STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(58)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(58)"

Transkript

1 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(58) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen , kl. 09:00-15:13 Beslutande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Karl-Anders Åkerblom (l) Olle Wärnick (m) Runar Frohm (s), , Bengt-Göran Burman (v) Övriga deltagande Tjänstemän Justering Justerare Marina Ahlenius, nämndsekreterare Sonja Eliasson, förvaltningschef Tommy Larsson, byggnadsinspektör Martin Linder, byggnadsinspektör Ulrika Kjellsdotter, planhandläggare Elin Rutqvist, miljöinspektör Roger Jonsson, miljöinspektör Olle Wärnick (m) Justeringens plats och tid Kommunkontoret, Storuman den 20 september 2017, Underskrift Sekreterare.. Marina Ahlenius Ordförande... Peder Wiklund (c) Justerande... Olle Wärnick (m) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Organ Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Storuman. Underskrift... Marina Ahlenius

2 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 2 (58) 94 Jäv och intressekonflikt Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden konstaterar att ledamot Runar Frohm (s) anmäler jäv eller intressekonflikt i 107. Bakgrund Enligt nämndens beslut , 75, ska eventuellt jäv eller intressekonflikt anmälas innan ärendena börjar behandlas.

3 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 3 (58) Budgetuppföljning MSBN januari augusti 2017 Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna redovisad budgetuppföljning per Bakgrund Nämnden följer varje månad upp det ekonomiska utfallet gentemot budget. Handläggarens bedömning Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens verksamhet bedrivs till stor del under barmarksperioden. Budgeten är inte periodiserad på annat sätt än med 1/12 per månad. Utfallet ligger i riktigt bra nivå mot budget. Riktvärdet för att helt följa budget per är 67 % och verkligt utfall landar på 23% av lagd budget för Anledningen till att vi har ett sådant utfall är att stora årliga faktureringar har utförts i början på året samt att vi tillfälligt har lägre personalbemanning och därmed lägre personalkostnader.

4 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 4 (58) Uppföljning av nämndens beslut/protokoll Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att besikta platsen för renvaktarstugan tisdagen den 19 september för att själva få en uppfattning om husets storlek och om dess läge, att samtidigt besikta eventuella byggplatser vid Järvoken och Gebna, att informationen i övrigt inte föranleder någon åtgärd. Bakgrund I ett led att förbättra nämndens styrning, uppföljning och verksamhetskontroll går man igenom protokoll och beslut från nämndens sammanträde under perioden till och med maj Handläggarens bedömning I ärende beslutades att ge förvaltningen i uppdrag att skapa samverkan med övriga fjällkommuner i frågor kring renvaktarstugor, upplåtelse av mark med mera, samt att tillsammans med Länsstyrelsen utforma ett brev som informerar om gällande regelverk när det gäller renvaktarstugor, upplåtelse av mark, bygglovsansökan med mera. Status: Kommunerna har haft en träff anordnad av länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län inom ramen för länsstyrelsernas tillsynsvägledning. Initiativet kommer från Arvidsjaur, Arjeplog, Malå, Norsjö, Sorsele och Storumans kommun. Vid träffen fick Norrbottens länsstyrelse i uppdrag att utarbeta riktlinjer och förslag på implementering av dessa i de båda länen. Det oklara rättsläget då man i högsta instans sagt att en mindre renvaktarstuga (Labbas) inte krävde bygglov, gör att länsstyrelsen nu sagt att bedömningen görs från ärende till ärende. Vi kommer att avvakta slutligt beslut om rivning av renvaktarstugan i Ropen innan frågan om riktlinjer kan tas upp igen.

5 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 5 (58) 96, forts inkom kallelse till förhandling på Mark och miljödomstolen den 22 augusti. Sonja och Gunilla har deltagit vid Mark- och miljödomstolens beredning av vårt överklagade beslut om rivning av renvaktarstugan ägd av Ole Henrik Omma och informerade vid nämnden. Runar Frohm anmälde misstänkt byggande vid Järvoken och Gebna och önskade besiktning av renvaktarstugan vid Ropen och samtidig besiktning av de nu anmälda platserna.

6 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 6 (58) Beslut om föreläggande med vite att vidta åtgärder för att återställa ett strandområde på fastigheten Laxnäs 2:115 1 till ursprungligt skick Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att förelägga Östen Karlsson ( ) i egenskap av fastighetsägare till Laxnäs 2:115 med stöd av 26 kap. 9, 14 och 26 miljöbalken, vid vite, att utföra följande åtgärder uppförda i strid med bestämmelser om strandskydd i miljöbalken samt att upphöra med fortsatt uttag av massor från kullen på fastigheten Laxnäs 2:115 att: Vid vite om kronor att återställa kullen som schaktats ut till naturligt utseende med växtlighet som är naturlig i dess närmiljö. Åtgärderna skall vara utförda senast Vid vite om kronor att omedelbart upphöra med fortsatt uttag av massor från kullen på uddens södra del Detta beslut gäller omedelbart även om det överklagas. Lagstöd 7 kap 15 miljöbalken säger att det inom ett strandskyddsområde inte får uppföras nya byggnader, eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Vidare så får man inte utföra grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten för ovan nämnda åtgärder eller vidta åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. 9 kap 6 f 3. En täkt av naturgrus som kräver tillstånd eller anmälan enligt kap 9 får inte komma till stånd om naturgrusförekomsten utgör en värdefull natur eller kulturmiljö.

7 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 7 (58) 97, forts kap 6 miljöbalken säger att en åtgärd som inte omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt andra bestämmelser i miljöbalken men som kan komma att ändra naturmiljön väsentligt, skall anmälas för samråd hos den myndighet som utövar tillsynen enligt 26 kap. eller bestämmelser som har meddelats med stöd av samma kapitel. 26 kap 9 miljöbalken säger att en tillsynsmyndighet får i det enskilda fallet besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut meddelade med stöd av balken ska följas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får inte tillgripas. 26 kap 15 miljöbalken säger att en tillsynsmyndighet som har meddelat ett föreläggande eller förbud mot någon i form av ägare till en fastighet, tomträttshavare eller ägare till en byggnad, anläggning eller anordning på mark som tillhör någon annan, får sända beslutet till inskrivningsmyndigheten för anteckning i fastighetsregistrets inskrivningsdel. Redogörelse för ärendet Efter ett klagomål om åtgärder som strider mot miljöbalkens bestämmelser på fastigheten Laxnäs 2:115 har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden varit på platsbesök på fastigheten. Vid besöket under hösten 2013 uppdagades åtgärder tagna i strid mot strandskyddsbestämmelserna och påverkan på naturmiljön. Ett föreläggande om att åtgärda fastigheten skickades Efter att beslutet vunnit laga kraft och tiden för föreläggandet gått ut har två besiktningar på plats gjorts utan att föreläggandet uppfyllts till alla delar. Vid den tredje besiktningen, , har kullen återigen schaktats ut och massor har sorterats och lämnat området. Området som föreläggandet gäller finns markerat på karta nedan. Att utföra den typ av åtgärd utan anmälan till Länsstyrelsen Västerbotten eller samråd med tillsynsmyndigheten motiverar detta beslut om föreläggande med vite. Storleken på vitet är väl

8 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 8 (58) 97, forts motiverat med tanke på omfattningen åverkan har medfört, dessutom har värdet av fortsatt schaktning tagits i beaktande. Åtgärder som påverkar naturmiljön skall, om det inte anses vara täktverksamhet, samrådas. Kullen ligger inom område som skyddas av strandskyddsbestämmelserna. Skäl för beslut Syftet med återställandet är att bevara områdets ursprungliga skick samt att påverkan på naturmiljön skall mildras. Vid sjön Stor-Laisan råder strandskydd 100 meter från strandlinjen, vilket gäller för både land- och vattenområdet. Enligt 7 kap. 15 miljöbalken får inte byggnader uppföras inom strandskyddat område. Inte heller får andra anläggningar eller anordningar utföras om de hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett strandskyddat område där den annars skulle ha fått färdas fritt. Detta gäller även grävningsarbeten. Eftersom de vidtagna åtgärderna är dispenspliktiga och dispens saknas finns förutsättningar för kommunen att förelägga om återställande av förhållandena på platsen. För kullen gäller att den ska passa in i omgivande natur och ha växtlighet som passar för platsen. Massor som schaktats bort behöver inte fraktas tillbaka. Upplysningar Utdömande av vite sker först efter särskild domstolsprövning och endast i det fall föreläggandet inte uppfylls inom föreskriven tid. Detta beslut kommer enligt 26 kap 15 att sändas till inskrivningsmyndigheten för anteckning i fastighetsregistrets inskrivningsdel. Detta innebär att beslutet även kommer att gälla mot eventuella nya ägare av fastigheten. Detta beslut gäller omedelbart även om det överklagas enligt 26 kap 26 miljöbalken.

9 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 9 (58) Beslut om utdömande av vite enligt miljöbalken Hällnäs 1:2 Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar: att efter att tiden för föreläggande med vite, beslutat , 176, gått ut och åtgärderna inte är utförda i sin helhet ansöka om utdömande av vite med ett totalt belopp av kronor fördelat enligt följande: Bengt Åkebrand ( ), kronor Håkan Åkebrand ( ), kronor Kent Åkebrand ( ), kronor Ansökan om utdömt vite är nedsatt med kronor som motiveras med att vissa åtgärder har utförst efter föreläggande med vite, daterat Redovisning av ärendet Efter ett klagomål som inkom till Storumans kommun 27 juni 2014 så öppnades ett gammalt ärende från Klagomålet gäller nedskräpning av rubricerad fastighet samt grannfastigheten Hällnäs 1:7. Det har efter platsbesök och kommunicering med Sune, Bengt, Kent och Håkan Åkebrand under perioden 2001 till 2005 framkommit en städplan. I denna städplan som inkom till kommunen uppges det att fastigheterna skall vara städade senast Kommunen har meddelat att detta datum godtages.

10 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 10 (58) 98, forts Vid ett platsbesök så uppdagas det att fastigheterna inte är städade som utlovat. På fastigheterna finns skrotbilar, metallskrot, fat och tomma kemikaliedunkar. Det står batterier, elektronik och bildelar helt oskyddade. Runt bostadshuset finns fortfarande material från det rivna huset. Material har tippats ut från slänten ner mot vattnet, vid och i vattnet ligger rostiga fat skickades ett brev till fastighetsägarna där kommunen efterfrågade en skriftlig plan för uppstädningen av fastigheterna samt uppgifter på hur skrot och avfall skulle tas om hand. Inga handlingar kom in till kommunen som svar på detta. Ett föreläggande skickades till berörda fastighetsägare där åtgärder skall vara utförda senast Platsbesök och besiktning visar att åtgärderna inte är uppfyllda och att fastigheten Hällnäs 1:2 fortfarande är i ett tillstånd som anses vara miljöfarligt.

11 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 11 (58) Beslut om utdömande av vite enligt miljöbalken Hällnäs 1:7 Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar: att efter att tiden för föreläggande med vite, beslutat , 177, gått ut och åtgärderna inte är utförda i sin helhet ansöka om utdömande av vite för Lapplands Impregnering & Trä AB ( ) vid ett totalt belopp av kronor. Ansökan om utdömt vite är nedsatt med kronor vilket motiveras med att vissa åtgärder har utförts efter föreläggande med vite, daterat Redovisning av ärendet Efter ett klagomål som inkom till Storumans kommun 27 juni 2014 så öppnades ett gammalt ärende från Klagomålet gäller nedskräpning av rubricerad fastighet samt grannfastigheten Hällnäs 1:2. Det har efter platsbesök och kommunicering med Sune, Bengt, Kent och Håkan Åkebrand under perioden 2001 till 2005 framkommit en städplan. I denna städplan som inkom till kommunen uppges det att fastigheterna skall vara städade senast Kommunen har meddelat att detta datum godtages. Vid ett platsbesök så uppdagas det att fastigheterna inte är städade som utlovat. På fastigheten finns skrotbilar, metallskrot, fat och tomma kemikaliedunkar. Det står batterier, elektronik och bildelar helt oskyddade skickades ett brev till fastighetsägarna där kommunen efterfrågade en skriftlig plan för uppstädningen av fastigheten samt uppgifter på hur skrot och avfall skulle tas om hand. Inga handlingar kom in till kommunen som svar på detta. Ett föreläggande skickades till berörd fastighetsägare där åtgärder skall vara utförda senast Platsbesök och besiktning visar att åtgärderna inte är uppfyllda och att fastigheten fortfarande är i ett tillstånd som anses vara miljöfarligt.

12 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 12 (58) Information - yttrande på remiss avseende tillstyrkan till vindkraftsetablering inom Storumans och Vilhelmina kommuner Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Ärendet GHG Wind AB har lämnat in en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för vindkraftpark Gråtanliden i Storumans och Vilhelminas kommuner. Bolaget ansöker om tillstånd till att få uppföra en gruppstation om högst 155 vindkraftverk med en maximal totalhöjd av 260 meter. Miljöprövningsdelegationen kommer att hantera ansökan om tillstånd.

13 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 13 (58) Information - remiss från KS förslag till yttrande utökande av naturreservatet Skikki i Storuman och Vilhelmina kommuner Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Ärendet Länsstyrelsen Västerbotten har remitterat ett förslag till utökande av naturreservatet Skikki inom Storumans och Vilhelmina kommuner, med önskemål om synpunkter. Området är beläget sydväst om sjön Lubbträsket. Förslag till yttrande Jag föreslår att Storumans kommun som svar på remitterat ärende meddelar Länsstyrelsen Västerbotten att kommunen delar dess uppfattning om att förslaget till utökningen inte strider mot Storumans kommuns markanvändningsplaner eller andra allmänna intressen, och att kommunen delar Länsstyrelsens uppfattning om värdet av att området skyddas, och därför tillstyrker utökandet av Skikki naturreservat.

14 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 14 (58) Information - svar på remiss från Kommunstyrelsen - Utökande av Brattikens naturreservat i Storumans kommun Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ställer sig positivt till förslaget med hänvisning till ställningstagandet i Storumans kommuns Översiktsplan, Kap. 2:16 Miljöförhållanden i kommunen (sida 49). Slå vakt om de höga naturvärden som finns inom kommunen både på kort och lång sikt, såsom stora delar av fjällen där tidigare påverkan inte skett och de fjällnära skogarna, våtmarker med högt eller mycket högt naturvärde, samt sjöar och vattendrag av naturlig karaktär För kännedom så har det inom samma fastighet, men ej inom reservatsförslagets gränser, funnits en intressent gällande uppförandet av vindkraftverk.

15 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 15 (58) Information - svar på remiss från kommunstyrelsen - Bildande av Blaikens naturreservat i Sorsele och Storumans kommuner Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har fått rubricerade remiss från kommunstyrelsen för yttrande. Yttrande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden anser att kommunstyrelsen bör göra en bedömning utifrån nedanstående motsatta intressen och ställningstaganden. I den kommunövergripande översiktsplanen, som är grund för planering i Storumans kommun, finns att läsa följande Slå vakt om de höga naturvärden som finns inom kommunen både på kort och lång sikt, såsom stora delar av fjällen där tidigare påverkan inte skett och de fjällnära skogarna, våtmarker med högt eller mycket högt naturvärde, samt sjöar och vattendrag av naturlig karaktär (kap 2:16 Miljöförhållanden i kommunen s 49) Vidare kan har kommunen gjort ställningstagandet att den Östra delen av Storumans kommun ska utvecklas till Lapplands främsta område för skogsturism (Strategisk plan för utveckling av turismen s 2)

16 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 16 (58) 103, forts Som det sägs i remissen så finns både Lillblaiken och Storblaiken omskrivna i Tilläggsplanen för vindkraft för Storumans och Sorseles kommuner. Lillblaiken anses inte vara lämplig för vindkraft men för Storblaiken har kommunen ansett att området är lämpligt (s 69). Yttrande görs med stöd av delegationsordning fastställd av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

17 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 17 (58) Information - svar på remiss från Kommunstyrelsen - Utökande av Brattikens naturreservat i Storumans kommun Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ställer sig positivt till förslaget med hänvisning till ställningstagandet i Storumans kommuns Översiktsplan, Kap. 2:16 Miljöförhållanden i kommunen (sida 49). Slå vakt om de höga naturvärden som finns inom kommunen både på kort och lång sikt, såsom stora delar av fjällen där tidigare påverkan inte skett och de fjällnära skogarna, våtmarker med högt eller mycket högt naturvärde, samt sjöar och vattendrag av naturlig karaktär För kännedom så har det inom samma fastighet, men ej inom reservatsförslagets gränser, funnits en intressent gällande uppförandet av vindkraftverk.

18 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 18 (58) Information - Olovligt uppförande av spiketält inom strandskyddat område Högstaby 1:6 Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen På fastigheten Högstaby 1:6 har olovlig verksamhet uppmärksammats vid tillsynsbesök Totalt har information om olovlig byggnad delgetts, via spikning, på 28 byggnader. Ägaren av spiketält/husvagn har informerats om att byggnaden är olovlig och ägaren uppmuntras till frivillig rättelse genom att ta bort byggnaden senast En mindre misstänkt olovlig täkt upptäcktes vid samma tillfälle den är nu anmäld till Länsstyrelsen som har tillsynsansvar för täkter. Avfall och farligt avfall ligger direkt på marken invid vattendraget som får genom området och det har även eldats både avfall och farligt avfall. Fastighetsägarna har fått ett beslut om föreläggande att åtgärda och städa upp senast Olovligt uppförande av byggnader och anläggningsarbeten inom strandskyddat område är åtalsanmält tillsammans med täkten och nedskräpningen.

19 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 19 (58) Samråd- detaljplan för bostäder på del av fastigheten Joeström 1:73 m.fl., Storumans kommun, Västerbottens län Förslag till detaljplan för bostäder på del av fastigheten Joeström 1:73 m.fl., Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad september Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att skicka förslag till detaljplan för samråd till berörda sakägare, myndigheter och andra som har väsentligt intresse. Bakgrund/sammanfattning av ärendet Stig Strand och Tony Olofsson har ansökt om att få upprätta detaljplan för bostäder på del av fastigheten Joeström 1:73. Området ligger norr om väg 1116, cirka 700 meter från korsning väg 1116/ E12. Direkt område omfattar ca 3,5 hektar. Planens syfte är att möjliggöra för cirka 20 enskilda fastigheter för bostäder på fastigheten Joeström 1:73. Bostäderna är tänkt att nyttjas som fritidshus. Marken ägs till hälften var av Stig Strand och Tony Olofsson. Miljö- och samhällsbyggnads-nämnden lämnade ett positivt planbesked , 104. Bestämmelser Riksintressen Aktuellt område ligger inom riksintresse för friluftsliv (3 kap 6 MB) och riksintresse för turism och rörligt friluftsliv (4 kap 2 MB). Kommunövergripande översiktsplan (2011) I Storumans kommuns kommunövergripande översiksplan nämns för området att det finns goda förutsättningar för fritidshusbebyggelse och anläggningar för utvecklingen av turismen.

20 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 20 (58) 106, forts Detaljplaner eller områdesbestämmelser Området berörs inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Rennäring Området ligger inom Ubmeje tjeälddies åretruntmarker vilket medför att åtgärder inte får vidtas som innebär avsevärd olägenhet för rennäringen (Rennäringslägen 30 ). Området ligger inom renens trivselland. Strandskydd Området är redan ianspråktagit med en väg som avgränsar området i söder (väg 1116), strandskyddet anses upphävt enligt 7 kap 18c punkt 2 MB.

21 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 21 (58) Granskning - Förslag till detaljplan för del av fastigheten Klippen 1:36, Förslag till detaljplan för del av fastigheten Klippen 1:36, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad april 2017, reviderad augusti Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att skicka ut förslag till detaljplan för del av fastigheten Klippen 1:36 för granskning till berörda sakägare, myndigheter och andra som har väsentligt intresse. Då ledamot Runar Frohm (s) har anmält jäv i ärendet så lämnar han rummet och deltar inte i handläggningen. Bakgrund/sammanfattning av ärendet Klippens Stugby har ansökt om planbesked för att möjliggöra uppförande av vaktmästerilokal och traktorgarage på del av fastigheten Klippen 1:36. Föreslagen byggplats ligger inom planelagt område på allmän platsmark med användning park eller plantering. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade , 12, att påbörja planarbetet. Samråd har skett under tiden till och med och de yttranden som inkommit har sammanställts i en samrådsredogörelse. Bestämmelser Riksintressen Området ligger inom riksintresse för Friluftsliv (Vindelfjällen enligt 3 kap 6 MB), rörligt friluftsliv geografiska bestämmelser för kust- turism och friluftsliv (enligt 4 kap 2 MB) samt i närheten av riksintresse för kommunikationer (E12). E12 är en rekommenderad väg för transporter av farligt gods.

22 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 22 (58) 107, forts Översiktsplan Förslaget bedöms inte strida mot gällande kommunövergripande översiktsplan. Tillkommande bebyggelse ska dock placeras i inte så exponerade lägen och bebyggelsen ska ges en god estetisk utformning. Ny bebyggelse ska därför föregås av detaljplaneläggning. Nya direktutfarter på E12 ska undvikas. Detaljplaner eller områdesbestämmelser För fastigheten råder byggnadsplan, faställd (kommunens beteckning 3:40). Föreslagen byggplats ligger på parkmark och behöver därför ändras för att få byggrätt. Intilliggande är byggnadsplan Klippen 1:103-1:117 m.m., fastställd (kommunens beteckning 3:46). Rennäring Området ligger inom Ubmeje tjeälddies åretruntmarker och renens trivselland. Inga riksintressen för rennäringen berörs. Fornlämningar Inga kända fornlämningar finns i området.

23 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 23 (58) Detaljplan för bostäder på del av fastigheten Björkfors 1:1018 i Hemavan Förslag till detaljplan för bostäder på del av fastigheten Björkfors 1:1018 i Hemavan, Storumans kommun, Västerbottens län. Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att utöka planområdet och ändra dess syfte att även omfatta restaurang och byggnader för utvecklad gästservice, att särskilt utreda möjlighet till parkeringsplatser. Bakgrund Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade , 57, att påbörja arbetet med att fram detaljplan för del av fastigheten Björkfors 1:1018 med syfte att möjliggöra bostäder i form av lägenhetshus Nuläget Hemavan Alpint AB har i skrivelse begärt om utökat område för detaljplan med anledning av planens syfte även ska omfatta ny placering av utvecklad gästservice för shop- och skiduthyrning, restaurang, reception för bl.a. utlämning av nycklar till logiförmedling, värmerum, skidpatrull- och skidskoleutrymme m.m. Dessa faciliteter bör finnas i direkt anslutning till den nya Gondolliften, se bifogad skissbilaga. Parallellt med detta planärende pågår även planläggning av tilltänkt parkeringsplats på del av fastigheten Björkfors 1:5 m.fl. för besökande till skidområdet. Bestämmelser Riksintressen Området ligger inom riksintresse för Friluftsliv (Vindelfjällen enligt 3 kap 6 MB), rörligt friluftsliv geografiska bestämmelser för kust- turism och friluftsliv (enligt 4 kap 2 MB) samt i närheten av riksintresse för kommunikationer (E12). E12 är en rekommenderad väg för transporter av farligt gods.

24 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 24 (58) 108, forts Fördjupad översiktsplan Enligt fördjupad översiktsplan för Hemavan är området tänkt för bostäder/camping och parkering. Detaljplaner Enligt gällande detaljplan för norra området är användningen N1P husvagnscamping och därmed samhörig bebyggelse. Parkering. Enligt gällande detaljplan för södra området är användningen N1I skidområdescentra, servering, parkering, total byggrätt 900 kvadratmeter, byggnadshöjd en och tvåvåningar. NI Skidområde med liftar och därmed samhörigt ändamål. Rennäring Området ligger inom Ubmeje tjeälddies åretruntmarker. Miljökvalitetsnormer Vatten Platsen ligger delvis inom grundvattenförekomst (SE ) samt i närheten av vattendrag Umeälven (SE ) och Ahasjön (SE ) som är klassat enligt VISS (Vatteninformationssystem Sverige).

25 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 25 (58) Planbesked - Ändring av gällande detaljplan för fastigheten Rönnen 8 i Storumans samhälle, Västerbottens län Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att påbörja arbetet med att ändra gällande detaljplan för fastigheten Rönnen 8, att upprättande av detaljplanen handläggs genom standardförfarande, att ett beslut om antagande av detaljplan bedöms ske april/maj Detta beslut går inte att överklaga (plan- och bygglagen 13 kap. 2 ). Avgift enligt räkningsspecifikation. Bakgrund Gällande detaljplan för Rönnen 1 och 8 vann lagakraft i januari Detaljplanen medger maximalt fem våningars byggnad. Fastighetsägaren har i sin förfrågan meddelat att det är betydligt mer ekonomiskt fördelaktigt att bebygga fastigheten med en åtta våningars flerbostadshus och söker därför om planbesked om möjlighet att ändra gällande detaljplan. Bestämmelser Ändring av detaljplan omfattar borttagande, införande och justering av bestämmelser samt upphävande av en geografisk del av en plan. Det kan användas för att anpassa planen till nya förhållanden och hålla den aktuell utan att genomföra hela den lämplighetsbedömning som görs vid upprättandet av en ny plan.

26 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 26 (58) 109, forts Bedömning När kommunen har fått en begäran om planbesked som uppfyller kraven i plan- och bygglagen 5 kap. 3 ska kommunen ge sitt planbesked inom fyra månader, om kommunen och den som har gjort begäran inte kommer överens om något annat. Av planbeskedet ska det framgå om kommunen avser inleda planläggning och det ska också framgå när planen bedöms kunna antas. Ett positivt planbesked är inte bindande. Ett planbesked enligt plan- och bygglagen 5 kap. 5 bedöms kunna lämnas. Standardförfarandet kan tillämpas då förslaget till detaljplan är förenligt med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande, inte är av betydande intresse för allmänheten eller i övrigt av stor betydelse.

27 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 27 (58) Information om tillfällig lokaltrafikföreskrift - enkelriktning del av Berglunds väg i Hemavan Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att avvakta yttrande från Trafikverket men ställer sig positiv till att införande av en tillfällig lokal trafikföreskrift. Bakgrund Boende efter Berglunds väg har till kommunen meddelat att det finns parkeringsproblematik efter Berglunds väg i Hemavan. Situationen har förvärrats genom den tätortsupprustning av torget som är påbörjat för att få till en fin torgmiljö vid Bayhill center. Tätortsupprustningen består delvis av att parkeringsplatser som nyttjats som kundparkering vid Bayhill center inte finns tillgängliga samt att det naturligtvis är allmänt mycket trafik i området. Bland annat blir boenden efter Berglunds väg inparkerade på sina fastigheter, trots gällande parkeringsförbud. Godstransporter kör in via den södra infarten till Bayhill center. Bestämmelser Aktuell gata ligger inom tätbebyggt område och rådande färdhastighet efter är 50 km/tim. Parkeringsförbud råder på båda sidorna av gatan ( :0011).

28 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 28 (58) 110, forts Redovisning av förslag En del av problematiken kan lösas genom att införa att enkelriktad trafik på del av vägen. Vid den norra infarten får fordon framföras i dubbel riktning ända fram till infart Avavägen/parkeringsplats vid Bayhill center. En tydligare skyltning är önskvärd efter E12 bl.a. av den tillfälliga p-platsen som finns väster om E12. Förslaget är remitterat till väghållare, Trafikverket, räddningstjänst, polismyndighet, fritids,- kultur- och utbildningsnämnden samt Bayhill center. Trafikverket har begärt förlängd remisstid. Beslut kan fattas med stöd av nämndens delegationsordning.

29 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 29 (58) Ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för fritidshus på fastigheten Joesjö 1:90 vid Jovattnet i enlighet med situationsplan/karta, se bilaga. Den yta som får tas i anspråk som tomt är markerad på bifogad situationsplan/karta, se bilaga. Avgift enligt räkningsspecifikation. När strandsskyddsdispensen vunnit lagakraft får byggnadsinspektören delegation att skriva ut bygglov. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Sökande avser att ersätta ett äldre fritidshus med ett nytt fritidshus intill Jovattnet. Det äldre huset är tänkt att det ska få finnas kvar men övergå till att vara gäststuga. Det nya fritidshuset kräver bygglov och kommer att prövas i annat beslut enligt plan- och bygglagen. Representanter från Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden besökte platsen och bilder från besöket bifogas.

30 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 30 (58) 111, forts Beslutsmotivering Förhållandena på platsen Från väg 1116 går en avtagsväg ca 100 meter nertill det gamla fritidshuset på Joesjö 1:90. Fritidshuset som finns på joesjö 1:90 idag har nybyggnadsår 1960, en boarea på 63 m 2 och tomten en landareal på m². Avståndet från det nya fritidshusets tänkta placering och strandlinjen är ca 20 meter och till det gamla fritidshuset är 30 m. Tvärs över fastigheten går ett dike som avvattnar marken ut i sjön, förutom diket och marken närmast fritidshuset så är fastigheten orörd med delvis fjällbjörkskog men även en del öppna ytor bevuxna med lågörter och gräs. Bedömning Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Byggnaden har i detta fall placerats inom etablerad tomtplats och det finns därför ett särskilt skäl för strandskyddsdispens. Fri passage mellan stranden och det nya fritidshuset finns på ca 20 meter.

31 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 31 (58) 111, forts Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte (1) nya byggnader uppföras, (2) byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, (3) grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller (4) åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. Beslut om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området,

32 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 32 (58) 111, forts behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken). Övriga upplysningar 1. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 2. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför Länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden.

33 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 33 (58) 111, forts Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. Hur man överklagar Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen, se bilaga. Bilagor 1) Situationsplan/Karta 2) Bilder 3) Hur man överklagar beslutet Kopia av beslutet sänds till: Sökanden Länsstyrelsen i Västerbottens län För ev. registrering och rapportering till myndighet Tillämpat särskilt skäl: Strandskyddsdispens medges från strandskyddsbestämmelserna då särskilt skäl för strandskyddsdispens föreligger enligt 7 kap 18c i miljöbalken då området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften och åtgärden inte påverkar förutsättningarna för den allmänrättsliga tillgången till strandområdet och inte väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten. Åtgärdens koordinater i SWEREF 99 TM: X = ,00 Y= ,00

34 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 34 (58) Ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för fritidshus på fastigheten Västansjö 1:58 vid Nedre Jovattnet i enlighet med situationsplan/karta, se bilaga 1. Den yta som får tas i anspråk som tomt är markerad på bifogad situationsplan/karta, se bilaga 1. Avgift enligt räkningsspecifikation. När strandsskyddsdispensen vunnit lagakraft ges delegation till byggnadsinspektören att skriva ut bygglov. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Sökande avser att ersätta ett äldre fritidshus med ett nytt fritidshus. Västansjö 1:58 är en småhusenhet på m² och är idag bebyggd med ett äldre fritidshus och en tillhörande gäststuga. Det nya fritidshuset kräver bygglov och kommer att prövas i annat beslut enligt plan- och bygglagen.

35 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 35 (58) 112, forts Byggnadsinspektören besökte platsen och bilder från besöket bifogas. Drygt en kilometer efter vägen intill Mosekälla från E 12 ansluter avfart ner till Västansjö 1:58. I närområdet finns ett 20-tal fritidshustomter som är bebyggda med både äldre och nya fritidshus. Området är indelat i en äldre dispositionsplan, till vilken Västansjö 1:58 tillhör, och en nyare detaljplan. Beslutsmotivering Förhållandena på platsen Tomten är en väl skött naturtomt där man tydligt kan se hur tomten används med parkering och stigar till och från strand och mellan byggnader. Marken vid stranden är i stort sett orörd och bevuxen med fjällbjörk, enris och tillhörande örter typiska för området. Servitut för båtplats på Västansjö 1:3 vid stranden finns till förmån för Västansjö 1:58 och ett antal kanoter och båtar var uppdragna på intilliggande strand. Närmaste fritidshus på gränsgrannes tomt ligger ca 80 m bort. Bedömning Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Byggnaden har i detta fall placerats inom etablerad tomtplats och det finns därför ett särskilt skäl för strandskyddsdispens. Fri passage mellan stranden och huset finns eftersom fritidshuset som ersätts byggdes före avstyckningen och tomtgränsen är dragen precis intill huvudbyggnaden och en remsa av ursprungsfastigheten, Västansjö 1:3, är lämnad mellan Västansjö 1:58 och strandlinjen på ca 15 m.

36 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 36 (58) 112, forts Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte (1) nya byggnader uppföras, (2) byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, (3) grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller (4) åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. Beslut om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området,

37 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 37 (58) 112, forts behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken). Övriga upplysningar 4. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 5. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför Länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden.

38 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 38 (58) 112, forts Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. Hur man överklagar Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen, se bilaga. Bilagor 4) Situationsplan/Karta 5) Bilder 6) Hur man överklagar beslutet Kopia av beslutet sänds till: Sökanden Länsstyrelsen i Västerbottens län För ev. registrering och rapportering till myndighet Tillämpat särskilt skäl: Strandskyddsdispens medges från strandskyddsbestämmelserna då särskilt skäl för strandskyddsdispens föreligger enligt 7 kap 18c d i miljöbalken då området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften och åtgärden inte påverkar förutsättningarna för den allmänrättsliga tillgången till strandområdet och inte väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten. Åtgärdens koordinater i SWEREF 99 TM: X = ,7 Y= ,4

39 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 39 (58) Ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges på fastigheten Joeström 1:102 för nybyggnad av fritidshus vid Nedre Jovattnet i enlighet med situationsplan/karta, se bilaga 1. Den yta som får tas i anspråk som tomt är fastighetens landareal, se bilaga 1. Avgift enligt räkningsspecifikation Byggnadsinspektören får delegation att skriva ut bygglov då strandskyddsdispensen vunnit lagakraft. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Sökande avser att ersätta ett äldre fritidshus med ett nytt fritidshus. Joeström 1:102 är en småhusenhet på m² och är idag bebyggd med ett äldre fritidshus och en mindre tillhörande gårdsbyggnad. Det nya fritidshuset kräver bygglov och kommer att prövas i annat beslut enligt plan- och bygglagen.

40 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 40 (58) 113, forts Byggnadsinspektören besökte platsen och bilder från besöket bifogas. Joeström 1:102 ligger intill väg 1116 som går till Joesjö och vidare till Hattfjelldal i Norge. Inom en radie på 200 m finns 13 tomter som är bebyggda med både äldre och nya fritidshus. Området är inte detaljplanerat men arbete pågår med en ny detaljplan på ovanliggande mark, Joeström 1:73. Beslutsmotivering Förhållandena på platsen Joeström 1:102 ligger på fjällsluttningen något skyddad av sparsamt rörd fjällvegetation mot den väl trafikerade vägen 1116, som också skiljer tomten åt från Nedre Jovattnet. Infart till Joeström 1:102 delas av två andra fritidshustomter och går via Stamfastigheten Joeström 1:73. Stranden nedanför tänkt åtgärd ligger delvis väldigt nära väg 1116 och har antagligen liten betydelse för besökare och boende i området. Avstånd mellan nedre tomtgräns av Joeström 1:102 mot väg är ca 35 m, till strandlinjen ca 50 m och från nybyggnads placering till strandlinjen är det ca 70 m, enligt bifogad situationsplan. Bedömning Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Byggnaden har i detta fall placerats inom etablerad bebyggd tomtplats och det finns därför ett särskilt skäl för strandskyddsdispens. I detta fall ligger platsen också inom ett LIS-område som pekats ut i översiktsplanen och platsen är också med väg väl avskild från stranden.

41 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 41 (58) 113, forts Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte (1) nya byggnader uppföras, (2) byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, (3) grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller (4) åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. Beslut om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området,

42 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 42 (58) 113, forts behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken). Övriga upplysningar 7. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 8. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför Länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden.

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna i korthet 7 kap. miljöbalken Historik

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2018-09-10, kl. 09:45-11.45 Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Justering Justerare Gunilla Pettersson (S), ordförande

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-03-29 Ärendenr: NV-00289-12 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 BESÖK: STOCKHOLM - VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(19) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 26 augusti 2019 kl 13:30-14:40 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

Strandskyddet på Gotland

Strandskyddet på Gotland Strandskyddet på Gotland Vad är strandskydd och vad är naturreservatet Gotlandskusten? Dnr: 521-1893-12 Utgiven 2012 i digitalt format (PDF) av: Länsstyrelsen Gotlands län Visborgsallén 4 621 85 Visby

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens OXL4624- v 1.2 2012-11-13 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon E-postadress Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Miljö- och byggnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Miljö- och byggnämnden 1(15) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 16 april 2018 kl 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Mattias Petersson (KD), vice ordförande

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Storumans kommun. Förslag till områdesbestämmelser vid LINSUNDET (Raejietjåelmie), Storumans kommun, Västerbottens län

Storumans kommun. Förslag till områdesbestämmelser vid LINSUNDET (Raejietjåelmie), Storumans kommun, Västerbottens län Storumans kommun Förslag till områdesbestämmelser vid LINSUNDET (Raejietjåelmie), Storumans kommun, Västerbottens län Dnr: 2014.0573-315 Upprättad: April, reviderad augusti 2015 Områdesbestämmelser för

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

Strandskydd och dispens

Strandskydd och dispens Strandskydd och dispens Strandskydd och dispens 1 Om Strandskyddsdelegationen Strandskyddsdelegationen är en nationell arena för samverkan, erfarenhetsutbyte och dialog kring tillämpningen av strandskyddsreglerna.

Läs mer

Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf Birger Backlund, S, 2:a vice ordf Mikael Karlsson, S 52-65

Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf Birger Backlund, S, 2:a vice ordf Mikael Karlsson, S 52-65 1 (20) Plats och tid 08.00-1130, i Mus-olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 52-65 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 52-65 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 52-65 Mikael Karlsson,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens i efterhand för brygga

Ansökan om strandskyddsdispens i efterhand för brygga TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-03 Reviderad 2016-11-28 Stadsbyggnadsförvaltningen 1 (8) Dnr.2014BNS0207 Byggnadsnämnden Ansökan om strandskyddsdispens i efterhand för brygga Förslag till beslut

Läs mer

Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län. Visborgsallén Visby. eller. 1. Sökande Namn.

Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län. Visborgsallén Visby. eller. 1. Sökande Namn. Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län 621 85 Visby eller 1. Sökande Namn Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer E-postadress Medsökande Namn Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-03-27 Ärendenr: NV-00318-13 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 B E SÖ K: ST O C K H

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 2018-10-25 1-13 Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum A2 kl. 08.35-8.50 Beslutande Ersättare - inte tjänstgörande Ulrika Ericsson (M) Andreas Björklund (M) Stefan Bengtsson (M) Stefan

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

SP5. Strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Asklanda 1:12 vid Öresjö, Borås Stad BESLUTSFÖRSLAG

SP5. Strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Asklanda 1:12 vid Öresjö, Borås Stad BESLUTSFÖRSLAG SP5 BESLUTSFÖRSLAG Strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten Asklanda 1:12 vid Öresjö, Borås Stad Ärendet har sänts på remiss till Samhällsbyggnadsnämnden och Miljö- och konsumentnämnden.

Läs mer

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg Bygg och räddningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, 13 30 15 20 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, Arne Holmgren, (s) Johan Merving, (m)

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64 Datum 2017-08-31 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0211 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Ärende Dnr 2017/B0438 Ort Förhandsbesked för fastighetsreglering där del av samfällighet S:2 tillförs fastigheten Lägde 2:68 samt strandskyddsdispens för tillbyggnad.

Läs mer

Praxis?

Praxis? Praxis? http://www.markochmiljooverdomstolen.se/avgoranden-fran-mark--ochmiljooverdomstolen/ http://www.strandskyddsdomar.se/ Fastighetsbildning De särskilda skäl som enligt 7 kap 18c miljöbalken får

Läs mer

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN LANSSTYRELSEN Avdelningen för planfrågor Jeanette Odelius 08-785 45 64 2012-11-13 Södertälje kommun Samhallsbyggnadskontoret Vbr beteckning Delgivningskvitto Lena Eliasson Näsby 2 646 93 Gnesta Prövning

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

50 Delegationsbeslut för redovisning i september 2019

50 Delegationsbeslut för redovisning i september 2019 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 46 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av enbostadshus på inom strandskyddsområde i Östra Göinge kommun 47 Ansökan om

Läs mer

SKÄRMARÖ 1:51: Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av ny komplementbyggnad

SKÄRMARÖ 1:51: Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av ny komplementbyggnad Datum Dnr 2014-08-13 STR.2014.1708 110 Karolina Norrman karolina.norrman@varmdo.se 08-570 482 20 Miljöinspektör REK + MB ANNA CLARA MARGARETA DACKBERG JAKOB WESTINSGATAN 5 LGH 1102 11220 STOCKHOLM SKÄRMARÖ

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C)

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:20 Beslutande Övriga Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(8) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, Kommunfullmäktiges sessionssal, första våningen Kl. 14.00-17.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(15) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 22 augusti 2016 kl 13:30-15:30. Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

Bo Eddie Rossbol, (-) ordförande

Bo Eddie Rossbol, (-) ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Moberg, kl. 13:00 15:30 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (-) ordförande Petra Haraldsson, (S) Gullvi Dahllöf (S) ersättare för Zeljka Krajinovic, (S) Eva-Lena Gotthardsson,

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Beslut om föreläggande att upphöra att göra olovliga åtgärder inom strandskyddat område

Beslut om föreläggande att upphöra att göra olovliga åtgärder inom strandskyddat område 10(32) Mob 64 2015/1578 Beslut om föreläggande att upphöra att göra olovliga åtgärder inom strandskyddat område Fastighet: Odensjö-Ryd 1:19 Fastighetsägare: XXX Beslut förelägger XXX att inom fastigheten

Läs mer

Strandskydd och detaljplanearbete

Strandskydd och detaljplanearbete Strandskydd och detaljplanearbete 5 kap. 7 a PBL I detaljplanen får det bestämmas att strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken upphävs för ett område, om det finns särskilda skäl och intresset av att ta området

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

UPPEBY 1:10: Förslag till beslut gällande föreläggande om att återställa mark mm

UPPEBY 1:10: Förslag till beslut gällande föreläggande om att återställa mark mm Datum Dnr 2015-08-10 STR.2015.3449 253 Jan Casserstedt jan.casserstedt@varmdo.se 08-570 483 16 Jurist REK + MB Tjänsteskrivelse UPPEBY 1:10: Förslag till beslut gällande föreläggande om att återställa

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (42)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (42) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (42) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2019-06-26, kl. 09:00-12:00 Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (C), ordförande Olle Wärnick (M) Karl-Anders

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2016-05-18, kl. 09:00-11:45 ande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Runar Frohm (s) Agneta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Eva Forssell (S), ersättare för Stefan Åström

Läs mer

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/2021 87 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 88 Delgivningar 2018/2023 89 Ansökan om bygglov, tillbyggnad

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2017-09-19 1(16) Plats och tid Norrtull kl. 13.30 16.05 Beslutande Sofia Karlsson (S) Göran Karlsson (S) ersätter Barbro Axelsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Rebecca

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Sammanfattning för handläggning av dispenser vid strandskyddsärenden

Sammanfattning för handläggning av dispenser vid strandskyddsärenden MILJÖNÄMNDEN Badplats i Horla Sammanfattning för handläggning av dispenser vid strandskyddsärenden KF 2009-10-21 77 Inledning Vi i Sverige har stora möjligheter att röra oss fritt i naturen längs våra

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2015-02-18, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Peder Wiklund (c) ordförande, 1-14, 16-17 Runar Frohm, (s) vice ordförande, 1-17, (ordf

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer