SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet 2009-02-19 1"

Transkript

1 Folkhälsorådet Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Bikupan, kl Beslutande Kjell Gustafsson (C),SN, ordf. Marie Pehrsson (M) BIN Håkan Svensson (M), KS Britt-Marie Jörgensen (S), MBN Yvonne Breman (S), TSN Ulla Johansson, HSN Karl-Gustaf Johansson, HSN Övriga deltagande Leif Sandberg (M), ej tjänstg. ers. Katrin Siverby, kanslichef Anna Stadig Pilhagen, folkhälsopl. Inger Kåryd, sekr. Kl Justerare Justeringens plats och tid Karl-Gustav Johansson Under- Skrifter Sekreterare Paragrafer Inger Kåryd 1-12 Organ Ordförande Justerare Kjell Gustafsson Karl-Gustav Johansson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum för anslagets uppsättande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Datum för anslagets nedtagande Folkhälsoplanerarens rum

2 Folkhälsorådet Innehållsförteckning Ekonomi...2 Verksamhetsberättelse Sektorsprogram och strategisk plan...4 Vad och hur-frågan...5 Kraftsamling mot sjukdomen klamydia...6 Reflexvästar till elever i år NTF:S projekt Självsäker...8 Levnadsvaneenkät...9 Upplevelsebaserad trafiksäkerhetsdag Marknadsföring av folkhälsorådet Information från hälso-och sjukvårdsnämnden, kommunens nämnder samt folkhälsoenheten Övriga frågor Justerandens sign.

3 Folkhälsorådet FHK 1 Ekonomi Beslut Folkhälsorådet tar del av den ekonomiska rapporten och överlämnar den till kommunstyrelsen samt hälso- och sjukvårdsnämnden. Behandling Folkhälsoplaneraren redovisar det ekonomiska resultatet för Ett överskott på ca kr finns. Anledningen till överskottet är bland annat byte av personal samt att beviljade projektmedel till skolorna inte tagits ut förrän i början av år 2009.

4 Folkhälsorådet FHK 2 Verksamhetsberättelse 2008 Beslut Efter redaktionella ändringar i texten godkänns verksamhetsberättelsen. Bilaga Verksamhetsberättelse Behandling Folkhälsoplaneraren redovisar verksamhetsberättelsen. Redovisning av ungdomars alkohol och tobaksvanor är ännu inte klar.

5 Folkhälsorådet FHK 3 Sektorsprogram och strategisk plan Beslut Efter diskussion lämnas frågan. Behandling Folkhälsoplaneraren går igenom de punkter i sektorsprogrammet och i den strategiska planen som folkhälsorådet har att arbeta efter. Man konstaterar att folkhälsofrågorna berör alla nämnders arbete. För att säkerställa att hänsyn till folkhälsan alltid finns med i nämndernas arbete, skulle en checklista vara användbar.

6 Folkhälsorådet FHR 4 Vad och hur-frågan Beslut Materialet läggs till handlingarna. Behandling Folkhälsoplaneraren går igenom ett material som Bengt Olsson, driftchef för folkhälsoplanerarna i Skaraborg, har gjort för att åskådliggöra folkhälsorådens mål och frågan om hur man når dit.

7 Folkhälsorådet FHR 5 Kraftsamling mot sjukdomen klamydia Beslut 1. Folkhälsorådet anser att Lagmansgymnasiet bör genomföra klamydiainformation. 2. Marie Pehrsson, som är ledamot i bildningsnämnden, får uppdraget att ta upp frågan där. Bakgrund gymnasieelever i Lidköping, Skövde, Skara och Vara har sett en föreställning om klamydia. Avsikten var att väcka känslor, skapa debatt och på sikt förändra elevernas beteende. I Vara deltog 80 flickor och 100 pojkar och 2/3 av dessa tyckte att satsningen gett ökade kunskaper om sjukdomen och om hur man skyddar sig mot den. Nio av tio tyckte att föreställningen bör visas för andra ungdomar. För fyra av tio deltagare gjorde skolan en uppföljning. Av dem som inte omfattades av uppföljningen framförde många kritik mot detta. Under våren kommer en ny kraftansamling mot klamydia att ske. Lagmansgymnasiet i Vara har blivit tillfrågade om de önskar delta, men besked har ännu inte lämnats. Utvecklingsdagar för ungdomsmottagningen och sköterskor kommer att ske vecka 19.

8 Folkhälsorådet FHR 6 Reflexvästar till elever i år 0-6 Beslut Folkhälsoplaneraren får i uppdrag att undersöka kostnaden för inköp av reflexvästar till elever i år 0-6 och redovisa ett komplett förslag vid nästa möte. Bakgrund Folkhälsorådet har tidigare diskuterat om reflexvästar skall inköpas till alla elever i år 0-6, eftersom de utsätts för stora risker i trafiken, särskilt under den mörka årstiden Behandling Folkhälsoplaneraren rapporterar att det finns elever i år 0-6. Tas beslut om inköp skall västarna lämnas ut till eleverna vid höstterminens start.

9 Folkhälsorådet FHR 7 NTF:S projekt Självsäker Beslut Folkhälsoplaneraren får i uppdrag att till folkhälsorådets nästa möte bjuda in säkerhetssamordnare Yvonne Lennerskog för att informera om projekt Självsäker. Bakgrund En förfrågan har inkommit från NTF om sponsring av deras projekt Självsäker för ca 100 ungdomar i Vara kommun som precis har tagit körkort. Sponsringskostnaden är 50 kr per deltagare. Behandling Det diskuteras om det är nödvändigt att ge ytterligare utbildning till ungdomar som nyss har tagit körkort. Det är också tveksamt om folkhälsorådet skall lämna kontinuerligt bidrag till sådan utbildning.

10 Folkhälsorådet FHR 8 Levnadsvaneenkät Beslut 1. Folkhälsorådet beslutar att beställa en enkätundersökning. 2. Presidiet tillsammans med folkhälsoplaneraren får uppdraget att besluta om vilken av enkäterna som skall beställas. Behandling Det finns möjlighet att delta i två olika levnadsvaneenkäter. Den stora enkäten gäller levnadsvanor i stort och den lilla gäller vanor rörande tobak och alkohol. Rektorerna i skolorna är intresserade av att en undersökning sker.

11 Folkhälsorådet FHR 9 Upplevelsebaserad trafiksäkerhetsdag Beslut Folkhälsorådet avstår från att anordna en upplevelsebaserad trafiksäkerhetsdag. Bakgrund På folkhälsorådets möte diskuterades om Vara skulle anordna en upplevelsebaserad trafiksäkerhetsdag med fokus på mopedkörning som man anordnar i Hjo och Tidaholms kommuner. Behandling Folkhälsoplaneraren informerar om att hon tagit upp frågan med säkerhetssamordnare Yvonne Lennerskog, som anser att det är svårt att ordna en sådan temadag, eftersom det dels saknas en motorbana och dels behövs stor samordning mellan olika aktörer. Dessutom anser hon att det redan görs mycket på detta område.

12 Folkhälsorådet FHR 10 Marknadsföring av folkhälsorådet Beslut 1. En artikel med information om folkhälsorådet och dess verksamhet skall införas i kommunens informationsblad Axet. 2. Informationssekreteraren skall tillfrågas om BättreVara-talongen som finns i Axet i framtiden kan innehålla en upplysning om att BättreVara även är avsedd för inlägg gällande folkhälsofrågor 3. Folkhälsoplaneraren får uppdraget att undersöka med andra kommuner hur folkhälsorådet presenteras på deras respektive hemsidor samt undersöka möjligheten att ge folkhälsorådet en mer framträdande plats på Vara kommuns hemsida. Återrapport skall ske vid nästa möte. Behandling Ledamöterna diskuterar hur information om de problem gällande folkhälsofrågor som finns i samhället skall komma till folkhälsorådets kännedom. Man anser att information bör inhämtas från politiker och nämnder. Allmänheten är också en viktig informationskälla, som bland annat via forumet BättreVara kan skicka in förslag och synpunkter. På Vara kommuns hemsida bör folkhälsorådets synliggöras på ett bättre sätt än i dag.

13 Folkhälsorådet FHR 11 Information från hälso-och sjukvårdsnämnden, kommunens nämnder samt folkhälsoenheten Rapporteringsrunda Hälso- och sjukvårdsnämnden Den 4 februari informerades om årsredovisningen Slutresultatet visade på 7 miljoner i överskott. Hälso- och sjukvårdsnämnden har bistått sjukhusen i regionen med 50 miljoner kronor. Servicetekniska nämnden, Yvonne Breman Frågan om renovering av baden diskuteras. Om renovering skall genomföras hänger på beslut i fullmäktige. Något behöver göras åt miljön i matsalarna. På Öppet Forum framkom att maten i skolorna blivit sämre. En smakpanel tillsattes men av denna fick maten godkänt. Bildningsnämnden Nedläggning av skolan i Jung kommer att ske om inte ansökan om bildande av friskola inkommer. Socialnämnden Antalet omhändertagna barn och ungdomar ökar inte längre. Försörjningsstödet ligger fortfarande lågt, men på grund av ökad arbetslöshet kan detta vända. Familjecentralen Irma skall eventuellt flytta in i LRF-Konsult:s tidigare lokaler vid Stora Torget, Vara. Ungdomsmottagningen, delar av Novas verksamhet samt Projektet Punkten kommer i så fall också att flyttas dit. Socialnämnden och bildningsnämnden Folkhälsorådets presidium och folkhälsoplaneraren har träffat bildningsnämndens och socialnämndens arbetsutskott samt förvaltningscheferna för att diskutera ohälsotalet och varför så många kvinnor i Vara kommun är arbetslösa. Förvaltningscheferna har fått i uppdrag att undersöka nuläget och träffas åter i mars månad.

14 Folkhälsorådet Folkhälsoplaneraren En brukarundersökning har genomförts i skolan. Folkhälsorådet önskar ta del av denna. Statistik över levnadsförhållandena i Vara kommun i förhållande till övriga kommuner i Skaraborg redovisas. Folkhälsorådet anser att resultatet bör följas upp.

15 Folkhälsorådet FHR 12 Övriga frågor Folkhälsoplaneraren får i uppdrag att inbjuda kostchef Anki Torstensson till nästa sammanträde. Vid något av folkhälsorådets kommande möten skall chefen för tandvården bjudas in. Alléskolan har skickat ett tack för det ekonomiska bidrag de fått till sitt Fruktprojekt. IFK Emtunga och Vara SK har inkommit med rapport från Projekt Livsstil. Inbjudan till föräldrastödskonferens har inkommit. Ledamöter som är intresserade av att delta i konferensen ska anmäla detta till folkhälsoplaneraren. Beslut tas av ordföranden. Folkhälsofrågorna skall vara en naturlig del i nämndernas arbete. Inför den långsiktiga verksamhetsplanen skall varje ledamot i folkhälsorådet ta upp folkhälsofrågor i respektive nämnd. Folkhälsoplaneraren får i uppdrag att ta fram underlag till frågor. Ungdomsmottagningen är överbelastad och anser sig behöva ytterligare en kurator. Personalen vill ha kontakt med folkhälsorådet för att rapportera om situationen. Detta kommer att ske på folkhälsorådets möte den 1 juni, som hålls i ungdomsmottagningens lokaler. Folkhälsorådet och Oasen samverkar för att stödja elevråden på Lagmansgymnasiet, Alléskolan och Nästegårdsskolan. Frågorna om stödet kommer att diskuteras på folkhälsorådets möte som hålls i Oasens lokaler den 7 september. Folkhälsoplaneraren skall undersöka om skolorna i Grästorps och Essunga kommuner är intresserade av att delta. Fritidsgården Torsbo har fått nya lokaler och eventuellt skall ett besök göras där. Fortbildning för politiker och tjänstemän i folkhälsoråden i Vara, Essunga och Grästorp hålls årligen. Datum får årets utbildning meddelas inom kort. Näringslivschef Ann-Britt Martinsson och IFO-chef Maria Tapper Andersson samarbetar angående de arbetslösas situation. Folkhälsorådet lyfter frågan och ger folkhälsoplaneraren uppdraget att kontakta näringslivschefen och IFO-chefen för vidare diskussioner.

16 Verksamhetsberättelse Vara folkhälsoråd 2008 G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

17 Innehållsförteckning Inledning... 1 Folkhälsorådets sammansättning... 1 Politiker... 1 Tjänstemän... 1 Adjungering... 2 Verksamheter... 2 Barn och ungdomar... 2 Barn och ungdomars hälsa... 2 Hälsofrämjande skolutveckling... 2 Barn och Ungdomars matvanor... 3 Ungdomars alkohol debutålder... 4 Tobaksfri skola... 4 Utbildningsbaserad pedagogik... 5 Övrig verksamhet... 5 Ohälsotalet... 5 Folkhälsoforum... 6 Projekt pengar... 6 Utbildning i folkhälsoarbete... 6 Samverkan... 7 Samverkan med primärvården... 7 Hanna gruppen... 7 Äldres hälsa... 8 Fokusområde... 8 Övrigt... 9 Konferenser/resor/studiebesök... 9 Ekonomi G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

18 Sid 1 Inledning Folkhälsorådet i Vara Kommun är en samfinansierad verksamhet mellan Vara Kommun och Västra Götalandsregionen. Rådets verksamhetsbudget uppgår till kr, vilket motsvarar 20 kr per invånare (10 kr från vardera parter) i Vara Kommun. Folkhälsorådets sammansättning Folkhälsorådet är ett samverkansorgan mellan Vara kommun och Västra Götalandsregionen i syfte att samordna resurser för förebyggande och hälsofrämjande arbete. Rådet består av politiker samt tjänstemän från kommun och region. I och med den nya mandatperioden är alla nämnder i Vara kommun representerade med en ledamot i Folkhälsorådet. Politiker Kjell Gustafsson (c) Vara kommun, Ordförande i rådet Ulla Johansson (m) HSN nyvald vice ordf. i oktober. Yvonne Breman (s) Vara kommun Marie Pehrsson (m) Vara kommun Britt-Marie Jörgensen (s) Vara kommun Joelle Abou-Khalil (m) Vara kommun ersatt av Håkan Svensson (m) i november Minna Ihanus (s) Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) Västra Skaraborg, vice ordförande ersatt av Karl-Gustav Johansson (HSN) i november Tjänstemän Katrin Siverby, kommunjurist Tomas Johansson, vårdcentralsföreståndare slutar sin tjänst i december, ingen ersättare. Anne-Lie Lindgren, folkhälsoplanerare slutade sin tjänst i augusti Anna Stadig Pilhagen, ny folkhälsoplanerare från augusti G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

19 Sid 2 Adjungering Folkhälsorådet adjungerar vid behov andra. Det kan t ex vara en tjänsteman från någon verksamhet eller organisation med expertkunskap om den fråga som ska behandlas vid mötet. Verksamheter Barn och ungdomar Barn och ungdomars hälsa Verksamhet: Fyra förbättringsområden identifierades vid ett seminarium. Dessa är förebyggande arbete, kompetensutveckling, samverkan/samarbete och föräldrar/vuxen rollen. Mål: Att verksamhet inom respektive förbättringsområde startas, fortskrider och/eller förbättras. Att eleverna får förutsättningar att genomföra projektarbeten inom det hälsofrämjande området. Att utifrån elevrådens önskemål stötta deras arbete samt att politiskt delta vid Öppna forum Inga elever från Lagmansgymnasiet har ansökt om medel för hälsofrämjande projekt. I ett Öppet forum den mars fick eleverna på högstadiet och gymnasiet chansen att engagera sig i kommunens utveckling. Syftet är att ge elever på högstadiet och gymnasiet en chans att delta i den kommunala budgetprocessen. Öppet forum genomförs i fyra olika faser lyssna, diskutera, rösta och se resultatet. Resultatet samanställdes och delades ut till elever, lärare på högstadiet och gymnasiet samt till alla politiker och nämnder. Hälsofrämjande skolutveckling Verksamhet: Lagmansgymnasiet ingår i ett projekt kring hälsofrämjande skolutveckling, G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

20 Sid 3 För att stödja det hälsofrämjande arbetet ges elevråden i samverkan med skolan möjlighet att söka medel till hälsofrämjande arbete i skolan som berör alla elever på skolan, en pott avsattes för varje elevråd. Mål: Att följa och stödja Lagmansgymnasiets projekt Att elevråden får stöd i sitt hälsofrämjande arbete Det är fyra elevråd i Vara kommun som har ansökt om medel till olika projekt som rör det hälsofrämjande arbetet på skolan. Projekten har berört Tema tolerans och normer, hälsotema, hälsoresa och Vi-känslan, samtliga med lyckat resultat. Däremot har inga ansökningar inkommit från Lagmansgymnasiet till folkhälsorådet under 2008 Barn och Ungdomars matvanor Verksamhet: Vikten av att lära våra barn att äta rätt kost är idag av högsta prioritet. Genom att påverka dem på ett positivt sätt och i en positiv riktning mot framtida mål i livet. Mål: Att öka kostens betydelse för barn och ungdomars hälsa Bakgrunden till denna satsning var den negativa statistiken om att allt fler barn och ungdomar är överviktiga och de bekymren fetma för med sig. Som ett led i att förbättra barn och ungdomars matvanor fick kostenheten en utbildning med inriktning på Grönt är livet. Från kostenheten deltog 60 personer i utbildningen. Personal kan genom utbildning nå ut och påverka stora delar av kommunens invånare. Genom ett varierat utbud av sallader och grönsaker i restaurangerna/matsalar fick gästerna en ökad lust att äta grönt. Lusten att pröva nyheter genom färg, form, doft och smak lockades en nyfikenhet fram att välja från det goda salladsbordet. Målet är att få barn och ungdomar att äta 100 g frukt och grönt om dagen. Projektet är fortlöpande över G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

21 Sid 4 Ungdomars alkohol debutålder Verksamhet: I den årliga hälso- och levnadsvaneenkäten syns tydligt att något händer mellan år 9 i högstadiet och åk 2 på gymnasiet när det gäller andelen ungdomar som dricker alkohol. Mål: Skjuta upp debutåldern Stötta föräldrarna i föräldrarollen ÖPP-Örebro preventionsprogram har genomförts bland elever och föräldrar. Arbetet fortskrider med föräldrar och elever i år 7. Filmen Brandstegen visas för elever i år 9 med efterföljande diskussion. Brandstegen Sammanfattningsvis kan sägas att ungdomarna är nöjda med upplägget i stort och de tycker att vi ska fortsätta med det även nästa år. Filmen håller men det är viktigt att hålla ögonen öppna för att hitta en nyare film som ungdomar och föräldrar kan samlas och diskutera kring. Utöver denna kväll är önskemålen om andra insatser inte så stora. Ingen hälso- och levnadsvaneenkät genomfördes under 2008 Tobaksfri skola Verksamhet: Genom ett personligt avtal förbinder eleven sig att inte använda eller testa tobak (cigaretter eller snus) under läsåret. I Samverkan med elevråden har kontraktet förändrats inför läsåret Vid läsårsstart får alla elever som börjar år 7 en tobakslektion i samband med kontraktskrivningen. Mål: Att alla elever i skolår 7 till 9 på Nästegårdsskolan och Alléskolan erbjuds en möjlighet att underteckna ett tobakskontrakt. De elever som klarade kontraktet deltog i ett flertal utlottningar av presentkort, vinstchansen är mycket god. Samtliga elever på båda skolorna har blivit erbjudna att delta. G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

22 Sid 5 På Nästegårdsskolan blev samtliga 224 elever erbjudna att skriva på tobakskontraktet. Totalt skrev 423 elever från Alléskolan på, 379 elever fullföljde kontraktet. Inför skolavslutningen beställdes biobiljetter/presentkort. Utbildningsbaserad pedagogik Verksamhet: Det finns ett behov av alternativa undervisningsmetoder där värderingsövningar kan vara ett alternativ. Verksamheten vänder sig till dem som är verksamma bland barn och ungdomar både professionellt och ideellt. Mål: Att det under 2008 anordnas minst en utbildning med personal från kommunen eller ledare från föreningslivet. Deltagarna ska efter utbildningen känna att de har tillräcklig kunskap att själva kunna arbeta med metoden i sin verksamhet. Ingen utbildning har genomförts. Övrig verksamhet Ohälsotalet Verksamhet: Ohälsotalet i Vara är högre än genomsnittet i Västra Götalandsregionen. Ohälsotal är ett mått på antalet utbetalda dagar med sjukpenning eller sjukersättning per person mellan 16 och 64 år. Mål: Att bjuda in berörda aktörer till ett dialogmöte kring ohälsotalet i vara för att få en samlad bild av vad som görs och kan göras lokalt. Genoföra en kartläggning för att identifiera möjliga utvecklingsområden Folkhälsorådet inbjöd presidierna i Socialnämnden, Bildningsnämnden och Kommunstyrelsen samt förvaltningarna till folkhälsoforum i oktober, 25 personer deltog. Anders Hansson från Hälsopromotiongruppen var moderator för dagen och Janet Wohlfarth från samordningsförbundet redovisade sin rapport Kartläggning av ohälsan i Vara kommun. Karin Wiklund från Försäkringskassan rapporterade nuläget bland dem som får olika stöd och är inskrivna hos dem. Deltagarna fick under dagen diskutera i mindre grupper och redovisa resultatet. G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

23 Sid 6 I en sammanfattning av dagen kan sägas att ohälsotalet finns i en viss åldersgrupp, de olika arenorna belystes och deras förutsättningar, vikten av hälsofrämjande arbetsplatser, utveckla de stödjande miljöerna samt att jobba med förebyggande och främjande arbete. Folkhälsorådet fick mandat att driva frågan vidare. Folkhälsoforum Att skapa en arena för dialog mellan aktörer i kommunen kring aktuella, folkhälsofrågor, under 2008 är det barn och ungdomars hälsa som står i fokus. Mål: Öka engagemanget och delaktigheten i folkhälsoarbetet I slutet av augusti höll Peter Währborg två föreläsningar När livet inte längre leker. Peter är en av landets ledande stressforskare, tillika sociolog, psykolog, psykoterapeut och läkare. Föreläsningen var en samverkan mellan bildningsförvaltningen och folkhälsorådet med syfte att erbjuda stöd i föräldraskapet. Under eftermiddagen och kvällen kunde föräldrar till barn i förskoleåldern samt förskolepersonal komma och lyssna. Totalt kom ca 120 personer och samtliga visade stort intresse och ansåg att föreläsningen var värdefull. Projekt pengar Verksamhet: Det finns många idéer kring hälsofrämjande arbete som kommer till folkhälsorådet från olika aktörer i kommunen. Folkhälsorådet avsätter medel för att kunna möjliggöra dessa idéer. Mål: Att stötta hälsofrämjande arbeten De tre projekt som inkommit under sen hösten kommer att redovisas i 2009 års verksamhetsberättelse. Utbildning i folkhälsoarbete Verksamhet: Fortbildning och samverkan med folkhälsoråden i Essunga och Grästorps kommuner G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

24 Sid 7 Mål: Att politiker och tjänstemän i Vara kommun är uppdaterade och ligger i framkant vad det gäller folkhälsoarbetet. I juni inbjöd Vara folkhälsoråd till en gemensam utbildning i folkhälsoarbete för politiker och tjänstemän. Syftet med dagen var att lyfta den psykiska hälsan bland barn och ungdomar. Jan Dahlgren barn och ungdomspsykolog samt verksamhetschef vid Psykisk Hälsa i Lidköpings primärvårdsområde inledde dagen med en föreläsning. Därefter fanns utrymme för diskussioner. Dagen var mycket uppskattad och nästa års internutbildning för politiker och tjänstemän kommer att hållas i Nossebro. Samverkan Samverkan med primärvården Verksamhet: Att utvidga och förbättra samarbetet mellan primärvården, tandvården och socialtjänsten. Mål: Att utvecklingen av samarbetet med primärvården ytterligare har stärkts. Ingen utveckling av samarbetet med primärvården har skett. Hanna gruppen Verksamhet: Gruppen består av representanter från Vara kommun, Folkhälsorådet, Sparbanken och Studieförbunden i Vara. Gruppen arrangerar föreläsningar för allmänheten i aktuella ämnen i syfte att höja kunskapsnivån och eller att skapa diskussioner kring ämnet. Hanna gruppen gjorde under hösten en namnändring och kommer att hädanefter benämnas Ta Vara På. Mål: Att ekonomiskt stödja Hanna gruppen i deras verksamhet med inriktning på folkhälsa. G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

25 Sid 8 Under våren hölls två föreläsningar med temat miljö för hem & trädgård med Per-Olof Rosén och en föreläsning av Gunilla Skyttla och Raine Navin, textilkonstnärer. Drygt 53 nöjda besökare kom. Under hösten hölls tre föreläsningar med temat, Sömnens betydelse för hälsan med Magdalena Edström och Anita Svensson, Ett språk vi förstår musik! med Ale Möller, Våga vandra din egen väg och livet är nu! med Marita Clemenitz som föreläsare. Till dessa tre föreläsningar kom ca 115 personer. Äldres hälsa Verksamhet: Ökningen av äldre är en tydlig trend i Vara och i landet i övrig. Detta fortsätter tack vare bättre levnadsförhållanden och sundare levnadsvanor. Angeläget är att bevara och stärka hälsan hos äldre samt öka förutsättningarna för äldre att leva ett liv med god livskvalitet. Mål: Att stärka de äldres hälsa samt öka livskvaliteten Medverka i att arrangera en seniordag I början av september hölls en seniordag ute på Mossbrott utanför Vara. Seniordagen anordnades i samverkan med folkhälsorådet, socialnämnden och Kommunala pensionärsrådet. Dagen innehöll sittgympa, boule, stavgång, friskvård tips, information från Bibliotek och Apoteket med mera. Som ett trevligt avslut på dagen spelade en trubadur musik och berättade roliga historier. Cirka125 pensionärer besökte Mossbrott och de ansåg att det var en trevligt anordnad dag. Fokusområde Verksamhet: Kommunövergripande folkhälsoarbete med avsikt att förstärka och utveckla samarbetet inom folkhälsoområdet Mål: Att genom en kraftfull och markerad satsning på kommunövergripande nivå profilera Skarborg inom folkhälsoområdet. Årligen samverka för ett folkusområde för gemensam kunskapsuppbyggnad och fördjupning. Kraftsamling mot Klamydia G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

26 Sid 9 Under våren genomfördes en kraftsamling mot klamydia. Syftet var att väcka känslor, ändra beteende på sikt, skydda sig och visa ansvar, respekt och omtanke. Kraftsamlingen genomfördes på Gymnasiet i fem kommuner, där Vara var en av dem. Totalt 180 elever deltog från Lagmansgymnasiet i gruppintervjuer och svarade på enkäter. Sammanfattningsvis kan sägas att kraftsamlingen visade bra resultat och att eleverna tycker att satsningen bör genomföras regelbundet i skolan. Det goda livet I november hölls konferensen Det goda livet det hälsofrämjande ledarskapet i Vara konserthus. Det var ett samarbete mellan Skaraborgskommunförbund, Västragötalandsregionen samt Vara kommun. Cirka 250 personer deltog på konferensen. Dagen hade inriktning på arena skola, arena arbetsplats och arena fritid. Utmärkelsen ett gott föredöme delades ut, och priset Skaraborgs bästa arbetsplats gick till Länsförsäkringar. Hedersomnämnande fick Posten Karlsborg, Elektrobyrån med huvudkontor i Hjo samt centralskolan i Grästorp. Inga företag från Vara fanns representerade. Föreläsare under dagen var bland annat Christer Olsson och Gustav Fridolin som inspirerade och entusiasmerade konferensdeltagarna. Vid dagens slut genomförde besökarna en utvärdering som påvisade en mycket lyckad konferens. Övrigt Konferenser/resor/studiebesök Verksamhet: Avser kostnader i samband med hyra av leasingbil, deltagande på konferenser eller studiebesök Några konferenser som folkhälsorådet deltog i var: Är det lönt nyttan med förebyggande insatser Information om nationella programmet i Göteborg 21 nov konferensen Det goda livet i Vara Utbildningar Ordförande samt vice Ordförande deltog i Regionens folkhälsoutbildning G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

27 Sid 10 Övrigt Hyra av leasingbil Fikakostnader för möten med arbetsgrupper samt besök Material och trycksaker Ekonomi Verksamhet Budgeterat Förbrukat Barn och ungdom Barn och ungdomars hälsa Hälsofrämjande skolutveckling Barn och ungdomars matvanor Ungdomars alkoholdebutålder Tobaksfri skola Utbildningar i upplevelsebaserad pedagogik Övrig verksamhet Ohälsotalet Folkhälsoforum Projektpengar Utbildning i folkhälsoarbete Samverkan Samverkan med primärvården Hanna gruppen Äldres hälsa Fokusområde Konferenser/resor/studiebesök Summa Budgetprognosen visar ett överskott på kr som ska återbetalas proportionellt mellan region och kommun. Överskottet kan bero på nyrekrytering samt att ansökningar till beslutade projektpengar ej hämtades ut under 2008 som förväntat. G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc

28 G:\KS\KANSLI\PROT\Folkhälsorådet\2009\FHR doc Sid 11

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vara folkhälsoråd 2008 C:\Documents and Settings\ISA\Skrivbord\Vara Folkhälsoråds verksamhetsberättelse.doc Innehållsförteckning Inledning... 2 Folkhälsorådets sammansättning... 2

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet 2009-04-16 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet 2009-04-16 1 Folkhälsorådet 2009-04-16 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Bikupan, kl 8.30-11.45 Beslutande Kjell Gustafsson (C),SN, ordf. Marie Pehrsson (M) BIN Håkan Svensson (M), KS Britt-Marie Jörgensen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2009-09-07 1 Plats och tid Oasens lokaler, Vara vårdcentral kl 13.30-16.50 Beslutande Kjell Gustafsson (C),SN, ordf. Marie Pehrsson (M) BIN Håkan Svensson (M), KS Yvonne Breman (S), TSN

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2010-04-13 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bikupan, Kommunhuset, Vara kl.9.00-12.15 Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordf. Marie Pehrsson (M), BIN Håkan Svensson (M), KS Börje Hernborg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet 2009-10-19 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet 2009-10-19 1 Folkhälsorådet 2009-10-19 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bikupan, Kommunhuset, Vara kl 13.30-16.30 Beslutande Kjell Gustafsson (C),SN, ordf. Marie Pehrsson (M) BIN Håkan Svensson (M), KS Yvonne Breman

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2010-11-30 1 Plats och tid Vårdcentralen Vara, klockan 9.00 11.25 ande Kjell Gustafsson (C), SN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Yvonne Breman (S), TSN Håkan Svensson (M), KS Marie Pehrsson

Läs mer

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2010-06-01 1

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2010-06-01 1 Folkhälsorådet 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bikupan, Kommunhuset, Vara kl.9.00-12.15 Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordf. Marie Pehrsson (M), BIN Håkan Svensson (M), KS Yvonne Breman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2009-06-01 1 Plats och tid Ungdomsmottagningens lokaler, Vara10-11.45, 13.10-15.40 Beslutande Kjell Gustafsson (C),SN, ordf. Marie Pehrsson (M) BIN Håkan Svensson (M), KS Britt-Marie Jörgensen

Läs mer

Elisabeth Svenander, primärvårdschef Björn Ulveland, klinikchef Folktandv. Anna Stadig-Pilhagen, folkhälsopl. Inger Kåryd, sekreterare ANSLAG/BEVIS

Elisabeth Svenander, primärvårdschef Björn Ulveland, klinikchef Folktandv. Anna Stadig-Pilhagen, folkhälsopl. Inger Kåryd, sekreterare ANSLAG/BEVIS VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet 2010-02-16 1 Plats och tid Sammanträdesrum Kätten, Kommunhuset, Vara kl.9.00-12.00 Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordf. Marie Pehrsson (M), BIN Håkan

Läs mer

VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet , t.o.m. kl

VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet , t.o.m. kl VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet 2010-10-19 1 Plats och tid Lagmansgymnasiet, Vara klockan 9.00 11.50. Ajournering klockan 9.40-10.15. Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordförande Marie

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

) Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Svenson (M), SOC Ulla Johansson (M), HSN Rezkar Mohamad (S), HSN

) Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Svenson (M), SOC Ulla Johansson (M), HSN Rezkar Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2013-10-10 1 Plats och tid Alléskolan, 10 oktober 2013, klockan 09.00-12.00 Beslutande ) Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Svenson (M), SOC Ulla Johansson (M),

Läs mer

Irene Karlsson, (C), BIN, ordf. Fredrik Nelander (S), KS Thore Svenson (M), SN Ulla Johansson (M), HSN, vice ordf. Rezkar Mohamad (S), HSN

Irene Karlsson, (C), BIN, ordf. Fredrik Nelander (S), KS Thore Svenson (M), SN Ulla Johansson (M), HSN, vice ordf. Rezkar Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2011-12-07 1 Plats och tid Irma Familjerådgivning, kl. 09.00-11.45 (Ajournering kl. 09.45-10.10) ande Irene Karlsson, (C), BIN, ordf. Fredrik Nelander (S), KS Thore Svenson (M), SN Ulla

Läs mer

Folkhälsorådet 2011-02-16 1

Folkhälsorådet 2011-02-16 1 VARA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet 2011-02-16 1 Plats och tid Sammanträdesrum Kätten, Kommunhuset, Vara kl.13.00-15.15 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordf. Fredrik Nelander (S), KS Thore

Läs mer

Folkhälsorådet 2011-10-06 1

Folkhälsorådet 2011-10-06 1 Folkhälsorådet 2011-10-06 1 Plats och tid Folkhögskolan i Vara, kl. 09.00-12.20 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordf. Marie Pehrsson (M), KS Thore Svenson (M), SN Rezkar Mohamad (S), HSN Ulla Johansson

Läs mer

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2009-12-07 1 Plats och tid Sammanträdesrum Kätten, Kommunhuset, Vara kl 13.30-16.45 Beslutande Kjell Gustafsson (C),SN, ordf. Marie Pehrsson (M) BIN Håkan Svensson (M), KS Börje Hernborg

Läs mer

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Plats och tid Brevikens Golfklubb, måndagen den 10 maj 2010 kl 13.00 16.15 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Thore Svenson (M), SOC Marie Pehrsson (M), KS

Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Thore Svenson (M), SOC Marie Pehrsson (M), KS Folkhälsorådet 2012-12-06 1 Plats och tid Kommunhuset 6 december 2012 kl. 09.00 12.15 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Thore Svenson (M), SOC Marie Pehrsson (M), KS

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00 Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 33 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 september 2012, kl 14.30-17.30 Beslutande Övriga deltagande Förhindrade Anna Danie1sbacka Peggy Johansson

Läs mer

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81 Folkhälsoplan 214 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 213 1-21, 81 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 3 3 Folkhälsomål 214... 4 3.1 Ökad trygghet och inflytande...

Läs mer

Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Petra Sahlström (S), MBN Rezkar Mohamad (S), HSN

Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Petra Sahlström (S), MBN Rezkar Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2013-05-22 1 Plats och tid Kvänum Mat & Malt, 22 maj 2013, klockan 13.00-14.30 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Petra Sahlström (S), MBN Rezkar Mohamad

Läs mer

Elisabeth Svenander, vårdcentralsföreståndare. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Birgit Ohliv, bitr rektor Elevrådsrepresentanter, Nästegårdsskolan

Elisabeth Svenander, vårdcentralsföreståndare. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Birgit Ohliv, bitr rektor Elevrådsrepresentanter, Nästegårdsskolan Folkhälsorådet 2012-02-23 1. Plats och tid Nästegårdsskolan Kvänum, kl 9.00-12.35 ande Irene Karlsson (C), BIN, ordf Fredrik Nelander (S), KS Thore Svenson (M), SN Ulla Johansson (M), HSN Övriga deltagande

Läs mer

Lars Åke Carlsson (M) Folkhälsoenheten, måndag den 1 mars 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Lars Åke Carlsson (M) Folkhälsoenheten, måndag den 1 mars 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, måndagen den 22 mars 2010 kl 13.00 16.00 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Folkhälsoplan Grästorp

Folkhälsoplan Grästorp Folkhälsoplan 201 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 2014-10-20, 102 Dnr 280/2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 4 3 Folkhälsomål... 3.1 Ökad trygghet och

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Folkhälsoenheten, tisdag 17 december kl ~~ ~ ~----

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Folkhälsoenheten, tisdag 17 december kl ~~ ~ ~---- Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 46 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Närvarande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Folkhälsorådet 2015-05-22 1 Plats och tid Konferens Lumber och Karle Kvänum, 22 maj 2015, klockan 09.00-12.00 ande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S),

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida 23 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl 08.30-11.30 Deltagare Anna Danielsbacka Stig Carlsson Peggy Johansson Lars Jönsson Beate Poetzsch

Läs mer

Folkhälsorådet Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Björn Ulveland, folktandvårdschef i Vara ANSLAG/BEVIS

Folkhälsorådet Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Björn Ulveland, folktandvårdschef i Vara ANSLAG/BEVIS Folkhälsorådet 2012-05-24 1 Plats och tid Essunga, lokal Madame blå, kl: 12.30-13.00 Beslutande Rezkar Mohamad (S) Thore Svenson (M) Ulla Johansson (M) Vice ordf, mötesordf. Övriga deltagande Emma Hevelius,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Folkhälsorådet i Vara kommun Antagen av folkhälsorådet 2012-02-23 Inledning Folkhälsorådet i Vara Kommun är en samfinansierad verksamhet mellan Vara Kommun och Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 49 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Beslutande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2008-05-23 10 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 14.30 Beslutande David Hagel, ordf. (mf) Ida Brinning-Klasson (fp) Håkan Jansson, Landstinget Övriga närvarande Paula Eriksson, folkhälsoplanerare/sekreterare

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2013-02-19 1 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 15.20 Beslutande Henrik Jansson, ordf. (M) Kent Oskarsson, KS vice ordf. (S) Jan-Olof Larsson, SN ordf. (M) Lars Eriksson, BUN ordf. (KD) Katarina Karlsson,

Läs mer

Folkhälsorådet 2014-08-21 1

Folkhälsorådet 2014-08-21 1 Folkhälsorådet 2014-08-21 1 Plats och tid Vedum skola 21 augusti 2014 klockan 8.30-11.45 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Svenson (M), SOC SN Rezkar Mohamad (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, kl. 13.30 16.00 Beslutande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Bengt Andersson (C) Socialnämnden Torbjörn Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017 Plats och tid Stadshuset, rum 214 fredag 20 januari kl 8.30-11.00 ande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice ordförande Dagmar Callgard (L),

Läs mer

Datum Göran Eriksson kommunchef Sara Gyllenberg folkhälsostrateg Roland Jernberg 18 Irene Malmberg 18. Underskrifter Paragrafer 18-24

Datum Göran Eriksson kommunchef Sara Gyllenberg folkhälsostrateg Roland Jernberg 18 Irene Malmberg 18. Underskrifter Paragrafer 18-24 r-. Plats och tid BENGTSFORS KOMMUN 1(9) Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13:00-16:00 ande Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors kommun Kenneth

Läs mer

Stefan Schettler, vårdcentralschef.... Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Stefan Schettler, vårdcentralschef.... Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 29 Plats och tid InfoCenter Karlsborg, fredagen den 17 december 2010 kl 09.00 12.00 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och

Läs mer

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander 24-34 Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn, kl 09:00 11:30 Beslutande Britt Wall (s), KS, ordförande Susanne Aronsson (nsp), UN Eva Abrahamsson (m), M&BN Petra Sundblad (s), HSN Adjungerade Mats

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

PROTOKOLL. Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Plats och tid ande Aleväv, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra HSN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Bildhuggaren, kl. 9.00 11.40 ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Bengt Andersson (C) Janeric Dahlin (FP) Alda Danial FP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, Kl. 8.30-12.30 (Utvecklingsdag) och kl.13.30 16.00 (ordinarie möte) ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Bengt Andersson (C ) Socialnämnden Maria Marić (KD) Barn-och utbildningsnämnden

Läs mer

""f""~ VÄSTRA Y GÖTALANDSREGIONEN. Kommunhuset, Karlsborg, måndag 3 oktober 2016, kl AnIft~m(;:U;{tWL

f~ VÄSTRA Y GÖTALANDSREGIONEN. Kommunhuset, Karlsborg, måndag 3 oktober 2016, kl AnIft~m(;:U;{tWL Karlsborgs...,... kommun s ""f""~ VÄSTRA Y GÖTALANDSREGIONEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL F olkhälsorådel Sammanlrädesdalum: Sida21 Paragraf nr 17-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, måndag 3 oktober 2016,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2014-04-15 1 Plats och tid Alleskolan 15 april 2014 klockan 09.00-12.20 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Svenson (M), SN Rezkar Mohamad (S), HSN

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet

Reglemente för folkhälsorådet Reglemente för folkhälsorådet Upprättat: 2014-05-14 Antaget av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-06-02, 69 Giltig från: 2015-01-01 Kontaktperson: André Enarsson Utöver vad som framkommer i reglemente

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8) Sida 1(8) Plats och tid Stadshuset, fredag 13 maj 2016, kl 8.30 11.45 Ledamöter Ledamöter Marianne Ahlborg (L), HSN Väster, 1 vice ordförande, ordförande vid mötet Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Reglemente. Folkhälsorådet. Mariestad. Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Reglemente. Folkhälsorådet. Mariestad. Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad Reglemente Folkhälsorådet Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2010-09-09 Datum: 2012-01-24 Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för folkhälsorådet Kommunstyrelsens beslut 128/10. 1 Syfte Folkhälsorådet

Läs mer

Kommunkontoret i Bengtsfors

Kommunkontoret i Bengtsfors 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00 ande Ledamöter Nils Andrée (S) Carl Kullgren (FP) Kenneth Carlsson (FP), HSN Ersättare Per Jonsson ( C ) Ulla

Läs mer

KFF Kansli 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingen förutom ordföranden.... Ann-Margret Ringnér.... Tommy Cedervall...

KFF Kansli 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingen förutom ordföranden.... Ann-Margret Ringnér.... Tommy Cedervall... Folkhälsorådet 2012-05-22 1(17) Plats och tid KFF Kansli 13.30-16.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP), ordförande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 26 augusti, 2012 kl. 14.00-16.30. Stefan Trönnhagen

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 26 augusti, 2012 kl. 14.00-16.30. Stefan Trönnhagen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 26 augusti, 2012 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (s) Kajsa Gladh (m) Sig-Britt

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-03-20 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB

Folkhälsorådet 2015-03-20 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB Folkhälsorådet 2015-03-20 1 Plats och tid Nästegårdsskolan Kvänum, 20 mars 2015, klockan 09.15-12.00 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S), (M),

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 1 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats: Bullarsalen Tid: måndag 17 mars 13.00-16.00 Justerare utses. Dagordningen godkännes. Ärenden 1. Föregående möte och protokoll 2. Ansökan om bidrag till friskvårdsaktivitet

Läs mer

Socialnämnden 2012.12.12 1

Socialnämnden 2012.12.12 1 Socialnämnden 2012.12.12 1 Plats och tid Sammanträdesrum Verandan, kommunhuset kl 13.30-14.30 Beslutande Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S) Håkan Karlsson (C) Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8) Sida 1(8) Plats och tid Stadshuset, fredag 2 december 2016, kl 8.30 11.30 Ledamöter Ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), HSN Väster, 1 vice ordförande Merjem

Läs mer

Folkhälsorådet (18) Sessionsalen, Stadshuset klockan

Folkhälsorådet (18) Sessionsalen, Stadshuset klockan Folkhälsorådet 2011-11-07 1 (18) Plats och tid Sessionsalen, Stadshuset klockan 8.00 12.00 Paragrafer 26-40 BESLUTANDE Ledamöter Namn Curt B Gustavsson, Ks, ordf. Astrid Bengtsson, Mbn Lennart Rehn, Tn

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Folkhälsorådet Irene Karlsson (C) BIN Dan Hovskär (KD) HSNÖ Peter Persson (S) MBN Agneta Edvardsson (M) SN Elof Jonsson (C) KS

Folkhälsorådet Irene Karlsson (C) BIN Dan Hovskär (KD) HSNÖ Peter Persson (S) MBN Agneta Edvardsson (M) SN Elof Jonsson (C) KS Folkhälsorådet 2017-02-09 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 9 februari 2017, klockan 08.30-11.30 Beslutande Irene Karlsson (C) BIN Dan Hovskär (KD) HSNÖ Peter Persson (S) MBN Agneta Edvardsson (M) SN Elof

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande Folkhälsorådet 2012-11-20 1(15) Plats och tid KFF Kansli konferens 13.30-16.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP),

Läs mer

Folkhälsorådet, Vingåkers kommun 1997 2002

Folkhälsorådet, Vingåkers kommun 1997 2002 Folkhälsorådet, Vingåkers kommun 1997 2002 Inledning Folkhälsorådet har funnits i kommunen sedan 1997. Initialt har Folkhälsorådet arbetat med inventering av folkhälsoarbete, sammanställt statistik och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 april 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 april 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 20 april kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 v ordförande Anna-Lisa Hellsing (L), Mölndals

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, torsdag 21 maj 2015, kl 8.30 11.30 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice

Läs mer

Datum Sara Gyllenberg, Folkhälsostrateg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum Sara Gyllenberg, Folkhälsostrateg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. :- 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00- Beslutande Ledamöter Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors kommun Kenneth Carlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Diarienummer KS/2019-0208 Tid och plats kl 13.00 17.00 Kommunfullmäktigesalen Beslutande Ledamöter Mattias Gustafsson (SD) Marie Edvinsson Kristiansen (M) Leif Andersson (S),

Läs mer

F 01 khälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, måndag 19 maj 2014, kl HB/~~~ -K$I1S~~~ ~~ ~A~

F 01 khälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, måndag 19 maj 2014, kl HB/~~~ -K$I1S~~~ ~~ ~A~ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL F 01 khälsorådet Sida 22 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, måndag 19 maj 2014, kl 08.30-11.45 Närvarande Förhindrade Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-08-24 1 (14) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-08-24, kl. 14.00 16.00 Beslutande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, kl. 13.15-16.00 Beslutande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Janeric Dahlin (L) Byggnads- och trafiknämnden Ewa

Läs mer

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2013-02-21 1

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2013-02-21 1 Folkhälsorådet 2013-02-21 1 Plats och tid Kommunhuset 21 februari 2013 kl. 08.30-12.15 ande ) Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Rezkar Mohamad (S), HSN Thore Svenson (M), SOC

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-09-14 1. Dan Hovskär (KD) HSN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB

Folkhälsorådet 2015-09-14 1. Dan Hovskär (KD) HSN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB Folkhälsorådet 2015-09-14 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 14 september 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Peter Persson Svenson (S) (M), MBN

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kaprifolgården, Henån, kl. 08.30 12.00 Beslutande Ledamöter Kerstin Gadde Lars Larsson Bertil Olsson Ulla Kedbäck Hans Pettersson Bengt Torstensson

Läs mer

Miljö och Byggnadsnämnden Miljö och Byggnadsförvaltningen

Miljö och Byggnadsnämnden Miljö och Byggnadsförvaltningen PROTOKOLL 2017-11-28 Närvarande:Louise Thunström ordf. Lennart Larson Agneta Andersson Roger Wallentin Birgitta Nilsson Sirene Johansson Lars Olrog Sara Eitrem Lisbeth Hansson Peo Johansson Gerd Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-02-17 Folkhälsorådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-02-17 Folkhälsorådet 1/3 Sessionssalen, 2015-02-17 kl 09:00-11.30 1-19 Beslutande Anna-Karin Skatt (S), Lennart Rehn (S), Bengt Karlsson (S), Christer Johansson (S), Per-Erik Thurén (S), Björn Bröne (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Mats Ove Svensson, kommunchef Christina Gustavsson, utbildningsförvaltningen Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen

Mats Ove Svensson, kommunchef Christina Gustavsson, utbildningsförvaltningen Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen 18-24 Plats och tid Tumlaren, Kungshamn, kl 13.00-15.00 Beslutande Britt Wall (s), KS, ordförande Susanne Aronsson (nsp), UN Eva Abrahamsson (m), M&BN Petra Sundblad (s), HSN Adjungerade Mats Ove Svensson,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum 2015-09-15 Ärende nr.2015-261.77 Verksamhetsplan 2016-2017 Lokalt folkhälsoarbete Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Innehållsförteckning Tibro kommuns folkhälsoarbete...

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 5 oktober 2012, kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 5 oktober 2012, kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 34 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 5 oktober 2012, kl 08.30-12.00 Beslutande Övriga deltagande Förhindrade Anna Danielsbacka (M) Peggy Johansson

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum ~ Karlsborgs cuue kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Komrnunhuset, Karlsborg, fredag 18 februari 2011, kl 09.00-12.00 Beslutande Anna Danielsbacka Peggy Johansson Stig Carlsson Lars Åke

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-02-12 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Marie Pehrsson (M), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Marie Pehrsson ANSLAG/BEVIS

Folkhälsorådet 2015-02-12 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Marie Pehrsson (M), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Marie Pehrsson ANSLAG/BEVIS Folkhälsorådet 2015-02-12 1 Plats och tid Kommunhuset i Vara, 12 februari 2015, klockan 08.30-12.00 ande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Marie Pehrsson (M), KS Thore Agneta Svenson Edvardsson (M),

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2007-12-13 1

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2007-12-13 1 Vård- och omsorgsnämnden 2007-12-13 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2007-12-13 kl 08.00-12.00 Beslutande Anne Sörqvist (c) ordf Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Terttu Martinsson (c)

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2010-04-20 12 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 13.00 15.00 Beslutande Ida Brinning-Klasson, vice ordf. (fp) Henrik Jansson, ks ordf. (m) Kent Oskarsson, ks vice ordf. (s) Agneta Grunditz (m) Övriga närvarande

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande Folkhälsorådet 2014-11-18 1(13) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Tommy Cedervall (FP) ordförande Ingrid Fredriksson (M) 1:e vice ordförande Charlotte

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2009-06-02 16 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 13.00 16.00 Beslutande Ida Brinning-Klasson, ordf. (fp) Henrik Jansson (m) 18-24 Kent Oskarsson (s) Jan-Olof Larsson, ks ou (m) Övriga närvarande Paula Bergman,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ- och Folkhälsorådet 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret Måndag 18 oktober 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s) Dick Lindkvist

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD Verksamhetsplan 2012 GULLSPÅNGS KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FOLKHÄLSA... 3 FOLKHÄLSOARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN... 3 FOLKHÄLSORÅDET... 5 FOLKHÄLSORÅDETS UPPGIFT...

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Strået kl. 13.00 15.30 Beslutande Övriga deltagare Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg

Läs mer

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.55 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren

Läs mer

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 1(9) Plats och tid ande Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2013-05-21 1(15) Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingrid Fredriksson

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2013-05-21 1(15) Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingrid Fredriksson Folkhälsorådet 2013-05-21 1(15) Plats och tid Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP), ordförande Ingrid Fredriksson (M) 1:e vice

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 av 8 Plats och tid Skurup, kl. 18.00 20.30 Beslutande Ordförande Maritha Johansson (S) Kristina Andersson (M) Ersättare Roland Hansson (S) Inger Steinbichler (KV) Liselott Hortevall (M) Eva Hallmer Lindahl

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2014-04-08 1(11) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Tommy Cedervall (fp) ordförande Hans- Bertil Sinclair (m) 1:e v ordförande. Börje Norén, Folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, Friskvårdskonsulent

Tommy Cedervall (fp) ordförande Hans- Bertil Sinclair (m) 1:e v ordförande. Börje Norén, Folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, Friskvårdskonsulent Folkhälsorådet 2009-04-29 1(13) Plats och tid Kultur- och fritidsförvaltningens kansli, kl 15.00-16.30 Beslutande Tommy Cedervall (fp) ordförande Hans- Bertil Sinclair (m) 1:e v ordförande Övriga deltagare

Läs mer