PÅ BIO VINTER/VÅR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PÅ BIO VINTER/VÅR 2014-2105"

Transkript

1 PÅ BIO VINTER/VÅR

2 SAMTLIGA RELEASER PRESENTERAS AV: NJUTAFILMS Njutafilms är distributör av film på Bio, DVD, Blu-ray och VoD för den svenska marknaden. Vi distribuerar film från hela världen. De senaste åren har de svenska biograferna bland annat visat två Oscarsnomineringar; Dogtooth (Grekland) och Bullhead (Belgien), dramakomedier som Mysteriet i Mouthe (Frankrike) och Den siste mammuten (Frankrike) samt internationella barnfilmer som Panik i byn (Belgien), Tavlan (Frankrike) och nu senast natureposet Amazonia (Frankrike/Brasilien). Vi har också många festival- och kritikerälskade filmer, t.ex. Dogtooth (Grekland) som bl.a. tagit hem tunga priser vid Stockholms filmfestival och i Cannes, flamländska The Broken Circle Breakdown (Belgien) som vann flera priser både i Tribeca och på Berlins filmfestival 2013, flerfaldiga Cannes-vinnaren Främling vid vatten (Frankrike) och Short Term 12 (USA) som vunnit över trettio priser totalt, bl.a. vid Locarno och Independent Spirits Award Inför vintern väntar ett antal nya Cannesvinnare, Oscarsbidrag och festivalsuccéer på att ta över de svenska biograferna, med Njutafilms som avsändare. Väl mött! CEO: Nicolas Debot, STUDIO S ENTERTAINMENT Studio S Entertainment distribuerar filmer från hela världen och alla epoker så väl hyllade klassiker som breda publiksuccéer. På biograf har man bland annat kunnat se Oscarsbelönade Avsked (Japan), den hyllade filmatiseringen av Igelkottens elegans (Frankrike) och den Oscarsnominerade Krigets barn, den finstämda dokumentären Liv & Ingmar om Ingmar Bergman och Liv Ullmans relation under en hel livstid, Cannes-hyllade Smärtgränsen som fick stående ovationer från i stort sett hela Sveriges filmkritikerkår och nu senast barnens favorit och bioälsklingen Småkryp-långfilmen, Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt i dansk-amerikanska westernfilmen The Salvation och feel-good med Isabelle Huppert och Mikael Nyqvist i En tripp till Paris. Våren 2014 kommer Studio S Entertainment att följa upp med minst lika fina filmer, där årets Cannes-favorit White God (Ungern) är först ut på fältet. CEO: Sven-Erik Olsson, CEO: Nicolas Debot, Sedan januari 2012 hanterar Njutafilms och Studio S själva biobokningar, filmsändningar och fakturering av samtliga filmer hos de båda bolagen, direkt på bolagens kontor i Stockholm. BOKNING: Pernilla Louhelainen, MARKNAD/PRESS: Johanna Holmin, / David Bagares gata 24 S Stockholm Sweden Telefon: (0) Fax: (0)

3 WHAT WE DO IN THE SHADOWS (Nya Zeeland, 2014) Regi: Jemaine Clement och Taika Waititi Med: Jemaine Clement, Taika Waititi, Ben Fransham m.fl. Speltid: 86 min På bio: 12 december 2014 Komedi/mockumentär Från 15 år Av skaparna bakom FLIGHT OF THE CONCHORDS och EAGLE vs. SHARK Möt Viago, Deacon, Vladislav och Petyr fyra rumskompisar som bor i ett litet hus i utkanten av Wellington, Nya Zeeland. Tillsammans går de igenom livets svårigheter till exempel det faktum att de alla är flera hundra år gamla vampyrer som alla behöver mänskligt blod för att överleva. Men livet i dagens moderna samhälle bjuder på fler svårigheter än att ducka solens dödliga strålar och leta efter artärer. De ställs inför knepigheter som att betala räkningar, vems tur det är att diska den fem år gamla diskhögen och hitta nya kompisar som de inte råkar äta upp. Utan några dödliga vänner kvar att bjuda in dem på alla coola ställen i stan har de helt tappat stinget och hänger inte längre med i vad som är inne och ute. Tills de träffar Nick och Stu. What We Do in the Shadows är en hysteriskt rolig nyzeeländsk mockumentär som avslöjar ett hemligt och övernaturligt sällskap där vänskap och kamratskap är minst lika viktigt som att få festa på de dödligas läckra nackar. Skriven och regisserad av Jemaine Clement (Flight of the Conchords) och Taika Waititi (Boy, Eagle vs Shark), som också spelar med i filmen. FLIGHT OF THE CONCHORDS Nya Zeelands mest populära komedi- och musikensemble Flight of the Conchords har spridit sin kvicka och underfundiga humor till världen sedan 2007, och blev även oerhört populära i Sverige efter att programmet började sändas i SVT. MOCKUMENTÄR Den fejkade dokumentärformen mockumentär har varit populär i många år, med kända titlar som Spinal Tap, Zelig, Borat och tv-serien The Office. I What We Do in the Shadows följer vi ett gäng vampyrer som bor tillsammans och tampas med de problem som dessa varelser skulle kunna tänkas uppleva i vårt moderna samhälle. Kulturkrockar och vardagsbekymmer.

4 ETT HUS I MAROCKO (Marocko, 2013) Orig: Rock the Casbah Regi: Laïla Marrakchi Med: Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Omar Sharif m.fl. Speltid: 100 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/komedi Från 15 år Man kan riktigt känna solen och doften av fikonträd (Copenhagen Culture) I en villa i det rika området i Tanger har familjen till den nyss bortgångne magnaten och patriarken Moulay Hassan (Omar Sharif) enligt tradition samlats för att tillsammans genomgå de sedvanliga tre sörjedagarna. Men lugnet störs när Sofia, den rebelliska och yngsta dottern, återvänder till Marocko efter att mot sin fars önskan rest till USA för att bli skådespelerska. Sofias upptåg rör upp i familjen och får även systrarna Kenza och Miriam att tänka över sina livsval, och öppnar upp för familjehemligheter som legat dolda i många många år. BIOSUCCÉ Filmen hade premiär på Toronto International Film Festival 2013 och gick upp på bio i Frankrike någon vecka efter. I Skandinavien var Danmark först och lyckades med en mindre release mitt under hetaste sommarmånaderna 2014, med över biobesökare. I Sverige väntar vi med biorelease till vintern , för att dra nytta av det soliga vädret när vi behöver det som bäst. KVINNLIG REGISSÖR Kvinnliga regissörer syns inte så ofta på biodukarna, även om både intresse och samhälle går framåt för att premiera kvinnligt filmskapande. Och ickevästerländska kvinnliga regissörer är ännu mer sällsynta. Vi är dessutom mycket stolta över att kunna erbjuda en A-märkt film, med många starka kvinnoroller som har dialoger utan manligt fokus. SOLIG MÅ-BRAFILM När vintern är som kallast, mörkast och gråast behöver vi i Sverige både värme, färg och form för att orka stå ut tills vår sommar är i antågande. Ett hus i Marocko erbjuder allt detta. Stämningen i filmen är varm och familjär, färgerna från natur och kultur är starka och glädjande och man kan rentav känna solens strålar och doften av fikonträd i luften. Ljuvligt frispråkig med slående prestationer från skådespelarna (Toronto International Film Festival 2013) Genomgående fängslande och mycket roande (Variety)

5 MIN VÄN ANTOINE (Frankrike, 2014) Orig: Dans la cour Regi: Pierre Salvadori Med: Catherine Deneuve, Gustave de Kervern m.fl. Speltid: 97 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/komedi EN MINNESVÄRD BERÄTTELSE OM VÄNSKAP En tystlåten och ensam fastighetsskötare blir bekant med en av fastighetens ångestdrabbade inneboende. Tillsammans knyter de vänskapsband som mycket väl kan rädda dem båda från galenskap. Catherine Deneuve (Dancer in the Dark, Paraplyerna i Cherbourg) och Gustave Kervern (Den siste mammuten, Not Dead) är tillbaka i en helgjuten och varm vänskapshistoria. VÄNSKAP Oväntade vänskapsband över gränserna är ett återkommande och populärt tema inom film (ex En oväntad vänskap, Midnight Cowboy). I Min vän Antoine söker den olycksdrabbade vagabonden Antoine arbete som vaktmästare i ett finare våningshus i Paris, där den nyligen pensionerade och inte helt stabila Mathilde bor. De upptäcker att de har många gemensamma nämnare och en genuin och speciell vänskap uppstår mellan dem. Catherine Deneuve är makalös i denna oförutsägbara och ovanligt fina komedi (Télérama) Pierre Salvadoris triumferande återkomst! (Cahiers du Cinema) Ömsint och humoristisk (Variety) FRANSK FILM Sverige älskar fransk film. Catherine Deneuve, även känd som Frankrikes mest populära skådespelerska, personifierar både Frankrike och det franska vad gäller film och kultur. Deneuve har också ett långt engagemang inom kultur och samhällsliv där hon bl.a. företräder Amnesty International, vilket har gjort henne till en av världens mest beaktade och älskade fransyskor. MÅLGRUPP Personer intresserade av kultur, (fransk) film, relationer och varm humor. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som En oväntad vänskap, Betties resa och Mina päron.

6 RENDEZ-VOUS (Frankrike, 2014) Orig: Une rencontre Regi: Lisa Azuelos Med: Sophie Marceau, François Cluzet m.fl. Speltid: 81 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/romantik ETT OVÄNTAT MÖTE ETT ÖGONBLICK AV KÄRLEK Pierre har varit gift i 15 år och har två fina barn. Han älskar sin fru och sin familj. En kväll träffar han författarinnan Elsa. Allt verkar så enkelt med henne. De skrattar, pratar och har roligt tillsammans. Två veckor senare råkar de springa in i varandra igen. Men Elsa har en gyllene regel att aldrig börja träffa en gift man och Pierre vill fortsätta att vara sin fru trogen. Men fantasierna kring vad som kunde ha hänt fortsätter. Kan de någonsin återgå till sina verkliga liv utan att göra sina önskedrömmar rättvisa? Och var går gränsen? KÄNDA FRANSKA NAMN Sophie Marceau är ett känt namn både i och utanför Frankrike, t.ex. från Braveheart, James Bond-filmen Världen räcker inte till och regissören Liza Azuelos genombrott LOL. Ännu mer känd är nog motspelaren François Cluzet som tidigare spelat med i filmer som Små vita lögner och Berätta inte för någon, men blev världskänd som en av huvudrollsinnehavarna i storsuccén En oväntad vänskap. OMöJLIG KÄRLEK Kärlek är en av livets starkaste drivkrafter och därför även ett ämne som attraherar och intresserar många människor. Nästan alla har dessutom någon gång varit förälskade i någon som inte funnits tillgänglig, eller där kärleken inte är besvarad. Att kunna relatera till ämnen på vita duken är oerhört viktigt för att skapa förståelse och samhörighet. Som i filmen Rendez-vous. MÅLGRUPP Kultur- och filmintresserade samt personer intresserade av fransk film, omöjlig kärlek, livsöden och relationer. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som Before Midnight, Broarna i Madison County och In the Mood for Love. En oemotståndlig kärlekshistoria! (Le Journal du Dimanche) Alla drömmer vi väl om att få vara med om en riktig sagoromans? (Hollywood Reporter) En sprakande romans både trovärdig och intressant (Kritiken.de)

7 JUST ANOTHER SWEDISH ACTION COMEDY MUSICAL B-MOVIE DYKE HARD (Sverige, 2014) Orig: Dyke Hard Regi: Bitte Andersson Med: Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wågensjö, Alle Eriksson m.fl. Speltid: 82 min På bio: Kvartal 1, 2015 Action/komedi/äventyr/queer Från 15 år NINJOR, SPÖKEN, THAIBOXARE, CYBORGER fängelseupplopp, MC-gangsters, rockpudlar, poledancing, musikalnummer, splatter och sex! Ingenting är omöjligt i detta färgsprakande och actionfyllda epos. Vi får följa rockbandet Dyke Hard som precis blivit dumpade av deras minst sagt excentriska sångare Riff. Panka och uppgivna hör de talas om en musiktävling där förstapriset är både en hederfylld titel och en maffig summa pengar. Tillsammans ger de sig av på en äventyrsfylld road trip. Men Riff har gaddat ihop sig med superskurken Moira, som har en ond plan om att förgöra bandet. Men vad är egentligen hens agenda? facebook.com/njutafilmsstudiosbio Twitter.com/NjutafilmsStudi/ UNIK SVENSK GENREFILM Med inspiration från bl.a. Troma och tidiga actionkultfilmer har multikonstnären Bitte Andersson och hennes filmteam skapat något helt unikt. En film som tack vare ett starkt engagemang väckt intresse hos allt från Svenska filminstitutet till nyfikna biografer. Med en förkärlek till traditionella specialeffekter och tekniker kommer alla sanna genrefans att nu få sitt lystmäte. Sprudlande filmskapande i regnbågens alla färger En kultfilm är född! (Moviezine) QUEER Dyke Hard är den första filmen i sitt slag som är helt könsneutral, dvs. utan att på förhand sätta könstillhörighet på de medverkande i filmen. Rollbesättningen är representativ inom hela HBTQ, vilket ger en öppen och inkluderande närvaro i en värld som ofta känns heteronormativ. Resultatet är något enastående och kärleksfullt, med en stor portion humor. MÅLGRUPP Personer intresserade av populärkultur, film (särskilt genrefilm) SAMT personer som känner tillhörighet i och/eller är intresserade av queerbegreppet.

8 WHITE GOD (Ungern/Sverige/Tyskland, 2014) Orig: Fehér Isten Regi: Kornél Mundruczó Med: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczym.fl. Speltid: 116 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/thriller HUNDEN - MÄNNISKANS BÄSTA VÄN i alla fall så länge den gör exakt vad vi säger åt den. Men nu är allt på väg att förändras. I en nära förestående framtid inrättas en ny lag för att gynna hundar med fin stamtavla, och därmed missgynna blandraser. Hundskatten för de mindre lyckligt lottade skjuter i höjden, med resultatet att ägarna dumpar sina vänner. Snart strövar förvildade och hungriga hundar omkring överallt på gatorna. Hundgårdarna är överfulla. Hundfångarna får arbeta i skift. 13-åriga Lili kämpar desperat för att att skydda sin älskade hund Hagen, men hennes far kastar ut honom att dö på gatan. Utan att ha en aning om att Lili desperat letar efter sin vän slår sig Hagen i lag med andra herrelösa hundar, som bara närs av en enda tanke: att revoltera mot människosläktet. PRISVINNARE Filmen vann både pris inom sektionen Un certain regard vid Cannes filmfestival 2014 och det fina priset Palm Dog för alla fantastiska skådespelarhundar i filmen. White God är Mundruczos fjärde film att tävla i Cannes. Filmen visades i Stockholms filmfestivals spotlight-sektion 2014 och är också Ungerns Oscarbidrag ALLEGORI FÖR KLASS- och RASSKILLNADER Hundens unika roll och utveckling i filmen, där vi stundtals följer handlingen genom hunden Hagens synvinkel, ger tydliga paralleller till de nationalistiska och rasåtskiljande tendenser vi kan se i Europa idag. Filmens titel är en blinkning till Samuel Fullers White Dog från 1982, som har många likheter med Mundruczos verk, både gällande raskonflikter och hundar. MÅLGRUPP Kulturpublik och konsumenter av kvalitetsfilm, som framför allt ser film som bemöts med fin kritik i medierna, samt personer intresserade av politik och spänning. Talar kraftfullt om rastänkande, institutionell rasism och annan mänsklig destruktivitet med hjälp av ett gäng briljerande hundar (Moviezine) Känslostormande och mästerligt utförd (Variety)

9 THE TRIBE (Ukraina, 2014) Orig: Plemya Regi: Myroslav Slaboshpytskiy Med: Grygoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich m.fl. Speltid: 132 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama Från 15 år KÄRLEK OCH HAT BEHÖVER INGEN ÖVERSÄTTNING Dövstumma Sergey börjar på en internatskola specialiserad på dövstumma. Men skolan leds av det hierarkiska nätverket The Tribe, som sysslar med allt från kriminalitet till prostitution. Som helt ny på okänd mark måste han nu hitta sin roll i den nya samvaron. Genom att delta i ett antal inbrott och stölder höjer han snabbt sin egen status i organisationen. Allt verkar fungera fint tills den dag han träffar Anna, chefens konkubin, och tvingas bryta mot alla oskrivna regler satta av The Tribe. FESTIVALVINNARE Vid festivalen i Cannes 2014 tog The Tribe hem tre stora priser under kritikerveckan: Grand Prix, Visionary Award och GAN Foundation Support. Utöver Cannes har filmen även vunnit pris för bästa film i Milano, pris för bästa debutfilm vid London International Film Festival, pris för bästa film och regi vid Tarkovsky Festival i Ryssland, pris för bäst regi vid Fantastic Fest i USA och många fler. Dessutom tävlar The Tribe i årets upplaga av Stockholm International Film Festival (2014) samt är nominerad till European Film Awards The Tribe är ett makalöst filmiskt mästerverk (Indiewire) Den mest spännande, utmanande och enastående film världen har att erbjuda idag (The Times) NYSKAPANDE The Tribe är något helt unikt inom filmvärlden. Utan talad dialog eller text, med starka känslor i bild som får tala för sig själva och tolkas fritt av åskådaren. Miroslav Slaboshpitskys egna ord: Det har alltid varit min stora dröm att hylla stumfilmen. Att skapa en film som som kan förstås utan någon form av talad dialog. Dessutom var skådespelarna egentligen aldrig helt tysta. De kunde kommunicera alla känslor och tankar utan att säga ett ord. Detta är den exakta orsaken till varför jag ville göra en film om och med dövstumma. Helt utan tal och textning. MÅLGRUPP Kulturpublik och konsumenter av kvalitetsfilm, som framför allt ser film som bemöts med fin kritik i medierna, samt personer som är intresserade av eller talar teckenspråk.

10 KIKIS EXPRESSBUD (Japan, 2014) Orig: Majo no takkyûbin Regi: Takashi Shimizu Med: Fûka Koshiba, Tadanobu Asano, Rie Miyazawa, Machiko Ono m.fl. Speltid: 108 min På bio: Kvartal 1, 2015 Barnfilm/äventyr Svenskt tal eller text Barntillåten När den unga häxan Kiki fyller 13 år beger hon som sig ut på traditionsenlig häxpraktik, tillsammans med sin bästa vän katten Jiji och sin flygande kvast. De kommer till en stor stad vid havet, men Kiki kan varken spå eller blanda trolldrycker. Men då kommer hon på att hon ju kan starta budfirma för flyga kan hon! På vägen lär hon sig också att utvecklas som häxa och att hon måste våga lita på att människor tycker om henne för den hon är. KÄND KARAKTÄR Kikis expressbud (2014) är baserad på en välkänd bok av japanska Eiko Kadono, och har tidigare filmatiserats i animerad form av Hayao Miyazaki från Studio Ghibli. Den animerade versionen hade biopremiär i Sverige Den film som nu ges ut är en spelfilm (live) med skådespelare, uppbyggda miljöer, omfattande specialeffekter och en animerad katt. Karaktärerna är välkända hos Sveriges publik och spelversionen av boken har varit efterlängtad länge. Enligt bokens fans är spelfilmen mer trogen dess bokförlaga. BARNFILM Det finns alltid ett stort behov av filmer för barn och ungdomar på biograf, särskilt inom s.k. kvalitetsfilm. Barnfilmer är dessvärre inte bara eftersatta rent produktionsmässigt, utan får också sällan ta plats i film- och kulturdebattsdiskussioner. Detta vill vi så klart hjälpa till att råda bot på. Tillsammans med biograferna kommer vi att arbeta kreativt för att hitta nya möjligheter och områden för barnfilm generellt och Kikis expressbud i synnerhet. DUBBAD och TEXTAD Filmens originalspråk är japanska, och för att nå så stor publik som möjligt kommer filmen både att dubbas (för de yngsta) och textas (för de lite äldre, samt kulturpubliken). Vi är stolta över att kunna erbjuda denna fantastiska spelfilm till hela den svenska publiken. En film för både stora som små! TALANDE DJUR Enligt en studie bland europeiska distributörer vid lansering av barnfilm, presenterad av Europa Distribution hösten 2013, har det visat sig att filmer med talande djur i stort sett alltid går hem hos barn. I Kikis expressbud har den karaktärsstarka katten Jiji en stor roll och är en klar vinnare hos alla barn i publiken. Vi får också möta en väldigt speciell flodhäst. BIOSUCCÉ I JAPAN Kikis expressbud hade premiär i Japan den 1 mars 2014 och blev då den tredje mest besökta filmen, vilket är mycket ovanligt för en barnfilm. Både biografer och festivaler har redan visat stort intresse och vi är säkra på att det blir en finfin release även i Sverige.

11 T.S. SPIVETS FANTASTISKA RESA (Frankrike/Australien/Kanada, 2014) Orig: The Young and Prodigious T.S. Spivet Regi: Jean-Pierre Jeunet Med: Helena Bonham Carter, Kyle Catlett, Judy Davis m.fl. Speltid: 105 min På bio: Kvartal 1, 2015 Familjefilm/äventyr/drama Svensk text ETT FARTFYLLT FAMILJEÄVENTYR av JEAN-PIERRE JEUNET med HELENA BONHAM CARTER T.S. Spivet bor på en farm i Montana tillsammans med sin skalbaggetokiga mamma, sin cowboy till pappa och en 14-årig syster som drömmer om att bli Miss America. Själv är han ett tioårigt geni som är extra duktig på kartor och nya spännande uppfinningar. En dag får han ett oväntat samtal från Smithsons museum i Washington DC som meddelar att han vunnit det åtråvärda Baird-priset för hans senaste uppfinning den eviga rörelsemaskinen och att han härmed bjuds in till en gala i hans ära, där han också förväntas hålla tal. Utan att berätta för någon ger han sig nu ut på en resa genom USA för att ta emot sitt pris. En förtrollande berättelse om en riktig stjärna (The Guardian) Det florerande bildspråket är en sann fest för ögat (Variety) En drömlik saga kring barndomens romantik (CineVue) VETENSKAP OCH ÄVENTYR Personer på film (i synnerhet andra barn) med särskild benägenhet att luska ut mer om världen väcker alltid stort intresse hos andra unga. Allt från Draktränaren, där huvudpersonen Hicke är expert och mästare på drakar och lär sig mer om världen genom sitt öppna sinne, till Lilla Jönssonligan där Charles-Ingvar Sickan jättesmart och hittar på uppfinningar som leder hela ligan på nya äventyr och upptåg hela tiden. T.S Spivets kunskaper och uppfinningar leder honom på en resa genom hela landet för att ta emot pris för sin senaste uppfinning. Spivets intresse för hur världen fungerar är också något som skapar intresse hos unga tittare att vilja lära sig mer om världen. JEAN-PIERRE JEUNET Den franska fantasimästaren bakom filmer som Amelie från Montmartre, De förlorade barnens stad och Delikatessen är tillbaka, den här gången med en riktigt fantasifylld äventyrsfilm för hela familjen. Med ett imponerande foto och bildspråk får han både stora som små att häpna och ger det där lilla extra pirret i magen.

12 FAR FROM MEN (Frankrike/Marocko, 2014) Orig: Loin des hommes Regi: David Oelhoffen Med: Viggo Mortensen, Reda Kateb m.fl. Speltid: 110 min På bio: Våren 2015 Drama/western NORDAFRIKANSK WESTERN med VIGGO MORTENSEN baserad på en novell av ALBERT CAMUS Algeriet Rebellerna närmar sig och världen utanför är kaos. Under en iskall vinter korsas vägarna för två män vars liv ter sig helt olika, då den tillbakadragna franskläraren Daru tvingas eskortera Mohamed, en bybo anklagad för mord, för att denne ska ställas inför rättvisa. Men på vägen blir de förföljda och jagade av ett gäng ridande män som har en alternativ syn på hur rättvisa ska skipas. Tillsammans bestämmer sig Daru och Mohamed för att ge sig ut i det okända för att båda återfå sina liv, och sin frihet. WESTERNFILM Just nu är westernfilmen hetare än någonsin. Med filmer som The Salvation (med Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt), komedin A Million Ways to Die in the West (med och av Seth McFarlane) och The Homesman (med och av Tommy Lee Jones) har western fått ett rejält uppsving. I Far from Men tas western-formatet ett steg längre med en kombination av lyrik, musik och det Marockanska landskapet som bakgrund. Filmens dialog är på franska och imponerande nog är danska Viggo Mortensen ett språkgeni som förutom sin felfria engelska även talar flytande franska. LITTERATUR OCH MUSIK Far from Men är baserad på den existentiella novellen Gästen (L Hôte) av nobelpristagaren Albert Camus. Men storheterna slutar inte där. Filmens musik är specialskriven och utförd av de australiska musikmästarna Nick Cave och Warren Ellis (från The Bad Seeds). VINNARE av inte mindre än fem priser vid Venedig International Film Festival 2014, bl.a. för bästa film. Helt enkelt en fantastisk tradionell westernfilm (Indiewire) Gripande tolkning av existentiell kris (Toronto International Film Festival) Mortensen är makalös! (TimeOut)

13 1001 GRAM (Norge, 2014) Regi: Bent Hamer Med: Magne-Håvard Brekke, Per Christian Ellefsen, Ane Dahl Torp m.fl. Speltid: 93 min På bio: Våren 2015 Drama/komedi Den internationella prototypen för kilogram härstammar från 1889 och förvaras idag i ett kassavalv i Paris. Det är den sista fysiska viktreferensen som fortfarande används. Stundtals måste de olika nationella viktprototyperna resa till Paris för att rekalibreras gentemot den internionella enheten för att se om de fortfarande håller måttet. När den norska vetenskapsteknikern Marie deltar i ett seminarium i Paris, gällande just fastställandet av ett kilograms faktiska vikt, blir hennes eget liv mått för avvägning. Marie tvingas inse hur mycket ett mänskligt liv faktiskt väger och enligt vilka mått hon kan tänka sig att leva. Norges Oscarsbidrag 2015 Stilfull dramakomedie (Osloby) Modest but worth the weight (Variety)

14 LIFE IN A FISHBOWL (Island, 2014) Regi: Baldvin Z (Zophoníasson) Med: Hera Hilmar, Þorsteinn Bachmann, Kristín Elíasdóttir m.fl. Speltid: 130 min På bio: Våren 2015 Drama Tre liv drabbar samman i ett Reykjavik precis innan den ekonomiska kraschen. Móri är en alkoholiserad poet som tampas med sitt förflutna och desperat söker förlåtelse för det oförlåtliga. Eik är en ung förskolelärare och mamma som extraknäcker som prostituerad för att hon och hennes dotter ska få ett drägligt liv. Medan hon kämpar för att överleva glider hon längre ifrån sin välbärgade familj. Sölvi är ett tidigare fotbollsproffs som klättrar på framgångsstegen i sitt företag. Men allt är inte så enkelt och varje framgång har sitt pris. Plötsligt finner han sig insnärjd i en korrumperad värld som tvingar honom att leva dubbelliv. Islands Oscarsbidrag 2015 Den bästa isländska filmen någonsin! (Frettabladid) Ett måste håller dig trollbunden tills eftertexterna börjar rulla (Toronto Film Scene)

15 JUST ANOTHER SWEDISH ACTION COMEDY MUSICAL B-MOVIE facebook.com/njutafilmsstudiosbio Twitter.com/NjutafilmsStudi/

16 TIDIGARE BIORELEASER