Rapporten bör dessutom utformas så att den kan vara ett inriktningsdokument för Frigepo vid framtida renoveringar o dyl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapporten bör dessutom utformas så att den kan vara ett inriktningsdokument för Frigepo vid framtida renoveringar o dyl."

Transkript

1 Frigepo AB Översynsgruppen Översyn av interiörer i Frimurarhusets allmänna lokaler. 0. Sammanfattning. I kap 1 redovisar arbetsgruppen hur innebörd och begränsningar i utredningsuppdraget har tolkats. Den övergripande uppgiften är att i möjligaste mån återspegla Frimurarhusets stilhistoriska karaktär i lämnade förslag. Rapporten bör dessutom utformas så att den kan vara ett inriktningsdokument för Frigepo vid framtida renoveringar o dyl. I kap 2 återfinns arbetsgruppens sammansättning. I kap 3 har några historiska data sammanställts om utförda renoveringar av interiörerna och vissa ombyggnader i husets allmänna lokaler. I kap 4 föreslås att det nuvarande Skinnsofferummet på andra våningen ombildas till ett ämbetsmannarum samt att den igenstängda dörren till Johanneslogen åter öppnas upp. F d OM-rummet förordas bli ett sällskapsrum och rummet återfår det gamla historiska namnet Vapensalen. Den nuvarande Baren i Oscarsrummet avvecklas och ersätts med en Bar på hjul. Trappan upp till tredje våningen bör i fortsättningen vara huvudväg upp till Bibliotek och Polstjernans lokaler. Huvuddelen av museiverksamheten samlas till bibliotekslokalen och föreslås ingå i Bibliotekets ansvarsområde. Ett recipientrum inrättas i det gamla Övernattningsrummet. Biblioteket och alla rum på andra våningen utom Ämbetsmannarummet föreslås bli disponibla för Frigepos uthyrningsverksamhet. I kap 5 beskrivs kortfattat de allmänna lokalernas nuvarande tillstånd. Härutöver föreslås vilka restaureringar som bör göras samt inriktningen för möblering och inredning. I Riddarsalen bör de nuvarande masonitborden ersättas med moderna restaurangbord. Vapensalens gamla atmosfär återskapas i möjligaste mån. Till Vapensalen behöver det anskaffas nya bekväma sittmöbler. På tredje våningen återfinns husets enda unika miljö, med golv, väggar och tak från talet. Vi föreslår att all renovering sker mycket försiktigt. I kap 6 berörs förrådsproblematiken vid långtidsuthyrning till andra loger och föreningar samt eventuella behov av omklädningsutrymmen om frackobligatorium vid loge införs. 1 (12)

2 1. Innebörd och begränsningar. Inredningsförslagen bör återspegla husets stilhistoriska karaktär. Hänsyn måste således tas till att lokalerna blir ändamålsenligt möblerade för de verksamheter och aktiviteter som lämpligen kommer att äga rum i de olika rummen. Uppdraget avser inte husets logelokaler, kansliutrymmen (motsvarande), källarutrymmen, arkiv och exteriör. Några kostnads- och finansieringsförslag lämnas inte. Den ekonomiska aspekten måste vara närvarande vid bedömningar av lämnade förslag. Rapporten har utformats så att den efter beslut i Frigepos styrelse kan utgöra ett inriktningsdokument inför beslut om arbetsinsatser och/eller anskaffningar m m på kortare och längre tidshorisont. 2. Utredningsgrupp. Ragnar Larsson (sammankallande) Hans-Olov Bergkvist Per Mattson Lennart Nygren Urban Uhlin Alvar Wallinder (del av tiden) 3. Några historiska data Frimurarhuset byggs med Rustbädd på gamla läroverkstomten Sättningar i husgrunden som kräver förstärkningsarbeten Elektricitet dras in i huset (lades om 1935) De enkla träbänkarna i Johannessalen ersätts med ryggstödsförsedda soffor Logerum för mästargraden (III) byggs Centralvärme och vatten dras in Parkettgolv läggs in i Riddarsalen, fd OM-rummet, Oscarsrummet och Samlingssalen 1925 Omläggning av huvudtrappan från nedre våningen till övre hallen Köket. Restauranten säger upp kontraktet med logerna p g a svårigheter med varmhållning. Bröderna intar brödramåltiden på restaurang I Gevalias lägenheter görs förstärkningsarbete och omläggning av golven sker Takbalustraden i Johannessalen målas om och stjärnhimlen installeras Den nya orgeln invigs. (Bröderna Moberg, Sandviken) Bibliotek byggs i nuvarande köket En ny lokal för biblioteket byggs på tredje våningen. PS! Det nuvarande köket har tidigare varit såväl ämbetsmannarum och som bibliotek. Oscarsrummet 1962 Riddarsalen 1912 Vapensalen (12)

3 4. Lokaldisposition. 4.1 Första våningen. Den nuvarande dispositionen av lokalerna bedöms vara ändamålsenlig 4.2 Andra våningen. En fråga som bröderna återkommer till då och då är Barens placering och standard. Den nuvarande placeringen i Oscarsrummet är naturligtvis en central plats i våningen eftersom rummet är samlingsplats inför brödramåltiderna. Den nuvarande enkla Baren känns emellertid lite malplacerad tillsammans med riddarsköldarna och den dominanta tavlan av Oscar II. En nybyggd Bar med god standard i Oscarsrummet torde bli både utrymmeskrävande och kostsam. Härav följer att vi bör välja en annan plats eller lösning. Avsaknaden av bekväma sittplatser vid en logekväll är en annan fråga. Den nuvarande soffgruppen i Skinnsofferummet är utsliten och antalet platser alldeles för få. Rummet är dessutom en mix mellan ämbetsmannarum och sällskapsrum. Den nuvarande ordningen är tyvärr en konflikt mellan sällskapsrummets möjligheter till stil och ordning och ämbetsmannarummets karaktär som arbetsplats. F d OM-rummet är i sin tur underutnyttjat. Rummet torde kunna användas som sällskapsrum för såväl bröderna som Frimurarhusets Vänner. Det innebär att möblemanget bör helt eller delvis förändras. En Bar skulle också kunna byggas i f d OM-rummet. Alternativet har dock samma svagheter som Oscarsrummets. Om f d OM-rummet blir husets sällskapsrum kan Polstjernans behov av ämbetsmannarum tillgodoses i Skinnsofferummet. Det innebär att Skinnsofferummet blir ett låst rum som inte kan utnyttjas av Frimurarhusets Vänner. Museiverksamheten har hittills inte varit en prioriterad verksamhet. Husets historia är väl värd att beskrivas. Antalet historiskt frimureriska objekt är förhållandevis stort och borde katalogiseras och synliggöras för bröder och allmänhet. En möjlighet är att pröva om inte museet kan ingå i bibliotekets verksamhet och placeras på tredje våningen. Eftersom en fast Bar är både utrymmesbegränsande och dyrbar samtidigt som den inte tillgodoser alla behov; d v s allt från högtidsdagarnas till det lilla sällskapets behov vid uthyrning av delar av huset. Den fråga man kan ställa sig är om man inte ska pröva alternativet Bar på hjul. Vid brödramåltiden kan den då utnyttjas i Riddarsalen i stället för nuvarande provisoriska lösning med spritbord. Det sagda innebär troligen också att antalet matplatser kan utökas. Baren kan även användas i Samlingsrummet om t ex en drink skall serveras vid mottagande, o s v. 4.3 Tredje våningen. Hur tar man sig till Polstjernans lokaler på tredje våningen? För närvarande via den mycket branta trappan upp till Embetsmannarummet. Ett bättre alternativ torde vara att ta trappan upp till Biblioteket och därifrån vidare till Polstjernans lokaler. Härav följer att Biblioteket bör möbleras om för att få en förbättrad framkomlighet i rummet. 3 (12)

4 Biblioteket i sin tur bör användas för biblioteksverksamhet och som samlingsplats vid dispens i logeverksamheten samt av Frimurarhusets Vänner. Som tidigare nämnts bör den museala verksamheten samlas till Biblioteket. Övernattningsrummet används i dag både för frimurerisk verksamhet och som förrådslokal. Vi föreslår att rummet enbart används som recipientrum och möbleras därefter. 4.4 Namnsättning av vissa rum.. Gruppen har även diskuterat namnsättningen av vissa rum bl a f d OM-rummet. I äldre handlingar kallas det även för Vapensalen. F d OM-rummet är ett intetsägande namn för en utomstående person. Vårt förslag är istället det historiskt gamla namnet Vapensalen återinförs. Skinnsofferummet bör i sin tur benämnas Polstjernans Ämbetsmannarum. Övernattningsrummet bör även kallas efter sitt användningsområde, d v s Recipientrum. 5. Interiörer. 5.0 Gemensamt för huset. Det finns flera utrymmen i huset med målade väggar, tak och ådringsmåleri från 1900-talets början. Vid ommålning av väggar och snickerier kan äldre färgskikt undersökas för att få en uppfattning om hur rummen tidigare färgsatts. Dessa är kulturhistoriskt mycket värdefulla även om det gäller enfärgade väggar eller rum. Vid skador på dessa ytor går dessa att åtgärda genom rengöring och begränsad lagning. Gruppen har inte inventerat och föreslagit placeringar av tavlor, fotografier och mattor. Detta måste göras innan en eventuell renovering startas upp. Gruppen har inte heller funnit någon princip för placering av sköldarna i huset. Om det skall göras en omplacering av sköldarna bör man först ta fram en policy så att man lätt kan återfinna en gammal sköld och samtidigt styra placeringen av nya och äldre sköldar. Vi finner det tyvärr nödvändigt att i detta sammanhang ta upp frågan om renhållning och ordning i huset. Renlighet, ordning och stil ger goda förutsättningar för uthyrningsverksamheten och skapar ett incitament för brödernas trevnad. Ansvarsfrågorna och brödernas medverkan för / vid det löpande underhållet av huset bör ånyo aktiveras. Gruppen anser dessutom att en rök- och snuspolicy tas fram och att det tydligt skyltas upp i respektive rum om rökning är tillåten eller ej. 5.1 Bottenvåningen Vestibul, trapphus och trappa. Nuvarande status Ingångsdörren utgörs av gotiskt utformade ekdörrar. I trapphuset finns en toskansk pilasterutsmyckning. Bakom draperierna finns förvaring av städutrustning där också trappan till källaren finns. Trappan till andra våningen är försedd med trapphiss. Ljuslyktorna på trappväggen är tillverkade av broder Olof Ryner Frimurarhuset är byggnadsminnesförklarad (1987). Bland annat får inte vestibulen, trapphuset trappan byggas om eller rivas. 4 (12)

5 Ingångsdörrarna måste med det snaraste renoveras. Sköldarna som finns i anslutning till ingångsdörrarna flagnar, därför bör de restaureras och placeras på annat ställe i huset. Städutrymmet bör flyttas. Draperierna framför källaringången tas bort. Om städutrymmet måste vara kvar ersätts draperierna med vägg och dörr. Vestibulen från Gevalias entré Vestibulen från källartrappan Gevalias Kapprum. Användningsområde I första hand klädutrymme för Gevalia. I andra hand för Polstjernan. Får normalt inte användas av Frimurarhusets Vänner. Begränsat antal platser för ytterkläder. Den stilhistoriska miljön bör bibehållas, men torde kunna tåla en smärre förändring så att flera platser för ytterkläder skapas. Ett nytt lås placeras på dörren till Samlingsrummet. Gevalias kapprum Gevalias Samlingsrum. Användningsområde. Samlingsplats inför loge. Får inte användas av Frimurarhusets Vänner. I taket hänger en kristallkrona. Gåva av broder Jan Perman. Väggarna är dekorerade med OM-porträtt. I rummet finns glasskåp för förvaring av museiföremål. Gevalias Samlingsrum från kansliet Stolarna i rummet bör renoveras. Möbleringen i rummet behöver ses över för att undvika överbelastning. Fönsterväggen måste rengöras. Fönstren bör förses med gardiner. Museiföremålen som inte är exklusiva för Gevalia flyttas till Biblioteket. Gevalias Samlingsrum från entrén 5 (12)

6 5.1.4 Korridor till loge. Fotografier på tidigare ämbetsmän Inga åtgärder föreslås Ämbetsmannarum. Taket är i stuck med logens vapen i färg och andra dekorationer. I taket hänger en takkrona i mässing signerad Marcus Ax Gelbgjutare i Gävle tillika frimurare. Den spegel som finns i detta rum har broder Sten Björkenstam låtit logen få utnyttja. Taket behöver rengöras och vid behov restaureras. Möblerna ses över och i förekommande fall restaureras. Lampskärmarna på taklampan tas bort. Ämbetsmannarummet från kansliet Taket i Ämbetsmannarummet Ämbetsmannarummet från fönstret 5.2 Andra våningen Kapputrymme. Här står två fristående större klädställningar i stål och längs fönsterväggen finns två bänkar. Den nuvarande möbleringen innebär att utrymmet däremellan är mycket smalt vilket i sin tur medför problem med kökstransporterna till Riddarsalen. Skador på dörrar och vägg. I syfte att ge besökaren ett betydligt mera välkomnande intryck av våningen föreslår gruppen att de gamla fotografierna av äldre bröder tas bort. Istället pryds väggen med sköldar och frimureriska tavlor. Klädställningarna byts ut. Två längsgående klädställningar som passar in i miljön anskaffas. Spegeln flyttas till fönsterväggen. Kapputrymmets fönstervägg och dörrar förbättringsmålas. Knackplatta sätts upp på dörren till Samlingsrummet. Kapputrymmets fönstervägg Samlingsrummet. Fönsterväggen från Samlingsrummet Kapputrymmet mot Samlingsrummet 6 (12)

7 Användningsområde. Samlingsplats inför loge m fl. Får disponeras av Frimurarhusets Vänner. Skador på dörrarna. Rumsväggarna är målade i två olika färgnyanser.. För att skapa en enhetlig lugn karaktär i rummet målas toalettväggarna i samma färgnyans som övriga väggar i rummet. Dörrarna till rummet förbättringsmålas. Yttre dörren till Johannessalens förrum förses med lås. Eftersom rummet även kommer att disponeras av Frimurarhusets Vänner flyttas ämbetsmännens fotografier till Polstjernans Ämbetsmannarum; svärd och svärdställning till Johannessalen intill entrédörren. Skåp med frimurarglas tas bort. Rummet möbleras med skrivbord och stolar. Plats för en Rullbar reserveras. Vid behov kompletteras med sköldar och tavlor. Ingången Toaletter Svärdsställning och Ämbetsm. foto Oscarsrummet. Användningsområde. Samlingsplats inför loge och måltid. Får disponeras av Frimurarhusets Vänner. Fönsterväggen är dekorerad med vapensköldar (Karl XIII riddare) och långväggen domineras av Oscar II porträtt. Ytterligare en av de andra väggarna är förskönad med vapensköldar. Dessutom finns här en enkel Bar. Skador finns främst på dörrarna. Ta bort barluckan. Återställ väggen till ursprungligt skick d v s även med samma typ av panel som finns på de andra väggarna. Dörrarna förbättringsmålas. Väggen till förrådet dekoreras på samma sätt som de övriga väggarna. Eftersom rummet är brödernas väntrum i avvaktan på brödramåltid och loge samt önskemålet att få en mera stilenlig inredning som svarar upp mot rummets väggdekorationer föreslås att möblemanget, förutom de två halvmånborden, byts ut. De nya möblerna bör vara sittstolar (med eller utan karm) av sådan stilhistorisk modell att de platsar i ett Oscarsrum. Stolarna placeras längs med de tre fönsterlösa väggarna. Det gamla Barutrymmet torde krögaren behöva som förråd. 7 (12)

8 Oscarsrummet mot baren Oscarsrummet från Samlingsrummet Riddarsalen. Användningsområde Huvudsakligen matsal, ibland även som genomgångslokal. Får disponeras av Frimurarhusets Vänner. Taket och väggarna är målade i en renässansbetonad stil. Vattenskador finns i taket och på rummets norra vägg. Fasta hyllor finns längs väggarna. Salen är byggnadsminne d vs lokalen får inte byggas om eller rivas. Möbleringen utgörs av enkla masonitbord, tre modeller Wienerstolar (Thonet) och två soffor (Thonet) samt en orgel. Gruppen har låtit intendenterna inventera stolarnas kvalitet. Bristerna i stabiliteten är i huvudsak åtgärdade. Inledningsvis bör rummets väggar och tak rengöras för att kunna fastställa omfattningen av restaureringsbehoven. I syfte att öka sittkomforten bör masonitborden bytas ut och restaurangbord i motsvarande storlekar som nuvarande bord anskaffas. Wienerstolarna bör förses med dynor. För att skapa önskvärda förutsättningar för restauratören att förvara vissa tillbehör såsom saltoch pepparkar, sockerskålar, glas, kaffekoppar mm bör ett eller flera restaurangskåp anskaffas och placeras där nuvarande provisoriska spritbordet står. Plats bör även finnas för en Bar på hjul. Det är nödvändigt att pröva hur förrådsutrymmet som finns i Riddarsalen bör utnyttjas. Gruppen har inte tillräckligt faktaunderlag att ta ställning i frågan. Den frågan får lösas senare. Ingång Oscarsrummet och förrådet Riddarsalen från Oscarsrummet Spritbord och servisdelar i fönstren Vapensalen. (F d OM-rummet) 8 (12)

9 Användningsområde. Sällskapsrum. Får disponeras av Frimurarhusets Vänner. Färgsättningen av väggarna är inte helt lyckad om man ser till den stilhistoriska aspekten. Det nuvarande möblemanget uppfyller inte heller den önskvärda kvaliteten på ett sällskapsrum. Väggarna målas om. Den igensatta förrådsdörren spacklas så att konturen av en dörr försvinner. Rummet dekoreras med vapensköldar. En till två sittgrupper med bord anskaffas. Delar av nuvarande möblemang bibehålles. Eventuellt kan sittgrupperna kompletteras med de två Wienersofforna i Riddarsalen. Stora taklampan i Biblioteket flyttas tillbaka till Vapensalen. Musikanläggningen tas bort. Vapensalen från Riddarsalen Vapensalen mot Skinnsofferummet Vapensalen från Skinnsofferummet Polstjernans Ämbetsmannarum. (Skinnsofferummet). Användningsområde. Ämbetsmannarum. Rummet får således inte disponeras av Frimurarhusets Vänner Utställningsplats för äldre frimureriska prydnader. Rummet är möblerat med en utsliten sittgrupp och ett antal stolar av varierade kvalitet och modeller. Ett förvaringsskåp med ämbetsmannaprydnader är placerat framför en igensatt dörr till Johannessalen. Dörren användes tidigare som ingångsdörr för ämbetsmännen och OM vid loge. Längs fönsterväggen finns utställningsskåp för prydnader m m. Väggarna är prydda med ämbetsmannafotografier. Betydande målningsskador på dörren till lilla förrummet in till Johanneslogen. Målningsskadorna på dörrarna åtgärdas. Den igensatta mittendörren till Johanneslogen öppnas upp. Prydnaderna i de fasta glasskåpen vid fönsterväggen flyttas till Biblioteket. Dörren till Vapensalen förses med lås. Förändringarna innebär således att Ämbetsmannarummet är ett låst utrymme när det inte är logekväll. 9 (12)

10 Skinnsoffegrupp Utställning Igensatt dörr med skåp framför 5.3 Tredje våningen Trappa och trappavsats utanför biblioteket Användningsområde. Trappavsatsen kan utnyttjas som rökavdelning. Får disponeras av Frimurarhusets Vänner. Trappans väggar är målade i två olika färgnyanser. Trappavsatsens väggar har fuktgenomslag och kräver en totalrenovering. Med den tänkta större användningen av biblioteket ger utrymmet i trappavsatsen ett trångt och nästan farligt intryck. Urinoaren torde inte uppfylla moderna krav på standard. Trappans väggar målas i samma enhetliga färgsättning som den nedre trappans. Trappstegen förses med reflekterande band. På sikt bör även en trapphiss installeras. Trappavsatsens vägg mot yttertaket torde kunna flyttas ut ungefär en meter i syfte att ge ett varmt och stort mottagandeintryck. Trappavsatsens väggar och tak renoveras. När de nuvarande borden och klädställningarna har städats bort, torde utrymmet kunna fungera som ett rökrum med ett sittmöbelarrangemang. Urinoaren avvecklas. PS! Se även kap 6! Trappavsatsen Dörr till Biblioteket Biblioteket. Användningsområde. Biblioteksverksamhet. Seminarier (m m). Museiutrymme. Genomgångsrum. Får disponeras av Frimurarhusets Vänner. Rummets långsmala karaktär i kombination med de stora borden försvårar framkomligheten i rummet. Blomsterarrangemanget med artificiella blommor ger ett intryck att ha passerat bäst före datum. De audiovisuella hjälpmedlen ger ett ålderdomligt och byngligt intryck. Bokhyllorna med sina underskåp tar onödigt stor plats med hänsyn till boksamlingens storlek. 10 (12)

11 Gruppen kan för närvarande inte lämna ett komplett inredningsförslag med anledning av vi saknar flera underlag bland annat vilka möbler som kan disponeras. Följande riktlinjer föreslås dock: Undersök möjligheterna till annan placering av bokhyllorna. Hyllor för enbart böcker anskaffas. Riktlinjer tas fram för hur många sittplatser det bör finnas. Möblera utifrån det. Den stora taklampan flyttas till Vapensalen. Ordna en särskild utställningsplats för frimureriska museala föremål. De audiovisuella hjälpmedlen uppgraderas. Övrigt tas bort. Städa bort blomsterarrangemanget och onödiga möbler. Ingång från trapphuset Ingång till Embetsmannarum Bokhyllevägg Hall mellan Biblioteket och korridor till Polstjernans Embetsmannarum. Den lilla Hallen är genomgång från Biblioteket till logelokalen och vice versa. Golvets nivåskillnader måste åtgärdas. Hål i ytterväggen repareras och trappan till stjärnhimlen bör anpassas så den inte sticker ut Trappa till orgelläktaren. Trappan är av lejdartyp, d v s plansteget är kortare än sättstegets höjd. Det sagda innebär att den är olämplig för genomgångstrafik. För närvarande föreslår vi inga åtgärder Allmänt om tredje våningen utom biblioteket. Golv, väggar och tak bedöms vara från 1915-talet. Det vill säga, när lokalerna ställdes i ordning. Det är viktigt att vi kan bevara den unika miljön intakt så långt som möjligt. Vi föreslår att all renovering sker mycket försiktigt. För att förslaget skall kunna uppfyllas måste yrkeskunnig expertis anlitas Korridor och Blå rummet. Blå rummet är det är det rum som mest är i behov av renovering. Bland annat finns en stor spricka i väggen. Korkmattan är hårt sliten det är till och med hål i den. Gruppen föreslår sparsam möblering, endast de äldre träbänkarna (troligen från 1915) bör utnyttjas. De övriga möblerna bör städas bort. Korridor från Embetsmannarum Ingång från Biblioteket Korridor mot Embetsmannarum 11 (12)

12 5.3.7 Recipientrummet. (F d Övernattningsrummet) Rummet är en förrådslokal med en diverse prylar, allt från orglar till tomma papperskartonger. Vid loge används den för frimurerisk verksamhet. Vi föreslår att lokalen används för den frimureriska verksamheten och inreds av Polstjernan. Recipientrum 6. Övrigt. Ett eventuellt återinförande av frack som obligatorisk klädsel vid loge kan komma att skapa önskemål om ombytesutrymme, särskilt från de yrkesverksamma bröderna. Redan nu finns det önskemål om ombytesmöjlighet i huset. Gruppen har diskuterat frågan men lämnar inget förslag till lösning i avvaktan på ett eventuellt beslut. Vi vill dock visa på möjligheten att i stället för det föreslagna pausrummet på tredje våningen bygga ett omklädningsrum med låsbara klädskåp och tvättmöjligheter. Vid långtidsuthyrning till andra loger och föreningar torde vi behöva reservera vissa låsbara förrådsutrymmen för deras behov. Trappavsatsen på tredje våningen är en sådan yta som efter ombyggnad kan utnyttjas, vilket påverkar möjligheten att bygga ett pausrum eller ett omklädningsrum. Frimurarhusets Vänner torde inte behöva några särskilda förrådsutrymmen. Det ovan sagda innebär att innan beslut tas om renovering / ombyggnad av trappavsatsen måste ett komplettare beslutsunderlag finnas än dagens. 12 (12)

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Virserums sn, Hultsfreds kommun, Småland Richard Edlund Kalmar läns museum Byggnadsantikvariska rapporter maj 2006 KALMAR LÄNS MUSEUM Färgundersökning av väntsalen

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Medelpads Räddningstjänstförbund Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Av Lars-Göran Nyhlén Olycksutredare Postadress Besöksadress Telefon Från och med årsskiftet 2012 skall

Läs mer

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS Bakgrund och framtida behov av lokalen i projektet Rapport nr EKA 2003:11 2003-10-03 Författad av Åsa Svensson, Bengtsfors Kommun 1 1 Miljökontroll INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Göta hovrätt Ämbetsbyggnaden F003002

Göta hovrätt Ämbetsbyggnaden F003002 Göta hovrätt Ämbetsbyggnaden F003002 Antikvarisk medverkan i samband med invändiga förändringar Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:14 Anders

Läs mer

Kila kyrka. - ny läktarunderbyggnad. Antikvarisk kontroll. Kila prästgård 1:26 Kila Socken Västmanland. Helén Sjökvist

Kila kyrka. - ny läktarunderbyggnad. Antikvarisk kontroll. Kila prästgård 1:26 Kila Socken Västmanland. Helén Sjökvist Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:42 Kila kyrka - ny läktarunderbyggnad Antikvarisk kontroll Kila prästgård 1:26 Kila Socken Västmanland Helén Sjökvist Kila kyrka Ny läktarunderbyggnad Antikvarisk

Läs mer

RÅDHUSET I ÖSTERSUND FOTON BYGGNADSRITNINGAR MÖBELRITNINGAR MÖBELINVENTERING HISTORIK

RÅDHUSET I ÖSTERSUND FOTON BYGGNADSRITNINGAR MÖBELRITNINGAR MÖBELINVENTERING HISTORIK RÅDHUSET I ÖSTERSUND FOTON BYGGNADSRITNINGAR MÖBELRITNINGAR MÖBELINVENTERING HISTORIK RÅDHUSET I ÖSTERSUND Innehåll FÖRORD 3 HISTORISKA FOTON, EXTERIÖRER 5 HISTORISKA FOTON, INTERIÖRER 11 FASADRITNINGAR

Läs mer

Årsstämma 2007 i Bostadsrättsföreningen Stångåblick

Årsstämma 2007 i Bostadsrättsföreningen Stångåblick 2007-05-28/bw Årsstämma 2007 i Bostadsrättsföreningen Stångåblick En blick över Stångån från Stångåblick Plats: Lagerbladet, Snickaregatan 22 Datum: 2007-05-08 Utskriven: 2007-05-28 Justerad: 2007-xx-xx

Läs mer

Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun. Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto: H-E Hansson. SKYDDSBESTÄMMELSER

Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun. Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto: H-E Hansson. SKYDDSBESTÄMMELSER BILAGA 1 1 (5) Kulturmiljöenheten Hans-Erik Hansson Tel 026-17 12 98 hans-erik.hansson@x.lst.se Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto:

Läs mer

U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33

U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33 U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33 Kapellvägen 5 Överlåtelsebesiktning 2016-05-16 Adress Telefon Org nr E-post Bivägen 4 B 08-351222 556610-0169 info@husbesiktningsgruppen.se 19163 Sollentuna INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén Långvinds herrgård Detalj av fasaden. Utsidan är i komplett snickarglädje: hyvlad fasadpanel lagd i olika riktningar, lövsågade fönsteröverstycken, en stor veranda i två våningar, med svarvade stolpar

Läs mer

Gustav iii:s paviljong på Haga

Gustav iii:s paviljong på Haga restaurering 1930-talet Gustav iii:s paviljong på Haga Ragnar Hjorth Vid tiden för Hagapaviljongens restaurering fanns redan en tradition av att ersätta 1800-talets tillägg och dovare interiörer i slott

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Vi kan väl börja utanför. Ja jo,

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift Kristine kyrka Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:23 Anders Franzén

Läs mer

Lägenhetsdörrar. Historik

Lägenhetsdörrar. Historik Lägenhetsdörrar Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Lägenhetsdörrarna är en viktig del av trapphusets utformning. De kan vara målade eller utformade i samma stil som ett välbevarat trapphus. Idag

Läs mer

Att vända intresset bort från dörrarna

Att vända intresset bort från dörrarna Att vända intresset bort från dörrarna Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande exemplet beskriver ett särskilt boende för

Läs mer

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Rullstolshissar Rullstolshissar är vertikalhissar eller trapphissar med lätt konstruktion vilka i allmänhet lämpar sig för ganska små nivåskillnader. I nybyggen måste personhiss användas för förflyttning

Läs mer

Allmän information och trivselregler för boende i Bostadsrättsföreningen Ångpannan 16

Allmän information och trivselregler för boende i Bostadsrättsföreningen Ångpannan 16 Allmän information och trivselregler för boende i Bostadsrättsföreningen Ångpannan 16 1 Vår gemensamma egendom omfattar - förutom de individuella lägenheterna med tillhörande vindsförråd - trapphus, gemensam

Läs mer

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening. Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Hammarbystugan Rapport 2014:15 Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Läs mer

DOKUMENTATION AV KV LYCKAN, STORGATAN 40, SUNDSVALLS KOMMUN.

DOKUMENTATION AV KV LYCKAN, STORGATAN 40, SUNDSVALLS KOMMUN. Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningen Rapport nr 2005:23 Anette Lund/Lars-Erik Sjögren DOKUMENTATION AV KV LYCKAN, STORGATAN 40, SUNDSVALLS KOMMUN. INNEHÅLL Bakgrund...3 Bygglovarkiv Sundsvalls

Läs mer

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Temat för den här handledningen är bostäder. Syftet är att ge en inblick i hur vi har bott i Sverige förr. Syftet är också att

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt 1 (5) BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1 UNDERHÅLLSPLAN 1. Objekt Föreningen äger och förvaltar fastigheten Briggen 1, Lidingö Stad. Tomten har en areal av 1 920 kvadratmeter och har förutom byggnaden gräsmattor

Läs mer

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll Uppdragsnr: 10177948 Daterad: 2013-09-23 Reviderad: Handläggare: Malin Hjort Tillgänglighetsinventering Oxelösund För skolor, förskolor och kommunala offentliga lokaler, grupp- och äldreboenden Status:

Läs mer

C U R M A N S V l L L O R Byggnadsminne, fastigheten Kyrkvik 3:1 Lysekils kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt

C U R M A N S V l L L O R Byggnadsminne, fastigheten Kyrkvik 3:1 Lysekils kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Utvändig ommålning av C U R M A N S V l L L O R Byggnadsminne, fastigheten Kyrkvik 3:1 Lysekils kommun B O H U S L Ä N S M U S E U M Rapport 2005:28

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING 2014-03-12 ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Åre Bastugärdet 4 Tallstigen 6, 830 05 Järpen Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-123530 Organistaionsnummer: 556669-0144, F-skattesedel www.oktopal.se

Läs mer

Uteserveringar i Borås Stad

Uteserveringar i Borås Stad Uteserveringar i Borås Stad Bild: Superstudio INLEDNING INLEDNING Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Odengatan 46 A-B Kv Trädgårdsmästaren 7 Stockholm SAKKUNNIG FÖR KULTURVÄRDEN enl. PBL SLUTREDOVISNING 2013-09-24 Adress: Ekensbergsvägen 75, 169 31 Solna Org nr: 556667-6101. Tel: 08-734 07 90 SAKKUNNIG

Läs mer

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION RAPPORT BRF PRIORN, HISSINSTALLATION 2012-06-25 Uppdrag: 241403, Brf Priorn Titel på rapport: Brf Priorn, Hissinstallation Status: Förhandskopia Datum: 2012-06-25 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 1 Innehållsförteckning Vilket skötbord ska man välja?... 3 Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 Fasta skötbord Budget... 6 Fast... 7 Björk... 8 Mäta... 9 Eldrivna höj- och sänkbara skötbord

Läs mer

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus NACKASALEN Konst i Nacka stadshus Nackasalen ritades främst av arkitektfirman Aperto AB. Den rymmer 58 sittande personer vid bord, och 100 ej bord. Nackasalen har en hög genomströmning av människor och

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

Inventarielista Göta Hotell, 2016-03-03

Inventarielista Göta Hotell, 2016-03-03 Inventarielista Göta Hotell, 2016-03-03 Plan 1 (bottenvåning) Restaurangkök (maskiner generellt från 2000-2001 om inte annat anges): Bild nr 1-9 Frysskåp (GRAM), 220x80, egen kompressor Kylbänk (GRAM),

Läs mer

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga SÄKERHETSDÖRRAR Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga 0 Ska dörrbyte finansieras av föreningen eller enskild medlem? Styrelsen önskar att medlemmarna avgör

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen. UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan

Stadsbyggnadsförvaltningen. UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan Stadsbyggnadsförvaltningen UTESERVERINGAR på offentlig plats i centrala Trollhättan Stadens offentliga platser har stor betydelse för intrycket av stadens miljö. För utvecklingen av hela staden är det

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

ALGOT Förvaring för hela hemmet

ALGOT Förvaring för hela hemmet Bygg hela vägen upp till taket för att utnyttja varenda kvadratcentimeter, utan att använda så mycket golvyta. Välj metallhyllplan vid förvaring av tunga saker. Metallhyllplan med måtten 80x38 tål belastning

Läs mer

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler Rapport över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Cirkus Cirkörs lokaler på Värdshusvägen 7 i Alby för att identifiera ev. hinder mot tillgänglighet för

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun 1 (7) Kulturmiljöenheten Eva Dahlström Rittsél 08 785 50 64 Kista hembygdsgård Staffan Lundqvist Norrsund 2005 760 40 Väddö Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje

Läs mer

Schlytersvägen 35 39 Aspudden

Schlytersvägen 35 39 Aspudden Foto: Patrik Engström Schlytersvägen 35 39 Aspudden MI www.diligentia.se L JÖ MÄRKT TR YCKSAK 341 376 Renovering och modernisering dat 2013-02-05 Spis med häll och inbyggd ugn. Integrerad kyl och frys.

Läs mer

världsarvsgården JON-LARS

världsarvsgården JON-LARS världsarvsgården JON-LARS Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. on-lars i Långhed ståtar med den största byggnaden

Läs mer

Allmän information och ordningsregler för oss som bor i Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparken

Allmän information och ordningsregler för oss som bor i Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparken Ordningsregler gällande för Brf Heleneborgsparken Allmän information och ordningsregler för oss som bor i Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparken Vår gemensamma egendom omfattar tvättstuga, bastu, motionsrum,

Läs mer

POUSETTE & CO RENOVERING AV TRAPPHUS, KÄLLARGÅNGAR OCH NYTT GÄSTRUM SKISSFÖRSLAG BRF LUSTGÅRDEN, PARADISGATAN 12 2015-12-01

POUSETTE & CO RENOVERING AV TRAPPHUS, KÄLLARGÅNGAR OCH NYTT GÄSTRUM SKISSFÖRSLAG BRF LUSTGÅRDEN, PARADISGATAN 12 2015-12-01 RENOVERING AV TRAPPHUS, KÄLLARGÅNGAR OCH NYTT GÄSTRUM Målet med renoveringen av trapphus, källargångar och korridorer är förutom att underhålla fastigheten att skapa välkomnande, ljusa trivsamma och trygga

Läs mer

Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun

Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun TILLBYGGNAD AV GRAVKAPPELLET Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:19 Anette Lund Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

Utdrag ur tryckta och ajourhållna ekonomiska kartor är återgivna enligt tillstånd: Lantmäteriet. Ärende nr MS2007/04833.

Utdrag ur tryckta och ajourhållna ekonomiska kartor är återgivna enligt tillstånd: Lantmäteriet. Ärende nr MS2007/04833. Göberga gård Antikvarisk medverkan i samband med partiell omläggning av gaveltak på mangårdsbyggnaden. Linderås socken i Tranås kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:40

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007.

Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Sovrum med angränsande badrum. Genom att välja färger som är lugnande och tilltalande skapas en harmoni mellan rummen. Bild från IKEA katalogen 2007. Inter IKEA Systems B.V. Här

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BOSTADSFÖRENINGEN BERGGÅRDEN

VÄLKOMMEN TILL BOSTADSFÖRENINGEN BERGGÅRDEN VÄLKOMMEN TILL BOSTADSFÖRENINGEN BERGGÅRDEN Du bor i en av Sundbybergs äldsta bostadsföreningar. Den bildades redan 1920 och fungerar fortfarande som en ekonomisk förening, det vill säga vi bestämmer själva

Läs mer

NÄR KOMMER NI TILL MIN PORT?

NÄR KOMMER NI TILL MIN PORT? Praktisk information INFÖR STAMBYTET Hej! I januari 2016 kommer vi att påbörja stambytet på din gård. Vi börjar i port 31 och fortsätter port för port fram till 36:an. I detta brev försöker vi besvara

Läs mer

2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ändring och hävande (3 kap 14-15 )

2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ändring och hävande (3 kap 14-15 ) 2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ändring och hävande (3 kap 14-15 ) 2014-01-01 2 (10) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Solifer Artic 480. av Markus Vesala

Solifer Artic 480. av Markus Vesala Solifer Artic 480 av Markus Vesala Solifers för närvarande minsta modell, Solifer Artic 480 MHP. En husvagn som överraskar inuti tack vare sin stora förvaringsutrymme under sängen bak i vagnen. Denna hade

Läs mer

Arbetsbeskrivning över Arbetsgrupperna i BRF Rosendal Större 25

Arbetsbeskrivning över Arbetsgrupperna i BRF Rosendal Större 25 Arbetsbeskrivning över Arbetsgrupperna i BRF Rosendal Större 25 Tvättstugsgruppen Ansvarar för att all utrustning i tvättstugan fungerar. Kontaktar ordförande om någon utrustning är trasig eller bör bytas

Läs mer

Fasett. Fasett utnytjar varierad repetition för att skapa ett mönster av ljus och skuggor, detta förstärks yterligare under rörelse när man går förbi.

Fasett. Fasett utnytjar varierad repetition för att skapa ett mönster av ljus och skuggor, detta förstärks yterligare under rörelse när man går förbi. Fasett Trapphus 6, byggt år 1964. Arkitekt: Svenska Bostäders Arkitektkontor. 62 fastighetsboxar, Miljö / Mervärde Fasett utnytjar varierad repetition för att skapa ett mönster av ljus och skuggor, detta

Läs mer

Dags att renovera. Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34

Dags att renovera. Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 Dags att renovera Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 Nu är det dags för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 att få renoverat i huset, på gården och inne i lägenheten. Det är mycket som

Läs mer

Västerfärnebo kyrka. Renovering och nytillverkning av lanterninfönster. Antikvarisk kontroll. Färnebo Klockargård 2:1 Västerfärnebo socken Västmanland

Västerfärnebo kyrka. Renovering och nytillverkning av lanterninfönster. Antikvarisk kontroll. Färnebo Klockargård 2:1 Västerfärnebo socken Västmanland Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:20 Västerfärnebo kyrka Renovering och nytillverkning av lanterninfönster Antikvarisk kontroll Färnebo Klockargård 2:1 Västerfärnebo socken Västmanland Helén Sjökvist

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

Upplevelse för kunden ergonomi för medarbetarna: Gráficas Varias affärslokaler i Barcelona

Upplevelse för kunden ergonomi för medarbetarna: Gráficas Varias affärslokaler i Barcelona Reportage Upplevelse för kunden ergonomi för medarbetarna: Gráficas Varias affärslokaler i Barcelona Arkitekt (ombyggnad): Pere Pujol Rosell, Sant Sadurní d'anoia, Spanien Interiördesign: Maria Esteban

Läs mer

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar BRF Leporiden 1 Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar Information inför extra föreningsstämma 2/12 i Frälsningsarmens lokaler på Hornsgatan 96. Våra hus är 50 år gamla, byggda

Läs mer

Något om hovrättens historia

Något om hovrättens historia Något om hovrättens historia Sverige finns numera sex hovrätter. Äldst av dessa är Svea hovrätt, som inrättades år 1614, följd Göta hovrätt i Jönkö- Iping (1634) och Hovrätten över Skåne och Blekinge (1820).

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Fastighet Visningen Brf Visningen Visningsgatan 10 i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Brf Visningen Kv Visningen Visningsgatan 10 117 99 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

SID 1 (5) Trivselregler Brf Tjället 6

SID 1 (5) Trivselregler Brf Tjället 6 SID 1 (5) Trivselregler Brf Tjället 6 SID 2 (5) Affischering Det är inte tillåtet att affischera i de gemensamma utrymmena samt på fastighetens utsida och tomt. Andrahandsuthyrning Andrahandsuthyrning

Läs mer

Släktrummen (rum 312-314)

Släktrummen (rum 312-314) Långvinds bruk När man studerar de viktiga årtalen i Långvinds historia så påminner det om många andra järnbruk vid Bottenhavet. Det grundades i slutet av 1600-talet. År 1721 kom ryssarna och brände, och

Läs mer

Lägenhet 1 - Claudelinska salen Lägenhetsyta Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna)

Lägenhet 1 - Claudelinska salen Lägenhetsyta Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna) VVS K/F KÖK DM ENTRÉ UTEPLATS 8m 2 Lägenhet 1 - Claudelinska salen Enligt Svensk Standard: 60 m 2 Användbar golvyta: 64,1 m 2 (inklusive golvytan i fönsternischerna) Husets finaste rum, den Claudelinska

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer

Välkommen till Lostigen 10

Välkommen till Lostigen 10 Välkommen till Lostigen 10 Möjlighet till framtida drömboende! Välplanerad tvåa - visst renoveringsbehov - balkong! Välkommen till denna mycket tilltalande och välplanerade tvårummare med balkong. Bostaden

Läs mer

En skattkista bland bergstopparna

En skattkista bland bergstopparna inredning En skattkista bland bergstopparna alpstugedröm för hela släkten Efter att i flera år ha arbetat med historiska hus, moderna byggnader och modern design tog sig Mirko Beetschen och Stéphnae Houlmann

Läs mer

Ett hus och dess historia

Ett hus och dess historia Del 4: Sagan om Koppargrytan Ett hus och dess historia Från klädrum och arbetarhus till modern restaurang Arbetarhuset (nuvarande Koppargrytan) är industriparkens äldsta byggnad och byggdes troligen vid

Läs mer

ORDNINGSREGLER BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN

ORDNINGSREGLER BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN Det här bör du veta om föreningens ordningsregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376 Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg MILJÖMÄRKT TRYCKSAK www.diligentia.se 341 376 Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Renovering och modernisering dat 2013-09-12 Helkaklat badrum med möjlighet

Läs mer

LUNDBY GAMLA PRÄSTGÅRD,VIBY Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke

LUNDBY GAMLA PRÄSTGÅRD,VIBY Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke UNDERSÖKNING AV FARSTUN LUNDBY GAMLA PRÄSTGÅRD,VIBY Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke Farstun i Viby gamla prästgård 2012 Antikvarisk utredning och dokumentation före och under restaurering 2012 Reviderad

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

REPRESENTATIV CENTRUMLÄGENHET i vån I, 3-4 R+K 120 m 2, Ålandsvägen 53

REPRESENTATIV CENTRUMLÄGENHET i vån I, 3-4 R+K 120 m 2, Ålandsvägen 53 REPRESENTATIV CENTRUMLÄGENHET i vån I, 3-4 R+K 120 m 2, Ålandsvägen 53 Presentation En rymlig och mycket representativ lägenhet i kaptensgård på Ålandsvägen 53 i Mariehamn. Lägenheten omfattar hela våningsplan

Läs mer

HSB Brf Tanto Stambyte 2015 11 17. Vanliga frågor från medlemsmöten okt nov 2015

HSB Brf Tanto Stambyte 2015 11 17. Vanliga frågor från medlemsmöten okt nov 2015 Vanliga frågor från medlemsmöten okt nov 2015 Informationsbroschyren I informationsbroschyren redovisas generella lösningar för tänkt utförande av stambyte. Andra lösningar kommer att behöva anpassas framförallt

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING 2015-06-08 ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Härnösand Skog 1:35 Ytterskog 204, 870 10 Älandsbro Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-123530 Organistaionsnummer: 556669-0144, F-skattesedel www.oktopal.se

Läs mer

HIMMELSTORPSGÅRDEN, HIMMELSTORP NR 1 KRAPPERUP 19:1

HIMMELSTORPSGÅRDEN, HIMMELSTORP NR 1 KRAPPERUP 19:1 HIMMELSTORPSGÅRDEN, HIMMELSTORP NR 1 KRAPPERUP 19:1 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK MEDVERKAN 2013 HÅLTAGNING I SÖDRA LÄNGANS VÄSTRA GAVEL RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 5 Objekt

Läs mer

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4 FINSPÅNG Byggnadsinventering 1971-1979 Del 4 av 4 Digitaliserad och återutgiven 2012 Del 4 - Byggnadsinventering 1971-1979 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-85 033 E-post: post@finspang.se

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING HÄGRA 4:44 2011-11-01 ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Krokom Hägra 4:44 Åvägen 14, 835 33 Krokom Independia Norr AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-12 35 30 Organisation Nummer: 556669-0144, F-skattesedel

Läs mer

Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet

Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet Hej och välkommen till kartan över Key-huset på Linköpings Universitet Del I Här följer en beskrivning av Key-huset samt dess lokaler och närområden. Övergripande är huset kvadratformat med undantag för

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Det var år 2000. Hans och Sonja

Det var år 2000. Hans och Sonja Giftfritt äktenskap De var arbetslösa, sjuka och ingen trodde på deras idéer. Men visionen att få arbeta professionellt med giftfria linoljefärger höll modet uppe på Hans och Sonja Allbäck. I dag anlitas

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

En balansakt. familjehemmet

En balansakt. familjehemmet 50 inredning En balansakt Förr om åren kom Köpenhamnsborna hit för att få se ryska, fina damer. I dag är huset ett modernt familjehem där en balans mellan ytterligheter karaktäriserar inredningen. STYLING

Läs mer

Örnsbergs Scoutkår. Styrelsemöte 7 oktober 2012, kl 17.00. Rotundan. 1. Utvärdering och bidragsansökning för sommarlägret 1719 skall skrivas färdigt.

Örnsbergs Scoutkår. Styrelsemöte 7 oktober 2012, kl 17.00. Rotundan. 1. Utvärdering och bidragsansökning för sommarlägret 1719 skall skrivas färdigt. Örnsbergs Scoutkår Styrelsemöte 7 oktober 2012, kl 17.00 Rotundan Sammanfattning av beslut 1. Utvärdering och bidragsansökning för sommarlägret 1719 skall skrivas färdigt. 2. En lista över saker som bör

Läs mer

Svar på angående kommande stambyten i Bergshamra

Svar på angående kommande stambyten i Bergshamra Svar på angående kommande stambyten i Bergshamra Varmt tack för interpellationen i ett aktuellt ämne. Låt mig börja med en lite längre bakgrund som krävs för att sätta interpellantens olika påståenden

Läs mer

Information inför renoveringen

Information inför renoveringen Information inför renoveringen MÖTESANTECKNINGAR Sundbyberg 5 oktober 2015 Hej och tack till alla er som deltog på informationsmötet och ställde frågor. Här kommer som utlovat en sammanfattning av vad

Läs mer

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4 Dags för kompletterande STAMBYTE Mamsellstigen 4 Hej! Huset som du bor i stambyttes för cirka 10 år sedan. Efter vattenskada samt avloppsproblem har vi filmat stammarna och upptäckt att vissa inte blivit

Läs mer

Aschanska gården Restaurering av papptak i Aschanska gården, Guldsmeden 2

Aschanska gården Restaurering av papptak i Aschanska gården, Guldsmeden 2 Antikvarisk medverkan Aschanska gården Restaurering av papptak i Aschanska gården, Guldsmeden 2 Eksjö stad i Eksjö kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:26 Anders Franzén

Läs mer

STADGAR. för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM

STADGAR. för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM STADGAR för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM 1 STADGAR för Bostadsrättsföreningen Västertorp i Stockholm 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Västertorp i Stockholm.

Läs mer

"Påhittigheten som blommar under slöj d lektionerna ska synas i hela skolan!' Slöjdlärare Stig Frögren.

Påhittigheten som blommar under slöj d lektionerna ska synas i hela skolan!' Slöjdlärare Stig Frögren. "Påhittigheten som blommar under slöj d lektionerna ska synas i hela skolan!' Slöjdlärare Stig Frögren. 150 Eleverna på Borgsmoskolan i Norrköping har i flera år använt slöjdtimmarna till att göra stora

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Timrå Södra Lundevallen 5:1 Pimpelvägen 17, 860 30 Sörberge Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-12 35 30 Organisation Nummer: 556669-0144, F-skattesedel www.oktopal.se

Läs mer

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Antikvarisk rapport Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Malmö kyrkliga samfällighet, Malmö socken i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2013:006 Lina Bjermqvist Malmö Museer Box

Läs mer

Sammanfattning av hyresgästernas uppfattningar vid upprustning av kvarteret Fresken i Blåsut 2001-2002

Sammanfattning av hyresgästernas uppfattningar vid upprustning av kvarteret Fresken i Blåsut 2001-2002 Fresken Sammanfattning av hyresgästernas uppfattningar vid upprustning av kvarteret Fresken i Blåsut 2001-2002 Att gammal charm är bevarad: spegeldörrar, rosett i taket etc (Skriven kommentar till frågan

Läs mer

Inredningsförslag Duvhöksvägen

Inredningsförslag Duvhöksvägen Inredningsförslag Duvhöksvägen Uppsala 2010-11-19 SHOK07-03-2005 Pernilla Larsson Petra Hedin Gillestuga Förutsättningar: Ett varmt och inbjudande umgängesrum där vuxna och barn kan umgås, en härlig avkopplande

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer