1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad 1 4. Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad 1 4. Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut"

Transkript

1 Vice ordförande Kristina Lutz (M) hälsar de nya ersättarna Hanna Egeltoft (V) och Jonathan Lindgren (KD) välkomna till nämnden. 1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering Beslut 1. Vice ordförande Kristina Lutz (M) utses att tillsammans med ledamot Maria Bergström (MP) justera dagens protokoll. 2. Protokollet ska justeras den 24 mars 2016 hos nämndsekreteraren på Björkhagsplan 6, Björkhagen, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 3 Godkännande av dagordning Beslut Stadsdelsnämnden fastställer förslaget till dagordning med tillägg av 28, som behandlas efter 15 som behandlas efter 12 samt att behandlas efter 21.

2 Anmälan av protokolljustering Beslut Anmäls att stadsdelsnämndens protokoll från sammanträdet den 4 februari 2016 justerades den 16 februari. 5 Information från stadsdelsförvaltningen Stadsdelsdirektör Denise Melin lämnar följande information till nämnden: Måndagen den 11 april mellan klockan kommer den som vill starta företag att kunna träffa Stockholms stad, Skatteverket, Almi och Start-up Stockholm i Skarpnäcks kulturhus. Äldrenämnden och socialnämnden har beslutat om en handlingsplan gällande att förbättra socialsekreterarnas och biståndshandläggarnas arbetsmiljö och arbetssituation. Nämnden kommer löpande informeras om hur arbetet med handlingsplanen fortskrider i Skarpnäck. Samtliga ledamöter i nämnden bjuds in till referensgrupp för det lokala utvecklingsprogrammet den 7 april klockan till i Skarpnäcks kulturhus. Från klockan arrangeras en workshop i kulturhuset, i samarbete med Sensus, för att skapa bredare och fler aktiviteter för barnfamiljer och ungdomar. Föreningar, rörelser, nätverk och andra som vill bidra med tankar och idéer till en workshop är välkomna. Detta är en del av stadsdelsförvaltningens community work.

3 Avdelningschef Lars-Gunnar Winsa lämnar följande information: Avdelningen för individ- och familjeomsorg arbetar med unga vuxna som står långt från arbetsmarknaden. Dagens tema innan nämnden var ArbSam, arbetslivsinriktad samverkan. Olika enheter inom avdelningen samverkar för att hjälpa personer till egen försörjning, främst genom arbete eller studier. Förvaltningen har också startat en ungdomsgård för personer mellan 18 och 25 år i Skarpnäck. Tidigare var den i kulturhuset men den har flyttat till parkleken Skarpa by. Antalet hushåll med ekonomiskt bistånd ligger relativt bra i jämförelse med budget men medelbidraget är något högre än budget.

4 Nämndens frågor till förvaltningen Ledamot Johan Brege (M) undrar hur många illegala bosättningar det finns inom stadsdelsområdet och var dessa är. Stadsdelsdirektör Denise Melin berättar att vi har en bosättning i Flaten och att avhysning snart kommer att ske. Det finns också ett tomt tält på Bergsrådsgränd och den platsen bevakas. Johan Brege (M) berättar vidare att bagisborna önskar en fungerande cykelpump. Utredare Inger Bogne förklarar att trafikkontoret ansvarar för cykelpumparna. Tjänstgörande ersättare Andreas Holubec undrar om förvaltningen känner till att ungdomar röker heroin. Avdelningschef Lars-Gunnar Winsa berättar att de känner till att det förekommer men i mycket begränsat antal. Ungdomsgårdarna har inte noterat problemet. Andreas Holubec önskar dessutom mer information om vad som kommer att hända med projektet Skarpnäckslyftet. Ska det göras om? Kommer det att få ny form? Stadsdelsdirektör Denise Melin berättar att alla stadsdelar har fått i uppdrag att formulera ett lokalt utvecklingsprogram. Detta baserar sig på den sociala hållbarhetskomissionens rapport Skillnadernas Stockholm. Staden har avsatt 3.6 miljoner kronor för arbetet med det lokala utvecklingsprogrammet och mycket av det kommer att gå till Skarpnäckslyftet. I dagsläget sammanställs statistik och material som i nästa skede kommer att analyseras. Detta kommer senare att visa vad vi behöver jobba med och detta kommer att vara fortsättningen på Skarpnäckslyftet.

5 Ersättare Gunnar Caperius (C) undrar om förvaltningen känner till att rektor för Skarpnäcks skola tagit fram ett förslag som skulle möjliggöra en renovering av skolans lokal, och byggandet av en hall på en del av grusplanen på Kärrtorps BP (vid Skarpnäcks skola). Utredare Inger Bogne meddelar att förvaltningen inte känner till planen men att behovet av renovering är känt. Ledamot Claes Elmgren (S) berättar att även han känner till problemet och att nämnden gemensamt skulle kunna engagera sig i det. Ersättare Marie Hurtig (M) undrar hur arbetet kring säkerhet fungerar på förskolorna. Detta var inte med i ärenden om kvalitetsgarantier. Avdelningschef Jan-Eric Johansson svarar att mycket görs för att säkerställa barnens trygghet. De flesta möbler är anpassade efter barnens storlek med det är viktigt att även beakta förskolepersonalens arbetsmiljö.

6 Fördelning av demokratibidrag BESLUT beslutar följande: 1. Demokratibidrag beviljas enligt förvaltningens förslag. 2. Bidragen finansieras med demokrati- och utvecklingsmedel. 3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16), daterad har tidigare beslutat att stärka arbetet med att säkra demokratisk och social hållbarhet inom stadsdelsområdet. Ett led i arbetet är att bevilja demokratibidrag till föreningar som bidrar till detta. Den totala summan som maximalt kan beviljas är kr. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beviljar demokratibidrag för kronor enligt förvaltningens förslag. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

7 Fördelning av föreningsbidrag 2016 BESLUT beslutar följande: 1. Föreningsbidrag beviljas enligt förvaltningens förslag. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad I verksamhetsplanen för 2016 har stadsdelsnämnden avsatt kronor för lokala föreningsbidrag. I anslagen för föreningsbidrag ingår också hyreskostnader för lokaler som används av pensionärsföreningarna. Fördelningen är gjord utifrån stadsdelsnämndens riktlinjer för föreningsbidrag. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beviljar föreningsbidrag för kronor enligt förvaltningens förslag. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

8 Jäv Ledamot Emelie Sundberg (S) samt ledamot Eva Ångström (M) deltog ej i ärendet på grund av jäv.

9 Fyllnadsval för s sociala delegation BESLUT beslutar följande: 1. Nämnden utser Hanna Egeltoft till ledamot i nämndens sociala delegation för resten av år Nämnden godkänner ersättaren Gunnar Caperius avsägelse av uppdraget i nämndens sociala delegation. 3. Nämnden utser David Callgren till ersättare i nämndens sociala delegation för resten av år Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad Kommunfullmäktige beslutade att godkänna avsägelse från Marie Näslund (V), ersättare i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Marie Näslund (V) har även varit ledamot i nämndens sociala delegation. Gunnar Caperius (C), ersättare i, har avsagt sig uppdraget som ersättare i stadsdelsnämndens sociala delegation. I och med detta föreslås nu godkännande av avsägelsen samt ett fyllnadsval till delegationen. Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden utser Hanna Egeltoft (V) till ledamot, efter Marie Näslund, samt David Callgren (M), till ersättare efter Gunnar Caperius, i stadsdelsnämndens sociala delegation för resten av år 2016.

10 Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

11 Medborgarförslag angående röjning av en gammal gångväg mellan Kanslersvägen och Skarpnäcksvägen Svar på medborgarförslag BESLUT beslutar följande: Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar på medborgarförslaget. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /15) daterad överlämnade ett medborgarförslag till förvaltningen för beredning. Skrivelsen innehåller ett förslag om att en gammal promenadväg röjs fram. Förvaltningen anser att det är ett bra förslag att återskapa den gamla promenadvägen med kringliggande ytor. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

12 Medborgarförslag angående elljusspår i naturområden Svar på medborgarförslag BESLUT beslutar följande: Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar på medborgarförslaget. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad överlämnade ett medborgarförslag till förvaltningen för beredning. Skrivelsen innehåller ett förslag om att elljusspår anläggs från den nya bebyggelsen i Sköndal, vidare mot Orhem och skogarna runt Flatensjön. Även ett elljusspår runt Flatensjön efterfrågas. Förvaltningen instämmer i att möjligheterna att promenera eller springa på utmärkta slingor i Flatens naturreservat behöver förbättras. Förvaltningen har också uppmärksammat att kopplingen till den nya bebyggelsen i Sköndal behöver stärkas och att nya slingor och målpunkter behövs. Ett elljusspår runt sjön är däremot inte aktuellt. Förvaltningen anser att det skulle inkräkta för mycket på känslan av orörd vildmark, vilket uppskattas av många. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut.

13 Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

14 Riktlinjer för representation och mutor BESLUT beslutar följande: Riktlinjer för representation och mutor enligt tjänsteutlåtandet godkänns. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad Nämnden antog riktlinjer för representation och mutor. En revidering av stadens riktlinjer om mutor och representation gjordes av kommunstyrelsen Riktlinjerna är uppdaterade med hänsyn till ändringar i lagstiftning med mera, som trätt i kraft fram till den 1 september Vissa tillägg och justeringar har också skett mot bakgrund av senaste versionen av den så kallade Näringslivskoden (reviderad den 20 november 2014). Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

15 Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Svar på remiss T från trafiknämnden BESLUT beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar på remissen. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /15) daterad Ett förslag till parkeringsstrategi och en plan för gatuparkering har skickats till stadsdelsnämnden på remiss. Planen för gatuparkering innebär bland annat att taxorna höjs och parkeringstiderna ändras i innerstaden och att avgifter införs för gatuparkering i delar av ytterstaden. Förvaltningen har inget att erinra mot att avgifter införs i delar av ytterstaden, utan anser att det är nödvändigt för att öka framkomligheten och skapa bättre förutsättningar för boende att kunna parkera. Förvaltningen anser vidare att det även i framtiden ska gå att korttidsparkera utan avgift i stadsdelscentrumen. Framlagda förslag till beslut Ledamot Maria Bergström (MP) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till moderaternas förslag till beslut och ledamot Jesper Svensson yrkar bifall till liberalernas förslag till beslut.

16 Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns tre förslag till beslut och det är förvaltningens, moderaternas respektive liberalernas förslag till beslut. Vice ordförande ställer besluten mot varandra och finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Reservation Vice ordförande Kristina Lutz m.fl., (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för ett eget förslag till beslut enligt följande: beslutar följande: Att återremittera ärendet med hänvisning till vad som anförs nedan Vi delar den rödgrönrosa majoritetens uppfattning om att rörlig trafik ska prioriteras framför stillastående trafik. Därmed är vi också beredda att göra motiverade förändringar för att nå dit men vi anser att det förslag som nu ligger för nämnden att fatta beslut om är allt för färgad av politiska ställningstaganden snarare än att utgå från stockholmarnas behov. I grund och botten anser vi att gatu- och kantstensparkering, i de lägen där behov föreligger, ska kunna tas bort men utgångspunkten ska alltid vara att de ska ersättas på något sätt- antingen genom ny gatuparkering eller genom nya garageplatser. I den rödgrönrosa majoritetens förslag är det dock uppenbart att det inte finns några konkreta planer på att ersätta de gatuparkeringar som föreslås försvinna och det tycker vi är mycket problematiskt. Vi menar att förslaget som nu ligger för nämnden att fatta beslut om kommer innebära kraftiga försämringar för

17 stockholmarna och deras vardagspussel eftersom det inte finns några konkreta förslag på var bilarna ska ta vägen. Det är uppenbart att majoritetens ambition med förslaget är avskräcka människor från att köra bil, något som visar på en bristande förmåga att förstå att många människor är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop. Vidare visar majoriteten, genom att föreslå en utökning av avgiftstiderna från 9-17 till 7-19, att man har för avsikt att göra det svårare för människor i deras vardag. Extra anmärkningsvärt är förslaget om att personer med handikapptillstånd ska tvingas betala för att parkera, särskilt när fusket med p-tillstånden framhålls som anledning till att avgiften ska införas. Vi anser att det är helt fel tänkt och tycker att den rödgrönrosa majoriteten istället bör lägga fokus på att sätta dit de som fuskar med handikapptillstånden snarare än att straffa dem som behöver detta tillstånd för att överhuvudtaget få livet att fungera. Med majoritetens förslag innebär parkeringsstrategin en förhöjd levnadskostnad och försämring av Stockholms stads ambition att vara den stad med högst tillgänglighet i Europa. Något som Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor också framhåller. Utöver personer med handikapptillstånd så drabbas särskilt stadsdelar där tillgången till parkeringshus och boendeparkering är särskilt svår. Problem med infartsparkering är inte påtagliga i dessa stadsdelar då redan boende saknar parkering. Det är viktigt att staden kontinuerligt ser över parkeringsmöjligheterna i Stockholm och om behov föreligger så är vi öppna för att vidta förändringar genom att t ex införa avgifter eller höja avgifterna. Däremot är det viktigt att det drivs av ett faktiskt behov snarare än politisk prestige. Förslaget om att höja boendeparkeringen i innerstaden med 25 procent blir, förutom skattehöjningen, ytterligare en kostnad för stockholmarna.

18 Den rödgrönrosa majoriteten anger förbättrad framkomlighet som en anledning till de föreslagna förändringarna. Samtidigt väljer man att blunda för en av de viktigaste investeringarna för att öka framkomligheten i Stockholms innerstad, nämligen byggandet av den östliga förbindelsen. Den östliga förbindelsen beräknas minska trafiken i innerstaden med 11 procent vilket kommer att öka framkomligheten för andra prioriterade trafikslag. Vi behöver komma tillrätta med den mycket ansträngda parkeringssituationen i framförallt närförort. Gatorna används i dag som infartsparkering och som långtidsparkering för människor boende i andra stadsdelar än i ytterstaden. Det behövs incitament att använda de garage som finns i betydligt större utsträckning än i dag. Vi vill ge staden i uppdrag att hitta en lösning på problemet. Vi anser inte, till skillnad från majoriteten, att politikers uppgift är att göra det svårare för människor tvärtom. Vi anser att fokus bör ligga på att bekämpa utsläppen och bullret snarare än att bekämpa bilen som sådan. Reservation Ledamot Jesper Svensson (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för ett eget förslag till beslut enligt följande: beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande med nedanstående tillägg överlämnas som svar på remissen. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Liberalerna kommer lyssna noga på de synpunkter som framkommer under denna remissrunda och formulera sitt politiska ställning till helheten efter att den är färdig.

19 Liberalerna i Skarpnäck vill framhålla att det är angeläget att framkomligheten för rörlig trafik fortsätter att prioriteras. Vi är positiva till införandet av boendeparkering i ytterstaden. Idag är det gratis att parkera i större delen av ytterstaden, vilket bland annat leder till att boende i andra stadsdelar väljer att parkera sina bilar här, med följd att parkeringssituationen blir mycket ansträngd. Införandet av boendeparkering skulle sannolikt minska antalet parkerade fordon vars ägare inte bor i området. Vi bedömer att införandet av boendeparkering har förutsättningar att bidra till att framkomligheten i stadsdelen ökar. Boendeparkering bör kombineras med andra åtgärder för att förbättra parkeringssituationen. Det bör prövas om målade p-rutor längs gatorna kan minska förekomsten av ytineffektiv/slarvig parkering eller oavsiktlig felparkering. Möjligheten till fler laddstolpar för elbilar bör studeras. Vissa p-platser bör reserveras för bilpoolsbilar. Givetvis bör erforderligt antal parkeringsplatser reserveras för förare med handikapptillstånd (som bör utvecklas för att minska risken för missbruk). Det är angeläget att betalning av parkeringsavgifter kan ske på ett smidigt och kontantfritt sätt. Målsättningen bör vara att betalningsautomater inte ska behöva placeras ut i gatumiljön utan att all betalning sker via mobila lösningar. De förslag som framförs i parkeringsstrategin är i huvudsak bra och i linje med det framkomlighetsarbete som påbörjades när Alliansen styrde Stockholm. Det som vore intressant att se mer av är fler innovativa lösningar för att förenkla och förbättra parkeringssituationen. Går det att utveckla en app som visar var det finns lediga parkeringsplatser? Kan parkeringsavgifterna bli mer dynamiska och anpassas efter tillgång/efterfrågan? Genom

20 öppen trafikdata och en positiv attityd till teknikutveckling kan oanade möjligheter öppna sig. Särskilt uttalande Ledamot Maria Bergström (MP), ledamot Claes Elmgren m.fl., (S) och ledamot Tina Kratz (V) anmäler ett särskilt uttalande enligt följande: Aktuell parkeringsstrategi och plan för gatuparkering kommer innebära stora förändringar i Skarpnäck. Regler som gäller innanför tullarna kommer nu också att delvis gälla för oss. Förvaltningen lyfter fram en oro hos stadsdelens lokala näringsidkare att de ska förlora de bilburna kunderna, att de kanske avstår från att handla lokalt i de olika stadsdelarna om de inte enkelt kan stanna och småhandla. Stadsdelarnas centrum är sköra och vi arbetar för att stärka dem. Vi vill att det perspektivet, som framkommit till oss på lokalt näringsrådsmöte, kommer med i det fortsatta arbetet. Kanske kan modell med P-skiva prövas. På möte med stadsdelens lokala funktionshindersråd framkom önskemål om att slippa betala för parkeringstillstånd. Vi delar uppfattning att det är viktigt att komma tillrätta med förfalskningar av tillstånd men förslaget till finansiering av detta bör ses över. Vid vår träff framkom också målgruppens generella socioekonomiskt svaga ställning, vilken vi utgår ifrån beaktas. Slutligen vill vi påminna om den svåra parkeringssituationen som finns på Skarpnäcksfältet. Det krävs en översyn av hur denna situation kan förbättras i fråga om användningen av bilgaragen, den nyss upprustade allén och parkeringen på omkringligande gator på fältet. I det sammanhanget bör det prövas om

21 parkeringsavgifter kan vara ett effektivt styrmedel för att underlätta parkeringssituationen på Skarpnäcksfältet. Ersättaryttrande Ersättare Jonathan Lindgren (KD) anmäler att om han hade tjänstgjort hade han reserverat sig mot beslutet till förmån för moderaternas förslag till beslut. Ersättaryttrande Ersättare Gunnar Caperius (C) anmäler att om han hade tjänstgjort hade han lämnat ett särskilt uttalande enligt följande: Centerpartiet delar många av intentionerna i den föreslagna parkeringsstrategin som i stort syftar till att bättre förvalta det befintliga gaturummet och jämka mer kapacitetsstarka trafikslags utrymme mot det som bilar upptar. Det kommer att behövas alltmer framgent då stadsdelen liksom övriga staden förtätas. Vi instämmer i förvaltningens bedömning att införandet av avgifter i delar av ytterstaden är nödvändigt för att öka framkomligheten och skapa bättre förutsättningar för boende att kunna parkera. Det kommer avlasta gatorna inte minst i anslutning till tunnelbanan som idag i praktiken används som infartsparkeringar. Avgifter för gatuparkering kan också bidra till att minska trafiken runt skolorna i stadsdelen, då färre väljer att köra och parkera i närheten av skolorna. Parkeringsstrategin måste också ses som en del i ett arbete för hållbar mobilitet i hela staden, där kollektivtrafik, cykelvägar utvecklas och incitament för t.ex. bilpooler skapas. Att bara inför höjda avgifter är inte nog utan även andra former av incitament. Detta kräver förändringar i regelverk på nationell nivå, där Centerpartiet driver förslag om att ge kommuner större möjlighet att införa

22 miljöstyrande regler vad gäller t.ex. avgiftsfri gatuparkering för miljöbilar och bilpooler, införa miljözoner och lokalt beslutade dubbdäcks- och trängselskatter Det är också viktigt att effekterna införande av avgifter följs noga och det finns möjlighet att justering, ändra gränser, avgiftsnivåer, tid för införande osv, kan användas för att finjustera och hantera oväntade eller oönskade effekter. Samtidigt måste det finnas andra åtgärder att ta till för att komma till rätta med fusket med handikapparkeringstillstånd än att införa en avgift. Centerpartiet vill att Trafikkontoret ytterligare studerar detta och att vänstermajoriteten för en konstruktiv dialog med sina kollegor i regeringen för att hitta andra, mer effektiva och rättvisa, sätt att förhindra fusk med handikapptillstånd. Någon form av elektronisk lösning torde vara långt mer säker mot tillståndsförfalskningar.

23 Samverkan stadsdelsnämnder och servicenämnden vid gemensam upphandling Yttrande över revisionsrapport dnr /2015 BESLUT beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till stadsrevisionen som svar på rapporten Samverkan stadsdelsnämnder och servicenämnden vid gemensam upphandling. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad Stadsdelsnämnden har fått revisionskontorets rapport Samverkan stadsdelsnämnder och servicenämnden vid gemensam upphandling för yttrande. Revisionskontoret har granskat den samverkan som sker mellan stadsdelsnämnder och servicenämnden vid gemensam upphandling. Syftet är att bedöma om upphandlingarna genomförs på ett ändamålsenligt sätt. Kontoret bedömer att det har brustit i samverkan mellan förvaltningarna samt att stadens upphandlingspolicy inte har följts i den ena av de två granskade upphandlingarna. Förvaltningen delar revisionskontorets bedömning att samverkan mellan förvaltningarna har brustit avseende planeringen av den ena av de granskade upphandlingarna, städupphandlingen, vilket bland annat lett till att tidigare avtal förlängts längre än avtalet medger.

24 Förvaltningen delar dock inte revisionskontorets uppfattning att stadens upphandlingspolicy inte har följts. Förvaltningen anser vidare att det är upp till förvaltningarna att avgöra vilka de vill samarbete med när upphandlingar genomförs samt att det är positivt att serviceförvaltningen hittar effektiva arbetssätt för att sammanställa förvaltningarnas behov. Förvaltningen föreslår att detta tjänsteutlåtande överlämans som svar på revisionskontorets rapport. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

25 Månadsrapport februari 2016 BESLUT beslutar följande: 1. Stadsdelsdirektören får i uppdrag att genomföra upphandling av byggentreprenad avseende förskolan Segelflygaren, fatta beslut om förfrågningsunderlag samt tilldelningsbeslut, teckna avtal med valda utförare samt förvalta avtal och fatta de beslut som krävs med anledning av detta. 2. Månadsrapporten för januari-februari 2016 läggs till handlingarna. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad Förvaltningen prognostiserar ett underskott om 0,5 mnkr före resultatöverföring och ett nollresultat efter resultatöverföring. Stadsdelsnämnden har beviljats medel för investeringar avseende renovering av förskolan Segelflygaren på Skarpnäcksfältet. En upphandling av byggentreprenaden behöver nu göras. Stadsdelsdirektören föreslås få i uppdrag att genomföra upphandling av byggentreprenad, fatta beslut om förfrågningsunderlag samt tilldelningsbeslut, teckna avtal med valda utförare samt förvalta avtal och fatta de beslut som krävs med anledning av detta. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag

26 Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

27 Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter och ersättare Anmäles en skrivelse från vice ordförande Kristina Lutz m.fl., (M), ledamot Jesper Svensson (L), ersättare Gunnar Caperius (C) och ersättare Johan Sunbring (KD) angående ökad trygghet i Skarpnäck. Anmäles en skrivelse från vice ordförande Kristina Lutz m.fl., (M), ledamot Jesper Svensson (L), ersättare Gunnar Caperius (C) och ersättare Johan Sunbring (KD) angående förvaltningens kostnader för egenregianbud. BESLUT beslutar följande: överlämnar skrivelserna till förvaltningen för handläggning. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

28 Skrivelser från nämndens råd enligt lista Anmäles protokoll från nämndens råd i förteckning (bilagd 17). BESLUT beslutar följande: lägger anmälan till handlingarna. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

29 Inkomna medborgarförslag enligt lista BESLUT beslutar följande: beslutar att medborgarförslagen med diarienummer /16, /16 samt /16 överlämnas till stadsdelsförvaltningen för vidare handläggning. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

30 Inkomna och utgående skrivelser från medborgare, remisser, m.m. enligt lista Anmäles i förteckning inkomna och utgående skrivelser, remisser, m.m. (bilagd 19). BESLUT beslutar följande: uppdrar åt förvaltningen att vidta de åtgärder som kan föranledas av de inkomna skrivelserna, remisserna m.m. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

31 Anmälan av protokoll och minnesanteckningar enligt lista BESLUT beslutar följande: lägger anmälan till handlingarna. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

32 Anmälan av beslut i delegation avseende allmänna ärenden enligt lista Anmäles beslut i delegation enligt förteckning (bilaga 21). BESLUT beslutar följande: lägger anmälan till handlingarna. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

33 Upphandling av driften av Skarpnäcks dagliga verksamheter - tilldelningsbeslut SEKRETESS

34 Upphandling av driften av Skarpnäcks Norra LSS bostäder - tilldelningsbeslut SEKRETESS

35 Upphandling av driften av Skarpnäcks Södra LSS bostäder - tilldelningsbeslut SEKRETESS

36 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 föräldrabalken SEKRETESS

37 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 föräldrabalken SEKRETESS

38 Anmälan av beslut i delegation avseende enskilda ärenden enligt lista SEKRETESS

39 Bidrag till kostnad för hyra på Kulturhuset BESLUT beslutar följande: 1. Bifalla kostnad om kr för hyra på Skarpnäcks kulturhus för föreningen É Romani Glinda under den internationella romerdagen den 8 april. 2. Bidragen finansieras med demokrati- och utvecklingsmedel. 3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /16) daterad Den romska föreningen É Romani Glinda firar den Internationella romerdagen den 8 april i Skarpnäcks kulturhus gemensamt med den finskromska föreningen Alltid på rätt väg och Stadsmissionen. Stadsmissionen står för kostnaderna för mat och dryck medan föreningen É Romani Glinda genom dess ordförande Fred Taikon söker ett bidrag till hyran i syfte gynna synliggörandet av romer boende i Skarpnäck. Förvaltningen föreslår att bidrag beviljas till hyra på Skarpnäcks kulturhus med kr. Framlagda förslag till beslut Vice ordförande Kristina Lutz (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut.

40 Beslutsordning Vice ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens förslag. Vice ordförande finner att stadsdelsnämnden beslutar enligt förslaget.

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Sida 21 (31) 14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Stadsdelsnämndens beslut beslutade att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND BLAD 16 10 Förslag till parkeringsstrategi och plan för gatuparkering - remiss från trafikkontoret, T2012-310-02254 Dnr 1.5.3.456-2015 Beslut 1. Stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar

Läs mer

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut. 4 Anmälan av protokolljustering. Beslut

Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut. 4 Anmälan av protokolljustering. Beslut 2018-03-08 5 1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad 1 4. 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering Beslut 1. Vice ordförande Kristina Lutz (M) utses att

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Sida 1 (6) 2015-01-15 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Stora salen, Skarpnäcks Allé Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Stora salen, Skarpnäcks Allé Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 2013-01-24 S K A R P N Ä C K S S T A D S D E L S N Ä M N D Sammanträde, torsdag, den 7 februari 2013, kl. 18.00 TEMA: Bokslut 2012 - nådde vi våra mål? Sammanträdet

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2010: RII (Dnr 001-1303/2010) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Utlåtande 2017:116 RVII (Dnr 124-303/2017) Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Felparkeringsavgift för trafikfarlig

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Stockholm Sammanträdesdatum Blad

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Stockholm Sammanträdesdatum Blad 2010-12-16 223 241 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 242 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering 1. Vice ordföranden Maria Hannäs (V) utses att tillsammans

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-9, 11-13, 15-16 Justerat den 28 september 2016 Anslaget

Läs mer

Beslut. 3 Godkännande av dagordning. 4 Anmälan av protokolljustering

Beslut. 3 Godkännande av dagordning. 4 Anmälan av protokolljustering 2017-11-23 5 Ordförande Ewa Larsson (MP) hälsade Oscar Andrén ny ersättaren (M), välkommen till nämnden, samt presenterade och välkomnade Hans Wrådhe som kommer väljas till ny ersättare för (MP) i december.

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

7 Fördelning av föreningsbidrag 2019

7 Fördelning av föreningsbidrag 2019 2019-03-21 8 7 Fördelning av föreningsbidrag 2019 BESLUT beslutar följande: 1. Föreningsbidrag beviljas enligt förvaltningens förslag. 2. Ärendet justeras omedelbart. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 PM 2015: RVII (Dnr 124-149/2015) Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND SIDA 18 11 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Svar på remiss från kommunstyrelsen BESLUT Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen

Läs mer

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum Sammanträdet inleds kl. 18.00 med öppet forum och information

Läs mer

Upprätta ett minnesmärke över författaren och människorättskämpen Katarina Taikon Motion (2016:91) av Rasmus Jonlund m.fl.

Upprätta ett minnesmärke över författaren och människorättskämpen Katarina Taikon Motion (2016:91) av Rasmus Jonlund m.fl. Utlåtande 2017:223 RII (Dnr 106-1332/2016) Upprätta ett minnesmärke över författaren och människorättskämpen Katarina Taikon Motion (2016:91) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande:

BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 2017-11-23 23 16 För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 Svar på remiss från Kommunstyrelsen, dnr:171-1309/2017 BESLUT beslutar följande: 1. Förvaltningens

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-10 Plats Sociala resursförvaltningen, Ingrid Marie Klockan 10.00 12.20 Paragrafer 143-155 Närvarande

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde måndag 2 januari 2012 Förvaltningens konferenslokal, Storforsplan 44, Farsta centrum, klockan 08.30-08.40 Ledamöter Lars Jilmstad (m), ordförande Arne Fredholm (m) Roland Bjurström (m) Ann-Louise

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 14 december 2017

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

Trafiknämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Daniel Helldén (MP), ordföranden Cecilia Brinck (M), vice ordföranden

Trafiknämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Daniel Helldén (MP), ordföranden Cecilia Brinck (M), vice ordföranden Trafiknämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2016-04-14, 12 Tid Torsdagen den 14 april 2016 kl. 16.00 16.35 Plats Stora kollegiesalen, Stadshuset Justerat Torsdagen den 14 april 2016 Daniel

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L)

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Utlåtande 2016:150 RVII (Dnr 106-1349-2016) Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:58)

Läs mer

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S)

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S) Sida 1 (22) Protokoll 11/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 20 december 2018 kl. 18:00-19:00, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Svar på remiss av förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Svar på remiss av förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-29 Handläggare Ida Reimegård Telefon: 08-508 03 090 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss av förslag

Läs mer

21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande:

21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 2014-02-06 18:1 21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: Detta tjänsteutlåtande godkänns och läggs till

Läs mer

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade.

Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-07 Handläggare Jarina Edlund 08-508 26 094 Till Trafiknämnden 2018-05-24 Effekterna av införande av avgift för parkering med stöd av tillstånd för rörelsehindrade. Förslag till beslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017 Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor Protokoll nr 2/2017 Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Utlåtande 2016:112 RVII (Dnr 171-672/2016)

Utlåtande 2016:112 RVII (Dnr 171-672/2016) Utlåtande 2016:112 RVII (Dnr 171-672/2016) Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering Antagande och genomförandebeslut Minoritetsåterremiss från

Läs mer

Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22)

Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22) Utlåtande 2005:101 RIII (Dnr 314-1789/2004) Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser

Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser KF 48 27 februari 2017 Diarienummer KSN-2016-1049 Kommunfullmäktige Motion av Mia Nordström och Stefan Hanna (båda C) om att konsekvensanalys behövs innan borttagande av parkeringsplatser Förslag till

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNING ÄLDREOMSORG SID 1 (6) 2007-04-23 SDN 2007-05-14 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Uppdraget som biståndshandläggare

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-09 Diarienummer: N132-0012/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats SAMMANTRÄDE STOKOL L 201 8-01-25 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl. 13.30 14.15 Plats Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Ersättare Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Aslan Akbas (S) och Jörgen Fogelklou (SD) tisdagen den 8 maj 2018 kl. 15.30. 2. Dnr Anmälan av länsstyrelsen

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND FÖREDRAGNINGSLISTA 10 APRIL 2013 Sammanträde Torsdag 10 april 2013 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum klockan 18.00 Denna del av sammanträdet inleds med

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN Sidan 1 av 8 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl.10.15 Beslutande Ingvar Nilsson (s) ordförande Per-Olof Jonsson (m) vice ordförande Inger Kornelius (s) Peter Olofsson (s) Anders Gustafsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 27-35

Sammanträdesprotokoll 27-35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-03-07 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 27-35 Sammanträdesdatum 7 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:00-17:00 Ajournerades kl 15:15-15:35

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-05-17 Diarienummer KSN-2016-1105 Kommunstyrelsen Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Svar på medborgarförslag om hundrastgård

Svar på medborgarförslag om hundrastgård Skärholmens stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-29 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 240 16 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Att

Läs mer

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L)

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L) Sammanträdesdag Kl 17:00 Datum för justering: 2018-11-16 Gunnel Orselius-Dahl (L) Närvarande ledamöter Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (L) Rickard Wessman (M) Robert

Läs mer

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Birgit Ohlsson (FP), Rune Broström (SD)

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Birgit Ohlsson (FP), Rune Broström (SD) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, onsdagen den 14 oktober 2015, klockan 14:00-18:20 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Anna-Karin Tornemo

Läs mer

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L)

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Utlåtande 2017:129 RVII (Dnr 106-358/2016) Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Kommunstyrelsen

Läs mer

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 74 (90) 14 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg Utlåtande 2016:56 RVIII (Dnr 152-486/2016) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016

Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016 Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016 Tid Torsdagen den 22 september

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus Kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus Kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(9) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 13 september 2018 kl 18:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 november 2015, klockan 13.30 16.40 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd PM 2013:76 RVII (Dnr 326-2396/2011) Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Hemställan

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006 Bilaga 2:5 till kommunstyrelsens protokoll den 25 januari 2006, 15 PM 2006 RIII (Dnr 314-4097/2005) Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Tid Kl 13.30 14.35 Plats Vävsalen, Kinnaström Beslutande M Pär-Erik Johansson L Paul Brusk, tjänstgör för Kent Persson (C) MP Jessica Pettersson, tjänstgör för Henry Sandahl

Läs mer

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Avdelningen för verksamhetsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-13 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 08-508 03 393 Till Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 25 (53) 8 Fördelning av verksamhetsbidrag och lokalbidrag till ideella organisationer för år 2017 Dnr 731-671/2016 Ersättaren Else-Marie Bjellqvist (S) anmäler jäv och lämnar sammanträdesrum under

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Anitha Nygårds (SD) Martin Normark (L) ... Andrea Andersson. ... Tina Teljstedt (KD) ... Martin Normark (L)

Anitha Nygårds (SD) Martin Normark (L) ... Andrea Andersson. ... Tina Teljstedt (KD) ... Martin Normark (L) PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Gemaket, 17.00-17.50 Ajournering 94 kl. 17.25-17.35 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt, ordförande (KD) Kerstin Ahlin, 1:a vice ordförande (S) Anders Åkerlind, 2:e vice ordförande

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Sida 1 (6) 2016-10-19 fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten- Närvarande: Bertil Andersson vice ordförande PRO Valter Lund ledamot PRO Rude Andersson ersättare PRO Lars-Erik Karlsson ersättare

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer