Innehållsförteckning. Om mjukvaran

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning. Om mjukvaran"

Transkript

1

2 Innehållsförteckning Om mjukvaran Installation av Audacity Konfigurera Windows Vista för USB-skivspelaren Konfigurera Windows XP för USB-skivspelaren Konfigurera Audacity på PC Konfigurera Audacity för Mac Os 10.4 eller senare Spela in på datorn Justera ljudnivån Rensa ljudet Höghastighets-inspelning av skiva Dela upp ditt album i spår Exportera spår till enskilda filer Lyssna och exportera till wav/mp3 Spela in 78rpm-skivor Om mjukvaran Din USB-skivspelare är kompatibel med all mjukvara för inspelning av ljud som stöder USBenheter. Vi har inkluderat Audacity men det är upp till dig om du vill använda något annat program från någon annan tillverkare. Audacity är gratis och distribueras under förordningen General Public Licence (GPL). Du hittar mer information om detta på den medföljande CDn eller på adressen Audacity fungerar med både Windows (98 eller senare) och Mac OS (X och 9.2+). Mjukvara för Linux finns tillgängligt på hemsidan. Där hittar du också programtillägg med nya funktioner. Installation av Audacity Innan du startar mjukvaran Kontrollera att skivspelaren är inkopplad till datorn med den medföljande USB-kabeln samt att båda enheterna är påslagna. Titta igenom snabbguiden för skivspelaren innan du fortsätter med mjukvaruinstallationen. Avlägsna det genomskinliga plasthöljet som skyddar pickupen (nålen) För din första inspelning så rekommenderar vi att du provar en kortare inspelning (en minut eller mindre) innan du provar att spela in en fullängds LP. Installera mjukvaran på PC 1. Koppla in din skivspelare till vägguttaget och till en dator med den medföljande USBkabeln. Anslut skivspelaren med USB-porten på skivspelaren till USB-porten på din dator. 2. Slå på din dator om den inte redan är påslagen. Låt den starta upp. 3. Slå på skivspelaren genom att trycka på AV/PÅ-knappen nära basen av pickuparmen. 4. Din dator visar ett meddelande att ny maskinvara har hittats och att den nu är redo att användas. Beroende på vilket system du använder så kanske inte detta meddelande syns. Det är helt normalt. 5. Mata in skivan som följde med skivspelaren i din dators cd-rom. 6. Ett fönster kommer att öppnas automatiskt. Klicka på ikonen [Install] bredvid Audacity. Installera mjukvaran på Mac 1. Koppla din skivspelare till ett vägguttag och till en USB-port på din dator. 2. Slå på din dator om den inte redan är påslagen. Låt den starta upp. 3. Mata in den medföljande skivan i datorns cd-rom. 4. Öppna CD-ikonen på ditt skrivbord.

3 5. Dra installationsmappen för Audacity till din hårddisk. Vi rekommenderar att du lägger den i Programmappen. 6. Ett fönster öppnas som visar hur filerna kopieras. 7. Mata ut skivan när filerna har kopierats. Välj språk Innan du börjar använda Audacity så kan du ställa in vilket språk kontroller och menyer ska visas på. Gå till Edit i Preferences och klicka på Interfacefliken. Under fliken Language, kan du välja språk.

4 Konfigurera Microsoft Vista för USB-skivspelaren 1. Stäng alla öppna program på din dator. 2. Tryck Start längst ner till vänster på skärmen. 3. Välj Inställningar och sedan Kontrollpanelen. 4. Dubbelklicka på ikonen för ljud (om du inte ser ikonen för ljud använd menyn till vänster för att växla kontrollpanelen till klassikt läge) 5. Välj fliken inspelning högst upp i fönstret som öppnas, 6. Under fliken för inspelning väljer du Microphone USB audio codec. Det är namnet på din skivspelare. 7. Klicka på Använd som standard för att bekräfta ditt val. 8. Välj sedan fliken för Uppspelning överst i fönstret för ljudinställningar. 9. Under fliken för Uppspelning väljer du den enhet ur vilket ljuder ska spelas upp ur.

5 Din dators ljudutgångar kan visas som: Högtalare High definition audio device eller Hörlurar High definition audio device eller båda beroende på vilken hårdvara som finns installerad på din dator. Klicka på den enhet som du vill ska spela upp ljudet och klicka på Använda som standard. OBS! Välj inte Högtalare USB Audio Codec som din enhet för uppspelning. USB Audio Codec representerar din skivspelare och den kan bara användas till inspelning, inte till uppspelning. 10. Klicka på Använd som standard för att bekräfta ditt val. 11. Klicka på Verkställ och sedan på Ok för att stänga kontrollpanelen. 12. Klicka på Verkställ (om den dyker upp) och sedan Ok. 13. Kontrollera att högtalare är anslutna till datorns linje ut (om det inte finns inbyggda högtalare) och att de är påslagna så att du kan höra din inspelning. Om din dator har ett hörlursuttag kan du använda hörlurar istället för högtalare.

6 Konfigurera Windows XP för USB-skivspelaren 1. Stäng alla program som är öppna på din dator. 2. Tryck på Startmenyn som finns längst ner till vänster på din skärm. 3. Välj Inställningar och sedan Kontrollpanelen. 4. Klicka på ikonen för Ljud och ljudenheter i fönstret som öppnas (om du inte ser ikonen kan du använda menyn på vänster sida för att växla kontrollpanelen till klassiskt läge). 5. Välj fliken Voice som finns överst i fönstret för ljud och ljudenheter. 6. Under Voice playback väljer du ditt interna ljudkort som standardljudkort. Detta kan variera från dator till dator men ska inte ställas in som USB Audio Codec, Modem eller Microsoft sound mapper. 7. Under Voice recordning väljer du USB Audio codec. Det är namnet på din skivspelare.

7 8. Välj fliken för Ljud överst i fönstret för ljud och ljudenheter. 9. Under Uppspelning av ljud väljer du det interna ljudkortet som standardenhet. Detta varierar mellan datorer men ska inte väljas till USB Audio Codec, Modem eller Microsoft sound mapper. 10. Under inspelning välj USB Audio Codec som standardenhet. USB Audio Codec är namnet på din skivspelare. 11. Klicka i boxen för Använd bara standardenheter. 12. Klicka på Ändra (om möjligt) sedan Ok. 13. Kontrollera att din dators högtalare (om de inte är inbyggda) är inkopplade till din dators ljudutgång och att de är påslagna så att du kan höra din inspelning. Om din dator har en hörlursutgång så kan du använda hörlurar istället för högtalare.

8 Konfigurera Audacity på PC 1. Starta Audacity: Klicka på Start menyn längst ner till vänster på din skärm. Välj Alla program sedan Audacity. 2. I Audacity ska du klicka på Arkiv högst upp. 3. Välj Egenskaper. Då öppnas ett nytt fönster som innehåller egenskaperna för Audacity. Välj fliken Audio I/O överst i fönstret. 4. Välj ditt interna ljudkort som standardenhet för uppspelning. Eftersom olika datorer har olika interna ljudkort så kan det se annorlunda ut än på bilden nedan. Notera att du inte ska välja USB Audio Codec, Microsoft sound mapper eller Modem. 5. Välj USB Audio Codec som inspelningsenhet, detta representerar din skivspelare. OBS! Din USB-skivspelare kan visas i egenskapsfönstret med ett annat namn. Detta beror på din dator samt operativsystem. 99% av fallen innehåller namnet USB. 6. Sätt Kanaler till 2 (Stereo) 7. Klicka i boxen som heter Software Playthrough.

9 8. Under fliken Kvalité sätt samplingsfrekvensen till 16-bit. 9. Klick Ok för att spara dina inställningar och stäng fönstret för egenskaperna. 10. Överst i Audacityfönstret, på höger sida av playknapparna ser du nivåmätare för input och output (dessa är märkta med L och R, Vänster och Höger). Under mätaren för output finns en liten ikon som ser ut som en mikrofon. Bredvid mikrofonen finns en svart pil som pekar nedåt. Klicka på pilen och välj Monitor Input. (Om du inte ser dessa mätare, öppna egenskaper så som beskrivits ovan och klicka på fliken för Utseende. Klicka i boxen för visa Mixerbord (Enable Mixer Toolbar) Du är nu redo för att spela in. Dina inställningar kommer att sparas när du avslutar programmet. Men varje gång du startar Audacity måste du välja Monitor Input så som beskrivits ovan. Konfigurera Audacity för Mac OS 10.4 eller senare 1. När Audacity är öppet, klicka på Audacity menyn högst upp på skärmen. 2. Välj Egenskaper. 3. Under fliken Audio I/O väljer du internt ljudkort/inbyggt ljudkort som uppspelningsenhet. 4. Under fliken Audio I/O väljer du USB Audio Codec som inspelningsenhet. 5. Under fliken Audio I/O ställ in kanaler till 2 (stereo). 6. Klicka i boxen Software Playthrough.

10 7. Under fliken kvalité, sätt standardformatet till 16-bit. 8. Klicka Ok för att spara dina inställningar och stänga fönstret. 9. Överst i Audacityfönstret, på höger sida av playknapparna ser du nivåmätare för input och output (dessa är märkte med L och R, Vänster och Höger). Under mätaren för output finns en liten ikon som ser ut som en mikrofon. Bredvid mikrofonen finns en svart pil som pekar nedåt. Klicka på pilen och välj Monitor Input. (Om du inte ser dessa mätare, öppna egenskaper så som beskrivits ovan och klicka på fliken för Utseende. Klicka i boxen för visa Mixerbord (Enable Mixer Toolbar). Dina inställningar kommer att sparas när du avslutar programmet. Men varje gång du startar Audacity måste du välja Monitor Input så som beskrivits ovan. Andra viktiga inställningar på Macintosh Du har nu ställt in Audacitys upp och inspelningsenheter men Mac har även sina egna inställningar för upp och inspelning. Första gången du ansluter skivspelaren till din dator så väljer den ofta USB Audio Codec som standard enheten för ljud in och ut för hela systemet. Eftersom din skivspelare inte har några högtalare kommer du inte höra något ljud från Macen förrän du ändrar enheten för uppspelning. Följ dessa steg för att ändra så att det interna ljudkortet alltid används för uppspelning, även när skivspelaren är inkopplad via USB.

11 Audio Midi Setup 1. Öppna Finder. 2. Öppna Programmappen. 3. I programmappen, öppna Verktygsmappen. 4. I verktygsmappen, öppna Audio Midi Setup 5. Ändra följande under Audio Devices: Standard Input: USB Audio Codec. Standard Output: Built-in Audio eller Inbyggd Output. System Output: Built-in Audio eller inbyggd Output. Nu kommer alla andra program förutom Audacity använda ditt interna ljudkort för uppspelning.

12 Spela in OBS! Vi rekommenderar att du provar med en kortare inspelning (en minut eller kortare) första gången du provar. När du sedan känner dig mer bekväm med funktionerna kan du gå vidare och spela in en fullängds LP. 1. Tryck på Rec 2. Starta uppspelningen på skivspelaren. Du kommer att se en vågform bildas på skärmen när datorn spelar in. Ljudet sänds ut genom datorns ljudkort och du kan höra det i datorns högtalare. Om du inte har något ljud? gå tillbaka till menyn för egenskaper och kontrollera att du har klickat i Software Playthrough och att volymen på datorn är på. Se felsökningsguiden i slutet av denna bruksanvisning för mer hjälp. 3. Spela upp den skiva/låt som du vill spela in. 4. Tryck på Stop. 5. Spara din fil genom att trycka på Arkiv, Spara projekt. Välj destination, filnamn och klicka på Spara. 6. Du har nu gjort din första inspelning. Filen som du just nu sparade är en Audacity projektfil och kan bara bli öppnad med Audacity. Följande instruktioner kommer nu att hjälpa dig med valfri editering av ljudfilen, också hur du kan dela upp filen i separata wavfiler som kan brännas på en CD eller spelas upp i musikprogram som Itunes eller Windows Media Player. Justera ljudnivån 1. Välj hela din inspelning genom att välja Redigera, sedan Markera Allt. Du kan också använda Ctrl+A på en PC eller Äpple+A på en Mac.

13 2. Välj Effekter och klicka på önskad effekt. A) Det finns en mängd olika effekter som beskrivs längre fram i manualen och på den tidigare nämnda hemsidan. B) Normalisera kan användas för att ge inspelningen korrekt volym på inspelningen. OBS! Det kan vara en god nivå att placera pickupnålen på skivan innan du startar skivspelaren. Tryck därefter Rec innan du startar skivspelaren. Om du placerar pickupnålen på skivan medan den snurrar så kan det bli knaster och missljud på inspelningen. Dessa missljud kan hindra normaliseringen att optimera ljudnivån och inspelningen blir då svagare än vad den borde vara. Rensa ljudet 1. Dra markören över ett parti i ljudfilen som innehåller störningar. Vi rekommenderar att du provar på början eller slutet av en låt där det endast hörs knaster från skivspelaren och ingen musik. 2. Välj brusreducering (Noise Removal) från effektmenyn för att öppna fönstret för brusreducering. 3. Klicka på Get noise profile, fönstret för brusreducering kommer nu stängas automatiskt. 4. Välj den del av spåret som du vill ta bort störningar från. Om du vill rensa en hel inspelning använder du Markera allt under Redigera-menyn. 5. Repetera steg 2 för att öppna fönstret för brusreducering. 6. Justera mängden av audio som du skulle vilja filtrera genom att flytta markören i fönstret för brusreducering. Vi rekommenderar att du använder den minimal brusreduktion för att bibehålla optimal ljudkvalité. OBS! Du kan förhandsgranska ditt spår innan du avlägsnar bruset genom att klicka Preview. 7. Klicka sedan på Remove Noise.

14 När du redigerar, notera följande: Ljudnivåerna kan variera på grund av pickupnålen, motvikten på pickuparmen, LPskivan och datorkonfigurationen. Vi rekommenderar därför alltid att du normaliserar din inspelning. Precis som i ordbehandling kan du radera oönskat ljud genom att markera partier, som på vänstra bilden ovan, sedan trycka på Delete. Du måste klicka på Noise Profile innan du kan reducera brus på din inspelning. Om du väljer vanlig musik som brusprofil så kommer programmet att ta bort all din musik på inspelningen. När du ställt in brusprofilen så kommer programmet att spara inställningarna tills du gör om processen. Programmet måste alltså bara hämta brusprofilen en gång. Du behöver inte göra en ny brusprofil för varje inspelning. Höghastighets-inspelning av skiva Med din USB-skivspelare och mjukvaran Audacity så kan du snabbt spela in dina 33 1/2 varvs vinylskivor till datorn och sedan använda mjukvaran för att justera hastigheten till normal. Att spara tre minuter på en hel skiva är inte mycket. Men om du spelar i många LP-skivor så kan det göra skillnad. Du kan då spela in 4 timmar musik på 3 timmar. Instruktioner: 1. Spela in din 33 1/3 varvs LP på 45RPM genom att trycka på 45RPM på skivspelaren. 2. Du kommer då att höra uppspelningen på i en ovanlig ton beroende på den högre hastigheten. 3. När skivan är slut stoppar du inspelningen. 4. Gå till Redigera, och välj Markera allt. 5. Gå till Effekter och välj Ändra hastighet. Ändra från 45 till 33 1/3 för att din inspelning ska justeras till rätt hastighet.

15 Dela upp din inspelning i separata spår OBS! Innan du delar upp din inspelning måste du göra klart alla redigeringar, ta bort tystnad innan/efter spår, normalisering, brusreducering etc. 1. Välj verktyget Fit in window. 2. Zooma sedan ut för att se alla spår. Du kan då se mellanrummen mellan spåren, se bilden, spåren är där markerade med 1,2,3. Nästa steg är att dela upp dessa i separata filer, namnge dem och exportera dem som wavfiler (CD-kvalité). Automatisk uppdelning av ditt album (bara i Windows) 1. Välj hela inspelningen genom att välja Redigera och Markera allt. Du kan också använda Ctrl+A på PC och Äpple+A på Mac. 2. Välj Analysera överst i menyn och sedan Silence Finder. 3. Denna funktion kommer att försöka hitta mellanrummen mellan spåren. I de allra flesta inspelningar behöver du endast justera Silence level. Den justeringen gör du i fönstret för Silence finder. Skriv in 15 och klicka Ok.

16 4. Din inspelning kommer nu att analyseras och ett spårnamn kommer att visas under din inspelning. Det innehåller markörer som visar början på varje spår. När du sedan exporterar din inspelning (se exportera dina spår till separata filer) så kommer dessa markörer att användas för att skapa separata ljudfiler för varje spår. 5. Om du ser att markörerna som skapats av Silence Finder inte stämmer med dina spår, eller att det var för få eller för många markörer, kan du ångra analysen och göra om den med andra inställningar. Om markörerna ser ut att vara korrekta, gå vidare till nästa steg. 6. För att ångra analysen, välj Redigera och sedan Ångra. 7. Upprepa steg 1-3 och prova med en annan inställning i Silence level. Om det var för få markörer i din inspelning, använd då ett lägre tal i Silence Level, som exempelvis 10. Om det var för många markörer i din inspelning, använd då ett högre tal, exempelvis 20. Vissa typer av skivor och musik är inte lämpade för att separera på detta sätt. Om du inte får ett bra resultat genom att använda Silence finder så kan du dela upp spåren manuellt. Dela upp spår manuellt 1. Tryck på Backknappen för att gå till inspelningens start. 2. Välj Project och sedan Add Label at selction. Det avgör första spårets startpunkt. 3. Skriv in namnet på första spåret, texten kommer att synas vid spårmarkören. (Se steg 14)

17 4. Markera mellanrummet mellan spåren, där det inte finns något ljud, genom att klicka en gång (markeras med en cirkel på bilden nedan). 5. Du kommer att se en linje där du har klickat. 6. Upprepa sedan steg 2, Add label at selection. 7. OBS! Du kan lägga till eller editera alla spårnamn (markeras med en liten cirkel på bilden nedan). 8. Upprepa stegen för dela upp alla spår. Du kan behöva zooma in för att välja ut och separera spåren. Det kan också vara användbart att lyssna på början av spåret innan du lägger till en markör. Använd mellanslag för att lätt starta och stanna uppspelningen. OBS! Markören placeras vid spårets början. Till exempel, bilden nedan, spår 1 är markerad vid början av din inspelning. Spår 2 är markerad mellan första och andra spåret. Du kan också ändra spårets namn efter att du har exporterat filerna med Audacity.

18 Det finns många möjligheter att editera din fil. Dela upp din inspelning till flera filer genom att addera markörer är ett sätt. Du kan alltid gå ett steg tillbaka genom att välja Redigera och Ångra. Gör det till en vana att spara ditt projekt med jämna mellanrum. Exportera spår till separata filer Den här delen förklarar hur du kan exportera spår till wavformat som du kan använda för att bränna en CD. Du kan också välja att konvertera dessa till Mp3filer genom att använda ett program från en tredje part. Se mjukvarudelen för mer information om detta. 1. Nu när du har delat upp din inspelning i flera spår med markörerna kan du exportera spåren till separata filer. 2. Välj Arkiv och sedan Export Multiple, som visas i bilden nedan. 3. Då öppnas ett nytt fönster. A) Välj Wav som format och välj vart filen ska sparas. B) Välj platsen dit filen ska exporteras. Ett tips kan vara att skapa en speciell katalog med albumets namn för att spara dina filer i. C) Välj Använd markörer/spårnamn. OBS! Det finns också möjlighet att filnamnen genereras i form av nummer genom att använda Numrering. Du kan då byta namn efter att spåren har exporterats. D) Klicka Export.

19 Lyssna och exportera på WAV/MP3 För att lyssna på dina exporterade filer behöver du ett program som kan spela wavfiler. Du kan också använda ett vanligt brännarprogram för att bränna wavfilerna på en CDskiva. Om du vill spara din LP-skiva som mp3 filer efter att du spelat in den med Audacity, så behöver du hämta och installera ett plugin som heter: Lame Mp3 encoder. När spåret är konverterat till en mp3 fil så kan du spela upp den på kompatibel digital enhet. För att ladda ner Lame mp3 encoder plugin så kan du besöka Där kan du också hitta ytterligare information om Audacity och vanliga frågor. Klicka på länken Lame mp3 encoder plugin för att ladda ner filen till din dator. OBS! Vi rekommenderar att du laddar hem filen till ditt skrivbord. Du måste sedan extrahera filen och spara den på ett säkert ställe. Windowsanvändare 1. Skapa en ny mapp i Mina dokument, som du döper till Lame MP3 Plugin. 2. Hitta den nedladdade zipfilen och öppna den. 3. Markera alla av de extraherade filerna och kopiera dem till mappen du just skapat i Mina dokument. 4. Släng sedan den nedladdade zipfilen som ligger på ditt skrivbord i papperskorgen. Macanvändare 1. Skapa en ny katalog som du kallar för Lame MP3 Plugin. 2. Leta upp den nedladdade.sit eller.zipfilen och dubbelklicka på den. Filen extraheras nu på ditt skrivbord och en ny fil med samma namn (fast utan filändelse) skapas. 3. Kopiera eller flytta den nya filen till katalogen du just skapat. 4. Släng sedan den nedladdade zipfilen som ligger på ditt skrivbord i papperskorgen. I Audacity, när du för första gången ska exportera en fil till Mp3, så kommer du bli tillfrågad om var plugin-filen ligger. Leta upp katalogen Lame MP3 Plugin som du har skapat och välj filen. Audacity kommer sedan att komma ihåg platsen som filen ligger på. Spela in 78RPM-skivor Om du vill spela in en 78RPM skiva så kan du spela in den antingen i 33.3 eller 45RPM och sedan konvertera den i Audacity! Efter att du har spelat in albumet, öppna Redigera och Markera allt. Öppna sedan Effekter och välj Ändra hastighet. Välj sedan hastigheten som du har spelat in i (33.3 eller 45) och hastigheten du vill konvertera till (78). Klicka sedan Ok. Felsökning Kontakt Numark eller din försäljare innan du returnerar den här produkten. Se säkerhetsguiden för mer information. Inget Ljud Om du inte får något ljud från skivspelaren, gå till egenskaper och kontrollera att du valt USB input som inspelningsenhet. Om du kan se ljudvågorna på din skärm men inte höra något, gå till egenskaper och kontrollera att det interna ljudkortet är valt som enhet för uppspelning. Starta om i följande ordning: Stäng Audacity, Stäng av skivspelaren, koppla ur USBkabeln. Plugga sedan i USB-kabeln, slå på skivspelaren och starta Audacity. Om det inte kommer något ljud från skivspelaren, klicka på pilen nedanför mikrofonen och välj Monitor input. Du kan nu höra ljud från skivspelaren även om du inte spelar in med Audacity. Om du inte ser mikrofonreglaget, gå till Egenskaper, klicka på fliken för Utseende och kontrollera att boxen visa mixerbord (Enable Mixer Toolbar och Enable Meter Toolbar) är ikryssade. Om inte kryssa i dem och klicka sedan Ok.

20 Kontrollera reglaget för mikrofonen att den är satt till full volym. Om du inte ser mikrofonreglaget, gå till Egenskaper, klicka på fliken för Utseende och kontrollera att boxen visa mixerbord (Enable Mixer Toolbar och Enable Meter Toolbar) är ikryssade. Om inte kryssa i dem och klicka sedan Ok. Låg ljudkvalité Om en inspelning låter brusig eller distad under uppspelning kan du behöva justera volymen från skivspelaren. Prova med att dra i reglaget för Input i Audacity. Dra reglaget till vänster för att sänka ingångsvolymen. Om inte detta hjälper kan du normalisera spåret efter att inspelningen är genomförd. Kontrollera att pickupnålen är korrekt placerad och att den har kontakt med pickuparmen. Pickupnålen måste vara ansluten varje gång du använder skivspelaren. Kontrollera att RCA-kontakterna är korrekt isatta. Det kan uppstå brus i USB-kabeln om denna är i kontakt med RCA-sladdarna, prova då att separera sladdarna åt. Om det uppstår störningsljud på din inspelning kan du prova med att stänga alla program och starta om din dator. Kör sedan bara Audacity när du spelar in. Om du använder RCA-kontakterna och din skivpelare är försedd med en Phono/Lineknapp, kontrollera att knappen är korrekt inställd. Se i snabbguiden för mer info. Kontrollera att pickuparmen är korrekt kalibrerad och installerad. Se snabbguiden för mer information. För ytterligare information, FAQ och felsökning besök För teknisk support, var god kontakt Numark (401)

Din USB-skivspelare är kompatibel med alla program som stödjer USBljudenheter. Vi har inkluderat Audacity. Du kan dock använda vilket program du vill.

Din USB-skivspelare är kompatibel med alla program som stödjer USBljudenheter. Vi har inkluderat Audacity. Du kan dock använda vilket program du vill. AUDACITY Mjukvaruinstallation För ION USB Skivspelare Mjukvaruinstallation Audacity Inspelningsmjukvara Innehåll Allmänt om programmet 2 Audacity mjukvaruinstallation 3 Innan du startar programmet 3 Datorinställningar

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning L-78 USB SKIVSPELARE Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR 1. Läs dessa anvisningar.

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Att missbruka enheten Easi-Speak Pro eller att öppna den gör garantin ogiltig. Allt arbete utöver

Läs mer

usb-kabel cd-skiva förmonterad pickup LPDOCK-skivspelare

usb-kabel cd-skiva förmonterad pickup LPDOCK-skivspelare SNABBSTARTSGUIDE Försäkra dig om att föremålen nedan medföljer i förpackningen. INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PRODUKTEN, LÄS NOGA IGENOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTERNA. Besök http://www.ion-audio.com för att registrera

Läs mer

Studentguide Adobe Connect Pro

Studentguide Adobe Connect Pro Studentguide Adobe Connect Pro 2009-11-10 Inloggning För att vara med i ett möte behöver du inte installera någon programvara utan allt som behövs på din dator är Adobe Flash Player. Det programmet finns

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

Manual för Ljudinställningar för JoicePhone

Manual för Ljudinställningar för JoicePhone Manual för Ljudinställningar för JoicePhone 2010 Detta är en skärmdump från PC med Windows XP. För att JoicePhone ska fungera på bästa sätt ska följande åtgärder vidtas. Observera att följande anvisningar

Läs mer

GUITAR LINK UCG102. Software Installations beskrivning A50-19890-03002

GUITAR LINK UCG102. Software Installations beskrivning A50-19890-03002 GUITAR LINK UCG102 Software Installations beskrivning A50-19890-03002 Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 1.1 Inkluderad mjukvara... 4 1.2 Systemkrav... 6 1.3 Apparatdrivare och latens... 7 2. Installation

Läs mer

PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Ljud A Spela in och spela upp Ljud finns alltid omkring oss. Skulle vi hamna i ett totalt

Läs mer

GN 8120 USB - Bruksanvisning. 1. Om GN 8120 USB. Innehållsförteckning

GN 8120 USB - Bruksanvisning. 1. Om GN 8120 USB. Innehållsförteckning GN 8120 USB - Bruksanvisning Tack för att du har köpt GN 8120 USB. I den här bruksanvisningen finns information och användarinstruktioner för GN 8120 USB. Bruksanvisningen innehåller följande avsnitt:

Läs mer

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060

MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 MP3-spelare M-Any DAH1200 Nr 100060 Inkoppling och överföring Börja med att sätta i batteriet. Luckan sitter på undersidan och öppnas genom att man skjuter den åt sidan. Kom ihåg att vända polariteten

Läs mer

ReSound Aventa 3 Installationsguide

ReSound Aventa 3 Installationsguide ReSound Aventa 3 Installationsguide 1 Innehåll Systemkrav för Aventa 3.... 3 Vanliga Frågor (FAQ) Installation... 4 NOAH vs. Operativsystem... 5 Installera Aventa 3... 6 Installera.NET Framework.... 12

Läs mer

Voicemail i FirstClass

Voicemail i FirstClass Voicemail i FirstClass För att använda voicemail måste du ha FirstClass klienten installerad och vara uppkopplad mot Internet. *Om du är på en ort med dålig internetuppkoppling kan det bli problem att

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA. Din musik + vår passion

USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA. Din musik + vår passion USB DAC Bruksanvisning 2 SVENSKA Din musik + vår passion Innehåll Anslutningar...3 Användarinstruktioner...4 LED-färger/blinkar...4 LED-färger...4 USB Class...4 För Mac...4 För Windows...5 Tekniska specifikationer...6

Läs mer

Del I Nyckelfunktioner:

Del I Nyckelfunktioner: Diktafon A50 Del I Nyckelfunktioner: Extra lång inspelningstid, med röstanpassad ACT-formatering, som gör att du kan spela in längre än med en konventionell diktafon utan att sänka ljudkvaliteten. Röstaktiverad

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1 IT-körkort för språklärare Modul 3: Ljud, del 1 Innehåll Ladda ner Audacity och hjälpprogrammet LAME 3 Installera Audacity och LAME 7 Spela in med Audacity 9 Spara och exportera i MP3-format 11 Ladda upp

Läs mer

Kom igång med Skype (Mac)

Kom igång med Skype (Mac) Kom igång med Skype (Mac) Skapa konto och installera Skype 1. a) För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 5: Ljud, del 2 Innehåll Spela in och klipp en ljudfil (metod 1)... 3 Importera och klipp en ljudfil (metod 2)... 6 Ta bort störande bakgrundsljud... 8 Förstärk ljudet...

Läs mer

K7 Encoder 5 Användarmanual

K7 Encoder 5 Användarmanual K7 Encoder 5 Användarmanual - 1 - Innehåll Återvinning och säkerhetsföreskrifter för denna apparat...3 Viktiga anvisningar om återvinning av apparaten...3 Viktiga anvisningar om användning & återvinning

Läs mer

Digitalisering av C-Kassetter

Digitalisering av C-Kassetter Digitalisering av C-Kassetter 1. Koppla på TEAC AD-RW900 spelaren genom att trycka på POWERknappen, ett ljus antänds i spelarens skärm. 2. Välj sedan rätt inbandningskälla från Teac spelaren. Tryck på

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Svensk version LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av denna Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps. Med denna Wireless LAN Adapter kan

Läs mer

Innehållsförteckning Introduktion... 5 Kom igång med Handiladdaren... 9 Användare i Handiladdaren... 15 Kalender... 19 Album... 27

Innehållsförteckning Introduktion... 5 Kom igång med Handiladdaren... 9 Användare i Handiladdaren... 15 Kalender... 19 Album... 27 Handiladdaren Version II Bruksanvisning Handitek BRUX\...\809055 Handiladdaren II Gewa AB BOX 92, MALMVÄGEN 55, 191 22 SOLLENTUNA TEL: 08-594 694 00 TEXTTEL: 08-594 694 18 FAX: 08-594 694 19 E-MAIL: info@gewa.se

Läs mer

Digitalisering av LP-skivor Apparater: Stanton T62 skivspelare, datorns centralenhet Program: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013

Digitalisering av LP-skivor Apparater: Stanton T62 skivspelare, datorns centralenhet Program: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013 Digitalisering av LP-skivor Apparater: Stanton T62 skivspelare, datorns centralenhet Program: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013 Stanton T.62 LP-Skivspelarens överblick: 1. Skivmatta 2. Center 3. Huvudavbrytare

Läs mer

Antivirus Pro 2011. Snabbguide

Antivirus Pro 2011. Snabbguide Antivirus Pro 2011 Snabbguide Viktigt! På CD-fodralet finns den aktiveringskod som du behöver för att aktivera produkten. Förvara den på ett säkert ställe. Den här produkten får endast användas om det

Läs mer

4 Installation av drivrutiner

4 Installation av drivrutiner 1 Introduktion Gratulerar till inköpet av Trust 100MB Speedshare PCI Card. PCI-kortet Trust 100MB Speedshare kopplar upp din dator till en LAN- eller/och bredbandsuppkoppling mot Internet. 2 Säkerhet Var

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Användarhandbok för Nero MediaStreaming för MCE

Användarhandbok för Nero MediaStreaming för MCE Användarhandbok för Nero MediaStreaming för MCE Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Innehållet i denna användarhandbok är skyddat av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken

Läs mer

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 16 november 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Fiery Driver Configurator...5

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 2 Inledning I denna kortfattade manual kommer vi att visa och berätta om AD OnLine som är Arkiv Digitals onlinetjänst för att titta på det historiska källmaterialet

Läs mer

Del 2 HANTERA MUSIKFILER. 5. Importera filer... 34 6. Skapa ordning i din musiksamling... 38 7. Skapa spellistor... 46 8. Bränna cd-skivor...

Del 2 HANTERA MUSIKFILER. 5. Importera filer... 34 6. Skapa ordning i din musiksamling... 38 7. Skapa spellistor... 46 8. Bränna cd-skivor... Del HANTERA MUSIKFILER. Importera filer... 6. Skapa ordning i din musiksamling... 8 7. Skapa spellistor... 6 8. Bränna cd-skivor... . IMPORTERA FILER När du använder samma ljudformat för alla dina musikfiler,

Läs mer

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Dec -14 Liljedalsdata Liljedalsdata Steg 16 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 15. Syftet med denna kurs är att du ska lära dig

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

LäsFlyt Metodhandledning

LäsFlyt Metodhandledning LäsFlyt Metodhandledning Copyright Softogram AB LäsFlyt är skyddat i enlighet med upphovsmannarättslagen och programmet, bilderna, texterna liksom denna manual tillhör Softogram AB. LäsFlyt är ett registrerat

Läs mer

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar.

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Installationsguide För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Inkoppling av Logger 2020 eller SunLogger 2020 mot PC/LoggerSoft 1. Logger 2020 ansluts alltid via en router,

Läs mer

Jag rek. starkt att alla uppgraderar sin TomTom till version 5 eller högre då massor av nya funktioner och en betydande prestandaskillnad finns.

Jag rek. starkt att alla uppgraderar sin TomTom till version 5 eller högre då massor av nya funktioner och en betydande prestandaskillnad finns. Installation av fartkameror i TomTom Installationstipset är skrivet för TomTom Navigator 3 eller version 5,TomTom Go Classic,ONE,300,500,700 (troligtvis även RIDER) eller TomTom Mobile samt en PC med Microsoft

Läs mer

Installations-handbok för PC Suite. SV 9356495 Issue 1

Installations-handbok för PC Suite. SV 9356495 Issue 1 Installations-handbok för PC Suite SV 9356495 Issue 1 Copyright 2003 Nokia. Alla rättigheter förbehållna. Reproduktion, överföring, distribution eller lagring av delar av eller hela innehållet i detta

Läs mer

Svensk version. Introduktion. Paketinnehåll. Anslutningar. SC016 Sweex 7.1 external USB sound card

Svensk version. Introduktion. Paketinnehåll. Anslutningar. SC016 Sweex 7.1 external USB sound card SC016 Sweex 7.1 external USB sound card Introduktion Utsätt inte Sweex 7.1 externa USB ljudkort för extrema temperaturer. Placera inte produkten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

Programvaruuppdateringar

Programvaruuppdateringar Programvaruuppdateringar Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall)

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@humlab.lu.se 1 Skärminspelningsprogram Det finns fler skärminspelningsprogram

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

SOFTWARE INSTALLATIONS- BESKRIVNING

SOFTWARE INSTALLATIONS- BESKRIVNING SOFTWARE INSTALLATIONS- BESKRIVNING Version 1.0 September 2006 Softwarepaket Native Instruments Guitar Combos BEHRINGER Edition (PC/Mac) Kristal Audio Engine (PC) Audacity (PC/Mac) BEHRINGER USB AUDIO

Läs mer

Användarhandbok. Ahead Software AG

Användarhandbok. Ahead Software AG Användarhandbok Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till InCD och allt innehåll i den skyddas av upphovsrätten och tillhör Ahead Software. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS)

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS) Verksamhetsledningssystem (VLS) Projektledare VLS, J. Nilsson vls.skane@skane.se VLS Visiohandledning Datum 2015-02-24 Version 2.0 Dnr 1 (8) VLS Visiohandledning Enkel handledning till VLS Processritning

Läs mer

D E F E: USB-strömuttag F: Fjärrkontroll G: Antenn SE Installation. C: Antennuttag D: USB-uttag. Sätt i CD-skivan

D E F E: USB-strömuttag F: Fjärrkontroll G: Antenn SE Installation. C: Antennuttag D: USB-uttag. Sätt i CD-skivan Produktinformation C A G B A: IR-mottagare B: Strömlampa C: Antennuttag D: USB-uttag D E F E: USB-strömuttag F: Fjärrkontroll G: Antenn Installation Placera antennen på önskad plats, helst nära ett fönster

Läs mer

MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING

MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING MOVIE MAKER- MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING Författad av Anna Sabelström i samarbete med Film Stockholm och Ungdomsstyrelsen FILM STOCKHOLM REGIONALT RESURSCENTRUM FÖR RÖRLIG BILD I STOCKHOLMS LÄN Kultur-

Läs mer

- Trådlöst NVR kitt - Snabb installations guide -

- Trådlöst NVR kitt - Snabb installations guide - 1 Instruktions guide Tack för att ni valde våran produkt! Var god och kontakta oss ifall oväntade problem eller behov uppstår med varan. Garantin täcker ej bl.a. Felaktig installation eller användande

Läs mer

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen.

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen. Soundtrack Pro Syftet med denna övning är att du ska få en förståelse för hur verktyget Soundtrack Pro är uppbyggt och fungerar. Vi kommer att gå igenom de grundläggande funktionerna och ett enkelt arbetsflöde

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps Inledning Utsätt inte det trådlösa LAN PCI-kortet 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd inte

Läs mer

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23 Adobe Presenter Manualen beskriver hur man skapar en interaktiv film till PowerPoint med tilläggsprogramvaran Adobe Presenter. Mikrofon och webkamera är förutsättningar förutom programvarorna. Skapad:

Läs mer

Snabbguide AlphaSmart NEO2

Snabbguide AlphaSmart NEO2 Snabbguide AlphaSmart NEO2 Vers 110815 Följande nio punkter bör du behärska för att få nytta av din AlphaSmart NEO 1. Sätt in tre AA batterier. Använd medföljande skruv till att sätta fast batteriluckan.

Läs mer

Marantz PMD620 snabbmanual

Marantz PMD620 snabbmanual 2008-10-22 Marantz PMD620 snabbmanual Översikt Marantz PMD620 är en inspelningsmaskin som spelar in ljud på ett SD minneskort (medföljer ej vid lån i SC). Den kan spela in mp3-filer eller wav-filer (full

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att skicka rapporter och ljudfiler till din handledare. Först kommer en beskrivning

Läs mer

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg

ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg ZoomText 10.1 Snabbguide Tillägg Detta tillägg till ZoomText 10 Snabbguide beskriver de nya funktionerna och andra ändringar som hör till ZoomText 10.1. För grundinformation som hur man installerar och

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning Egenskaper Egenskaper: - Stor tydlig display med blå bakgrundsbelysning. - Klarar MP3 (MPEG 1/2 Layer2) och WMA uppspelning. - Digital röstinspelning. - USB lagring av datafiler.

Läs mer

DVD MAKER USB2.0 Installationshandledning

DVD MAKER USB2.0 Installationshandledning DVD MAKER USB2.0 Installationshandledning Innehåll Kapitel 1: Installation av DVD MAKER USB2.0 maskinvara 1.1 Leveransens innehåll 1 1.2 Systemkrav 1 1.3 Installation av maskinvaran 1 Kapitel 2: DVD MAKER

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

CVI ANALYZER V 1.2.0.X

CVI ANALYZER V 1.2.0.X Del nr 6159939235 Utgåva nr 07 Datum 01/2016 Sida 1 / 20 CVI ANALYZER V 1.2.0.X Bruksanvisning Software Part number CVI ANALYZER 1 user 6159276960 CVI ANALYZER 5 users 6159276970 CVI ANALYZER 25 users

Läs mer

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok Blackwire C310/C320 Sladdanslutet USB-headset Användarhandbok Innehåll Välkommen 3 Systemkrav 3 Vill du ha mer hjälp? 3 Det här finns i förpackningen 4 Grundläggande fakta om headsetet 5 Sätta på dig headsetet

Läs mer

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna.

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna. En guide i Marratech I denna guide beskrivs hur man laddar hem och installerar Marratech, använder programmet samt information om headset och webbkamera. Skapad: 2008-06-18 Version: 1.4 1 Hur laddar jag

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Kontakt: Mikael Forsman mikael.forsman@arbetslivsinstitutet.se. Användarmanual för VIDAR 4.0

Kontakt: Mikael Forsman mikael.forsman@arbetslivsinstitutet.se. Användarmanual för VIDAR 4.0 Kontakt: Mikael Forsman mikael.forsman@arbetslivsinstitutet.se Användarmanual för VIDAR 4.0 Innehåll Inledning...3 Systemkrav...3 Installation...3 Att komma igång...4 Inställningar...5 Arbetsgång...5 Ange

Läs mer

Användarhandbok DENVER VPL-120. Fodral för skivspelare

Användarhandbok DENVER VPL-120. Fodral för skivspelare Användarhandbok DENVER VPL-120 Fodral för skivspelare LÄS INSTRUKTIONERNA NOGGRANT FÖRE ANVÄNDNING OCH FÖRVARING PÅ EN SÄKER PLATS FÖR FRAMTIDA REFERENS SWE-1 BESKRIVNING 1. Låsspärr 2. Dammlucka 3. Adapter

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 6: Video, del 2 Innehåll IT-körkort för språklärare... Fel! Bokmärket är inte definierat. Skapa ett projekt... 2 Spela in och ladda ner en video... 3 Redigering... 6 Övergångar...

Läs mer

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501 ClaroRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 12501 1 Välkommen till ClaroRead Plus Välkommen till ClaroRead Plus för Mac. ClaroRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära

Läs mer

MagicInfo Express 2. Användarhandbok. MagicInfo Express 2

MagicInfo Express 2. Användarhandbok. MagicInfo Express 2 MagicInfo Express 2 MagicInfo Express 2 Användarhandbok Med MagicInfo Express 2 kan du enkelt skapa innehåll med olika layouter. Använd MagicInfo Express 2 för att skapa och hantera scheman för att spela

Läs mer

Spela in och spara din PowerPointpresentation

Spela in och spara din PowerPointpresentation Spela in och spara din PowerPointpresentation som en film Gör tillägg till filmen med Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett välbekant program för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte

Läs mer

Installationsmanual för Tyfon ADSL

Installationsmanual för Tyfon ADSL Installationsmanual för Tyfon ADSL Introduktion För att underlätta för våra kunder har vi valt att leverera samtliga tjänster med en DHCP-tilldelad IP-adress vilket underlättar för er som kund. Har ni

Läs mer

MagniLink imax. Bruksanvisning. Version 1.0. Bruksanvisning 7941647 MagniLink imax 1

MagniLink imax. Bruksanvisning. Version 1.0. Bruksanvisning 7941647 MagniLink imax 1 Bruksanvisning MagniLink imax Version 1.0 LVI Low Vision International Verkstadsgatan 5 Tel: +46 (0) 470 727700 E-mail: info@lvi.se 352 46 Växjö Fax: +46 (0) 470 727725 Internet: www.lvi.se Bruksanvisning

Läs mer

När ReadHear är installerat på din dator, startar du det genom att klicka på programmets ikon.

När ReadHear är installerat på din dator, startar du det genom att klicka på programmets ikon. ReadHear - lathund ReadHear är en programvara som kan användas när du vill läsa upp talböcker från MTMs katalog Legimus eller inlästa läromedel från Inläsningstjänst i Daisy-format. DAISY står för Digitalt

Läs mer

Upsättning av Shoutcast-sändning

Upsättning av Shoutcast-sändning Upsättning av Shoutcast-sändning Innan du börjar sända Krav # Dator med ett eller flera ljudkort. För bärbara datorer kan man köra med det inbyggda ljudkortet som oftast är av mindre bra kvalitet eller

Läs mer

Alla programvaror är Freeware. Audacity mm.

Alla programvaror är Freeware. Audacity mm. Alla programvaror är Freeware Audacity mm. En presentation av några programvaror, arbetssätt och idéer speciellt för ledare och andra intresserade musikarbetare inom Friskis&Svettis. Handledare Björn Wiklund

Läs mer

Guide till att använda Audacity

Guide till att använda Audacity Guide till att använda Audacity Victoria Johansson victoria.johansson@ling.lu.se 15 augusti 2011 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in och att spela upp ljud. Syftet med

Läs mer

04 Kapitel 4.indd 56 05-06-20 13.28.27

04 Kapitel 4.indd 56 05-06-20 13.28.27 04 Kapitel 4.indd 56 05-06-20 13.28.27 Kapitel 4 It s Tricky Coola tips & tricks för din ipod Att jag använder en låt av Run-D.M.C som namn på det här kapitlet om tips och tricks för din ipod ger mig lite

Läs mer

Calisto P240-M. USB-telefonlur ANVÄNDARHANDBOK

Calisto P240-M. USB-telefonlur ANVÄNDARHANDBOK TM Calisto P240-M USB-telefonlur ANVÄNDARHANDBOK Välkommen Grattis till valet av din nya Plantronics-produkt. I den här användarhandboken finns anvisningar om hur du ställer in och använder Plantronics

Läs mer

Mirasys VMS 7.3. Workstation användarvägledning

Mirasys VMS 7.3. Workstation användarvägledning Mirasys VMS 7.3 Workstation användarvägledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Innan du börjar... 3 Logga in... 4 Användargränssnitt... 8 Navigeraren... 11 Kameror... 19 Audio... 35 Videoutgångar...

Läs mer

Microsoft Windows 8 Grunder

Microsoft Windows 8 Grunder WINDOWS 8 GRUNDER Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till Windows Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 8...8 Välja

Läs mer

SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Svensk version

SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Svensk version SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Svensk version February, 2009 SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Om den här guiden. Den här guiden innefattar information om snabb och enkel konfigurering av 32 inputs

Läs mer

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se Om MacElda Classic Denna version av Elda finns kvar av historiska skäl. Om du använder operativsystemet OSX, rekommenderas du att använda OSX-versionen av MacElda, EldaX. Skillnaderna mellan MacElda Classic

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2003 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i Windows Live Movie Maker 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med Windows Movie

Läs mer

KALENDER2 Version 2.00 Ett program med stöd för talsyntes

KALENDER2 Version 2.00 Ett program med stöd för talsyntes KALENDER2 Version 2.00 Ett program med stöd för talsyntes Mars 2006 Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) OCH (*.mp3) Innehållsförteckning Rekommenderad

Läs mer

Elmia Mässkatalog för PocketPC

Elmia Mässkatalog för PocketPC Elmia Mässkatalog för PocketPC Version 1.1 Licensinformation... 2 Systemkrav... 2 Installation... 2 Kom igång... 3 Utställare A-Ö... 4 Sök utställare... 5 Sök Produkt... 6 Företagsinformation... 7 Mina

Läs mer

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Läs det här dokumentet innan du installerar Mac OS X. Det innehåller viktig information om att installera Mac OS X. Systemkrav Om du ska uppgradera till

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Installationsanvisning för anslutning via ADSL mot HoforsNet i Windows XP.

Installationsanvisning för anslutning via ADSL mot HoforsNet i Windows XP. Installationsanvisning för anslutning via ADSL mot HoforsNet i Windows XP. 1.Öppna "Kontrollpanelen". Den här guiden beskriver hur du gör inställningarna i din dator för att kunna använda din bredbandsanslutning.

Läs mer

Inledning...5. Systemkrav...7. För Windows...9

Inledning...5. Systemkrav...7. För Windows...9 Innehållsförteckning Inledning.....................................5 Systemkrav...................................7 För Windows...................................9 Installera Photo Print För skrivare med

Läs mer

Svensk version. Inledning. Varning: Innehåll. Specifikationer SWEEX.COM. SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card

Svensk version. Inledning. Varning: Innehåll. Specifikationer SWEEX.COM. SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card SC001 Sweex 4.1 PCI Sound Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 4.1 Sound Card. Sweex ljudkort förser datorn med surroundljud. För att se till att denna produkt fungerar

Läs mer