KYPROLIS (carfilzomib)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KYPROLIS (carfilzomib)"

Transkript

1 KYPROLIS (carfilzomib) Patientguide Kyprolis i kombination med antingen Revlimid (lenalidomid) och dexametason eller enbart dexametason är avsett för behandling av multipelt myelom hos vuxna patienter som har fått minst en tidigare behandling mot denna sjukdom. Bekanta dig med den viktiga säkerhetsinformationen i denna broschyr och tala med läkare om något är oklart. Till en patient som får behandling med Kyprolis. Denna guide är baserad på bipacksedeln som finns på webbplatsen Läs den omsorgsfullt. Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning.

2 KYPROLIS H N N H Vad är Kyprolis? Kyprolis är avsett för att behandla vuxna patienter med multipelt myelom som har fått minst en tidigare behandling mot denna sjukdom. Det ges som ett infusionsdropp i en ven. Kyprolis ges tillsammans med Revlimid (lenalidomid) och dexametason eller tillsammans med enbart dexametason vilka är andra läkemedel som används för att behandla multipelt myelom. H N N H Vad är multipelt myelom? Multipelt myelom är en typ av cancer som påverkar plasmaceller (en typ av vita blodkroppar). Plasmaceller finns i benmärgen som är den svampliknande vävnad som finns i de stora benen i kroppen. Normalt bildas olika celltyper kontrollerat i benmärgen efter kroppens behov. Vid myelom bildas för mycket plasmaceller av en och samma typ. De tar över utrymmet i benmärgen så att det inte kan bildas tillräckligt med normala vita blodkroppar, röda blodkroppar och blodplättar. I tabellen bredvid nämns olika celltyper och deras uppgift samt eventuella symtom, om deras bildning är otillräcklig.

3 Olika typer av blodceller och deras uppgift Celltyp Vita blodkroppar Uppgift Att skydda mot infektioner Otillräcklig bildning av celler Ökar risken för infektioner Sämre försvar mot infektioner Hur fungerar Kyprolis? Kyprolis fungerar genom att blockera proteasom. Proteasom är ett system inuti cellerna som bryter ned proteiner som är skadade eller inte längre behövs. Cancerceller innehåller generellt sett större mängder onormala proteiner än friska celler och Kyprolis förhindrar att dessa proteiner i cancercellerna bryts ned detta förstör cancercellerna. Röda blodkroppar Blodplättar Att transportera syre runt i kroppen Normal blodkoagulation Anemi, trötthet, andnöd Blödningsproblem, såsom näsblödningar

4 VIKTIG INFORMATION OM KYPROLIS-BEHANDLING Vad ska du tala om för läkaren innan du börjar använda Kyprolis? Bekanta dig med bipacksedeln som finns på webbplatsen Tala om för läkare om dina sjukdomar och eventuella läkemedel som du tar (detta gäller även receptfria läkemedel, vitaminer och naturläkemedel) om du är gravid eller planerar att skaffa barn. Använd inte Kyprolis under graviditet och amning. om du blir gravid under behandlingen med Kyprolis. Meddela genast läkare eller sjuksköterska om graviditet.

5 Varningar och försiktighet Använd inte Kyprolis om du är allergisk mot det eller något annat innehållsämne i detta läkemedel. - Tecken på en allergisk eller allvarlig reaktion kan vara andningssvårighet eller yrsel strax efter att infusionen är över. Sjukdomar Tala med läkare eller sjuksköterska om du har något av de tillstånd som anges nedan. Hjärtproblem Tidigare bröstsmärta (kärlkramp), hjärtinfarkt eller oregelbunden hjärtrytm, eller om du någon gång har använt någon hjärtmedicin Lungproblem Andnöd vid vila eller aktivitet Du ska använda en lämplig preventivmetod under och efter (30 dygn om du är kvinna, och 90 dygn om du är man) behandlingen med Kyprolis, så att inte du eller din partner blir gravid. Män som behandlas med Kyprolis måste använda kondom under behandlingen och 90 dagar efter behandlingen även om partnern redan är gravid. - Tala med läkare om lämpliga preventivmetoder för dig. Njurproblem Njursvikt eller om du någon gång har fått dialys Ovanliga blödningar Känslighet för att få blåmärken; blödningar som upphör långsammare än vanligt efter skador, såsom vid skärsår eller inre blödning, såsom blodupphostningar, blodkräkningar, svart tjärig avföring eller klarrött blod i avföringen eller hjärnblödning som ger upphov till plötslig ensidig känslolöshet eller förlamning i ansiktet, benen eller händerna; plötslig hård huvudvärk eller synstörningar eller talsvårigheter eller svårighet att svälja. Detta kan tyda på att du har för lågt antal blodplättar (celler som hjälper blodet att levra sig) Leverproblem Hepatit, fettlever, eller om du någon gång har fått veta att din lever inte fungerar som den ska Koagulationsproblem i venerna Tidigare blodproppar i venerna, smärta eller svullnad i ben eller armar (vilket kan vara ett symtom på blodproppar i de djupliggande venerna i benen eller armarna), bröstsmärtor eller andnöd (vilket kan vara ett symtom på blodproppar i lungorna) Någon annan typ av sjukdom som du har varit inlagd på sjukhus för eller har fått läkemedel för

6 ADMINISTRERING OCH DOS KYPROLIS TILLSAMMANS MED REVLIMID OCH DEXAMETASON Hur ges Kyprolis? Du kommer att få Kyprolis av en läkare eller sjuksköterska. De flesta patienter kommer att behandlas så länge som sjukdomen förbättras eller förblir stabil. Men behandlingen med Kyprolis kan också komma att avbrytas om du drabbas av biverkningar som inte kan hållas under kontroll. Tillsammans med Kyprolis kommer du också att få Revlimid (lenalidomid) och dexametason. Du kan också få andra läkemedel. Kyprolis ges som ett infusionsdropp i en ven under cirka 10 minuter. Kyprolis ges 2 dagar i rad, varje vecka i 3 veckor. Därefter följer en vecka utan behandling. Varje 28-dagarsperiod är en behandlingskur. Det betyder att du kommer att få Kyprolis på dag 1, 2, 8, 9, 15 och 16 i varje 28-dagars kur. Doserna på dag 8 och 9 i varje kur kommer att uteslutas från och med kur 13. Hur stor dos behöver jag? Läkaren eller sjuksköterskan kommer att beräkna vilken dos Kyprolis du ska få baserat på längd och vikt (arean av din kroppsyta). Eftersom du får detta läkemedel av en läkare eller sjuksköterska är det inte troligt att du kommer att få för mycket. Men om det skulle hända kommer läkaren att övervaka dig för biverkningar.

7 Infusionsdagarna för Kyprolis är märkta med blåa lådor på bilden. DAG 1 2 på dag i varje kur VECKA VECKA 2 VECKA 20 mg/m2 ENDAST UNDER KUR 1 27 mg/m2 FRÅN OCH MED KUR 2 27 mg/m2 27 mg/m2 REVLIMID DEXAMETASON I NGEN DOSE RI NG på dag 8 och 9 från och med kur KYPROLIS I N G E N D OSERI NG VECKA 4 25 mg (dag 1-21) 40 mg (dag 1) 40 mg (dag 8) 40 mg (dag 15) 40 mg (dag 22) Om du har frågor gällande din dos eller annat som rör din Kyprolis-behandling, tala med läkare eller sjuksköterska.

8 ADMINISTRERING OCH DOS KYPROLIS TILLSAMMANS MED DEXAMETASON Hur ges Kyprolis? Du kommer att få Kyprolis av en läkare eller sjuksköterska. De flesta patienter kommer att behandlas så länge som sjukdomen förbättras eller förblir stabil. Men behandlingen med Kyprolis kan också komma att avbrytas om du drabbas av biverkningar som inte kan hållas under kontroll. Tillsammans med Kyprolis kommer du också att få dexametason. Du kan också få andra läkemedel. Kyprolis ges som ett infusionsdropp i en ven under cirka 30 minuter. Kyprolis ges 2 dagar i rad, varje vecka i 3 veckor. Därefter följer en vecka utan behandling. Varje 28-dagarsperiod är en behandlingskur. Det betyder att du kommer att få Kyprolis på dag 1, 2, 8, 9, 15 och 16 i varje 28-dagars kur.

9 Hur stor dos behöver jag? Läkaren eller sjuksköterskan kommer att beräkna vilken dos Kyprolis du ska få baserat på längd och vikt (arean av din kroppsyta). Eftersom du får detta läkemedel av en läkare eller sjuksköterska är det inte troligt att du kommer att få för mycket. Men om det skulle hända kommer läkaren att övervaka dig för biverkningar. DAG DEXAMETASON VECKA VECKA 2 VECKA 20 mg/m2 ENDAST UNDER KUR 1 56 mg/m2 FRÅN OCH MED KUR 2 56 mg/m2 56 mg/m2 1 KYPROLIS 8 20 mg (dagar 1 & 2) 20 mg (dagar 8 & 9) 3 20 mg (dagar 15 & 16) VECKA 4 20 mg (dagar 22 & 23) Om du har frågor gällande din dos eller annat som rör din Kyprolis-behandling, tala med läkare eller sjuksköterska.

10 VAD KAN MAN FÖRVÄNTA SIG AV BEHANDLINGEN? Har Kyprolis-behandlingen biverkningar? Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. Vissa biverkningar kan vara allvarliga och ifall dessa uppkommer är det viktigt att genast kontakta läkare eller sjuksköterska. Symtom som ska iakttas Under behandlingen kan du få följande symtom: trötthet, yrsel, svindel och/eller blodtrycksfall. Kör inte bil och använd inte maskiner om du har dessa symtom. I tabellen bredvid finns exempel på allvarliga biverkningar som behöver iakttas. En omfattande lista finns i bipacksedeln. Tips Tala om för läkare eller sjuksköterska om du får biverkningar eftersom dessa kan behandlas, till exempel man kan ge läkemedel mot illamående. Det är mycket viktigt att du tar hand om dig själv under behandlingen. drick till exempel tillräckligt med vätska, ät balanserad kost, vila mycket och se till att ha god hygien för att minska risken för infektioner (tvätta till exempel händerna regelbundet och putsa skråmor och sår).

11 Allvarliga biverkningar och tecken på dem Sjukdom Reaktioner som är förknippade med infusionen Hjärtsjukdomar Lungsjukdomar Exempel på symtom Feber, frossbrytningar, skakning (vanligtvis inom 24 timmar efter det första administreringstillfället med Kyprolis) Bröstsmärta Hosta, andnöd vid vila eller aktivitet Andra eventuella biverkningar Klass Mycket vanliga Frekvens Förekommer hos fler än 1 av 10 patienter Exempel Infusionsreaktioner, feber, svullnad, trötthet (utmattning), kräkningar, diarré, illamående Hypertensiv kris Njurproblem Mycket högt blodtryck, huvudvärk Svullnad i vristerna, fötterna eller händerna, minskad urinutsöndring Vanliga Förekommer hos upp till 1 av 10 patienter Hjärtproblem, njurproblem, blodproppar i venerna (djup ventrombos), influensaliknande symtom, smärta, frossa Tumörlyssyndrom Blodproppar i venerna i händerna/fötterna eller lungorna Orsakas av snabb nedbrytning av tumörceller Eventuella symtom inkluderar oregelbunden hjärtrytm och njursvikt Smärta eller svullnad i fötterna eller armarna, bröstsmärta eller andnöd Bekanta dig med bipacksedeln på webbplatsen Om du har frågor gällande biverkningar eller annat som rör behandlingen, vänd dig till läkare eller sjuksköterska. Du kan också få andra biverkningar under Kyprolis-behandlingen. I följande tabell finns exempel på biverkningar som har rapporterats som mycket vanliga eller vanliga. Omfattande information finns i bipacksedeln.

12 VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar du eventuellt får. RAPPORTERING AV BIVERKNINGAR Om du får biverkningar, tala med läkare eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna patientguide. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet. webbplats: Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea Biverkningsregistret PB 55 FI Fimea

13 KONTAKTUPPGIFTER FÖR BEHANDLINGSTEAM Kontaktuppgifter för behandlande läkaren Namn Adress Telefonnummer Kontaktuppgifter för sjuksköterskan Namn Adress Telefonnummer

14 VIKTIG INFORMATION FRÅN HÄLSOVÅRDSPERSONALEN SOM BEHANDLAR DIG Anteckna svaren du fått här Om du har frågor till läkare eller sjuksköterska angående behandlingen kan du anteckna frågorna och svaren du får i detta avsnitt. Din fråga Svar

15 Din fråga Svar

16 EGNA ANTECKNINGAR

17

18 MEDICINLISTA Medicinkalendern hjälper dig att minnas när medicinerna ska tas. Anteckna namnet på varje läkemedel och anvisningar i den vänstra kolumnen. Vid veckodagarna, anteckna tiden på dygnet då läkemedlet ska tas just den dagen. Medicinering Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

19 Medicinering Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

20 Amgen, PB 86, Esbo Telefon (09) , Fax (09) FIN-P-CARF a - 9/2016

KYPROLIS. (carfilzomib)

KYPROLIS. (carfilzomib) KYPROLIS (carfilzomib) Läkaren har ordinerat behandling med Kyprolis åt dig. Kyprolis i kombination med Revlimid (lenalidomid) och dexametason eller enbart dexametason är avsett för behandling av multipelt

Läs mer

Behandlingsguide Information till patienten

Behandlingsguide Information till patienten Behandlingsguide Information till patienten Viktig säkerhetsinformation för att minimera risken för immunrelaterade biverkningar Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT SÅ FUNGERAR DIN BEHANDLING MED VELCADE VELCADE används för behandling av benmärgscancer (multipelt myelom) hos patienter som fått minst två tidigare behandlingar

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Patientinformation. Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning.

Patientinformation. Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning. Patientinformation Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning. Bendamustine medac 25 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska,

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

AMGEVITA (adalimumab)

AMGEVITA (adalimumab) AMGEVITA (adalimumab) Patientkort Detta kort innehåller viktig säkerhetsinformation om AMGEVITA. Du ska: Visa kortet för läkare eller övrig hälso- och sjukvårdspersonal du träffar, för att de ska få veta

Läs mer

Novartis Finland Oy. Information till patienter som använder Aclasta vid osteoporos

Novartis Finland Oy. Information till patienter som använder Aclasta vid osteoporos Novartis Finland Oy Information till patienter som använder Aclasta vid osteoporos Denna broschyr vänder sig till dig som behandlas med Aclasta för osteoporos med ökad risk för frakturer. Läs texten noggrant

Läs mer

XGEVA. (denosumab) PATIENTGUIDE

XGEVA. (denosumab) PATIENTGUIDE XGEVA (denosumab) PATIENTGUIDE INNEHÅLL Innehållsförteckning 2 Varför får du XGEVA 3 Innan och under behandling med XGEVA 5 Graviditet och amning 8 Biverkningar av XGEVA 8 Bra att komma ihåg 10 Ge detta

Läs mer

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q qdetta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera nysäkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom

Läs mer

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på mottagningen eller kliniken i minst

Läs mer

AMGEVITA (adalimumab)

AMGEVITA (adalimumab) AMGEVITA (adalimumab) Patientkort Detta kort innehåller viktig säkerhetsinformation om AMGEVITA. Du ska: Visa kortet för läkare eller övrig hälso- och sjukvårdspersonal du träffar, för att de ska få veta

Läs mer

MITOXANTRON. Patientkort. Viktig obligatorisk information om riskminimering Meda AB (A Mylan Company)

MITOXANTRON. Patientkort. Viktig obligatorisk information om riskminimering Meda AB (A Mylan Company) MITOXANTRON Patientkort Viktig obligatorisk information om riskminimering 2018 Meda AB (A Mylan Company) NOVANTRONE (mitoxantron) För behandling av multipel skleros (MS) med mycket aktiva återfall förknippad

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Behandlingsguide för patienter

Behandlingsguide för patienter MITOXANTRON Behandlingsguide för patienter Viktig obligatorisk information om riskminimering för patienter som börjar med NOVANTRONE (mitoxantron) för behandling av högaktiv recidiverande multipel skleros

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Vad Pamifos är och vad det används för Vad du behöver veta innan du får Pamifos

Vad Pamifos är och vad det används för Vad du behöver veta innan du får Pamifos amifos Pamidronsyra Vad Pamifos är och vad det används för Pamifos är ett läkemedel som påverkar uppbyggnad och nedbrytning av ben. Läkemedlet tillhandahålls i form av en lösning som kan ges som långsam

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Dacogen 50 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning decitabin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Olumiant 2 mg filmdragerade tabletter Olumiant 4 mg filmdragerade tabletter baricitinib

Bipacksedel: Information till patienten. Olumiant 2 mg filmdragerade tabletter Olumiant 4 mg filmdragerade tabletter baricitinib Bipacksedel: Information till patienten Olumiant 2 mg filmdragerade tabletter Olumiant 4 mg filmdragerade tabletter baricitinib Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på mottagningen eller kliniken i minst

Läs mer

Caprelsa. Vandetanib DOSERINGS- OCH ÖVERVAKNINGSGUIDE FÖR CAPRELSA (VANDETANIB) FÖR PATIENTER OCH VÅRDNADSHAVARE (PEDIATRISK ANVÄNDNING)

Caprelsa. Vandetanib DOSERINGS- OCH ÖVERVAKNINGSGUIDE FÖR CAPRELSA (VANDETANIB) FÖR PATIENTER OCH VÅRDNADSHAVARE (PEDIATRISK ANVÄNDNING) Caprelsa Vandetanib Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Behandling med MabCampath En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Innehållsförteckning Sidan Inledning 3 KRONISK LYMFATISK LEUKEMI 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 BEHANDLING MED

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Bipacksedeln: Information till användaren Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Läs bipacksedeln noggrant innan du börjar använda läkemedlet eftersom den innehåller viktig information. Använd läkemedlet exakt

Läs mer

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Föräldrar/vårdnadshavare Din läkare kommer att be barnet att stanna kvar på mottagningen

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab)

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) www.bms.se Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med OPDIVO. Här får du

Läs mer

EXEMPELFÖRPACKNINGEN NYSSTOPP

EXEMPELFÖRPACKNINGEN NYSSTOPP EXEMPELFÖRPACKNINGEN NYSSTOPP BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Nysstopp 10 mg tabletter cetirizin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda läkemedlet eftersom den innehåller viktiga

Läs mer

EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT. MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET.

EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT. MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET. EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT. MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET. XELJANZ DU HAR FÅTT XELJANZ FÖR BEHANDLING AV PSORIASISARTRIT

Läs mer

DIN BEHANDLING med Darzalex (daratumumab) för recidiverande och refraktärt multipelt myelom

DIN BEHANDLING med Darzalex (daratumumab) för recidiverande och refraktärt multipelt myelom DIN BEHANDLING med Darzalex (daratumumab) för recidiverande och refraktärt multipelt myelom Detta läkemedel är föremål för ytterligare övervakning och det är därför viktigt att rapportera alla eventuella

Läs mer

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept)

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Innehållsförteckning Om ORENCIA 3 Din behandling 7 Användbara delar

Läs mer

Simdax 2,5 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning Levosimendan. Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Simdax 2,5 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning Levosimendan. Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Simdax 2,5 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning Levosimendan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna information,

Läs mer

Din behandling med XALKORI (crizotinib)

Din behandling med XALKORI (crizotinib) Version 1/2015-11 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Pemetrexed STADA 25 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 7.5.2015, Version V1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

XELJANZ (tofacitinib)

XELJANZ (tofacitinib) EN BROSCHYR FÖR DIG SOM ORDINERATS XELJANZ VID BEHANDLING AV ULCERÖS KOLIT MER INFORMATION FINNS I BIPACKSEDELN SOM MEDFÖLJER LÄKEMEDLET XELJANZ (tofacitinib) 5 mg och 10 mg tablett DU HAR FÅTT XELJANZ

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer.

Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer. Temozolomid Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer. Temomedac används för behandling särskilda former av

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Pamol 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA För patienter med reumatoid artrit Information till dig som behandlas med RoACTEMRA RoACTEMRA - Behandling för patienter med RA (reumatoid artrit) Du har blivit ordinerad RoACTEMRA av din läkare. I denna

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

Din vägledning för KEYTRUDA

Din vägledning för KEYTRUDA Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Vepesid 50 mg mjuka kapslar etoposid

Bipacksedel: Information till användaren. Vepesid 50 mg mjuka kapslar etoposid Bipacksedel: Information till användaren Vepesid 50 mg mjuka kapslar etoposid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Patientbroschyr. Vad du bör känna till om MabThera. Viktig säkerhetsinformation för patienter som får behandling med MabThera

Patientbroschyr. Vad du bör känna till om MabThera. Viktig säkerhetsinformation för patienter som får behandling med MabThera Patientbroschyr Vad du bör känna till om MabThera Viktig säkerhetsinformation för patienter som får behandling med MabThera Denna broschyr innehåller viktig säkerhetsinformation. Läs MabTheras produktresumé

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nipaxon 50 mg tabletter noskapin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Vad du behöver veta om RoActemra

Vad du behöver veta om RoActemra Vad du behöver veta om RoActemra RoActemra för jättecellsarterit Den här broschyren innehåller viktig information som är till hjälp för patienter så att de kan förstå fördelarna och riskerna som förknippas

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

Viktiga saker att komma ihåg för dig som har ordinerats och tar GILENYA

Viktiga saker att komma ihåg för dig som har ordinerats och tar GILENYA Viktiga saker att komma ihåg för dig som har ordinerats och tar GILENYA Se bipacksedeln eller www.fass.se för fullständig GILENYA-information. (03/2016) Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Selexid 200 mg och 400 mg filmdragerade tabletter Pivmecillinamhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

1. Vad Selexid är och vad det används för

1. Vad Selexid är och vad det används för BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Selexid 200 mg och 400 mg filmdragerade tabletter Pivmecillinamhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

INFORMATION FÖR PATIENTER SOM FÅR XALKORI -BEHANDLING. Information om ALK-positiv lungcancer och läkemedelsbehandling med XALKORI

INFORMATION FÖR PATIENTER SOM FÅR XALKORI -BEHANDLING. Information om ALK-positiv lungcancer och läkemedelsbehandling med XALKORI INFORMATION FÖR PATIENTER SOM FÅR XALKORI -BEHANDLING Information om ALK-positiv lungcancer och läkemedelsbehandling med XALKORI 61890_Pfizer_Xalkori_potilaan_opas_A5_swe.indd 1 13.5.2016 13.00 FÖRORD

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Clindamycin Actavis 150 mg och 300 mg hårda kapslar klindamycin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Version 1. Godkänd av Fimea 04/2018. Riktlinjer för förskrivning mitoxantron vid behandling av MS

Version 1. Godkänd av Fimea 04/2018. Riktlinjer för förskrivning mitoxantron vid behandling av MS Godkänd av Fimea 04/2018 Riktlinjer för förskrivning mitoxantron vid behandling av MS Inledning Dessa riktlinjer för vårdgivare har tagits fram för att informera om risken för förändrad hjärtfunktion/myokardtoxicitet

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Sildenafil Anthrop 50 mg tuggtabletter Sildenafil Anthrop 100 mg tuggtabletter sildenafil

Bipacksedeln: Information till användaren. Sildenafil Anthrop 50 mg tuggtabletter Sildenafil Anthrop 100 mg tuggtabletter sildenafil Bipacksedeln: Information till användaren Sildenafil Anthrop 50 mg tuggtabletter Sildenafil Anthrop 100 mg tuggtabletter sildenafil Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel.

Läs mer

3 6 Generell information till alla patienter Information för fertila kvinnor

3 6 Generell information till alla patienter Information för fertila kvinnor Patientbroschyr Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE MAVENCLAD PATIENTGUIDE RISKHANTERINGS SKOLNINGSMATERIAL - FI/CLA/1117/0052 Viktig information för patienter som påbörjar behandling med MAVENCLAD Innehåll Introduktion till MAVENCLAD Hur ges behandling

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nitrofurantoin Alternova 50 mg tabletter nitrofurantoin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedeln: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedeln: Information till användaren Pamol 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Flukloxacillin 500 mg, 750 mg filmdragerade tabletter flukloxacillin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara denna

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR HEMADMINISTRERING AV NPLATE

SNABBGUIDE FÖR HEMADMINISTRERING AV NPLATE SNABBGUIDE FÖR HEMADMINISTRERING AV NPLATE För vuxna patienter som har valt att själva injicera Nplate hemma. Materialet i detta utbildningspaket för hemadministrering ger det stöd du behöver för att du

Läs mer

Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1

Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1 Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1 Den här broschyren som du har fått av din läkare/ sjuksköterska är ett tillägg till den muntliga information som du har fått

Läs mer

ZYTIGA. (abirateronacetat) PATIENTINFORMATION För dig som har ordinerats ZYTIGA

ZYTIGA. (abirateronacetat) PATIENTINFORMATION För dig som har ordinerats ZYTIGA Finska Prostate Cancer Association Mer information om prostatacancer och dess behandlingar. Prostatacancerföreningen har patientföreningar över hela landet. En kontakt förfrågan kan skickas via www.propo.fi

Läs mer

1. Vad Nebcina är och vad det används för

1. Vad Nebcina är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Nebcina Nebcina 10 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 40 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 80 mg/ml injektionsvätska, lösning. tobramycin Läs noga

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Vyxeos 44 mg/100 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning daunorubicin och cytarabin

Bipacksedel: Information till patienten. Vyxeos 44 mg/100 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning daunorubicin och cytarabin Bipacksedel: Information till patienten Vyxeos 44 mg/100 mg pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning daunorubicin och cytarabin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

Patientinformation och behandlingsdagbok

Patientinformation och behandlingsdagbok Patientinformation och behandlingsdagbok Till dig som behandlas med (nivolumab) WWW.BMS.COM/SE Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Daptomycin STADA 350 mg och 500 mg pulver till injektions /infusionsvätska, lösning 4.5.2017, version V1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion

Bipacksedel: Information till användaren. Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion Bipacksedel: Information till användaren Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Imolopesim 2 mg/125 mg tabletter. Loperamidhydroklorid / dimetikon

Bipacksedel: Information till användaren. Imolopesim 2 mg/125 mg tabletter. Loperamidhydroklorid / dimetikon Bipacksedel: Information till användaren Imolopesim 2 mg/125 mg tabletter Loperamidhydroklorid / dimetikon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) REGIMEN

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) REGIMEN Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) i kombination med YERVOY TM (ipilimumab) WWW.BMS.SE REGIMEN Inledning Före behandling med OPDIVO i kombination med YERVOY TM Det här är

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat Bipacksedel: Information till patienten Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel tetranatriumbutedronat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Nitrofurantoin Alternova 50 mg tabletter nitrofurantoin

Bipacksedel: Information till användaren. Nitrofurantoin Alternova 50 mg tabletter nitrofurantoin Bipacksedel: Information till användaren Nitrofurantoin Alternova 50 mg tabletter nitrofurantoin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier.

Bipacksedel: information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier. Bipacksedel: information till användaren Panodil 60 mg suppositorier Panodil 125 mg suppositorier Panodil 250 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier Panodil 1 g suppositorier paracetamol Läs noga

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Tetrofosmin ROTOP 0,23 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel tetrofosmin i form av tetrofosmintetrafluoroborat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du

Läs mer

1. Vad Grafalon är och vad det används för

1. Vad Grafalon är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa om den. Om

Läs mer

Information för patienter som får XALKORI -behandling. Information om ALK-positiv lungcancer och läkemedelsbehandling med XALKORI

Information för patienter som får XALKORI -behandling. Information om ALK-positiv lungcancer och läkemedelsbehandling med XALKORI Information för patienter som får XALKORI -behandling Information om ALK-positiv lungcancer och läkemedelsbehandling med XALKORI Förord Läkaren har ordinerat dig Xalkori -preparat för behandling av ALK-positiv

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Suscard 5 mg buckaltabletter. glyceryltrinitrat

Bipacksedel: Information till användaren. Suscard 5 mg buckaltabletter. glyceryltrinitrat Bipacksedel: Information till användaren Suscard 2,5 mg buckaltabletter Suscard 5 mg buckaltabletter glyceryltrinitrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION ABSTRAL LÄKEMEDEL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER PATIENTINFORMATION Broschyr till patienten och dennes anhöriga 1 INLEDNING Syftet med denna broschyr är att ge patienter och deras anhöriga

Läs mer

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid)

Patientdagbok. Till dig som skall starta behandling med Resolor. (prukaloprid) Patientdagbok Till dig som skall starta behandling med Resolor (prukaloprid) 14414 Patientdagbok_SE.indd 1 2014-11-14 09:28 Resolor patientdagbok Information som är bra att ha: Din dos Resolor Andra läkemedel

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin)

INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Denna broschyr har du fått av din läkare eller sjuksköterska INFORMATION TILL DIG SOM FÅR JARDIANCE (empagliflozin) Patientinformation för dig som behandlas med JARDIANCE mot typ 2-diabetes Ett steg i

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Vad du behöver veta om RoActemra

Vad du behöver veta om RoActemra Vad du behöver veta om RoActemra Den här broschyren innehåller viktig information som är till hjälp för patienter med reumatoid artrit (RA) så att de kan förstå fördelarna och riskerna som förknippas med

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin Läs noga igenom denna bipacksedel. - Spara denna information,

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Artrox 625 mg filmdragerade tabletter glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR

FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR Broschyrens innehåll har fastställts genom ett samarbete mellan europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA),

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Järnsackaros Rechon 20 mg/ml injektionsvätska/koncentrat till infusionsvätska, lösning.

Bipacksedel: information till användaren. Järnsackaros Rechon 20 mg/ml injektionsvätska/koncentrat till infusionsvätska, lösning. Bipacksedel: information till användaren Järnsackaros Rechon 20 mg/ml injektionsvätska/koncentrat till infusionsvätska, lösning Järn Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Kestine 10 mg filmdragerad tablett Ebastin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Din guide till YERVOY Patientbroschyr

Din guide till YERVOY Patientbroschyr Innehållet i denna broschyr är förenligt med villkor, enligt marknadsföringstillståndet, avseende en säker och effektiv användning av YERVOY TM Din guide till YERVOY Patientbroschyr Bristol-Myers Squibb

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier.

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier. Bipacksedel: Information till användaren Panodil 60 mg suppositorier Panodil 125 mg suppositorier Panodil 250 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier Panodil 1 g suppositorier paracetamol Läs noga

Läs mer

Information för dig som får behandling med NINLARO

Information för dig som får behandling med NINLARO iksatsomib kapslar Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Information för dig som får behandling med NINLARO NINLARO används hos vuxna för behandling av multipelt myelom. I denna guide finns

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Airomir 5 mg/2,5 ml lösning för nebulisator. salbutamol

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Airomir 5 mg/2,5 ml lösning för nebulisator. salbutamol BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Airomir 5 mg/2,5 ml lösning för nebulisator salbutamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Din behandling med Avastin (bevacizumab)

PATIENTINFORMATION. Din behandling med Avastin (bevacizumab) PATIENTINFORMATION Din behandling med Avastin (bevacizumab) 1 Din läkare planerar att du ska få behandling med läkemedlet Avastin (bevacizumab). Den här broschyren kommer att hjälpa dig förstå hur Avastin

Läs mer