SLUTTEST 1. A Lätt lastbil. B Tung lastbil. C Personbil med tillkopplad bromsad släpvagn. D Buss med totalvikt över 3,5 ton

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTTEST 1. A Lätt lastbil. B Tung lastbil. C Personbil med tillkopplad bromsad släpvagn. D Buss med totalvikt över 3,5 ton"

Transkript

1 1 För vilket av följande fordon är det fordonskombinationer där hastigheten är begränsad till 80 km/h på en väg där dessa vägmärken finns uppsatta? A Lätt lastbil B Tung lastbil C Personbil med tillkopplad bromsad släpvagn D Buss med totalvikt över 3,5 ton

2 2 Du kommer strax ikapp fordonet du ser på bilden. Får du köra om? A Ja, eftersom fordonet framför är på vägrenen B Ja, om jag inte med något hjul passerar spärr linjen C Nej D Ja, eftersom fordonet framför är ett långsamt gående fordon.

3 3 Vilket av dessa vägmärken kräver ett slutmärke för att förbjudet inte längre ska gälla? A Vägmärke A B Vägmärke B C Vägmärke C D Vägmärke D

4 4 Vad innebär vägmärket? A Jag har väjningsplikt mot fordon som kommer från höger och vänster. B Föraren på anslutande väg har väjningsplikt C Jag har väjningsplikt mot fordon som kommer från höger.

5 5 Hur kan du veta om ett läkemedel är olämpligt att använda i samband med körning? A Jag kontrollerar om förpackningen är märkt med ett rött kryss. B Jag läser innehållets ekvationen på förpackningen. C Jag läser den bifogade informationen om medicinen D Jag kontrollerar om förpackningen är märkt med en överkorsad bil.

6 6 Du har fått motorhaveri på din bil på en plats där det är förbjudet att stanna. Vilket påstående är riktigt? A Jag måste flytta bilen snarast möjligt om den står på en väg där högsta tillåtna hastigheten är 70km/h eller högre. B Jag behöver inte flytta bilen om jag sätter ut en varningstriangel C Jag måste flytta bilen snarast möjligt om den står på en väg där högsta tillåtna hastigheten är 50km/h eller lägre. D Jag måste flytta på bilen snarast möjligt oavsett vilken hastighet som gäller på vägen.

7 7 När är det dags att byta bilbarnstolen till en bälteskudde? A När barnet kan sitta utan stöd. B När barnet har fyllt två år. C När barnets huvud -hjässan- är i höjd med stolens överkant.

8 8 Du har inte låtit besikta din personbil inom den tidsperiod som gäller. Vad händer? A Jag får använda bilen tills jag får besked om körförbud från vägverket. B Jag får använda bilen tills jag får besked om körförbud från polisen C Bilen får automatiskt körförbud när perioden är slut.

9 9 Hur många människor har årligen blivit dödade i trafiken de senaste fem åren? A personer B personer C personer D personer

10 10 Hur kan du med hjälp av en kraftig inbromsning avgöra om ABS bromsarna fungerar? A Jag hör att det tjuter om däcken B Jag märker att hjulen låser sig C Jag känner vibrationer i bromspedalen

11 11 Vilken är den viktigaste anledning till att anpassas hastigheten efter detta vägmärket? A Vägmärken kan saknas eller vara ändrade. B Vägen kan vara i sämre skick C Det kan finnas vägarbetare på vägen. D Vägmärken kan saknas eller vara missvisande. E Det kan finnas trånga passager.

12 12 Du kör i mörker. I vilket alternativ är det förbjudet att använda helljus? A När jag passerar ett parkerat fordon. B Vid möte med cyklist C Vid möte med gående

13 13 Du ska svänga vänster i korsningen. Vilket påstående är riktigt? A Jag har väjningsplikt mot fordon som kommer från höger i korsningen. B Jag måste stanna innan jag svänger ut i korsningen. C Jag har väjningsplikt mot alla fordon på den korsande vägen.

14 14 Du har last som har skjutit ut 70cm framför bilen. Måste lasten märkas ut? A Ja, alltid B Ja, om det inte syns tydligt. C Nej

15 15 Får du köra en bil där färdbromsen är ur funktion om parkeringsbromsen fungerar bra? A Nej jag måste anlita en bärgningsbil. B Ja, men endast i gångfart C Ja, men endast närmaste vägen till en verkstad. D Nej, jag måste bogsera bilen med en bogseringslina.

16 16 Hur påverkas du av fartblindhet? A Jag kör fortare än vad jag är medveten om. B Jag upplever att trafiken i min omgivning kör långsammare än vad jag själv gör. C Jag kör långsammare än vad jag är medveten om.

17 17 Vad kännetecknar en förare som kör på ett impulsivt sätt? A De är duktiga på att ta sig ur farliga situationer. B De kör mjukt. C De växlar för sällan D De handlar först och tänker sedan.

18 18 Du har grönt ljus och ska svänga vänster i korsningen. Hur ska du göra? A Jag kör sakta framåt medan mötande trafik passerar. B Jag kör eftersom mötande trafik har rött ljus. C Jag stannar vid stopplinjen och släpper förbi mötande trafik. D Jag kör eftersom mötande trafik ska lämna företräde.

19 19 Du kör en personbil med katalysator. Vilket ämne i avgaserna minskas inte av katalysatorn? A Kolmonoxid (koloxid) B Kväveoxid C Koldioxid D Kolväten

20 20 Hur ska du uppträda när du närmar dig korsningen på bilden? A Jag blinkar med helljuset för att den andra föraren uppfattar att han får köra före mig. B Jag minskar hastigheten i god tid eller stannar C.Jag fortsätter utan att minska hastigheten. D Jag minskar hastigheten och vinkar fram bilen.

21 21 På vilket sätt kan du påverka bränsleförbrukningen i din bil? A Bränsleförbrukningen blir lägre om jag använder motorvärmare på vintern. B Bränsleförbrukningen blir lägre om jag kör på låga växlar. C Bränsleförbrukningen blir högre om bilen får regelbunden service. D Bränsleförbrukningen blir högre om jag har högt lufttryck i däcken.

22 22 Hur ska du uppträda när du kör om ryttarna? A Jag kör sakta förbi för att inte skrämma hästarna. B Jag tutar innan omkörningen för att tydligt visa min avsikt. C Jag accelererar för att göra omkörningen så säker som möjligt.

23 23 En trafikolycka inträffar när en bil som kör om dig krockar med mötande fordon. Måste du stanna på olycksplatsen? A Ja, men endast om mitt fordon blir skadat. B Ja, men endast om jag avser att vittna om olyckan. C Ja, alltid.

24 24 Vilken skylt visar dig till motorvägen mot Nyköping? A Skylt 1 NYKÖPING B Skylt 2 C Skylt 3 D Skylt 4 E Skylt 5

25 25 Vad anger vägmärket? A Korsande järnväg med flera spår. B Korsande järnväg med ett spår. C Korsande järnväg med bommar. D Korsande järnväg utan bommar.

26 26 Vad kan orsaken vara att en personbil svänger mer i en kurva än vad som motsvara rattrörelsen? A Den är tungt lastad långt bak i bilen. B Den är tungt lastad på takräcket C Lasten är jämnt fördelad i hela bilen. D Den är tungt lastad långt fram i bilen.

27 27 Vad innebär vägmärket? A Endast cyklister och förare av moped klass 2 får passera vägmärket. B All fordonstrafik är förbjuden på vägen. C Samtliga fordon får passera märket de backas in på vägen. D Vägen är enkelriktad.

28 28 Vad innebär det inringade vägmärket? A Mötande trafik ska lämna mig företräde om bredden inte är tillräcklig för ett möte. B Jag får inte passera vägmärket eftersom bron är enkelriktad. C Mötande fordon får inte passera bron eftersom den är enkelriktad. D Jag måste lämna mötande fordon företräde om bredden inte är tillräcklig för ett möte.

29 29 Varför måste du ha en rörlig blick när du kör bil? A Därför att jag endast i en liten del av mitt synfält kan upptäcka föremål som är i rörelse. B Därför endast en lite den av mitt synfält kan bedöma hastighet och avstånd. C Därför att jag endast i en liten del av mitt synfält kan se färger.

30 30 Vad menas med situationsanpassad hastighet? A Att anpassa hastighet för att hinna fram till färdmålet i tid. B Att alltid hålla den hastighet som anges i vägmärken. C Att alltid köra sakta genom alla korsningar. D Att ibland överträda hastighetsbegränsningarna för att anpassa körningen till övrig trafik. E Att inom gällande hastighetsbegränsningarna inte hålla en högre hastighet än vad trafiksäkerheten kräver.

31 31 Du ska köra rakt fram mot den stora byggnaden. Vad innebär vägmärkeskombinationerna? A Trafiken från höger ska lämna företräde åt mig. B Jag ska lämna företräde åt trafik från höger. C Jag ska lämna företräde åt den mörka bilen.

32 32 Är det tillåtet att stanna eller parkera vid en busshållplats? A Ja, jag får parkera om jag sitter kvar i bilen. B Ja, om jag inte hindrar någon buss och jag stannar för att lasta ur eller i någon gods. C Nej, jag får aldrig stanna vid en busshållsplats. D Ja, om jag inte hindrar någon buss och jag stannar för att låta passagerare stiga ur eller i bilen.

33 33 Du kör på vägrenen. Vilken regel gäller om du ska in på körbanan igen? A Fordon på körbanan har väjningsplikt mot mig när jag blinkar vänster. B Jag har väjningsplikt mot fordonen på körbanan.

34 34 Vilket av vägmärkena innebär bland annat att parkeringen är förbjuden? A Vägmärke A B Vägmärke B C Vägmärke C D Vägmärke D A B C D

35 35 Vilket påstående är riktigt? A Det är tillåtet att parkera söndagar kl B Det är tillåtet att parkera helgfria lördagar kl C Det är tillåtet att parkera vardagar kl

36 36 Vad varnar den inringade skylten för? A Vägarbete. B Svag vägkant. C Fast hinder D Backkrön.

37 37 Det är lördag och klockan är Du ska strax svänga till höger. Får du använda körfältet om den är markerad med A? A Nej, eftersom körfältet enbart är avsedd till bussar i linjetrafik oavsett tid. B Ja, eftersom körfältet är reserverad för bussen i linjetrafik mellan kl och C Nej, eftersom körfältet är reserverad för bussen i linjetrafik mellan kl och 09.00

38 38 Du kör på en huvudled. Vilket av vägmärkena varnar för farlig vägkorsning. A Vägmärke A B Vägmärke B C Vägmärke C D Vägmärke D

39 39 Du kommer med din bil fram till en plats där det finns både vita och oranga linjer på körbanan. Vad innebär detta för dig? A Jag ska följa de oranga linjerna. B Jag kan välja att följa antingen de vita eller de oranga linjerna C jag ska följa de vita linjerna

40 40 Du kör i 80 km/h och bilen bakom dig vill köra om dig. Vad bör du göra? A Placera bilen på vägrenen B Öka farten C Placera bilen intill kantlinjen D Bromsa

41 41 Kan man göra någonting för att påskynda förbränningen av alkoholen i kroppen? A Ja, man kan sova längre. B Ja man kan bada bastu. C Ja man kan ta en lång promenad D ja man kan dricka kaffe med mjölk E Nej, man kan inte öka förbränningen

42 42 Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup på en personbilsdäck som används på sommartid? A 0,6 mm B 1,0 mm C 1,6 mm D 2,0mm E 2,6 mm F 3,0 mm

43 43 Vad betyder tilläggstavlan? A Nedsatt rörelseförmåga B Nedsatt hörsel C Nedsatt syn

44 44 Du kör på en gata med två körfält med din körriktning. Varför är det förbjudet att köra om i den här situationen? A Mittlinjen B korsningen C framförvarande fordon kan byta körfält D Övergångsstället

45 45 Du parkerar bilen måndag och följande dag är en vardag. När ska du senast hämta den? A Måndag kl B Tisdag kl 8.00 C Tisdag kl 10.00

46 46 Vilket alternativ beskriver bäst hur du ska uppföra när du har svängt in på en huvudled där högsta tillåtna hastighet är 90km/h. A Jag är särskilt uppmärksammad bakåt och accelererar. B Jag accelererar försiktigt för att inte skada miljön oavsett hur trafiksituationen ser ut. C Jag använder alltid vägrenen som accelerationsfält.

47 47 Du kör i 50km/h och befinner dig i situationen på bilden. Signalen ändras plötsligt till fast gult ljus. Hur ska du uppträda? A Jag kör vidare eftersom att jag inte kan stanna på ett betryggande sätt. B Jag kör som om det är på väg att bli grönt ljus. C Jag stannar eftersom att fast gult ljus betyder stopp.

48 48 Vilket av dessa märken innebär att du inte får fortsätta rakt fram? A Vägmärke A B Vägmärke B C Vägmärke C D Vägmärke D

49 49 Vad krävs för att använda dubbdäck utanför den tillåtna tidsperioden? A Tillstånd av polisen B Tillstånd av länsstyrelse C Att det är vinterväglag.

50 50 Vad innebär begreppet lätt lastbil? A Lastbil som har en bruttovikt på högst 3.5 ton B Lastbil som har en maxlastvikt på högst 3.5 ton C Lastbil som har totalvikt på högst 3.5 ton D Lastbil som har en tjänstevikt på högst 3.5 ton

51 51 Du vill köra förbi bussen som har stannat på hållplatsen. Får du passera bussen? A Ja i låg fart med Handlingsberedskap. B Nej, eftersom lyktorna med skylten blinkar. C Nej, eftersom bussen blinkar till höger. D Nej, eftersom bussen stannat för att släppa av skolbarn.

52 52 Du ska svänga höger. Vilken dold fara måste du vara beredd på i den här situation? A Cyklister som kommer bakifrån på cykelbanan B Gående som är på övergångstället framför mig. C Cyklister som kommer framifrån på cykelbanan. D Mötande fordon som ska svänga vänster i korsningen

53 53 Du kör på motorväg. Vid vilket tillfälle får du inte köra om? A Då bakomvarande påbörjat en omkörning. B Strax före eller efter en kurva C Strax före en backkrön.

54 54 Får du köra om strax före backkrön där sikten är skymd om vägen har ett körfält i vardera riktning? A Nej B Ja, om fordonet jag vill köra om ger tecken att det inte finns mötande trafik. C Ja, om fordonet jag vill köra om är en traktor med släp.

55 55 På vilken av dessa platser är det förbjudet att stanna? A På en huvudled utanför tättbebyggt område. B Där bilen skymmer ett vägmärke eller en trafiksignal. C På körbana bredvid en annan bil som har stannat i en parkeringsrutan längs körbanans kant.

56 56 Vilken typ av olyckor drabbar äldre förare oftare än andra förare? A Omkörningsolyckor B Korsningsolyckor C Singelolyckor D Olyckor där föraren är alkoholpåverkad

57 57 Du har körkort med prövotid. Vad gäller? A Jag måste göra om både kunskapsprovet och körprovet om körkortet återkallas under periodtiden. B Jag behöver enbart göra om körprovet om körkortet återkallas under periodtiden C Körkortet återkallas i två månader om man bötfälls för felparkering.

58 58 Vad är ett fordons maximilast? A Totalvikten minus tjänstevikten. B Bruttovikten minus tjänstevikten C Tjänstevikten plus totalvikten D Tjänstevikten plus bruttovikten

59 59 Vilket avstånd måste det minst vara före ett övergångställe när du ska parkera? A 10 meter B 20 meter C 30 meter D 40 meter

60 60 Vilket påstående om vägrenen är riktigt? A Vägrenen är avsatt att bland annat (skydda) trafikkanter. B Vägrenen är ett körfält. C Samtliga trafikkanter får använda vägrenen men ingen har skyldighet att göra det. D Jag är alltid skyldig att använda vägrenen om jag blir omkörd.

61 61 Du tänker parkera nära en järnvägskorsning. Hur långt måste det minst vara till korsningen för att du ska få parkera? A 5 meter B 10 meter C 20 meter D 30 meter E 40 meter F 50 meter

62 62 Du har kommit till en trafikolycka där en man som är inblandad i trafikolyckan är ckockad. Hur hjälper du honom bäst? A Jag lägger honom med huvudet lågt och benen högt, talar lugnt med honom och lägger varma kläder under och över honom. B Jag låter honom arbeta på olycksplatsen så att han får annat att tänka på. C Jag sätter honom när vänd bort från olycksplatsen.

63 63 I vilket fall anses det att du har parkerat? A När jag har stannat bilen för att släppa av en passagerare. B När jag har stannat och sitter kvar i bilen för att vänta på någon som har gått för att utföra ett ärende. C När jag har stannat bilen för att ta upp en passagerare D När jag har stannat bilen för att lasta ur gods.

64 64 Var går gränsen för rattfylleri? A 0,2 promille B 0,5 promille C 0,8 promille D 1,0 promille

65 65 Vilken av dessa situationer är det lämpligt att använda vägrenen för att underlätta en omkörning? A Situation A B Situation B C Situation C D Situation D

66 66 Vilken av dessa situationer kan vänta längst med att blända av till halvljus före ett möte i mörker? A Situation A B Situation B C Situation C D Situation D

67 67 Du stannar vid vägkanten och väntar på en passagerare som dröjer. Det är mörkt och vägen saknar belysning. Vilket ljus ska du ha tänt i bilen? A Parkeringsljus B Halvljus C Varningsblinkers D Helljus

68 68 Vilken belysning måste finnas framtill på en personbil? A Helljus, varselljus, dimljus och körriktningsvisare. B Helljus, halvljus, körriktningsvisare och dimljus C Helljus, halvljus, parkeringsljus och körriktningsvisare.

69 69 Varför ska en bilbarnstol helst vara monterad bakåtvänd? A Barnen klarar sig bättre från att bli illamående. B Barnen får den bekvämaste sittställningen. C Barnens huvud och hals får bästa skyddet. D Barnet får bättre kontakt med övriga passagerare.

70 70 En personbil är 180cm bred. Hur mycket får lasten som mest skjuta ut utanför bilens ena sida där det är färd på allmän väg? A Högst 10 cm B Högst 20 cm C Högst 30 cm D Högst 40 cm

71 71 A B C D A B C D A B C D A B C D 1 X 16 X 31 X 46 X 2 X 17 X 32 X 47 X 3 X 18 X 33 X 48 X 4 X 19 X 34 X 49 X 5 X 20 X 35 X 50 X 6 X 21 X 36 X 51 X 7 X 22 X 37 X 52 X 8 X 23 X 38 X 53 X 9 X 24 X 39 X 54 X 10 X 25 X 40 X 55 X 11 X 26 X 41 E 56 X 12 X 27 X 42 X 57 X 13 X 28 X 43 X 58 X 14 X 29 X 44 X 59 X 15 X 30 E 45 X 60 X 61.. D 62.. A 63.. B 64.. A 65.. A 66.. C 67.. A 68.. C 69.. C 70.. B

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

Välj rätt fordonsbelysning

Välj rätt fordonsbelysning Välj rätt fordonsbelysning Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651) Transporstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik

B-teori. Arbetsuppgift. Avsnitt 3 Fordonet i trafiken. bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik -teori rbetsuppgift vsnitt 3 Fordonet i trafiken bengt hedlund lärare i transport- och datorteknik Klass Namn Olika typer av fordon 1. Hur många passagerare (föraren oräknad) får en bil högst vara registreringsbesiktigad

Läs mer

Välj rätt fordonsbelysning

Välj rätt fordonsbelysning Välj rätt fordonsbelysning Informationen i denna broschyr baseras på Vägverkets föreskrifter (2003:22) Trafi kförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (1978:1001) Förordning om vägtrafi kdefi nitioner

Läs mer

SFS 1998:1276 Beteckning Betydelse

SFS 1998:1276 Beteckning Betydelse Svensk författningssamling Trafikförordning; utfärdad den 17 september 1998. SFS 1998:1276 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2015:534 Utkom från trycket den 25 augusti 2015 beslutade

Läs mer

Vilka av följande skyltar betyder att du måste lämna företräde mot mötande eller korsande trafik?

Vilka av följande skyltar betyder att du måste lämna företräde mot mötande eller korsande trafik? www.shuferi.se Vilka av följande skyltar betyder att du måste lämna företräde mot mötande eller korsande trafik? A och B. A och C. B och D. C och D. Vem får parkera på en parkeringsplats avsedd för rörelsehindrade?

Läs mer

2004-06. Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken.

2004-06. Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken. 2004-06 Sveriges vägmärken, trafiksignaler, vägmarkeringar och polismans tecken. 1 Varningsmärken Farlig kurva, högerkurva. Flera kurvor, den första till höger. Brant lutning, nedförslutning. Avsmalnande

Läs mer

Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Taxa för kommunal parkeringsövervakning STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 57 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00064-315 KS 2018/00238-315 Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:16. TSFS 2012:43 Konsoliderad elektronisk utgåva

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel LT_jalan_pyoralla_SE_290413.indd 1 Innehåll: Till fots och med cykel... 1 På egna banor.... 2 Cykling på cykelbana... 3 Gågata och gårdsgata... 4 Att korsa en väg... 5 Till fots...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2001:753 Utkom från trycket den 30 oktober 2001 utfärdad den 18 oktober 2001. Regeringen föreskriver att 3 kap. 6,

Läs mer

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund B-TEORI Lektion 3 Människan i trafiken bengt hedlund Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! B-TEORI - bengt hedlund 2(33) Grundläggande regler En

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:240 Utkom från trycket den 4 maj 1999 utfärdad den 15 april 1999. Regeringen föreskriver att 3 kap. 13, 17, 39

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Vägmärken Trafiksignal

Vägmärken Trafiksignal Vägmärken Trafiksignal Vägmärken Sveriges vägmärken REGLER delas upp i följande huvudgrupper: A Varningsmärken B C Väjningspliktsmärken D Förbudsmärken Utöver de fem huvudgrupperna tillkommer lokaliseringsmärken,

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar;

Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar; Transportstyrelsens föreskrifter om vägmarkeringar; beslutade den 20 oktober 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 1 vägmärkesförordningen (2007:90). TSFS 2010:171 Utkom från

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

Stanna och parkera 4 1. 1. 5 När du har stannat eller parkerat ska du se till att fordonet inte kan komma i rörelse av sig självt. 1. Du måste se till att ingen av misstag kan använda fordonet. På en

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last;

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 15 trafikförordningen (1998:1276). TSFS 2010:141

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övnings frågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

BROTT MOT TRAFIKFÖRORDNINGEN (1998:1276) Kod Gärning Bot

BROTT MOT TRAFIKFÖRORDNINGEN (1998:1276) Kod Gärning Bot * Anger att anteckningar på baksidan av föreläggande av ordningsbot (ex 1) skall ifyllas i tillämpliga delar Bokstavskod: A B C D H - motordrivet fordon utom moped klass II - motordrivet fordon (i vissa

Läs mer

Väghållningsfordon. Utmärkning av fordon i väghållningsarbete. På vägar där Trafikverket är väghållare eller beställare, där

Väghållningsfordon. Utmärkning av fordon i väghållningsarbete. På vägar där Trafikverket är väghållare eller beställare, där Maj 2012 Väghållningsfordon Utmärkning av fordon i väghållningsarbete På vägar där Trafikverket är väghållare eller beställare, där TRVK Apv och TRVR Apv ingår i kontraktet Trafikverket 781 89 Borlänge

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Allmänna körkortsregler

Allmänna körkortsregler Allmänna körkortsregler För att framföra bil med släpvagn krävs minst ett bilkörkort med behörighet B och i vissa fall behörighet BE. Obs: Fr.o.m 19 Januari 2013 inför Riksdagen en möjlighet att ta utökad

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. Genom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om

Läs mer

Taxa för felparkeringsavgifter

Taxa för felparkeringsavgifter för felparkeringsavgifter Diarienummer: KS 2015/2132 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnad/Trafik gata park/parkeringsansvarig Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Trafikkunskap David Lundgren

Trafikkunskap David Lundgren Trafikkunskap David Lundgren Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...5 2 kap. Bestämmelser för alla trafikanter...6 Grundbestämmelser...6 Fri väg m.m. för viss trafik...7 Trafik i korsning med järnväg

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Musklerna och skelettet stärks och konditionen blir bättre. Cykeln är ett fordon. Cykelbana i första hand. Håll dig långt till höger på vägbanan. Diskussionsfrågor: Fördelar respektive nackdelar med att

Läs mer

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN FRÅGOR OM FARTKOLLAREN Din bil förses med en fartkollare som informerar Dig om Du överskrider hastighetsgränsen på vissa sträckor. Besvara nedanstående frågor om hur Du tror att det kommer att fungerar

Läs mer

När du har krockat läs det här direkt!

När du har krockat läs det här direkt! När du har krockat läs det här direkt! Använd den skadeanmälan som passar för den händelse du råkat ut för. 1. Rondell. 2. Seriekrock eller påkörning bakifrån. 3. Övriga händelser mellan fordon (standardblankett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga?

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Asfalten är dålig på sträckorna med mitträcke. Att de har fler parkeringsfickor för att vila sig. De accelererar till 300 när de ska köra om och sedan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2002:943 Utkom från trycket den 11 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägtrafikkungörelsen (1972:603); SFS 1998:1261 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver att 2, 7,

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa 28.6.2018 Bakgrund och svar Enkäten genomfördes på finska och svenska som en del av projektet Trafiksäkerhetsaktör i Lovisa. Enkäten förverkligades som

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Stanna och parkera Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om felparkeringsavgift (1976:206) Förordning om felparkeringsavgift (1976:1128)

Läs mer

Generella regler för gruppkörning med motorcykel

Generella regler för gruppkörning med motorcykel Generella regler för gruppkörning med motorcykel Att köra i grupp är för många en trevlig del av MC-gemenskapen. Det spelar ingen roll vilken typ av motorcykel man kör - det går alltid att köra tillsammans

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 3 mars 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2017:91. TSFS 2010:32

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

När byta från babyskydd till bilbarnstol?

När byta från babyskydd till bilbarnstol? När byta från babyskydd till bilbarnstol? Vi rekommenderar att bytet göras så snart barnet kan sitta stadigt själv, vilket brukar inträffa runt 6 månaders ålder. Barnets huvud ska inte sticka upp över

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-22 Samhällsbyggnadsnämnden 126 Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0734 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 5 augusti 2019

Läs mer

Cykelkurs. övning och teori. Gärdhemsvägen Trollhättan Telefon:

Cykelkurs. övning och teori. Gärdhemsvägen Trollhättan Telefon: Cykelkurs övning och teori Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon: 0520-49 50 00 www.trollhattan.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...3 Teoridel: Skyltar & regler...4-5 Teoridel: Vad säger lagen om...6

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Körkort för personbil. Behörighet B

Körkort för personbil. Behörighet B Körkort för personbil Behörighet B Med den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om vad som krävs för att få ett körkort, hur du ska utbilda dig, vad förarprovet kan innehålla och vad du

Läs mer

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon:

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon: Att låna elrullstol Elrullstolen gör att du kan röra dig friare men att köra en elrullstol är också förenat med ansvar och vissa risker. Du måste kunna köra elrullstolen utan att utsätta dig själv eller

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2006:1137 Utkom från trycket den 26 september 2006 beslutade

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; beslutade den 18 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

En liten. Trafikskola för cykel

En liten. Trafikskola för cykel En liten Trafikskola för cykel Cykeln är ett fordon, precis som bilar och mopeder. I grunden gäller samma regler för cyklister som bilister. du får till exempel cykla på de flesta vanliga vägar. Dessutom

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

Brott mot trafikförordningen (1998:1276)

Brott mot trafikförordningen (1998:1276) trafikförordningen (1998:1276) 2 kap - Bestämmelser för alla trafikanter 2 3 Grundbestämmelser 1.1 1 4 st Underlåtenhet av terrängtrafikant att anpassa färdväg, hastighet eller färdsätt 1.2 2 Underlåtenhet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2015:929 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

TSFS 2014:30 VÄGTRAFIK

TSFS 2014:30 VÄGTRAFIK VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksignaler Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 2 kap. Allmänna bestämmelser... 2 Uppsättande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:835 Utkom från trycket den 16 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver att 4 kap. 18

Läs mer

Transportlogistik 104

Transportlogistik 104 Transportlogistik 104 Uppgift 1 Skriftlig uppgift Den tävlandes namn Anvisningar totalt 20 st frågor tid 10 min endast ett alternativ är rätt ringa in det rätta alternativet ett poäng /rätt alternativ

Läs mer

PROTOKOLL Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059

PROTOKOLL Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-14 52 Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå

Läs mer

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen Trafiksäkerhetsinformation i kommunen I Munkfors är en trafiksäkerhetsinformatör anställd. Arbetet med trafiksäkerhet är ett projekt som startade 3 februari 2003 i samverkan med sex andra kommuner och

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov B (personbil) Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. De båda proven ska genomföras nära varandra i tid. Genom den här broschyren vill

Läs mer

4 Varningsmärken. 4.1 Allmänt. 4.2 Siktavstånd

4 Varningsmärken. 4.1 Allmänt. 4.2 Siktavstånd 4 Varningsmärken 4.1 Allmänt Varningsmärken används för att varna för faror som kan vara svåra att upptäcka i tid. Det kan också vara befogat att sätta upp varningsmärken om vägstandarden försämras eller

Läs mer

Stanna och parkera 1

Stanna och parkera 1 Stanna och parkera 1 Vad är stannande? Med att stanna menas att stå stilla med ett fordon, utom när man stannar 1. för att undvika fara, 2. för att trafikförhållandena kräver det, eller 3. för att parkera

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:38. TSFS 2012:46 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) Kod Gärning Bot

BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) Kod Gärning Bot BROTT MOT FORDONSFÖRORDNINGEN (2009:211) * Anger att anteckningar på ordningsföreläggandets baksida (ex 1) skall ifyllas i tillämpliga delar Ansvar föreskrivs för fordonets ägare i 8 kap. 9 första stycket,

Läs mer

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Cykla i grupp med Gruppcykling Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Kommunikation & regler Tydliga tecken och rop ger förutsägbarhet Vanliga trafikregler gäller Koll på

Läs mer

Trafikförordning (1998:1276)

Trafikförordning (1998:1276) Trafikförordning (1998:1276) t.o.m. SFS 2018:1563 SFS nr: 1998:1276 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RST Utfärdad: 1998-09-17 Ändrad: t.o.m. SFS 2018:1563 Övrig text: Rättelseblad 2008:46, 2010:714

Läs mer

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Mopedkörningens popularitet ökar Antalet skadade mopedister

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Stanna och parkera Informationen i denna broschyr baseras på Trafi kförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (1978:1001) Lag om felparkeringsavgift (1976:206) Förordning om felparkeringsavgift (1976:1128)

Läs mer

Vad är parkering? Parkering är en uppställning av ett fordon med eller utan förare av någon annan anledning än som

Vad är parkering? Parkering är en uppställning av ett fordon med eller utan förare av någon annan anledning än som Stanna och parkera Vad är stannande? Med stannande avses annat stillastående med ett fordon än som 1. sker för att undvika fara, 2. föranleds av trafi kförhållandena, eller 3. utgör parkering. Vad är parkering?

Läs mer

TRAFIKSKYDDET. Bilkörning på äldre dagar. Råd åt äldre bilister

TRAFIKSKYDDET. Bilkörning på äldre dagar. Råd åt äldre bilister TRAFIKSKYDDET Bilkörning på äldre dagar Råd åt äldre bilister 2 Innehåll: Äldre bilister sätter värde på säkerheten... 4 Vad för åldern med sig?... 5 Tänk efter hur och när du åker... 9 Ta tid på dig......

Läs mer

[9201] Trafikförordning (1998:1276)

[9201] Trafikförordning (1998:1276) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 [9201] Ändrad enligt SFS 1999:240, 1999:547, 1999:719, 1999:721, 1999:835, 2000:289, 2000:456, 2000:869, 2001:357, 2001:667, 2001:753, 2002:943, 2003:818, 2004:285,

Läs mer

Trafikförordning (1998:1276)

Trafikförordning (1998:1276) Start Dokument & lagar Trafikförordning (1998:1276) Trafikförordning (1998:1276) Svensk författningssamling 1998:1276 t.o.m. SFS 2016:333 SFS nr: 1998:1276 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott Publicerad den 14 september 2018 Utfärdad den 22 augusti 2018 Riksåklagaren

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 18 december 2017. Ändringar införda t.o.m 2018:1. Rättelseblad har iakttagits. Konsoliderad

Läs mer

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011 Trafiksäkerhet och vintertrafik Svevias trafikbarometer, januari 2011 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattning av huvudresultat... 4 1. Vintertrafik... 6 2. Köra för fort...10 3. Farliga trafiksituationer...14

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2008:46 Utkom från trycket den 19 februari 2008 utfärdad den 31 januari 2008. Regeringen föreskriver att 3 kap. 17

Läs mer