Sammanträdesdatum Yttrande över kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesdatum Yttrande över kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar"

Transkript

1 Register 96 Genomgång av föredragningslista 97 Förvaltningen informerar 98 Budgetuppföljning januari-mars 2019 IFON 99 Yttrande över kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar Komplettering till verksamhetsberättelse Finansiering av ett samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamhet 102 Revidering av förordnande av beslutanderätt enligt LVU och LVM, s.k beslutanderätt 103 Val av nytt dataskyddsombud 104 Meddelanden

2 Plats och tid Kommunhuset, lokal Skölden plan 1, kl. 16:00 18:00 ande Anna Malm Kelfve (M), ordförande Kurt Pettersson (KD), vice ordförande Thore Nyman (S), andre vice ordförande Tjänstgörande ersättare: Birgitta Pettersson (M) för Karolina Holst (M) Madeleine von Sydow (S) för Karolina Windefalk (MP) Övriga närvarande Kerstin Eriksson (KD), ersättare Catarina Odenberg, förvaltningschef Anna-Karin Åberg, planeringschef Ingela Svanberg Ohlsson, nämndsekreterare Lars Kuusiniemi, ekonom/konsult Paragrafer Utses att justera Thore Nyman (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Märsta, onsdagen 17 april kl. 08:30 Underskrifter Sekreterare... Ingela Svanberg Ohlsson Ordförande... Anna Malm Kelfve Justerare. Thore Nyman Anslag / Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ ( ) Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunkansliet, Märsta Underskrift... Ingela Svanberg Ohlsson Nämndsekreterare

3 IFON/2019:16 96 Genomgång av föredragningslista Föredragningslistan godkänns utan ändringar.

4 IFON/2019:17 97 Förvaltningen informerar 1. har tagit del av förvaltningens information. Informationen läggs till handlingarna. Lägesrapport kring den pågående rekryteringen av socialsekreterare. Samverkan med ÄOF för att se över LSS-ärenden.

5 98 Budgetuppföljning januari-mars 2019 IFON IFON/2019:74 1. godkänner budgetuppföljning januarimars 2019 enligt beslutsunderlag. 2. uppdrar åt förvaltningen att till nästkommande nämndmöte i maj 2019 återkomma med förslag på hur det prognosticerade underskottet kan mötas inom ram för uppsatt budget för Ärendebeskrivning prognostiserar ett underskott på 1,6 mkr, dvs en förbättring med 1,2 mkr jämfört med prognosen efter februari. s behandling av ärendet Anna Malm Kelfve (M) med instämmande av Thore Nyman (S) yrkade bifall till liggande förslag till beslut samt tilläggsyrkandet attsats 2. Delgivning Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen sunderlag Budgetuppföljning IFON januari-mars Uppdragsuppföljning IFON mars.

6 IFON/2019:92 99 Yttrande över kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar har mottagit kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar för 2020 samt tagit del av redovisat förslag. Ärendebeskrivning Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar för nämnder och styrelse inför Mål och budget (KS/2019:83) Kommunstyrelsen beslutade också att kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar ska överlämnas till alla nämnder för yttrande i april Nämnderna uppmanas i sitt yttrande redovisa förslag på anpassningar av verksamheten/effektiviseringar för att klara föreslagna ramar 2020 och redovisa dessa i kommande budgetberedningar. Inför arbetet med kommundirektörens förslag till budget lämnade nämnden in underlag på ett utökat rambehov med tkr ( tkr i total ram). Föreslagen ram från kommundirektören för individ- och familjeomsorgsnämnden är tkr, vilket är en utökning med tkr (ram 2019, tkr). Detta innebär en anpassning/effektiviseringskrav på tkr för verksamhetsåret Ekonomiska konsekvenser De förslag på åtgärder som tagits fram av förvaltningen kan ge effektiviseringar som har påverkan på budgetarbetet inför Idag saknas dock ekonomiska effekter. Den av kommundirektören föreslagna budgetramen inför 2020 skulle innebära ett budgetunderskott även 2020 enligt förvaltningens samlade bedömning. En sådan ramökning skulle innebära framför allt svårigheter att utveckla verksamheten och även svårt att klara ökade volymer, ett scenario förvaltningen bedömer som högst troligt.

7 Delgivning Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Catarina Odenberg Anna-Karin Åberg Lars Kuusiniemi sunderlag Bilaga- Inför budget 2020 Volymer antal placeringar Volymer antal vårddygn Kommundirektörens förslag till budgetförutsättningar för nämnder och styrelse inför Mål- och budget (KS/2019:83)

8 100 Komplettering till verksamhetsberättelse 2018 IFON/2019:38 1. har tagit del av förvaltningens redovisning av vidtagna åtgärder 2018 för att minska det prognostiserade underskottet. Redovisningen läggs till handlingarna. Ärendebeskrivning I Utlåtande avseende delårsrapport , uppmanade kommunens revisorer individ- och familjeomsorgsnämnden att vidta åtgärder för att minska det prognostiserade underskottet. Vid möte den 22 mars 2019, mellan revisorer, ordförande i nämnden och förvaltningen avseende verksamhetsberättelse 2018 uppmanades nämnden/ förvaltningen att återkomma med en komplettering av verksamhetsberättelsen 2018 där vidtagna åtgärder redovisats med anledning av revisorernas tidigare utlåtande. Delgivning Kommunens revisorer sunderlag Vidtagna åtgärder för att minska underskott 2018

9 101 Finansiering av ett samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamhet IFON/2019:73 1. föreslår kommunstyrelsen att anta rekommendationen från styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om en gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter. 2. föreslår kommunstyrelsen att kostnaden för deltagande i den gemensamma finansieringen fördelas mellan de tre berörda nämnderna i förhållande till vilka delar av systemet de har nytta av. Ärendebeskrivning Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) har, för att säkra en långsiktigt hållbar utveckling, tagit fram ett förslag till gemensam finansiering av ett samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamhet. Den av SKL föreslagna finansieringen innebär en årlig kostnad för Sigtuna kommun på kr årligen under perioden Individ- och familjeomsorgsförvaltningen har tagit del av förslaget och bedömer att nämnden bör anta SKLs rekommendation. Ett nationellt system för kunskapsutveckling och kunskapsstyrning är nödvändigt för att åstadkomma en evidensbaserad, effektiv och ändamålsenlig verksamhet inom socialtjänsten. Det är också ett viktigt verktyg för att verksamheten inom socialtjänsten ska kunna uppfylla de krav som kan ställas på en serviceorganisation, med en verksamhet som utgår från invånarnas behov, är effektiv och av hög kvalitet. Förvaltningen rekommenderar att endast bidrar till finansieringen av de delar av systemet som bidrar till nämndens verksamhet. Det motsvarar cirka 8,4 procent av den totala kostnaden för kommunen. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress har beslutat att SKL ska stödja medlemmarna i arbetet för en jämlik, jämställd och evidensbaserad socialtjänst. SKL bedömer att kommunerna har gemensamma utmaningar inom socialtjänsten och att gemensamma insatser inom kunskapsutveckling och kunskapsstyrning effektivare bidrar till en jämlik och evidensbaserad socialtjänst.

10 De nationella utvecklingsinsatserna inom området har hittills skett med tillfälliga överenskommelser och finansiering. De tidigare riktade statsbidragen för utveckling inom socialtjänstens område har nu omvandlats till generella statsbidrag. SKL har, i dialog med företrädare för medlemmarna, tagit fram ett förslag för att säkra en fortsatt gemensam och långsiktigt hållbar utveckling för kunskapsstyrning inom socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården. För att tjänsterna inom systemet för kunskapsstyrning ska kunna tillhandahållas nationellt med stöd av SKL behöver merparten av kommunerna anta rekommendationen. SKL behöver besked från samtliga kommuner om deras ställningstagande senast den 15 juni. Äldre- och omsorgsnämnden har beslutat att föreslå kommunstyrelsen att anta SKLs rekommendation. Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden kommer att behandla frågan i aprilnämnden. Beskrivning av ärendet Styrelsen för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) har beslutat att rekommendera kommunerna att gemensamt, till SKL, finansiera viktiga förutsättningar för att arbeta evidensbaserat inom områdena uppföljning och nationell samordning till en kostnad av maximalt 19,5 mkr årligen, vilket innebär ca 1,95 kr/invånare i kommunen. Finansiering gäller perioden Kostnaden fördelas per kommun utifrån beräkningsmodellen för SKL:s medlemsavgift. Vad omfattar förslaget? Förslaget omfattar en samlad gemensam kommunal finansiering och medverkan i ledning och styrning av: de nationella kvalitetsregister som kommuner använder för kommunal hälsooch sjukvård inom främst äldreomsorg och om juridiska hinder undanröjs, möjlighet att utveckla andra register för socialtjänstens verksamheter. (Årlig kostnad: 14,6 mkr) stöd för uppföljning och analys genom t.ex. brukarundersökningar och utveckling av gemensamma variabler för uppföljning av kvalitet och resultat. Brukarundersökningar är ett stöd för uppföljning och analys och är ett av flera verktyg i kommunernas systematiska kvalitetsarbete. Förvaltningen deltar i den Brukarundersökning inom individ- och familjeomsorgen som avser myndighetsutövning inom social barn- och ungdomsvård, missbruks- och beroendevård samt ekonomiskt bistånd. Sigtuna kommun deltar även i Brukarundersökning inom funktionshinderområdet, avseende LSS och socialpsykiatri. Denna undersökning avser utförarverksamheter, både kommunala och privata aktörer. (Årlig kostnad: 2,4 mkr)

11 nationell samordning för gemensam utveckling av kommunernas kunskapsstyrningssystem. Det ökar förutsättningarna att arbeta evidensbaserat. Det innebär också en samordning med landsting/regioners gemensamma system för kunskapsstyrning, i nuläget med fokus på de nationella programområdena för psykisk hälsa samt barn och unga. (Årlig kostnad: 2,5 mkr) De delar av det nationella stödet som individ- och familjeomsorgsförvaltningen i nuläget har nytta av är stödet för uppföljning och analys samt den nationella samordningen för gemensam utveckling av kunskapsstyrning inom socialtjänstens verksamheter. Enligt SKL kan dock medlen till de olika delarna i förslaget vid behov och med god framförhållning omfördelas utifrån beslut i styrgruppen. Förvaltningens rekommendation Förvaltningen bedömer att ett nationellt system för kunskapsutveckling och kunskapsstyrning är nödvändigt för att åstadkomma en evidensbaserad, effektiv och ändamålsenlig verksamhet inom socialtjänsten. Det är också ett viktigt verktyg för att verksamheten inom socialtjänsten ska kunna uppfylla de krav som kan ställas på en serviceorganisation, med en verksamhet som utgår från invånarnas behov och är effektiv och av hög kvalitet. Förvaltningen föreslår därför att nämnden rekommenderar kommunstyrelsen att anta rekommendationen från SKLs styrelse om en gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter. Förvaltningen anser även att samtliga tre nämnder som har verksamhet inom socialtjänsten ska bidra till finansieringen i proportion till de delar de kan nyttja. Eftersom nationella kvalitetsregistren inte bidrar till individ- och familjeomsorgsnämndens verksamheter, anser förvaltningen att nämnden inte ska bidra till finansiering av dessa. Förvaltningen anser att individ- och familjeomsorgsnämnden bör bidra med en tredjedel av den finansiering som avser gemensam utveckling av kunskapsstyrningen och stöd till uppföljning och analys. Med de kalkyler som redovisas i bilagan till meddelandet från SKLs styrelse, så innebär det att bör bidra med cirka 8,4 procent av den totala kostnaden för kommunen eller 7 873,5 kr årligen. Barnrättsperspektivet Förvaltningens bedömning är att förslaget kommer att bidra till högre kvalitet och ändamålsenlighet i socialtjänstens verksamhet. Det kan antas gynna såväl barn som vuxna. Därför har ingen särskild barnkonsekvensanalys genomförts. Ekonomiska konsekvenser Den av SKL föreslagna finansieringen innebär under perioden en årlig kostnad på ca kr för Sigtuna kommun.

12 Om endast bidrar till finansieringen av systematisk uppföljning och analys samt nationell samordning och stöd innebär det en kostnad på cirka 8,4 procent av kr eller 7 873,5 kr årligen. Delgivning Kommunstyrelsen sunderlag Meddelande från styrelsen Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamhet. Äldre- och omsorgsnämndens beslut , 20 (ÄON/2019:65). Finansiering av ett samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamhet.

13 IFON/2018: Revidering av förordnande av beslutanderätt enligt LVU och LVM, s.k beslutanderätt i (bilaga 2) 1. godkänner föreslagen förändring avseende vilka tjänstemän som ska tilldelas s.k. kompletterande beslutanderätt för beslut enligt LVU och LVM enligt nedan. Ärendebeskrivning När beslut i enlighet med LVU och LVM ska fattas uppstår ibland situationer där det finns behov av att snabbt fatta beslut. Detta behov är i första hand tillgodosett genom att nämndens ordförande har i bestämmelserna direkt angiven rätt att fatta beslut, s.k. kompletterande beslutsrätt. Den kompletterande beslutanderätten kan i förekommande fall utövas av ordföranden, annan ledamot eller tjänsteman som av nämnden förordnats därtill. Senast beslut avseende förordnande av beslutanderätten s.k. kompletterande beslutsrätt reviderades var den 24 januari 2019, sedan dess har förvaltningen en ny förvaltningschef. Bilaga 2 Ärendetyp Lagrum Kompletterande beslutanderätt (ledamöter eller tjänstemän som nämnden förordnat) Ärenden enligt LVU 1. Begäran av polismyndighet för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande 43 2 LVU Anna Malm Kelfve, ordförande, Kurt Pettersson, vice ordförande, Catarina Odenberg, förvaltningschef Anna-Karin Åberg, tf. förvaltningschef, Annika Gustafson, enhetschef, Anna-Riikka Törrönen, enhetschef, Ulrika Mellberg, enhetschef

14 Delgivning Catarina Odenberg Anna-Karin Åberg sunderlag Förordnande av beslutanderätt enligt LVU och LVM för nämndledamöter (bilaga 1 och bilaga 2), daterad

15 IFON/2019: Val av nytt dataskyddsombud 1. utser Henrik Loxell, jurist, till dataskyddsombud för individ- och familjeomsorgsnämndens verksamhetsområde. Ärendebeskrivning Med anledning av att nuvarande dataskyddsombud har slutat i kommunen behöver nämnden utse ett nytt ombud. Enligt dataskyddsförordningen ska personuppgiftsansvariga utse ett dataskyddsombud. I kommunen är varje nämnd personuppgiftsansvarig, och det är den personuppgiftsansvarige som ansvarar för att förordningen följs. Dataskyddsombudet har inget eget ansvar för att organisationen följer dataskyddsförordningen. Dataskyddsombudet kan vara en anställd eller en konsult, en fysisk person eller en organisation eller grupp. Dataskyddsombudet kan också vara ombud för en eller flera myndigheter. I en kommun är varje nämnd en egen myndighet. Den övergripande och viktigaste uppgiften för dataskyddsombudet är att övervaka att organisationen följer dataskyddsförordningen. Ett dataskyddsombuds uppgift är att informera och ge råd till den personuppgiftsansvariga organisationen kring vilka skyldigheter som gäller enligt dataskyddsförordningen. Ombudet ska också bevaka att reglerna följs och fungera som kontaktperson för Datainspektionen. Individ- och familjeomsorgsförvaltningen föreslår att Henrik Loxell, jurist på kanslienheten utses till dataskyddsombud för individ- och familjeomsorgsnämndens verksamhetsområde. Barnrättsperspektivet Att kommunen följer dataskyddsförordningen är viktigt för alla invånare, inte minst för barnen. Förordningen syftar till att skydda personuppgifter och att dessa hanteras på ett korrekt sätt. Ekonomiska konsekvenser et får ingen påverkan på budgeten.

16 Delgivning Datainspektionen Kommunjuristen

17 IFON/2019: Meddelanden Meddelanden anmäls och läggs till handlingarna. Ärendebeskrivning KF 42, Avsägelse från uppdraget som ersättare samt val av ny ersättare i individ- och familjeomsorgsnämnden. KS/2019:148 Remiss från Regeringskansliet daterad avseende betänkandet Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) IFON/2019:52 Begäran om yttrande från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) , om att de inleder tillsyn med anledning av inkommen anmälan. IFON/2019:91 Information om inledd utredning avseende personuppgiftsincident inom förvaltningen. IFON/2019:90

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Register 236 Genomgång av föredragningslista 237 Delårsrapport januari-april 2018 238 Förslag på åtgärder för att minska prognostiserat underskott samt vidtagna åtgärder 239 Revidering av individ- och

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 178 Genomgång av föredragningslista. 179 Förvaltningen informerar. 180 Budgetuppföljning januari-maj 2019 IFON

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 178 Genomgång av föredragningslista. 179 Förvaltningen informerar. 180 Budgetuppföljning januari-maj 2019 IFON Register 178 Genomgång av föredragningslista 179 Förvaltningen informerar 180 Budgetuppföljning januari-maj 2019 IFON 181 Revidering av delegationsordningen 182 Tilläggsöverenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet kommunhuset, Kinna, klockan 08.30-09.45 Beslutande S Lisa Dahlberg L Niklas Herneryd C Lena Ferm Hansson M Tomas Johansson KD Lars-Inge Andersson

Läs mer

att en uttalad avsikt är att finansiering och organisering permanentas, där kommunerna så väl som staten bidrar långsiktigt.

att en uttalad avsikt är att finansiering och organisering permanentas, där kommunerna så väl som staten bidrar långsiktigt. MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 15/2018 2018-12-14 Vårt ärendenr: 18/00003 Kommunstyrelserna Meddelande från styrelsen Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för

Läs mer

KUNSKAPSSTYRNING I SAMVERKAN - SOCIALTJÄNST OCH KOMMUNAL HÄLSO OCH SJUKVÅRD

KUNSKAPSSTYRNING I SAMVERKAN - SOCIALTJÄNST OCH KOMMUNAL HÄLSO OCH SJUKVÅRD Vårt dnr: 18/00295 KUNSKAPSSTYRNING I SAMVERKAN - SOCIALTJÄNST OCH KOMMUNAL HÄLSO OCH SJUKVÅRD Förslag till SKL:s styrelse att ta beslut om en rekommendation till Sveriges kommuner om att gemensamt finansiera

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN

SOCIALNÄMNDEN KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN 2019-04-23 Plats och tid: KS-Sessionssal kl. 13.15-16.00 1 (11) Beslutande: C Elisabeth Fors ordförande 123-130 C Birgitta Stålnacke ordinarie S Mats Niemi

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Kommunstyrelsen. Samlat nationellt system för kunskapsstyrning i socialtjänsten

Kommunstyrelsen. Samlat nationellt system för kunskapsstyrning i socialtjänsten Kommunstyrelsen 2019-05-07 1 (3) Kommunledningskontoret Välfärd Mattias Berglund 016-710 32 54 KSKF/2019:95 Kommunstyrelsen Yttrande över SKLs rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 138 Genomgång av föredragningslistan 139 Budgetuppföljning IFON januari-februari 2018

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 138 Genomgång av föredragningslistan 139 Budgetuppföljning IFON januari-februari 2018 SIG600 SIG601 v 1.1 1.0 2004-11-15 2005-01-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Individ- och familjeomsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-09 Register 138 Genomgång av föredragningslistan 139 Budgetuppföljning IFON

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. B-O Mörtlund, avdelningschef, 26 Camilla Jatko, enhetschef, 25-26

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. B-O Mörtlund, avdelningschef, 26 Camilla Jatko, enhetschef, 25-26 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-10-05, kl 0900-1410 Beslutande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf,

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(11) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången Lillågatan 2A, 2019-06-12 kl. 13:00 15:00 Beslutande: Håkan Yngström (C) Hans-Göran Olsson (S) Madeleine Thalin (C) Bengt Hahne (KD) Gunilla

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. 197 Mål och budget Sammanträdesdatum

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. 197 Mål och budget Sammanträdesdatum Register 197 Mål och budget 2019-2021 Plats och tid Beslutande Kunskapens hus, Märsta Sammanträdeslokal: S1051 Torsdagen den 29 november 2018, kl. 08:15-08:26- Olov Holst (M), ordförande Mats Weibull (M),

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIG600 SIG601 v 1.1 1.0 2004-11-15 2005-01-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Individ- och familjeomsorgsnämnden Sammanträdesdatum -04-23 Register 166 Genomgång av föredragningslistan 167 Förvaltningen informerar

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 28 maj 2019 kl. 08:30-12:00

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 28 maj 2019 kl. 08:30-12:00 1(15) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 28 maj 2019 kl. 08:30-12:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Gerd Lindgren (s) Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(18)

Sammanträdesprotokoll 1(18) Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid Öjersbogården, 13.15 14.50 Beslutande Övriga närvarande Eva Hölke (S) ordförande Christer Wallin (S) vice ordförande Fredrik Johansson (V) Mattias Björlestrand

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla Sammanträdesrummet kl. 13:00-16:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande) Stigert Pettersson (Barn-

Läs mer

Rekommendation från SKL om gemensam finansiering av samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänsten KSN

Rekommendation från SKL om gemensam finansiering av samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänsten KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-21 167 Rekommendation från SKL om gemensam finansiering av samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänsten KSN-2019-0808

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL ON PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla, 26 maj 2014, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla, 26 maj 2014, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-12.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Elisabet Wollein (S) ersättare för Inga-Lill Hellgren (S) Åke

Läs mer

Kommunhuset, rum 293, kl 13,15-16,00. Birgitta Luoto. Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Ann Svensson Jan Staszewski Gunnar Carlsson Agnetha Bertheau

Kommunhuset, rum 293, kl 13,15-16,00. Birgitta Luoto. Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Ann Svensson Jan Staszewski Gunnar Carlsson Agnetha Bertheau 1 Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13,15-16,00 Beslutande Heikki Perttula Birgitta Luoto Ivan Abrahamsson Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Ann Svensson Jan Staszewski Gunnar Carlsson Agnetha Bertheau

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-06-11, Visten, klockan 14:00 116:30 Avser paragrafer 66-76 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (27) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Heby, kl 08.30-13.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M)

Läs mer

Gun Svedestedt, valhandläggare Birgitta Eriksson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-5 Birgitta Eriksson

Gun Svedestedt, valhandläggare Birgitta Eriksson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-5 Birgitta Eriksson Valnämnden 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Ivern, entréplan kommunhuset Krokom, kl. 18.00 19.00 Beslutande Ledamöter Olof Wallgren, C, ordf Lena Persson, KD, 1:e vice ordf Viveca Asproth, S, 2:e vice

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-12.00 Beslutande Christer Yrjas (C) Anders Albäck (L) Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP) Anders Throbäck (S) Sara Anheden (S) Paul Lennartsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Skölden Kommunhuset, plan 1, kl. 19:00 20:00 Gill Brodin (C), ordförande Lars Lagerdahl (M), vice ordförande Abir Karademir (S), andre vice ordförande Gunnar

Läs mer

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00 1 Plats och tid Hälsön/Bårholmen 2018-06-12 08:30-12:00 Beslutande Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP) tjänstgörande Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Anders Arnell (M) tjä nstgörande

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 14.25 15.22 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-10-19, kl 0900-1435 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl 09.40-11.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Håkan Andersson (C) Jenny Ulfvin (SD), tjg, ers. för Hans Lindström (SD), vice

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden

Sammanträdesdatum Socialnämnden fe? Malung Salens kommun A 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 13.15-16.00 Beslutande Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 12-16 2 12 Delegerad beslutanderätt...4 13 Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m m Ersättningar till kontaktfamiljer och kontaktpersoner samt

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M)

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M) Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-10-14 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulf Sjölinder (L) Lisbeth Arff (M) Sektor omsorg, Kommunhuset, Henån Onsdag 15 augusti kl.

Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulf Sjölinder (L) Lisbeth Arff (M) Sektor omsorg, Kommunhuset, Henån Onsdag 15 augusti kl. 1 Plats och tid Hälsön 2018-08-14 08:30-14:00 Beslutande Catharina Bråkenhielm (S) Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulf Sjölinder (L) Lisbeth Arff (M) ersättare Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(15) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, kontoret för omsorg 2017-09-13 kl. 13:00 15:20 Beslutande: Susann Lindblad (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg (S) ersättare för Hans

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Sammanträdesdatum. Maggie Falk, enhetschef, 6 Anna Uusitalo, handläggare, 11-12

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Sammanträdesdatum. Maggie Falk, enhetschef, 6 Anna Uusitalo, handläggare, 11-12 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2017-11-08, kl 0830-1230 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 6 mars 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 45-50 Utses att justera Viktor Hage ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 147 Genomgång av föredragningslista. 148 Förvaltningen informerar. 149 Delårsrapport januari-april 2019 IFON

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 147 Genomgång av föredragningslista. 148 Förvaltningen informerar. 149 Delårsrapport januari-april 2019 IFON Register 147 Genomgång av föredragningslista 148 Förvaltningen informerar 149 Delårsrapport januari-april 2019 IFON 150 Egenavgifter för placering av vuxna 151 Revidering av avgifter för ansökan och tillsyn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2019-08-21 kl. 13:00 15:50 Beslutande: Håkan Yngström (C), ordförande Hans-Göran Olsson (S), vice ordförande Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 16.50 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson (S),

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Sandra Brännström (s) Mari Viberg (c) Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Sandra Brännström (s) Mari Viberg (c) Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) Plats och tid Kommunkontoret 2016-04-11 kl 8.00-10:30 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Sandra Brännström (s) Mari Viberg (c) Marta Pettersson (c) Robert Lindgren (s) Övriga deltagare David Grahn

Läs mer

PROTOKOLL från 1(6) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-03-22

PROTOKOLL från 1(6) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-03-22 PROTOKOLL från 1(6) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare: Personalföreträdare: Övriga: Utses att justera Ale Kommun kl 08:00 17:00 Boel Holgersson (C), ordf. Daniel Madsen (M) Ingela

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-11-09, kl 1000-1445 Beslutande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf,

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 3 oktober 2016 kl. 17.00 19.30, konferensrum Yngern, kommunhuset Jan Linderhielm (np) ersätter Peter Ohlsson (m), som ordförande

Läs mer

Torbjörn Einarsson (C) Ordförande Johanna Attlerud Sekreterare Tfn:

Torbjörn Einarsson (C) Ordförande Johanna Attlerud Sekreterare Tfn: KALLELSE SOCIALNÄMNDEN 2018-11-06 Tid och plats 18:00 Bällstarummet Övriga kallade David Gyllenstråle, Socialchef, Fanny Rosling, Stabschef, Inger Jakobsson, Avdelningschef, Maria Cameron, Avdelningschef,

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 11 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 28 augusti 2013 kl 14.00 16.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Mats Högberg ordf (s) Angelica Karlsson (c) Per-Magnus Pettersson (m)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats Paragrafer 19 december 2018, kl. 09:00-11:00 i Kommunhuset, Arkivet, Tierp 108-114 Utses att justera Viktoria Söderling (S) ande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S)

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Rekommendation om finansiering av nationell stödfunktion till stöd för utvecklingen av en mer kunskapsbaserad och jämlik socialtjänst

Rekommendation om finansiering av nationell stödfunktion till stöd för utvecklingen av en mer kunskapsbaserad och jämlik socialtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 2019-04-01 SN 2019/0196.11.01 0480-450000 Socialnämnden Rekommendation om finansiering av nationell stödfunktion till stöd för utvecklingen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

Fernando Germond Corrêa Susanne Wirstedt Johansson Alexander Ramsing 107-110 Karin Johansson 115, 112-113 Karin Svensson 111 Viktoria Karlsson 115

Fernando Germond Corrêa Susanne Wirstedt Johansson Alexander Ramsing 107-110 Karin Johansson 115, 112-113 Karin Svensson 111 Viktoria Karlsson 115 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 23 september 2015 kl. 14:00-16:00 ande Övriga deltagare Utses att justera Lars Altgård, ordf. (s) Emil Wetterling (s) Jim Lindberg (s) Gull-Britt Sandefors

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Plats och tid Årholmen Kommunhuset Henån Torsdag 16 maj, klockan Sekreterare.. Paragraf Carin Persdotter

Plats och tid Årholmen Kommunhuset Henån Torsdag 16 maj, klockan Sekreterare.. Paragraf Carin Persdotter 1 Plats och tid Årholmen 2019-05-14 09.00-14.45 Beslutande Britt-Marie Andrén Karlsson (S) Hilden Talje (M) Eva Skoglund (S) tjänstgörande ersättare Maria Sörkvist (C) Martin Reteike (MP) tjänstgörande

Läs mer

Datum. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Datum för anslags nedtagande

Datum. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Datum för anslags nedtagande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Datum Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 14.10 ande Andreas Trygg (V), ordförande Ann-Marie Lundin (S) Abdul Qorbani (S) Ann-Charlott Pettersson (S) Birgitta

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00 18:00. Eric Henriksson, S Håkan Larsson, S Birgit Nilsson, C Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP. Mathias Andersson, S

Kommunkontoret, klockan 16:00 18:00. Eric Henriksson, S Håkan Larsson, S Birgit Nilsson, C Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP. Mathias Andersson, S Socialnämnden 2014-11-11 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00 18:00 ande Ledamöter Eric Henriksson, S Håkan Larsson, S Birgit Nilsson, C Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Register 56 Genomgång av föredragningslista 57 Allmänhetens frågestund 58 Information 59 Delårsrapport januari-augusti 2018 60 Yttrande kring kommundirektörens underlag till Mål och budget 2019-2021 61

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.00 14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 5 4 Ledningssystem 2018... 6 5 Verksamhetsplan socialnämnden 2018... 7 6 Revisionsrapport

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén (M) Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erica Aspgren Wallin (S)

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén (M) Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erica Aspgren Wallin (S) Tid och plats 19 augusti 2019, kl. 13:00-16:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 67-68, 78-81 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 14 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 17 december 2014 kl 14.00-16.15 ande Lars Altgård, ordf (s) Jim Lindberg (s) Marianne Nilsson (m) Gull-Britt Sandefors (c) Charlotta Book (s)

Läs mer

Omsorgsnämnden 2014-06-18 1 (11)

Omsorgsnämnden 2014-06-18 1 (11) Omsorgsnämnden 2014-06-18 1 (11) Plats och tid Beslutande Hörsalen 13:15-15:30 Gunnel Johansson (S) ordförande Dorothea Nilsson (M) Ingemar Steneteg (C) Alexander Engman (FP) Karl-Gustav Lindbäck (KV)

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Mona Andersson (S) Mari Viberg (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Sari Denninger (S) Martin Lundgren (C)

Mona Andersson (S) Mari Viberg (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Sari Denninger (S) Martin Lundgren (C) 0 Kommunstyrelsen 2019-05-14 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-10-30, kl 08:15-12:15 Beslutande Mona Andersson (S) Mari Viberg (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Sari Denninger (S) Martin Lundgren (C)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Familjecentralens fikarum kl. 13:00-16:30 Beslutande ledamöter Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Mikael Andersson (S) Övriga närvarande Stigert Pettersson

Läs mer

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 19 maj 2015, klockan 17:00-18.30 ande Tjänstgörande ersättare Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S),

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2018-02-14 kl. 13:00 15:30 Beslutande: Susann Lindblad (C), ordförande Hans Sternbro (S), vice ordförande Håkan Yngström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-05-18 - Folkets hus, Götetorpssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) till kl. 15:30, 58-64, 66-69 Anita

Läs mer

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:50

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:50 Plats och tid: 429, 2019-04-23, kl. 14:00-15:50 ande: Ingela Sylwander (M) Sonny Rosén (L) Pia Radil (S) Katrina Dakouri (M) Wiveca Britzén (M) Mikael von Krassow (S) Maths Kjellin (M) Rose-Marie Broman

Läs mer

NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden

NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2009-08-27 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.30, 11.30-11.50, 13.00-15.30 Beslutande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 35-40 Utses att justera Justeringens plats och tid Catarina Deremar Kommunhuset Underskrifter Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Kommunfullmäktigesalen 09:00 11:45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Anna Lena Carlsson (C), ordförande Britt-Marie Winberg (MP), 1:e vice ordförande Leif

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Äldre- och omsorgsnämnden

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Äldre- och omsorgsnämnden Register 99 Revidering av riktlinjer för avgifter inom äldre- och omsorgsnämndens verksamheter i Sigtuna kommun Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Märsta Sammanträdeslokal: Skölden, kl. 17:30-17:34

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje, måndagen den 21 januari 2019 kl

Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje, måndagen den 21 januari 2019 kl Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje, måndagen den 21 januari 2019 kl. 14.30 16. Ledamöter Robert Beronius (L) (ordförande) Christina Frisk (L) Linda Hiort

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-02-19, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-29 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2017-02-20 Sida 1 Plats och tid Nysätragården, Ånäset 2017-02-20 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2018-05-22, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 43-56 ande Bertil Hagelin (S) Ordförande Ulrika Rodin (S) 1:e vice ordförande Per Hallström (M) 2:e vice ordförande Lillemor

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 63 Genomgång av föredragningslista. 64 Allmänhetens frågestund. 65 Information. 66 Budgetuppföljning per juli 2019

Register SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 63 Genomgång av föredragningslista. 64 Allmänhetens frågestund. 65 Information. 66 Budgetuppföljning per juli 2019 Register 63 Genomgång av föredragningslista 64 Allmänhetens frågestund 65 Information 66 Budgetuppföljning per juli 2019 67 Handlingsplan med rutinbeskrivning för Kommunala aktivitetsansvaret (KAA) 68

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Omsorgsnämndens arbetsutskott MÖTESPROTOKOLL 2016-04-14 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-16:20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum VERKSAMHETSUTSK OTTET ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum VERKSAMHETSUTSK OTTET ANSLAG/BEVIS VERKSAMHETSUTSK OTTET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 9.00 12.00 Beslutande David Olsson (M), or dförande Bengt Löfling (V) Dick Pettersson (C) A nne Charlotte Mattsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-08-22, kl. 1300-1515 ande Anne Niska, S Jan Larsson, S Ann-Sofi Larsson, V Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef

Läs mer