Årsredovisning Innehållsförteckning. Kort om resultatredovisningen 2 ÅRSREDOVISNING 1(47)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2014. Innehållsförteckning. Kort om resultatredovisningen 2 ÅRSREDOVISNING 1(47)"

Transkript

1 ÅRSREDOVISNING 1(47) Handl. Kerstin Thufvesson Årsredovisning 2014 Innehållsförteckning Kort om resultatredovisningen 2 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 3 Förbud mot kemiska vapen 14 Nationell outreach 16 ANSLAGSFINANSIERAT Sanktioner 18 Stöd för regeringskansliet 22 EXTERN FINANSIERING Exportkontrollstöd (Tjänsteexport) 25 ÖVRIGT Organisationsstyrning 27 FINANSIELL REDOVISNING Resultaträkning 32 Balansräkning 33 Anslagsredovisning 35 Tilläggsupplysningar och noter 36 Sammanställning över väsentliga uppgifter 46 Postadress: ISP, Stockholm Besöksadress: Gullfossgatan 6, Kista Tel: Fax: E-post: registrator@isp.se Webb:

2 ÅRSREDOVISNING 2(47) Kort om resultatredovisningen Resultatredovisningen är en rapport till regeringen utifrån ISP:s mål och återrapporteringskrav. ISP lämnar på följande sidor en resultatredovisning med kommentarer om i vilken utsträckning målen är uppfyllda. ISP:s samtliga mål och återrapporteringskrav enligt regleringsbrevet är markerade med fetstil och vid varje kapitel finns även hänvisning till berörda paragrafer i förordning med instruktion för Inspektionen för strategiska produkter (SFS 2010:1101). För att stödja resultatredovisningens mål och återrapporteringskrav lämnas även en redovisning med kommentarer som behandlar organisation, ekonomi och personal i förhållande till verksamhetens resultat. Dessutom redovisas verksamhetens totala intäkter och kostnader fördelat på tre finansieringsområden: avgiftsfinansierad, anslagsfinansierad och extern finansiering. ISP har utgått från ESV:s handledning för resultatredovisning och arbetat efter fem övergripande principer (tillförlitlighet, relevans, jämförbarhet, begriplighet och transparens) och redovisat hur verksamhetens prestationer har utvecklats under året, i syfte att ge en rättvisande bild av myndighetens verksamhet. I löpande text och tabeller redovisas 2012 och 2013 års siffror som jämförelsetal. Om inte annat anges redovisas alla siffror i tusentals kronor, förkortat tkr. Informationen i resultatredovisningen omfattar det närmast avslutade räkenskapsåret och ytterligare två år. Tidigare årsredovisningar finns att ladda ner på ISP:s webbplats, Anslagsfinansierat (Finansieras genom avgifter) Exportkontroll (Inkl. nationell myndighetssamverkan) Förbud mot kemiska vapen (Inkl. nationell myndighetssamverkan) Nationell outreach Anslagsfinansierat (Finansieras ej genom avgifter) Sanktioner Deltagande i EU:s verksamhet, exportkontrollregimer inklusive stöd till Regeringskansliet Extern finansiering Exportkontrollstöd (Tjänsteexport) Begreppen försvarsmateriel och krigsmateriel I myndighetens instruktion och regleringsbrev används både begreppen försvarsmateriel och krigsmateriel, men ISP har i resultatredovisningen valt att använda det förstnämnda, i linje med myndighetens övriga kommunikation. Undantag görs för hänvisning till den svenska författningen som t.ex. lagen om krigsmateriel och förordningen om krigsmateriel.

3 ÅRSREDOVISNING 3(47) Anslagsfinansierat genom avgifter EXPORTKONTROLL Instruktion: 1, 2, 3, 7 Tillsyn Tillsynsbesök erfarenheter och slutsatser Under året har ISP genomfört 15 tillsynsbesök hos företag inom försvarsmateriel (FM) och produkter med dubbla användningsområden (PDA) m.m. (29 besök 2013 och 12 besök 2012). Tillsynsbesöken innefattar både exportkontroll och kontroll av referensvapen (vapen som används som referens för att kunna förevisa/testa företagets egna produkter, t.ex. för provskjutning av ammunition och skyddsvästar). Totalt har 3 tillsynsbesök inkluderat eller enbart avsett referensvapen. Vid besök som genomfördes under 2014 har vissa brister identifierats hos några företag, gällande rutiner och kunskap. Bristerna har dock inte varit av sådan art att anmälan till Tullverket eller polismyndighet varit nödvändig. Egenkontroll ISP arbetar för att öka företagens medvetenhet och egenkontroll. Bland annat samarbetar ISP med Exportkontrollföreningen och uppmuntrar företagen att genomgå utbildning i exportkontroll och tullhantering. Ett annat verktyg är det frågeformulär som företagen får för att kunna förbereda sig inför tillsynsbesök samt de diskussioner som sker under detta besök. Företagen får därmed en god uppfattning om, och i vilken utsträckning, deras exportkontroll fungerar. Frågeformuläret kan även med fördel användas vid interna eller externa revisionstillfällen så att företagen på egen hand kan höja kvaliteten på exportkontrollen. Nationell myndighetssamverkan ISP samverkar med flera myndigheter avseende tillsyn för att effektivisera och samordna besöken. Regelmässigt sker detta med polismyndighet avseende vapenförvaring. Kostnader avseende tillsyn Typ av kostnad Kostnad per besök (kr) Kostnad per dag (kr) Arbetsdagar (antal) Total kostnad (tkr) Kostnaderna inkluderar förarbete, tillsynsarbete, resekostnader och efterarbete.

4 ÅRSREDOVISNING 4(47) Tillståndsprövning försvarsmateriel Mål: ISP ska fortsatt upprätthålla effektiva rutiner vid handläggning av myndighetstillstånd och även i övrigt se till att de regelverk och rutiner som myndigheten disponerar över är kostnadseffektiva och enkla för företagen. Deltagande i exportkontrollarbetet inom Framework Agreement/Letter of Intent Bilateralt samarbete i exportkontrollfrågor inom ramen för särskilda avtal med Australien, Sydafrika och USA. ISP ska bistå med sakkunskap, underlag och expertis till den parlamentariska kommittén för översyn av exportkontroll av krigsmateriel (UD 2012:01). Återrapportering: Tillståndsprövningens utveckling. I vilken omfattning som beaktandet av FN:s vapenhandelsfördrag har påverkat myndighetens arbete med tillståndsprövning av export av krigsmateriel och annan utlandssamverkan. Ärendehantering Av tabellen på nästa sida framgår utvecklingen avseende inkomna och avgjorda ärenden fördelat på tillståndstyper. ISP har genom att följa upp handläggningstiden för olika tillståndstyper ökat fokuseringen på kvalitetsmätning gentemot företagen. Under 2014 har antalet inkomna ärenden för utförseltillstånd minskat med cirka 20 %. Även andelen anbudsunderrättelser samt klassificeringar har minskat. Under året har antalet ärende avseende enskilda tillhandahållanden ökat markant, detta beror på den utökade kontrollen av produkter, t.ex. pansarplåt, där aktuellt företag levererar till kunder från lager i utlandet. Även ärenden avseende avtal samt sekretessärenden har ökat. För beredningen av sekretessärenden har ISP fortsatt utnyttjat konsultstöd. Upprätthålla effektiva rutiner Under hösten har en översyn skett och förändrade rutiner beslutats avseende avgiftsdeklarationer. I slutet av året startades också en processöversyn, vilken ska löpa under Beslutens förenlighet med riktlinjerna och EU:s uppförandekod (gemensam ståndpunkt) ISP lämnar årligen en beskrivning av beslutens förenlighet med de svenska riktlinjerna och rådets gemensamma ståndpunkt (2008/944/GUSP) till Utrikesdepartementet.

5 ÅRSREDOVISNING 5(47) FN:s vapenhandelsfördrag Under 2014 har även tillkommit kravet på att beakta FN:s vapenfördrag som ratificerats av Sverige i juni Påverkan på myndighetens sker genom att hänsyn tas i beredning av ärenden, men omfattningen av påverkan är till viss del oklar då avtalet fortfarande är nytt. Nationell myndighetssamverkan ISP har under året haft löpande samverkan med Försvarsexportmyndigheten. En särskild samverkan har fortsatt avseende ett samverkansavtal mellan myndigheterna. Mot bakgrund av införandet av utökad kontroll avseende tekniskt bistånd har även en fortsatt samverkan skett med främst FOI. Informationsutbyte I egenskap av kontaktmyndighet har ISP under året haft ett kontinuerligt informationsutbyte med EU, internationella organ samt motsvarande organ i andra länder. ISP har mottagit 397 avslag från EU-länder inklusive Norge, samt informerat om 23 svenska avslag. För exportkontrollregimerna hanteras denna information via speciella databaser. ISP har vidare haft bilaterala informationsutbyten med Norge, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Brasilien och USA. Under året har dock inget utbyte skett med Sydafrika och Australien. Framework Agreement/Letter of Intent ISP har deltagit aktivt i exportkontrollarbetsgruppen inom såväl sexnationssamarbetet (FA/LoI) som inom försvarsmaterielsamarbetet med USA, liksom inom det nordiskbaltiska samarbetet. Stöd till Regeringskansliet ISP har löpande lämnat underlag samt expertstöd till Regeringskansliets arbete inom området exportkontroll av försvarsmateriel. Bistå UD 2012:01 ISP har under året lagt stora resurser på att bistå kommittén, främst genom utredningssekreterarna, med sakkunskap, underlag och expertis. I början av året överlämnades två yttranden och i augusti överlämnades ett tredje yttrande till kommittén, vilka totalt omfattade nästan 200 sidor. Löpande bistånd har därutöver i stor utsträckning under året lämnats till utredningssekreterarna. Särskild vaksamhet i EU-rådsfora och exportkontrollregimer Vad gäller information i EU-rådsfora samt exportkontrollregimer kan konstateras att de länder som tagits upp för diskussion under året, i likhet med tidigare år, i regel har varit sådana till vilken den svenska exporten är obefintlig eller mycket begränsad. Karaktären på den information som erhållits från exportkontrollregimerna är sådan att ISP inte kan dra några slutsatser i sina överväganden inför beslut i utförselärenden. ISP ser inte något behov av ytterligare åtgärder eller förändringar för att stärka denna verksamhet.

6 ÅRSREDOVISNING 6(47) Avgiftsfördelning för FM-företag Avgifterna grundas på avgiftsdeklarationer för år 2013, vilka redovisas av företagen FM-företag betalar för ,65 % av ISP:s kostnader (59 % för 2012 samt 54,74 % för 2011). Inkomna och avgjorda ärenden samt balans gällande FM (antal) Status Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Tillståndstyper FM Klassificeringar Tillverkningstillstånd Certifiering Förhandsbesked Anbudsärenden Utförseltillstånd Licens- och samarbetsavtal Sekretessärenden Balanserna i tabellen är inte relaterade till differensen mellan inkommande och avgjorda ärenden utan reflekterar totalt antal icke avgjorda ärenden vid slutet av varje år för respektive ärendetyp.

7 ÅRSREDOVISNING 7(47) Handläggningstider för FM-ärenden (%) Ärendetyp < 2 v < 1 mån < 2 v < 1 mån < 2 v <1 mån Klassificering Tillverkningstillstånd Anbudsunderrättelser Utförseltillstånd < 1 mån < 3 mån < 1 mån < 3 mån < 1 mån < 3 mån Avtal < 3 mån < 3 mån < 3 mån Förhandsbesked ) Denna ärendetyp är av särskild karaktär och kan kräva föredragning för Exportkontrollrådet. Detta gör att handläggningstiden inte är jämförbar med andra typer av ärenden. Antal anmälda nyttjanden av generella tillstånd FM TFS : : : : : Antal anmälande företag Kostnader avseende tillståndsprövning FM (tkr) Summa

8 ÅRSREDOVISNING 8(47) Uppdrag enligt 2013:707 Återrapportering Erfarenheter av myndighetens tillståndsgivning enligt 3 förordningen (2013:707) om kontroll av vissa skjutvapen, delar till skjutvapen och ammunition. Då EU-förordning 258/2012 tillämpades från 30 september 2013 är erfarenheterna från tillståndsgivningen under 2014 av särskilt intresse då det ger ett första underlag för att se om bedömningarna inför tillämpningen av förordning 258/2012 var korrekta eller inte. Sammanfattningsvis kan konstateras att Sverige har implementerat och genomför förordningen bra men att Regeringskansliet och övriga myndigheter gravt underskattat resursåtgången för att genomföra detta uppdrag. Implementering ISP och därmed Sverige, har implementerat förordningen på ett bra sätt. Vid interna möten inom EU för att diskutera frågor om förordningen har Sveriges implementering lyfts fram av Kommissionen som en möjlig modell för andra medlemsstater och dessa har även vid flera tillfällen frågat oss på bilateral basis hur ISP ser på vissa frågor av både av rättslig och praktisk natur. En annan följd av den väl genomförda implementeringen är att ett flertal vapenhandlare som exporterar civila skjutvapen har berömt ISP och menar att det har skett en förbättring av handläggning av exporttillstånd för civila skjutvapen jämfört med innan förordning 258/2012 tillämpades. Innan den skulle tillämpas och innan det var avgjort om det var polismyndigheterna eller ISP som skulle ha uppdraget, försökte Regeringskansliet med stöd av ISP och Polisen att uppskatta antalet ärenden. Polisen, som då ansvarade för kontroll av export av civila skjutvapen även utanför EU, bestod av ett flertal myndigheter och därför var det svårt att få fram en korrekt siffra och bedömningen var att förordningen skulle medföra ca ärenden per år. Under 2014 har ISP handlagt 268 ärenden. Ärendehantering Av mer negativ karaktär är storleken på de resurser som ISP har varit tvunget att avdela för att genomföra förordningen. Även karaktären på några av ärendena och tidsåtgången för dessa underskattades. De flesta ärenden rör en privat export av ett eller några enstaka jaktvapen och därtill hörande delar och när väl alla dokument inkommit till ISP är handläggningen inte så betungande. Det krävs dock mycket tid för handläggaren att besvara frågor och säkerställa att korrekta handlingar inkommer i ärendet. Ofta rör det sig om en engångsexportör och man kan tyvärr därmed inte räkna med att tid som investerats i att informera samt klargöra regelverk och blanketter kommer att bidra till en smidigare process vid framtida ansökningar. För yrkesverksamma aktörer såsom vapenhandlare är problematiken av annat slag. De är ofta väl informerade om regelverket och handläggningen, om inte annat blir de det efter kontakt med handläggare från ISP, men deras exportansökningar kan omfatta ett stort antal

9 ÅRSREDOVISNING 9(47) vapen, delar eller ammunition. Under 2014 har det inkommit flera ansökningar med mer än 1000 poster, och ytterligare ett antal med mer än 100 poster. För handläggaren är det en omfattande administrativ uppgift att skriva in informationen samt kontrollera att den är korrekt. För de mer omfattande ärendena kan en handläggare få tillbringa 5-10 arbetsdagar med att fylla i ärendet manuellt. ISP har inlett en översyn om möjligheten att föra in informationen i ärendehanteringssystemet på elektronisk form. Om en sådan lösning skulle vara möjlig skulle det dock även innebära ytterligare finansiella kostnader för myndigheten. Handläggningstider för tillståndsprövning skjutvapen (%) Ärendetyp < 2 v < 1 mån < 2 v < 1 mån Utförseltillstånd Inkomna och avgjorda ärenden samt balans för skjutvapen (antal) Status Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Tillståndstyp Utförseltillstånd Redovisning avseende tillståndsprövning skjutvapen (tkr) Typ av redovisning Kostnader Intäkter enl. förordning 2013: års kostnader speglar inte verkligheten då den interna tidsredovisningen av tillståndsprövningen för dessa ärenden inte gjorts fullt ut.

10 ÅRSREDOVISNING 10(47) Tillståndsprövning produkter med dubbla användningsområden Mål: ISP ska fortsatt upprätthålla effektiva rutiner vid handläggning av myndighetstillstånd och även i övrigt se till att de regelverk och rutiner som myndigheten disponerar över är kostnadseffektiva och enkla för företagen. Återrapportering: Tillståndsprövningens utveckling. Vidtagna åtgärder till stöd för en effektiv myndighetssamordning i arbetet mot spridning av massförstörelsevapen. En fortsatt effektivisering av handläggningsprocessen Under 2014 har handläggningen av utförseltillstånd fungerat bra, både vad avser antalet utförseltillstånd som hanterats under året samt den genomsnittliga tidsåtgången för kontroll och utfärdande av tillstånd. Det har dock varit en ökning med 17 % av antalet utförseltillstånd, 1324 ärenden 2014 (1123 ärenden 2013 och 1150 ärenden 2012). Den utmaning myndigheten påtalat i tidigare årsredovisningar avseende arbetsbelastning kvarstår därmed och har i vissa hänseenden blivit svårare att bemöta. Förutom ökning av antalet ärenden att handlägga fortgår arbetet med att säkerställa att kvaliteten på handläggningen av utförseltillstånd vidmakthålls och att de känsliga ärendena identifieras i processen och får en djupare analys innan beslut fattas. Idag identifieras sådana ärenden av vissa handläggare eller av beslutsfattaren. Kvalitetskontrollen blir därmed personberoende och till viss del sårbar. Utmaningen är att utveckla en process som stöd utan att reducera uppnådd effektivisering av ärendehandläggningen. I syfte att nå detta mål ska en processöversyn genomföras under Särskild vaksamhet i EU-rådsfora och exportkontrollregimer I handläggningsprocessen genomförs rutinmässigt kontroll av alla ansökningar av utförseltillstånd mot EU:s och andra exportkontrollregimers databaser för avslag. Eventuell information från dessa tas i beaktande i processen genom kontakt med stat som lagt avslaget och genom påverkan av beslut i ärendet. Övriga uppgifter från EU-fora eller exportkontrollregimer används också om uppgifterna bedöms relevanta för ärendet. Under ett flertal år har EU inte lyckats att implementera tidigare framförhandlade ändringar inom exportkontrollregimerna in i Bilaga 1 till EU-förordning 428/2009, men 2014 skedde ett genombrott då en sk Delegated Act antogs efter förhandlingar mellan Rådet, Kommissionen och Europaparlamentet. Genom denna kunde en uppdateringsprocess genomföras och runt årsskiftet 2014/2105 kommer en ny Bilaga 1 att träda i kraft. Genom den introduceras ca 400 ändringar i kontrolltexten, resultatet av en eftersläpning sedan 2011.

11 ÅRSREDOVISNING 11(47) Nationell myndighetssamverkan ISP har sedan lång tid ett väl fungerande samarbete med andra berörda myndigheter på icke-spridningsområdet. Detta sker såväl genom bilaterala kontakter med berörda myndigheter som i olika samarbetsfora där myndigheter som arbetar med ickespridningsfrågor ingår. Inom ramen för gruppen ISEK (Icke-Spridning och Exportkontroll) sker ett operativt inriktat samarbete med Försvarets radioanstalt (FRA), Militära underrättelsetjänsten (MUST), Säkerhetspolisen (Säpo), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Tullverket. Samarbetet som inleddes inom ISEK 2012 avseende analys samt externt riktad informationsverksamhet i syfte att nå synergieffekter utan att myndigheterna gick utanför sina respektive befogenheter, pågick mindre intensivt under 2014 på grund av personalförändringar på respektive myndighet. Ambitionen är att under 2015 höja graden av samarbete igen då det ses som mycket värdefullt av deltagande myndigheter. Det kan konstateras ännu en gång att eftersom ISP inte längre ges möjlighet att inrikta FRA:s signalspaning, efter ändringen av Signalspaningslagen 2009, försvåras ISP:s möjlighet att fullgöra sitt uppdrag avseende icke-spridning av massförstörelsevapen och därtill hörande teknologi, material och information. Avgiftsfördelning för PDA-företag Avgifterna grundas på avgiftsdeklarationer för år 2013, vilka redovisas av företagen PDA-företag betalar för % av ISP:s kostnader (40 % för 2012 samt 44 % för 2011). Handläggningstider för PDA-ärenden (%) Ärendetyp < 2 v < 1 mån < 2 v < 1 mån < 2 v < 1 mån Produktförfrågningar Förhandsbesked Utförseltillstånd

12 ÅRSREDOVISNING 12(47) Inkomna och avgjorda ärenden samt balans för PDA (antal) Status Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Ärendetyper PDA Utförseltillstånd, globala och individuella, samt sanktioner, varav: AG MTCR NSG WA Sanktioner Icke-kontrollerade produkter Catch-all-ärenden Avslag (denials) Produktförfrågan, varav: PDA Sanktioner Förhandsbesked, varav: PDA Sanktioner Iran/Syrien Sanktioner Nordkorea Frisläppande av frysta tillgångar Anmälan enl. artikel Tillstånd enl. artikel Balanserna i tabellen är inte relaterade till differensen mellan inkommande och avgjorda ärenden då ett antal ärendetyper innehåller ärenden upprättade vid ISP. Balanserna reflekterar totalt antal icke avgjorda ärenden vid slutet av varje år för respektive ärendetyp. 1) Ärendetypen har redovisats felaktigt 2012 och är korrigerad.

13 ÅRSREDOVISNING 13(47) Antal anmälda nyttjanden av generella tillstånd PDA EU EU EU EU EU EU Antal anmälande företag Kostnader avseende tillståndsprövning PDA (tkr) Summa

14 ÅRSREDOVISNING 14(47) Anslagsfinansierat genom avgifter FÖRBUD MOT KEMISKA VAPEN Instruktion: 4 Nationell myndighet under kemvapenkonventionen (CWC) Mål: Uppgifter som följer av ISP:s roll som nationell myndighet enligt Förenta nationernas konvention om förbud mot utveckling, produktion, innehav och användning av kemiska vapen samt om deras förstöring (SÖ 1993:28, konventionen om förbud mot kemiska vapen) och förordningen (1997:121) om inspektioner enligt Förenta nationernas konvention om förbud mot kemiska vapen m.m. Även 2014 har präglats av händelserna i Syrien. OPCW har genomfört inspektioner och destruktion av Syriens kemvapen. Deklarationspliktiga företag Inkomna deklarationer för 2014 visar att en myndighet och 30 företag är deklarationspliktiga enligt kemvapenkonventionen. Av dessa är 20 dessutom inspektionspliktiga under 2015 och kommer därmed att avgiftsbeläggas. ISP rapporterar Sveriges deklarationer till OPCW med hjälp av IT-verktyget EDNA (Electronic Deklarations Tool for National Authorities). Inspektioner OPCW har under 2014 genomfört fyra inspektioner i Sverige under tre besökstillfällen. Tre inspektioner var så kallade OCPF-inspektioner (Other Chemical Production Facilities). Dessa typer av anläggningar producerar olistade diskreta organiska kemikalier. Vid inspektionerna framkom att en anläggning inte var inspektionspliktig. En inspektion av Sveriges lista 1-anläggning genomfördes också. Inspektioner och företagsbesök (antal) Typ av aktivitet Inspektioner från OPCW Företagsbesök från ISP 0 1 0

15 ÅRSREDOVISNING 15(47) Nationell myndighetssamverkan Ingen nationell myndighetssamverkan har gjorts under 2014 inom området. Nordisk-baltiskt nätverk Under våren 2014 deltog ISP på ett möte för det nordisk-baltiska nätverket för nationella myndigheter. Lettland stod som värd för mötet och på plats fanns även representanter från Finland, Norge, Danmark, Finland, Litauen och Estland. Mötet tog bl.a. upp aktuella frågor för OPCW, deklarationer och de inspektioner som skett i länderna det gångna året. Lettland presenterade även forskningsprojekt relaterade till de dumpade kemiska vapnen i Östersjön. Avgiftsförordning för CWC-företag Avgifterna grundas på avgiftsdeklarationer för år 2013, vilka redovisas av företagen CWC-företag har för år 2013 betalat 1,35 % av ISP:s kostnader (1 % 2012 och 1,6 % år 2011). Deklarationer (antal) Typ av deklaration Industrideklarationer till ISP Deklarationer till OPCW Inspektionspliktiga företag Kostnader avseende kemvapenkonventionen (tkr) Summa

16 ÅRSREDOVISNING 16(47) Anslagsfinansierat genom avgifter NATIONELL OUTREACH Instruktion: 8 Mål: ISP ska, i samråd med Säkerhetspolisen, fortsatt utveckla kontakterna med företag samt upprätthålla kontakter med berörda universitet och högskolor i syfte att informera om riskerna för spridning av känslig teknologi som möjliggör utveckling och tillverkning av massförstörelsevapen. Vidareutveckla kontakter med universitet och högskolor ISP har p.g.a. resursläget nedprioriterat detta uppdrag och inte besökt några universitet och högskolor under året. ISP hade under 2014 däremot ett konstruktivt möte med en viktig forsknings- och utbildningsinstitution på området och där enats om ett behov att stärka deras kompetens inom exportkontroll och icke-spridningsområdet. ISP avser att arbeta vidare tillsammans med institutionen under 2015 i syfte att ta fram en slags modelllösning för stärkande av icke-spridning och exportkontroll som skulle kunna fungera även för andra forsknings- och utbildningsinstitutioner. ISP har även samrått med Säkerhetspolisen avseende kontakter med universitets- och högskoleinstitutioner om ickespridning under 2014 och kommer att bistå dem i samband med deras ambitionshöjning inom området för ISP har under 2014 genomfört 20 företagsbesök, i vissa fall med Säkerhetspolisen eller Tullverket, i syfte att stärka arbetet för icke-spridningsfrågor. Informationsverksamhet För att öka kunskapen kring exportkontroll och icke-spridning har ISP under året genomfört ett antal informationsaktiviteter, som exempelvis föreläsningar, utbildningar, utskick och fortsatt arbetet med att förbättra webbplatsens innehåll. I början av 2014 genomfördes ett större utskick till företag som potentiellt kan vara verksamma inom området produkter med dubbla användningsområden. Med anledning av ett ökat antal inkommande sanktionsfrågor, särskilt per telefon, har informationsarbetet under året också handlat om att effektivisera rutiner och informationsmaterial. För att i möjligaste mån försöka avlasta handläggare och bibehålla samma servicenivå som tidigare införde ISP även telefontider på försök gällande sanktionsfrågor i syfte att ytterligare optimera resurserna. En utvärdering av detta försök kommer att ske under kommande år, men en första indikation och återkoppling har varit positiv. Under året har ISP även gjort en omarbetning av den grafiska profilen. Riksarkivets statsheraldiker har tagit fram en ny logotyp och övrigt material som t.ex. skyltar, broschyrer, mallar, webbplats med mera har setts över internt. Den nya grafiska profilen började gälla i samband med att ISP flyttade till nya lokaler i november.

17 ÅRSREDOVISNING 17(47) Exportfrågor uppmärksammas emellanåt i media och ISP:s verksamhet drar tidvis till sig stort journalistiskt intresse. Under året har det varit ett särskilt fokus på frågor gällande programvaran Edge med anledning av ett inslag i Uppdrag granskning. Men även frågor kring exportlagstiftningen, export till vissa destinationer som t.ex. Saudiarabien, vissa beslut och statistik har förekommit. Kostnader avseende nationell myndighetssamverkan och outreach (tkr) Summa Information avseende nationell myndighetssamverkan har integrerats i avsnittet Exportkontroll.

18 ÅRSREDOVISNING 18(47) Anslagsfinansierat SANKTIONER Instruktion: 5 Återrapportering: Utvecklingen av och erfarenheter från prövningen av sanktionsärenden. Tillståndsprövning Uppdrag avseende riktade sanktioner ISP är av regeringen utsedd till behörig myndighet gällande prövning av exporttillståndsärenden inom sanktionsregimerna för Burma/Myanmar, Iran, Libanon, Liberia, Libyen, Nordkorea, Somalia, Syrien, Vitryssland, Ryssland och Ukraina, Centralafrikanska republiken, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Zimbabwe, Sudan och Sydsudan. ISP har även huvudansvar för att besvara frågor om vapenembargon och förbud mot utrustning som kan användas vid internt förtryck, samt att pröva vissa undantag kopplade till sådana förbud. Iran Under 2014 skedde flera förändringar avseende sanktioner, varav några är värda att särskilt uppmärksamma. Till följd av inledda förhandlingar mellan Iran och de fem permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland (P5+1) om en lösning av frågan om det iranska nukleära programmet, infördes i januari vissa lättnader i sanktionerna mot Iran. Bl.a. tilläts export av vissa ädelmetaller och återförsäkring av vissa marina transportmedel. Den för ISP mest påtagliga förändringen var höjningen av gällande beloppsgräns vid överföring av finansiella medel till och från Iran. Ryssland Till följd av Rysslands militära agerande i Ukraina samt Rysslands illegala annektering av Krimhalvön och Sevastopol, införde EU sanktioner mot Ryssland. Inledningsvis rörde dessa individ- och resesanktioner, samt finansiella sanktioner och berörde inte ISP men i och med att EU i slutet av juli antogs EU-förordning 833/2014 infördes ett vapenembargo och ett förbud för export av produkter med dubbla användningsområden till militär slutanvändare, som båda berörde ISP:s verksamhet. Sanktionerna skärptes sedan i september genom EU-förordning 960/2014 då nio stycken ryska företag listades som förbjudna mottagare av produkter med dubbla användningsområden. Utvecklingen och erfarenheter från prövningen av sanktionsärenden Den övergripande rutinen för prövningen av sanktionsärenden fortlöper utan förändring. Omständigheterna i varje fall granskas för att se om exporten ifråga eller finansieringen av den eventuellt skulle strida mot sanktionsbestämmelserna i Rådets förordningar om restriktiva åtgärder mot sanktionerade stater. Likväl som vid handläggning av övriga exportärenden görs en rad olika bedömningar som beaktas i en helhetsbedömning. De

19 ÅRSREDOVISNING 19(47) olika bedömningarna avser bland annat produktens tekniska beskaffenhet, slutanvändaren och dennes slutanvändning samt kontroll av om någon annan EU-medlemsstat eller en exportkontrollregim har avslagit en väsentligen likadan export. Antalet förhandsbesked har åter ökat och slutade på 83 ärenden för 2014, en ökning med ca 70 % från året innan (49 för 2013 och 87 för 2012). Orsaken till detta bedöms främst vara utvecklingen avseende Iran och Ryssland. För Iran söker exportörer besked om de kan exportera till en marknad som uppfattas som känslig, med förhoppningen att den på sikt ska öppnas ytterligare om/när sanktionerna reduceras eller hävs. Flertalet av dessa förhandsbesked rör produkter som inte faller under kontroll och där export kan ske utan åtgärd från ISP. Förhandsbesked gällande export till Ryssland rör både PDA och ickekontrollerade produkter. Antalet frågor per telefon eller e-post är fortsatt höga under Vår bedömning är dock att majoriteten av frågor inkommer per telefon och avklaras redan vid de initiala kontakterna med ISP, utan att ett ärende behöver inledas. Orsaker till ökningen i informationsbehovet kan, förutom nya sanktionsförordningar, vara sanktionsreglernas komplexitet och exportörernas medvetenhet vilket ofta kräver att ISP konsulteras innan ett företag inkommer med en eventuell ansökan. En annan orsak kan vara att speditörer, fraktföretag, finansiella institut m.fl. ofta kräver klartecken från ISP att en aktuell export inte står i strid med sanktionerna innan de åtar sig uppdraget. Nationell myndighetssamverkan I prövningen av sanktionsärenden sker ett nära samarbete med samverkansmyndigheterna där ISP får stöd från främst FOI och FRA vid bedömning av produkters tekniska beskaffenhet, samt stöd från Säpo och MUST vid bedömning av slutanvändares beskaffenhet. Det kan nämnas att i och med att ISP inte längre får inrikta FRA:s signalspaning har det blivit svårare att få relevant underrättelseinformation. Vidare har samarbetet med behöriga myndigheter inom och utanför Sverige fortsatt att utvecklas, inte minst genom utbyten på gemensamma möten. I samband med att sanktionerna mot Ryssland antogs under sommaren bistod ISP Kommerskollegium med råd och vissa praktiska underlag då Kommerskollegium ålades av regeringen att kontrollera delar av EUförordning 833/2014 (främst utrustning relaterat till oljeutvinning) och därmed fick skapa en separat exportkontrollorganisation. Prövning av frisläppande av frysta tillgångar Under året har ISP inte behövt pröva något ärende avseende frisläppande av frysta tillgångar. Redovisning av kostnaderna för överföringsärenden gällande Iran ISP ansvarar för att ta emot förhandsanmälningar samt att pröva ansökningar om tillstånd från privatpersoner, banker och finansiella institut vid överföringar av tillgångar till eller från Iran. Detta kontrollsystem syftar till att undvika att de finansiella transaktionerna

20 ÅRSREDOVISNING 20(47) bidrar till något som är förbjudet enligt EU:s restriktiva åtgärder mot Iran. Kontrollsystemet kartlägger även betalningsflöden till och från iranska intressen. Antalet ärenden avseende finansiella transaktioner har ökat markant och slutade på 626 ärenden för 2014, en ökning med ca 60 % från året innan (392 för 2013 och 249 för 2012). En orsak till detta kan vara att ett ökat antal privatpersoner som reser till eller från Iran har blivit medvetna om att de kan ha en anmälnings- eller tillståndsplikt. Denna orsak ligger i linje med att ISP mottar en ökad mängd samtal från privatpersoner om kontantöverföringar. Avseende behovet av särredovisning av kostnader för Art. 30-ärenden vill myndigheten påtala att det kan konstateras att de utökade sanktionerna mot Iran inte enbart har medfört en ökad arbetsbelastning p.g.a. uppdraget som följer av prövningar utifrån Art. 30. Det vore därför mer korrekt att redovisa den extra arbetsinsats som förändringarna i sanktionerna mot Iran som helhet har medfört än att särredovisa endast en liten del av det arbete som görs. I och med att all handel med Iran idag berör dels frågor kring exportrestriktionerna mot landet och dels frågor kring hur finansiella överföringar får göras, är det allt svårare att skilja mellan ISP:s olika insatser på området. I det fall en exportör inledningsvis har frågor kring en export av en specifik produkt följer alltid frågor kring finansieringen och vice versa. En översiktlig bedömning ger vid hand att övervägande delen frågor om sanktionsregimerna har rört betalningsärenden till eller från Iran. I syfte att få ned antalet sådana frågor har ISP genomfört flertalet utbildningsinsatser samt utökat och förtydligat webbinformationen utifrån de oklarheter som vi har identifierat finns på marknaden. Handläggningstider för sanktionsärenden (%) Ärendetyp < 2 < 1 mån < 2 v < 1 mån < 2 v < 1 mån Utförsel Förhandsbesked Produktförfrågan Frisläppande av frysta tillgångar Ärenden enl. artikel

21 ÅRSREDOVISNING 21(47) Inkomna och avgjorda ärenden samt balans gällande sanktioner (antal) Status Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Inkomna Avgjorda Balans Tillståndstyper Utförsel Förhandsbesked Frisläppande av frysta tillgångar Anmälan enl. artikel Tillstånd enl. artikel Balanserna i tabellen är inte relaterade till differensen mellan inkommande och avgjorda ärenden utan reflekterar totalt antal icke avgjorda ärenden vid slutet av varje år för respektive ärendetyp. Kostnader avseende sanktioner och artikel 30 (tkr) Typ av kostnad Sanktioner

22 ÅRSREDOVISNING 22(47) Anslagsfinansierat STÖD FÖR REGERINGSKANSLIET Instruktion: 2 pkt 4 Mål: Stöd för Regeringskansliets deltagande i de multilaterala exportkontrollregimernas arbete. Stöd för Regeringskansliets deltagande och egen representation efter instruktion från Utrikesdepartementet i EU:s rådsarbetsgrupper på exportkontrollområdet. Exportkontrollregimer Australiengruppen AG AG behandlar frågor kring biologiska och kemiska vapen. ISP deltar huvudsakligen med teknisk kompetens och erfarenhet från det praktiska exportkontrollarbetet. Under den årliga plenaren i Paris deltog ISP aktivt i en workshop som behandlande olika scenarier med utgångspunkt från en fiktiv ansökan om exporttillstånd. Missile Technology Control Regime MTCR MTCR hanterar frågor med anknytning till missiler som är kapabla att bära kemiska eller biologiska vapen eller kärnvapen. ISP deltar huvudsakligen i de arbetsgrupper som behandlar tekniska frågor samt den grupp som behandlar licens- och tullfrågor. Under året har ISP deltagit i ett intersessionellt tekniskt expertgruppsmöte (TEM) i Prag samt ett tekniskt expertgruppsmöte (TEM) och licensierings- och tillsynsmötet (LEEM) i anslutning till MTCR plenaren i Oslo. Nuclear Suppliers Group NSG NSG hanterar frågor med anknytning till såväl civil kärnkraft som civila produkter som kan användas i samband med ett kärnvapenprogram. ISP deltar i dessa möten som expert på licensieringsarbete samt stöd till Regeringskansliet i frågor kring praktisk implementering av exportkontrollregelverket. Wassenaar Arrangement WA ISP har fortsatt att bistå Regeringskansliet (UD-NIS) med expertstöd i WA. Inom Expert Group har kontrollistorna för såväl produkter med dubbla användningsområden (Dual Use list, DU) som krigsmateriel (Munitions List, ML) behandlats och uppdaterats.

23 ÅRSREDOVISNING 23(47) EU Försvarsmateriel ISP har under 2014 medverkat vid de rådsarbetsgruppmöten (COARM) som genomförts under året och där biträtt Utrikesdepartementet. Totalt har 10 möten genomförts under året. Direktiv 2009/43/EG EU-kommissionen biträds av en kommitté avseende genomförande av direktivet av om överföring av försvarsrelaterade produkter inom gemenskapen (2009/43/EG) (Art. 14), där ISP har representerat Sverige i kommittéarbetet. Under 2014 har kommittén haft två sammanträden samt genomfört en workshop om erfarenheter av direktivet med EU:s medlemsstater och försvarsindustriföreträdare. Syftet med workshopen har varit att förbereda den översyn av direktivet som kommissionen avser genomföra under Produkter med dubbla användningsområden ISP deltar regelbundet med expertstöd i två arbetsgrupper inom EU-arbetet; WPDU (Working Party on Dual-Use Goods) och koordinationsgruppen (Art. 23). WPDU WPDU är den rådsarbetsgrupp som ansvarar för arbetet med EU-förordning 428/2009. Under året har gruppen sammanträtt 5 gånger bl.a. fortsatt diskuterat förslaget att ge kommissionen delegerade befogenheter att uppdatera kontrollistan efter regimuppdateringarna. Dessa ändringar infördes den 16 april 2014 genom EU-förordning 599/2014. WPDU har även fortsatt följa den pågående översynen av EU:s exportkontrollpolicy, som inleddes 2011 med att EU-kommissionen skickade ut sin s.k. grönbok avseende en översyn av EU:s exportkontrollpolicy på bred remiss. Den 24 april 2014 publicerades EU-kommissionens meddelande om översynen av systemet för exportkontroll. WPDU har under 2014 diskuterat EU-kommissionens meddelande och arbetat fram förslag till rådets slutsatser avseende detsamma. EU-kommissionen avser återkomma med konkreta förslag till förändringar under WPDU har även under året granskat EU-kommissionens förslag till uppdatering av Bilaga I till EU-förordning 428/2009 som sker i syfte att föra in aktuella regimuppdateringarna i bilgan. Den uppdaterade förordningen förväntas träda i kraft vid årsskiftet 2014/2015. Koordinationsgruppen Koordinationsgruppen CGDU (Coordination Group Dual Use), är en kommissionsarbetsgrupp som huvudsakligen ansvarar för samordning av tillämpning av förordningen då det är viktigt att alla medlemsstater tolkar förordningen på liknande sätt. Även i denna arbetsgrupp stöder ISP Regeringskansliet med sin sakkunskap och erfarenhet från arbetet med tillståndsgivning och licensiering. Under 2014 har gruppen sammanträtt 6 gånger. Under året har gruppen enats om att i ett särskilt forum fokusera på området informations- och kommunikationsteknologi samt kontrollen av grafit.

24 ÅRSREDOVISNING 24(47) Kostnader avseende deltagande i EU:s verksamhet, exportkontrollregimer inklusive stöd till Regeringskansliet (tkr) Summa

25 ÅRSREDOVISNING 25(47) Extern finansiering EXPORTKONTROLLSTÖD (TJÄNSTEEXPORT) Instruktion: 6 Återrapportering Genomförda aktiviteter och resultat avseende exportkontrollstöd. Avdelade personella resurser ska särskilt redovisas. Exportkontrollstöd Under året har ISP ställt en medarbetare till förfogande för exportkontrollstöd (s.k. outreachverksamhet). Arbetet har bedrivits under ledning av tyska BAFA (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle). Stöd har lämnats såväl inom ramen för försvarsmateriel som för produkter med dubbla användningsområden samt inom ramen för sk CBRN-verksamhet (kemisk, biologisk, radiologisk och nukleära ämnen), dvs hur hanteras exportkontrollen och dialogen mellan olika myndigheter inom ett land eller mellan två länder i syfte att begränsa eventuella risker vid hanteringen av dessa ämnen. Stöd till Georgien Inom ramen för EU:s projekt att förbättra exportkontrollen när det gäller såväl konventionella vapen som produkter med dubbel användning har en av ISP:s tjänstemän stått till BAFA:s förfogande i arbetet med att biträda georgiska myndigheter i arbetet att etablera ett nytt regelverk i Georgien. Den nya lagstiftningen omfattar export av försvarsmateriel och produkter med dubbel användning och trädde i kraft den 1 oktober Under 2014 har ett fortsatt stöd lämnats till det georgiska regeringskansliet med att utforma erforderliga förordningstexter samt har en workshop genomfört med georgisk industri för information av regelverket. Stöd till CBRN-verksamhet BAFA har från EU erhållit resurser att arbeta med riskhantering av CBRN avseende import/export monitoring i projektform. I projektet, COE Project 5, som löpt under kalenderåren har en tjänsteman från ISP stått till förfogande som regional rådgivare i dialogen med de nya stater som utgör mottagargrupp i projektet. Dessa länder är Uzbekistan, Kirgizstan, Kazakstan och Tadjikistan. Under året har två workshops arrangerats. Den första genomfördes i Frankfurt i februari 2014 och den andra workshopen genomfördes i december 2014 i Hamburg med möten med Tullverket och i den form som kraven på exportkontroll ställer. En av

26 ÅRSREDOVISNING 26(47) huvudpunkterna i dessa workshops har varit vikten av myndighetssamverkan, såväl nationellt som internationellt. I maj 2014 genomfördes en träningskurs (Central Harmonized Training) i Frankfurt med samtliga 13 länder som deltagit i projektet. Utöver dessa gemensamma kurser har uppföljningssamtal genomförts i Dusanbe, Bisjkek, Tashkent och Astana. Avsatt tid Totalt har ISP:s tjänster tagits i anspråk under 18 dagar. I framtiden kommer vi inte kunna avdela så mycket resurser för den här delen av verksamheten. Kostnader avseende exportkontrollstöd (tjänsteexport) (tkr) Intäkter/kostnader Intäkter Kostnader Intäkter Intäkter Summa Denna summa inkluderar förberedelser, löner och sociala avgifter samt overhead-kostnader.

27 ÅRSREDOVISNING 27(47) Övrigt ORGANISATIONSSTYRNING Instruktion: 9-18 Exportkontrollrådet, EKR Under 2014 har Exportkontrollrådet haft 8 sammanträden. 13 ärenden har behandlats för samråd och 5 ärenden har hanterats som informationsärenden. Inget ärende har överlämnats till regeringen. Mot bakgrund av att 2014 varit ett valår har ingen informationsresa genomförts. Behandlade ärenden i EKR (antal) Typ av ärende Samrådsärenden Informationsärenden Teknisk-vetenskapliga rådet, TVR Rådet har under 2014 haft ett sammanträde. Ett planerat sammanträde har fått ställas in pga för få deltagare. Under året har även omförordnande av fem ledamöter skett ( ). Rådet har behandlat 2 samrådsärenden. Samverkansrådet, SVR Rådet har under 2014 haft ett sammanträde. Möjligheten finns att öka mötesfrekvensen om myndigheterna finner det nödvändigt men då samarbetet mellan myndigheterna fungerar bra på operativ nivå finner man nu att ett möte per år är tillräckligt. Ledning och styrning Under 2014 har arbetet med att effektivisera och att skapa en jämnare arbetsfördelning fortgått. Hösten 2014 gjordes en verksamhetsöversyn som ledde till att en ny enhet bildades; juridik och tillsyn. Chefsjuristen är från och med 1 december 2014 chef över denna enhet bestående av två medarbetare. Verksamhetsöversynen resulterade vidare i ett antal förändringar inom stödverksamheten som trädde i kraft den 1 december Bland annat beslutades om utökade resurser till IT och till myndighetens arbete med processöversyn men också en rationalisering och omfördelning av arbetsuppgifter inom stödfunktionerna administration och kommunikation. Den 31 oktober 2014 lämnade ISP sina lokaler i city och flyttade till nya lokaler i Kista. Bland annat i syfte att undgå betydande höjning av lokalhyra. Flyttprojektet pågick under en stor del av Det nya kontorsläget medför en lägre lokalkostnad än tidigare för myndigheten samt bättre förutsättningar att bedriva en verksamhet som motsvarar kraven på säkerhet.

28 ÅRSREDOVISNING 28(47) Uppföljning av Riksrevisionens granskning Under 2012 genomförde Riksrevisionen en granskning vilken resulterade i synpunkter på tillsynsprövningen. Med anledning av detta påbörjades 2013 arbete med dokumentering av handläggningsrutiner. Vad avser det långsiktiga arbetet med att se över och förbättra myndighetens processer så har ett projekt med att förbättra och kvalitetssäkra arbetet med avgiftsdeklarationerna genomförts under Uppstart av en processöversyn och förberedelser för denna gjordes i slutet av året och kommer löpa under Kompetensförsörjning målsättning och resultat Under 2014 har ISP på olika sätt satsat resurser på kompetensförsörjning med fokus på att verksamhetens behov av utveckling ska styra kompetensförsörjningen. Från och med den 1 november 2014 nyttjar ISP en central vaktmästarfunktion istället för att fortsätta med egen intendentur. Med anledning av detta har en medarbetare på stödverksamhet till hälften kunnat flyttas över till kärnverksamheten i syfte att utjämna arbetsbelastning. Vidareutveckling av personal görs för övrigt genom interna föreläsningar, deltagande i kurser med mera. I det långsiktiga kompetensförsörjningsarbetet samt i de årligen genomförda medarbetarsamtalen identifieras kompetensbehov. Kompetensförsörjningsplaneringen är integrerad med ISP:s verksamhetsplanering. Introduktionsprogrammet för nyanställda medarbetare uppdaterades under Arbetsmiljöarbete Att attrahera, behålla och utveckla medarbetare förutsätter en god arbetsmiljö. Under 2014 fortsatte utvecklingen av arbetsmiljöarbetet och hela myndigheten deltar kontinuerligt i såväl regelbundna arbetsplatsträffar som riskanalyser av arbetsmiljön. Under 2014 bildades en aktivitetsförening som genom olika aktiviteter ska hjälpa till att skapa förutsättningar för medarbetarna att ta sitt ansvar i att bidra till sammanhållning och trivsel. Vidare har ISP med hjälp av företagshälsovården under året genomfört hälsoundersökningar av samtlig personal, ergonomisk översyn samt vaccination mot influensa. Anställningar, mångfald och jämställdhet ISP strävar mot en personalsammansättning som ska spegla dagens samhälle, där mångfald är viktigt ur arbetsmiljö- och effektivitetssynpunkt. ISP har under 2014 arbetat med att säkra rekryteringsprocessen utifrån fortsatt kompetensbaserad rekrytering. Två personer har slutat och ersatts genom rekryteringar under En handläggare anställdes också i början av hösten för att möta upp en pensionsavgång under första halvåret Under 2014 har personalfördelning varit 13 kvinnor och 12 män. 14 personer har tillhört kärnverksamheten. Personalens genomsnittsålder var under år.

29 ÅRSREDOVISNING 29(47) Personalomsättning (antal) Typ av omsättning Avgångar Nyanställningar Könsfördelning (antal) Kön Kvinnor Män Sjukfrånvaro Under 2014 har sjukfrånvaron varit på 1,34 %. Förändringen beror på en längre sjukskrivning. Sjukfrånvaro (%) Totalt 1,34 0,3 0,4 Krishantering och informationssäkerhet ISP bedriver ett systematiskt krishanteringsarbete och innehar en krishanteringsplan vilken revideras årligen. Fortsatt internt arbete med informationssäkerhet har skett löpande, bland annat genom interna diskussioner och möten. Som ett led i det fortsatta säkerhetsarbetet har Säkerhetspolisen genomfört ett par föreläsningar för ISP:s personal.

30 ÅRSREDOVISNING 30(47) Resultatredovisning ISP ska redovisa verksamhetens totala intäkter och kostnader fördelat på: avgiftsbelagd verksamhet uppdelat på kollektiven försvarsmateriel, produkter med dubbla användningsområden, konventionen om förbud mot kemiska vapen, samt tillståndsprövning enligt förordningen om kontroll av vissa skjutvapen, delar till skjutvapen och ammunition, myndighetens deltagande i exportkontrollstöd utomlands, den del av internationell verksamhet som anslagsfinansieras, sanktionsverksamheten. Verksamhetens totala intäkter och kostnader (tkr) Typ av verksamhet Intäkter Kostnader Intäkter Kostnader Verksamhetens totala intäkter och kostnader Avgiftsbelagd verksamhet redovisas mot inkomsttiteln, varav: Försvarsmateriel Produkter med dubbla användningsområden Konventionen om förbud mot kemiska vapen Extern finansiering: Stöd och bistånd utomlands Anslagsfinansierad verksamhet finansieras av anslag: Internationell verksamhet Sanktioner I syfte att tydliggöra verksamhetens totala intäkter och kostnader följer tabellen från och med 2013 resultaträkningen. 1 Verksamhetens totala intäkter redovisas enligt resultaträkningen. 2 Redovisas separat och är avräknat från avgiftsbelagd verksamhet då intäkter och kostnader är direktöverförda mot anslaget. 3 Anslagsfinansierad internationell verksamhet är ej specificerad i regleringsbrevet för Sanktioner är från och med 2013 en post och anslagsfinansierad verksamhet.

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Inspektionen för strategiska produkter

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Inspektionen för strategiska produkter Regeringsbeslut I:7 Utrikesdepartementet 2014-12-18 UF2014/UD/79271/PLAN (delvis) UF2014/UD/80404/NIS Inspektionen för strategiska produkter 164 90 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen

Läs mer

Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP)

Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) Produkter med dubbla användningsområden och Sanktioner Egon Svensson En ansvarsfull kontroll av strategiska produkter vårt bidrag till en säkrare värld. Exportkontrollrådet

Läs mer

Kort om resultatredovisningen 5. Exportkontroll 6 Förbud mot kemiska vapen 11 Nationell outreach 12. Sanktioner 13 Stöd för regeringskansliet 15

Kort om resultatredovisningen 5. Exportkontroll 6 Förbud mot kemiska vapen 11 Nationell outreach 12. Sanktioner 13 Stöd för regeringskansliet 15 ÅRSREDOVISNING 2011 Innehåll Kort om resultatredovisningen 5 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 6 Förbud mot kemiska vapen 11 Nationell outreach 12 ANSLAGSFINANSIERAT Sanktioner 13 Stöd för

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Inspektionen för strategiska produkter

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Inspektionen för strategiska produkter Regeringsbeslut II:18 Utrikesdepartementet 2008-12-18 UD2008/14588/PLAN (delvis) Inspektionen för strategiska produkter Box 70252 107 22 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för

Läs mer

Kort om resultatredovisningen 5. Exportkontroll 6 Tillsyn 6 Tillståndsprövning FM 7 Tillståndsprövning PDA 10

Kort om resultatredovisningen 5. Exportkontroll 6 Tillsyn 6 Tillståndsprövning FM 7 Tillståndsprövning PDA 10 ÅRSREDOVISNING 2011 ÅRSREDOVISNING 2011 Innehåll Kort om resultatredovisningen 5 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 6 Tillsyn 6 Tillståndsprövning FM 7 Tillståndsprövning PDA 10 Förbud mot

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för strategiska produkter

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för strategiska produkter Regeringsbeslut IV:2 Utrikesdepartementet -06-22 UD/10640/PLAN (delvis) UD/10677/NIS Inspektionen för strategiska produkter Gullfossgatan 6 16490 Kista Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen

Läs mer

VERKSAMHET Myndighetens uppgifter anges i förordningen(2010:1101) med instruktion för Inspektionen för strategiska produkter.

VERKSAMHET Myndighetens uppgifter anges i förordningen(2010:1101) med instruktion för Inspektionen för strategiska produkter. Regeringsbeslut IV:2 Utrikesdepartementet 2017-12-13 UD2017/19761/PLAN (delvis) UD2017/20490/NIS Inspektionen för strategiska produkter Gullfossgatan 6 16490Kista Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för strategiska produkter

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för strategiska produkter Regeringsbeslut IV:1 Utrikesdepartementet 2016-12-14 UD2016/21716/PLAN(delvis ) UD2016/21858/NIS Inspektionen för strategiska produkter Gullfossgatan 6 16490 Kista Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

De utökade Iransanktionerna och företagens ansvar

De utökade Iransanktionerna och företagens ansvar De utökade Iransanktionerna och företagens ansvar Seminarium om finansiering av terrorism och EU-sanktioner, 22 mars 2011 Hanna Björklund Inspektionen för strategiska produkter Vad gör Inspektionen för

Läs mer

Årsredovisning Innehållsförteckning. Resultatredovisning. Finansiell redovisning. Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3

Årsredovisning Innehållsförteckning. Resultatredovisning. Finansiell redovisning. Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3 ÅRSREDOVISNING 1(43) Dnr: 2016-1.2-0012 Årsredovisning 2015 Innehållsförteckning Resultatredovisning Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 4

Läs mer

Inspektionen för strategiska produkter Exportkontrollseminarium 2018

Inspektionen för strategiska produkter Exportkontrollseminarium 2018 Inspektionen för strategiska produkter Exportkontrollseminarium 2018 Onsdag 18 april 2018 Aktörsgemensamt Veronica Gleizer och Linda Hinas World Trade Center Stockholm Dagens presentation Inspektionen

Läs mer

Sanktioner 13 Stöd för regeringskansliet 15. Exportkontrollstöd (Tjänsteexport) 17

Sanktioner 13 Stöd för regeringskansliet 15. Exportkontrollstöd (Tjänsteexport) 17 ÅRSREDOVISNING 2013 Inspektionen för strategiskaprodukter Innehåll Kort om resultatredovisningen 5 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 6 Förbud mot kemiska vapen 11 Nationell outreach 12 ANSLAGSFINANSIERAT

Läs mer

Vad är det du exporterar? och till vem?

Vad är det du exporterar? och till vem? Vad är det du exporterar? och till vem? produktion: Säkerhetspolisen grafisk formgivning och illustrationer: Typisk Form designbyrå tryck: Edita Bobergs, juni 2015 Vad är det du exporterar? och till vem?

Läs mer

Årsredovisning Innehållsförteckning. Resultatredovisning. Finansiell redovisning. Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3

Årsredovisning Innehållsförteckning. Resultatredovisning. Finansiell redovisning. Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3 ÅRSREDOVISNING 1(42) 2017-02-20 Årsredovisning 2016 Innehållsförteckning Resultatredovisning Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 4 Förbud mot

Läs mer

Årsredovisning Innehållsförteckning. Resultatredovisning Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3

Årsredovisning Innehållsförteckning. Resultatredovisning Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3 ÅRSREDOVISNING 1(45) 2018-02-19 Årsredovisning 2017 Innehållsförteckning Resultatredovisning Tabellöversikt 2 Kort om resultatredovisningen 3 ANSLAGSFINANSIERAT GENOM AVGIFTER Exportkontroll 4 Förbud mot

Läs mer

EXPORTKONTROLL- SEMINARIUM 2010

EXPORTKONTROLL- SEMINARIUM 2010 www.isp.se EXPORTKONTROLL- SEMINARIUM 2010 Exportkontroll ett gemensamt ansvar Andreas Ekman Duse, GD VÄLKOMNA! INLEDANDE PRESENTATION produkter 1 Program Välkomna, inledande presentation Aktuellt inom

Läs mer

Exportkontroll PDA. Tulldagen 2013. Daniel Nord, Chef sakpolitik Inspektionen för strategiska produkter. Produkter med dubbla användningsområden (PDA)

Exportkontroll PDA. Tulldagen 2013. Daniel Nord, Chef sakpolitik Inspektionen för strategiska produkter. Produkter med dubbla användningsområden (PDA) Exportkontroll PDA Daniel Nord, Chef sakpolitik Inspektionen för strategiska produkter Produkter med dubbla användningsområden (PDA) Produkter med självklar civil användning men som även kan nyttjas för

Läs mer

Nytt avgiftssystem för finansiering av Inspektionen för strategiska produkter

Nytt avgiftssystem för finansiering av Inspektionen för strategiska produkter Utrikesutskottets betänkande 2008/09:UU4 Nytt avgiftssystem för finansiering av Inspektionen för strategiska produkter Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2007/08:

Läs mer

Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon

Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon Import- och exportföreskrifter/sanktioner 1 Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/sanktioner 1. Förordning (2007:704) om vissa sanktioner mot Iran Uppdaterad:

Import- och exportföreskrifter/sanktioner 1. Förordning (2007:704) om vissa sanktioner mot Iran Uppdaterad: Import- och exportföreskrifter/sanktioner 1 1 [10121] Denna förordning innehåller föreskrifter om förbud och andra åtgärder för att i Sverige genomföra vissa sanktioner mot Iran som har antagits av Europeiska

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING V I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING V I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN 13.12.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 335/99 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING V I FÖRDRAGET OM

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten Regeringsbeslut 20 Försvarsdepartementet 2013-12-19 Fö2013/123/ESL (delvis) Fö2013/489/MFU Fö2013/1773/MFU m.fl. Se bilaga 1 Försvarsexportmyndigheten Box 56081 10217 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd; SFS 2000:1217 Utkom från trycket den 15 december 2000 utfärdad den 7 december 2000.

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.12.2018 COM(2018) 891 final 2018/0435 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 428/2009 genom att bevilja

Läs mer

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Förordningens innehåll

Läs mer

Vad innebär den nya krigsmateriellagstiftningen? Exportkontrollseminarium 2018

Vad innebär den nya krigsmateriellagstiftningen? Exportkontrollseminarium 2018 Vad innebär den nya krigsmateriellagstiftningen? Exportkontrollseminarium 2018 Träffpunkt: Onsdag 18 april Internationell 2018 samverkan Karl World Evertsson, Trade Center chef Krigsmaterielgruppen Inspektionen

Läs mer

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282 Revisionsrapport Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0282 Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Högskolans i Halmstad (högskolan) årsredovisning,

Läs mer

Inspektionen för strategiska produkter

Inspektionen för strategiska produkter Inspektionen för strategiska produkter ISP, Inspektionen för strategiska produkter Verksamhet 2012 Tryck: Edita Västra Aros 2013 ett klimatneutralt företag. Innehåll GD har ordet 04 ISP i kortet 06 Nyheter

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med och av tekniskt bistånd Förordningens innehåll 1 [2451] I denna förordning finns föreskrifter om sådan kontroll av produkter med och kontroll av tekniskt

Läs mer

Rubrik: Förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket

Rubrik: Förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket Source: http://tinyurl.com/cppw6b2 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2007:996

Läs mer

ISP, Inspektionen för strategiska produkter Verksamhet 2014. Tryck: FOI repro

ISP, Inspektionen för strategiska produkter Verksamhet 2014. Tryck: FOI repro Verksamhet 2014 ISP, Inspektionen för strategiska produkter Verksamhet 2014 Tryck: FOI repro Innehåll GD har ordet 05 ISP i korthet 06 Nyheter & händelser 09 En blick framåt 11 Informationsarbete 16 Statistiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd; SFS 2010:1017 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om finansiering av verksamheten vid Inspektionen för strategiska produkter; SFS 2008:889 Utkom från trycket den 25 november 2008 utfärdad den 13 november 2008. Regeringen

Läs mer

PDA NYHETER OCH FÖRÄNDRINGAR I REGELVERKET

PDA NYHETER OCH FÖRÄNDRINGAR I REGELVERKET Daniel Nord, chef Sakpolitik/Ansvarig Icke-spridning PDA NYHETER OCH FÖRÄNDRINGAR I REGELVERKET Innehåll Generella tillstånd Sanktioner Syrien, mänskliga rättigheter Iran, icke-spridning, mänskliga rättigheter

Läs mer

inspektionen för strategiska produkter (isp) ISP 2001/2002

inspektionen för strategiska produkter (isp) ISP 2001/2002 inspektionen för strategiska produkter (isp) ISP 2001/2002 ISP 2001/2002 FOTO: CATHARINA BIESÉRT Denna skrift beskriver verksamheten vid Inspektionen för strategiska produkter (ISP) under år 2001. Information

Läs mer

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial

Yttrande över Tullverkets förslag till föreskrift om anmälan till Tullverket vid utförsel m.m. av krigsmaterial Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Uppdrag 10 i regleringsbrevet

Uppdrag 10 i regleringsbrevet 1 (5) Beslut Juridikavdelningen Gunnel Vilén Uppdrag 10 i regleringsbrevet Uppdraget I Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 883/2004 och (EG) nr 987/2009 om samordning av de sociala trygghetssystemen,

Läs mer

RAPPORT (2017/C 417/06)

RAPPORT (2017/C 417/06) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/47 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska unionens byrå för utbildning av tjänstemän inom brottsbekämpning (Cepol) för budgetåret 2016 med

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 2010/0262(COD) 5.5.2011 ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning

Läs mer

ISP TJUGOHUNDRASEX. Viktiga mål. Viktiga händelser. ISP i media

ISP TJUGOHUNDRASEX. Viktiga mål. Viktiga händelser. ISP i media VERKSAMHETEN ÅRSREDOVISNING 2006 1 2 ISP TJUGOHUNDRASEX Viktiga mål Viktiga händelser Öka antalet tillsynsbesök med höjd kvalitet Förbättra och effektivisera handläggning av utförseltillstånd samt förenkla

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING 12.6.2014 Europeiska unionens officiella tidning L 173/79 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 599/2014 av den 16 april 2014 om ändring av rådets förordning (EG) nr 428/2009 om upprättande

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Kommittédirektiv. Hantering av konsumenttvister utanför domstol. Dir. 2013:23. Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013

Kommittédirektiv. Hantering av konsumenttvister utanför domstol. Dir. 2013:23. Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Kommittédirektiv Hantering av konsumenttvister utanför domstol Dir. 2013:23 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning På senare tid har det skett förändringar i samhället som

Läs mer

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Fskr och allm. råd om skjutvapen och ammunition [7461] Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2003:17) om viss införsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Med stöd av 14 förordningen

Läs mer

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Promemoria 2017-07-24 Statsrådsberedningen Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information 1. Regeringen avser att sätta en gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Enligt Säkerhetspolisen

Läs mer

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Inledande bestämmelser 1 [7531] Denna förordning gäller brandfarliga och explosiva varor enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner

Tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner Utrikesutskottets betänkande 2007/08:UU3 Tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner Sammanfattning I detta betänkande behandlas regeringens proposition 2006/07:132

Läs mer

Kommittédirektiv. Ansvar för migrationsverksamheten. vid utlandsmyndigheterna. Dir. 2016:5. Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016

Kommittédirektiv. Ansvar för migrationsverksamheten. vid utlandsmyndigheterna. Dir. 2016:5. Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Kommittédirektiv Ansvar för migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna Dir. 2016:5 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga och beskriva

Läs mer

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen Sida: 1/9 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-04-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn och Tillståndspröva Dokumentnummer: 124 Version: 1 Författare: Anna Norstedt, Anders Wiebert mfl Fastställd: Ann-Louise

Läs mer

RÅDETS BESLUT 2014/512/GUSP av den 31 juli 2014 om restriktiva åtgärder med hänsyn till Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina

RÅDETS BESLUT 2014/512/GUSP av den 31 juli 2014 om restriktiva åtgärder med hänsyn till Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina 31.7.2014 L 229/13 RÅDETS BESLUT 2014/512/GUSP av den 31 juli 2014 om restriktiva åtgärder med hänsyn till Rysslands åtgärder som destabiliserar situationen i Ukraina EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Revisorsnämnden

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Revisorsnämnden Regeringsbeslut I:9 Justitiedepartementet 2013-12-12 Ju2013/8571/DOM Ju2013/8610/KRIM (delvis) Revisorsnämnden Box 24014 104 50 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Revisorsnämnden Riksdagen

Läs mer

ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER

ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER INSPEKTIO NEN FÖ R ST RATE GISK A PR O DU KTER Verksamhet & Årsredovisning 2010 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Nya och ändrade PDA-föreskrifter I februari träder nya och ändrade föreskrifter gällande produkter

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/08)

RAPPORT. om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/08) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/57 RAPPORT om årsredovisningen för Gemenskapens växtsortsmyndighet (CPVO) för budgetåret 2016 med myndighetens svar (2017/C 417/08) INLEDNING 1.

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Revisionsrapport. Skatteverkets årsredovisning 2010

Revisionsrapport. Skatteverkets årsredovisning 2010 Revisionsrapport Skatteverket 171 94 Solna Datum Dnr 2011-05-04 32-2010-0578 Skatteverkets årsredovisning 2010 Riksrevisionen har granskat Skatteverkets (SKV:s) årsredovisning, daterad 2011-02-21. Syftet

Läs mer

Tullverkets författningssamling i elektronisk form

Tullverkets författningssamling i elektronisk form Tullverkets författningssamling i elektronisk form Detta är en återgivning av innehållet i den tryckta versionen av Tullverkets författningssamling. Om innehållet i återgivningen skiljer sig från innehållet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13

Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 5.11.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 331/13 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1925/2004 av den 29 oktober 2004 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för vissa bestämmelser i rådets

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden.

Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2004 för Revisorsnämnden. Regeringsbeslut 15 REGERINGEN 2003-12-18 Ju2003/10256 Justitiedepartementet Revisorsnämnden Box 24014 104 50 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2004 avseende Revisorsnämnden Riksdagen har beslutat

Läs mer

ISP 2000/2001. inspektionen för strategiska produkter (isp)

ISP 2000/2001. inspektionen för strategiska produkter (isp) inspektionen för strategiska produkter (isp) ISP 2/21 Denna årsbok skall beskriva utvecklingen inom inspektionens arbetsområde och verksamheten vid inspektionen under år 2. Information finns även på ISP:s

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2009R0428 SV 31.12.2014 004.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 428/2009 av den 5 maj 2009 om

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Den svenska strukturen

Den svenska strukturen Göteborg 5 okt, Sthlm 13 okt, Malmö 18 okt Hanna Björklund, Sanktionsexpert Linda Hinas, Teknisk expert PDA Den svenska strukturen Justitiedepartementet Enheten för nedrustning och icke-spridning (UD-NIS)

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13

Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi. Rapport 2017:13 Arbetslöshetskassan Alfa Granskning av ekonomi Rapport 2017:13 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka för att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring. Vi

Läs mer

Handlingsplan för att hantera prövningsärenden

Handlingsplan för att hantera prövningsärenden Tillstånd och upplysning Agneta Westerberg Avdelningschef -. Handlingsplan för att hantera prövningsärenden Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern (JK) har våren 2015 riktat allvarlig kritik mot Kemikalieinspektionen

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Per Kjellsson, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Inspektionens för strategiska produkter föreskrifter

Läs mer

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål

EIOPA(BoS(13/164 SV. Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA(BoS(13/164 SV Riktlinjer för försäkringsförmedlares hantering av klagomål EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2011 KOM(2011) 911 slutlig 2011/0447 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om medlemsstaternas förklaring om godtagande, i Europeiska unionens intresse, av Rysslands

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM22. Förordning om EU:s exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM22. Förordning om EU:s exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om EU:s exportkontroll för produkter med dubbla användningsområden Utrikesdepartementet 2016-11-02 Dokumentbeteckning KOM(2016)616 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2017 (OR. en) 15648/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14755/17 Ärende: CT 160

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Tullverkets föreskrifter om viss införsel, utförsel och återutförsel av

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets PM En utförligare reglering av myndigheters investeringar och avgifter

Yttrande över Finansdepartementets PM En utförligare reglering av myndigheters investeringar och avgifter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET^ YTTRANDE 2014-10-02 Ärendenr: NV-05661-14 Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator(^egeringskansliet.se Yttrande över Finansdepartementets

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition

Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Tullverkets föreskrifter (TFS 2016:23) om viss införsel, utförsel och återutförsel av skjutvapen och ammunition 1 kap. Inledande bestämmelser [7461]

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 07734/15 Stadsmiljö Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED". Gemensamt förslag till

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking LIMITED. Gemensamt förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 26.10.2018 JOIN(2018) 22 final/2 2018/0300 (NLE) This document replaces JOIN(2018) 22 final of 25.7.2018.

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

Rapport 2013. Dnr KS-2013-707 Dpl 01

Rapport 2013. Dnr KS-2013-707 Dpl 01 Rapport 2013 Dnr KS-2013-707 Dpl 01 Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 KARLSTAD Besöksadress: Tage Erlandegatan 8a karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr:

Läs mer

EU:s förteckning över personer, grupper och enheter som är föremål för särskilda åtgärder i syfte att bekämpa terrorism

EU:s förteckning över personer, grupper och enheter som är föremål för särskilda åtgärder i syfte att bekämpa terrorism EUROPEISKA UNIONEN ~FAKTABLAD~ EU:s förteckning över personer, grupper och enheter som är föremål för särskilda åtgärder i syfte att bekämpa terrorism 6 februari 2008 Det var efter terroristattackerna

Läs mer

Handledning Samarbete om risker i verksamheten

Handledning Samarbete om risker i verksamheten Handledning Samarbete om risker i verksamheten ESV:s handledningar är till stöd för hur föreskrifter och allmänna råd kan tolkas och användas inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan laddas

Läs mer

PRELIMINÄR DAGORDNING 2152:a mötet i STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Datum: Bryssel onsdagen den 13 september 2006 (kl. 11.

PRELIMINÄR DAGORDNING 2152:a mötet i STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Datum: Bryssel onsdagen den 13 september 2006 (kl. 11. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 september 2006 (12.9) (OR. en) 12622/06 OJ/CRP2 30 PRELIMINÄR DAGORDNING Möte: 2152:a mötet i STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Datum: Bryssel onsdagen

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Stöd till Migrationsverket för fortsatt arbete med Söderköpingsprocessen

Stöd till Migrationsverket för fortsatt arbete med Söderköpingsprocessen Protokoll 1 2010-11-02 UF2010/36062/EC (delvis) Utrikesdepartementet Stöd till Migrationsverket för fortsatt arbete med Söderköpingsprocessen 2 bilagor Ärendet Söderköpingsprocessen lanserades under det

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Anpassning av tekniska harmoniseringsdirektiv till Europaparlamentets och rådets beslut 768/2008/EG

Anpassning av tekniska harmoniseringsdirektiv till Europaparlamentets och rådets beslut 768/2008/EG samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (7) Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211 shulin.nie@msb.se Ert datum 2011-12-21 Er referens UF211/75885/UD/FIM

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten Regeringsbeslut I:10 Justitiedepartementet 2013-12-19 Ju2013/8598/Å Ju2013/5736/Å Ju2013/8610/KRIM (delvis) Ekobrottsmyndigheten Box 22098 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten

Läs mer

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi.

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. Peter Strömbäck, Generaldirektör Borås 2015-05-21 Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. 1. Bakgrund och utgångspunker 1 är en

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska polisbyrån (Europol) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/36)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiska polisbyrån (Europol) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/36) 6.12.2017 SV Europeiska unionens officiella tidning C 417/223 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiska polisbyrån (Europol) för budgetåret 2016 med byråns svar (2017/C 417/36) INLEDNING 1. Europeiska

Läs mer

Justitiedepartementet. Reglering av vapenmagasin

Justitiedepartementet. Reglering av vapenmagasin Justitiedepartementet Reglering av vapenmagasin Juli 2019 1 2 1 Sammanfattning Denna promemoria kompletterar den tidigare upprättade och remitterade promemorian Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv

Läs mer