t*- l.t;.. F*{.& {*;i olbäskem I tsohu$

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "t*- l.t;.. F*{.& {*;i olbäskem I tsohu$"

Transkript

1 t*- l.t;.. F*{.& {*;i?å olbäskem I tsohu$

2 Ordnings / trivselregler för brf Solbacken i Bohus Varmt välkommen till bostadsrättföreningen Solbacken i Bohus, Ale kommun! Vi hoppas att ni genom att ta del av följande 4 sidiga information skall känna er hemma i vår bostadsrättsförening och att ni får svar på frågor om våra gemensamma regler. Bostadsrättsföreningen Solbacken bildades Föreningen har 451 lägenheter i 3 våningshus med cirka 390 parkeringar och garage i området. I bostadsrätten har vi även ett antal lokaler som uthyres till näringsidkare. Riksbyggen i Göteborg sköter vår fastighetsservice och administration. Ring därför alltid i första hand till våra fastighetsskötare eller centralt Riksbyggen. Ringer du centralt så söker du där vår förvaltare. Förvaltaren vet vad som gäller för föreningen. Till exempel vem som står för kostnader när något eventuellt går sönder i lägenheten eller om det är något annat som du behöver information om. Vid köp/övertagande av lägenhet erhålls av tidigare ägare minst tre nycklar till extra låset (säkerhetslåset) på lägenhetsdörren och tre nycklar till det ordinarie låset i lägenheten. Dessa passar också till källaren, tvättstugan och bil-bommen. Byvägen 19 har separat nyckel till källare och tvättstuga. Våra föreningsstadgar finns att läsa i mappen som ni fick vid överlåtelsen och på vår hemsida, Vid eventuell försäljning kontakta riksbyggen för att informera dig om hur försäljningen skall gå tillväga. Det går det alltid bra att kontakta någon i styrelsen. Styrelsens adress är: il.com Aktuell information om styrelsens medlemmar finns på anslagstavlan i varje trappuppgång. Du hittar också den informationen på vår hemsida, På dessa anslagstavlor finns även annan nyttig information. Du får även övrig aktuell information från styrelsen på vår informationskanal i vår kabel-tv. Denna information uppdateras ungefär 1gång i månaden. Fastighetsskötarnas expedition (Alkalievägen 5) tar emot felanmälan på telefon eller om du besöker dem. Expeditionen är bemannad vardag mellan 9:30-10:00. övrig tid så kan man tala in ett meddelade i deras telefonsvarare. Vid akuta problem på icke ordinarie arbetstid rine Riksbvseen Dae&Natt 077L dvenet runt. Om du har föreningens bredband och det krånglar så ringer du och felanmäler på telefonnummer: ange brf Solbacken som kundnummer. Felanmäla kabel-tv gör du på telefonnummer: o3t-77l9440 Vi hoppas att ni kommer att trivas i vårt fina område och vi i styrelsen räknar med att vi alla i föreningen hjälps åt för att detta uppnås.

3 Allmänt Att bo i bostadsrätt innebär att vi tillsammans äger och förvaltar husen där vi bor och tillsammans kan vi göra vårt boende ännu trivsammare. Genom att följa dessa regler, kan vi alla bidra till en god grannsämja i vår förening och vi slipper onödiga kostnader. Nyttiande Lägenheten får endast användas till det ändamål som anges i upplåtelseavtalet, det vill säga bostad. Uteplatser som hör till lägenheten skall skötas av bostadsrättsinnehavaren. Såsom klippning av häck och målning av staket samt skötsel av ytan innanför den samma. Oljud och annat störande beteende Musik och annat högt ljud som stör grannar skall upphöra vid varje dag. Om detta ej respekteras så kan det innebära att du förverkar din rätt att inneha lägenheten. Om ni blir drabbade av oljud eller störande beteende så ring Securitas trygghetsjour påtelefonnummer Avgift HVra till bostadsrättsföreningen Denna betalas alltid i förskott och enligt förfallodatum som visas på avgiftsavin. Förändring /ombyggnad av den egna lägenheten När det gäller väsentlig förändring av lägenheten krävs styrelsens godkännande. Detta gäller även för egen parabolantenn, sätta upp markiser, inglasning av balkong m.m. Bestämmelserna angående väsentliga förändringar av lägenheten hittar du i våra stadgar. Uthyrning av sin lägenhet Det finns möjlighet att hyra ut sin lägenheten i andra hand. Det krävs styrelsens medgivande, innan andrahandshyresgästen flyttar in. Observera att lägenhetsägaren har fullt ansvar att den som hyr i andrahand sköter sig. Föreningens gemensamhetsloka I Gemensamhetslokalen finns i bottenvåningen på Alkalievägen 11. Den är till för diverse gemensamma aktiviteter. Kom gärna med egna förslag till styrelsen. Den kan även lånas för egna kalas. Dock inga aktivitet efter klockan I n strukione r för före n i n ge n s geme nsa m hetslokalen o Endast medlem får låna lokalen o Bokning sker ifastighetsskötarexpeditionen vardagar mellan 09:30 och 10:00. o Nycklar hämtas och lämnas efter överenskommelse med fastighetsskötaren. o Stör ej grannar med hög musik eller annan högljudd verksamhet. Visa hänsyn ha dörren stängd. Lokalen får ej användas längre än till kl 22:00 o Städning skall göras oavsett hur det såg ut innan. o Sopning och därefter våttorkning av alla golvytor. o Avtorkning av bänkar, skåpsluckor, kyl, bord och stolar. o Diskning och inställning av glas och porslin. o Rengörning av toalett och tvättställ. o Möbler och inventarier ställs tillbaka på sin ursprungliga plats. o Kontrollera att spisen är avstängd, lampor släckta, fönster stängda och dörren låst då du lämnar lokalen. Vid skadegörelse eller bristfällig städning mm förbehåller sig föreningen rätten att debitera uppkomna kostnader. Missbrukas ovanstående förbehåller sig styrelsen rätten att annullera kommande utnyttjande av lokalen för vederbörande medlem.

4 Källare och källargångar Alla hjälps åt och hålla dessa gångar rena och tomma från saker som ej skall stå där. Tänk på brandfaran och trivsel! Balkongen Det är förbjudet att grilla på din balkong( undantag en elgrill). Om du har parabolantenn så skall den vara monterade inne på balkongen. Ej hänga på utsidan så den kan skada personer som befinner sig nedanför. Om du röker på balkongen så är det absolut förbjudet att slänga ut fimpar från balkongen. Mattor skall inte piskas eller skakas från balkongen. Använd våra piskställ på gårdarna istället. Rökförbud Gäller inom alla våra gemensamma inneutrymmen, såsom föreningens gemensamhetslokal, källargångar, trapphus och tvättstugor. Ni som röker kasta inte fimpar från balkonger eller på våra gårdar. Ohyra Vid ohyra i lägenheten eller andra utrymmen ring till vår förvaltare på Riksbyggen i första hand. För åtgä rd ring Antici m ex O3L O. Sopor Det finns sopnedkast i varje trapphusen för hushållsavfall. Ätervinningsstation för tidningar, kartong, glas, plast och metall finns vid Bohus centrum. ( I skrivande stund nere vid pendelparkeringen). övrigt avfall (Grovsopor) så som vitvaror, radio- och tv-apparater, hushållsmaskiner, möbler skall transporteras i egen regi till Sörmossens sopstationen i Bohus eller, i mån om plats, placeras i grovsoprum som finns på varje gård. OBS! Ingenting får placeras i källargånsarna eller allmänna utrymmen. Bilkörning Vi är särskilt rädda om barnen och vår närmiljö. Hastighetsbegränsning i hela området är 30 km i timmen. Det gäller alla och det vill vi att ni respekterar. All form av motortrafik på gårdarna skall undvikas, det är dock tillåtet att åka in för att lasta i eller ur bilen om man har tunga inköp som ej kan bäras från sin parkeringsplats. Observera dock att efter 15 minuter riskerar du att få parkeringsbot. Vid in- och utflyttning till lägenheten kan parkeringstillstånd för längre tid beviljas. Tag kontakt med fastighetsskötaren på expeditionen innan detta skall ske. Parkeringar Föreningen har ett fåtal parkeringar ut med Alkalievägen, den stora parkeringen med gästparkeringar ligger på Klorvägen. Eftersom föreningen inte har lika många parkeringsplatser som lägenheter så kan vi idag endast erbjuda max 1 parkering per lägenhet. När det gäller garage och parkeringar, med eller utan el-stolpe, finns det möjlighet att ställa sig i kö. önskas byte av dessa kontakta Riksbyggen Dag&Natt 077t-86O 850 för köinformation. Biltvätt Avfettning och biltvätt får ej ske inom föreningens område. Husdjur Katter skall hållas under uppsikt och hundar skall vara kopplade så att de inte stör eller förorenar i barnens sandlådor, på gångvägar, trottoarer eller våra grönområden. Det åligger alla djurägare att plocka upp efter sina djur från våra gemensamma ytor och lägga detta i en plastpåse som binds ihop innan man lägger den i papperskorg. Genom att visa hänsyn och omdöme kan vi alla njuta av vårt fina område!

5 Tvättstugan Gemensamma Wättstugor finns i anslutning till din lägenhet. Det finns 3 st tvättstugor i varje tvättenhet på Alkalievägen och Klorvägen samt Byvägen Tvättstugan bokas genom att placera tvättlåset på önskad dag och tid på tvättidstavlan till resp tvättstuga. Vid avslutat tvättpass tas tvättlåset bort och parkeras. Tvättmaskinerna har timerfunktion vilket gör att dessa bara fungerar under vissa tider se tvättider nedan: Måndag till fredag 08:00-12:00 och 12:00-15:00 och 16:00-2o:oo (2tvättstugor) Måndag till fredag och O.OO ( 1tvänstuga) Lördag och (samtliga tvättstugor) För Byvägen 19 som har 1 tvättstuga gäller följande tvättider: Måndag till fredag och O.OO Lördag :00 och Torkrummen kan användas max en timma efter Wättiden. Bokade tider skall respekteras! OBSI tvättid som är bokad men där ingen har kommit när tvättiden har börjat får inte tas av någon annan utan tillåtelse av den som har bokat tiden. Efter avstutad wätt skall maskinerna och golv torkas av och golv sopas rena. Glöm inte att släcka ljuset och låsa dörren när du går! Försäkring Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv hemförsäkring för sin lägenhet och det egna bohaget. OBS! Bostadsrättstillägget behövs ej då föreningen kollektivt har handlat upp detta. Föreningens årsstämma Ordinarie årsstämma hålls vanligen i maj månad varje år. Kallelse till årsmötet anslås i foajdn i varje trappuppgång och anmälningssedel delas ut till respektive medlems postlåda. Motioner till årsstämman lämnas senast 3l januari till styrelsen. ( Finns postinkast vid fastighetsexp på Alkalievägen 5) Lämna gärna förslag på medlemmar till valberedningen för kandidater till styretsen. Utgåva

6

7

Välkommen till. brf MASTEN

Välkommen till. brf MASTEN Välkommen till brf MASTEN Denna informationsmapp innehåller: - Information för nyinflyttade till HSB brf Masten - Aptusinformation - Information gällande hyresavgiften - Trivselregler för brf Masten -

Läs mer

Trivselregler för BRF Källängsmården Källängsvägen 6, Lidingö. Vårt hus och hur vi ser till att alla trivs

Trivselregler för BRF Källängsmården Källängsvägen 6, Lidingö. Vårt hus och hur vi ser till att alla trivs Trivselregler för BRF Källängsmården Källängsvägen 6, Lidingö Vårt hus och hur vi ser till att alla trivs Innehåll Trivselregler - Varför det? 2 Andrahandsuthyrning 3 Balkong 3 Barnvagnar & Cyklar 3 Brandvarnare

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö

Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö Uppdaterad 2013-04-11 Trivselregler Brf. Nyängen i Vendelsö För att vi ska trivas tillsammans har föreningen satt samman några enkla trivselregler. Grovsoprum öppet måndagar 18:30-19:00... 3 Hushållssopor...

Läs mer

B r f R u n r i s t a r e n

B r f R u n r i s t a r e n B r f R u n r i s t a r e n Välkommen som boende i vår bostadsrättsförening. I föreningen finns 12 bostadshus med totalt 321 lägenheter. Husen byggdes 1971-72 och bostadsrättsföreningen bildades 1977.

Läs mer

Boendepärm BRF Morkullan med Ordnings- och trivselregler

Boendepärm BRF Morkullan med Ordnings- och trivselregler Boendepärm BRF Morkullan med Ordnings- och trivselregler Fastställd av styrelsen 2014-01-22 2(8) Välkommen till Brf Morkullan! Brf Morkullan ligger mitt i centrala Malmö och har en lång historia. Husen

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Ravalen. Av styrelsen antagna ordningsregler 2013-01-21

Bostadsrättsföreningen Ravalen. Av styrelsen antagna ordningsregler 2013-01-21 Bostadsrättsföreningen Ravalen Av styrelsen antagna ordningsregler 2013-01-21 1 (10) 1. Inledning... 3 1.1 Ansvar för ordningen... 3 1.2 För vem gäller reglerna... 3 1.3 Information... 3 2. Innanför bostaden...

Läs mer

A till Ö. All väsentlig information rörande vår förening finns sammanställt i denna A till Ö pärm.

A till Ö. All väsentlig information rörande vår förening finns sammanställt i denna A till Ö pärm. A till Ö För att en bostadsrättsförening skall fungera, erfordras vissa trivsel- och ordningsregler. All väsentlig information rörande vår förening finns sammanställt i denna A till Ö pärm. Pärmen tillhör

Läs mer

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4

Trivselregler A Ö. BRF Diligensen 4 BRF Diligensen 4 A-Ö Trivselregler A Ö om vad som gäller i BRF Diligensen 4 När man har valt ett boende i ett flerfamiljshus, så innebär det att man har grannar nära inpå sig, ofta både ovanför, under

Läs mer

2014 reviderad 2014-03-11

2014 reviderad 2014-03-11 ABC 2014 reviderad 2014-03-11 Regler och information för medlemmarna i BRF Göteborgshus nr 13. Allmänna utrymmen På grund av brandrisk får ej material t ex möbler, lådor, skräp, cyklar etc. ställas i föreningens

Läs mer

En handbok till Brf Oden 2. -med tillhörande trivselregler. Fastställd av styrelsen i Brf Oden 2, år 2011

En handbok till Brf Oden 2. -med tillhörande trivselregler. Fastställd av styrelsen i Brf Oden 2, år 2011 En handbok till Brf Oden 2 -med tillhörande trivselregler Fastställd av styrelsen i Brf Oden 2, år 2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÄLKOMMEN TILL VÅR BOSTADSRÄTTSFÖRENING...3 TRIVSELREGLER & ALLMÄN INFORMATION

Läs mer

Basinformation 2015 Stockholm 2015-06-15

Basinformation 2015 Stockholm 2015-06-15 Brf Husby Basinformation 2015 Stockholm 2015-06-15 Välkommen till vår bostadsrättsförening! Bostadsrättsföreningen Husby nr 1 är en ekonomisk förening som tillhör HSBrörelsen, där vi bildar en egen ekonomisk

Läs mer

Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade!

Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade! Välkommen till vår förening! Information till boende och nyinflyttade! Information till boende och nyinflyttade! Vi hälsar dig välkommen och hoppas att du skall trivas i din lägenhet och med vår bostadsrättsförening.

Läs mer

Välkomstpaket Brf Grimberget

Välkomstpaket Brf Grimberget Innehållsförteckning 1 HISTORIA... 2 2 VAD ÄR EN BOSTADSRÄTT... 2 3 MEDLEMMARNAS ANSVAR... 2 4 ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT... 3 5 MEDLEMSKAP I... 3 5.1 UTTRÄDE UR FÖRENINGEN... 3 5.2 FÖRENINGENS HUVUDSKÄL

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRF KVARNEN

VÄLKOMMEN TILL HSB BRF KVARNEN VÄLKOMMEN TILL HSB BRF KVARNEN För att underlätta ditt boende som nyinflyttad har vi låtit sammanställa denna folder som ger dig en kortfattad information från A-Ö så att du lättare ska finna dig tillrätta

Läs mer

Information från A - Ö

Information från A - Ö Information från A - Ö Furusundsgatan 13 2012 / 2013 Autogiro (A) Avgift (B) Avlopp (B) Bostadsrättstillägg (B) Kontakta SBC om du vill betala avgiften till föreningen eller hyran automatiskt, via autogiro

Läs mer

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken.

BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. 1 BRF Skogås 1:s A - Ö Detta är ett särtryck från den uppdaterade version av Husboken som finns på BRF Skogås 1:s hemsida, brfskogas1.se/husboken. a Allmän information Organisationsnummer: 712800-0200

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Brf Ymsens INFORMATIONSDOKUMENT

Brf Ymsens INFORMATIONSDOKUMENT I detta dokument hittar du information om Brf Ymsen, vad som gäller för diverse frågor och vem du ska vända dig till med frågor och om problem uppstår. ADB fastighetsservice ADB fastighetsservice är föreningens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Brf Apeln 7 1.1 Att bo i bostadsrätt 1.2 Styrelsen 1.3 Föreningsstämma 1.4 Stadgar 1.5 Felanmälan

Innehållsförteckning. 1. Brf Apeln 7 1.1 Att bo i bostadsrätt 1.2 Styrelsen 1.3 Föreningsstämma 1.4 Stadgar 1.5 Felanmälan Hej medlem! Denna medlemsinformation är utgiven av styrelsen i Bostadsrättsföreningen Apeln 7 i Solna och vänder sig till dig som är medlem i föreningen. Tanken är att den ska ge svar på de vanligaste

Läs mer

Vi och vårt närområde. Förvaltning. Trivsel- och ordningsregler. Uthyrning. Hyresgäster

Vi och vårt närområde. Förvaltning. Trivsel- och ordningsregler. Uthyrning. Hyresgäster 2 4 Vi och vårt närområde Om oss Förvaltning Administrativ och teknisk förvaltning Styrelse Kommittéer Revisorer Föreningsstämma Valberedning Medlemsinflytande Felanmälan Hiss Garageport Inbrott/Skadegörelse

Läs mer

Brf Husby. Basinformation 2012. Stockholm 2011-12-01

Brf Husby. Basinformation 2012. Stockholm 2011-12-01 Brf Husby Basinformation 2012 Stockholm 2011-12-01 Välkommen till vår bostadsrättsförening! Bostadsrättsföreningen Husby nr 1 är en ekonomisk förening som tillhör HSBrörelsen, där vi bildar en egen ekonomisk

Läs mer

Information om att bo i bostadsrättsföreningen. Entitan

Information om att bo i bostadsrättsföreningen. Entitan Information om att bo i bostadsrättsföreningen Entitan Innehåll Kort information om Brf Entitan sidan 3 Karta över fastigheterna och lokalerna sidan 4-5 Om att äga en bostadsrätt sidan 6 Tv-kanaler, Renovering,

Läs mer

Välkommen till brf Hagaborg!

Välkommen till brf Hagaborg! Välkommen till brf Hagaborg! I denna folder finner du praktisk information som kan vara bra att känna till för dig som bor i brf Hagaborg. Spara denna folder! Faktaruta HSB bostadsrättsförening Hagaborg

Läs mer

Brf Hyttans Boendemapp

Brf Hyttans Boendemapp Brf Hyttans Boendemapp Innehållsförteckning Välkommen till Brf Hyttan 1. Om att bo i en bostadsrättslägenhet 2. Om att bo i Hyttan Stadgar 3. Miljö och säkerhet, trivsel 4. Min lägenhet/kontrakt/övrigt

Läs mer

Rökning Av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i några gemensamma utrymmen, som till exempel tvättstugor och trapphus.

Rökning Av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i några gemensamma utrymmen, som till exempel tvättstugor och trapphus. I trappuppgången, i anslutning till entrén i varje hus, finns en anslagstavla där vi sätter upp viktig information som berör våra hyresgäster. Glöm inte att kasta ett öga på den då och då. På anslagstavlan

Läs mer

Att bo i en bostadsrätt 1. Föreningens arbete 2. Lägenheten 3. Gemensamma lokaler och utrustning 4. Sopor och returpapper 5. Förvaring och parkering 6

Att bo i en bostadsrätt 1. Föreningens arbete 2. Lägenheten 3. Gemensamma lokaler och utrustning 4. Sopor och returpapper 5. Förvaring och parkering 6 Innehållsförteckning Avsnitt Att bo i en bostadsrätt 1 Föreningens arbete 2 Lägenheten 3 Gemensamma lokaler och utrustning 4 Sopor och returpapper 5 Förvaring och parkering 6 Systematiskt Brandskyddsarbete

Läs mer

Ordningsregler. Dessa ordningsregler är ett komplement till föreningens stadgar.

Ordningsregler. Dessa ordningsregler är ett komplement till föreningens stadgar. Ordningsregler Bäste medlem, Läs igenom dessa ordningsregler samt föreningens stadgar. Om det är något du undrar över eller tycker är oklart, kontakta styrelsen. Som medlemmar i vår bostadsrättsförening

Läs mer