RÖNTGENVECKAN UPPSALA Eva Jönsson undersköterska Västerås sjukhus Röntgenklinik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÖNTGENVECKAN UPPSALA 2013 09 02 Eva Jönsson undersköterska Västerås sjukhus Röntgenklinik"

Transkript

1 RÖNTGENVECKAN UPPSALA Eva Jönsson undersköterska Västerås sjukhus Röntgenklinik Anlände till ett strålande Uppsala med ett härligt sommarväder. Tittade runt i utställningen och som vanligt fanns det mycket att förundras över. Konstigt att så mycket händer inom röntgenområdet på ett år. Kändes även lite vemodigt då det var sista året som jag deltagit i röntgenveckans utformning. Vid årsmötet i föreningen SFRU tackade både den gamla ordföranden samt jag som vice för oss. Varit så roligt om än jobbigt lärorikt och tänk så många trevliga röntgenmänniskor det finns över hela landet. Vi startade föreningen och vet nu att det är ett bra gäng som tar över. Så Maggan och jag gick runt träffade gamla bekanta och var lite allmänt nostalgiska.

2 En härlig teaterföreställning bjöd SFRU på Vendela i vården ett drama i två akter. Pia Wagesjö, Elisabeth Wallin, Hele n Milde samt Gunilla Ericson från Göteborg. Helt underbart, att inte ha en knapptelefon och inte få tala med en person när man ringer ger helt dråpliga effekter. Även hur vi själva bemöter patienter och tidsbristen som är på klinikerna belystes Bra att tänka på och utmärkt sätt att belysa det på. Tror att alla som deltog tänker sig för både en och två gånger vid kommande patientmöten. Vilsen i vården ja man behöver inte vara gammal för det. Vet av egen erfarenhet att trots att man arbetat så många år på röntgen så nog sjutton glömmer man halskedjan vid röntgen av lungor. Oh, himmel så svajigt det känns när de skall ställa in för sidoprojektering. Första föreläsningen handlade om kaos i vardagen. Monica Nyström som idag är ensam med två barn 8 och 10 år gamla boende norr om Stockholm berättade om när cancer drabbar en småbarnsfamilj. Sakta var tvungen se den person hon valt att leva med långsamt tas ifrån henne. Det är snart 6 år sedan hennes man fick besked att han hade tumörer i ryggen. Då var barnen 2 samt 4 år fick de beskedet på Karolinska sjukhuset, 32 år gamla hela livet var ju framför dem. När de kom hem chockade stekte de fiskpinnar läste godnattsaga det ofattbara hade hänt. Ingen såg hela patienten han bestod även av en familj som behövde stöd. Frågan kom kvällen då pappan skulle opereras för första gången Den 4 årige sonen kommer pappa att dö nu? Han hade läst av situationen kände tacksamhet att han hade modet att fråga och tacksam att Hon själv hade modet att svara Jag vet inte. För ett barn kan det vara nog så otäckt att fantisera än att få veta sanningen. Familjen fann sig i att leva med bromsade drömmar. Gjorde det allmänna sysslorna med hus, räkningar, födelsedagar, julstök o.s.v. Hon krävde själv samtal med läkare och betalade själv psykhjälp för att kunna hantera allt när rädslan kröp på.

3 Förvånad att inte vården förstod vikten av att även barnen makan/maken behöver stöd. Det är så lite som behövs. Man behöver få synas. Behovet hos barnen att bli sedd var också hennes behov. Minsta ord kan borra si in. Sista operationen som var en lång och riskabel operation. Risken att det var sista gången de sågs. Hon följde med så långt hon kunde. Hörde personalen fråga Vad gör vi med frun?? Hon gick direkt till hans sal och försökte göra sig så liten som möjligt. Ensam 5 timmar för att vänta på besked och försökte komma ihåg att andas. Vem har ansvaret att ta hand om barn i svåra livsituationer?? Så mycken rädsla och tabun finns att tala om. Hälso och sjukvårdslagen talar om barnens rätt när föräldern/vårdnadshavare inte kan kan ställa upp, men hur fungerar det i praktiken. Cancern tog allt större plats. En gång när han var på strålbehandling och hon satt rädd och väntade kom en sköterska fram och frågade - Hur mår du? När alla förstod vikten att delaktighet fick barnen följa med se behandling, sprutor, medicin. Sova bredvid pappan. De lekte doktorer och sköterskor gav behandling så viktigt. Sista tiden kom hon frågade om hon fick ta med sig mat som han tyckte mycket om. Personalen dukade ett bord på balkongen med ljus och fin duk. En liten lapp förtäljde att bordet var reserverat för dem. De fick en stund för sig själva och kunde en sista gång känna sig som ett par. Sista gången han skulle till röntgen blev han sedd. Killen som röntgade honom pratade glatt och tryggt hörde sig för och det framkom att de höll på samma fotbollslag. Sista tiden blev på ett vårdhem. Frågorna hopade sig Vad händer med kroppen? Vad slutar att fungera först? Konstigt att de på sådan avdelning där döden är så närvarande inte kan svara på dessa frågor. 29 juni på deras 7 bröllopsdag avled han. Därefter SORGEN - 6 års verksamhet för sonen förskola för dottern. Tilläts ej att vara hemma med dem. Att leva i nuet är lärdomen. Den som är lycklig för det minsta Är också lycklig för det mesta.

4 Anneli Lundkvist Bild från utställningen En dag för livet Färgfabrikens café Stockholm. Mitt i livet händer det att döden kommer och tar mått på människan Det besöket glöms och livet fortsätter men kostymen sys i det tysta. Dikt av Tomas Tranströmer /11 Mammografi /11 Otålig gick en promenad runt Djurgården /11 På mobilen fick ett meddelande av sin gynekolog ta kontakt för vidare besked och behandling. Gynekologen meddelade att trots allt hade sett bra ut sist så var detta besked inte lika positivt. Efter några dagar berättade hon det hela för barnen. Att ta bort en liten tårtbit fungerade ej så hela bröstet måste tas. Då kom tanken Jag måste ta kort på mig och mina bröst och mitt långa vackra hår. Snart var allt bara ett minne. Annelie har arbetat många år inom TV så kontakter saknades ej. En vän ställde upp och tog bilder, en annan vän var sminkös så hon blev sitt allra vackraste jag. Men tanken kom vad gör vi med bilderna. Ytterligare en vän från TV gjorde den grafiska profilen och de enades om att göra en utställning på Liljeholmen. Men utställningen kunde inte bara bestå av hennes bilder så för att få mer frågades 52 olika konstnärer om de ville vara med Svar Ja, Ja, Ja. Behållningen skulle gå helt till Bröstcancerfonden. Lisa Rinnerud konstnär bland andra ställde upp med alster. Johanna Forsberg konstnär från norra Sverige gjorde en kvinnokropp i stålnät helt fantastisk. Skickades pressmeddelande TT kom och gjorde reportage. Utställningen en succe kronor till bröstcancerfonden En sång You can count on me avslutade utställningen så även föreläsningen. En rolig sak utställning skall även ges i New York.

5 Torsdag Angelica Frithiof Stockholm Hon lever med ett funktionshinder har reumatisk sjukdom. Konstvetare från början men fick idén att gå ut i vården och tala om bemötande utifrån sina egna erfarenheter från vården. Vi är varandras arbetsmiljö Energitjuvar Vi lämnar från oss makten. Sätta gränser inte lätt att göra alla gånger, men ett måste ibland. Får vi lyckas med ett förslag? Är det OK att ta plats, ha idéer och lyckas? Frågor som vi alla har olika erfarenheter från. Inte ovanligt att andra tar själ idéer och Tar dem sina egna.

6 Talade om NARRATIVE THERAPY Sätt att fråga, lyssna, återge, lyssna igen. Reste till Australien för 12 år sedan och kom i kontakt med Micael White företrädare för Narrative therapy. En människa är full av livsberättelser, har man fastnat i en livsberättelse, trauma, fosterbarn misslyckande o.s.v. blir de bilderna det enda man låser sig fast vid och en realitet. Berättande och ställande av frågor. Etiskt förhållningssätt används vid bl.a. ledarskapsutbildning. Är du beredd att ta ansvar för vad dina ord och handlingar ger för konsekvenser? Mikael Jag måste som ta ansvar för vad jag gör som man men också ta ansvar för alla andra mäns våld. Han skulle aldrig säga t.ex bombnedslag, kanonbra utifrån hänsyn till andras erfarenheter av krig m.m. Vi kan ha patientfokus men aldrig patientperspektiv det kan endast patienten själv ha. Narrative Therapy Kännetecknas av

7 - Respekt (när du ger den du möter full tolkningsföreträde till sina egna handlingar och tankar) - Personen ses som expert i sitt eget liv. - Kärleksfull nyfikenhet till personens expertkunskap. - Personen aldrig problemet. - Skuldbeläggande och kränkande omdömen är bannlysta. - Inget mystifierande öppenhet och insyn (Vara rak och ärlig men omtänksam) - Ett ständigt undersökande av det vi gör. Patienten bedömer. - T.ex. Är det något du tycker jag missat att fråga? istället för att säga Har du förstått informationen. Ett liten solskenhistoria Sharon 25 år och psykisk sjuk. Skar sig själv och de ville låsa in henne på institution. Medicineras och har en katt som heter Michigan som hon ger mat och vatten. Sharon har förlorat en inre upplevelse och eget värde. I 10 månader gick hon hos Micael. Nu ute i samhället och fungerar. Hur gick det till? Micael - du ger Michigan mat och vatten? Vad tycker han att du är då? Sharon Snäll. Micael Vad gör han då? Sharon Han ligger i mitt knä och jag mjukar honom. Micael Vad tycker han om det? Sharon - Han spinner. Micael Så då är du snäll och omtänksam. Så fortsatte samtalen och Sharon upptäckte att hon var snäll, omtänksam och duktig och att många andra upplevde att hon hade dessa fina egenskaper. Sharon fick självkänsla men varje gång hon får problem tar hon fram lappen som hon skrivit Och läser Jag är snäll Jag är Omtänksam Jag är duktig En annan historia var fruktansvärd i botten. En liten baby Megan blev omhändertagen av det sociala på grund av utnyttjande från sina föräldrar. Kom till fosterföräldrar där hon återigen utsattes för utnyttjande. Uppdagades och 4 år gammal sattes hon i ett nytt fosterhem. Hon skulle börja i lekis och kravet från lekis var att hon kunde hålla kiss och bajs och det kunde hon inte. Kom till Micael som gav henne tre olika saker att välja på hon valde en nallebjörn. Därefter frågade han henne hur de skulle kunna få honom att inte kissa eller bajsa på sig. Det förstod hon direkt - Man måste ta upp honom mitt i natten och man måste se till att ha fasta tider på dagarna.

8 Genom att inte få henne till att misslyckas utan det var nallen som skulle pottränas och riskera att inte lyckas så lyckades hon klara det och gissa om hon blev lycklig. En mycket tänkvärd föreläsning för visst skulle både du och jag säga när Sharon talade om katten Oh så mysigt vad kul att du har katt. Och det lilla barnet ja, det skulle bli så många fel för visst vill man bara beskydda ett så utsatt barn. Ja, nästa år är det KARLSTAD som tar över, och då tror jag att solen lyser ändå varmare för Värmland har så mycket gott att bjuda på. Tusen tack Uppsala för denna gång.

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad.

För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Börja om på nytt Nellyan Leiva Thiers 25 år För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Den dagen då hennes

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial Det goda mötet Samtalscirklar runt bemötande Studiematerial Samtalscirklar runt bemötande En studieplan Detta är en studieplan för dig som ska deltaga i samtalscirklar runt bemötandefrågor. Vi kommer att

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Att straffa sig själv av Peter Strang

Att straffa sig själv av Peter Strang Att straffa sig själv av Peter Strang Jag är dubbelspecialist inom allmän onkologi och gynekologisk onkologi och är idag professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet, samt verksam som överläkare

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

Sjukvårdspersonals upplevelse av att bli patient Healthcare professionals experiences of becoming patient

Sjukvårdspersonals upplevelse av att bli patient Healthcare professionals experiences of becoming patient Sjukvårdspersonals upplevelse av att bli patient Healthcare professionals experiences of becoming patient Författare: Maria Alverlin Örebro universitet, Institutionen för hälsovetenskap och medicin Omvårdnad

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Välkommen älskade barn! Om Downs syndrom till nyblivna föräldrar

Välkommen älskade barn! Om Downs syndrom till nyblivna föräldrar Välkommen älskade barn! Om Downs syndrom till nyblivna föräldrar Stort tack till följande företag som genom generösa bidrag gjort denna bok möjlig att producera: c2 brand implementation ab för prepress

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

När personal i psykiatrin är till hjälp

När personal i psykiatrin är till hjälp När personal i psykiatrin är till hjälp Ur patientperspektivet Brukarinflytande-samordnare och Forsknings- och Utvecklingsenheten Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Inledning

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 Grafisk form och tryck: Ineko 2013 Förord Varje år tas cirka 26 000 ungdomar omhand av samhället för vård utanför det

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Diskussionsunderlag till filmen TVÅ TENNISSKOR

Diskussionsunderlag till filmen TVÅ TENNISSKOR Diskussionsunderlag till filmen TVÅ TENNISSKOR När John förlorar sin mamma i en bilolycka förändras hela livet i ett enda slag. Hur sörjer en tolvåring? Vad behöver han för stöd? Det är inte alltid så

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer