PÅ BIO VINTER/VÅR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PÅ BIO VINTER/VÅR 2014-2105"

Transkript

1 PÅ BIO VINTER/VÅR

2 SAMTLIGA RELEASER PRESENTERAS AV: NJUTAFILMS Njutafilms är distributör av film på Bio, DVD, Blu-ray och VoD för den svenska marknaden. Vi distribuerar film från hela världen. De senaste åren har de svenska biograferna bland annat visat två Oscarsnomineringar; Dogtooth (Grekland) och Bullhead (Belgien), dramakomedier som Mysteriet i Mouthe (Frankrike) och Den siste mammuten (Frankrike) samt internationella barnfilmer som Panik i byn (Belgien), Tavlan (Frankrike) och nu senast natureposet Amazonia (Frankrike/Brasilien). Vi har också många festival- och kritikerälskade filmer, t.ex. Dogtooth (Grekland) som bl.a. tagit hem tunga priser vid Stockholms filmfestival och i Cannes, flamländska The Broken Circle Breakdown (Belgien) som vann flera priser både i Tribeca och på Berlins filmfestival 2013, flerfaldiga Cannes-vinnaren Främling vid vatten (Frankrike) och Short Term 12 (USA) som vunnit över trettio priser totalt, bl.a. vid Locarno och Independent Spirits Award Inför vintern väntar ett antal nya Cannesvinnare, Oscarsbidrag och festivalsuccéer på att ta över de svenska biograferna, med Njutafilms som avsändare. Väl mött! CEO: Nicolas Debot, STUDIO S ENTERTAINMENT Studio S Entertainment distribuerar filmer från hela världen och alla epoker så väl hyllade klassiker som breda publiksuccéer. På biograf har man bland annat kunnat se Oscarsbelönade Avsked (Japan), den hyllade filmatiseringen av Igelkottens elegans (Frankrike) och den Oscarsnominerade Krigets barn, den finstämda dokumentären Liv & Ingmar om Ingmar Bergman och Liv Ullmans relation under en hel livstid, Cannes-hyllade Smärtgränsen som fick stående ovationer från i stort sett hela Sveriges filmkritikerkår och nu senast barnens favorit och bioälsklingen Småkryp-långfilmen, Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt i dansk-amerikanska westernfilmen The Salvation och feel-good med Isabelle Huppert och Mikael Nyqvist i En tripp till Paris. Våren 2014 kommer Studio S Entertainment att följa upp med minst lika fina filmer, där årets Cannes-favorit White God (Ungern) är först ut på fältet. CEO: Sven-Erik Olsson, CEO: Nicolas Debot, Sedan januari 2012 hanterar Njutafilms och Studio S själva biobokningar, filmsändningar och fakturering av samtliga filmer hos de båda bolagen, direkt på bolagens kontor i Stockholm. BOKNING: Pernilla Louhelainen, MARKNAD/PRESS: Johanna Holmin, / David Bagares gata 24 S Stockholm Sweden Telefon: (0) Fax: (0)

3 WHAT WE DO IN THE SHADOWS (Nya Zeeland, 2014) Regi: Jemaine Clement och Taika Waititi Med: Jemaine Clement, Taika Waititi, Ben Fransham m.fl. Speltid: 86 min På bio: 12 december 2014 Komedi/mockumentär Från 15 år Av skaparna bakom FLIGHT OF THE CONCHORDS och EAGLE vs. SHARK Möt Viago, Deacon, Vladislav och Petyr fyra rumskompisar som bor i ett litet hus i utkanten av Wellington, Nya Zeeland. Tillsammans går de igenom livets svårigheter till exempel det faktum att de alla är flera hundra år gamla vampyrer som alla behöver mänskligt blod för att överleva. Men livet i dagens moderna samhälle bjuder på fler svårigheter än att ducka solens dödliga strålar och leta efter artärer. De ställs inför knepigheter som att betala räkningar, vems tur det är att diska den fem år gamla diskhögen och hitta nya kompisar som de inte råkar äta upp. Utan några dödliga vänner kvar att bjuda in dem på alla coola ställen i stan har de helt tappat stinget och hänger inte längre med i vad som är inne och ute. Tills de träffar Nick och Stu. What We Do in the Shadows är en hysteriskt rolig nyzeeländsk mockumentär som avslöjar ett hemligt och övernaturligt sällskap där vänskap och kamratskap är minst lika viktigt som att få festa på de dödligas läckra nackar. Skriven och regisserad av Jemaine Clement (Flight of the Conchords) och Taika Waititi (Boy, Eagle vs Shark), som också spelar med i filmen. FLIGHT OF THE CONCHORDS Nya Zeelands mest populära komedi- och musikensemble Flight of the Conchords har spridit sin kvicka och underfundiga humor till världen sedan 2007, och blev även oerhört populära i Sverige efter att programmet började sändas i SVT. MOCKUMENTÄR Den fejkade dokumentärformen mockumentär har varit populär i många år, med kända titlar som Spinal Tap, Zelig, Borat och tv-serien The Office. I What We Do in the Shadows följer vi ett gäng vampyrer som bor tillsammans och tampas med de problem som dessa varelser skulle kunna tänkas uppleva i vårt moderna samhälle. Kulturkrockar och vardagsbekymmer.

4 ETT HUS I MAROCKO (Marocko, 2013) Orig: Rock the Casbah Regi: Laïla Marrakchi Med: Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Omar Sharif m.fl. Speltid: 100 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/komedi Från 15 år Man kan riktigt känna solen och doften av fikonträd (Copenhagen Culture) I en villa i det rika området i Tanger har familjen till den nyss bortgångne magnaten och patriarken Moulay Hassan (Omar Sharif) enligt tradition samlats för att tillsammans genomgå de sedvanliga tre sörjedagarna. Men lugnet störs när Sofia, den rebelliska och yngsta dottern, återvänder till Marocko efter att mot sin fars önskan rest till USA för att bli skådespelerska. Sofias upptåg rör upp i familjen och får även systrarna Kenza och Miriam att tänka över sina livsval, och öppnar upp för familjehemligheter som legat dolda i många många år. BIOSUCCÉ Filmen hade premiär på Toronto International Film Festival 2013 och gick upp på bio i Frankrike någon vecka efter. I Skandinavien var Danmark först och lyckades med en mindre release mitt under hetaste sommarmånaderna 2014, med över biobesökare. I Sverige väntar vi med biorelease till vintern , för att dra nytta av det soliga vädret när vi behöver det som bäst. KVINNLIG REGISSÖR Kvinnliga regissörer syns inte så ofta på biodukarna, även om både intresse och samhälle går framåt för att premiera kvinnligt filmskapande. Och ickevästerländska kvinnliga regissörer är ännu mer sällsynta. Vi är dessutom mycket stolta över att kunna erbjuda en A-märkt film, med många starka kvinnoroller som har dialoger utan manligt fokus. SOLIG MÅ-BRAFILM När vintern är som kallast, mörkast och gråast behöver vi i Sverige både värme, färg och form för att orka stå ut tills vår sommar är i antågande. Ett hus i Marocko erbjuder allt detta. Stämningen i filmen är varm och familjär, färgerna från natur och kultur är starka och glädjande och man kan rentav känna solens strålar och doften av fikonträd i luften. Ljuvligt frispråkig med slående prestationer från skådespelarna (Toronto International Film Festival 2013) Genomgående fängslande och mycket roande (Variety)

5 MIN VÄN ANTOINE (Frankrike, 2014) Orig: Dans la cour Regi: Pierre Salvadori Med: Catherine Deneuve, Gustave de Kervern m.fl. Speltid: 97 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/komedi EN MINNESVÄRD BERÄTTELSE OM VÄNSKAP En tystlåten och ensam fastighetsskötare blir bekant med en av fastighetens ångestdrabbade inneboende. Tillsammans knyter de vänskapsband som mycket väl kan rädda dem båda från galenskap. Catherine Deneuve (Dancer in the Dark, Paraplyerna i Cherbourg) och Gustave Kervern (Den siste mammuten, Not Dead) är tillbaka i en helgjuten och varm vänskapshistoria. VÄNSKAP Oväntade vänskapsband över gränserna är ett återkommande och populärt tema inom film (ex En oväntad vänskap, Midnight Cowboy). I Min vän Antoine söker den olycksdrabbade vagabonden Antoine arbete som vaktmästare i ett finare våningshus i Paris, där den nyligen pensionerade och inte helt stabila Mathilde bor. De upptäcker att de har många gemensamma nämnare och en genuin och speciell vänskap uppstår mellan dem. Catherine Deneuve är makalös i denna oförutsägbara och ovanligt fina komedi (Télérama) Pierre Salvadoris triumferande återkomst! (Cahiers du Cinema) Ömsint och humoristisk (Variety) FRANSK FILM Sverige älskar fransk film. Catherine Deneuve, även känd som Frankrikes mest populära skådespelerska, personifierar både Frankrike och det franska vad gäller film och kultur. Deneuve har också ett långt engagemang inom kultur och samhällsliv där hon bl.a. företräder Amnesty International, vilket har gjort henne till en av världens mest beaktade och älskade fransyskor. MÅLGRUPP Personer intresserade av kultur, (fransk) film, relationer och varm humor. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som En oväntad vänskap, Betties resa och Mina päron.

6 RENDEZ-VOUS (Frankrike, 2014) Orig: Une rencontre Regi: Lisa Azuelos Med: Sophie Marceau, François Cluzet m.fl. Speltid: 81 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/romantik ETT OVÄNTAT MÖTE ETT ÖGONBLICK AV KÄRLEK Pierre har varit gift i 15 år och har två fina barn. Han älskar sin fru och sin familj. En kväll träffar han författarinnan Elsa. Allt verkar så enkelt med henne. De skrattar, pratar och har roligt tillsammans. Två veckor senare råkar de springa in i varandra igen. Men Elsa har en gyllene regel att aldrig börja träffa en gift man och Pierre vill fortsätta att vara sin fru trogen. Men fantasierna kring vad som kunde ha hänt fortsätter. Kan de någonsin återgå till sina verkliga liv utan att göra sina önskedrömmar rättvisa? Och var går gränsen? KÄNDA FRANSKA NAMN Sophie Marceau är ett känt namn både i och utanför Frankrike, t.ex. från Braveheart, James Bond-filmen Världen räcker inte till och regissören Liza Azuelos genombrott LOL. Ännu mer känd är nog motspelaren François Cluzet som tidigare spelat med i filmer som Små vita lögner och Berätta inte för någon, men blev världskänd som en av huvudrollsinnehavarna i storsuccén En oväntad vänskap. OMöJLIG KÄRLEK Kärlek är en av livets starkaste drivkrafter och därför även ett ämne som attraherar och intresserar många människor. Nästan alla har dessutom någon gång varit förälskade i någon som inte funnits tillgänglig, eller där kärleken inte är besvarad. Att kunna relatera till ämnen på vita duken är oerhört viktigt för att skapa förståelse och samhörighet. Som i filmen Rendez-vous. MÅLGRUPP Kultur- och filmintresserade samt personer intresserade av fransk film, omöjlig kärlek, livsöden och relationer. Vi tror att målgruppen även gillar filmer som Before Midnight, Broarna i Madison County och In the Mood for Love. En oemotståndlig kärlekshistoria! (Le Journal du Dimanche) Alla drömmer vi väl om att få vara med om en riktig sagoromans? (Hollywood Reporter) En sprakande romans både trovärdig och intressant (Kritiken.de)

7 JUST ANOTHER SWEDISH ACTION COMEDY MUSICAL B-MOVIE DYKE HARD (Sverige, 2014) Orig: Dyke Hard Regi: Bitte Andersson Med: Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wågensjö, Alle Eriksson m.fl. Speltid: 82 min På bio: Kvartal 1, 2015 Action/komedi/äventyr/queer Från 15 år NINJOR, SPÖKEN, THAIBOXARE, CYBORGER fängelseupplopp, MC-gangsters, rockpudlar, poledancing, musikalnummer, splatter och sex! Ingenting är omöjligt i detta färgsprakande och actionfyllda epos. Vi får följa rockbandet Dyke Hard som precis blivit dumpade av deras minst sagt excentriska sångare Riff. Panka och uppgivna hör de talas om en musiktävling där förstapriset är både en hederfylld titel och en maffig summa pengar. Tillsammans ger de sig av på en äventyrsfylld road trip. Men Riff har gaddat ihop sig med superskurken Moira, som har en ond plan om att förgöra bandet. Men vad är egentligen hens agenda? facebook.com/njutafilmsstudiosbio Twitter.com/NjutafilmsStudi/ UNIK SVENSK GENREFILM Med inspiration från bl.a. Troma och tidiga actionkultfilmer har multikonstnären Bitte Andersson och hennes filmteam skapat något helt unikt. En film som tack vare ett starkt engagemang väckt intresse hos allt från Svenska filminstitutet till nyfikna biografer. Med en förkärlek till traditionella specialeffekter och tekniker kommer alla sanna genrefans att nu få sitt lystmäte. Sprudlande filmskapande i regnbågens alla färger En kultfilm är född! (Moviezine) QUEER Dyke Hard är den första filmen i sitt slag som är helt könsneutral, dvs. utan att på förhand sätta könstillhörighet på de medverkande i filmen. Rollbesättningen är representativ inom hela HBTQ, vilket ger en öppen och inkluderande närvaro i en värld som ofta känns heteronormativ. Resultatet är något enastående och kärleksfullt, med en stor portion humor. MÅLGRUPP Personer intresserade av populärkultur, film (särskilt genrefilm) SAMT personer som känner tillhörighet i och/eller är intresserade av queerbegreppet.

8 WHITE GOD (Ungern/Sverige/Tyskland, 2014) Orig: Fehér Isten Regi: Kornél Mundruczó Med: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczym.fl. Speltid: 116 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama/thriller HUNDEN - MÄNNISKANS BÄSTA VÄN i alla fall så länge den gör exakt vad vi säger åt den. Men nu är allt på väg att förändras. I en nära förestående framtid inrättas en ny lag för att gynna hundar med fin stamtavla, och därmed missgynna blandraser. Hundskatten för de mindre lyckligt lottade skjuter i höjden, med resultatet att ägarna dumpar sina vänner. Snart strövar förvildade och hungriga hundar omkring överallt på gatorna. Hundgårdarna är överfulla. Hundfångarna får arbeta i skift. 13-åriga Lili kämpar desperat för att att skydda sin älskade hund Hagen, men hennes far kastar ut honom att dö på gatan. Utan att ha en aning om att Lili desperat letar efter sin vän slår sig Hagen i lag med andra herrelösa hundar, som bara närs av en enda tanke: att revoltera mot människosläktet. PRISVINNARE Filmen vann både pris inom sektionen Un certain regard vid Cannes filmfestival 2014 och det fina priset Palm Dog för alla fantastiska skådespelarhundar i filmen. White God är Mundruczos fjärde film att tävla i Cannes. Filmen visades i Stockholms filmfestivals spotlight-sektion 2014 och är också Ungerns Oscarbidrag ALLEGORI FÖR KLASS- och RASSKILLNADER Hundens unika roll och utveckling i filmen, där vi stundtals följer handlingen genom hunden Hagens synvinkel, ger tydliga paralleller till de nationalistiska och rasåtskiljande tendenser vi kan se i Europa idag. Filmens titel är en blinkning till Samuel Fullers White Dog från 1982, som har många likheter med Mundruczos verk, både gällande raskonflikter och hundar. MÅLGRUPP Kulturpublik och konsumenter av kvalitetsfilm, som framför allt ser film som bemöts med fin kritik i medierna, samt personer intresserade av politik och spänning. Talar kraftfullt om rastänkande, institutionell rasism och annan mänsklig destruktivitet med hjälp av ett gäng briljerande hundar (Moviezine) Känslostormande och mästerligt utförd (Variety)

9 THE TRIBE (Ukraina, 2014) Orig: Plemya Regi: Myroslav Slaboshpytskiy Med: Grygoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich m.fl. Speltid: 132 min På bio: Kvartal 1, 2015 Drama Från 15 år KÄRLEK OCH HAT BEHÖVER INGEN ÖVERSÄTTNING Dövstumma Sergey börjar på en internatskola specialiserad på dövstumma. Men skolan leds av det hierarkiska nätverket The Tribe, som sysslar med allt från kriminalitet till prostitution. Som helt ny på okänd mark måste han nu hitta sin roll i den nya samvaron. Genom att delta i ett antal inbrott och stölder höjer han snabbt sin egen status i organisationen. Allt verkar fungera fint tills den dag han träffar Anna, chefens konkubin, och tvingas bryta mot alla oskrivna regler satta av The Tribe. FESTIVALVINNARE Vid festivalen i Cannes 2014 tog The Tribe hem tre stora priser under kritikerveckan: Grand Prix, Visionary Award och GAN Foundation Support. Utöver Cannes har filmen även vunnit pris för bästa film i Milano, pris för bästa debutfilm vid London International Film Festival, pris för bästa film och regi vid Tarkovsky Festival i Ryssland, pris för bäst regi vid Fantastic Fest i USA och många fler. Dessutom tävlar The Tribe i årets upplaga av Stockholm International Film Festival (2014) samt är nominerad till European Film Awards The Tribe är ett makalöst filmiskt mästerverk (Indiewire) Den mest spännande, utmanande och enastående film världen har att erbjuda idag (The Times) NYSKAPANDE The Tribe är något helt unikt inom filmvärlden. Utan talad dialog eller text, med starka känslor i bild som får tala för sig själva och tolkas fritt av åskådaren. Miroslav Slaboshpitskys egna ord: Det har alltid varit min stora dröm att hylla stumfilmen. Att skapa en film som som kan förstås utan någon form av talad dialog. Dessutom var skådespelarna egentligen aldrig helt tysta. De kunde kommunicera alla känslor och tankar utan att säga ett ord. Detta är den exakta orsaken till varför jag ville göra en film om och med dövstumma. Helt utan tal och textning. MÅLGRUPP Kulturpublik och konsumenter av kvalitetsfilm, som framför allt ser film som bemöts med fin kritik i medierna, samt personer som är intresserade av eller talar teckenspråk.

10 KIKIS EXPRESSBUD (Japan, 2014) Orig: Majo no takkyûbin Regi: Takashi Shimizu Med: Fûka Koshiba, Tadanobu Asano, Rie Miyazawa, Machiko Ono m.fl. Speltid: 108 min På bio: Kvartal 1, 2015 Barnfilm/äventyr Svenskt tal eller text Barntillåten När den unga häxan Kiki fyller 13 år beger hon som sig ut på traditionsenlig häxpraktik, tillsammans med sin bästa vän katten Jiji och sin flygande kvast. De kommer till en stor stad vid havet, men Kiki kan varken spå eller blanda trolldrycker. Men då kommer hon på att hon ju kan starta budfirma för flyga kan hon! På vägen lär hon sig också att utvecklas som häxa och att hon måste våga lita på att människor tycker om henne för den hon är. KÄND KARAKTÄR Kikis expressbud (2014) är baserad på en välkänd bok av japanska Eiko Kadono, och har tidigare filmatiserats i animerad form av Hayao Miyazaki från Studio Ghibli. Den animerade versionen hade biopremiär i Sverige Den film som nu ges ut är en spelfilm (live) med skådespelare, uppbyggda miljöer, omfattande specialeffekter och en animerad katt. Karaktärerna är välkända hos Sveriges publik och spelversionen av boken har varit efterlängtad länge. Enligt bokens fans är spelfilmen mer trogen dess bokförlaga. BARNFILM Det finns alltid ett stort behov av filmer för barn och ungdomar på biograf, särskilt inom s.k. kvalitetsfilm. Barnfilmer är dessvärre inte bara eftersatta rent produktionsmässigt, utan får också sällan ta plats i film- och kulturdebattsdiskussioner. Detta vill vi så klart hjälpa till att råda bot på. Tillsammans med biograferna kommer vi att arbeta kreativt för att hitta nya möjligheter och områden för barnfilm generellt och Kikis expressbud i synnerhet. DUBBAD och TEXTAD Filmens originalspråk är japanska, och för att nå så stor publik som möjligt kommer filmen både att dubbas (för de yngsta) och textas (för de lite äldre, samt kulturpubliken). Vi är stolta över att kunna erbjuda denna fantastiska spelfilm till hela den svenska publiken. En film för både stora som små! TALANDE DJUR Enligt en studie bland europeiska distributörer vid lansering av barnfilm, presenterad av Europa Distribution hösten 2013, har det visat sig att filmer med talande djur i stort sett alltid går hem hos barn. I Kikis expressbud har den karaktärsstarka katten Jiji en stor roll och är en klar vinnare hos alla barn i publiken. Vi får också möta en väldigt speciell flodhäst. BIOSUCCÉ I JAPAN Kikis expressbud hade premiär i Japan den 1 mars 2014 och blev då den tredje mest besökta filmen, vilket är mycket ovanligt för en barnfilm. Både biografer och festivaler har redan visat stort intresse och vi är säkra på att det blir en finfin release även i Sverige.

11 T.S. SPIVETS FANTASTISKA RESA (Frankrike/Australien/Kanada, 2014) Orig: The Young and Prodigious T.S. Spivet Regi: Jean-Pierre Jeunet Med: Helena Bonham Carter, Kyle Catlett, Judy Davis m.fl. Speltid: 105 min På bio: Kvartal 1, 2015 Familjefilm/äventyr/drama Svensk text ETT FARTFYLLT FAMILJEÄVENTYR av JEAN-PIERRE JEUNET med HELENA BONHAM CARTER T.S. Spivet bor på en farm i Montana tillsammans med sin skalbaggetokiga mamma, sin cowboy till pappa och en 14-årig syster som drömmer om att bli Miss America. Själv är han ett tioårigt geni som är extra duktig på kartor och nya spännande uppfinningar. En dag får han ett oväntat samtal från Smithsons museum i Washington DC som meddelar att han vunnit det åtråvärda Baird-priset för hans senaste uppfinning den eviga rörelsemaskinen och att han härmed bjuds in till en gala i hans ära, där han också förväntas hålla tal. Utan att berätta för någon ger han sig nu ut på en resa genom USA för att ta emot sitt pris. En förtrollande berättelse om en riktig stjärna (The Guardian) Det florerande bildspråket är en sann fest för ögat (Variety) En drömlik saga kring barndomens romantik (CineVue) VETENSKAP OCH ÄVENTYR Personer på film (i synnerhet andra barn) med särskild benägenhet att luska ut mer om världen väcker alltid stort intresse hos andra unga. Allt från Draktränaren, där huvudpersonen Hicke är expert och mästare på drakar och lär sig mer om världen genom sitt öppna sinne, till Lilla Jönssonligan där Charles-Ingvar Sickan jättesmart och hittar på uppfinningar som leder hela ligan på nya äventyr och upptåg hela tiden. T.S Spivets kunskaper och uppfinningar leder honom på en resa genom hela landet för att ta emot pris för sin senaste uppfinning. Spivets intresse för hur världen fungerar är också något som skapar intresse hos unga tittare att vilja lära sig mer om världen. JEAN-PIERRE JEUNET Den franska fantasimästaren bakom filmer som Amelie från Montmartre, De förlorade barnens stad och Delikatessen är tillbaka, den här gången med en riktigt fantasifylld äventyrsfilm för hela familjen. Med ett imponerande foto och bildspråk får han både stora som små att häpna och ger det där lilla extra pirret i magen.

12 FAR FROM MEN (Frankrike/Marocko, 2014) Orig: Loin des hommes Regi: David Oelhoffen Med: Viggo Mortensen, Reda Kateb m.fl. Speltid: 110 min På bio: Våren 2015 Drama/western NORDAFRIKANSK WESTERN med VIGGO MORTENSEN baserad på en novell av ALBERT CAMUS Algeriet Rebellerna närmar sig och världen utanför är kaos. Under en iskall vinter korsas vägarna för två män vars liv ter sig helt olika, då den tillbakadragna franskläraren Daru tvingas eskortera Mohamed, en bybo anklagad för mord, för att denne ska ställas inför rättvisa. Men på vägen blir de förföljda och jagade av ett gäng ridande män som har en alternativ syn på hur rättvisa ska skipas. Tillsammans bestämmer sig Daru och Mohamed för att ge sig ut i det okända för att båda återfå sina liv, och sin frihet. WESTERNFILM Just nu är westernfilmen hetare än någonsin. Med filmer som The Salvation (med Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt), komedin A Million Ways to Die in the West (med och av Seth McFarlane) och The Homesman (med och av Tommy Lee Jones) har western fått ett rejält uppsving. I Far from Men tas western-formatet ett steg längre med en kombination av lyrik, musik och det Marockanska landskapet som bakgrund. Filmens dialog är på franska och imponerande nog är danska Viggo Mortensen ett språkgeni som förutom sin felfria engelska även talar flytande franska. LITTERATUR OCH MUSIK Far from Men är baserad på den existentiella novellen Gästen (L Hôte) av nobelpristagaren Albert Camus. Men storheterna slutar inte där. Filmens musik är specialskriven och utförd av de australiska musikmästarna Nick Cave och Warren Ellis (från The Bad Seeds). VINNARE av inte mindre än fem priser vid Venedig International Film Festival 2014, bl.a. för bästa film. Helt enkelt en fantastisk tradionell westernfilm (Indiewire) Gripande tolkning av existentiell kris (Toronto International Film Festival) Mortensen är makalös! (TimeOut)

13 1001 GRAM (Norge, 2014) Regi: Bent Hamer Med: Magne-Håvard Brekke, Per Christian Ellefsen, Ane Dahl Torp m.fl. Speltid: 93 min På bio: Våren 2015 Drama/komedi Den internationella prototypen för kilogram härstammar från 1889 och förvaras idag i ett kassavalv i Paris. Det är den sista fysiska viktreferensen som fortfarande används. Stundtals måste de olika nationella viktprototyperna resa till Paris för att rekalibreras gentemot den internionella enheten för att se om de fortfarande håller måttet. När den norska vetenskapsteknikern Marie deltar i ett seminarium i Paris, gällande just fastställandet av ett kilograms faktiska vikt, blir hennes eget liv mått för avvägning. Marie tvingas inse hur mycket ett mänskligt liv faktiskt väger och enligt vilka mått hon kan tänka sig att leva. Norges Oscarsbidrag 2015 Stilfull dramakomedie (Osloby) Modest but worth the weight (Variety)

14 LIFE IN A FISHBOWL (Island, 2014) Regi: Baldvin Z (Zophoníasson) Med: Hera Hilmar, Þorsteinn Bachmann, Kristín Elíasdóttir m.fl. Speltid: 130 min På bio: Våren 2015 Drama Tre liv drabbar samman i ett Reykjavik precis innan den ekonomiska kraschen. Móri är en alkoholiserad poet som tampas med sitt förflutna och desperat söker förlåtelse för det oförlåtliga. Eik är en ung förskolelärare och mamma som extraknäcker som prostituerad för att hon och hennes dotter ska få ett drägligt liv. Medan hon kämpar för att överleva glider hon längre ifrån sin välbärgade familj. Sölvi är ett tidigare fotbollsproffs som klättrar på framgångsstegen i sitt företag. Men allt är inte så enkelt och varje framgång har sitt pris. Plötsligt finner han sig insnärjd i en korrumperad värld som tvingar honom att leva dubbelliv. Islands Oscarsbidrag 2015 Den bästa isländska filmen någonsin! (Frettabladid) Ett måste håller dig trollbunden tills eftertexterna börjar rulla (Toronto Film Scene)

15 JUST ANOTHER SWEDISH ACTION COMEDY MUSICAL B-MOVIE facebook.com/njutafilmsstudiosbio Twitter.com/NjutafilmsStudi/

16 TIDIGARE BIORELEASER

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

http://www.subdvd.com/subdvd-historik-original.jsp

http://www.subdvd.com/subdvd-historik-original.jsp 1 av 11 2015-01-13 08:22 GRUNDARNA: SubDVD-idén föddes hösten 2001 hos fem unga män: Jakob Abrahamsson, Albert Avramovic, Nicolas Debot, Carl-Michael Edenborg & Magnus Saltveit. Fyra av dem jobbade då

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

BENJAM I N BALTI MO RE

BENJAM I N BALTI MO RE BENJAM I N BALTI MO RE En samproduktion med Les films du balibari, Adomeit Film & Film i Väst / Regissör Frida Kempff / Producent David Herdies / Samproducenter Estelle Robin You & Katja Adomeit / Fotograf

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014

BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014 BIOPREMIÄRER VÅR & SOMMAR 2014 SAMTLIGA RELEASER PRESENTERAS AV: NJUTAFILMS Njutafilms är distributör av film på Bio, TV, DVD, Blu-ray och VoD för den svenska marknaden. Vi distribuerar film från hela

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

- Det är inte så lätt att hitta någon som kan få till en övertygande skotsk dialekt, säger Ava. Det är vårt största problem just nu.

- Det är inte så lätt att hitta någon som kan få till en övertygande skotsk dialekt, säger Ava. Det är vårt största problem just nu. 2 - Har du blivit sminkad också? undrar min fästman Jack när jag sätter mig i bilen. Hur mycket har du gått back på att göra dig i ordning för den här middagen? - Jag ville bli riktigt vacker för din skull,

Läs mer

MAJ I MAJ! FÖR MAJ OCH JUNI LONDONS TEATERSCENER LUNCHBION FORTSÄTTER ARENANS PROGRAM KARLSTAD.SE DET BÄSTA FRÅN

MAJ I MAJ! FÖR MAJ OCH JUNI LONDONS TEATERSCENER LUNCHBION FORTSÄTTER ARENANS PROGRAM KARLSTAD.SE DET BÄSTA FRÅN MAJ ARENANS PROGRAM FÖR MAJ OCH JUNI LUNCHBION FORTSÄTTER I MAJ! DET BÄSTA FRÅN LONDONS TEATERSCENER KARLSTAD.SE INVIGNING AV VERKET BOKMOLN Datum: Onsdag 27 maj. Tid: vid lunch (se karlstad.se) Plats:

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson Nu är det februari och Martina och Petra vill passa på att tipsa om nya och lite äldre böcker, som vi tycker är riktigt bra och som man kan passa på att läsa när vädret inte är så bra och man helst vill

Läs mer

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013.

Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West. Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Resebidrag inom film - deltagande i dansfilmfestivalen Dance Camera West Resa till USA, Los Angeles Resan genomfördes som planerat : avresa 28 april - hemresa 5 maj 2013. Dagarna innan festivalen startade

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

"Fucking Åmål" fyller 15 år!

Fucking Åmål fyller 15 år! "Fucking Åmål" fyller 15 år! Av Alexander Dunerfors Lukas Moodysson delar med sig av 15 saker du kanske inte visste om Sveriges bästa ungdomsfilm. Den 23 oktober 1998 hölls premiär för tonårsdramat som

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015

Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Scenkonst på väg! Teaterföreställningar Våren 2015 Riksteatern Östergötland presenterar Utbudet inför vårterminen 2015 Allmänt Här presenteras scenkonstutbudet för barn och unga våren 2015 med produktioner

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Simon & Sophie Text Emma Granholm

Simon & Sophie Text Emma Granholm 1 Simon & Sophie Text Emma Granholm Sophie är en kaxig tjej med en svärm av liknande kompisar runt sig. Simon är killen i klassen som hon ofta hackar på. Han står ut och vill helst vara ifred och syssla

Läs mer

Lagen på bion Eleverna har också tänkt ut regler för hur man skall bete sig på bio. Dessa lagar kan sammanfattas i dessa tre punkter:

Lagen på bion Eleverna har också tänkt ut regler för hur man skall bete sig på bio. Dessa lagar kan sammanfattas i dessa tre punkter: Vårens skolbio är nu färdigplanerad. Även denna termins filmutbud är baserat på skolbiogruppens samtal med eleverna. Vi kommer framgent att bestämma filmurvalet genom elevmedverkan. Om någon skola känner

Läs mer

Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn.

Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn. Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn. En filmhandledning av Sarah Olsson I dramakomedin About A Girl

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Januari 2008. En robot försvinner av Mats Wänblad: Hcf (ca 7-9 år)

Januari 2008. En robot försvinner av Mats Wänblad: Hcf (ca 7-9 år) Januari 2008 En robot försvinner av Mats Wänblad: Hcf (ca 7-9 år) En bok i serien om D.E.Tektor, den hemlighetsfulla privatdetektiven som rycker in när polisen inte klarar av att lösa svåra fall. Hon är

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Den 9:e upplagan av Clandestino Festivalen äger rum gången mellan 10 12 juni. Den här gången intar festivalen som ligger i hjärtat av Göteborg. Festivalen har bytt plats mellan olika ställarna i Göteborg.

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

DIASPORA Homeland Svensk premiär Fre 27 mars 18:00 Zita 1 Sön 29 mars 16:00 Zita 1

DIASPORA Homeland Svensk premiär Fre 27 mars 18:00 Zita 1 Sön 29 mars 16:00 Zita 1 DIASPORA : Homeland Juridikstudenten Farids bekväma liv blir plötsligt omkullkastat när han tvingas åka och rädda föräldrarnas livsdröm, huset hemma i Algeriet. Och Farid som aldrig varit där, och knappt

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

HÖSTEN 2013 PÅ MTG TV ONLINE

HÖSTEN 2013 PÅ MTG TV ONLINE HÖSTEN 2013 PÅ MTG TV ONLINE Hej! Eftersom vi alla har förändrat hur vi konsumerar underhållning så är det naturligt för oss på MTG TV att även förändra det sätt som vi ser på våra program. Därför är det

Läs mer

Utdrag ur osv. I test och osv. I reparationsbok

Utdrag ur osv. I test och osv. I reparationsbok Utdrag ur osv. I test och osv. I reparationsbok Del 1 Ord UTDRAG UR TEST (förminskat) Vilket ord betyder nästan samma sak? respekt skrytsam röja upp provocera hänsyn ignorera hoppa över hemlig oduglig

Läs mer

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

Ruth Tekle Baby Jane

Ruth Tekle Baby Jane Ruth Tekle Baby Jane Sofi Oksanen Sofi Oksanen är författaren till boken. Hon är född 1977 (34 år) och uppvuxen i Finland, i den lilla byn Jyväskylä. Hon har finskt och estländskt ursprung. Under sin uppväxt

Läs mer

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE Ämne: Svenska/SO Namn: Johanna Wennberg Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Based on a True Story 1

Based on a True Story 1 Based on a True Story 1 8 - Trip, säger jag till min före detta pojkvän. Vi måste prata. Vi befinner oss på inspelningen av hans nya film. Du vet, den där med hans filmstjärnefru, som handlar om en tjej

Läs mer

VUXTIDNINGEN. Södervärn. Att kastas rätt in i språket

VUXTIDNINGEN. Södervärn. Att kastas rätt in i språket Årgång 1, Nummer 1 Augusti 2009 Årgång 1 Nummer 1 Augusti 2009 Redaktör: Susan Englund I DET HÄR NUMRET: Att kastas rätt in i språket 1 Tema Sverige: Positiva och negativa bilder 1 När jag kom till Sverige

Läs mer

Riktlinjer för stödet till internationell lansering av film

Riktlinjer för stödet till internationell lansering av film S Riktlinjer för stödet till internationell lansering av film 1. Allmänt Som ett led i uppdraget att internationellt stödja svensk film och filmrelaterade aktiviteter tillhandahåller Svenska Filminstitutet

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen

Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16. Ungdomsböcker. Böcker att läsa tillsammans med en vuxen Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Resursverksamheten 2010-11-16 Ungdomsböcker Böcker att läsa tillsammans med en vuxen 2 Titel: All Dogs Have ADHD Författare: Kathy Hoopermann Förlag: Jessica

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun.

Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun. FÖRETAGSJUNTAN ULFSBY GÅRD 28.2.2009 Hej! Mitt namn är Satu Nordberg, jag kommer från Kyrkogårdsö som hör till Kökar kommun. Kyrkogårdsö är en liten ö med tre gårdar, nu finns det två bosatta familjer

Läs mer

Författande är en ensam sysselsättning. När det gäller romanförfattande också en lång process. Det är svårt, i alla fall för mig, att hålla fasta

Författande är en ensam sysselsättning. När det gäller romanförfattande också en lång process. Det är svårt, i alla fall för mig, att hålla fasta Författande är en ensam sysselsättning. När det gäller romanförfattande också en lång process. Det är svårt, i alla fall för mig, att hålla fasta tider och skapa hållbara rutiner. Och jag saknar kolleger

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Jag är jävligt nöjd nu

Jag är jävligt nöjd nu Jag är jävligt nöjd nu Alexandra Dahlström om att vara kaxig, jättekär och vuxen: Jag har längtat Alexandra Dahlström har blivit 25 år gammal. Och bestämt sig. Nu satsar hon allt på skådespelandet och

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur.

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Johan Wennerstrand Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Har lång erfarenhet av de flesta musikaliska stilar. I sju år sågs han i kören bakom Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Visor, schlager,

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Oktober och ackumulerat 2012

Oktober och ackumulerat 2012 Statistikrapport 2012:09 Oktober och ackumulerat 2012 Framtagen av: Thomas Bryntesson Analytiker, Omvärldsanalys och statistik 2012-11-27 1 (10) Nya perioder för att få bättre jämförelser Tidigare har

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

Statistikrapport 2013-06 Juni och första halvåret 2013

Statistikrapport 2013-06 Juni och första halvåret 2013 Statistikrapport 2013-06 Juni och första halvåret 2013 Framtagen av: Johan Fröberg Chef, Omvärldsanalys & statistik 2013-07-22 1 (10) Ny utformning Vi har från och med rapport 2013:3 (mars) gett vår månadsrapport

Läs mer

VINTERVIKEN. Läs en film-handledning. Bisse Falk och Malin Lagergren

VINTERVIKEN. Läs en film-handledning. Bisse Falk och Malin Lagergren VINTERVIKEN Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Läs en film Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad mellan upplevelsen

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Cochabamba, 24 oktober, 2012. Kära faddrar och gåvogivare!

Cochabamba, 24 oktober, 2012. Kära faddrar och gåvogivare! Cochabamba, 24 oktober, 2012 Kära faddrar och gåvogivare! Nu är det än en gång vår här i Cochabamba, Bolivia, min tionde i ordningen och jag kan tillägga att det är ganska nyligt jag börjat kunna skilja

Läs mer

Jenny tipsar om böcker 6-9 år Londonmysteriet -Suzanne Mortensen

Jenny tipsar om böcker 6-9 år Londonmysteriet -Suzanne Mortensen Jenny tipsar om böcker 6-9 år Londonmysteriet -Suzanne Mortensen Del i serien Dickens detektivbyrå, som är en spännande serie om två modiga syskon som är medhjälpare åt en superskicklig och annorlunda

Läs mer

TV-kanaler som ingår i gruppavtalet med Telia

TV-kanaler som ingår i gruppavtalet med Telia TV-kanaler som ingår i gruppavtalet med Telia SVT1 Kanalplats: 1 Sveriges första tv-kanal som sänder allt från information, nyheter, debatt och dokumentärer till sport, barnprogram, serier, filmer och

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Bilder och minnesfragment Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Detta album består av mammas efterlämnade bilder, brev och andra sparade minnen som jag och syskonen tog hand om efter hennes död. Lelle,

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

LJUDBÖCKER FILM MUSIK TV-SPEL MEDIEJUKEBOXEN BIBLIOTEKS-TV INREDNING BIBLIOTEKSNYHETER SEPTEMBER 2015. The Water Diviner

LJUDBÖCKER FILM MUSIK TV-SPEL MEDIEJUKEBOXEN BIBLIOTEKS-TV INREDNING BIBLIOTEKSNYHETER SEPTEMBER 2015. The Water Diviner LJUDBÖCKER FILM MUSIK TV-SPEL MEDIEJUKEBOXEN BIBLIOTEKS-TV INREDNING BIBLIOTEKSNYHETER SEPTEMBER 2015 The Water Diviner Filmen i fokus på årets Bok & Bibliotek Gratisbiljetter till mässan och vår monter.

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag.

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag. Samhällsservice Cecilia och Jo han har en dotter som är 3 år. Hon he ter Astrid och går på förskolan. En dag när Cecilia hämtar Astrid ser hon det här anslaget. Jag förstår anslag. SOMMARFEST! Alla föräldrar

Läs mer

ALKEMISKA AKADEMIN ALKEMISK RESA TILL KATARERNAS SYDFRANKRIKE

ALKEMISKA AKADEMIN ALKEMISK RESA TILL KATARERNAS SYDFRANKRIKE ALKEMISKA AKADEMIN ALKEMISK RESA TILL KATARERNAS SYDFRANKRIKE Vi hälsar dig hjärtligt välkommen att följa med på en helande alkemisk pilgrimsresa till Katarernas, tempelriddarnas och Maria Magdalenas magiska

Läs mer

för arbetsresa till Milano, Italien den 12-17 november, samt medverkan på festivalen DansFabrik i Brest, Frankrike 16-26 mars 2014

för arbetsresa till Milano, Italien den 12-17 november, samt medverkan på festivalen DansFabrik i Brest, Frankrike 16-26 mars 2014 Redovisning av bidrag från Konstnärsnämnden inom dans - Lotta Melin KN 2013/7313 för arbetsresa till Milano, Italien den 12-17 november, samt medverkan på festivalen DansFabrik i Brest, Frankrike 16-26

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA. -Verb- Städa Laga mat Simma Lyssna på musik Snickra Skriva

EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA EMPATÌA. -Verb- Städa Laga mat Simma Lyssna på musik Snickra Skriva Städa Laga mat Simma Lyssna på musik Snickra Skriva Spela instrument Åka bil Skratta Springa Sova Flyga Måla Sporta Läsa Sy Data-/tv-spel Fika Handla Sjunga/rappa Åka skridskor Titta på TV Prata Mecka

Läs mer

Fräs, den lilla panterkatten

Fräs, den lilla panterkatten Fräs, den lilla panterkatten Det handlar om en liten kattunge som hade tappat bort sin mamma. Och så går han iväg, för han vill inte vara på ett ställe. Så hittar han ett hus och familjen som bor i det

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING APOKALYPSEN DET KOMMER ATT GÅ DÅLIGT LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 01

LÄRARHANDLEDNING APOKALYPSEN DET KOMMER ATT GÅ DÅLIGT LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 01 LÄRARHANDLEDNING APOKALYPSEN DET KOMMER ATT GÅ DÅLIGT LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 01 HEJ När du var 11 år, vad var du rädd för då? Vad hände i världen? Vad hände i ditt liv? Berättade

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Nya möjligheter för dig som visar film!

Nya möjligheter för dig som visar film! Nya möjligheter för dig som visar film! Tack vare unika avtal med ett flertal filmbolag, har Swedish Film möjligheten att låta dig sälja biljetter till filmvisningar som sker med DVD- eller Blu-Ray skivor.

Läs mer