Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16"

Transkript

1 Gallas Oliver, IVttö KRAV Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16 TDOK 2016: [Dokumentdatum]

2 KRAV 2 (235) TDOK-nummer Dokumentdatum Fastställt av Gäller från Ersätter Chef VO Investering [Ersätter] Skapat av Gallas Oliver, IVttö Konfidentialitetsnivå Ej begränsad Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16 Denna version av dokumentet innehåller ändringar och tillägg till AMA EL 16 med tillhörande AMA-nytt samt RA EL 16. Innehållsförteckning Syfte... 3 Omfattning... 3 Definitioner... 4 Kompetens... 6 Tillämpning Anvisning till TRVAMA EL Allmänt Texttyper i TRVAMA EL Kravtext Indragen kravtext Råd och anvisningar Okodade underrubriker för olika teknikslag Företagsspecifika koder Krav i administrativa föreskrifter Ändringar och tillägg till AMA EL, AMA-nytt samt RA EL Allmänt Koder, rubriker och texter Relaterade dokument slogg

3 KRAV 3 (235) Syfte Detta kravdokument har tagits fram för att beskriva Trafikverkets ändringar och tillägg till Svensk Byggtjänsts publikation AMA EL och tillhörande RA EL samt AMA-nytt. Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL, även benämnd TRVAMA EL, är strukturerad med en gemensam kodstruktur för samtliga omfattade teknikslag och är därmed framtaget som ett renodlat Trafikverkskomplement till AMA EL med tillhörande publikationer. Förbättringsförslag och frågor som berör TRVAMA EL ska ställas till trvamael@trafikverket.se. Avsteg från detta kravdokument samt avsteg från texter i AMA EL ska ske enligt TDOK 2012:90. Regelverksförvaltaren ska meddelas enligt avsnitt i TDOK 2012:90 och ska varskos via trvamael@trafikverket.se. TRVAMA EL 16 ska användas från och med Dokument som följer tidigare Trafikverkskrav kan förekomma i pågående projekt. Omfattning Kravdokumentet omfattar Trafikverkets ändringar och tillägg till Svensk Byggtjänsts publikationer AMA EL, RA EL och AMA-nytt. Dokumentet ska vid framtagande av tekniska beskrivningar för Trafikverkets utförandeentreprenader användas som komplement till angivna publikationer. Texterna är krav (med tillhörande råd och anvisningar) på entreprenörens val av materiel, arbetsutförande och kontroll av eltekniska arbeten. Dokumentet omfattar teknikslagen: kontaktledning järnväg lågspänning järnväg el-fjärrstyrning järnväg signal järnväg tele järnväg vägbelysning (OBS ej vägtunnelbelysning) Dokumentet riktar sig framför allt till projektledare, specialister, projektörer och entreprenörer som arbetar med framtagande av tekniska beskrivningar för eltekniska arbeten. Dokumentet är strukturerat med en gemensam kodstruktur för samtliga omfattade teknikslag. Kodstrukturen är strukturerad med AMA-koder och ett antal företagsspecifika koder.

4 KRAV 4 (235) Definitioner AF ALUS AMA EL AMA-nytt AT ATC ATK BRITT Administrativa Föreskrifter ALUS är en hängspiralkabel avsedd för upphängning i stolpar AMA EL betyder Allmän Material- och Arbetsbeskrivning för ELtekniska arbeten och är en modell för upprättande av tekniska beskrivningar. AMA EL visar koder och rubriker tillsammans med texter inom teknikområde EL. AMA EL ges ut av AB Svensk Byggtjänst AMA-nytt består av två olika delar, en informationsdel och en beskrivningsdel. Dessa två delar beskriver branschnyheter, uppdaterar beskrivningstexter och inför nya koder och rubriker mellan utgivningarna av AMA EL och RA EL. Uppdateringar av AMA EL och RA EL ges ut vart tredje år. AMA-nytt ges ut två gånger per år av AB Svensk Byggtjänst AutoTransformator Automatic Train Control Kamera för Automatisk TrafiksäkerhetsKontroll med inbyggd radar som mäter hastighet och fotograferar de fordon som överskrider gällande hastighetsgräns Beställningsformulär för Radio, Infratelefoni och TransmissionsTjänster BSAB CFIT Byggsektorns gemensamma informationsstruktur och hjälpmedel för effektiv kommunikation och IT-användning. BSAB består av olika tabeller som är utformade för att föra information mellan olika aktörer och datasystem och för att användas i olika skeden av byggprocessen. BSAB-systemet förvaltas av AB Svensk Byggtjänst. Namnet BSAB kommer ursprungligen från Byggandets Samordning AB som år 1972 införde BSABsystemet Central Funktion IT (Trafikverkets IT-funktion)

5 KRAV 5 (235) EMC ETCS GELD Gemini ElectroMagnetic Compatibility European Train Control System Trafikverkets Gemensamma ELDriftledningssystem Trafikverkets gemensamma IP-nät GSM-R Global System for Mobile communications Railway IK-klass IP-klass ISO JTF MCS MOK (n-1)-kriteriet NOC PEN-ledare RA AF En armaturs tålighet mot yttre påverkan som slag eller stötar klassificeras med hjälp av en internationell gradering - IK-klass International Protection marking En klassificering av inkapslingen av elektroteknisk utrustning, med avseende på hur väl apparaturen skyddas mot vatten, damm, inträngande föremål och ofrivillig beröring International Organization for Standardization Järnvägsstyrelsens TrafikFöreskrifter MotorvägsControlSystem (Motorvägskontrollsystem) MellanOrtsKabel Förbindelsen ska utföras så, att dimensioneringskraven uppfylls även vid avbrott i en ledare Network Operations Centre Är en elektrisk ledare som har gemensam funktion som skyddsjord (PE, protective earth) och neutralledare (N) Råd och Anvisningar till AMA AF. RA AF ges ut av AB Svensk Byggtjänst RA EL SIR Råd och Anvisningar till AMA EL. RA EL ges ut av AB Svensk Byggtjänst MobiSIR är järnvägens eget radiosystem. Systemet effektiviserar och framtidsanpassar radiokommunikationen för järnvägens operativa drift- och underhållsorganisation S-jord Jordning till den sammanhängande rälen (S-räl)

6 KRAV 6 (235) Skilje S-räl SS SS-EN TDOK TKK T-jord TN-C TN-S TRV VGU VViS Kabel i skilje är i normaldrift inte anslutna till stolparna Oisolerad elektriskt sammanhängande räl Svensk Standard Europastandard fastställd som svensk standard Trafikverkets DOKument TungKontrollKontakt Jordning av teleanläggning till separat jordtag/kabelmantel Kombinerad PE och N ledare hela vägen från transformatorn till den förbrukande enheten Separat skyddsjord (PE) och neutral (N) ledare från transformatorn till förbrukaren, som inte är ansluten i någon punkt efter distributionspunkten TRafikVerket Vägar & Gators Utformning. VGU finns tillgänglig på trafikverkets hemsida. VGU 2015 VägVäderinformationsSystem Kompetens De personer som tar fram tekniska beskrivningar ska vara väl insatta i hanteringen av beskrivningar enligt AMA samt ha nödvändig sakkunskap om teknikslaget. TRVAMA EL ska hanteras på sådant sätt att man vid upprättande av en teknisk beskrivning även beaktar: kravtexter i AMA EL råd och anvisningar i RA EL AMA-nytt kravtexter, indragna kravtexter samt råd och anvisningar i detta kravdokument

7 KRAV 7 (235) Tillämpning 1 Anvisning till TRVAMA EL 1.1 Allmänt Beakta att detta kravdokument innehåller de koder och rubriker där Trafikverket har gjort ändringar och tillägg till AMA EL, RA EL och AMA-nytt. Dokumentet består även av företagsspecifika koder och rubriker. Även koder och rubriker i AMA EL, RA EL och AMA-nytt ska åberopas i tillämplig omfattning vid upprättande av en teknisk beskrivning. Av läsbarhetsskäl har dock även vissa överordnade koder och rubriker medtagits i dokumentet. Texter i TRVAMA EL är inte hänvisningsbara i en teknisk beskrivning. Relevanta koder inklusive rubrik med tillhörande kravtexter, figurer och tabeller i TRVAMA EL ska inarbetas i teknisk beskrivning, som ansluter till AMA EL, på samma sätt som texter, figurer och tabeller i AMA-nytts beskrivningsdel. Regler för samband mellan teknisk beskrivning och AMA som anges i inledningen av AMA EL ska följas. De råd och anvisningar som anges i TRVAMA EL och i RA EL ska ses som exempel på råd och anvisningar. 1.2 Texttyper i TRVAMA EL Under avsnitten 1.2.1, samt beskrivs innebörden av de olika texttyperna som framgår under AMA- samt företagsspecifika koderna i detta kravdokument. Där referens till källdokument förekommer som rådstext inom parentes ska hänvisningen inte föras in i den objektsspecifika tekniska beskrivningen. Exempel på hänvisning som inte ska lyftas in i en teknisk beskrivning:! (Kravtext hämtad från avsnitt 10 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1048.

8 KRAV 8 (235) KRAVTEXT Kravtext under koder som åberopas ska föras in som beskrivningstext i teknisk beskrivning. Kravtext är vänsterställd och rak. Exempel på kravtext: LCV.11 Rostskyddsmålning av stålkonstruktioner i installationer INDRAGEN KRAVTEXT Håltagningar som medför skador på skyddsbeläggning ska åtgärdas enligt överenskommelse med beställaren. Kommentar: Detta är ett exempel på en kravtext. Indragen kravtext är beskrivningstext som ska användas när den är relevant för objektet. När texten används i teknisk beskrivning ska den vänsterställas med samma format som kravtext. När text innehåller.., ska relevant uppgift anges (antal, typ m.m.). Exempel på indragen kravtext: SDB.21 Skarvar på friledning i elkraftsystem Skarvning av ny kontakttråd och bärlina får inte utföras utan att beställaren har medgivit detta. Kommentar: Detta är ett exempel på en indragen kravtext. Varje indragen kravtext har ett underliggande råd som beskriver att ovanstående text är en indragen kravtext. Detta på grund av att det i Svensk Byggtjänsts webbtjänst inte är möjligt att sära på vänsterställd kravtext och indragen kravtext. Se exempel på sådant råd i exemplet ovan.

9 KRAV 9 (235) RÅD OCH ANVISNINGAR TRVAMA EL innehåller råd och anvisningar som är tillägg till råd och anvisningar enligt RA EL. Råd och anvisningar skrivs med röd kursiverad text i stycken som inleds med utropstecken. Exempel på råd och anvisningar: SBN KABELSKYDD OCH KABELMARKERINGAR! Vid projektering av kabelskyddsrör eller liknande i mark ska samråd ske med mark- eller kanalisationsprojektör. Kommentar: Detta är ett exempel på råd och anvisningar. 1.3 Okodade underrubriker för olika teknikslag I de fall det inte framgår av koder, rubriker och texter vilka teknikslag texterna gäller för så gäller texten antingen för samtliga teknikslag eller så avgörs dess tillämplighet av de okodade underrubrikerna enligt strecksatsen nedan. Utöver de texter som gäller för samtliga teknikslag så ska de texter som framgår under respektive okodad underrubrik enligt strecksatsen nedan beaktas vid upprättande av teknisk beskrivning för aktuellt teknikslag. De texter som framgår under okodad underrubrik Väg ska alltid beaktas i vägbelysningsentreprenader. De texter som framgår under okodad underrubrik Järnväg ska alltid beaktas i järnvägsentreprenader, oavsett teknikslag. De okodade underrubrikerna för olika teknikslag som förekommer är: Väg Järnväg Kontaktledning järnväg Lågspänning järnväg El-fjärrstyrning järnväg Signal järnväg Tele järnväg Belysning väg Införda texter i form av krav, indragna kravtexter och råd är så långt det är möjligt utformade som gemensamma texter för samtliga teknikslag. Dessa texter saknar okodad underrubrik enligt strecksatsen ovan. Dessa texter gäller för samtliga teknikslag vid åberopande av koden i en teknisk beskrivning.

10 KRAV 10 (235) 1.4 Företagsspecifika koder Koder som innehåller två snedstreck (//) är företagsspecifika koder för Trafikverket och återfinns inte i AMA EL, AMA-nytt eller RA EL. 1.5 Krav i administrativa föreskrifter För att få rätt krav i rätt handling är det viktigt vid upprättande av en teknisk beskrivning att bedöma om texterna ska beskrivas i denna alternativt i de administrativa föreskrifterna. I dokumentet finns vissa rådstexter som stöd för att bedöma detta. Kommentar: Förslagsvis läses även RA AF 12 vid denna bedömning. Kommentar: Exempelvis så ska undantagna arbeten anges under AFC.114, varor eller arbeten från beställaren anges under AFC.152, tillstånd som part ska ombesörja anges under AFC.161, anmälningar som part ska ombesörja anges under AFC.171 respektive AFC.172. Det är viktigt att rätt krav står i rätt handling. 2 Ändringar och tillägg till AMA EL, AMA-nytt samt RA EL 2.1 Allmänt Under avsnitt 2.2 beskrivs Trafikverkets ändringar och tillägg till Svensk Byggtjänsts AMA EL, AMA-nytt samt RA EL. Beskrivna texter är strukturerade med BSAB-koder samt företagsspecifika koder med rubriker. Kommentar: De företagsspecifika koderna innehåller två snedstreck, se även avsnitt 1.4.

11 KRAV 11 (235) 2.2 Koder, rubriker och texter! Ange i inledningen till den tekniska beskrivningen följande meningar. Denna tekniska beskrivning ansluter till AMA EL 16. Med tillägg till AMA EL gäller att pyramidregeln ska vara giltig för de företags- och projektspecifika koderna med //. 6 EL- OCH TELESYSTEM! Ange allmän information om projektet och entreprenaden. Rådgör med författaren av de administrativa föreskrifterna (AF).! Ange om särskilda samordningskrav finns, exempelvis samförläggning av olika ledningsslag.! Ange krav på tidsmässig samordning under AFC.371 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Ange krav på byggarbetsmiljösamordnare under AFC.18 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Skriv under underliggande byggdelar en information om systemet i det aktuella projektet. Rådgör med författaren av de administrativa föreskrifterna (AF).! Ange entreprenadens översiktliga geografiska omfattning under AFA.2 samt arbetsområdets geografiska omfattning under AFC.121 i de administrativa föreskrifterna (AF). Gränsdragning mot annat installationssystem eller annan entreprenad! Vid upphandlingsformen generalentreprenad anges gränsdragningar under AFC.131 alternativt AFD.131 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Vid upphandlingsformen delad entreprenad anges gränsdragningar i teknisk beskrivning.

12 KRAV 12 (235)! Ange arbeten och varor som avropas och utförs av annan huvudman, t.ex. Trafikverket Underhålls drift- och underhållsentreprenör, kommunens driftoch underhållsentreprenör eller annan extern ledningsägare. Ange gränsdragningar, tider och särskilda samordningskrav. Medieförsörjning Elservis Belysning väg Mätarplats ska uppfylla kraven i SS Auktoriserad elinstallatör hos entreprenören upprättar föranmälan, färdiganmälan och servisbeställning enligt SS och Trafikverkets dokument TDOK 2016:0138. Detta avser även anmälan av förändring av befintliga servissäkringar. Trafikverkets projektledare undertecknar servisbeställning och godkänner offerter. Entreprenör ska sköta samtliga kontakter med nätägare. Föranmälan ska lämnas in i god tid före arbetets utförande. Föranmälan ska göras så tidigt som möjligt. Färdiganmälan ska ske minst 30 arbetsdagar innan anslutning ska ske.! Ange namn och kontaktuppgifter till nätägare, leveranspunkter och nätanslutningsuppgifter (t.ex. spänningssystem, strömart, kortslutningseffekt, förimpedans, kortslutningsström, mätarsäkring, typ/area på serviskabel etc.).! Storlek på elabonnemangets mätarsäkring ska optimeras (minimeras) utifrån effektbehovet på kort och medellång sikt (beakta t.ex. även startströmmar för belysning, pumpar etc.).

13 KRAV 13 (235)! Sambyggnad av Trafikverks anläggningar, t.ex. en befintlig och en ny (t.ex. belysning och ATK) ska övervägas före beställning av ny anslutning.! Beakta att det kan finnas flera drifts- och underhålls-entreprenörer, bl.a. för Trafikverkets belysning, trafiksignaler och ATK-kameror och kommunens belysning.! Elektrisk sambyggnad med andra anläggningsägare får inte ske. Avgifter från elnätsföretaget för nyanslutning samt uppgradering av befintligt elabonnemang faktureras direkt till Trafikverket och ingår inte i anbudssumman.! Trafikverkets kostnader för elabonnemanget ska vara en parameter vid val av antal och storlek ställt mot effektbehovet på kort och medellång sikt.! Kostnaden för anslutningsavgiften är samma för alla entreprenörer och är inte möjlig att ändra. Det medför endast en risk för entreprenör. Här är Trafikverket en bättre riskbärare.! Om det är tidspress i projektet kan föranmälan fyllas i och skickas in av beställarens konsult. Entreprenör ombesörjer all övrig hantering av elabonnemang inklusive schaktning, kabelskyddsrör m.m. inom Trafikverkets fastighet samt bekostar mätarskåp enligt elnätsföretaget anvisningar.

14 KRAV 14 (235) Centralutrustningar Belysning väg! Antal och lägen för elabonnemang och elcentraler (t.ex. kabelskåp) för Trafikverkets anläggningar (t.ex. belysning, trafiksignal, ATKkamera och VViS) ska anpassas och optimeras (minimeras). Gemensamt elabonnemang (sambyggnad) ska anordnas när två eller flera anläggningar ligger i geografisk anslutning till varandra. Elmätaren placeras då i det kabelskåp som betjänar den anläggning med störst elenergiförbrukning (t.ex. pumpar). Elskåp till andra anläggningar ska matas från egna (separata) grupper i kabelskåpet via ett kopplingsskåp som placeras invid kabelskåpet. Överlämningspunkt är anslutningspunkt för inkommande matning i kopplingsskåpet.! Kabelskåp ska anpassas i sin placering så att kraftmatning kan anpassas även till eventuellt förekommande VViS, pumpstationer och ATK eller annan utrustning tillhörande Trafikverket. Dock ska sådan utrustning matas från egna kabelskåp.! Beakta att centralutrustningar ska placeras så att åtkomst med servicebil är möjligt utan att utgöra ett hinder för trafiken.

15 KRAV 15 (235) Ledningssystem Belysning väg! Beakta nedanstående dokument vid projektering av förläggning av el- och belysningskablar: - VV-publikation 2005:14 inkl. supplement 1 (Vägverket) Ledningsarbeten inom vägområdet - ABEL 07 Allmänna bestämmelser vid nedläggning av elektriska starkströmsledningar i vägområde - SS Kabelförläggning i mark - EBR-handbok KJ 41:15 Kabelförläggning max 145 kv! Många av Trafikverkets befintliga belysningsanläggningar är elektriskt sambyggda (sammanmätta) med annan huvudman, t ex kommunen, och regleras via avtal, sk schablonavtal. Kommunen svarar då vanligtvis för elabonnemang, belysningscentraler och styrning. Vid om- och nybyggnad ska separering utföras där det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Ägar- och underhållsförhållanden, gränser för dessa och vem som är ledningsägare ska framgå av ritningarna.! Samråd med elnät- och ledningsägare och berörda projektörer i de fall det är aktuellt med samförläggning av ledningar för t ex el, belysning, tele, opto och/eller VA i mark.! Öppet skilje ska övervägas och anordnas mellan t ex två stolpar.! Stolparna kan vara anslutna till samma elmatning eller olika elmatningar från samma belysningscentral eller olika belysningscentraler.! Skilje ska anordnas för att: - undvika fara och minimera olägenheter i händelse av fel - underlätta besiktning, provning och säkert underhåll - möjliggöra för alternativa matningsvägar och matningsriktningar vid t ex underhållsarbete

16 KRAV 16 (235) Särskilda samordningskrav Belysning väg Alla kopplingsarbeten mot befintliga vägbelysningsanläggningar ska entreprenör samordna med ansvarig drift- och underhållsentreprenör (eldriftledare). Kontakt ska tas med drift- och underhållsentreprenören senast tio arbetsdagar innan önskat utförande i enlighet med ESA rutin alternativt enligt SS-EN Vid driftåtgärder på belysningscentral som även betjänar annan utrustning tillhörande Trafikverket, t.ex. ATK, trafiksignaler och MCS, ska Trafikledningscentralen underrättas i förväg.! Kontakta Trafikverkets el-specialiststöd och begär att få kontaktuppgifterna till Trafikverket Underhålls driftsansvarige projektledare för el/belysning i regionen.! Kontakta Trafikverkets el-specialiststöd och beskriva vem som är Trafikverket Underhålls drift- och underhållsentreprenör och eldriftledare för Trafikverkets belysning i regionen.! Ange om elnätägaren eller entreprenören svarar för förläggning, schaktnings- och återfyllningsarbeten för serviskabel.! Materiel och arbeten som ska bekostas av annan huvudman än Trafikverket ska tydligt redovisas i Teknisk beskrivning (TB) och Mängdförteckning (MF) eller i Mängdförteckning med beskrivning (MF).

17 KRAV 17 (235) Järnväg Trafikverket är elleverantör för: - kontaktledning med enfas 15 kv, 16,7 Hz - hjälpkraftledning med..fas.. kv, 50 Hz.! Ange nominell spänning och antal faser på hjälpkraftledningen. Innan arbete i Trafikverkets teleanläggningar ska utföras ska nätoperativcentralen (NOC) kontaktas.! Ange aktuella kontaktuppgifter. Tele järnväg När åtgärder på kommunikationskabel med signalledningar har utförts och inkoppling ska göras ska denna kontrolleras av behörig signaltekniker. (Kravtext hämtad från avsnitt 6 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1079)! Samråd med beställaren om kostnaden för den behöriga signalteknikern ska ingå i anbudet eller om beställaren ska faktureras direkt. Kontaktuppgifter om den behöriga signalteknikern ska anges i handlingarna, t.ex. under AFC.131 i de administrativa föreskrifterna (AF). Om kostnaden för den behöriga signalteknikern och dennes åtaganden ska ingå i anbudssumman så ska det anges under AFB.31 i de administrativa föreskrifterna. Personals kvalifikationer Entreprenören ska använda auktoriserad elinstallatör som är väl förtrogen med offererade systemlösningar och som har erfarenhet av Trafikverkets system.! Ange krav på att entreprenör innan elarbete startas, ska beskriva projektets elsäkerhetsorganisation under AFC.328 alternativt AFD.328 i de administrativa föreskrifterna (AF).

18 KRAV 18 (235) Järnväg! Om särskild teknisk kompetens krävs ska detta anges under aktuell kod och rubrik i teknisk beskrivning.! Ange kompetenskrav för elsäkerhet enligt TDOK 2014:0994 under AFC.14 och AFC.34 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Vid genomförande av stabilitetspåverkande arbeten i kategori 1 och kategori 2, enligt avsnitt 2.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0520, ska minst en person vid varje stabilitetspåverkande arbete ha genomgått utbildningen BASTAB enligt avsnitt 5.4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0594 med godkänt resultat. Tele järnväg Entreprenör som ska arbeta med Trafikverkets teleanläggning ska vara certifierad enligt Trafikverkets dokument - TDOK 2012: TDOK 2012: TDOK 2015: TDOK 2015:0280 Entreprenör som ska arbeta med lågspänningssystem i Trafikverkets teleanläggningar, ska vara certifierad enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0341. Arbete i master och torn ska utföras enligt krav i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0283. Miljöaspekter! Kontrollera med den som upprättar de administrativa föreskrifterna (AF), hur miljökrav av allmän karaktär förtecknas, exempelvis max tillåtna bullernivåer under dygnet.! Ange specifika miljökrav vid utförande av angivet arbete under tillämpliga koder i den tekniska beskrivningen.

19 KRAV 19 (235)! Om ett särskilt miljödokument för entreprenadens genomförande ingår som kontraktshandling ska hänvisning ske från koder i de administrativa föreskrifterna (AF) respektive i den tekniska beskrivningen till specifika kapitel i denna handling. Miljöbetingelser Järnväg Tillfälliga anordningar, byggnader, maskiner etc. får inte inkräkta på det fria utrymmet enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0555. Belysning väg! Ange krav på miljöbetingelser för materiel och arbetsutförande dels i entreprenaden och dels i förvaltningsskedet.! Ange vilka miljöbetingelser som gäller enligt Trafikverkets dokument Systemkrav Infrasystem Väg Material och utförandekrav, daterat Dokumentet återfinns på Trafikverkets hemsida. MATERIEL Materiel som framgår av denna handling får inte ersättas utan beställarens skriftliga medgivande. Övrig materiel ska vara utförd enligt svensk standard. Belysning väg Materiel ska vara fabrikstillverkat och katalogfört.! Lägg till texten eller likvärdig i anslutning till föreskriven vara, och klargör de egenskaper (t ex. prestanda, storlek, utseende, miljöegenskaper, livslängd, drift- och underhållskrav) som har betydelse vid prövning av likvärdighet.

20 KRAV 20 (235) Järnväg! Samordna texter om likvärdighet och prövning av likvärdighet i teknisk beskrivning med texter i de administrativa föreskrifterna (AFC.21). Artikelnummer angivna i handlingen är förrådsnummer i Trafikverkets Materialservice, där inget annat anges.! Ange vilken järnvägsspecifik materiel som entreprenören ska anskaffa under AFC.151 alternativt AFD.151 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Uppmärksamma beställaren samt författaren av de administrativa föreskrifterna (AF) om tillhandahållande av AT-transformatorer, i enlighet med beslut TRV 2013/10770.! Ange vilken materiel som beställaren tillhandahåller under AFC.1522 alternativt AFD.1522 i de administrativa föreskrifterna (AF). Ange för ATtransformatorer att inventering av behov, planering och genomförande av beställning, godsmottagning, mottagningskontroll, leveransbevakning och säkerställande att materiel inte skadas eller stjäls efter leverans ska utföras.! Hantering av järnvägsspecifik materiel framgår av Trafikverkets sortimentslista, sortimentlista över tekniskt godkänt material, TRV 2012/31535.

21 KRAV 21 (235) 61 KANALISATIONSSYSTEM I kabelrör, brunnar, kabelrännor eller andra kabelutrymmen avsedda för Trafikverkets installationer får inte externa kablar dras utan Trafikverkets medgivande.! Vid projektering av kabelanläggningen ska befintliga kabelskyddsrör utnyttjas så långt det är möjligt. 63 ELKRAFTSYSTEM Elektrisk koppling! För arbete i befintlig anläggning, hänvisa till gällande kopplingsschema, enlinjeschema eller motsvarande. Spänningssättning Spänningssättning av samtliga anslutna objekt ska utföras. Spänningssättning får inte ske utan samråd med beställaren. Gränsdragning mot befintlig belysningsanläggning Belysning väg Entreprenören ska under entreprenadtiden överta eldriftsansvaret samt underhålla och ansvara för funktion av belysning inom arbetsområdet, inklusive belysningscentraler och elservis, fram tills att ett överlämnande har skett av ny komplett besiktigad och godkänd belysningsanläggning. Kontroll, skötsel och underhåll Belysning väg 63.BBB Uppgift om ansvarig för elinstallationernas drift, tillsyn och underhåll ska lämnas till beställaren. Högspänningsnät för växelström Järnväg! Under 63.BBB beskrivs hjälpkraftsystem

22 KRAV 22 (235) 63.BC Lågspänningsnät Järnväg Elinstallationen ska utföras som TN-S system. Elinstallationen för växelvärmeanläggningar ska utföras utan neutralledare med 230 V systemspänning.! Ange att transformatorn för matning av växelvärme ska vara mittpunktjordad till S-räl vid elektrifierad bana. Belysning väg Elinstallationen ska vara utförd som TN-C system.! Beakta att kommun kan ha krav på TN-S system. Kontakta berörda kommuner. För utformning av vägbelysningssystem, se 63.FCB.! Ange hur apparater och anläggningsdelar ska styras och manövreras. 63.C Transformator- och fördelningssystem! Ange - System och funktioner - Jordningsmetoder - Platsutrusningar - Ställverksanläggningar - Krafttransformatorer. 63.E Kontaktlednings- och strömskenesystem för spåranläggning 63.EH Kontaktledningssystem för järnväg! Ange de kontaktledningssystem som är aktuella i entreprenaden.

23 KRAV 23 (235) 63.EHB Förreglingssystem för kontaktledningar! Ange de förreglingssystem som ska förändras eller tillkomma.! Anläggningen ska utföras så att det i servicehallar/depåer erfordras att kontaktledning/kontaktskena är frånkopplad, arbetsjordad och förreglad för att kunna aktivera/nyttja - spolposter - jordfrånskiljare - tvättfunktioner - fällbryggor - lyftar - traverser som innebär risk att med någon del eller last inkräkta på närområdet till spänningsförande delar - inspektionsbryggor, plattformar och liknande - etc.! Ange om systemet ska förhindra att tågvärme är kopplad samtidigt som tillträde till takarbetsplattform medges.! Ange anläggningsinnehavarens villkor som råder för spänningssättning av kontaktledning/kontaktskena.! Hänvisa till förekommande montageanvisningar eller ritningar. 63.FCB Belysningssystem vid väg Gränsdragning! Samordning ska ske med uppgifter i administrativa föreskrifterna (AF), t.ex. under AFC.131 och AFA.15. System och funktioner! Ange kortfattat belysningsanläggningarnas utformning, funktion och vad den minst ska uppfylla för belysningsklasser.

24 KRAV 24 (235)! Ange om belysningsanläggningarna ska utformas med effektreducering (nattsänkning) och vilka inställningar och belysningsklasser som ska gälla. Kontakta Trafikverkets el-specialiststöd för råd.! Dimensionerande teknisk livslängd för belysnings-stolpar och master samt belysningsarmaturer ska vara 25 år. Armaturer i belysningsstolpar ska säkras av separat med 6 A i respektive stolpe. Belysningsarmaturerna ska anslutas så att jämn fördelning mellan faserna erhålls. Vid ALUS-ledning ska hängkabelsäkring användas, med en sex amperes säkring per armatur. Styrning och övervakning! Se Trafikverkets dokument TDOK 2013:0580.! Trafikverket använder olika styrsystem för tändning och släckning av vägbelysning i de olika regionerna. Ljusrelä alternativt astronomiskt ur ska användas, om inte annat styrsystem finns. Driftansvarig för aktuell region har uppgifter om vilket system som ska användas.! Driftansvarig för aktuell region har uppgifter om eventuellt montage av fjärrstyrningsutrustning ska utföras av beställarens drift- och underhållsentreprenör. Montage av fjärrstyrutrustning ska utföras av beställarens drift- och underhållsentreprenör. Avrop om montage av denna styrutrustning ska ske senast tre veckor i förväg.

25 KRAV 25 (235)! Samråd med beställaren om kostnaden för sidoentreprenörens arbete ska ingå i anbudet eller om beställaren ska faktureras direkt. Uppgift om drift- och underhållsentreprenör och dess kontaktperson ska anges i handlingarna, t.ex. under AFC.131 i de administrativa föreskrifterna (AF). Om kostnaden för drift- och underhållsentreprenörens åtagande med montage av styrutrustning ska ingå i anbudssumman så ska det anges under AFB.31 i de administrativa föreskrifterna. Ledningsnät Samtliga markförlagda kablar ska förläggas i rör.! Ange om det är mark- eller luftledning eller en kombination av båda, samt area och typ.! Exempelvis markförlagda ledningar från belysningscentral och fram till första stolpe, sedan ALUS mellan övriga stolpar.! Beakta, vid komplettering av befintlig anläggning, area på ny kabel så att den inte begränsar helheten med tanke på skiljens placering. 63.FCE Belysningssystem i tunnel! Ange belysningskrav enligt Trafikverkets krav för vägars och gators utformning för vägtrafiktunnel eller gång- och cykeltunnel under 63.FCEB eller 63.FCEC. 63.FH Nödbelysnings- och reservbelysningssystem 63.FHB Nödbelysningssystem Järnväg! Beakta krav, råd och anvisningar avseende behov av nödbelysning i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och TDOK 2015:0066.

26 KRAV 26 (235) 63.FHD Belysningssystem för vägledande skyltning Järnväg! Beakta krav, råd och anvisningar avseende behov av belyst vägledande skyltning samt nöd- och utrymningsbelysning i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och TDOK 2015: FL Belysningssystem för spårtrafik Armaturerna ska anslutas så att jämn fasfördelning erhålls.! Beakta krav för belysning i järnvägsmiljö enligt Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och TDOK 2015:0066.! Beskriv styrningen; ljusrelä, astronomiskt ur, tidrelä m.m. 63.FL//B Belysningssystem för järnväg! Ange - hur montage av bangårdsbelysningsarmaturer ska utföras - om kablage och kopplingsutrustning inkluderas 63.FL//C 63.FL//D Belysningssystem på bro för spårtrafik Belysningssystem i tunnel för spårtrafik! Ange - om kablage och kopplingsutrustning inkluderas! Beakta krav, råd och anvisningar avseende behov av normalbelysning i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och TDOK 2015:0066.

27 KRAV 27 (235) 63.HB Elvärmesystem i spåranläggning! Beskriv utförande enligt Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528.! Ange - i vilka växlar som staggropsvärme ska installeras - lämpliga krav i TDOK 2014:0653.! Ange funktionskrav på drivvärme för uppvärmning av växeldriv Easyswitch 60E. Se ritning Ange lämpliga krav under berörda produktionsresultat. 63.NB System för reservkraft Lågspänning järnväg! Beakta krav för kraftmatningssystem i Trafikverkets dokument TDOK 2014: NC System för avbrottsfri kraft Järnväg! Vid utformningen av avbrottsfri kraft i Teknikhus och kiosker ska krav i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0668 beaktas och samråd med beställaren ske.! Ange - om likriktarsystem och/eller UPS-system ska användas - om UPS:er ska vara av singelutförande, parallellredundanta eller modulärredundanta - vilka objekt som ska kraftförsörjas med avbrottsfri kraft! UPS:er, batterier och likriktarstativ ska avropas från Trafikverket Materialservice.

28 KRAV 28 (235) 63.ND System för nödkraft Järnväg! Beakta råd och anvisningar avseende nödkraft till belyst vägledande skyltning samt nöd- och utrymningsbelysning i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0731 samt Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och TDOK 2015:0066.

29 KRAV 29 (235) 64 TELESYSTEM Järnväg! I Trafikverkets gemensamma IP-nät (Gemini) uppkopplas förbindelser för Trafikverkets övervakning och styrning av Trafikverkets anläggningar. Tjänsterna beställs i Trafikverkets beställningsverktyg BRITT (Beställningsformulär för radio, infratelefoni och transmissionstjänster).! Ange vem som utför beställningen till BRITT. 64.CBL Larmsystem för spårtrafik Järnväg! Ange åtgärder för installation av detektoranläggningar för övervakning av spårgående fordon.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2013:0689.! Kontakta förvaltningsansvarig för detektoranläggning för ytterligare anvisningar om krav på detektorplacering. 64.DCB Tidsgivningssystem Järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik - om systemet ska sända ut halvminutimpulser - vilka anslutningar mot andra systemdelar som ska utföras.! Ta fram blockschema som schematisk beskriver aktuellt system. Detta för att förenkla förståelsen för systemet. Även gränsdragningar till andra system och eventuellt entreprenader kan ritas in.! Samordna med lågspänningsprojektör kraftmatning för belysning i uret.

30 KRAV 30 (235) 64.EBI/2 Mobiltelefonsystem Järnväg! Ange krav på GSM-R system.! Beakta råd och anvisningar i SIR /01 Projekteringshandbok SIR. (Svensk Internationell Radio för järnväg). 64.ECB Ljudöverföringssystem Järnväg! Ta fram blockschema som schematiskt beskriver aktuellt system. Detta för att förenkla förståelsen för systemet. Även gränsdragningar till andra system och eventuellt entreprenader kan ritas in. 64.ECEB Radiorepeatersystem Järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2015:0288.! Ta fram blockschema som schematiskt beskriver aktuellt system. Detta för att förenkla förståelsen för systemet. Även gränsdragningar till andra system och eventuellt entreprenader kan ritas in. 64.ECF System med dynamiska skyltar Järnväg! Ta fram blockschema som schematiskt beskriver aktuellt system. Detta för att förenkla förståelsen för systemet. Även gränsdragningar till andra system och eventuellt entreprenader kan ritas in.

31 KRAV 31 (235) 64.MB System för likströmsförsörjning Järnväg Systemens övervakningsutrustning ska anslutas till nätoperativcentralen (NOC).! Ange vilka åtgärder som ska utföras för styrning och övervakning.

32 KRAV 32 (235) 66 SYSTEM FÖR SPÄNNINGSUTJÄMNING OCH ELEKTRISK SEPARATION 66.BB System för jordning i elkraftsystem Belysning väg! Beakta råd och anvisningar i TDOK 2014:0416 för jordning av belysning på vägbroar över järnväg eller i anslutning till elektrifierade järnvägsspår. 66.BCB System för jordning - järnväg! Beakta råd och anvisningar för jordning i Trafikverkets dokument TDOK 2014: CB System för jordning i teletekniska system Järnväg! Beakta råd och anvisningar för jordning av teleanläggningar i avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416. Utöver detta ska telestativ och teleutrustning jordas. 66.D Åskskyddssystem 66.DB System för inledningsskydd Lågspänning järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2015: G System för potentialutjämning Järnväg! Beakta råd och anvisningar i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416 avseende potentialutjämning.

33 KRAV 33 (235) 8 STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM Järnväg Styr- och övervakningssystem ska utföras och installeras så att de ger ett tillfredställande skydd för säkerhet och hälsa vid användning, skötsel, underhåll och tillsyn.! Ange allmän information om projektet och entreprenaden. Rådgör med författaren av de administrativa föreskrifterna (AF).! Skriv under underliggande byggdelar en kort information om systemet i det aktuella projektet. Rådgör med författaren av de administrativa föreskrifterna (AF).! Ange entreprenadens översiktliga geografiska omfattning under AFA.2 samt arbetsområdets geografiska omfattning under AFC.121 i de administrativa föreskrifterna (AF). Gränsdragning mot annat installationssystem eller annan entreprenad! Vid upphandlingsformen generalentreprenad anges gränsdragningar under AFC.131 alternativt AFD.131 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Vid upphandlingsformen delad entreprenad anges gränsdragningar i teknisk beskrivning. Särskilda samordningskrav Järnväg Trafikverket är elleverantör för - kontaktledning med enfas 15 kv, 16,7 Hz - hjälpkraftledning med..fas.. kv, 50 Hz.! Ange nominell spänning och antal faser på hjälpkraftledningen.

34 KRAV 34 (235) Innan arbete i Trafikverkets teleanläggningar ska utföras ska nätoperativcentralen (NOC) kontaktas.! Ange aktuella kontaktuppgifter. Personals kvalifikationer Entreprenören ska använda personal som är väl förtrogen med offererade systemlösningar och som har erfarenhet av Trafikverkets system. Järnväg! Ange krav på att entreprenör innan elarbete startas, ska beskriva projektets elsäkerhetsorganisation samt redovisa behörighetsbevis för ansvarig elinstallatör under AFC.328 alternativt AFD.328 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Om särskild teknisk kompetens krävs ska detta anges under aktuell kod och rubrik i teknisk beskrivning. Personal ska vara utbildad enligt kraven i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0994. Miljöaspekter! Kontrollera med den som upprättar de administrativa föreskrifterna (AF), hur miljökrav av allmän karaktär förtecknas, exempelvis max tillåtna bullernivåer under dygnet.! Ange specifika miljökrav vid utförande av angivet arbete under tillämpliga koder i den tekniska beskrivningen.! Om ett särskilt miljödokument för entreprenadens genomförande ingår som kontraktshandling ska hänvisning ske från koder i de administrativa föreskrifterna (AF) respektive i den tekniska beskrivningen till specifika kapitel i denna handling.

35 KRAV 35 (235) Miljöbetingelser Järnväg Tillfälliga anordningar, byggnader, maskiner etc. får inte inkräkta på det fria utrymmet enligt avsnitt 6 och 7 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0555.! Vid genomförande av stabilitetspåverkande arbeten i kategori 1 och kategori 2, enligt avsnitt 2.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0520, ska minst en person vid varje stabilitetspåverkande arbete ha genomgått utbildningen BASTAB enligt avsnitt 5.4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0594 med godkänt resultat. MATERIEL Materiel som framgår av denna handling får inte ersättas utan beställarens skriftliga medgivande. Övrig materiel ska vara utförd enligt svensk standard. Järnväg Artikelnummer angivna i handlingen är förrådsnummer i Trafikverkets Materialservice, där inget annat anges.! Ange vilken järnvägsspecifik materiel som entreprenören ska anskaffa under AFC.151 alternativt AFD.151 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Ange vilken materiel som beställaren tillhandahåller under AFC.1522 alternativt AFD.1522 i de administrativa föreskrifterna (AF).! Hantering av järnvägsspecifik materiel framgår av Trafikverkets sortimentslista, sortimentlista över tekniskt godkänt material, TRV 2012/ Signal järnväg Materiel i järnvägsspecifika signalsäkerhetssystem ska vara typgodkänd av Trafikverket. Typgodkänd materiel finns artikelförd av Trafikverket Materialservice.

36 KRAV 36 (235) KANALISATIONSYSTEM! Se byggdel STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM FÖR TRAFIK Omfattning! Beskriv övergripande omfattning av entreprenaden.! Ange - Funktionell utbredning och omfattning - Geografisk placering - Vilken sträcka - Vilka system och anläggningstyper som påverkas. - Etappindelning samt vilken etapp entreprenören omfattas av - Vilken typ av arbete som entreprenaden ska utföra.! Skydds- och säkerhetsföreskrifter samordnas med AFC.143 och AFD.143 i de administrativa föreskrifterna (AF). 84.B Styr- och övervakningssystem för järnvägstrafik 84.BB Signalsystem för järnvägstrafik Signal järnväg För signaltekniska termer och definitioner, se avsnitt 7 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0495 samt transportstyrelsens dokument JTF, del 1 Termer. Entreprenören ska ha ansvar för samtliga arbeten och samordningar som gäller omkopplingar för samtliga etapper.! Ange vilket av de två nedanstående alternativen som gäller. Entreprenören ska ha ansvar för eget arbete inklusive ibruktagandebesiktningen enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0492. Entreprenören ska ha ansvar för eget arbete exklusive ibruktagandebesiktningen.

37 KRAV 37 (235)! Avseende ibruktagandebesiktning, samordna med AFC.79 i de administrativa föreskrifterna (AF). Arbete i eller intill signalsäkerhetsanläggning som är i drift ska följa de direktiv som anges i avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0488. Personals kvalifikationer Signal järnväg! Ange krav på särskild teknisk kompetens.! Personalen ska bl.a. vara behörig enligt nedan - för signalsäkerhetskontrollant enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014: för signalteknisk ibruktagandebesiktningsman enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014: BBB Signalställverks- och linjeblockssystem Omfattning! Beskriv övergripande omfattningen av arbetet som ska utföras i teknikhus, kiosker och skåp för ställverkssystem i entreprenaden.! Ange föreskrifter och standarder som särskilt ska beaktas. Ändringar i befintliga teknikbyggnader! Beskriv omfattningen av arbeten i befintliga teknikbyggnader. Installationer i nya teknikbyggnader! Beskriv omfattningen av arbeten i nya teknikbyggnader.

38 KRAV 38 (235) 84.BBC Lokalt manöversystem för signalställverk Omfattning! Utrustning för fjärrstyrningssystemet inklusive understationsutrustning beskrivs under 84.BDC.! Beskriv omfattningen av system för lokalt manöversystem samt utrustning för tekniker- och tågklarerarplats. 84.BBD System för yttre signalering från bana Omfattning! Systemet omfattas av information som lokföraren kan se, optiska signaler och tavlor mot bana. 84.BBE System för tågövervakningsbesked från bana Omfattning! Beskriv omfattningen av system för tågövervakningsbesked från bana, t.ex. ATC eller ETCS. 84.BBF System för detektering och hinderkontroll av spåravsnitt Spårledningssystem! Beskriv omfattningen av spårledningssystemet. Spårledningssystemets omfattning framgår av isolerritning, linjeplan, planritning och kabellista. Axelräknarsystem! Beskriv omfattningen av axelräknarsystemet. Axelräknarsystemets omfattning framgår av isolerritning, linjeplan, planritning och kabellista.

39 KRAV 39 (235) 84.BBG System för styrning av växlar och spårspärrar Omfattning! Beskriv omfattningen av växelstyrningssystemet.! Ange - vilka nya växlar som ingår - vilka växlar som ska förses med TKK:er - etc.! Ange funktionskrav på drivvärme för uppvärmning av växeldriv Easyswitch 60E. Ange lämpliga krav under berörda produktionsresultat. 84.BBH System för vägskydd Omfattning! Beskriv omfattningen av vägskyddssystemet.! Ange - vilka nya vägskyddsanläggningar som ingår - vilka vägskyddsanläggningar som behöver byggas om. 84.BBI 84.BC Radioblockssystem Signalsystem för rangering, depåer e d Omfattning! Beskriv omfattningen av signalsystem för rangering, depåer e d. 84.BD Fjärrstyrningssystem 84.BDB Fjärrstyrningssystem för elanläggningar Arbete på fjärrstyrningsanläggningarna får inte påbörjas utan eldriftledningens medgivande.

40 KRAV 40 (235) Omfattning El-fjärrstyrning järnväg! Ange - systemets omfattning, t.ex. datorsystem i trafikcentral, var terminaler är placerade, kommunikationssystem mellan terminalutrustningar i trafikcentral, terminaler m.m. - kommunikationssystem för fjärrövervakning, t.ex. telefonlinjer, egna kablar - koppling till lokalt styr- och övervakningssystem - vem som beställer medverkan av GELD systemförvaltning (geld.systemförvaltning@trafikverket.se) - vem och när underlag för bild- och databasbyggnad ska överlämnas till GELD systemförvaltning - det geografiska läget. Fjärrstyrning genom stationskontrollsystem El-fjärrstyrning järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2013:0639 vid projektering.! Ange om anläggning ska utföras enligt kraven för större eller enklare anläggningar. Bildbyggnadsunderlag El-fjärrstyrning järnväg! Ange efter vilket underlag som bilder i GELD-systemet ska byggas efter. Databasunderlag El-fjärrstyrning järnväg! Ange efter vilka ritningar som databasen GELD-systemet ska byggas efter.

41 KRAV 41 (235) El- och teleförsörjning El-fjärrstyrning järnväg! Ange - typ av matning samt spänningstoleranser - vem och när transmissionsförbindelse ska beställas - vem som ombesörjer terminaladresser. Spänningssättning El-fjärrstyrning järnväg! Ange - om spänningssättning av samtliga objekt ingår - om anläggningen ska besiktas före spänningssättning. Särskilda samordningskrav El-fjärrstyrning järnväg Utrymmen! Ange om entreprenören ska bevaka att kablar och apparater inte kolliderar med övriga installationer eller inredning, med hänsyn till åtkomlighet för drift och underhåll. El-fjärrstyrning järnväg! Ange - storlek, placering och planering av elutrymmen samt hur utrustning ska ställas upp och anordnas så att framtida utbyggnad underlättas - tillgängligt utrymme - om entreprenören ska lämna uppgift om utrymmesbehov för vara som väljs. System och funktioner El-fjärrstyrning järnväg! Ange i tillämplig omfattning systemuppbyggnad, omfattning, funktion och funktionssamband.

42 KRAV 42 (235) Miljöbetingelser El-fjärrstyrning järnväg! Ange - elmiljökrav (EMC) - gränsvärden för omgivningstemperatur - miljökrav vid rivningsarbeten. Styrning av sektioneringsutrustning (brytare, frånskiljare m.m.). El-fjärrstyrning järnväg! Ange vilka funktioner och objekt som ska kunna övervakas och styras genom fjärrkontroll, t.ex. - objektens placering - manöver och lägesindikering av brytare och frånskiljare - lägesindikering av brytartruckar - indikering av fjärr- och näromkopplare - felindikeringar.! Ange krav på sextrådssystem. Beakta Trafikverkets beslut med ärendenummer TRV 2013/76424 angående krav på sextrådskoppling vid ombyggnation respektive nybyggnation. Samråd med beställaren vid behov. 84.BDC Fjärrstyrningssystem för signalanläggningar! Rubriker under 84.BDC är reserverade för beskrivning av arbete med utrustning för fjärrstyrningssystem till signalanläggningen, både understationsutrustning som finns på stationerna och utrustning som finns i Trafikcentraler. Utrustning för lokalt manöversystem beskrivs under 84.BBC. Omfattning! Beskriv omfattningen av fjärrstyrningssystem för järnväg.

43 KRAV 43 (235) B FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING M M! Under aktuell kod och rubrik ska utförande illustreras med typritning, standardritning, montageritning, montageanvisning eller motsvarande och hänvisning ske till planritningar och scheman så långt det är möjligt.! Beakta vad som ska göras med befintlig anläggning i arbetsområdet. Belysning väg Innan arbeten på befintliga system kan påbörjas ska entreprenören inhämta arbetsbevis hos eldriftledaren hos Trafikverket Underhålls drift- och underhållsentreprenör.! Ange namn och telefonnummer till aktuell drift- och underhållsentreprenör under AFA.14 i de administrativa föreskrifterna (AF). Beakta att det kan finnas flera drifts- och underhållsentreprenörer. Entreprenören ansvarar för angivna kablar inom arbetsområdet. Om entreprenören förorsakar skada på befintliga ledningar som angivits på ritningarna eller markerats på arbetsplatsen, ska entreprenören svara för samtliga kostnader för såväl reparation av skada som för eventuella driftavbrott och driftomläggningar på det berörda ledningsnätet. Entreprenören ska senast 10 arbetsdagar innan arbetet påbörjas i samråd med beställaren och ledningsägaren träffa överenskommelse om åtgärder till skydd mot skada av ledning. Tele järnväg Samråd ska ske med beställaren och med CFIT Planned works, fyra veckor innan arbeten med transmissionsutrustning, opto- och mellanortskablar (MOK) ska utföras.

44 KRAV 44 (235) Då själva arbetet ska utföras ska NOC kontaktas för klartecken att påbörja arbetet. Vid inpassage till radiokiosker ska föranmälan till NOC ske.! Ange aktuella kontaktuppgifter. BBB UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR O D! Ange befintliga installationer inom entreprenadens område.! Arbeten som ska utföras på befintliga installationer ska beskrivas under relevanta koder i teknisk beskrivning. Belysning väg! Ange kortfattat befintliga belysningsanläggningars utförande och funktion (t.ex. ägar- och driftförhållande, om den är renodlad eller sambyggd t.ex. med kommunens belysning, med distributionsel och/eller tele). Kontakta Trafikverkets el-specialiststöd för råd.! För uppgifter, dokumentation, laddmall med förvaltningsdata från Maximo etc. på Trafikverkets befintliga el/belysning, kontakta driftsansvarige i aktuell region. BBC UNDERSÖKNINGAR O D Berörda kablar ska lokaliseras innan arbete påbörjas. För befintliga ledningar, som påträffas och behöver läggas om ska beställaren och ledningsägaren kontaktas.! Ange under AFG.312 i de administrativa föreskrifterna (AF) att entreprenören minst två veckor före påbörjande av arbete ska begära utsättning av befintliga ledningar och kablar av respektive ledningsägare

45 KRAV 45 (235) BBC.6 Undersökningar av el- och telesystem Tele järnväg Gällande underlag avseende teleanläggningen ska inhämtas från beställaren.! Specificera vilka underlag som entreprenören ska inhämta, t.ex. ledningsplaner, kabelplaner, etc. Trycknivåmätning ska utföras innan ingrepp sker i mellanortskablarna (MOK). Efter det att samtliga åtgärder på eller i anslutning till kabeln är utförda, upprepas denna mätning igen. Utvärdering av denna mätning ska ske i samråd med beställaren. Trycknivåmätningens värden ska dokumenteras. Utvärdering ska ske i samråd med beställaren.! Ange om beställaren tillhandahåller uppgifter från trycknivåmätning eller om entreprenören ska utföra mätningar. För kalkylerbarhet ange vid vilka platser som mätningar ska utföras. Belysning väg Entreprenören ska förvissa sig om befintliga anläggningar och ledningar innan arbeten påbörjas. BC BCT BCT.6 HJÄLPARBETEN, TILLFÄLLIGA ANORDNINGAR OCH ÅTGÄRDER M M HJÄLPARBETEN FÖR INSTALLATIONER Åtgärder för el- och teleinstallationer! Vid specifika krav på skydd av ledning, mätpunkt m.m. anges detta under BCT.6. I de fall entreprenören ska välja typ av skydd åberopas AFG.312 i de administrativa föreskrifterna (AF).

46 KRAV 46 (235) BCT.8 Åtgärder för styr- och övervakningsinstallationer! Beakta råd under BCT.6 i RA EL.! Vid specifika krav på skydd av ledning, mätpunkt m.m. anges detta under BCT.6. I de fall entreprenören ska välja typ av skydd åberopas AFG.312 i de administrativa föreskrifterna (AF). BCV TILLFÄLLIGA INSTALLATIONER! Ange omfattning av tillfälliga installationer under respektive kod och rubrik - vilka enheter som ska ingå, placering, jordning och nätanslutning - vilka åtgärder mot störningar och skador som behöver utföras - vilka anslutningar och gränsdragning mot andra systemdelar som ska beaktas - vilka åtgärder som ska utföras för styrning och övervakning. BCV.631 Tillfälliga kraft- och belysningsinstallationer på byggarbetsplats Tillfällig vägbelysningsanläggning Uppgift om ansvarig för elinstallationernas drift, tillsyn och underhåll ska lämnas till beställaren. Tillfällig belysning får inte orsaka bländning för trafikanter eller kringboende. Befintliga belysningssystem får inte släckas ned/tas bort utan att tillfällig-/ersättningsbelysning monteras. Tillfällig belysning ska vara tänd samma tider som befintlig.! Ange i vilken omfattning som entreprenör ska utföra tillfälliga installationer för vägbelysning.

47 KRAV 47 (235)! Tillfällig-/ersättningsbelysning ska överensstämma med krav enligt VGU avseende belysningskvalitet, belysningsklass och belysningsnivå.! Tillfällig belysning på väg där Trafikverket är driftansvarig, ska normalt sett matas från belysningscentral tillhörande Trafikverket.! Kontakta Trafikverket Underhålls driftsansvarige projektledare för el/belysning i regionen för kontaktuppgifter och eventuellt avvikande förhållanden. BCV.8 Tillfälliga styr- och övervakningsinstallationer Signal järnväg! Baliser, skyltar och dylikt för tillfälliga hastighetsnedsättningar anges dels under BCV.8 samt under aktuella koder och rubriker under U//J. Belysning väg! Om ny belysningscentral avsedd för fjärrmanövrerad styrenhet ska tas i drift under entreprenadtiden, ska centralen kompletteras med astronomiskt ur som tillfälligt styr belysningen. Beställarens drift- och underhållsentreprenör kopplar sedan bort uret när ordinarie styrutrustning monteras. Även tillfällig belysningscentral ska utrustas med astronomiskt ur. BDV.6 Sanering av el- och teleinstallationer Belysning väg! Ange om urladdningslampor eller andra miljöfarliga installationer finns, omfattning och hur dessa ska hanteras vid byggande och rivning.

48 KRAV 48 (235) BE FLYTTNING, DEMONTERING OCH RIVNING Flyttning, demontering och rivning av materiel ska utföras tillsammans med tillhörande fästmateriel såsom fästjärn, konsoler, klammer, skruv m.m. Järnväg Kablar som rivs eller slopas ska tas omhand enligt avsnitt 7 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1047 och avsnitt 7 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1058. Signal järnväg Demontering och rivning av signalanläggning ska utföras enligt bortmarkeringar (markerat med B ) på bortritningar och enligt objektslista. Flyttning, demontering och rivning ska ske i samråd med beställaren.! Ange om delar av anläggningen ska demonteras eller rivas efter ibruktagande, t.ex. vissa teknikbyggnader och yttre objekt. Belysning väg Flyttning, demontering, rivning eller slopande av befintliga installationsdelar ska utföras efter det att skriftligt tillstånd från ledningsägaren (eldriftledaren) har erhållits. In- och urkopplingar mot befintlig anläggning ska utföras av regionens driftentreprenör. Tillstånd ska inhämtas och avropas från regionens driftentreprenör och ska utföras i god tid innan arbetet ska utföras.! Kontakta regionens driftansvariga för kontaktuppgifter och avropstider till driftentreprenör.! Ange under respektive kod vilka delar som berörs, samt eventuellt särskilda instruktioner om hantering av dessa, avseende till exempel omhändertagande av ljuskällor, ändavslutning av kablar osv.

49 KRAV 49 (235)! Ange under nedanstående koder vilka installationsdelar som ska demonteras, flyttas och rivas, vad som borttransporteras till upplag, källsorteras och deponeras, tillfaller entreprenören osv. BEC BEC.6 DEMONTERING Demontering av el- och teleinstallationer Belysning väg! Ange vilken utrustning som ska demonteras och läggas på upplag (BEC.611) eller återmonteras (BEC.612). BEC.81 Demontering av styr- och övervakningsinstallationer för återanvändning! Ange vilken utrustning som ska demonteras och hur den ska hanteras under BEC.811 alternativt BEC.812.! Utrustning för exempelvis ställverk, optisk signalering växelstyrningssystem kan beskrivas under okodade rubriker. Demontering av ledningsanslutning Signal järnväg Demonterade jordanslutningar och spårledningsanslutningar ska placeras och skyddas så att rivning av spåranläggning inte hindras samt att återmontering kan ske. Demontering av baliser Signal järnväg Kablar till styrbara baliser ska kapas vid baliskabelns skarv. Demonterade baliser ska placeras och skyddas så att rivning av spåranläggning inte hindras och att återmontering kan ske.

50 KRAV 50 (235) BED BED.6 RIVNING Rivning av el- och teleinstallationer Rivning av kablar Riven kabel ska förbehandlas av en certifierad förbehandlare. Denne ska ha personal och system för kvalitet och miljöledning, vara certifierad samt uppfylla kraven i ISO 9000, ISO eller motsvarande system. Certifieringen ska vara utförd av ett certifieringsorgan, som är ackrediterat för uppgiften bortskaffande och återvinning. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1058)! Om det finns en risk att kablar som ska rivas istället behöver slopas, beskriv vilka ändförslutningar som kan behövas under BEH.! Ange vilka bindande dokument som gäller för entreprenaden. Beakta miljökravdokumenten i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1047.! Samordna miljökrav med AFC.223 i de administrativa föreskrifterna (AF). Tele järnväg Före rivning ska kablar bortkopplas från kopplingsställ. Före rivning av redovisade kablar ska samtliga aktiva teleförbindelser i berörda kablar vara omkopplade till nya kablar.! Kontrollera med beställaren vilka teleförbindelser som är aktiva. Rivning av övriga anläggningar Tele järnväg Signaltelefoner inklusive rörstolpe, ska rivas.

51 KRAV 51 (235) BEH SLOPANDE! Ange om slopning ska utföras enligt bygghandling eller i samråd med beställaren. Kabel som slopas ska ändförslutas. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1047) Kabel som slopas ska dokumenteras med typ och position. (Kravtext hämtad från avsnitt.7.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1047) Dokumentationen ska överlämnas till beställaren. Ändförslutning ska utföras med ändhättor av krympplast, invändigt försedda med lim. (Kravtext hämtad från avsnitt 9 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1048)! Ange installationer som ska tas ur bruk men kvarlämnas. BEH.6 Slopande i el- och teleinstallationer Tele järnväg Före slopande av redovisade kablar ska samtliga aktiva teleförbindelser i berörda kablar vara omkopplade till nya kablar.! Kontrollera med beställaren vilka teleförbindelser som är aktiva. BJD GEODETISKA MÄTNINGSARBETEN FÖR INSTALLATIONER Geodetiska mätningsarbeten ska utföras med referenssystem SWEREF 99 enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0571, TDOK 2014:0572 och TDOK 2016:0257.

52 KRAV 52 (235) BJD.26 Inmätning av el- och teleinstallationer Järnväg Inmätning och kodning av installationer ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0524 och TDOK 2014:0525. Belysning väg Inmätning ska utföras av följande; - belysningscentraler - stolpar - master - armaturer - kabelbrunnar - kabelrör Markförlagda ledningar inmäts med X- och Y- koordinater där ledning ändrar riktning. Markförlagda ledningar inmäts med Z- koordinater, enligt RH 2000, när ledning frångår normalt förläggningsdjup.! Se bygghandlingar 90 del 7 för kravställning av inmätningar och kodning. BJD.3 Utsättning av installationer Järnväg Utsättning och kodning av installationer ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0526. BJD.36 Utsättning av el- och teleinstallationer Belysning väg Stolpar och belysningscentraler ska sättas ut med x- och y-koordinater. Trafikverkets driftentreprenör i regionen ska kontaktas minst fem arbetsdagar innan utsättning önskas.

53 KRAV 53 (235) Avviker ledningarnas läge från angivet läge på arbetsritningarna ska detta anmälas till beställaren och ledningsägaren, så att beställaren och ledningsägaren ges tillfälle att justera ritningarna utan att entreprenörens fortsatta arbeta hindras. Befintliga ledningar, till vilka anslutning ska ske eller korsas, ska schaktas fram för kontroll av höjdoch planläge.! Kontrollera med övriga ledningsägare som berörs och beskriv rutiner för utsättning av deras utrustning.

54 KRAV 54 (235) LCV LCV.11 SKYDDSMÅLNING AV KONSTRUKTIONER I INSTALLATIONER Rostskyddsmålning av stålkonstruktioner i installationer Håltagningar som medför skador på skyddsbeläggning ska åtgärdas enligt överenskommelse med beställaren. Åtgärdad skada ska dokumenteras och redovisas för beställaren i samband med slutbesiktning. Kontaktledning järnväg Målade ytor som frilagts vid demontering och flyttning av olika detaljer ska målningsbehandlas enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0418. Signal järnväg Reparation av beläggningsskador på stolpar avsedda för signaler, tavlor eller kopplingsskåp ska utföras enligt avsnitt 4.6 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0418. LDV SKYDDSBELÄGGNING AV INSTALLATIONER Kontaktledning järnväg All levererad utrustning av metall ska vara korrosionsskyddad enligt korrosivitetsklass C3 eller högre. Materiel med Trafikverkets artikelnummer uppfyller beställarens krav. (Kravtext hämtad från avsnitt 4.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0418)! Högre krav avseende korrosionsskydd kan finnas på platser med mer korrosiv miljö, exempelvis i tunnlar och på Västkusten. Belysning väg Hål och snittyta som utförs efter varmförzinkning ska sprutförzinkas till en beläggningstjocklek av minst 100 µ.

55 KRAV 55 (235) S APPARATER, UTRUSTNING, KABLAR M M I EL- OCH TELESYSTEM! Under aktuell kod och rubrik ska utförande illustreras med typritning, standardritning, montageritning, montageanvisning eller motsvarande och hänvisning utföras till planritningar och scheman så långt det är möjligt. Håltagning eller annat ingrepp i metallkonstruktioner som inte redovisats i denna handling får inte ske utan medgivande av beställaren. Belysning väg! Ange krav på materiel utifrån Trafikverkets dokument Systemkrav Infrasystem Väg Material och utförandekrav, daterat Dokumentet återfinns på Trafikverkets hemsida. SBB FÖRTILLVERKADE FUNDAMENT TILL STOLPE E D, ELUTRUSTNING E D! Samordna fundament med markprojektör.! Vid angivelse av i vilken handling fundament ingår ska råd under rubriken Gränsdragning mot annat installationssystem eller annan entreprenad under byggdelarna 6 eller 8 beaktas.! Fundament för stolpar och stagförankringar ska dimensioneras efter aktuella markförhållanden och laster.! Åtgärder för befintliga fundament bestäms i samråd med beställaren.

56 KRAV 56 (235) SBB.13 Fundament till stolpe e d för ljusarmatur Belysning väg Prefabricerade fundament avsett för vald stolptyp ska användas. Sättning ska ske enligt tillverkarens anvisning. Överkant fundament ska placeras max 100 mm över färdig mark. Fundament ska sättas lodrätt. Eventuella justerskruvar ska vara åtkomliga. Fundament ska grundläggas på väldränerad ledningsbädd. Om ej annat anges i tillverkarens anvisning schaktas fundamentgrop enligt följande: - minst 30 cm djupare än fundamentets nedsättningsdjup - botten återfylls med samkross, 0-35, som packas väl med handstöt till välavvägd plan yta. Toleranser mm i vägens längdriktning - 50 mm i vägens tvärriktning - 50 mm i höjdled - 5 mm/m avseende lutning! Ange krav på fundament. - Fundament ska minst vara 900 mm höga.! Fundament ska vara utfört så att sättning och byte av stolpe kan ske utan schaktarbete.! Ange hur fundament ska placeras. Tänk bl.a. på; - att in- och utgående kabel eller kabelskyddsrör i fundament förläggs så att risken för skador på kabel och rör minimeras - att ange sidomått från vägbanekant. Vid sidoplacering av stolpe ska avståndet normalt vara minst 2,0 m från vägbanekant för att underlätta snöröjning och slåtter. Vid GCvägar ska detta avstånd normalt vara minst 1,0 m.

57 KRAV 57 (235)! Ange anvisning om höjdsättning. - Enligt tillverkares anvisning - Enligt anvisning från beställaren - Överkant fundamentet max 100 mm över färdig mark eller så att eventuella justerskruvar är åtkomliga. Vid platt- eller asfaltbelagd yta får motsvarande mått max vara 50 mm.! Kontrollera att följande toleranser finns angivna under DEF.33 i teknisk beskrivning som ansluter till AMA Anläggning. SBC SBC.12 STOLPAR MM Kontaktledningsstolpar I AMA EL 16 utgår följande text: Kontaktledningsstolpar ska monteras med ett åtdragningsmoment om minst Nm. Den ersätts med: Kontaktledningsstolpar ska monteras med ett åtdragnings-moment om Nm.! Med kontaktledningsstolpar avses även stolpar till skyddsportaler. Vid projektering av dessa ska Trafikverkets dokument TDOK 2014:0914 beaktas. SBC.121 Riktning av befintlig kontaktledningsstolpe! Ange om och hur befintliga kontaktledningsstolpar ska riktas. Riktning av stolpar utförs då stolpen lutar mer än vad toleranserna i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0728 kap medger. Riktningen utförs enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0418 kap ! Ange omfattning.

58 KRAV 58 (235) SBC.2 Stolpar och master för belysning Belysningsstolpar ska vara CE-märkta enligt någon av följande produktstandarder: SS-EN 40-4, SS-EN 40-5, SS-EN 40-6 eller SS-EN Vid beräkning av stolpe ska partial load factor enligt klass A i SS-EN användas.! Val av stolptyp och dimensionering av stolpe ska baseras på referensvindhastighet, topografi, terrängkategori, vald stolparm, stolpkrona eller motsvarande, vikt på armatur samt vindoch islast.! Master högre än 15 m tillåts endast i specifika fall. SBC.21 Stolpar och master för vägbelysning e d Belysning väg I AMA EL 16 utgår följande text: Skruv för fastsättning av lucka ska vara av insextyp eller trekantstyp och av korrosionshärdigt material. Den ersätts med: Låsskruv till stolplucka ska ha skruvskalle med insextyp, trekantstyp eller Torx PIM (minst bitstorlek T30) och vara av korrosionshärdigt material. Gänga på skruvar till stolplucka skall fettas in. Stolpluckan ska vara utformad med nyckelhålshål, eller oförlorbara skruvar.! För placering av stolpar och val av stolptyp gäller VGU och Trafikverkets dokument TDOK 2016:0204.! Inom säkerhetszonen (se VGU) ska stolpar med stolphöjd 8,0 m normalt vara eftergivliga av uppfångande typ HE enligt SS-EN och då uppfylla kraven för skaderiskklass 1 för vald hastighetsklass.! Stolpars typ och funktion väljs i samråd med Trafikverkets el-specialiststöd.

59 KRAV 59 (235) Stolpe ska med luckan stängd uppfylla IP4X (Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 1 mm). Elektriskt ledande förbindelse ska finnas mellan stolpe och stolparm. Stolpluckans höjd och bredd ska vara sådan att stolpinsats av standardtyp lätt kan monteras i stolpen, och att plats finns för att ansluta minst tre kablar av typ N1XE-R 4G16. Svetsning i del som är varmförzinkad får inte utföras. Stolplutning ska uppfylla en tolerans om ± 5 mm/m. Stålstolpar ska vara varmförzinkade i sin helhet och rostskyddet förstärkas med t.ex. plastpulver eller konventionell färg s.k. rotlack från rotändan och upp över marknivå. Aluminiumstolpar som monteras med fotplatta, ska monteras på sådant sätt att smuts och fukt inte kan samlas. Aluminiumstolpar med fundament av instickstyp ska vara förstärkta med s.k. rotlack från rotändan och upp över marknivå.! Utformning, typ och kulör väljs likvärdigt ersättande element eller enligt angränsande befintliga belysningsanläggningar.! Vid nödvändigt byte av befintlig oeftergivlig stolpe ska byte normalt ske till motsvarande eftergivlig stolpe, såvida inte tillräcklig arbetsbredd finns i skydd bakom räcke.! För stolpar placerade på bro över järnväg ska utförande följa anvisningar i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.

60 KRAV 60 (235)! Ange hur stolpar ska placeras. Tänk bl.a. på; - att beakta kraven på minsta mått för arbetsbredd i VGU och Trafikverkets dokument TDOK 2016: att stolparm och armatur får avsedd riktning - att stolplucka och eventuella utanpåliggande säkrings- och driftdonslådor riktas så att arbete i stolpcentral medger ögonkontakt med mötande trafik - att stolpe ska monteras så att underkant på stolplucka är minst 0,9 m ovan färdig marknivå och centrum på stolplucka är max 1,5 m ovan färdig mark. - att stolpe på broar, ramper eller liknande, där åtkomst till stolplucka endast kan ske från körbana, ska ha stolplucka orienterad mot körbanan. - räcken, bullerskärmar m.m. får inte omöjliggöra arbete i stolplucka.! Beakta materialval så att fullgott korrosionsskydd erhålls, och galvaniska strömmar inte uppstår. Vid behov ska stolpar vara utförda med förstärkt korrosionsskydd en meter ovan mark. Montage, hantering Belysning väg Transport, resning och montage av stolpe ska ske med stor försiktighet så att stolpen eller dess korrosionsskydd inte skadas. Kätting eller wire får inte användas, inte ens med mellanlägg. Vid skada på korrosionsskyddet ska beställaren avgöra vilka åtgärder som ska vidtas. Stolpe ska alltid hanteras så att inte stolpen deformeras. Belysningsstolpar för luftledning Belysning väg Stolpe för friledning dimensioneras enligt SS-EN Stolpe för hängspiralledning dimensioneras enligt SS

61 KRAV 61 (235)! Beakta belysningsstolparnas utformning med avseende på montage och anslutning av luftburen lågspänningskabel (ALUS).! Beakta de laster som tillkommer vid luftledningsmontage och stagning. I huvudsak gäller samma regler som för vägbelysningsstolpar.! Vid behov av stag till belysningsstolpar ska om möjligt materielsatser enligt EBR K 10:96 användas, eller motsvarande. SBC.23 Stolpar och master för spårområdesbelysning e d Järnväg! Vid projektering av separata belysningsstolpar ska krav enligt Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och Trafikverkets dokument TDOK 2015:0066 beaktas. Belysningsstolpar för stationsområden ska vara ytbehandlade enligt avsnitt 3.4 i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065.! Beakta materialval så att fullgott korrosionsskydd erhålls, och galvaniska strömmar inte uppstår. Vid behov ska stolpar vara utförda med förstärkt korrosionsskydd en meter ovan mark. Stolplutning ska uppfylla en tolerans om ± 5 mm/m. Skruv för fastsättning av lucka ska vara av insextyp eller trekantstyp och av korrosionshärdigt material. SBC.31 Stagmateriel till stolpar för kraftledningar och teleledningar! Stag till stolpar som ska uppta vinkeloch avspänningskrafter vid luftledning ska dimensioneras enligt EBR.

62 KRAV 62 (235) SBC.32 Stagmateriel till stolpar e d för ljusarmaturer Belysning väg! Om möjligt används materielsatser enligt EBR K 10:96 Förankringskonstruktioner, eller materiel som motsvarar detta. Tillfälliga stag får användas endast efter kontakt med Trafikverket Underhålls driftansvariga projektledare för el/belysning i regionen. Stag som fästs i mittbarriär av betongblock eller liknande ska fästas i därför avsedd punkt på blocket.! Ange val av korrosionsskydd. SBC.331 Stag till kontaktledningsstolpar! Ange var stagen ska kostnadsregleras. Detta utförs normalt vid respektive avspänning. SBC.332 Strävor till kontaktledningsstolpar Strävor ska monteras med ett åtdragningsmoment om Nm. Brickor ska vara placerade mellan samtliga muttrar och strävans fotplatta. Strävor ska lyftas med lyftstroppar av typ rundsling. SBC.334 Skyddsnät till kontaktledningsstolpar SBC.41! Ange placering av skyddsnät i kontaktledningsstolpar och kontaktledningsbryggor och beskriv utförande med typritning. Stolparmar Belysning väg Tolerans avseende stolparmarnas vridning är;

63 KRAV 63 (235) - 50 mm/m i horisontalplanet - 5 mm/m i vertikalplanet. SBC.43 Stolpinsatser Belysning väg Stolpinsats ska ha fyra plintar för anslutning av ledare 25 mm² i respektive plint. Stolpinsatsen ska vara beröringsskyddad och räknas som stolpcentral.! Exempel på stolpinsats är typ Fingal Johnsson STS-1-4 MK (E ) eller likvärdig.! Ange typ av stolpcentral. I fasplint ansluts endast en ledare per anslutning. Skyddsledare för huvudledning ansluts endast en per anslutning. I PEN-plint får, vid utrymmesbrist, neutralledare och skyddsledare för samma armatur ansluts i samma anslutning. Vid fler huvudledningar kan plint med flera anslutningar användas. Skyddsledare för huvudledning ska ha sådan längd att den bryts sist vid eventuell påkörning av stolpe. Om armaturer med isolationsklass II ansluts med treledare, ska skyddsjord anslutas på plint i stolpcentral. Varje armatur för belysning ska ha separat säkring i stolpcentralen. Installationen ska i centralutrymmet vara lätt överblickbar och ordnat uppifrån och ner räknat, L1, L2, L3, PEN. Radplintarnas öppningar ska vara vända nedåt. Stolpinsatser ska monteras enligt efterföljande illustration:

64 KRAV 64 (235) SBC.6 Kontaktledningsbryggor! Ange bryggritning för utförande.

65 KRAV 65 (235) SBC.81 Stolpar för trafikstyrande system Stolpar för telefon och telecombox Tele järnväg Stolpar för utomhustelefon och telecombox ska vara av typ telefonstolpe med Trafikverkets artikelnummer Stolpar för telefonapparater och telecomboxar får inte jordas till S-rälen och inte placeras närmare än 2,5 m från S-rälsjordade föremål. Stolpe ska kapas till 1,6 m över färdig mark. Tillsatsplåt med Trafikverkets artikelnummer ska monteras på stolpar för telecombox. Montage av stolpe för telecombox i kabelbrunn ska utföras enligt standardritning blad 1. Stolpar för skåp, signaler och tavlor Signal järnväg Stolpar för signaler ska utföras enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0359. Stolpar för tavlor ska utföras enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0530.! Ange om rörstolpar ska monteras på fundament eller i mark utan fundament. Rörstolpar ska monteras på fundament. Rörstolpar ska monteras i mark utan fundament. Vid montage av rörstolpe i fundament ska stolpe fästas så att rotation omöjliggörs. Kryssmärkesstolpar Signal järnväg Kryssmärkesstolpar ska monteras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502.

66 KRAV 66 (235)! Ange om kryssmärkesstolpar ska monteras på fundament eller i mark utan fundament. Kryssmärkesstolpar ska monteras på fundament. Kryssmärkesstolpar ska monteras i mark utan fundament. Vid montage av kryssmärkesstolpe i fundament ska stolpe fästas så att rotation omöjliggörs. SBD SBD.2 KABELSTEGAR, KABELRÄNNOR, BÄRSKENOR O D Kabelstegar, trådstegar och kabelrännor Järnväg! Beakta krav på kabelstegar och kabelrännor i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0668. Tillbehör ska vara fast monterade på stege eller ränna. Najning och snäppning räknas som fast montering. Belysning väg Stegar monteras minst 1000 mm utanför trafikutrymmet. Stege pendlas 100 mm från tak Kabelstege inklusive alla fästanordningar ska vara rostfri syrafast, bredd minst 400 mm.! Beakta VGU:s krav på minsta hinderfria höjd och bredd (fria rummet).! Ange var respektive typ av stege ska användas.! Observera att armeringsletare (scanner) ska användas för att detektera och lokalisera armering vid montage av t.ex. kabelstegar på befintliga konstruktioner, såsom broar etc.

67 KRAV 67 (235) SBD.4 Bärtråd och bärlinor Tele järnväg Bärlina för upphängning av läckande kabel i tunnlar ska utföras med rostfri stålwire. SBE SBE.32 DOSOR Utanpåliggande kopplingsdosor för installationskabel! Ange typ, IP-klass och placering av dosor för högtalarkablar. SBH APPARATLÅDOR, KOPPLINGSBOXAR M M! Utforma nya apparatlådor och kopplingsboxar så att minst 30 % reservutrymme erhålls. SBH.2 Kopplingsboxar! Ange antal kopplingsboxar/kopplingslådor och dess utförande och bestyckning. Tele järnväg Kopplingsboxar ska förses med slitsplint av typ LSA 2/10. Telecombox ska förses med slitsplint av typ LSA 2/10. Telecombox ska vara försedd med låsanordning. Trycktäta och rostfria kopplingsboxar för kabel ska vara av typ Telecombox samt vara utförda med materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1092.

68 KRAV 68 (235)! Ange typ och placering av kopplingsboxar - Kopplingsbox I, 30 par, Trafikverkets artikelnummer Kopplingsbox II, 50 par, Trafikverkets artikelnummer Kopplingsbox III, 100 par, Trafikverkets artikelnummer ! Kontrollera om fästjärn och hakbult behövs för montage av kopplingsbox i kontaktledningsstolpe. Telecombox får inte monteras i kontaktlednings-stolpe.! Kontrollera om Telecombox ska förses med hänglås. SBJ SBJ.1 KABELGENOMFÖRINGAR Kabelgenomföringar i vägg eller bjälklag Järnväg Kabelgenomföringar i golv och ytterväggar ska tätas med packbitar. I teknikhus ska kablarna använda gemensamt kabelintagsområde. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0668) Kabelgenomföringar som inte används ska förses med avslutningspropp eller tätningsbricka. Komprimeringsmodul wedge ska monteras så att modulens bultar skruvas inne i huset. Brandskyddsmassa ska användas som tätning vid genomföring genom brandcellsvägg. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0668) I befintliga teknikutrymmen ska tätning utföras med materiel och metod enligt tidigare utförande. I yttervägg ska rörändar och rörstosar i dosor tätas med fogmassa.

69 KRAV 69 (235) Tätning mot ångspärr kring dosor ska utföras med tejp.! Ange typ av kabelgenomföring. I befintliga teknikbyggnader är det lämpligt att använda samma utförande. Tele järnväg Ojordad kabelgenomföring ska användas för MOK. Övriga telekablar ska använda jordad kabelgenomföring och passbitar av EMC-typ. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0668) SBK SBK.1 STATIV Stativ för elutrustning Relästativ för installationer i signalsystem för järnvägstrafik Stativ ska vara åtkomliga från både reläsida och kopplingssida.! Ange om ett mindre stativ ska placeras med kopplingssidan mot vägg. Använd då även indragen kravtext nedan. Stativ ska utföras som svängbart stativ, så att samtidig åtkomst av kopplingssida och reläsida möjliggörs. Utsvängt stativ får inte blockera evakueringsväg. SBK.2 Stativ för teleutrustning Stativ ska jordas. Kabelstativ! Ange hur stativ ska fästas så att det inte kan vältas. Kabelstativ ska bestyckas med jordskena och slitsplintar typ LSA 2/10.

70 KRAV 70 (235)! Ange om kabelstativet ska bestyckas med - beröringsskyddad T-jordskena - överspänningsskydd mellan T- och S-jord - antal plintblock - tryckskyddsutrustning.! Ange var kabelstativet ska placeras.! Hänvisa till dispositionsritning för bestyckning. Övriga telestativ! Ange typ av stativ.! Ange var telestativet ska placeras.! Ange om stativet ska bestyckas med - fibermagasin - kabelledare - kabelstöd.! Hänvisa till dispositionsritning för bestyckning. SBL FÄSTDON FÖR APPARATER, EL- OCH TELEKABLAR, LEDARE M M Fästdon ska normalt vara av rostfri syrafast kvalitet. Buntband får ej användas som klammer. Plastklammer får inte förekomma utomhus. Fästdon för klamring av kabel på vägg, på ankarskena i skåp e.d. ska vara anpassad för kabelns dimension för utjämning av tryckbelastning. Kontaktledning järnväg Magnetisk fästmateriel får inte bilda en elektrisk sluten krets kring enfas högspänningskablar.! Ange eventuella krav på utformning av upphängningsanordningar för friledningar och kontaktledningar för att vid fågelstråk skydda större fåglar från att dödas pga. strömgenomgång.

71 KRAV 71 (235) SBL.121 Bandklammer, balkklammer, buntband e d Järnväg Plastbelagd najtråd får inte användas. SBL.1212 Balkklammer Järnväg Infästning av kablar i kontaktledningsstolpar och -bryggor ska utföras med TULI-klammer. SBL.123 Kabelhållare Järnväg Kabelhållare av omagnetiskt material ska användas. Kabelhållare i radiotorn/mast Tele järnväg Kabelfäste för kabelhållare ska användas. Kabelfäste ska vara placerade på var tredje stegpinne alternativt var 0,9 m. I M3-torn ska infästningsintervall anpassas till ramverkskonstruktionen så att arbete med kabelhållare/antennkablar kan utföras obehindrat. Antennkabel och kabel för radiolänk ska fästas med kabelhållare i radiotorn/mast. SBL.21 Fästdon för kablar i luftledning Upphängningsdon ska vara avsedda för kabeltypen. SBL.22 Fästdon för tråd och linor i friledning Fästdon ska vara kompletta upphängningsoch avspänningsanordningar för ledningar och omfatta konsoler, isolatorer, skruvförband, najningar o.d.

72 KRAV 72 (235) SBL.2215 Upphängningsanordningar för matarledningar! Koden avser matarledningar för 15 kv. SBL.221//7 SBL.2225 Upphängningsanordningar för jordlinor Avspänningsanordningar för matarledningar! Koden avser matarledningar för 15 kv. SBL.222//7 SBL.3 Avspänningsanordningar för jordlinor Fästdon för kontaktledningar o d Fästdon ska vara kompletta upphängningsoch avspänningsanordningar för ledningar och omfatta konsoler, isolatorer, skruvförband, najningar o.d. SBL.311 Utliggare! Utliggare ska väljas utifrån det kontaktledningssystem som är aktuellt.! Ange typritning för utliggarens geometri. Sektionsutliggare och växelutliggare ska monteras så att de olika utliggarna går isär vid ökande temperatur. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0637) Inställning av utliggare ska ske med avseende på temperatur och avstånd till förankringspunkt (FP) alternativt till fast avspänning (FA), enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0909. Utliggare ska utföras enligt utliggarberäkningar. Samtliga utliggare ska slutjusteras enligt utliggarberäkningarnas värden för trådläge, kontakttrådshöjd och systemhöjd innan idrifttagning.

73 KRAV 73 (235) SBL.321 Viktavspänningar Vikten ska ställas in enligt regleringstabell på aktuell typritning. SBL.325 Förlängda avspänningslinor! Med förlängd avspänningslina avses stållina som dras via lintrissa till annan avspänningsstolpe när närmaste kontaktledningsstolpe inte går att nyttja för avspänning.! Separat mängd för förlängda avspänningslinor anges i mängdförteckning. SBN KABELSKYDD OCH KABELMARKERINGAR! Vid projektering av kabelskyddsrör eller liknande i mark ska samråd ske med mark- eller kanalisationsprojektör. Belysning väg Kabelskydd och kabelmarkeringar ska utföras enligt EBR KJ 41:15. Samtliga markförlagda kablar ska förläggas i kabelskyddsrör. Kabelskyddsrör ovan mark ska vara av typ SRE-P. SBN.1 Kabelskydd Järnväg I AMA EL 16 utgår följande text: Kabel på stolpe ska förses med skydd till minst 1,5 m över färdig markyta.! Ange vilka av Trafikverkets standardritningar som ska gälla för objekts kabelskydd/objektkanalisation.

74 KRAV 74 (235) Objektskanalisation ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2015:0164 avsnitt 7.2.! Beskriv eventuella specialfall och hänvisa till projekt-specifika ritningar om sådana tas fram. Belysning väg Före nedläggningen ska rör vara invändigt rensade och släta så att skarpa kanter inte förekommer. Rör som skarvas ska läggas i rät linje, hopskjutna och tätade så att sand inte kan tränga in. Kablar ska skyddas med ett nedstoppat plaströr ø 110 mm ca. 1,5 m långt. Röret träs över kabeln/kablarna i avvaktan på stolpresning. Fundament ska skyddas mot grus e.d. i fundamentet genom ett nedstoppat plaströr ø 110 mm ca. 1,5 m långt. Införing i fundament e.d. och riktningsändringar ska ske med kabelskydd typ flexböj / rakböj. Införingen av skyddsrör i fundament ska vara beständig efter återfyllning. Vid korsning under befintlig vägbana ska foderrör borras/tryckas under vägen för minst Kabelskyddsrör ø 110 mm, typ SRS. Om anslutande kanalisation till rörkors är ø 50 mm ska den förläggas igenom rörkorset. I samband med förläggning av rör ska en detekterbar dragtråd förläggas i respektive rör. Inga lågpunkter får finnas mellan rörmynningar. Skarv ska förläggas under plant kabelskydd.! Vid korsning under befintlig vägbana kan foderrör, typ SRS, borras/tryckas under vägen för kabelskyddsrör med minsta diameter 110 mm. Samråd ska ske med mark- eller kanalisationsprojektör.

75 KRAV 75 (235) Provdragning av rörkanalisation Efter återfyllning och packning ska samtliga tomrör provdras med så kallad tolk. Tolkar ska vara i form av klot med dragöglor i båda ändarna och med diameter ca 90% av rörens inner-diameter. SBN.112 Kabelskydd av plaströr Mikrokanalisation, multikanalisation, rörkanalisation Tele järnväg Installationspersonal ska vara certifierad för installation av valt koncept för multikanalisation. I rännkanalisation ska rörkanalisationen ligga så rakt som möjligt. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) När rörkanalisation förläggs med hjälp av plöjning eller grävning ska tillämpliga krav följas enligt avsnitt 8, Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053. Under hela hanterings- och förläggningsprocessen ska rören vara tätade med ändpluggar avsedda för rörkanalisation. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) Vid förläggning av flera rör med samma installationsväg ska dessa märkas med en egen identitet. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets TDOK 2012:1053) Vid misstanke om att rörkanalisation har kommit till skada i samband med förläggning ska aktuell längd tolkas. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) I samband med montering av kopplingar ska rörkanalisationen fasas av med ett avfasningsverktyg. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053)

76 KRAV 76 (235) Under och efter installation av kanalisation samt före installation av fiberenhet/mikrokabel ska mikrokanalisationerna alltid tätas med ändplugg. (Kravtext hämtad från avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1065) Mer än fem meter utomhuskanalisation får inte förläggas inomhus. Ange - typ av multikanalisation, ex. i mark, i kanalisation, inomhus - antal rör i multikanalisation - längd - typ av skarvmateriel - ändavslutningar.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1065.! Kontrollera att alla artiklar som behövs finns med Trafikverkets artikelnummer. Om inte ska förvaltningsobjekt teletransmission på Trafikverket CFIT kontaktas så ny artikel kan införas. Belysning väg Kabelskyddsrör för belysningskabel ska ha en minsta diameter av ø 50/42 mm. SBN.12 Kabelskydd i förstärkt utförande! Ange för eventuella kabelskydd i kontaktledningsstolpar - dimensioner - höjd till överkant på skydd - material (varmgalvaniserat, rostfritt m m). Tele järnväg Kabelskydd med Trafikverkets artikelnummer , ska installeras på stolpe med Telecombox.! Ange om kabelskydd för Telecombox ska installeras.

77 KRAV 77 (235) Montage av kabelskydd på kontaktledningsstolpe, med Trafikverkets artikelnummer ska utföras enligt montageritning SBN.122 Förstärkt kabelskydd av rör Vid korsning under belagd yta ska kabelskyddsrör av förstärkt utförande med minsta diameter ø 110/94 mm användas. Rören ska avslutas minst 0,5 m utanför innerslänt. Om anslutande kanalisation till rörkors är ø 50 ska den förläggas igenom rörkorset. Belysning väg Erforderligt kabelskydd ska vara av UV- och korrosions-beständigt material. För större diametrar används kabelskyddsrör av SRN respektive SRS. För böjar används skyddsslang PMA PCLG, robotslang PMA PIHG eller motsvarande.! Installationskablar förlagda ingjutna i byggnadsverk ska förläggas i rör avsedda för ingjutning. SBN.61 Kabelmarkeringar i mark Tele järnväg Kabelmarkering ska antingen utgöras av kabelmarkeringsnät eller kabelmarkeringsband som ska läggas cm över kabeln. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.7 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) Kabelmarkeringsnätet/kabelmarkeringsbandet ska förläggas i rätt läge i förhållande till kabeln. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.7 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053)

78 KRAV 78 (235) I samband med optokabelförläggning ska kabelmarkeringsnät/kabelmarkeringsband med söktråd (inlagd metalltråd) användas. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.7 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) Längden på kabelmarkeringsnät/kabelmarkeringsband med söktråd får inte överstiga 2500 m. Därefter ska ett uppehåll på 2,5 m göras innan nästa nätlängd/bandlängd börjar. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) I samband med avbrott ska söktrådsändarna tas upp och fästas i distanspålar för att kabelmarkeringsnätet/kabelmarkeringsbandet lätt ska kunna lokaliseras i samband med sökning. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) Skarvning av söktråd ska göras med respektive leverantörs skarvmateriel alternativt med skarvhylsa av den typ som används i samband med skarvning av kopparkabel. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) Belysning väg Utförande enligt EBR KJ 41:15. SBN.62 Kabelmarkeringar ovan mark Tele järnväg Direktförlagd kabel i mark ska markeras. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Telehuvudkabel och externt ägd kabel ska markeras med distansplåt. Varje kabel ska markeras med en separat distansplåt, som ska vara tillverkad av material som är åldersbeständigt i jord och som även i kyla har god hanterbarhet och mekanisk hållfasthet. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051)

79 KRAV 79 (235) Distansplåt ska, i första hand, placeras i kontaktledningsstolpe och i andra hand på distanspåle. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distansplåtarna ska placeras vid bryt-, skarv-, pupin- och avgreningspunkter samt vid bukter och slingor. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distansplåtar får inte placeras närmare varandra än 50 m. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051)! Ange om extra distansplåtar erfordras i skogsterräng, i kuperad mark eller på öppna fält där kabeln korsar järnväg, väg eller liknande. Detta för att på ett enkelt sätt kunna mäta in kabellinjen. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Avståndet mellan distansplåt och kabel ska vara cirka 0,7 m. Avståndet får dock aldrig understiga 0,5 m. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distansplåten ska vara vänd mot den punkt som ska markeras. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) På raksträckor ska distansplåten placeras parallellt med kabeln. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Vid brytpunkter ska distansplåten placeras så att vinkeln delas mitt itu. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051)

80 KRAV 80 (235) Vid två närliggande markeringspunkter ska endast en distansplåt placeras. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Om distansplåten inte kan placeras i närheten av kabeln, exempelvis på stora fält, ska två eller flera plåtar användas. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Om distansplåten inte kan placeras så att den visar direkt på den avsedda markeringspunkten, ska den placeras vid närmaste dike vid kabellinjen. Pilmåttsmarkering ska då användas. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distanspålar på Trafikverkets mark ska placeras vid staket eller liknande vid Trafikverkets fastighetsgräns. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) I samband med placering av distanspåle vid spår ska - avståndet till spårmitt vara minst 3 m - avståndet till kontaktledningsstolpe vara minst 3 m - distanspålen inte utgöra något hinder för normala banunderhållsarbeten. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Vid skarvpunkter får inte distanspålar placeras närmare än två meter från skarven med tanke på framtida uppgrävningar. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051)

81 KRAV 81 (235) Distanspålar utanför Trafikverkets mark ska alltid placeras så att de utgör minsta möjliga hinder, exempelvis inom vägområden och intill stängsel. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Om distanspåle ska placeras i dike, får detta endast göras i större, väl rensade diken. Avståndet till dikeskant ska vara minst 0,5 m, se figur 10. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distanspåle får inte hindra vattenflöde. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distanspåle får inte placeras inom vägområde för motorväg eller motortrafikled. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051)

82 KRAV 82 (235) Inom vägområden för övrig väg ska distanspålar normalt placeras i vägområdets yttre del (se figur 11), dock alltid minst 2 m utanför vägbanans ytterkant och 1 m utanför diket. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distanspåle får inte placeras närmare än 2 m från telefon- eller starkströmsstolpe. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051) Distanspålar som placeras i lösa jordarter eller i dikes- eller vägslänter, ska stödjas med extra kilning eller andra stödanordningar. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051)! Ange vilken typ av montage som ska gälla enligt avsnitt 7.3 och 7.4 i Trafikverkets dokument TDOK 2012: distansbricka och distanspåle - distansbricka och fäste på kontaktledningsstolpe - typ av materiel enligt avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051.! Ange om markeringsskylt för OPTO ska monteras i kontaktledningsstolpe, enligt avsnitt 7.5 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051.

83 KRAV 83 (235)! Ange om markeringsskylt för sjökabel ska monteras enligt avsnitt 7.5 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051. SBQ SBQ.4 KANALISATION AV ELINSTALLATIONSRÖR Elinstallationsrör på kabelstege, kabelränna e d Tele järnväg Fiberoptiska stativkablar mellan stativ ska skyddas med flexibla kabelskyddsrör.! Kontrollera och ange om stativkablarna i teknikhus/kiosk ska förläggas på kabelstege tillsammans med övriga kablar eller om stativkablarna kan förläggas utan flexibla kabelskyddsrör i separat kabelstege/ränna.! Ange typ och storlek av kabelskyddsrör. SC EL- OCH TELEKABLAR M M Kablar ska vara halogenfria och brandbegränsande. Förläggning av el- och telekablar Kabellängder ska verifieras på plats. Angivna kabellängder ska betraktas som kalkylmängder. Järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1056 för projektering och utförande av kabelförläggning i kanalisation.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1052 gällande krav på kabelanläggningsklasser. Hantering av kablar ska utföras i enlighet med Trafikverkets dokument - TDOK 2012: TDOK 2012: TDOK 2012:1053

84 KRAV 84 (235) Förläggning av kablar ska utföras och anordnas på ett sådant sätt att kablarna inte utsätts för anliggning mot vassa ytor. Kablar i kabelbrunnar ska förläggas utmed brunnsväggarna. Kraft- och installationskablar förlagda direkt i mark eller i markförlagd kanalisation ska vara skärmade. Belysning väg Dimensionering ska följa gällande svensk standard. Kablar förlagda i byggnad ska vara brandhärdiga och uppfylla krav för brandklass enligt Boverkets författningssamling, BFS 2014:3 BBR21, paragraf Entreprenören gör erforderliga håltagningar i väggar. Entreprenören gör erforderliga håltagningar i tak. Entreprenören gör erforderliga håltagningar i golv. Genomföringar ska tätas med godkänd brandskyddsmassa. Överlängder Järnväg Överlängd ska lämnas i båda ändar av kablarna så att de räcker fram till respektive inkopplingspunkt. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.6 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1056) Kablar som dras in i kurar, kiosker och teknikhus ska lämnas i hoptejpade ringar med överlängder fram till inkopplingspunkterna. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.6 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1056)

85 KRAV 85 (235) Under kabelgenomföringar till teknikhus, kurar och kiosker ska det lämnas en extra slinga om tre meter. Under entreprenadtiden ska kablar skyddas mot mekanisk åverkan. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.6 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1056) Överlängder för fiberoptiska kablar ska läggas i kabelbrunn för optokabel.! Ange om kablarna under entreprenadtiden ska märkas med tillfällig kabelmärkning för att underlätta vid inkoppling av objekt. Signal järnväg För kablar som förläggs till spårbundna objekt, såsom baliser och spårledningar, ska en kabelslinga lämnas om 0,5 m i slingbrunn. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.6 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1056) Ändförslutning Järnväg Kablar ska vara ändförslutna under förläggning. (Kravtext hämtad från avsnitt 7-10 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1048) Ändförslutning av kapade kablar ska utföras med ändhättor av krympplast, invändigt försedda med lim. (Kravtext hämtad från avsnitt 7-10 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1048)

86 KRAV 86 (235) SCB KRAFTKABLAR Kontaktledning järnväg! Ange om ventilavledare ska monteras för 3-fas hög-spänningskablar. Ventilavledare ersätts normalt tillsammans med övrigt montage på samma typ- eller montageritning.! För kablar 50 m erfordras ventilavledare endast i ena änden. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0911)! Beakta att maximal kabellängd på kabeltrumma framgår av uppgifter från Trafikverket Materialservice. Belysning väg Ledningar i mark ska, om inget annat anges, vara av typ N1XE-R 4G16 eller likvärdig. Belysningskablar ska ha minst 16 mm² Cu, om inget annat anges.! Färg på utvändig mantel ska vara gul eller svart. Uppgift om vilken färg som gäller för aktuellt område lämnas av Trafikverkets el-specialiststöd. Kabel får inte förläggas helt sträckt. Ny kabel mellan stolpar får inte skarvas. Parallellavstånd bör minst vara 1,5 m till VAledningar och 0,6 m till fjärrvärmeledningar Kabelände som inte ansluts efter förläggning ändtätas med vulkaniserande tejp eller krympavslut. Kabelförläggning intill fundament får inte ske innan fundament är satt och återfyllning (väl packad) är utförd till den nivå på vilken kabeln ska förläggas. Vid fundament för central ska såväl in- som utgående kabel i mark förläggas med extra längd av minst 0,5 m i mark. Vid stolpfundament och kabelskåp ska kabel kapas ovanför fundamentets överkant så att tillräcklig längd finns för anslutning.

87 KRAV 87 (235)! Ange vilka av konstruktionsstandarder enligt typbladen i EBR KJ 41:15 som gäller för de olika fallen SCB.4 Kraftkablar på kabelstege, kabelränna e d Järnväg Kraftkabel ska förläggas med ett avstånd av minimum 20 mm till närmaste jordledare. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412) Belysning väg Vid kabelförläggning jämte befintliga kablar för starkström med parallellavstånd mindre än 0,5 m ska samma förläggningsnivå erhållas dock ej grundare än vad SS anger. SCB.72 Kraftkablar i kabelskyddsrör i mark Järnväg! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med nyförläggning av rörkanalisation ska minst 30 % av rören vara tomma - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.

88 KRAV 88 (235) SCB.75 Kraftkablar i markförlagd ränna Järnväg Kraftkablar får inte förläggas genom hål i betongrännbotten. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053). I samband med nyförläggning och komplettering av kraftkabel i kabelkanalisation ska denna besiktas och rensas från skräp och makadam. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053). Högspänningskablar ska förläggas i hela sin sträckning i separat fack i tvåfacksränna eller i separat kabelränna.! Ange om entreprenören ska locka av och på kanalisation etc. kontrollera om detta arbete ska ingå i denna handling alternativ i annan handling t.ex. kanalisationshandlingen.! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av kabelränna och rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.

89 KRAV 89 (235)! Beakta avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0164 vid kabelskarvars placering. Separat kabelkanalisation, exempelvis parallell ränna eller kabelbrunn, ska projekteras för skarvar och överlängder på el-, signaloch telekablar. Skarvar på högspänningskabel får dock placeras i högspänningsränna. Om flera högspänningskablar är förlagda i samma kabelränna, ska skarvarna placeras åtskilda. Hänsyn ska då tas till den aktuella kabelns förutsättningar. SCC INSTALLATIONSKABLAR Tele järnväg! Ange - typ av kablar för anslutning mellan förstärkare och kopplingsdosa för högtalare, exempelvis EQLQ. - kabelarea t.ex. 1,5 mm² eller 2,5 mm² - antal parter i kabeln - vilka högtalare som ska kopplas till kanal 1 respektive kanal 2 för respektive förstärkare. Distributionskablar för likströmsanläggningar tele Distributionskablar ska förses med ändhylsor i båda ändarna. För anslutning av utrustning ska kabel vara av typ RQQ låginduktanskabel. Grå ledare ska kopplas till pluspol. Svart ledare ska kopplas till minuspol.! Ange typ och Trafikverkets artikelnummer för kablarna.! Kontrollera maximal kabellängd för vald kabelarea mot säkringsstorlek och säkringskarakteristik.! Kontrollera typ av ändterminering för respektive kabelände.

90 KRAV 90 (235) Montering i stolpar, portaler och byggnadsverk Belysning väg Installationskabel ska vara av mantlad, få- eller mångtrådig, godkänd för fast förläggning inomoch utomhus, minst area 1,5 mm 2 och av typ FQQ, FXQ eller ES-N1XZ1-K. Förmonterad anslutningsledning till armatur ska vara utförd enligt SS-EN Utvändigt förlagd ledare ska ha svart mantelfärg.! Vid utvändig förläggning med kabelskyddsrör, rådgör med Trafikverkets el-specialiststöd. Klammeravstånd ska vara så tät att inga slackar bildas.! Överskjutande del efter t.ex. buntband kapas. Invändig installationskabel får inte skarvas. Skarv av utvändig installationskabel får endast ske i kopplingsdosa. Vid genomföringar ska installationskabel skyddas med kabelförskruvning/tätningshylsa/bussning och förläggas med droppnäsa. Genomföringar ska utföras undertill på skåp. Efter kabeldragning i rör ska kabelrörsände tätas, med trasa e d. Vid utvändig förläggning (t.ex. fackverksmast) ska installations-kabel fästas med rostfritt plastöverdraget buntband. Vid invändigt förlagd installationskabel ska kabeln mellan säkring och armatur ha en extra längd av 0,5 m, så att armaturen lätt kan bytas.

91 KRAV 91 (235) SCC.11 Installationskablar på väggyta eller takyta Under en klammer får inte fler än fem stycken installations-kablar förläggas. SCC.4 Installationskablar på kabelstege, kabelränna e d Järnväg Installationskabel ska förläggas med ett avstånd av minimum 20 mm till närmaste jordledare. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412) Kablars placeringar ska utföras enligt kabelplan. Kabel för styrning, övervakning och telekommunikation, som förläggs på samma stege som ledning för kraft, ska förläggas i särskild ränna. Infästning av installationskablar i kontaktledningsstolpar och bryggor ska utföras med tre stycken TULI-klammer per meter. TULI-klammer ska vara av Trafikverkets artikelnummer ! Ange i vilken ränna eller rännfack som respektive kabel ska förläggas.! Kontrollera att kabelstegar har erforderliga skärmväggar alternativt tillräcklig bredd för alla kabelklasser enligt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0420. Till teknikhus inkommande kablar får inte förläggas tillsammans med interna signal- och telekablar. Belysning väg! I byggnadsverk kan det bli aktuellt att förlägga kabel på stege. Ledning ska fästas på båda sidor om böjar. Ledning på vägg eller i tak ska vara fästad vid underlaget på betryggande sätt.

92 KRAV 92 (235) Vid horisontell förläggning ska kablar förläggas sträckt och rakt samt vara fäst på varannan kabelstegpinne.! På vertikal ställd stege kan tätare infästning krävas. Plastad rostfri najtråd ska användas. Utomhus ska svart najtråd användas. Kabel som genom sitt läge inte är skyddad mot mekanisk åverkan ska förses med skydd som förhindrar kross- och klämskador. SCC.72 Installationskablar i kabelskyddsrör i mark Järnväg! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel. - I samband med nyförläggning av rörkanalisation ska dessutom minst 30 % av rören vara tomma. - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean. - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas. SCC.75 Installationskablar i markförlagd ränna Järnväg Installationskablar får inte förläggas genom hål i betongrännbotten. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053)

93 KRAV 93 (235) I samband med nyförläggning och komplettering av kabel i kabelkanalisation ska denna besiktigas och rensas från skräp och makadam. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053).! Ange om entreprenören ska locka av och på kanalisation etc. kontrollera om detta arbete ska ingå i denna handling alternativ i annan t.ex. kanalisationshandlingen.! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av kabelränna och rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas. Beakta avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0164 vid kabelskarvars placering. Separat kabelkanalisation, exempelvis parallell ränna eller kabelbrunn, ska projekteras för skarvar och överlängder på el-, signal- och telekablar. Skarvar på högspänningskabel får dock placeras i högspänningsränna. Om flera högspänningskablar är förlagda i samma kabelränna, ska skarvarna placeras åtskilda. Hänsyn ska då tas till den aktuella kabelns förutsättningar. SCF TELE- OCH DATAKABLAR Tele järnväg Trafikverkets kopparkabelanläggningar ska installeras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1089.! Beakta råd för val av kabelanläggningsklasser av kopparkablar enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1052.

94 KRAV 94 (235)! Ange i vilken riktning telekabelns motursände ska förläggas, t.ex. i stigande pupinnummerriktning. Kopparkablar av mellanortskabeltyp (MOK) Tele järnväg MOK ska trycksättas och övervakas med hjälp av tryckövervakningsutrustning, se kod SEG.2.! Ange typ och Trafikverkets artikelnummer för kablarna - BV-ECLALPLE 15, 20, 30, 50 par med diameter 0,9 mm - BV-ECLALPQBEU 30, 50 par med diameter 0,9 mm. Kopparkablar av lokalkabeltyp Tele järnväg! Ange typ och Trafikverkets artikelnummer för kablarna - BV-ELLALE - BV-ELLALPLE - BV-ELLAQBEU - BV-ELLALPQBEU.! Samtliga ovanstående kablar finns med 10, 20, 30, 50, 100 par med diameter 0,63 mm. - BV-ELQTQBU 4x0,6 - BV-ELALV 4x0,6 - TRV-ECEFL S/FTP - EMQXBU U/UTP Korskopplingskablar, partvinnade Tele järnväg Ledarförbindelser inom ställ ska utföras genom korskoppling med kopplingstråd typ ENUBB.! Ange typ av ENUBB t.ex. 2x0,6 blå-gul (för tele) eller 2x0,8 svart-gul (för signal).! Ange kalkylerbar mängd för korskopplingsarbete.

95 KRAV 95 (235) Anslutningskablar, partvinnade Tele järnväg Stativkabel för anslutning till modularuttag RJ45 ska vara av typ Cat 6, UTP eller FTP.! Ange Trafikverkets artikelnummer för respektive kabeltyp som finns hos Trafikverket Materialservice. SCF.11 Tele- och datakablar på väggyta eller takyta Under en klammer får högst fem stycken teleeller datakablar förläggas.! TP-kabel får inte klamras, utan ska fästas med t.ex. kardborreband. SCF.4 Tele- och datakablar på kabelstege, kabelränna e d Tele järnväg Tele- och datakabel ska förläggas med ett avstånd av minimum 20 mm till närmaste jordledare. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412) Kablars placeringar ska utföras enligt kabelplan. Kabel för styrning, övervakning och telekommunikation, som förläggs på samma stege som ledning för kraft, ska förläggas i särskild ränna.! Ange i vilken ränna som respektive kabel ska förläggas.! Kontrollera att kabelstegar har erforderliga skärmväggar alternativt tillräcklig bredd för alla kabelklasser enligt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0420. Till teknikhus inkommande kablar får inte förläggas tillsammans med interna signal- och telekablar.

96 KRAV 96 (235) SCF.72 Tele- och datakablar i kabelskyddsrör i mark Tele järnväg! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel. - I samband med nyförläggning av rörkanalisation ska dessutom minst 30 % av rören vara tomma. - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean. - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas. SCF.73 Plöjda tele- och datakablar Tele järnväg! Beakta krav i avsnitt 8 och 9 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053. SCF.75 Tele- och datakablar i markförlagd ränna Tele järnväg Tele- och datakablar får inte förläggas genom hål i betongrännbotten. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) I samband med nyförläggning och komplettering av kabel i kabelkanalisation ska denna besiktas och rensas från skräp och makadam. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053).! Ange om entreprenören ska locka av och på kanalisation etc. kontrollera om detta arbete ska ingå i denna handling alternativ i annan t.ex. kanalisationshandlingen.

97 KRAV 97 (235)! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: Beakta fyllnadsgraden. I samband med nyförläggning av kabelränna och rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.! Beakta avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0164 vid kabelskarvars placering. Separat kabelkanalisation, exempelvis parallell ränna eller kabelbrunn, ska projekteras för skarvar och överlängder på tele- och datakablar. Hänsyn ska då tas till den aktuella kabelns förutsättningar. SCH KOAXIALKABLAR Radiosystem MobiSIR Tele järnväg Antennkablar ska förses med jordningskit samt anslutas till jorduttag. Anslutningsdon för radioantennkablar ska vulkas samt lindas med plasttejp. Kabeln ska avmantlas i kabelgenomföring så att EMC-skydd erhålls. Kablar som inte ska monteras mot antenn/antennfördelare pluggas i masttorn med vulkning så att fullständig tätning erhålls samt fixeras med nedåtriktad ände.! Ange typ av kabel.! Kontrollera att ritning för antennkablar ingår i handlingen. Typ av anslutningsdon för radioantennkablar ska framgå av ritning för antennkablar.

98 KRAV 98 (235) Radiolänksystem Tele järnväg Som förbindelse mellan inom- och utomhusenhet för radiolänk ska koaxialkabel RG-214, RG-213 med folieskärm eller motsvarande användas. Kabelmanteln på utomhusenhetens anslutningskabel ska jordas i kabelgenomföring med EMCpackbitar vid intaget till teknikhuset, samt var 50:e meter. Koaxialkablar ska avslutas med N-kontakt 50 W. Koaxialkablar ska i inomhusänden anslutas med 90 graders N-kontakt. Kontakter utomhus ska vulkas samt lindas med plasttejp så att fullständig täthet erhålls.! Beakta anvisningar i avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1111, respektive Trafikverkets dokument TDOK 2012:1112 samt ange vilka krav på t.ex. jordning och kabellängder som ska uppfyllas i entreprenaden.! Ange Trafikverkets artikelnummer för respektive kabeltyp som finns hos Trafikverket Materialservice.! Ange typ av kontaktdon på kablar t.ex. M4 eller SMB. SCH.11 Koaxialkablar på väggyta eller takyta Under en klammer får högst fem stycken koaxialkablar förläggas.

99 KRAV 99 (235) SCH.4 Koaxialkablar på kabelstege, kabelränna e d Tele järnväg Koaxialkabel ska förläggas med ett avstånd av minimum 20 mm till närmaste jordledare. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412) Kabel för styrning, övervakning och telekommunikation, som förläggs på samma stege som ledning för kraft, ska förläggas i särskild ränna.! Ange i vilken ränna som respektive kabel ska förläggas.! Kontrollera att kabelstegar har erforderliga skärmväggar alternativt tillräcklig bredd för alla kabelklasser enligt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0420. Till teknikhus inkommande kablar får inte förläggas tillsammans med interna signal- och telekablar. SCH.72 Koaxialkablar i kabelskyddsrör i mark Tele järnväg! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDO 2015: I samband med nyförläggning av rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med nyförläggning av rörkanalisation ska dessutom minst 30 % av rören vara tomma - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.

100 KRAV 100 (235) SCH.75 Koaxialkablar i markförlagd ränna Tele järnväg Koaxialkablar får inte förläggas genom hål i betongrännbotten. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) I samband med nyförläggning och komplettering av kabel i kabelkanalisation ska denna besiktas och rensas från skräp och makadam. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053).! Ange om entreprenören ska locka av och på kanalisation etc. kontrollera om detta arbete ska ingå i denna handling alternativ i annan t.ex. kanalisationshandlingen.! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: Beakta fyllnadsgraden. I samband med nyförläggning av kabelränna och rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas. SCJ FIBEROPTISKA KABLAR Järnväg Överlängder ska placeras i kabelbrunn för optokabel.! Samordna med kanalisationsprojektör placering av kabelbrunnar enligt standardritning blad 3. Trafikverkets optokabelanläggningar ska byggas enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1071.

101 KRAV 101 (235) Lokala optokablar för spridningsnät ska installeras enligt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1065.! Beakta råd för val av kabelanläggningsklasser av fiberoptiska kablar enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1052.! Ange - Trafikverkets artikelnummer för respektive kabeltyp som finns hos Trafikverket Materialservice - ungefärlig överlängd i kabelbrunn, dock minst 20 m per kabelände för skarvslingor - ungefärlig överlängd i kabelbrunn, dock minst 20 m, vid korsning av väg eller bro. Fiberoptiska luftkablar Tele järnväg Installation av fiberoptiska luftkablar i stolpe, ska utföras enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1072.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1072 som beskriver en installationsmetod för koncentrisk, dielektrisk, fiberoptisk luftkabel i spannlängder upp till 150 m och är avsedd att ge råd och tips inför planeringen av en luftkabelinstallation. Korskopplingskablar, optofiber Tele järnväg Fiberoptiska stativkablar ska fixeras med kardborreband. Panduitband får inte användas. Fiberoptiska stativkablar ska vara av typ singelmod.! Ange typ av kontaktdon som används i utrustningar och ODF, t.ex. SC/UPC, LC/UPC, FC/PC, SC/APC.

102 KRAV 102 (235) SCJ.11 Fiberoptiska kablar på väggyta eller takyta Under en klammer får högst fem stycken optokablar förläggas. SCJ.4 Fiberoptiska kablar på kabelstege, kabelränna e d Järnväg Optokabel ska förläggas med ett avstånd av minimum 20 mm till närmaste jordledare. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412) Kablars placeringar ska utföras enligt kabelplan. Kabel för styrning, övervakning och telekommunikation, som förläggs på samma stege som ledning för kraft, ska förläggas i särskild ränna.! Ange i vilken ränna som respektive kabel ska förläggas.! Kontrollera att kabelstegar har tillräcklig bredd för alla kabelklasser. SCJ.72 Fiberoptiska kablar i kabelskyddsrör i mark Järnväg! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med nyförläggning av rörkanalisation ska dessutom minst 30 % av rören vara tomma - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.

103 KRAV 103 (235) SCJ.73 Plöjda fiberoptiska kablar Järnväg! Beakta krav i avsnitt 8 och 9 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053. SCJ.75 Fiberoptiska kablar i markförlagd ränna Järnväg Optokablar får inte förläggas genom hål i betongrännbotten. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) I samband med nyförläggning och komplettering av kabel i kabelkanalisation ska denna besiktas och rensas från skräp och makadam. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053).! Ange om entreprenören ska locka av och på kanalisation etc. kontrollera om detta arbete ska ingå i denna handling alternativ i annan t.ex. kanalisationshandlingen.! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: Beakta fyllnadsgraden. I samband med nyförläggning av kabelränna och rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnadsgraden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.! Beakta avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0164 vid kabelskarvars placering. Separat kabelkanalisation, kabelbrunn, ska projekteras för skarvar och överlängder på optokablar.

104 KRAV 104 (235) SCJ.8//3 Fiberoptiska kablar i mikro- eller multikanalisation Järnväg! Beakta krav på materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1066.! Ange - typ av mikrokabel eller fiberenhet - typ av förkontaktering. SCM KABLAR FÖR STYRNING, MÄTNING OCH INDIKERING El-fjärrstyrning järnväg Styrkablar till fjärrstyrda frånskiljare ska endast jordas i kabelns matande ände. Skärm i kabelns icke matande ände ska isoleras med gul/grön slang. Skärm i kabelns icke matande ände ska förses med isolerad ändhylsa. Styrkablarnas skärmar i matande ände ska anslutas på isolerad plint i samtliga kopplingslådor och förbindas samman till ett sammanbundet jordnät som är förbundet via jordskenan med S-räl. De parter som inte kommer att användas ska isoleras med ändhylsor. Signal järnväg I AMA EL 16 utgår följande text: Kabel ska vara skärmad för att klara störningar från kraft- och installationskablar.! Ange generella krav på kablar och förläggning av kablar för signalsystem, specifika krav redovisas under respektive systems okodade rubrik nedan.! Ange vilka av Trafikverkets montagestandarder som ska gälla vid förläggning av kabel.

105 KRAV 105 (235) Före anslutning av kablar till plint ska samtliga plintar vara frånskilda.! Ange vilka av Trafikverkets montagestandarder som ska gälla vid anslutningar av kablar. SCM.11 Kablar för styrning, mätning och indikering på väggyta eller takyta Under en klammer får högst fem stycken styrkablar förläggas. SCM.4 Kablar för styrning, mätning och indikering på kabelstege, kabelränna e d Järnväg Styrkabel ska förläggas med ett avstånd av minimum 20 mm till närmaste jordledare. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412)! Ange vilken ränna som respektive kabel förläggas i. Kablars placeringar ska utföras enligt kabelplan. Kabel för styrning, övervakning och telekommunikation, som förläggs på samma stege som ledning för kraft, ska förläggas i särskild ränna.! Kontrollera att kabelstegar har erforderliga skärmväggar alternativt tillräcklig bredd för alla kabelklasser enligt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0420. Till teknikhus inkommande kablar får inte förläggas tillsammans med interna signal- och telekablar.

106 KRAV 106 (235) SCM.72 Kablar för styrning mätning och indikering i kabelskyddsrör i mark Järnväg! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: I samband med nyförläggning av rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med nyförläggning av rörkanalisation ska dessutom minst 30 % av rören vara tomma - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnadsgraden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas. SCM.73 Plöjda kablar för styrning, mätning och indikering Järnväg! Beakta krav i avsnitt 8 och 9 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053. SCM.75 Kablar för styrning, mätning och indikering i markförlagd ränna Järnväg Styrkablar får inte förläggas genom hål i betongrännbotten. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053) I samband med nyförläggning och komplettering av kabel i kabelkanalisation ska denna besiktas och rensas från skräp och makadam. (Kravtext hämtad från avsnitt 7.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1053).

107 KRAV 107 (235)! Ange om entreprenören ska locka av och på kanalisation etc. kontrollera om detta arbete ska ingå i denna handling alternativ i annan t.ex. kanalisationshandlingen.! Beakta nedanstående krav enligt avsnitt 5.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2015: Beakta fyllnadsgraden. I samband med nyförläggning av kabelränna och rörkanalisation får maximalt 50 % av tvärsnittsarean fyllas med kabel - I samband med komplettering av kabel får kabelkanalisationen aldrig fyllas med kabel till mer än 70 % av tvärsnittsarean - Vid om- eller tillbyggnad av kanalisationen och om fyllnads-graden i befintlig kabelkanalisation då uppgår till 70 %, ska kompletterande kabelkanalisation förläggas.! Beakta avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0164 vid kabelskarvars placering. Separat kabelkanalisation, exempelvis parallell ränna eller kabelbrunn, ska projekteras för skarvar och överlängder på el-, signaloch telekablar. Skarvar på högspänningskabel får dock placeras i högspänningsränna. Om flera högspänningskablar är förlagda i samma kabelränna, ska skarvarna placeras åtskilda. Hänsyn ska då tas till den aktuella kabelns förutsättningar. SCR HÄNGSPIRALKABELLEDNING Belysning väg Hängspiralkabel för vägbelysning ska vara av typ ALUS-D, minst 4x50 mm 2. Ledningen ska avspännas minst var 500:e m. Ledningen ska hänga minst 6 meter över väg. Avgrening till armatur eller kopplingslåda från hängspiralkabel typ ALUS ska utföras med svart FQQ 3G1,5 mm².

108 KRAV 108 (235) Avgrening till armatur eller kopplingslåda från hängspiralkabel typ ALUS ska utföras med svart FXQ 3G1,5 mm². Avgrening till armatur eller kopplingslåda från hängspiralkabel typ ALUS ska utföras med svart Aceflex 3G1,5 mm² Avgrening till armatur eller kopplingslåda ska föregås av egen säkring. Gruppledning till armatur med isolationssklass II ska vara 2x1,5 mm 2. SD SKARVAR, FÖRBINDNINGSDON O D I EL- ELLER TELESYSTEM Kabel får inte skarvas utan att detta angetts i denna handling eller efter beställarens medgivande. SDB SDB.1 ELEKTRISKA FÖRBINDNINGAR OCH SKARVAR Elektriska förbindningar Kontaktledning järnväg Överkopplingar mellan ledningssektioner ska monteras vid sektionspunkter och växelförbindelser enligt kopplingsschema.! Ange utförande enligt typritningar, t.ex , Elektrisk överkoppling vid sektionspunkt , Elektrisk överkoppling, växelförbindning.! Ange antal, area och typ av lina. SDB.2 Skarvar Signal järnväg Skarvboxar ska förläggas med minst en meters förskjutning i längdled när de placeras i kabelränna.

109 KRAV 109 (235) Skärmad kabel ska ha obruten skärm genom skarven. Skarvning av signalkabel ska utföras enligt anvisning i avsnitt 6 och 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1086.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1090. SDB.21 Skarvar på friledning i elkraftsystem Skarvning av ny kontakttråd och bärlina får inte utföras utan att beställaren har medgivit detta. Skarvning utöver den som erfordras mellan linor från olika kabeltrummor får inte utföras utan att beställaren har medgivit detta. Efter medgivande ska skarvning utföras med av Trafikverket godkända skarvdon. Bärtråd får inte skarvas. Helaluminiumlinor ska skarvas enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0649, SS-EN och SS-EN ! Skarvning av faslinor för hjälpkraftledning ska utföras med snabbskarvrör eller presskarvrör. För FeAl-linor med arean 49 mm² finns inga skarvrör för kontaktpressning, vilket innebär att sådana linor måste vridskarvas med vridskarvrör och med ett vridverktyg.! Två hjälpkraftledningar med olika lintyper och lindimensioner kan inte skarvas ihop. I sådana fall spänns hjälpkraftledningarna av och linorna kopplas ihop enligt avsnitt 5.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0911.

110 KRAV 110 (235) SDB.221 Skarvar på kraftkabel Kontaktledning järnväg Högspänningskabel ska skarvas med skarvsats samt skarvhylsor med Trafikverkets artikelnummer.. (Kravtext hämtad från avsnitt och i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0637)! Se materielkatalogen, hos Trafikverket Materialservice, för lämplig skarvsats. Ytterligare information om skarvsatser kan erhållas från respektive leverantör. Skarvning av kablar i markförlagda kabelrännor får inte utföras bredvid andra kabelskarvar. Belysning väg! Ange lämplig skarvsats. Skarvmateriel ska vara av modell värmekrympning. Skarv ska utföras rak med minst 0,5 m rak kabel på varje sida om skarven. SDB.23 Skarvar på kabel i telesystem Skarvning av telekablar ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument - TDOK 2012: TDOK 2012:1091. Samtliga yttre kabelskarvar ska mätas in och redovisas i underlag för relationshandlingar, se kod YUE.6. Kopparkablar av mellanortskabeltyp Skarvning av mellanortskablar ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1095.! Ange vilken typ av skarvtillslutning som ska användas för trycksatt kabel.! Kontrollera vilken typritning för kanalisation som ska användas för kabelskarv.

111 KRAV 111 (235) Kopparkablar av lokalkabeltyp Skarvtillslutning får inte förläggas mitt för varandra utan ska förskjutas minst en meter i längdled när de är placerade i kabelrännor. Skarvning av telekablar ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument - TDOK 2012: TDOK 2012: TDOK 2012: TDOK 2014:0421! Ange vilken typ av skarvtillslutning som ska användas för trycksatt respektive icke trycksatt kabel. SDB.233 Skarvar på fiberoptisk kabel! Samordna med kanalisationsprojektör placering av kabelbrunnar enligt standardritning blad 2, Skarvboxar ska vara godkända av Trafikverket. Se kod TGD.5. Skarvning av optokablar ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1089.! Skarvbox typ NCD 503 används inte vid nybyggnation. Vid ombyggnation, kontrollera typ av skarvbox som är installerad. Hänvisa till Trafikverkets dokument TDOK 2012:1088 endast vid arbeten med gamla skarvboxar av den typen. För att spänningar i kabeln ska hinna försvinna, får skarvning påbörjas tidigast sju dygn efter nedplöjning av optokabel. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1071) I samband med skarvning får inte yttermanteln tas in i skarvboxen. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1071)

112 KRAV 112 (235) Skarvar ska utföras med fibersvetsteknik. Svetsarna ska skyddas med skarvhylsor som är godkända av Trafikverket. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1071) PE-mantlad, vaselinfylld utomhuskabel får inte tas in mer än fem meter inomhus. (Kravtext hämtad från avsnitt 8.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1071)! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1071. SDB.3 Anslutningar på järnvägsräler Förbindningar samt förläggning av linor och kablar ska vara utförda så att de inte utsätts för dragpåkänningar eller annan mekanisk påverkan från till exempel spår- och underhållsfordon. Håltagning som inte redovisats i denna handling får inte utföras utan beställarens medgivande. Anslutning av jordledare Förläggning och anslutning av jordledare mot S-räl ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412. SDB.31 Pinnlödningsanslutningar! Skilj på anslutningar till I-räl och S-räl. Pinnlödning får endast utföras av personal med dokumenterad erfarenhet av pinnlödning. Som dokumenterad erfarenhet räknas genomgången pinnlödningskurs hos leverantör av pinnlödningsutrustning, hos Trafikverksskolan eller annan dokumenterad utbildning som av beställaren bedöms likvärdig.! Denna metod får inte användas när jordledare ska utföras med aluminiumkabel.

113 KRAV 113 (235) SDB.32 Pinnbultsanslutningar! Skilj på anslutningar till I-räl och S-räl. Text i AMA EL 16 utgår. Anslutningar till S-räl med borrade hål för skruvanslutning ska utföras som pinnbultanslutning. Utförande med artikelnummer (Railbond). Montage sker enligt leverantörens anvisningar. Utförande med artikelnummer (Safeplug). Montage sker enligt leverantörens anvisningar. SDC SDC.1 FÖRBINDELSEDON O D I EL- ELLER TELESYSTEM Kabelavslutningar Kontaktledning järnväg Högspänningskabel ska avslutas med kabelavslut med Trafikverkets artikelnummer.. och kabelsko med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt och i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0637) Högspänningskabel ska avslutas med kabelavslut med Trafikverkets artikelnummer.. och pinnhylsa med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt och i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0637)! Se materielkatalogen, hos Trafikverket Materialservice, för lämpligt kabelavslut. Ytterligare information om kabelavslut kan erhållas från respektive leverantör. Tele järnväg Kabelterminering i Telecombox ska utföras enligt TDOK 2012:1089.

114 KRAV 114 (235)! Ange vilken kabelände som är upprespektive nedkabel.! Krav på telcombox anges under SBH.2. Belysning väg Montage ska medge möjlighet till mätning med tångamperemeter på samtliga ledare. Kopparkablar av mellanortskabeltyp Tele järnväg I byggnader, exempelvis teknikhus, kiosker och kurar, ska mellanortskablar installeras intill varandra i kabelstativ, så att den kabel som är uppkabel installeras till vänster och nedkabeln till höger sett från kabelstativets framsida. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1089) I termineringspunkter längs med linjen ska hela mellanortskabeln termineras i en Telecombox så att uppkabeln läggs in på den vänstra sidans kopplingsplintar och nedkabeln på den högra sidans kopplingsplintar enligt figur 2. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1089.)! Ange vilken kabelände som är upprespektive nedkabel.

115 KRAV 115 (235) Installation av ventiler på telekabel ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1104. Proppning av trycksatta telekablar ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1102 och TDOK 2012:1091. Kablar ska anslutas på kopplingsplint. Anslutning ska utföras såväl par- som branschrätt. Kopparkablar av lokalkabeltyp Tele järnväg Proppning av icke trycksatta telekablar av typerna BV-ELLALLE och BV-ELLALPLE 10 par, ska utföras enligt TDOK 2012:1103 och TDOK 2012:1091. Proppning av icke trycksatta telekablar ska utföras med metoder och materiel enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1102. Kabel ska anslutas på kopplingsplint. Anslutning ska utföras såväl par- som branschrätt. Fiberoptiska kablar Tele järnväg Fiberoptiska kablar ska avslutas med SC/UPCkontakter och mellanstycken i ODF. Anslutning ska utföras enligt utskarvningsplan.! Ange typ av fibersvans (pigtail) alternativt fan-out som ska installeras, eller om ODF (se kod TGD.4) med förkontakterad kabel ska installeras. SDC.3 Kopplingsplintar Signal järnväg och El-fjärrstyrning järnväg Plint ska vara försedd med mäthylsa för inkommande och utgående part och ska vara frånskiljbar.

116 KRAV 116 (235) Där komplettering av befintliga plintar sker ska samma typ användas. Före anslutning av kablar till plint ska samtliga plintar vara frånskilda. El-fjärrstyrning Järnväg Kopplingsplintar ska vara utförda som skruvplintar. Signal järnväg I AMA EL 16 utgår följande text: Högst tre inre förbindningsledare får anslutas på en och samma sida av kopplingsplint. Den ersätts med: Maximalt två inre ledare får anslutas till varje anslutning i plint. Samtliga parter i kabel ska anslutas till kabelplint. Belysning väg Plint ska ha frånskiljningsmöjlighet och provningsmöjlighet. Kopplingsplint TYP LSA 2/10 Tele järnväg LSA-plint för ledardiameter 0,4 mm 0,8 mm, ska vara av typ brytplint med Trafikverkets artikelnummer (stående montage) alternativt (liggande montage).! Ange om - stående eller liggande plint ska installeras - vikbar signeringsflagga ska monteras på plintarna. SDC.4 Kabelanslutningsdon, provningsklämmor m m Signal järnväg Anslutningsdon för ATC-kabel ska monteras enligt TDOK 2014:0657.

117 KRAV 117 (235) SDC.4131 Huvudjordningsskenor Järnväg Huvudjordskenor ska vara utrustade med så många kontaktelement att varje jordledare/kabelskärm kan anslutas på varsin anslutning.! Huvudjordskenor för lågspänningsanläggning ska om möjligt placeras så att stöldrisken minimeras.! Ange - vilka ledare som ska anslutas till huvudjordningsplint eller skena - om huvudjordningsplinten ska anslutas till S- räl. SDC.43 Anslutningsdon i spänningsutjämningssystem Tele järnväg Montering av extra jordningspunkt på telekabel av typ MOK ska utföras med metoder och materiel enligt TDOK 2012:1096. Jordningssats för stålbandsarmerad kabel, Trafikverkets artikelnummer , ska användas. SEB SEB.1 RELÄER OCH RELÄSKYDD Reläer Signal järnväg Säkerhetsreläer ska plomberas och märkas.! Ange om säkerhetsreläerna ska provas enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0342 innan de monteras. Samråd vid behov med beställaren.

118 KRAV 118 (235) SEC SEC.2 SÄKRINGAR OCH DVÄRGBRYTARE Säkringar för högst 1 kv Säkringar från och med 63 A ska utgöras av knivsäkringar. SEC.22 Diazedsäkringar Belysning väg Avsäkring av armatur på stolpe eller byggnadsverk ska utföras med diazedsäkring typ DII Eco-gG, storlek 6A. Endast en armatur per säkring. Avsäkring av ALUS-kabel ska ske via s.k. klocksäkringshållare. Avsäkring av huvudledning från belysningscentral ska utföras med diazedsäkring typ DII. SEC.3 Dvärgbrytare Vid anslutning av kraftstativ för tele ska enpoliga brytare användas. SEC.4 Finsäkringar Signal järnväg Säkringshållare för finsäkringar ska uppfylla kraven enligt SS-EN SEE ÖVERSPÄNNINGSAVLEDARE O D SEE.6 Överspänningsskydd tele- och signalsystem Tele järnväg Överspänningsskyddens tändspänning ska vara 350 V (absolutvärde). Överspänningsskydden ska tåla en ström av 20 ka vid 8/20 μs stigtid.

119 KRAV 119 (235) Överspänningsskydd för terminerade kabelpar Tele järnväg Överspänningsskydd för mellanortskabel ska avledas till telekabelmantelns jord, T-jord. Överspänningsskydd för övriga telekopparkablar ska avledas till telekabelmantelns jord.! Ange till vilket jordsystem skyddet för lokalkabel ska anslutas. Överspänningsskydd mellan S- och T-jord Tele järnväg! Ange typ av överspänningsskydd - för parkabel - mellan T-jord och S-jord. SEG SEG.2 LARM- OCH ÖVERVAKNINGSAPPARATER TILL EL- ELLER TELESYSTEM Driftlarmapparater i el- eller telesystem Tele järnväg Mellanortskabel ska trycksättas med torr luft till ett övertryck på 600 mbar. För att kunna verifiera att exempelvis skarvar, proppar och skarvboxar är trycktäta ska täthetsprovning utföras, se kod YTC.164. Kompressor för tryckskyddsövervakning Tele järnväg Tryckskyddsaggregat ska vara enligt Trafikverkets artikelnummer ! Ange var tryckskyddsaggregat ska placeras, i teknikhus eller motsvarande och kontrollera att det finns plats och elanslutning.

120 KRAV 120 (235) Tryckskyddsgivare Tele järnväg Kapslad tryckgivare ska installeras i kabelstativ tillsammans med tryckfördelare, ventiler, tätmuttrar och slang. Tryckgivare ska anslutas till ledningspar för tryckskyddsövervakning. Tryckgivare får inte installeras i mark.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:1101 för placering av tryckskyddsutrustning.! Ange vilka Telecomboxar som ska förses med tryckgivare. SF IT-UTRUSTNING, PROGRAMVAROR M M I INSTALLATIONSSYSTEM El-fjärrstyrning järnväg Operatörspanel (panel-pc, HMI-panel) ska uppfylla kraven för enklare anläggningar i TDOK 2013:0639.! Ange placering av operatörspanel. SFB SFB.1 DATORER OCH DATORENHETER Datorer El-fjärrstyrning järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2013:0639 avseende kraven för enklare anläggningar.

121 KRAV 121 (235)! Ange - storlek på operatörspanel (panel-pc, HMIpanel) (bör vara minst 15 ) - typ av operatörspanel (ex. FPD med flerfärgsvisning) - montagesätt (ex. monterade i lämpliga kontrollskåp med HMI-delen, bildskärm samt eventuella knappar åtkomliga från utsidan av skåpdörren) - om operatörspanelen ska vara utrustad med statisk hårddisk - skyddsklass för operatörspanelen (ex IP65 för framsidan).! Ange placering av operatörspanel. Tele järnväg PC för högtalarutrop ska vara konfigurerad för system JÄRDA. PC ska anslutas mot nättjänst för högtalarutrop.! Kontrollera med förvaltande enhet om PC kan tillhandahållas och om den kan levereras färdigkonfigurerad.! Kontrollera med beställaren vilken version av PC som ska installeras.! Kontrollera att nättjänst för högtalarutrop är beställd.! Ange om PC ska anslutas mot ljudprocessor eller HT-90.! Ange om anpassningstransformator ska installeras mot utgångskontakt på PC. SFC SFC.3 DATATERMINALUTRUSTNINGAR Bildskärmar El-fjärrstyrning järnväg Utformning av processbild ska utföras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0639.

122 KRAV 122 (235)! Ange - storlek på operatörspanel (panel-pc, HMIpanel) (bör vara minst 15 ) - typ av operatörspanel (ex. FPD med flerfärgsvisning) SFF SFF.1 AKTIV NÄTVERKSUTRUSTNING Modem Tele Järnväg! Ange typ, placering, programmeringsinställning.! Modem enligt Trafikverkets ramavtal ska väljas, se Trafikverkets dokument TDOK 2012:1118. Modem för MobiSIR Tele Järnväg Modemet för GPRS-tjänsten ska fungera inom frekvensområdena MHz och MHz. (Kravtext hämtad från avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2015:0285)! Ange om SIM-kort ska tillhandahållas av beställaren.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2015:0285.! Ange om håltagning, kabeltätning, och montage för yttre antenn ska ingå. SFG SFG.1 ADAPTRAR I NÄTVERK Baluner Tele Järnväg! Kontrollera typ av anslutningskontakt för 75 Ω respektive 120 Ω.! Ange längd på eventuell anslutningskabel.

123 KRAV 123 (235) SFG.3 Konvertrar Tele Järnväg! Samordna placering av konverter i växelvärmeskåp med elprojektör.! Ange typ av konverter.! Kontrollera kontaktering och typ av fiber multimode (MM) eller singlemode (SM). SGD SGD.12 DISPLAYER Signal- och manövertablåer El-fjärrstyrning järnväg! Ange placering av signal- och manövertablåer. SJB BATTERIER Järnväg! Ange krav enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0784. SJB.112 Ventilreglerade batterier Tele järnväg För telesystem ska endast ventilreglerade batterier användas, enligt avsnitt 7 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0784. Batterier ska spänningssättas inom en månad efter leverans. Batterier ska förvaras inomhus inom temperaturintervallet +15 C till +25 C.! Ange om särskilda hyllplan anpassade till belastning av batterier, ska monteras i telestativ.

124 KRAV 124 (235) SJC TRANSFORMATORER Järnväg! Vid projektering av fundament till krafttransformatorer ska samråd ske med mark- eller kanalisationsprojektör. Innan transformatorerna ansluts till förbrukare ska kontroll av spänningen på transformatorernas nedsida ha utförts.! Vid projektering av oljeisolerade krafttransformatorer ska hänsyn tas till eventuella skyddsområden och vattentäkter. Detta gäller framförallt vid större transformatorer såsom sugtransformatorer, AT-transformatorer och tågvärmetransformatorer. Dessa transformatorer ska vara dubbelmantlade eller ha invallning/uppsamling som rymmer hela mängden vätska samt vara täckt för att inte fyllas av regnvatten.! Ange eventuella krav på utformning av transformatorer för att vid fågelstråk skydda större fåglar från att dödas pga strömgenomgång.! Avseende krav på brandskydd för höghastighetsbanor, se Teknisk systemstandard för höghastighetsbanor, krav - version 2.0. SJC.1111 Oljeisolerade distributionstransformatorer Järnväg Placering, transformatorstorlek och kopplingsbild ska utföras enligt kopplingsschema.

125 KRAV 125 (235)! Ange - märkeffekt - märkspänning - fastal - om sekundärsidan på transformator med sekundärsida 2x120 V ska kopplas för 2x120 V med jordad mittpunkt eller för 1x240 V med ena benet jordat och mittpunkten isolerad - typ av transformator (oljeisolerad stolpmonterad eller oljeisolerad markplacerad) - krav enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0880, SS-EN , SS-EN , SS-EN , SS-EN och SS-EN ! Ange om montage och anslutning av kabel från transformator till lågspänningscentral ska ingå.! Ange om transformatorer ska vara omkopplingsbara mellan 11 och 22 kv.! Ange storlek på högspänningssäkringar.! Ange typ av lågspänningscentral eller hänvisa till aktuell punkt i lågspänningshandlingen.! Ange krav på sugtransformatorer under SJC.83.! Ange krav på AT-transformatorer under SJC.84. Stolpmonterad transformator Järnväg Montage av transformator ska vara komplett med ventilavledare och säkringar. Markplacerad transformator Järnväg Markplacerade transformatorer utan integrerad oljeuppsamling ska placeras på oljeuppsamlande fundament.! Ange om montage av transformator ska vara komplett med ventilavledare och säkringar.

126 KRAV 126 (235)! Ange om ventilavledare och säkringsställ ska monteras i kontaktledningsstolpe. Hjälpkrafttransformatorer Järnväg! Ange ytterligare krav på hjälpkrafttransformatorer utöver rådstexterna ovan. Transformatorer för kraftförsörjning av uppställda järnvägsfordon Kontaktledning järnväg Transformatorer inklusive brytare för kraftförsörjning av uppställda tåg med 1000 V med Trafikverkets artikelnummer ska användas.! Beakta behovet av separat kraftförsörjning för den integrerade 1000 A-brytaren på transformatorns sekundärsida.! Ange om transformatorn ska utföras med biologiskt nedbrytbar olja.! Ange om transformator för kraftförsörjning av uppställda tåg med 1000 V ska ställas upp utomhus eller i transformatorkiosk. Välj ett av nedanstående krav. Uppställning av transformatorer för kraftförsörjning av uppställda tåg med 1000 V ska ske enligt typritning Uppställning av transformatorer för kraftförsörjning av uppställda tåg med 1000 V ska ställas upp i transformatorkiosk. Transformatorer för hyttvärme ska vara av typen 1-fas, 16,5 kv/0,24 kv, 16,7 Hz.! Ange hur transformatorer för hyttvärme ska monteras och placeras.

127 KRAV 127 (235) SJC.121 Torrisolerade distributionstransformatorer Lågspänning järnväg! Om elservis från lokal elleverantör används ska mellantransformator övervägas. Beakta krav under avsnitt 12.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.! Ange - krav på mellantransformatorer - märkeffekt - märkspänning - fastal SJC.8 Diverse transformatorer! Ange krav på distributionstransformatorer för hjälpkraftledning under SJC.1111.! Ange krav på transformatorer för kraftförsörjning av uppställda järnvägsfordon under SJC.1111.! Ange krav på mellantransformatorer under SJC.121. SJC.83 Sugtransformatorer Kontaktledning järnväg Placering och kopplingsbild ska ske enligt kopplingsschema. Montage och inkoppling av sugtransformator ska samordnas med montage av driftjordpunkter, så att avståndet mellan sugtransformator och driftjordpunkt inte överstiger 3,0 km då anläggningen är driftsatt.! Sugtransformatorer ska placeras så att det inbördes avståndet mellan två transformatorer inte överstiger 5,6 km (mellan driftjordpunkt och sugtransformator får avståndet inte överstiga 3,0 km). Placering kan ske både i kontaktledningsstolpar och på mark. Utförandet finns både med och utan integrerad oljeuppsamling.

128 KRAV 128 (235) Markplacerade sugtransformatorer utan integrerad oljeuppsamling ska placeras på oljeuppsamlande fundament. SJC.84 Autotransformatorer Kontaktledning järnväg Placering och kopplingsbild framgår av kopplingsschema. AT-transformatorer utan integrerad oljeuppsamling ska placeras på oljeuppsamlande fundament.! Ange Trafikverkets artikelnummer för transformatorbyggnad ( ).! Ange Trafikverkets artikelnummer för oljeuppsamlande fundament ( ). SJD SJD.1 STRÖMFÖRSÖRJNINGSAGGREGAT Strömförsörjningsaggregat med laddningslikriktare Tele järnväg Strömförsörjningsaggregat ska jordas enligt avsnitt 16.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.! Ange - placering och typ av strömförsörjningsaggregat. Kontrollera vilken strömförsörjningsklass som krävs enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012: om och hur övervakningsutrustning för strömförsörjning ska anslutas till NOC. - vilken gruppcentral, vilka säkringar och vilken jordskena/pus-skena som ska användas för strömförsörjningsaggregatet.! Kontrollera att samtliga anslutna utrustningar matas av både A- och B- system, antingen direkt eller via separat diodenhet.

129 KRAV 129 (235) SK KOPPLINGSUTRUSTNINGAR OCH KOPPLINGSAPPARATER! Uppåtriktade kabelgenomföringar ska undvikas. SKB SKB.32 KOPPLINGSUTRUSTNINGAR Kabelskåp för lågspänning! Samråd med markprojektör om kabelskåp ska förses med bottenplatta. Belysning väg! Exempel på belysningscentral är Ensto, E-GBK 63.00X2-VV-STH1-Y eller likvärdig.! X anger antal utgående grupper och Y anger val av styrsystem. X och Y ska väljas i samråd med beställaren.! Typritningar finns att avropa av Trafikverkets el-specialiststöd.! För annan huvudmans anläggning (t.ex. kommun) väljs fabrikat och modell i överenskommelse med anläggningsägarens belysningsansvarige. Belysningscentral för Trafikverket ska vara anpassad så att kraftmatning kan ske till eventuellt förekommande VViS, kamera, ATK eller annan utrustning tillhörande Trafikverket. Sådan utrustning matas från egna markplacerade kopplingsskåp som placeras invid belysningscentral. Kopplingsskåpet försörjs från fast utgående grupp i belysningscentral.! Exempel på kopplingsskåp är Ensto, E-KF eller likvärdig.! Belysningscentraler inkl. styrning för Trafikverket ska utformas enligt kraven i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0580.! Kabelskåp för belysningscentral ska ha utrymme för mätarutrustning och utrustning för belysningsstyrningsutrustning.

130 KRAV 130 (235)! Belysningscentraler ska placeras där servicebilar lätt kan parkera (ej vid huvudvägar eller ramper).! Kontakta Trafikverkets el-specialiststöd för information om aktuella belysningscentraler samt illustration av hur övriga teknikområdens skåp ska matas. Modell och styrsystem skiljer sig mellan Trafikverkets regioner.! Gränsdragning mellan dessa olika system ska tydligt ske via kontaktor för manuell arbetsmanöver samt märkskyltar. Belysningscentraler ska förses med snömarkeringsstång. Kapslingsklass för markkabelskåp ska vara min. IP 34D. Komponent i skåp ska vara så utförd och så monterad att alla delar uppnår minst kapslingsklass IP 20. SKB.42 Kapslade kopplingsutrustningar för lågspänning Elcentraler som ska utrustas med diazedsäkringar ska vara utförda med passdel anpassade för respektive grupp. Gruppcentraler, stolpcentraler och centraler i broar Belysning väg Varje armatur för vägbelysning ska anslutas till separat säkringssockel i stolpcentral. Stolpcentral ska när lucka öppnats, vara beröringsskyddad med lägst kapslingsklass IP 2x.! Placering av säkrings- och driftdonslådor ska samordnas med kravställande under punkt SBC.1.

131 KRAV 131 (235) Gruppcentraler i eller på byggnadsverk ska monteras i mekaniskt tålig kopplingslåda för ingjutning i betong. Lådan ska vara korrosionsskyddad och ha rostfritt lock. Luckan ska vara tät mot damminträngning. För ingjutning i rund pelare ska locket vara rundat med samma radie som pelaren. Låsskruv till gruppcentral ska ha skruvskalle med Torx PIM, bits-storlek T30. Säkringslåda ska vara försedd med - fästanordningar för montering av gruppcentral och framtida komponenter samt jordningsanslutning - flänsöppning för montering av standardfläns eller gängade hål för ledningsförskruvningar. Genomföringar ska utföras undertill på skåp - distanselement och anordningar för infästning av låda till aktuellt underlag Interna huvudledningar i central ska utföras med skensystem eller mjuk isolerad mångtrådig enledare. Stolpinsats ska ha fyra stycken plintar för anslutning av 4 x 25 mm² i respektive plint. Stolpjord ska anslutas till plint. SKB.51 Apparatskåp Tele järnväg! Ange typ av apparatskåp för teleutrustning. Jämför även kod SBK.2. Växelvärmeskåp Lågspänning järnväg! Ange - typ av växelvärmeskåp - utförande med master- och/eller slavskåp.! Beakta krav enligt Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528 och TDOK 2014:0653.

132 KRAV 132 (235) SKB.54 Kontrolltavlor El-fjärrstyrning järnväg! Ange vilken utrustning kontrolltavlorna ska ha. SKB.61 Mätarskåp Lågspänning järnväg! Beakta att om mellantransformator används så ska mätarskåpet för elservis från lokal kraftleverantör placeras utanför kontaktledningsområdet samt placeras minst 2,5 m från anläggningsdelar som är S-räls jordade. SKF SKF.21 ELKOPPLARE I KOPPLINGSUTRUSTNING M M Frånskiljare för lägst 1 kv Kontaktledning järnväg Elektrisk kopplingsbild samt placering av frånskiljare framgår av kopplingsschema och elplan.! Koden omfattar frånskiljare för 15 kv och 11/22 kv. Manöveranordningar för frånskiljare ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0913.! I de fall som momentomvandlare saknas på angivna typ- och montageritningar för frånskiljare ska utförandet anpassas med avseende på komplettering med momentomvandlare enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0913. Lagerytor och frånskiljarnas kontaktanordningar ska vara infettade med av frånskiljarleverantören anvisat lagerfett.

133 KRAV 133 (235)! Ange preciserade utföranden för montage av frånskiljaranordningar enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0911. Förteckna frånskiljarna gruppvis och ange utförande enligt aktuell montageritning.! Ange eventuella krav på utformning av frånskiljare för att vid fågelstråk skydda större fåglar från att dödas pga. strömgenomgång. Frånskiljare för hjälpkraftledningssystem Kontaktledning järnväg! Ange om det ingår att installera handmanöverdon och/eller motormanöverdon. Frånskiljare för kontaktledningssystem Kontaktledning järnväg! Ange om det ingår att installera handmanöverdon och/eller motormanöverdon.! AT-transformatorer ansluts med tvåpolig frånskiljare till kontaktledningen respektive AT-matarledningen. Se Trafikverkets dokument TDOK 2014:0507. SKF.72 Säkerhetsbrytare för högst 1 kv Tele järnväg Säkerhetsbrytare ska installeras på gruppledningen för strömförsörjningsaggregat med laddningslikriktare. Säkerhetsbrytare ska vara utförd för - isolationsmärkspänning 690 V - märkdriftström 16 A Säkerhetsbrytare ska vara utförd för kabelanslutning uppifrån.

134 KRAV 134 (235)! Kontrollera om säkerhetsbrytare eller CEE-don ska användas för anslutning av likriktare. SKY SKY.112 DIVERSE APPARATER OCH UTRUSTNINGAR FÖR KOPPLINGSUTRUSTNINGAR OCH KOPPLINGSAPPARATER Jordningsdon för friledning Kontaktledning järnväg! SKY.112 avser fast installerade jordningsdon t.ex. vid skötselhallar och fasta jordkopplare.! Beakta svensk standard SS-EN 50163, SS-EN , SS-EN , SS-EN A1, SS-EN A2, SS-EN AC 1 och SS-EN samt tillämpliga delar i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0897 vid projektering av fasta jordningsdon. SL APPARATER OCH UTRUSTNINGAR FÖR MANÖVRERING OCH AUTOMATISK STYRNING I ELSYSTEM Belysning väg! Kontakta Trafikverkets el-specialiststöd för information om vilket system som ska användas. I de fall styrning av belysningscentraler för tändning/släckning av vägbelysning sker via överordnat system utförs installation av styrenhet av Trafikverkets drift- och underhållsentreprenör efter entreprenörens avrop. Avrop ska ske senast tre veckor i förväg.! Om styrning inte sker från överordnat system enligt ovan ska styrutrustning väljas enligt Trafikverkets dokument TDOK 2013:0580.

135 KRAV 135 (235) SLC SLC.11 KOPPLINGSUR, TRAPPAUTOMATER, TIDSTRÖMSTÄLLARE M M Elektroniska kopplingsur Belysning väg! Krav på utförande av styrsystem för belysningsanläggningar enligt Trafikverkets dokument TDOK 2013:0580.! Om ny belysningscentral avsedd för fjärrmanövrerad styrenhet ska tas i drift under entreprenadtiden, ska centralen kompletteras med astronomiskt ur som tillfälligt styr belysningen. Beställarens drift- och underhållsentreprenör kopplar sedan bort uret när ordinarie styrutrustning monteras. Även tillfällig belysningscentral ska utrustas med astronomiskt ur. SLD SLD.3 MANÖVERKOPPLARE, GRÄNSLÄGESBRYTARE M M Manöveromkopplare! Om manuellt tillslag ska ske genom tryckknapp, ska denna vara försedd med automatisk återgång till cykel.! Ange om manöveromkopplare typ hand-0-auto ska användas. Belysning väg! Kontakta regionens driftsansvarige för information om vilket system som ska användas.

136 KRAV 136 (235) SLE SLE.24 STYRDON I ELSYSTEM Styrdon för uppvärmning av växlar för spårtrafik Lågspänning järnväg Styrdon av typ TD 4075B med Trafikverkets artikelnummer ska installeras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528.! Styrdon av typ TD 4075 med programvara lägre än version 1.08 måste uppgraderas med ny programvara om de ska användas i ett skåp med WebmasterPro eller skåp med Webmaster som har den nya anpassade programvaran. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528)! Ange krav enligt TDOK 2013:0528.! Ange att styrdonen är en egen artikel och ingår inte i växelvärmeskåpen. SLF GIVARE, VAKTER M M I ELSYSTEM Lågspänning järnväg Snödetektor för växelvärmeskåp med Trafikverkets artikelnummer ska installeras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528.! Observera att snödetektorn ingår i leveransen av ett komplett växelvärmeskåp. SLF.11 Ljusreläer Belysning väg Ljusgivare ska monteras på rör minst tre meter över färdig mark. Runt ljusgivaren ska ett skydd av krenelerat galler med mask-storlek 20 mm monteras.

137 KRAV 137 (235) Ljusrelä ställs preliminärt in för tändning och släckning vid 15 lux för att sedan justeras efter lokala förhållanden.! Ljusrelä kan ersättas med astronomiskt ur, rådgör med Trafikverkets elspecialiststöd. SLF.3 Rälstemperaturgivare Lågspänning järnväg Rälstemperaturgivare av typ RG 4475 med Trafikverkets artikelnummer ska installeras. (Kravtext hämtad från avsnitt 12.9 i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528) Placering av rälstemperaturgivare RG 4475 ska placeras mitt emot varandra på stödrälen för S- respektive I-räl under mitten av respektive bakre växelvärmeelement. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528)! Observera att rälstemperaturgivaren ingår i leveransen av ett komplett växelvärmeskåp.! Ange placering av rälstemperaturgivare med hjälp av slipersnummer. SMB ELUTTAG Belysning väg Eluttag i belysningscentral ska vara kapslat. SMC UTTAGSCENTRALER SMC.5 Uttagscentraler för järnvägsfordon

138 KRAV 138 (235) SMC.51 Uttagscentraler över 400 V Järnväg! Vid montering innanför sektion N (enligt avsnitt 6.1 och 7.5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0555) gäller att objektets högsta punkt får vara max 760 mm över räls överkant (RÖK).! Uttagspostens "lucksida" ska normalt inte monteras mot spåret. Uttagscentral ska placeras enligt planritning.! Ange hur uttags- och fördelningscentraler ska placeras. SMC.52 Uttagscentraler för högst 400 V Järnväg Uttagscentral ska placeras enligt planritning.! Ange hur uttagscentraler och kopplingslådor ska placeras. SN LJUSARMATURER, LJUSKÄLLOR M M Armaturer och ljuskällor ska uppfylla kraven i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0651. SND SND.1 LJUSARMATURER FÖR UTOMHUSBELYSNING Ljusarmaturer för vägtrafikbelysning Planglasarmaturer ska användas. Armaturer ska riktas med avseende på ljusutbredning och eventuell bländningsrisk. Armaturer ska inkopplas på huvudledning med jämn fasfördelning efter varandra; L1, L2, L3. Armatur ska vara utförd så att den uppfyller kraven för kapslingsklass IP 65. Armatur i byggnadsverk ska vara utförda så att den har motståndskraft mot yttre våld motsvarande IK-klass IK10+,80 J.

139 KRAV 139 (235) Samtliga komponenter ska vara monterade så att de inte tar skada av vibrationer. Armatur ska monteras enligt tillverkarens anvisningar.! Armaturer ska väljas i samråd med Trafikverkets el-specialiststöd.! Dimensionering av belysningen ska redovisas med hjälp av belysningsberäkningar baserade på vald utformning för väg, vägbelysning och aktuella belysningsklasser. I beräkningarna ska bl.a. använda indata, beräkningar och resultat redovisas. Bedömningar, antaganden, tolkningar m.m. gjorda av konsulten ska tydligt framgå i beräkningarna.! Bibehållningsfaktorn (MF) för belysning längs ytvägnätet ska normalt vara MF=LMFxLLMF (0,9x0,8=0,72) vid användande av L80B10. (0,81 vid L90B10 och 0,9 vid L100B10). Se Trafikverkets dokument TDOK 2013:0651 avsnitt För vägtunnlar är t.ex. MF=0,64 (0,8x0,8) vid L80B10 och tvätt av armatur 1 gång/år.! För beräkning av vägyteluminans ska vägbeläggningens reflektionsegenskaper normalt vara N2, W3 och Q0=0,08. Visualiseringar av belysning och belysningsberäkningsresultat ska utföras i komplexa anläggningar t.ex. byggnadsverk, cirkulationsplatser och trafikplatser.! Observera att tillverkaren skriftligen ska bekräfta uppgifter enligt bilaga A i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0651, samt skriftlig försäkran om att lagkrav är uppfyllda.! Nattsänkning (effektreducering) ska utredas och övervägas och utformas enligt kraven i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0580.

140 KRAV 140 (235)! Armaturer ska vara servicevänligt konstruerade, så att ljuskälla, driftdon och övriga delar är lätt åtkomliga och snabbt utbytbara, t.ex. med snabbkoppling. Lösningar som innebär arbetsställningar med armarna ovanför huvudet bör undvikas. Armaturer och upphängningsanordning ska vara utförd så att istappsbildning försvåras. Stålplåt ska vara minst varmförzinkad. För aluminium gäller att yta ska vara tät och anodisering utförd minst i klass AA 15, vilket innebär 15 µ skikttjocklek enligt SS-EN ISO Som alternativ till anodisering av armaturhus kan industrilackering med exempelvis primer och tvåkomponentlack eller kromatering och pulverlackering godtas. Utvändigt beslag som utsätts för nötning samt utvändig skruv, nit och gångjärn ska vara utförda i rostfritt stål eller ur korrosionssynpunkt minst likvärdigt material. Skruvar och andra detaljer i armatur ska minst vara elförzinkade och kromaterade. Armatur avsedd för montering på lägre höjd än 2,3 m ska ha lamphus och kopplingsutrymme anordnat så att dessa är öppningsbara enbart med verktyg. Armatur avsedd för montering på högre höjd än 2,3 m, där lamp- eller driftdonsbyte sker på plats, ska ha lamphus som är öppningsbart utan verktyg. Armaturs anslutningspunkt ska ha varaktig och tydlig märkning bestående av beteckning för fas och nolla. Kopplingsplint ska vara så utförd att intern ledning inte lossnar när yttre ledning ansluts. Armatur av metall utan extra isolering ska skyddsjordas genom en skyddsledare förlagd från stolpcentral eller avgrening från hängspiralledning till armaturs anslutningspunkt för skyddsjordning.

141 KRAV 141 (235)! Ljuskälle- och/eller reflektorläge ska alltid anges i beskrivningen.! Kontrollera att montage, infästningar etc. för föreskrivna armaturer är anpassade mot stolpar, stolparm, armaturtapp, armaturkrona, strålkastarbalk etc.! Beakta krav enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416 för belysningsinstallationer på vägbroar och andra broar som korsar järnvägen. SND.4 Ljusarmaturer för spårområdesbelysning Montage ska utföras enligt standardritningar och Armaturerna ska förses med ljuskällor avsedda för respektive armatur. SNE.8//4 Informationsskyltar! Koden avser informationsskyltar med integrerad belysning. SNG.1 Strålkastare Belysning väg Strålkastare riktas så att bländning förhindras.! Strålkastare ska vid byte ersättas med samma fabrikat, typ och inställning samt riktas exakt lika som ursprunglig om inget annat föreskrivs.

142 KRAV 142 (235) SNT SNT.1 BELYSNINGSMATERIEL Ljuskällor Järnväg! Beakta krav på ljuskällor enligt Trafikverkets dokument TDOK 2013:0651.! Beakta krav på ljuskällor enligt Trafikverkets dokument TDOK 2015:0065 och Trafikverkets dokument TDOK 2015:0066. Belysning väg! Ljuskällor ska väljas med största möjliga miljöhänsyn, vilket bl.a. innebär minimerat kvicksilverinnehåll och största ljusutbyte! Val av ljuskälla ska göras utifrån mest optimala i förhållandet prestanda/pris i ett LCC-perspektiv.! Ange under respektive kod och rubrik effekt och beteckning på lampor, sockel, färgtemperatur och färgåtergivning. SNT.122 Fullfärgslysrör Belysning väg Lysrör i eller på byggnadsverk ska vara avsedda för montage i kalla utrymmen (s.k. termorör). SNT.142 Högtrycksnatriumlampor Belysning väg Högtrycksnatriumlampor vara av typen förhöjt ljusutbyte, rörform (tube), och vara skaktåliga. Tiden mellan seriebyten ska antas vara 6 år.

143 KRAV 143 (235) SNT.144 Metallhalogenlampor Metallhalogenlampor ska vara av typen keramiska. Metallhalogenlampor ska vara skaktåliga. SNT.17 LED-ljuskällor Belysning väg LED-lampor ska uppfylla kraven enligt SS-EN och med tillägg SS-EN AC 1! Ange: - nominell livslängd (Lx) för ljuskällan - antal ljuskällor som kan anslutas till samma säkring med hänsyn till startström - om ljuskällan ska kunna ljusregleras - typ av drivdon - högsta och lägsta tillåtna omgivningstemperatur för ljuskälla och drivdon. SNT.171 LED-lampor Belysning väg! Ange: - korrelerad färgtemperatur - färgåtergivningsindex, Ra - ljusfärgstolerans (SDCM) - konstantströmsdrift eller konstantspänningsdrift - nominell livslängd (Lx).

144 KRAV 144 (235) SNT.172 LED-moduler Belysning väg! Ange: - armatureffekt - armaturljusflöde - korrelerad färgtemperatur - färgåtergivningsindex, Ra-värde - ljusfärgstolerans (SDCM) - konstantströmsdrift eller konstantspänningsdrift - nominell livslängd (Lx). SNT.21 Förkopplingsdon Förkopplingsdon ska vara monterade på insatsplåt och vara inbyggt i armaturhuset. Inre kopplingsledare ska vara ålders- och värmebeständiga till 180 C. Konventionella driftdon av lågförlusttyp ska användas. För högtrycksnatriumlampa och metallhalogen gäller att system med bryttändare ska användas. SNT.511 Lamphållare med edisongänga Lamphållare för E 27 och E 40 ska vara försedd med kraftig svarvad eller gjuten gänga som nitas eller skruvas fast till lamphållare. Övre delen av gängan ska vara utkragad. Anslutning av nolledare ska ske direkt till gänga, så kallad ansluten gänga. Lamphållares bottenkontakt ska anslutas till fas. Lamphållares fastsättning ska vara stabil och så utförd att den inte vibrerar då lampa iskruvats. Lamphållares bottenkontakt ska vara kraftig och försedd med robust fjäder samt vara fixerad i sidled.

145 KRAV 145 (235) SPB SPB.5 APPARATER OCH ANORDNINGAR FÖR ELUPPVÄRMNING Elektriska rörelement Lågspänning järnväg! Koden avser växelvärmeelement.! Ange om elementen ska ingå eller om de tillhandahålls. SR ANORDNINGAR FÖR SPÄNNINGSUTJÄMNING OCH ELEKTRISK SEPARATION Järnväg Jordning och potentialutjämning ska uppfylla krav i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.! Ange hur potentialutjämning samt driftoch skyddsjordning av spåranläggning ska utföras enligt Trafikverkets dokument - TDOK 2014: TDOK 2014: TDOK 2014: TDOK 2014:0491. Belysning väg! Beakta råd och anvisningar i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416 för skyddsjordning av belysning på vägbroar över järnväg eller i anslutning till elektrifierade järnvägsspår. SRB JORDELEKTRODER OCH JORDTAGSLEDARE SRB.12 Djupjordelektroder Tele järnväg Jordtag för telekabelanläggningar ska anordnas i enlighet med avsnitt 16 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.

146 KRAV 146 (235)! Ange utförande, inmätning och mekaniskt skydd enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0413. För installation av djupjordelektroder ska jordtagsstång av stål med Trafikverkets artikelnummer , extra jordtagsstång och skarvmuff med Trafikverkets artikelnummer användas.! Ange - om jordtagens läge ska mätas in geodetiskt t.ex. i koordinatsystem SWEREF 99 TM - om särskild jordtagsbrunn typ Pilgrimstad ska monteras för varje jordtag, se bilaga 3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0413. SRB.22 Jordtagsledare i system med skilda jordningar Tele järnväg En transparent plastisolerad Cu-lina med minsta area 25 mm² ska kopplas till kabelskärmen på lämpligt sätt (under eventuell isolerpropp) och anslutas till T-jordtagsplinten. Varje jordlina ska vara försedd med märkning som anger från vilken kabel den kommer. Jordlinor ska vara så korta som möjligt. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416) Om flera kablar ska tas in så ska till skärmen anslutna Cu-linor anslutas till samma jordtagsplint. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416) Jordtagsledare till telecombox ska anslutas till jordskruv på boxens hölje. I teknikhus ska jordtagsledare från djupjordelektroder för telejord anslutas till separat samlingsjordskena för T-jord. Jordtagsledare för djupjordelektroder ska enligt avsnitt 2.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0413 vara av typ RQQ med minsta area 25 mm² koppar och vara utförd med svart isolering.

147 KRAV 147 (235) SRD SRD.1 SPÄNNINGSUTJÄMNINGSLEDARE O D Jordledare och potentialutjämningsledare i elkraftsystem Belysning väg! Där belysningsstolpar är placerade parallellt med högspänningsledning eller så nära att risk för induktans finns, ska Trafikverkets el-specialiststöd kontaktas för val av utförande. Belysningsstolpe av metall ska jordas i stolpcentral. Skruv och låsbricka i stolpen ska vara av syrafast stål. Stolpen jordas med MK från jordskruv med låsbricka till fritt hängande jordplint. Jordledaren ska ha längst överlängd av ledarna.

148 KRAV 148 (235) Fackverksstolpar ska jordas i fackverksgodset med grenklämma E eller likvärdig och gulgrön MK 16 mm 2. Stolpjord ansluts till plint i stolpinsats. Anslutning av jordförbindning till stolpe ska utföras med rostfri skruv och fjäderbricka alternativt taggbricka. SRD.13 Potentialutjämningsledare Järnväg! Potentialutjämning avseende objekt intill S-rälsjordat föremål beskrivs under respektive punkter under SRD.141. SRD.141 Jordledare för järnvägsanläggning Järnväg! Ange vilken utrustning som ska skyddsjordas och hur. Beakta krav i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.! Enligt avsnitt 5.7. i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416 ska jordningsåtgärder och järnvägens returströmkrets dokumenteras.

149 KRAV 149 (235)! Överväg om samtliga jordledare inom entreprenadområdet ska redovisas på en jordningsplan.! Ange enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416 om jordledaren inkl. anslutning ska uppfylla (n-1)-kriteriet, d.v.s. förbindelse ska utföras så att dimensioneringskraven uppfylls även vid avbrott i en ledare.! Ange om skyddsledare och angränsande objekt av stöldbegärligt material ska märkas med syntetiskt DNA (MärkDNA).! Kontaktförbindningar till I-räl beskrivs under U//JF.13 och U//JF.14. Längsgående jordlina utförd som friledning Kontaktledning Järnväg Längsgående jordlina (samlingsjordledare) ska utföras med en 212 mm² Al-lina som ska anslutas till stolpe med hjälp av linhållare med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0637.) Aluminium jordlina får inte användas som samlingsjordledare i tunnlar. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.)! Ange någon eller bägge kravtexterna nedan beroende på aktuell tunnellängd enligt avsnitt och i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416 samt precisera för vilken tunnel kravtexten gäller. Samlingsjordledare i tunnel ska utföras med 70 mm 2 Cu-lina. Anslutning till S-rälen ska göras mitt på samlingsjordledaren med dubblerad rälsanslutning (n-1)-kriteriet. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.)! Ovanstående krav tillämpas i tunnlar kortare än 300 m.

150 KRAV 150 (235) Samlingsjordledare i tunnel ska utföras med 120 mm 2 Cu-lina. Anslutning till S-rälen ska göras var 300:e meter med dubblerad rälsanslutning (n-1)-kriteriet. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.)! Ovanstående krav tillämpas i tunnlar längre än 300 m. Längsgående jordlina ska anslutas i linhållaren så att en varaktigt god kontakt erhålls.! Ange vilket av nedanstående alternativ som är aktuellt. Jordlinan ska inspännas enligt inspänningstabell före islast enligt avsnitt 6.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0909. Jordlinan ska inspännas enligt inspänningstabell efter islast enligt avsnitt 7.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0909.! Ange var samlingsjordledaren ska anslutas till S-rälen. Ska utföras på minst var 300:e m. Anslutning av samlingsjordledare till S-räl ska utföras med aluminiumkabel, Trafikverkets artikelnummer Anslutning till S-räl ska ske enligt SDB.32. Kontaktförbindning över rälsskarv i S-räl Järnväg Kontaktförbindning över rälsskarv i S-räl ska monteras enligt avsnitt 10.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412. Kontaktförbindning i spårväxelkorsning Järnväg Kontaktförbindning i spårväxelkorsning ska monteras enligt avsnitt 10.4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412.

151 KRAV 151 (235) Kontaktförbindning i växelns tungrot Järnväg Kontaktförbindning i växelns tungrot ska monteras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412. Z-förbindningar Järnväg Z-förbindning för S-räl ska utföras enligt avsnitt 10.7 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412. Jordledare för driftjordning och funktionsjordning Kontaktledning Järnväg! Ange var tvärförbindningar ska utföras, ska utföras på ungefär var 300:e m. (Text hämtad från avsnitt 11.5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.)! Tvärförbindningar anordnas vid - Driftjordpunkter (11.5) - Autotransformatorer (11.5) - Matningsstationer (11.5) - X-frånskiljare (11.5) - tågvärmetransformator (7.5.2) - plattformar (9.9.1) - jordanslutning till bro (9.13.3) - vägbroar ( ) - mellanblocksignaler på linje (11.5) - transformator (12.2) - omformar- och transformatorstationer (13.4.4). (Text hämtad från ovan angivna avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.) Jordledare för skyddsjordning och potentialutjämning av elektrisk utrustning

152 KRAV 152 (235) Järnväg Jordning av teknikbyggnad till S-räl ska utföras med två ledare enligt (n-1)-kriteriet från huvudjordningsskena. Jordning av teknikbyggnad till S-räl ska utföras från huvud-jordningsskena via annan jordskena på byggnad, i stolpe etc. Anslutning från sista jordskena till S-räl ska utföras med två ledare enligt (n-1)-kriteriet. Kabelstegar och kabelrännor i teknikbyggnader ska potentialutjämnas. Kabelstege eller kabelränna som avslutas vid vägg ska ha elektriskt ledande förbindelse med stege eller ränna på andra sidan väggen för potentialutjämning.! Här beskrivs skyddsjordning och potentialutjämning av kontaktledningsstolpar, transformatorer, kabelavslut, belysningsstolpar, teknikbyggnader m.m.! Ange hur installationen ska utföras enligt - Trafikverkets dokument TDOK 2014: Trafikverkets dokument TDOK 2014: SS-EN (berör åskskydd). Kontaktledning järnväg! Ange hur skärmen i 1-ledar- och 3- ledarkablar ska jordas. Normal ska jordning ske i kabelns båda ändar. Kortare kablar får jordas i endast en ände. Där kabelskärmen jordas i endast en ände ska den ojordade skärmänden beredas enligt ritning Jordledare för skyddsjordning och potentialutjämning av byggnadsverk

153 KRAV 153 (235) Järnväg! Här beskrivs skyddsjordning och potentialutjämning av broar och plattformselement m.m. Jordledare för skyddsjordning och potentialutjämning av övriga ledande föremål Järnväg! Här beskrivs skyddsjordning och potentialutjämning av staket, räcken och plattformsutrustning m.m. Jordledare - hantering vid spårarbeten Kontaktledning Järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2015:0223. SRD.21 Jordledare i teletekniska signalsystem Stativ i telerum ska anslutas till huvudjordningsplint med isolerad jordledare av typ gul/grön RQ med minsta area 10 mm². Magasin och utrustning i stativ ska jordas med isolerad ledare gul/grön RQ med minsta area 6 mm² i stativets jordanslutningspunkt. Jordledare ska förses med kabelsko eller motsvarande i båda ändarna. SRE SRE.2 ANSLUTNINGSLEDARE FÖR AVLEDARER Ledare för avledare i telesystem Utjämningsledare mellan överspänningsskydds jordsida och jordsamlingsplint för T-jord ska vara isolerad av typ svart RQ med minsta area 10 mm². Utjämningsledare mellan överspänningsskydds jordsida och jordsamlingsplint för S-jord ska vara isolerad av typ gul/grön RQ med minsta area 10 mm².

154 KRAV 154 (235) SRG ANORDNING FÖR SKYDD MOT STATISK ELEKTRICITET Fjärrstyrning järnväg Vid arbete i fjärrstyrningsutrustning ska handledsband för nedjordning användas. RTU ska utrustas med ett handledsband.! Ange krav på handledsbandet. SRM ANORDNINGAR FÖR ELEKTRISK SEPARATION Sektionsisolatorer Kontaktledning järnväg Placering och kopplingsbild för sektionsisolatorer framgår av elplaner och kopplingsscheman. Montage av sektionsisolatorer ska utföras enligt isolatortillverkarens anvisningar. Placering av sektionsisolator i spannet framgår av bärtrådsberäkningar. Vid montage av sektionsisolatorer i kurvor ska hänsyn tas till eventuell rälsförhöjning. SSB SSB.1 TRÅD OCH LINOR TILL FRILEDNINGAR Friledningar för järnväg! Kontaktledningar anges i aktuella koder under SDD.1 Linor ska fästas på isolatorer med najningsspiral och nötningsskydd enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0650 samt tillverkarens anvisningar.! Vid najning med najtråd ska nedanstående krav gälla.

155 KRAV 155 (235) Najning av FeAl-ledare ska utföras med najtråd med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0650.) Najning av Al-ledare ska utföras med najtråd med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0650.) Najning av Cu-ledare ska utföras med najtråd med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0650.) Reglering av inspänningskrafter för fast inspända linor ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0909.! Ange eventuella krav på utformning av friledningar med tillhörande upphängningar för att vid fågelstråk skydda större fåglar från att dödas pga. strömgenomgång. SSB.11 Hjälpkraftledningar Förläggning av hjälpkraftledning ska utföras enligt elplan. Linor ska vara av typen 99 mm² FeAl med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0637.) Fasvridning (omkastning av fasföljd) ska utföras enligt kopplingsschema.! Ange utsträckning.

156 KRAV 156 (235) SSB.12 Återledningar! Ange typ av återledningssystem t.ex. dubblerad återledning 2x212 mm 2 Al. Linor ska vara av typen 212 mm² Al med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 4.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0858.) Linor ska, om inte annat anges, förläggas mellan isolator och stolpe respektive mellan isolator och konstruktionsdel. Dock ska ledningen monteras så att eventuell sidokraft eller egenvikt är riktad mot isolatorn. (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0858.)! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2014:0858 vid projektering. SSB.13 Förbiledningar Linor ska vara av typen 212 mm² Al med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 4.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0859.)! Observera att förläggning som friledning inte får användas i samband med nyprojektering. Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2014:0859. SSB.14 Förstärkningsledningar Linor ska vara av typen 212 mm² Al med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 4.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0856.) Överkoppling mellan förstärkningsledning och kontaktledning ska utföras enligt typritning (Kravtext hämtad från avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0858.)! Ange var överkoppling ska utföras. Ska utföras på ungefär var 300:e m.! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2014:0856 vid projektering.

157 KRAV 157 (235) SSB.15 Matarledningar! Koden avser matarledningar för 15 kv. Linor ska vara av typen 212 mm² Al med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 4.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0857.)! Observera att förläggning som friledning inte får användas i samband med nyprojektering. Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2014:0857. SSB.16 AT-matarledningar Linor ska vara av typen 212 mm² Al med Trafikverkets artikelnummer (Kravtext hämtad från avsnitt 5.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0507.)! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2014:0507 vid projektering. SSD SSD.1 KONTAKTLEDNINGAR OCH STRÖMSKENOR TILL SPÅRANLÄGGNING Kontaktledningar! Under SSD.1 anges kontaktledningar. Övriga friledningar anges under aktuell kod och rubrik i avsnitt SSB.1. Placering och kopplingsbild ska utföras enligt elplaner och kopplingsscheman. Kontaktledningshöjd framgår av bärtrådsberäkningar. Nominell höjd, max höjd och min höjd framgår av aktuell systembeskrivning.

158 KRAV 158 (235)! Vid projektering får höjder enligt ELSÄK-FS inte underskridas. Enligt ELSÄK-FS är lägsta tillåtna höjd över räls överkant (RÖK) för kontaktledningar och kontaktskenor 5,0 m. Detta får minskas vid vägbroar, tunnlar och liknande till 4,8 m. Vid plankorsningar ska höjden över vägbanan vara minst 5,5 m. Ovanstående höjder får inte tillämpas utan godkännande av beställaren.! Ange utsträckning. SSD.11 Hängverk! Med hängverk avses kontakttråd, bärlina och bärtrådar samt vågarm m.m. vid avspänning. Montage av kontakttråd och bärlina ska utföras sektionsvis enligt elplaner och bärtrådsberäkningar. Montage av hängverket i utliggarna ska utföras enligt kriterier och toleranser som anges i aktuell systembeskrivning. Monterad kontaktledningssektion ska vara fri från ojämnheter så att en god strömavtagning möjliggörs.! Ange kontaktledningssystem samt beteckning på aktuell systembeskrivning.! Ange Trafikverkets artikelnummer för aktuell kontakttråd och bärlina. Prefabricerade bärtrådar enligt ritning ska tillverkas och monteras enligt bärtrådsberäkningar. Montage/inmätning av bärtrådar ska utföras på sådant sätt att eventuella avvikelser i bärtrådsavstånd till följd av felaktig spannlängdsangivelse, hamnar mellan bärtrådarna placerade mitt på spannet. Prefabricerade bärtrådar ska köpas av Trafikverkets Materialservice, med csv-fil som underlag. Denna erhålls av beställaren efter avrop.

159 KRAV 159 (235)! På ovansidan av balkbryggor sätts fågelavvisare med Trafikverkets artikelnummer upp enligt ritning Hantering av kontakttråd i samband med montaget ska ske med försiktighet så att tråden inte skadas. Skulle tråden trots vidtagna försiktighetsåtgärder skadas får den inte monteras innan beställarens godkännande.! Ange definition av angivna längder. Bärtrådsbyte Kontaktledning järnväg Vid bärtrådsbyte ska befintliga bärtrådar demonteras och nya monteras på befintlig kontaktledningssektion (kontakttråd och bärlina). Platstillverkade bärtrådar Kontaktledning järnväg Då beräknade bärtrådar inte finns att tillgå ska bärtrådar tillverkas på plats. Detta ska utföras enligt Trafikverkets dokument BKL 02/08. Placering av bärtrådar i spann och kontaktledningens nedhäng ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0638.! Ange på vilka spann som platstillverkade bärtrådar ska monteras. Skyddssektioner! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2014:0912 vid projektering av skyddssektioner.! Ange - utförande för elektrisk koppling i skyddssektion - utförande för isolerade sektionspunkter. Montering och justering av skyddsanordningar vid korsande broar

160 KRAV 160 (235) Kontaktledning järnväg! Vid projektering av skyddsanordningar för korsande vägbroar ska Trafikverkets dokument TDOK 2014:0501 och SS-EN (figur A.2, exempel a) beaktas.! Vid projektering av skyddsanordningar för korsande järnvägsbroar samt gångoch cykelbroar ska Trafikverkets dokument TRV 2013/27041 och TRV 2013/1440 beaktas.! Nya skyddsanordningar eller justering av befintliga skyddsanordningar vid korsande broar ska utföras i samråd med broprojektör. SSD.12 Kontaktskenor Kontaktledning järnväg Montage av kontaktskenor ska utföras enligt elplaner och leverantörens anvisningar.! Ange kontaktledningssystem samt beteckning på aktuell systembeskrivning.! Ange Trafikverkets artikelnummer för aktuell kontakttråd.! Ange utförande avseende - skenans upphängning - övergång mellan yttre kontaktledning och kontaktskena - eventuell förankring - eventuell expansionsdel - eventuella sektionsövergångar - jordning av kontaktskenans upphängningspunkter - eventuell arbetsjordning av kontaktskena - fastavspänning av bärlinan och övergång mellan kontakttråd - och skena vid varje port till depåbyggnad och tvätthall. Styrning/manövrering av kontaktskena! Ange hur styrning, manövrering och förregling av svängbar kontaktskena ska utföras.

161 KRAV 161 (235) T APPARATER OCH UTRUSTNING I TELE- OCH DATAKOMMUNIKATIONSSYSTEM! Under aktuell kod och rubrik ska utförande illustreras med typritning, standardritning, montageritning, montageanvisning eller motsvarande och hänvisning utföras till planritningar och scheman så långt det är möjligt. Håltagning eller annat ingrepp i metallkonstruktioner som inte redovisats i denna handling får inte ske utan medgivande av beställaren. TBB TBB.83 APPARATER I TELETEKNISKA LARMSYSTEM Apparater i larmsystem för spårtrafik Tele Järnväg! Beakta Trafikverkets dokument då gällande TDOK 2013:0689.! Avseende krav på intrångsdetektering samt för mätning av vindhastighet för höghastighetsbanor se Teknisk systemstandard för höghastighetsbanor, krav version 2.0. TEC TEC.11 APPARATER I TIDSAKTIVERADE SIGNALSYSTEM Huvudur Tele Järnväg! Ange typ av huvudur - Kontrollera om NTP, GPS eller RDS ska användas för tidssynkronisering - Kontrollera om uret ska avge halvminutimpulser.

162 KRAV 162 (235) TEC.13 Sekundärur Tele Järnväg! Ange - typ av ur - placering. TFC TFC.111 APPARATER I LJUD- ELLER BILDÖVERFÖRINGSSYSTEM Centralapparater Tele Järnväg! Ange - placering av Järda PC - kontrollera om separat hyllplan behövs. TFC.113 Förstärkare Tele Järnväg! Ange - typ av förstärkare - placering TFC.115 Högtalare Tele Järnväg! Ange - typ - antal - placering - om högtalarna ska utföras med vandalskydd - effektlägesval för högtalarens anslutningskontakter.

163 KRAV 163 (235) TFC.71 Dynamiska skyltar Tele Järnväg! Ange vilket spårnummer dynamiska plattformsskyltar ska förses med.! Ange om IP-adress ska programmeras av entreprenör. Kontrollera med förvaltande enhet vilka IP-nummer som ska användas. TFD TFD.1 APPARATER I RADIOKOMMUNIKATIONSSYSTEM Apparater i tvåvägs radiokommunikationssystem Radiolänk Tele Järnväg! Ange uppgifter om inomhusenhetens placering, strömförsörjning och jordning.! Ange uppgifter om utomhusenhetens placering, antennstorlek, riktning, sändningsfrekvenser och polarisationsinställning. Samtliga 2 Mbit/s-anslutningar ska kablas till DDF.! Ange uppgifter om DDF-typ, placering, disposition.! Välj en eller flera av nedanstående Installation av radiolänkutrustning ska utföras enligt tillverkarens anvisningar samt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1111. Installation av radiolänkutrustning ska utföras enligt tillverkarens anvisningar samt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1112.

164 KRAV 164 (235) TFE TFE.11 APPARATER I TELEFONSYSTEM Telefonapparater Tele Järnväg! Beakta krav enligt Trafikverkets dokument TDOK 2015:0287. Utomhustelefoner på stolpar ska monteras 1,5 m över färdig markyta, vänd vinkelrätt mot spåret. Hjälptelefoner (nödtelefoner) i utrymningsvägar ska installeras på vägg/montageplåt. Hjälptelefon ska monteras med centrum 1,3 m över färdigt golv. Den matande kabelns skärm får inte anslutas till telefonens hölje. Kabelavslutningen ska isoleras med krympslang. (Kravtext hämtad från avsnitt 9.5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.) Telefonapparatens kretskortsjord ska anslutas till kabelns skärm. (Kravtext hämtad från avsnitt 9.5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0416.)! Samordna placering av skyltbelysning, nödbelysning och telefonplacering med elprojektör.! Kontakta beställaren för uppgift om anknytningsnummer och om tjänsten för direktanrop är initierat för anknytningen. TFE.53 Apparater i mobiltelefonsystem Tele järnväg! Ange krav på apparater i GSM-R system under aktuella koder.

165 KRAV 165 (235) TGD TGD.4 KOPPLINGSENHETER I DATANÄT Termineringsboxar Tele Järnväg ODF Väggbox i växelvärmeskåp för terminering av blåsfiber ska vara av typ väggmonterad ODF-box för 12 fibrer! Ange krav på väggbox enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528. Ett alternativ till angiven väggbox kan vara en ODF-box med Trafikverkets artikelnummer Väggbox i signalkiosker för terminering av lokaloptokabel, ska vara av typ väggmonterad ODF-box för 12 fibrer, Trafikverket artikelnummer ! Ange antal mellanstycken och pigtails. Optokontakter och mellanstycken ska rengöras och kontrolleras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1075. TGD.5 Skarvboxar, skarvskåp m m Tele Järnväg Skarvbox för optokabel, ska vara av Trafikverkets artikelnummer..! Ange - om det ska vara linje- eller grenskarvbox. - typ och antal kabelförslutningssatser - om det ska vara fäste för väggmontage - om materielsats för påstick ska användas.

166 KRAV 166 (235) THB APPARATER OCH UTRUSTNINGAR I FLERFUNKTIONSNÄT FÖR TELESYSTEM -PDH Tele Järnväg! Beakta Trafikverkets dokument TDOK 2012:410 och tillverkarens anvisningar vid projektering av installation av PDH-utrustning. Tx ska anslutas mot UPP till högsta fibern i fiberparet. Tx ska anslutas mot NER till lägsta fibern i fiberparet.! Ange vilka fibrer som ska anslutas till utrustningen.! Ange uppgifter om typ av utrustning, bestyckning, placering, anslutningskablar, strömförsörjning och jordning.! Kontrollera med CFIT vilka inställningar (settings) som ska programmeras eller strappas, för utrusningen.! Kontrollera med CFIT driftstöd, vilka inställningar för övervakning som ska programmeras. THC APPARATER OCH UTRUSTNINGAR I FLERFUNKTIONSNÄT FÖR TELESYSTEM - SDH Tele Järnväg Installation av SDH-utrustningar ska utföras enligt tillverkarens anvisningar. Synkronisering av noden ska ske enligt anvisningar från CFIT. Tx ska anslutas mot UPP till högsta fibern i fiberparet. Tx ska anslutas mot NER till lägsta fibern i fiberparet.

167 KRAV 167 (235)! Ange vilka fibrer som ska anslutas till utrustningen.! Ange uppgifter om typ av utrustning, bestyckning, placering, anslutningskablar, strömförsörjning och jordning.! Se övergripande beskrivning om utrustning i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1107 samt i TDOK 2012:1113.! Kontrollera med CFIT vilka inställningar (settings) som ska programmeras eller strappas, för utrusningen.! Kontrollera med CFIT driftstöd, vilka inställningar för övervakning som ska programmeras. THD APPARATER OCH UTRUSTNINGAR I FLERFUNKTIONSNÄT FÖR TELESYSTEM - WDM Tele Järnväg Installation av våglängdsutrustning ska utföras enligt tillverkarens anvisningar.! Ange uppgifter om typ av utrustning, bestyckning, placering, anslutningskablar, strömförsörjning och jordning.! Se övergripande beskrivning om utrustning i Trafikverkets dokument TDOK 2012:1107.! Kontrollera med CFIT vilka inställningar (settings) som ska programmeras eller strappas, för utrusningen.! Kontrollera med CFIT driftstöd, vilka inställningar för övervakning som ska programmeras.

168 KRAV 168 (235) U APPARATER FÖR STYRNING OCH ÖVERVAKNING! Under aktuell kod och rubrik ska utförande illustreras med typritning, standardritning, montageritning, montageanvisning eller motsvarande och hänvisning utföras till planritningar och scheman så långt det är möjligt. Håltagning eller annat ingrepp i metallkonstruktioner som inte redovisats i denna handling får inte ske utan medgivande av beställaren. U//J U//JB APPARATER FÖR STYRNING OCH ÖVERVAKNING AV JÄRNVÄGSTRAFIK APPARATER I SIGNALSTÄLLVERKS-, LINJEBLOCKSSYSTEM OCH SIGNALSYSTEM FÖR RANGERING OCH DEPÅER" Signal järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilka apparater som ska ingå i teknikbyggnaderna (teknikhus, kiosker, kurar och skåp) i ställverkssystemet. U//JB.1 Kodare ATC-kodare Parallell kodare Signal järnväg! Ange vilka kodare som är aktuella för parallell markutrustning. ATC- kodare med kodkort samt plombering ska bestyckas enligt ritningar. Hylspropp till kodaren ska anslutas.

169 KRAV 169 (235) Seriell kodare Signal järnväg! Ange vilka kodare som är aktuella för seriell markutrustning.! Ange om det finns specifika krav på verktyg eller programmering av kodaren. Kabelgenomföringar till kodaren ska utföras på sådant sätt att de bibehåller damm- och striltäthet enligt normen IP 64. (Kravtext hämtad från avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0370.) Lösa kretskort till kodaren ska transporteras och förvaras i förpackningar som skyddar dem mot elektrostatisk uppladdning och urladdning. (Kravtext hämtad från avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0370.) För styrbar informationspunkt ska den godkända kodfilen alltid hämtas från IDA och överföras till (hand)dator. (Kravtext hämtad från avsnitt 4.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0370.) För hantering av seriell markutrustning ska avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0463 följas. ETCS-kodare Signal järnväg! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation. U//JB.2 Komponenter e d! Ange krav på komponenter som exempelvis - Drosslar - Filter - Balansmotstånd - Motstånd - Tillsatser - Induktiva givare

170 KRAV 170 (235) Drosslar Signal järnväg Drosslar ska monteras på plåthylla. Filter! Ange krav på plåthylla samt hur drosseln ska monteras. Signal järnväg! Ange vilka filter som ingår - Filter för slingkabel - Filter för linjeblock. U//JB.3 U//JB.4 Avkodningsenheter Utvärderingsenheter Signal järnväg! Ange vilken typ av utvärderingsenheter som ingår - Utvärderingsenhet för detektorslinga - Utvärderingsenhet för hastighetsidentifieringssystem (HIS) - Utvärderingsenhet för rälskontakt - Utvärderingsenhet för axelräknare. U//JC APPARATER FÖR LOKALT MANÖVERSYSTEM FÖR SIGNALSTÄLLVERK Signal järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilka apparater som behövs för det lokala manöversystemet för ställverket. U//JC.1 Manöverapparater Signal järnväg! Ange krav på utformning av manövertavla för ställverk 59.

171 KRAV 171 (235) U//JC.2 Datorbaserad manöverutrustning Signal järnväg! Ange typ av datorbaserad manöverutrustning och krav på anslutning av utrustning. U//JD SIGNALER, TAVLOR O D FÖR YTTRE SIGNALERING FRÅN BANAN Signal järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilka signaler, tavlor o d som behövs för yttre signalering från banan. Signaler och tavlors placering i spårets längdmätning och på vilken sida av spåret de ska placeras framgår av ritning eller annat underlag. Signalerna och tavlorna ska placeras i sid- och höjdled enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0555. U//JD.1 Signaler vid spår Signal järnväg! Ange krav på hur aktuella signaler vid spår ska utföras enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0359. U//JD.11 Huvudljussignaler Signal järnväg! Ange antal sken och montagesätt samt eventuella specifika krav på huvudljussignaler.

172 KRAV 172 (235) U//JD.12 Huvuddvärgsignaler Signal järnväg! Ange antal sken och montagesätt samt eventuella specifika krav på huvuddvärgsignaler. U//JD.13 Växlingsdvärgsignaler Signal järnväg! Ange antal sken och montagesätt samt eventuella specifika krav på växlingsdvärgsignaler. U//JD.14 Fristående försignaler Signal järnväg! Ange antal sken och montagesätt samt eventuella specifika krav på försignaler. U//JD.15 U//JD.151 Stopplyktor Stopplyktor med ljusöppning 21 cm Signal järnväg! Stopplyktor med stor ljusöppning.! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på stopplyktor. U//JD.152 Stopplyktor med ljusöppning mindre än 21 cm Signal järnväg! Stopplyktor med liten ljusöppning.! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på stopplyktor.

173 KRAV 173 (235) U//JD.16 Vägkorsningssignaler Signal järnväg! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på vägkorsningssignaler. U//JD.17 Vägkorsningsförsignaler Signal järnväg! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på vägkorsningsförsignaler. U//JD.18 U//JD.181 Diverse signaler mot banan Repetersignaler Signal järnväg! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på repetersignaler. U//JD.182 Brosignaler Signal järnväg! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på brosignaler. U//JD.183 Bromsprovssignaler Signal järnväg! Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på bromsprovsignaler. U//JD.184 Hinderkontrollyktor Signal järnväg Ange montagesätt samt eventuella specifika krav på bromsprovsignaler.

174 KRAV 174 (235) U//JD.2 Tavlor och skyltar vid järnväg Signal järnväg! En tavla är placerad vid spåret och är riktad mot järnvägstrafiken, d.v.s. tavlor enligt avsnitt 11 i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0625 (ytterligare tavlor kan finnas). Tavlor och skyltar vid spår ska placeras och monteras enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0530.! Om skylt Här börjar ringsträcka för vägskyddsanläggning ingår bör BASritning enligt nedan bifogas som kopia. Skylt Här börjar ringsträcka för vägskyddsanläggning monteras enligt ritning BAS 31259, blad 16. Skylten ska monteras före isolerskarv som avser fällsträcka för berörd väg.! Ange krav på märkskyltar till signaler. U//JE UTRUSTNINGAR FÖR TÅGÖVERVAKNINGSBESKED Signal järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilken utrustning som behövs för tågövervakningsbesked. U//JE.1 Baliser Signal järnväg Baliser ska monteras och kodas. Angivna mått för balisplacering ska ses som riktgivande. Osäkerheten beror på att slipers inte är inmätta. Vid montage av baliser i trafikerat spår ska balisen annulleras med täckplåt som är låsbar.! Ange krav på täckplåt.

175 KRAV 175 (235) Vid montage av nya balisgrupper ska det kontrolleras att de nya baliserna inte kommer i konflikt med redan befintliga balisgrupper, t.ex. tillfälliga hastighetsnedsättningar. U//JE.11 ATC-baliser Signal järnväg Montering, fästdetaljer och placering av balis samt val och montering av kodproppar i ATCbaliser ska utföras enligt anvisningar i avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0542. Anslutning av styrbar balis Förläggning av baliskabel ska utföras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0542. Skarvning mellan ATC-kabel och baliskabel ska utföras enligt anvisning i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0518 och TDOK 2014:0421. Montering av skyddshylsa på fast balis Vid montering av skyddshylsa ska åtdragningskraften endast vara något större än om enbart fingrarna använts enligt avsnitt 6 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0369. För seriell markutrustning För styrbar informationspunkt ska den godkända kodfilen hämtas från IDA och överföras till (hand)dator. (Kravtext hämtad från avsnitt 4.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0370.) För hantering av seriell markutrustning ska avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0463 följas. U//JE.12 ETCS-baliser Signal järnväg! Ange krav enligt leverantörens dokumentation.

176 KRAV 176 (235) U//JF UTRUSTNINGAR FÖR DETEKTERING OCH HINDERKONTROLL AV SPÅRAVSNITT Signal järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilken utrustning som behövs för detektering och hinderkontroll av spåravsnitt.! Anslutningar till I-räl och S-räl behandlas under SDB.31 samt SDB.32. U//JF.1 U//JF.11 Spåranslutningar Spårledningsanslutningar Signal järnväg Montage av spårledningsanslutningar (matning/upptag) ska utföras i spår och i respektive teknikbyggnad enligt avsnitt 4.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0490. U//JF.12 Förbindelseledningar Signal Järnväg Spårtvärförbindningar i S-räl ska utföras med 2x50 mm 2 Cu-lina. Förbindelseledningar ska utföras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0490 och avsnitt 10.8 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0412. U//JF.13 Kontaktförbindningar! Kontaktförbindningar till S-räl beskrivs under SRD.141. Kontaktförbindning över rälsskarv i I-räl Signal Järnväg Kontaktförbindning över rälsskarv i I-räl ska monteras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0490.

177 KRAV 177 (235) Kontaktförbindning i spårväxelkorsning Signal Järnväg Kontaktförbindning i spårväxelkorsning ska monteras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0490. Kontaktförbindning i växelns tungrot Signal Järnväg Kontaktförbindning i växelns tungrot ska monteras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0490. U//JF.14 Z-förbindningar Signal Järnväg! Z-förbindningar till S-räl beskrivs under SRD.141. Z-förbindning för I-räl ska utföras enligt avsnitt i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0490. U//JF.2 Axelräknare Signal Järnväg! Ange krav enligt leverantörens dokumentation. U//JF.3 Rälskontakter Signal Järnväg! Ange krav enligt leverantörens dokumentation.

178 KRAV 178 (235) U//JG APPARATER OCH UTRUSTNINGAR FÖR VÄXLAR OCH SPÅRSPÄRRAR Signal Järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilka apparater och utrustning som behövs för växlar och spårspärrar, ofta ingår materielen i spårs leverans och endast montage och injustering i signal. U//JG.1 Utrustningar för elektriskt styrda växlar och spårspärrar Signal Järnväg Montage av utrustning för elektriskt styrda växlar och spårspärrar ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0696. U//JG.11 Driv för växlar och spårspärrar Signal Järnväg! Ange vilken typ av driv som ska användas. Växeldriv av typ JEA ska monteras och anslutas enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0696. Växeldriv av typ MET ska monteras och anslutas enligt avsnitt 8 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0754.! Ange krav på montage av driv. U//JG.12 Tungkontrollkontakter o d Tungkontrollkontakter (TKK) för växel Signal Järnväg Tungkontrollkontakter ska monteras och anslutas enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0696 samt avsnitt 10 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0397.

179 KRAV 179 (235) Växelkontrollkontakter (LKK) för växel och spårspärr Signal Järnväg! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation. U//JG.13 Lokalställare Signal Järnväg Lokalställare ska monteras och anslutas enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0696. U//JG.14 Kopplingsskåp för växlar och spårspärrar Signal Järnväg Kopplingsskåp för växlar och spårspärrar ska monteras och anslutas enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0696. U//JG.15 Spårspärrar Signal Järnväg! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation.! Spårspärren är exklusive driv. U//JG.2 U//JG.21 Utrustningar för icke elektriskt styrda växlar och spårspärrar Växelställ för växlar och spårspärrar Signal Järnväg U//JG.22! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation. Växeltunglås Signal Järnväg! Ange vilken typ av växeltunglås som ska användas.

180 KRAV 180 (235) Montage av utrustning för icke elektriskt styrda växlar och spårspärrar ska utföras enligt avsnitt 5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0696. U//JG.23 Spårspärrar Signal Järnväg! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation.! Spårspärren är exklusive växelställ U//JH APPARATER OCH UTRUSTNINGAR I SYSTEM FÖR VÄGSKYDD Signal Järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilka apparater och utrustning som behövs för vägskyddssystem. All utrustning ska vara placerad med hänsyn till fritt utrymme utmed banan enligt Trafikverkets dokument TDOK 2014:0555. Lokalställare ska vara placerad så att den som använder den har överblick över plankorsningen och dess tillfartsvägar. U//JH.1 Signaler vid väg Signal Järnväg Montage och anslutning av signaler vid väg ska utföras enligt avsnitt 4 samt figurerna 9 och 10 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0359. U//JH.11 Ljussignaler Signal Järnväg Ljussignaler ska utföras enligt avsnitt 5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502. Ljussignaler med förstärkt skydd ska utföras enligt avsnitt 7 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502.

181 KRAV 181 (235) U//JH.12 Ljudsignaler Signal Järnväg! Ange krav på materiel för ljudsignaler enligt avsnitt 5.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502 eller hänvisa till annat dokument i handlingen. Ljudsignaler ska monteras ovanför kryssmärket i toppen av stolpen, med maximalt sju graders avvikelse från lodlinjen. Montage av ljudsignaler i en förlängd kryssmärkesstolpe får inte ske. (Kravtext hämtad från avsnitt 5.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502.) U//JH.2 Vägmärken Signal Järnväg! Ange krav på materiel för vägmärken (tavlor vid väg) enligt avsnitt 5.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502 eller hänvisa till annat dokument i handlingen. Vägmärken (Tavlor och skyltar vid väg) ska utföras enligt avsnitt 4 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0530. U//JH.21 Kryssmärke Signal Järnväg! Ange krav på materiel för kryssmärke enligt avsnitt 5.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502 eller hänvisa till annat dokument i handlingen. Kryssmärket ska monteras enligt avsnitt 5.2 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502. U//JH.28 Diverse vägmärken! Ange krav på övriga vägmärken som är aktuella i entreprenaden.

182 KRAV 182 (235) U//JH.3 Utrustning för frånkoppling Signal Järnväg! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation. U//JH.4 Hinderdetektorer Signal järnväg! Ange krav enligt tillverkarens dokumentation. U//JH.5 Fällbomsutrustning Signal järnväg Arbeten för fällbomsutrustning ska utföras enligt avsnitt 5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502.! Ange krav på materiel, placering och montage för fällbomsutrustning enligt avsnitt 5 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502 eller hänvisa till annat dokument i handlingen.! Ange krav på förstärkt skydd enligt avsnitt 7 och extra bomreflexer enligt avsnitt 7.1 i Trafikverkets dokument TDOK 2014:0502 eller hänvisa till annat dokument i handlingen. U//JJ TEKNIKHUS, KIOSKER, KURAR, SKÅP O D MED STYR- OCH ÖVERVAKNINGSUTRUSTNING Signal järnväg! Ange under aktuell kod och rubrik vilka nya och befintliga teknikbyggnader som entreprenören ska göra installationer i och vilka nya skåp som tillkommer. Utrustning som ska monteras på vägg ska sättas upp på stativram/hållare och/eller skenor. Objekt monterade på vägg ska grupperas på ett logiskt sätt för snabb identifiering.

183 KRAV 183 (235) Signaltekniska installationer ska utföras och bestyckas enligt signalritningar och andra underlag. U//JJ.1 Installation av signalutrustning i befintliga utrymmen Signal järnväg! Ange vilka befintliga utrymmen som berörs av ändringen i entreprenaden. U//JJ.2 Installation av signalutrustning i nya utrymmen Signal järnväg! Ange vilka nya utrymmen som berörs av ändringen i entreprenaden. U//JJ.3 Apparatskåp för signalutrustning! Ange om A-, B- eller C-skåp, enligt Trafikverkets standard, ska monteras på rörstolpar eller på skåpfundament enligt avsnitt 12.3 i Trafikverkets dokument TDOK 2013:0528. Apparatskåpen ska utföras för montage utomhus. Apparatskåp ska utföras med uppvärmning och ventilation. Uppvärmningen ska dimensioneras för att hålla kondens borta.

184 KRAV 184 (235) U//JK U//JK.1 APPARATER OCH UTRUSTNINGAR I FJÄRRSTYRNINGSSYSTEM APPARATER I FJÄRRSTYRNINGSSYSTEM FÖR ELANLÄGGNINGAR El-fjärrstyrning Järnväg! Ange - om det är RTU/APDL av typ 2, 3, 4, 5 eller annan typ - om lokalmanövertavla ingår - om nödfrånkoppling ingår - om spänningsförande delar i skåp och insidan av dörr ska vara beröringsskyddade. El-fjärrstyrning Järnväg Apparater för fjärrstyrning ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2013:0639. U//JK.2 APPARATER I FJÄRRSTYRNINGSYSTEM FÖR SIGNALANLÄGGNINGAR! Ange vilket fjärrstyrningssystem som ska installeras och hur operatörsplatser ska utformas.

185 KRAV 185 (235) Y MÄRKNING, KONTROLL, DOKUMENTATION M M! Under aktuell kod och rubrik ska utförande illustreras med typritning, standardritning, montageritning, montageanvisning eller motsvarande och hänvisning utföras till planritningar och scheman så långt det är möjligt. YTB MÄRKNING OCH SKYLTNING AV INSTALLATIONER! Kontrollera och ange vilket direktiv för märkning som gäller för entreprenaden. Kontroller Trafikverkets dokument TDOK 2012:1051, TDOK 2014:0844 och TDOK 2012:1171. Kontaktledning järnväg, Lågspänning järnväg, El-fjärrstyrning järnväg och Belysning väg Märkning och skyltning ska utföras på fast monterad stomme eller annan icke löstagbar del. Tele järnväg Märkning och skyltning ska utföras på fast monterad stomme samt på lock. Signal järnväg Märkning och skyltning ska utföras intill apparat så att märkning eller skyltning inte följer med apparat vid utbyte. Belysning väg All märkning ska utföras enligt Trafikverkets dokument TDOK 2012:1171 med tillhörande exempelbilaga TDOK 2012:1172. Befintlig märkning ska anpassas vid förändring även utanför entreprenadgränsen.! Märkning av nya och befintliga installationer ska ske enligt underliggande koder.

186 KRAV 186 (235) YTB.16 Märkning av el- och teleinstallationer Kontaktledning järnväg I AMA EL 16 utgår följande avsnitt: - Märkskylt utan hållare - Märkskylt med hållare. Belysning väg Manöverledning och plint ska märkas enligt SS Ange utformning och placering av skylt med avseende på att dess budskap klart ska framgå och att den lätt kan avläsas även när anläggningen är i drift.! Exempel på märkning av stolpar, armaturer och ledningar, se underliggande koder under YTB. YTB.161 Märkning av kanalisation Märkning av kabelskydd av plaströr Belysning väg! Ange - kulör på kabelskydd av plaströr - vilka typer av installationer respektive kulör är ämnad för - om kabelskydd av plaströr ska adressmärkas med uppgift om var andra änden mynnar ut - om kabelskydd av plaströr ska förses med detekterbar tråd. YTB.1631 Märkning av centralutrustningar i elkraftinstallationer Belysning väg Skylt för märkning av komponent i belysningsoch grupp-central ska ha texthöjd av minst 5 mm.

187 KRAV 187 (235) YTB Märkning av kabelskåp Belysning väg Skylt med centralmärkning ska fästas på framsidan av belysningscentral och kabelskåp. Skylt med Trafikverkets logotyp ska fästas på samma linjal som centralmärkning med logotypen till vänster om centralmärkningen. Skyltmaterielen ska vara av typen Hammarprodukter eller likvärdig. Texthöjden ska vara minst 25 mm. Skyltarna fästs med rostfri skruv. Skyltarna fästs med pop nit. Skyltarna limmas om god och varaktig vidhäftning kan erhållas.! Belysningscentraler ska märkas med beteckningar från två olika system. Dels med ett Komponent-ID och dels en Alternativ märkning.! Uppgifter om centralens märkning (komponent-id och alternativ märkning) tas fram i samråd med Trafikverkets elspecialiststöd under projekteringen.! Exempel på Komponent-ID -skylt.!! Exempel på skylt med Alternativ märkning.! Skyltarna ska monteras synliga från väg, mittcentrerade på belysningscentralens framsida. Skyltarna ska monteras synliga från väg, mittcentrerade på belysningscentralens baksida. Skylt med Alternativ märkning ska monteras ovanför Komponent-ID skylt.

Trafikverkets branschdagar 2013 Teknik och miljö. Trafikverkets komplement till AMA EL 12

Trafikverkets branschdagar 2013 Teknik och miljö. Trafikverkets komplement till AMA EL 12 Trafikverkets branschdagar 2013 Teknik och miljö Trafikverkets komplement till AMA EL 12 Projekt TRVAMA EL 12, Trafikverkets komplement till AMA EL 12 Uppdrag Ta fram Trafikverkets komplement till AMA

Läs mer

Teknisk handbok. Belysning. Projekteringsanvisningar

Teknisk handbok. Belysning. Projekteringsanvisningar Teknisk handbok Belysning Projekteringsanvisningar Innehåll 1 Projekteringsrutiner för belysning för gator och vägar 2 1.1 Föreskrifter 2 1.2 Kanalisationssystem 2 1.3 Elkraftsystem 2 1.4 Belysningssystem

Läs mer

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT Nacka Energi svarar för elnätet inom kommundelarna med postadress Nacka, Saltsjö-Duvnäs, Saltsjöbaden och Älta. Adress och telefonnummer Information

Läs mer

6.4 TEKNISK BESKRIVNING

6.4 TEKNISK BESKRIVNING Diarienummer 6.4 TEKNISK BESKRIVNING Utbyte av gatubelysning i Ödeshögs tätort Beställare Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Datum: 2011-05-03 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TEKNISK BESKRIVNING

Läs mer

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER ALLMÄNT Mät- och ersättningsregler MER är anpassade till AMA och är avsedda att användas vid förteckning av mängder och vid mätning och ersättning

Läs mer

Handledning för upprättande av TB och MF för underhåll och förbättring av bro

Handledning för upprättande av TB och MF för underhåll och förbättring av bro 2015-04-17 1 Handledning för upprättande av TB och MF för underhåll och förbättring av bro 1. Inledning Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro TRV publikation 2014:046 tillämpas

Läs mer

6 EL- OCH TELESYSTEM 63 ELKRAFTSYSTEM. 63.B Eldistributionsnät FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING MM

6 EL- OCH TELESYSTEM 63 ELKRAFTSYSTEM. 63.B Eldistributionsnät FÖRARBETEN, HJÄLPARBETEN, SANERINGSARBETEN, FLYTTNING, DEMONTERING, RIVNING, RÖJNING MM Denna mängdförteckning är upprättad enligt EL AMA 12 Anbudsgivare skall i kolumnerna a-pris och kostnad föra in uppgifterna. I a-pris skall exkludera mervärdesskatt men omfatta alla med arbetet förbundna

Läs mer

Kap 7 BELYSNING. Reviderat HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun

Kap 7 BELYSNING. Reviderat HANDBOK KSF Gatu- och trafiksektionen, NBF Natur- och gatudriftsavdelningen Huddinge Kommun Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 BELYSNINGSCENTRAL 7.9 STOLPINSATS 7.10 DRIFT 7.11 BESIKTNING Reviderat 2016

Läs mer

Handledning för upprättande av OTBbu och MF för underhåll och förbättring av bro

Handledning för upprättande av OTBbu och MF för underhåll och förbättring av bro 1 Handledning för upprättande av OTBbu och MF för underhåll och förbättring av bro 1. Inledning Mät- och ersättningsregler för underhåll och förbättring av bro TRV publikation 2011:158 tillämpas vid förteckning

Läs mer

Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar. Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB

Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar. Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB Bilaga 1 2012-03-09 Teknisk kravspecifikation Dnr LiU-2012-00496 1(19) Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB Handling

Läs mer

Äldreboende, Nora 2:6, Trängen 1 Nora Fastigheter AB. Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar. Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag

Äldreboende, Nora 2:6, Trängen 1 Nora Fastigheter AB. Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar. Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag AB adabacum Kaptensgatan 3 703 65 ÖREBRO Tel: 070-5862699 leif.akesson@abacum.se Upprättad: Reviderad: INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Rebel 91 Teknisk beskrivning för anordnande av vägbelysning. Sveriges kommuner och landsting (f.d Kommunförbundet) och Trafikverket.

Rebel 91 Teknisk beskrivning för anordnande av vägbelysning. Sveriges kommuner och landsting (f.d Kommunförbundet) och Trafikverket. 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings AMA 07 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten. Svensk Byggtjänst. EL AMA 09 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska arbeten.

Läs mer

TRVAMA EL 16Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16

TRVAMA EL 16Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16 Susanna Ström, IVtm KRAV TRVAMA EL 16Trafikverkets ändringar och tillägg till AMA EL 16 TDOK 2016:0191 2.0 2017-07-14 KRAV 2 (180) Dokumentdatum TDOK 2016:0191 2017-07-14 2.0 Fastställt av Gäller från

Läs mer

Remiss - Får ej åberopas. Tillämpning. Upprättande av tekniska beskrivningar med hjälp av RA Hus. AMA-nytt kompletterar AMA och RA

Remiss - Får ej åberopas. Tillämpning. Upprättande av tekniska beskrivningar med hjälp av RA Hus. AMA-nytt kompletterar AMA och RA Tillämpning Upprättande av tekniska beskrivningar med hjälp av RA Hus RA Hus 18 innehåller råd- och anvisningstext som är ett hjälpmedel för upprättande av tekniska beskrivningar. Rådtexten i RA är redigerad

Läs mer

UTBYGGNAD AV FIBERNÄT UTFÖRANDEBESKRIVNING ENTREPRENAD FÖR FIBERNÄT

UTBYGGNAD AV FIBERNÄT UTFÖRANDEBESKRIVNING ENTREPRENAD FÖR FIBERNÄT Länghem Landsbygd Fiber Sida 1 av 6 Länghem Landsbygd Fiber UTBYGGNAD AV FIBERNÄT UTFÖRANDEBESKRIVNING ENTREPRENAD FÖR FIBERNÄT Länghem Landsbygd Fiber Sida 2 av 6 Denna beskrivning ansluter till AMA Anläggning

Läs mer

UTBYGGNAD AV FIBERNÄT

UTBYGGNAD AV FIBERNÄT Månstadfiber Ekonomisk Förening Sida 1 av 5 Månstadfiber Ekonomisk Förening UTBYGGNAD AV FIBERNÄT UTFÖRANDEBESKRIVNING ENTREPRENAD FÖR FIBERNÄT Månstadfiber Ekonomisk Förening Sida 2 av 5 Denna beskrivning

Läs mer

Generella anvisningar elinstallation

Generella anvisningar elinstallation Generella anvisningar elinstallation Anmälan av elinstallationsarbete Elinstallationsarbete enligt Svensk Standard SS 437 01 40 skall innan det påbörjas anmälas på foranmalan.nu av elinstallatör. Vid anslutning

Läs mer

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Vill du tillverka din egen närproducerade och förnybara el med anslutning till Gislaved Energi Elnät? Det finns idag många sätt

Läs mer

Entreprenadföreskrifter

Entreprenadföreskrifter HANINGE KOMMUN Sid 1 (9) Förfrågningsunderlag Entreprenadföreskrifter GENERALENTREPRENAD Stadsbyggnadsförvaltningen Vatten och avlopp HANINGE KOMMUN Sid 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA ALLMÄN ORIENTERING

Läs mer

BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Ulf TDOK 2014: Chef VO Underhåll

BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Dokumentdatum. Eriksson Ulf TDOK 2014: Chef VO Underhåll BVDOK 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0696 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2006-09-01 Ersätter Ersatt av BVS 544.91100 [Ersatt av]

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR ANSLUTNING SOLCELLSANLÄGGNING Vår anvisning för anslutning av solcellsanläggningar är ett komplement till Energiföretagens handbok Anslutning av elproduktion till lågspänningsnätet

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) ABM (Allmänna

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGSPROCESSEN 8 7 ca 20 veckor ca 21 veckor 6 HEJ HEJ ca 6 veckor 1 3 5 5 ca 12 veckor 2 4 ca 2 veckor ca 10 veckor Se till att vara ute

Läs mer

Telesystem. Yttre antenner för järnvägsfordon

Telesystem. Yttre antenner för järnvägsfordon bd KRAV Telesystem. Yttre antenner för järnvägsfordon TDOK 2015:0289 Version 1.0 2015-07-31 KRAV 1 (8) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Bo Bergström, ITif TDOK 2015:0289 1.0

Läs mer

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst

Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst KAPITEL 9 BELYSNING 9.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 13 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst EL AMA 12 Allmän material- och arbetsbeskrivning för eltekniska

Läs mer

Information vid nyanslutning och servisändringar

Information vid nyanslutning och servisändringar Information vid nyanslutning och servisändringar Anslutning och mätning ska utföras enligt SS437 01 02, Elinstallationer för lågspänning och enligt den nu gällande anvisning som är framtagen av Energiföretagen,

Läs mer

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler 30 april 2010 Regler 1 (10) Övik Energi Nät Elinstallationsregler Övik Energi Nät Installationsregler Syfte Vårt samarbete förenklar för kunden. Som elinstallatör är du en viktig samarbetspartner. Det

Läs mer

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare Reviderad 18-12-2015 Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare 1. Anmälningar 2. Besiktningar av elinstallationer 3. Mätarcentraler och mätare 4. Serviskabel 5. Luftledningsservis 6.

Läs mer

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus Guide Elanslutning Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! 2 Den här guiden fungerar som Bergs Tingslags Elektriska Aktiebolag (BTEA) allmänna villkor och förklarar hur processen går till

Läs mer

06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE

06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE 06.6 RAMBESKRIVNING EL OCH TELE snr: Luleå WSP Systems WSP Systems SE- Tel: +46 10 722 50 00 Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm www.wspgroup.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 6 EL- OCH TELESYSTEM...

Läs mer

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW Mikroproduktion Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW www.vemab.se 0492-76 93 00 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGS- PROCESSEN HEJ Föranmälan 1 Beställning inom ma 30 dagar 3 HEJ 5 2 Offert ca 3-4 veckor senare 4 Anläggningsid och avtal Förberedelser

Läs mer

Innehåll. 1 Mängdförteckning MER 9. 2 Begreppsbestämningar i MER Tillämpningsanvisningarna i MER Arbeten i MER 69.

Innehåll. 1 Mängdförteckning MER 9. 2 Begreppsbestämningar i MER Tillämpningsanvisningarna i MER Arbeten i MER 69. Innehåll Förord 5 Författarens förord 7 1 Mängdförteckning MER 9 1.1 Allmänt 11 1.2 Upprättande av mängdförteckning 16 1.3 Mall till mängdförteckning 18 2 Begreppsbestämningar i MER 23 3 Tillämpningsanvisningarna

Läs mer

Handledning digital MB Brounderhåll

Handledning digital MB Brounderhåll 2010-04-28 1 (8) Handledning digital MB Brounderhåll 1 INLEDNING Digital MB Brounderhåll är ett programpaket och hjälpmedel för upprättande av objektspecifik mängdbeskrivning (MB), mängdförteckning (MF)

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Bilaga 9 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det aktuella

Läs mer

Instruktion för arbete på eller nära kontaktledningsoch tågvärmeanläggningar vid Jernhusens spårområden

Instruktion för arbete på eller nära kontaktledningsoch tågvärmeanläggningar vid Jernhusens spårområden för arbete på eller nära kontaktledningsoch tågvärmeanläggningar vid Jernhusens spårområden 1 (15) 1 Omfattning Denna anvisning gäller för all skötsel av och allt arbete på eller nära kontaktlednings-

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Totalentreprenader och Vägräcken Räckeskonferens

Totalentreprenader och Vägräcken Räckeskonferens Totalentreprenader och Vägräcken Räckeskonferens 2017-11-16 1 Mall Teknisk beskrivning, (TB-mall) för Totalentreprenader(TE) Trafikverkets egen mall med egen struktur Funktionella krav Inte produktionsresultat

Läs mer

ELINSTALLATION VILLA LTA LÅGTRYCKSAVLOPP

ELINSTALLATION VILLA LTA LÅGTRYCKSAVLOPP ELINSTALLATION VILLA LTA LÅGTRYCKSAVLOPP KARLSHAMN ENERGI VATTEN AB Anvisningar för elinstallationer LTA villapumpstation 1. Elinstallation av villapumpstation. Karlshamn Energi Vatten AB har en policy

Läs mer

LTA - LÅGTRYCKT AVLOPP KARLSHAMNS KOMMUN

LTA - LÅGTRYCKT AVLOPP KARLSHAMNS KOMMUN Dokumentnamn: LTA Karlshamn - Elinstallation villapumpstation Sida 1/9 1. Elinstallation av villapumpstation. Karlshamns Kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, VA-enheten har en policy för hur man skall

Läs mer

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION Installera produktionsanläggningar Tekniska anvisningar och råd vid anslutning, lågspänning. För att säkerställa god elkvalite, hög elsäkerhet och driftsäkerhet i vårt elnät

Läs mer

GEAB:s installationsguide för elinstallatörer

GEAB:s installationsguide för elinstallatörer GEAB:s installationsguide för elinstallatörer 1 Innehåll Vårt samarbete förenklar för kunden 3 Anslutning till elnätet 4 Hur ska installationen utföras? 4 Det här gäller för kabelskyddsrören 5 Anslutningspunkt

Läs mer

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på.

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. t e h g i t s a f n i d l l i El t Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. Det är mycket att tänka på när man bygger nytt. När du ska ha el till din fastighet är det vår uppgift på Luleå

Läs mer

Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7.

Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7. Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7.9 BESIKTNING Reviderat sommar 2015 1 7.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet Dokumentägare: Dokumenttyp: Anvisning Publicerat datum: 2019-03-13 Dokumentid: David Håkansson ANV - 00129 Godkännare: Version: Stefan Claesson 5.0 Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning

Läs mer

Locum-ESA Tillfälliga elanläggningar Kopplingsutrustningar på byggarbetsplatser

Locum-ESA Tillfälliga elanläggningar Kopplingsutrustningar på byggarbetsplatser Locum-ESA Tillfälliga elanläggningar Kopplingsutrustningar på byggarbetsplatser Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2011-09-26 R 11 Lars Eliasson Börje Hjorth Karin Sjöndin 2008-10-10 2011-09-26 2011-09-26

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen Upplysningar

Läs mer

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Mälarenergi finns nära kunderna i Mälardalen. Vi levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Vi har erfarenheten, viljan och förmågan att

Läs mer

Slättberget - Parkering

Slättberget - Parkering Rambeskrivning EL 1/14 Ändring: Ändrings datum: Slättberget - Parkering RAMBESKRIVNING - EL Göteborg Ramböll Sverige AB Elteknik INNEHÅLLSFÖRTECKNING 6 EL- OCH TELESYSTEM...3 Rambeskrivning EL 2/14 63

Läs mer

Beskrivning avseende VVS & KYL

Beskrivning avseende VVS & KYL Beskrivning avseende VVS & KYL MALMÖ STADSTADSFASTIGHETER 2(7) Innehållsföreteckning: Allmänt... 3 5 VA-, VVS-, KYL- OCH PROCESSMEDIESYSTEM... 4 56 VÄRMESYSTEM... 4 57 LUFTBEHANDLINGSSYSTEM... 4 8 STYR-

Läs mer

Riktlinje Hiss. Upprättad av: Nicklas Boström Ansvarig: Nicklas Boström Datum: Revidering:

Riktlinje Hiss. Upprättad av: Nicklas Boström Ansvarig: Nicklas Boström Datum: Revidering: Riktlinje Upprättad av: Nicklas Boström Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad Bilaga 7 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) Upprättad av Datum Ver.rev

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) Upprättad av Datum Ver.rev Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) UTFÖRANDE AV BERGVÄRMEANLÄGGNING SKELLEFTEÅ LOTSSTATION, TOTALENTREPRENAD Nedanstående föreskrifter ansluter till AF AMA 98. Föreskrifter i AF AMA 98 har

Läs mer

Anslutningsavgifter inom Upplands Energis nätområde

Anslutningsavgifter inom Upplands Energis nätområde Anslutningsavgifter inom Upplands Energis nätområde 1. Nyanslutning för 16-25 A servissäkring Anslutningsavgift fastställs i offert. För offerten använder Upplands Energi följande regelsystem i enlighet

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

Tillämpningsbestämmelser Anslutning till elnätet

Tillämpningsbestämmelser Anslutning till elnätet Tillämpningsbestämmelser Anslutning till elnätet Elinorr Anslutningsgrupp Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Normer och föreskrifter... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Anslutningsavtal om nättjänst (Nätavtal)...

Läs mer

Administrativa föreskrifter

Administrativa föreskrifter Administrativa föreskrifter Allmän rättsorientering Huvudområden Privaträtt Reglerar rättsförhållanden mellan fysiska, juridiska och offentliga personer. Offentlig rätt Reglerar offentlig (statlig och

Läs mer

ULRICEHAMNS ENERGI AB. Bilaga 1 Byggande av fastighetsnät för multimedia. Teknisk beskrivning

ULRICEHAMNS ENERGI AB. Bilaga 1 Byggande av fastighetsnät för multimedia. Teknisk beskrivning ULRICEHAMNS ENERGI AB Byggande av fastighetsnät för multimedia ULRICEHAMN Torbjörn Ragnar Boråsvägen 17D 523 37 ULRICEHAMN TEL. 0321-35057 ANTAL SIDOR: 9 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 6 EL- OCH TELESYSTEM

Läs mer

Undervisningen i ämnet järnvägsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet järnvägsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: JÄRNVÄGSTEKNIK Ämnet järnvägsteknik behandlar underhåll, ombyggnation, nybyggnation och felsökning av järnvägsanläggningars el- och signalsystem. I ämnet ställs höga krav på både trafik- och elsäkerhet

Läs mer

Svenska kraftnäts kompletterande krav på redovisning av egenkontroll av elinstallation och innehavarens ansvar vid anläggningsprojektprojekt

Svenska kraftnäts kompletterande krav på redovisning av egenkontroll av elinstallation och innehavarens ansvar vid anläggningsprojektprojekt SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH BETECKNING/DNR TR13-O3-OI Svenska kraftnäts kompletterande krav på redovisning av egenkontroll av elinstallation och innehavarens ansvar vid anläggningsprojektprojekt

Läs mer

Kv LINNÉA 12 KLIPPANS KOMMUN UPPFÖRANDE AV PULSARENA SAMT NY STOLPBELYSNING RAMBESKRIVNING EL FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TOTALENTREPRENAD

Kv LINNÉA 12 KLIPPANS KOMMUN UPPFÖRANDE AV PULSARENA SAMT NY STOLPBELYSNING RAMBESKRIVNING EL FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TOTALENTREPRENAD Kv LINNÉA 12 KLIPPANS KOMMUN SNYGGATORPSSKOLAN UPPFÖRANDE AV PULSARENA SAMT NY STOLPBELYSNING RAMBESKRIVNING EL FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TOTALENTREPRENAD Handlingsdatum 2010-06-16 Handläggare: Stefan Persson

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk Entreprenadavtalets livscykel Filip Funk 2018 03 28 Översikt Entreprenadformer Standardavtal Byggnadens och byggprocessens olika skeden Anbudsförfrågan (administrativa föreskrifter) Närmare om AB 04 och

Läs mer

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag PRISER FRÅN OCH MED 180101 Elnät Företag 2018 www.malarenergi.se 1 år 2018 Pris Lägenhet 2 KATEGORI/MÄTARSÄKRING Lägenhet 2 FAST AVGIFT 1 SEK/MÅNAD 68 ELÖVERFÖRING ÖRE/kWH 1. I den fasta avgiften ingår

Läs mer

Producera egen el. Samlad information om hur du kommer igång med solceller.

Producera egen el. Samlad information om hur du kommer igång med solceller. Producera egen el Samlad information om hur du kommer igång med solceller. Innehåll 1. Producera egen el sid. 3 Vem är mikroproducent? sid. 3 Vad kan jag få ersättning för? sid. 3 2. Jag vill producera

Läs mer

Ansluta el inom SkövdeNät AB:s koncessionsområde

Ansluta el inom SkövdeNät AB:s koncessionsområde Ansluta el inom SkövdeNät AB:s koncessionsområde Gäller från och med 2017-01-01 Anslutning Vid ny anslutning eller utökning av en befintlig anslutning betalas en anslutningsavgift för anslutningen till

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år;

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade den -- maj 2015. Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 2 förordning

Läs mer

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET Teknisk specifikation rev 6 1 (5) TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET 1 ALLMÄNT 1.1 Definitioner För denna specifikation är följande definitioner tillämpliga: Nätägare

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.1 Planera 3 1.1.1 Bestämma område 3 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner 3 1.1.3 Undersöka samförläggning 3 1.1.4

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.3 1 2 INNEHÅLL 1.1 Planera... 5 1.1.1 Bestämma område... 5 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner... 5 1.1.3 Undersöka samförläggning... 5

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf 2014:0408 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2004-03-10 Ersätter Ersatt av BVS 544.92130 [Ersatt av] 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus Jämtkraft Elnät Guide Elanslutning För villa och fritidshus Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! Den här guiden förklarar hur processen går till att ansluta el till din nybyggnation.

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter ( 2008:1) och allmänna råd om hur elektriska anläggningar ska vara

Läs mer

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10 Järnvägsnätsbeskrivning Ånge Kommun spåranläggning Ånge Kommun 2013-05-10 Innehållsförteckning Allmän information 4 1.1...INLEDNING 4 1.2...JURIDISK STATUS 4 1.2.1... ANSVAR 4 1.3...GILTIGHETSTID OCH ÄNDRINGAR

Läs mer

Teknisk Beskrivning. Förfrågningsunderlag

Teknisk Beskrivning. Förfrågningsunderlag Funktions- och driftsentreprenad reservkraft samt skötsel, provning, underhåll av ställverk Sahlgrenska Sjukhuset Mölndals sjukhus Östra Sjukhuset Teknisk Beskrivning Förfrågningsunderlag 2013-03-15 Upprättad

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

4 Förutom arbetet som elinstallatören utför i huset, sätter elinstallatören även upp fasadmätarskåpet.

4 Förutom arbetet som elinstallatören utför i huset, sätter elinstallatören även upp fasadmätarskåpet. Sida 1 av 7 Anslutningar till elnätet Våra installationsregler för lågspänningsanläggningar är ett komplement och förtydligande bestämmelserna i Elsäkerhetsförordningen (2017:218) och Svensk Standard som

Läs mer

Instruktion för arbete på eller nära kontaktledningsoch tågvärmeanläggningar vid Jernhusens spårområden

Instruktion för arbete på eller nära kontaktledningsoch tågvärmeanläggningar vid Jernhusens spårområden för arbete på eller nära kontaktledningsoch tågvärmeanläggningar vid Jernhusens spårområden 1 (15) 1 Omfattning Denna anvisning gäller för all skötsel av och allt arbete på eller nära kontaktlednings-

Läs mer

el till din fastighet?

el till din fastighet? Behöver du bygg-el eller el till din fastighet? Information till dig som sökt bygglov på Gotland från GEAB som äger elnätet. Det är mycket att tänka på när man ska bygga nytt Här beskriver vi hur du ska

Läs mer

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (6) TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Kopplingsutrustning TBE 118 Utgåva 6 (S) Innehåll 1 ALLMÄNT...2 2 DEFINITIONER...2 3 GENERELLA PRODUKTKRAV...3 3.1 Standardisering...3

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INSTALLATIONSTEKNIK Ämnet installationsteknik handlar om hur man bygger nya elinstallationer samt hur man bygger om och utökar befintliga elanläggningar. Ämnet behandlar också felsökning och hur man avhjälper

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM Ledningssamordning Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-29 Projektnummer: 152531 Dokumenttitel: PM Ledningssamordning

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Instruktioner för externa elinstallationsföretag

Instruktioner för externa elinstallationsföretag er för externa elinstallationsföretag Jernhusen AB (publ) 1 (7) 1. Inledning Detta dokument är en allmän instruktion om elsäkerhet för externa elinstallationsföretag som utför arbeten på Jernhusens starkströmsanläggningar

Läs mer

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 2

Elbasen. Vägledning för elinstallationer. Utgåva 2 Elbasen Vägledning för elinstallationer Utgåva 2 SEK Handbok 436 Utgåva 2 Maj 2009 Elbasen - Vägledning för elinstallationer En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard. 2009, SEK Svensk Elstandard SEK

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Konsoliderad version Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas Observera att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. Lydelse per den 15 april 2016. ELSÄK-FS

Läs mer

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1

Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Anvisningar för robust fiber Bilaga 7: Fiberanläggningsprojekt Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. BESKRIVNING AV FIBERANLÄGGNINGSPROJEKT... 4 1.1 Planera... 4 1.1.1 Bestämma område... 4 1.1.2 Kontrollera

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den 24 mars

Läs mer

Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB

Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN AV ELINSTALLATIONSARBETE 3 1.1 Allmänt 3 1.2 Föranmälan 3 1.3 Ändring av mätarsäkring eller huvudledning före

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (9) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och s förvaltningsområde.

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer