Vanliga frågor och svar om VA-strategin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor och svar om VA-strategin"

Transkript

1 Vanliga frågor och svar om VA-strategin 1. Vad är syftet med VA-strategin? Att värna om de boendes hälsa och vår miljö samt möjliggöra utveckling. 2. Hur förbättrar VA-strategin människors hälsa? Egna brunnar kan bli förorenade av smittoämnen från egna eller andras enskilda avloppsanläggningar. Även större grundvattentäkter kan bli förorenade. Saltvatten kan börja tränga in i din brunn om du använder för mycket vatten. Kustområden är särskilt drabbade. Genom att koppla sig till det kommunala VA-systemet försvinner många enskilda VAanläggningar och hälsoriskerna minskar. I de områden där kommunalt VA inte är aktuellt kan hälsoriskerna minska genom att de boende går ihop och gör gemensamma lösningar med en vattenbrunn och en större avloppsanläggning placerad på ett lämpligt ställe. 3. Hur förbättrar VA-strategin vår miljö? Det största miljöproblemet i våra kustvatten är övergödning med syrebrist, igenväxning och algblomning som följd. Övergödning beror på utsläpp av näringsämnen, främst kväve och fosfor, från bland annat jordbruk och avlopp. De inre, grunda kustvikarna är mest påverkade. När VA-strategin genomförs kommer utsläppen av näringsämnen från avlopp att minska eftersom många avlopp kommer anslutas till kommunens reningsverk som är mycket effektiva. Utsläppet av näringsämnen flyttas från de känsliga inre kustvikarna till den östra skärgården som har bättre förutsättningar för att klara av miljöbelastningen. Dessutom kommer utsläppet av näringsämnen från de enskilda avloppsanläggningarna att minska då alla ska uppfylla dagens miljökrav. Det kan innebära att fastighetsägare behöver uppgradera sin anläggning. 4. Hur möjliggör VA-strategin utveckling? I många områden i kommunen råder restriktioner för bebyggelse på grund av vatten- och avloppssituationen. Där det är mycket stor brist på vatten råder i princip nybyggnadsförbud och på många ställen är bostadsytan, byggrätten, begränsad. Med kommunalt vatten och avlopp löser vi VA-situationen på ett långsiktigt sätt och dessa restriktioner kan omprövas. Det innebär större möjligheter för permanent boende med ökade byggrätter och i vissa fall även avstyckningar och nyexploatering. Kommunen har fortfarande kontroll på områdena i plan- och bygglovsskede.

2 2(7) 5. Vilka fastigheter kommer att anslutas till kommunalt VA? De områden med störst behov av att lösa sin VA-situation. Det är bland annat samlad bebyggelse i sydvästra skärgården (Oxnö, Svärdsö, Torö, Lisö) och i Landfjärden. I VAstrategin på sid 7 finns en kartbild där de tänkta områdena för kommunalt VA är inringade. I arbetet med VA-strategin har en behovsbedömning gjorts. De områden med högt behov är de områden som har dåliga naturliga förutsättningar för enskilda avlopp (dålig tillgång på grundvatten, hög saltrisk, mycket berg och lera som gör det svårt att ta hand om avloppsvattnet på egna tomten samt små och kuperade tomter) bebyggelsetryck (förfrågningar om bygglov, avstyckningar och exploatering) miljöbelastning (vattenområdenas känslighet och status idag) Även vissa områden som ligger nära kommunalt VA idag har prioriterats för VAutbyggnad t ex Hoxla i samband med ny bebyggelse i Gudby. I VA-handlingsplanen kommer det framgå mer precist vilka fastigheter som är tänkt att anslutas. 6. Hur vet jag om just min fastighet kommer att anslutas till kommunalt VA? För en första grov bedömning, titta på kartbild 2 på sidan 7 i VA-strategin. Är din fastighet inringad med svarta prickar? Ligger din fastighet inom tätbebyggt område markerat med grönt, blått eller rött? Om du kan svara ja på båda ovanstående frågor är din fastighet tänkt att anslutas till kommunalt VA. Områdenas gränser kommer att fastställas mer i detalj i VA-handlingsplanen. 7. Vad kommer det kosta mig? Det finns tre varianter: 1. Kommunen bygger ut kommunalt VA endast till gränsen av bostadsområdet medan fastighetsägarna själva bygger ut och bekostar ett gemensamt ledningsnät i området. Det blir då en gemensamhetsanläggning med kommunal anslutning. Fastighetsägaren betalar: en lägre engångsavgift för anslutningen (anläggningsavgift*) brukningsavgift löpande till kommunen enligt gällande VA-taxa. ledningsdragningen på sin egen tomt och övriga kostnader i samband med detta. 2. Kommunen bygger ut kommunalt VA även inom bostadsområdet och upprättar ett så kallat verksamhetsområde. Fastighetsägaren betalar: en engångsavgift för anslutningen (anläggningsavgift*) brukningsavgift löpande till kommunen enligt gällande VA-taxa. ledningsdragningen på sin egen tomt och övriga kostnader i samband med detta. 3. Fastigheten kommer inte beröras av den kommunala VA-utbyggnaden utan har kvar sitt egna eller gemensamma vatten och avlopp. Fastighetsägaren kan då få krav på sig att uppgradera sin VA-anläggning så att den uppfyller gällande miljökrav och står själv för de kostnaderna. Det rör sig uppskattningsvis om till kr. *Anläggningsavgiftens storlek är inte bestämd ännu eftersom VA-taxan måste anpassas till det nya utbyggnadsläge som kommer gälla om VA-planen beslutas. Kommunfullmäktige tar beslut om detta under våren 2013.

3 3(7) 8. Måste jag ansluta mig till både vatten och avlopp? Nej, men du måste ändå betala en anslutningsavgift för både vatten och avlopp. Du kan sedan välja att fortsätta använda sin egen brunn eller koppla in dig på vattnet och använda din egen brunn för exempelvis bevattning, så länge systemen inte är ihopkopplade. 9. Går det att kombinera kommunala VA och eget VA? Om kommunen bygger ut VA fram till tomtgräns och upprättar ett VA-verksamhetsområde blir avloppsanläggningarna intvingade till kommunalt VA. Man kan däremot ha kvar sitt eget vatten (se frågan ovan). Om kommunen bygger ut VA till en gemensamhetsanläggning måste fastighetsägarna koppla in sig på kommunalt avlopp om Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har dömt ut den egna avloppsanläggningen. Vatten kan man välja som ovan. Kommunen kommer ta betalt av samfällighetsföreningen som om alla fastigheter kopplar in sig på kommunalt VA. 10. VA-kollektivet, vad är det? VA-kollektivet är benämningen på alla fastigheter som är anslutna till kommunalt vattenoch avlopp i kommunen. VA-kollektivet äger alla allmänna VA-anläggningar såsom ledningar, pumpstationer och verk och representeras av kommunens VA-avdelning som sköter anläggningarna. VA-kollektivet är taxefinansierat och inte skattefinansierat. 11. Vad innebär enhetlig taxa? En enhetlig VA-taxa innebär att den är lika stor i hela kommunen. Alla nya områden som ska anslutas kräver stora investeringar och då är det bättre att höja taxan generellt i hela kommunen och ha en enhetlig taxa. Nivån ska anpassas till de kommande utbyggnadsplanerna. 12. Finns det andra lösningar än kommunalt VA? I VA-strategin har vi studerat andra lösningar än att dra ut kommunalt VA, både att behålla de enskilda lösningarna och att ha mer lokala lösningar på plats. I både VA-utredningen om Landfjärden och Torö med flera har överföringsledningar till större kommunala verk förespråkats eftersom det varit både billigast och bäst för den lokala vattenmiljön. Därför förespråkar vi det alternativet i VA-strategin. 13. Blir inte lokala eller egna lösningar mycket billigare? De stora kostnaderna ligger i de lokala ledningsnäten i områdena. Lokala större avloppsreningsverk eller överföringsledningar till kommunens avloppsreningsverk ligger i samma kostnadsnivå. Egna lösningar ger billigare investeringar men även där kan driftskostnaderna öka jämfört med idag om t ex fler måste installera slutna tankar för WC-vatten som måste tömmas. 14. Hur ska avlopp som är dåliga idag hanteras i väntan på kommunalt VA? Det beror på hur lång tid som det tar innan kommunalt VA är på plats. Om det är 30 år måste de investera i en egen anläggning, godkänd enligt dagens krav. Om det dröjer 10 år kanske man inte behöver göra något. Det beror även på i vilket skick anläggningen är, om det går att göra lättare åtgärder och vilken recipient som belastas.

4 4(7) 15. Varför skickar ni ut info om detta nu när det ligger år fram i tiden? Vi vill gå ut med informationen tidigt för att underlätta för de boende och de eventuellt blivande fastighetsägarna om kommunens planer. Tanken är att den planerade utbyggnaden ska vara klar inom år. Utbyggnaden kommer dock starta så fort alla beslut är fattade så vissa områden kan få kommunalt VA redan om några år om det går som planerat. 16. Sker detaljplaneläggning samtidigt som vatten och avlopp installeras. Hör de här frågorna ihop? Kommunen ser helst att detaljplan finns i området när VA-ledningarna anläggs för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Befintliga fastigheter kan anslutas till kommunalt VA utan ny detaljplan eller ändring av befintlig detaljplan. För att möjliggöra avstyckning eller nybyggnation krävs ny detaljplan. För fastigheter som önskar större byggrätt (utöver det som medges i gällande detaljplan) krävs att befintlig detaljplan ändras. Vilka områden som kan vara lämpliga för nybyggnation kommer att pekas ut i handlingsplan för VA. I detaljplanen regleras bland annat byggrätt och lokalisering av ledningar och pumpstationer. Initiativ till planläggning kan tas av kommunen eller fastighetsägare. Detaljplaneläggning bekostas av fastighetsägaren. Detaljplan krävs generellt för byggnation av tre eller fler nya fastigheter. 17. Hur kommer jag som fastighetsägare att få mer information? Kommunen kommer att kalla till informationsmöten under hösten 2012 och våren och sommaren Du som är berörd fastighetsägare kommer att få ett brev med inbjudan. Vi kommer att lägga upp all ny information på vår webbplats: Om jag har en enskilt belägen fastighet långt från havsvikar (Sorunda nordväst) med egen brunn och godkänd vattenkvalitet samt en tvårumskammare i änden på tomten som slamsugs en gång per år, måste jag då betala för en anslutning till kommunalt VA? Det låter som din fastighet inte är tänkt att anslutas till kommunalt VA. Titta i VA-strategin på bild 2. Om du är utanför de inringade områdena så ligger du utanför planeringen för kommunalt VA enligt VA-strategin och kommer även i fortsättningen ha kvar ditt enskilda vatten och avlopp. Då behöver du inte betala anslutningsavgift för kommunalt VA. Det kan hända att du behöver uppgradera avloppsanläggningen i framtiden. Det kravet kommer i så fall från tillsynsmyndigheten för enskilda avlopp, Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. 19. Ska Segersängs fritidshusområde och de fastigheter som hör till Segersängs Västra samfällighetsförening anslutas till kommunalt VA? Ja, Segersängs fritidshusområde är tänkt att anslutas till kommunalt VA enligt VA-strategin. Området bör detaljplaneras innan VA-utbyggnaden.

5 5(7) 20. Ska Landfjärden anslutas till kommunalt VA? Ja, Landfjärden är tänkt att anslutas till kommunalt VA enligt VA-strategin. Området bör detaljplaneras innan VA-utbyggnaden. 21. Kommer Storuddens fritidshus på Torö att erbjudas anslutning till VA? Ja, Storuddens fritidshusområde är tänkt att anslutas till kommunalt VA i framtiden. Tanken är att kommunens endast bygger ut överföringsledningar till de områden som ligger långt bort, t ex Storudden, och att områdena själva bygger ut ledningsnätet i området som en gemensamhetsanläggning som sen ansluts till kommunalt VA. Om det lokala ledningsnätet i området är byggt efter kommunens standard finns det en möjlighet att kommunen i framtiden tar över det lokala ledningsnätet. 22. Kommer Ängsholmen att räknas som en del av Oxnö och omfattas av denna plan? Ja, Ängsholmen räknas som en del av Oxnö och kommer på sikt att anslutas till kommunalt VA om VA-planen beslutas som planerat. 23. Vilken del av Lisö kan komma att beröras? Alla områden med samlad bebyggelse på Lisö är tänkt att på sikt anslutas till kommunalt VA enligt VA-strategin. Titta i VA-strategin på bild 2. De områden som är samlad bebyggelse syns som röda eller blå områden. Eftersom de är inringade är de tänkta för kommunalt VA. 24. Kommer vi som har fastigheter på Södra Dyvik att kallas till informationsmöte under augusti september 2012? Nej. Fastighetsägare på Södra Dyvik kommer att kallas till informationsmöten senare, troligtvis under Datum annonseras på: så fort det är bestämt. 25. Kommer Frönäs, Frönäs sjöväg på Lisö att anslutas? Fritidshusområdena på Lisö, inklusive Frönäs är tänkta att anslutas till kommunalt VA i framtiden. Tidplanen är inte bestämd ännu men Lisö ligger längst bort från Nynäshamn och kommer troligtvis anslutas på slutet. Informationsträffar med Lisö och övriga delar av kommunen som inte är med på informationsträffarna nu i augusti-september kommer att ske senare, troligtvis under Datum annonseras på: så fort det är bestämt. 26. Kommer Ekeby/Kängsta att anslutas till kommunalt VA? Ekeby/Kängsta är inte tänkta att anslutas till kommunalt VA enligt VA-strategin. Det står mer om detta på sidan 7 i VA-strategin (området är inte inringat med prickar). Informationsmöten för de områden som även i fortsättningen kommer att ha eget eller gemensamt VA planeras under Datum annonseras på: så fort det är bestämt. 27. Vad gäller för Fagersjöns Fritidsområde? Vi har genom åren haft kontakt med kommunen om detta samt blivit inbjudna till diskussion om VA. Fagersjöns fritidshusområde är tänkt att anslutas till kommunalt VA enligt VA-strategin. Tanken är att området själv ansvarar/bygger ut ledningsnätet i området. Gemensamhets-

6 6(7) anläggningen ansluts sedan till kommunalt VA. Om det lokala ledningsnätet och eventuella pumpstationer i området är byggt efter kommunens standard finns det en möjlighet att kommunen i framtiden tar över det lokala ledningsnätet. 28. Vad finns det för koppling mellan Översiktsplanen och VA-strategin? Då utställningshandlingen av översiktplanen kom var inte VA-strategin framtagen. Då nu VA-utbyggnad föreslås till Torö, Lisö med flera måste texterna i översiktsplanen om framför allt landsbygd och skärgård ses över. En VA-utbyggnad på öarna medför troligtvis att fler vill bosätta sig där permanent och stycka av tomter. Hur det ska gå till och i vilken omfattning det ska tillåtas ska beskrivas i en omvandlingsområdesstrategi där fler aspekter tas med till exempel strandskydd, avstånd till kollektivtrafik med mera. 29. Reningsgrad i Nynäshamns reningsverk? Nynäshamns reningsverk har en biologisk rening och slamavskiljning i verket. Vattnet går sedan till våtmarken för ytterligare rening. Det man brukar ange som reningsgrad är hur mycket kväve (N)och fosfor (P) som verket tar bort. För Nynäshamn är reningsgraderna ungefär 75 % för kväve och % för fosfor. 30. Marsta reningsverk, måste inte det byggas om tidigare än 2030? Det kan hända om myndigheternas krav skärps eller utbyggnaden runt Stora Vika blir större än planerat. I så fall får nerläggningen av Marsta och Torp tidigareläggas eftersom vi anser att det är bättre att bygga överföringsledningar till Nynäshamn än att göra stora investeringar i de små verken. Förhoppningsvis kan vi utnyttja de redan gjorda investeringarna i verken och lägga ner dem så sent som möjligt. 31. Hur stor kapacitet har Stockholmledningen? Idag har den har en kapacitet på 127 s/l. Det motsvarar ungefär 450 m3/h. Det räcker till ca personer samt Nynas AB och Norviks uppskattade förbrukning år 2030, dvs till ca 9000 fler personer än idag. 32. Hur längre räcker Gorranvattnet? Vi har tillstånd för 46 l/s och utnyttjar idag ca 6 l/s (Sorunda och Stora Vika). Om sydvästra skärgården ansluts kommer det gå åt ca 28 l/s på sommarhalvåret. 33. Varför tar inte avloppsreningsverket i Nynäshamn emot "saltvatten som samlats i sluten tank"? Förhöjda kloridhalter i avloppsvattnet stör mikrobiologin i det biologiska steget i reningsverk vilket resulterar i lägre reningseffekt. 34. Varför är det bättre med utsläpp i Östersjön än i inre skärgården? De inre havsvikarna är ofta grunda, instängda och påverkas mer av utsläpp av näringsämnen än vad de större recipienterna gör. Det är ofta där fisken har sina lekplatser. Utsläpp i Östersjön, på kommunens östra sida, utanför Nynäshamn har mindre påverkan på miljön eftersom bassängen där är större. I de stora havsbassängerna är påverkan dessutom större av fosfor från andra källor som uppträngning av mer salthaltigt och näringsrikt bottenvatten. Då har mänskliga utsläpp relativt liten betydelse.

7 7(7) 35. Inventering av vatten? Vattenförekomsterna i kommunen kommer beskrivas bättre i en vattenförvaltningsplan som ska tas fram. 36. Det verkar finnas vatten på Torö, räcker inte det? Det finns grundvatten på Torö och på Lisö men det räcker inte för samlad bebyggelse i de områdena enligt VA-utredningen på Torö m fl. Även på Oxnö och Svärdsö bedöms grundvattenförsörjning inte vara möjlig för samlad bebyggelse. Det finns också kvalitetsproblem med grundvattnet som måste behandlas i vattenverk om det ska användas för åretruntboende. 37. Hur påverkar havsnivåhöjningar vattenkvaliteten? Ett förändrat klimat påverkar framför allt vattentäkter genom att de kan bli översvämmade av förorenat vatten vid skyfall. Konsekvenser av höjningar i havets nivå i scenarier från SMHI bedöms ha ringa betydelse för allmän vattenförsörjning enligt Svenskt vattens M Det finns avsaltningsanläggning på Utö, kan vi inte ha det här också? Skärgårdsstiftelsen har en avsaltningsanläggning på Utö som använts under ca 15 år. Det är länets största med en kapacitet av 500 m3/dygn. Möjlighet finns att bygga fler om alternativet med lokala lösningar för sydvästra skärgården väljs. Det är dock en åtgärd i sista hand eftersom hälsoaspekterna inte är riktigt klarlagda samt att det är en energikrävande teknik. Kommunen säger nej till ny bebyggelse vars vattenförsörjning är baserad på avsaltning. 39. Varför utnyttjas inte Himmerfjärdens avloppsreningsverk? Det alternativet har varit uppe men förkastats eftersom det är längre sträcka dit än att bygga överföringsledningar till Ösmo när Torp och Marsta avloppsreningsverk ska läggas ner. Det blir alltså dyrare. 40. Det finns olika forskningsresultat om hur havet påverkas av kväverenings, vad gäller? Forskningsresultat i Himmerfjärden (Himmerfjärden Nitrogen Study ) tyder på att vattenmiljön blir bättre ju mer kväve som renas bort. 41. Vad är recipient? Med recipient menas ett vattendrag som ett utsläpp hamnar i. Det kan var en bäck, sjö eller havsvik m.m. En liten instängd recipient klarar kanske inte av att ta emot någon förorening medan större recipienter har större möjlighet att klara av ett utsläpp, som t.ex. Östersjön. 42. Vad betyder personekvivalent, pe? Personekvivalent, pe, anger den genomsnittliga mängd föroreningar i avloppsvatten som en person ger upphov till per dag. Den mängd organiska substanser som en person ger upphov till per dag är proportionerlig till övriga föroreningar som fosfor och kväve. Därför mäts mängden organiska substanser i vatten för att ge ett mått på antalet personekvivalenter.

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Dnr VA-strategi Nynäshamns kommun

Dnr VA-strategi Nynäshamns kommun Dnr 2011.0948-24 VA-strategi Nynäshamns kommun 120613 Innehåll Innehåll... 2 1 Inledning... 3 2 Syfte och mål... 5 3 VA-strategi... 6 3.1 Strategiska vägval... 6 Strategi 1 Bygga ut kommunalt VA... 6 Strategi

Läs mer

Att ansluta till kommunalt vatten- och avloppsnät

Att ansluta till kommunalt vatten- och avloppsnät Att ansluta till kommunalt vatten- och avloppsnät www.norrtalje.se Enheten för kommunalt vatten och avlopp Innehållsförteckning Sida Därför behövs kommunalt vatten och avlopp 2 En fastighets vatten- och

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden.

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. Kustnära avlopp Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. I Mönsterås kommun finns ca 1000 enskilda avloppsanläggningar.

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2015 2016-06-07 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2016 2017-02-20 Lina Westman 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Va Programmet i Norrtälje. Amelia Morey Strömberg

Va Programmet i Norrtälje. Amelia Morey Strömberg Va Programmet i Norrtälje Amelia Morey Strömberg 2 Bakgrund En viktig faktor för tillväxt i Norrtälje kommun är möjligheten att bosätta sig i tidigare fritidshusområden.. Människors behov av komfortabla

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Perstorp, Karlsborgs kommun 2014-10-22

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Perstorp, Karlsborgs kommun 2014-10-22 PROJEKT Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Perstorp, Karlsborgs kommun 2014-10-22 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Vanliga frågor för Röreviken m.fl.

Vanliga frågor för Röreviken m.fl. SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN TEKNISKA 22 augusti 2011 Vanliga frågor för Röreviken m.fl. Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna

Läs mer

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp Länsbodarna Utbyggnad av allmänt avlopp Bakgrund Länsbodarna är ett område som konstaterats ha behov av verksamhetsområde för avlopp. Stora delar av området har täta jordlager och nära till berg som leder

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Björklunden Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Program informationsmöte Munga: Bakgrund till beslut om VA- utbyggnation Principlösning beslutat VA-system Kostnader och regler för anslutning Projektorganisation

Läs mer

Utbyggnadsplan 2014-2024. Karlshamns

Utbyggnadsplan 2014-2024. Karlshamns Utbyggnadsplan 2014-2024 Karlshamns Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Underlag... 3 2.1 Lagstiftning... 3 2.2 Politisk viljeriktning i Karlshamns kommun... 3 3 Konsekvensanalys... 4 3.1 Problemställning...

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-31 INNEHÅLL BAKGRUND... 3 BEGREPPSFÖRKLARINGAR... 3 MÅL... 4 STUDERADE OMRÅDEN... 4 RECIPIENTER... 5 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

VA-utbyggnad, Kagghamra

VA-utbyggnad, Kagghamra FÖRSTUDIERAPPORT VA-enheten 2010-03-20 Referens Mottagare Ingmari Holmsten Tekniska nämnden Version PA3 Förstudierapport VA-utbyggnad, Kagghamra Samhällsbyggnadsf örvaltningen Post Botkyrka kommun, 147

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE. Miljöförvaltningen

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE. Miljöförvaltningen Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE Miljöförvaltningen Sju vanliga frågor och svar Vill du veta mer om hur vi på miljöförvaltningen arbetar och

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

Information om utbyggnaden

Information om utbyggnaden 2019-04-10 Information om utbyggnaden av Vidja Det här brevet får du som äger en fastighet i Vidja. Huddinge kommun och Stockholm Vatten och Avfall förbereder och planerar för utbyggnaden av gator och

Läs mer

VA-UTVECKLINGSPLAN FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN. Dnr 2011.0948. Remissversion

VA-UTVECKLINGSPLAN FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN. Dnr 2011.0948. Remissversion VA-UTVECKLINGSPLAN FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Dnr 2011.0948 Remissversion Läsanvisning Dokumentet består av åtta huvudkapitel. Kapitel 1-6 innehåller inledning, syfte och mål samt detaljer och handlingsplan

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag Skyldigheter I EU:s ramdirektiv finns mål om att Sverige ska uppnå god vattenkvalitet Kommunen måste ha en VA-planering Vattentjänstlagen säger att kommunen har skyldighet att säkerställa att VA ordnas

Läs mer

Informationsmöte. Dagens program

Informationsmöte. Dagens program Informationsmöte Dagens program 17:30 Kaffe 18:00 Presentation SMOHF 18:40 Frågestund 19:00 Presentation VA-rådgivaren 19:30 Frågestund 20:00 Avslutning Tillsyn av enskilda avlopp Farida Khudur, Maria

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Svartskär/Lisselbo. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Svartskär/Lisselbo. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Svartskär/Lisselbo Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Ett av Europas bästa vatten.

Ett av Europas bästa vatten. Ett av Europas bästa vatten. Dagordning informationsmöten - 2 timmar 1. Bakgrund Sven-Åke + Kaj 2. Rening? Och nya riktlinjer och lagar Micael 3. Utredningsläget Kaj + Micael 4. Frågor Närvarande: Sven-Åke

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025 h SMEDJEBACKENS KOMMUN Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun VA- åtgärdsplan 2013-2025 1 Innehållsförteckning Prioriteringsordning 3 Sammanfattande områdeslista 4 Översiktskartor 5 Pågående

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Enviksbyn Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag Skyldigheter I EU:s ramdirektiv finns mål om att Sverige ska uppnå god vattenkvalitet Kommunen måste ha en VA-planering Vattentjänstlagen säger att kommunen har skyldighet att säkerställa att VA ordnas

Läs mer

Välkommen till Roslagsvatten

Välkommen till Roslagsvatten Välkommen till Roslagsvatten r o s l a g s vat t e n å r s red o v i s ning 2 0 0 7 Knivsta Vallentuna Österåker Täby Danderyd Vaxholm Ekerö Roslagsvatten AB är ett VA-bolag som ansvarar för den kommunala

Läs mer

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar 1 Syfte Riktlinjerna och handlingsplanen skall tydliggöra nämndens uppdrag åt förvaltningen i det fortsatta arbetet med enskilda avlopp och

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

BYGG-, MILJÖ- OCH RÄDDNINGSFÖRVALTNINGEN VA-FÖRHÅLLANDEN I FEM FRITIDSHUSOMRÅDEN I FLENS KOMMUN

BYGG-, MILJÖ- OCH RÄDDNINGSFÖRVALTNINGEN VA-FÖRHÅLLANDEN I FEM FRITIDSHUSOMRÅDEN I FLENS KOMMUN BYGG-, MILJÖ- OCH RÄDDNINGSFÖRVALTNINGEN VA-FÖRHÅLLANDEN I FEM FRITIDSHUSOMRÅDEN I FLENS KOMMUN Rapport Mars 2007 VA-förhållanden i fritidshusområden i Flen kommun Inledning Denna rapport avser va-förhållandena

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Miljösamverkan östra Skaraborg Vänern Mariestad Töreboda Lidköping Götene Karlsborg Skara Tibro Skövde Falköping Tidaholm Hjo Vättern

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

Malung-Sälens Kommuns VA-huvudman

Malung-Sälens Kommuns VA-huvudman Malung-Sälens Kommuns VA-huvudman Finansieras av VA-kollektivet = alla som är kopplade till allmänt vatten och avlopp Inte att förväxla med skattekollektivet Vamas: äger och driver den allmänna VA anläggningen.

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun

Avloppsinventering i Haninge kommun Avloppsinventering i Haninge kommun - Resultat inventeringen 2013 - Slutrapportering inventeringen 2010-2013 2014-11-24 Stefan Engblom 1 Inledning 1:1. Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra

Läs mer

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA OK Ställ diagnos på ditt avlopp med hjälp av Svea Avloppsguide. Bildspelet tar cirka fem minuter. Föregående 1 Jag ger dig lite tumregler, men det

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2012-09-18 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MYN 82/12-10-11 Myndighetsnämnden 2014-12-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Varmt välkomna öppet hus!

Varmt välkomna öppet hus! Varmt välkomna öppet hus! Nu är förslaget till Orsas vatten- och avloppsplan färdigt! Information Möjlighet att ställa frågor! Varför Kommunal VA plan Kommunen har ett ansvar för att planera och arbeta

Läs mer

12. Vi skickar i alla fall våra synpunkter på rapporten till kommunen utan att få något svar. Våra synpunkter är följande:

12. Vi skickar i alla fall våra synpunkter på rapporten till kommunen utan att få något svar. Våra synpunkter är följande: Vår historia 1. Hölminge Broddagårds samfällighetsförening byggde 1995-1996 en gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp (infiltrationsanläggning på 510 m2 dimensionerad för 500 personekvivalenter)då

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Dnr : 2011-1300-446 akt 10 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 2 Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Stadsledningskontoret Utvecklingsavdelningen. Regler för vatten och avlopp i tillväxtoch omvandlingsområden. Umeå kommun

Stadsledningskontoret Utvecklingsavdelningen. Regler för vatten och avlopp i tillväxtoch omvandlingsområden. Umeå kommun Stadsledningskontoret Utvecklingsavdelningen Regler för vatten och avlopp i tillväxtoch omvandlingsområden Umeå kommun Antagen av kommunfullmäktige år 2009 1 Framtagande av föreliggande dokument Regler

Läs mer

Informationsmöte gällande förslag till strategi för vatten och avlopp på landsbygd, minnesanteckningar

Informationsmöte gällande förslag till strategi för vatten och avlopp på landsbygd, minnesanteckningar Datum 2012-05-14 Diarienummer 1 (5) Informationsmöte gällande förslag till strategi för vatten och avlopp på landsbygd, Teckomatorp 2012-03-27, kl 19.00-21.30 Svalövs kommun har, i samarbete med NSVA och

Läs mer

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad av vatten och avlopp i norra delen Informationsmöte 2014-06-17. Välkomna!

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad av vatten och avlopp i norra delen Informationsmöte 2014-06-17. Välkomna! Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad av vatten och avlopp i norra delen Informationsmöte 2014-06-17 Välkomna! Dagordning Välkomna och presentation av närvarande Avgränsning av utbyggnad 2014 Bakgrund Utbyggnad

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk Informationsmöte 2018-11-27 Vilka är vi? Karoline Neumann, projektledare Jeanette Granholm, VA-handläggare Claes Gewalli, byggledare Hans

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Områden kring delar av Ljungaån, Hägnaån, Sävsjöån, Vämmesån och Bodaån samt bäckar runt Ärnanäsasjön och Allsarpasjön Miljö- och byggförvaltningen Stina Pernholm,

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-01-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MBN 8/15-01-29 Miljö- och byggnämnden Tills vidare

Läs mer

Finansiering av VA-utbyggnad en politisk fråga

Finansiering av VA-utbyggnad en politisk fråga Finansiering av VA-utbyggnad en politisk fråga Agenda Bakgrund Underlag för dialog med politiken Kostnadsmodell Tidplan Egna lösningar Hur arbetar vi vidare? Slutsatser Kostnad nytta Gungor och karuseller

Läs mer

Handlingsplan för vatten och avlopp i omvandlingsområden

Handlingsplan för vatten och avlopp i omvandlingsområden 1 Handlingsplan för vatten och avlopp i omvandlingsområden Innehållsförteckning Kortversion 2016-04-13 Innehållsförteckning... 1 Bilagor... 1 Bakgrund och syfte... 2 Metod och resultat... 2 1 Balltorp...

Läs mer

DEL 2 VA Policy VA PLAN 2011 2011 07 07

DEL 2 VA Policy VA PLAN 2011 2011 07 07 1 VA-Planering 2011 Del 1 Det första steget är att skapa en förvaltningsövergripande arbetsgrupp som börjar med att utarbeta en VA översikt. Den beskriver omvärldsfaktorer, nuläge, förutsättningar och

Läs mer

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20 Antagandehandling Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl, Västra Götalands län 2008-11-20 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 1415001 2 (7) INLEDNING En genomförandebeskrivning redovisar

Läs mer

för dig, dina grannar och Gotlands framtid.

för dig, dina grannar och Gotlands framtid. för dig, dina grannar och Gotlands framtid. Klart Vatten livsviktigt för Gotland Region Gotland driver satsningen Klart Vatten som med grundvatten i fokus bidrar till att höja kvaliteten på avloppen. Vårt

Läs mer

Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet

Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet Datum 2010-08-24 Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet Frågor som har ställts vid Öppet-Hus i samband med utställning av översiktsplan för Norrlandet under maj och juni 2010. Gästrike Vatten

Läs mer

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex 2016-02-15 Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex Vad är ett verksamhetsområde? En allmän VA-anläggnings

Läs mer

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Del 1. Grundläggande fakta om va- verksamheten. Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Innehåll

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning

Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning Till samtliga fastighetsägare i Olsnäs Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning Bakgrund och status Du har i dagarna mottagit ett brev från Leksands Kommun avseende Vatten- och

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm

Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm Inventering av enskilda avlopp i Vaxholm Varför inventerar vi enskilda avlopp? För hela Sverige ligger enskilda avlopp på andra plats som källa till fosfatutsläpp i havet Det nationella miljömålet Ingen

Läs mer

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Frågor från startmöte för södra etappen,

Frågor från startmöte för södra etappen, Frågor från startmöte för södra etappen, 2015-06-03 Vad är syftet med planläggningen? Borde inte beslutet komma från fastighetsägarna? Kommunen ser ett ökat intresse för att bosätta sig i Norrby permanent.

Läs mer

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN Tekniska avdelningen 21 juni 2010 Vanliga frågor RÖREVIKEN Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Har ni

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer