Reserapport Grindavik, Island. Maj Gerd Sävenstedt

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reserapport Grindavik, Island. Maj 2015. Gerd Sävenstedt"

Transkript

1 Reserapport Grindavik, Island Maj 2015 Gerd Sävenstedt

2 Sista etappen på vår introduktions- och avslutningsresa. Jag ska lämna och Göran Dahlén ska ta över. Sista gemensamma besöket på vår vänortsturné har varit till Grindavik på Island som återupptäcktes för ungefär 10 år sedan och just nu är den kommun vi har mest kontakter och utbyte med. Hur än man bär sig åt så tar resan nästan en dag. Jag har ju varit där några gånger tidigare och vet att det är vinterkappan som gäller även om det är den 12 maj. När vi börjar se någonting av Island genom flygplansfönstret är det bedårande vackert. Ett gnistrande vitt landskap med snötäckta vulkaniska berg, blå himmel och solsken. Vilket mottagande. - Det här är den finaste dagen vi haft i år, säger Thorsteinn Gunnarsson från Grindaviks kommun som möter oss. Thorsteinn är kultur- och fritidschef och sedan ett par år också vänortssamordnare. Lilla Grindavik med ca 3000 invånare har många vänorter, bland annat i Portugal, England och Finland men det är med Piteå som kontakterna och samarbetet är aktivt. De har hyrt en bil åt oss och vi följer efter Thosteinn som tar oss till gästhuset där vi bor under våra besök. Fullbelagt står det på dörren och så är det även om det inte är högsäsong. Därför är hotellet som snart är färdigt välkommet. I Grindaviks kommun finns Islands, utan tvekan, största turistattraktion, Blå Lagunen. Grindavik vill locka en del av de gäster som kom till Blå Lagunen under förra året till tätorten som bara är 3 km bort. Vi installerar oss och värden ger oss en genomgång av huset, av de två badrummen alla gäster ska dela på, av köket där vi får fixa frukost och vilken hylla vi får ta ifrån. Jag som bott här tidigare känner mig rutinerad i boendet. Vi träffar Thorsteinn och hans 9-åriga fotbollsfantast till son och äter middag tillsammans. Är man på Island blir det ju fisk och den är fantastiskt god. Senare får jag veta att den här plattfisken är fridlyst men under vissa omständigheter får man fånga och ta till vara den.

3 Onsdag Thorsteinn har bjudit in personer som är på olika sätt involverade i samverkan med Piteå men först har vi ett möte där vi går igenom vad som varit och vad som ligger i pipelinen. Varje år i mars har Grindavik en kulturvecka och under förra året var vi aktivt med för första gången med två musiker. Det här gav mersmak och i år så hade vi musiker på plats som tillsammans med isländska musiker hade en oerhört uppskattad konsert. De uppträdde även på den högtidliga invigningen i kyrkan. Konstnären Sture Berglund hade både utställning och höll i ett seminarium. Det har gett mersmak och nu pratade vi om möjligheterna för artister/musiker från Grindavik att kunna komma till Piteå. Under året så har elever från årskurs 9 gjort filmer om sina respektive hemstäder. Det här är två av de som filmade och gjorde en film om Grindavik. Det har gett blodad tand för ett fortsatt kreativt utbyte mellan ungdomar. I Grindavik finns ett ungdomsråd som bör vara involverade i detta och på Kultur och Fritid finns en projektidé de vill utveckla. https://www.pitea.se/invanare/kommunpolitik/internationellt/vanorter/grindavik/#.vvl92 pbvnyd Om två år firar Piteå Grindavik (och St. Barth) 40-års jubileum och till dess bör något finnas klart, ett tillfälle då de i Grindavik hoppas att ett stort kulturbesök från Piteå borde finnas på plats. Men de hoppas också att det nästa år ska kunna finnas kulturarrangemang i Piteå med starka Grindaviksinslag. För två år sedan var ett flicklag från Grindavik i Piteå på Piteå Summergames och de var oerhört nöjda med turneringen. Vart annat år åker ungdomar i 15-årsåldern iväg till en internationell fotbollsturnering men det verkar som om Pite Summergames har lite svårt att slåss mot Benidorm dit man i regel åker. När man känner kylan som biter genom vinterkappan kan jag förstå dem trots att Piteå kunde bjuda på varmt sommarväder då de var här. Men förhoppningsvis så kommer de tillbaka till Piteå och Piteå Summergames med ett lag nästa år. Efter vårt förmöte så kommer representanter för olika verksamheter. Andrea från biblioteket, Hulda och Frida från förskolan, Frida och Kristinn från Föreningen Norden, Johan från kommunens fritidsverksamhet och Halldor från Musikskolan.

4 Kristinn och Haldur Möte på Stadshuset Konstnärsutbyte Sture Berglunds besök gav mersmak och ett fortsatt utbyte finns nu på önskelistan. Att få skicka hit lokala konstnärer som skulle kunna jobba med konstnärer i Piteå och sen lämna lite verk efter sig och sen vice versa. Det gäller för oss att sälja in idén både på kultur-parkfritidsförvaltningen samt att KPF undersöker vilka finansieringsmöjligheter som kan finnas. Basket Johan undrar om det finns någon basketturnering i Piteå eller dess närhet som de skulle kunna delta i. Vi lovade att undersöka saken och höra av oss till honom. Handikappomsorgen Ett område som ligger Thorstein varmt om hjärtat är att få igång ett samarbete inom handikappomsorgen. För endast några få år sedan blev handikappomsorgen en kommunal angelägenhet på Island. Strax efter att reformen genomfördes var ett par representanter från Piteå på besök i Grindavik. Kontakter knöts men ännu har inget konkret projekt startat. Thorstein som kommer från Västmannaöarna har sett vad utbyten betytt för människor med en funktionsnedsättning och nu hoppas han få igång ett sådant samarbete med oss i Piteå. Nu får vi undersöka vilka möjligheter som finns. När vi diskuterade det i den större gruppen så fanns där ett stort stöd och de tyckte att det var ett angeläget område. Biblioteket Andrea är nytillträdd bibliotekschef och har därför inte träffat vår bibliotekschef som var med till Grindavik under kulturveckan. Andrea är oerhört intresserad av att etablera kontakter med vår biblioteksverksamhet och då med fokus på verksamhet riktad mot skolan, barn och ungdomar.

5 Förskola Hulda som är ansvarig för en av två förskolor i Grindavik har redan etablerat kontakter med Infjärden och väntar på svar som förhoppningsvis ska leda till ett E-twinning projekt. Skolan I samband med kursen på Framnäs förra året så träffade Frida och Kristinn Satu Takkinen och det ledde till två konkreta samarbeten. Sattu Takkinen blev inbjuden till Grindavik för att introducera poetry slam och de bestämde sig för att inleda ett projekt Mitt hem där barn i de yngre åldrarna skulle berätta med hjälp av filmer, teckningar, dikter och andra kreativa medier om sitt vardagsliv, sitt rum, kompisar, sitt hus etc. Hitintills har det kommit en film från Grindavik till Piteå men här har det varit lite trögare att hitta en klass där man ansåg sig ha tid. Nu har fritids i Bergsviken anmält sitt intresse och till hösten ska projektet få en nystart. Halldura är rektor för skolan. Ett antal möjliga samarbeten inom skolan diskuterades och naturligtvis möjligheter till finansiering. Eftersom många som var där har anknytning till skolan var de oerhört glada att Göran har erfarenheter och kunskaper om vilka möjligheter det finns att söka EU- pengar för samarbeten. Det handlar om jobbskuggning, utbyten och konkreta projekt, främst med fokus på olika aspekter på hållbar utveckling. Musik Halldur som undervisar i slagverk på Musikskolan var med då en grupp från Island besökte oss under förra året och han blev inspirerad av både Framnäs och Musikhögskolan och har flera idéer han vill vidareutveckla. Ett resultat av att han var med är det samarbete som inletts inom kultur/musikområdet. Han vill också se vilka möjligheter det finns för dem att skicka musiklärare till Framnäs för att delta i deras sommarkurser. Föreningen Norden Frida är ansvarig för den andra förskolan och förra sommaren deltog hon tillsammans med Kristinn på Föreningen Nordens sommarkurs i svenska på Framnäs. Det här har lett till att de bildat en lokalförening av Föreningen Norden i Grindavik. Deras första uppgift har varit att välja ut två ungdomar från Grindavik som ska delta i årets kurs i svenska på Framnäs. De har haft en ansökningsperiod där 11 ansökningar kom in och vi bestämmer att Göran och jag ska få träffa de främsta kandidaterna och intervjua dem. Vi bestämmer att vi på fredag ska träffa flera av dem och fortsätta diskussionerna.

6 Bryggan Bryggan är deras Krokodil, ett hamncafé som också är ett kulturcafé. Deras hummersoppa som alltid serveras smakar mer och varje morgon när det serveras strömming till frukost är här alltid fullsatt med människor från jordens alla hörn. Vi träffar också ägaren Ali som förutom att han driver caféet också har en fisknätsfabrik i övrevåningen, en verksamhet som också vuxit. Ali är som många andra islänningar en god historieberättare och hans café är samtidigt ett litet museum med bilder av utvecklingen av Grindavik som fiskestad. På väggen finns en lång lista av namn och

7 han berättare att det är namnen på de som årligen hade fångat mest fisk. Den personen ansågs som en stor idrottsman och kanske det var den tävlingen som lade grunden till Grindavik som en idrottsstad. Men listan slutar 1984 för då infördes en fiskekvot som tog död på tävlingsmomentet. Även Ali känner till Piteå för en gång så var hans bror med ett fotbollslag till Piteå och han är väl medveten om att vi är vänorter. Segger är kommunens informatör och det är fösta gången jag träffar honom då han är ganska ny på tjänsten. Han tar oss runt och visar oss stan. När vi är på stans museum så får han ett samtal om att en båt gått på grund i den hårda blåsten. Genom fönstret ser vi räddningsmanskapet och en helikopter som landar. Vi åker ut till området och ser en mindre båt som ligger nära land i ett ganska otillgängligt lavaområde. Vi får veta att de två ombord lyckats ta sig i land men att man väntar att båten bara ska bli till brasved under natten som kommer. Senare får vi veta att på grund av flera lyckliga omständigheter så kommer man trots allt att med största förmodan kunna rädda även båten. året först om ett par Svåra olyckor är inte ovanliga i vattnen utanför Grindavik och vi får höra ett antal historier om när det inte gått så bra som det gör den här gången. Vi hinner också med ett besök på den nybyggda sportanläggningen och ser den nya utökade campingplatsen där en husbil parkerat trots att den öppnar för dagar. Turism och idrott, två hörnstenar i den lilla staden.

8 På kvällen äter vi middag med Thorsteinn och hans son, som egentligen mycket hellre vill leka med sina kompisar då det är en ledig dag i morgon, visserligen med en fotbollsturnering som väntar, men inte förrän lite senare på förmiddan. Torsdag Kristi Himmelsfärd firas också på Island och vi får en möjlighet att se lite mer av den här delen av ön. Första målet är Geysir. Längs kusten ligger husen utspridda och vågorna blir höga när de slår mot land. Landskapet är vilt, kargt och fascinerande. När vi kommer en bit från kusten förändras landskapet och blir både bördigare och mjukare. Vi stannar till vid en djup krater och jag förvånas över att säkerhetsanordningarna är så bristfälliga. Jag inte tror någon skulle klara av ett fall med livet i behåll. Är blåsten tillräckligt stark så skulle man nog kunna hamna där. Geysir ligger i Haukadalur som är ett geotermiskt aktivt område och det är Strokkur som är aktiv under den stund vi är där. Ungefär var 4-8 minut får den ett utbrott och vattenkaskaderna kan bli ändå upp till 40 meter höga. Det låter som om det är en jätteraket som skjuts iväg varje gång ett utbrott kommer och

9 varje gång hoppar jag till. Den stora Geysirn har ett utbrott ett par gånger per dag. Som vanligt regnar det den här dagen men vi har tur. När vi sitter i bilen regnar det och när vi gör våra stopp så är det uppehåll. På väg till Reykjavik så kör vi genom nationalparken Thingvellir. Genom den går gravsänkan som markerar att kontinentalplattorna möts. Här finns också Islands största sjö. Det här är också ett historisk viktigt område. Från 930 till 1798 var det en mötesplats för Islands parlament, Alltinget bildades nationalparken för att bevara det som finns kvar. När man ser de nakna vidderna så tänker jag att det var väl valt. Här kunde man träffas utan att bli anfallen. Men tänker jag, - det blåste väl och regnade lika mycket på den tiden och då kunde det inte vara så kul invigdes Reykjaviks nya kulturhus Harpan. Harpan påminner om ett strandat isberg och intrycket förstärks av en enorm glasfasad. Kulturhuset byggdes mot alla odds mitt under finanskrisen Ett hus alla har åsikter om. Jag tycker det är helläckert där det ligger vid hamnen med fönster som ett fisknät. Genom fönstret ser vi ett antal segelbåtar och jag kan inte låta bli att fundera över hur många dagar på året det är väder så att de kan lämna hamnen. Centrum ligger bara en kort väg härifrån och vi tar en promenad i de mysiga kvarteren. Det är inte svårt att förstår att Reykjavik har ett gott rykte. I själva centrum bor ca och räknar man med ytterområden så finns här av landets invånare. Det här gör Island till ett av världens mest glesbefolkade länder med 3 person/ km 2, att jämföra med Piteås 13/km 2 Blå Lagunen ligger i Grindaviks kommun och det är liksom ett måste när man besöker kommunen grader geotermiskt spa där man får kyla ner vattnet som tas från ungefär 2 km djup där det är upp emot 240 grader. Vattnet är rikt på mineraler och det ligger en doft av svavel över området. Det lär

10 finnas speciella alger i vattnet som motverkar hudens åldrande och över 200 olika mikroorganismer som gör vattnet turkosblått. Fredag Den flippade undervisningen En dag fylld av studiebesök. Vi börjar i det nya biblioteket som ligger i anslutning till skolan. Andrea tar emot oss och berättar om planerna som finns, om hur hon vill utveckla biblioteksverksamheten och kampanjer de gjort för att få nya läsargrupper. Där sitter ett gäng grabbar från skolan och Andrea säger att placeringen av det kommunala biblioteket i anslutning till skolan betyder mycket och att det används flitigt. Hon är angelägen om att få igång ett samarbete med Piteå speciellt då det gäller vidareutvecklingen av verksamheten som riktas mot skolorna. Vi fortsätter en trappa upp till Musikskolan som finns i samma byggnad. Den finns också i nya lokaler. Här kan man spela det mesta. Flera av lärarna kommer hit från andra håll för att undervisa några dagar i veckan. Lokalerna är fräscha och inspirerande och från lokalerna runt omkring hör man att undervisningen är igång. Det flippade klassrummet har blivit en viktig del i och förändrat musikundervisningen. Det innebär att när läraren ger instruktioner för hemläxor så används en kamera, spelas in och finns tillgängligt på webben så att eleverna alltid har tillgång till vad som egentligen sas och vad eleverna ska träna på det hemma. Det innebär också att man får mer tid för att öva på andra saker under lektionerna. Det har inneburit att eleverna utvecklas mycket snabbare, säger Halldor som får medhåll av föreståndaren för musikskolan. Halldor som har kontakt med vår kultur-park och fritidsförvaltning är också angelägen om att få kontakter med Musikskolan i Piteå för att få igång ett samarbete. Skolan eleverna formar skolgården Skolan ligger i samma byggnad och här går elever från åk 4 till 10. När man kommer in genom dörren åker skorna av och vi kommer in i en kombinerad restaurang och aula. Ljust, fräscht och trevligt. Här är Halldora rektor sen många år tillbaka. Vi gör en rundtur i både klassrum och

11 fritidslokaler som man satsat mycket på de senaste åren. I deras uppehållsrum ser man att där finns utrymme både för att slappa, spela pingis, dart och att bara hänga. Det här är ett utrymme för de äldre eleverna. Halldora berättar att man inlett ett 3-årigt projekt där eleverna själva ska få utforma utegården. Det finns en massa planer på vad man ska genomföra, bland annat en hopptrampolin kopplat till basket. I Grindavik så spelar en stor del av ungdomarna fotboll eller basket och kanske lika ofta både och. Förändrade roller För några år sedan sa Robert som är borgmästare när vi träffade honom. Vi vill bli en lika bra skolkommun som vi är idrottskommun. Här pågår ett förändringsarbete som Halldora driver. En viktig del var att personal som jobbade med andra uppgifter i skolan släpptes in i klassrummen, som assistenter av olika slag. Det här har inneburit en stor förändring som gjort att självkänslan ökat och jobbet känns ännu mer meningsfullt. Det är win-win situation för alla, säger Halldora och berättar om att nu är den stora utmaningen att få föräldrarna mer positiva till skolan. Vi pratar mycket om de kontakter som tagits och etablerats mellan Grindavik och Piteå, om hur de kan vidareutvecklats och möjligheter till finansiering. Det känns som om det finns goda förutsättningar. Flera av de som jobbar på skolan har varit i Piteå och är angelägna om en fortsatt utveckling av kontakterna mellan skolorna. Föreningen Norden Efter lunch, som vi äter på skolan, så åker vi till Frida på hennes förskola. Här finns drygt 100 barn. Vi är trångbodda och det skulle behövas ytterligare en förskola, säger Frida som menar att det är svårt att vet om det ökade barnantalet är tillfälligt eller inte. Men det är många som flyttar till Grindavik då huspriserna är betydligt lägre än i Reykjavik. Segger, informatören är en av dem som flyttade till Grindavik då hans fru fick jobb där. Själv pendlade han till huvudstan innan han fick det här jobbet. Här kunde vi köpa ett hus för samma pengar som vi fick för en lägenhet i ett vanligt hyreshusområde, säger han och påpekar att han aldrig har ångrat flytten, även om han fick pendla ett par år. Vi diskuterar fortsatta möjligheter till samverkan och finansiering innan vi träffar de tre ungdomar vi ska intervjua. Två tjejer och en kille, härliga ungdomar och vi bedömde att alla tre skulle kunna tillgodogöra sig svenskundervisningen på Framnäs. Frida och Föreningen Norden har en inte alldeles enkel uppgift att nu bestämma vilka två av dem som ska få komma till Piteå i juli.

12 Dagarna här har gått fort och innan vi åker hem har vi en trevlig middag tillsammans med Robert, borgmästaren, Martha som är medlem i kommunfullmäktige, Kristin Maria ordförande i kommunstyrelsen och Segger. Nu har det blivit sommar säger Kristin Maria, för nu är det kallt och regnigt i stället för kallt och torrt En trevlig kväll som drar ut på tiden med god mat och goda samtal. Jag är glad att jag fått vara med de här åren och det känns jättebra att överlämna allt till Göran för jag är övertygad om att utvecklingen som är på gång kommer att vara till glädje för många, både i Grindavik och i Piteå. Reflektioner Jag minns när Robert tillträdde för några år sedan. Jag skrev ett mail till honom och berättade att vi var vänorter. Föreslog att vi kanske skulle träffas för att se om det fanns områden där vi kunde samarbeta. Svaret på mailet var kort Why? Nu vet vi varför. Det finns en massa anknytningspunkter. Vi kan tillföra värdefulla tankar och idéer till varandras verksamheter, vi inspirerar varandra och vi vet att internationella kontakter är värdefulla för att utvecklas. När vi kom dit för några år sedan var det bara nya människor vi träffade. Ett gäng ungdomar styrde stan och har de gjort bra, för de blev omvalda vid senaste valet. Ortsborna ser utvecklingen som sker, nya människor flyttar till Grindavik och det finns en smittande energi i kommunen. Det finns en nyfikenhet och vilja att knyta kontakter, att bli bättre, att utvecklas och man ser en framtid även om det finns en oro att man kanske också lever i en ny ekonomisk bubbla. I Grindavik finns ingen arbetslöshet och under sista åren har många polacker bosatt sig i Grindavik, människor som kommit dit fyller en viktig funktion och har blivit en viktig tillgång. skolungdomarna vi träffade verkade alla ha möjligheter till extraarbete, genom att rensa fisk eller jobba i Blå Lagunen och det här gav dem friheter som de tog tillvara. Jag tror att en grund för samarbetet som startat och kommer att utvecklas är att alla de olika möten mellan människor som mötts från Piteå och Grindavik har varit goda. Man har verkligen velat göra nått tillsammans. Den här känslan förstärktes ytterligare under de dagar vi var där. Varje gång jag varit där så har det slagit mig att de är otroliga värdar. Det är roligt att vara tillsammans med dem och jag som skulle kunna vara deras mamma alla känner att de ger en oerhörd energi. Jag känner att Göran har samma energi, att fortsätta att utveckla det som startats och att dra i nya trådar och jag är övertygad om att det kommer att bli många goda år framåt.

13

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Piteå s vänort Grindavik Island

Piteå s vänort Grindavik Island Piteå s vänort Grindavik Island Januari 2013 Gunilla Granqvist och Maud Nordwall Blå Lagunen Grindavik är en kommun med 2 800 innevånare, vilket innebär god socialkontroll men också en grannlag uppgift

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Resesrapport från Grindaviks 40 års jubileum

Resesrapport från Grindaviks 40 års jubileum Resesrapport från Grindaviks 40 års jubileum Helena Stenberg Anna Lena Pogulis April 2014 Inledning Grindavik är en kommun på knappt 3000 invånare och firar 40 år som kommun den 10 april 2014 och har inviterat

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Reserapport Från besök i Grindavik, Island

Reserapport Från besök i Grindavik, Island Kommunchef Robert Ragnarsson tillsammans med kommunens informatör Torstein Gunnarsson och Piteås kommunalråd Helena Stenberg Reserapport Från besök i Grindavik, Island September 2012 Gerd Sävenstedt Bakgrund;

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari Nu när ni har det kallt hemma i Sverige blir det bara varmare och varmare här hos oss. Vi går emot den varmaste perioden och det känns verkligen.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Vårt boende efter byte - Vi blev SÅ nöjda!

Vårt boende efter byte - Vi blev SÅ nöjda! Utlandsvfu Gran Canaria - 2017 Jag valde att ta chansen och göra min sista vfu i San Agustin på Gran Canaria. Jag sökte i god tid eftersom San Agustin för mig var lite av enda alternativet då jag reste

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 Här hos oss är det väldigt varmt och med värmen infinner sig en lugn nästan lite loj stämning. I skrivande stund har alla barn slutat

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Mr. Mr Liu Tiejun tillsammans med verksamhetsutvecklare Eva Karlsson Sjölander i solrummet på Österbo. Besök från Kina september 16.

Mr. Mr Liu Tiejun tillsammans med verksamhetsutvecklare Eva Karlsson Sjölander i solrummet på Österbo. Besök från Kina september 16. Mr. Mr Liu Tiejun tillsammans med verksamhetsutvecklare Eva Karlsson Sjölander i solrummet på Österbo Besök från Kina september 16 Gerd Sävenstedt Inledning Mr. Cui Huixin, tidare Kinas konsul i Sverige

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september Nu var det ett tag sen sist - och ett tag som vi inte har så bra koll på för av att vi har varit i Sverige. Vi bad därför Ullis och Sophie de

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 10-14 september 2015

ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 10-14 september 2015 ICELAND PHOTO ADVENTURE Island, 10-14 september 2015 L u n d s h a g s p r e s e n t e r a r! Island erbjuder en magisk fotomiljö för landskaps- och naturfotografer Följ med Lundhags och Serkan Günes,

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli Det här veckobrevet blir ett fjortondagarsbrev, helt enkelt för att vi inte har varit så mycket på barnhemmet p.g.a. Unicefs utbildning i Khao Lak.

Läs mer

till drömhus Från dröm hemma hos

till drömhus Från dröm hemma hos Från dröm till drömhus När Linda och Christofer ärvde en tomt vid Tullingesjön söder om Stockholm visste de att de ville bygga sitt drömhus där. Men det var lättare sagt än gjort. Tomten låg visserligen

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013

Verksamhetsplan för. Fritidsgården. Vävaren. Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för Fritidsgården Vävaren 2013 Verksamhetsplan för fritidsgården Vävaren 2013 Introduktion Vävaren har funnits som fritidsgård sedan starten 1996. Strömsbro IF driver gården som ligger

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Hej på er! Näst sista veckan innan höstlovet, oj vad tiden har gått fort! Vi har fortsatt vårt arbete med vår storyline Bondgården och denna vecka så fick vi ett sms från

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med fysisk aktivitet som tema. Vi hoppas att Ni under denna vecka upptäcker nya sätt

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Tema: Hör och ordkunskap

Tema: Hör och ordkunskap Tema: Hör och ordkunskap Instruktion: Lyssna på ljudfilen och svara på frågorna som hör till uppgiften. Börja med att titta igenom ordlistan, så att du förstår de ord och uttryck som finns med i hörövningen.

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an!

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! MMK-NYTT 7 11 februari ÄNTLIGEN dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! AKTIVITETER PÅ MMK 7 11 FEB LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Köket/Aktiviteter Mariokart 13.30 (Kenneth) Bakning

Läs mer

Varje land bär en historia

Varje land bär en historia Varje land bär en historia Skildring av Ledarnas nordiska nätverksmöte på Färöarna Text och foto: Malin Larsson I Oslo den 5 december 1998 bildades Ledarnas nordiska nätverk (LNN). Initiativet var delvis

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

MARIA. 3-7 oktober. MiniNYTT

MARIA. 3-7 oktober. MiniNYTT MARIA 3-7 oktober MiniNYTT BRÄNNBOLL i Tanto på torsdag! aktiviteter PÅ MMK 3 7 Oktober LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Sardinburken på Boule på skolgården Bad Brännboll i Tanto Långhopprep

Läs mer

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 Det är vi som medverkar i projektet PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA GENOMFÖRANDE

Läs mer