SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Stefan Johansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Stefan Johansson"

Transkript

1 Tid och plats H-salen, kl. 13:30 15:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Funkibator HSV Gunnar Nordmark (L), Ordförande Rose-Marie Holmqvist (S), 1:e vice ordförande Magnus Wåhlin (MP), 2:e vice ordförande Stefan Johansson Torvald Erlandsson Görel Gemzell Åhman Kerstin Jacobsson Lise-Lott Naess Övriga närvarande Tjänstepersoner Josefine Eriksson, 7 Övriga Prao Teo Arvidsson, 1 8 Justering Justerare Plats och tid Rose-Marie Holmqvist (S) Kommunledningsförvaltningen Justerade paragrafer 1-8 Underskrifter Sekreterare Helen Karlsson Jacobsson Ordförande Gunnar Nordmark (L) Justerare Rose-Marie Holmqvist (S) 1 (13)

2 Förteckning över kommunstyrelsen samverkansråd ärenden den 2 april Dnr Justering av protokoll Dnr Allmänhetens frågestund Dnr Presentation av Växjö kommun Dnr Gemensamma arbetsformer för kommunstyrelsens samverkansråd Förslag till reglemente och arbetsinstruktioner för kommunstyrelsens samverkansråd från och med mandatperioden Dnr Sammanträdesdatum för hösten Dnr Protokoll från samverkansrådet för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden Dnr Uppdatering om vad som händer i projektet Hållbara Växjö Dnr Övriga frågor Justerandes sign Utdragsbestyrkande 2 (13)

3 1 Dnr Justering av protokoll s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd utser Rose-Marie Holmqvist (S) att justera dagens protokoll. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 3 (13)

4 2 Dnr Allmänhetens frågestund s beslut Ingen allmänhet är närvarande. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 4 (13)

5 3 Dnr Presentation av Växjö kommun s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar presentationen och lägger den till handlingarna. Presentationen läggs med i protokollet. Bakgrund Utredningssekreterare Helen Karlsson Jacobsson berättar lite mer om Växjö kommunkoncern, hur dess organisation ser ut kring nämnder, förvaltningar och bolag och vad de olika arbetsuppgifterna består av. Detta ska ses som en bakgrundsinformation till kommande arbetet inom kommunstyrelsens samverkansråd och framförallt ge en mer komplett bild av kommunkoncernen till rådets nya ledamöter. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 5 (13)

6 4 Dnr Gemensamma arbetsformer för kommunstyrelsens samverkansråd Förslag till reglemente och arbetsinstruktioner för kommunstyrelsens samverkansråd från och med mandatperioden 2019 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd godkänner det nya reglementet och dess arbetsformer. Bakgrund Ordförande Gunnar Nordmark (L) informerar om de förändringar som gjorts i reglementet. De finns synliga i underlaget som gått med kallelsen. En annan förändring är att alla ledamöter kan skicka in frågor som man önskar tas upp vid nästkommande sammanträde, men det är ordförande och vice ordförande som sätter dagordningen. Samtidigt som sammanträdena i kommunstyrelsens samverkansråd rullar på under året pågår ett utvecklingsarbete med funktionshinderrörelsen. Det arbetet sker med de föreningsordföranden som utsetts till att representera rörelsen. Tillsammans ser man över om hur man samverkar, pratar om delaktighet och ser över så att aktuella frågor tas upp på rätt ställe i de kommunala verksamheterna. I den här gruppen, i kommunstyrelsens samverkansråd, har man mer övergripande och taktiska samtal om vad som behöver göras. En ledamot lyfter att det behövs utrymme på dagordningen för förutsättningslösa diskussioner, där kommunstyrelsens samverkansråd kan tala om det man behöver prata om just nu. T.ex. kan man prata om hur man kan samverka föreningarna emellan och så vidare. Det kommer att bli förändringar i arbetssättet från och med nästa år. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 6 (13)

7 5 Dnr Sammanträdesdatum för hösten 2019 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd fastställer sammanträdesdatumen för Sammanträdena kan hållas på lite olika platser. Bakgrund Nästa sammanträde i kommunstyrelsens samverkansråd hålls den 3 juni. Detta möte hålls innan det färdiga utkastet till hållbarhetsprogram presenteras. 23 september kl. 13:30 16:00. Vid detta sammanträde kommer förslaget till hållbarhetsprogrammet att presenteras. 25 november 13:30 16:00. Nu har hållbarhetsprogrammet beslutats och presenteras för kommunstyrelsens samverkansråd. Diskussioner bör föras i kommunstyrelsens samverkansråd om hur vi tillsammans, föreningarna och Växjö kommun, kan bidra till att nå programmets utmaningar och fokusområden. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 7 (13)

8 6 Dnr Protokoll från samverkansrådet för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar inkommet protokoll och brukarundersökning och lägger dem till handlingarna. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 8 (13)

9 7 Dnr Uppdatering om vad som händer i projektet Hållbara Växjö 2030 s beslut Kommunstyrelsens samverkansråd noterar informationen om hur arbetet med Växjö kommuns hållbarhetsprogram går framåt. Bakgrund Verksamhetsutvecklare och projektledare Josefine Eriksson ger en statusuppdatering om hur kommunen ligger till i arbetet med att ta fram ett hållbarhetsprogram. Bakgrunden är att FN beslutat om 17 olika globala mål som tillsammans ska bidra till hållbar utveckling i hela världen: att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. Utifrån de här 17 globala målen har Sverige tagit fram en nationell plan som nu Växjö kommun har tittat på och sin tur ska ta fram ett program för: vilka utmaningar som Växjö kommun har för att nå en hållbar framtid och vad man ska göra för att komma tillrätta med dem. Det Växjö kommun hittills gjort är en nulägesbeskrivning där man undersökt vad man gör idag, hur man ligger till och bedömt sig själv och utifrån det kan se vilka utmaningar som finns. För att göra det har Växjö kommun så klart varit ute och pratat med olika intressenter där bland annat Funkibator, Parketten och HSV är några. Växjö kommun har också haft medborgardialoger och pratat med skolungdomar. Resultaten från de här samtalen har man sedan kompletterat med vår egen bild av Växjö för att tillsammans se vad som är viktigt att göra framåt. Växjö kommun har talat med ungefär 400 deltagare, både i öppna dialoger men också så kallade uppsökande. Det man sedan går vidare med är att göra en så kallad väsentlighetsanalys där man undersöker vad Växjö kommun kan påverka och göra skillnad. Utifrån det kan man formulera mål och ta fram ett färdigt program. Att sedan gå från ord till handling och konkret visa vad som ska göras för att programmet och målen ska bli verklighet kommer sedan, efter att programmet beslutats i höst. Vi behöver ju först konstatera vart vi behöver komma, och sedan ta fram planer för hur vi ska nå dit. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 9 (13)

10 7, forts. Eriksson visar också några så kallade 'ord-moln' från varje dialog. Där fick deltagarna ange de tre viktigaste orden som man tycker bäst beskriver det Växjö kommun man vill se i framtiden. I många fall återkommer trygghet, men också till exempel hållbart, expansivt, tillgängligt, inkluderande. Det som är intressant att veta är vad de här orden betyder för alla de olika människorna som sagt dem. En möjlighet till fortsatt dialog och samverkan i bland annat kommunstyrelsens samverkansråd handlar om nästa steg när vi tillsammans, föreningar och Växjö kommun, ska genomföra det som står i programmet. Då kan man titta på hur vi alla ska bidra till Växjö kommuns fokusområden och hur vi behöver samverka. Det finns alltså anledning att återkomma till framöver om hur vi behöver jobba. Ordförande Nordmark (L) tillägger att hur Växjö kommun arbetar med målen i programmet är ständigt i förnyelse och förändring. Det blir inte så att när man uppnått ett mål så är man klar. Då sätter man istället nya mål och jobbar vidare ännu mer. Därför vill Växjö kommun också ha med så många som möjligt i arbetet. Redan den 3 juni tänker ordförande Nordmark att kommunstyrelsens samverkansråd behöver prata en hel del om det här, och framförallt om målsättningar för Växjö kommun Även den 23 september behöver kommunstyrelsens samverkansråd prata om det, men då är programmet nästan klart så det kommer inte att förändras så mycket efter eventuella kommentarer. Det bästa tillfället att komma med inspel är alltså den 3 juni. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 10 (13)

11 8 Dnr Övriga frågor s beslut 1. Kommunstyrelsens samverkansråd skickar frågan om Palladium vidare till kultur- och fritidsnämnden för vidare dialog med verksamhetsutövaren Folkets Bio. 2. De övriga frågorna noteras och läggs till handlingarna. Bakgrund Görel Gemzell Åhman (HSV) berättar att det under vecka 14 är 'Litteraturveckan' då Sveriges Radio kommer till Växjö med ett antal olika programevenemang. Veckan avslutas med prisutdelningen av Sveriges Radios romanpris. Lokalen man valt är Palladium. Palladium är en lokal som har stora brister i tillgängligheten för framförallt rörelsehindrade. Det innebär att många utestängs från att delta i just detta evenemang. Dels får man gå in från bakgården om man ska komma in i lokalen, och dels finns handikapptoaletten bakom scenen. Däremot finns det en väl fungerande hörslinga i lokalen. Verksamhetsutövaren Folkets Bio är väldigt mån om att ordna lokalen så tillgänglig som möjligt. Fastigheten ägs av Hjalmar Petris Fastighets AB. Huset är också K- märkt vilket innebär att man inte kan göra ändringar hur som helst. Exempelvis är Fria Ordets Hus en bättre lokal eftersom man där kan lägga ut en handikapp-ramp i trappan, det finns en hörslinga och handikapptoaletten finns på entréplan. Kan Växjö kommun göra något för att underlätta så att Palladium blir mer tillgänglig för personer med rörelsehinder? Ordförande Nordmark (L) föreslår att kommunstyrelsens samverkansråd tar upp detta med kultur- och fritidsnämnden som är den nämnd som gett uppdraget till Folkets Bio om att driva verksamheter i lokalen. Nämnden bör föra ett samtal med Folkets Bio om hur man tillsammans kan lösa frågan om att göra Palladium tillgänglig även för personer med rörelsehinder. Lokalen ska göras tillgänglig för alla så att den kan bokas för alla offentliga evenemang. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 11 (13)

12 8, forts. Även HSV bör ta upp ärendet om Palladium med kultur- och fritidsnämnden och gör lämpligen en skrivelse direkt dit. Kommunstyrelsens samverkansråd är medveten om att det är fastighetsägaren som har det juridiska ansvaret för tillgängligheten i byggnaden, men vill ändå att kultur- och fritidsnämnden tar upp och för en dialog med Folkets Bio som part. Magnus Wåhlin (MP) berättar att sedan 1 januari 2019 finns det under kommunstyrelsen ett hållbarhetsutskott som har huvudansvaret för samverkansfrågorna för tillgänglighetsfrågorna och utvecklingen och förändringsarbetet kring dem. Den diskussionen har Växjö kommun med de ordförandena som utsetts som i era organisationer till att representera er. Wåhlin har även erbjudit att komma och besöka alla organisationer för att hålla dialog med alla föreningar om hur vi ska samverka osv. Imorgon onsdag 3 april besöker Wåhlin exempelvis Funkibator och håller i SRF Kronobergs årsmöte på Vallhagen nästa lördag den 13 april. Wåhlin kommer som ordförande i hållbarhetsutskottet gärna ut till fler föreningar och uppmuntrar nu genom KS samverkansråd föreningarna att bjuda in honom. Stefan Johansson tillägger att Funkibator egentligen representerar alla så alla är varmt välkomna för att träffa Magnus Wåhlin kl. 17:00 den 3 april, i Mästeriet, Infanterigatan 10. Alla som vill får komma, både från Funkibator och utifrån. Viktigt att vi möter upp i den här hållbarhetsfrågan. I fredags 29 mars var det slutbesiktning av huset så nu är det helt och hållet tillgängligt. Den 8 maj är det invigning och Öppet hus kl. 14:00 19:00. Sista timmen är det ett musikuppträde. Funkibator har också varit på Leva och Fungera, Nordens största mötesplats om funktionshinderspolitik, hjälpmedel och tillgänglighet. Där finns många föreningar på nationell basis. Funkibator fanns på plats och visade bland annat upp sina barnböcker och visade hur man kan träna med ny teknik. Detta ledde till nya samarbeten, både nationell och regionalt. Till exempel sprang man på en delegation från Ryssland som var väldigt intresserad av att samarbete med vår region. Det var intressant omvärldsbevakning. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 12 (13)

13 8, forts. Idag tisdag 2 april, tog Funkibator emot ett besök från Skottland. Johansson tillägger att det finns så mycket i vår omvärld - bara vet vi om varandra finns det många samarbeten att öppna. Funkibator har publicerat nya böcker, bland annat Julias drömsagor som exempelvis fick jättehögt betyg från BTJ (tidigare Bibliotekstjänst). Den boken kommer att säljas till många olika bibliotek. En annan bok är Ebbas och Hugos trippelbus. Lise-Lott Naess (HSV) berättar att den 15 april hålls konferensen Bo, Leva, Verka som HSV gör tillsammans med Växjö kommun. Det är tre olika seminariespår: Bo (boende och hemmiljö), Leva (fritid) och Verka (utbildning och arbete). HSV håller i första och sista seminariepasset. Konferensen hålls på Katedralskolan kl. 13:00 18:00 och den är öppen för allmänheten. HSV tackar Växjö kommun för att de ställt upp så bra. Regionteatern har en föreställning som heter Om att se. Av totalt 10 föreställningar är det nu två kvar: 26 och 27 april. Naess delar ut reklamblad om detta. HSV har en paneldebatt den 23 maj där alla partierna svarat ja. SRF Kronoberg har ett årsmöte 13 april där Växjö och Alvesta Synskadades förening kommer att gå ihop. Justerandes sign Utdragsbestyrkande 13 (13)

14 Välkommen till Växjö! Europas grönaste stad Kommunstyrelsens samverkansråd 2 april 2019

15 2017: Växjö stad 675 år Grundad 1342 (stadsrättigheter), residensstad, biskopssäte Namnet Växjö betyder: Platsen vid sjöarna där vägarna möts Area // Tätort 3028 hektar // Kommun 1925 km2 Folkmängd // Tätort // Kommun Befolkningstäthet // Tätort 21 inv./ha // Kommun 47 inv./km2

16 Folkmängd Befolkningsutvecklingen i Växjö kommun : Folkmängd År

17 Kommunens externa intäkter skatt statsbidrag finansiella intäkter avgifter & ersättningar övrigt 3% 8% 6% 23% 60%

18 4,6% 1,6% 6,0% 3,2% 0,6% 0,7% 31,5,% 1,1% Procent (%) av totalen utbildning äldre- & handikapp barnomsorg social verksamhet kultur & fritid 7,8% teknisk service miljö- & samhällsskydd 12% central administration kommunikationer 30,9% Vart tar pengarna vägen? Växjö kommuns verksamhet kostar netto ca 5 miljarder kronor arbetsmarknad & integration politisk verksamhet

19 Att arbeta i Växjö kommun Alla som jobbar i Växjö kommun ska respektera olikheter hos andra människor. Den service och de tjänster vi jobbar med ska vara lika tillgängliga, av lika hög kvalitet och lika väl anpassade för alla. Direkt eller indirekt diskriminering är förbjuden. På våra olika arbetsplatser jobbar vi med att anpassa oss efter samhällets utveckling. Vi jobbar efter en gemensam värdegrund.

20 Vårt dagliga arbete berör alla i kommunen Ca 6500 tillsvidareanställda i kommunens förvaltningar 430 anställda i kommunala bolag 700 olika arbetsplatser 250 olika yrkeskategorier Ca 340 chefer 19 fackliga organisationer Ca 70 procent kvinnor (utbildningsförvaltningen ca 2400 anställda. Omsorgen ca 2400 anställda)

21 Kommunens obligatoriska uppgifter Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och särskola Kommunal vuxenutbildning Svenska för invandrare Socialtjänst, inklusive individ- och familjeomsorg Omsorg och stöd till äldre och personer med funktionsnedsättning Hälso- och viss sjukvård i särskilt boende Stadsplanering och byggfrågor Hälso- och miljöskydd Renhållning och avfallshantering Räddningstjänst Vatten och avlopp Bibliotek Krisberedskap Bostadsförsörjning Överförmyndarverksamhet Exempel på kommunens frivilliga uppgifter Öppen förskola Fritidsverksamhet Byggande av bostäder Energi Hälso- och viss sjukvård i hemmet Sysselsättning Näringslivsutveckling Kultur Internationell samverkan Övergripande mångfaldsfrågor, medborgarinflytande och medborgardialog

22 Mandatfördelning i kommunfullmäktige

23

24 Nämnderna ska: ansvara för det dagliga arbetet inom kommunen förbereda ärenden som ska beslutas av fullmäktige genomföra beslut som fattas i fullmäktige. Det är sedan tjänstepersoner och inte politiker som utför det dagliga arbetet i nämnderna. Arbetsuppgifterna kan vara att ge byggnadslov, bevilja ekonomiskt bistånd eller att organisera äldreomsorgen. Varje nämnd har en allmänhetens frågestund då du kan komma och ställa din fråga till politikerna. Det kan handla om ett kommande beslut eller ett beslut som tagits och som rör den aktuella nämndens verksamheter.

25 Kontroll och tillsyn Staten granskar och stödjer kommunens arbete genom statliga tillsynsmyndigheter. Ett exempel på tillsynsmyndighet är Skolverket, som har i uppgift att kontrollera att både kommunala och fristående skolor över hela landet uppfyller kraven i skollagarna och läroplanerna. På andra områden kan det vara kommunen som ansvarar själva för tillsyn, till exempel brandsäkerhet och avfallshantering inom kommunens område. Den kommunala verksamheten granskas också av kommunens revisorer.

Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning

Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning Gustav II Adolf 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning 2015-10-29 Sala kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26 Beslutande Ledamöter, Växjö kommun Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare, Växjö

Läs mer

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6 Tid och plats Kl. 13:30 15:03 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande: Ersättare Funkibator ideell förening Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och

Läs mer

2017: Växjö stad 675 år

2017: Växjö stad 675 år Hållbara Växjö 2030 2017: Växjö stad 675 år Grundad 1342 (stadsrättigheter), residensstad, biskopssäte Namnet Växjö betyder: Platsen vid sjöarna där vägarna möts Area // Tätort 3028 hektar // Kommun 1925

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Torvald Erlandsson Peter Holmquist Kerstin Jacobsson Lars-Håkan Johansson Gudrun Rydh

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Torvald Erlandsson Peter Holmquist Kerstin Jacobsson Lars-Håkan Johansson Gudrun Rydh Tid och plats C-salen, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun HSV Funkibator Övriga närvarande Tjänsteperson Övriga Justering Justerare Plats och tid Gunnar Nordmark (L), ordförande Rose-Marie

Läs mer

Arne Karlsson, ordförande

Arne Karlsson, ordförande Rådet för personer med funktionsnedsättning Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-29 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 18.00 19.30 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Arne Karlsson

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA 2 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(6) Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 Ansvar för verksamheter som bedrivs

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Arvodesberedningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2018-01-12 Sida 1(6) Plats och tid A-salen, kl. 15.00 15.40 Beslutande Ledamöter Bo Jönsson (MP), ordförande Mats Tell (S) Johan Larsson (M) Kerstin Nylander

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN KFS 074 revision 03 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: 431/2008,- 495/2007,- 369/2004,-

Läs mer

Reglemente för vårdoch omsorgsnämnden

Reglemente för vårdoch omsorgsnämnden 1 (8) KOMMUNFULLMÄKTIGE SALA4005, v2.0, 2013-02-25 N:\Administrativa enheten\bokstavsgruppen\författningssamling o styrdokument\nya dokument 2018\word-dokument överflyttade\reviderat Reglemente för VON

Läs mer

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Bilaga KS 2019/24/1 & SALA (116) KOMMUN DNR 2019/ BILAGAVON 2019/2/1 PER STRÖM. Ko SALA, KOMMUN DIREKT: mmunswreisuns forvaltnmg

Bilaga KS 2019/24/1 & SALA (116) KOMMUN DNR 2019/ BILAGAVON 2019/2/1 PER STRÖM. Ko SALA, KOMMUN DIREKT: mmunswreisuns forvaltnmg Bilaga KS 2019/24/1 SALAZIDDO, v 2.0, 2012-08-27 H:\PROT\VON2019\VON 20190124\3 Reglemente missiv.dncx & SALA 2019 01 (116) KOMMUN DNR 2019/ BILAGAVON 2019/2/1 PER STRÖM VÅRD OCH OMSORG Ko SALA, KOMMUN

Läs mer

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad:

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad: Reglemente Utbildningsnämnden Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2014-09-29 Reviderad: 2019-01-15 Dnr: Bun 2014/159 Reglemente för Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Kommunal författningssamling A 9 Dnr 2010/887.110 Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Gäller från: 2011-01-01 Antagen: kommunfullmäktige 1995-10-30 154 och ändrad senast i kommunfullmäktige 2010-12-06

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00 Plats Konferensrum, Villa Vik Tid Kl. 08:00 12:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (L) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Plats C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Gudrun Rydh,

Läs mer

Reglemente för Bildningsnämnden

Reglemente för Bildningsnämnden Reglemente för Bildningsnämnden 1 Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2010 213. 1 Gemensamma bestämmelser Det som sägs i detta reglemente, avseende punkterna 1 och 2 (Gemensamma bestämmelser och

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:4

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:4 0 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:4 Kf 190/2014 Dnr KS 2014/323 REGLEMENTE FÖR FAMILJENÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 15 december 2014, Kf 190. Gäller från den 1 januari

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 15.00 16.00 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 16-22 Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Susanne Ivarsson

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18:00 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Inger Jensen (Kicken) Marie-Louise Askbom (RA) Håkan Jonsson (SRF) Siv Nilsson

Läs mer

SVENSKA. Solna stad. en introduktion

SVENSKA. Solna stad. en introduktion SVENSKA Solna stad en introduktion 1 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden KS2015/887/01 Antaget av kommunfullmäktige , 78

Reglemente för överförmyndarnämnden KS2015/887/01 Antaget av kommunfullmäktige , 78 Datum Sida 2015-10-13 1 (7) Reglemente för överförmyndarnämnden KS2015/887/01 Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-30, 78 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun Verksamhetsstöd

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Naverlönnsalen, måndagen den 8 maj 2017 kl 17:00 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista på sida

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017 Plats och tid Stadshuset, rum 214 fredag 20 januari kl 8.30-11.00 ande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice ordförande Dagmar Callgard (L),

Läs mer

Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35

Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35 1 (15) Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35 Beslutande: Tomas Johansson (s), ordförande Cariné Ahlfeldt (s) Margareta Gustavsson (s), ersättare för Andreas Bylund (s) Liza Jonsson

Läs mer

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S)

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S) - Plats och tid Fagerudd, Enköping, kl 10:00 12:30 Beslutande Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström

Läs mer

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum 1 Stadshuset, kl. 09.30-11.15 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Utses att justera ens plats Anna Gustavsson (KD)

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden www.hassleholm.se Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Reglemente Innehålsförteckning Nämndens verksamhetsområde... 1 Nämndens uppgifter... 1 Delegering från kommunfullmäktige... 1 Ansvar och rapporteringsskyldighet...

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000959 Sid 1/7 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR SKOLNÄMNDEN KFS 103 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Verksamhetsområden 1. Skolnämnden fullgör

Läs mer

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 49 Dnr KS.2014.44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 3 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 3 1.2. Innehållet i nämndens

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige 2015-04-29, 62 Ansvarig: Skolchefen Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrummet, kommunhuset, kl :30

Plats och tid: Sammanträdesrummet, kommunhuset, kl :30 Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-05-18 Plats och tid: Sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 10.00-11:30 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 20 februari 2013 Klockan 16.00-17.10 Närvarande Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats Benny Johansson (M) ordförande Rose-Marie

Läs mer

ÖÖM. 32 Reglemente för vård och omsorgsnämnden. Dnr 2019/273 5 INLEDNING. Beredning

ÖÖM. 32 Reglemente för vård och omsorgsnämnden. Dnr 2019/273 5 INLEDNING. Beredning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (14) _ SALA LEDNINGSUTSKOTTET KOMMUN Sammanträdesdatum 2019-02-27 32 Reglemente för vård och omsorgsnämnden Dnr 2019/273 5 INLEDNING Med anledning av omorganisation inom vård och

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00

Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00 2015-01-07 1 (12) Plats och tid ande Kommuhuset, rum Dalen Onsdagen den 7 januari 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP), 2:e vice ordf

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdag den 22 maj 2013 Klockan 16.00-17.30 Närvarande Rose-Marie Holmqvist (S) vice ordförande Kennerth Björn, FUB Gudrun Rydh, NHR Kerstin

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2008-05-26 359. Reviderad av kommunfullmäktige 2013-04- 29 120. Barn- och utbildningsnämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2019-08-21 kl. 13:00 15:50 Beslutande: Håkan Yngström (C), ordförande Hans-Göran Olsson (S), vice ordförande Madeleine

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 87-93 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

Lars Bennersten, förvalningschef Karin Strutz, förvaltningsekonom 1 Kenneth Sundström, IT-tekniker 1 Ann-Catrin Ottosson, sekreterare

Lars Bennersten, förvalningschef Karin Strutz, förvaltningsekonom 1 Kenneth Sundström, IT-tekniker 1 Ann-Catrin Ottosson, sekreterare DALS-EDS KOMMUN FOKUS-nämnden Sammanträdesprotokoll 2011-01-12 Plats och tid Kommunkontoret, kl 13.00 16.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Elisabet Forsdahl (c) Kerstin Johansson (c) Roger Johansson

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.6 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2011/64 2011-05-17 Kf 2011-05-09 45 2014/331 2015-01-01 Kf 2014-12-15 142 REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Sid 2

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1 (6) REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I anslutning till det som sägs i socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, andra författningar

Läs mer

Utbildningsutskottet. Sammanträdesprotokoll 2013-10-30. Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00.

Utbildningsutskottet. Sammanträdesprotokoll 2013-10-30. Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00. Sida 1/10 Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.40 Ajournering: kl 14.55 15.00 Beslutande Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Annie Carlsson (S) Agnetha Persson (C), vice ordförande Torsten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar.

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. PROTOKOLL 1(5) Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. Omfattning 13-23 ande ledamöter S) Malin Carlsson, ordf

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Inger Hult BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Inger Hult BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag VALNÄMNDEN 2017-04-18 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, klockan 16.00-16.45. Beslutande Annie-Marie Carlsson (M) ordförande, Michael Hagberg (S) 1:e vice ordförande, Katarina Rosenlund-Svensson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Styrelserummet hos Växjö Kommunföretag AB Tid Kl. 08:30 12:30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Styrelserummet hos Växjö Kommunföretag AB Tid Kl. 08:30 12:30 Plats Styrelserummet hos Växjö Kommunföretag AB Tid Kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (L) Carl Geijer

Läs mer

Tid, paragraf och ärende

Tid, paragraf och ärende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Kl. 18:00 tisdagen den 27 november 2018, Skoklosterrummet, Kommunhuset, Bålsta Fred Rydberg (KD), Ordförande Sven-Olov

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-07. kl 16.00

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-07. kl 16.00 Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-07 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 7 mars 2012, kl 16.00 S och C har gruppmöte måndag 5 mars,

Läs mer

Strängnäs kommuns politiska organisation

Strängnäs kommuns politiska organisation PROTOKOLLSUTDRAG 11:1 KS 212 2018-10-31 1/5 Dnr KS/2018:491-001 Strängnäs kommuns politiska organisation 2019-2022 Beslut förslår kommunfullmäktige besluta att 1. Strängnäs kommuns politiska organisation

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-11-08 kl 17:30-18.50 35-44 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2018-11-07 kl 17:30-19.15 38-50 Beslutande Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna- Karin Skatt (KS) Tjänstgörande ersättare Lennart Lundell

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 9 oktober 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 9 oktober 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 9 oktober 2017 Tidpunkt: Kl. 15.00 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se bilaga Justerat

Läs mer

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige 2012-01-26

Föredragningslista. Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige 2012-01-26 Kommunfullmäktige 2012-01-26 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(22) Plats och tid Kil Arena, torsdag 26 januari 2012, kl. 17.00 Föredragningslista Ärende 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande

Läs mer

PROTOKOLL. Maria West Mutiso, sekreterare Ulla Lindberg. Receptionen, Kommunhuset, valfri tid

PROTOKOLL. Maria West Mutiso, sekreterare Ulla Lindberg. Receptionen, Kommunhuset, valfri tid Plats och tid Tallåsenrummet, 13:15-16:00 Beslutande: Marie-Louise Hellström (-), ordförande Per-Gunnar Larsson (S) Elin Jonsson, Demensföreningen Jörgen Brink, FUB Ulla Lindberg, Reumatikerföreningen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VÄLFÄRDSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VÄLFÄRDSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR VÄLFÄRDSNÄMNDEN Gällande från den 1 januari 2019 Fastställt av kommunfullmäktige den 17 september 2018, 152 1 Reglemente för välfärdsnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnd och kommun

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1(6) Antaget av kommunfullmäktige (KF) 1997-03-25, 29. Ändringar antagna av KF 1997-12-16, 168, KF 2000-02-29, 5, KF 2000-04-25, 45, KF 2002-02-26, 15, KF 2003-11-25, 80, KF 2004-04-25, 41,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Förskolan Helliden, 2017-05-10 kl 17:30-19.30 13-23 Beslutande Annelie Källkvist (SRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin Skatt (KS) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva augusti :8

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva augusti :8 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva augusti 2014 3:8 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Utbildningsnämndens

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 Kf 91/2018 Dnr KS 2018/160 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 17 september 2018, Kf 91. Gäller från den 1

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Britt Larsson Gårdebäck (S) Sandra Berwing, sekreterare. Helena Koch, ordförande. Elin Insulander Hjelm, justerande

Britt Larsson Gårdebäck (S) Sandra Berwing, sekreterare. Helena Koch, ordförande. Elin Insulander Hjelm, justerande Humanistiska nämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 Plats och tid: Trosa kvarn, kl. 17:00 18.40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Helena Koch (M),

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 9-11 Utses att justera Justeringens plats och tid Catarina Deremar Kommunhuset Underskrifter

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor Utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor Utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön kl 13.00-15.10 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Lennart Daghed (FP) 1:e vice ordförande Sture Pettersson (S) 2:e vice

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-16.00 Plats: Ursands camping, konferensrum Justerare Ing-Marie Lagher Kågerstig. Paragrafer 27-33 Underskrifter

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KOMMUN REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Reglemente för rådet för funktionshinderfrågor Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Tryck april

Läs mer

Dnr KK19/304. Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK19/304. Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK19/304 Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2019-05-14 Dnr KK19/304 2/6 Nämndens ansvarsområde 1 I enlighet med de övergripande mål, strategier, policys och ekonomiska

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare Malmö stad Kommunstyrelsens ordförande Malmö 2018-12-18 Till kommunfullmäktige i Malmö Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare I det följande lämnas förslag till utformning av

Läs mer