Trafikantinformationsstödsystem. Användarhandledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikantinformationsstödsystem. Användarhandledning"

Transkript

1 Trafikantinformationsstödsystem Användarhandledning

2 2 Innehållsförteckning Användarhandledning...1 Innehållsförteckning...2 Allmänt...3 Start av Triss...3 Avsluta Triss...3 Inloggning...4 TrissBaren...5 Positioneringskarta...6 Positionering på Location Code...8 Positionering på Vägnätet...9 Guider...13 Arbetsuppgifter...14 Väglagsguide...16 Vägarbetsguide...18 Olycksguide...19 SOS-guide...20 Hinderguide...20 Övriga guider...21 Kamera album...35 Objektutforskare...24 Rapportguide...26 Guide för telefonsamtal Outlook koppling...29 Konfigurering K...30 Bevakning B...31 Arkivering A...32 Arbetsuppgifter:...33 Guide för distributionslistor...34 Guide för Underhåll av Kunder och Orsaker...34 Kameraguide...36 VViS-Guiden...37 Urloggning...38 Stänga av Triss Byte av datakälla Sökvillkor...40 Objektlista...41 Versionslista...41 Filtreringsfunktion...41 Exportfunktioner...42

3 3 TRISS Trafikantinformationsstödsystem Allmänt Triss är ett system för insamling, förädling, kvalitetssäkring, presentation och förmedling av data för vägtrafikledning. Data till Triss kommer från olika källor, till exempel SOS-Alarm, polisen, allmänheten, tekniska system etc. Informationen från Triss levereras via olika utkanaler, till exempel , fax, internet och RDS/TMC. RDS/TMC (Radio Data System/Traffic Message Channel) kräver att händelserna positioneras på Location Code punkter och att meddelandet kodas enligt AlertC, vilket görs i TRISS Start av Triss Triss-ikonen hittas i gruppen Triss. Systemet startas genom att dubbelklicka på ikonen, varvid inloggningsguiden startas och visas. Välj användarnamn och region för inloggning, varvid systemet startar med rätt karta, användare, kunder, sändlistor för osv. Avsluta Triss Triss avslutas genom att klicka med höger musknapp på Triss-symbolen i Trissbaren. Välj Avsluta i menyn.

4 4 Inloggning Innan man kan börja arbeta med Triss måste operatören logga in i Triss. Inloggningsguiden startas upp automatiskt när man dubbelklickat på Triss-ikonen. Om man loggar ut, utan stänga ner Triss lägger sig inloggningsguiden framför de guider som är startade och kräver ny inloggning före fortsatt arbete. För att logga in väljs en region i listan och en operatör i listan. Mata i lösenord. Om man ska arbeta med samma region som man sitter på, behöver man inte välja Region att arbeta med (detta sker automatiskt) utan klickar bara på Logga in. Ska man däremot arbeta med en annan region än den man sitter på väljs denna i listan Region att arbeta med. Exempel: Operatören sitter på region Mitt och ska arbeta med region Mälardalen. Första start av TRISS kommer att ta lite längre tid än att köra TRISS i normal drift. Detta beror på att stora mängder data (t.ex. kartdata) läses in till minnet. Vid fortsatt drift ligger dessa data i minnet och behöver normalt inte förändras.

5 5 TrissBaren Används för att starta guiderna och kartorna i Triss. Klicka på respektive knapp för att starta aktuell funktion Beskrivning av knapp nr: 1: Loggar ut aktuell operatör ur Triss 2: Arbetsuppgifter, med t.ex. meddelanden från SOS 3: Objektutforskaren. Textmässig sökning, filtrering och presentation av alla objekt i TRISS 4: Guide för att rapportera olycka 5: Guide för att rapportera väglag 6: Guide för att rapportera vägarbete 7: Guide för att rapportera hinder 8: Knapp med ett antal underliggande guider Här finns ett antal special guider, t.ex. Kameraalbum. 9: Startar positioneringskartan 10: Startar visningskartan 11: Guide för att skapa och sända rapporter. 12: In- och utgående telefonsamtal. 13: Administrativa guider: T.ex:. Redigera distributionslista, Underhåll för arbetsuppgifter. 14: Hjälp.

6 6 Positioneringskarta Knappar / Verktyg Starta positioneringskartan genom att klicka på knappen med en grön Sverigekarta och en röd pil på i Triss baren. Positionering av de olika objekten (vägarbeten, olyckor, väglag, osv.), kan göras antingen med hjälp av location code, väglagssträckor eller direkt på vägnätet. Vilken typ av positionering som används väljs med hjälp av flikarna längst ned i guiden. De sträckor som valts listas i den ruta som finns nedtill i fönstret för positioneringskartan. Verktygsfältet i Positioneringskartan (Siffrorna under verktygsfältet används som referens i texten nedan) Radera Markera länk LocCode Län/väg Sök Övers- Panorera Zoom Zoom Zoom karta inåt hem utåt Markerade Väglags- Vägnr Zoom Zoom i Länkar sträckor valt objekt rektangel Assisterande verktyg Vägnummer Använd knappen för vägnummer (10) för att slå på resp. slå av visning av vägnummer i kartan. Översiktskarta Översiktskartan (i övre vänstra hörnet av kartfönstret) visar mer översiktligt var det aktuella inzoomade området är beläget Denna karta kan slås på/av med knappen (11) i verktygsfältet. Riketskoordinater RT90 (ligger under meny Visa) Ett koordinatsystem (xy-koordinater) Longitud och latitud (ligger under meny Visa ) Ett koordinatsystem (long/lat) Län/väg (Söka på vägnummer) 1. Välj knappen Län Väg 2. Markera, med musen, vilket län som är aktuellt. Länets vägar visas i nästa lista. 3. Rulla fram aktuellt vägnummer med hjälp av rullisten. 4. Markera vägnumret med musen. Vägen visas i kartan. Eller 1. Aktivera vägnummerfältet (klicka med musen) och knappa in aktuellt vägnummer ( Om tangenttryckningarna är tillräckligt snabba, letas vägnumret fram. Om man gör en liten paus, betraktas det som om man börjat om på nytt nummer.) 2. Tryck Retur för att visa vägen i kartan.

7 7 Sökning. För att söka efter en viss ort kan man använda sig av verktygen Kikaren (knapp 9) i verktygsfältet: 1. Välj ev. kategori. Alla gör att sökningen sker bland alla namn som finns i systemet. 2. Knappa in namnet i fältet Namn. 3. Klicka på Sök i text. 4. Resultatet av sökningen visas i rutan. Markera aktuellt namn och klicka på knappen Zooma till 5. De namn som är markerade visas nu i kartan, som även zoomas in till dessa orter. Eller: 1. Zooma in kartan på det område som är intressant. 2. Klicka på Sök i karta Alla ortsnamn i fönstret skrivs ut. (upp till det max-antal som är angivet i guiden), i små flaggor, i kartan.

8 8 Positionering på Location Code Location Code är en namnsättning av ett antal förutbestämda punkter, sträckor och hela vägar. Dessutom finns ett antal punkter som inte är vägnätsanknutna, ex.vis kommunala vägar. (Detta sätt att lokalisera händelser gör det enkelt och snabbt att gå ut med information till olika intressenter, t.ex. via RDS/TMC, med en namnsättning av platser som är väl genomtänkt. Vidare finns internationella åtaganden för användande av Location Code). Under menyn redigera finns följande verktyg: 1. Ett verktyg, för att markera och välja aktuell location code. 2. Ett verktyg för att söka location codes inom den rektangel man kan rita upp med verktyget Under meny visa finns verktyg för att släcka location code-punkter i kartan 1. Vid positionering med location code väljer man att markera på vägnätet med knapp 3 markera fint, man drar därefter på vägen den positionering som är aktuell och väljer sedan in den med knappen Välj. Positioneringskartan förslår då lämplig första loc.codei fältet för Plats eller Vid, vill du ha en utbredning, klicka på pilarna till höger eller vänster i fältet för Location Code punktens namn, för att flytta sig till nästa punkt längs vägen. 2. När rätt loc.code visas i loc.code fälten och man har valt en eller bägge riktningar trycker man på Platskod OK Visa/Välja i kartan 1. Visa aktuella Location codes genom rita upp rektangel på kartan. Alla location codade objekt visas. Punkter efter vägen visas som rödfärgade kvadrater i kartan. Även location coder som inte är vägnätsanknytna visas i kartan. 2. Byt verktyg till Pilen. 3. Peka på aktuell punkt. Enkelklick visar punktens namn i klartext i fältet på guiden. Dubbelklick väljer punkten för positioneringen. 4. När första punkten är vald, visas enbart de punkter som ligger efter samma väg (om punkten är en vägpunkt) 5. För att få utbredning, klicka på nästa punkt. Om ingen utbredning önskas, dubbelklicka på samma punkt igen. 6. Alternativt kan man klicka med höger musknapp i rutan för Utbredning för att få en lista med punkter från vilken man kan välja utbredningspunkt. 7. Genom att klicka på pilarna till höger eller vänster om Location Code punktens namn kan man flytta sig till nästa punkt längs vägen. Textmässig visning 1. Visa aktuella Location coder genom att högerklicka i fältet för Plats, Vid eller Utbredning i Location Codefliken. Välj typ av punkt att visa, eller använd Sök -funktionen Ju mer precis valet kan göras, ju snabbare går utsökningen. 2. Markera aktuell punkt, genom att peka och klicka med musen. 3. Fortsätt söka genom att klicka med höger musknapp i aktuellt alt. 4. Markera vald kod, genom att peka och klicka med musen.

9 9 Positionering på Vägnätet Positionering i kartan 1. Välj först vilket av de tre pekverktygen som ska användas. Med det fina verktyget, kan man markera del av länk, med det grova verktyget markerar man alla hela länkar inom ett inpekat område. Dessutom finns ett verktyg för markering av knutpunkt..11. Fina verktyget, knapp 3: (Markerar del av länk/väg) Peka med markören på den punkt där sträckan ska börja och dra längs vägen. Släpp upp musknappen på den punkt där sträckan ska sluta. Man kan markera flera länkar och vägar i samma drag..12. Knutpunkt, knapp 2: Dra längs vägen, en kort sträcka, i närheten av aktuell knutpunkt. Verktyget markerar automatiskt den knutpunkt som ligger närmast..13. Grova verktyget, knapp 4: (Markerar helt område) Peka på övre vänstra hörnet på det område på kartan som ska markeras, dra till nedre högra hörnet. Alla länkar som berörs av området markeras. 2. Markerade länkar färgas lila. 3. Välj dessa länkar (för att använda för registrering av händelser) med knappen Välj 4. När länkarna är valda, visas sammanlagda längden av alla valda länkar. Om denna längd är större än 10 km visas en infoskylt.. Detta är enbart information. 5. Om det finns Location Code på dessa länkar visar kartan Location Code-punkter efter vägen. Om behovet finns (operatören så önskar) kan vägnätspositioneringen kompletteras med Location Code-punkter. Denna komplettering krävs för att ett meddelande ska kunna gå ut via RDS/TMC. 6. Radera alla markeringar med knapp 1. Förfinad positionering För de länkar och länkdelar som markeras i kartan kan man få information om i detalj. T.ex. länkidentitet och sektioner. Detta görs genom att när aktuell länk är markerad, klicka på knappen 8. Då öppnas ett nytt fönster med aktuell länkinformation. I detta fönster kan man markera en länk och ta bort eller ändra informationen för att sedan spara med ny information. (T.ex. ändra startsektion från 2296m till 0m). När länken är vald (dvs. finns i valdafönstret längst ned i kartan) kan den inte redigeras längre. I detta läge måste man först ta bort länken från valda och därefter markera den på nytt för att kunna regigera den.

10 10 Väglagssträckor. (Enklast väljs väglagssträckor direkt i väglagsguiden) Öppna fönstret Väglagssträckor genom att klicka på knappen 8 i verktygsfältet. Välj län eller väg eller väglagssträcka/sträckor Valda sträckor visas i kartan genom att klicka på knappen Visa i Kartan Flera val kan göras samtidigt genom att hålla ned CTRL -tangenten samtidigt som klickningen. En hel grupp kan väljas genom att hålla ned SHIFT -tangenten och klicka på första valet och sedan (forfarande med SHIFT -tangenten nedtryckt ) klicka på sista valet. Allt mellan dessa markeringar blir valt. Det är möjligt att välja hel region, eller helt län, eller helt driftområde, eller hel väg eller en eller flera väglagssträckor på en gång. 1. Välj om väglagssträckorna ska visas för hela regionen, länsvis eller driftområdesvis, genom att klicka på aktuell rubrik i fönstret. (Sträckorna visas med sina namn i resp. fönster) 2. Markera vilken/vilka vägar som är aktuella genom att klicka på vägnummer. Enkelklick visar vilka sträckor som finns på resp. väg, dubbelklick väljer alla sträckor på denna väg. 3. Välj vilken/vilka väglagssträckor som är aktuella genom att dubbelklicka på sträckan. Se vidare väglagsguiden

11 11 Visningskarta Öppna visnings kartan genom att klicka på knappen med en gul Sverigekarta och ett förstoringsglas på i Trissbaren. Valfritt antal kartor kan skapas och visas i kartfönstret, med max 4 st företeelser per kartfönster. Kartan innehåller ett stort antal tätortskartor vilka kommer fram vid lämplig zoomningsgrad. Dessutom finns cirka ortnamn som är sökbara. Blå o Gröna kartan Gröna/Blå kartan visas vid skala 1:10000 till 1: Snabbknapp i menyn för att slå av/på detaljerad karta, amt en knapp för bästa zoomläge. Bästa zoomläget kan konfigureras till olika skalor. Tar ca: 2 Gb hårddiskutrymme Verktygsfältet i Visningskartan Visa repektive objekt Åtgärd Gröna Vägnr Rutnät Slå av Förkl. VVHS kartan vägnät färg VVIS Översikts Tid Uppdat kartan tid Radera Sök Ordna Markera Zoom Panorera Centr Rapp Zoom Zoom Zoom fönster kartan i rutan inåt hem utåt Skapa ny karta Välj Arkiv i menyraden. Välj Ny karta. Namnge och välj företeelser att visa i kartan genom att klicka på respektive ikon.

12 12 Företeelsetyper Klicka på respektive knapp för att slå på aktuell företeelsetyp i kartan. (Klicka igen för att slå av ) Så snart någon region uppdaterar en företeelse replikeras detta till alla andra regioner. Detta innebär att kartan ritas om när någon gör en uppdatering. Hämta objekt från kartan Låt muspekaren vila ett ögonblick på en ikon på kartan och en kortinformation visas. Mera information om de objekt som visas i kartan, kan fås genom att klicka på de objektet. Välj först Fingret från verktygslådan. Peka med detta på det objekt som är intressant och klicka. Nu kommer en guide att startas och fyllas med den information som lagrats på objektet. Detta objekt kan nu ändras, tas bort eller lokaliseras på ett annat läge. För att ta bort objektet, klicka på knappen Tag Bort. För att ändra objektet, skriv in den nya informationen och klicka på knappen Spara. För att lokalisera om objektet, markera det nya läget på positioneringskartan, flytta över detta till guiden med Pilen och klicka på knappen Spara. Söka i visningskartan För att söka efter en viss ort kan man använda sig av verktyget Kikaren i verktygsfältet ( lika som i pos.kartan se utförligare beskrivning på sid 7 )

13 13 Guider Allmänt om guider Guider är ett centralt begrepp inom TRISS. Genom guider får användaren stöd i sitt arbete. De olika typerna av guider i TRISS är: Guider för inmatning av trafikinformation. Guider som stöder operatören Guider för administrativa uppgifter. Informationen som matas in med stöd av guiderna lagras sedan som objekt i databasen där man till varje objekt knyter ett antal olika termer beroende på vilket objekt som hanteras guiden. De termer som matas in via guiderna för respektive objekt kan vara: 1.Termer som måste anges 2. Tilläggsinformation som kan utelämnas. Guiderna kan bestå av en eller flera flikar. I dessa matas den information in som ska registreras. På den första fliken ligger all information som är nödvändig för att spara. När det aktuella objektet är sparat, syns det i kartan (och går ev. ut på RDS/TMC). Nu kan man fortsätta med att fylla på information i samma guide eller avsluta. Vid ett senare tillfälle kan man plocka upp detta aktuella objekt från visningskartan för att fylla på, eller ändra informationen. All fritext (kommentarer och beskrivningar som knappas in från tangentbordet) kan kopieras till ett annat fält eller en annan guide (klippa och klistra). Detta görs som vanligt i windows: Markera ett avsnitt med hjälp av musen. Tryck samtidigt på CTRL - och C -tangenten för att klippa (= spara det som är markerat). Flytta sedan muspekaren till det ställe där texten ska läggas in och tryck samtidigt på CTRL - och V -tangenten för att klistra. Använd alternativt höger musknapp. Alla guider kan startas från TrissBaren utom kameraguiden och VViS-guiden. De startas då tomma (Väglagsguiden fylls med aktuella data när sträcka väljs). En guide startas även då man klickar på ett objekt i visningskartan. Då startas rätt guide med aktuellt objekt ifyllt.

14 14 Arbetsuppgifter Arbetsuppgifter kan delas in i två grupper, Aktuellt och Arkiv. I Aktuellt visas Inkommande meddelanden från SOS-Alarm. Vägarbeten som är på väg att gå ut. Dessa signaleras samma dag de går ut. Registrerade olyckor som inte har en angiven stopptid. Dessa flaggas ut en gång per halvtimme. In- och utsamtal, registrerade för bevakning i Guide för telefonsamtal. Rutiner som utföres vid vissa tidpunkter. Dessa ska då först registreras i Ny arbetsuppgift Till Arkiv flyttar man det som inte längre är aktuellt. Objekt som ligger i Aktuella kan markeras och sedan trycker man på Arkiv-ikonen. Dessa blir då grå och flyttas efter en förutbestämd tid automatiskt över till Arkivet. På samma sätt kan man Sända eller Ta Bort ett objekt. Genom att dubbelklicka på ett objekt, startar man en guide och fyller den med aktuellt data. Motsvarande funktioner kan man nå genom att klicka med höger musknapp på aktuell rad. Om man dubbelklickar på en uppgift (rutin, samtal, ) fås en guide upp, med aktuella data ifyllda. Rutiner kontrolleras var femte minut, en timme i förväg. Exempel: Rutinen Skicka väglagsrapport är schemalagd till 15:16. Den kommer att signaleras i arbetsuppgifter klockan 14:15 Med höger musknapp på en arbetsuppgift kan denna skjutas upp en viss (valbar) tid, så att operatören blir påmind på nytt lite senare. Dessa arbetsuppgifter kan listas i förtid, genom att kryssa i rutan Lista även uppskjutna högst upp i arbetsuppgiftsguiden.

15 15 Skapa arbetsuppgift. För att skapa en ny arbetsuppgift klickar man på knappen Ny i arbetsuppgiftsguiden. Fyll i aktuella data och klicka på spara. En timme före utsatt tid kommer påminnelsen upp i arbetsuppgifter. Skapa arbetsuppgift återkommande. För att göra denna arbetsuppgift återkommande (en rutin) klicka på knappen Gör återkommande varvid guiden för Återkommande arbetsuppgift startas. Sök funktion Med Sök -funktionen kan sökning ske i Arkiv på Typ, Område, Orsak, Kund, Beskrivning, Fax- och Telefonnummer samt datum. Vid sökning på Beskrivning kan %-tecknet användas som wildcard. Exempel: Om man i beskrivningsfältet söker på %väg%, får man träff på såväl väglagsåtgärder som klagomål på halt väglag. Vid sökning på datum används t.ex. datumformatet: :00 (valda delar kan lämnas blanka. Andra format kan också användas. För att hitta allt under 1996 anges fr.o.m: 1996 och till: 1997) Alla sökvillkor kan kombineras valfritt. Markera, genom att klicka med musen och skriva in i inmatningsfälten, vad som ska ingå i respektive sökning.

16 16 Rapport funktion Genom att tryck på knappen rapport så kan man skapa en detaljerad rapport men endast på de rader som är markerade i guiden arbetsuppgifter. Om man prickar för det översta valet Detaljerad markerade rader. Om man prickar för alternativet Komprimerad hela urvalet så får man en rapport över hela listan men då finns bara en liten del av beskrivnings texten med. Det sista alternativet Detaljerad hela urvalet, om man väljer den typen av rapport så får man en rapport med hela beskrivning. Samtliga rapporter kan du sända med befintliga sänd listor som du redan har skapat. Excel funktion Med denna excelknapp överförs hela utsökningen automatiskt till ett excelark Väglagsguide

17 17 Du öppnar den genom att klicka på ikonen med vägmärket slirig körbana i Trissbaren. Väglag kan enbart lokaliseras på väglagssträckor. Välj de sträckor som ska få väglag, genom att markera dessa i comboboxarna högst upp i guiden. Hämta in de aktuella väglagen för de valda sträckorna genom att klicka på knappen Hämta väglag. Markera de sträckor som ska ha samma väglag, åtgärder osv. Markering görs genom att peka och klicka på den/de sträckor som hanteras. Flera markeringar kan göras samtidigt genom att hålla ned CTRL - tangenten samtidigt som klickningen. En hel grupp kan markeras genom att klicka på första valet och sedan trycka ned SHIFT - tangenten klicka på sista valet. Allt mellan dessa markeringar blir markerat. (Första väglagssträckan är markerad för omedelbar användning. Om flera sträckor ska väljas, med Shift - Klick, måste första sträckan markeras på nytt). Alla sträckor, som väljs, får de väglag som markeras. Två väglag kan markeras samtidigt. Dessutom kan varje väglag markeras som fläckvis, genom att klicka i kolumnen Fv. Om en åtgärd registreras kan man dessutom lägga på start och stopptid för åtgärden. Observera att det som inte ändras på en sträcka ligger kvar vid registreringen. Detta gäller även varningar! För att se hur hela registreringen kommer att se ut, måste man rulla med hjälp av rullisten. De sträckor som är ändrade, markeras med en bock i vänstra kanten på fönstret. Välj att spara enbart ändrade sträckor, eller alla som finns i fönstret Väglagsstatus. Uppdateringstid för väglagsstatusen Senast uppdateringstid för väglagsstatusen se per län

18 18 VVHS (Vinteväghållningssystem) Vissa regioner kommer att ha tillgång till ett system med direkt information från vinterväghållningsbilar. Denna information kan användas för att direkt uppdatera väglag och åtgärd i väglagsguiden. Klicka på VVHS-knappen i väglagsguiden. Då öppnas ett nytt fönster med aktuellt VVHS-data. Markera de väglagssträckor som är intressanta, klicka därefter på Uppdatera Väglag och/eller Uppdatera Åtgärd. Denna information kommer då att uppdatera de valda sträckorna i väglagsguiden varefter väglaget kan sparas i TRISS. Vägarbetsguide Du öppnar vägarbetsguiden genom att klicka på ikonen med vägmärket vägarbete i Trissbaren. Vägarbete skall positioneras på Location Code och/eller på vägnätet. Första fliken Flytta den valda positionen till guiden genom att klicka på pilen som finns till höger om fältet Plats. Ange ett BRA och informativt namn på vägarbetet. ( Tänk på informationsmottagaren) Ange typ av åtgärd. Starttid, varaktighet och/eller stopptid skall sättas. Påverkan, avser påverkan på trafiken. Används för att sortera ut vilka vägarbeten som ska sändas ut via RDS/TMC, visas i kartan eller skrivas ut i rapporter. Beskrivning, ger en möjlighet till en fyllvigare beskrivning av läget eller vägarbetet. Restriktioner. Hastighetsbegränsning och tyngd registreras genom att välja bland standardvärdena. Övriga restriktioner matas in från tangentbordet. När alla nödvändiga data är inmatade kan vägarbetet sparas. Klicka på Spara.

19 19 OBS! Ett vägarbete som är knutet till Location Code och har stor påverkan på trafiken, eller har restriktioner, eller innebär vägavstängning sänds automatiskt ut via RDS/TMC när det sparas. Andra fliken För att ange schema ange vilka datum som är aktuella. Därefter anges vilken tid som är aktuell för dessa datum. Klicka till slut på Lägg till för att få in tiderna i schemat. (Enbart de tider som finns i rutan under, registreras som schema). Flera dagar och/eller tider kan läggas till. Användes till att söka underlag för dag och natt-rapportena Tredje fliken Namn. Välj bland befattningar eller skriv in en egen. Skriv in namn och ev. telefonnummer. Klicka på Lägg till. (Enbart de namn som finns i rutan i nedre halvan av sidan, registreras på vägarbetet.) För att ändra ett befintligt namn, klicka med musen på befattning på aktuell rad. Gör de justeringar som behövs och klicka på Ändra. Om man klickar på Lägg Till i detta läge, skapas en ny post med det redigerade innehållet. Fjärde fliken Sammanställning. Här visas komprimerat de data som är inlagda på detta vägarbete. När vägarbetet är sparat kan man skapa och skicka en rapport på enbart detta vägarbete. När man klickar på Rapport -knappen startas en rapportguide, där endast specifikt vägarbete ingår i rapporten, om man önskar att namn på olika befattningshavare skall ingå, gå in på flik skapa och markera Inkludera namnuppgifter Vägarbetet måste sparas innan en rapport kan skapas. Olycksguide Du öppnar olycksguiden genom att klicka på knappen med en röd ikon med texten Olycka i Trissbaren Olycka skall i första hand lokaliseras på Location Code och/eller på vägnätet. Första fliken Flytta den valda positionen till guiden genom att klicka på pilen som finns till höger om fältet Plats. Ange typ av olycka och eventuella tillägg. Starttid, varaktighet och/eller stopptid kan sättas. Beskrivning, ger en möjlighet till en fylligare beskrivning av läget eller olyckan.

20 20 Restriktioner. Hastighetsbegränsning och tyngd registreras genom att välja bland standardvärdena. Övriga restriktioner matas in från tangentbordet. När alla nödvändiga data är inmatade kan olyckan sparas. Klicka på Spara. OBS! En olycka som är knuten till Location Code och har stor påverkan på trafiken, eller har restriktion, eller innebär vägavstängning sänds automatiskt ut via RDS/TMC, när den sparas. Andra fliken Sammanställning. Här visas komprimerat de data som är inlagda på denna olycka. När olyckan är sparad kan man skapa och skicka en rapport på enbart denna olycka. När man klickar på Rapport -knappen startas en rapportguide. Olyckan måste sparas innan en rapport kan skapas. SOS-guide När ett meddelande kommer från SOS-Alarm visas detta som ett larm i Arbetsuppgifter, under Aktuellt. Samtidigt ges en ljudsignal i högtalaren. (Detta förutsätter att arbetsstationen är utrustad med ljudkort). Genom att klicka på ikonen längst till vänster på raden i arbetsuppgifter, startas en guide som innehåller all information som kommer från SOS-Alarm. Operatören måste nu, från den information som finns i SOSguiden, dra en slutsats om vad som inträffat och var det har inträffat, välj meddelandetyp och tryck på knappen Skapa meddelande. Om meddelandet är sådant att det ska in i Triss, ska operatören starta passande guide (ex.vis olycksguiden), positionera händelsen, beskriva den och lagra den. Om händelsen är så allvarlig att den bör gå ut via RDS/TMC måste operatören positionera den på en Location Code samt ange att påverkan är stor. Om dessa två villkor är uppfyllda, går meddelandet automatiskt ut på RDS/TMC. I Triss finns nu två objekt som hör ihop, handlar om samma händelse. Dels ett SOS-meddelande och dels ett vanligt Trissobjekt (t.ex. en olycka). För att visa att dessa hör ihop och för att kunna se vilken olycka som kommer från ett speciellt SOS-meddelande kopplas olyckan till SOS-meddelandet automatiskt. Detta görs automatiskt när man trycker sparaknappen ex.vis olycksguiden. Kopplingen visas genom att en genväg till olycksguiden läggs i SOS-guiden. Genom att klicka på denna genväg startas guiden för aktuell olycka. SOS skickar nu med en s.k. områdeskod på vissa län, som visar automatiskt i Pos.kartan inom vilket område platsen ligger när man skall skapa ett meddelande. Hinderguide Hinder kan lokaliseras på Location Code eller på vägnätet. Öppna hinderguiden genom att klicka på knappen med vägmärket annan fara i Trissbaren. Första fliken Flytta den valda positioneringen till guiden genom att klicka på pilen som finns till vänster om fältet plats. Ange typ av hinder och eventuella tillägg. Varaktighet kan sättas. Beskrivning, ger en möjlighet till en fylligare beskrivning av läget eller hindret. Restriktioner. Hastighetsbegränsning och tyngd registreras genom att välja bland standardvärdena. Övriga restriktioner matas in från tangentbordet. När alla nödvändiga data är inmatade kan hindret sparas. Klicka på Spara. Andra fliken För att ange schema ange vilka datum som är aktuella. Därefter anges vilken tid som är aktuell för dessa datum. Klicka till slut på Lägg till för att få in tiderna i schemat. (Enbart de tider som finns i rutan under, registreras som schema). Flera dagar och/eller tider kan läggas till. Tredje fliken Sammanställning. Här visas komprimerat de data som är inlagda på detta hinder. När hindret är sparat kan man skapa och skicka en rapport på enbart detta hinder. När man klickar på Rapport -knappen startas en rapportguide. Hindret måste sparas innan en rapport kan skapas.

21 21 Övriga guider Under Informationsknappen på trissbaren finns ytterligare ett antal guider för andra typer av händelser. Funktionen hos dessa är analogt med ovan beskrivna guider.

22 22 Användarhandledning för TFR i TRISS Registrering av ny tjälnedsättning: För att registrera en ny tjälnedsättning så starta Gajden genom att trycka på i-symbolen. Du får då upp en gajd som ser ut som på bild 1. Positionerna tjälskadan på vanligt vis i positioneringskartan (bild 2). För att kunna positionera mer exakt kan verktyget för att visa detaljerad länkinformation användas. Där kan du på metern när skriva in start och slut punkt på en länk. Bild 2 Bild 1 När positioneringen är gjord så fyll i gajden på vanligt sätt. Observera att de enda restriktioner som går att föra över till TFR systemet på VAX är : Hastighet, bruttovikt, Breddrestriktion och väg avstängd Efter att allt är ifyllt så tryck på knappen Lägg till. Bild 3 Tjälnedsättnings objektet läggs då upp i en kö (bild 3). Om du vill kan du skapa flera tjälnedsättningar och lägga till i listan innan de skickas över till VAX systemet. När alla tjälnedsättningar lagts till i kö-gajden så tryck på Spara för att spara tjälnedsättningarna i VAX och TRISS. Om du inte loggat in tidigare så ber systemet dig att logga in. En dialog kommer upp där du får fylla i ditt användarnamn och lösenord på VAX systemet (bild 4). Bild 4 När kommunikationen med VAX systemet startar så visas en status ruta där det går att se vad systemet gör (bild 5). Under tiden då dialogen visas går det inta att använda gajden som innehåller kön med tjälnedsättningar. När kommunikationen är klar så visas det i listan hur det gick. Om det var någon som inte gick bra så visas det med ett rött utropstecken samt en feltext. Oftast så går det bra om man försöker att spara en gång till. Bild 5

23 Registrering med hjälp av gammal tjälnedsättning: För att registrera en väg som har varit tjälnedsatt under året eller året före så kan man ta upp den från objektutforskaren, kopiera det befintliga objektet och ändra det som man vill ha det. Efter att allt är ifyllt så tryck på knappen Lägg till. Sedan följer man instruktionerna ovan. 23

24 24 Objektutforskare Öppnas genom att klicka på knappen med Triss loggan och förstoringsglaset i Trissbaren. Denna guide används för att kunna lista alla objekt i systemet. Dessa kan sorteras och filtreras på en rad olika sätt. Filtreras innebär att operatören bestämmer vad som ska sökas efter i databasen (ex.vis kan man visa alla vägarbeten på Rv 60 i region VM.) När Objektutforskaren startas saknar den innehåll. Operatören måste ange vad som ska visas. Detta kan väljas på två olika sätt. Antingen genom att klicka på någon av snabbknapparna i vänstra kanten av guiden, eller genom att själv skapa ett filter som anger vad som ska visas. Snabbknapparna Snabbknapparna innehåller färdiga filter vilka aktiveras vid en klickning.

25 25 Skapa egna filter Egna filter skapas genom att välja och kombinera de alternativ som finns. Ett eget filter kan antingen köras direkt eller sparas och då användas senare som en egendefinierad snabbknapp. För att skapa eller köra ett filter så kan man antingen gå in under menyn filter längst upp till vänster i utforskaren och välja nytt filter eller klicka på första knappen till höger om vy fältet. När filtret har körts kan objekten i guiden hanteras på ett antal olika sätt: Dubbelklicka på någon av raderna i kolumnerna för att starta aktuell guide. Alternativt kan man klicka med höger musknapp på raden för att få en meny med tillgängliga kommandon. Med denna högerknappsmeny kan man Öppna objektet, Ta bort objektet, Visa aktuellt filter och Skriva ut. Skriv ut-menyn startar en guide där man kan välja om man ska skriva ut allt i utforskaren eller enbart det som är markerat. Även de filter som visas i vänstra kanten på utforskaren har på samma sätt högerknappsmenyer. De kolumner som visas bestäms av vilket objekt som valts. Dessa kolumner kan placeras i godtycklig ordning. Tag tag med musen i huvudet på kolumnen och dra den till den nya positionen. Objekten kan sorteras i stigande eller fallande ordning. Klicka på respektive kolumnhuvud för att sortera om. Sortering på flera kolumner kan också göras genom att markera alla kolumner (CTRL-klick) som ska ingå i sorteringen och därefter klicka på respektive knapp för stigande eller fallande ordning. Den kolumn som står längst till vänster är första sorteringsbegreppet.

26 26 Rapportguide Öppnas genom att klicka på knappen med en skrivare på i Trissbaren Rapportguiden börjar med en sammanställning av alla rapporttyper. Öppna den typ som är aktuell genom att dubbelklicka på namnet. Välj rapport genom att dubbelklicka. (Enkelklick markerar rapportnamnet och visar en utförligare beskrivning av vad rapporten innehåller) Vid dubbelklickning på ett rapportnamn öppnas en ny guide som är anpassad för respektive rapport, där en stor del av informationen i rapporten skapas automatiskt. Följande rapporter finns: Väglagsrapport. Kompakt väglagsrapport (alla sammanhängande sträckor längs samma väg, med samma väglag presenteras som en sträcka) Vägarbetsrapport, med och utan namnuppgifter (på arbetsledare o.a.) Rapport över rastplatser. Meddelande (helt fri text). Sändning av rapporter En rapport som sänds direkt från Triss, går antingen som eller som fax. Rapporter via fax kommer att gå som ett e- mail till en mass-fax distributör, antingen Vägverkets egen eller till Tele Talk. Här kommer rapporten att konverteras till ett fax som skickas till alla mottagare som finns på sändlistan. Om något fax inte kommer fram på första försöket, kommer ett antal försök att göras med en viss tids mellanrum. När alla fax är sända, alternativt alla omsändningsförsök är gjorda, sänds en trafikrapport tillbaks till avsändande TIC via . Denna rapport innehåller information om vilka fax som gått fram, hur många omsändningsförsök som gjorts, vilka som har misslyckats och av vilken anledning. Trafikrapporten kommer som ett till den specifika TIC- adressen. Väglagsrapport. Välj vilka mottagare (sändlistor) som ska få denna rapport. Markera aktuella och klicka på Lägg till eller dubbelklicka på aktuell sändlista. Enstaka mottagare som inte finns med i sändlista kan matas in antingen som adress eller faxnummer. Fortsätt till fliken Län/vägar. Välj vilka län som ska vara med på rapporten genom att markera aktuella och klicka på Lägg till eller dubbelklicka. Kryssa i vilka vägkategorier som ska vara med. Man kan också inkludera de vägarbeten som finns på de vägar som väglag presenteras på. Fortsätt till fliken VViS. Välj om VViS- värden skall med i rapporten, samt vilka VViS- stolpar som skall vara med. Fortsätt till fliken Kommentar. Tryck på knappen väglagsstatus för att infoga denna i rapporten, fyll sedan på med fri text om man så vill. Hela kommentaren kommer att läggas in före aktuellt väglag. Fortsätt till fliken Sidan 2. Sidan två är ytterligare en sida med möjlighet till fritt utformad text. Om detta fält för fritext lämnas tomt, skapas inte sida 2. Men alla VViS- värden läggs till i slutet på rapporten. Fortsätt till fliken Skapa. Kryssa för om det ska vara en Periodisk rapport (då kommer rutinguiden att startas) eller En rapport vilket bara skapar denna rapport vid detta tillfälle. Klicka på Granska för att se hur rapporten ser ut. Rapporten skapas och visas i ett fönster på skärmen. I detta granskaläge kan rapporten skrivas ut genom att klicka på skrivarsymbolen. Eller klicka på Skriv ut för att få den utskriven på printern. Eller klicka på Sänd, som skickar rapporten enligt de valda sändlistorna.

27 27 Vägarbetsrapport. Välj vilka mottagare (sändlistor) som ska få denna rapport. Markera aktuella och klicka på Lägg till eller dubbelklicka på aktuell sändlista. Enstaka mottagare som inte finns med i sändlista kan matas in antingen som adress eller faxnummer. Fortsätt till fliken Län/vägar. Välj vilka län som ska vara med på rapporten genom att markera aktuella och klicka på Lägg till eller dubbelklicka. Kryssa i vilka vägkategorier som ska vara med. Man kan också skapa en rapport från markerat område i kartan, rapportruta, genom att kryssa i Använd område från karta. Endast vägarbeten. Fortsätt till fliken Parameter Klicka för vilka vägarbeten som skall vara med i rapporten, och vilka tidsinterval. Fortsätt till fliken Skapa. Klicka på Granska för att se hur rapporten ser ut. Rapporten skapas och visas i ett fönster på skärmen. I detta granskaläge kan rapporten skrivas ut genom att klicka på skrivarsymbolen. Eller klicka på Skriv ut för att få den utskriven på printern. Eller klicka på Sänd, som skickar rapporten enligt de valda sändlistorna. Meddelande Välj vilka mottagare (sändlistor) som ska få denna rapport. Markera aktuella och klicka på Lägg till eller dubbelklicka på aktuell sändlista.. Enstaka mottagare som inte finns med i sändlista kan matas in antingen som adress eller faxnummer. Fortsätt till fliken Meddelande. Skriv in den text som önskas skicka till mottagarna. Välj bland de 10 st. sparade meddelande eller skriv in en temporär kommentar. Klicka på Granska för att se hur rapporten ser ut. Rapporten skapas och visas i ett fönster på skärmen. Eller klicka på Skriv ut för att få den utskriven på printern. Eller klicka på Slutför, som skickar rapporten enligt de valda sändlistorna.

28 28. Guide för telefonsamtal. Denna guide kan med fördel alltid ligga uppe. Vid nytt telefonsamtal:. Markera typ av samtal. In- eller ut-samtal, eller använda snabbknapparna Skriv in första tecknen i namnet på företaget(kunden) så kommer det automatiskt upp förslag direkt från kundregistret. Om kunden inte finns i registret, kan man skriva in fritext i fältet för kundkontakt. Skriv in första tecknen på orsak så får man förslag till orsak, eller klicka på knappen till höger om fätet för orsak så öppnar man guiden med alla orsaker. Skriv in eventuell beskrivning, eller bläddra bland tidigare beskrivningar genom att klicka på knapparna föregående, senaste, nästa, under beskrivningsfältet. Spara, antingen med Bevaka eller med Arkivera. För varje ärende (samtal) skapas en ny flik om man inte har bevakat, arkiverat eller klickat avbryt ärendet. Flikarna namnsätts från kundkontaktfältet..man kan ha upp till 5 ärenden (flikar) på gång samtidigt. Snabbknappar Det finns en knapp för vägarbete och väglag med förifyllda kunder, orsaker och beskrivningar. När man klickar på en sådan knapp fylls hela guiden med data och allt kan arkiveras eller bevakas med en knapptryckning till. Om man väljer att inte spara finns allt data kvar och kan redigeras före bevakning eller arkivering. Om man önskar kan man också komplettera i beskrivningsfältet. Det finns knapp till höger om epostfältet som startar outlook epost automaiskt och tar med sej epostadressen från Triss..

29 29 Outlook koppling Man kan logga inkommande och utgående i Triss. Ett jämnställs med ett samtal. Inga sparas i Triss utan de ligger kvar i Exchange. Det som sparas i Triss är en arbetsuppgift som kan peka ut meddelandet som ligger i Outlook/Exchange. Om Outlook kopplingen skall fungera bra bör den gemensamma mail lådan för TICen vara upplagd på maskinen. Detta kan konfigureras av resp. regions DAU. När man installerar Triss installeras automatiskt följande extra knappar i Outlook.

30 30 Konfigurering K Om man trycker på K knappen så kommer man till ett formulär där man kan konfigurera inställningar. Informationstjänst: Det är viktigt att man jobbar mot rätt Exchange konto. Det skall vara det gemensamma kontot som finns för respektive TIC. Det skall inte vara den personliga kontot. Om detta är första gången som man kör så välj den gemensamma informationstjänsten och tryck aktivera. Då skapas en Triss map med två mappar, skickade och mottagna. Det är i dessa mappar som Triss/outlook kommer att spara de som sparas som en arbetsuppgift i Triss. Kunder: Med denna funktion kan man hämta ner de kunder som regionen har sparade i Triss. De läggs då till i kontakter i Outlook. Endast vissa fält är ifyllda. Observera att man enbart kan hämta ner kunder. Om man lägger till en kund i Triss så måste man trycka på Hämta kunder igen. Ändrar man något i Outlook på de kunder som man har hämtat ifrån Triss och sedan Hämta kunder igen så går ändringarna förlorade. K knappen är endast synlig i standard vyn. Ej synlig om man öppnar ett eller skickar ett nytt .

31 31 Bevakning B Om man trycker på B så lägger man et under bevakning i Triss. Då skapas en arbetsuppgift som man kan se arbetsuppgifter. Om man väljer Bevaking B vid ett inkomande så sparas en arbetsuppgift i Triss och et flyttas till Triss/inkommande. Om man väljer Bevakning B vid ett utgående så skickas et automatiskt och en kopia på det utgående et sparas under Triss/skickade. Dessutom så skapas en arbetsuppgift under bevakning i Triss. Det kan t.ex. se ut så här vid mottagning av ett .

32 32 Arkivering A Om man trycker på A så arkiverar man direkt arbetsuppgiften i Triss. Då skapas en arbetsuppgift som man kan se i arkivet i arbetsuppgifter. Om man väljer Bevaking A vid ett inkomande så arkiveras en arbetsuppgift i Triss och et flyttas till Triss/inkommande. Om man väljer Bevakning A vid ett utgående så skickas et automatiskt och en kopia på det utgående et sparas under Triss/skickade. Dessutom så arkiveras en arbetsuppgift i Triss. Trycker man Skicka i Outlook skickas et men det sparas ingen arbetsuppgift i Triss. Det kan t.ex. se ut så här vid skickning av ett .

33 33 Arbetsuppgifter: När man trycker bevakning eller arkivering i Outlook så sparas en arbetsuppgift i Triss. Den arbetsuppgiften kan, som alla arbetsuppgifter i triss, ses i arbetsuppgifts guiden. Röd ikon markera att det är ett skickat . Blå ikon markerar att det är ett inkommande . Om man dubbelklickar på ett i arbetsuppgiften skall et öppnas via Outlook. Därifrån kan man t.ex. hela et eller svara på et. Högerklickar man på ett och väljer öppna arbetsuppgift kommer man in i samtals guiden. Där skall, om kunden finns inlagd, rätt kund läsas upp. Då kan man t.ex. välja att ringa upp kunden.

34 34 Guide för distributionslistor En distributionslista (sändlista) används för att adressera rapporter, som sänds via fax eller , direkt från Triss. En sändlista är en lista av mottagare av rapporten. För att skapa en sändlista måste man först ha en eller flera mottagare. Dessa läggs också upp med hjälp av denna guide. 1. Skapa mottagare: Välj fliken Mottagare. Klicka på knappen Ny. Mata in Namn på mottagaren och om så önskas organisation och telefonnummer. Såväl faxnummer som adress kan anges för mottagaren även om bara den ena sändningstypen ska användas. Markera genom att kryssa i rutan om fax och/eller ska användas. Klicka på knappen Spara. Redigera mottagare: Markera med musen, den mottagare som ska ändras. Ändra de detaljer som är aktuella. Klicka på knappen Spara. Tag bort mottagare: Markera med musen, den mottagare som ska tas bort. Klicka på knappen Tag bort. Klicka på knappen Spara. 2. Skapa sändlista Välj fliken Sändningslista. Klicka på knappen Ny. Mata in lämpligt namn på listan och en beskrivning av listan. Flytta sedan från listan med samtliga mottagare, till listan med Mottagare i sändlistan, de som ska ingå i just denna sändningslista. Flyttningen sker med musen: Dubbelklicka på aktuella namn eller markera (på windowsvis) alla som ska flyttas och klicka därefter på knappen Lägg till. Klicka till slut på knappen Spara. Redigera sändningslista: Markera med musen, den lista som ska ändras. Lägg till eller tag bort mottagare. Klicka på knappen Spara. Tag bort sändningslista: Markera med musen, den lista som ska tas bort. Klicka på knappen Tag bort. Guide för Underhåll av Kunder och Orsaker Denna guide finns också under Verktygslådan i Trissbaren och heter då Underhåll av telefonguide. Den används för att registrera nya kunder/kundgrupper, orsaker/orsak -grupper osv. som kommer att kunna väljas i telefonsamtalsguiden. Varje typ har en egen flik. 1. Kund. Klicka på knappen Ny Grupp alternativt Ny. Vid Ny Grupp ska förutom namnet på gruppen även anges i vilken kolumn (1 till 4) som respektive grupp ska visas i telefonguiden. För att skapa ny kund, markera först den grupp som kunden ska ingå i och klicka därefter på Ny. 2. Orsak. Klicka på knappen Ny Grupp alternativt Ny. Vid Ny Grupp ska förutom namnet på gruppen även anges i vilken kolumn (1 till 4) som respektive grupp ska visas i telefonguiden. För att skapa ny orsak, markera först den grupp som kunden ska ingå i och klicka därefter på Ny. 3. Område. Används i telefonsamtalsguiden. Kan användas för att lista till exempel driftområde.

35 35 Kamera album Öppna kamera albumet genom att klicka på Informationskanppen i Trissbaren och gå in på Kamera album i undermenyn. För att öppna en kamera i albumet används dra & släpp från objektutforskaren. 1. Öppna objektutforskaren och välj kameror. 2. Öppna ett kamera album. 3. Markera en kamera i listan och håll vänster musknapp nere och dra markören till albumfönstret. När markören befinner sig någonstans på albumfönstret byts muspekaren ut från förbuds ikonen till en liten fyrkant med ett plustecken i kanten. Släpp musknappen och Voila! -kameran öppnas. Toolbar Knapparna i toolbaren styr det kamerafönster som är markerat. En del knappvalen kan även nås genom att högerklicka på den bild man vill styra. Pilknapparna nästa och föregående bild nås även genom vänster- och högerpil på tangentbordet. Dra och släpp mellan album Med TrissDrag-knappen kan man även dra och släppa kameror mellan olika album. Markera den kamera du vill öppna i ett annat album. Tryck ner vänster musknapp på TrissDrag-knappen och håll den nertryckt. Dra nu muspekaren till det album du vill öppna kameran i (muspekaren ändras till fyrkant med plustecken) och släpp musknappen. Vill du flytta kameran håller du nere shift-tangenten innan du släpper mus-knappen, muspekaren ser nu som en fyrkant utan plustecknet. Menyn Under Arkiv-menyn kan man spara och öppna kameror till/från filer. Övrigt Under Fönster menyn kan man ordna fönster och ikoner. När man öppnar en kamera maximeras den automatiskt. Det kan ligga fler kameror bakom det maximerade kamerafönstret, i statusfältet längst ner visas hur många kameror som är öppna för tillfället. Vill du se de fönster som ligger under minimera den översta kameran, ett annat alternativ är att välja Sida vid sida eller Kaskad under Fönstermenyn. Dubbelklickar man i objektutforskaren öppnas den gamla kameraguiden.

36 36 Kameraguide För att hämta bilder från kamerorna, välj önskad kamera i objektutforskaren eller genom att klicka i visningskartan. För att hämta en bild klicka på kameraikonen i guiden, då hämtas en bild, datum och klockslag visas efter namnet på kamera platsen. Om det finns bilder på servern visas tiden för dessa, du kan med pil höger vänster titta på sparade bilder. Riktning och kvalité är för närvarande fasta inställningar. Man kan lägga schema när bilder skall hämtas, klicka på klockan så får man upp schemaguiden. Schema guide Skapa schema, klicka på nytt schema bestäm mellan vilka tider bilder skall hämtas och med vilket intervall. Om möjligt välj inte bildhämtning för ofta, (tips för närvarande är 60 min bra om inte det är allt för extrema förhållande). Spara schemat, man kan lägga in olika scheman med olika tidsintervaller för olika behov, i guiden.

37 37 VViS-Guiden För att starta VViS-guiden måste man gå in i objektutforskaren och klicka på det fasta filteret för VViS. Välj sedan vilken en stolpe att jobba med. Skriv in en mer precicerad namn sättning på stolpen (gärna en ref. Från större ort om så behövs), bestäm också om den automatiskt skall vara med i väglagsrapporten. Man kan också läsa av de värden som stolpen ger i denna guide.

38 38 Urloggning. Används när en operatör går av sitt pass. Gör att nästa operatör måste logga in sig, före första åtgärd. Detta är främst till för att alla registreringar ska ske på rätt namn. Till exempel undertecknas alla rapporter med namnet på den operatör som är inloggad. På telefonsamtal som läggs in i arbetsuppgifter markeras vilken operatör som skrev in samtalet. Stänga av Triss. Används enbart om större åtgärder ska göras med systemet, till exempel byta datakälla eller installera ny komponenter i Triss. Klicka på Triss-symbolen i Trissbaren. Välj Avsluta i menyn. Byte av datakälla. När man behöver arbeta mot en annan server än den som finns på den egna regionen, måste man ställa om datakällan för Triss medan Triss är avstängd. Gå in i kontrollpanelen. ( Finns på Start -knappen, under Inställningar.) Välj ODBC (32). Välj fliken System-DSN. I fönstret, Datakällor för system:, dubbelklicka på Namn -raden Triss. (Altenativt markera Triss och klicka på knappen Konfigurera.) Klicka på pilen vid comboboxen: Server. Markera den server som är aktuell. Finns inte den server du vill jobba emot med på listan, kan du skriva in namnet. Gå tillbaks hela vägen genom att klicka på OK i alla fönster. Starta upp Triss igen och Triss arbetar nu med en Trissdatabas på en annan server (region). Servrar som är aktuella : VN LULVTLC1 VM HSVTLC2 VMN ETVTLC1 VST STOVTLC1 VSÖ JKVTLC1 VVÄ GBGVTLC1 VSK SKVTLC2 NIC BLVTL2

39 39 TrisstoryBrowser Versionsutforskaren för historiska databasen Versionsutforskaren startas genom att klicka på ikonen TrisstoryBrowser under startmenyn. Applikationen går mot en central server/databas i Borlänge så den skall ej användas i det dagliga arbetet med Triss t.ex. istället för Objektutforskaren utan för sökningar/uttag från historiskt data. Versionsutforskaren består av tre huvuddelar Sökvillkor, Objektlista och Versionslista, se nedan: Sök-villkor Versioner Objekt

40 40 Sökvillkor I denna del anger man sökvillkor Här anger man inom det tidsintervall man vill söka på Här anger man vilka objekttyper man vill söka på. På fliken Väglag söker man på väglag respektive väglagsstatus Anger man ingen typ betyder det att man söker på alla typer. För att avmarkera alla tryck på höger musknapp. Här anger man vilka län eller regioner man vill söka på För att avmarkera alla tryck på höger musknapp. Här anger man vägnr utan kategoribeteckning t.ex. 4 för E4 Markera kryssrutan om endast borttagna objekt önskas Här visas filtren. Varje filter har sitt eget resultatset av objekt och versioner. För beskrivning av filtrens olika status se nedan. Knappar för att köra, stoppa, skapa, ta bort, öppna & spara filter, se nedan Olika ikoner i filterlistan: Filtret i normalläge Filtret ej kört Filtret körs, listar objekt Filtret körs, listar versioner Filtret tog för lång tid att köra, timeout

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Webbklient för användare

Webbklient för användare Webbklient för användare Time Care Planering 4.2.30xx Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 1 (23) Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 2 (23) Innehållsförteckning

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

Efter inloggningen kommer du till applikationens huvudfönster

Efter inloggningen kommer du till applikationens huvudfönster Nilex Inventarie 1. Logga in i Nilex... 2 2. Personliga inställningar... 3 2.1. Meny Visa... 3 2.2. Inventarielistan... 5 2.3. Inställningar för fält... 6 2.3.1. Fliken Sortering/Visning... 7 2.3.2. Fliken

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL. Procapita. Mina sidor

UTBILDNINGSMATERIAL. Procapita. Mina sidor UTBILDNINGSMATERIAL Procapita Mina sidor Vård och Omsorg 2011 Procapita ett verksamhetssystem... 3 Tangentbord/musen... 3 Menyrad... 4 Första gången du loggar in i Procapita... 5 Du kommer inte in i Procapita...

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Idus APP Manual. För ios och Android

Idus APP Manual. För ios och Android Idus APP Manual För ios och Android Innehållsförteckning Innehåll Konfigurationsvyn... 2 Aktivitetsvyn... 3 Filtervy/sidomeny... 4 Visa underhållsaktivitet... 5 Ändra underhållsaktiviteter... 6 Objektvyn...

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

FirstClass Klient 7.0 Manual

FirstClass Klient 7.0 Manual av Sven E Carlsson FirstClass Klient 7.0 Manual till MS Windows FirstClass FAQ... 2 Knappar på Skrivbord och Mailbox... 3 Förkortningar i FirstClass manualen... 4 Koppla upp... 4 Läsa meddelande... 5 Skapa

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Access 2007 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Access... 1 Vad är en databas?... 1 Starta Access 2007... 1 Skapa en ny databas... 2 Skärmbilden, arbetsytan och deras

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Önska arbetstider- Manual

Önska arbetstider- Manual Önska arbetstider- Medarbetare Manual Version 2015.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll... 2 Logga in... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass... 4 Snabbinmatning...

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Säljarens sida Användarhandledning

Säljarens sida Användarhandledning December 2009 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 1.11.3

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 1.11.3 Telenor Navigation Användarhandbok Telenor Navigation version 1.11.3 Innehåll HUVUDMENY 3 SÖK ADRESS 3 SÖK PERSON, SÖK FÖRETAG 3 SÖK I NÄRHETEN 3 FAVORITER 3 KARTA 3 TJÄNSTER 4 DESTINATIONSINFORMATION

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

INTRODUKTION TILL LADOK

INTRODUKTION TILL LADOK Innehåll 1. Huvudmenyn... 2 2. Menyraden... 3 Arkiv... 3 Redigera... 3 Inställningar... 3 Special... 3 Funktion... 4 Hjälp... 4 3. Funktion och förflyttningar... 4 Förflyttning mellan fält... 4 Förflyttning

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

DIO Webb, en kort manual. Version 10.0 2015-05-26

DIO Webb, en kort manual. Version 10.0 2015-05-26 DIO Webb, en kort manual Version 0.0 05-05-6 Innehåll. Skapa nytt meddelande a. Välja mottagare b. Förklaring av de olika fälten c. Kartans funktion. Vidarebefordra inkommit meddelande 3. Uppdatera/avsluta

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Outlook Web App 2013

Outlook Web App 2013 Outlook Web App 2013 Boka egen tid Boka egen möten tid Vyer Schemaläggning Gruppkalender Dela kalender Semester Britt Tågmark britt.tagmark@gmail.com Senast ändrad 2014-12-25 Innehåll Logga ut... 1 Öppna

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Kom igång med KronoX

Kom igång med KronoX Kom igång med KronoX Manual för personal Version 1.1 Innehåll 1. Starta KronoX och logga in... 1 2. Klientens funktioner... 2 2.1. Förklaring till alla kolumner... 3 2.2. KronoX-klientens meny... 4 2.3.

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 4 3. Meddelande 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Lathund SSK 6.9. 1. Gå till www.kontrollera.se/login 2. Skriv in användarnamn/e-post 3. Skriv in lösenord 4. Logga in. Startsidan

Lathund SSK 6.9. 1. Gå till www.kontrollera.se/login 2. Skriv in användarnamn/e-post 3. Skriv in lösenord 4. Logga in. Startsidan Lathund SSK 6.9.. Gå till www.kontrollera.se/login. Skriv in användarnamn/e-post. Skriv in lösenord 4. Logga in Startsidan Lägg till ny användare Klicka på Skapa användare Skriv in: E-post: Det användarnamn

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

För att komma åt din webmail gör du som tidigare, startar din webläsare och skriver "epost.tierp.se" i adressfältet.

För att komma åt din webmail gör du som tidigare, startar din webläsare och skriver epost.tierp.se i adressfältet. Outlook Webmail Innehåll Outlook Webmail... 3 Inloggning... 3 Navigeringsfönstret... 4 E-post... 5 Skapa och skicka meddelande... 6 Ange alternativ för meddelanden... 6 Adressboken... 7 Kontrollera stavning...

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Användarhandledning för FIFA

Användarhandledning för FIFA Användarhandledning för FIFA 2010.4 Dokumenthistorik Författare Åtgärd Datum Dokumentversion Jonas Hallenberg Första utgåvan 2010-09-23 0.5 Jonas Hallenberg Synpunkter från Bo Wigge 2010-09-25 0.6 Jonas

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer