99 punkter för ett bättre Lidingö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "99 punkter för ett bättre Lidingö"

Transkript

1 99 punkter för ett bättre Lidingö Vitbok

2 Förord Koalitionen mellan Folkpartiet och Moderaterna, som inleddes efter valet 2002 har varit mycket framgångsrik. Under de gångna åtta åren har Lidingö utvecklats i positiv riktning och Lidingöborna har idag tillgång till en kommunal service av mycket hög kvalitet samtidigt som kommunalskatten är bland landets lägsta. Efter den förra mandatperioden pressenterade vi en vitbok med 55 punkter som förbättrat vardagen för lidingöborna. I den här vitboken lyfter vi fram ytterligare 99 exempel på Lidingös positiva utveckling under den senaste mandatperioden. Den är på intet sätt heltäckande men visar ändå på ett tydligt sätt vad den gemensamma politiken har inneburit för Lidingöborna på en rad viktiga områden. Vi går nu till val på att fortsätta den inslagna vägen med fortsatt hög kvalitet på den kommunala servicen, med fokus på kärnverksamheterna, lägsta möjliga skatt och en sund kommunal ekonomi. Om du har några frågor eller synpunkter får du gärna höra av dig till någon av oss. Lidingö, augusti 2010 Paul Lindquist (M) Minna Klintz (FP) paul.lindquist@lidingo.se minna.klintz@lidingo.se

3 1. Stark och välskött ekonomi Under mandatperioden har vi sänkt kommunalskatten med 31 öre, detta samtidigt som staden investerat drygt 680 miljoner kronor i sina verksamheter och minskat låneskulden från 220 miljoner år 2006 till 150 miljoner kronor år Detta har möjliggjorts tack vare en stark och välskött ekonomi. Skola och förskola 2. Rejäl ökning av skolpengen Under mandatperioden har skolpengen höjts med inte mindre än 15 procent. Detta för att ytterligare öka kvaliteten i förskolan och skolan. 3. Fortsatt utbyggnad av förskoleplatser Förskolan har byggts ut med ytterligare 300 platser sedan Totalt har nu över 700 platser tillskapats sedan Lidingö toppar betygsstatistiken Lidingö tillhör de kommuner i landet där eleverna har högst medelbetyg. Vi ligger även i topp när det gäller andelen elever som går ut grundskolan med godkända betyg och därmed är behöriga till gymnasiet. 5. Lidingös skolor tillhör de bästa i landet Lidingös skolor hamnar i topp i de jämförelser som görs mellan olika skolor och kommuner. I Sveriges Kommuner och Landstings Öppna jämförelser Grundskola hamnar Lidingö på andra plats. 6. Fortsatt upprustning av skolorna Under mandatperioden har vi upprustat och byggt nya skolor och förskolor för över 200 miljoner kronor. 7. Klockargårdens skola Efter en omfattande ombyggnation är det gamla skolhuset numera sammanbyggt med den nya byggnationen. Skolan har bland annat fått hiss och ett nytt bibliotek, större matsal och personalen har fått egna arbetsplatser. 8. Ljungbackens skolkök Har byggts om och moderniserats för att anpassas till dagens krav. 9. Larsbergs skolkök Har byggts om och moderniserats för att anpassas till dagens krav. 10. Bo skola Omklädnings- och duschrum i gymnastikbyggnaden har renoverats, och oljeuppvärmningen har bytts till bergvärme. 11. Bodals skola En del av skolan har byggts om och renoverats för att anpassas till fritidsklubbsändamål. Ventilationssystem har bytts i matsal.

4 12. Rudboda kyrka Tre förskoleavdelningar har öppnats i kyrkans lokaler. 13. Skolmåltider En ny skolmåltidsupphandling genomförs där det ställs högre krav på matens kvalitet, såsom mer ekologiskt innehåll och färre tillsatser. 14. Införandet av gratis skolmat i gymnasiet 2007 infördes avgiftsfri skollunch inom gymnasiet, vilket medförde att andelen ätande elever i genomsnitt ökade med 42 procent. 15. Skolpeng inom särskolan Skolpeng har införts inom särskolan. 16. Antimobbningsarbete Vi har sett till att arbetet mot mobbning är ett prioriterat område. De kvalitetsmätningar som genomförs ska även specialstudera hur skolorna och förskolorna arbetar med förebyggande åtgärder för att skapa en trygg miljö för barn och elever. 17. Vårdnadsbidrag Den första juli 2008 infördes vårdnadsbidraget som ger möjlighet att förlänga föräldraledigheten eller låta någon annan genom samma bidrag ta hand om barnen. 18. Skoldatatek Ett skoldatatek har startats som ska ge personal en fördjupad specialpedagogisk kompetens om hur man med hjälp av IT kan skapa stimulerande lärandesituationer för elever i behov av särskilt stöd. 19. Musikskolan i egna lokaler Musikskolan får från hösten 2010 egna lokaler i Elverket där ett Musikens hus inrättas. 20. Lättare jämföra skolor och förskolor på nätet För att underlätta för föräldrar och barn att välja förskola och skola publicerar Lidingö stad på sin hemsida jämförande statistik och kvalitetsindikatorer för respektive enhet. 21. Nytt skolresultatsystem För att underlätta för lärare att följa upp elever vid stadieövergångar och skolbyten samordnas skolresultaten i ett nytt gemensamt system som införs under hösten Carl Malmsten Furniture Studies Carl Malmsten Furniture Studies, som är en del av Linköpings universitet, flyttade 2009 från Södermalm till nybyggda lokaler i Larsberg.

5 Äldre- och handikappomsorg 23. Valfrihetssystem inom särskilda boenden Ett system med valfrihet inom särskilda boenden har införts, där lidingöborna själva kan välja mellan olika boenden och utförare. 24. Kundval inom hemtjänsten Valfrihetssystemet inom hemtjänsten har omarbetats i enlighet med Lagen Om Valfrihet (LOV), vilket gör det möjligt för hemtjänstföretagen att nu även utföra serviceinsatser såsom inköp, städ och tvätt. 25. Avgifter avskaffas Vi avskaffar från och med år 2011 avgifterna för ledsagning och boendestöd inom äldre- och handikappnämndens verksamhet. 26. Nya äldreboenden Detaljplan har tagits fram för ett nytt äldreboende med ca 60 platser i Rudboda. 27. Nilstorpsgården Ett nytt äldreboende med 80 lägenheter har invigts i Björnbo. 28. Gångsätraboendet Ett nytt LSS-boende om sex stycken heldygnsomsorgsplatser har startats. 29. Styrmannen Ett nytt boende om fem platser med särskild service enligt LSS har startats. 30. Siggebogården Om- och tillbyggnad av Siggebogården har genomförts. Siggebogården har fått ett tillskott på 37 platser varav åtta är korttidsplatser. 31. Fyrmästaren Fyrmästaren, med särskild service för personer med psykiska funktionshinder, har startats. Boendet har åtta platser. 32. Nya dagliga verksamheter Två nya dagliga verksamheter, Tryffeln 1 och Tryffeln 2, med sammanlagt 30 platser har startats. Verksamheterna är inriktade på arbetsträning och arbetspraktik Samhällsutveckling 33. Ny stadsdel i Dalénum Detaljplanearbetet i Dalénum har nu genomförts och byggstart för den nya stadsdelen beräknas bli under hösten nya lägenheter och lika många arbetsplatser. 34. Etablering av ny livsmedelsbutik Livsmedelspriserna på Lidingö har traditionellt varit mycket höga. Genom tidigare etablering av Willy s fick lidingöborna ett nytt lågprisalternativ. Nu ökar konkurrensen ytterligare när ICA Kvantum i Larsberg öppnar sina portar nästa år.

6 35. Centrum/Torsvik Arbetet med ny detaljplan för området Centrum/Torsvik har påbörjats. 36. Inre Kyrkviken dagvatten Idag släpps orenat dagvatten ut från två stora avrinningsområden i inre Kyrkviken. Detta bidrar till att Kyrkvikens vatten och därmed Östersjön blir förorenat. Arbete pågår med att studera alternativa utformningar av området kring inre Kyrkviken med en anläggning för dagvattenrening. 37. Baggeby torg Baggeby torg var först ut av flera torg i staden som vi på olika sätt ska rusta upp. I Baggeby skapade vi en helhetslösning där torget har blivit mer attraktivt och tillgängligt. Vi breddade även parkeringsytan för att skapa mer utrymme för fler parkeringsplatser. Torget har fått ny belysning samt nya bänkar och bord. Vi bytte också ut beläggningen och plattorna på marken och har planterat nya träd som fått effektbelysning. 38. Möjliggjort ombildningar Vi har möjliggjort för de hyresgäster som så önskat att kunna ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Grönområden 39. Långängens naturreservat Långängens naturreservat har utvidgats och omfattar nu de öppna landskapen på Elfvik samt hela Kottlasjön inklusive dess södra strand. 40. En grön skön ö Lidingö är en av Sveriges grönaste öar, över 80 procent av Lidingös yta består av grönområden. 41. Elfviks gård Driften av Elfviks gård gick under 2010 över till en arrendator. Trafik 42. Nya Lidingöbanan En uppgörelse har träffats med landstinget som innebär att Lidingöbanan upprustas med nya spår och vagnar. Upprustningen beräknas vara klar lagom till dess att Lidingöbanan fyller 100 år Bevarad Lidingöregel Vi har efter förhandlingar med Finansdepartementet lyckats behålla den så kallade lidingöregeln som gör att lidingöborna kan ansluta till riksvägarna utan att betala trängselskatt.

7 44. Ny cirkulationsplats En ny cirkulationsplats har anlagts vid den tidigare trevägskorsningen vid Södra Kungsvägen/Lejonvägen. 45. Gamla Lidingöbron Miljödomstolen har fastslagit att broklaffen i den gamla Lidingöbron ska kunna öppnas för båttrafik. Beslutet innebär att broklaffen måste renoveras och planeringsarbetet för detta har påbörjats. 46. Nya Lidingöbron Renovering av brons körbanor har genomförts under åren Busshållplatser Busshållplatserna byggs om för bättre tillgänglighet och framtida anpassning för ledbussar. Miljöåtgärder 48. Ny återvinningsstation i Stockby Beslutet att bygga en ny och modern återvinningscentral i Stockby fattades Beslutets har godkänts av Regeringsrätten och nu inväntas miljöprövningen innan bygget kan komma igång. 49. Energiplan Lidingö stad har antagit en ny energiplan i syfte att minska stadens energiförbrukning. 50. Miljöplan Arbetet pågår med att ta fram en miljöplan för Lidingö stad. Miljöplanen kommer bland annat att omfatta områden såsom transporter, energi, avfall, inomhusmiljö och natur och vatten. 51. PCB projektet Ett projekt har startats för att undersöka hur mycket PCB som finns kvar i naturen och som behöver åtgärdas. 52. Medarrangör av Renaturen Vartannat år genomför stadens skolor och förskolor i samverkan med föreningen Renaturen insamling av skräp kring vägar, torg, parker, skogar och kuster. 53. Klotter Stora satsningar har gjorts för att minska och få bort klottret. 54. Fossilbränslefri uppvärmning Under 2010 slutfördes konverteringen av Lidingö stads alla fastigheter till fossilbränslefri uppvärmning. 55. Byte av armaturer Kvicksilverlamporna i stadens all offentlig belysning byts ut mot miljövänliga alternativ.

8 56. Park- och naturskötsel Ett program har tagits fram för upprustning och förnyelse av stadens parker. 57. Införande av sopbilar som endast drivs av biogas på Lidingö Lidingö har genom sin senaste upphandling sett till att samtliga sopbilar som används i Lidingö drivs miljövänligt med biogas. 58. Försök med insamling av matavfall från Lidingös hushåll Flera förändringar i avfallshanteringen har skett för att få en fortsatt hållbar avfallshantering och en bättre miljö för oss alla. En förändring sker i insamlingssystemet, där du kan välja mellan ett flertal abonnemang och kärlstorlekar. Staden erbjuder nu även frivillig utsortering av matavfall. 59. Dagvattenrening i Brevik En reningsanläggning för dagvatten vid Brevik har byggts. Anläggningen är ett led i att säkerställa kvaliteten på vattnet i Kottlasjön. 60. Dagvattenrening Tyktorpsvägen En reningsanläggning med dagvattensdammar för dagvatten vid Brevik har byggts 61. Reningsanläggning En reningsanläggning för lakvatten i form av dammar med sedimenteringsbrunnar har anlagts nedanför Trolldalstippen mot Stora Värtan. 62. Nedgrävning av kraftledning Avtal har träffats med Svenska Kraftnät om att gräva ner kraftledningen från Sticklinge till Koltorp. 63. Ny reservvattenledning En reservvattenledning har dragits under Värtan. 64. Avfallskvarnar i Dalénum Vi har verkat för att avfallskvarnar ska finnas i de lägenheter som byggs i Dalénum och att de boende ska kunna lämna källsorterat avfall. 65. Försök med tyst asfalt Södra Huvudleden Försök genomförs med anläggning av Tyst asfalt vid ett avsnitt av Södra Kungsvägen. Försöket ska pågå under en femårsperiod där mätning och utvärdering sker av bland annat buller och slitage. 66. Ny omlastningsstation i Stockby Med den nya omlastningsstationen är det möjligt att minska antalet transporter från Lidingö till avfallsförbränningsanläggningen i Högdalen med minst 65 procent. Minskat transportarbete reducerar även utsläpp av exempelvis kväveoxider och kolväten med cirka 80 procent, vilket bidrar till att spara vår miljö. 67. Driften av Trolldalstippen utlagd på entreprenad Sedan Trolldalstippen lades ut på entreprenad återvinns mer material.

9 68. Ny avfallsplan för staden för perioden En ny avfallsplan har antagits. Avfallsplanen sätter upp mål för avfallshanteringen och vägledande för planen är att år 2020 ska avfallshanteringen vara en del av ett hållbart samhälle där människan står i centrum. Avfallshanteringen ska ske med bästa möjliga resursutnyttjande och minsta möjliga miljöpåverkan. Det avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem. Individ- och familjeomsorg 69. Barnens behov i centrum En ny utredningsmetodik för barn- och ungdomsutredningar, Barnens behov i centrum, BBIC, har implementerats. 70. Aktiv förälder Projektet Aktiv förälder permanentades och utökades under mandatperioden. 71. Män som misshandlar Ett strukturerat arbetssätt för män som använder våld i nära relationer har utvecklats. Innebörden är att socialförvaltningen arbetar med att motivera männen att söka hjälp, av specialister eller stödgrupper, för sitt beteende. 72. Ökat stöd till flickor Öppenvårdsinsatserna riktade mot flickor har utökats. Både den kommunala förvaltningen och dess samverkanspartners har på ett bättre sätt uppmärksammat deras behov. 73. Din Inre Styrka Aktiveras DISA, är en evidensbaserad metod som införts och som syftar till att hjälpa tonårstjejer att förstå och hantera sina handlingar, tankar och känslor. 74. Kriminalitet som livsstil Kriminalitet som livsstil är ett program som införts och som riktar sig till ungdomar och vuxna. Programmet är ytterligare ett verktyg för att hjälpa ungdomar att bryta sina kriminella mönster. 75. Fördubblat stöd till ideella föreningar inom det sociala området Vi har de senaste åren fördubblat stödet till ideella föreningar inom det sociala området. BRIS, Brottsofferjouren och Röda Korset är exempel på föreningar som stöds. 76. Ensamkommande flyktingbarn Vi har infört ett mottagande av ensamkommande flyktingbarn på familjehem i Lidingös regi. 77. Valfrihet inom sociala området Vi har tagit ett första steg till valfrihet inom sociala området där vi erbjuder ett privat alternativ till stadens egen familjerådgivning.

10 78. Bättre stöd för barn och anhöriga till missbrukare Vi har utvecklat arbetet med barn och anhöriga till missbrukare. 79. Barncentrum Efter en projektperiod är vi nu med fullt ut tillsammans med Stockholms stad i Barncentrum. Där kan vi ge de värst utsatta barnen ett bra stöd från experter inom omsorg, juridik, behandling. Kultur- och fritid 80. Skidanläggning vid Ekholmsnäs Genom ett nära samarbete med föreningslivet och en privat entreprenör har slalombacken kunnat säkras för framtiden. 81. Tennisplaner Arbete pågår för att möjliggöra fyra nya tennisplaner vid Tennisklubbens lokaler vid Lidingövallen. 82. Dalénum Vid Dalénum kommer en ny konstgräsplan för fotboll och en mindre idrottshall att anläggas. 83. Konstisbana En mindre konstfrusen spontanisbana har tagits i bruk i Sticklinge. 84. Hoppgrop Genom ett nära samarbete med förenings- och näringsliv har en hoppgrop för gymnastik byggts vid Danica sporthall. 85. Spontanidrottsplats vid Ljungbackens skola Vi har anlagt en spontanidrottsplats vid Ljungbackens skola, Ljungvallen. 86. Konstgräs Breviks IP Vi har anlagt konstgräs vid Breviks IP 87. Beachvolleyplan En beachvolleyplan har i samarbete med Sticklinge Udde Villaägarförening byggts vid Sticklingebaden. 88. Danske bank hallen Hallen har upprustat med bland annat renovering av samtliga våtrum, gemensamma ytor, och utbyte av belysning. 89. Stavgångsleder Tre nya stavgångsleder har iordningställts på Elfvikslandet och en i Larsberg. 90. Kulturnatt och Körfestival Den mycket uppskattade kulturnatten har arrangerats vid två tillfällen och Lidingö har haft sin första Körfestival med öns alla körer.

11 91. Millesstaty i rondellen Carl Milles staty Till en annan värld har placerats i rondellen vid Lejonvägen. 92. Hästskojare Sven Lundqvists skulptur Hästskojare har placerats i parken vid Vasaborgen. 93. Söndagsöppet på stadsbiblioteket Försöksverksamheten med att hålla stadsbiblioteket öppet på söndagar har permanentats. 94. Nytt utlåningssystem på stadsbiblioteket Ett nytt utlåningssystem har införts på biblioteket som förenklar och snabbar upp utlåningsprocessen. Systemet innehåller även en SMS-avisering för beställda böcker samt övertidsvarning då det är dags att lämna tillbaka lånade böcker. 95. Lidingövallen upprustad Lidingövallen har renoverats och fått nya löparbanor och flyttad belysning. 96. Lidingöloppets spår Lidingöloppets sista mil har upprustats. 97. Gångsätrabadet Gångsätrabadets vattenrening har byggts om vilket resulterat i väsentligt förbättrad badvattenkvalitet. 98. Båtliv Ombyggnader och omdisponeringar har skett vid Torsvik och Käppala båtklubbar. Piren vid Askrike segelsällskap har renoverats och förstärkts. 99. Lekplatser Lidingös lekplatser genomgår kontinuerligt en upprustning och antalet prioriterade lekplatser har ökat till 35 stycken. Ett utvecklingsarbete pågår i samråd med brukare, boende, familjedaghem och förskolor, för att få fram mer kreativa och variationsrika lekplatser.

Ett grönt Danderyd med hög kvalitet i välfärden och låg skatt

Ett grönt Danderyd med hög kvalitet i välfärden och låg skatt Danderyd 2010-10-31 Ett grönt Danderyd med hög kvalitet i välfärden och låg skatt - överenskommelse mellan Moderaterna, Danderydscentern och Kristdemokraterna i Danderyds kommun för mandatperioden 2011-2014

Läs mer

Vi tror på Hallonbergen

Vi tror på Hallonbergen Mikael T. Eriksson Hamada Sidqi Ritva Runestad Foto: Fredrik Persson Vi tror på Hallonbergen För 40 år sedan byggdes Hallonbergen. Då var det Sveriges modernaste område. Vi vill att Hallonbergen ska bli

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1 Sid.1 Uppföljning av målen i kommunfullmäktiges budget 2007 (Används som underlag till stadens årsredovisning 2007. Respektive nämnd bifogar förteckningen i nämnden verksamhetsberättelse. Mål som inte

Läs mer

Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014

Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014 Västerås stad och skattepengarna och vad de användes till 2014 Västerås stad och skattepengarna Västerås stad omsätter drygt 8 miljarder kronor per år. Av detta är 6,6 miljarder kronor skattemedel. Pengarna

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE I valet den 14 september väljer vi väg för Huddinge. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben först ingen ung utan jobb Mindre klasser och fler lärare Ordning, reda och

Läs mer

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning DINA PENGAR 2013 Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet Så kan vi lägga 2013 bakom oss och återigen glädjas åt ett positivt resultat. Positiva resultat stärker

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi.

att ändra tidigare fattat beslut av socialnämnden 2014-04-29 och att det nya LSS-boendet ska drivas av nämndens egen regi. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-03 25 Driftsformen för planerad bostad med särskild service enligt LSS SN-2016/53 Beslut Arbetsutskottet föreslår socialnämnden besluta att ändra

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Ungdomsenkät Stadsdel Öster 2013

Ungdomsenkät Stadsdel Öster 2013 Ungdomsenkät Stadsdel Öster 2013 Genomfört: Ungdomsrådet; Stormöte 130925 Elevråd; Bodaskolan 131010, Dalsjöskolan 131021. Under november/december fick alla elevrådsrepresentanter i uppdrag att genomföra

Läs mer

För ett bättre Svedala

För ett bättre Svedala För ett bättre Svedala Trygghet Kvalitet och Respekt Handlingsprogram för Svedala kommun 2007-2010 Vår vision är ett samhälle där enskilda människor bestämmer mer och politiker och tjänstemän bestämmer

Läs mer

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Centerpartiet är redan ett parti att räkna med i Örnsköldsvik. Vi har inte den formella makten, däremot

Läs mer

Ansvar för utbildning och särskilda stödinsatser i skola och barnomsorg vid placeringar i annan kommun m.m. Ersätter: 1997:202 Bilagor:

Ansvar för utbildning och särskilda stödinsatser i skola och barnomsorg vid placeringar i annan kommun m.m. Ersätter: 1997:202 Bilagor: Cirkulärnr: 2006:18 Diarienr: 2006/0876 Handläggare: Laina Kämpe Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2006-05-23 Mottagare: Barnomsorg Skola Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Åtgärdsförslag. för att uppnå uppsatta mål i Lidingös grönplan 2014

Åtgärdsförslag. för att uppnå uppsatta mål i Lidingös grönplan 2014 Åtgärdsförslag för att uppnå uppsatta mål i Lidingös grönplan 2014 Åtgärdsförslag Åtgärdsförslag för att nå uppsatta mål Nedan följer åtgärdsförslag som stärker Lidingös grönstruktur och bidrar till att

Läs mer

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010 Företagande med LOV Svend Dahl Juni 2010 Innehåll 1 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund...3 Införandet av LOV... 4 De privata utförarna i LOV...5 Många nystartade företag tack vare LOV... 6 Positiva

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Möjligheternas Uppsala

Möjligheternas Uppsala Möjligheternas Uppsala Valmanifest 2010 mojligheternasuppsala.se 10 punkter för ett Möjligheternas Uppsala 1. Uppsalas tillväxt börjar med barnens uppväxt 2. Fler jobb 3. Bättre jobb 4. Minskade klyftor

Läs mer

RAPPORT. Datum 2015-05-21. Bilaga 1

RAPPORT. Datum 2015-05-21. Bilaga 1 RAPPORT 1(5) Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Aguilar, 0225-34162 ylva.aguilar@hedemora.se Bilaga 1 Kommunkoncernens uppföljning 2015 av arbetet med handlingsplanen till CEMR, Den Europeiska deklarationen

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten

Eget val inom hemtjänsten UTFÖRARE Eget val inom hemtjänsten Hur du som företagare blir extern utförare av hemtjänst 1 Möjligheter och begränsningar! Från och med hösten 2011 inför Falköpings kommun eget val av utförare inom hemtjänsten

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

Örebro - världens bästa stad för barn!

Örebro - världens bästa stad för barn! Socialdemokraterna i Örebro Örebro 2011-05-05 Örebro - världens bästa stad för barn! Hur man kan göra Örebro bättre för barn? Ja, man vill ju ha roliga lekplatser dit man kan gå och träffa andra barn och

Läs mer

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö februari 2014 In ledn in g Moderaterna har en vision som handlar om att utveckla Tyresö

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram. Moderaterna i Lidingö

Kommunalt handlingsprogram. Moderaterna i Lidingö Kommunalt handlingsprogram 2010-2014 Moderaterna i Lidingö hçããìå~äíü~åçäáåöëéêçöê~ãomnmjomnq Inledning P Det politiska ledarskapet Q Lika förutsättningar R En trygg och bra start i livet S Barnomsorg

Läs mer

VAL 2010 Kristdemokraterna i StockholmS STAD VALMANIFEST ETT MÄNSKLIGARE STOCKHOLM. Ett mänskligare stockholm

VAL 2010 Kristdemokraterna i StockholmS STAD VALMANIFEST ETT MÄNSKLIGARE STOCKHOLM. Ett mänskligare stockholm VAL 2010 Kristdemokraterna i StockholmS STAD VALMANIFEST ETT MÄNSKLIGARE STOCKHOLM Ett mänskligare stockholm Ett mänskligare Stockholm Vi älskar Stockholm. Här möts gammalt och nytt, tradition och förnyelse.

Läs mer

MODERATERNA I KARLSTAD Valplattform 2014

MODERATERNA I KARLSTAD Valplattform 2014 MODERATERNA I KARLSTAD Valplattform 2014 Fyra framgångsrika år Nya Moderaterna i Karlstad vill att besökare i Karlstad ska känna sig välkomna och uppleva vår kommun som en attraktiv och öppen kommun. Vi

Läs mer

Året i korthet 2012 1

Året i korthet 2012 1 Året i korthet 2012 1 Skärgårdskommunen med en ekonomi i nationell topp Tack vare ett samarbete med Österåkers grannkommuner, kommer Roslagsbanan att rustas upp. I det här formatet berättar vi om året

Läs mer

MODERATERNA ÅTVIDABERG VALPROGRAM 2015 2018

MODERATERNA ÅTVIDABERG VALPROGRAM 2015 2018 MODERATERNA ÅTVIDABERG VALPROGRAM 2015 2018 1. Magnus Hesse 2. Mira Wedenberg 3. Bo Hasselblad 4. Marianne Sandberg 5. Jonas Palmqvist 6. Lars Erik Nilsson 7. Björn Moum 8. Carl Donnér 9. Hubertus Gullby

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun.

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun. Handlingsprogram för Enköpingsmoderaterna 2011--2014 1 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Barn och utbildning... 4 Omsorg genom livet och ett värdigt åldrande... 6 Kultur och fritid... 8 Miljö och infrastruktur...

Läs mer

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun Sida 1 av 12 Inför lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen rörande insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet Bilaga 1 B Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra

Leva som andra. Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Barn och ungdomar som har funktionshinder ska kunna leva som andra En del av landstinget kallas för barn- och ungdomshabiliteringen. Vi som arbetar här ger

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19 VÄNSTERPARTIETS BUDGETFÖRSLAG 2016 & PLAN FÖR 2017 2018 Innehål Sida 1 INLEDNING... 2 2 KOMMUNEN SOM ARBETSGIVARE... 3 3 SATSNINGAR I SKOLAN... 4 4 FOLKHÄLSA... 5 5 ATT LEVA OCH BO I KARLSHAMN... 6 6 KULTUR...

Läs mer

11. Utbildning och omsorg

11. Utbildning och omsorg 11. Utbildning och omsorg Sammanfattning Bra utbildning och omsorg är nödvändig basservice för att uppfattas som en attraktiv boendeort. Hit hör förskola, grundskola, gymnasium, hälso- och sjukvård samt

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016 2014 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare...

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

Sollentuna kommun ska fortsätta att långsiktigt äga de tre kommunala bolagen AB Sollentunahem, AB Solom och Sollentuna Energi AB.

Sollentuna kommun ska fortsätta att långsiktigt äga de tre kommunala bolagen AB Sollentunahem, AB Solom och Sollentuna Energi AB. Politisk överenskommelse för mandatperioden 2014-2018 Den politiska majoriteten (M, FP och KD) fortsätter att leda kommunen mot målet att vara en kommun i framkant, en kommun som är attraktiv för alla

Läs mer

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Oktober 2011 1 Innehållsförteckning: Äldreboendeplan Göteborgs stad 2012-2015...3 PLANEN...3 Plan 2012-2013, inriktning 2014-2015...3 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGARNA...3

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm 1 (8) YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77 SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017

Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017 Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017 Ett grönt, hållbart och feministiskt Gnesta 2015-2017 Vår gröna feministiska framtidsplan och budget ser

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Västberga 1:1 i Liseberg till Föreningen Blomsterfonden. 01278 2011-11-18 DNR E2010-513- Annika Norberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 271 26 annika.norberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-12-15 Markanvisning för bostäder inom

Läs mer

HELA STOCKHOLM SKA VARA ATTRAKTIVT

HELA STOCKHOLM SKA VARA ATTRAKTIVT STOCKHOLMS STAD SID 1 (5) 2010-02-03 pm I Stockholms stads budget för 2010 finns ett starkt fokus på att hela Stockholm ska vara attraktivt för alla i alla dess delar. I budgeten ges uppdrag till nämnder

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet

Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända - PM från Arbetsmarknadsdepartementet SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-09-16 SN-2015/2810.709 1 (6) HANDLÄGGARE Carin Nyh Carin.Nyh@huddinge.se Socialnämnden Yttrande om lagförslag av ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Information till dig som är asylsökande på Gotland

Information till dig som är asylsökande på Gotland Information till dig som är asylsökande på Gotland Region Gotland Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE-621 81 Visby Telefon +46 (0)498 26 90 00 E-post regiongotland@gotland.se Org nr 212000-0803

Läs mer

Ge oss den ljusnande framtiden åter!

Ge oss den ljusnande framtiden åter! Ge oss den ljusnande framtiden åter! 2 (10) 3 (10) I den här rapporten vill jag berätta vad Socialdemokraterna i Västerås vill göra för stadens ungdomar, men också vad det innebär för dem om vi tillsammans

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Allmänna utskottet 2011-04-13 31 19 Socialnämnden 2011-04-28 65 22 Dnr 2011/104-751 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning Kerstin Lindström anför

Läs mer

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Om svarsalternativen inte passar

Läs mer

En stark kommunal ekonomi är förutsättning för att Tjörn ska kunna utvecklas och kunna svara upp mot ökade krav på service och omsorg.

En stark kommunal ekonomi är förutsättning för att Tjörn ska kunna utvecklas och kunna svara upp mot ökade krav på service och omsorg. Jämställdhet Vår politik tar sin utgångspunkt i alla människors lika värde. Hur arbetsmarknaden fungerar är viktigt för jämställdheten. Fortfarande tjänar kvinnor mindre än män, tar större ansvar för hushållsarbetet

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Det här är Smedby. Malin Vikman 13 2013-09-11

Det här är Smedby. Malin Vikman 13 2013-09-11 Handläggare Datum Malin Vikman 13 2013-09-11 Det här är Smedby Smedby ligger ungefär åtta kilometer väster om centrala Kalmar mitt emellan jordbruksbygd och skogsbygd. Smedbyområdet har varit bebott sedan

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

90 000 feriejobb i kommuner och landsting/regioner sommaren 2016. Nästan samtliga kommuner erbjuder feriejobb/feriepraktik

90 000 feriejobb i kommuner och landsting/regioner sommaren 2016. Nästan samtliga kommuner erbjuder feriejobb/feriepraktik 2016-03-30 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll 90 000 feriejobb i kommuner och landsting/regioner sommaren 2016 Kommunerna och landstingen/regionerna planerar att erbjuda 90 000 ungdomar en

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SAMMANFATTNING Avfallsplan för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner 2012-2017. TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE AVFALLSHANTERING Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har en gemensam

Läs mer

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder SÅ Tycker SPF Seniorerna Valfrihet Ekonomi Bostäder SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation för seniorer. Vi finns i hela landet och har cirka 270 000 medlemmar fördelade

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0%

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0% Eneby Enlunda Vägsamfällighet ENKÄT Svara senast 25 maj 202 Enkäten är anonym Du får detta brevutskick för att vi saknar e-postadress till dig. Vi ser helst att du svarar på enkäten via internet genom

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 Tillväxt, miljö och regionplanering Fakta om undersökningen Mottagare: Ett slumpmässigt urval om 3 000 personer 18 år eller äldre och bosatta i

Läs mer

Ökade kostnader inom vård och omsorg

Ökade kostnader inom vård och omsorg Året som gick 2011 Miljöranking: 13 Ökade kostnader inom vård- och omsorg >> Sveriges kommuner Visions rapport Fairtrade City 2011 Sveriges Bästa Barnkommun Ökade kostnader inom vård och omsorg Minskade

Läs mer

Hjo kommuns medborgare ska ha tillgång till lättillgänglig och relevant information om kommunens verksamheter

Hjo kommuns medborgare ska ha tillgång till lättillgänglig och relevant information om kommunens verksamheter Kommunstyrelsens och byggnadsnämndens kompletterande mål för 2015 2(17) 3(17) Inledning Enligt Hjo kommuns målmodell ska kommunfullmäktige i budgetdokumentet besluta om ett antal kommunövergripande, prioriterade

Läs mer

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16 Riktlinje 2014-10-16 Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård-

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé

Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken. Bild: Kristina Roupé Kapa Lagen! Om varför jämförligt avfall bör lyftas bort från Miljöbalken Bild: Kristina Roupé Återvinningsindustrierna Oktober 2007 Kapa lagen! Enligt Miljöbalken har kommunerna monopol på allt avfall

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING 1 (5) Detaljplan för fastigheterna Hartvigsgård 27 och 28 inom Backen i UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län HANDLINGAR Detaljplanen omfattar följande handlingar: Denna planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 27 2013-06-10 Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål För mandatperioden 2011 2014 BJURHOLMS KOMMUN 2011 2014 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Beskrivning

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Granskning av styrning och uppföljning av nämndernas verksamhetsmål Årsredovisning 2007

Granskning av styrning och uppföljning av nämndernas verksamhetsmål Årsredovisning 2007 Revisionsrapport* Granskning av styrning och uppföljning av nämndernas verksamhetsmål Årsredovisning 2007 Täby kommun Mars 2008 Johan Karlander *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...2

Läs mer

Myndigheten för vårdanalys remissyttrande över betänkandet Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU2014:2, S2014/420/FST)

Myndigheten för vårdanalys remissyttrande över betänkandet Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU2014:2, S2014/420/FST) 1(5) Socialdepartementet DATUM: 2014-05-10 103 33 Stockholm DNR: 1386/2014 Myndigheten för vårdanalys remissyttrande över betänkandet Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten (SOU2014:2, S2014/420/FST)

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Mats Hasselgren kommunalråd (FP) Eva Wittbom kommunalråd (FP)

Mats Hasselgren kommunalråd (FP) Eva Wittbom kommunalråd (FP) Folkpartiet gör Täby bättre Mats Hasselgren kommunalråd (FP) Eva Wittbom kommunalråd (FP) Täby är inget företag. Kommunen är till för alla Täbybor. För oss är privatisering inget självändamål. Vi ber nu

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 443 miljoner kronor och utförs av 2 530 medarbetare (vilket motsvarar 2 316 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer