Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut. 4 Anmälan av protokolljustering. Beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut. 4 Anmälan av protokolljustering. Beslut"

Transkript

1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering Beslut 1. Vice ordförande Kristina Lutz (M) utses att tillsammans med ordförande Ewa Larsson (MP) justera dagens protokoll. 2. Protokollet ska justeras den 14 mars 2018 hos nämndsekreteraren på Björkhagsplan 6, Björkhagen, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 3 Godkännande av dagordning Beslut Stadsdelsnämnden fastställer förslaget till dagordning. 4 Anmälan av protokolljustering Beslut Anmäls att stadsdelsnämndens protokoll från sammanträdet den 1 februari 2018 justerades den 8 februari 2018.

2 Information från stadsdelsförvaltningen Tf. stadsdelsdirektör Victoria Callenmark berättade att Skarpnäckslyftet lyfts upp som ett lyckat exempel på ett välfungerande trygghetsarbete av stadsdirektören Ingela Lindh, vilket är glädjande. Medborgare i stadsdelen har ringt in till förvaltningen om en vattenläcka vid Flaten vilket ledde till en omfattande avstängning som berörde flera parter. Snöröjningen har på det stora hela fungerat ganska bra, några små missar har skett men de har entreprenören uppmärksammats på. Två kända bosättningar finns i stadsdelen en kring Riksrådsvägen/Rusthållarvägen/Fogdevägen och en vid Gamla Tyresövägen. Polisen har åtgärdat den vid Gamla Tyresövägen och den andra är anmäld. Ekonomichef Christina Carlesson föredrog månadsrapporten. Förvaltningen prognostiserar ett nollresultat. Förvaltningen har utmaningar inom följande områden: individ- och familjeomsorg, barn och unga, ekonomiskt bistånd, stöd och service till personer med funktionsnedsättning, persontransporter. Äldreomsoergen och förskolan redovisar ett plusresultat. Förvaltningen arbetar med olika åtgärder inom de områden där avvikelser förekommer. Yasmin Eriksson (S) ställde en fråga om vilken strategi förvaltningen har gällande dyra jourhemsplaceringar inom socialtjänsten. Avdelningschef Hanna Jakhammer svarade.

3 Victoria Callenmark berättade att Skarpnäck ligger tvåa i staden gällande matavfallshantering. Potential till ytterligare förbättring föreligger hos upphandlade entreprenader.

4 Nämndens frågor till förvaltningen Ewa Larsson (MP) uppmärksammade att det är Internationella kvinnodagen idag och avdelningschef Karin Aleberg-Löfgren berättade hur förvaltningen arbetar med jämställdhetsfrågor inom sina öppna verksamheter. På Kulturhuset jobbar man med jämna produktioner, föreställningar, scenarbete, konstgalleri vilka som ställer ut. I kommunikationen ser man över för att inte fastna i normativa könsroller. Linje 17 Gäris har olika evenemang på kulturhuset riktat till kvinnor och transpersoner. Alla medarbetare inom de öppna verksamheten har gått en utbildning inom området. I juni planerar Linje 17 Gäris en festival. På fritidsgårdarna jobbar man också men detta och februaristatistiken visar att 40 procent av besökarna på Bagishuset var tjejer och siffrorna för tjejer bland besökarna ökar också på Skarpnäcks fritidsgård. Även foajén och besöksrum ska arrangeras för att vara tillgängliga för alla oavsett kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund. Avdelningschef Jan-Eric Johansson berättade att tidningen New York Times nyligen besökt förskolan Sjöfararen i stadsdelen för att göra ett reportage om hur de arbetar med jämställdhet. Jonathan Lindgren (KD) ställde en fråga om lönekartläggning inom stadsdelsförvaltningen. Tf. stadsdelsdirektör Victoria Callenmark berättade att en sådan görs årligen, förvaltningen består till stor del av kvinnor men det finns inget som sticker ut. Han framförde också angående snöröjningen att de flesta cykelvägar är bra röjda men flera trottoarer är så dåligt röjda att funktionsnedsatta inte kan ta sig fram.

5 Ewa Larsson (MP) vill skicka med en fråga gällande snöröjningen och sandning/saltning och temperaturväxlingar. Hur man arbetar med det. Kristina Lutz (M) skickade med en fråga om var gränsen går mellan parkväg och sådant som inte är parkväg, stråk och trappor där det inte snöröjs på vägen till kollektivtrafiken. Victoria Callenmark tar med sig frågorna.

6 Fördelning av föreningsbidrag för 2018 Anmälan om jäv Emelie Sundberg (S), Claes Elmgren (S), Johan Brege (M) och Eva Ångström (M) anmäler jäv och lämnar rummet, de deltar varken i handläggningen eller i beslutet av detta ärende. beslutar följande: 1. Föreningsbidrag beviljas enligt förvaltningens förslag. 2. Ärendet justeras omedelbart. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /17), daterad I verksamhetsplanen för 2018 har stadsdelsnämnden avsatt kronor för lokala föreningsbidrag, varav kronor öronmärks till kvinnors organisering (ansöks vid separat ansökningstillfälle och kan endast sökas av ideella föreningar som har aktiviteter som syftar till att stärka kvinnors ställning i samhället). I anslagen för föreningsbidrag ingår också hyreskostnader för lokaler som används av pensionärsföreningarna. Fördelningen är gjord utifrån stadsdelsnämndens riktlinjer för föreningsbidrag. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beviljar föreningsbidrag för kronor enligt förvaltningens förslag.

7

8 Kartläggning av klotter Svar på skrivelse från Kristina Lutz n.fl. (M), Jessica Sjönell m.fl. (L), Jonathan Lindgren (KD) och Gunnar Caperius (C) beslutar följande: Förvaltningens förslag till svar godkänns. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad Skrivelsen tar bl.a. upp att antalet klotteranmälningar ökat och att klara svar och redovisningar saknas kring klottrets omfattning. En redovisning kring detta begärs. Trafikkontoret har inom Stockholms stad det övergripande ansvaret för klottersanering. Stadsdelsförvaltningen har inga resurser för inventering eller kartläggning av klotter. Förvaltningen upplever inte att klottret ökat markant inom området. I dagsläget fungerar klottersaneringen enligt avtal.

9 Hundrastgårdar Svar på medborgarförslag samt svar på skrivelse om hundrastgårdar Ewa Larsson, m.fl.(mp), Claes Elmgren, m.fl.(s) och Tina Kratz, m.fl. (V) beslutar följande: Förvaltningens förslag till svar godkänns. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18, dnr: /18) daterad Det finns idag 8 hundrastområden, en hundrastgård på Skarpnäcksfältet samt en hundrastgård i Nackareservatet. Förvaltningen håller för närvarande tillsammans med miljöförvaltningen på att titta på utformningen av befintliga hundrastområden i Nackareservatet och i samband med det arbetet kommer vi utreda medborgarförslagets önskemål om hundrastgård nära Bagarmossen. Att utreda hundrastgårdar och hundrastområden bör göras i ett större sammanhang lämpligtvis i samband med uppdatering av Skarpnäcks parkplan.

10 Ökade öppettider för fritidsgården i Björkhagen Svar på medborgarförslag beslutar följande: Förvaltningens förslag till svar godkänns. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad Skrivelsen innehåller ett förslag om att utöka öppettiderna för fritidsgården i Björkhagen samt göra en upprustning av denna. Stadsdelsförvaltningen bedriver i nuläget tre mötesplatser i form av fritidsgårdar för ungdomar i åldersgruppen år, som är belägna i Björkhagen, Bagarmossen och Skarpnäck. Samtliga fritidsgårdar inom stadsdelsområdet har samma öppettider under vardagar och helger. Förvaltningen föreslår att en dialog inleds med ledningen för Kulturskolan Raketen över möjligheterna att se över lokaler och inventarier. En uppföljning kommer att genomförs under hösten 2018 kring besökarantal och behov av utökning av öppettider för fritidsgården i Björkhagen.

11 Tillsyn av tobak och folköl 2017 samt tillsynsplan för 2018 beslutar följande: 1. Rapporten godkänns och läggs till handlingarna 2. Godkänna tillsynsplan för 2018 Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /17) daterad Förvaltningen arbetar årligen fram en plan för tillsynen av samtliga försäljningsställen i stadsdelsområdet. Förvaltningen anser att kravet på årlig tillsyn av tobak och folkölsförsäljning har genomförts enligt tillsynsplanen för Under 2017 hade Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 35 registrerade försäljningsställen. Av dessa försäljningsställen sålde 22 folköl, 31 cigaretter och snus samt 14 receptfria läkemedel. 37 tillsynsbesök har genomförts. Ett åtgärdsärende har öppnats. Resultatet av de kontrollköp som genomförts var att en butik av 33 kontrollerade butiker sålde tobak till förvaltningens provköpare vilket föranledde en diskussion med handlaren om vikten av att legitimationskontroll sker.

12 Uppföljning av Skarpnäcks dagliga verksamheter samt grupp- och servicebostäder beslutar följande: Uppföljningen godkänns och läggs till handlingarna. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /17) daterad Attendo LSS har ansvarar för driften av Skarpnäcks dagliga verksamheter samt grupp- och servicebostäder på uppdrag av stadsdelsnämnden. Stadsdelsförvaltningen har genomfört en uppföljning av verksamheterna som innefattar bland annat verksamhetsbesök på ett urval av verksamheter, utförarens redovisning av arbete med de mervärden som ingick i upphandlingen samt stadens och utförarens brukarenkäter. Utifrån verksamhetsbesöken gör förvaltningen bedömningen att de verksamheter som besökts i stort följer gällande avtal, men vissa brister och utvecklingsmöjligheter har konstaterats.

13 Utseende av dataskyddsombud beslutar följande: Stadsdelsnämnden utser Anna Remmets till dataskyddsombud från och med Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad kommer den nu gällande Personuppgiftslagen (PuL) att ersättas av EU s dataskyddsförordning GDPR, General Data Protection Regulation. Den syftar till att ytterligare stärka enskilda mot att deras integritet kränks. När GDPR träder i kraft måste varje nämnd ha utsett ett dataskyddsombud. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning föreslår att arkivansvarig Anna Remmets, som i nuläget är personuppgiftsombud, utses till dataskyddsombud från och med

14 Månadsrapport februari 2018 beslutar följande: Månadsrapporten för perioden januari-februari 2018 läggs till handlingarna. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad Förvaltningen prognostiserar nollresultat före resultatöverföring och ett nollresultat efter resultatöverföring.

15 Motion (2017:57) om att utlysa arkitekttävling för att planera tät naturstad i Årstaskogens krans Svar på motion från Kommunstyrelsen, dnr: /17 beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen som svar på motionen. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad Skarpnäcks stadsdelsnämnd har fått en motion på remiss. I motionen yrkar Björn Ljung (L) och Peter Backlund (L) att en arkitekttävling för att planera för nya bostäder i Årstaskogens krans ska utlysas och att interaktiva digitala verktyg ska användas för att nå ut till fler medborgare. Förvaltningen har inget att erinra emot förslaget att utlysa en arkitekttävling. Förvaltningen instämmer i att det är viktigt att medborgarna involveras och att digitala verktyg kan användas för det.

16 Särskilt uttalande Jessica Sjönell (L) anmäler ett särskilt uttalande enligt följande: Det är väldigt inspirerande att utlysa en arkitekttävling för planeringen om Årstaskogens omnejds värdefulla naturmiljö och behovet av att bygga i en stil som harmoniserar med de kultur- och naturvärden som redan finns på platsen. Genom att utlysa en arkitekturtävling med tydligt definierade önskemål ges nämnden, och i förlängningen väljarna, chansen att ta ställning mellan olika alternativ som på olika sätt undersöker hur vi bäst tar tillvara på områdets potential. Vi tror att digitala verktyg är en del i att engagera medborgarna i utvecklingen av området och ser gärna att detta kan övervägas i framtida planering i Skarpnäck. Vi är övertygade om att det kan leda till att platser får en så bra stadsplanering som möjligt.

17 Riktlinjer för barnsäkerhet i stadens förskolor Svar på remiss från Kommunstyrelsen, dnr: /2017 beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen som svar på remissen. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad Kommunstyrelsen har remitterat ärendet Riktlinjer för barnsäkerhet i stadens förskolor till Skarpnäcks stadsdelsnämnd för yttrande. Förvaltningen instämmer i stort med förslaget till riktlinjer för barnsäkerhet i stadens förskolor. Förvaltningens förskolor arbetar i enlighet med vad dokumentet för fram. Staden bör uppmana fristående förskolors huvudmän att följa dokumentet Riktlinjer för barnsäkerhet i stadens förskolor. Ordförande Ewa Larsson (MP) yrkar att nämnden bifaller förvaltningens förslag.

18 Modernisering av sociala system Svar på remiss från Kommunstyrelsen, dnr: /2017 beslutar följande: Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /17) daterad Uppdraget om moderniseringen av sociala system tillkom i budget Stadsledningskontoret föreslår att det nya it-systemet utvecklas under och införs under Förvaltningen ser positivt på förslaget men framhåller att det kan innebära svårigheter att hålla avsatt tidsplan och att sådan ambition kan medföra ökade kostnader. Förvaltningen ser även behov av ökade personella och ekonomiska resurser för förvaltning, underhåll, utbildning och utveckling av nytt it-system.

19 Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings-, och tobakspolitiken Svar på remiss från Kommunstyrelsen, dnr: /2017 beslutar följande: Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /18) daterad Förslaget till reviderat program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken syftar till att lyfta fram utvecklingsområden för staden i ANDT-relaterade frågor, med det övergripande målet att Stockholm ska vara en stad fri från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol samt med ett minskat tobaksbruk. Förvaltningen ser positivt på förslaget och anser att det kommer kunna bidra till likställighet i staden samt integreras med övrigt förebyggande arbete i staden.

20 Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS beslutar följande: Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning och lägger rapporten till handlingarna. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /17) daterad Enligt socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska kommuner varje kvartal redovisa till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, de beslut om bistånd eller insats som inte har kunnat verkställas inom tre månader. Stadsdelsförvaltningen redovisar gemensamt 16 stycken ej verkställda beslut enligt SoL och LSS under kvartal 4, Under perioden har 8 tidigare ej verkställda beslut verkställts.

21 Skrivelser från nämndens råd enligt lista beslutar följande: lägger anmälan till handlingarna.

22 Inkomna medborgarförslag enligt lista beslutar följande: beslutar att medborgarförslag med diarienummer /18 överlämnas till stadsdelsförvaltningen för vidare handläggning.

23 Inkomna och utgående skrivelser från medborgare, remisser, m.m. enligt lista beslutar följande: uppdrar åt förvaltningen att vidta de åtgärder som kan föranledas av de inkomna skrivelserna, remisserna m.m.

24 Anmälan av protokoll och minnesanteckningar enligt lista beslutar följande: lägger anmälan till handlingarna.

25 Anmälan av beslut i delegation avseende allmänna ärenden enligt lista Ärendet utgår

26 Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter Anmäldes en skrivelse från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om revidering av parkplan. beslutar följande: överlämnar skrivelsen till förvaltningen för handläggning.

27 Anmälan av beslut i delegation avseende enskilda ärenden enligt lista SEKRETESS

28 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 föräldrabalken (FB) SEKRETESS

29 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 föräldrabalken (FB) SEKRETESS

30 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 föräldrabalken (FB) SEKRETESS

31 Avtackning Nämnden tackade avdelningschef Lena Borgman som avslutar sin tjänst på förvaltningen.

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Stora salen, Skarpnäcks Allé Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Stora salen, Skarpnäcks Allé Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 2013-01-24 S K A R P N Ä C K S S T A D S D E L S N Ä M N D Sammanträde, torsdag, den 7 februari 2013, kl. 18.00 TEMA: Bokslut 2012 - nådde vi våra mål? Sammanträdet

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats SAMMANTRÄDE STOKOL L 201 8-01-25 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl. 13.30 14.15 Plats Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Ersättare Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus

Läs mer

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

Beslut. 3 Godkännande av dagordning. 4 Anmälan av protokolljustering

Beslut. 3 Godkännande av dagordning. 4 Anmälan av protokolljustering 2017-11-23 5 Ordförande Ewa Larsson (MP) hälsade Oscar Andrén ny ersättaren (M), välkommen till nämnden, samt presenterade och välkomnade Hans Wrådhe som kommer väljas till ny ersättare för (MP) i december.

Läs mer

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Stockholm Sammanträdesdatum Blad

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Stockholm Sammanträdesdatum Blad 2010-12-16 223 241 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 242 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering 1. Vice ordföranden Maria Hannäs (V) utses att tillsammans

Läs mer

Funktionshinderrådets protokoll

Funktionshinderrådets protokoll Sida 1 (6) s protokoll Närvarande ledamöter Helena Lanzer Sillén, ordförande Mikael Erdefelt, vice ordförande Håkan Jarmar Lotta Rosenström Margareta Åsén Johansson Ulla Smedberg Ingela Hedén Förvaltningen

Läs mer

Protokoll från Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor

Protokoll från Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (5) 2017-12-06 Protokoll från Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor Närvarande: Kerstin Järneberg, Reumatikerföreningen Stockholm/HSO Lars Jonsson, Reumatikerföreningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-10 Plats Sociala resursförvaltningen, Ingrid Marie Klockan 10.00 12.20 Paragrafer 143-155 Närvarande

Läs mer

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 1 (7) Transumt Protokoll Socialnämnden Nr 9 Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00 Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 Ledamöter: Amelie Tarschys Ingre (FP), ordförande Björn Engström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-09-21, kl. 08:30-09:44 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Pia

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Mötesplatsen, Arlöv kl. 17:00-18:10

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Mötesplatsen, Arlöv kl. 17:00-18:10 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-12-06 Sida 1 (12) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Mötesplatsen, Arlöv kl. 17:00-18:10 Inger Borgenberg (S), ordförande Bo Lindquist

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl SAMMANTRÄDE SPROTOKOL L 201 7-09-14 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl. 13.30 14.05 Plats Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Inger

Läs mer

21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande:

21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 2014-02-06 18:1 21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: Detta tjänsteutlåtande godkänns och läggs till

Läs mer

Ulf Walther (S) Inga-Karin Mellberg. Sammanträde torsdag den 4 januari 2016 klockan 09:00 09:15

Ulf Walther (S) Inga-Karin Mellberg. Sammanträde torsdag den 4 januari 2016 klockan 09:00 09:15 NR1 /2016 Sammanträde torsdag den 4 januari 2016 klockan 09:00 09:15 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Slakthusplan 4, Gotland Ledamöter Ulf Walther (S) ordf Gustav Johansson (M) vice ordf Kristina

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Tillsyn av folköl och tobak samt receptfria läkemedel i Stockholm 2010 Rapport från socialnämnden

Tillsyn av folköl och tobak samt receptfria läkemedel i Stockholm 2010 Rapport från socialnämnden Utlåtande 2012:123 RVII (Dnr 329-1059/2011) Tillsyn av folköl och tobak samt receptfria läkemedel i Stockholm 2010 Rapport från socialnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS

Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-06 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 150 87 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 SoL och LSS Förvaltningens

Läs mer

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum 2015-02-10 Tid: 15:00 15:40 Plats: Stadsbiblioteket Göteborg Utbildningssalen, plan 3 Paragrafer: 29 44 Närvarande Ledamöter Ordförande Mariya Voyvodova (S), 1:e

Läs mer

Omsorgsnämnden. Datum och tid: Tisdagen den 20 september 2016 kl. 13:00

Omsorgsnämnden. Datum och tid: Tisdagen den 20 september 2016 kl. 13:00 KALLELSE 1(5) KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Nämnd/Styrelse: Plats: Stenbocken, plan 3 Viktoria och tid: Tisdagen den 20 september 2016 kl. 13:00 Vid förhinder: Ordförande: Sekreterare: Michael Karlsson Hanna

Läs mer

Tillsyn av tobak och folköl 2016 samt tillsynsplan 2017

Tillsyn av tobak och folköl 2016 samt tillsynsplan 2017 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för förebyggande arbete och kultur Tjänsteutlåtande Dnr:1.3.1.-3/17 Sida 1 (5) 2017-02-02 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 0850815049 Till Skarpnäcks

Läs mer

Fördelning av föreningsbidrag 2018

Fördelning av föreningsbidrag 2018 Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 150 87 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Förvaltningens förslag till beslut Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 1. Föreningsbidrag

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Evelina Lilja, sekreterare Kerstin Hallgren, controller Anne-Louise Jansson, avdelningschef.

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Evelina Lilja, sekreterare Kerstin Hallgren, controller Anne-Louise Jansson, avdelningschef. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Jonas Ås (S) Maria

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (29) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30 12.10 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-11-23, kl. 08:30-11:38 Sammanträdesdatum s. 1 (16) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-03-19 Ärendelista 32 Dnr 2018-000358 Månadsuppföljning 2019 med ekonomi och indikatorer 33 Dnr 2018-000239 Uppföljning enligt Lex Sarah, Lex Maria och avvikelserapporter

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Bo Lindquist (V) Ann-Christine

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl :10

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl :10 Sammanträdesdatum s. 1 (20) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30 11:10 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-6, 8, 12, 14-15 Justerat den 25 oktober 2017 Anslaget den

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde torsdag 26 augusti 2010 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 klockan 18.00-18.53 Ledamöter Ann-Katrin Åslund (FP) ordförande Ornina Younan (S) vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M)

Läs mer

PROTOKOLL 2015-01-26

PROTOKOLL 2015-01-26 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Måndag 26 januari 2015 kl. 17.00 18.30 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Peter Ohlsson

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 14 december 2017

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad 1 4. Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut

1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad 1 4. Beslut. 3 Godkännande av dagordning. Beslut 2016-03-17 5 Vice ordförande Kristina Lutz (M) hälsar de nya ersättarna Hanna Egeltoft (V) och Jonathan Lindgren (KD) välkomna till nämnden. 1 Genomgång av närvaro Närvaron redovisas separat på blad 1

Läs mer

Protokoll från Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor

Protokoll från Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (5) 2018-04-04 Protokoll från Skarpnäcks råd för funktionshinderfrågor Närvarande: Kerstin Järneberg, Reumatikerföreningen Stockholm/HSO Lars Jonsson, Reumatikerföreningen

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum Sammanträdet inleds kl. 18.00 med öppet forum och information

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-11-21 Ärendelista 107 Dnr 2017-000116 Ej verkställda gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och rapportering enligt 16 kap 6 f SoL samt beslut enligt 9 LSS och rapportering

Läs mer

BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande:

BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 2017-11-23 23 16 För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 Svar på remiss från Kommunstyrelsen, dnr:171-1309/2017 BESLUT beslutar följande: 1. Förvaltningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-01-18, kl. 08:30-09:54 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Protokoll nr 7 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 oktober 2013 kl

Protokoll nr 7 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 oktober 2013 kl Protokoll nr 7 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 oktober 2013 kl. 15.00 15.30. Justerat den 23/10 2013 Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2015-09-23 Anslags nedtagande: 2015-10-15

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Anslags uppsättande: 2015-09-23 Anslags nedtagande: 2015-10-15 Socialnämnden 2015-09-17 1 (18) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-09-17, kl. 9.30-11.30 Beslutande: Gruppmöte: 8.00-9.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine (S)

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande 6.-549/14 Sida 1 (5) 2014-11-15 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 08-508 15 049 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 2/2018

Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 2/2018 Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 2/2018 Sida 1 (6) Tidpunkt: Tisdag den 13 mars 2018, kl. 16:30 16:50 Plats: Bråvallasalen, plan 1, Stadshuset Justerat: Måndagen den 19 mars 2018 kl. 18:00 Mirja Räihä Yvonne

Läs mer

RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Sammanträdesdatum Onsdag 6 december 2017 kl. 13.30 15.30 Plats Närvarande Ordförande Ledamöter Tjänstemän Gårdsrummet Förvaltningshuset Älvsjö

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (6) 2018-02-23 Handläggare Kajsa Rydergård Telefon: 08-508 319 44 Till Kulturnämnden 2018-03-06 Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings-

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 19 mars 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 19 mars 2018 Sida 1 (7) Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 19 mars 2018 Tidpunkt: Kl. 15.00 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se bilaga

Läs mer

7 Fördelning av föreningsbidrag 2019

7 Fördelning av föreningsbidrag 2019 2019-03-21 8 7 Fördelning av föreningsbidrag 2019 BESLUT beslutar följande: 1. Föreningsbidrag beviljas enligt förvaltningens förslag. 2. Ärendet justeras omedelbart. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Stora sessionssalen Tid 2017-12-05, kl. 18:31-19:05 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Krister

Läs mer

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-01 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-508 47 980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 mars 2018 Ärende

Läs mer

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Preventionsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-28 Handläggare Håkan Olsson Telefon: 076-1290024 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-03-23 Redovisning av genomförd

Läs mer

Södermalms stadsdelsnämnd kallas till sammanträde 10/2019. Föredragningslista

Södermalms stadsdelsnämnd kallas till sammanträde 10/2019. Föredragningslista Sida 1 (5) kallas till sammanträde 10/2019 Tid Torsdagen den 26 september 2019 kl. 18:00 Plats Göta Ark, Linnésalen, plan 8 Frågestund mellan klockan 18.00 till 18.30. Medborgarna är välkomna att ställa

Läs mer

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C)

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C) Tid och plats Paragrafer Utses att justera Beslutande Ledamöter 5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 14-20 Erik Kolm Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum A1, Engelbrektsgatan 15, kl. 13.30-14.55 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Alnarp Tid 2018-08-28, kl. 18:36-20:23 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Anders Widesjö (M) Krister

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan

Sammanträdesdatum: Stationsgatan 12, klockan Uppsala au 1 (7) Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 15.00-16.40 Tjänstgörande: Eva Christiernin (S), ordf Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf, ej 201 Jonny Husén (S) Britt-Marie Löfgren (S) Anton Berg

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgruppen

Protokoll från förvaltningsgruppen Protokoll Sida 1 (5) 2015-04-14 Protokoll från förvaltningsgruppen Närvarande Förvaltningen Ingrid Widebäck tf. stadsdelsdirektör Yvonne Goldberg avdelningschef förskola och äldreomsorg Gunnar Ohlsén avdelningschef

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde måndag 2 januari 2012 Förvaltningens konferenslokal, Storforsplan 44, Farsta centrum, klockan 08.30-08.40 Ledamöter Lars Jilmstad (m), ordförande Arne Fredholm (m) Roland Bjurström (m) Ann-Louise

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 6 mars 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 45-50 Utses att justera Viktor Hage ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 51 Godkännande av ärendelista... 70 52 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-... 2021 - remiss... 71 53 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Läs mer

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S)

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S) Sida 1 (22) Protokoll 11/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 20 december 2018 kl. 18:00-19:00, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 39 ordinarie ledamöter, 10 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 39 ordinarie ledamöter, 10 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:40 53-63 Vid uppropet antecknas närvaro för 39 ordinarie ledamöter, 10 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444 2018-03-15 Förslag

Läs mer

1 1 PAR11LLE KOMMUN. Jonsereds Trädgårdar, Jonsered, kl. 18:00 20:35

1 1 PAR11LLE KOMMUN. Jonsereds Trädgårdar, Jonsered, kl. 18:00 20:35 1 1 PAR11LLE KOMMUN Social- och arbetsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-06-05 Sida Jonsereds Trädgårdar, Jonsered, kl. 18:00 20:35 S 60-76 Plats och tid Paragrafer Anna Strand (C) Marie Raask (S) Adam

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 ande närvarande Johan Skog (M) (ordförande), Gustav Elfström (S) Övriga närvarande Martin From (Nämndsekreterare), Christina Persson (VC förskola), Jeanette

Läs mer

Övriga deltagare Anette Fäldt, tf förvaltningschef Åsa-Marie Sundström, avdelningschef Susanne Persson nämndsekreterare

Övriga deltagare Anette Fäldt, tf förvaltningschef Åsa-Marie Sundström, avdelningschef Susanne Persson nämndsekreterare Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Önnerup Tid kl. 08.30-11.30 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Bert Larsson (M) vice ordförande Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alexander Karlsson. Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L)

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alexander Karlsson. Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Tid och plats 9 oktober 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 211-212, 221-227 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 50 Redovisning av plan för social hållbarhet... 2 51 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 3 52 Budgetuppföljning... 4 53 Delgivningar... 5 54 Verksamhetsinformation... 6 55 Tillsyn

Läs mer

Socialnämnden, protokoll

Socialnämnden, protokoll 1(17) Plats och tid Kommunhuset Harrie onsdagen den 7 juni kl. 18:30-19:25 ande ledamöter Se nästa sida Ersättare Se nästa sida Övriga närvarande Se nästa sida Utses att justera Birgitta Dahlén Mårtensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Alnarp Tid 2019-01-29, kl. 18:35-20:49 Sammanträdesdatum s. 1 (11) Beslutande Övriga deltagare Susanne Borgelius (M) Anders Olin (M) Pia Johnson (S) Charlott Enocson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-02 Sida 1 (14) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden Kommunkontoret, Malung, kl

Sammanträdesdatum Socialnämnden Kommunkontoret, Malung, kl A 2019-02-07 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Malung, kl. 12.00-13.30 Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Jessica Hellström (L) Brita Sohlin (M)

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tisdagen den 21 juni 2011, kl. 15.00-15.10 i Debatten, kommunhuset Peter Carpelan (M) ordf. Lennart Nilsson (M) Jan Runesten (M) Lena Gerby (M) Jan-Eric

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Sammanträde Torsdag 25 augusti 2016 klockan 18:00 Medborgarplatsen 25, plan 8. Slutet sammanträde

Sammanträde Torsdag 25 augusti 2016 klockan 18:00 Medborgarplatsen 25, plan 8. Slutet sammanträde Södermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 25 augusti 2016 Sammanträde Torsdag 25 augusti 2016 klockan 18:00 Medborgarplatsen 25, plan 8 Frågestund18:00-18:30 Medborgarna är välkomna att ställa frågor

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alfred Mujambere

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alfred Mujambere Tid och plats 19 juni 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 120-121, 145-148 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid. Tisdagen den 27 september 2016 kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid. Tisdagen den 27 september 2016 kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid Tisdagen den 27 september 2016 kl.18.30 20.20 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck (S) Anders Widesjö

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden. Datum för anslag Överklagandetiden går ut. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden. Datum för anslag Överklagandetiden går ut. Kommunledningskontoret, Vallentuna SID 1/1 Organ Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden Sammanträdesdatum 2018-09-11 Paragrafer 121-123 Datum för anslag 2018-09-18 Överklagandetiden går ut 2018-10-10 Förvaringsplats

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (28) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.40 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Krister Wiman (M)

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Antal: 33 Utsändningsdag: Tisdagen den 26 november 2013 V 49 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Socialnämnden Tisdag 3 December Socialnämnden kallas till sammanträde Tisdag 3 december 2013, kl 11.00,

Läs mer

Kommunhuset, Västervik 4 maj 2017, klockan

Kommunhuset, Västervik 4 maj 2017, klockan 1 (16) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik 4 maj 2017, klockan 09.00 12.00 Angelica Katsanidou (S) Susanne Hultman (S) tj. ersättare Ewa Ståhl (S) Åke Jägerö (S) Ingela Svensson (C), Jäv 48

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.45 Ajournering: kl. 15.05-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Birgitta Jönsson (S) ordförande Johanna Hedin (C) tjänstgörande ersättare för Agnetha

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden

Sammanträdesdatum Socialnämnden fe? Malung Salens kommun A 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 13.15-16.00 Beslutande Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer