STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)"

Transkript

1 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen , kl. 09:00-11:45 ande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Runar Frohm (s) Agneta Holmner (l) Olle Wärnick (m) Emanuel Arnfjell (kd) Krister Näslund (v), ersättare Övriga deltagande Tjänstemän Camilla Carstedt, nämndsekreterare Sonja Eliasson, förvaltningschef Ulrika Kjellsdotter, planhandläggare Tommy Larsson, byggnadsinspektör Martin Linder, byggnadsinspektör 67 Ulrik Norgren, planhandläggare Justering Justerare Gunilla Pettersson (s) 56-67, Emanuel Arnfjell (kd) Justeringens plats och tid Kommunkontoret, Storuman den 27 maj 2016, Underskrift Sekreterare... Camilla Carstedt Ordförande... Peder Wiklund (c) 56-67, Ordförande Gunilla Pettersson (s) Justerande... Gunilla Pettersson (s) 56-67, Emanuel Arnfjell (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Organ Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Storuman. Underskrift... Camilla Carstedt

2 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 2 (30) 56 Jäv och intressekonflikt Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden konstaterar att ordförande Peder Wiklund (c) anmäler jäv eller intressekonfikt i 68 och 69. Bakgrund Enligt nämndens beslut , 75, ska eventuellt jäv eller intressekonflikt anmälas innan ärendena börjar behandlas.

3 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 3 (30) Uppföljning av nämndens beslut/protokoll Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att nämndens beslut och protokoll i övrigt inte föranleder någon åtgärd och läggs därmed till handlingarna. Bakgrund I ett led att förbättra nämndens styrning, uppföljning och verksamhetskontroll går man igenom protokoll och beslut från nämndens sammanträde under perioden till och med april Handläggarens bedömning Inga händelser eller beslut att behandla till detta sammanträde.

4 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 4 (30) Delårsrapport januari april 2016 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att godta den lämnade redovisningen Bilagor Delårsredovisning jan april Bakgrund Kommunen upprättar tre gånger per år delårsbokslut varav det första för perioden januari april. Handläggarens bedömning Delårsresultatet ligger som andra år något under budget. Bygglovintäkterna är lägre än budgeterat i början på året men detta kompenseras av att hela årets intäkter för miljö- och livsmedelstillsynen debiterats i början av året. Intäkter saknas för enskilda avlopp då alla beslut görs under barmarksperioden. Efterfrågan på detaljplanerad mark i kommunen för bostäder, fritidshus och industrimark ökar och vi har anställt ytterligare en person för att möta upp mot de ansökningar vi har och som vi vet är på väg in till nämnden. Vi har från och med i år ett dataprogram som möjliggör att själva göra detaljplaner vilket på sikt gör att konsultberoendet minskar inom planeringen. Det stora antalet ansökningar om bygglov som inkom förra året ställer krav på tillsyn genom arbetsplatsbesök i år, då många byggen pågår och kommer igång under året. Vi ser inte heller någon egentlig avmattning av antalet inkommande bygglov. Även miljökontoret påverkas med hög arbetsbelastning med fler ärenden än tidigare år. Utifrån tertialrapporten gör att vi bedömningen att vi kommer att klara budgeten för året.

5 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 5 (30) 58, forts

6 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 6 (30) Remiss, Revidering av handikappolitisk plan Miljö- och samhällsbyggnadskontoret har mottagit remiss från Rådet för Pensionärs- och funktionshindersfrågor angående revidering av handikappolitisk plan Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att lämna nedanstående yttrande: Fråga 1 Alt 3: Funktionshinderspolitiskt plan. Fråga 2: Rådet för Pensionärs- och funktionshindersfrågor. Synpunkter enligt ändringar i utskickat utkast. Vi kommer att ta med oss för oss aktuella punkter till verksamhetsplaneringen.

7 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 7 (30) Delegation om beslut om granskning - förslag till detaljplan för fastigheterna Laxvik 1:54 och 1:55 (bostäder) i Tärnaby Förslag till detaljplan för Laxvik 1:54 m. fl. i Tärnaby (bostäder), Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att uppdra till miljö- och samhällsbyggnadschef att ta ställning till granskning. Bakgrund Storumans kommun med flera ansökte under 2015 om avstyckning från Laxvik 1:55 och fastighetsreglering från Laxvik 1:54. Syftet var bland annat att iordningsställa parkeringsplats öster om före detta Stefansgården, som idag används som boende för studerande. Lantmäteriet har därefter lämnat besked om att gällande detaljplan måste ändras då området idag är reglerat som allmän platsmark, park eller plantering. I samband med att ny detaljplan tas fram vill kommunen samtidigt bereda möjlighet för ytterligare bostäder i området i enlighet med den fördjupning till översiktsplanen som tagits fram för Tärnaby. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade , 118, att påbörja planarbetet och att det hanteras genom standardförfarandet då den följer intentionerna i gällande fördjupad översiktsplan för Tärnaby. Samrådstid Planförslaget har varit ute för samråd under tiden 20 april till och med 6 maj Ett samrådsmöte hölls i Tärnaby den 28 april. Inkomna synpunkter och kommunens kommentarer redovisas i upprättad samrådsredogörelse. Planförslaget ska justeras utifrån vad som framkom under samrådstiden.

8 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 8 (30) Planbesked upprättande av detaljplan för camping för husvagnar/husbilar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att påbörja arbetet med att upprätta detaljplan under förutsättning att pågående utredningar visar att gångtunnel går att anordna, att upprättande av detaljplanen handläggs genom standardförfarande, att ett beslut om antagande av detaljplan bedöms ske februari Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar vidare att uppmärksamma sökanden om att utredningar och framtida byggkostnader för en gångtunnel under väg E12 bekostas av exploatör. Det kommer även att regleras i planavtal och planbeskrivning. Detta beslut går inte att överklaga (plan- och bygglagen 13 kap. 2 ). Avgift enligt räkningsspecifikation. Bakgrund/sammanfattning av ärendet Hemavan Alpint AB har ansökt om planbesked för att upprätta en detaljplan för en campingplats för husvagnar/husbilar på del av fastigheterna idag benämnda Björkfors 1:7, 1:5 (skifte 13) m fl. Syftet med planen är att få området vid Solkatten mer attraktivt och därför önskar Hemavan Alpint AB flytta befintlig camping sydväst om väg E12 samt att ett behov om ytterligare mark för ändamålet finns. Kontakter är tagna med Trafikverket angående utredning kring en tunnel (gång/skidtunnel) under E12 och kommer att komma med förslag på placering m.m. Bestämmelser Fastigheten ligger utom detaljplanelagt område. Förslaget bedöms inte strida mot gällande fördjupade översiktplan för Hemavan (2011).

9 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 9 (30) 61, forts Aktuellt område ligger inom riksintresse för friluftsliv (MB 3:6), riksintresse för turism och friluftsliv övriga fjäll (MB 4:1, 2) och berör även riksintresse för naturvård (MB 3:6) Ahasjön- Laisholmsdeltat. I närheten av området finns riksintresse Vindelfjällen (MB 4:1, 5, 8 och 3:6). Området ligger inom Ubmeje tjeälddies åretruntmarker. Bedömning När kommunen har fått en begäran om planbesked som uppfyller kraven i plan- och bygglagen 5 kap. 3 ska kommunen ge sitt planbesked inom fyra månader, om kommunen och den som har gjort begäran inte kommer överens om något annat. Av planbeskedet ska det framgå om kommunen avser inleda planläggning och det ska också framgå när planen bedöms kunna antas. Ett positivt planbesked är inte bindande. Ett planbesked enligt plan- och bygglagen 5 kap. 5 bedöms kunna lämnas. Standardförfarandet kan tillämpas då förslaget till detaljplan är förenligt med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande, inte är av betydande intresse för allmänheten eller i övrigt av stor betydelse.

10 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 10 (30) Planbesked - Ansökan om ändring av gällande detaljplan (Fjällkedjan etapp 1, kommunens bet 1:48) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att påbörja arbetet med att upprätta detaljplan, att upprättande av detaljplanen handläggs genom standardförfarande, att ett beslut om antagande av detaljplan bedöms ske februari Detta beslut går inte att överklaga (plan- och bygglagen 13 kap. 2 ). Avgift enligt räkningsspecifikation. Bakgrund/sammanfattning av ärendet Hemavan Fjällkedjan AB har ansökt om planbesked för att ändra gällande detaljplan för fastigheterna Björkfors 1:819, 1:850. Sökanden önskar anpassa delar av planbestämmelserna mot bakgrund av erfarenheter från genomförd exploatering och målsättningar inför fortsatt utbyggnad. Bestämmelser Fastigheterna ligger inom detaljplanelagt område. Förslaget strider inte mot gällande översiktsplan. Aktuellt område ligger inom riksintresse för friluftsliv (MB 3:6) och riksintresse för turism och friluftsliv övriga fjäll (MB 4:1, 2). I närheten av området finns riksintresse Vindelfjällen (MB 4:1, 5, 8 och 3:6). Området ligger inom Ubmeje tjeälddies åretruntmarker.

11 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 11 (30) 62, forts Bedömning När kommunen har fått en begäran om planbesked som uppfyller kraven i plan- och bygglagen 5 kap. 3 ska kommunen ge sitt planbesked inom fyra månader, om kommunen och den som har gjort begäran inte kommer överens om något annat. Av planbeskedet ska det framgå om kommunen avser inleda planläggning och det ska också framgå när planen bedöms kunna antas. Ett positivt planbesked är inte bindande. Ett planbesked enligt plan- och bygglagen 5 kap. 5 bedöms kunna lämnas. Standardförfarandet kan tillämpas då förslaget till detaljplan är förenligt med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande, inte är av betydande intresse för allmänheten eller i övrigt av stor betydelse.

12 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 12 (30) Ansökan om strandskyddsdispens Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för gäststuga på fastigheten Gardsjönäs 2:1 vid Hemsjön, Akkasjön i enlighet med situationsplan, se bilaga, att den yta som får tas i anspråk som tomt är markerad på bifogad situationsplan, se bilaga, Avgift enligt räkningsspecifikation. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Gardsjönäs 2:1 är en jord- och skogsbruksfastighet med tillhörande huvudbyggnad och ekonomibyggnader. Gården ligger i änden av en väg som avslutas ca 100 m från ett vattendrag kallat Hemsjön som är en del av Akkasjön. Sökanden bedrev jordbruk på fastigheten framtill 1990 och bor fortfarande kvar. En stuga är uppförd intill huvudbyggnaden utan bygglov och strandskyddsdispens. Sökanden uppger att stugan är en gäststuga som används vid behov och eftersom gården på Gardsjönäs 2:1 ligger utanför detaljplanerad och sammanhållen bebyggelse är en gäststuga bygglovbefriad men strandsskyddsdispens saknas varför man söker strandskyddsdispens i efterhand.

13 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 13 (30) 63, forts smotivering Förhållanden på platsen Gäststugans närmaste hörn är placerad 14 meter från huvudbyggnaden och 62 meter från sjöns strandlinje. Byggnaden är en enkel stuga utan avlopp med byggnadsytan 4 x 8 meter. Området mellan stugan och stranden består av gallrad björkskog och ris. Nedanför gäststugan och huvudbyggnaden mot stranden finns en äldre ladugård av traditionell modell med murat kolstybbsisolerat djurstall för ca 5-10 djur. Tomten i övrigt består av gräsmatta och naturmark. Bedömning Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Byggnaden har i detta fall placerats inom etablerad tomtplats 14 meter från huvudbyggnad och det finns därför ett särskilt skäl för strandskyddsdispens. Eftersom platsen tidigare utgjorts av gräsmatta i en trädgård bedöms dispensen också förenlig med strandskyddets syften. Enligt bifogad situationsplan framgår att en fri passage lämnats mellan gäststugan och stranden. Strandskyddsdispens kan därför beviljas. Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte nya byggnader uppföras, byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om

14 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 14 (30) 63, forts det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man

15 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 15 (30) 63, forts i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken). Övriga upplysningar Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet. Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden. Kopia av beslutet sänds till: Sökanden Länsstyrelsen i Västerbottens län För ev. registrering och rapportering till myndighet Tillämpat särskilt skäl: [ange ur lagtexten i 7 kap. 18 c eller d miljöbalken] Åtgärdens centrumkoordinater i SWEREF 99 TM: X = ,48 Y = ,99

16 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 16 (30) Bygglov Laisholm 1:122, ansökan avser nybyggnad av fritidshus. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov på Laisholm 1:122 för nybyggnad av fritidshus, att Anders Jonsson är kontrollansvarig, att tekniskt samråd krävs och förslag på kontrollplan ska inlämnas innan, att eldstad ska installationsbesiktas innan den tas i bruk, att arbetsplatsbesök krävs, att färdigställandeskydd inte krävs för entreprenadsummor lägre än kr. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Förslaget strider mot gällande översiktsplan. Förslaget ligger inom riksintresseområde för friluftsliv samt turism och rörligt friluftsliv. Sakägare Berörda grannar har beretts tillfälle att avge yttrande och har inget att erinra mot föreslagen åtgärd. Inga synpunkter har framförts som förhindrar lov. Handläggarens bedömning Den byggnad som är planerad bedöms inte påtagligt skada eller påverka de riksintressen som finns på platsen. Förutsättningar för lov föreligger enligt plan- och bygglagen 9 kap 31.

17 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 17 (30) 64, forts Upplysningar Arbetet får inte påbörjas förrän startbesked lämnats. Startbesked kan inte lämnas förrän samråd har hållits. Ni kallas härmed till samråd och uppmanas snarast ta kontakt med byggnadsinspektören för att boka tid för detta. Vid samrådet ska ni (byggherren) och kontrollansvarig vara med. Senast vid samrådet ska förslag på kontrollplan redovisas. et kungörs på Post- och inrikes tidningars hemsida, Ärendet kan komma att överklagas inom tre-fyra veckor. Om åtgärden påbörjas inom överklagandetiden görs det på egen risk. Gränsgrannar och kända sakägare underrättas om beslutet enligt 9 kap 41. Ansökan om att inrätta/ändra avloppsanläggning ska göras till miljökontoret. Sökanden erinras om att lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet kungörs på Post- och inrikes tidnings hemsida Avgift enligt räkningsspecifikation.

18 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 18 (30) Lov i efterhand Laisholm 1:116, anläggning för helikopterflygverksamhet där användning av del av ekonomibyggnad för jordbruk ändras till hangar samt uppställning av två stycken tillhörande bränsletankar. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att byggsanktionsavgift inte kan tas ut, PBL 11 kap 58, att bevilja bygglov ges i efterhand på Laisholm 1:116 för anläggning av helikopterflygverksamhet där användning av del av ekonomibyggnad för jordbruk ändras till hangar samt uppställning av två stycken tillhörande bränslecisterner, med stöd av PBL kap 9 31, att startbesked meddelas med stöd av plan- och bygglagen kap 10 3, att kontrollansvarig inte krävs, att bränslecisternerna ska hålla miljö- och brandtekniska krav. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Förslaget ligger inom riksintresseområde för friluftsliv samt turism och rörligt friluftsliv. Ärendebeskrivning En anonym anmälan har inkommit till Miljö- och samhällsbyggnadskontoret angående helikopterflygverksamheten på Laisholm 1:116. Miljö- och byggnadsnämnden har konstaterat att bygglov saknas för flygverksamheten, flyghangaren och bränslecisternerna och att verksamhet har pågått sedan antecknade dåvarande byggnadsinspektör att en ekonomibyggnad på ca 12 x 24 meter för jord- och skogsbruk skulle uppföras på Laisholm 1:116. Enligt plan- och bygglagen kap. 9 3 krävs det inte bygglov för en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller liknande näring om åtgärden vidtas i ett område som

19 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 19 (30) 65, forts inte omfattas av detaljplan, men då ska byggherrens huvudinkomst vara från de nämnda verksamheterna. Ägaren till ekonomibyggnaden som används som helikopterhangar har delgivits synpunkterna och fått möjlighet att komma in med förklaring och han uppger att helikopterflygverksamheten endast till en början var tillfällig och att han handlat i god tro och inte trodde det behövdes bygglov för den ändrade användningen. Sökanden och utövaren av helikopterflyget uppger att han skulle kunna styra om sina flygrutter utifrån klagomål om buller. Bygglovsansökan har inlämnats av verksamhetsutövaren. Sakägare Berörda grannar och berörd sameby har beretts tillfälle att avge yttrande och har inget att erinra mot föreslagen åtgärd. Handläggarens bedömning Prövningen av den otillåtna åtgärden har behandlats inom 10 år från det att verksamheten startade. Enligt PBL 11 kap 58 får inte en byggsanktionsavgift beslutas om den som anspråket riktas mot inte har getts tillfälle att yttra sig inom 5 år efter överträdelsen. Sanktionsavgift kan alltså inte tas ut i detta fall då vi först 2015 upptäckte att bygglov saknas. Inga erinringar har inkommit vid prövning av ärendet och den planerade åtgärden bedöms inte påtagligt skada eller påverka de riksintressen som finns på platsen. Förutsättningar för lov föreligger enligt plan- och bygglagen 9 kap 31 och verksamheten bedöms därför möjlig att fortsätta på platsen. Upplysningar et kungörs på Post- och inrikes tidningars hemsida, Ärendet kan komma att överklagas inom tre-fyra veckor. Gränsgrannar och kända sakägare underrättas om beslutet enligt 9 kap 41. Sökanden erinras om att lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet kungörs på Post- och inrikes tidnings hemsida Avgift enligt räkningsspecifikation.

20 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 20 (30) Bygglov och startbesked Kaskeluokt 2:18, ansökan avser nybyggnad av fritidshus. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov på Kaskeluokt 2:18 för nybyggnad av fritidshus, att startbesked meddelas med stöd av plan- och bygglagen kap att kontrollansvarig inte krävs, att tekniskt samråd inte krävs, att eldstad ska installationsbesiktas innan den tas i bruk, att anmälan för slutbesked utgör kontrollplan och ska inlämnas underskriven när fritidshuset är färdigt, att färdigställandeskydd inte krävs för entreprenadsummor lägre än kr. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Sakägare Inga grannar/sakägare berörs av åtgärden och inga synpunkter har framförts som förhindrar lov. Handläggarens bedömning Förutsättningar för lov föreligger enligt plan- och bygglagen 9 kap 31.

21 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 21 (30) 66, forts Upplysningar Arbetet får inte påbörjas förrän startbesked lämnats. Startbesked kan inte lämnas förrän samråd har hållits. Ni kallas härmed till samråd och uppmanas snarast ta kontakt med byggnadsinspektören för att boka tid för detta. Vid samrådet ska ni (byggherren) och kontrollansvarig vara med. Senast vid samrådet ska förslag på kontrollplan redovisas. et kungörs på Post- och inrikes tidningars hemsida, Ärendet kan komma att överklagas inom tre-fyra veckor. Om åtgärden påbörjas inom överklagandetiden görs det på egen risk. Gränsgrannar och kända sakägare underrättas om beslutet enligt 9 kap 41. Ansökan om att inrätta/ändra avloppsanläggning ska göras till miljökontoret. Sökanden erinras om att lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet kungörs på Post- och inrikes tidnings hemsida Avgift enligt räkningsspecifikation.

22 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 22 (30) Ansökan om strandskyddsdispens Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för avstyckning på fastigheten Joeström 1:37, avst fr (tomt 2) vid Nedre Jovattnet, Vuelie Jovjaevrie, samt uppförande av fritidshus i enlighet med karta/situationsplan, se bilaga 1 och 2. att den yta som får tas i anspråk som tomt är markerad på bifogad situationsplan/karta, se bilaga 2. att byggnadsinspektör får delegation att skriva ut bygglov då strandskyddsdispens har vunnit laga kraft. att avgift enligt räkningsspecifikation. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Sökande avser att stycka denna tomt från sin fastighets totala areal och uppföra ett fritidshus på tomten, Joeström 1:37 avs.fr. Sökandes totala markareal är 11,137 kvadratmeter (Joeström 1:37). Den sökta tomtens areal blir ca 2800 kvadratmeter och styckas ut från Joeström 1:37. Vid påseende av byggnadsinspektör framkom att närområdet till denna tomt, är i dag redan bebyggt med flertal fritidshus och enklare sommarstugeväg för tillgänglighet är etablerad.

23 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 23 (30) 67, forts smotivering Förhållandena på platsen Markens beskaffenhet vid den tänkta tomten, från etablerad fritidsväg och meter ner mot sjön består av moränjord med inslag av lera. Nedanstående mark mot nedre del av tomt övergår till fuktigare mark och vegetationen består i björkris med björkträd. Detta gör att fritidshusets placering, enligt sökande, hamnar upp mot den redan etablerade fritidhusvägen. Se bifogad karta. Diskussion med sökande har ägt rum angående modell på hus men sökande har inte bestämt sig för modell. Fritidshusen inom området är av mindre karaktär, dvs. att de är i ett plan, ett plan med sovloft, och med tillhörande förråd/garage, gäststuga. Byggnadsinspektör har vidtalat att områdets karaktär med de redan etablerade fritidshusen med dess byggnadshöjd, fasad och färg skall ha ett framträdande även i utförandet av det tilltänkta fritidshuset på sökt tomt. Sökande har i framlagt att boarean blir kvadratmeter, vilket i stort överensstämmer med redan etablerade fritidshus inom området. Området ligger inom riksintresse friluftsliv. Vidare så är inte området detaljplanerat och inte heller inom LIS-område. Från nedersta tomtplatsavgränsningen till vatten är avståndet 17 meter och detta utrymme används i dag av fritidshusägare som uppläggningsplats för båtar. Bedömning För att uppföra en byggnad inom detta område krävs strandskyddsdispens. Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Tomten och byggnaden kommer i detta fall att placeras inom ett redan exploaterat område och får ses som en förtätning av fritidshusområdet. Tillgängligheten till

24 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 24 (30) 67, forts tomten tillgodogörs av den i dag redan gjorda väg som passerar vid övre tomtplatsavgränsning och detta innebär att ingen ny vägdragning behöver ske. Endast infart till tomten görs. Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte (1) nya byggnader uppföras, (2) byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, (3) grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller (4) åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen,

25 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 25 (30) 67,forts behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken). Övriga upplysningar Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet. Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. Kopia av beslutet sänds till: Sökanden Länsstyrelsen i Västerbottens län

26 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 26 (30) om riskklassificering samt årlig kontrollavgift Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att Hotell Toppen i Storuman AB, org.nr , ska införas i riskklass 5B, vilket innebär en årlig kontrolltid på 6 timmar. Kontrollavgiften fastställs till 7200 kronor. Då ordförande Peder Wiklund (c) har anmält jäv i ärendet så lämnar han rummet och deltar inte i handläggningen. Skälen för beslutet I en skrivelse daterad informerades Hotell Toppen i Storuman AB om att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden riskklassificerat livsmedelsanläggningen och att den införts i riskklass 5 B. I en skrivelse daterad informerades verksamheten om ny taxa som kommunfullmäktige fastställt. Något yttrande från Hotell Toppen i Storuman AB har inte inkommit till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Bestämmelser et meddelas med stöd av livsmedelslagen (2006:804) 28 och förordning 2006:1166 om avgift för livsmedelskontroll 3-7. Taxan fastställd av kommunfullmäktige till 1200 kr/h. Övrigt I kontrolltiden (6 timmar) ingår förberedelser, själva kontrollen och efterarbetet.

27 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 27 (30) om riskklassificering samt årlig kontrollavgift Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att Toppstugan i Storuman HB, org.nr , ska införas i riskklass 7 B, vilket innebär en årlig kontrolltid på 3 timmar. Kontrollavgiften fastställs till 3600 kronor. Då ordförande Peder Wiklund (c) har anmält jäv i ärendet så lämnar han rummet och deltar inte i handläggningen. Skälen för beslutet I en skrivelse daterad informerades Toppstugan i Storuman HB om att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden riskklassificerat livsmedelsanläggningen och att den införts i riskklass 7 B. I en skrivelse daterad informerades verksamheten om ny taxa som kommunfullmäktige fastställt. Något yttrande från Toppstugan i Storuman HB har inte inkommit till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Bestämmelser et meddelas med stöd av livsmedelslagen (2006:804) 28 och förordning 2006:1166 om avgift för livsmedelskontroll 3-7. Taxan fastställd av kommunfullmäktige till 1200 kr/h. Övrigt I kontrolltiden (3 timmar) ingår förberedelser, själva kontrollen och efterarbetet.

28 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 28 (30) 70 Delgivningar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att lägga delgivningarna till handlingarna. 1 Dnr fr Lst överklagandena avslås på fastigheten Björkfors 1:658, Storumans kommun. 2 Dnr fr Lst avvisar sökandes beslut. 3 Cirkulär 16:16 från SKL Vårpropositionen och vårändringsbudgeten för år Dnr fr Lst Bidrag till fiskevårdande åtgärder med högst kr, till utveckling av nya fiskevårdsplaner i bla Skarvsjö. 5 Dnr fr Lst nedläggning av sjökablar i Pauträsket mellan Pauträsk-Finnäs och Pauträsk-Holmen. 6 Dnr fr Lst bidrag till efterbehandling av Svärtträskgruvan, Storumans kommun. 7 Dnr Protokoll från Mark- och miljööverdomstolen Strandskyddsdispens för uppförande av fritidshus på fastigheten Forsbäck1:62, prövningstillstånd ges inte. 8 Skrift från Sveriges Kommuner och Landsting Aktiv markpolitik.

29 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 29 (30) 70, forts 9 Skrift från Sveriges Kommuner och Landsting Planering och genomförande. 10 Dnr fr Lst Sökt bidrag kr av vattenavgiftsmedel (Umeälven; skada på fiske i Överuman; dom ).

30 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 30 (30) 71 Delegationsbeslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att lägga delegationsbesluten till handlingarna.

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(19)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(19) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2017-05-31, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Karl-Anders Åkerblom

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2018-09-10, kl. 09:45-11.45 Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Justering Justerare Gunilla Pettersson (S), ordförande

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna i korthet 7 kap. miljöbalken Historik

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2015-02-18, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Peder Wiklund (c) ordförande, 1-14, 16-17 Runar Frohm, (s) vice ordförande, 1-17, (ordf

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/2021 87 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 88 Delgivningar 2018/2023 89 Ansökan om bygglov, tillbyggnad

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (22)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (22) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (22) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2018-04-25, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Peder Wiklund (C), ordförande Gunilla Pettersson (S), vice ordförande Karl-Anders Åkerblom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(19) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 26 augusti 2019 kl 13:30-14:40 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2019-03-13, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Närvarande Ersättare Peder Wiklund (C), ordförande Olle Wärnick (M) Karl-Anders Åkerblom

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(55)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(55) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(55) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2014-06-25, kl. 09:00-12:00, 13:00-14:30 ande Ledamöter Olle Wärnick (m), ordförande Runar Frohm, (s) vice ordförande Clas Olofsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

JÄVSNÄMND PROTOKOLL

JÄVSNÄMND PROTOKOLL JÄVSNÄMND PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN ,~l HEDEMORA 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Bävern, kl. 13.00-13.25 Beslutande Ledamöter Ulf Hansson (S) Fredrik Perers (C) Melker Andersson (M) Camilla

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 2018-10-25 1-13 Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum A2 kl. 08.35-8.50 Beslutande Ersättare - inte tjänstgörande Ulrika Ericsson (M) Andreas Björklund (M) Stefan Bengtsson (M) Stefan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 11 mars (12) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 11 mars (12) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Miljö- och byggnadsnämnden 11 mars 2015 1 (12) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-10.45 Beslutande Ersättare: Henric Forsberg, ordförande Christina Söhrman Stefan Andersson Iréne Frisk Tord

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Miljö- och byggnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Miljö- och byggnämnden 1(15) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 16 april 2018 kl 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Mattias Petersson (KD), vice ordförande

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Tord

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf Birger Backlund, S, 2:a vice ordf Mikael Karlsson, S 52-65

Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf Birger Backlund, S, 2:a vice ordf Mikael Karlsson, S 52-65 1 (20) Plats och tid 08.00-1130, i Mus-olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 52-65 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 52-65 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 52-65 Mikael Karlsson,

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-03-29 Ärendenr: NV-00289-12 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 BESÖK: STOCKHOLM - VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(15) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 22 augusti 2016 kl 13:30-15:30. Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) 2015-02-09 1 (12) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 9 februari 2015, klockan 14.00 15.50 Beslutande Erkki Visti (C), ordf Johanna Skottman (S) Benita With (S) Inga-Lill

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens OXL4624- v 1.2 2012-11-13 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon E-postadress Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Håkan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare Stefan Möllenhof, ersättare. Kommunstyrelsekontoret

Håkan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare Stefan Möllenhof, ersättare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-12-03, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Rolf Stenward, (M) Börje Johansson, (KD) Staffan Leufvèn, (C) Tore Sjö, (S) Niilo Kulojärvi,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Joakim Lander (S)

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Joakim Lander (S) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 Beslutande Övriga Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Margret Bergkvist

Läs mer

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35-

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35- Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Miljökontoret, Köping, kl 14.00 16.45 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer