Reserapport Grindavik, Island. Maj Gerd Sävenstedt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport Grindavik, Island. Maj 2015. Gerd Sävenstedt"

Transkript

1 Reserapport Grindavik, Island Maj 2015 Gerd Sävenstedt

2 Sista etappen på vår introduktions- och avslutningsresa. Jag ska lämna och Göran Dahlén ska ta över. Sista gemensamma besöket på vår vänortsturné har varit till Grindavik på Island som återupptäcktes för ungefär 10 år sedan och just nu är den kommun vi har mest kontakter och utbyte med. Hur än man bär sig åt så tar resan nästan en dag. Jag har ju varit där några gånger tidigare och vet att det är vinterkappan som gäller även om det är den 12 maj. När vi börjar se någonting av Island genom flygplansfönstret är det bedårande vackert. Ett gnistrande vitt landskap med snötäckta vulkaniska berg, blå himmel och solsken. Vilket mottagande. - Det här är den finaste dagen vi haft i år, säger Thorsteinn Gunnarsson från Grindaviks kommun som möter oss. Thorsteinn är kultur- och fritidschef och sedan ett par år också vänortssamordnare. Lilla Grindavik med ca 3000 invånare har många vänorter, bland annat i Portugal, England och Finland men det är med Piteå som kontakterna och samarbetet är aktivt. De har hyrt en bil åt oss och vi följer efter Thosteinn som tar oss till gästhuset där vi bor under våra besök. Fullbelagt står det på dörren och så är det även om det inte är högsäsong. Därför är hotellet som snart är färdigt välkommet. I Grindaviks kommun finns Islands, utan tvekan, största turistattraktion, Blå Lagunen. Grindavik vill locka en del av de gäster som kom till Blå Lagunen under förra året till tätorten som bara är 3 km bort. Vi installerar oss och värden ger oss en genomgång av huset, av de två badrummen alla gäster ska dela på, av köket där vi får fixa frukost och vilken hylla vi får ta ifrån. Jag som bott här tidigare känner mig rutinerad i boendet. Vi träffar Thorsteinn och hans 9-åriga fotbollsfantast till son och äter middag tillsammans. Är man på Island blir det ju fisk och den är fantastiskt god. Senare får jag veta att den här plattfisken är fridlyst men under vissa omständigheter får man fånga och ta till vara den.

3 Onsdag Thorsteinn har bjudit in personer som är på olika sätt involverade i samverkan med Piteå men först har vi ett möte där vi går igenom vad som varit och vad som ligger i pipelinen. Varje år i mars har Grindavik en kulturvecka och under förra året var vi aktivt med för första gången med två musiker. Det här gav mersmak och i år så hade vi musiker på plats som tillsammans med isländska musiker hade en oerhört uppskattad konsert. De uppträdde även på den högtidliga invigningen i kyrkan. Konstnären Sture Berglund hade både utställning och höll i ett seminarium. Det har gett mersmak och nu pratade vi om möjligheterna för artister/musiker från Grindavik att kunna komma till Piteå. Under året så har elever från årskurs 9 gjort filmer om sina respektive hemstäder. Det här är två av de som filmade och gjorde en film om Grindavik. Det har gett blodad tand för ett fortsatt kreativt utbyte mellan ungdomar. I Grindavik finns ett ungdomsråd som bör vara involverade i detta och på Kultur och Fritid finns en projektidé de vill utveckla. https://www.pitea.se/invanare/kommunpolitik/internationellt/vanorter/grindavik/#.vvl92 pbvnyd Om två år firar Piteå Grindavik (och St. Barth) 40-års jubileum och till dess bör något finnas klart, ett tillfälle då de i Grindavik hoppas att ett stort kulturbesök från Piteå borde finnas på plats. Men de hoppas också att det nästa år ska kunna finnas kulturarrangemang i Piteå med starka Grindaviksinslag. För två år sedan var ett flicklag från Grindavik i Piteå på Piteå Summergames och de var oerhört nöjda med turneringen. Vart annat år åker ungdomar i 15-årsåldern iväg till en internationell fotbollsturnering men det verkar som om Pite Summergames har lite svårt att slåss mot Benidorm dit man i regel åker. När man känner kylan som biter genom vinterkappan kan jag förstå dem trots att Piteå kunde bjuda på varmt sommarväder då de var här. Men förhoppningsvis så kommer de tillbaka till Piteå och Piteå Summergames med ett lag nästa år. Efter vårt förmöte så kommer representanter för olika verksamheter. Andrea från biblioteket, Hulda och Frida från förskolan, Frida och Kristinn från Föreningen Norden, Johan från kommunens fritidsverksamhet och Halldor från Musikskolan.

4 Kristinn och Haldur Möte på Stadshuset Konstnärsutbyte Sture Berglunds besök gav mersmak och ett fortsatt utbyte finns nu på önskelistan. Att få skicka hit lokala konstnärer som skulle kunna jobba med konstnärer i Piteå och sen lämna lite verk efter sig och sen vice versa. Det gäller för oss att sälja in idén både på kultur-parkfritidsförvaltningen samt att KPF undersöker vilka finansieringsmöjligheter som kan finnas. Basket Johan undrar om det finns någon basketturnering i Piteå eller dess närhet som de skulle kunna delta i. Vi lovade att undersöka saken och höra av oss till honom. Handikappomsorgen Ett område som ligger Thorstein varmt om hjärtat är att få igång ett samarbete inom handikappomsorgen. För endast några få år sedan blev handikappomsorgen en kommunal angelägenhet på Island. Strax efter att reformen genomfördes var ett par representanter från Piteå på besök i Grindavik. Kontakter knöts men ännu har inget konkret projekt startat. Thorstein som kommer från Västmannaöarna har sett vad utbyten betytt för människor med en funktionsnedsättning och nu hoppas han få igång ett sådant samarbete med oss i Piteå. Nu får vi undersöka vilka möjligheter som finns. När vi diskuterade det i den större gruppen så fanns där ett stort stöd och de tyckte att det var ett angeläget område. Biblioteket Andrea är nytillträdd bibliotekschef och har därför inte träffat vår bibliotekschef som var med till Grindavik under kulturveckan. Andrea är oerhört intresserad av att etablera kontakter med vår biblioteksverksamhet och då med fokus på verksamhet riktad mot skolan, barn och ungdomar.

5 Förskola Hulda som är ansvarig för en av två förskolor i Grindavik har redan etablerat kontakter med Infjärden och väntar på svar som förhoppningsvis ska leda till ett E-twinning projekt. Skolan I samband med kursen på Framnäs förra året så träffade Frida och Kristinn Satu Takkinen och det ledde till två konkreta samarbeten. Sattu Takkinen blev inbjuden till Grindavik för att introducera poetry slam och de bestämde sig för att inleda ett projekt Mitt hem där barn i de yngre åldrarna skulle berätta med hjälp av filmer, teckningar, dikter och andra kreativa medier om sitt vardagsliv, sitt rum, kompisar, sitt hus etc. Hitintills har det kommit en film från Grindavik till Piteå men här har det varit lite trögare att hitta en klass där man ansåg sig ha tid. Nu har fritids i Bergsviken anmält sitt intresse och till hösten ska projektet få en nystart. Halldura är rektor för skolan. Ett antal möjliga samarbeten inom skolan diskuterades och naturligtvis möjligheter till finansiering. Eftersom många som var där har anknytning till skolan var de oerhört glada att Göran har erfarenheter och kunskaper om vilka möjligheter det finns att söka EU- pengar för samarbeten. Det handlar om jobbskuggning, utbyten och konkreta projekt, främst med fokus på olika aspekter på hållbar utveckling. Musik Halldur som undervisar i slagverk på Musikskolan var med då en grupp från Island besökte oss under förra året och han blev inspirerad av både Framnäs och Musikhögskolan och har flera idéer han vill vidareutveckla. Ett resultat av att han var med är det samarbete som inletts inom kultur/musikområdet. Han vill också se vilka möjligheter det finns för dem att skicka musiklärare till Framnäs för att delta i deras sommarkurser. Föreningen Norden Frida är ansvarig för den andra förskolan och förra sommaren deltog hon tillsammans med Kristinn på Föreningen Nordens sommarkurs i svenska på Framnäs. Det här har lett till att de bildat en lokalförening av Föreningen Norden i Grindavik. Deras första uppgift har varit att välja ut två ungdomar från Grindavik som ska delta i årets kurs i svenska på Framnäs. De har haft en ansökningsperiod där 11 ansökningar kom in och vi bestämmer att Göran och jag ska få träffa de främsta kandidaterna och intervjua dem. Vi bestämmer att vi på fredag ska träffa flera av dem och fortsätta diskussionerna.

6 Bryggan Bryggan är deras Krokodil, ett hamncafé som också är ett kulturcafé. Deras hummersoppa som alltid serveras smakar mer och varje morgon när det serveras strömming till frukost är här alltid fullsatt med människor från jordens alla hörn. Vi träffar också ägaren Ali som förutom att han driver caféet också har en fisknätsfabrik i övrevåningen, en verksamhet som också vuxit. Ali är som många andra islänningar en god historieberättare och hans café är samtidigt ett litet museum med bilder av utvecklingen av Grindavik som fiskestad. På väggen finns en lång lista av namn och

7 han berättare att det är namnen på de som årligen hade fångat mest fisk. Den personen ansågs som en stor idrottsman och kanske det var den tävlingen som lade grunden till Grindavik som en idrottsstad. Men listan slutar 1984 för då infördes en fiskekvot som tog död på tävlingsmomentet. Även Ali känner till Piteå för en gång så var hans bror med ett fotbollslag till Piteå och han är väl medveten om att vi är vänorter. Segger är kommunens informatör och det är fösta gången jag träffar honom då han är ganska ny på tjänsten. Han tar oss runt och visar oss stan. När vi är på stans museum så får han ett samtal om att en båt gått på grund i den hårda blåsten. Genom fönstret ser vi räddningsmanskapet och en helikopter som landar. Vi åker ut till området och ser en mindre båt som ligger nära land i ett ganska otillgängligt lavaområde. Vi får veta att de två ombord lyckats ta sig i land men att man väntar att båten bara ska bli till brasved under natten som kommer. Senare får vi veta att på grund av flera lyckliga omständigheter så kommer man trots allt att med största förmodan kunna rädda även båten. året först om ett par Svåra olyckor är inte ovanliga i vattnen utanför Grindavik och vi får höra ett antal historier om när det inte gått så bra som det gör den här gången. Vi hinner också med ett besök på den nybyggda sportanläggningen och ser den nya utökade campingplatsen där en husbil parkerat trots att den öppnar för dagar. Turism och idrott, två hörnstenar i den lilla staden.

8 På kvällen äter vi middag med Thorsteinn och hans son, som egentligen mycket hellre vill leka med sina kompisar då det är en ledig dag i morgon, visserligen med en fotbollsturnering som väntar, men inte förrän lite senare på förmiddan. Torsdag Kristi Himmelsfärd firas också på Island och vi får en möjlighet att se lite mer av den här delen av ön. Första målet är Geysir. Längs kusten ligger husen utspridda och vågorna blir höga när de slår mot land. Landskapet är vilt, kargt och fascinerande. När vi kommer en bit från kusten förändras landskapet och blir både bördigare och mjukare. Vi stannar till vid en djup krater och jag förvånas över att säkerhetsanordningarna är så bristfälliga. Jag inte tror någon skulle klara av ett fall med livet i behåll. Är blåsten tillräckligt stark så skulle man nog kunna hamna där. Geysir ligger i Haukadalur som är ett geotermiskt aktivt område och det är Strokkur som är aktiv under den stund vi är där. Ungefär var 4-8 minut får den ett utbrott och vattenkaskaderna kan bli ändå upp till 40 meter höga. Det låter som om det är en jätteraket som skjuts iväg varje gång ett utbrott kommer och

9 varje gång hoppar jag till. Den stora Geysirn har ett utbrott ett par gånger per dag. Som vanligt regnar det den här dagen men vi har tur. När vi sitter i bilen regnar det och när vi gör våra stopp så är det uppehåll. På väg till Reykjavik så kör vi genom nationalparken Thingvellir. Genom den går gravsänkan som markerar att kontinentalplattorna möts. Här finns också Islands största sjö. Det här är också ett historisk viktigt område. Från 930 till 1798 var det en mötesplats för Islands parlament, Alltinget bildades nationalparken för att bevara det som finns kvar. När man ser de nakna vidderna så tänker jag att det var väl valt. Här kunde man träffas utan att bli anfallen. Men tänker jag, - det blåste väl och regnade lika mycket på den tiden och då kunde det inte vara så kul invigdes Reykjaviks nya kulturhus Harpan. Harpan påminner om ett strandat isberg och intrycket förstärks av en enorm glasfasad. Kulturhuset byggdes mot alla odds mitt under finanskrisen Ett hus alla har åsikter om. Jag tycker det är helläckert där det ligger vid hamnen med fönster som ett fisknät. Genom fönstret ser vi ett antal segelbåtar och jag kan inte låta bli att fundera över hur många dagar på året det är väder så att de kan lämna hamnen. Centrum ligger bara en kort väg härifrån och vi tar en promenad i de mysiga kvarteren. Det är inte svårt att förstår att Reykjavik har ett gott rykte. I själva centrum bor ca och räknar man med ytterområden så finns här av landets invånare. Det här gör Island till ett av världens mest glesbefolkade länder med 3 person/ km 2, att jämföra med Piteås 13/km 2 Blå Lagunen ligger i Grindaviks kommun och det är liksom ett måste när man besöker kommunen grader geotermiskt spa där man får kyla ner vattnet som tas från ungefär 2 km djup där det är upp emot 240 grader. Vattnet är rikt på mineraler och det ligger en doft av svavel över området. Det lär

10 finnas speciella alger i vattnet som motverkar hudens åldrande och över 200 olika mikroorganismer som gör vattnet turkosblått. Fredag Den flippade undervisningen En dag fylld av studiebesök. Vi börjar i det nya biblioteket som ligger i anslutning till skolan. Andrea tar emot oss och berättar om planerna som finns, om hur hon vill utveckla biblioteksverksamheten och kampanjer de gjort för att få nya läsargrupper. Där sitter ett gäng grabbar från skolan och Andrea säger att placeringen av det kommunala biblioteket i anslutning till skolan betyder mycket och att det används flitigt. Hon är angelägen om att få igång ett samarbete med Piteå speciellt då det gäller vidareutvecklingen av verksamheten som riktas mot skolorna. Vi fortsätter en trappa upp till Musikskolan som finns i samma byggnad. Den finns också i nya lokaler. Här kan man spela det mesta. Flera av lärarna kommer hit från andra håll för att undervisa några dagar i veckan. Lokalerna är fräscha och inspirerande och från lokalerna runt omkring hör man att undervisningen är igång. Det flippade klassrummet har blivit en viktig del i och förändrat musikundervisningen. Det innebär att när läraren ger instruktioner för hemläxor så används en kamera, spelas in och finns tillgängligt på webben så att eleverna alltid har tillgång till vad som egentligen sas och vad eleverna ska träna på det hemma. Det innebär också att man får mer tid för att öva på andra saker under lektionerna. Det har inneburit att eleverna utvecklas mycket snabbare, säger Halldor som får medhåll av föreståndaren för musikskolan. Halldor som har kontakt med vår kultur-park och fritidsförvaltning är också angelägen om att få kontakter med Musikskolan i Piteå för att få igång ett samarbete. Skolan eleverna formar skolgården Skolan ligger i samma byggnad och här går elever från åk 4 till 10. När man kommer in genom dörren åker skorna av och vi kommer in i en kombinerad restaurang och aula. Ljust, fräscht och trevligt. Här är Halldora rektor sen många år tillbaka. Vi gör en rundtur i både klassrum och

11 fritidslokaler som man satsat mycket på de senaste åren. I deras uppehållsrum ser man att där finns utrymme både för att slappa, spela pingis, dart och att bara hänga. Det här är ett utrymme för de äldre eleverna. Halldora berättar att man inlett ett 3-årigt projekt där eleverna själva ska få utforma utegården. Det finns en massa planer på vad man ska genomföra, bland annat en hopptrampolin kopplat till basket. I Grindavik så spelar en stor del av ungdomarna fotboll eller basket och kanske lika ofta både och. Förändrade roller För några år sedan sa Robert som är borgmästare när vi träffade honom. Vi vill bli en lika bra skolkommun som vi är idrottskommun. Här pågår ett förändringsarbete som Halldora driver. En viktig del var att personal som jobbade med andra uppgifter i skolan släpptes in i klassrummen, som assistenter av olika slag. Det här har inneburit en stor förändring som gjort att självkänslan ökat och jobbet känns ännu mer meningsfullt. Det är win-win situation för alla, säger Halldora och berättar om att nu är den stora utmaningen att få föräldrarna mer positiva till skolan. Vi pratar mycket om de kontakter som tagits och etablerats mellan Grindavik och Piteå, om hur de kan vidareutvecklats och möjligheter till finansiering. Det känns som om det finns goda förutsättningar. Flera av de som jobbar på skolan har varit i Piteå och är angelägna om en fortsatt utveckling av kontakterna mellan skolorna. Föreningen Norden Efter lunch, som vi äter på skolan, så åker vi till Frida på hennes förskola. Här finns drygt 100 barn. Vi är trångbodda och det skulle behövas ytterligare en förskola, säger Frida som menar att det är svårt att vet om det ökade barnantalet är tillfälligt eller inte. Men det är många som flyttar till Grindavik då huspriserna är betydligt lägre än i Reykjavik. Segger, informatören är en av dem som flyttade till Grindavik då hans fru fick jobb där. Själv pendlade han till huvudstan innan han fick det här jobbet. Här kunde vi köpa ett hus för samma pengar som vi fick för en lägenhet i ett vanligt hyreshusområde, säger han och påpekar att han aldrig har ångrat flytten, även om han fick pendla ett par år. Vi diskuterar fortsatta möjligheter till samverkan och finansiering innan vi träffar de tre ungdomar vi ska intervjua. Två tjejer och en kille, härliga ungdomar och vi bedömde att alla tre skulle kunna tillgodogöra sig svenskundervisningen på Framnäs. Frida och Föreningen Norden har en inte alldeles enkel uppgift att nu bestämma vilka två av dem som ska få komma till Piteå i juli.

12 Dagarna här har gått fort och innan vi åker hem har vi en trevlig middag tillsammans med Robert, borgmästaren, Martha som är medlem i kommunfullmäktige, Kristin Maria ordförande i kommunstyrelsen och Segger. Nu har det blivit sommar säger Kristin Maria, för nu är det kallt och regnigt i stället för kallt och torrt En trevlig kväll som drar ut på tiden med god mat och goda samtal. Jag är glad att jag fått vara med de här åren och det känns jättebra att överlämna allt till Göran för jag är övertygad om att utvecklingen som är på gång kommer att vara till glädje för många, både i Grindavik och i Piteå. Reflektioner Jag minns när Robert tillträdde för några år sedan. Jag skrev ett mail till honom och berättade att vi var vänorter. Föreslog att vi kanske skulle träffas för att se om det fanns områden där vi kunde samarbeta. Svaret på mailet var kort Why? Nu vet vi varför. Det finns en massa anknytningspunkter. Vi kan tillföra värdefulla tankar och idéer till varandras verksamheter, vi inspirerar varandra och vi vet att internationella kontakter är värdefulla för att utvecklas. När vi kom dit för några år sedan var det bara nya människor vi träffade. Ett gäng ungdomar styrde stan och har de gjort bra, för de blev omvalda vid senaste valet. Ortsborna ser utvecklingen som sker, nya människor flyttar till Grindavik och det finns en smittande energi i kommunen. Det finns en nyfikenhet och vilja att knyta kontakter, att bli bättre, att utvecklas och man ser en framtid även om det finns en oro att man kanske också lever i en ny ekonomisk bubbla. I Grindavik finns ingen arbetslöshet och under sista åren har många polacker bosatt sig i Grindavik, människor som kommit dit fyller en viktig funktion och har blivit en viktig tillgång. skolungdomarna vi träffade verkade alla ha möjligheter till extraarbete, genom att rensa fisk eller jobba i Blå Lagunen och det här gav dem friheter som de tog tillvara. Jag tror att en grund för samarbetet som startat och kommer att utvecklas är att alla de olika möten mellan människor som mötts från Piteå och Grindavik har varit goda. Man har verkligen velat göra nått tillsammans. Den här känslan förstärktes ytterligare under de dagar vi var där. Varje gång jag varit där så har det slagit mig att de är otroliga värdar. Det är roligt att vara tillsammans med dem och jag som skulle kunna vara deras mamma alla känner att de ger en oerhörd energi. Jag känner att Göran har samma energi, att fortsätta att utveckla det som startats och att dra i nya trådar och jag är övertygad om att det kommer att bli många goda år framåt.

13

Reserapport Från besök i Grindavik, Island

Reserapport Från besök i Grindavik, Island Kommunchef Robert Ragnarsson tillsammans med kommunens informatör Torstein Gunnarsson och Piteås kommunalråd Helena Stenberg Reserapport Från besök i Grindavik, Island September 2012 Gerd Sävenstedt Bakgrund;

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Piteå s vänort Grindavik Island

Piteå s vänort Grindavik Island Piteå s vänort Grindavik Island Januari 2013 Gunilla Granqvist och Maud Nordwall Blå Lagunen Grindavik är en kommun med 2 800 innevånare, vilket innebär god socialkontroll men också en grannlag uppgift

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 10-14 september 2015

ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 10-14 september 2015 ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 10-14 september 2015 L u n d s h a g s p r e s e n t e r a r! Island erbjuder en magisk fotomiljö för landskaps- och naturfotografer Följ med Lundhags och Serkan Günes,

Läs mer

Resesrapport från Grindaviks Kulturvecka 2015 2015-03-13 2015-03-16

Resesrapport från Grindaviks Kulturvecka 2015 2015-03-13 2015-03-16 PITEÅ KOMMUN Resesrapport från Grindaviks Kulturvecka 2015 2015-03-13 2015-03-16 Micael Jonsson 2015-04-10 Inledning Grindavik är en kommun på närmare 3000 invånare och har varit vänort med Piteå sedan

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för Fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Introduktion Vävaren har funnits som fritidsgård sedan starten 1996. Strömsbro IF driver gården som ligger

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Hej på er! Näst sista veckan innan höstlovet, oj vad tiden har gått fort! Vi har fortsatt vårt arbete med vår storyline Bondgården och denna vecka så fick vi ett sms från

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012

barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012 barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012 Det må vara lågsäsong på Phuket men det är högsäsong för barnen i skolan. Vi har fått några nya små vänner, volontärer har lämnat oss och nya

Läs mer

MARIA. 3-7 oktober. MiniNYTT

MARIA. 3-7 oktober. MiniNYTT MARIA 3-7 oktober MiniNYTT BRÄNNBOLL i Tanto på torsdag! aktiviteter PÅ MMK 3 7 Oktober LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Sardinburken på Boule på skolgården Bad Brännboll i Tanto Långhopprep

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39

KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 KONTOR FÖR MINDRE FÖRETAG MED STOR POTENTIAL TORSHAMNSGATAN 35 & 39 NORDICFORUM TORSHAMNSGATAN 35 & 39 2 OM NORDICFORUM Kraftig tillväxt, idérikedom och gemensamma mål. nordicforum erbjuder de förutsättningar

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

VECKOBLAD v. 10 2011 Till elever

VECKOBLAD v. 10 2011 Till elever VECKOBLAD v. 10 2011 Till elever Veckans ordspråk: Ingen människa är fri som är herre över sitt eget sinne. Epictetus Hej! Välkomna tillbaka från sportlovet. Många har säkert haft en skön och vilsam period.

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an!

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! MMK-NYTT 7 11 februari ÄNTLIGEN dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! AKTIVITETER PÅ MMK 7 11 FEB LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Köket/Aktiviteter Mariokart 13.30 (Kenneth) Bakning

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Vänskap. xx Inspiration

Vänskap. xx Inspiration xx Inspiration Vänskap mot alla odds xx Vänskap i en segregerad stad det är vad kontaktnätet Flyktingguide Göteborg vill främja. Hanna från Sverige och Zakia från Somalia har blivit kompisar tack vare

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli Det här veckobrevet blir ett fjortondagarsbrev, helt enkelt för att vi inte har varit så mycket på barnhemmet p.g.a. Unicefs utbildning i Khao Lak.

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

26-29 SEPTEMBER 2008 TRE NÄTTER 20 PERSONER

26-29 SEPTEMBER 2008 TRE NÄTTER 20 PERSONER ISLAND ********** 26-29 SEPTEMBER 2008 TRE NÄTTER 20 PERSONER Vilket annat land i vår närhet kan vara mer spännande? På Island finns aktiva vulkaner, jättelika glaciärer och vildmarker så ödsliga att de

Läs mer

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 Styrelsen hälsar medlemmarna välkomna till årets verksamhet i Piteå. Kallelse till årsmöte. Tisdagen den 14 februari 2012 Plats: Vardagsrummet, Gamla Bryggeriet samma

Läs mer

Protokoll Skolrå dets mo te 11 februåri 2015 Vålså tråskolån

Protokoll Skolrå dets mo te 11 februåri 2015 Vålså tråskolån Protokoll Skolrå dets mo te 11 februåri 2015 Vålså tråskolån Närvarande: Carina Nordberg, Jarle Petersen, Elisabeth Curtsdotter Nilsson, Leila Björk, Elisbeth Sundin, Helena Eklund- Snäll, Shna Abdulhamed,

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol,

Läs mer

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014 Januari 2014 page 1 / 39 Table Of Contents Stugor i månsken...... 3 Några fler snöklädda typer...... 8 Snöklädda gubbs och gumms på höjderna...... 12 Månadens bilder för 2009... 16 På väg till Dyverdalen......

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 BAKGRUND Vi som ska åka är 12 elever och 2 handledare från samhällsprogrammet åk 2, men inriktning ekonomi. Vi vill göra en

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER

VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER VÄLKOMMEN TILL NORDISKT MÖTE FÖR IDROTTSLEDARVETERANER Göteborg 16-17-18 augusti 2013 Foto: Dick Gillberg/goteborg.com Foto: Dick Gillberg/goteborg.com Välkommen, alla Riksidrottens Vänner och Idrottsledarveteraner

Läs mer

30 mars-29 april. Första seglingen upp till Halkidiki! (halvöarna längst upp i Egeiska havet)

30 mars-29 april. Första seglingen upp till Halkidiki! (halvöarna längst upp i Egeiska havet) Resebrev nr 3, 2012 30 mars-29 april. Första seglingen upp till Halkidiki! (halvöarna längst upp i Egeiska havet) Det var inga större problem med att segla norr ut I Egeiska havet, vi visste att det all

Läs mer

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Ladda batterierna inför julen med en Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 28/11-5/12

Läs mer

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever 2014-04-11 1 ARBETSMILJÖ (FYSISK OCH SOCIAL) Fräscha och fina toaletter. Fräschare och vackrare toaletter Renare toaletter Renovera toaletterna

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

En hållbar utveckling

En hållbar utveckling En hållbar utveckling Önnerödsskolan startade upp arbetet Hållbar utveckling som går ihop med det årliga Amazonassammarbetet. Eleverna har under vecka 42 fått jobba med olika ämnesområden. Ämnesområdena

Läs mer

ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 18-22 augusti 2016

ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 18-22 augusti 2016 ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 18-22 augusti 2016! Island erbjuder en magisk fotomiljö för landskaps- och naturfotografer Följ med Serkan Günes, en av Sveriges bästa landskapsfotografer till Island vulkanernas,

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

STORFRITIDS VERKSAMHETSPLAN 2013/2014

STORFRITIDS VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 STORFRITIDS VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 Bakgrund Storfritids är en unik fritidsverksamhet för barn i årskurs 4-6, som drivs privat av Stiftelsen Birkagården. Personalstyrkan består av fem personer och i

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Elittränarutbildning 2014

Elittränarutbildning 2014 Elittränarutbildning 2014 Vikten av varierad träning i ung ålder - avgörande för vem som lyckas eller inte? Roger Forsberg 1 Sammanfattning Denna studie syftar till att undersöka om det läggs för stor

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Sevärdheter på Island

Sevärdheter på Island Sevärdheter på Island Thingvellir 1 2 3 Gyllene Cirkeln - Gullfoss, Geysir och Thingvellir Den Gyllene Cirkeln en klassiker som fångar många av naturens underverk som Island är välkänt för. Vid Geysirområdet

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

NYHETSBREV maj 2015 SVALSTA FÖRSKOLA

NYHETSBREV maj 2015 SVALSTA FÖRSKOLA NYHETSBREV maj 2015 SVALSTA FÖRSKOLA Nu är det nära! Snart får vi tillträde till vår nya fina förskolebyggnad. Under v 23 lämnas nycklarna över från Byggmästarna, som gjort arbetet, till Nyköpings kommun.

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer