Kultur- och fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämnden"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Ordförande: Margareta Rosvall (kd) Kultur- och fritidschef: Barbro Magnusson Resultatområde: Kultur- och fritidsnämnden Intäkter Externa intäkter Interna intäkter Kommunbidrag Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Övriga externa kostnader Interna kostnader Kapitalkostnader Summa kostnader RESULTAT Jämförelse mellan olika kommuner Kostnad för fritidsverksamhet, kr/invånare Innefattar även fritidsgårdsverksamhet (BUN) Kommun brutto/netto 2001 Falköping 871 / 727 Ulricehamn 753 / 623 Vara 647 / 537 Nässjö 964 / 817 Kostnad för kulturverksamhet, kr/invånare Innefattar även stöd till studieförbund (KS) och musikskola (BUN) Kommun brutto/netto 2001 Falköping 865 / 770 Ulricehamn 573 / 522 Vara 881 / 825 Nässjö 630 / 573 Ansvarsområde Kultur- och fritidsnämnden och dess förvaltning svarar för att förverkliga kommunens kultur- och fritidspolitiska mål och stöder kultur- och fritidssektorn i kommunen bl.a. genom samarbete med organisationer, föreningar och enskilda. Kultur- och fritidsnämnden har ansvar för biblioteken, badverksamheten, fritidsverksamheten, museiverksamheten samt verksamheterna på kulturoch fritidskontoret m.m. Kultur- och fritidsnämnden har tidigare arbetat med målstyrning. Hittills har analyser genomförts och för en del av nämndens verksamheter har också förslag till framgångsstrategier och målformuleringar arbetats fram, dock utan att ett färdigt material föreligger. Ett övergripande mål för kultur- och fritidsnämnden har antagits. De framgångsstrategier som har föreslagits för nämndens verksamheter skall bearbetas vidare med korta och långa mål och därefter handlingsplaner. Övergripande mål Alla kommuninvånare skall ges möjlighet till en rik och meningsfull fritid och ett livslångt växande genom kulturoch fritidsaktiviteter, som de själva kan välja och påverka års bokslut visar ett överskott på 807 tkr. Resultatet beror i huvudsak på inköps- och anställningsstoppet, vilket medfört att inköp har skjutits upp och vikarier inte anställts vid sjukskrivningar. Periodiseringar har påverkat resultatet positivt. Kultur- och fritidsnämndens verksamheter (bruttokostnader) Bibliotek 24% Museum 11% Bad 15% Förvaltningsgemensamt 5% Fritid 34% Bidrag 11% Kvalitetsarbete Enligt kvalitetspolicyn skall nämnderna fastställa mätbara kvalitetsmål, upprätta en handlingsplan för kvalitetsarbetet och utarbeta ett system för hur synpunkter/klagomål på tjänster som nämnderna erbjuder, ska inhämtas och hanteras. Arbetet med att fastställa mätbara kvalitetsmål har pågått i samband med nämndens målstyrningsarbete, men är ännu inte klart. En handlingsplan för det fortsatta arbetet skall utarbetas.

2 En klagomålspolicy har antagits. Nästa steg blir att utbilda all personal. Ett stort arbete med att göra en medieplan för Falköpings bibliotek inleddes med en gemensam studiedag för all personal i slutet av april. En medieplan är ett strategiskt dokument som syftar till att bibliotekets inköp, exponering och gallring av medier, bättre ska spegla besökarnas efterfrågan och de politiska målen för verksamheten. Arbetet fortsätter under Handikappbryggan vid Skogssjön på Mösseberg Jämförelse uthyrningsverksamheten Uthyrningsverksamheten totalt för anläggningar och lokaler (inkl. skollokaler) Antal uthyrda timmar totalt Antal uthyrda tillfällen totalt Antalet uthyrda timmar i idrottsanläggningar Sporthallar Gymnastiksalar Fotbollsplaner Urval av gymnastiksalar/sporthallar, bokad tid/tillgänglig tid Dotorpsskolans gymnastiksal 62 % 72 % Kyrkerörsskolans gymnastiksal 69 % Vartoftaskolans gymnastiksal 55 % 61 % Frejahallens A-hall 76 % 64 % Frejahallens B-hall 83 % 66 % Frejahallens friidrottshall 29 % 20 % Odenhallens sporthall 74 % 72 % Åtgärder med hänvisning till barnkonventionen Alla barn har rätt att respekteras för vad de tycker och tänker och få möjlighet att uttrycka sin mening ur Falköpings kommuns Checklista för barnkonventionen. På huvudbiblioteket har en referensgrupp för IT-galleriet skapats. Gruppen har haft två möten hittills och syftet är att ungdomarna ska kunna vara med och påverka verksamheten i IT-galleriet. Fritidsverksamhet Fritid Falköping svarar för uthyrning av idrottsanläggningar, sporthallar, gymnastiksalar, skollokaler m.m. Avdelningen svarar även för verksamheten vid vissa friluftsanläggningar, föreningsservice och föreningskontakter, ungdomsverksamhet såsom sportlovsaktiviteter och UKM-festival (Ung Kultur Möts), lotteritillståndsgivning samt registrering och tillsyn av lokala lotterier enligt lotterilagen m.m. Fritid Falköping har till uppgift att svara för uthyrning av drygt 500 objekt och att upprätta ett femtiotal scheman för verksamheter inom- och utomhus. Intresset för Oden Sportcenter har hela tiden vuxit. Efterfrågan på Frejahallens friidrottshall har under året ökat från såväl lokala som externa föreningar. Antalet övernattningar i samband med läger och arrangemang ökade kraftigt jämfört med 2001, i huvudsak beroende på att arrangemanget Volley 2000 under våren förlagts till Odenområdet, vilket innebar gästnätter fördelade på olika anläggningar och skolor. Ungdomsspelen/Skol-DM på Odenplan, en idrottstävling för funktionshindrade ungdomar från hela Västra Götaland Fritidsverksamheten visar ett överskott på 45 tkr. Intäkterna för uthyrningsverksamheten är lägre än de budgeterade, men detta kompenseras delvis genom att även kostnaderna minskat. Den stora ökningen i antalet övernattningar avspeglar sig inte nämnvärt i ökade intäkter för kultur- och fritidsnämnden, eftersom förläggningen i huvudsak sker i klassrum i olika skolor och de intäkterna tillfaller barn- och utbildningsnämnden.

3 Antal uthyrda timmar i Frejahallens friidrottshall Lägerverksamhet, antal övernattningar i egna lokaler Antalet öppetdagar i Mössbergsbacken per säsong 2001/ / En vakant halvtidstjänst under en del av året har bidragit till det positiva resultatet, liksom inköpsstoppet som inneburit att utrustning till anläggningarna inte kunnat köpas in, såsom t.ex. innebandysarg. Kultur- och fritidsnämnden har fått kommunfullmäktiges uppdrag att tillsammans med berörda nämnder, Folkhälsorådet, föreningarna, näringsliv och studieförbund, utarbeta ett idrottspolitiskt handlingsprogram för Falköpings kommun. Målet är att utveckla idrotten. Syftet är att se möjligheterna till utveckling och knyta ihop olika intressen för att åstadkomma ett långsiktigt och brett samarbete i gemensamma frågor. Arbetet i projektgruppen och olika samrådsgrupper har påbörjats under hösten. Fritidskontoret har under hösten flyttat till lokaler i Collegium Park, Odengatan 24. C-nedfarten i Mössebergsbacken Slutsatser och åtgärder Fritidsverksamheten har tillgång till bra idrottsanläggningar och lokaler i övrigt. Däremot finns begränsade medel för att byta ut och förnya materiel för de olika idrottsgrenarna. Det sparbeting som finns för kultur- och fritidsnämnden på 250 tkr under 2003 och 500 tkr 2004 innebär att verksamheten vid Mössebergs slalombacke måste förändras genom annan driftform som ger minskade kostnader. En arbetsgrupp har tillsatts för att utreda om Falköpings AIK kan ta över driftansvaret. Tekniska kontoret har fått i uppdrag att installera kortlås på idrottsanläggningarna och det kommer att påverka rutinerna för Fritid Falköping och under en övergångsperiod innebära merarbete. Resultatområde: Badverksamhet Intäkter Externa intäkter Interna intäkter Kommunbidrag Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Övriga externa kostnader Interna kostnader Kapitalkostnader Summa kostnader RESULTAT Badverksamhet Badverksamheten ska ge kommuninvånarna rika möjligheter till rekreation och friskvård. Odenbadet är öppet för allmänheten alla årets dagar med undantag för vissa helgdagar. Simskola anordnas året om. I Odenbadet finns även gym-verksamhet, solarier och cafeteria. Friskvårdsverksamheter som vattengympa, vattenaerobic m.m. genomförs dels i egen regi, dels genom att motionshallen hyrs ut till företag, föreningar och grupper. Baden i Stenstorp och Floby är öppna under sommaren för simskola, skolbad och allmänhet. Det vackra vädret i augusti medförde att baden i Floby och Stenstorp kunde hållas öppna en vecka längre än vanligt. Intresset för friskvård tycks öka. Antalet besökare på gymmet har ökat med nästan fyra tusen jämfört med Exercise, som hyr Odenbadets träningshall för olika aktiviteter, har också utökat sitt nyttjande av hallen.

4 Jämförelse badverksamheten Antal besökare vid baden Odenbadet Stenstorpsbadet Flobybadet Totalt Kostnad per besök (netto) 17,61 16,78 Antal besökare i gymmet Badverksamheten visar ett överskott på 35 tkr. Både inomhus- och utomhusbassängerna i Odenbadet fick stängas ca tre veckor i maj juni då arbetet med byte av vattenreningen pågick. En del intäkter gick förlorade, eftersom stängningen inföll under en tid då vädret var varmt. Simskoleelever från Falköping hänvisades under första perioden av simskolorna till Floby och Stenstorp, vilket medförde att färre elever än vanligt deltog i simundervisningen och det avspeglar sig också i lägre intäkter. Detta kompenserades genom det vackra vädret i augusti. Personalkostnaderna är högre än de budgeterade, vilket i huvudsak beror på större löneförhöjningar och längre öppethållande i Floby och Stenstorp. Gymmet visar ett överskott på 97 tkr, vilket beror på ett ökat antal besökare, samt att intäkterna för november och december, som tidigare kommit in nästkommande år, nu periodiserats. Inomhusbassängen, Odenbadet Jämförelse bidrag Antal föreningar som beviljats bidrag Antal föreningar Kulturföreningar 15% Religiösa föreningar 4% Övriga föreningar 8% Idrottsföreningar 73% Fördelning till olika föreningskategorier. Antalet medlemmar i bidragsberättigade föreningar i åldern 7 22 år Pojkar antal Pojkar procent 57,7 57,9 60,1 Flickor antal Flickor procent 42,3 42,1 39,9 Totalt antal Odenbadet byggdes 1966, dvs. för 35 år sedan. Anläggningen är i många avseenden sliten och innehållet motsvarar inte det man idag bygger i nya badanläggningar. Under de senaste 30 åren har baden förändrats från att ha sin huvudinriktning på motion, träning och tävling till att också syfta till samvaro, friskvård och rekreation. Nuvarande utseende och innehåll i badhuset innebär också att anläggningen svårligen kan nyttjas av flera grupper samtidigt. Under året har renoveringen och upprustningen av Odenbadet påbörjats. Vattenreningen byttes ut till en modern rening som ska klara dagens och den förestående om- och tillbyggnadens behov. I omklädningsrummen har de gamla skåpen bytts ut mot nya myntskåp, för att slippa nyckelhantering i kassan. Renovering av plaskbassängen inomhus har också påbörjats. Slutsatser och åtgärder Odenbadet fungerar som en samlingspunkt för kommunens invånare. Här träffas alla generationer, från två månaders ålder till pensionärer, motionärer och tävlingssimmare. Aktiva föreningar bidrar också till att göra badet till en levande oas. Framtiden ser ljus ut tack vare den förestående renoveringen och tillbyggnaden av en familjedel. De planerade åtgärderna skall göra anläggningen till något positivt för så många som möjligt av kommunens invånare men också göra den mer lättarbetad. Åtgärderna ska därigenom öka intäkterna och minska driftkostnaden.

5 Fördelning till olika typer av bidrag, tkr Medlemsbidrag Lokal- och anläggningsbidrag Skötselbidrag Aktivitetsbidrag Reparation/inventarier Investeringsbidrag Utbildningsbidrag Kulturbidrag Övriga bidrag Summa Resultatområde: Bidrag Intäkter Externa intäkter Interna intäkter Kommunbidrag Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Övriga externa kostnader Interna kostnader Kapitalkostnader Summa kostnader RESULTAT Bidrag Kultur- och fritidsnämnden ger bidrag till föreningar inom verksamheterna kultur, fritid och idrott. Kultur- och fritidsnämndens mål är att bidragen skall främja kultur- och fritidslivet i kommunen, uppmuntra nya uttrycks- och verksamhetsformer, samt stödja ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Bidragen skall särskilt underlätta för föreningarna att bedriva verksamhet för barn och ungdom. Bidragen skall öka flickors möjligheter att utöva aktiviteter på sina villkor. Den totala budgeten för bidrag 2002 uppgick till tkr. Av ovanstående investeringsbidrag på 921 tkr, ingår fastställda bidrag till följande föreningar: Falbygdens Hästsportförening 530 tkr Falköpings Tennisklubb 220 tkr Vartofta Rid- och Körsällskap 80 tkr Minskningen på kulturbidrag beror på att bidraget till Länsteatern har upphört. Minskningen på övriga bidrag från föregående år beror på att kostnaden för bowlinghallen har överförts från bidrag till interna hyror. Bidraget till Länsteatern upphörde fr.o.m Kulturoch fritidsnämnden har tidigare lämnat ett bidrag till Länsteatern med ca 135 tkr per år, liksom flertalet kommuner i Skaraborg. Eftersom strukturen ändrades fr.o.m för Länsteatern, bl.a. genom ett större samarbete med Göteborgsoperan och satsning på musikteater, har de flesta kommuner valt att inte ge något bidrag. Vartofta Rid- och Körsällskap har i många år önskat bygga ett ridhus i egen regi. Under 2002 har byggnationen kunnat påbörjas genom att kommunen amorterar ett lån, medan föreningen står för räntekostnaden. Kostnaden på 2,5 miljoner kronor ryms inom ramen för bidrag och betalas ut under åren Slutsatser och åtgärder Nuvarande bidragsbestämmelser antogs av kultur- och fritidsnämnden den 9 oktober 1996, 96 och av kommunfullmäktige den 27 januari 1997, 4. Riktlinjer för särskilt bidrag har beslutats av kultur- och fritidsnämnden. Under 2003 ska ett idrottspolitiskt handlingsprogram arbetas fram och i samband med det ska en översyn göras av nuvarande bidragsnormer.

6 Biblioteksverksamhet Utlåning % + - Falköping ,0% Floby ,4% Stenstorp ,0% Vartofta ,0% Kinnarp/Slutarp ,4% Åsarp ,7% Bokbussen ,3% Broddetorp ,2% Totalt ,4% Varav tvåstegslån (lån mellan bibl.enheterna) ,0% Utlåning Skönlitteratur vuxna ,1% Facklitteratur vuxna ,2% Barnböcker ,9% Fjärrlån ,5% Kassettböcker ,7% Talböcker ,3% Musik ,8% Övrigt AV (+ CD-rom) ,2% Video ,2% Summa ,3% Internet-användning, huvudbiblioteket Tillgänglig Bokad Kvinnor Män tid tid Ungdomarnas % 36 % 64 % IT-galleri timmar Datorer för vuxna timmar 71 % 31 % 69 % Bibliotekets service ska nå ut i hela kommunen genom ett huvudbibliotek, sex fasta filialer och en bokbuss (ur mål för Falköpings bibliotek). Tendensen i Sverige är att biblioteksbesöken och utlåningen av böcker minskar. I Falköping minskar utlåningen av skönlitteratur för vuxna, medan utlåningen av fackböcker för vuxna håller sig konstant. Utlåningen av barnböcker ökar glädjande nog med nästan fem procent! Huvudbibliotekets besökssiffror har sjunkit sedan rekordåret, invigningsåret Å andra sidan märks att allt fler använder bibliotekets tjänster på Internet, t.ex. möjligheten att söka i bibliotekskatalogen, reservera och låna om. Minst besök har gjorts på bibliotekets hemsida under år Barn och ungdom Folk- och skolbiblioteken skall ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar genom att erbjuda böcker, informationsteknik och andra medier anpassade till deras behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning" (bibliotekslagen 9). 13 grupper från Barnavårdscentralens föräldrautbildning har besökt huvudbiblioteket under året. Sagostunder har hållits, liksom rim och ramsor för de små barnen. De olika biblioteken samarbetar med skolorna och alla förskoleklasser bjuds in på studiebesök. Olika program har arrangerats, vilka de flesta har riktat sig till yngre barn. Elektroniskt lagrad information Folkbiblioteken skall verka för att databaserad information görs tillgänglig för alla medborgare (bibliotekslagen 2). Biblioteken skall göra den nya informationstekniken tillgänglig för alla genom att kommunens huvudbibliotek och filialer på sikt fungerar som elektroniska kommunikationscentraler med ansvar för att kommuninvånare och andra kan sända, mottaga och söka elektroniskt lagrad information (ur mål för Falköpings bibliotek). På huvudbiblioteket finns 12 internet-uppkopplade datorer och tillgång till Word eller hela Officepaketet. Intresset för att använda datorerna är stort. Även på filialerna finns tillgång till Internet och Officepaketet. Den största händelsen under året är satsningen på en förbindelse på 2 mb till Stenstorp. Detta har varit möjligt tack vare samarbetet med Dalénium och projektmedel från Västra Götalandsregionen. En populär kurs för IT-galleriets ungdomar i att göra hemsidor arrangerades tillsammans med Medborgarskolan under våren. En dag i oktober arrangerade biblioteket Seniorsurf tillsammans med SEB-banken på huvudbiblioteket och några filialer. Sedan dess har IT-

7 Jämförelse biblioteksverksamheten Öppettider per vecka Öppet och Dessutom tillgängligt bemannat Huvudbiblioteket 48 timmar Floby 11 timmar Stenstorp 11 timmar Vartofta 8 timmar 76 timmar (Elvagårdens tider) Kinnarp 9 timmar 28 timmar (skolans tider) Åsarp 6 timmar 62 timmar(alvershus tider) Broddetorp 3 timmar Summa: 96 timmar Bokbussen har haft 69 hållplatser och stått vid hållplats i genomsnitt 12 timmar per vecka. Antalet besök på huvudbiblioteket Mediekostnad/invånare 2001 Falköping 51 Ulricehamn 34 Vara 39 Nässjö 38 Personalkostnad/invånare 2001 Falköping 155 Ulricehamn 102 Vara 182 Nässjö 155 Omfattningen på bibliotekens verksamheter, filialer etc. varierar, varför en jämförelse kan vara missvisande. Resultatområde: Biblioteksverksamhet (exklusive projekt) Intäkter Externa intäkter Interna intäkter Kommunbidrag Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Övriga externa kostnader Interna kostnader Kapitalkostnader Summa kostnader galleriet varit reserverat för 55+-användare varje måndag förmiddag. En nyhet vad gäller bibliotekets eget datasystem är att låntagarna erbjudits att få sina reservationsmeddelanden via e-post, vilket uppskattats. Åtgärder för funktionshindrade och invandrare Folk och skolbiblioteken skall ägna särskild uppmärksamhet åt funktionshindrade samt invandrare och andra minoriteter bl.a. genom att erbjuda litteratur på andra språk än svenska och i former särskilt anpassade till dessa gruppers behov (bibliotekslagen 8). Många datoranvändare på huvudbiblioteket är invandrare. 39 procent av dem som bokat datorer för vuxna och 53 procent av dem som bokar datorer för barn och ungdom har utländska namn. Lanseringen av den nya talbokstekniken, Daisy, för synskadade och andra funktionshindrade, fortsätter och biblioteket bygger upp ett bestånd av Daisy-skivor. Biblioteket tog initiativet till en artikelserie i FT under sommaren om lättlästhörnan och den nya talbokstekniken. På specialdatorn i hörnan installerades förstoringsprogram, talsyntes och skanner. Regelbundna möten har ordnats med gruppbostädernas läsombud. Biblioteket har stått för presentation av nya LL-böcker (Lättlästa böcker), Daisy, länktips etc. Den information för föräldrar och andra vuxna som lagts ut på bibliotekets hemsida innehåller särskilda tips på litteratur, länkar etc. för funktionshindrade barn. Biblioteksverksamhetens resultat 2002 var totalt 505 tkr. Detta beror delvis på att kostnaden för inköp av tidskrifter har periodiserats, vilket motsvarar ett belopp på 216 tkr års tidskrifter betalades i slutet av 2001, medan tidskrifterna för 2003 betalas i början på En annan orsak är inköpsstoppet, som medförde att byte av datorer och andra inköp fick skjutas upp. Intäkterna var större än de budgeterade, vilket i huvudsak beror på bidrag till projekt, som har används till personal. Lönebidrag är också större än de budgeterade. Även de intäkterna motsvaras av ökade personalkostnader. Kultur- och fritidsnämnden fick under året 65 tkr från Åsarps hembygds- och fornminnesförening för iordningställande av Åsarps-rummet i filialen i Åsarp. Även detta bidrag har används till personal under åren RESULTAT

8 Bokbussen I Stenstorp har planeringen för nya biblioteket i Dalénium pågått under hela året. Kulturrådet har bidragit med sammanlagt 831 tkr till projektet och Västra Götalandsregionen med 390 tkr av regionala utvecklingsmedel. En ny bibliotekarie/ projektledare tillträdde i augusti. I slutet av året flyttade biblioteket in i de nya lokalerna i Dalénium och arbetet med att integrera verksamheterna fortsätter. Floby filial fick en rejäl ansiktslyftning med ny lånedisk och en öppnare barnavdelning med ny småbarnshörna. Åsarps filial invigde Åsarpssamlingen, ett rum i Alvershus som främst innehåller framlidne Bert Johanssons bibliotek, hans gårdsbeskrivningar, släktforskningsmaterial m.m. Slutsatser och åtgärder I kommunfullmäktiges beslut om budget 2003 och ramar för åren anges att kultur- och fritidsnämnden ska spara 300 tkr genom att se över filialerna. En sådan utredning ska alltså göras och måste även inkludera bokbussen som är från Under 2003 inleds ett samarbete med Herrljunga kommun. Falköpings bokbuss körs i Herrljunga kommun två gånger i månaden. Kanske kan detta samarbete vidareutvecklas. Användande av datorerna på huvudbiblioteket Tack vare ett samarbete med länsarbetsnämnden, kommunens egen arbetsmarknadsenhet och regionbiblioteket kommer Falköpings bibliotek under 2003 att få en komplett IT-utrustning för synskadade och andra funktionshindrade. Utrustningen omfattar t.ex. talsyntes, förstoringskamera, punktdisplay och punktskrivare. En läs- och skrivtekniker kommer att utbildas under sex månader och därefter arbeta sex månader med att marknadsföra utrustningen och instruera användare. För att uppnå bibliotekslagens mål om elektroniskt lagrad information tillgänglig för alla samt andra tillgänglighetsmål på handikappområdet borde denna service permanentas i biblioteket. Behovet av att ersätta försliten datautrustning är akut efter att biblioteket först fått investeringsmedel för att bygga upp den och därefter mycket små medel - under 2002 inga alls - för att förnya den. Om inte publik utrustning kan börja bytas ut under 2003 måste antalet datorer för allmänheten minskas. Gånggrift i Luttra

9 Falbygdens museum Jul på museet Falbygdens museum svarar för att Falbygdens kulturarv och särart tas tillvara och levandegörs. Verksamheten har en markerad arkeologisk profil med inriktning på Falbygdens megalitkultur. Förutom de fasta basutställningarna anordnas ett flertal tillfälliga utställningar och programaktiviteter. Museet har ansvaret för samlingarna av föremål, arkivalier och fotografier genom avtal från 1965 med Falbygdens hembygds- och fornminnesförening. I detta ingår t.ex. föremålsvård, bildregistrering på data, katalogisering samt underhåll i arkiv och magasin. Museets utåtriktade verksamhet, utställningar, program, service till allmänheten och skolan etc. är en del av den totala verksamheten. Antalet besökare Eftersom museet saknar mätbara målformuleringar är det omöjligt att ange graden av måluppfyllelse. Besöksstatistik är ett enkelt mätbart mått, men ger endast i mindre grad någon uppfattning om museets verksamhet. Även jämförelser med andra museer kan vara missvisande, eftersom verksamheten på olika museer starkt varierar. Årets besöksantal ökade med ca 500 jämfört med Museistatistiken visar att besöksantalet i de kommunala museerna i stort sett har varit oförändrat , medan det dessförinnan har minskat sedan Museet har varit öppet under 282 dagar under året med 30 öppettimmar per vecka. För samtliga kommunala museer är genomsnittet 284 dagar och 32 tim per vecka. I genomsnitt har museet haft ca 5 besökare per timma. Antal guidningar i basutställningen och arkiv/bibliotek har varit 31 st. Museets entré Museiverksamheten visar ett underskott på 18 tkr, vilket bl.a. beror på att tre datorer var tvungna att bytas p.g.a. att de inte uppfyllde kravet för Windows 2000 Ansvaret för vuxenkultur och konst övergick till museiverksamheten vid årsskiftet 2000/2001. Museichefen arbetar fr.o.m. den 15 augusti 2002 som kulturutvecklare och antikvarien blev då tf. museichef. Verksamheten vid Bilddata har helt övergått till Falbygdens museum. Tidigare svarade socialförvaltningen för en halv-tidstjänst som handledare.

10 Museet har under året haft fem tillfälliga utställningar och sju programpunkter. Under sommaren pågick torgetutställningen och under den tiden stod f.d. rådhustornet framför museibyggnaden. Under våren pågick förberedelserna och arbetet med iordningställandet av lokalerna i Gamla Aristo. Föremål från den provisoriska lokalen på Vilhelmsro har kunnat överföras till de nya lokalerna, liksom museets brandredskap och föremål från källarvåningen i fastigheten på Vasagatan. Guldhalskragen En arbetsgrupp, med uppdraget att föreslå lösningar för förvaring av museets föremålssamling på lång sikt, har under året presenterat ett diskussionsunderlag, där två alternativa utvecklingsförslag presenterats. En gemensam broschyr Museer på Falbygden har tagits fram av Falbygdens museiråd. Elever vid mediaprogrammet vid Ållebergsgymnasiet har sammanställt broschyren. Slutsatser och åtgärder Satsningen på iordningställandet av föremålsarkivet på gamla Aristo kommer att prioriteras under åtminstone Den utåtriktade verksamheten med utställningar och program kommer att minska, vilket innebär ett minskat besöksantal. Museet planerar trots små resurser att satsa på en lokalhistorisk utställning sommaren 2003, samt två konstutställningar i samarbete med Falbygdens konstförening. Bilddata Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att göra en verksamhetsanalys och utvecklingsplan för Falbygdens museum under Det finns flera skäl till varför detta är aktuellt just nu. Arbetsgruppen för museets samlingar har i sin rapport även skisserat en framtida utveckling (tioårsperiod) för hela museiverksamheten, inte bara föremålssamlingen. Falbygdens hembygds- och fornminnesförening har ett avtal med kommunen som upphör Föreningen är ägare till föremål insamlade i första hand före 1965, då avtalet skrevs, medan museet vårdar samlingen och bedriver verksamheten. Invigning av biblioteket i Dalenium

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

GAGNEFS KOMMUNBIBLIOTEK

GAGNEFS KOMMUNBIBLIOTEK Ank. 2015-11- 0 5 Diarienr J015.' ~ Df- 88 Bl BLIOTEKSPLAN 2015-2018 GAGNEFS KOMMUNBIBLIOTEK Innehållsförteckning S e 2 Biblioteksplanen i ett kommunperspektiv 2 Hur kommunbiblioteket är organiserat 3

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07.

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Bibliotekslagen (1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet.

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 1 Biblioteksplan för Valdemarsviks bibliotek Bakgrund Enligt bibliotekslagens 17 ska kommuner och landsting anta planer för biblioteksverksamheterna. En

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014 FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.25 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-02-15 att gälla fr.o.m. 2010-04-01 Biblioteksplan 2010-2014, flik 6 25 1 Inledning... 2

Läs mer

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek...

Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper... 3 Folkbibliotek... Biblioteksplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 2016 14, 2015KS/0405 Innehåll Inledning... 1 Vision Värmdö 2030 övergripande målsättningar... 1 Uppföljning... 2 Prioriterade grupper...

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Antagen av 2012 03 28 Biblioteksplan 2012-2015 Denna biblioteksplan avser folkbibliotekens verksamhet och gäller således inte skoloch gymnasiebibliotek eller

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

Biblioteksplan i Karlsborgs kommun

Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Bilaga 94 KF 112 2015-06-29 Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Handlingsplan Diarienummer: 157.2015 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2015-06-29 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand BIBLIOTEKSPLAN 2013 Inledning/Bakgrund Läsning är nyckeln till lärande. För att kunna hantera stora mängder information i dagens föränderliga samhälle

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Biblioteksplan för Timrå kommun

Biblioteksplan för Timrå kommun Biblioteksplan för Timrå kommun 2016-2021 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Biblioteksorganisation i Timrå kommun 3. Kopplingar till lagstiftning och regionala dokument på kultur- och biblioteksområdet

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Medieplan för Falköpings bibliotek

Medieplan för Falköpings bibliotek Medieplan för Falköpings bibliotek?! Den tänkande poeten Maj-Britt Bäckström 2004 (uppdaterad 2005, 2008 och 2009) 2 Innehållsförteckning INLEDNING...3 1 STYRANDE DOKUMENT...4 1.1 Bibliotekslagen och bibliotekets

Läs mer

BIBLIOTEKET PLATSEN FÖR DET PERSONLIGA MÖTET 24/7

BIBLIOTEKET PLATSEN FÖR DET PERSONLIGA MÖTET 24/7 BIBLIOTEKET PLATSEN FÖR DET PERSONLIGA MÖTET 24/7 16 mars 2009 sid 2 av 11 Alla bibliotek ska vara bemannade med personal som professionellt och helhjärtat bygger goda relationer med våra besökare. 24/7

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som skall ge en överblick över bibliotekens verksamheter och ansvarsfördelningar i

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror

Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror 2007 2011 Folkbiblioteken i Stockholms län i siffror 2007 2011 Regionbibliotek Stockholm STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK KULTURFÖRVALTNINGEN Krister Hansson, tel 508

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

Årsbudget 2016. Fritidsnämnden. Bilaga 2 KFN 68/2015 Sidan 1 av 7

Årsbudget 2016. Fritidsnämnden. Bilaga 2 KFN 68/2015 Sidan 1 av 7 Sidan 1 av 7 Årsbud 2016 Fritidsnämnden Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361 S-742

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete.

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete. BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN INLEDNING Folkbiblioteken är en lagstadgad verksamhet som är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Den 1 januari 2014 träder den nya bibliotekslagen i kraft.

Läs mer

Välkommen till Sveriges officiella folkbiblioteksstatistik 2010 avseende år 2009!

Välkommen till Sveriges officiella folkbiblioteksstatistik 2010 avseende år 2009! Välkommen till Sveriges officiella folkbiblioteksstatistik 2010 avseende år 2009! Tack för att du lämnar era uppgifter om (AUTOMATIAKT UTSKRIVET KOMMUNNAMN) bibliotek! Enkäten består av 22 huvudfrågor.

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 18. Ksau 214 Dnr 152/2015-101

ARBOGA KOMMUN. Blad 18. Ksau 214 Dnr 152/2015-101 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 18 Ksau 214 Dnr 152/2015-101 Svar på motion om hen-romaner på skolbibliotek Agneta Lambert-Meuller, MP, har inkommit

Läs mer

Medieplan Olofströms bibliotek 2015

Medieplan Olofströms bibliotek 2015 Medieplan Olofströms bibliotek 2015 Kultur- och fritidsförvaltningen A Johnsson / A-C Fandén Datum: 2015-03-20 2 (10) Innehållsförteckning Varför medieplan?... 3 Folkbibliotek i Olofströms kommun... 3

Läs mer

Biblioteksplan för Helsingborg 2016-2019

Biblioteksplan för Helsingborg 2016-2019 DNR:KN 506/2014 SID 1(14) Biblioteksplan för Helsingborg 2016-2019 PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(14) Helsingborgs stads

Läs mer

Fritidsnämnden fastställer tertialbokslut 1 för perioden januari april år 2015.

Fritidsnämnden fastställer tertialbokslut 1 för perioden januari april år 2015. 2015-05-05 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/140-041 Fritidsnämnden Tertialbokslut 1 Förslag till beslut Fritidsnämnden fastställer tertialbokslut 1 för perioden januari april år 2015. Sammanfattning Fritidsnämnden

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 1 Barn- och ungdomsnämnden 2009-06-17 Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

2010-06-23. Foto; Lennart Krafve 2010-2014. Biblioteksplan för Vaggeryds kommun. Kultur Information Utbildning

2010-06-23. Foto; Lennart Krafve 2010-2014. Biblioteksplan för Vaggeryds kommun. Kultur Information Utbildning 2010-06-23 Foto; Lennart Krafve 2010-2014 Biblioteksplan för Vaggeryds kommun Kultur Information Utbildning Innehållsförteckning Ordförandes tankar..s.3 Vision.s.4 Uppdraget,,,s.5 Biblioteksverksamheten

Läs mer

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsen År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 58 45 8 7 Kommunbidrag

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Mål och handlingsplan för samarbetet mellan bibliotek, förskola och skola

Mål och handlingsplan för samarbetet mellan bibliotek, förskola och skola Kulturriket i Bergslagen 2009-03-12 Rev. 2013-03-25 Mål och handlingsplan för samarbetet mellan bibliotek, förskola och skola Innehåll: Bakgrund Mål Handlingsplan Bilagor Bakgrund Skinnskattebergs biblioteks

Läs mer

Februari 2014- Beslut om årsrapporten 2013 som ligger till grund för budgetbeslut perioden 2015-2017

Februari 2014- Beslut om årsrapporten 2013 som ligger till grund för budgetbeslut perioden 2015-2017 Budget 2015 samt planering 2016-2017 Budgetprocessen under ett år December 2013- Beslut om mål för perioden 2014-2016 i nämnden Februari 2014- Beslut om årsrapporten 2013 som ligger till grund för budgetbeslut

Läs mer

Linjer för handboll, basket, badminton, tennis, volleyboll. volleyboll, läktare med ca 200 sittplatser. Mått 19 x 39 m, takhöjd 7,2 m.

Linjer för handboll, basket, badminton, tennis, volleyboll. volleyboll, läktare med ca 200 sittplatser. Mått 19 x 39 m, takhöjd 7,2 m. 8 Måttuppgifter m.m. Sporthallar m.m. Floby Sporthall Fredriksbergshallen Frejahallen A Gustaf Dalénskolan Kinnarpshallen Odenhallen Linjer för handboll, basket, badminton, tennis och volleyboll, läktare

Läs mer

Uppdrag Madängen. ett diskussionsunderlag för utvecklingsarbete vid Huskvarna bibliotek. Ann Wiklund Konsult

Uppdrag Madängen. ett diskussionsunderlag för utvecklingsarbete vid Huskvarna bibliotek. Ann Wiklund Konsult Uppdrag Madängen ett diskussionsunderlag för utvecklingsarbete vid Huskvarna bibliotek Ann Wiklund Konsult September - oktober 2014 Folkbiblioteket mitt i byn Det går en röd tråd genom bibliotekens arbete.

Läs mer

Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden

Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden 2014-02-18 Regler - Föreningsbidrag och bidrag till arrangemang Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens uppdrag är att bidra till kommuninvånarnas hälsa och välbefinnande. Vi vet att en

Läs mer

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan Ydre kommun 2015 2018 Skolbiblioteksplan med handlingsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan, Ydre kommunbibliotek 2015 2018 Bakgrund:

Läs mer

Biblioteksplan för Örkelljunga kommun 2015-2017

Biblioteksplan för Örkelljunga kommun 2015-2017 Biblioteksplan för Örkelljunga kommun 2015-2017 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Uppdraget... 3 3. Lagar och riktlinjer... 4 4. Verksamhet och organisationen... 5 4.1 Folkbibliotek... 5 4.2 Skolbibliotek...

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan Verksamhetsplan/Biblioteksplan 2015 I Sverige har vi tre huvudsakliga typer av bibliotek; forsknings-, folk- och skolbibliotek. För kommunens invånare är det främst folk- och skolbibliotek som är av betydelse.

Läs mer

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Fritidsplan för Åstorps kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 Org. nr.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Kultur- och fritidsnämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsberättelse 2014 Kultur- och fritidsnämnden Kulturprogram och event Bibliotek Historien längs ån Bryggeriområdet Kommunens konstsamling och fotografiska bilder Konstnärlig utsmyckning Bidrag

Läs mer

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009. Behandlad av nämnden 2007-06-07

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009. Behandlad av nämnden 2007-06-07 Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009 Behandlad av nämnden 2007-06-07 Innehållsförteckning Inledning s. 2 Bakgrund till biblioteksplanen s. 3 Bilden av Sörmland s. 3 Kommunala bibliotek s.

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018

62 KoF.2013.0241. Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 ESLÖVS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sida 4 (11) Sammanträdesdatum 2013-09-04 Kultur- och fritidsnämnden 62 KoF.2013.0241 Budget 2014 med flerårsplan 2015 och 2016 samt investeringsbudget 2014-2018 Ärendebeskrivning

Läs mer

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Hur kan biblioteken bidra? Presentation av mig Bibliotekschef i Mjölby kommun sedan mars 2011 Bakgrund som journalist och bibliotekskonsulent Har jobbat

Läs mer

Bidrag. Fritid & Folkhälsa Kungsbacka kommun. Riktlinjer för föreningsbidrag och bidragsbestämmelser för bidrag

Bidrag. Fritid & Folkhälsa Kungsbacka kommun. Riktlinjer för föreningsbidrag och bidragsbestämmelser för bidrag Beslut taget av nämnden för Fritid & Folkhälsa november 2012 Fritid & Folkhälsa Kungsbacka kommun Riktlinjer för föreningsbidrag och bidragsbestämmelser för bidrag Barn & ungdomsföreningar -Startbidrag

Läs mer

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap?

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Projektanordnare: Bibliotek, bildning och media, Kultur Skåne 232100-0255 Projektledare: Karin Ohrt och Ann Lundborg, Bibliotek,

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen. Plan för. utveckling av stöd till anhöriga / närstående. anhöriga / närstående.

FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen. Plan för. utveckling av stöd till anhöriga / närstående. anhöriga / närstående. FALKÖPINGS KOMMUN Socialförvaltningen Plan för utveckling av stöd till anhöriga / närstående anhöriga / närstående 2003 och framåt 1 INLEDNING Som en del av den Nationella handlingsplanen för äldrepolitiken

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5 KULTURNÄMNDEN Ordförande: Magnus Wallengren Förvaltningschef: Thomas Liedström (Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011 Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8 Nettokostnad

Läs mer

Översyn av kriterierna för bidrag till föreningar med mera

Översyn av kriterierna för bidrag till föreningar med mera Sida 1(5) Datum 2015-04-09 Referens Dnr Kultur- och utbildningsförvaltningen Annika Wernborg, Magdalena Ramsing Kultur- och utbildningsutskottet Översyn av kriterierna för bidrag till föreningar med mera

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 Bidragsberättigad förening... 1 Handlingar... 1 Ej bidragsberättigad förening... 2 Övrigt... 2

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 Bidragsberättigad förening... 1 Handlingar... 1 Ej bidragsberättigad förening... 2 Övrigt... 2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 Bidragsberättigad förening... 1 Handlingar... 1 Ej bidragsberättigad förening... 2 Övrigt... 2 MEDLEMSBIDRAG FÖR FÖRENINGAR FÖR FUNKTIONSNEDSATTA... 2... 2... 2 VERKSAMHETSBIDRAG...

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] 2014-09-01 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 Utses att justera Leif Göbel (S) Justeringens

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Kultur- och fritidsnämnden

Verksamhetsplan 2013-2015. Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsplan 2013-2015 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013 2015 Nämndens ordförande Karola Svensson 0500 49 13 62 karola.svensson@falkoping.se Förvaltningschef

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun Bibliotekets verksamhetsplan 2016 Analys och årsberättelse Årsberättelse Förutsättningar för en mobil biblioteksverksamhet i Simrishamns kommun utreddes

Läs mer

Beskrivning av kommunen

Beskrivning av kommunen (Bakgrundsfakta i Vindelns biblioteks medieplan) Beskrivning av kommunen Vindelns kommun är en kommun i Västerbottens län i landskapet Västerbotten. Centralorten är Vindeln, och de största kringliggande

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Kvalitet och måluppfyllelse läset 2014/15 Sammanfattning Förskolan har under läset 2014-2015 fortsatt arbetet med att förbättra verksamheten. Vi är en god bit på väg men fortfarande återst en del. Tyvärr

Läs mer

Sveriges officiella biblioteksstatistik enkät

Sveriges officiella biblioteksstatistik enkät Sveriges officiella biblioteksstatistik enkät Frågor om biblioteksorganisationen 1. Vem ska vi kontakta om vi har några frågor om de lämnade uppgifterna Ditt namn Din e-post Ditt telefonnummer Internetlänk

Läs mer

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiska mål för Ronneby kommun Övergripande mål * att verka för att Ronnebys invånare har goda möjligheter till

Läs mer

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg

Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Regional medieplan för Blekinge och Kronoberg Roller, ansvar och mediesamarbete - 2016 2015-12-18 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Styrdokument och riktlinjer... 2 2.1 Nationella styrdokument... 2 2.2 Regionala

Läs mer

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Tillväxt Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Kommunens

Läs mer

Folkbiblioteken i. Västra Götalands län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Västra Götalands län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i Västra Götalands län regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Bibliotek en institution i tiden Introduktion Svensk Biblioteksförening presenterar för sjunde året i rad rapporter

Läs mer

Sinnen och minnen kulturutveckling för äldreomsorgen modell Svenljunga

Sinnen och minnen kulturutveckling för äldreomsorgen modell Svenljunga Sinnen och minnen kulturutveckling för äldreomsorgen modell Svenljunga Vision Ett nytt sätt att arbeta med kulturstimulans i äldrevården har arbetats fram i Svenljunga kommun. I samarbetet med hemtjänsten,

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

KS.2016.145 2018-12-31

KS.2016.145 2018-12-31 Biblioteksplan för Gnesta kommun 2016-2018 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Biblioteksplan för Gnesta kommun 2016-2018 Plan 2016-06-20 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Annelie Börjesson och Ann Lundborg

Annelie Börjesson och Ann Lundborg Medieplanering för skönlitteratur i Skåne Annelie Börjesson och Ann Lundborg Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås Initiativ Initiativet till att börja arbeta med medieplanering

Läs mer

Handlingsprogram för Ung Företagsamhet

Handlingsprogram för Ung Företagsamhet Handlingsprogram för Ung Företagsamhet Version: 2007-10-01 förkortat m nytt diagram febr 2008 Handlingsprogram för Ung Företagsamhet Inriktningsmål: Senast läsåret 2010/2011 ska andelen elever som startar

Läs mer

Folkbiblioteken i. Norrbottens län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Norrbottens län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i Norrbottens län 2011 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Bibliotek en institution i tiden Introduktion Svensk Biblioteksförening presenterar för sjunde året i rad rapporter

Läs mer