Ombyggnad av Årsta brygga, väg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ombyggnad av Årsta brygga, väg 560.01"

Transkript

1 BESKRIVNING Ombyggnad av Årsta brygga, väg Haninge kommun, Stockholms län Arbetsplan Utställelsehandling januari 2011 Projektnummer:

2 Dokumenttitel: Ombyggnad av Årsta brygga, väg , Haninge kommun Dokumentdatum: Senast reviderad: Dokumenttyp: Beskrivning - Arbetsplan Projektnummer: Utgivare: Trafikverket Kontaktperson: Dragana Mimovic, Projektledare, tfn Konsult: KFS AnläggningsKonstruktörer AB, Industrivägen 5, Solna Kontaktperson: David Horn, Uppdragsledare, tfn Distributör: Trafikverket, Sundbyberg, Besöksadress: Sundbybergvägen 1, Solna telefon:

3 Innehållsförteckning Sammanfattning Syfte och mål Bakgrund Förutsättningar Tidigare utredningar och beslut Förslag till ombyggnad Arbetsplanens omfattning Brygga Hamnplan Väg Trafik på bryggan Funktioner på hamnplan Belysning Avvattning Bullerskydd Geoteknik Miljöskyddsåtgärder Förändring av allmän väg Konsekvenser av det föreslagna ombyggnadsalternativet Trafik och trafikanter Markanvändning och miljö Nollalternativ Kostnader och finansiering Kostnader Finansiering Genomförande Markåtkomst Fastställelseprövning Vägområde för allmän väg Område med tillfällig nyttjanderätt Dispenser och tillstånd Ordnings- och säkerhetsföreskrifter Sakägare Samrådsredogörelse... 14

4 11 Underlagsmaterial...15 Bilagor 1. Valda åtgärder i arbetsplanens miljökonsekvensbeskrivning.

5 Sammanfattning Syftet med de planerade åtgärderna är att säkerställa tillgängligheten och trafiksäkerheten vid Årsta brygga. Uteblivna åtgärder kommer att medföra sänkt tillåten bärighet och till slut att bryggan måste stängas av. Trafikverket strävar efter att hela vägnätet på sikt ska uppfylla de framkomlighetskrav som ställs vid nybyggnation av väg. Successivt byggs framkomlighetshinder bort i form av t.ex. bryggor som inte uppfyller kraven för bärighetsklass 1 (BK 1). Den befintliga bryggan är BK 3 klassad vilket innebär att restriktioner för tung trafik. Under högsäsong är bryggan för liten och risk för personskador föreligger vid på- och avstigning. En förstudie genomfördes 2009 och länsstyrelsen har beslutat att projektet ej medför betydande miljöpåverkan. Trafikverket har efter beaktande av samrådsredogörelse och yttrande från länsstyrelsen beslutat att projektet ska drivas vidare. Trafikverkets förslag innebär att det befintliga bryggan byts ut och utökas i storlek i befintligt läge vid Årsta brygga. Den nybyggda bryggan säkrar stabiliteten av hamnplanet samt ger erforderlig bärighet för båttransporterna. Förbättrade tilläggs- och förtöjningsförhållanden erhålls vid bryggan. Risken för störningar mellan godstransporter och persontransporter på bryggan minskar med bryggans och hamnplanets utformning. Efter ombyggnaden kommer det att vara möjligt för passagerartrafiken med anslutning av el, vatten, bunkring och tömning av fartygens tankar. Ledningar kommer i huvudsak att vara markförlagda. Vägen till och från bryggan breddas på norra sidan för uppställning av charterbussar. Gångbanan utmed vägen förlängs upp till uppställningsplatserna för parkerade charterbussar. Arbetena bedöms pågå från september 2011 till maj 2012, varav arbetena i vatten bedöms pågå i totalt fyra månader. Arbetena kommer att utföras i två etapper så att trafiken på bryggan kan ske utan hinder. Den viktigaste konsekvensen av att bryggan byggs om är att tillgängligheten vid bryggan säkras och att trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna förbättras. Vid utförande av den nya bryggan samt vid rivning av den befintliga bryggan uppkommer omgivningspåverkan i form av buller samt grumling. Kostnaden för projektet har beräknats till ca 13 miljoner kronor i 2009 års prisnivå och kommer att finansieras genom medel avsatta för Trafikverkets drift och underhåll. Kostnader för småbåtsbryggan och funktionerna vid bryggan samfinansieras med Waxholsmbolaget, Utö Rederi och Haninge kommun. Arbetsplanen planeras att ställas ut och fastställas. Arbetsplanen omfattar område med tillfällig nyttjanderätt 2200 m 2 och nytt vägområde om 4250 m 2 varav 2000 m 2 utgör inskränkt vägrätt. 1 (15)

6 1 Syfte och mål Syftet med de planerade åtgärderna är att säkerställa tillgängligheten vid bryggan och öka trafiksäkerheten vid bryggan. Den befintliga bryggan är under högsäsong för liten och risk för personskador föreligger vid på- och avstigning. För att kunna upprätthålla båttrafiken till Årsta brygga behöver bryggan byggas om. Trafikverket (tidigare Vägverket) strävar efter att hela vägnätet på sikt ska uppfylla de framkomlighetskrav som ställs vid nybyggnation av väg. Successivt byggs framkomlighetshinder bort i form av t.ex. bryggor som inte uppfyller kraven för bärighetsklass 1. Genom arbetsplanen får Trafikverket rådighet över berörda mark- och vattenområden samt tillstånd till ombyggnad av allmän brygga enligt väglagen. Arbetsplanen omfattar förslag till ombyggnad av allmän väg och brygga med tillhörande hamnplan samt vattenområde. Byggande av brygga i vatten kräver normalt prövning enligt 11 kap miljöbalken (MB). Trafikverket har för avsikt att ansöka om tillstånd för den vattenverksamhet som berörs för ombyggnad av befintlig brygga. Ansökan om miljöprövning avses omfatta tillstånd att riva befintlig brygga, utföra nytt erosionsskydd i slänt mot vattnet samt uppföra ny brygga på pålar. Målet är att upprätthålla tillgängligheten vid bryggan såväl vid genomförande som permanent samt förbättra trafiksäkerheten vid bryggan och öka bärigheten. 2 Bakgrund 2.1 Förutsättningar Allmänt Den befintliga båtbryggan är belägen i Årsta havsbad i Haninge kommun. Orienteringskarta finns under flik 1. Bryggan byggdes 1953 och är uppbyggd av ett betongdäck grundlagt på träpålar nedförda till fast botten. Bryggan är 20 m lång och 4,5 m bred. Bryggan är upplåten för 8 tons axeltryck och 15 tons bruttovikt. Såväl bryggans storlek som dess bärighetsförmåga innebär restriktioner för tung trafik vid på- och avlastning. I dykrapporten från dykinspektionen 2008 noteras att vittringen på huvud- och tvärbalkar är relativt omfattande i vattenlinjen och att bygelarmeringen är frilagd på delsträckor. Skadorna på befintlig brygga är orsakade av isnötning samt allmänt slitage. I rapporten rekommenderas att vittringen bör åtgärdas. Utöver den allmänna bryggan finns det en träbrygga och en flytbrygga inom hamnområdet. Träbryggan ägs av Skärgårdsstiftelsen och flytbryggan ägs av en bryggförening på Utö. Befintligt hamnplan har en areal på ca 200 m 2 och är uppbyggd av fyllnadsmaterial bestående av sprängsten och friktionsmaterial. 2 (15)

7 Väg , även kallad Videnäsvägen, är en tertiär länsväg som förbinder Årsta brygga med väg 560. Vägen anges i NRL-nätet som ett viktigt transportstråk (NRL-nätet avser det vägnät där områden med riksintresse för kommunikationer kan uppstå vid ny- och ombyggnad av vägen). Vägen rekommenderas som sekundär väg för transport av farligt gods. Vägen har en vägbredd på cirka 6 meter och går i en enkelriktad slinga förbi bryggan. Vägprofilens lutning uppfyller Trafikverkets krav på mindre god standard. 1 Gällande hastighetsbegränsning är 50 km/h och stoppförbud råder utmed hela vägen. Väg är BK1 klassad Trafikförhållanden Trafiken på väg uppgick (2003) till cirka 500 fordon/dygn varav 130 fordon (25%) utgörs av tung trafik. Trafiken består av buss-, gods- och persontrafik till och från bryggan. Under sommarperioden ökar trafikmängden betydligt på grund av sommarboende, båtresenärer från Årsta brygga samt övriga besökare. 2 Årsta brygga nyttjas i huvudsak av Utö Rederi som bedriver passagerartrafik till och från Utö på uppdrag av Waxholmsbolaget. Bryggan används även av taxibåtar. Upp till tre fartyg kan ligga vid bryggan samtidigt. Därtill kan fartyg ligga inne vid bryggan för reparationsarbeten. Viss godstrafik sker med passagerarfartygen. Söderby brygga nyttjas normalt för tung godstrafik och tunga transporter. Vintertid går all godstrafik från Årsta brygga då det är den enda bryggan i området som hålls isfri. I Stockholms skärgård finns nio replipunkter utpekade i Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2010, varav Årsta brygga är en av dessa. En replipunkt är en strategisk knutpunkt på fastlandet med en robust trafikinfrastruktur och med bastrafik hela året. Replipunkterna ska ha en god trafikstandard för både person- och godstrafik. Vägförbindelser mellan replipunkter och kommuncentrum respektive Stockholms innerstad bör vara goda med kort restid. Utrymme bör reserveras för vänd- och lastningsplatser, parkering, bryggor samt terminaler för gods och passagerare Funktioner på hamnplan På hamnplanen vid Årsta brygga finns i dagsläget tillgång till el och sommarvatten, en bunkeranläggning, plats för varuvagnar samt parkeringsplats för servicebil. 1 Vägar och gators utformning, VGU, Linjeföring. Vägverket publikation 2004: Arsta-Havsbad/. Haninge kommun Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS (15)

8 2.1.4 Markanvändning Mark som tas i anspråk vid ombyggnad av bryggan och vägen ligger i direkt anslutning till nuvarande mark- och vattenområde som i huvudsak ligger inom fastigheten Stadsberga 2:21. Stadsberga 2:21 bildades genom avstyckning Vid avstyckningsförrättning tilldelades Stadsberga 2:21 vattenområde och grund. Gräns för vattenområde är ej bestämd vid någon förrättning, men den har tolkats av Lantmäterimyndigheten i Stockholms län Vägrättsavtal för befintligt vägområde har träffats mellan väghållningsmyndigheten och fastigheten Stadsberga 2:21, daterade och , samt väghållningsmyndigheten och Stadsberga 8:1, daterat Marken utmed södra stranden tillhör Årsta havsbads samfällighetsförening. Marken på norra sidan bryggan tillhör fastighet Stadsberga 9:1. Årsta brygga ligger idag utanför planlagt område, dock ligger den del av vändslingan som går över Stadsberga 8:1 inom befintlig detaljplan 01-ÖSR Se även avsnitt Kommunala planer Miljöförhållanden Årsta brygga ligger i Årsta Havsbad i Haninge kommun, Stockholms län. Årsta brygga ligger vid Horsfjärden i ett typiskt skärgårdslandskap. Marken vid bryggan är kuperad och sluttar mot Horsfjärden. Vegetationen består tall och gran samt inslag av lövskog av till exempel björk, sälg och asp. Söder om bryggan finns en sandstrand och en småbåtshamn. Norr om bryggan finns ett mindre naturområde med kuperade terräng med berg i dagen och tallskog. Vid Årsta brygga och utmed väg finns det ca 600 parkeringsplatser varav hälften för de boende på Utö och hälften för besökande till Utö. Närmaste fastighet, Stadsberga 8:187, ligger ca 50 m från brygga. Årsta havsbad ligger inom riksintresset för rörligt friluftsliv enligt 4 kap 2 miljöbalken (MB) samt inom riksintresset för kust och skärgård enligt 4 kap 4 MB. Länsstyrelsen gör bedömningen att verksamheten inte påverkar dessa riksintressen negativt. Förutsättningarna för ett rörligt friluftsliv säkerställs genom projektet i och med att ombyggnaden av bryggan säkerställer Årsta brygga som replipunkt så att kommunikationerna till och från Utö kan upprätthållas. Natur- och kulturvärden, enligt 4 kap 1 MB, påverkas inte negativt då projektet inte möter något hinder enligt 4 kap 2-8 MB och projektet kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar områdenas natur- och kulturvärden. Se vidare avsnitt 5 Konsekvenser av föreslaget alternativ samt bifogad Miljökonsekvensbeskrivning. 4 (15)

9 2.2 Tidigare utredningar och beslut Detta objekt inleddes med ett förstudiesamråd i början av Samrådet resulterade i en förstudie daterad Med denna som grund beslutade länsstyrelsen att verksamheten inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Trafikverket har tagit ställning till projektets fortsatta inriktning. I förstudien studerades två alternativa ombyggnadsförslag för Årsta brygga. - Breddning av befintlig brygga samt ny spontkaj norr om befintlig brygga. Ändrad trafikföring till delvis dubbelriktad trafik där godstrafiken kör ned och vänder på hamnplan. - Utbyte av brygga, vilket innefattat rivning av befintlig brygga samt uppförande av ny plattformskaj med erosionsskyddad slänt. Befintlig trafikföring vid bryggan bevaras. Trafikverket har valt att gå vidare med alternativet utbyte av brygga. Det finns många fördelar med att ersätta befintlig brygga med en ny pålgrundlagd brygga, såsom - Önskad bärighet på hela bryggan. - Minskat underhållsbehov. - Förbättrat vågklimat och erosionsskydd. - Att fartygstrafiken kan behållas under byggskedet. - Att hänsyn inte behöver tas till brister i den befintliga bryggan, som rivs. En ansökan om tillstånd för vattenverksamhet kommer att ges in, som baseras på utbyte av befintlig brygga. Efter rivning av befintlig brygga uppförs en ny pålgrundlagd brygga med erosionsskyddad slänt. Befintlig enkelriktad trafikföring till och från bryggan är fördelaktig och behålls. 3 Förslag till ombyggnad 3.1 Arbetsplanens omfattning Arbetsplanen omfattar en sträcka som ligger utmed väg De åtgärder som planeras omfattar nybyggnad av brygga och hamnplan samt uppförande av nya uppställningsplatser för charterbussar utmed vägen. Arbetsplanens omfattning framgår av förslagsritning K103 i flik Brygga Den befintliga bryggan rivs. Schakt- och rivningsmassor transporteras till godkänd deponi. Nytt erosionsskydd utförs i slänt ut mot vattnet. Erosionsskyddet förhindrar erosion vid stranden av vågor och propellerströmmar från fartyg. 5 (15)

10 Ny brygga utförs som betongdäckskaj med betongfyllda stålrörspålar försedda med is- och korrosionsskydd. Den nya bryggan får en yta av ca 450 m 2. Bryggdäcket placeras ca 1,4 m över medelvattenytan. Den nya bryggan kommer att uppfylla gällande krav på bärighet med avseende på bil- och fartygstrafik. Bryggan blir större vilket medför förbättrade möjligheter för tilläggning. Tilläggning tillåts för både stäv- och bogtillägg vid alla vindförhållanden. Bryggans utformning framgår av förslagsritningarna K11-K13 i flik Hamnplan Den ombyggda hamnplanen får en yta av ca 750 m 2. Trafikföringen på land behålls lika som idag. I och med att brygganläggningen blir större kan lastbilar stå på hamnplanen under tiden som lossning av gods sker utan att vara i vägen för trafiken på den allmänna vägen. Det kommer att finnas möjlighet till att särskilja gods- och persontrafik vid bryggan. Hamnplanets utformning har anpassats till aktuella förutsättningar såsom stora nivåskillnader inom området, tillgängligt utrymme samt tekniska krav vid uppförandet av ny väganläggning, t ex krav på vägens och hamnplanens lutning med hänsyn till tillgängligheten och krav på vändplanens utformning. Hamnplanens utformning framgår av förslagsritningarna K11-K13 i flik Väg Vägens standard kommer att kvarstå efter ombyggnaden. Vägen breddas för uppställning av charterbussar. Det kommer att bli två stycken uppställningsplatser på vardera ca 30 m. Vid kiosken, nordväst om bryggan, finns det idag en anslutning till vägen och en anslutning till parkeringen nordväst om kiosken. Anslutningen till vägen kommer att stängas. Förändringar av vägens utformning framgår av förslagsritning K41 i flik Trafik på bryggan Trafik Trafiken och trafikmängden bedöms komma att vara densamma som nuvarande trafik, se avsnitt Någon prognos för framtida trafikförändringar har inte gjorts då åtgärden i första hand syftar till att upprätthålla tillgängligheten på befintligt vägnät. Dagens gällande hastighetsbegränsning, 50 km/h, har antagits gälla Kollektivtrafik Den nya busshållplatsen kommer att placeras i befintligt läge för att även fortsättningsvis ge busschauffören och fartygskapten möjlighet till att få ögonkontakt samt begränsa omfattningen av vinterunderhållsåtgärderna. 6 (15)

11 3.5.3 Gång- och cykeltrafik För att tillgängligheten ska bli tillfredsställande för de oskyddade trafikanterna kommer gångbanan utmed vägen att förlängas från bryggan fram till uppställningsplatserna för charterbussarna. På hamnplan kommer ett övergångsställe från busshållplatsen till bryggan utföras. 3.6 Funktioner på hamnplan På hamnplanen ska utrymme finnas för bunkeranläggning till passagerarbåtarna med cisterner för bränsle respektive maskinrumsavfall, uppställningsplats för varuvagnar, avfallshantering, handikapplats samt tillgång till el och vatten. Ledningar kommer i huvudsak att vara markförlagda. Det är olika verksamhetsutövare för dessa funktioner och respektive verksamhetsutövare är ansvariga för drift och underhåll av sina funktioner. Funktionernas läge framgår av förslagsritning K102 i flik Belysning Vägen, inklusive vändslingan och den nya gångbanan från busshållplatsen upp till uppställningsplasterna, ska förses med 12 st belysningsstolpar som står med ca 30 m mellanrum. Hamnplan ska förses med 2 st belysningsmaster som belyser bryggan och hamnplan. Belysningen ska uppfylla anvisningar från Sjöfartsverket, Ostkustens sjötrafikområde. Belysningsmasterna ska förses med reflexer och bländningsskydd för att ej blända grannar och övrig sjöfart. Belysningsstolparnas läge framgår av förslagsritning K01 i flik Avvattning Dagvattenhanteringen utmed vägen kommer i huvudsak inte att förändras av arbetenas genomförande. Vägen kommer även fortsättningsvis att avvattnas med öppna diken. Vid uppställningsplatserna för charterbussarna planeras dagvattnet att ledas utmed gångbanans kantstöd till perkolationsbrunnar. Dagvattnet på hamnplan kommer att samlas upp i en dagvattenränna som går parallellt med bryggans bakkant och som mynnar i en oljeavskiljare. Från oljeavskiljare leds dagvattnet i ledning ut i havet. Hamnplan kommer att förses med en förhöjning upp mot bakkant av bryggan vilket förhindrar att dagvatten från hamnplan rinner ut i havet. Bryggans överbyggnad kommer att utföras med fall mot vattnet vilket innebär att dagvattnet på bryggan rinner ut i havet. 3.9 Bullerskydd Trafikverket står fast vid sitt erbjudande, enligt tidigare vattendom, att anordna efterfrågad bullerskärm till skydd för Stadsberga 9:1. Bullerskärmen ska ha en sträckning från strandlinjen och ansluta till de befintliga garagen på Stadsberga 2:21. 7 (15)

12 3.10 Geoteknik Befintlig brygga är grundlagd på träpålar nedförda till fast botten. Vattendjup vid befintlig brygga varierar mellan 1 till 4 m. Jordlagerföljd bedöms utifrån information från geoteknisk undersökning i huvudsak utgöras av lera med en mäktighet av ca 3-4 m som överlagrar morän. Djup till berg uppskattas till ca 4-5 m från botten. Norr om bryggan, intill kiosken, finns berg i dagen Miljöskyddsåtgärder Utformningen av väg och brygga har gjorts på sådant sätt att intrånget ska minimeras. Ett 10-tal träd (asp, björk, tall och gran) kommer att tas bort. Grumlingspåverkan i byggskedet begränsas då bryggan grundläggs på pålar och schakt- och fyllnadsarbetena i vatten därmed kommer att utföras i begränsad omfattning. Ett kontrollprogram ska upprättas och godkännas av tillsynsmyndigheten. Kontrollprogrammet ska redovisa hur kontroll och redovisning av schaktmassor, buller och grumling ska ske. Föroreningar ska omhändertas enligt särskild kontrollplan. Entreprenören ska redovisa vart schakt- och rivningsmassorna körs. Länsar och absorptionsmedel för eventuellt oljespill ska finnas tillgängligt på arbetsplatsen under byggtiden. I bilaga 1 till denna beskrivning redovisas valda åtgärder i MKB:n. 4 Förändring av allmän väg Inom det aktuella området är, för statens räkning, enbart Trafikverket allmän väghållare. Arbetsplanen föreslår ingen förändring av allmän väg till enskild väg eller vice versa. 5 Konsekvenser av det föreslagna ombyggnadsalternativet 5.1 Trafik och trafikanter Trafikmängder Trafiken och trafikmängden bedöms komma att vara densamma som nuvarande trafik. 8 (15)

13 5.1.2 Trafiksäkerhet Trafiksäkerheten vid bryggan förbättras jämfört med nuvarande förhållanden, främst på grund av bryggans och hamnplanens ökade storlek samt att trafiken på bryggan och hamnplan kan separeras. Förslaget förväntas öka tryggheten för de oskyddade trafikanterna betydligt Tillgänglighet Tillgängligheten vid bryggan förbättras genom att bryggan kan anpassas till gällande tillgänglighetskrav Driftkostnader Enbart marginella förändringar av driftkostnader kommer att ske. 5.2 Markanvändning och miljö Människors hälsa Förslaget avser utbyte av befintlig brygga och justering av anslutande hamnplan. Både ny brygga och anslutningar till hamnplanen ligger i stort sett i befintligt läge varför påverkan av människors hälsa är marginell jämfört med situationen före åtgärden. Den skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön som skulle kunna uppstå av vattenverksamheten är möjligen skada på miljön på grund av grumling och spridning av de i bottensedimenten förekommande föroreningar. Teknik för ombyggnad av brygga har därför valts så att grumling och spridning av de i bottensedimenten förekommande föroreningar minimeras Naturmiljö Arbetena medför en förändrad landskapsbild på och omkring hamnplan. Ett 10- tal träd kommer att fällas och strandlinjen närmast bryggan kommer att förändras på en sträcka av ca 10 m. Bryggan påverkar ej fiskbestånd eller möjligheterna till sportfiske Hushållning med naturresurser Då förslaget innebär att brygga och väg i princip byggs i befintligt läge kommer mark och vattenbehovet att vara litet. I huvudsak är det material för ny brygga som krävs samt fyllnadsmaterial för hamnplan. Utformning, teknik och material har valts med tanke på en lång livslängd, därigenom kan ett resurssnålt byggande åstadkommas Kommunala planer För Årsta Havsbad gäller följande angående översiktsplan och detaljplan. Översiktsplan Haninge kommun och Nynäshamns kommun har tagit fram en gemensam kustplan (fördjupad översiktsplan) för kommunernas kustområde. Kustplanen antogs (15)

14 När det gäller alternativ lokalisering för Utötrafiken har Planenheten, Haninge kommun, redogjort för följande i Samrådsredogörelsen Detaljplan för Årsta brygga, daterad Tidigare inför programskedet har kommunen tillsammans med Vägverket studerat olika alternativa lägen för Utötrafiken, även utanför Årsta havsbad. Utredningen visar att Vitså brygga är det bästa alternativet utifrån flera faktorer, som till exempel parkering och befintlig infrastruktur. I dagsläget är det dock inte aktuellt att flytta båttrafiken från Årsta brygga till Vitså då Försvaret säger nej. Därför måste förhållandena på plats regleras så att problemen hanteras under den tid som bryggan är kvar. Andra platser kan undersökas i samband med revidering av översiktplanen. Haninge kommun har i det pågående arbetet med infrastrukturplaneringen för perioden föreslagit att det ska genomföras en ny utredning i syfte att finna ett läge för en ny brygganläggning, som kan ersätta såväl Årsta brygga och Dalarö brygga. Detaljplan Årsta brygga ligger idag utanför planlagt område, dock ligger den del av vändslingan som går över Stadsberga 8:1 inom befintlig detaljplan 01-ÖSR Arbete pågår med en ny detaljplan för Årsta Havsbad, inom vilket det studerade området ingår. Förslag till ny detaljplan har varit utställd under hösten Detaljplanen antas vinna laga kraft under 2011 under förutsättning att detaljplanearbetet går som planerat och planen inte kommer att överklagas. 4 Rätten att uppföra bullerskydd enligt avsnitt 3.9 är dock inte tydliggjord i Kommunens förslag till detaljplan, trots att Trafikverket har framfört detta behov. Arbetsplanen föreslår ingen förändring gentemot gällande detaljplan och förslag till ny detaljplan, förutom när det gäller ovan nämnda bullerskydd. Hänsyn har tagits till gällande detaljplan avseende parkmark vid vändslingan. 5.3 Nollalternativ Nollalternativet innebär att befintlig anläggning behålls i nuvarande omfattning och att endast normalt underhåll utförs för att bibehålla nuvarande standard. Uteblivna åtgärder kommer att medföra sänkt tillåten bärighet och till slut att bryggan måste stängas av. 4 Arsta-Havsbad/. Haninge kommun (15)

15 6 Kostnader och finansiering 6.1 Kostnader Kalkylerad totalkostnad för objektet i 2009 års prisnivå är ca 13 miljoner kr. Detta pris inkluderar förutom direkta byggkostnader även kostnader för projektering och byggledning. 6.2 Finansiering Företaget kommer att finansieras med Trafikverkets anslag för drift och underhåll. Vissa delar av anläggningen och funktionerna vid bryggan kommer att finansieras tillsammans med Skärgårdsstiftelsen, Waxholmsbolaget och Utö Rederi. 7 Genomförande Under förutsättning att arbetsplanen ställs ut under våren 2011 och därefter fastställs ser tidplanen ungefär ut enligt följande. Framtagning av bygghandling bedöms kunna påbörjas efter det att arbetsplanen varit utställd och kommer att bedrivas parallellt med tillståndsansökan och den formella processen för arbetsplanen. Tillstånd från miljödomstolen för vattenverksamheten förväntas tidigast under hösten Arbetet med ombyggnad av bryggan, hamnplanen och vägen planeras att inledas under hösten 2011 och pågå som längst till maj 2013, varav huvuddelen av arbetet beräknas pågå under perioden september 2012 maj Vattenarbeten utförs under perioden oktober mars. I händelse av oförutsedda förseningar i arbetet kommer sökande att föreslå som villkor i domen att det till Länsstyrelsen delegeras att medge utökning av arbetstiden. Arbetena med bryggan utförs i två etapper vilket möjliggör fortsatt trafikering av den befintliga bryggan. I etapp 1 utförs arbeten norr om befintlig brygga. I etapp 2 utförs arbeten vid befintlig brygga. I etapp 1 går trafiken på befintlig brygga och i etapp 2 går trafiken på den norra delen av den nya bryggan. Etappindelningen framgår av ritning K201 och K Markåtkomst 8.1 Fastställelseprövning Denna arbetsplan kommer att ställas ut och genomgå fastställelseprövning. Under utställelsetiden kan berörda sakägare inkomma med synpunkter på planen. Inkomna synpunkter sammanställs och kommenteras i ett utlåtande som upprättas då utställelsetiden är slut. 11 (15)

16 De inkomna synpunkterna kan föranleda att Trafikverket anser att arbetsplanen måste revideras. En revidering genomförs och de sakägare som berörs av denna kontaktas och får ta del av ändringen. Arbetsplan samt det upprättade utlåtandet översänds till länsstyrelsen som yttrar sig över arbetsplanen. Därefter överlämnas arbetsplanen till Trafikverket i Borlänge med begäran om fastställelse. Fastställelseprövningen genomförs vid Trafikverket i Borlänge och inleds alltid med att de som anmärkt mot arbetsplanen ges möjlighet att ta del av det upprättade utlåtandet och Länsstyrelsens ställningstagande. Efter denna så kallade kommunikation kan fastställelsebeslut fattas, om planen uppfyller de krav som finns i lagstiftningen. Om beslut att fastställa arbetsplanen tas kommer beslutet att kungöras. Berörda sakägare kan överklaga beslutet till Regeringen. Om ingen överklagar beslutet inom tiden för överklagande vinner arbetsplanen laga kraft. Vid en eventuell regeringsprövning avgörs om överklagandet ska tas upp till prövning, om det ska avslås eller om arbetsplanen ska återsändas till Trafikverket för omarbetning. Det ovan sagda regleras i väglagen och vägkungörelsen Fastställelsebeslutets omfattning Fastställelsebeslutet omfattar det som redovisas i arbetsplanens beskrivning och på plan- och profilritningarna samt de villkor som tas upp i beslutet. För arbetsplaner som inte fastställelseprövas gäller motsvarande med den skillnaden att inte finns något beslut. Istället får dessa arbetsplaner rättsverkan genom de avtal om vägrätt som upprättas med berörda fastighetsägare och rättighetsinnehavare Rättsverkningar av fastställelsebeslutet Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar: - Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet. - Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. Väghållaren erhåller också en tidsbegränsad nyttjanderätt till mark eller utrymme i samband med byggandet av vägen för t.ex. tillfälliga upplagsplatser. För den mark som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning. - Vad som utgör allmän väg och väganordning läggs fast. 8.2 Vägområde för allmän väg Vägområdet för allmän väg i föreliggande plan omfattar förutom själva vägen utrymme för vägdiken, omgrävning av befintliga diken och slänter. Dessutom ingår i vägområdet hamnplan och ca 10 m av vattenområdet utanför strandlinjen som utgör erosionsskydd till bryggans stöd och konstruktion. 12 (15)

17 På planritningen K103 har det vägområde som erfordras för vägen markerats med punktstreckad linje. Det är det tillkommande vägområdet som är angivet i sakägarförteckningens arealberäkning, det vill säga det som ligger utanför det nuvarande vägområdet för allmän väg Vägområde för allmän väg med vägrätt Vägrätt uppkommer genom att väghållaren tar i anspråk mark eller annat utrymme för väg med stöd av upprättad och i fall då så behövs fastställd arbetsplan. Vägrätten ger väghållaren rätt att nyttja den mark eller annat utrymme som behövs för vägen. Väghållaren får rätt att i fastighetsägarens ställe bestämma över markens eller annat utrymmes användning under den tid vägrätten består. Väghållaren får även tillgodogöra sig alster och andra tillgångar som kan utvinnas ur mark eller annat utrymme. Vägrätt upphör när vägen dras in. Det ovan sagda regleras i väglagen. Bygget av vägen kan starta när vägrätt erhållits utan att överenskommelse om ersättning träffats. Eventuella tvister om ersättningen avgörs av fastighetsdomstolen. I denna arbetsplan omfattar (nytt) vägområde med vägrätt för allmän väg ca 2250 m Vägområde för allmän väg med inskränkt vägrätt Med stöd av 30 väglagen kan väghållaren besluta om område med inskränkt vägrätt. Inskränkt vägrätt, vattenområdet närmast utanför bryggan, redovisas på ritning K103. Inom detta område är vägrätten inskränkt på så sätt att väghållaren inte får anlägga fasta anordningar. Detta område utgör angöringsplats för fartyg. Vattenområdet får användas av fastighetsägaren efter ombyggnaden av anläggningen men ej på sådant sätt att egenskaper eller utseende förändras eller så att krav på funktion eller säkerhet äventyras. Fastighetsägare som berörs av inskränkt vägrätt är Stadsberga 2:21. Arbetsplanen föreslår att ca 2000 m 2 av vattenområdet tas i anspråk med inskränkt vägrätt. Detta område har markerats med ett raster på arbetsplanritningen K Område med tillfällig nyttjanderätt Enligt 35 väglagen kan väghållaren ges tillfällig nyttjanderätt till ytor som kan behövas utöver vägområdet för transportvägar, upplag m m under byggtiden. Inom vattenområdet behövs tillfällig nyttjanderätt för arbetsområde under byggtiden. Del av parkeringsytan inom vändslingan avses nyttjas som etablerings- och upplagsområde. Den tillfälliga nyttjanderätten ska gälla under byggtiden. Vid återlämnandet ska ianspråktagen mark återställas. Arbetsplanen föreslår att ca 2200 m 2 mark tas i anspråk med tillfällig nyttjanderätt. Detta område har markerats med ett raster på arbetsplanritningen K (15)

18 8.4 Dispenser och tillstånd Anläggandet av bryggan är vattenverksamhet enligt reglerna i 11 kap MB. En ansökan om tillstånd för vattenverksamhet ska upprättas och ansökan görs till Miljödomstolen som efter prövning kan ge tillstånd att genomföra arbetena. Enligt 7 kap 16 3pkt MB krävs inte dispens från strandskyddsbestämmelserna vid en fastställd arbetsplan. 8.5 Ordnings- och säkerhetsföreskrifter Enligt 43 väglagen erfordras väghållningsmyndighetens tillstånd för Skärgårdsstiftelsens bryggor inom vägområdet. Enligt 45 väglagen erfordras Länsstyrelsens tillstånd för Bryggföreningens brygga intill vägområdet. Kommunen kan ha krav på bygglov för bryggor och bullerskärm. Det kan även vara så att bryggor och bullerskärm kräver dispens från strandskyddsbestämmelserna. 9 Sakägare Avgränsning av sakägarkretsen har gjorts utifrån det syfte och den påverkan som arbetsplanen medför på omgivningen. Förutom de som berörs direkt av markintrång har medtagits de som påverkats av ändrade utfartsförhållanden och förändrad landskapsbild. För påverkan på natur, kultur- och vattenmiljöer har medtagits de myndigheter, organisationer, lokala organ och sammanslutningar som har väsentligt intresse i saken. En sakägarförteckning är framtagen och finns som bilaga under flik Samrådsredogörelse Representanter för Haninge kommun, Skärgårdsstiftelsen, Waxholmsbolaget, Utö Rederi och Bryggföreningen har löpande deltagit i projekteringsmöten eller tagit del av protokoll från dessa. Ett protokollfört sakägarsammanträde och informationsmöte hölls på Quality Hotel Winn, Handen. Mötet utlystes genom kallelse utskickad 22 februari och genom annons i Mitt i Haninge den 2 mars Samrådsmaterialet har under tiden 2 mars t o m den 23 mars 2010 funnits tillgängligt hos Haninge kommun, Trafikverkets kontor i Solna samt på Trafikverkets hemsida ( före 1 april). Samråd har pågått under perioden Under samrådstiden har skriftliga yttranden inkommit från Sjöfartsverket, Fiskeriverket, Skärgårdsstiftelsen, Utö Rederi, Vattenfall, Stadsberga 8:147, Stadsberga 8:180, Stadsberga 8:187 samt Nina Hjerpe. 14 (15)

19 Trafikverkets svar på inkomna synpunkter redovisas i protokollet från sakägarsammanträdet och i samrådsredogörelsen. Arbetsplanens utformning överensstämmer i stort med lämnade synpunkter utom beträffande utformningen av hamnplanets södra del. Negativa synpunkter har främst inkommit med anledning av att två träd fälls och utfyllnad sker inom området för den södra delen av hamnplanet då träden anses fungera som ett naturligt miljöskydd och utfyllnaden minskar sandstranden. 11 Underlagsmaterial Förstudie, daterad Se även miljökonsekvensbeskrivningens källförteckning. 15 (15)

20 Trafikverket, Sundbyberg, Besöksadress: Sundbybergvägen 1, Solna Telefon: , Texttelefon:

Ombyggnad av Årsta brygga, väg 560.01

Ombyggnad av Årsta brygga, väg 560.01 TEKNISK BESKRIVNING Ombyggnad av Årsta brygga, väg 560.01 Haninge kommun, Stockholms län Vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Utställelsehandling januari 2011 Projektnummer: 883 874 W:\A833\-45\A8334533_TB.doc

Läs mer

Inledning. Hur har samråd bedrivits 1 (7) Trafikverket Årsta brygga Solna 2010-12-09

Inledning. Hur har samråd bedrivits 1 (7) Trafikverket Årsta brygga Solna 2010-12-09 1 (7) Trafikverket Årsta brygga Solna 2010-12-09 SAMRÅDSREDOGÖRELSE från samråd omfattande arbetsplan för ombyggnad av allmän brygga och närliggande allmän väg samt ansökan om tillstånd till vattenverksamhet

Läs mer

E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm. Plan- och miljöbeskrivning ÄNDRING AV VÄGPLAN. Uppdragsnummer: Granskningshandling

E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm. Plan- och miljöbeskrivning ÄNDRING AV VÄGPLAN. Uppdragsnummer: Granskningshandling VÄG 136 BORGHOLM OTTENBY, DELEN KORSNING EKERUM SAMRÅDSHANDLING 2015-04-27 ÄNDRING AV VÄGPLAN E22 Karlskrona Kalmar Delen förbi Rinkabyholm Uppdragsnummer: 108396 Plan- och miljöbeskrivning 1 (9) Ändring

Läs mer

5. Fastställelseprövning

5. Fastställelseprövning 5. Fastställelse prövning 5. Fastställelseprövning Arbetsplanen med miljökonsekvensbeskrivning ska alltid fastställas om projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Detta gäller även ändringar

Läs mer

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Valldavägen Iseråsskolan 2013-09-30 kl 18.30

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Valldavägen Iseråsskolan 2013-09-30 kl 18.30 VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE Gång- och cykelväg utmed Valldavägen Iseråsskolan 2013-09-30 kl 18.30 MEDVERKANDE Kungsbacka kommun Charlotta Ljungkull, Projektledare Roland Nyman, Byggledare Christer Adlerborn,

Läs mer

Samrådsmöte. 12 maj E18 Köping-Västjädra. Vägplan

Samrådsmöte. 12 maj E18 Köping-Västjädra. Vägplan Samrådsmöte 12 maj 2016 E18 Köping-Västjädra Vägplan Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Närvarolista 4. Val av justeringspersoner 5. Redogörelse för vägplanens prövning Trafikplats

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015 VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö Möte på orten 2 juni 2015 Presentation Mattias Broberg Projektledare Trafikverket Fredrik Sunnhed Biträdande projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket

Läs mer

Samråd på orten 24 augusti Cirkulationsplats E45 /Svedjärnsvägen/ Malungsvägen. Välkommen!

Samråd på orten 24 augusti Cirkulationsplats E45 /Svedjärnsvägen/ Malungsvägen. Välkommen! Samråd på orten 24 augusti 2015 Cirkulationsplats E45 /Svedjärnsvägen/ Malungsvägen Välkommen! Agenda 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2012:439 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om väglagen (1971:948)

Läs mer

(UPPSALA) (STORVRETA) DUBBELSPÅR UPPSALA GAMLA UPPSALA VITTULSBERGSVÄGEN Sträckan km 0+000-0+420

(UPPSALA) (STORVRETA) DUBBELSPÅR UPPSALA GAMLA UPPSALA VITTULSBERGSVÄGEN Sträckan km 0+000-0+420 Dokumentnummer Sida 1 (7) Handläggare/upprättad av Tyréns Granskad Tyréns Godkänd Tyréns 3445-00-010 Datum Nils-Erik Ångman Handläggare namn/sign. TrV Handling förvaltningsgranskad TrV Ketil KIndestam

Läs mer

Väg 1758 bro över Nolån

Väg 1758 bro över Nolån ARBETSPLAN BESKRIVNING Väg 1758 bro över Nolån 2012-04-18 Objektnr: 5815211 Objektdata Vägnr: 1758 Vägnamn: Objektnamn: Objektnr: 5815211 Kommun: Län: Dokumentdata Titel: Bollebygd Töllsjövägen Väg 1758

Läs mer

Inledning. Hur har samråd bedrivits. Inkomna yttrande. Bilaga 3 till MKB 1 (8) Vägverket Region Stockholm Årsta brygga Solna

Inledning. Hur har samråd bedrivits. Inkomna yttrande. Bilaga 3 till MKB 1 (8) Vägverket Region Stockholm Årsta brygga Solna Bilaga 3 till MKB 1 (8) Vägverket Region Stockholm Årsta brygga Solna 2009-11-23 SAMRÅDSREDOGÖRELSE från samråd omfattande förstudie för ombyggnad av allmän brygga och närliggande allmän väg samt ansökan

Läs mer

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun Samråd Planutformning 2017-07-06 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 5 Redogörelse för

Läs mer

Välkommen till samrådsmöte. Väg 942, Mariedal vänstersvängfält

Välkommen till samrådsmöte. Väg 942, Mariedal vänstersvängfält Välkommen till samrådsmöte Väg 942, Mariedal vänstersvängfält 2013-11-28 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 4 Redogörelse för vägplanens prövning 5 Presentation av det

Läs mer

Väg E16 Borlänge Djurås Etapp 2 & 3 Norr Amsberg Sifferbo och Sifferbo Djurås. Informationsmöte Gimsbärke 13 september 2018

Väg E16 Borlänge Djurås Etapp 2 & 3 Norr Amsberg Sifferbo och Sifferbo Djurås. Informationsmöte Gimsbärke 13 september 2018 TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Väg E16 Borlänge Djurås Etapp 2 & 3 Norr Amsberg Sifferbo och Sifferbo Djurås Informationsmöte Gimsbärke 13 september 2018 Presentation TRAFIKVERKET Åsa Bergqvist,

Läs mer

TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0

TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 1 TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Dagordning Mötet öppnas Presentation av medverkande Närvarolista Redogörelse för vägplanens prövning Presentation av det upprättade förslaget inklusive hur

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Samrådsredogörelse

Läs mer

Samrådsmöte 5 och 6 mars E18 Köping-Västjädra

Samrådsmöte 5 och 6 mars E18 Köping-Västjädra Samrådsmöte 5 och 6 mars 2019 E18 Köping-Västjädra Dagordning 1. Inledning 2. Information formell handläggning 3. Presentation av projektet och förändringar 4. Allmänna frågor 5. Fika 6. Stationssystem

Läs mer

Samrådsmöte på orten 9 november Väg 56, Bie- Alberga (St. Sundby)

Samrådsmöte på orten 9 november Väg 56, Bie- Alberga (St. Sundby) Samrådsmöte på orten 9 november 2016 Väg 56, Bie- Alberga (St. Sundby) Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av 2 justeringspersoner 3. Redogörelse för dagordningen 4. Information formell handläggning 5.

Läs mer

Väg 549, stabilitetshöjande åtgärder

Väg 549, stabilitetshöjande åtgärder ANALYSUNDERLAG Väg 549, stabilitetshöjande åtgärder Delen Slamby Charlottenlund, Härryda kn, Västra Götalands län Projektnummer: 145008 2015-10-26 Dokumenttitel: Analysunderlag Väg 549, stabilitetshöjande

Läs mer

Underrättelse: Revidering av arbetsplan inför fastställelse.

Underrättelse: Revidering av arbetsplan inför fastställelse. Ärendenummer : TRV 2010/11729 Dokumentdatum 2013-10-07 Ert ärendenummer Sidor [Motpartens ärendeid] 1(2) Kopia till: Diariet Underrättelse: Revidering av arbetsplan inför fastställelse. Arbetsplan för

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 3 ARBETE I YTVATTEN TMALL 0141 Presentation v 1.0 Arbeten i ytvatten Översikt 2, disposition

Läs mer

Vägplan Samråd. Väg 1559/ 1534 Gång- och cykelväg i Mårdaklev, Svenljunga kommun

Vägplan Samråd. Väg 1559/ 1534 Gång- och cykelväg i Mårdaklev, Svenljunga kommun Vägplan Samråd Väg 1559/ 1534 Gång- och cykelväg i Mårdaklev, Svenljunga kommun 1 2014-04-01 1 2014-04-01 10 mil gång- och cykelväg 70 delprojekt - fyra områden Samverkansprojekt Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center

Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center SAMRÅDSUNDERLAG Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center Falköpings kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2013-12-13 Projektnummer: 138960 Dokumenttitel: Samrådsunderlag, Väg 46, Cirkulationsplats

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2016-12-09 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft:

Datum PLANBESKRIVNING. Antagandehandling. Antagen av Bygg- och miljönämnden: Laga kraft: 1 (6) Datum 2015-10-07 Detaljplan för Ås-Hov 1:49 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Antagandehandling Antagen av Bygg- och miljönämnden: 2015-10-29 123 Laga kraft: 2015-11-25 Krokoms

Läs mer

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne Projektnummer: 87733334 Växjö kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2016-12-01 Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning)

Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning) 2016-12-08 1 (6) PM, dnr 2016.741 Enligt fastighetsförteckning Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning) 1. Kommunens förslag

Läs mer

ARBETSPLAN Väg 76, delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län. Objekt: REVIDERING EFTER UTSTÄLLELSE

ARBETSPLAN Väg 76, delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län. Objekt: REVIDERING EFTER UTSTÄLLELSE ARBETSPLAN Väg 76, delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län Objekt: 83158970 REVIDERING EFTER UTSTÄLLELSE 2011-10-07 Objektdata Vägnr: 76 Objektnr: 83158970 Kommun: Gävle Län: Gävleborg Dokumentdata

Läs mer

E45 Rengsjön - Älvros, Härjedalens kommun. Samrådsmöte

E45 Rengsjön - Älvros, Härjedalens kommun. Samrådsmöte E45 Rengsjön - Älvros, Härjedalens kommun Samrådsmöte 2019-01-23 Presentation Björn Wedin, Projektledare, Trafikverket Annika Krylén, Markförhandlare, Trafikverket Jan Vallin, Uppdragsledare, WSP Bo Eskebaek,

Läs mer

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223.

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223. 1.Förstudie 1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och 19-21 miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, 18-21 VVFS 2007:223. Förstudie krävs alltid vid byggande av väg samt

Läs mer

Samrådsmöte. Vägplan(er) Väg 2578 Gång- och cykelväg, Gamla Läckövägen- Alvetorp. Väg 2578 Gång- och cykelväg, Alvetorp - Kyrkhagen

Samrådsmöte. Vägplan(er) Väg 2578 Gång- och cykelväg, Gamla Läckövägen- Alvetorp. Väg 2578 Gång- och cykelväg, Alvetorp - Kyrkhagen Samrådsmöte Vägplan(er) Väg 2578 Gång- och cykelväg, Gamla Läckövägen- Alvetorp Väg 2578 Gång- och cykelväg, Alvetorp - Kyrkhagen Lidköpings Kommun Västra Götalands län 17 Februari 2014 2 2014-02-12 Dagordning

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Örtagården- Västerås

Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Örtagården- Västerås Samrådsmöte, Vägplan, GC-väg Örtagården- Västerås Kvällens upplägg (enligt dagordning) 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 4 Val av justeringsmän 5 Redogörelse för vägplanens prövning

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Kövra-Månsåsen. Samrådsmöte

Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Kövra-Månsåsen. Samrådsmöte Väg 321, Svenstavik- Månsåsen delen Kövra-Månsåsen Samrådsmöte 2015-01-15 Presentation Kerstin Holmgren, Projektledare, Trafikverket 010-123 73 92 Bertil Jansson, Markförhandlare, Trafikverket 010-123

Läs mer

Väg 172 Gång- och cykelväg Arvika-Jössefors

Väg 172 Gång- och cykelväg Arvika-Jössefors 1(11) Väg 172 Gång- och cykelväg Arvika-Jössefors Objektnr: 733 480 Arbetsplan 2004-03-29 Beskrivning 2(11) Innehåll 1 Sammanfattning 2 Bakgrund och motiv för byggande 2.1 Allmänt 2.2 Trafikförhållanden

Läs mer

Väg 829, Lövberga -Alanäs, Strömsunds kommun. Samrådsmöte

Väg 829, Lövberga -Alanäs, Strömsunds kommun. Samrådsmöte Väg 829, Lövberga -Alanäs, Strömsunds kommun Samrådsmöte 2018-12-11 Presentation Björn Wedin, Projektledare, Trafikverket 010-124 28 23 David Ring, Markförhandlare, Trafikverket 010-123 43 36 Niklas Dahlström,

Läs mer

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 2879 Gång- och cykelväg Högaliden-Hjo. Hjo kommun Västra Götalands län. 3 september 2013

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 2879 Gång- och cykelväg Högaliden-Hjo. Hjo kommun Västra Götalands län. 3 september 2013 Samrådsmöte Vägplan Väg 2879 Gång- och cykelväg Högaliden-Hjo Hjo kommun Västra Götalands län 3 september 2013 Medverkande Trafikverket Marita Karlsson, projektledare Vectura Pär-Anders Emanuelsson, ansvarig

Läs mer

Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket

Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket Järfälla och Upplands-Bro kommuner, Stockholms län Vägplan, 2016-03-24 Projektnummer: 152560 Samrådsredogörelse, Väg 841, öppningsbar

Läs mer

Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun. Samrådsmöte

Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun. Samrådsmöte Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun Samrådsmöte Välkomna till samrådsmöte angående Väg 27, viltstängsel, Tranemo och Svenljunga kommun Västra Götalands län 2015-06-16 2 2015-06-10 2 2015-06-10

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

E45/70 Genom Mora. Kråkberg Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län SAMRÅDSREDOGÖRELSE

E45/70 Genom Mora. Kråkberg Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅDSREDOGÖRELSE E45/70 Genom Mora Kråkberg Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län Granskningshandling: 2015-12-01 Projektnummer: 144779 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Förslag till detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län

Förslag till detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län 1 Förslag till detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslagets syfte Planområdet är beläget vid Skogskyrkogården ca 1 km norr om Kalix

Läs mer

Samråd om ny gång- och cykelbana sträckan Arvika Västra sund. Hörsalen, ANC i Arvika 17 mars 2015

Samråd om ny gång- och cykelbana sträckan Arvika Västra sund. Hörsalen, ANC i Arvika 17 mars 2015 Samråd om ny gång- och cykelbana sträckan Arvika Västra sund Hörsalen, ANC i Arvika 17 mars 2015 Dagordning Inledning och presentaion av deltagare Bakgrund Ill projektet Redogörelse av planeringsprocessen

Läs mer

Välkomna till samråd! Rastplats Strömsund Tisdag 25/

Välkomna till samråd! Rastplats Strömsund Tisdag 25/ Välkomna till samråd! Rastplats Strömsund Tisdag 25/8 18.00 Vilka är vi? Trafikverket Sven-Olof Bergqvist, Projektledare Therese Svedberg, Markförhandlare Konsult: WSP Samhällsbyggnad Karin Ingemansson,

Läs mer

Samråd Vägplan. Väg 174 Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg TMALL 0141 Presentation v 1.0

Samråd Vägplan. Väg 174 Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samråd Vägplan Väg 174 Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg 2017-10-03 Välkomna till samrådsmöte angående ny gång- och cykelväg utmed väg 174 i norra Bovallstrand! Folkets

Läs mer

Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för nytt resecentrum (Kalix 23:2 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster Bilaga 6 Samrådsredogörelse Ledverk till skydd för Gröndalsbron Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 Yta för bild eller mönster Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 På uppdrag av Vägverket har KFS AnläggningsKonstruktörer

Läs mer

Väg E6.02 (f.d. väg 16) Flädie-Lund, Lomma & Lunds kommuner, Skåne län

Väg E6.02 (f.d. väg 16) Flädie-Lund, Lomma & Lunds kommuner, Skåne län Väg E6.02 (f.d. väg 16) Flädie-Lund, Lomma & Lunds kommuner, Skåne län Upprättad den 2010-09-01 Projektnr 8851112 REVIDERING EFTER UTSTÄLLNING PM 1 Be Projektdata Vägnr: E6.02 (f.d. väg 16) Vägnamn: Flädie-Lund

Läs mer

Samrådsmöte 22 september Väg 56, Kvicksund- Västjädra

Samrådsmöte 22 september Väg 56, Kvicksund- Västjädra Samrådsmöte 22 september 2016 Väg 56, Kvicksund- Västjädra Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Redogörelse för dagordningen 3. Information formell handläggning 4. Allmänna frågor 5. Översiktlig presentation

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2019-04-10 E20 Götene Mariestad Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Utredning om indragning av väg , Upplands- Bro

Utredning om indragning av väg , Upplands- Bro 1(6) om indragning av väg 912.01, Upplands- Bro s förslag Väghållningsmyndigheten,, föreslår till beslutande myndighet på central nivå, att väg 912.01. (i Upplands-Bro kommun, Stockholms län) dras in från

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Välkomna till samråd! Rastplats Svenstavik Måndag 4/

Välkomna till samråd! Rastplats Svenstavik Måndag 4/ Välkomna till samråd! Rastplats Svenstavik Måndag 4/12 18.00 Vilka är vi? Trafikverket Daniel Schwartz, Projektledare Tomas Vickman, Projektingenjör Ida Magni, Markförhandlare Konsult: WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Samråd på orten 14 juni Väg 50 Nykyrka- Brattebrobacke. Välkommen!

Samråd på orten 14 juni Väg 50 Nykyrka- Brattebrobacke. Välkommen! Samråd på orten 14 juni 2016 Väg 50 Nykyrka- Brattebrobacke Välkommen! Agenda 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i en Vägplan 5. Presentation

Läs mer

Väg 940 Delen Rösan - Forsbäck. Sakägarmöte 25/ Sakägarmöte 1/ Varmt välkomna

Väg 940 Delen Rösan - Forsbäck. Sakägarmöte 25/ Sakägarmöte 1/ Varmt välkomna Väg 940 Delen Rösan - Forsbäck Sakägarmöte 25/10-2012 Sakägarmöte 1/11-2012 Varmt välkomna Dagordning 1. Kaffe och registrering 2. Inledning och presentation av personal 3. Val av protokolljusterare 4.

Läs mer

Samråd på Folkets hus 18: Väg 174, nya gångoch cykelvägar vid Hunnebostrand och Bovallstrand

Samråd på Folkets hus 18: Väg 174, nya gångoch cykelvägar vid Hunnebostrand och Bovallstrand Samråd på Folkets hus 18:00 2015-03-24 Väg 174, nya gångoch cykelvägar vid Hunnebostrand och Bovallstrand Välkomna till samrådsmöte angående nya gång- och cykelvägar utmed väg 174 på delarna Bovallstrand

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Planläggningsbeskrivning

Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2015-11-03 Väg 27 förbi Backaryd till Hallabro Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-02-16 Projektnummer: 107350 Yta för bild Samrådsredogörelse, Väg 222, tpl Kvarnholmen Trafikverket Postadress: Solna

Läs mer

Detaljplan för del av Nyland 5:19

Detaljplan för del av Nyland 5:19 Granskningshandling Detaljplan för del av Nyland 5:19 Ytterlännäs församling Kramfors kommun Nylands Hälsocentral Parkering Standardförfarande Dnr Mob-2017-1478 PLANBESKRIVNING Handlingar Till planen hör:

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande

1 (11) Granskningshandling 2016-01-05 835/15. Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN. Standardförfarande Granskningshandling Datum 2016-01-05 1 (11) Detaljplan för del av Staden 2:20 och 2:28 NY BRO TILL HÅGESTAÖN Standardförfarande 2 (11) PLANBESKRIVNING Handlingar Till planen finns följande handlingar -

Läs mer

Vägplan Rastplats Kiruna. Kirunaprojektet

Vägplan Rastplats Kiruna. Kirunaprojektet Vägplan Rastplats Kiruna Kirunaprojektet 2018-11-21 2 2018-11-21 Trafikverket Ellen Petäjävaara, delprojektledare Linda Lundqvist, projektingenjör Elise Kieri, markförhandlare Sweco Anna Keisu, uppdragsledare

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud Simrishamns kommun, Skåne Vägplan, 2014-12-10 Projektnummer: 8850262 Dokumenttitel: Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 370 Nölviken Malå kommun, Västerbottens län Vägplan 2016-03-03 Projektnummer: 137580,TRV 2015/101450 1 Trafikverket Postadress: 972 42, Luleå, Besöksadress: Sundsbacken 2-4, 972

Läs mer

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Informationsmöte 16 december 2014 GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Närvarolista 4. Redogörelse för vägplanens prövning 5. Presentation

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Ombyggnad E14 Rännbergsbacken

Ombyggnad E14 Rännbergsbacken PM Komplettering efter samråd Ombyggnad E14 Rännbergsbacken Åre kommun, Jämtlands län Vägplan, 2016-02-24 Projektnummer: 150208 TMALL 0093 PM ändringar efter granskning av plan vers 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

DP377. DETALJPLAN för Guttorp 1:163 mm (Ledsjövägen) Götene kommun, juni 2014

DP377. DETALJPLAN för Guttorp 1:163 mm (Ledsjövägen) Götene kommun, juni 2014 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Samrådsredogörelse Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-04-11 DETALJPLAN för Guttorp 1:163 mm (Ledsjövägen) Götene kommun,

Läs mer

Lag (1995:1649) om byggande av järnväg

Lag (1995:1649) om byggande av järnväg Lag (1995:1649) om byggande av järnväg 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Med järnväg avses i denna lag spåranläggning för järnvägstrafik. Till en spåranläggning hör spår och de övriga fasta anordningar som

Läs mer

Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo

Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo Värnamo Kommun, Jönköpings Län Vägplan, 2016-01-26 Projektnummer: 108764 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Nya vägar och järnvägar. Så här planerar vi

Nya vägar och järnvägar. Så här planerar vi Nya vägar och järnvägar Så här planerar vi 2 nya vägar och järnvägar När en väg eller järnväg ska byggas är syftet att fylla allas behov av bra och ändamålsenliga kommunikationer. Samtidigt ska den som

Läs mer

E6 Tingstad - Bäckebol

E6 Tingstad - Bäckebol SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 Tingstad - Bäckebol Göteborgs Stad, Västra Götalands län Projektnummer: 144007 2016-03-29 Del av informationsutställning som visades för allmänheten januari 2016. Trafikverket Trafikverket,

Läs mer

Ombyggnad av Årsta brygga, väg

Ombyggnad av Årsta brygga, väg MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ombyggnad av Årsta brygga, väg 560.01 Haninge kommun, Stockholms län Arbetsplan enligt väglagen, Vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Utställelsehandling januari 2011 Projektnummer:

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Trafikverket Region Stockholm Ärendenummer TRV 2015/10014 Upprättat av Anna-Maria Erlandsson, IVössn Uppdragsnummer

Trafikverket Region Stockholm Ärendenummer TRV 2015/10014 Upprättat av Anna-Maria Erlandsson, IVössn Uppdragsnummer Trafikverket Region Stockholm Ärendenummer TRV 2015/10014 Upprättat av Anna-Maria Erlandsson, IVössn Uppdragsnummer 107350 Genomfo randeavtal Mellan Trafikverket Region Stockholm och Nacka kommun gällande

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Den svenska väglagstiftningen

Den svenska väglagstiftningen 1 (5) Datum 2004-09-06 Beteckning Juridik och upphandling, Förvaltningsrätt Ert datum Er beteckning Gunnar Ahlenius, 0243-752 14 gunnar.ahlenius@vv.se Den svenska väglagstiftningen Historik Den svenska

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen ANSÖKAN 2016-01-18 Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen Sökanden Tolust Holding ETT AB, 556718-4840 Box 27 551 12 JÖNKÖPING Ombud Emma Edfors, Sweco Environment AB Box 259 851 04 Sundsvall Tfn:

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Gotlands län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1649) om byggande av järnväg; SFS 2012:440 Utkom från trycket den 25 juni 2012 utfärdad den 14 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer