rev: IronPRO XT - PRO Active Manager

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "rev: IronPRO XT - PRO Active Manager"

Transkript

1 rev: IronPRO XT - PRO Active Manager Kort sammanställning PRO Active Manager är ett fristående verktygsfönster där man snabbt och enkelt hanterar egenskaper som Namn, Beskrivning, Artikelnummer, Material etc på parter och sammanställningar i en 3D-scen. Det går att skapa stycklistor som lätt hanteras i olika varianter med en mängd olika inställningar. Det finns också hantering av konfigurationer, sökfunktioner samt en mängd små smarta verktyg inbyggda i ett fönster. PRO Active Manager är en del av tillägget IronPRO XT, men kräver en licensfil för att fungera. Licensfilen för IronPRO XT ingår i serviceavtalet för IRONCAD.

2 Översikt Det kan vara ett digert arbete att hålla kolla på alla parter och sammanställningar i ett projekt och att de verkligen innehåller all information som man har tänkt sig. Speciellt svårt kan det vara att hitta vissa objekt som saknas i 2D-ritningens stycklista, eller lista ut vilken part ett tomt fält i stycklistan tillhör. Istället för att växla mellan 2D-ritningens stycklista och den avbildade 3Dscenen, när man ska fylla i stycklistans alla värden, kan man använda sig av IronPRO XT's verktyg PRO Active Manager. Med detta verktyg kan man jobba direkt i en stycklista i 3D-scenen och lägga till, ta bort och förändra egenskaper för parter och sammanställningar (Part och Assembly Properties) på ett väldigt snabbt och smidigt sätt! Släpp ikonen för PROActMgr från katalogen IronPROXT Tools in i 3D-scenen, alternativt klicka på ikonen under fliken Add-Ins, gruppen IronPRO XT. Detta fönster kommer då upp.

3 I verktygsfönstret nederkant finns fyra flikar, där den första fliken från vänster ser historieträdet (Scene Browser) därefter ett träd baserat på typ av part/smst som grupperas ihop automatiskt av verktyget (By Type). Tredje fliken (Include in BOM) separerar parter/smst som ingår eller inte ingår i stycklistan. Slutligen en flik där resultat av sökfunktionen listas. I verktygsfönstrets överkant finns även där några flikar vars antal justeras beroende på vad som är markerat i trädet till vänster. Som standard visas fliken Scene vilken visar filegenskaperna för den öppna *.ics-filen. Där finns också fliken Configuration som hanterar konfigurationen i filen samt slutligen Search där man kan söka och hantera sökningar av objekt i den öppna filen. Resultaten av sökfunktionen visas i fliken Search (som nyss nämndes) nere till vänster i fönstret. Se en kort översikt av flikarna i denna korta video: I verktygsfönstrets vänstra överkant visas några ikoner. Från vänster är det ett markeringsverktyg - objekt som markeras i trädet nedanför kommer automatiskt att markeras i grafiken i 3D-scenen när knappen är aktiv. Därefter en knapp för att uppdatera historieträdet om ändringar gjorts som inte automatiskt har uppdaterats i verktygsfönstret. Sedan en knapp för att växla suppress-läge (synlighet) på/av för alla objekt utom den markerade, samt två knappar som växlar suppress-läge på/av för det markerade objektet. Här finns också en knapp som skapar en konfiguration från det läge som blivit om man den första knappen som suppressat alla andra objekt utom den markerade. Konfigurationsknappen är alltså enbart kopplat till den första suppress-knappen. Se mer om konfigurationer här: Därefter följer två stycken knappar kopplade till stycklistefunktionen, en hanterare av stycklistekonfigurationer samt en knapp med inbyggd meny för att skapa och hantera stycklistor. Slutligen ett par knappar som kan söka och ersätta text samt en informationsknapp om verktyget och vilken version man använder.

4 Att skapa en stycklista För att skapa en stycklista måste antingen den röda IRONCAD-ikonen eller en sammanställning vara markerade i fönstret för historieträdet (Scene Browser) och därefter klickar man på knappen BOM Creation and Settings (OBS! Inte på pilen för drop down-menyn på höger sida av ikonen, utan mitt på ikonen!) Fönstret delas då upp i två halvor, där den nedre halvan visar stycklistan. Längst ner till vänster visas en flik med namnet som angivits stycklistan genom en kombination av vad som var markerat samt vilken [stycklistekonfiguration] som användes. På bilden Scene[Default] vilket innebär roten i trädet och Default-konfigurationen. Varje stycklista som skapas visas i en ny flik i nederkant, om det inte är en befintlig stycklista, då den istället uppdateras. Det röda krysset på höger sida stänger den markerade styckliste-fliken. Här ovanför ser man en bild hur en standardstycklista utan några speciella förvalda egenskaper ser ut. För att få ordning på stycklistan som man själv vill att den ska se ut behöver man skapa olika konfigurationer samt ställa in de inställningar för vad som ska ingå och inte, samt hur den ska formateras med olika kolumner etc. Se denna video för att snabbt komma igång med en BOM:

5 BOM Configuration Manager Vi ska börja med att skapa en styckliste-konfiguration, med vilken vi styr hur stycklistan ska vara formaterad och vilka typer av egenskaper som ska ingå. Klicka på knappen BOM Configuration Manager Då öppnas detta fönster: Här styr vi upplägget på stycklistan i olika konfigureringar, som sedan kan väljas innan stycklistan skapas i PRO Active Manager. På bilden ovan visas konfigurationen SolidmakarnaExempel som alltid följer med grundistallationen. För att skapa en ny konfiguration klickar man på knappen längst upp till vänster med ett grönt plus på. Namnge sedan den nya konfigurationen genom att klicka två gånger (ej dubbelklick) på det förinställda namnet. Är man för snabb kommer man inte in i redigeringsläget för textrutan.

6 I tabellen på vänster sida visas konfigurationens alla inställningar. Tre rader läggs alltid till som standard; PartNumber, Quantity och Description. För att lägga till fler rader, klicka i nästa lediga fält i kolumnen Title och ange ett namn. Title är namnet på själva kolumnhuvudet i stycklistan. Välj sedan - under kolumnen Get value from... - den egenskap (Part Property) som ska kopplas till den kolumnen i stycklistan. En drop down-meny visas där det finns flera förinställda egenskaper att välja mellan. Om egenskapen är ett CustomData-värde, krävs att kolumnen Options fylls i med det Custom Data-värde som avses. T.ex. Leverantör eller Ytbehandling etc. Kolumnen Format fylls automatiskt med korrekt värde av programmet. I de fall där värdet som visas i stycklistan är en text anges %s (string) och om det är en siffra, t.ex. vikt eller plåttjocklek, kontrolleras antalet decimaler med värdet %f.2 (floating) där siffran efter punkten anger antalet decimaler. Kolumnen Count by används för att styra vilken egenskap som ska användas för att summera parter/smst med lika egenskaper. Antalet summeras och visas i stycklistans kolumn för antal (Quantity). I IRONCAD's stycklista i 2D-ritningen används alltid egenskapen Part Number, men här kan vilket värde som helst användas istället! Det är bara att kryssa för den egenskap som man vill ska användas för att summera i stycklistan.

7 Kolumnen Ref. for StructuredBOM gör det möjligt att kontrollera vilken egenskap som ska vara primär, då man använder sig av flera markeringar i Count by. Det är alltså möjligt att summera i stycklistan med fler än en egenskap. Men det är enbart möjligt när man använder sig av styckliste-typen Multi Level BOM. Ordningen av kolumnen Title uppifrån och ner är också ordningen på kolumnerna i stycklistan från vänster till höger. Spara! Glöm inte att spara tabellen! Tabellfilerna (*dat) sparas under mappen: C:\Users\%WindowsUserName%\AppData\Roaming\IronPROXT\Prefs\BOMConfigs Det är också en bra idé att zippa filen (eller hela mappen) som en backup, om man någon gång behöver återställa till en äldre version.

8 Förinställningar av stycklistan Innan stycklistan skapas måste man dels välja vilken konfiguration som ska användas, vilka typer av objekt som stycklistan ska visa samt några övriga inställningar. Klicka först på drop down-menyn (pilen) på knappen BOM Creation and Settings. Till att börja med ska vi välja vilken konfiguration, BOM Configuration, som ska användas (hur konfigurationen skapas gick vi igenom i det förra avsnittet i detta dokument). Välj din stycklistekonfiguration i den tomma dropdownmenyn överst i menyn. Flyout-menyn BOM Type gör det möjligt att kontrollera vilka parter och sammanställningar som ska visas i stycklistan, samt hur stycklistan i sig ska byggas upp. Top Level BOM visar enbart objekt i den första nivån i historieträdet (Scene Browser) eller objekt under den markerade sammanställningen. Som man kan se är det två helt olika innehåll i stycklistan beroende på vad som markerats i trädet, roten (röd ikon längst upp) eller en smst. Bilden visar också att man längst ned har en flik per stycklista som man enkelt kan växla mellan.

9 Only Parts BOM visar enbart parter och exkluderar alla sammanställningar som använder inställningen Expand i stycklistan. Dock räknas sammanställningar som använder Treat as Part som just parter och visas i stycklistan. Effekten av detta ser vi framförallt på hur de 8 bultsmst i trädet ovanför hanteras på de tre nedre raderna i stycklistan. Rad 8 visar 4 st bultsmst vilka hanteras som en part och därför visas på en rad, medan de andra fyra bultsmst är expanderade och då istället visar 4 st skruvar (rad 9) och 4 st brickor (rad 10). Vill man istället samla ihop dem kan kan enkelt göra det genom att ändra från Treat as Part till Expand eller vice versa så att de 8 bultsmst använder samma egenskaper.

10 Flat BOM visar en platt struktur liknande Only Parts BOM, men här kan man även välja att ta med eller inte ta med smst som använder Treat as Part eller Expand. Via flyout-menyn Options kan man i ett litet fönster välja hur smst som använder inställningen Treat as Part ska visas (eller inte visas) i stycklistan. Treatment Treat as Assembly, tvingar alla smst från Treat as Part till Expand. Treat as Part, använder då Treat as Part precis som de är inställda. Add to BOM Add item to the BOM, visar då dessa smst som parter i stycklistan. Don't add item to the BOM, visar då inte dessa smst i stycklistan. Detta medger 4 olika resultat i stycklistan som vi försöker visa här: Treat As Assembly + Add item to the BOM Innebär att alla smst och allt dess innehåll kommer att visas i stycklistan (om de är inställda att räknas in i stycklistan Include in BOM). Därför visas 8 st smst samt alla dess delar, 8 st skruvar och 8 st brickor. Detta eftersom smst som använder Treat as Part tvingas till Expand tillfälligt medan stycklistan skapas. Alla smst och allt dess innehåll kommer då med i stycklistan.

11 Treat as Part + Add item to the BOM Innebär att parter som ingår i smst som använder Treat as Part inte kommer att visas i stycklistan. Men själva smst själv visas. Därför visas alla smst i stycklistan, men bara 4 st skruvar och 4 st brickor från den smst som hanteras som Expand. Treat as Assembly + Don't add item to the BOM Innebär att smst som är expanderade inte kommer att visas i stycklistan. Men dess innehåll (parter och delsmst) visas fortfarande. Därför visas 8 st skruvar och 8 st brickor, men bara 4 st smst då de smst som är expanderade inte ingår i stycklistan.

12 Treat as Part + Don't add item to the BOM Innebär att objekt som ingår i smst som använder Treat as Part inte visas, inte heller själva smst visas. Här visas 4 st smst (som använder Expand) och dess innehåll; 4 st skruvar och 4 st brickor. De 4 st smst som använder Treat as Part och alla deras innehåll kommer inte med i stycklistan.

13 Structured BOM (Stop on Ass. Treated as Part) visar inte parter som ingår i sammanställningar som hanteras som parter (Treat as Part). Själva stycklistan kommer att hantera artikelnummer i olika kolumner (Level 0, Level 1 osv) baserat på vilken del i strukturen de ingår. Via inställningen Compact Layout for Structured BOM från menyn BOM Options visas inte artikelnummer i olika kolumner, istället visas nivåer som en enda kolumn (Level) med formateringen osv medan artikelnummer hamnar i en ny kolumn.

14 Multi Level BOM (Force Expand on All Assemblies) visar alla objekt under den markerade nivån, oavsett om sammanställningar använder sig av inställningen Treat as Part eller ej. Detta är ett bra sätt att skapa en komplett projektlista med alla ingående komponenter. Även här kan man använda inställningen Compact Layout for Structured BOM från menyn BOM Options för att få en mer kompakt stycklista.

15 Multi Assemblies BOM skapar automatiskt flera flikar med stycklistor, där varje flik är en översikt av varje smst i 3D-filen. Ett supersnabbt sätt att skapa flera stycklistor på en gång. Alternativet fungerar enbart på markerade smst, ej på rooten i trädet. Som man ser i underkant på verktygsfönstret finns nu två stycklistor i var sin flik som skapades i samma ögonblick.

16 Flyout-menyn BOM Options styr inställningar som kontrollerar om vissa typer av objekt ska visas eller inte i stycklistan. Include All CustomData, lägger till en kolumn för varje Custom Data värde som finns under parter/smst. De objekt som saknar ett visst värde får enbart en tom ruta per rad som dessutom kan fyllas i manuellt direkt i stycklistan. Include Unfolded SMParts, visar även utbredda SheetMetal-parter i stycklistan. Som standard visas dessa ej i t.ex. IRONCADs 2D-ritning. Include Suppressed Elements, inkluderar även alla dolda (suppressade) parter och smst, vilka normalt inte visas i stycklistan i IRONCADs 2Dritning. På det sättet är det möjligt att få en komplett bild över allt som finns i 3D-scenen. Counts Parts using Assembly Numbers, innebär att antalet av en detalj beräknas av antalet smst den ingår i och inte hur många det finns av detaljen i sig. Include Elements having Empty PartNumber, kommer även att räkna med objekt som inte har något artikelnummer och ge dem ett tillfälligt dumt löpnummer. Detta nummer sparas inte i parten utan visas enbart i stycklistan. Compact Layout for Structured BOM, slår ihop kolumnerna Levels till en enda och flyttar artikelnummer till en ny egen kolumn.

17 Att arbeta i stycklistan När stycklistan har skapats kan man enkelt se vilka parter och sammanställningar som saknar vissa typer av egenskaper eller värden och då direkt fylla i dessa i stycklistan. Alla värden (som faktiskt är Part Properties samt Assembly Properties) läggs till direkt i respektive objekt, därför finns heller ingen spara-knapp. På den övre högra sidan av verktygsfönstret finns en flik som heter BOM. Där visas alla egenskaper (Properties) för den markerade parten/smst. Klicka på en annan rad i stycklistan eller markera en annan part i trädet för att se ändringarna slå igenom under fliken BOM. Genom att dubbelklicka på ett fält i stycklistan uppdateras markeringen i historieträdet samt i grafiken i 3Dscenen. Se mer via denna video: Om man istället lägger till fler egenskaper för en part/smst under fliken BOM eller i 3D-scenen måste stycklistan uppdateras igen via BOM-knappen.

18 Exportera eller skriva ut stycklistan På vänster sida, direkt ovanför stycklistan, finns tre knappar. Den första från vänster exporterar ut stycklistan till olika filformat. Det finns flera format att välja mellan; MS Excel, PDF, XPS, MSWord och CSV. Knappen i mitten är en förhandsgranskning, där man kan se hur stycklistan passar ett papper vid utskrift och man även kan skriva ut direkt till din valda standardskrivare i Windows. Knappen längst till höger skriver direkt ut till din valda standardskrivare i Windows utan någon förhandsgranskning. Om man vill ha en annan ordning på kolumnerna i stycklistan måste man öppna konfigurationshanteraren (som vi tittat på i tidigare avsnitt) och där ändra ordningen i listan på höger sida och därefter uppdatera stycklistan igen.

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där externa länkar

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD rev.2012.6 Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där

Läs mer

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING Innehållsförteckning Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning...2 Ändra färg på ritningselement...4 Justera färg för ett enskilt element genom att byta

Läs mer

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer.

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Med det här dokumentet kan man via några steg skapa 2D-ritningsmallar till CAXA Draft i IRONCAD. Som utgångspunkt är

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet

Skapa en solid modell av innanmätet Skapa en solid modell av innanmätet Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri, med helt vanliga

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri,

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta Att anpassa gränssnittet i SolidWorks är enkelt. Högerklicka i antingen Command Manager eller statuslisten och välj Customize i listan, här finns alla verktyg som används för att anpassa SolidWorks gränssnitt.

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

CADS Data- Manager. Användarhandbok. CAD Studion AB

CADS Data- Manager. Användarhandbok. CAD Studion AB CADS Data- Manager Användarhandbok CAD Studion AB Innehåll 1. Installation... 2 2. Aktivering av licens... 2 3. Visa och filtrera data... 4 3.1. Propertyset definitioner... 4 3.2. Objektsegenskaper...

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT Ritteknik 3 Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar 1 Utskrifter Direkt från SolidWorks till skrivare: - Fungerar oftast. Observera att man manuellt måste välja rätt pappersformat i inställningarna

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

6 PIVOTTABELLER SKAPA PIVOTTABELL. Skapa pivottabell

6 PIVOTTABELLER SKAPA PIVOTTABELL. Skapa pivottabell 6 PIVOTTABELLER PIVOTTABELLER Skapa pivottabell 00 Redigera källdata 0 Formatera pivottabell 0 Anpassa pivottabell 05 Göra beräkningar i pivottabell 09 Skapa pivotdiagram från pivottabell Extra övningar

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

BuildingPortalSuite. Beskrivning. 2012-09-03 BuildingPortalSuite - Beskrivning

BuildingPortalSuite. Beskrivning. 2012-09-03 BuildingPortalSuite - Beskrivning Beskrivning 1 Komma igång Följ dessa steg för att enkelt komma igång med BuildingPortalSuite: 1. Installera BuildingPortalSuite 2. Använd Setup Tool BuildingPortalSuite för att ställa in uppkopplingen

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter)

Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter) Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter) 1 (15) Innehållsförteckning Etikettplatser och Handdator... 3 Etiketthantering... 3 Skapa etikettplats/förråd... 4 Administrera artiklar...

Läs mer

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke ExacqVision användarguide Teletec Connect AB Emil Warnicke Version 1 (2009 07 13) för ExacqVision Klient 3.5.3 och nyare Sida 1 Allmänt omexacqvision ExacqVisions klientprogram har tre arbetslägen: Live,

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Importera och använda en textdatabas i Excel

Importera och använda en textdatabas i Excel Importera och använda en textdatabas i Excel I denna beskrivning tänkte jag visa hur man kan hantera information från en databas, som är sparad som en semikolonseparerad textfil. Textfilen kommer att behandlas

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Nyheter i IRONCAD v2015

Nyheter i IRONCAD v2015 Nyheter i IRONCAD v2015 Bättre och snabbare hantering av filer vid öppna och spara. En ny välkomstdialog när programmet startas eller ingen fil är öppen, för att skapa nya filer eller öppna tidigare filer.

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Visa/Dolj knappar i Webeditor 8

Visa/Dolj knappar i Webeditor 8 Supportdokument Visa/Dolj knappar i Webeditor 8 Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: VisaDölj knappar i Webeditor 8.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 2. Skapa ett

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Rapport, sök journalanteckningar

Rapport, sök journalanteckningar Rapport, sök journalanteckningar 1. Sök dokumentation för en eller flera enheter/områden 2. Sök dokumentation för specifik patient 3. Sök i vårdplan 4. Aktuellt och Observera 5. Läs hela journalen 1. Söka

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd.

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Mirasys 5.10 Användarguide: Live Sök Export November 2010 TTC_TI_Mirasys_Anvandarguide/EW Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Sida 1 Innehållsförteckning Inloggning...

Läs mer

Krister Holm. EPiServer Att skapa formulär, old school

Krister Holm. EPiServer Att skapa formulär, old school 2016-12-18 Krister Holm Innehållsförteckning 1 Introduktion 2 2 Det äldre formulärfunktionen 2 2.1 Redigera ditt nya formulär 4 2.2 Tabelllayout och Formulärfält 4 2.2.1 Flervalslista, alternativknapp,

Läs mer

Steg för Steg Att använda Statistics explorer med data från SKLs databas

Steg för Steg Att använda Statistics explorer med data från SKLs databas Steg för Steg Att använda Statistics explorer med data från SKLs databas Data Wizard (DW): http://www.ncomva.se/flash/projects/dw/ Sveriges Kommun- och Landstingsdatabas: http://www.kolada.se Sveriges

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

Att komma igång med DISGEN 8.2

Att komma igång med DISGEN 8.2 Att komma igång med DISGEN 8.2 Nedanstående bild är den man möter när man installerat programmet. I handledningarna för de olika versionerna av DISGEN finns beskrivning hur man kommer igång med inmatning

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Ett sätt att göra en offert unik och professionell kan till exempel vara att skapa ett försättsblad som ger ett stilrent och organiserat intryck, se vårt

Läs mer

1. Klicka på längst upp, när du har fönstret Familjeöversikt på skärmen. Denna meny visas:

1. Klicka på längst upp, när du har fönstret Familjeöversikt på skärmen. Denna meny visas: Sida 1 av 6 1.9 Kontroll av notiser - Ändrad version, ersätter Med uppdatering 3 i oktober 2016 har programmet fått ett bättre verktyg för kontroll av notiser. Det hjälper dig att hitta fel och brister

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Hantering av arkivering och digitalisering

Hantering av arkivering och digitalisering Hantering av arkivering och digitalisering En instruktion med tips och trix vid arbetet med digitalisering och arkivering för ekonomer och ekonomiadministratörer. Författare: Ekonomiavdelningen År: 2018

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

UngO teket. Banläggning i OCAD. ungoteket.se

UngO teket. Banläggning i OCAD. ungoteket.se Ung teket Banläggning i CAD Ung teket Övning 1 - banläggning i CAD Nu är det dags att testa på CAD för banläggning. I CAD kan du som banläggare göra allt ifrån träningar och övningar till att sköta banläggning

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Skapa listor i Statuslistan

Skapa listor i Statuslistan Skapa listor i Statuslistan Innehåll Listor... 2 Skapa ny lista (exempel)... 4 Filter... 10 Klientuppgifter... 10 Moment på klienter... 11 Moment- och kontrollpunktstatus... 11 Momentansvar... 12 Kontrollpunktsansvar...

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

XOR Compact 5.0.4 Konverteringsverktyg

XOR Compact 5.0.4 Konverteringsverktyg XOR Compact 5.0.4 Konverteringsverktyg Innehållsförteckning Förbered XOR Compact S företag för konvertering... 1 Förbered konvertering av företag i XOR Compact S... 1 A. Att tänka på före konverteringen...

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Att arbeta med centralfiler i Revit AADA20 Rhino/Revit Workshop 2016 LTH Ludvig Hofsten

Att arbeta med centralfiler i Revit AADA20 Rhino/Revit Workshop 2016 LTH Ludvig Hofsten Att arbeta med centralfiler i Revit 2017 AADA20 Rhino/Revit Workshop 2016 LTH Ludvig Hofsten 1. Öppna Revit. 2. Tryck på New 1. Hitta en bra mallfil (template på engelska.) Förslagsvis Mallfil LTH-A som

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE. Version Sida 1 av 6

LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE. Version Sida 1 av 6 LATHUND PA-WEBBEN HANDLÄGGNING AV KOMPETENSÄRENDE Version 0-0-9 Sida av 6 INTRODUKTION... HANDLÄGGNING AV EGENRAPPORTERAT KOMPETENSÄRENDE... HANDLÄGGNING AV ANNAN ANSTÄLLDS KOMPETENSÄRENDE.... Sida av

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Design Collaboration Suite

INSTALLATIONSGUIDE. Design Collaboration Suite INSTALLATIONSGUIDE Design Collaboration Suite 2014 Läs igenom innan Installation! Denna installationsguide hjälper dig genom installationen av programpaketet IRONCAD DCS 2014 och IRONPRO XT. DCS står för

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Ekonomi

Nyhetsdokument Vitec Ekonomi Nyhetsdokument Vitec Ekonomi Version x.67 okt 2018 Vitec Affärsområde Fastighet www.vitec.se/fastighet infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 Table of Content Inledning... 3 Verifikationsregistrering...

Läs mer

Introduktion av Quality Works 2.4

Introduktion av Quality Works 2.4 Introduktion av Quality Works 2.4 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

1 Översikt...2. 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2. 2 Område Kontokoder...5

1 Översikt...2. 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2. 2 Område Kontokoder...5 Manual för Kontokod 1 Översikt...2 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2 2 Område Kontokoder...5 2.1 Mapputforskare...5 2.2 Verktygsfält...6 2.3 Hitta

Läs mer

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Hjälpguide för att använda Wordpress och Nya Expeditionsresor.se 2014-08-10 Innehållsförteckning Logga in till Wordpress-panelen... 3 Skapa bildspel... 4 Färgkoder...

Läs mer

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IDROTTONLINE KLUBB MEDLEMSREGISTRET... 2 Så loggar du in... 2 Systemets uppbyggnad... 2 Medlemmar... 3 Vad är medlemsfliken?/medlemmar... 3 Lägg till ny medlem/medlemmar...

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer

surell consulting ab

surell consulting ab PRINT ORGANIZER Detta dokument ger en kort introduktion till Print Organizer. Print Organizer ersätter och utökar den funktionalitet som tidigare fanns i Batch Print. Fokus i Print Organizer ligger på

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Övning: Skapa en ny regel

Övning: Skapa en ny regel Övning: Skapa en ny regel Den här övningen förklarar hur man skapar en automatiserad händelse som kallas regel i applikationen. Övningen använder Device management application som finns tillgänglig under

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer