Kriminellt.com. UDDEVALLA TINGSRÄTT Arbetslag meddelad i Uddevalla. PARTER (Antal tilltalade: 1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kriminellt.com. UDDEVALLA TINGSRÄTT Arbetslag 2. 2012-04-19 meddelad i Uddevalla. PARTER (Antal tilltalade: 1)"

Transkript

1 Mål nr meddelad i Uddevalla 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Eva Johnsson Åklagarkammaren i Uddevalla 1. Målsägande Sekretess A Målsägandebiträde: Advokat Caroline Hallberg Advokatfirman Hammar KB Box Uddevalla 2. Sekretess B Målsägandebiträde: Advokat Caroline Hallberg Advokatfirman Hammar KB Box Uddevalla Tilltalad Jan Lennart THOMAS Svärd, Frihetsberövande: Häktad Ängsvägen Brastad Offentlig försvarare: Advokat Helena Wising Advokaterna Bernling, Boberg, Ceder AB Kungsgatan Vänersborg SLUT Begångna brott Lagrum 1. Våldtäkt mot barn 6 kap 4 1 st brottsbalken Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box 323 Zachaus gränd måndag - fredag Uddevalla E-post: uddevalla.tingsratt@dom.se 08:00-16:00

2 2 2. Grovt sexuellt utnyttjande av underårig 6 kap 4 1 st 1 p och 2 st brottsbalken i dess lydelse före den 1 april Sexuellt övergrepp mot barn 6 kap 6 1 st brottsbalken Påföljd m.m. Fängelse 4 år Skadestånd 1. Thomas Svärd skall utge skadestånd till målsägande A med kr jämte ränta enligt 6 räntelagen (1975:635) från den 30 november 2005 till dess betalning sker. 2. Thomas Svärd skall utge skadestånd till målsägande B med kr jämte ränta enligt 6 räntelagen från den 30 december 2004 till dess betalning sker. Häktning m.m. Thomas Svärd skall stanna kvar i häkte till dess domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom. Sekretess Sekretessen enligt 35 kap 12 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) skall fortsätta att vara tillämplig på uppgifter som har lagts fram vid förhandling inom stängda dörrar och som kan röja målsägandenas A och B samt vittnets C identitet. Detsamma skall gälla målsägandenas och vittnets identitetsuppgifter i bilaga 1 till denna dom. Brottsofferfond Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond. Ersättning 1. Helena Wising tillerkänns ersättning av allmänna medel med kr. Av beloppet avser kr mervärdesskatt. 2. Caroline Hallberg tillerkänns ersättning av allmänna medel med kr. Av beloppet avser kr mervärdesskatt. 3. Kostnaderna för försvararen och målsägandebiträdet skall stanna på staten.

3 3 YRKANDEN M.M. Ansvar Åklagaren har såsom hon slutligt bestämt sin talan yrkat ansvar enligt följande: Åtalspunkt 1 Våldtäkt mot barn (6 kap. 4 1 st. brottsbalken) grovt sexuellt utnyttjande av underårig (6 kap. 4 1 st. 2 p. och 2 st. brottsbalken i dess lydelse före den 1 april 2005) och sexuellt övergrepp mot barn (6 kap. 6 1 st. brottsbalken) Thomas Svärd har någon gång under tiden den 1 januari 2003 till den 31 mars 2005, i sin lastbil i samband med transporter inom Sverige (utgångspunkt Hunnebostrand, Sotenäs kommun) och vid något tillfälle från Sverige till Danmark, vid i vart fall tio tillfällen haft sexuellt umgänge med A, född 1992, som var under femton år och stod under fostran av honom. Det sexuella umgänget har bestått i att A onanerat åt och utfört oralsex på Thomas Svärd. Brottet är grovt med hänsyn till målsägandens ålder och till den relation hon haft till Thomas Svärd. Vidare har han vid ett tillfälle under tiden den 1 april 2005 till den 31 maj 2005 i Hunnebostrand, Sotenäs kommun, genomfört sexuella handlingar med A, född 1992, som var under femton år. Den sexuella handlingen har bestått i att Thomas Svärd berört A:s könsorgan med sina fingrar. Vidare har han vid ett tillfälle under hösten 2005 i Nässjö kommun genomfört samlag med A, som var under femton år. En försvårande omständighet är att brottet har varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person.

4 4 Åtalspunkt 2 Grovt sexuellt utnyttjande av underårig (6 kap. 4 1 st. 2 p. och 2 st. brottsbalken i dess lydelse före den 1 april 2005) Thomas Svärd har någon gång under tiden april 2001 till den 30 november 2004, i sin lastbil i samband med transporter från Norge, via Sverige, till kontinenten, bl.a. Tyskland, Italien och Frankrike, vid i vart fall fem tillfällen haft sexuellt umgänge med B, född 1990, som var under femton år och stod under fostran av honom. Det sexuella umgänget har bestått i att B onanerat åt Thomas Svärd. Brottet är grovt med hänsyn till målsägandens ålder och till den relation hon haft till Thomas Svärd. Thomas Svärd har förnekat gärningarna. Skadestånd Målsägande A Målsägande A, som biträtt åtalet, har yrkat skadestånd med kr, varav kr för kränkning och kr för sveda och värk, jämte ränta enligt 6 räntelagen från den 30 november 2005 till dess betalning sker. Thomas Svärd har, i enlighet med sin inställning i ansvarsdelen, bestritt skadeståndsyrkandet. Han har, för det fall han fälls till ansvar i enlighet med åtalet, godtagit kr, varav kr för kränkning och kr för sveda och värk, jämte yrkad ränta såsom skäligt i och för sig.

5 5 Målsägande B Målsägande B, som biträtt åtalet, har yrkat skadestånd med kr, varav kr för kränkning och kr för sveda och värk, jämte ränta enligt 6 räntelagen från den 30 december 2004 till dess betalning sker. Thomas Svärd har, i enlighet med sin inställning i ansvarsdelen, bestritt skadeståndsyrkandet. Han har, för det fall han fälls till ansvar i enlighet med åtalet, godtagit kr, varav kr för kränkning och kr för sveda och värk, jämte yrkad ränta såsom skäligt i och för sig. UTREDNING Utöver förhör med Thomas Svärd har på åklagarens begäran målsägandeförhör hållits med målsägandena A och B samt vittnesförhör hållits med deras mor (vittne C), med Donna McCullough och Petra Arndt, som båda tidigare varit styvdöttrar till Thomas Svärd, samt med Jessica Zimmermann, som är väninna med målsägande A. Åklagaren har vidare åberopat utdrag ur dagböcker förda av målsägande B och av Jessica Zimmermann samt utdrag ur läkarjournaler avseende målsägande B och avseende Donna McCullough. SKÄL Skuld Av utredningen framgår inledningsvis följande Thomas Svärd och vittnet C har varit sambor i ca 14 år. Innan de träffades hade vittnet C redan fyra egna barn. De har tillsammans ytterligare tre barn, bl.a. målsägandena A och B, födda 1990 och Thomas Svärd hade tidigare varit sambo

6 6 respektive gift med två andra kvinnor. I de relationerna hade han varit styvfar åt Donna McCullough och Petra Arndt. Dessa olika familjer känner inte varandra närmare. Av journalutdrag från Barnkliniken framgår att Donna McCullough i maj 1985, då 15 år gammal, blev inlagd på grund av en överdos av tabletter samt att hon då uppgav att hon mått dåligt efter att ett år tidigare blivit utsatt för ett sexuellt närmande från Thomas Svärd. Thomas Svärd arbetar som lastbilschaufför. Han har främst kört längre sträckor inom och utanför Sverige. Han har oftast varit ute på resor under veckorna och varit hemma på veckosluten. Han har haft möjlighet att köra hem lastbilen och ha den parkerad i närheten av bostaden över veckosluten. Lastbilshytten har varit försedd med sovutrymmen i form av en underslaf samt en upp- och nerfällbar överslaf. Under den tid som angetts i åtalet följde målsägandena A och B med Thomas Svärd på ett antal resor när de hade lov från skolan. De följde dock aldrig med samtidigt. I en den 30 december 2004 daterad anteckning i sin dagbok har målsägande B skrivit i går kväll kom jag hem med Tomas efter att vi varit i norrland vi har sett renar och rådjur. och att vi kört över 300 mil på hela veckan och det var bara 4 dagar De åtalade händelserna polisanmäldes av målsägande A och B i sällskap med deras mor, vittnet C, den 5 februari Vid den tid då händelserna skall ha ägt rum berättade målsägandena, med ett undantag, inte för någon om dessa. Under år 2005 uppgav målsägande A vid ett tillfälle till sin jämnåriga väninna Jessica Zimmermann att Thomas Svärd skulle ha tafsat på henne. Jessica Zimmermann skrev då ett brev som hon lämnade vid målsägande A:s bostad. Detta föranledde en diskussion mellan Thomas Svärd, vittnet C och målsägande A, vilket ledde till att den senare då tog tillbaka sina uppgifter.

7 7 På omslaget till Jessica Zimmermanns dagbok står det I en odaterad anteckning i dagboken har Jessica Zimmermann skrivit I Dag var jag med [målsägande A] det var roligt. Hon berättade att hennes lossas pappa har smekt henne [överstruket] hon är bara 12 år. kära non sa jag till henne. Men ska berätta mer om honom i morrn. Jag får aldrig berätta för någon. det lovar jag. Hon måsste berätta det för sin mamma. Av journalutdrag från Barn- och ungdomskliniken framgår att målsägande B har fått diagnosen DAMP med svag begåvning. Denna diagnos har ifrågasatts av henne själv. Hon gick om förskoleklassen och var under hela grundskole- och gymnasietiden inskriven i särskolan; från mellanstadietiden dock integrerad i vanlig skola. Målsägande A gick i samband med att familjen flyttade till en annan ort om en klass på lågstadiet och gick därefter tillsammans med barn födda året efter henne. Det har inte påträffats något barnpornografiskt material vid undersökning av Thomas Svärds dator och telefon. Målsägande A har vidare uppgett i huvudsak Thomas Svärd flyttade in hos dem när de bodde i en lägenhet i Väjern. Hennes mamma och Thomas hade tidigare haft en relation men han flyttade in då. Samma jul fick hon sin lillebror. Det är Thomas första barn så det uppfattar hon som första stället som Thomas bodde hos dem. Lillebror är född år När Thomas flyttade in försökte han inte någonting. Allt började när de flyttade till Hunnebostrand. De flyttade för att de behövde större yta att bo på. Man kan inte bo sex-sju personer i en trea. Familjen hade inte ekonomi att göra större resor. Hon ville inte bara sitta i lägenheten så därför var det en möjlighet att se något annat än Bohuslän när hon åkte med Thomas i lastbilen. Hon började komma in i puberteten i åldern och det var då allt utspelade sig. Det var då hon började följa med Thomas i lastbilen under

8 8 loven. Hon kunde andas ut och få frisk luft någon annanstans. Kvällarna blev dock väldigt jobbiga. Hon tänkte inte på händelserna på kvällarna under dagen. Hon tänkte att det kommer väl aldrig hända igen. Hon tänkte dock att det var ovanligt att en lastbilschaufför tog med sig en ung tjej i början på puberteten men hon tänkte att det var ok eftersom de tillhörde samma familj. Alla resor hon har varit med har det varit lov. Främst har det rört sig om höstlovet och påsklovet men det kan också ha varit någon vecka mitt i sommaren. Thomas har aldrig tvingat henne att följa med i lastbilen. Han frågade alltid när det var bra stämning. Det som lockade var att få se något annat. När det var dags att stänga av motorn åkte persiennerna igen. Hon klädde av sig och tog av sig nattröjan. Hon försökte stå på tå för att göra i ordning överslafen. Hon behövde hjälp upp i sängen. Han hjälpte henne inte upp i sängen förrän hon utfört något sexuellt på honom. Ibland skulle hon runka honom och ibland suga av honom. Det skedde aldrig onani och oralsex vid samma tillfälle. Hon sade att hon inte ville ha det i munnen men det fick hon ändå en gång. Hon kräktes nästan. Det luktade och smakade illa och var vidrigt. Det var sperma hon fick i munnen. Han satt på sin sängkant och hon satt på knä på golvet nedanför och utförde det här. Hon upplevde det som ett tvång. Gjorde hon inte det här så kunde hon inte gå och lägga sig och sova. Hon har alltid varit kroniskt trött och hon kände som att hon inte fick sova om hon inte gjorde det här. När han hade kommit fick hon svälja och dricka lite av läsken han hade med sig och då fick hon lägga sig. Det tog lång tid innan smaken försvann. Hon kunde inte sova och hade en massa mardrömmar. De andra gångerna sa han till innan han fick utlösning så att hon han ta bort. Det var ingen skillnad mellan gångerna. Händelserna var väldigt lika. Ibland satt hon på golvet och ibland satt hon i sängen och han stod upp. Han slickade även henne i hennes underliv när hon låg i hans säng.

9 9 När hon tog hans snopp i munnen kändes det ovanligt. Hon var liten. Hon fick inte in hela snoppen i munnen. Han sade minst en gång att mamma kunde ta hela i munnen. Det kändes nedvärderande att hon inte dög till någonting. De pratade inte över huvud taget. Det var tyst. Efter att hon utfört det några gånger så var det som att det var helt normalt. Lastbilarna såg ungefär likadana ut. Thomas säte var på vänster sida. Sen var det en gång med upphöjning och bredvid passagerarsäte. Bakom sätena var det sängar. Mellan stolarna stod en 1,5 liters läskflaska som räckte hela veckan. Thomas brukade säga att den gick åt fortare när de var med. Sen fanns en kaffebryggare och en hushållspappersrulle. Den använde han på kvällarna för att torka bort sperma. Det hängde en plastpåse som han hade som skräppåse. Den hängde på en krok. På kroken på hans sida fanns också en bilradio. En rundad radio och bara han kunde välja radio. När de skulle gå och lägga sig sade hon att hon inte ville och då pekade han på sin snopp och sade med glad min och röst att han ville. Hon tänkte bara hoppas det går fort. Hon minns inte hur gammal hon var. Det var mellan hon var 11 och 13 år, men vilken händelse som var när minns hon inte. Han slickade henne vid ett flertal tillfällen på flera resor. Han tittade då och då upp och då hade han en blick som var läskig och som hon inte tyckte om. Att få uppleva det här varje kväll blev som en vana. Jaja, jag gör väl det här så får jag gå och lägga mig sen. Det kan ha varit tre till fyra lov. De var är ute fem dagar varje gång. Hon kan därför uppskatta att hon varit utsatt för det här 10 till 15 gånger eftersom hon blev utsatt nästan varje kväll. Majoriteten av tillfällena var det oralsex men hon kan inte säga exakt hur många gånger. Hon minns att de var i Danmark i alla fall vid ett tillfälle. Hon minns inte exakt vad som hände i Danmark men det var det vanliga, dvs. oralsex. Han tjatade om att det var mycket rondeller där. De åkte Stena Linefärjan dit.

10 10 De hade en körning upp till Norrland och då hälsade de på Thomas pappa och hans fru/sambo. De åt regnbågslax och potatis och de satt ute på altan så det måste ha varit sommar. Hon minns inte att det skulle utspelat sig något i Norrland. När hon onanerade åt honom var det bara att fortsätta tills han var nöjd. När han var nöjd satte han sig i förarsätet och drog undan persiennen och rökte en cigarett. Hon minns inte hur hon fick veta hur hon skulle göra. Hon tänkte inte. Det kom nästan naturligt. De befann sig i sängen när det här hände. Han gjorde många påpekanden under perioden om hur hennes bröst hade växt för varje gång hon var med. Hon upplevde det då som kul eftersom hon var i puberteten och ville att de skulle växa. En gång låg hon i underslafen. Han hade börjat slicka henne i underlivet. Han pratade om att det blivit väldigt vått av hennes vätska och efter ett tag tog han sin snopp och gjorde korta stötar mot henne. Bara någon millimeter in. Sen sade han att nu får han nästan in den och så körde han in den. Hon minns att det gjorde så ont och att hon började gråta. Hon hade jättemycket sveda efteråt och hon kunde knappt sova för det värkte så. Han tog hennes oskuld vid tolv års ålder. Det är en av de värsta händelserna hon kommer ihåg och som hon kommer få bära med sig resten av livet. Efter att hon skrek och kved så slutade han. Då fick hon gå och lägga sig. Hon hade lika ont. Den kvällen har förstört så mycket i hennes framtida liv med intima relationer med pojkvänner. Den resan var mellan Nässjö, Göteborg och Jönköping. På den resan gjorde de ett stopp på kvällen där han skulle lassa eller lossa tidigt på morgonen. De fick låna duschen och de duschade var och en för sig. Hon duschade först och sen väntade hon på honom och där kan hon tänka sig att det utspelade sig. Det kan vara den sista resan. Hon har så starkt minne av den resan och det kan ha varit den sista resan. Hon minns Nässjö så väl och det grundar sig på det värsta minnet.

11 11 Efter att han penetrerat henne började han prata om att köpa glidmedel. Det hände också att någon kväll när hon slapp undan låg det en pornografisk tidning vid sängkanten. Hon trodde det var för att han ville att hon skulle bli sexuellt upphetsad men hon lät den vara. Hon skrev i ett notisblock, ett spiralblock, gult med två humlor på. Det köpte hon på Universeum när hon var där med klassen. Hon använde den som dagbok. Hon skrev i den en kväll hon slapp undan. Hon skrev datum då. Hon minns att hon skrev att hon slapp undan och Thomas upptäckte att hon skrev och hon berättade att hon skrivit att hon slapp undan. Sedan dess har hon inte sett boken. Hon brukade säga att hon inte ville och att hon ville sova men då pekade han bara ner mot snoppen och sa att han ville. Om hon inte ville så var det ok att hon slapp undan men hon fick då åtminstone titta på när han runkade. Efter sista gången (efter samlaget) så frågade han flera gånger om hon ville följa med ut men då sade hon nej. Till slut sade han att då säger du till nästa gång du vill följa med men hon gjorde aldrig det. Thomas har aldrig använt våld, varken slagit till henne eller hållit fast henne. Han kunde dock gapa och skrika om de blev osams. Vid ett tillfälle var hon hemma från skolan. Hon kände inte för att gå till skolan och låtsades vara sjuk. De skulle på cykelutflykt men hon hade ingen bra cykel. Hon lämnade sina syskon på dagis och sen lade hon sig i mammas säng och sov. Hon vaknade upp av att Thomas hade sina fingrar i hennes underliv. Hon kände fingrar mot sin klitoris. Hon såg att Thomas låg bredvid till höger om henne. Han låg på sin vänstra arm för att få högra handen närmare henne. Det kändes som en mardröm, något hon inte ville skulle hända. Han pullade henne. Han rullade med fingrarna på hennes klitoris. Den gången var han bara på klitoris. Han använde bara fingrarna. Han hade kläder på sig. Han var som han brukade vara klädd i jeans, vit t-shirt och

12 12 en blårutig eller rödrutig skjorta. Hon minns inte om han sade någonting. Hon låtsades sova men det gick inte så bra. Sedan minns hon inte mer än att läraren ringde. Läraren sade då att man kunde sitta i skolan och pyssla i stället och då sade hon att hon skulle komma ner. Då insisterade Thomas på att hon skulle stanna hemma. Men hon tog en trasig cykel och tog sig hemifrån så fort hon kunde. Cykelutflykten ägde runt antingen på vårkanten eller också höstkanten. På hösten brukade man ha trafikdagar. På våren brukade de cykla en längre sträcka. Hon hade läraren som ringde i femman och bytte lärare i sexan. Det måste alltså ha skett i femman. Hon vet inte varför Thomas var hemma den dagen. Han har haft problem med knäna och han har varit mycket hos tandläkare. Läraren ringde halv nio. Det minns hon för att hon började skolan tio över åtta. En helgdag åkte hon med Thomas i hans röda Volvo 850 ut mot Hogenäset där han växte upp. Han sade att han ville ta en titt på samhället och hur det hade förändrats. De åkte runt i samhället och hon satt i passagerarsätet. De kom fram till en badplats. Han började ta fram sin snopp och ville att hon skulle runka av honom. Hon nekade och då gjorde han det själv. Han tog då toarulle som stod i bilen och torkade med. Det måste ha varit någon sommardag. Hon minns inte hur gammal hon var. Det var ungefär samtidigt som de andra händelserna. Det var chockerande att han bad henne utföra det i bilen som hela familjen använde. Det brukade ju vara i lastbilen. När hon insåg att det inte skulle fortsätta mer var när de flyttade till deras nuvarande hus. De fick tillgång till huset den 1 juni Efter att de flyttade har inget hänt. Hon berättade inte om händelserna dels för att det skulle vara deras hemlighet. Thomas sade åt henne att hålla det hemligt. Hon kände också skam över sig själv. Man lär sig redan som barn att sådant pratar man inte om. Det har varit hennes privata hemlighet som ingen skulle behöva veta om. Hon trodde heller inte att hennes mamma skulle tro på henne och hon ville inte förstöra deras förhållande.

13 13 Sedan drabbades familjen också av en annan tragisk händelse som tog hårt på henne. Det var en person som stod henne väldigt nära som dog under våldsamma former. Han bodde hos familjen under tre år. Han gick bort den 26 april Hon valde att sörja på grund av det i stället och glömde i princip bort det här. Men när hon skaffade sig ett stabilt förhållande och det blev intimt med honom så började hon tänka på det här igen. Hon berättade lite grand för Jessica. Det var hennes närmaste kompis. De började prata om Thomas. Hon sade då att han tog på hennes bröst och smekte hennes lår. Det var meningen att hon skulle sova hos Jessica men på något sätt blev de ovänner och hon ville inte sova där. Hon började gå hem. När hon kom hem hade Jessica hunnit skriva brevet och lägga det i brevlådan. Mamma och Thomas satt då i köket med brevet. Hon har själv aldrig sett brevet men hon antog att Jessica skrev vad hon hade berättat. Thomas var väldigt ledsen. Hans satt och grät. Mamma höll upp papperet i handen och sade att hon skulle polisanmäla det här. Hon tog då tillbaka allt. Hon ville inte skapa trubbel i familjen. Då hade de också fått lillasyster. Hon ville inte att småsyskonen skulle flytta någonstans där hon inte kunde hälsa på dem. Hon gick upp på sitt rum och efter en stund gick hon ner. Thomas satt eller låg och kollade på TV. Hon satte sig i den korta ändan av soffan och Thomas låg i den långa. Hon bad honom om ursäkt och sade att det inte var meningen att det skulle bli så här. Efter det slutade hon att prata med Jessica. Först nu flera år senare har de fått kontakt igen. Hon var hos henne i höstas på Halloween och hälsade på. Det är den enda barndomskompisen hon har kvar från Hunnebostrand. Idag förstår hon att Jessica ville henne väl och idag ser hon henne som sin närmaste tjejkompis. Hon och Thomas har aldrig pratat om händelserna. Det var något man skulle hålla tyst om. Hon frågade Thomas en gång varför målsägande B inte längre följde med ut. Då sade han att det var för att hon hade kommit i puberteten och fått menstruation. Han menade säkert att hon ville kunna gå på toa men hon tolkade det som att

14 14 även hon blivit utsatt. Att behöva höra att hennes syster blivit utsatt kändes hårt. De ord som han sade då plus när han penetrerade henne är det hon kommer ihåg mest och är det som hon har störst ärr efter och som satt sig djupast. Hon tittade på en dokumentär med Patrik Sjöberg och såg vad han blivit utsatt för. Mamma sade då någonting att tänk vad tufft han haft det. Då tänkte hon att hon måste berätta det här för hon har ju varit utsatt för nästan samma sak. Hon tror sedan att hon började prata om det här för att hon hade sin pojkvän och ville vara intim med honom. Vid varje tillfälle hon haft sex med sin pojkvän har det här legat bakom. Hon berättade för pojkvännen den 20 januari i år om det här. De hade då varit tillsammans i mer än ett år. Hon berättade också för sin mor en fredagskväll, den 3 februari om hon minns rätt. Då sade de att de skulle ta det lugnt under helgen. Hennes dåvarande pojkvän var också där. På måndagen åkte hon och hennes mamma ut till polisstationen i Lysekil och anmälde men de fick åka direkt till Uddevalla i stället. Hon hade innan det berättat om händelserna för en annan person som står nära familjen och han råkade försäga sig till mamma och ringde därför och sade att hon måste berätta. Hon är säker på att hon inte överdrivit. Efter händelserna hade hon ångest, panikångest. Nu får hon det tre till fyra gånger i veckan. Hon får svårt att andas. Hon bara gråter. Det känns som om hon aldrig kommer att komma ur situationen. Hon har mardrömmar om att hon kommer bli våldtagen igen och igen av män i medelåldern. Hon hatar att vara ensam och speciellt ensam i bil. Hon vågar inte sova i sin egen säng. Hon sover antingen hos mamma eller i soffan nära mamma. Hon går i skolan, sista året på gymnasiet. Nu har det varit många dagar bortfall eftersom hon mått så dåligt. Hon går hos en kurator. Hon har varit hos henne vid två tillfällen. Det känns redan lite lättare när hon kan prata om det som hänt med någon utanför familjen. Hon hade en kontakt på BUP tidigare men då gällde det dödsfallet i familjen och inte de här händelserna. Hon känner att hon inte vill ha något sexuellt umgänge i framtiden över huvud taget eftersom det alltid kommer att påverka henne att hon blev våldtagen när hon var

15 15 tolv år gammal. Om inte det här hänt så hade hon haft en normal uppväxt, men hennes liv är förstört helt enkelt. Thomas vill att alla ska visa honom respekt. Det skall inte vara något tjat utan han vill bestämma. Han kan vara gapig och skrikig. Han kan bli väldigt arg och smälla och dunka handen i bordet. Han har bl.a. slagit sönder dörren in till hennes lillasyster. I veckorna har det varit lugnt men på helgerna kaotiskt. När Thomas åkt så lugnade det inte ner sig förrän på tisdag eftermiddag. Konflikterna i hemmet kopplas bl.a. till Thomas närvaro. Sen finns det vanligt syskonbråk också. De har haft konflikter sen de flyttade till Brastad. Hennes mammas och Thomas relation har inte varit perfekt. Mamma har fått tjata på Thomas en del för att han skall utföra vissa saker, fixa lister och dörrar etc. Det tar lång tid för Thomas att fixa sådant. De senaste åren tycker inte hon att de haft så bra relation. Målsägande B är väldigt tyst. Hon är inte så social. Hon håller sina känslor inom sig. När hon inte mår bra brukar hon ställa sig i källaren med musik i hörlurarna och dansa. De kan ha roligt ihop. De har inte pratat om det här. Eftersom målsägande B är så tyst och det var ett känsligt ämne så har hon varken velat eller vågat fråga om något har hänt. Idag är första gången hennes syster hör hennes historia. Hon har inte pratat om detta med Jessica. Hon vet inte vad mamma pratade om med målsägande B efter det att hon själv berättat för mamma. Hon känner inte Petra. Hon har träffat henne en gång för många år sedan. Hon minns inte vad de pratade om och hon minns inte ens hur hon ser ut. Donna har hon aldrig pratat med eller träffat. Målsägande B har vidare uppgett i huvudsak Hon tror hon var 13 år när hon började åka med Thomas Svärd i lastbilen. Hon har inget minne av att hon skulle åkt med redan De åkte två gånger till Tyskland och Italien. Det var även resa upp till Norrland och till Frankrike. Hon åkte med på

16 16 lov. Det var mest på påsklov och sportlov. Hon var med i lastbilen på dagarna och åkte. Det blev inte mycket prat under dagarna. Det var ett fåtal ord och meningar om var det skulle lossas och lastas. Hon ville också se mer än bara samhället och Bohuslän och genom lastbilen fick hon se vissa delar av världen. Hon tyckte det var intressant att se nya vidder. Han ville att hon skulle runka av honom på kvällarna. Han tog hennes hand på sin snopp och visade hur hon skulle göra. De var då på underslafen i lastbilen. De låg ner i sängen. Det tog tio minuter innan han fick utlösning och då fick hon gå och sova. Han fick utlösning vid alla tillfällen. Han tog inte på henne. Hon tänkte bara snabbt nu och sen ännu snabbare upp i sängen. Hon ville gärna gå och lägga sig tidigt vid den tiden. Det kändes kränkande. Hon hade en massa frågor om varför. I vissa lägen kunde hon säga ifrån. När hon sa nej fick hon vara ifred. Hon sa nej två gånger som hon kommer ihåg det. Han har inte hotat henne. Hemma har hon dock upplevt ett hotfullt och aggressivt beteende. Hon var med Thomas fem till åtta resor. Den första gången detta hände blev hon lite förvånad. Hon minns inte var de var första gången. Det ringer en klocka om att de var på väg till Tyskland den första gången. De var borta i fyra till fem dagar. Det hände vid flera tillfällen. Det hände på varje resa. Fyra - fem gånger fick hon göra det. Det var inte varje kväll. Hon minns inte hur många gånger det hände på varje resa men minst en gång. Hon var rätt så lång redan då så hon kunde själv ta sig upp i överslafen och det kanske var därför hon fick vara ifred ibland. Hon kommer inte ihåg hur de hamnade i samma säng. Hon vet inte hur hon förstod att det skulle ske. Han frågade för att han ville. Hon blev illamående. Det hände mellan tio och halv elva på kvällen därför att klockan tio stängde de av motorn. De brukade stanna på bensinmackar där de hade frukost och kaffe på morgonen.

17 17 Alla gånger hon onanerade åt Thomas så var det på samma sätt. Ingen gång var olik den andra. Det var minst en gång varje resa. Det varierade hur många gånger det skedde. Hon kan inte säga om det skett mer än en gång på någon specifik resa. Thomas tog av sig kläderna själv. Hon hade nattkläder. Efteråt fick hon vara ifred. De pratade aldrig om det. Det var som att det aldrig hade hänt. De var uppe i Norrland den 28 december Då ville han att hon skulle runka honom men den gången sa hon nej så hon gjorde inte det. Hon gick i femman till sexan när det här hände. Hon bodde i Hunnebostrand då. Det var hon som frågade om hon fick åka med. Hon vet inte varför hon fortsatte åka med. Då tänkte hon att det var en gång och så händer ingenting mer. Hon tappade sedan intresset och fortsatte i stället med sina favoritintressen. Hon red och tog hand om kaniner. Hon har inte berättat om det för någon för hon har inte kunnat det. Det var skämmigt och pinsamt. Om hon skulle berätta det skulle det vara som att hon gjort fel. Ingen skulle tro på henne. Hon var rädd att mamma skulle säga att det var hon som hade fel. Hon kände inte till vad Thomas gjort med målsägande A. Hon hade följt med mamma till stan när hon fick veta att målsägande A också blivit utsatt. Det var hennes mardröm. Mamma sade att Thomas hade utnyttjat målsägande A och frågade om hon också blivit utsatt. Hon sade då ja. Hon var inte med när mamma och målsägande A åkte till Lysekil men hon var med till Uddevalla. Hon har inte mått bra sen hon berättade. Hon har velat dra sig undan och vara för sig själv. Hon har varit mycket uppe i stallet. Hon har inte skrivit någonting i dagboken om det som hänt. Hon har inte kunnat berätta för någon. Det har varit som en spärr. Ingen har fått veta om detta; det var pinsamt. Den sista gången hon var med i lastbilen var Den sista gången något

18 18 hände var den 28 december 2004 när han frågade men då hände ingenting. Det var bara den resan till Norrland som var i Sverige. Hon mådde psykiskt dåligt och ville dra sig undan efter de här händelserna. Hon försökte gå i skolan som vanligt. På helgerna var hon i stallet hela dagarna, cyklade tidigt och kom hem sent. Djuren är hennes största intresse. När hon haft pojkvän har det tagit lång tid för henne att bli intim. Det blir som en spärr naturligt. Kroppen säger ifrån automatiskt utan att man vet varför. Nu känner hon mest att varför berättade hon inget då när hon mådde så dåligt. Hon arbetar på fritids och förskola. Hon har inte varit sjukskriven. Hon har fått tid hos en kurator. Hon har också haft en skolkurator och pratat med men hon tyckte inte då att hon var värd att prata med. Hon hade inga tankar kring att hennes syster följde med i lastbilen. Hon tänkte inte att det som hände henne kunde hända målsägande A. De talade aldrig om det här. Hade hon vetat om det då som hon vet nu så hade hon berättat. Relationen mellan henne och Thomas har varit spänd. Hon har varit orolig. Han har varit hotfull i vissa lägen. När mamma arbetade kvällar och nätter fick de göra mat till syskonen eftersom de var barnvakt. När det var för mycket ljud runt om kunde han slå näven i bordet och skrika och gapa och hota att ta bilen och åka iväg. Thomas orsakade problem för barnen i familjen. På veckorna var det lugnt, städat och i ordning och på helgen var det kaos. Han satt bara framför datorn och låg i soffan. Han är väldigt lat. Så har det varit sedan de flyttade till Brastad. Petra har hon träffat en gång och Donna har hon aldrig träffat. Hon fick veta i efterhand att Thomas blivit anklagad för sådant här tidigare. Thomas Svärd har vidare uppgett i huvudsak Han har inte varit med om detta. Det är falskt. Han har varit med om anklagelser tidigare om saker som han inte heller varit med om. Han vet inte varför de säger

19 19 detta. Han vet inte om de kan ha missuppfattat om han kittlat dem eller något. De har kommit självmant och kramat och pussat honom. Han har aldrig berört eller varit tillgänglig för flickorna i ett sexuellt syfte. Det är riktigt att både målsägande A och B åkt med honom på resor under loven. Målsägande B åkte med några gånger Målsägande A åkte med 2004 och kanske i början på Uppskattningsvis kan de ha åkt med 4-5 gånger var. Målsägande B frågade om hon fick följa med. Målsägande A frågade också första gången och kanske även andra. Han körde både på kontinenten och i Sverige. Han anser att det fungerade bra. De stannade på rastställen med möjlighet till toalett och frukost. Han gjorde klart för dagen med färdskrivarblad osv. Sedan tog han ner sängarna. De klädde av sig i lastbilen. Han hade T-shirt och kalsonger och flickorna hade nattlinne och underbyxor. Han fick hjälpa dem upp i överslafen för att de inte kom upp själva. Han fick lyfta eller putta upp dem. Flickorna tyckte det var roligt i lastbilen. De slutade följa med när de kom i puberteten. Han har aldrig onanerat i lastbilen när flickorna varit närvarande. Det är inte omöjligt att målsägande A varit med i Nässjö eftersom han varit mycket där. I Nässjö hade de tillgång till fikarum och toaletter och dusch så visst kan de ha duschat där. Åt det hållet som hon berättat om har dock ingenting hänt. Han minns inte att han skulle legat i samma säng som målsägande A i Hunnebostrand. Under veckorna arbetade han och var inte hemma. Det är riktigt att det kom ett brev en gång. Han vet inte vem Jessica är. Han minns inte exakt vad brevet handlade om. Det var om att han skulle ha tafsat. Det blev en spänd situation hemma. Även målsägande A var ledsen när brevet kom. Att klappa någon på ryggen eller att kittla någon är inte tafsande för honom. Redan när brevet kom frågade han om det var sexuellt att klappa på ryggen. Vittne C var både arg och besviken då. Han hade berättat för henne om anklagelserna om Donna redan innan han flyttade ihop med henne.

20 20 Enligt hans uppfattning har relationen mellan honom och målsägandena A och B varit bra under åren. Målsägande B har alltid varit tystlåten och nöjd så länge hon fått vara i stallet och hålla på med djur. Det är ingen skillnad i relationen mellan honom och de olika barnen. Han vet att målsägande B har en diagnos och att hennes mor kämpat för att bli av med den. Han förstår inte varför de hittar på detta. Om de tycker så illa om honom skulle han dragit för länge sedan. De har ljugit för honom förr. De har ljugit honom rakt upp i ansiktet. De sista åren har inte varit så bra. Vittne C har en whiplashskada och får ont vid sexuell aktivitet. De har därför fått avstå från det. Annars har relationen varit upp och ner men bra. Han har blivit anklagad en gång tidigare av Donna. Det fick han veta i efterhand. Han var hos ett par kompisar för de skulle gå på puben. Hans dåvarande sambo, Donnas mor, kom då dit och skrek flera gånger att hon skulle anmäla honom. Då visste han inte ens vad det rörde sig om. Det fick han senare veta av hennes bror. Han hade då blivit anklagad för att ha varit på Donna sexuellt. Han har legat i samma säng som Donna när hon gick och lade sig mellan honom och hans sambo men han har inte gjort något. Hans relation med Petra har varit bra. De har pratat under alla år. Vad han förstått nu är att hon kan ha sett honom onanera. Hon skall ha sett det genom fönstret från utsidan av huset, vilket inte är omöjligt. Förmodligen befann han sig då i vardagsrummet. Han har inte haft kontakt med Donna och hennes mor efter skilsmässan. Inget av det Donna sagt stämmer. De separerade i maj-juni 1984 och han flyttade till sin bror i Lysekil och därefter flyttade han till Skåne i augusti-september samma år. Han och Petra har haft kontakt. Vittne C och Petra har träffats. Han har pratat i telefon med men har inte träffat Petras mor sedan de skiljdes. I fjol ringde Petra och

21 21 berättade att hon skulle få sitt tredje barn. Hon ringde också när hon skulle få första barnet och berättade att han skulle bli morfar. Första gången hon kom och hälsade på bodde hon över hos dem. Hon skulle träffa kompisar. Det hänger ett kort på Petra i trappan upp till övervåningen hemma. Vittne C har vidare uppgett i huvudsak Målsägande A började berätta en fredag i februari vad hon varit utsatt för. Hon pratade sedan med målsägande B på lördagen och med Thomas på söndagen. På måndagen gjordes en polisanmälan. Målsägande A berättade att Thomas utnyttjat henne sexuellt när de varit ute på resor. Hon har ingen anledning att misstro det. Hon minns inte exakt hur hon uttryckte sig när hon pratade med målsägande B. Hon sade att målsägande A berättat en del. Hon frågade målsägande B om hon varit utsatt för samma utan att berätta vad målsägande A sagt, och det hade hon. Målsägande A var ledsen och grät när hon berättade men målsägande B var mer lättad. Målsägande A berättade om genomförda samlag, oralsex och onani. Hon har berättat om cykeldagen. När hon pratade med Thomas berättade hon vad barnen berättat och att hon trodde på vad de sagt. Thomas menade att de ljög. När hon sade att de inte hade någon anledning att ljuga svarade Thomas att då hade de inget mer att prata om. Hon kommer ihåg att det kom ett brev men inte när det var. Hon minns att Jessica skrev brevet. Jessica är en skolkamrat till målsägande A. Hon kommer inte ihåg vad som stod i brevet mer än att målsägande A tyckte Thomas var äcklig och antastade. Thomas grät och undrade varför han skulle bli utsatt för det här igen. Målsägande A bad om ursäkt och kunde inte precisera vad det handlade om. Hade hon förstått hade hon gjort anmälan redan då.

22 22 Hon bodde i Kungshamn när Thomas flyttade in. Sen flyttade de till Väjern och bodde där i ett år ungefär innan de flyttade till Hunnebostrand. Därefter flyttade de till Brastad Hon minns inte när flickorna åkte med i lastbilen. Hon tror målsägande B började åka med när de bodde i Väjern Hon vet inte om målsägande A var med redan då, men annars var det väl Hennes och Thomas relation har varit hyfsad. Han har inte varit hemma så mycket. Han har legat borta veckovis hela tiden. I början var han borta i två till tre veckor och var hemma en vecka men sedan började han jobba på veckorna. Hon arbetar som undersköterska. Hon har haft rullande schema och arbetat varannan eller var tredje helg. När de träffades sade Thomas aldrig något om sina tidigare relationer. Hon visste dock att han varit gift tidigare. När brevet kom berättade han om Donna. Hon har träffat Petra och hennes mor. Hon träffade dem långt innan hon och Thomas blev tillsammans. Petra var uppe en gång i Väjern och hälsade på och en gång i Hunnebostrand. Hon tror det måste varit Petra har då träffat hela familjen. Det har aldrig talats om någonting med Thomas. Han var med vid båda tillfällena. Det stämmer att de haft mycket diskussioner hemma på helgerna sedan de flyttade till Brastad. Flickornas relation med Thomas har varit upp och ner. Thomas har ansett att de ska ha större respekt för honom. Flickorna tyckte att han ställde för stora krav på dem. Alla har varit väldigt ledsna över det som hände De har haft BUP kontakter. Det påverkade hela familjen. Barnen fick efter det inte gå någonstans och inte åka själva. Hon har kört dem. Målsägande A har gått i taket väldigt lätt. Det är lugnare nu. Hon får inte utbrotten längre. Målsägande B är också lugnare och mer resonabel. Hon stänger inte in sig på rummet längre. Hon är med hästarna i stallet och går till praktiken. Förut hade målsägande B ofta huvudvärk men det har hon inte längre.

23 23 Donna McCullough har vidare uppgett i huvudsak Efter det att hennes mor träffat Thomas Svärd flyttade de till Sverige. Hon fick efter ett kort tag dubbelsidig lunginflammation. Hon låg och sov i mammas säng närmast fönstret med ryggen mot fönstret. Hon tror att hon hade nattlinne eller t-shirt och trosor. Thomas kom in och klädde av sig och lade sig bredvid. Hon kände en styv lem i ryggen. Det kändes ordentligt. Han berättade att det var dåligt mellan honom och mamma sexuellt och ville att hon skulle suga av honom. Hon sade nej och efter ett tag gick han. Han hotade henne att han skulle döda henne om hon sade något. Han frågade aldrig vid andra tillfällen. Efter ett halvår berättade hon för mamma och då försökte hon ta livet av sig. Det fanns ingen annan anledning till att hon mådde dåligt. Mamma anmälde honom till polisen men det hände ingenting. Petra Arndt har vidare uppgett i huvudsak Hennes mamma var gift med Thomas i 12 eller 14 år. Hon har inte så mycket minnesbilder från när de bodde i Bohuslän men hon minns att när hennes dåvarande kompis och hon badade så kände hon obehag när han tittade om de var nakna och så. Vissa kvällar var Thomas den som lade henne och när han skulle ge godnattpuss så ville hon inte. Hon var tolv år när de flyttade tillbaka till Skåne. Då ändrade han sitt beteende. Han pratade om att han och mamma hade haft sex. När de flyttade till huset de byggde var hon år. Då kunde Thomas vara uppe på natten när hon kom hem. När hon kom in i huset så kom Thomas och var naken. En gång när de skulle köra och hämta en hund i Bohuslän så sade han att han skulle göra något som hon inte tyckte om och då hoppade hon bak i bilen. Vad hon förstod så skulle han runka. Hon tittade bak på hunden och tittade inte på honom. Hon såg aldrig att han onanerade. Hon berättade detta för ungdomsmottagningen. Hon berättade det även för mamma. Socialen blev inkopplad. Hon och hennes mamma blev kallade till socialen. Vid ett annat tillfälle satt han vid köksbordet och pillade på sig när hon satt längre bort. Han hade någon badkappa på sig. Hon satt på golvet och tittade på TV och han såg att hon satt där och kunde se under bordet vad han gjorde. Han har

24 24 vid ett annat tillfälle onanerat framför henne. Hon gick runt huset en gång när hon kom hem och såg in genom fönstren. Då låg han och runkade. Hon har alltid pratat med Thomas. Hon ville egentligen inte ha kontakt med honom men har ändå haft det. Efter att hon gifte sig och fick barn så ville hon inte åka upp till Thomas med sin dotter. Hon har mått dåligt efter att hon förstått att det hänt med flickorna. Thomas har alltid funnits där. Han har varit en del av hennes liv. Hennes man blev förvånad att hon fortfarande pratade med Thomas. Hon tror det hade varit annorlunda om hon blivit trodd i ungdomen. Hon har haft ångest och mått mycket dåligt. Hon har träffat vittne C och flickorna. Hon var där precis innan hon fick sin dotter vid jul. De tittade på tsunamin på TV. Hon var också i Väjern när sonen var nyfödd. Hon var också på besök en eller två gånger till innan Jessica Zimmermann har vidare uppgett i huvudsak Hon och målsägande A är barndomskompisar. Hon gick i trean när hon flyttade till Hunnebostrand och då lärde de känna varandra. Hon fick sin dagbok den 26 juni Vid ett tillfälle sade målsägande A att hon åkt med Thomas i en lastbil och att han då hade smekt henne över brösten. Hon tror det var på sommaren som hon berättade det här. Målsägande A grät så att hon hade svårt att förstå vad hon sade. Hon visste inte vad hon skulle göra. De blev sedan ovänner när målsägande A inte ville sova över hos henne. Hon skrev då ett brev till hennes mamma och lämnade det hemma hos dem. Sedan sprang hon hem och skrev i dagboken. Hon och målsägande A pratade inte mer efter detta. Målsägande A hade sagt att hon aldrig fick berätta för någon. De var ovänner ett bra tag. De träffades igen för kanske tre månader sedan men då pratade de inte om detta. Nu har målsägande A berättat vad som hänt. Hon ringde efter att polisen pratat med henne och då berättade hon om våldtäkten.

25 25 Tingsrättens bedömning För fällande dom i mål om sexualbrott krävs, liksom i brottmål i övrigt, att domstolen genom den utredning som har lagts fram finner det ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har gjort sig skyldig till det som läggs honom till last. En trovärdig utsaga från målsäganden kan, i förening med vad som i övrigt har framkommit i målet, vara tillräcklig för en fällande dom. I förevarande fall handlar det om händelser som ligger förhållandevis långt tillbaka i tiden och som utspelat sig vid en tidpunkt då såväl målsägande A som B ännu var barn. Även de händelser som Donna McCullough och Petra Arndt har berättat om inträffade då de fortfarande var barn. Detta påverkar såväl förhörspersonernas förmåga att uppfatta olika saker som deras möjlighet att under lång tid minnas vad som skett. Det är genom utredningen klarlagt att såväl målsägande A som B under de i åtalet angivna tidsperioderna följde med Thomas Svärd på resor inom och utom Sverige i hans lastbil. Målsägande A har under förhöret vid huvudförhandlingen, och även under resterande delar av förhandlingen, gett ett tydligt uttryck för att det varit en påfrestande situation för henne och att det varit svårt att prata om vad som inträffat. När hon berättat om det inträffade har hon, med beaktande av de omständigheter som ovan nämnts, berättat förhållandevis detaljerat om framförallt de händelser som avses i tredje och fjärde styckena av åtalspunkten 1. Det kan vad gäller händelsen som avses i tredje stycket av åtalspunkten 1 noteras att målsägande A lämnat uppgifter som klart utskiljer en viss dag genom ett samband med att hon stannat hemma från en cykelutflykt med skolan på grund av att hon inte hade någon bra cykel samt att en viss lärare ringde efter henne. Även om Thomas

26 26 Svärd normalt inte var hemma på vardagar kan det finnas många förklaringar till att han varit det just den dagen. Målsägande A har på ett särskilt levande sätt beskrivit hur hon upplevde det att få sperma i munnen och hur händelsen som avses i fjärde stycket av gärningspåståendet gick till. Vad gäller händelserna som avses i första stycket har hon förklarat att dessa gick till på ett så likartat sätt varje gång att det är svårt eller omöjligt att kunna särskilja något enskilt tillfälle. Målsägande A:s berättelse är i övrigt i sig logisk och innehåller inte några motsägelser eller svårförklarliga moment. Målsägande B:s berättelse är i jämförelse med målsägande A:s utsaga sammantaget något mindre utförlig. Detta kan emellertid förklaras dels av de problem som hon har diagnosticerats med, dels av att de händelser som hon berättat om, i likhet med de som avses i första stycket av åtalspunkten 1, gått till på ett sådant likartat sätt att det är svårt att lämna särskiljande detaljuppgifter. Målsägande A:s uppgifter vinner stöd av att det är klarlagt att hon under år 2005 uppgav för sin väninna Jessica Zimmermann att Thomas Svärd hade tafsat på henne. Jessica Zimmermanns uppgift om att målsägande A vid det tillfället grät så att det var svårt att förstå vad hon sade, talar för att det som målsägande A varit utsatt för varit än allvarligare än vad hon då uppgav för sin väninna. Det förhållandet att målsägande A efter det att Jessica Zimmermann skrivit brev till hennes mor tog tillbaka sina uppgifter kan förklaras av att hon upplevde situationen som skamfylld, tog på sig själv ansvar för det inträffade och heller inte ville splittra familjen. Återtagandet av uppgifterna till Jessica Zimmermann kan därför inte tillmätas någon avgörande betydelse.

27 27 Samma omständigheter som kan förklara varför målsägande A tog tillbaka uppgifterna hon lämnade till Jessica Zimmermann kan också förklara varför såväl hon som målsägande B trots att de utsattes för upprepade övergrepp ändå fortsatte att åka med Thomas Svärd i lastbilen och heller inte vid tiden för övergreppen berättade för någon om dessa. Målsägande A har själv i vuxen ålder tagit initiativet till att berätta om det inträffade. Vad gäller målsägande B har hon visserligen blivit direkt tillfrågad av vittne C om även hon varit utsatt för något av Thomas Svärd. Vittne C har dock, utan att minnas exakta ordalagen, uppgett att hon inte berättade vad målsägande A hade uppgett sig ha varit utsatt för. Det kan också noteras att målsägande B:s berättelse inte är någon upprepning av vad målsägande A sagt utan skiljer sig i vissa avseenden och omfattar betydligt mindre allvarliga övergrepp. Även om målsägande A:s och B:s relation till Thomas Svärd inte varit helt friktionsfri har det inte framkommit någon särskild anledning för de att hitta på hela historien och att ljuga såväl för sin mor som i polisförhör och vid tingsrätten. Thomas Svärd har själv uppgett att han uppfattat sin relation till målsägande A och B som god. Vittne C har berättat om en märkbar förbättring i såväl målsägande A:s som B:s mående efter det att de berättat om vad som skall ha inträffat och varit på polisförhör. De uppgifter som lämnats av Donna McCullough och Petra Arndt utgör visserligen inte i sig något stöd för de uppgifter om övergrepp som målsägande A och B berättat om. Det bör dock noteras att Donna McCullough och Petra Arndt inte känner varandra och heller inte målsägandena A och B samt att det inte finns anledning att tro att de skulle lämna medvetet falska uppgifter för att hjälpa de sistnämnda. Donna McCullough och Petra Arndt har, oberoende av varandra, berättat om något som i vart fall tyder på ett gränsöverskridande beteende som i sig

28 28 framstår som besvärande för Thomas Svärd. Uppgifterna, om sanna, tyder också på ett över tid accelererande beteende, något som inte är ovanligt bland personer som gör sig skyldiga till sexuella övergrepp. Sammantaget vinner Målsägande A:s och B:s berättelser så pass starkt stöd av utredningen i övrigt att deras uppgifter skall läggas till grund för bedömningen i målet. Tingsrätten finner det därmed styrkt att Thomas Svärd gjort sig skyldig till de åtalade gärningarna. Dessa skall bedömas på det sätt som åklagaren har angett. Påföljd Thomas Svärd förekommer tidigare i belastningsregistret endast under två avsnitt avseende några smärre trafikförseelser. Enligt personutredningen lever han under ordnade sociala förhållanden. De brott som Thomas Svärd nu skall dömas för har ett mycket högt straffvärde. Enligt tingsrättens uppfattning uppgår det sammanlagda straffvärdet till i vart fall fängelse fyra år. Brotten är av sådan art och har ett sådant högt straffvärde att annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga. Det har visserligen gått förhållandevis lång tid sedan brotten begicks. Det kan emellertid inte anses ha förflutit en i förhållande till brottets art ovanligt lång tid. Tidsutdräkten bör därför inte beaktas vid straffmätningen. Fängelsestraffets längd bör bestämmas i enlighet med straffvärdet, fyra år. Skadestånd Med ovan angiven bedömning i ansvarsdelen är Thomas Svärd skadeståndsskyldig gentemot målsägande A och B. Brotten har inneburit en mycket allvarlig kränkning av deras personliga integritet. Skälig ersättning för denna kränkning får vad gäller målsägande A anses uppgå till kr och vad gäller målsägande B till god-

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

GÄVLE TINGSRÄTT Rotelgrupp A 2008-02-22 meddelad i Gävle. Mål nr B 1015-08. PARTER (Antal tilltalade: 1)

GÄVLE TINGSRÄTT Rotelgrupp A 2008-02-22 meddelad i Gävle. Mål nr B 1015-08. PARTER (Antal tilltalade: 1) Sida 1 (6) GÄVLE TINGSRÄTT DOM 2008-02-22 meddelad i Gävle Mål nr B 1015-08 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Chefsåklagaren Annika Öster Åklagarkammaren i Gävle Målsägande Mattias Strandberg Gågatan

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

2013-02-15 meddelad i Nacka Strand

2013-02-15 meddelad i Nacka Strand Mål nr meddelad i Nacka Strand 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Jennie Söderberg Åklagarmyndigheten City åklagarkammare i Stockholm Målsägande Sekretess A Sekretess Målsägandebiträde:

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Enhet 5. DOM 2014-12-02 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Enhet 5. DOM 2014-12-02 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: B 8171-14 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Jonas Stille, 19701231-0095 Himmelsvägen 16 141 91 Huddinge Offentlig försvarare: Advokat Ingemar Mårtensson Advokatfirman

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

2012-01-26 meddelad i Örebro

2012-01-26 meddelad i Örebro DOM Mål nr B 4437-11 meddelad i Örebro 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Magnus Oscarsson Åklagarkammaren i Örebro 1. Målsägande Simon Ahlstedt Östergårdsvägen 6 692 32 Kumla Målsägandebiträde:

Läs mer

Den nya sexualbrotts- lagstiftningen en första praxisöversikt

Den nya sexualbrotts- lagstiftningen en första praxisöversikt Den nya sexualbrotts- lagstiftningen en första praxisöversikt RättsPM 2005:6 Utvecklingscentrum Göteborg November 2005 - 1 - November 2005 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2 2. Våldtäkt av normalgraden

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

2013-03-19 meddelad i Visby

2013-03-19 meddelad i Visby Gotlands tingsrätt Rotel 4 Mål nr meddelad i Visby 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Erik Öström Åklagarmyndigheten Lokal åklagare i Visby Tilltalad Mahdi Rahimi, 970124 c/o Hassela

Läs mer

Begångna brott Sexuellt tvång

Begångna brott Sexuellt tvång ÖREBRO TINGSRÄTT DOM Mål nr B 906-09 meddelad i Örebro 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Stig Carlén Åklagarkammaren i Örebro Målsägande Sekretess A, se domsbilaga 1 Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

Begångna brott Sexuellt utnyttjande av barn

Begångna brott Sexuellt utnyttjande av barn DOM Mål nr B 11280-12 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Ulrika Rogland Åklagarmyndigheten Malmö åklagarkammare Målsägande Sekretess Sekretess Målsägandebiträde: Advokat

Läs mer

2014-04-09 meddelad i Karlstad. Åklagare Kammaråklagare Elisabeth Cramnert Högström Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad

2014-04-09 meddelad i Karlstad. Åklagare Kammaråklagare Elisabeth Cramnert Högström Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad DOM Mål nr B 422-14 meddelad i Karlstad 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Elisabeth Cramnert Högström Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad 1. Målsägande Sekretess A Sekretess

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

2012-03-16 meddelad i Borås

2012-03-16 meddelad i Borås BORÅS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 4052-11 meddelad i Borås 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge Åklagarkammaren i Borås Tilltalad Hans CHRISTIAN Billeskans, 781011-5530

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Våldsutsatta, hemlösa kvinnor med missbruk

Våldsutsatta, hemlösa kvinnor med missbruk Våldsutsatta, hemlösa kvinnor med missbruk Internationella brottsofferdagen 2015 Vem är jag och vad gör jag här? Vilka personer talar jag om? Boendeverksamheten Varför särskilt utsatta? Språkets betydelse

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

1 HAPARANDA TINGSRÄTT 2014-10-22 meddelad i Haparanda

1 HAPARANDA TINGSRÄTT 2014-10-22 meddelad i Haparanda 1 meddelad i Haparanda Mål nr: B 813-11 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad MAGNUS Göran Johansson, 19670819-7055 Smedjevägen 3 952 43 Töre Offentlig försvarare: Advokat Marko Tuhkanen Advokatbyrån

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Musen Martina vinner en baktävling

Musen Martina vinner en baktävling Musen Martina vinner en baktävling Douae Kapitel1 Det var en gång en mus som hette Martina. Hon har mellanstora ögon, brun och svart svans och brun och svart päls. Hon är bestämd och vill vara snabb på

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 juni 2015 B 2648-14 KLAGANDE JK Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretess

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Meddelad i Sundsvall. SAKEN Ersättning till offentligt biträde KAMMARRATTENS AVGÖRANDE

Meddelad i Sundsvall. SAKEN Ersättning till offentligt biträde KAMMARRATTENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN T-^^^ * Mål nr 82746 I SUNDSVALL UUiVL 2016-06- 16 Meddelad i Sundsvall Sida l (3) KLAGANDE Per Bergmark Familjens jurist Box 330 901 07 Umeå ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Umeås

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 maj 2013 Ö 1459-12 SÖKANDE BÅ Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat TO MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker

Barns helse og egenopplevelse som asylsøker Barns helse og egenopplevelse som asylsøker http://www.cergu.gu.se/publikationer/ NSH-konferanse om minoritetshelse Oslo 6 mai 2011 Henry Ascher MD, docent i barnmedicin, universitetslektor Flyktingbarnteamet,

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

2012-10-08 meddelad i Norrköping

2012-10-08 meddelad i Norrköping Mål nr meddelad i Norrköping 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Johanna Lindgren Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Norrköping Målsägande Sekretess Sekretess Målsägandebiträde: Jur.kand.

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

2012-12-17 meddelad i Stockholm

2012-12-17 meddelad i Stockholm Mål nr meddelad i Stockholm 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Silvia Ingolfsdottir Åklagarmyndigheten City åklagarkammare i Stockholm Målsägande Sekretess Målsägandebiträde: Advokat

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Begångna brott Våldtäkt mot barn

Begångna brott Våldtäkt mot barn DOM Mål nr B 5450-10 meddelad i Nacka Strand 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Lisa Lindberg City åklagarkammare i Stockholm Målsägande Målsägande A Målsägandebiträde: Advokat Anne-Charlotte

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

När jag var 8 år gammal flyttade

När jag var 8 år gammal flyttade Egna upplevelser av fosterhemsplacering som barn och biologisk förälder Idag har vi stor kunskap om föräldrars betydelse för sina barn. Föräldrar är viktiga i barns liv och därmed också betydelsefulla

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad.

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad. MITT LIV MED SJ Min syster, som själv nästan aldrig reser med tåg, är upphovet till denna berättelse. Hon och andra som jag berättat för, har roats och oroats av mina upplevelser på mina många resor. Min

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer alltså om jag känner igen mig och UMO lägger förslag på hur man kan lösa det eller så, då är det lättare att tro på det eller starkare att göra det eftersom man vet att UMO tänker som du, eftersom jag

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

2012-06-12 meddelad i Malmö

2012-06-12 meddelad i Malmö MALMÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr B 9751-11 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Jörgen Larsson Åklagarmyndigheten Malmö åklagarkammare Tilltalad Shirko Midak, 680710-2030 Norrbäcksgatan

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

2013-02-26 meddelad i Kalmar

2013-02-26 meddelad i Kalmar Mål nr meddelad i Kalmar 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Hanna Nilsson Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Kalmar Tilltalad Masod Rasoli, 930328 Riddaregatan 3 C Lgh 1102 393

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

HOVRÄTTEN FÖR DOM Mål nr NEDRE NORRLAND 2011-11-11 T 1271-09 Sundsvall Rotel 2:13

HOVRÄTTEN FÖR DOM Mål nr NEDRE NORRLAND 2011-11-11 T 1271-09 Sundsvall Rotel 2:13 1 HOVRÄTTEN FÖR DOM Mål nr NEDRE NORRLAND 2011-11-11 T 1271-09 Sundsvall Rotel 2:13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts dom den 12 november 2009 i mål nr T 290-06 och T 1893-06, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Oscar, katten som flyttade hem

Oscar, katten som flyttade hem Oscar, katten som flyttade hem Det hela började när våran Vaari katt hade dött i magcancer. Vaari heter farfar på svenska, för att han såg gammal ut. Han var en hittekatt. Leila hade matat honom flera

Läs mer