantag med två bostadsfastigheter i bredd in från Madenvägen. Detta har sin förklaring i att Madenvägen ursprungligen låg mellan Rinkaby 6:27 och 6:29 och drogs om i samband med laga skifte. Naturvärden Planområdet bedöms inte innehålla några höga naturvärden. Lek och rekreation Kommunal parkmark med lekmöjligheter finns intill angränsande odlingsmark i öster. Området kan nås via en markväg mellan Madenvägen och Ingeborgs väg. Omgivande natur- och kulturlandskap lämpar sig väl för promenader. Service Rinkaby skola ligger meter nordöst om planområdet. Närmaste större livsmedelsbutik finns i Åhus. Trafik All biltrafik till det aktuella planområdet sker norrifrån via Madenvägen och Sandsjöborgsallén. Fastigheten Rinkaby 6:29 har in- och utfart direkt från Madenvägen. Rinkaby 6:27 och Rinkaby 29:33 har sin in- och utfart via en anslutningsväg till Madenvägen. Med gång- och cykel kan man ta sig till området både via Madenvägen norrifrån och via en markväg mellan Madenvägen och Ingeborgs väg förbi gården på Rinkaby 7:22 i söder. Regionbuss 551 (Pendeln Kristianstad Åhus) trafikerar väg 118 genom Rinkaby med hög turtäthet. Avståndet från planområdet till hållplats Skjutfältsvägen är mellan 500 och 800 meter. Teknisk försörjning Vatten, spillvatten och dagvatten Befintlig bebyggelse inom planområdet ingår i Kristianstads kommuns verksamhetsområde för vatten och spillvatten med anslutning till ett ledningsstråk i Madenvägen. Omhändertagande av dagvatten sker lokalt på de enskilda fastigheterna. Söder om fastigheten Rinkaby 6:29 går ett övergripande stråk med vatten- och spillvattenledningar i öst-/västlig riktning som ansluter Rinkaby tätort till huvudledningsstråket mellan Kristianstad och Åhus. I samma stråk går även en dagvattenledning som avvattnar delar av Rinkaby tätort. El Elleverantör för området är E.ON Elnät Sverige AB. Strax söder om Rinkaby 6:29 har E.ON en nätstation och ett stråk med hög- och lågspänningsledningar. 11 (24)

12 Bredband Bredband i Kristianstad har nyligen dragit fram optokabel till planområdet. Fjärrvärme Rinkaby tätort ligger utanför kommunens fjärrvärmeområde. Sophämtning Sophämtning för fastigheterna Rinkaby 6:27 och 6:29 sker från Madenvägen. Geotekniska förhållanden En översiktlig geoteknisk undersökning för området har gjorts av GeoSyd AB, daterad Enligt denna är området väl lämpat för den planerade bebyggelsen i form av småhus. Vid provtagning med skruvborr konstaterades att marken består av 0,3 meter matjord (lokalt i en borrpunkt av 0,6 meter matjord) och under denna av finsand som på cirka 3,0 meters djup övergår i en något siltig finsand. I borrhålen uppmättes fria vattenytor på 1,0-1,4 meters djup. Med ledning av undersökningsresultatet föreslås att förekommande matjordslager schaktas ut inom de planerade byggnadsområdena och att marken fylls upp med lämpligt friktionsmaterial. Golven i byggnaderna kan sedan utföras som betonggolv på mark. Golvet läggs på ett minst 0,15 meter tjockt lager av tvättad makadam på fiberduk. Vid grundläggning över högsta förekommande grundvattennivån behövs normalt ingen speciell dränering eftersom området består av genomsläpplig självdränerande finsand. Dagvatten från tak och hårdgjorda ytor kan infiltreras på tomten. Störningar och risker Radon i mark Området utgör normalriskområde för radon. Förorenad mark Inom planområdet finns inga kända markföroreningar. Om det vid kommande markarbeten inom planområdet upptäcks en förorening på fastigheten (i mark, grundvatten eller byggnad) ska kommunens miljö- och hälsoskyddskontor omedelbart underrättas enligt 10 kap. 11 miljöbalken. Trafikbuller Biltrafiken på Madenvägen är mycket begränsad och bedöms inte innebära någon risk för att gällande bullerriktvärden för bostadsbebyggelse kommer att överskridas. Översvämningsrisk Planområdet ligger utanför riskområde för översvämning från Helgeåns vattensystem. 12 (24)

13 PLANFÖRSLAG Tillåten markanvändning Hela planområdet utgörs av kvartersmark för bostadsändamål. I planområdets södra del möjliggörs fyra tomter för småhus och i den nordöstra delen ytterligare en tomt. Bebyggelsen inom fastigheten Rinkaby 6:29 tillåts utökas med tre längor med flerbostadshus som får uppföras i ett och ett halvt plan. Planområdets avgränsning Ett viktigt skäl till planområdets avgränsning är att bevara det kulturhistoriskt viktiga mellanrummet mellan den äldre bebyggelsen utmed Madenvägen och det moderna Rinkaby i öster. I söder tillåts nya bostadstomter enligt huvudprincipen för bebyggelsen utmed Madenvägen där bebyggelsen ligger i en tomtbredd utmed vägen. Tomternas avgränsning mot öster följer en förlängning av gränsen för gården på Rinkaby 7:22. En anpassning görs också till det planlagda men ännu inte utbyggda området för marklägenheter i förlängningen av Ingeborgs väg, så att upplevelsen av odlingslandskap mellan bebyggelsen bibehålls. Se kartbilden Planområdet i förhållande till gällande detaljplaner i närområdet. I söder anpassas plangränsen så att befintlig markväg mellan Madenvägen och Ingeborgs väg ligger kvar mellan planområdet och gården på Rinkaby 7:22. För den nya tomten för enbostadshus i planområdets nordöstra del görs ett undantag från huvudprincipen om en tomtbredd utmed Madenvägen. Motivet till detta är att det inom planområdet redan finns två bostadsfastigheter i bredd direkt söder om den nya tomten, Rinkaby 6:27 och 6:29. Detta har sin förklaring i att Madenvägen ursprungligen låg mellan Rinkaby 6:27 och 6:29. Den nya tomtens avgränsning mot öster följer också naturligt bredden på bostadstomten Rinkaby 6:104 i norr. Inom Rinkaby 6:27 planeras ingen ytterligare bebyggelse. Fastigheten ingår i planområdet eftersom Rinkaby 6:27 och 6:29 i nuläget har samma ägare och upplevs som en sammanhållen bebyggelsemiljö. Söder om Rinkaby 6:29 lämnas ett stråk utan detaljplan, eftersom det är lämpligt att behålla en passage mellan Madenvägen och marken i öster för jordbrukets ändamål. Marken kan inte heller bebyggas eftersom den berörs av ledningsstråk för kommunalt vatten, avlopp och dagvatten, nätstation och elledningar tillhörande E.ON samt en rörledning för bevattning. 13 (24)

14 Planområdet i förhållande till gällande detaljplaner i närområdet. Häradskartan från 1929 visar den bebyggelse som hunnit tillkomma vid denna tidpunkt. Bebyggelsen vid Madenvägen överensstämde då i princip med den bebyggelsestruktur som finns idag. Gemensamma utformningsbestämmelser Som en anpassning till det kulturhistoriska sammanhang som planområdet utgör en del av gäller vissa sammanhållande gestaltningsbestämmelser för både ny och befintlig bebyggelse inom hela planområdet. Dessa innebär att samtliga huvudbyggnader får uppföras i ett och ett halvt plan och att färgsättning av tak och fasader ska ske i traditionell färgskala, i vissa fall preciserad. Tak ska utformas som sadeltak. Utveckling av befintlig bebyggelsemiljö Ny lägenhetsbebyggelse Planförslaget innebär att den omvandling av bebyggelsemiljön inom Rinkaby 6:27 och 6:29 som redan påbörjats kan fortsätta att utvecklas till en sammanhållen miljö med bostadslängor. Målsättningen är att anknyta till radbyns gårdsmiljöer och karaktär i övrigt. 14 (24)

15 Inom den norra delen av Rinkaby 6:29 möjliggörs uppförande av två bostadslängor med förslagsvis två lägenheter i varje länga. I den sydöstra delen av Rinkaby 6:29 möjliggörs ytterligare en bostadslänga med förslagsvis fyra lägenheter. Bostadslängorna i den norra delen ska placeras utefter förgårdsmark, det vill säga fyra meter från gränsen mot Madenvägen och två meter från befintlig häck. Det är viktigt att häcken kan bevaras. Möjlighet till uteplatser finns i söderläge. För bostadslängan i sydöst finns möjligheter till uteplatser både i öster och väster. Tillåten takvinkel regleras till 45 grader och högsta tillåtna byggnadshöjd till 3,4 meter. Byggnadens bredd begränsas till som mest 6,5 meter med undantag för mindre tillbyggnader eller utskjutande byggnadsdelar. Dessa mått överensstämmer ganska väl med radbyns smala och låga längor i träpanel och med måtten på befintliga längor på Rinkaby 6:27. Fasader ska utformas med stående röd träpanel och tak som sadeltak med tegel. Befintliga bostadslängor med träpanel Befintliga bostadslängor på Rinkaby 6:27 och intilliggande länga på Rinkaby 6:29 regleras med samma bestämmelser som de nya bostadslängorna. Möjlighet ges att göra mindre tillbyggnader. Befintliga byggnader med puts och tegel Det ursprungliga bostadshuset på Rinkaby 6:29 har nyligen byggts om till två lägenheter. Planförslaget medger att den södra logen och den norra stallbyggnaden byggs om till bostadslägenheter. Uppskattningsvis kan 6-8 lägenheter inrymmas. Det är angeläget att karaktären av ekonomibyggnader bibehålls med karaktäristiska material och färgsättning. Varsamhetsbestämmelser införs som reglerar detta. Inom den inre gårdsplanen får byggnad inte uppföras. Möjlighet finns till uteplatser i söderläge. Tobaksladorna Befintliga tobakslador regleras i planen som komplementbyggnader för bostadsändamål. Markägaren har för avsikt att rusta upp byggnaderna och använda bottenplanen som garage och förråd. Vindsvåningen i den höga eldningsladan kan användas som samlingslokal för boende i området under förutsättning att tillgänglighet och andra tekniska krav kan lösas. För den mest värdefulla eldningsladan införs en skyddsbestämmelse som anger att byggnaden inte får rivas, att fasad ska utföras med stående röd träpanel och att tak ska utföras som sadeltak. För den intilliggande torkladan införs en varsamhetsbestämmelse motsvarande utseendekraven för eldningsladan men utan rivningsförbud. Nya komplementbyggnader Möjlighet att uppföra komplementbyggnader, till exempel förråd, cykelskjul och sophus, ges inom större delarna av både Rinkaby 6:27 och 6: (24)

16 Nya tomter för småhus Inom planförslagets tomtmark för friliggande småhus är byggrätten begränsad till 250 kvadratmeter byggnadsarea och 300 kvadratmeter bruttoarea per fastighetsarea. Tomten ska samtidigt vara minst 1000 kvadratmeter. Om fyra tomter tillskapas i den södra delen av planområdet kan dessa bli i genomsnitt cirka 1100 kvadratmeter stora, cirka 25 meter breda och meter djupa. Den nya tomten i nordöst kan bli drygt 1000 kvadratmeter. Det är möjligt att inrymma mer än en bostad per byggnad eller fastighet. Inom tomterna i planområdets södra del ska huvudbyggnaden placeras antingen med gavel utefter förgårdsmark, det vill säga fyra meter från gränsen mot Madenvägen, eller med långsida sex meter från plangräns mot öster. Denna princip följer placeringen av befintliga byggnader och nya byggrätter inom Rinkaby 6:27 och 6:29. Bestämmelserna om utformning och utseende anknyter till traditionen med smala och låga bostadshus i området. Tillåten bredd på huvudbyggnaden begränsas till som mest 7,4 meter, med undantag för mindre tillbyggnader eller utskjutande byggnadsdelar. Tillåten takvinkel på huvudbyggnaden regleras till 45 grader och högsta tillåtna byggnadshöjd till 3,4 meter. Fasader ska utformas med stående träpanel eller puts och tak som sadeltak. På huvudbyggnaden ska takmaterialet vara tegel. Färgsättning ska ske i för området traditionell färgskala. Det är önskvärt att tomtgränserna mot Madenvägen kantas av träd eller häckplantering eller staket/plank så som traditionen är utmed Madenvägen. Utökad lovplikt Inom kulturhistoriskt värdefulla områden finns möjlighet att utöka bygglovplikten för en rad åtgärder som inte omfattas av det generella bygglovkravet. Syftet är att bättre kunna styra bebyggelsens anpassning till de kulturhistoriska värdena. I planförslaget har utökad bygglovplikt införts för följande åtgärder: Att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial på en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader. Att uppföra eller bygga till ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad på max 25 m 2 (så kallat Attefallshus), att göra en tillbyggnad på max 15 m 2 eller att bygga högst två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus. Med hänsyn till områdets kulturhistoriska värde är fönsterbyten generellt att betrakta som en avsevärd påverkan på byggnadens yttre utseende och därmed en bygglovpliktig åtgärd. En prövning kommer dock alltid att ske i det enskilda fallet. Trafik Tomterna för småhusbebyggelse i söder får direktutfarter mot Madenvägen. För bebyggelsen inom Rinkaby 6:29 planeras direktutfarter till Madenvägen dels i befintligt läge norr om den före detta stallbyggnaden, dels i ett läge mellan den före detta logen och tobaksladorna. För den nya bostadslängan längst upp i norr planeras en utfart mot befintlig anslutningsväg till Madenvägen. 16 (24)

17 Boendeparkering ska lösas inom kvartersmark. För tillkommande lägenhetsbebyggelse beräknas ett bilplatsbehov på 1,5 platser/lägenhet. För nya lägenheter innebär detta att nya bilplatser behöver tillskapas inom Rinkaby 6:29. Tillräckliga ytor bedöms finns för detta. Teknisk försörjning Vatten- och avloppsförsörjning Kristianstads kommuns verksamhetsområde för vatten och spillvatten behöver utvidgas så att det omfattar hela planområdet. Den allmänna va-anläggningen behöver utökas så att försörjning kan ske till de fyra villatomterna i söder samt till den nya villatomten i nordöst. Övrig ny bebyggelse ansluts till befintligt ledningsnät väster om Madenvägen. Försörjning av fastigheterna i söder kan ske genom att den allmänna vaanläggningen utökas i Madenvägen väster om de fyra villatomterna i söder. Anslutning kan ske antingen från befintliga ledningar söder om Rinkaby 6:29 alternativt från befintliga ledningar väster om Madenvägen. Dagvatten ska omhändertas inom den egna fastigheten. Enligt den översiktliga geotekniska undersökning för området som har gjorts av GeoSyd AB, daterad , kan dagvatten från tak och hårdgjorda ytor utan problem infiltreras på tomten. Sophantering För befintlig och ny bebyggelse i området föreslås sophämtning ske från Madenvägen. För Rinkaby 6:27, Rinkaby 29:33 och den nya tomten i nordöst föreslås en gemensam uppställningsplats för sopkärl anordnas där anslutningsvägen till dessa fastigheter möter Madenvägen. Anslutningsvägen har en bredd av cirka 7 meter vilket innebär att en sådan lösning är möjlig. Uppställningen mot Madenvägen kan göras antingen som: 1. en gemensam uppställningsplats, där alla hushållen ställer ut sina respektive två kärl (i nuläget matavfall och brännbart) på samma plats eller 2. en gemensam avfallslösning, där hushållen har gemensamma kärl för minst matavfall och brännbart avfall. Detta kräver dock att fastighetsinnehavarna ingår i en förening som utgör en juridisk person och som ansvarar för anordnande och skötsel av den gemensamma avfallslösningen. Oavsett vilket av ovanstående alternativ som väljs, så bör plats reserveras för framtida fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar (grindhämtning), vilket innebär att 8-10 avfallsfraktioner kan komma att hämtas i olika kärl vid fastigheten. I det södra området för lägenheter är det lämpligt med ett gemensamt avfallsutrymme som fastighetsägaren ansvarar för. För utformningen av soputrymmen eller andra frågor som rör sophanteringen ska samråd ske med Renhållningen Kristianstad. 17 (24)

18 Störningar och risker Trafikbuller Biltrafiken på Madenvägen bedöms även fortsättningsvis vara mycket begränsad och innebär inte att gällande bullerriktvärden för bostadsbebyggelse kommer att överskridas. Miljökvalitetsnormer Planförslaget innebär ingen risk för att gällande miljökvalitetsnormer överskrids. KONSEKVENSER En sammanfattning av planens viktigaste miljökonsekvenser finns i bilagd behovsbedömning för MKB. 18 (24)

19 GENOMFÖRANDE Organisatoriska frågor Genomförandebeskrivningens rättsverkan Genomförandebeskrivningen har ingen rättsverkan. Avsikten med beskrivningen är att den ska vara vägledande vid genomförandet av detaljplanen. Genomförandetid Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vinner laga kraft. Fastighetsrättsliga frågor Avstyckning av bostadsfastigheter och reglering till Rinkaby 6:29 För bildandet av planförslagets nya bostadsfastigheter för småhus behöver avstyckning ske från Rinkaby 6:2. Inom planområdets norra halva finns ett cirka 0,5 kvadratmeter stort område i söder, motsvarande det sydöstra hörnet på befintlig tobakslada, vilket ligger inom Rinkaby 6:2. Området föreslås regleras till Rinkaby 6:29. Bildande av gemensamhetsanläggning Befintlig anslutningsväg i norr ligger inom Rinkaby 6:2. Rättigheterna för Rinkaby 6:27 och Rinkaby 29:33 att köra på vägen är reglerade genom servitut. Planförslaget innebär att en ny bostadsfastighet för småhus behöver nyttja anslutningsvägen som tillfart. Dessutom planeras en ny in- och utfart till Rinkaby 6:29 norrifrån. Eftersom anslutningsvägen då får fyra nyttjande fastigheter föreslås en gemensamhetsanläggning bildas där de fyra fastigheterna gemensamt äger och sköter anslutningsvägen. Samtidigt bör servituten för utfart för Rinkaby 6:27 och 29:33 upphävas. Även den planerade uppställningsplatsen för sopkärl vid gränsen mot Madenvägen bör regleras. Ägaren till Rinkaby 6:2 ska ansöka om och bekosta en lantmäteriförrättning. Rättighet att nyttja Madenvägen Madenvägen är en del av samfälligheten Rinkaby s:3 och gemensamhetsanläggningen Rinkaby ga:1. Vägen sköts av Rinkaby vägförening. För att få rätt att nyttja vägen behöver nya fastigheter inom planområdet anslutas till gemensamhetsanläggningen. När Rinkaby 6:29 byggts ut med fler bostäder så bör även fastighetens andelstal i Rinkaby ga:1 ökas. Överenskommelse om detta bör träffas med vägföreningen. Ledningsrätt Inom det föreslagna området för gemensamhetsanläggning i planområdets norra del planeras det allmänna ledningsstråket för vatten och spillvatten att förlängas in till den nya bostadsfastigheten i nordöst. Marken reserveras som u-område på plankartan. Kommunens rättighet att nyttja marken bör säkerställas genom avtalsservitut eller ledningsrätt. 19 (24)

20 Befintliga ledningsstråk för kommunalt vatten, spillvatten och dagvatten, nätstation och elledningar tillhörande E.ON samt en rörledning för bevattning söder om Rinkaby 6:29 strax söder om Rinkaby 6:29 berörs ej av detaljplanen. Försörjning av vatten och spillvatten till de nya bostadstomterna i söder kan ske genom att den allmänna va-anläggningen utökas i Madenvägen väster om de fyra villatomterna i söder. Kommunens rättighet att utnyttja marken behöver säkerställas med antingen avtalsservitut eller ledningsrätt. Ekonomiska frågor Upprättandet av detaljplan bekostas genom planavtal. Tekniska frågor Behov av tekniska utredningar Inför nybyggnation inom området kan fördjupad utredning av geoteknik behöva genomföras. Ledningsnät Eventuella ägare av ledningsnät i området ska kontaktas i god tid innan arbeten påbörjas som påverkar deras anläggningar. Medverkande Genomförandebeskrivningen är framtagen i samråd med kommunens lantmäterimyndighet. STADSBYGGNADSKONTORET Margareta Lannér-Hagentoft planchef Kristina Mohlin planeringsarkitekt 20 (24)

21 Bilaga till planbeskrivning Detaljplan för Rinkaby 6:2, del av, m.fl. vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun BEHOVSBEDÖMNING FÖR MKB Enligt bestämmelserna i 4 kap 34 Plan- och bygglagen (PBL) samt 6 kap 11 miljöbalken (MB) skall en miljöbedömning göras av detaljplaner om dess genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Som underlag för kommunens ställningstagande till detta görs en behovsbedömning med utgångspunkt från MKB-förordningens bilaga 4. Påvisar behovsbedömningen en betydande miljöpåverkan skall en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) upprättas. Innehållet i MKB-förordningens bilaga 4 1. Planens eller programmets karaktäristiska egenskaper I bedömningen skall särskilt beaktas i vilken utsträckning planen eller programmet: a) anger förutsättningarna för verksamheter eller åtgärder när det gäller plats, art, storlek och driftsförhållanden eller genom att fördela resurser, b) har betydelse för andra planers eller programs miljöpåverkan, c) har betydelse för integreringen av miljöaspekter särskilt för att främja en hållbar utveckling, d) innebär att miljöproblem är relevanta för planen eller programmet, eller e) har betydelse för genomförandet av gemenskapens miljölagstiftning. 2. Typen av påverkan och det område som kan antas bli påverkat I bedömningen skall särskilt beaktas: a) sannolikheten, varaktigheten och frekvensen av påverkan och möjligheten att avhjälpa den, b) påverkans totaleffekt, c) påverkans gränsöverskridande art, d) riskerna för människors hälsa eller för miljön, e) påverkans storlek och fysiska omfattning, f) vilken betydelse och sårbarhet som det påverkade området har på grund av intensiv markanvändning, överskridna miljökvalitetsnormer, kulturarvet eller speciella särdrag i naturen, och g) påverkan på områden eller natur som har erkänd nationell, gemenskaps- eller internationell skyddsstatus. 21 (24)

22 Typen av påverkan och det område som kan antas bli påverkat (Punkterna 2a-2g i MKB-förordningens Bilaga 4) Planens omfattning och innehåll Hela planområdet omfattar cirka 1,3 ha bestående av dels jordbruksmark, dels redan ianspråktagen tomtmark med bostadslägenheter. I planområdets södra del möjliggörs fyra tomter för småhus och i den nordöstra delen ytterligare en tomt. Bebyggelsen inom fastigheten Rinkaby 6:29 tillåts utökas med tre längor med bostadslägenheter i ett och ett halvt plan. Inom samma fastighet får även befintligt stall och loge byggas om till bostadslägenheter. Antalet nya bostäder uppskattas till totalt nya lägenheter och 5 friliggande småhus. Störningar och risker för omgivningen Biltrafiken på Madenvägen bedöms även fortsättningsvis vara mycket begränsad och innebär inte att gällande bullerriktvärden för bostadsbebyggelse kommer att överskridas. Miljökvalitetsnormer Planförslaget innebär ingen risk för att gällande miljökvalitetsnormer överskrids. Riksintresse för kulturmiljövård Planområdet ingår i riksintresse för kulturmiljövård enligt 3 kap 6 miljöbalken med beteckningen Rinkaby L 21. Enligt Riksantikvarieämbetets beskrivning är motiveringen för området Odlingslandskap med 1800-talsprägel och spår av tobaksodling. (Kyrkomiljö). Riksintressets uttryck beskrivs som Radby med brädfodrade och rödfärgade mindre gårdar. Långsmala sanka odlingsfält, tobakslador och betesmarker. Rinkaby kyrka med kalkmålningar från 1400-talet. Planområdet är beläget centralt inom det utpekade riksintresseområdet, söder om den egentliga radbyn i ett område med en blandning av äldre gårdar och senare uppförda enbostadshus. Planförslaget innebär en försiktig komplettering av bebyggelsen där hänsyn tas till de sammanhållande kulturhistoriska värdena inom riksintresseområdet som helhet. Hänsynstagandena kan sammanfattas enligt följande: Planförslaget följer huvudprincipen utmed Madenvägen där bebyggelsen ligger i en tomtbredd utmed vägen. Inom planområdets norra del finns ett undantag med två bostadsfastigheter i bredd in från Madenvägen. Detta har sin förklaring i att Madenvägen ursprungligen låg mellan Rinkaby 6:27 och 6:29 och drogs om i samband med laga skifte. Bebyggelsen är tydligt skild från det moderna Rinkaby i öster genom ett stråk av odlingsmark. Bredden på detta stråk har anpassats både till befintlig bebyggelse och till planlagd ej utbyggd mark. Som en anpassning till den äldre bebyggelsetraditionen utmed Madenvägen gäller vissa sammanhållande gestaltningsbestämmelser för både ny och befintlig bebyggelse inom hela planområdet. Samtliga huvudbyggnader inom planområdet får uppföras i ett och ett halvt plan och färgsättning av tak och fasader ska ske i traditionell färgskala, i vissa fall preciserad. Tak ska utformas som sadeltak. För de olika byggrätterna i området innebär planen ytterligare anpassningskrav gällande placering och utformning. 22 (24)

23 Befintliga byggnader med högt kulturhistoriskt värde regleras särskilt. För de två tobaksladorna gäller skyddsbestämmelser respektive varsamhetsbestämmelser. För de två ekonomibyggnaderna tillhörande den äldre gårdsmiljön från senare hälften av 1800-talet gäller varsamhetsbestämmelser. Planförslaget bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset. Riksintresset Rinkaby skjutfält Planområdet ingår i påverkansområde kring riksintresset Rinkaby skjutfält som utgörs av en anpassad gräns för olika bullerkällor, säkerhet och annan aspekt. För området gäller att en viss utveckling av bostadsbebyggelse kan tillåtas inom Rinkaby tätort. Störst möjligheter finns i utkanten av påverkansområdet, det vill säga i tätortens västra del där planområdet är beläget. Planförslaget bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset. Tidig avstämning har skett med Försvarsmakten i denna fråga. Riksintresse för naturvård Området väster om Madenvägen (utanför planområdet) omfattas av riksintresse för naturvård enligt 3 kap 6 miljöbalken med beteckningen N 64. Området omfattar Hammarsjön-Helgeåns nedre lopp med lång hävdkontinuitet och rik förekomst av naturbetesmarker. Planområdets obebyggda delar består av mager åkermark utan höga naturvärden. Planförslaget bedöms inte innebära någon påtaglig skada på riksintresset. Natura 2000 Planförslaget innebär inte en sådan påverkan på ett Natura 2000-område att tillstånd behöver sökas enligt 7 kap. 28a miljöbalken. Påverkans totaleffekt Detaljplanens samlade miljöpåverkan bedöms som liten. Planens eller programmets karaktäristiska egenskaper (Punkterna 1a-1e i MKB-förordningens Bilaga 4) Förhållandet till kommande planläggning och tillståndsgivning Detaljplanen bedöms inte ha någon betydelse för kommande planers eller programs miljöpåverkan, det vill säga den utgör inte en del i ett större projekt. Planförslaget anger inte förutsättningar för en sådan tillståndspliktig eller anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken som alltid ska antas medföra betydande miljöpåverkan eller som kan komma att bli bedömd som en sådan. Förhållandet till miljömålsarbete och gemenskapens miljölagstiftning Detaljplanen innebär främst en påverkan på landskapsbilden och det riksintresse för kulturmiljövård som området ingår i. Påverkan på kulturmiljövärden i bebyggelsen utgör en viktig del i det nationella miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Enligt Boverkets precisering av God bebyggd miljö ska det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggel- 23 (24)

24 semiljöer samt platser och landskap bevaras, används och utvecklas. Planförslaget bedöms ligga väl i linje med denna målsättning. Detaljplanen bedöms inte ha någon negativ inverkan på genomförandet av EU:s miljölagstiftning. Ställningstagande Med hänvisning till ovanstående är bedömningen att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Det innebär att en miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning enligt bestämmelserna i 4 kap 34 plan- och bygglagen och 6 kap 11 miljöbalken inte behöver upprättas. STADSBYGGNADSKONTORET Margareta Lannér-Hagentoft planchef Kristina Mohlin planeringsarkitekt 24 (24)

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för. Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun A. YTTRANDEN UTAN ERINRAN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för. Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun A. YTTRANDEN UTAN ERINRAN 1(5) 2014-09-10 BN 2013-8881 Detaljplan för Rinkaby 6:2, del av, m.fl., vid Madenvägen i Rinkaby, Kristianstads kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd på samråd under tiden den 9 juni

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-28 SBN/2011:233 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Antagandehandling Detaljplan för Mesta 3:3 Borsökna

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20

Antagen av byggnadsnämnden 2009-06-17 Laga kraft 2009-07-20 Detaljplan för Rockebro 7:137 m.fl, Sommens samhälle, Tranås kommun Dnr 330/2008 Upprättad i april 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Planområde Sjön Sommen Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(11) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är upphäva gällande tomtindelning för fastigheterna

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen HÖGANÄS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för del av Väsby 12:102 m fl i Väsby, Höganäs kommun, Skåne län gamla skolan PLANOMRÅDE Hovgårdsgatan

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun 1 Detaljplan för Byalaget 27 Samråd- och granskningshandling Dnr Ädh Dnr ByggR TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅD- OCH GRANSKNINGSHANDLING Samråd/granskning

Läs mer

Detaljplan för Heimer 1 m.fl. (Del av stadsdelen Ljungdala)

Detaljplan för Heimer 1 m.fl. (Del av stadsdelen Ljungdala) Upprättad 2015-10-13 Antagen av Byggnadsnämnden 2015-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: BN 2014-478 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för Heimer 1 m.fl. (Del av stadsdelen Ljungdala) Hässleholms

Läs mer

Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24

Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-05-05 Antagen av BMN: 2009-05-18 Dnr: 08BMN1317 Laga kraft: Handläggare: Jonas Olsson Valbo-Ön 5:60, Sofiedalsvägen 24 Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Torpartäppan 6. Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt

Torpartäppan 6. Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856 PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Torpartäppan 6 Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

2015-10-29 LAGA KRAFT

2015-10-29 LAGA KRAFT Sid 1 (8) Laga Krafthandling Enkelt planförfarande Dnr: 2006/194 Upprättad: Ändring av detaljplan för Stiby 14:1 m.fl. Grönslätt, Sölvesborgs kommun Syfte och huvuddrag Grönslättområdet regleras idag av

Läs mer

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02 Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor Detaljplan för Lofsdalen 32:19 m.fl. Härjedalens kommun Jämtlands län Upprättad i februari 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Reviderad i maj 2014 samt augusti 2014

Läs mer

MOSSARPS KOLONIOMRÅDE

MOSSARPS KOLONIOMRÅDE Planens beteckning S 204 Antagen av BMn 2006-12-07 Vunnit laga kraft 2007-01-04 Genomförandetidens slut 2012-01-04 Detaljplan för MOSSARPS KOLONIOMRÅDE del av fastigheten Henja 4:8 i Gislaved, Gislaveds

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning.

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. 3 2014-08-25 Diarienummer 2008/0670- Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Planområdet, utdrag ur gällande detaljplan. Handlingar Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR AMBJÖRNARP 1:85 M FL AMBJÖRNARP, TRANEMO KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 HANDLINGAR... 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 FÖRENLIGT MED 3 OCH 5 KAP I MB...

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun

A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun A N T A G A N D E H A N D L I N G Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Detaljplan för 589 Bråkstrecket 2, Bråstorp, Motala kommun Planområde

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G Dnr TPN 2014/61 A N T A G A N D E H A N D L I N G Enkelt planförfarande Detaljplan för del av SÖDRA ALLÉN i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2014-04-02 2 (15) Dnr TPN 2014/61 Innehåll

Läs mer

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten 2015-02-11 E 45-43 FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten... PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE SAMRÅDSHANDLING Dnr:2011.0712 315 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397 november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE Storumans Kommun Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT. Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Kommunledningskontoret Planavdelningen PLANBESKRIVNING LAGAKRAFT Detaljplan för Stubbarp 21:1 m fl, Stenedal Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE

NORMALT PLANFÖRFARANDE 1 (7) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2009-03-25 Detaljplan för Harvägen, Eneby 1:122 m. fl. Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2014-1209 Dp 5445 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

PLANBESKRIVNING Antagandehandling

PLANBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 1/8 PLANBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:158 M. FL., ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-01-03 Diarienummer 0772/09 Sida 2/8 PLANENS

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län

PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING LAGA KRAFT ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av Viken 135:28 och del av 52:8 i Viken Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Plankarta, skala 1:400 med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

Samrådshandling Dnr Btn 2011/0692-214:M. Detaljplan för Småhus vid Hyacintvägen

Samrådshandling Dnr Btn 2011/0692-214:M. Detaljplan för Småhus vid Hyacintvägen Samrådshandling Dnr Btn 2011/0692-214:M Detaljplan för Småhus vid Hyacintvägen omfattande del av fastigheten Arenberga 1:279 i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Översiktskarta PLANOMRÅDE STADSBYGGNADSKONTORET

Läs mer

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande Dp 1707 2009-04-14 Dnr 08:10104-BN 540 Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid MÅNS OLAS VÄG Partille kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder vid MÅNS OLAS VÄG Partille kommun, Västra Götalands län 2008-03-03 Handläggare Karin Telldén Tel: 031-792 12 02 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer KS 2007:80 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-28 Laga kraft 2009-06-25 Detaljplan för bostäder vid MÅNS OLAS VÄG

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(14) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är att anpassa redan planlagd kvartersmark för fjärrvärmeverk

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Granskningshandling. 2015-02-09

Granskningshandling. 2015-02-09 1 Granskningshandling. 2015-02-09 Detaljplan för del av Siretorp 9:9 och 9:24 m.fl. Sölvesborgs kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Handlingar Grundkarta Fastighetsförteckning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad.

Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad. SAMRÅDSFÖRSLAG 2007-04-26 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2007-08-27 Detaljplan för kv. ANKAN 1 och del av fastigheterna TÄLJE 3:40 och 3:1 i Norrtälje stad. Dnr 07-10049.214 KS 07-607 PLANBESKRIVNING Handlingar Till

Läs mer

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö datum 2014-10-27 diarienummer 2014-884 Dp 5402 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att utreda möjligheten

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2014/36 PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN Det aktuella utredningsområdet 2014-04-17 FÖRSLAG TILL BESLUT Planavdelningen får i uppdrag att genomföra

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

2014-09-17 DNR: 14BMN53 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON. Planbeskrivning. Andersberg 3:2 mfl, Vinddraget Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län

2014-09-17 DNR: 14BMN53 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON. Planbeskrivning. Andersberg 3:2 mfl, Vinddraget Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-09-17 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Andersberg 3:2 mfl, Vinddraget Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län Samrådstid:

Läs mer

Vårbo 1:33 UTSTÄLLNINGSHANDLING. Förslag till detaljplan för. Upprättad 11 aug 2011 UTSTÄLLNING 9 juli - 15 augusti 2012

Vårbo 1:33 UTSTÄLLNINGSHANDLING. Förslag till detaljplan för. Upprättad 11 aug 2011 UTSTÄLLNING 9 juli - 15 augusti 2012 UTSTÄLLNINGSHANDLING Förslag till detaljplan för Vårbo 1:33 Normalt planförfarande - gamla PBL Upprättad 11 aug 2011 UTSTÄLLNING 9 juli - 15 augusti 2012 upprättad av K-Konsult Karlskoga på uppdrag av

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen 1 ANATAGANDEHANDLING Normalt planförfarande Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen Västiås 1:2, Vemdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län Upprättad 2012 01 15 PLAN OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Blidö 1:517, Haraldsgård, i Blidö församling

Detaljplan för fastigheten Blidö 1:517, Haraldsgård, i Blidö församling SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2011-04-26, rev. 2012-04-18 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Blidö 1:517, Haraldsgård, i Blidö församling Dnr: 07-103 09.214 Ks: 07-1781 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Detaljplan HANDELSMANNEN 1 M.FL., Västra Mark Växjö kommun Samrådshandling 2014-06-12 Dnr: 14BN0395 Stadsbyggnadskontoret SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Handläggare Anna Thyrvin 0470-436 06 Detaljplan/Beskrivning

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Anderssvedja 2:41 i Roslagsbro församling Dnr 06.101 91.214 Ks 07-42 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173

Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 1(6) Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 2(6) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning)

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1

DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1 SAMRÅDSHANDLING DETALJPLAN FÖR NYKROPPA 14:1 OCH DEL AV 10:1 Filipstads kommun, Värmlands län Upprättad av WSP Samhällsbyggnad, 2012-03-05 Beställare: Filipstads kommun Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Karlstad

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås. Byggnadsnämnden 2012-11-20 Dnr 2012/31-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att komplettera

Läs mer

Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län

Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer BN 2005/0480 Detaljplan för Horred 6:10 Område utmed södra delen av Loftsgårdsvägen, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2006-11-15, reviderad 2007-02-12 LAGA KRAFT 2007-03-22 1 (7)

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Vännäs 34:4 i Vännäsby, Vännäs kommun, Västerbottens län

Detaljplan för del av fastigheten Vännäs 34:4 i Vännäsby, Vännäs kommun, Västerbottens län 1(3) ANTAGANDEHANDLING 1(5) Detaljplan för del av fastigheten Vännäs 34:4 i Vännäsby, Vännäs kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Planbeskrivning - Genomförandebeskrivning

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 2011-03-21 1 (10) Dnr Kst 2010/325 PROGRAMSAMRÅD PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Planområdets läge Kommunledningskontoret

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun 1 (12) Dnr PLAN.2013.16 Planbeskrivning Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun PLANFÖRFARANDE Byggnadsnämnden beslutade 2013-12-10 ( 167) att uppdra till plan och bygglovskontoret att ta fram förslag

Läs mer

Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning

Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning Antagen av KF 2010-06-23 Laga kraft 2010-07-21 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg till planbeskrivning Upprättad 2010-02-03 Ändring av detaljplan för Härmanö 2:15, 2:139 m fl Tillägg

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

Detaljplan för GÖTALUNDENS KYRKA Tallkotten 1 och del av Hjulkvarn 3:1, Hjulkvarn PLANBESKRIVNING. 13 C SAMRÅDSHANDLING Enkelt planförfarande

Detaljplan för GÖTALUNDENS KYRKA Tallkotten 1 och del av Hjulkvarn 3:1, Hjulkvarn PLANBESKRIVNING. 13 C SAMRÅDSHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för GÖTALUNDENS KYRKA Tallkotten 1 och del av Hjulkvarn 3:1, Hjulkvarn PLANBESKRIVNING 13 C SAMRÅDSHANDLING Enkelt planförfarande STADSBYGNADSFÖRVALTNINGEN Plankontoret APRIL 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Detaljplan för fastigheten SÖDERBY-NORRBY 2:8 i Söderby-Karls församling

Detaljplan för fastigheten SÖDERBY-NORRBY 2:8 i Söderby-Karls församling Detaljplan för fastigheten SÖDERBY-NORRBY 2:8 i Söderby-Karls församling SAMRÅDSHANDLING 2008-04-22 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2008-07-22 tillhör rev 2009-02-25 ANTAGANDEHANDLING POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna SKARVEN 1 8 inom Teg i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna SKARVEN 1 8 inom Teg i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (5) PLA10-55 Tomas Strömberg Detaljplan för fastigheterna SKARVEN 1 8 inom Teg i Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration - Planbeskrivning

Läs mer