RAPPORT. Nämndernas arbete med trygghet och säkerhet Jessica Röök och Tove Löfgren KFKS 2013/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Nämndernas arbete med trygghet och säkerhet Jessica Röök och Tove Löfgren KFKS 2013/"

Transkript

1 RAPPORT Nämndernas arbete med trygghet och Jessica Röök och Tove Löfgren KFKS 2013/

2 Sammanfattning Rapportens beskriver hur kommunen arbetar med att skapa ett tryggare och säkrare Nacka. Syftet med rapporten är att vara ett diskussionsunderlag. Utgångspunkt är att Nacka enligt mätningar är en trygg och säker kommun. Traditionellt har det varit uppdelning mellan olika områden av trygg och säker, exempelvis skydd mot olyckor, krisberedskap, internt skydd, brottsförebyggande, folkhälsa och skadeförebyggande. Nu har det blivit vanligare att trygghet och är ett gemensamt politikområde. Kommunen har vissa lagstiftningskrav inom sfrågor. Trygghetsfrågor däremot bygger på ett kommunalt intresse att forma ett gott samhälle. Det finns ett övergripande mål som heter trygg och säker kommun. Under det övergripande målet har fem av elva nämnder satt strategiska mål. Inom nämnderna sker dock många aktiviteter kopplat till trygghet och. Inte minst sker det i det löpande arbete som görs inom verksamheter direkt riktade till medborgare exempelvis inom fritidsgårdar, skolor och äldreomsorg. Det finns också många goda exempel på samverkan, både intern samverkan och samverkan med andra aktörer. Förutom goda exempel i Nacka finns inspiration att hämta från andra kommuner. Bland annat idéer om hur dialog med medborgare kan användas i trygghetsarbetet. Statistiskt sätt ligger Nacka i stort bra till eller i mellanskiktet av kommunerna i de flesta mätningar. Men kommunen har inte toppresultat inom något område. Detta är svårt i ett så mångfacetterat område identifiera vilka specifika aktiviteter som ger orsaken till att Nacka ligger bra till i de flesta mätningar. Det finns aktiviteter riktade såväl mot individer som för att förbättra levnadsförhållanden, skapa meningsfull fritid och skapa goda miljöer. Tillsammans ger det förutsättningar för Nacka att vara en trygg och säker kommun. Slutsatsen är att Nacka på många sätt en trygg och säker kommun samt att det finns många goda exempel på aktiviteter och samverkan. Med de goda förutsättningar kommunen har finns potential att bli en ännu tryggare och säkrare kommun. Arbetet kan utvecklas genom bättre kunskapsöverföring, samtal inom och mellan nämnderna, dialog med lokalsamhället, bättre uppföljning och utveckling av TRÅ och BRÅ. En utvecklingsmöjlighet inom kommunen är att öka förståelsen för sambandet mellan lokal utveckling och trygghet. Förutom ett strukturellt kapital i form av polisstationer och regler och rutiner är det viktigt med sociala aktiviteter. Förståelse för att sociala aktiviteter och lokal utveckling är viktig ger en ny dimension och skapar nya idéer för fortsatt arbete. Nacka kommun Jessica Röök och Tove Löfgren 2 (27)

3 Innehållsförteckning 1 Uppdragets syfte och mål Avgränsning Metod Bakgrund och förutsättningar Kommunens ansvar Politisk vilja Nämndernas arbete med det övergripande målet Trygg och säker kommun Samverkan och aktiviteter som görs för trygghet och Samarbete inom kommunen Samarbete mellan kommunen och andra aktörer Nationell och internationell samverkan Aktiviteter BRÅ och TRÅs uppdrag och arbete Erfarenhetsutbyte TRÅ Andra kommuners trygg- och sarbete Indikatorer för trygg- och Öppna jämförelser Medborgarundersökning Nationella trygghetsundersökningen Ungdomsenkäten Brottsstatistik Fallskador Effekter av kommunens trygg- och sarbete Social oro Slutdiskussion Dialog Samverkan och nätverk (27)

4 9.3 Uppföljning Bilagor Strategiska mål och nyckeltal Lagstiftning och styrdokument Aktiviteter inom trygghet och Statistik (27)

5 1 Uppdragets syfte och mål Rapportens syfte är att beskriva hur kommunen arbetar med att skapa ett tryggare och säkrare Nacka. Rapporten ska fungera som ett diskussionsunderlag. Uppdragets mål att är att redogöra för: Vad är kommunens ansvar för trygghet och och vad är andra aktörers ansvar? Hur arbetar nämnderna med det övergripande målet Trygg och säker kommun? o Hur sker samarbetet inom kommunen samt mellan kommunen och andra aktörer för att skapa trygghet och? Hur arbetar kommunstyrelsens råd TRÅ och BRÅ med sitt uppdrag? Vilka alternativa sätt finns att arbeta med trygghet och sfrågor i andra kommuner. Vilka indikatorer för trygghet och finns och vad visar de? Att mäta effekter av trygg- och sarbete. 1.1 Avgränsning Utredningen fokuserar på verksamhetsinsatser och inte på finansiella resurser och vad som ger mest effekt för minst pengar. Varken rätts eller informations ingår i utredningen. 1.2 Metod Rapporten baseras på tillgängligt material i form av nämnders bokslut och verksamhetsberättelser samt andra styrdokument i kommunen. Det baseras även på intervjuer med nyckelpersoner inom och utanför kommunens organisation. Exempelvis representanter från räddningstjänsten och polisen. Information har även samlats in från ett erfarenhetsutbyte för TRÅnas presidier. Omvärldsspaning har skett genom samtal med och studiebesök hos andra kommuner. 2 Bakgrund och förutsättningar Enligt flera mätningar är Nacka en trygg och säker kommun. Trygghet och handlar om både upplevda och faktiska förhållanden och berör en rad olika områden i kommunens verksamheter. 2.1 Kommunens ansvar Enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) ska kommunen samordna skyddet mot olyckor inom det geografiska området. Det kan till exempel innebära att kommun ska samarbeta med landstinget och staten för att minska risken för trafikolyckor. De övriga skyldigheterna inom LSO överlåter kommunen till räddningstjänsten 5 (27)

6 eftersom det ligger inom räddningstjänstens ansvarsområde. Lagstiftningen öppnar för ett ökat förebyggande samarbete mellan räddningstjänsten och kommunen. Hur utvecklat det samarbetet är beror på hur kommunen har tolkat LSO. Enligt lagen om extraordinära händelser (LEH) har kommunen följande ansvar: Genomföra risk- och sårbarhetsanalys Planera för hantering av kriser Samordna olika aktörers förberedelse och krishantering inom det geografiska området En kommuns sarbete inkluderar även det interna skyddet. Detta innebär att kommunen har ett ansvar att skydda sin verksamhet, sin egendom, sina brukare och sina anställda. Syftet med detta är att kommunen ska kunna upprätthålla viktiga servicefunktioner i krissituationer. Förutom lagstiftning finns interna styrdokument. Dessa finns redovisade i bilaga. Under 2012 förtydligades nämndernas ansvar för trygg och som ett ansvar för många olika verksamheter och man arbetar med ett brett anslag. De centrala enheterna trygg och säker samt hållbar utveckling avvecklades i samband med det. Kommunstyrelsen har ett särskilt ansvar för samordning och att ha uppsikt över kommunens samlade verksamhet men har också ett nämndansvar för övergripande frågor om trygghet och. Polisen har enligt polislagen i uppgift att förebygga brott. Däremot finns det ingen lag som beskriver att kommunen har ett brottsförebyggande ansvar. Det är den politiska viljan som styr kommuners brottsförebyggande arbete. Det är också den som styr hur kommunen arbetar med drogförebyggande arbete och skadeförebyggande arbete inom kommunens geografiska område. 2.2 Politisk vilja Traditionellt har det varit uppdelning mellan olika områden av trygg och säker. Exempelvis skydd mot olyckor, krisberedskap, internt skydd, brottsförebyggande, folkhälsa och skadeförebyggande. Nu har det blivit vanligare att trygghet och är ett gemensamt politikområde. Nacka har exempelvis ett övergripande mål som heter trygg och säker kommun. Den politiska viljan visar sig inte bara i det övergripande målet utan även i nämndernas strategiska mål. Förutom i målen återfinns den politiska viljeinriktningen bland annat i majoritetsprogrammet. Till skillnad från majoritetsprogrammet har inte nuvarande majoritetsprogram med trygghet som ett särskilt fokusområde. Men det framgår i programmet att såväl förskolan ska vara en trygg och utvecklande start i livet för barnen som att alla äldre har rätt till en trygg ålderdom. Socialtjänsten nämns också som en viktig del 6 (27)

7 i välfärdsamhället och en förutsättning för att skapa ett samhälle där alla individer kan känna sig trygga och ges goda möjligheter att utvecklas. 3 Nämndernas arbete med det övergripande målet Trygg och säker kommun Under det övergripande målet trygg och säker kommun har fem nämnder och verksamheter satt strategiska mål. Dessa fem nämnder är kommunstyrelsen, utbildningsnämnden, fritidsnämnden, tekniska nämnden samt förskola, fritid, skola (FFS). Tillsammans finns det tio strategiska mål, se bilaga. De strategiska målen ger en inte heltäckande bild av det arbete och prioriteringar som görs inom området trygghet och. Exempelvis syns inte socialtjänstens, miljö- och stadsbyggnadsnämndens eller verksamheten för sociala stödresursers arbete i målen. De strategiska målen är formulerade utifrån de av nämnden utsedda väsenliga områdena. Den enda nämnden med ett väsentligt område för trygghet och är tekniska nämnden. Med det inte sagt att nämnderna inte gör aktiviteter som påverkar trygghet och. Trygghet och är begrepp som både omfattar upplevelse och faktiska utfall, det bör då avspegla sig i nyckeltalen. Det finns flera goda exempel på hur båda dessa faktorer följs upp men det finns även områden där endast upplevelse följs upp och där skulle kunna vara en ytterligare komponent. Den sammantagna uppföljningen av det övergripande målet trygg och säker kommun bygger alltså på fem nämnders mål. Uppföljning av endast de strategiska målen ger inte svar på om kommunen lever upp till det övergripande målet eller inte. I rapporten Nämndernas bidrag till de åtta övergripande målen 1 konstateras att de övergripande målen används som sorteringsverktyg och är inte styrande för nämnderna. Dessutom kan det förekomma mål under andra övergripande mål med bäring på trygghet och. Flera mål under exempelvis god livsmiljö och långsiktig hållbar utveckling tangerar trygghet och sfrågor. Till exempel formuleringar som att öka innanförskap, att verka för ökad livskvalitet och bättre liv för enskilde eller hög insamlingsgrad av farligt avfall har alla koppling till trygghet och. 1 Diarienummer: KFKS 2013/ (27)

8 4 Samverkan och aktiviteter som görs för trygghet och I Nacka finns flera aktörer som på olika sätt arbetar med trygg- och sfrågor. Exempel på dessa är polis, räddningstjänst, landstinget, trafikverket, sjöfartverket, kustbevakningen, civilförsvaret, samt delar av civilsamhället såsom svenska kyrkan eller röda korset. Kommunens ska ansvara för att samordna aktörerna inom det geografiska området. 4.1 Samarbete inom kommunen Trygg- och sarbete sker inom kommunens alla verksamhetsområden och det är också i verksamheten som arbetet kan göra skillnad för medborgarna. Det finns flera goda exempel på samarbete inom kommunen som fungerar väl. Räddningstjänsten samverkar med miljöenheten kring tillsyn. Socialtjänsten har utvecklat en checklista för hemtjänstpersonal och ledsagare för att öka branden i hemmet hos äldre och personer med funktionsnedsättning. Samverkansgrupper finns även i välfärdsproduktionen mellan förskolor som arbetar skadeförebyggande och mellan äldreboenden som arbetar skadeförebyggande. Ytterligare exempel där den reguljära verksamheten samverkar är fritidsgårdar och Polarna. Beredningen för hållbar utveckling har en uttalad uppgift, enligt reglemente, att utifrån de av kommunfullmäktige beslutade övergripande målen om god livsmiljö och långsiktigt hållbar utveckling samt om trygg och säker kommun samordna och utveckla kommunens arbete inom dessa områden. I kommunen finns även ett tillgänglighetsnätverk och ett folkhälsonätverk som samlas kring frågor som har bäring på trygghet och skadeförebyggande arbete. 4.2 Samarbete mellan kommunen och andra aktörer De intervjuade personerna anser alla att kommunen har ett samordningsansvar för det brotts- och drogförebyggande arbetet. Kommunen samverkar med polisen i flera olika sammanhang. Just nu arbetar kommunen och polisen fram ett samverkansavtal. Fler exempel på hur parterna arbetar tillsammans är drogsamverkansgrupp, där även representanter från MiniMaria och Polarna Nacka träffas. Kommun och polis träffas i nätverket professionella bordet, i en chefsamverkansgrupp och i den sociala insatsgruppen som förut kallades skola, socialtjänt, polis (SSP). Kommun, polis och fastighetsägare samlas också i lokala TRÅ, centrala BRÅ och ungdomsbrå. Kommunen samverkar med lokala aktörer i fisksätraakademin. Där är lokal samhällsutveckling fokus. Föreningar, fastighetsägare, kyrka, moské, bibliotek, skola, fritidsgård, polis och folkets hus är några av de aktörer som samlas kring gemensamma utmaningar. 8 (27)

9 Samverkan sker även i projekt som exempelvis trygghetsdagar på skolor där polisen, kyrkan, socialtjänsten, polarna, fritidsgårdarna, ungdomsgruppen och tjejverkstan samarbetar. 4.3 Nationell och internationell samverkan Nacka är med i flera nätverk och tre av dem har bäring på trygghet och. Union of the baltic cities (UBC). Nacka är aktiva i den delen av nätverket som arbetar med sfrågor, det kallas commission of local safety. Det finns ett förslag att kommunen går ut denna samverkan. European Network of Social Authorities ( ENSA) Safe Community som är ett nätverk för kommuner som verkar för utveckling av det skadeförebyggande arbetet. Nacka kommun är sedan år 2000 certifierad som en trygg och säker kommun i nätverket Safe Community. Det innebär att kommunen åtar sig att arbeta långsiktigt och systematiskt med skadeförebyggande arbete. Arbetet ska följa de internationella indikatorerna för Safe Community. Inom ramen för Safe Community har kommunen utvecklat skadeförebyggande arbetssätt inom både barn- och äldreomsorg. 4.4 Aktiviteter Stor del av trygg- och sarbetet sker i det löpande arbete som görs inom verksamheter direkt riktade till medborgare. Exempel på detta är verksamhet inom inom fritidsgårdar, skolor och äldreomsorg. Ungdomsverksamhet i form av bland annat Polarna är också en viktig aktör i det förebyggande arbetet. Men även mer strukturellt arbete inom exempelvis arbets- och företagsnämnden och miljöoch stadsbyggnadsnämnden finns som viktiga delar för att skapa ett tryggt och säkert Nacka. Några andra exempel på arbete med uttalad fokus för trygghet och är riktade uppdrag och projekt såsom säkra skolvägar, trygg och säker idrottsanläggning och utmärkt förening. Inom barn- och äldreomsorgen finns goda exempel på skadeförebyggande arbete där Nacka ligger långt fram i utvecklingen. De aktiviteter som görs inom nämnderna har olika karaktär. Det kan handla om exempelvis projekt, löpande arbete, dokument, politiska råd, målsättningar eller uppföljningar. För att få en bild av olika aktiviteter, både mängden och bredden, som görs se excel-lista i bilaga. Listan är inte fullständig och täcker inte alla aspekter av trygghets- och sarbetet. Ett ansvar som alla nämnder har är att ta fram en nämndspecifik risk och sårbarhetsanalys. 9 (27)

10 5 BRÅ och TRÅs uppdrag och arbete Kommunstyrelsen har flera råd, rådens generella uppdrag är att vara samrådsorgan mellan kommunen och olika delar av Nackasamhället. Inom sina specifika områden är råden remissinstanser och har rätt att avge yttranden. Råden är också forum för överläggningar och ömsesidig information mellan respektive del av Nackasamhället och kommunstyrelsen samt övriga nämnder. Inom trygg och säkerområdet finns dels ett kommungemensamt brottsförebyggande råd (BRÅ), dels fyra lokala trygg och säkerråd(trå), ett för vardera av kommundelarna Boo, Fisksätra/Saltsjöbaden, Sicklaön och Älta. I reglementstexten framgår att de lokala TRÅ ska utveckla det brottsförebyggande arbetet och därmed bidra till ökad trygghet. Vidare framgår att de lokala råden ska understödja samverkan inom kommundelen och bidra till den lokala mobiliseringen mot brott och otrygghet. Efter 2010 kom de lokala råden att kallas trygg och säkerråd istället för som tidigare lokala brottsförebyggande råd. Namnbytet innebar inte några skillnader i reglementet för råden och inte heller några ändringar i innehåll. I de lokala råden ska representanter för Nackasamhället vara med. Representanter i lokala TRÅ är snarlika för respektive råd; polisen, polarna, fritidsgårdarna, räddningstjänsten, kyrkan, skola, socialtjänsten, fastighetsägare och föreningar exemeplvis Fisksätra Folkets Hus, Boo Folkets Hus, Föreningsrådet i Älta och företagarföreningar. De lokala råden har ett tjänstemannastöd för mötesorganisation, men även tjänstemän med expertkunskaper inom olika områden medverkar och stödjer råden. I det kommungemensamma BRÅ sitter kommunalråd och oppositionsråd samt representanter från de lokala råden. Dessutom är representanter för motsvarande aktörer i de lokala råden med. 10 (27)

11 Kommunens lokala TRÅn tar varje år fram en handlingsplan, prioriterade områden eller teman som det även kallas. Tabell 1 Respektive TRÅs handlingsplan, teman eller prioriterade områden 2013 TRÅ Älta TRÅ Sickla TRÅ Boo TRÅ Fisksätra/Saltsjöbaden Främja integration Samverkan med köpcentra i området Alkohol & drogförebyggande bland unga i Boo Oro i Saltsjöbadensoch Fisksätra Centrum kring bostadslösa missbrukare Skapa Alkohol och Förbättra unga Alkohol och droger - meningsfull droger tjejers psykiska hälsa Rökning Spelmissbruk - avgränsningar i miljön fritid för Ältaborna Utöka TRÅs möjligheter som diskussionspart till kommunen Förebygga alkohol och drogkonsumtion Förebygga psykisk ohälsa Trygghetsvandringar Säkrare skolvägar Skapa stödjande miljöer, engagerade boende &centrumutveckling Ungdomar som det finns oro kring Hundprojektet i Fisksätra (Hundaktivitetsplan) Medborgardialog och att synliggöra trå Ungdoms-brå Tabellen visar att den enda gemensamma frågan är alkohol och droger. Centrumfrågor är aktuella i tre av fyra råd. Att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa återfinns i två av råden. Råden arbetar inte bara med skilda frågor, frågorna varierar även mellan strategisk och operativ karaktär. Fisksätra/Saltsjöbaden och Sickla har en mer handlingsinriktat fokus, medan Älta och Boo har en mer strategisk och övergripande fokus på sina prioriterade områden. Frågorna för varje TRÅ är utifrån de behov som finns lokalt, så att det är olika frågor är inte oväntat eller felaktigt. Råden har vissa gemensamma arbetsformer. De har fem alternativt sex möten per år. Inför varje år tas fram statistik om bland annat brott och ungdomars alkoholoch droganvändande som stöd för rådens handlingsplaner. Vid mötena redogör respektive aktör för vad som är på gång och redan genomfört samt även genomgång av handlingsplanen eller motsvarande. Även frågor om exempelvis stadsplanering, säkra skolvägar kan finnas med på dagordningen. 11 (27)

12 5.1 Erfarenhetsutbyte TRÅ Den 18 september var TRÅnas presidier inbjudna till erfarenhetsutbyte. Vid det tillfället kom många intressanta frågor och tankar fram som här sammanfattas och kan vara en del av den fortsatta utvecklingen av råden. Presidierna anser att det är viktigt att TRÅ består av en stor grupp aktörer med lokal förankring. En annan viktig del är att skapa ett nätverk, på så sätt får kommunen viktig information om lokala frågor. Presidierna anser att de lokala råden är det enda organ som har i uppdrag att ha fokus på vad som händer på lokal nivå. Många konkreta frågor hanteras även vid sittande bord vid mötena, vilket är en viktig funktion och ett exempel på när råden fungerar väl enligt deltagarna. En av frågorna som lyftes var vilket stöd TRÅ behöver. Statistik om alkohol, narkotika och brott behövs. Förutom statistik efterfrågas forskning, omvärldsbevakning, analys och problembeskrivning utifrån underlagen. Även gemensamma utbildningstillfällen efterfrågas. Frågor som diskuterades och som kan behöva hanteras vidare är: Vad är TRÅs respektive BRÅs mandat? Vilket begrepp ska användas, TRÅ eller BRÅ? Varför finns centralt BRÅ men lokala TRÅ och vad innebär det? Hur kan man synliggöra råden både internt och externt? Kanske nämnderna behöver få information om råden? Kan råden vara remissinstans för planarbete? Hur får TRÅ med skolorna i arbetet? 6 Andra kommuners trygg- och sarbete De stora skillnaderna mellan kommuner finns i organisationen av den del av arbetet som inte är lagstyrt. Inom trygghetsområdet har kommuner inget lagstadgat ansvar. Det politiska intresset, tolkningen av begreppet och ansvaret för det geografiska området styr arbetet. Det är inte ovanligt att det finns i ett lokalt BRÅ i kommunen som hanterar brotts- och drogpreventionsarbetet. Finns det inget BRÅ så är det vanligt med ett annat råd som hanterar ungefär samma frågor. Ofta är intentionen att brotts- och drogprevention ska skapa en känsla av trygghet. Men enligt forskning så är en viktig del av trygghetsskapande arbete att bygga en positiv utveckling av lokalsamhället 2. Stockholm är ett exempel där definitionen av trygghet även skapar utrymme för detta. Öckerö kommun lyfter också den sociala gemenskapen 2 Hallin, Jashari, Listerborn, Popoola Det är inte stenarna som gör ont, röster från Herrgården, Rosengård om konflikter och erkännande. Malmö: Mapius (27)

13 och ett starkt civilsamhälle som framgångsfaktorer för ett tryggt och säkert samhälle. Stockholm Stockholm är en av få kommuner som har tagit fram en definition på trygg- och sarbete. Definitionen säger bland annat trygghetsarbete innebär att skapa tillit till institutioner och människor. Definitionen ger utrymme för nya idéer om trygghetsskapande arbete. Trygghetsarbete: Minimera rädslan för att utsättas för oönskade händelser. Skapa tillit till institutioner och människor. Säkerhetsarbete: Värna om människa, miljö och egendom. Säkerställa samhällets funktionalitet, även vid oönskade händelser. Stärka förmågan att upprätthålla våra grundläggande värden, demokrati, rätts och mänskliga fri- och rättigheter. Täby kommun Trygghetsarbetet i Täby är organiserat genom Trygg i Täby-rådet som består av politiker, tjänstemän från de flesta av kommunens verksamhetsområden samt närpolisen. Trygg i Täby har två heltidstjänster som initierar, driver och samordnar det praktiska trygghetsarbetet. Arbetet fokuserar främst på brotts- och drogprevention. Trygg i Täby har i uppdrag att öka delaktigheten i det förebyggande arbetet, samordna trygghetsarbetet i kommunen och utveckla nya metoder. Öckerö kommun I SKL s öppna jämförelser för år 2013 kom Öckerö kommun på första plats. Det är en liten kommun med invånare fördelat på 10 öar. Öckerö organiserar frågor om trygghet och hälsa i ett gemensamt råd där folkhälsosamordnare, ssamordnare och polis utgör grunden. Rådet är flexibelt sammansatt och deltagarna varierar med vilka frågor som diskuteras. Varje ö i kommunen har en samhällsförening som med jämna mellanrum har dialog med tjänstemän och politiker. Detta tillsammans med en medborgardialog skapar agendan för rådet för hälsa och trygghet. Som en del av kommunikationen med medborgarna har Öckerö utvecklat en applikation för smarta telefoner för att snabbt få information från medborgare om platser som upplevs som otrygga. Öckerö kommun lyfter det starka lokalsamhället med social gemenskap och kontroll som viktiga framgångsfaktorer för trygghet och. Kungsbacka Kungsbacka har ett utvecklat medborgardialogsarbete. Kungsbacka har ett utvecklat medborgardialogsarbete som används inom flera olika områden. Informationen från medborgardialogen kring trygghet och sätter 13 (27)

14 agendan för det arbetet. På så sätt är medborgarna med och skapar en relevant agenda. Arbetet blir även bättre förankrat och acceptansen för arbetet ökar. Kungsbacka har ett BRÅ som involverar och samverkar med medborgare via sociala medier. Ungdomar deltar i BRÅ på lika villkor som de andra aktörerna. Arbetet styrs av medborgardialogen och via uppdrag från olika nämnder. Organisatoriskt ligger Kungsbackas trygghetsarbete tillsammans med folkhälso-, demokrati- och inflytandefrågor. 7 Indikatorer för trygg- och Sammanfattningsvis ligger Nacka i stort bra till eller i mellanskiktet av kommunerna i de flesta mätningar, men kommunen har inte toppresultat inom något område. 7.1 Öppna jämförelser En uppmärksammad mätning är från SKL och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där Nacka gått från 28 plats år 2011 till 15:e plats I den mätningen ingår endast mått för: personskador utvecklade bränder i byggnad våldsbrott stöld och tillgrepp Fem kommuner i Stockholms län har bättre placering än Nacka i denna lista. Den kommun som enligt denna mätning ligger först är Öckerö, läs mer om deras arbete i kapitel 6. En intressant bedömning som gjorts i denna mätning från SKL och MSB är hur resultatet förhåller sig till det förväntade resultatet för en kommun med samma förutsättning. Utifrån geografi, demografi och socioekonomiska faktorer görs bedömning av kommunen mot en så kallad modellkommun. Den bedömningen visar att Nacka har förväntat värde för personskador och våldsbrott. Vidare är Nacka bättre än modellkommunen vad gäller bränder, stöld och våld. Läs vidare i bilaga. 7.2 Medborgarundersökning Enligt medborgarundersökningen är medborgarindex för trygghet i Nacka 67. Snittet för medverkande 124 kommuner var 60. Bland kommuner i Stockholms län var det endast 4 kommuner med bättre resultat (se bilaga). Jämfört med åren 2011 och 2010 har indexet ökat, 2010 var index 65 och Trygghet är ett av få områden i medborgarundersökningen där det fanns en statistiskt säkerställd 3 Öppna jämförelser Trygghet och SKL och MSB 14 (27)

15 skillnad mellan könen. Kvinnor känner sig mindre trygga än män. Skillnad mellan geografiska områden går inte att ta fram från medborgarundersökningen. 7.3 Nationella trygghetsundersökningen Nationella BRÅ gör årligen den nationella trygghetsundersökningen, NTU, med frågor om utsatthet för brott, trygghetsupplevelse, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet. Förra årets NTU visar att Nacka ligger nära snittet i Stockholm när det gäller oro för brottsligheten i samhället och oro för närstående. Nackabon känner något högre oro för bostadsinbrott, men samtidigt något lägre oro för överfall/misshandel. Läs vidare i bilaga. 7.4 Ungdomsenkäten Ungdomsenkäten visar att färre ungdomar i Nacka röker och dricker. Men det finns också vissa oroande siffror: Flickornas alkoholkonsumtion har ökat och vid årets undersökning är det 35 procent av pojkarna på gymnasiet som använt narkotika, en siffra som ligger 8 procentenheter över länssnittet. 7.5 Brottsstatistik Sammanställning av brottsstatistik för visar att Nacka ligger genomgående lägre än både det nationella snittet och länssnittet vad gäller andelen polisanmälda brott. 7.6 Fallskador Ett folkhälsomått är antal personer över 65 år som vårdas på grund av fallolycka. Det är betydligt fler kvinnor än män i Nacka som vårdas på grund av fallolycka. Den könsskillnad som ses i Nacka ses även i länet. Siffrorna för länet skiljer sig inte nämnvärt från Nacka år 2010 vad gäller männen, men var något högre för kvinnor än i Nacka. Precis som i Nacka har det sedan 2001 skett en svag minskning för kvinnor som vårdats på grund av fallolycka. 5 8 Effekter av kommunens trygg- och sarbete En del av utredningens uppdrag är att ta reda på vilka effekter som arbetet inom nämnderna och TRÅ/BRÅ har gett. Rapporten beskriver ett stort antal aktiviteter som görs i kommunen med bäring på trygghet och. Dessutom finns det en hel del andra aktörer som föreningar, polis, räddningstjänst, myndigheter m.m. som agerar för trygghet och. Media, kampanjer händelseutvecklingen i omvärlden påverkar vår upplevda trygghet. Dessutom påverkas trygghet och av geografi, demografi och socioekonomiska faktorer. Att isolera kommunens aktiviteter mot omvärldsfaktorer har inte gått att 4 Enligt verksamhetsberättelse för TRÅ och BRÅ Folkhälsorapport (27)

16 genomföra inom uppdraget. Därför är det också svårt att säga något om effekterna av kommunens trygg- och sarbete. Ett annat sätt att mäta effekt är att mäta mot mål eller indikatorer på måluppfyllelse. Tydligare mål eller indikatorer än det övergripande målet Trygg och säker kommun behövs för att göra detta. Även när det är svårt att göra exakta effektutvärderingar finns det möjlighet att utifrån teoretiska resonemang utvärdera aktiviteter. Bland annat finns det forskning inom de olika delarna av politikområdet trygg och säker exempelvis för social oro. Forskning om social oro utgår ifrån idén att ett starkt civilsamhälle och en positiv lokal utveckling har ett starkt samband med trygghet och. 8.1 Social oro För att identifiera faktorer bakom social oro har polisen tillsammans med forskare från Malmö högskola respektive FoU Väst samarbetat med att ta fram en förklaringsmodell. Förklaringsmodellen pekar på fem nivåer av multifaktoriella orsaker till varför ungdomar involverar sig i destruktiva handlingar och kriminalitet. De fem nivåerna är; samhället, närsamhället, familjen, vänner och individ. 6 Utanförskapet löper som en röd tråd genom alla nivåer vilket gör att det i utsatta områden bildas egna normer, värderingar och lagar. För att arbeta preventivt med dessa orsaker finns tre preventionsnivåer framtagna. Nyckelbegrepp inom respektive område anges också. 1. Strukturell prevention bättre levnadsförhållanden, samverkan, arbeteoch utbildning, förbättrad vård, barnomsorg, fritidsverksamhet, integration. 2. Social prevention stödja familjer och individer, minska utanförskap, stärka ungas självförtroende och självkänsla, stärka boendemiljön, meningsfull fritid, förebilder. 3. Situationsanpassad prevention områdes- och platsbaserade åtgärder, inventering av områden, identifiera mikroplatser och hot spots, analys av händelser, stärka civilsamhället, social kontroll, skapa flöden och uppehållsplatser för vuxna. Ett sätt att värdera kommunens arbete, även om vi inte kommer åt de direkta effekterna, är att analysera hur väl kommunen arbetar med dessa tre preventionsnivåer. Många områden behöver samverka för att kunna bygga ett samhälle som är tryggt och säkert. Skola, fritid, socialtjänst, stadsbyggnad, arbetsmarknad är några av de aktörer som behövs för ett skapa ett samhälle utan social oro. Från de intervjuer som genomförts i arbetet med att ta fram rapporten kan konstateras att det finns en hög medvetenhet om trygghet och. Det (27)

17 pågår många aktiviteter inom inom alla tre preventionsnivåer. Nackas aktiva arbete med arbetsmarknadsfrågor för ungdomar är intressant ur detta perspektiv. Att det inte inträffade några allvarliga incidenter i våras vid den sociala oro som spreds från händelserna i Husby kan vara en god indikator på att Nacka har en bra grund både utifrån de preventiva nivåerna men även att det finns ett nätverk som samverkar. 9 Slutdiskussion Nacka är på många sätt en trygg och säker kommun. Med de goda förutsättningar kommunen har finns potential att bli en ännu tryggare och säkrare kommun. Arbetet kan utvecklas genom bättre kunskapsöverföring, samtal inom och mellan nämnderna, dialog med lokalsamhället, bättre uppföljning och utveckling av TRÅ och BRÅ. En utvecklingsmöjlighet inom kommunen är att öka förståelsen för sambandet mellan lokal utveckling och trygghet. Förutom ett strukturellt kapital i form av polisstationer och regler och rutiner är det viktigt med sociala aktiviteter. Förståelse för att sociala aktiviteter och lokal utveckling är viktig ger en ny dimension och skapar nya idéer för fortsatt arbete. 9.1 Dialog Den politiska viljan är formulerad i det övergripande målet trygg och säker kommun. Ett utvecklat samtal mellan och inom nämnderna om vad trygghet och kan skapa förutsättning för nya idéer om trygghetsskapande arbete. Att se lokal utveckling som en trygghetsfaktor kan vara en breddning av området. Ett forum för ett samtal mellan nämnderna kan vara beredningen för hållbar utveckling som har ansvaret för att samordna och utveckla det övergripande målet trygg och säker kommun. Risk- och sårbarhetsanalyserna kan ses som en hjälp att lyfta frågan om sociala risker men även trygghetsfrågor i nämnderna. Det lokala trygghetsarbetet kan utvecklas genom att tydligare låta medborgarnas synpunkter sätta agendan för det lokala trygghetsarbetet. Ett dialogarbete med medborgarna skulle kunna tillföra en ny dimension för TRÅnas och nämndernas arbete. En sådan diskussion bör även involvera andra samverkansaktörer för att tillsammans skapa en gemensam lägesbild/uppfattning av det upplevda problemet och tillsammans definierar målbilden. Medborgarnas delaktighet och inflytande i samhället är en viktig faktor för trygghet. Intressant vore att studera vidare hur kundvalet bidrar till delaktighet och därmed stärker känslan av socialt sammanhang och möjlighet att påverka och därmed skapar ett tryggare samhälle. 17 (27)

18 9.2 Samverkan och nätverk Kommunen är inte den enda aktören med ansvar för ett tryggt och säkert samhälle. Exempelvis har polisen ansvar för brottsförebyggande åtgärder. Men det ligger även i kommunens intresse. Ett sätt för kommunen att ta ansvar är att skapa möjligheter för lokala intressen att samverka. I intervjuerna har det framkommit att det är viktigt med samverkan och att det är kommunens uppdrag att skapa förutsättning för det. Flera av de intervjuade upplever att kommunikationen och kunskapsöverföringen inom kommunen har brister. Trots flera nätverk och samverkansgrupper behöver kunskapsöverföringen inom kommunen utvecklas. Detta gäller både kommunikationen mellan olika nämnder och mellan tjänstemän och verksamheter. TRÅ och BRÅ är forum för samverkan. I intervjuerna framkommer att rätt representanter finns i råden och att de fungerar väl som forum för kunskapsutbyte. Reglementet fokuserar på brottslighet för att skapa trygghet men samtidigt är handlingsplanerna inom råden bredare än så och syftar i mångt och mycket till att stärka lokalsamhället. Reglementet ändrades inte i samband med att de lokala råden gick från BRÅ till TRÅ, vilket gör att uppdraget är oklart. Nacka har valt att behålla det centrala rådet BRÅ medan de lokala råden är TRÅn. Nacka är medlem i Safe Community men deltar inte i det internationella utbytet eller i utbytet med andra svenska kommuner. Medlemskapet har bidragit till att Nacka har utvecklat skadeförebyggande arbete inom flera verksamheter. Nacka är inte en aktiv medlem lever på så sätt heller inte upp till de uppsatta indikatorerna. Därför behövs en diskussion om hur värdefullt det är för Nacka att vara med i nätverket. I samband med projektet utveckling utan gränser förtydligades nämndernas ansvar för bland annat trygg- och sfrågor. Syftet med organisationsförändring är att nämnderna skall ta ett gemensamt ansvar för att samspela med varandra inom frågor som rör samtliga nämnder. Trygghet och är en sådan fråga. Den kompetens som tidigare fanns samlad på två centrala enheter sitter nu på olika enheter inom organisationen. De personer som arbetar med ssamordning ligger direkt under den administrativa direktören. De som tidigare arbetat med trygghetsfrågor t. ex före detta folkhälsoplanerare och miljösamordnare upplever att deras uppdrag att jobba över hela organisationen numera är otydligt. Det finns fortfarande utmaningar med organisationens arbete och ansvarstagande för övergripande frågor. 9.3 Uppföljning För att få en mer heltäckande bild behöver uppföljningen av trygghet och kompletteras med statistik kopplat till de tre preventionsnivåerna: Strukturell prevention Social prevention Situationsanpassad prevention 18 (27)

19 Utöver statistik om brott, skador och bränder behövs uppföljning av exempelvis personer i utanförskap som varken arbetar eller studerar, och antal med icke godkända grundskole-/gymnasiebetyg. Statistiken bör även kompletteras med de trygghetsmätningar som görs. En del av uppföljningen kan också vara resultat från medborgardialog och synpunktshantering. Genom att samverka med andra kommuner och ta fram gemensamma indikatorer och analyser skapas möjlighet att jämföra sig med andra. 19 (27)

20 10 Bilagor 10.1 Strategiska mål och nyckeltal Trygg och säker kommun Strategiska mål Nyckeltal Målvärde Kommunstyrelsen Kommuninvånarna upplever att kommunen? är trygg och säker Utbildningsnämnden Fsk: Trygg arbetsmiljö 1. Andel föräldrar som anser att barnet är Varje barn har rätt till en arbetsmiljö som tryggt i verksamheten. präglas av glädje, trygghet och stimulans som 2. Andel föräldrar som anser att barnen bidrar till god hälsa. är ute varje dag med förskolan eller i den ped oms. Grsk: Trygg arbetsmiljö 1. Andel elever som anser att de är trygga Varje elev har rätt till en arbets-miljö som i skolan. präglas av glädje, trygghet, studiero och 2. Andel elever som kan arbeta utan att stimulans och som bidrar till god hälsa. bli störda under lektioner och arbetspass. 3. Andel elever som varje skoldag deltar i någon form av fysisk aktivitet i skolan. Gymn: Trygg arbetsmiljö Varje elev har rätt till en arbets-miljö som präglas av glädje, trygghet, studiero och stimulans och som bidrar till god hälsa. Fritidsnämnden Fritidsanläggningarna ska vara trygga. Tekniska nämnden Kommunens vägnät ska i största möjliga mån utformas och underhållas så att det upplevs tryggt att vistas i trafikmiljön Dagvatten ska avledas på ett säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt sätt så att, hälsa och ekonomiska intressen 20 (27) 1. Andel elever som anser att de är trygga i skolan. 2. Andel elever som anser att de har arbetsro på lektionerna. 1. Andel besökare som anser att kommunens fritidsanläggningar är trygga (%) (nytt nyckeltal) 2. Antal rapporterade skador på utövare orsakade av brister i kommunens idrottsanläggningar, st. (Rapporteras via reg. folkhälsoplanerare anmälningsblankett finns på hemsidan) 3. Andel godkända vattenprover i simhallarna, % (Prov tas var 14:e dag) 1. Vad tror eller tycker du om trafiken på gator och vägar i din kommun, % (SCB medelvärde 6,3 samtliga kommuner 5,9) 2.Vad tror eller tycker du om trafiken på gång- och cykelvägar i din kommun % (SCB medelvärde 6,1samtliga kommuner 5,9) 3.Hur nöjd är du med din kommun vad gäller hur tryggt du kan vistas utomhus på kvällar och nätter, % (SCB medelvärde 6,8 samtliga kommuner 65) Andel fastigheter som drabbats av källaröversvämning pga. dagvattenflöde ska inte öka. 95% 95% 95% 75% 75% 95% 75% 90% brukarundersökning 0 95% 85% 85% 85% <5 st (5%)

21 inte hotas FFS Fsk: Trygg arbetsmiljö Grsk: Trygg arbetsmiljö Varje elev har rätt till en arbets- miljö som präglas av glädje, trygghet, studiero och stimulans och som bidrar till god hälsa. Gymn: Trygg arbetsmiljö Varje elev har rätt till en arbets- miljö som präglas av glädje, trygghet, studiero och stimulans och som bidrar till god hälsa Andel föräldrar som anser att barnet är tryggt i förskoleverksamheten. 1. Andel elever som anser att de är trygga i skolan. 2. Andel elever som kan arbeta utan att bli störda under lektioner och arbetspass. 3. Andel elever som varje skoldag deltar i någon form av fysisk aktivitet i skolan 1. Andel elever som anser att de är trygga i skolan. 2. Andel elever som anser att de har arbetsro på lektionerna. 95% % 75% 10.2 Lagstiftning och styrdokument På en övergripande nivå är syftena och målen i de olika lagstiftningarna desamma, de vill åstadkomma: - färre oönskade händelser - mindre konsekvenser av sådana händelser - ökad förmåga att hantera oönskade händelser Kommunallagen (SFS 1991:900) står att verksamheten ska vara ändamålsenlig och ekonomiskt tillfredsställande. Det innebär också att skydda egendomar och övriga tillgångar mot skador. Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH), syftar till att kommuner och landsting ska minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred. Med extraordinär händelse avses i denna lag en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller ett landsting. I LEH regleras bland annat kommunens krisberedskap och kraven på kommunen att göra en risk- och sårbarhetsanalys. Risk- och sårbarhetsanalysen ska vara en plan för hur man ska hantera extraordinära händelser göras. u Lag (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO), syftar till att reglera skydd mot olyckor. I kommunens ansvar för att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljön ingår bland annat att kommunen ska se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt, utan att andras ansvar inskränks, verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder. En kommun ska genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt denna lag. En 21 (27)

22 kommun ska ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet. I lagstiftningen regleras även Räddningstjänsten. Säkerhetsskyddslagen (SFS 1996:627) omfattar skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets samt skydd mot terrorism. I speciallagstiftningar finns även regleringar inom trygghet och sområdet. I Skollagen finns ett eget kapitel om trygghet och studiero. Där formuleras att utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Hänvisning ges till arbetsmiljölagen (1977:1160) där det finns bestämmelser om kraven på en god arbetsmiljö. I arbetsmiljölagen likställs elever med arbetstagare. Arbete ska planläggas och anordnas så att det kan utföras i en sund och säker miljö. Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Arbetsmiljölagen omfattar inte förtroendevalda i kommunen. I Plan- och bygglagen (2010:900) finns bestämmelser om planläggning av ny mark, vatten och byggande. Miljöbalken (1998:808) har också bestämmelser om som på trygghet och. Bestämmelserna i denna balk syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Socialtjänstlagen (SFS 2001:453), syftar bland annat till att skapa förutsättningar för social trygghet. Lagen reglerar ett antal åtaganden för kommunen kopplat till åtgärder vid begångna brott Interna styrdokument Krisplan för Nacka kommun samt checklistor till krisplan. I enlighet med 2 kap 1 lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEHFB) har Nacka kommun gjort en risk- och sårbarhetsanalys. Resultatet av risk- och sårbarhetsanalysen ligger till grund för kommunens krisplan. Program för Nacka kommuns s- och riskhanteringsarbete. Dokumentet sammanför och förklarar det samlade arbete inom väsentliga delområden som krävs och redan bedrivs i stor utsträckning för att uppnå olika myndighetskrav och egen ambitionsnivå. Härigenom säkerställs samsyn, uppföljning och utveckling inom området. Programmet är övergripande och uttrycker målbilder och åtaganden för Nacka kommun. Det beskriver delområden inom s- och riskhanteringsarbetet där arbete redan pågår, planeras för eller genom risk- och sårbarhetsanalyser utreds. Övergripande risk- och sårbarhetsanalys för Nacka kommun samt nämndernas specifika risk- och sårbarhetsanalys. Enligt LEH och LSO är kommunen skyldig att identifiera sårbarheter samt de risker som hotar 22 (27)

23 samhällsviktig verksamhet och sammanställa dem i en risk- och sårbarhetsanalys. Risk- och sårbarhetsanalysen syftar till att identifiera skyddsvärda tillgångar inom kommunen, de risker som hotar dessa samt kommunens möjlighet att hantera, motverka och återhämta sig om de inträffar. Underlaget som framkommer av denna risk- och sårbarhetsanalys bör beaktas i de planer som tas fram lokalt för hantering av krissituationer. Analysen är ett steg i att stärka kommunens krishanteringsförmåga. Målet är att se över hur Nacka kommun med sina styrprinciper och decentraliserad organisation, med en myndighets- /huvudmannadel och en produktionsdel, fungerar vid en allvarlig händelse. Riktlinjer för kameraanvändning i Nacka kommuns verksamheter. Riktlinjerna tydliggör Nackas förhållningssätt vad gäller användning av bevakningsutrustning både sådan kamerabevakning som kräver beslut av länsstyrelse och sådan kamerabevakning som inte kräver beslut av länsstyrelse. Riktlinjer för psykiskt och social omhändertagande (POSOM). POSOM är en resurs för psykiskt och socialt omhändertagande av människor vid olyckor och katastrofer när de ordinarie resurserna inte räcker till eller inte kan nås. Drogförebyggande policy. Alla barn och ungdomar i Nacka kommun ska ha rätt till en trygg uppväxt och rätt till drogfria ungdomsmiljöer. Nacka kommun ska vara en narkotika- och dopingfri kommun. Strategiska mål i policyn - Skolan ska främja utvecklingen av en hälsosam livsstil och erbjuda ett gott och tryggt skolklimat - Stöd till föräldrar ska erbjudas i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet - Idrotts- och föreningsliv ska i ökad utsträckning och mer metodiskt arbeta med olika värdegrundsfrågor - Verka för att tillgängligheten av tobak, alkohol och narkotika minskar Lokal ordningsstadga för Nacka kommun. Ordningsföreskrifter för allmän plats exvis hundar, alkoholförtäring på allmän plats Aktiviteter inom trygghet och. Aktivitet Samverkansorgan Trå/Brå Ungdoms BRÅ Beredning för hållbar utveckling Sickla ungdomsnätverk Fisksätraakademin Professionella nätverket Chefssamrådet Projekt/riktade uppdrag Safe community 23 (27)

24 Safe elderly Tidiga insatser Säkra skolvägar Trygghetsvandringar Trygg och säker barnomsorg Trygg och säker skola Trygg och säker lekplats Trygg och säker äldreomsorg vid särskilt boende Utmärkt förening i Nacka Trygg och säker idrottsanläggning Föräldrastöd Riktade föräldrastödsprogram Brottsutsatta unga Barn till missbrukare Barn till psykiskt sjuka Fallskadeverksamheten; balansskolan, qigong. Tryggve Trygghetsdag på skolor Alla Barn i Centrum - ABC D-HLR SSP (skola, socialtjänst, polis) Risk-och sårbarhetsanalyser 10.4 Statistik SKL och MSB gör årligen rapporten Trygghet och som bygger på statistik som kallas öppna jämförelser. I 2012 års rapport visar Nacka goda resultat och hamnar på plats 15, att jämföra med plats 28 tidigare år (med samma mått). Av de på topp 20-listan är alla förutom en precis som Nacka förortskommun eller pendlingskommun. Fem kommuner i Stockholms län har bättre placering än Nacka i denna lista; Salem (placering 6), Vallentuna (placering 8), Vaxholm (placering 9), Täby (placering 10), Lidingö (placering 11). I rapporten har MSB och SKL även gjort modellberäknade värden dvs resultat som kommunen borde ha med hänsyn tagen till lokala förhållanden. Utveckling mellan och presenteras också. De fyra första måtten (blåmarkerade) är med i den sammanvägda beräkningen av kommunens placering. De övriga måtten finns även de presenterade i rapporten med vägs inte in i jämförelsen. 7 Tabell 2 Öppna jämförelser Antal Medelvärde Avvikels I jämförelse Utveckling Jämförelse Jämförel 7 Trygghet och Säkerhet 2012, Öppna jämförelser 24 (27)

25 1 Sjukhusvårdade till följd av oavsiktliga skador 2 Bränder i byggnad (ny formulering 2012) 3 Anmälda våldsbrott 4 Anmälda stöldoch tillgreppsbrott 5 Anmälda brott om skadegörelse 6 Upplevt oro för bostadsinbrott (NTU) 7 Upplevt oro för misshandel och överfall (NTU) per 1000 inv för riket e från modellb eräknat värde 8,5 11,8 Lika många med andra kommuner Bland de 25% med bäst värden 0,27 0,7 Färre än Bland de 25% med bäst värden 8,1 8,8 Lika många Bland de 50% i mittfältet 44 39,5 Färre än Bland de 50% i mittfältet 22,3 11,1 - Bland de 25% med sämst värden Andel inv 38,2 (33,6-42,7) Andel inv 33,1 (28,6-37,5) mellan och se ,8 8,6-50% 0,26 0,28 31 % 8,2 8,2-16% 45,9 46,3 25,6 Ej med 37,6 (33,1 42,0) 34,3 (30,0 38,6) Annan fråga Annan fråga 25 (27)

26 Medborgarundersökningen Medverkande Stockholmskommuner 2011 o 2012 Trygghetsindex (sammanvägn av tre frågor) snittet för samtliga 124 medverkande Nationella trygghetsmätningen Tabell 3 Andel i Nacka som i stor utsträckning känner oro för brottsligheten i samhället, oro för närstående, som känner mycket eller ganska stor otrygghet vid utevistelse en sen kväll i det egna området samt som känner mycket eller ganska stor oro över att utsättas för olika brottstyper, enligt NTU Sthlm 2012 Otrygghet vid utevistelse sen kväll xx Xx xx 17 Oro över brottsligheten i samhället Oro för närstående Oro för bostadsinbrott Oro för överfall/misshandel Oro för bilinbrott xx Xx xx (27)

27 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Välkomna till erfarenhets och lärseminarium för alla TRÅ och BRÅ

Välkomna till erfarenhets och lärseminarium för alla TRÅ och BRÅ Välkomna till erfarenhets och lärseminarium för alla TRÅ och BRÅ Dagordning BRÅs ordförande Eva Öhbom inleder seminariet 1. Tillbakablick på 2013 och erfarenhetsutbyte Mats Bohman administrativ direktör

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden 2012-11-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/133-809 Fritidsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-03-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/82-012 Utbildningsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

PROGRAM. Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012

PROGRAM. Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012 PROGRAM Nacka kommuns säkerhetsoch riskhanteringsarbete 2012-03-19 KFKS 2012/83-012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Läsanvisning... 3 2 Allvarlig händelse samt krisberedskap/ krishantering...

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2013/26-016 Kulturnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Kulturnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag till risk-

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

DROGFÖREBYGGANDE POLICY

DROGFÖREBYGGANDE POLICY DROGFÖREBYGGANDE POLICY 2 DROGFÖREBYGGANDE POLICY Nacka kommuns policy för drogförebyggande arbete för åldrarna 0 18 år. Antagen av Kommunstyrelsen 4 maj 2009. NACKA KOMMUNS DROGFÖREBYGGANDE POLICY Det

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

PLAN FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET Ängelholms kommun

PLAN FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET Ängelholms kommun PLAN FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET 2018-2028 Ängelholms kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd Beslutsinstans Plan för trygghet och säkerhet Plan. 2018-08-27. KF. 2018-2028. Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Trygghet och säkerhet Sollentuna kommun Övergripande syfte med förarbetet inom trygghetsoch säkerhet i Sollentuna kommun Det övergripande syftet är att öka

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-08-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden antar

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun

Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun Alkohol- och drogpolicy för Varbergs kommun 2010-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-21 Kf 98 Inledning Varbergs kommun ska medverka till att stärka en god folkhälsa för ökad livskvalitet för medborgarna

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Policy för trygghet och säkerhet

Policy för trygghet och säkerhet Policy för trygghet och säkerhet Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för trygghet och säkerhet Kommunfullmäktige

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser. Motala kommun

Plan för hantering av extraordinära händelser. Motala kommun Plan för hantering av extraordinära händelser Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 10/KS 0086 Datum: 2010-05-24 Paragraf: KF 74 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Trygghets- och säkerhetspolicy för Malmö stad

Trygghets- och säkerhetspolicy för Malmö stad Trygghets- och säkerhetspolicy för Malmö stad Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-10-15 1.0 Jenny Theander Stadskontoret Trygghets- och säkerhetsenheten Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Samverkan Trygg och säker stad

Samverkan Trygg och säker stad Samverkan Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse kommun och polis - samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete Nationell handlingsplan (RPS 2008) Handbok Samverkan i lokalt brottsförebyggande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer

ANTAGEN KF 2012-06-18 118

ANTAGEN KF 2012-06-18 118 ANTAGEN KF 2012-06-18 118 2 (5) INLEDNING Folkhälso- och Trygghetsplanen omfattar alla kommunmedborgare i Borgholm och utgör grunden för ett framgångsrikt och långsiktigt arbete med folkhälso- och trygghetsfrågor.

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism. Handlingsplan mot våldsbejakande extremism för Nykvarns kommun KS/2017:395 Övergripande styrdokument Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete

Läs mer

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete Policy för drogförebyggande arbete Innehållsförteckning Policy för drogförebyggande arbete 3 Bakgrund 3 Kommunövergripande mål 3 Handlingsplan 4 Ansvar 4 Uppföljning/Utvärdering 4 Strategiska områden 5

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun IDÉBESKRIVNING Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun 2013-03-26 Eva Scharin POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG. NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Plan för extraordinära händelser 2011-2014 Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Innehåll 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte och målsättning 3 2 KOMMUNENS ANSVAR 5 2.1 Risk- och sårbarhetsanalys 5 2.2 Geografiska

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

Trygg i Norrtälje kommun

Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun Verksamheten Trygg i Norrtälje kommun - TiNk Norrtälje ska vara Sveriges tryggaste kommun att bo, leva och verka i. För att nå dit bildades Trygg i Norrtälje kommun (TiNk), som

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Malmö Trygg och säker stad

Malmö Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016 Malmö trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016

Läs mer

Regler för kommunens drogförebyggande arbete

Regler för kommunens drogförebyggande arbete Regler för kommunens drogförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:751 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 22 november

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Folkhälsa i Bollnäs kommun

Folkhälsa i Bollnäs kommun KOMMUNSTYRELSEKONTORET Handläggare Karin Bjellman 2014-02-24 Dnr 13-0121 Folkhälsa i Bollnäs kommun 2014 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 02 24 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro

Läs mer

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Socialförvaltningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-29 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2017-11-14 För ett tryggare och säkrare Stockholm,

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

ANDT-strategi för Varbergs kommun

ANDT-strategi för Varbergs kommun ANDT-strategi för Varbergs kommun Dokumenttyp: Strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: ANDT-strategi Beslutsdatum: 2015-09-29, 188 Dokumentansvarig avdelning: Kommunkansliet

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 1(5) Datum 2017-06-20 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 Denna överenskommelse är Svalövs kommuns och polisens gemensamma åtgärdsplan för åren

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer

Direkttelefon Referens Lag och annan statlig reglering

Direkttelefon Referens Lag och annan statlig reglering Direkttelefon Referens 0910-73 46 09 2011-08-15 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Erik Nordlund händelser, 2011--14 1. BAKGRUND Kommunledningskontoret har utarbetat denna ram- och målplan för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 avseende Huddinges brottsförebyggande råd

Verksamhetsberättelse 2012 avseende Huddinges brottsförebyggande råd 2013-02-04 KS-2013/166.173 1 (2) HANDLÄGGARE Lindblom, Linda 0708-790 588 Linda.Lindblom@huddinge.se Kommunstyrelsen Verksamhetsberättelse 2012 avseende s brottsförebyggande råd Förslag till beslut s brottsförebyggande

Läs mer

Kommunal krishantering

Kommunal krishantering Kommunal krishantering Lag (SFS 2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. 2011-10-24 Nyckelroll i samhällets krishantering Nytt

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26)

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) 2013-09-13 1 (5) Vårt nr: R 4017.2013 Ert nr: U 2013/2590/5 Utbildningsdepartementet Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Sammanfattning Nacka

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Kommunstyrelsen

Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Kommunstyrelsen Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Fallprevention är framtaget av arbetsgruppen för fallprevention och är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet

Läs mer

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun Brottsförebyggande program för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2012-04-26 Antagen: KF 121/2012 Innehållsförteckning Lokala brottsförebyggande rådets uppgift... 2 Ronneby

Läs mer

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014 VERKSAMHETSPLAN 131111 KS-2013/1130.173 1 (7) HANDLÄGGARE Linda Lindblom 08-535 302 86, 0708-790 588 linda.lindblom@huddinge.se Huddinge brottsförebyggande råd Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande

Läs mer

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun Handlingsplan 2015 Samverkansöverenskommelse mellan Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun ÖVERENSKOMMELSE Grästorps kommun och Polisområde Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN 2015-06-17 Innehåll 1 Grunden för Nacka kommuns övergripande krisplan... 3 2 Kris och extraordinära händelser... 3 2.1 Kommunens krisledningsnivåer...3 2.1.1 Nivå 0

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-13, 53 Dnr 2011/512 KS.052 Innehållsförteckning

Läs mer

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-28 146 Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMMET SYFTE OCH RELATION TILL

Läs mer

Trygghetsskapande program för Järfälla kommun Dnr Kst 2015/503

Trygghetsskapande program för Järfälla kommun Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program för Järfälla kommun 2016-2018 Dnr Kst 2015/503 Maj 2016 2016-05-25 2 (7) 1. INLEDNING Järfälla står mitt i en expansion som innebär att kommunen är bland de snabbast växande kommunerna

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun

Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun Sidan 1 av 6 Samverkansavtal mellan Polisen och Östhammars Kommun Parter Lokalpolisområde Östhammar och Östhammars kommun. Trygg i Östhammars Kommun (TRÖ) Det lokala brottsförebyggande rådet, Trygg i Östhammars

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun för Oxelösunds kommun Del 1 Övergripande beskrivning och åtgärdsplan Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Säkerhetsstrateg kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Trygghet & säkerhet 2013 Öppna jämförelser

Trygghet & säkerhet 2013 Öppna jämförelser Trygghet & säkerhet 2013 Öppna jämförelser Jämfört m förra årets rapport A1. Personskador Antal sjukhusvårdade (inskrivna på sjukhus minst ett dygn) till följd av oavsiktliga skador (olyckor) per 1 000

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden 2008-11-27 MÅLSÄTTNING Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad skall verka för att: Öka tryggheten i kommunen

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer