Ändringar och kommentarer där innehållet inte stämmer med boken Försök med Fysik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ändringar och kommentarer där innehållet inte stämmer med boken Försök med Fysik"

Transkript

1 Försök med Fysik Luft och tryck Detta arbetsområde lämpar sig att genomföra som stationsexperiment. Det är enkelt att dubblera stationerna genom att kopiera innehållet i lådan. Rubba ballongbalansen s Använd en tejpremsa av t.ex. pakettejp och sammanfoga de två blompinnarna till en riktigt lång stång. Du behöver: blompinnar tejp ballonger snöre klädnypor Tejpa ihop två blompinnar och fäst ett snöre på mitten. Knyt fast snöret i något så att pinnarna hänger som en balansvåg. Sätt en klädnypa på ena sidan och en tejpremsa med två ballonger på andra sidan. Balansera vågen. Vad tror du händer om man blåser upp de två ballongerna och hänger tillbaks dem? Testa! Gör en barometer s Utgår av platsbrist i lådan, men den fungerar. En variant finns på s i Försök med Matematik Tre blåsningar s Pingisboll i stället för flirtkula. Bonus: Plastmojäng att skarva ihop två petflaskor med. Fyll ena flaskan med vatten och skarva ihop som ett timglas. Gör virvlar och bubblor.

2 Försök med Fysik Värme Detta arbetsområde lämpar sig att genomföra som stationsexperiment. Det är enkelt att dubblera stationerna genom att kopiera innehållet i lådan. Observera att en del av sakerna till experimenten finns i allmänförrådet. Värmevisare s Detta kan genomföras som demonstrationsexperiment eftersom det är lite pillrigt. Visare och nålar ligger i filmburken. Spiken s Använd vaselin i stället för smör Fem glasburkar. s Använd de fem petflaskorna som har hål i korken för termometer. Som kläder använd svart papper, toapapper (fluffigt), aluminiumfolie, en naken, en med blött toapapper. Bonus: Petflaska med två mynningar se s. 84.

3 Försök med Fysik Elektricitet Här kan klassen delas i grupper där alla gör samma experiment samtidigt. Bonus: Kycklingen Vilka material leder ström? Du behöver: en kyckling (som piper när strömkretsen är sluten) saker av olika material Vilka material tror du leder ström? Bilda en cirkel där alla håller varandras händer. Undersök med hjälp av kycklingen och redovisa resultatet. Bonus: Elmotorer Låt eleverna testa att koppla med elmotorer. Färgsnurra med elmotorer Du behöver: en elmotor ett 4,5 volts batteri styvt papper (typ pizzakartong) färgpennor tejp Klipp en cirkel med 10 cm diameter av papperet. Måla med färgpenna. Gör ett hål i mitten och sätt fast pappskivan på elmotorpiggen (ev. med tejp). Koppla motorn direkt till batteriet. Testa också att måla när det snurrar.

4 Försök med Fysik Magnetism Här kan klassen delas i grupper och experimentera med samma experiment samtidigt så långt materielet räcker. Mer magnetit gå att beställa gratis från Två magneter s Kompassnålen och korken är ersatt med en kompass Nål och korkskiva s Den stora aluminiumformen fungerar som tallrik. Bygg en elmotor s Gör detta som demonstrationsexperiment.

5 Försök med Fysik Ljud Gör detta arbetsområde som stationsexperiment. Vissa stationer går lätt att dubblera. Observera att en del saker ligger i allmänförrådet. Instrument s I lådan ligger en bräda med sträng, några sugrör samt en flaska. (Se s. 157 för mer info om detta.) Linjalen som svänger s I lådan ligger förutom linjalen även ett sågblad som kan användas på samma sätt. Bonus: En ljudstav med konstigt ljud som man kan leka med och fundera över.

6 Försök med Fysik Ljus Här finns det utrustning så att eleverna kan arbeta i grupper. Det är mycket lätt att öka på utrustningen så att den räcker till fler grupper. En slant i kastrullen s I stället för kastrull finns en hink med slant i botten.

7 Försök med Kemi Sortera efter egenskaper Burkar med olika saker s Observera att facit står på lådan, se till att eleverna inte ser detta före experimentet. Vad är det i fruktsalladen s Eftersom fruktsallad är färskvara får du göra den själv. Det går utmärkt att skära till i förväg och förvara i frysen. Själv brukar jag göra ett par påsar åt gången. Sortera i en burk s Potatis och äpple tillkommer eftersom det är färskvara. Samt kniv och skärbräda. Kriminalgåtan s Fejka t.ex. Bill Gates namnteckning på det filterpapper som är fyndet från papperskorgen. När du ändå håller på med pennor: Testa olika färger och pennor Du behöver: ett vitt kaffefilter vattenlösliga tuschpennor (gärna svart och några färger till) penna som ej är vattenlöslig (t.ex. kulspets) ett glas med lite vatten Rita något med den penna som inte är vattenlöslig. Fyll i med de vattenlösliga pennorna på ställen där du vill att det ska hända något. Doppa papperet så att vatten sugs upp mot det du målat. OBS! Det du målat med vattenlöslig får ej komma under vattenytan. Vad händer när vattnet når det som är målat med vattenlöslig färg?

8 Försök med Kemi Ämnen kan finnas i olika former Tenn s Skyddsplattan finns i allmänförrådet. Såpbubblor i litermått s Använd lådan som experimentprylarna ligger i istället för litermått. Den är större och lättare att pricka. Atomer på drift s Kolla så att ingen av eleverna är överkänslig för parfym/rakvatten.

9 Försök med Kemi Lösningar och blandningar Tratt och filter s De stora ölglasen av plast ersätter tom burk. Granen står så grön. s Lägg en liten bit skrynkligt aluminiumfolie på fatet ock ställ granen på denna. Använd petriskålarna av plast som fat. Vad är det som luktar? s Lös innehållet tablettaskarna i tre burkar med varmt vatten. Återvinning i karamellfabriken s Observera att det står på lådan att godiset är polkagris. Visa inte detta för eleverna. Reningsverket s Observera att sakerna som ska smutsa vattnet inte ingår i lådan, med undantag för Blomstra. Bonusexperiment Testa olika färger och pennor. Du behöver: ett vitt kaffefilter vattenlösliga tuschpennor (gärna svart och några färger till) penna som ej är vattenlöslig (t.ex. kulspets) ett glas med lite vatten Rita något med den penna som inte är vattenlöslig. Fyll i med de vattenlösliga pennorna på ställen där du vill att det ska hända något. Doppa papperet så att vatten sugs upp mot det du målat. OBS! Det du målat med vattenlöslig får ej komma under vattenytan. Vad händer när vattnet når det som är målat med vattenlöslig färg?

10 Försök med Kemi Surhet Observera att rödkål, som används vid några av experimenten, är färskvara och därför inte finns i lådan. Recept: Köp ett färskt rödkålshuvud och skär i strimlor. Lägg i portioner om ca 2 dl i påsar i frysen. Då de ska användas är det bara att hälla på lite varmt vatten. De små petriskålarna av plast är bra att ha citronsaften på. Det stora surhetstestet s Alla saker som kan testas ingår ej i lådan (t.ex. tvättmedel, godis, tandkräm, ättika..).

11 Försök med Kemi Kemiska reaktioner Brinnande stålull s Skarva två blompinnar med tejp så det blir en lång våg-stång. Bakplåten ingår ej i lådan. Vad händer med äpplet? s Äpplet är färskvara och ingår inte i lådan. Ej heller kniv och skärbräda. Gjuta med tenn s Decilitermåttet och ESBIT-bränslet ligger i lådan Ämnen kan finnas i olika former. Skyddsplattan ligger i allmänförrådet. Ljuset i burken s Använd glaset som burk.

12 Försök med Biologi Det ligger naturligtvis inga levande växter i lådan. Växter Klipp-kort s Saxar, lim och papper att klistra de små lapparna på finns ej i lådan men förhoppningsvis i klassrummet Två växter s Här använder du bara saker som finns i klassrummet, samt färska växter utifrån. Några vanliga växter där jag bor s Som träskiva går det bra att använda skyddsskivan av masonit från Allmänförrådet Stjälken s Blomman som ska färgas är färskvara och ligger inte i lådan. Bladen s Kvistarna med blad är färskvara och ligger inte i lådan. Titta på roten s Lupp hittar du i Allmänförrådet Blomman s Växterna är färskvara och ligger inte i lådan. Lupp hittar du i Allmänförrådet Bygg en blomma s De byggsaker som finns med i lådan är flirtkulor, modellera och sugrör. Här är det naturligtvis fritt fram att fylla på med annat inspirerande materiel. Vad behöver ett frö för att gro? s Torvbriketter och jord finns i Allmänförrådet. Det ligger inget kylskåp i lådan. Frön s Det ligger ingen bakplåt i lådan.

13 Försök med Biologi Det ligger naturligtvis inga levande djur i lådan. Djur Ändringar och kommentarer där innehållet inte stämmer med boken Försök med Biologi Många olika djur s Saxar, lim och papper att klistra de små lapparna på finns ej i lådan men förhoppningsvis i klassrummet Spindeln s Det finns 12 st. filmburkar i lådan. Lupp hittar du i Allmänförrådet. Fånga småkryp med sug s Det finns 12 st. filmburkar i lådan. Lupp hittar du i Allmänförrådet Bygg ett djur s De byggsaker som finns med i lådan är piprensare och hönsnät. Här behövs det säkert en hel del andra enkla byggsaker som det är enkelt att få tag på. Masken s Lupp hittar du i Allmänförrådet och masken är färskvara. Gråsuggan s Lupp och jord hittar du i Allmänförrådet och gråsuggorna och löven är färskvara. Be eleverna att ta med skokartonger eller motsvarande hemifrån. Småkryp i vatten s Håvskaftet och lupp hittar du i Allmänförrådet. Fisken s Lupp hittar du i Allmänförrådet och fisken är färskvara. Tips: En av de mest intressanta och lärorika aktiviteterna man kan göra med djur är att studera hurr tistelfjärilens larver omvandla till färdiga fjärilar. Beställ komplett sats Tistelfjärilar med fjärilsbur, handledning och en burk med fem larver från Art nr

14 Människokroppen Ändringar och kommentarer där innehållet inte stämmer med boken Försök med Biologi Undersök ett andetag s Hink och litermått hittar du i Allmänförrådet. Bakplåt och linjal finns ej i lådan. Blodet s Låt eleverna använda sina mobiltelefoner som tidtagarur. Luktsinnet s Observera att några av sakerna du kan använda till lukter ligger i obrutna förpackningar i lådan (pulverkaffe och citronsaft). Komplettera, fyll gärna på med annat. Smak s Observera att några av sakerna du kan använda till smaker ligger i obrutna förpackningar i lådan (salt, socker, pulverkaffe och citronsaft). Komplettera, fyll gärna på med annat. Vad är det i påsen s Saker att lägga i påsen ligger inte i lådan. Testa värme och kyla s Här behövs is och varmt vatten.

15 Kretslopp Fyra burkar med lock s Jord hittar du i Allmänförrådet men löven, gråsuggorna och de andra småkrypen är färskvara. Flaska med växter s I stället för avklippt Pet-flaska kan använda två ölmuggar av plast. De ligger i lådan. Vänd den ena, fyll den undre med lecakulor o.s.v. och tejpa ihop. Jord hittar du i Allmänförrådet. Växterna är färskvara. Undersök sjövatten s Det finns inte sjövatten i lådan.

Materiellistor till Försök med Fysik Försök med Kemi Försök med Biologi

Materiellistor till Försök med Fysik Försök med Kemi Försök med Biologi Materiellistor till Försök med Fysik Försök med Kemi Försök med Biologi Materiel till Försök med Fysik, best.nr -09-7, Försök med Kemi, best.nr -47-, och Försök med Biologi, best.nr -757- Hans Persson

Läs mer

Här är dokumentationen. Kan du lova att inte mejjla den vidare, publicera eller sprida den digitalt utan att först kontakta mig på hanper@hanper.

Här är dokumentationen. Kan du lova att inte mejjla den vidare, publicera eller sprida den digitalt utan att först kontakta mig på hanper@hanper. Hej Hoppas du gillade fortbildningen. Här är dokumentationen. Kan du lova att inte mejjla den vidare, publicera eller sprida den digitalt utan att först kontakta mig på hanper@hanper.se Mvh Hasse Russinhissen-naturvetenskap

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1 Så trodde vi innan experimentet Station 1 X 2 Hypotes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Så blev resultatet av experimentet Försök att förklara resultatet och utveckla gärna något nytt experiment för att

Läs mer

ARBETSBLAD TILL TROLLERI OCH MAGI ALLT ÄR KEMI

ARBETSBLAD TILL TROLLERI OCH MAGI ALLT ÄR KEMI ARBETSBLAD TILL TROLLERI OCH MAGI ALLT ÄR KEMI Experiment Namn Klass Kan du göra en egen vulkan? Trolldegen bör torka innan du häller i lavaingredienserna. Gör helst vulkanen minst en dag innan den ska

Läs mer

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att...

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att... Alla experiment En sammanställning av samtliga experiment. Mälaren 1. Gör ett eget slutet kretslopp Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger

Läs mer

Luftundersökningar. Centralt innehåll åk 1-3 VEM. Luft Åk 1-3

Luftundersökningar. Centralt innehåll åk 1-3 VEM. Luft Åk 1-3 Luftundersökningar Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Kemi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Kemi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Kemi Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 1: SUNNY Uppgift 1: Skapa ett energinät Uppgift 2: Rita elbilen Sunny Uppgift 3: Soltornet ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA OCH SOLHJULET Copyright

Läs mer

DELPROV B. Förmåga att genomföra systematiska undersökningar

DELPROV B. Förmåga att genomföra systematiska undersökningar DELPROV B. Förmåga att genomföra systematiska undersökningar Provet innehåller exempel på uppgifter i biologi, fysik och kemi 1. Vårblommor Framför er har ni två vanliga växter som vi i Sverige både odlar

Läs mer

Kreativ NO Uppsala aug 2016 Hans Persson, lektor, författare, inspiratör

Kreativ NO Uppsala aug 2016 Hans Persson, lektor, författare, inspiratör Kreativ NO Uppsala aug 2016 Hans Persson, lektor, författare, inspiratör hanper@hanper.se Hur kan man väcka elevernas intresse för naturvetenskap och hur kan man hålla intresset vid liv? Hinken Ett konstigt

Läs mer

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN 1 Innehåll INTRODUKTION... 3 FILMBURKSRAKETEN... 4 RUSSINHISSEN... 5 MENTOS I COCA-COLA... 6 EXPLODERANDE PÅSE... 8 JÄST BLÅSER UPP BALONG... 9 UNDERVATTENSVULKAN...10

Läs mer

Material. Jord (utifrån) Påsjord är ofta steriliserad och innehåller inget liv.

Material. Jord (utifrån) Påsjord är ofta steriliserad och innehåller inget liv. Ekoflaskan Ekoflaskan är som ett jordklot i miniatyr där glaset och gaserna inuti är atmosfären. Den är en utmärkt modell när man vill arbeta med frågor och observationer om hur livet på jorden fungerar.

Läs mer

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Att skapa ett jordklot i miniatyr för att förstå vattnets kretslopp. Du behöver det här Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor Sand Jord Lagom stora växter

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

Ämnesövergripande matematik och naturvetenskap Helsingfors nov 2016

Ämnesövergripande matematik och naturvetenskap Helsingfors nov 2016 Ämnesövergripande matematik och naturvetenskap Helsingfors nov 2016 Hans Persson, lektor, läromedelsförfattare, hanper@hanper.se Modellexperiment: Experiment och grafer med gula lappar. Tre små raketer

Läs mer

1:a gången på vårt NTA arbete.

1:a gången på vårt NTA arbete. 1:a gången på vårt NTA arbete. TEMA LUFT- för barn födda -05 1 april Vi började med att samla alla barnen och berätta att vi vid 5 st tillfälle ska experimentera och lära oss mer om luft. Vi frågade vad

Läs mer

Luftundersökningar. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11

Luftundersökningar. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Luftundersökningar Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

Undersökningar och experiment

Undersökningar och experiment Undersökningar och experiment Utan berggrunden inget liv! Vad behöver växter för att överleva? Svar: ljus, koldioxid, vatten och näring. Berggrunden är den som förser växterna med mineralnäring. Man kan

Läs mer

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11

Laborera åk 4-6. Lärarhandledning anpassad till LGR11 Laborera åk 4-6 Lärarhandledning anpassad till LGR11 Att arbeta med Laborera 4-6 Upptechs tema Laborera 4-6 är ett komplement till skolans kemiundervisning. Med glädje och nyfikenhet tar sig Laboria* och

Läs mer

Så gör du din fysik- och kemiundervisning kreativ och inspirerande Hans Persson, lektor, författare, inspiratör

Så gör du din fysik- och kemiundervisning kreativ och inspirerande Hans Persson, lektor, författare, inspiratör Så gör du din fysik- och kemiundervisning kreativ och inspirerande Hans Persson, lektor, författare, inspiratör hanper@hanper.se Hur väcker du elevernas intresse för NO-ämnena och hur håller du intresset

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 3: UPPTÄCKTEN Berättelse del 1: Uppgift 1: Det sista vykortet Vackrare horisont Berättelse del 2: Uppgift 2: Uppgift 3: Upptäckten Snurra på

Läs mer

Gör så här: Lägg några potatisar av samma sort att gro på olika ställen i skolan. En del placeras på en ljus plats, medan andra läggs i mörker.

Gör så här: Lägg några potatisar av samma sort att gro på olika ställen i skolan. En del placeras på en ljus plats, medan andra läggs i mörker. GRONINGSFÖRSÖK Innan det är dags att sätta potatis bör man låta dem förgro. Vilken påverkan har ljus och temperatur på groningen? Gror olika sorter olika snabbt? potatis av olika sorter mörk plats ljus

Läs mer

Kreativ och inspirerande NO NO-biennalerna vt 2015

Kreativ och inspirerande NO NO-biennalerna vt 2015 Kreativ och inspirerande NO NO-biennalerna vt 2015 Hans Persson, lärare, läromedelsförfattare, inspiratör hanper@hanper.se Modellexperiment: Experiment och grafer med gula lappar. Tre små burkar med lock

Läs mer

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över!

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! VATTENEXPERIMENT RÄKNA PIPETTDROPPAR! Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! Undersök hur många vattendroppar som får plats men på ett tvåeurosmynt

Läs mer

Ljud...3 Gör ljudvågor...3 Olika toner...3 Skydda hörseln...3 Toner med kroppen...4 Ljus...6 Bryt ljus...6 Reflektera ljus...6 Enkla maskiner...

Ljud...3 Gör ljudvågor...3 Olika toner...3 Skydda hörseln...3 Toner med kroppen...4 Ljus...6 Bryt ljus...6 Reflektera ljus...6 Enkla maskiner... 1 Ljud...3 Gör ljudvågor...3 Olika toner...3 Skydda hörseln...3 Toner med kroppen...4 Ljus...6 Bryt ljus...6 Reflektera ljus...6 Enkla maskiner...7 Hävstången...7 Kilen...7 Fjädern...8 Hjulet...8 Pröva

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

Kemi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Kemi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Kemi elprov Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. etta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Experimentera mera. Copyright Lab4Kids

Experimentera mera. Copyright Lab4Kids Experiment Experimentera mera Experiment sid Regnbågsmjölken 3 Upp- och nervända glaset 4 Papperskromatografi 5 Lek- & lär med Lab4Kids! Ägget i flaskan 6 Maskros-osmos 7 Svettas växter? 8 Badväder? 9

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

Bertas experimentfortbildning. Experimentera med BERTA

Bertas experimentfortbildning. Experimentera med BERTA Experimentera med BERTA Bertaturnén 2011 1 Kromatografi på färgpennor Material: olika vattenlösliga tuschpennor (gärna av olika fabrikat, både mörka och ljusa), pipettflaskor med H 2 O (vatten) eller glas

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 2: RESAN Berättelse del 1: Uppgift 1: Uppgift 2: Gruvarbetaren Rita ett hus som värms med geotermisk energi Soltornet med geotermisk energi Berättelse

Läs mer

Girlang med tygblommor

Girlang med tygblommor Girlang med tygblommor Det finns ofta lådvis av tygblommor på loppiset. Köp loss en låda av dem och gör girlanger, eller varför inte kransar att ha i håret. ett gäng tygblommor snöre eller tråd eventuellt

Läs mer

Luften trycker på allt omkring sig. När man blåser upp en ballong blir det högre lufttryck inne i ballongen än utanför.

Luften trycker på allt omkring sig. När man blåser upp en ballong blir det högre lufttryck inne i ballongen än utanför. Luft 1 Luft...2 Lufttryck...2 Lufttryck och väder...2 Minska lufttrycket...3 Luftmotstånd...3 Varm luft...3 Snurrande spiral...3 Varm luft och kall luft...4 Luft Luft väger Gör en balansvåg av en blompinne

Läs mer

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt?

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt? 2 Materia 2.1 OH1 Atomer och molekyler 1 Vid vilken temperatur kokar vatten? 2 Att rita diagram 3 Vid vilken temperatur kokar T-sprit? 4 Varför fryser man ofta efter ett bad? 5 Olika ämnen har olika smält-

Läs mer

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer.

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. TEORI Kemi I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. Länge trodde man att atomer var de minsta byggstenarna. Idag

Läs mer

Statisk elektricitet och elektrisk ström

Statisk elektricitet och elektrisk ström Statisk elektricitet och elektrisk ström 1 Elektricitet...2 Statisk elektricitet...2 Elektrisk ström...4 Seriekoppling...4 Parallellkoppling...5 Repetera kopplingar...6 Elektricitet Det finns två sorters

Läs mer

Strävansmål för förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål

Strävansmål för förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål Strävansmål för förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål Biologi Ha en elementär kroppsuppfattning Utveckla kunskap om djur och växter som finns i vår närhet Rörelselekar och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING KLIMAT och KRETSLOPP. Kopplingar till kursplanernas mål SO Förstå vad som utgör resurser i naturen, kunna se samband mellan naturresurser och människors verksamheter,

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN.

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN. Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! www.colorona.se COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Steg 1-Forma figur Snöglob Steg 3-Häll i sand&vatten Glasburk med lock Silky Clay Ugn Ugnsduk Quartz

Läs mer

Facit till 38 No-försök

Facit till 38 No-försök Facit till 38 No-försök Försök 1 - Mynttestet Svar: Tack vare vattnets stora ytspänning (ytan spricker inte så lätt) kan man fylla ett glas så att vattnet buktar upp i glaset. Varje mynt har liten volym,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Vikarielärares Experimentkalender 2018

VÄLKOMMEN TILL. Vikarielärares Experimentkalender 2018 VÄLKOMMEN TILL Vikarielärares Experimentkalender 2018 INSTRUKTION TILL ÅRETS JULKALENDER FRÅN VIKARIELÄRARE.SE Till läraren. Hej, vad kul att du hittat hit och vill göra Vikarielärares experimentkalender.

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

NTA - tema luft - HT-11

NTA - tema luft - HT-11 NTA - tema luft - HT-11 Nu har vi startat vårt NTA arbete med de största barnen på förskolan. Vid det första tillfället den 15 september hade vi en introduktion på vad luft är för något och vi gjorde några

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov B. Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 09:42:55: Ni är i sanning miljöhjältar allihop! Ni har tydliga mål och jättefina

Läs mer

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket.

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. Klipp hål i botten på muggen. Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Lägg vattenballongen i muggen. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. NÄR OFFRET TRYCKER NER SUGRÖRET

Läs mer

Vad gömmer sig det bestämmer du!

Vad gömmer sig det bestämmer du! 1 (5) Vad gömmer sig det bestämmer du! Utifrån en rektangulär låda får eleverna konstruera något som rör sig med hjälp av pneumatik. Kanske blir det ett monster som gömmer sig i en grotta eller en figur

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Påskpyssel Roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av Påskbild med handavtryck 1. Tryck din hand mot Giant Washable inkpad och sedan mot det vita pappret. 2. Gör samma sak med tummen,

Läs mer

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1

Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 Matematik klass 1 Problemlösning nummer 1 ditt eget matteproblem Skriv ditt namn här Anneli Weiland, HepPed A och O Matematik åk 1 Problemlösning 1 Kalle hade fem gamla böcker i sin låda. Nu fick han tre

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

38 No-försök du kan göra hemma

38 No-försök du kan göra hemma 38 No-försök du kan göra hemma Till Eleven I No är det roligt att prova sig fram, laborera och fundera över olika experiment. Här är det meningen att du själv göra flera smålaborationer hemma. De flesta

Läs mer

2011-04-16. Umeå. Instruktion lådans övningar

2011-04-16. Umeå. Instruktion lådans övningar 2011-04-16 Umeå Instruktion lådans övningar I skolskoglådan finns 16 övningar som genomförs som en spindelövning. Spindelövning: Hitta ett bra område där ni kan genomföra övningarna. Området ska vara relativt

Läs mer

Undersök MÅNENS FASER Bygg en månlåda

Undersök MÅNENS FASER Bygg en månlåda Undersök MÅNENS FASER Bygg en månlåda Varför kan vi se månen? Hur uppstår månens faser? Med hjälp av en månlåda kan ni enkelt undersöka varför vi kan se månen samt faserna nymåne, halvmåne och fullmåne.

Läs mer

Elekricitet. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11

Elekricitet. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Rev. 170308 Elektricitet Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

Kemi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Kemi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Kemi Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Kompletteringspass onsdagen den 13 november. Under dagens klubbtid så ska du gå igenom dina tidigare inlämnade uppgifter i tema 2 Miljövän.

Kompletteringspass onsdagen den 13 november. Under dagens klubbtid så ska du gå igenom dina tidigare inlämnade uppgifter i tema 2 Miljövän. Kompletteringspass onsdagen den 13 november Under dagens klubbtid så ska du gå igenom dina tidigare inlämnade uppgifter i tema 2 Miljövän. Arbeta enligt denna ordning: 1) Reflektionsfrågorna 2) Labbrapport

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i

Läs mer

ENERGIHUSET. Övningens mål

ENERGIHUSET. Övningens mål ENERGIHUSET Övningens mål Målet med övningen är att eleverna ska lära sig om energibesparing och energieffektivitet, inklusive kostnadsfrågor. Övningen baseras på det faktum att uppvärmning och nerkylning

Läs mer

redogöra för hur våra vanligaste svenska, tama, vilda djur, fåglar och fiskar fortplantar sig

redogöra för hur våra vanligaste svenska, tama, vilda djur, fåglar och fiskar fortplantar sig NO 1-6 BIOLOGI År 1-3 Djur redogöra för hur våra vanligaste svenska, tama, vilda djur, fåglar och fiskar fortplantar sig känna igen och namnge några av våra vanligaste svenska, tama, vilda djur, fåglar,

Läs mer

Elevnära och likvärdig matematik-matematikbiennalen 2018 Hans Persson, lärare, läromedelsförfattare, inspiratör

Elevnära och likvärdig matematik-matematikbiennalen 2018 Hans Persson, lärare, läromedelsförfattare, inspiratör Elevnära och likvärdig matematik-matematikbiennalen 2018 Hans Persson, lärare, läromedelsförfattare, inspiratör hanper@hanper.se Modellexperiment: Experiment och grafer med gula lappar. Tre små raketer

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd Sid. 54-55 Längd Här får eleverna träna på att uppskatta föremåls längd i centimeter och sedan kontrollmäta. Observera att linjaler kan ha olika utseende. En del börjar med 0 längst ut i änden och har

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 Salsicciagryta med tomat och persilja

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 Salsicciagryta med tomat och persilja bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 a Salsicciagryta med tomat och persilja Gott till: Kolsyrat smaksatt vatten alternativt rött vin b Vin- och äppelbräserad kyckling Gott till: Vitt

Läs mer

Säkerhetsregler i kemi

Säkerhetsregler i kemi Kemi Säkerhetsregler i kemi Jag smakar aldrig på något pulver eller vätska. Jag tvättar alltid händerna på en gång om jag får pulver eller vätskor på dem. Jag städar alltid bort spill med detsamma och

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kemi nästa

Lärarhandledning till: Serien Kemi nästa Lärarhandledning till: Serien Kemi nästa Målgrupp: år 4-6 Omfattning: 6 x 10 minuter Beställningsnr: AV 101658 tv 1-6 Serien Kemi nästa handlar om vardagskemi, kemin som finns runt omkring oss och som

Läs mer

Bergarter. 1. Lägg stenarna på rätt bild. 2. Om det finns tid: hämta några stenar från skolgården och sortera dem på samma sätt.

Bergarter. 1. Lägg stenarna på rätt bild. 2. Om det finns tid: hämta några stenar från skolgården och sortera dem på samma sätt. Ämnen i jordskorpan; station a) Bergarter Stenar av olika sorter: granit, gnejs, fältspat, kvarts, ev glimmer. Bilder av stenarterna, se webbsidan för temadagen. Granit och gnejs är våra vanligaste bergarter.

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Biologi Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

grundämne När man blandar två eller flera ämnen till ett nytt ämne

grundämne När man blandar två eller flera ämnen till ett nytt ämne Namn: Kemiprov åk 4 Datum: Para ihop ord och förklaring grundämne När man blandar två eller flera ämnen till ett nytt ämne hypotes När ett ämne försvinner i ett annat ämne och man ser det inte men kan

Läs mer

NO-hörnan en avgränsad yta för ett gränslöst arbete

NO-hörnan en avgränsad yta för ett gränslöst arbete NO-hörnan en avgränsad yta för ett gränslöst arbete Utforskningsmöjligheterna med naturvetenskap och teknik är gränslösa! Det gör att valet av material kan kännas svårt och utmanande. Vi får dagligen mängder

Läs mer

Gradinskan. Midsommarfirande

Gradinskan.   Midsommarfirande Midsommarfirande Alldeles lagom till midsommar kom solen och värmen. Inte en dag för tidigt. Förra året var det två grader varmt och vi satt med filtar på mitt på dagen. 1 / 20 2 / 20 Barnen åkte lövad

Läs mer

Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra.

Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra. NR, 0 Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra. Lär dig p r e ss a blommor Mica hjälper ett bi hitta hem Gör din egen drake Nummer Vecka 8 0 butiken... Men oj! Hej lilla vän,

Läs mer

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

Henrik Österman. Kriminalgåtan. Uttag: 5000

Henrik Österman. Kriminalgåtan. Uttag: 5000 1 Kriminalgåtan Uttag: 5000 Henrik Österman Polisen söker en allvarlig brottsling. En förfalskare. Någon har lurat till sig tusentals euro på banken genom att skriva falska namnteckningar. Man vet att

Läs mer

ENKEL Kemi 2. Atomer och molekyler. Art nr 515. Atomer. Grundämnen. Atomens historia

ENKEL Kemi 2. Atomer och molekyler. Art nr 515. Atomer. Grundämnen. Atomens historia ENKEL Kemi 2 Atomer och molekyler atomkärna elektron Atomer Allting runt omkring oss är uppbyggt av atomer. En atom är otroligt liten. Den går inte att se för blotta ögat. Ett sandkorn rymmer ungefär hundra

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Så här ser progressionen av förmågor ut hela vägen från åk 1-9, enligt Lgr 11. 1-3 4-6 7-9. Kan avgöra om en källa är användbar

Så här ser progressionen av förmågor ut hela vägen från åk 1-9, enligt Lgr 11. 1-3 4-6 7-9. Kan avgöra om en källa är användbar Lärarhandledning Isen på toppen av burken Mål Årskurs 1-3 Vad gäller utveckling av förmågor Så här ser progressionen av förmågor ut hela vägen från åk 1-9, enligt Lgr 11. Progression av förmågor 1-3 4-6

Läs mer

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade resonemang om. 4-5 korrekta observationer

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade resonemang om. 4-5 korrekta observationer 1 Vårblommor Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då enkla Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade likheter och skillnader Eleven

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6

Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6 NO biennal Luleå 3 4 april 2011 Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6 Struktur för kursplanen i biologi: Syfte och mål Centralt innehåll Kunskapskrav för 4 6 och 7 9 Mål för undervisningen i biologi

Läs mer

* Bygg en solcellsdriven färgsnurra

* Bygg en solcellsdriven färgsnurra * Bygg en solcellsdriven färgsnurra Kort version Prova Olika färger Svarta cirkelstreck Påklistrade småbitar av cd-skivor 1 * Bygg en solcellsdriven färgsnurra Utförlig version Så här kan du göra Det är

Läs mer

TEMA Vinterekologi åk 4

TEMA Vinterekologi åk 4 1(7) TEMA Vinterekologi åk 4 Ur läroplan för grundskolan, Lgr11 under ämnena biologi, fysik, kemi samt idrott och hälsa: Eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: - genomföra systematiska

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Nedbrytning. Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp. åk Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad

Nedbrytning. Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp. åk Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad Foto: Bo Lindvall/Malmö Stad Nedbrytning Gråsuggor, daggmaskar och andra småkryp åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Gråsuggeterrariet Mål: Få syn på enkla näringskedjor och kunna förklara biologiska

Läs mer

Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden.

Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden. Lärarhandledning Miljö Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden. Diskutera sedan i grupp vad eleverna skrivit/ritat.

Läs mer