PÅ BIO VINTER/VÅR

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PÅ BIO VINTER/VÅR 2014-2105"

Transkript

1 PÅ BIO VINTER/VÅR

2 SAMTLIGA RELEASER PRESENTERAS AV: NJUTAFILMS Njutafilms är distributör av film på Bio, DVD, Blu-ray och VoD för den svenska marknaden. Vi distribuerar film från hela världen. De senaste åren har de svenska biograferna bland annat visat två Oscarsnomineringar; Dogtooth (Grekland) och Bullhead (Belgien), dramakomedier som Mysteriet i Mouthe (Frankrike) och Den siste mammuten (Frankrike) samt internationella barnfilmer som Panik i byn (Belgien), Tavlan (Frankrike) och nu senast natureposet Amazonia (Frankrike/Brasilien). Vi har också många festival- och kritikerälskade filmer, t.ex. Dogtooth (Grekland) som bl.a. tagit hem tunga priser vid Stockholms filmfestival och i Cannes, flamländska The Broken Circle Breakdown (Belgien) som vann flera priser både i Tribeca och på Berlins filmfestival 2013, flerfaldiga Cannes-vinnaren Främling vid vatten (Frankrike) och Short Term 12 (USA) som vunnit över trettio priser totalt, bl.a. vid Locarno och Independent Spirits Award Inför vintern väntar ett antal nya Cannesvinnare, Oscarsbidrag och festivalsuccéer på att ta över de svenska biograferna, med Njutafilms som avsändare. Väl mött! CEO: Nicolas Debot, STUDIO S ENTERTAINMENT Studio S Entertainment distribuerar filmer från hela världen och alla epoker så väl hyllade klassiker som breda publiksuccéer. På biograf har man bland annat kunnat se Oscarsbelönade Avsked (Japan), den hyllade filmatiseringen av Igelkottens elegans (Frankrike) och den Oscarsnominerade Krigets barn, den finstämda dokumentären Liv & Ingmar om Ingmar Bergman och Liv Ullmans relation under en hel livstid, Cannes-hyllade Smärtgränsen som fick stående ovationer från i stort sett hela Sveriges filmkritikerkår och nu senast barnens favorit och bioälsklingen Småkryp-långfilmen, Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt i dansk-amerikanska westernfilmen The Salvation och feel-good med Isabelle Huppert och Mikael Nyqvist i En tripp till Paris. Våren 2014 kommer Studio S Entertainment att följa upp med minst lika fina filmer, där årets Cannes-favorit White God (Ungern) är först ut på fältet. CEO: Sven-Erik Olsson, CEO: Nicolas Debot, Sedan januari 2012 hanterar Njutafilms och Studio S själva biobokningar, filmsändningar och fakturering av samtliga filmer hos de båda bolagen, direkt på bolagens kontor i Stockholm. BOKNING: Pernilla Louhelainen, MARKNAD/PRESS: Johanna Holmin, / David Bagares gata 24 S Stockholm Sweden Telefon: (0) Fax: (0)

3 WHAT WE DO IN THE SHADOWS (Nya Zeeland, 2014) Regi: Jemaine Clement och Taika Waititi Med: Jemaine Clement, Taika Waititi, Ben Fransham m.fl. Speltid: 86 min På bio: 12 december 2014 Komedi/mockumentär Från 15 år Av skaparna bakom FLIGHT OF THE CONCHORDS och EAGLE vs. SHARK Möt Viago, Deacon, Vladislav och Petyr fyra rumskompisar som bor i ett litet hus i utkanten av Wellington, Nya Zeeland. Tillsammans går de igenom livets svårigheter till exempel det faktum att de alla är flera hundra år gamla vampyrer som alla behöver mänskligt blod för att överleva. Men livet i dagens moderna samhälle bjuder på fler svårigheter än att ducka solens dödliga strålar och leta efter artärer. De ställs inför knepigheter som att betala räkningar, vems tur det är att diska den fem år gamla diskhögen och hitta nya kompisar som de inte råkar äta upp. Utan några dödliga vänner kvar att bjuda in dem på alla coola ställen i stan har de helt tappat stinget och hänger inte längre med i vad som är inne och ute. Tills de träffar Nick och Stu. What We Do in the Shadows är en hysteriskt rolig nyzeeländsk mockumentär som avslöjar ett hemligt och övernaturligt sällskap där vänskap och kamratskap är minst lika viktigt som att få festa på de dödligas läckra nackar. Skriven och regisserad av Jemaine Clement (Flight of the Conchords) och Taika Waititi (Boy, Eagle vs Shark), som också spelar med i filmen. FLIGHT OF THE CONCHORDS Nya Zeelands mest populära komedi- och musikensemble Flight of the Conchords har spridit sin kvicka och underfundiga humor till världen sedan 2007, och blev även oerhört populära i Sverige efter att programmet började sändas i SVT. MOCKUMENTÄR Den fejkade dokumentärformen mockumentär har varit populär i många år, med kända titlar som Spinal Tap, Zelig, Borat och tv-serien The Office. I What We Do in the Shadows följer vi ett gäng vampyrer som bor tillsammans och tampas med de problem som dessa varelser skulle kunna tänkas uppleva i vårt moderna samhälle. Kulturkrockar och vardagsbekymmer.

4 ETT HUS I MAROCKO (Marocko, 2013) Orig: Rock the Casbah Regi: Laïla Marrakchi Med: Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Omar Sharif m.fl. Speltid: 100 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/komedi Från 15 år Man kan riktigt känna solen och doften av fikonträd (Copenhagen Culture) I en villa i det rika området i Tanger har familjen till den nyss bortgångne magnaten och patriarken Moulay Hassan (Omar Sharif) enligt tradition samlats för att tillsammans genomgå de sedvanliga tre sörjedagarna. Men lugnet störs när Sofia, den rebelliska och yngsta dottern, återvänder till Marocko efter att mot sin fars önskan rest till USA för att bli skådespelerska. Sofias upptåg rör upp i familjen och får även systrarna Kenza och Miriam att tänka över sina livsval, och öppnar upp för familjehemligheter som legat dolda i många många år. BIOSUCCÉ Filmen hade premiär på Toronto International Film Festival 2013 och gick upp på bio i Frankrike någon vecka efter. I Skandinavien var Danmark först och lyckades med en mindre release mitt under hetaste sommarmånaderna 2014, med över biobesökare. I Sverige väntar vi med biorelease till vintern , för att dra nytta av det soliga vädret när vi behöver det som bäst. KVINNLIG REGISSÖR Kvinnliga regissörer syns inte så ofta på biodukarna, även om både intresse och samhälle går framåt för att premiera kvinnligt filmskapande. Och ickevästerländska kvinnliga regissörer är ännu mer sällsynta. Vi är dessutom mycket stolta över att kunna erbjuda en A-märkt film, med många starka kvinnoroller som har dialoger utan manligt fokus. SOLIG MÅ-BRAFILM När vintern är som kallast, mörkast och gråast behöver vi i Sverige både värme, färg och form för att orka stå ut tills vår sommar är i antågande. Ett hus i Marocko erbjuder allt detta. Stämningen i filmen är varm och familjär, färgerna från natur och kultur är starka och glädjande och man kan rentav känna solens strålar och doften av fikonträd i luften. Ljuvligt frispråkig med slående prestationer från skådespelarna (Toronto International Film Festival 2013) Genomgående fängslande och mycket roande (Variety)

5 MIN VÄN ANTOINE (Frankrike, 2014) Orig: Dans la cour Regi: Pierre Salvadori Med: Catherine Deneuve, Gustave de Kervern m.fl. Speltid: 97 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/komedi EN MINNESVÄRD BERÄTTELSE OM VÄNSKAP En tystlåten och ensam fastighetsskötare blir bekant med en av fastighetens ångestdrabbade inneboende. Tillsammans knyter de vänskapsband som mycket väl kan rädda dem båda från galenskap. Catherine Deneuve (Dancer in the Dark, Paraplyerna i Cherbourg) och Gustave Kervern (Den siste mammuten, Not Dead) är tillbaka i en helgjuten och varm vänskapshistoria. VÄNSKAP Oväntade vänskapsband över gränserna är ett återkommande och populärt tema inom film (ex En oväntad vänskap, Midnight Cowboy). I Min vän Antoine söker den olycksdrabbade vagabonden Antoine arbete som vaktmästare i ett finare våningshus i Paris, där den nyligen pensionerade och inte helt stabila Mathilde bor. De upptäcker att de har många gemensamma nämnare och en genuin och speciell vänskap uppstår mellan dem. Catherine Deneuve är makalös i denna oförutsägbara och ovanligt fina komedi (Télérama) Pierre Salvadoris triumferande återkomst! (Cahiers du Cinema) Ömsint och humoristisk (Variety) FRANSK FILM Sverige älskar fransk film. Catherine Deneuve, även känd som Frankrikes mest populära skådespelerska, personifierar både Frankrike och det franska vad gäller film och kultur. Deneuve har också ett långt engagemang inom kultur och samhällsliv där hon bl.a. företräder Amnesty International, vilket har gjort henne till en av världens mest beaktade och älskade fransyskor. MÅLGRUPP Personer intresserade av kultur, (fransk) film, relationer och varm humor. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som En oväntad vänskap, Betties resa och Mina päron.

6 RENDEZ-VOUS (Frankrike, 2014) Orig: Une rencontre Regi: Lisa Azuelos Med: Sophie Marceau, François Cluzet m.fl. Speltid: 81 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/romantik ETT OVÄNTAT MÖTE ETT ÖGONBLICK AV KÄRLEK Pierre har varit gift i 15 år och har två fina barn. Han älskar sin fru och sin familj. En kväll träffar han författarinnan Elsa. Allt verkar så enkelt med henne. De skrattar, pratar och har roligt tillsammans. Två veckor senare råkar de springa in i varandra igen. Men Elsa har en gyllene regel att aldrig börja träffa en gift man och Pierre vill fortsätta att vara sin fru trogen. Men fantasierna kring vad som kunde ha hänt fortsätter. Kan de någonsin återgå till sina verkliga liv utan att göra sina önskedrömmar rättvisa? Och var går gränsen? KÄNDA FRANSKA NAMN Sophie Marceau är ett känt namn både i och utanför Frankrike, t.ex. från Braveheart, James Bond-filmen Världen räcker inte till och regissören Liza Azuelos genombrott LOL. Ännu mer känd är nog motspelaren François Cluzet som tidigare spelat med i filmer som Små vita lögner och Berätta inte för någon, men blev världskänd som en av huvudrollsinnehavarna i storsuccén En oväntad vänskap. OMöJLIG KÄRLEK Kärlek är en av livets starkaste drivkrafter och därför även ett ämne som attraherar och intresserar många människor. Nästan alla har dessutom någon gång varit förälskade i någon som inte funnits tillgänglig, eller där kärleken inte är besvarad. Att kunna relatera till ämnen på vita duken är oerhört viktigt för att skapa förståelse och samhörighet. Som i filmen Rendez-vous. MÅLGRUPP Kultur- och filmintresserade samt personer intresserade av fransk film, omöjlig kärlek, livsöden och relationer. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som Before Midnight, Broarna i Madison County och In the Mood for Love. En oemotståndlig kärlekshistoria! (Le Journal du Dimanche) Alla drömmer vi väl om att få vara med om en riktig sagoromans? (Hollywood Reporter) En sprakande romans både trovärdig och intressant (Kritiken.de)

7 JUST ANOTHER SWEDISH ACTION COMEDY MUSICAL B-MOVIE DYKE HARD (Sverige, 2014) Orig: Dyke Hard Regi: Bitte Andersson Med: Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wågensjö, Alle Eriksson m.fl. Speltid: 82 min På bio: Kvartal 1, 2015 Action/komedi/äventyr/queer Från 15 år NINJOR, SPÖKEN, THAIBOXARE, CYBORGER fängelseupplopp, MC-gangsters, rockpudlar, poledancing, musikalnummer, splatter och sex! Ingenting är omöjligt i detta färgsprakande och actionfyllda epos. Vi får följa rockbandet Dyke Hard som precis blivit dumpade av deras minst sagt excentriska sångare Riff. Panka och uppgivna hör de talas om en musiktävling där förstapriset är både en hederfylld titel och en maffig summa pengar. Tillsammans ger de sig av på en äventyrsfylld road trip. Men Riff har gaddat ihop sig med superskurken Moira, som har en ond plan om att förgöra bandet. Men vad är egentligen hens agenda? facebook.com/njutafilmsstudiosbio Twitter.com/NjutafilmsStudi/ UNIK SVENSK GENREFILM Med inspiration från bl.a. Troma och tidiga actionkultfilmer har multikonstnären Bitte Andersson och hennes filmteam skapat något helt unikt. En film som tack vare ett starkt engagemang väckt intresse hos allt från Svenska filminstitutet till nyfikna biografer. Med en förkärlek till traditionella specialeffekter och tekniker kommer alla sanna genrefans att nu få sitt lystmäte. Sprudlande filmskapande i regnbågens alla färger En kultfilm är född! (Moviezine) QUEER Dyke Hard är den första filmen i sitt slag som är helt könsneutral, dvs. utan att på förhand sätta könstillhörighet på de medverkande i filmen. Rollbesättningen är representativ inom hela HBTQ, vilket ger en öppen och inkluderande närvaro i en värld som ofta känns heteronormativ. Resultatet är något enastående och kärleksfullt, med en stor portion humor. MÅLGRUPP Personer intresserade av populärkultur, film (särskilt genrefilm) SAMT personer som känner tillhörighet i och/eller är intresserade av queerbegreppet.

8 WHITE GOD (Ungern/Sverige/Tyskland, 2014) Orig: Fehér Isten Regi: Kornél Mundruczó Med: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczym.fl. Speltid: 116 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/thriller HUNDEN - MÄNNISKANS BÄSTA VÄN i alla fall så länge den gör exakt vad vi säger åt den. Men nu är allt på väg att förändras. I en nära förestående framtid inrättas en ny lag för att gynna hundar med fin stamtavla, och därmed missgynna blandraser. Hundskatten för de mindre lyckligt lottade skjuter i höjden, med resultatet att ägarna dumpar sina vänner. Snart strövar förvildade och hungriga hundar omkring överallt på gatorna. Hundgårdarna är överfulla. Hundfångarna får arbeta i skift. 13-åriga Lili kämpar desperat för att att skydda sin älskade hund Hagen, men hennes far kastar ut honom att dö på gatan. Utan att ha en aning om att Lili desperat letar efter sin vän slår sig Hagen i lag med andra herrelösa hundar, som bara närs av en enda tanke: att revoltera mot människosläktet. PRISVINNARE Filmen vann både pris inom sektionen Un certain regard vid Cannes filmfestival 2014 och det fina priset Palm Dog för alla fantastiska skådespelarhundar i filmen. White God är Mundruczos fjärde film att tävla i Cannes. Filmen visades i Stockholms filmfestivals spotlight-sektion 2014 och är också Ungerns Oscarbidrag ALLEGORI FÖR KLASS- och RASSKILLNADER Hundens unika roll och utveckling i filmen, där vi stundtals följer handlingen genom hunden Hagens synvinkel, ger tydliga paralleller till de nationalistiska och rasåtskiljande tendenser vi kan se i Europa idag. Filmens titel är en blinkning till Samuel Fullers White Dog från 1982, som har många likheter med Mundruczos verk, både gällande raskonflikter och hundar. MÅLGRUPP Kulturpublik och konsumenter av kvalitetsfilm, som framför allt ser film som bemöts med fin kritik i medierna, samt personer intresserade av politik och spänning. Talar kraftfullt om rastänkande, institutionell rasism och annan mänsklig destruktivitet med hjälp av ett gäng briljerande hundar (Moviezine) Känslostormande och mästerligt utförd (Variety)

9 THE TRIBE (Ukraina, 2014) Orig: Plemya Regi: Myroslav Slaboshpytskiy Med: Grygoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich m.fl. Speltid: 132 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama Från 15 år KÄRLEK OCH HAT BEHÖVER INGEN ÖVERSÄTTNING Dövstumma Sergey börjar på en internatskola specialiserad på dövstumma. Men skolan leds av det hierarkiska nätverket The Tribe, som sysslar med allt från kriminalitet till prostitution. Som helt ny på okänd mark måste han nu hitta sin roll i den nya samvaron. Genom att delta i ett antal inbrott och stölder höjer han snabbt sin egen status i organisationen. Allt verkar fungera fint tills den dag han träffar Anna, chefens konkubin, och tvingas bryta mot alla oskrivna regler satta av The Tribe. FESTIVALVINNARE Vid festivalen i Cannes 2014 tog The Tribe hem tre stora priser under kritikerveckan: Grand Prix, Visionary Award och GAN Foundation Support. Utöver Cannes har filmen även vunnit pris för bästa film i Milano, pris för bästa debutfilm vid London International Film Festival, pris för bästa film och regi vid Tarkovsky Festival i Ryssland, pris för bäst regi vid Fantastic Fest i USA och många fler. Dessutom tävlar The Tribe i årets upplaga av Stockholm International Film Festival (2014) samt är nominerad till European Film Awards The Tribe är ett makalöst filmiskt mästerverk (Indiewire) Den mest spännande, utmanande och enastående film världen har att erbjuda idag (The Times) NYSKAPANDE The Tribe är något helt unikt inom filmvärlden. Utan talad dialog eller text, med starka känslor i bild som får tala för sig själva och tolkas fritt av åskådaren. Miroslav Slaboshpitskys egna ord: Det har alltid varit min stora dröm att hylla stumfilmen. Att skapa en film som som kan förstås utan någon form av talad dialog. Dessutom var skådespelarna egentligen aldrig helt tysta. De kunde kommunicera alla känslor och tankar utan att säga ett ord. Detta är den exakta orsaken till varför jag ville göra en film om och med dövstumma. Helt utan tal och textning. MÅLGRUPP Kulturpublik och konsumenter av kvalitetsfilm, som framför allt ser film som bemöts med fin kritik i medierna, samt personer som är intresserade av eller talar teckenspråk.

10 KIKIS EXPRESSBUD (Japan, 2014) Orig: Majo no takkyûbin Regi: Takashi Shimizu Med: Fûka Koshiba, Tadanobu Asano, Rie Miyazawa, Machiko Ono m.fl. Speltid: 108 min På bio: Kvartal 1, 2015 Barnfilm/äventyr Svenskt tal eller text Barntillåten När den unga häxan Kiki fyller 13 år beger hon som sig ut på traditionsenlig häxpraktik, tillsammans med sin bästa vän katten Jiji och sin flygande kvast. De kommer till en stor stad vid havet, men Kiki kan varken spå eller blanda trolldrycker. Men då kommer hon på att hon ju kan starta budfirma för flyga kan hon! På vägen lär hon sig också att utvecklas som häxa och att hon måste våga lita på att människor tycker om henne för den hon är. KÄND KARAKTÄR Kikis expressbud (2014) är baserad på en välkänd bok av japanska Eiko Kadono, och har tidigare filmatiserats i animerad form av Hayao Miyazaki från Studio Ghibli. Den animerade versionen hade biopremiär i Sverige Den film som nu ges ut är en spelfilm (live) med skådespelare, uppbyggda miljöer, omfattande specialeffekter och en animerad katt. Karaktärerna är välkända hos Sveriges publik och spelversionen av boken har varit efterlängtad länge. Enligt bokens fans är spelfilmen mer trogen dess bokförlaga. BARNFILM Det finns alltid ett stort behov av filmer för barn och ungdomar på biograf, särskilt inom s.k. kvalitetsfilm. Barnfilmer är dessvärre inte bara eftersatta rent produktionsmässigt, utan får också sällan ta plats i film- och kulturdebattsdiskussioner. Detta vill vi så klart hjälpa till att råda bot på. Tillsammans med biograferna kommer vi att arbeta kreativt för att hitta nya möjligheter och områden för barnfilm generellt och Kikis expressbud i synnerhet. DUBBAD och TEXTAD Filmens originalspråk är japanska, och för att nå så stor publik som möjligt kommer filmen både att dubbas (för de yngsta) och textas (för de lite äldre, samt kulturpubliken). Vi är stolta över att kunna erbjuda denna fantastiska spelfilm till hela den svenska publiken. En film för både stora som små! TALANDE DJUR Enligt en studie bland europeiska distributörer vid lansering av barnfilm, presenterad av Europa Distribution hösten 2013, har det visat sig att filmer med talande djur i stort sett alltid går hem hos barn. I Kikis expressbud har den karaktärsstarka katten Jiji en stor roll och är en klar vinnare hos alla barn i publiken. Vi får också möta en väldigt speciell flodhäst. BIOSUCCÉ I JAPAN Kikis expressbud hade premiär i Japan den 1 mars 2014 och blev då den tredje mest besökta filmen, vilket är mycket ovanligt för en barnfilm. Både biografer och festivaler har redan visat stort intresse och vi är säkra på att det blir en finfin release även i Sverige.

11 T.S. SPIVETS FANTASTISKA RESA (Frankrike/Australien/Kanada, 2014) Orig: The Young and Prodigious T.S. Spivet Regi: Jean-Pierre Jeunet Med: Helena Bonham Carter, Kyle Catlett, Judy Davis m.fl. Speltid: 105 min På bio: Kvartal 1, 2015 Familjefilm/äventyr/drama Svensk text ETT FARTFYLLT FAMILJEÄVENTYR av JEAN-PIERRE JEUNET med HELENA BONHAM CARTER T.S. Spivet bor på en farm i Montana tillsammans med sin skalbaggetokiga mamma, sin cowboy till pappa och en 14-årig syster som drömmer om att bli Miss America. Själv är han ett tioårigt geni som är extra duktig på kartor och nya spännande uppfinningar. En dag får han ett oväntat samtal från Smithsons museum i Washington DC som meddelar att han vunnit det åtråvärda Baird-priset för hans senaste uppfinning den eviga rörelsemaskinen och att han härmed bjuds in till en gala i hans ära, där han också förväntas hålla tal. Utan att berätta för någon ger han sig nu ut på en resa genom USA för att ta emot sitt pris. En förtrollande berättelse om en riktig stjärna (The Guardian) Det florerande bildspråket är en sann fest för ögat (Variety) En drömlik saga kring barndomens romantik (CineVue) VETENSKAP OCH ÄVENTYR Personer på film (i synnerhet andra barn) med särskild benägenhet att luska ut mer om världen väcker alltid stort intresse hos andra unga. Allt från Draktränaren, där huvudpersonen Hicke är expert och mästare på drakar och lär sig mer om världen genom sitt öppna sinne, till Lilla Jönssonligan där Charles-Ingvar Sickan jättesmart och hittar på uppfinningar som leder hela ligan på nya äventyr och upptåg hela tiden. T.S Spivets kunskaper och uppfinningar leder honom på en resa genom hela landet för att ta emot pris för sin senaste uppfinning. Spivets intresse för hur världen fungerar är också något som skapar intresse hos unga tittare att vilja lära sig mer om världen. JEAN-PIERRE JEUNET Den franska fantasimästaren bakom filmer som Amelie från Montmartre, De förlorade barnens stad och Delikatessen är tillbaka, den här gången med en riktigt fantasifylld äventyrsfilm för hela familjen. Med ett imponerande foto och bildspråk får han både stora som små att häpna och ger det där lilla extra pirret i magen.

12 FAR FROM MEN (Frankrike/Marocko, 2014) Orig: Loin des hommes Regi: David Oelhoffen Med: Viggo Mortensen, Reda Kateb m.fl. Speltid: 110 min På bio: Våren 2015 Drama/western NORDAFRIKANSK WESTERN med VIGGO MORTENSEN baserad på en novell av ALBERT CAMUS Algeriet Rebellerna närmar sig och världen utanför är kaos. Under en iskall vinter korsas vägarna för två män vars liv ter sig helt olika, då den tillbakadragna franskläraren Daru tvingas eskortera Mohamed, en bybo anklagad för mord, för att denne ska ställas inför rättvisa. Men på vägen blir de förföljda och jagade av ett gäng ridande män som har en alternativ syn på hur rättvisa ska skipas. Tillsammans bestämmer sig Daru och Mohamed för att ge sig ut i det okända för att båda återfå sina liv, och sin frihet. WESTERNFILM Just nu är westernfilmen hetare än någonsin. Med filmer som The Salvation (med Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt), komedin A Million Ways to Die in the West (med och av Seth McFarlane) och The Homesman (med och av Tommy Lee Jones) har western fått ett rejält uppsving. I Far from Men tas western-formatet ett steg längre med en kombination av lyrik, musik och det Marockanska landskapet som bakgrund. Filmens dialog är på franska och imponerande nog är danska Viggo Mortensen ett språkgeni som förutom sin felfria engelska även talar flytande franska. LITTERATUR OCH MUSIK Far from Men är baserad på den existentiella novellen Gästen (L Hôte) av nobelpristagaren Albert Camus. Men storheterna slutar inte där. Filmens musik är specialskriven och utförd av de australiska musikmästarna Nick Cave och Warren Ellis (från The Bad Seeds). VINNARE av inte mindre än fem priser vid Venedig International Film Festival 2014, bl.a. för bästa film. Helt enkelt en fantastisk tradionell westernfilm (Indiewire) Gripande tolkning av existentiell kris (Toronto International Film Festival) Mortensen är makalös! (TimeOut)

13 1001 GRAM (Norge, 2014) Regi: Bent Hamer Med: Magne-Håvard Brekke, Per Christian Ellefsen, Ane Dahl Torp m.fl. Speltid: 93 min På bio: Våren 2015 Drama/komedi Den internationella prototypen för kilogram härstammar från 1889 och förvaras idag i ett kassavalv i Paris. Det är den sista fysiska viktreferensen som fortfarande används. Stundtals måste de olika nationella viktprototyperna resa till Paris för att rekalibreras gentemot den internionella enheten för att se om de fortfarande håller måttet. När den norska vetenskapsteknikern Marie deltar i ett seminarium i Paris, gällande just fastställandet av ett kilograms faktiska vikt, blir hennes eget liv mått för avvägning. Marie tvingas inse hur mycket ett mänskligt liv faktiskt väger och enligt vilka mått hon kan tänka sig att leva. Norges Oscarsbidrag 2015 Stilfull dramakomedie (Osloby) Modest but worth the weight (Variety)

14 LIFE IN A FISHBOWL (Island, 2014) Regi: Baldvin Z (Zophoníasson) Med: Hera Hilmar, Þorsteinn Bachmann, Kristín Elíasdóttir m.fl. Speltid: 130 min På bio: Våren 2015 Drama Tre liv drabbar samman i ett Reykjavik precis innan den ekonomiska kraschen. Móri är en alkoholiserad poet som tampas med sitt förflutna och desperat söker förlåtelse för det oförlåtliga. Eik är en ung förskolelärare och mamma som extraknäcker som prostituerad för att hon och hennes dotter ska få ett drägligt liv. Medan hon kämpar för att överleva glider hon längre ifrån sin välbärgade familj. Sölvi är ett tidigare fotbollsproffs som klättrar på framgångsstegen i sitt företag. Men allt är inte så enkelt och varje framgång har sitt pris. Plötsligt finner han sig insnärjd i en korrumperad värld som tvingar honom att leva dubbelliv. Islands Oscarsbidrag 2015 Den bästa isländska filmen någonsin! (Frettabladid) Ett måste håller dig trollbunden tills eftertexterna börjar rulla (Toronto Film Scene)

15 JUST ANOTHER SWEDISH ACTION COMEDY MUSICAL B-MOVIE facebook.com/njutafilmsstudiosbio Twitter.com/NjutafilmsStudi/

16 TIDIGARE BIORELEASER

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms.

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms. Releaser Kvartal 3 2016 Releasedatum: Hyrtitlar Njutafilms Q3 2016: 1 augusti Pojken och världen (Biovisad) 8 augusti Två nätter till morgon (Biovisad) 15 augusti Det helt nya testamentet (Biovisad) 12

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

Stockholms internationella filmfestival remissvar på promemorian Framtidens

Stockholms internationella filmfestival remissvar på promemorian Framtidens Stockholms internationella filmfestival remissvar på promemorian Framtidens filmpolitik (Ds 2015:31) Stockholms internationella filmfestival har över 130 000 festivalbesökare årligen, vi är det första

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

T.S. Spivets fantastiska resa The Young and Prodigious T.S. Spivet

T.S. Spivets fantastiska resa The Young and Prodigious T.S. Spivet T.S. Spivets fantastiska resa The Young and Prodigious T.S. Spivet Följ med på en resa genom livets stora och små mysterier! En färgsprakande road movie signerad Jean-Pierre Jeunet. Baserad på succéromanen

Läs mer

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo 2017-04-27 / 05-04 KREATIVT KAOS I RYDAHOLM I samarbete med Värnamo Internationella vänner, http://internationellavanner.se/, ska

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 1- gymnasiet Tema: Äventyr, fantasi, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt

Filmhandledning Filmen passar för år 1- gymnasiet Tema: Äventyr, fantasi, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt ! Den lille prinsen Filmhandledning Filmen passar för år 1- gymnasiet Tema: Äventyr, fantasi, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt Fakta om filmen Originaltitel: The Little Prince Regi:

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 Innehåll Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 FÖRORD Påskveckan infaller någon gång i mars eller i april. Det är en intensiv tid på många sätt, också i naturen då vinter möter

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Frågor. Elevuppgifter nivå 13. Kap. 1

Frågor. Elevuppgifter nivå 13. Kap. 1 Elevuppgifter nivå 13 Frågor Kap. 1 1. Vad gick spelet Odysseus ut på? 2. Hur många män hade Odysseus vid spelets början? 3. Vem var Olle? 4. Varför var Olle elak mot Jim? 5. Varför var Jims pappa inte

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild Kornig galleri markus jenemark kärlek och landsbygdsångest Familjen och lilla Hjo är Markus Jenemarks motivvärld. Här hittar han den stämning som hans bilder bygger på. Och här har

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

http://www.subdvd.com/subdvd-historik-original.jsp

http://www.subdvd.com/subdvd-historik-original.jsp 1 av 11 2015-01-13 08:22 GRUNDARNA: SubDVD-idén föddes hösten 2001 hos fem unga män: Jakob Abrahamsson, Albert Avramovic, Nicolas Debot, Carl-Michael Edenborg & Magnus Saltveit. Fyra av dem jobbade då

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.! ! men till vilket pris?

! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.! ! men till vilket pris? I en förort där utanförskapet skapat egna regler, föds drömmen om ett samhälle där varken polis eller politiker vågar sig in.!! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.!! men till vilket pris?

Läs mer

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Kapitel 1. Lotten Min lott var väl synlig. I varje fall stack den ut. I varje fall tyckte jag det. Ingen annan hade golfbyxor i skolan (inte

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Filmen börjar med att vi får träffa Klas Klättermus som kommer gående på skogsvägen, spelandes på sin gitarr. Han sjunger på en sång. 1. Vad får vi veta om Klas Klättermus genom sången han sjunger? Strax

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

FRANSKA TISDAGAR. Zita Folkets Bio, Stockholm 9 februari - 22 mars 2016. www.franskafilmfestivalen.se

FRANSKA TISDAGAR. Zita Folkets Bio, Stockholm 9 februari - 22 mars 2016. www.franskafilmfestivalen.se Franska Filmfestivalen PRESSINFORMATION FRANSKA AR Zita Folkets Bio, Stockholm 9 februari - 22 mars 2016 Ett evenemang som anordnats av Franska Filmfestivalen www.franskafilmfestivalen.se Med stöd av CHRISTOPHE

Läs mer

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson Nu är det februari och Martina och Petra vill passa på att tipsa om nya och lite äldre böcker, som vi tycker är riktigt bra och som man kan passa på att läsa när vädret inte är så bra och man helst vill

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Flygande Fulmonster. Mars Röd

Flygande Fulmonster. Mars Röd Flygande Fulmonster Mars Röd Det här är The Backflip Guy. The Backflip Guy kan göra Backflips i luften. Han hoppade och bröt nacken. R.I.P. Det här är Twinky. Isbjörnen hon har på magen kan hoppa ut ur

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

BENJAM I N BALTI MO RE

BENJAM I N BALTI MO RE BENJAM I N BALTI MO RE En samproduktion med Les films du balibari, Adomeit Film & Film i Väst / Regissör Frida Kempff / Producent David Herdies / Samproducenter Estelle Robin You & Katja Adomeit / Fotograf

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Simon & Sophie Text Emma Granholm

Simon & Sophie Text Emma Granholm 1 Simon & Sophie Text Emma Granholm Sophie är en kaxig tjej med en svärm av liknande kompisar runt sig. Simon är killen i klassen som hon ofta hackar på. Han står ut och vill helst vara ifred och syssla

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

HÖSTEN 2013 PÅ MTG TV ONLINE

HÖSTEN 2013 PÅ MTG TV ONLINE HÖSTEN 2013 PÅ MTG TV ONLINE Hej! Eftersom vi alla har förändrat hur vi konsumerar underhållning så är det naturligt för oss på MTG TV att även förändra det sätt som vi ser på våra program. Därför är det

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Scenkonst på väg! Teaterföreställningar Våren 2015 Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Allmänt Här presenteras scenkonstutbudet för barn och unga våren 2015 med produktioner

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar LUNDSKOLAN LUNDBLADET NR 3 / Sommar LUNDBLADET Sommar 1 REGNBÅGEN Förskoleklass A jobbar med teknik. Vi pratar kring luftmotstånd och tyngd och konstruerar sen fallskärmar. Internationella modersmålsdagen

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014

BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014 BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014 SAMTLIGA RELEASER PRESENTERAS AV: NJUTAFILMS Njutafilms är distributör av film på Bio, TV, DVD, Blu-ray och VoD för den svenska marknaden. Vi distribuerar film från hela

Läs mer

- Det är inte så lätt att hitta någon som kan få till en övertygande skotsk dialekt, säger Ava. Det är vårt största problem just nu.

- Det är inte så lätt att hitta någon som kan få till en övertygande skotsk dialekt, säger Ava. Det är vårt största problem just nu. 2 - Har du blivit sminkad också? undrar min fästman Jack när jag sätter mig i bilen. Hur mycket har du gått back på att göra dig i ordning för den här middagen? - Jag ville bli riktigt vacker för din skull,

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE Ämne: Svenska/SO Namn: Johanna Wennberg Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

SVENSK FILM DOG MED BERGMAN

SVENSK FILM DOG MED BERGMAN MARCUS STRÖM Stockholm, Sverige 2016-07-17 PUBLICERAT PÅ WWW. MACKANSFILM.WORDPRESS.COM 1 Det är ironiskt på ett sätt hur idiotiskt dum den svenska film industrin har blivit och arrogant. Och tyvärr verkar

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

- Imaginarium - Fredrik Fahlman. Det var den här situationen han avskydde och fruktade mest av allt.

- Imaginarium - Fredrik Fahlman. Det var den här situationen han avskydde och fruktade mest av allt. - Imaginarium - av Fredrik Fahlman - Ok, vem börjar? Det var den här situationen han avskydde och fruktade mest av allt. Läraren blickade ut över det lilla klassrummet. Tre rader med bord. Två avlånga

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Havets sång samtalshandledning

Havets sång samtalshandledning Havets sång samtalshandledning I Havets sång korsas verklighetens väg och mytens snåriga stig. En familj ska klara av livet och vardagen då mamman mystiskt har försvunnit till havet när lillasyster föddes.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

PÅ BIO HÖST/VINTER 2015

PÅ BIO HÖST/VINTER 2015 HÖST/VINTER 2015 HIPPOKRATES (Frankrike, 2014) Regi: Thomas Lilti Manus: Pierre Chosson, Baya Kasmi, Julien Lilti och Thomas Lilti. Med: Vincent Lacoste, Reda Kateb, Jacques Gamblin, Marianne Denicourt,

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta?

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta? TRUST Annie är 14 år och har träffat Charlie online. De är lika gamla, båda spelar volleyboll och han är den första kille som förstår henne. Hon berättar inget om honom för sina föräldrar, inte heller

Läs mer

Novellen. En kort historia

Novellen. En kort historia Novellen En kort historia Hur ska novellen vara? Novellen ska vara som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den uppehåller intresset./okänd Novellen bör verka som

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Filip och båten. Bygg upp intresset för boken med hjälp av en inledande uppgift innan gruppen/eleven får bekanta sig med själva boken.

Filip och båten. Bygg upp intresset för boken med hjälp av en inledande uppgift innan gruppen/eleven får bekanta sig med själva boken. Filip och båten Introducera boken Bygg upp intresset för boken med hjälp av en inledande uppgift innan gruppen/eleven får bekanta sig med själva boken. Visa en detalj av pärmbilden på OH eller smartboard.

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer